28.7.12

Westerlo weer naar huis

Westerlo heeft vrijdag een punt gezet achter een intensieve trainingsweek in Knokke-Heist. Daarop volgde dan een oefenwedstrijd tegen MVV. De Maastrichtenaren verloren met 2-1. Volgens doelman Bart Deelkens is de stage in de badstad weer prima meegevallen. Hoofddoel was het inpassen van een hele reeks nieuwe spelers. Er werd tweemaal per dag getraind bij zeer hoge temperaturen, dus werd er “afgezien”. Maar er was ook tijd voor ontspanning. Zo trok de hele ploeg woensdagnamiddag in hun trainingsplunje met de kusttram naar Zeebrugge voor een boottocht.

27.7.12

Belgische afbraakwerf en onderhoud “Pride of Bruges” zondag op BBC 2

De P&O ferry “Pride of Bruges” onderging recent een grote onderhoudsbeurt en de BBC zendt daarover zondag om 21 u Belgische tijd een reportage uit gefilmd in een droogdok in Newcastle. De ferry is dit jaar 25 jaar in dienst op de Noordzee, eerst op de route Rotterdam/Europoort-Hull en dan later vanuit Zeebrugge naar noordelijk Engeland. Het zusterschip is de Pride of York.  Beide schepen varen bijna dagelijks 's nachts over de Noordzee met passagiers, personenwagens, autocars en veel begeleide en onbegeleide vracht. Ze liggen amper enkele dagen per jaar stil voor dokbeurten. Om de zoveel jaren krijgen de schepen ook een grote renovatiebeurt. Machines, noodsystemen, interieurs enz worden nagezien, hersteld en vernieuwd. Ook de winkels, resto's en bars worden gemoderniseerd om te  voldoen aan de laatste trends inzake het ferryverkeer. In het programma belichten Tom Wrigglesworth en Rob Bell in België onder meer ook nog Europa’s grootste scheepsafbraakwerf.

Drukke tijden voor de Reddingsdienst

De Vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst heeft drukke dagen achter de rug met diverse acties in Zeebrugge en Knokke-Heist. Donderdagavond werd de reddingsboot Sterken Dries ingezet ter hoogte van Het Zoute bij het speuren naar twee vermiste personen. Na een half uur bleek dat het duo in kwestie terecht was en veilig aan land. Eerder moest voor Zeebrugge het motorbootje “Ray Fish-J” de hulp inroepen van de Blankenbergse redders nadat de motor het had begeven. Het scheepje werd op sleeptouw genomen. Tevoren was de Sterken Dries ook opgeroepen voor een zeiljacht dat was komen vast te zitten op de kop van een golfbreker in Duinbergen. Een redder werd daarbij overgezet om een sleepverbinding tot stand te brengen. Het gestrande jacht werd vervolgens uit z’n gevaarlijke positie weggetrokken en dan opgesleept naar de haven van Zeebrugge.

Zwembad De Raan vandaag vrijdag uitzonderlijk dicht

In Heist is het openluchtzwembad De Raan op deze vrijdag uitzonderlijke gesloten. Dat heeft te maken met een technisch defect. Uitbater Dalkia stelt alles in het werk om het zwembad terug gebruiksklaar te krijgen tegen morgen zaterdag 28 juli.

Slotevent ‘Fit Voor Londen’ bij Rox in Knokke-Heist

Komende vrijdag 3 augustus wordt op het Heldenplein en in de Rox Ambassador Plaza op het strand van Heist de eindapotheose van de actie “Iedereen Fit voor Londen” gehouden. Het begint om 14u met een twee uur durende wandeling om een “frisse neus vol jodium” te halen. Na afloop is het om 16u tijd voor de Healthy Cooking Village en de Slotweging. In het ‘tentendorp van de gezonde voeding’ kan men gratis proeven van allerlei degustaties. Vervolgens worden de deelnemers aan de actie “Iedereen Fit voor Londen” gewogen. Daarna wordt bekend gemaakt hoeveel kilo Knokke-Heist “lichter” (of in het slechtste geval “zwaarder”) geworden is. Het evenement wordt om 18u afgesloten met een “Heels on Wheels” race. Het gaat om een ludieke fietsrace op hoge hakken van minstens 8 cm. De winnares, of desgevallen de winnaar, krijgt een jaar gratis schoenen.

Fiets en hoge hakschoenen bij voorkeur zelf meebrengen maar zijn ook ter plaatse beschikbaar. Best vooraf inschrijven via: liesbet.waegemans@healthcharter.be
Voor alle info: www.iedereenfitvoorlonden.be

Youngtimers Rally 2012 in Knokke-Heist

Op zaterdag 4 augustus organiseren ClassicCarPassion.com en Heart Drivers de "Youngtimers Rally 2012" met aankomst in Knokke-Heist. In de meeste gevallen, zijn de huidige rally's alleen toegankelijk voor voertuigen die van stapel liepen tussen 1930 en 1965. Voor een reeks uitzonderlijke wagens, gebouwd tussen 1960 en 1985, is er inmiddels echter ook de 'Youngtimers Rally'. De bedoeling is om die mooie carrosserieën weer op straat te tonen. Na de start in Relegem zullen de deelnemers naar het noorden van ons land rijden. De lunch is op een nog geheime locatie. De aankomst wordt georganiseerd bij River Woods op de Zeedijk in het Zoute. Het initiatief mag rekenen op de actieve deelname van een aantal BV’s zoals Marlène de Wouters, Tatiana Silva, Julie Taton, Karel Deruwe, Veronique De Kock en Els Tibau. Met de rally wil men ook zo veel mogelijk geld inzamelen voor het goede doel "En Avant les Enfants".

Voor alle info: http://www.classiccarpassion.com/nl.aspx


Heraanleg trottoir in de Laurierstraat

Na het hoogseizoen worden in de Laurierstraat in Heist de voetpaden heraangelegd naar aanleiding van werken aan de nutsleidingen. Vanaf maandag 3 september begint de aannemer met het rooien van de bomen in de straat. Ook wordt het voetpad opgebroken met uitzondering van de opritten, die behouden blijven. Een week later starten Eandis, het Waterbedrijf en Belgacom met de werken aan de nutsleidingen. Deze werken zullen ongeveer 6 weken in beslag nemen. Na het herfstverlof begint de heraanleg van het trottoir.

Geen overschijding ozondrempels verwacht

In het weekend worden geen overschrijdingen meer verwacht van de ozondrempels. Dat zegt de Vlaamse MilieuMaatschappij. De ozonmetingen gebeuren ondermeer in het meetstation te Moerkerke bij Knokke-Heist. Zaterdag en zondag is het gevoelig koeler en wisselvalliger. Daardoor zullen de ozonconcentraties evolueren naar meer normale waarden voor de tijd van het jaar. Eerder deze week werden in de regio wel verhoogde ozonconcentraties in de lucht geregistreerd. De actuele ozonwaarden kan men raadplegen via de website http://www.irceline.be/. Dagelijks rond 9 uur wordt een geactualiseerde voorspelling gepubliceerd. Om dit bericht van de luchtkwaliteit ook via e-mail te ontvangen, kan men een e-mail sturen naar smog@irceline.be. De ozonsituatie wordt ook gecommuniceerd via Twitter : http://twitter.com/SMOG_BE. Van zodra er overschrijdingen van de Europese waarschuwingsdrempel worden gemeten op minstens één meetplaats, wordt een twitter bericht gepubliceerd.
Ondertussen berekende het Weerstation Heist dat men vrijdagmiddag bij de toen vigerende UV index van 2.0 in 56 minuten kon verbranden....

Succes voor RBSC op ISAF Youth Worlds 2012 in Ierland

Leden van de Royal Belgian Sailing Club in Knokke-Heist hebben met succes deelgenomen aan de “ISAF Youth Worlds”. Dat is het grootste zeilevenement voor jongeren tot 19 jaar. De zeilwedstrijden werden gehouden in het Ierse Dun Laoghaire (uitspraak simpelweg: Dun Leary), een havenstad bezuiden Dublin. Er waren maar liefst 350 participanten tussen 11 en 19 jaar oud uit 63 verschillende landen. De ISAF Youth Worlds worden al jaren terecht beschouwd als de opstap naar de Olympische zeildisciplines. Voor ons land werd het mooiste resultaat behaald in de SL16 klasse met sportcatamarans voor 2 personen. De 18-jarige Philip Hendrickx en de 11-jarige Henri Demesmaeker uit Knokke-Heist behaalden een zeer knappe 4e plaats. Ze waren zelfs tot de laatste manche in de running voor de 2e plaats. Philip en Henri zijn beiden lid van de Royal Belgian Sailing Club en maken deel uit van het RBSC Youth team. Vanaf de Olympische spelen in 2016 in Rio de Janeiro is Catamaran terug een Olympische discipline. Dan zijn wellicht ook de Knokke-Heistse zeilers aan zet.


Voor meer info en resultaten: www.isafyouthworlds.com


Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist vind je HIER.

Carspotters liggen niet aan het strand in Knokke-Heist

Met het mooie volk kwamen de voorbije dagen meer nog dan anders ook de mooie wagens naar de badstad. Een droom voor fotografen en filmers van sjieke auto’s. De carspotters zijn dan ook weer bij bosjes aanwezig bij het binnenrijden van Knokke aan het Maurice Lippensplein en in Het Zoute. Getuige daarvan deze korte compilatie met ondermeer het “vette” geluid van de Aventador. Het filmpje kun je HIER bekijken.

Brand op strand

Vrijdagmorgen kort na 7u is brand uitgebroken op het strand in Cadzand-Bad. Het vuur ontstond in een tweetal containers die opgesteld stonden bij strandpaviljoen De Piraat vlakbij de Boulevard De Wielingen. De brandweer was vlug ter plaatse en het vuur was snel geblust. De oorzaak van de brand wordt onderzocht.

26.7.12

Hoofdenbeeldhouwer Rubensplein Knokke overleden

In een ziekenhuis in Wenen is schilder en beeldhouwer Franz West overleden. Hij stierf in de vroege uren van donderdag op 65-jarige leeftijd. Knokke-Heist deed acht jaar geleden beroep op de Oostenrijkse kunstenaar voor het aankleden van het vernieuwde Rubensplein. Hij creëerde de twee 5m hoge beelden op het plein bij de toegang tot de ondergrondse parkeergarage. De beelden zijn vervaardigd uit IPC een vrij nieuw materiaal dat bestand is tegen de zilte lucht en de erosie veroorzaakt door het opwaaiende zand. Franz West wordt beschouwd als een van de belangrijkste Oostenrijkse hedendaagse kunstenaars. Zijn werken behoren dan ook tot de duurste waarmee Oostenrijkse kunstenaars op de internationale kunstmarkt vertegenwoordigd zijn.

Oud gemeenteraadslid overleden

In Knokke-Heist is oud gemeenteraadslid Jozef Deroose overleden. Hij was 81. Hij was weduwnaar van Christiane Vandepitte. Jozef Deroose was destijds ook ondervoorzitter van de provincieraad. Hij overleed dinsdag in het Rust- en Verzorgingstehuis Lindenhove. Deroose had 6 kinderen waaronder ook Jan Deroose, evenementcoördinator bij de gemeente Knokke-Heist. Jozef Deroose wordt begraven in de kerk van Heist op maandag 30 juli om 10u. Vooraf kan men nog een laatste groet brengen en het rouwregister tekenen in het uitvaartcentrum Bleyaert, Natiënlaan 85 te Knokke-Heist, elke dag van 14 tot 18 uur en op zondag van 10 tot 12 uur.

Daling overslag Port of Zeebrugge in eerste jaarhelft.

De haven van Zeebrugge sloot het eerste halfjaar af met een totale goederenoverslag van 22,5 miljoen ton. Dat is een terugval van 8,1 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De daling van de aanvoer van LNG, onder invloed van de sterke vraag naar vloeibaar aardgas in Japan, en de verminderde containeraanvoer beïnvloeden sterk de resultaten. De roro-trafiek viel terug met -3,2% tot een volume van 6.463.000 ton. Dit is voornamelijk te wijten aan daling van de roro-trafieken op Engeland (-7%). De economische crisis laat zich in deze sector sterk voelen. Anderzijds merkt men, na een zwak eerste kwartaal, een heropleving in de behandeling van 'export cars'. Er werden 890.000 nieuwe wagens vervoerd, bijna een status quo ten opzichte van de halfjaarcijfers van 2011. Verder zijn de gevolgen van de herschikkingen van de containerdiensten op het Midden - en Verre Oosten en de groeivertraging op het Verre-Oosten nog steeds voelbaar. De laatste drie maanden is er een herstelbeweging merkbaar in de feedertrafieken, mede door de komst van de CMA Baltic dienst. De totale containertrafiek sluit het eerste halfjaar af met 10.784.000 ton, een daling met 10 procent. Door de sluiting van de Japanse kerncentrales werd de vraag naar LNG in Japan groot. De haven van Zeebrugge zag daardoor de aanvoer van LNG zakken met 1,2 miljoen ton. Hoewel het voorbije halfjaar echter ook een stijging in het exporteren van vloeibaar aardgas zichtbaar is, noteerde de totale LNG-trafiek toch een daling met 25%. De stijgende trend die werd aangetoond in de kwartaalcijfers voor het stukgoed, zet zich evenwel voort. Papier, pulp en karton zorgen voor een belangrijke stijging met +32,5 procent.  De stijging in het passagiersvervoer bevestigt tenslotte de status van Zeebrugge als eerste cruisehaven in Vlaanderen. Het totaal aantal passagiers op cruiseschepen steeg van 106.522 naar 132.517 personen. Dat is een kwart meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Knokke-Heist en Zeebrugge lichtvervuilers

Terecht probeert de badstad door de aanschaf van elektrisch aangedreven wagens de ecologische footprint naar beneden te halen. Op ander vlak zorgt diezelfde elektriciteit ervoor dat Knokke-Heist door allerlei straat- en andere verlichting de lichtvervuiling in de hand werkt. Dat is de verhoogde helderheid van de nachtelijke omgeving door overmatig en verspillend gebruik van kunstlicht. De haven van Zeebrugge is op dat vlak nog een veel grotere vervuiler, om van de grootsteden dan nog maar te zwijgen. Opvallend is wel dat de badplaatsen vlak over onze landgrens met veel minder licht uitkomen. In Zeeuws-Vlaanderen ligt de nachtelijke hemelluminantie tussen de 100 en 300 procent. In Knokke-Heist en Zeebrugge schommelt ze tussen de 300 en 900 procent. Wie aan onze kust naar de sterren wil kijken mag het vergeten… “Mag het ook wat minder” vragen de natuurverenigingen. Op de bijgaande foto is te zien hoe zelfs nog voor zonsondergang Knokke-Heist en Zeebrugge vanuit Nederland gezien oplichten aan de avondlijke horizon.

Foto met dank aan Niek van Andel

Buitenlandse toeristen zakken af naar onze regio

Buitenlandse toeristen die naar België komen kiezen steeds vaker voor Vlaanderen als bestemming. Naast landgenoten komen de toeristen het vaakst uit onze buurlanden. Daarnaast zitten ook bezoekers uit Rusland, Brazilië en China in de lift. Dat is trouwens ook in Knokke-Heist te merken. Anderzijds is het ook weer zo dat steeds meer landgenoten hun vakantie in onze buurprovincie Zeeland doorbrengen. Vorig jaar waren er meer dan 200.000 zegt het Kenniscentrum Kusttoerisme. Dat is een toename van dertig procent op amper vier jaar tijd. Daarbij komt onze buurgemeente Cadzand-Bad steeds vaker in beeld, vanwege de groeiende faciliteiten en ook omdat het zo dicht bij Knokke-Heist ligt.

Foto: kleuter had het woensdag best naar z'n zin op het strand van Knokke.  

Knokke-Heist goes electric

Nadat woensdag in de badstad door de gemeentelijke diensten een elektrische Renault Twizy werd in gebruik genomen, volgen blijkbaar nog meer elektrische wagens. Eind augustus krijgt de Preventiedienst van Knokke-Heist in het kader van de taken rond de Gemeentelijke Administratieve Sancties nog een elektrisch voertuig. Daarmee zou gepatrouilleerd worden in het centrum van de gemeente om overtreders aan te pakken. Op het programma staat verder de aankoop van een elektrische scooter en volgend jaar wordt het wagenpark in Knokke-Heist uitgebreid met nog 3 extra elektrische voertuigen.

Maak je TV klaar voor de Olympische Spelen.

Alhoewel zenders als de VRT flink wat tijd uittrekken voor het verslaan van de Olympische Spelen zal men het gebeuren het best kunnen volgen via de BBC. De Britse omroep heeft om te beginnen de normale programmatie op BBC1 en op BBC3 grotendeels aan de kant gezet. Veel normale programma’s verhuizen naar BBC2 of moeten wachten tot na de spelen. Ondertussen heeft de BBC ook 24 nieuwe KANALEN in gebruik op de Astra2 satelliet. Plus ook 24 HD kanalen! De bedoeling is namelijk om ALLE Olympische wedstrijden uit te zenden. De gelukkige bezitters van een Astra2 schotel kunnen deze kanalen gratis inladen en bekijken.


Je hoeft enkel de volgende frequenties in te laden: 10.876 V (22.000 5/9), 10.921 H (idem) en 11.469 H (27.500 2/3). Bezitters van een HD ontvanger kunnen terecht op de volgende frequenties: 11.914 H, 12.129 V, 12.304 H, 12.402 V, 12.422 H, 12.441 V.

Eerste Blue Buddha Beach Party in Knokke-Heist

Op zaterdag 28 juli wordt in de tent op het evenementenstrand bij het Bosje van Heist vanaf 20u de eerste Blue Buddha Beach Party gehouden. Het is een organisatie van de gelijknamige strandconcessie en loungebar en de vzw Jeugdamusement Knokke-Heist. Voor de muzikale ambiance zorgen Blue Buddha resident dj’s Paige, Nicolas Decoster en Springer. Special guest is dj Kenny Raw die zowel op Tomorrowland als in Spaanse megadiscotheken momenteel furore maakt. De Blue Buddha Beach party belooft ook op het vlak van geluids- en lichteffecten een spectaculair feestje te worden met o.a. de Giant Ibiza Robot Performance

Toegang: VVK 15 EUR – ADD 20 EUR – VIP VVK 30 EUR VIP ADD: 40 EUR (incl. gratis drink) VIP-tafel: 6 personen en fles 200 EUR; BBQ 29 EUR
Voor alle info: www.bluebuddhalounge.be


Strandredders haalden wisselbeker terug naar Knokke-Heist

Op het strand bij Surfers’ Paradise werden zopas de jaarlijkse Lifeguard Games gehouden. Het was meteen de negende editie van deze “spelen der spelen voor redders”. De wedstrijd bestond uit zeven loodzware proeven. De organisatoren van Reddersclub Knokke-Heist vzw telden in totaal iets meer dan 70 participanten. Primeur dit jaar was de deelname van 3 teams uit onze Nederlandse buurbadplaats Cadzand. Titelverdediger Zeebrugge was zoals gewoonlijk met een uitzonderlijk sterk team afgezakt naar onze badplaats. Toch konden ze de wisselbeker niet in handen houden. Ze behaalden een 3e plaats. Het podium werd vervolledigd met 2 Knokke-Heistse teams die aan elkaar gewaagd waren, en met slechts een punt verschil de wedstrijd tot een goed einde brachten. De wisselbeker is aldus na 2 jaar terug in Knokke-Heist.

Fête des artistes in Westkapelle

Op zondag 5 augustus vindt op het plein van the Alley in de Kragendijk 98 in Westkapelle een “fête des artistes” plaats. Op deze kunsthappening met schilders en standjes met sieraden, treden ook een hele reeks muzikanten op. Ze worden afgewisseld met een dj line up van The Trio. Om 11.30 uur is er Gipsy Swing van het Berenger Trio. Om 13 uur treden Willie Boy en Peter Baervoets op. Om 15 uur is er flamenco en dans met Marquito Velez. Om 18 uur sluiten de Porkshops de artistieke openluchthappening af.

25.7.12

Windmolens voor onze kust zijn kraamkamer voor schaarse kabeljauw zegt UGent

Doctorandus Jan Reubens van de onderzoeksgroep Mariene Biologie van de UGent heeft voor het eerst ook jonge kabeljauw van amper 5cm groot opgemerkt aan de voet van de windmolens op de Thorntonbank voor onze kust. Jonge kabeljauw komt amper voor in het Belgische deel van de Noordzee. Dit wijst erop dat de ‘beschermde’ omgeving van de windmolens – waar niet gevist mag worden - een kraamkamerfunctie kan vervullen. Een kraamkamer is een gebied waar jonge vissen kunnen opgroeien in een omgeving met voldoende voedsel en schuilmogelijkheden voor hun natuurlijke vijanden. Al heel snel na de installatie van de windmolens werd volwassen kabeljauw en steenbolk (een kleinere kabeljauwachtige) waargenomen. Na een jaar werden zelfs zo’n 30.000 steenbolken geteld per windmolen in het C-Power windmolenpark op de Thorntonbank. Sinds kort worden ook andere soorten vaker aangetroffen, zoals o.a. de tongschar, zeebarbeel en pladijs. Dat de windmolens nu ook als kraamkamer dienen voor kabeljauw betekent dat ze mogelijk een belangrijke rol kunnen spelen in het herstel van het kabeljauwbestand, dat onder zware druk staat. Zeer verwonderlijk is dat niet. Op de funderingen van de windmolens groeien namelijk grote hoeveelheden ongewervelden zoals sponzen, kleine kreeftachtigen en mosselen, die als nieuwe voedselbron beschikbaar zijn voor vissen. UGent-doctoraatsstudent Jan Reubens gaat momenteel onder promotorschap van prof. Magda Vincx en prof. Steven Degraer na of de windmolenparken vissen aantrekken en of daar een sterkere groei van deze vissen mogelijk is.

Op blote voeten door het Zwin

Op woensdag 1 augustus kunnen kinderen van 6 tot 8 jaar op de blote voeten door het Zwin. De tocht gaat langs het zogeheten “Blote voetenpad”. Het heeft een heel ander gevoel stapen op glibberige grond met ‘slikke’ tussen de tenen en dan weer drogere grond of ‘schorre’ voelen aan de voeten. De tocht duurt 2 uur en gaat om 14 u van start. Deelname 6 euro.


Zwin Natuurcentrum, Graaf Léon Lippensdreef 8 in Knokke-Heist – 050 60 70 86 – info@zwin.be –www.zwin.be


Elektrische Roadshow in Knokke-Heist

Naar aanleiding van de EVA-roadshow heeft Eandis woensdag in de raadzaal van het stadhuis in Knokke de sleutels van een elektrische Renault Twizy overhandigd aan burgemeester Lippens. Het opvallende voertuig zal deze zomer door de gemeentelijke diensten gebruikt worden om zich vlot en CO-2 vrij door het verkeer te bewegen. Woensdagnamiddag kan men tot 18u ook terecht bij het Lichttorenplein om er de Elektrische Voertuigen in Actie te zien. Deze EVA-roadshow wil het grote publiek beter laten kennis maken met elektrische mobiliteit. Men vindt er alle info over elektrisch rijden. En men kan kennismaken met verschillende elektrische auto’s, fietsen en scooters. Ook mag men testritten maken. Na Knokke-Heist doet de roadshow verder nog Blankenberge en De Haan aan.

Ozondrempel overschreden in Moerkerke

Dinsdag 24 juli werden hoge ozonconcentraties in de lucht gemeten. De waarschuwingsdrempel van 180 microgram per kubieke meter lucht werd overschreden in het VMM-meetstation in Moerkerke (Damme) vlakbij Knokke-Heist. Dat heeft de Vlaamse MilieuMaatschappij meegedeeld. 180 microgram/m³ is de Europese drempelwaarde waarbij men de bevolking moet informeren. De alarmdrempel van 240 microgram/m³ werd evenwel niét overschreden. De meteorologische omstandigheden veranderen vandaag en morgen quasi niet. Het blijft overwegend zonnig en warm met maximumtemperaturen tussen 23 en 30°C. De wind blijft zwak tot matig waaien uit het Noordoosten. Deze weersomstandigheden in combinatie met de opstapeling van luchtvervuiling de voorbije dagen zorgen voor relatief hoge ozonconcentraties in de lucht. De verwachting is dat de hoogste uurgemiddelde ozonconcentraties vandaag en morgen zullen evolueren tussen 140 en 180 microgram/m³. In sommige regio’s kunnen de concentraties nog wat hoger zijn en de kans is reëel dat de Europese informatiedrempel van 180 microgram/m³ op een aantal plaatsen wordt overschreden. Vanaf zaterdag wordt gevoelig koeler en wisselvalliger weer voorspeld. De ozonconcentraties zullen evolueren naar meer normale waarden voor de tijd van het jaar. Er worden dan ook geen overschrijdingen meer verwacht van de waarschuwingsdrempel.

Foto: VMM-meetstation in Moerkerke

Even chaos op weg naar zee

Door een reeks ongevallen is grote chaos ontstaan op de belangrijkste wegen naar de kust. Heel wat mensen die onderweg waren naar de stranden van Knokke-Heist zaten woensdagmorgen geruime tijd vast in kilometerslange files. Wie met het spoor naar de badstad reisde kreeg af te rekenen met overvolle treinen. Iedereen wilde namelijk zo vroeg mogelijk naar zee. Ondertussen normaliseert de toestand zich weer. Kinderen trokken zich er niks van aan en speelden woensdagmorgen al vrolijk op het strand.   
Foto: Anna D. met dank aan Mieke Meul

Opera Rusalka van Dvořák op strand in Knokke-Heist

Op vrijdag 27 juli om 21u kunnen de liefhebbers in de Rox Ambassadors Plaza in Heist gratis genieten van de opera Rusalka van Antonin Dvořák op groot scherm. Deze voorlaatste opera van de componist haalt zijn stof uit de onderwatersprookjeswereld van kleine zeemeerminnen, undines en melusines. De waternimf Rusalka wordt hopeloos verliefd op een prins en wil er haar stem voor opofferen om een menselijke gedaante te krijgen zodat ze bij hem zou kunnen blijven. Maar de kloof blijkt uiteindelijk toch te groot… Het libretto van Jaroslav Kvapil inspireerde Dvořák tot een meesterwerk, een opera vol sfeer, aangrijpende lyriek en dramatische wendingen. Dit ‘lyrisch sprookje’ werd door Ádám Fischer en Stefan Herheim meesterlijk gedirigeerd en op de scène gebracht in de Brusselse Munt in 2008. Het stuk werd in maart 2012 nog eens opnieuw in de Muntschouwburg op de planken gebracht in een coproductie met Oper Graz.

Joe Mullen & Friends in Knokke-Heist

Nu donderdag 26 juli is Joe Mullen & Friends om 20 u te gast op de Museumavond van Sincfala in Heist. Joe Mullen is een rasechte Ier. Samen met zijn vrienden vertelt de zanger zijn muzikaal verhaal en weet op eigenzinnige wijze Ierse en Schotse traditionals te vertolken. Zijn covers zijn onvergetelijk, zijn stijl uniek. Ook het moderne werk schuwt hij niet. Pas op zijn veertigste leerde hij zijn verborgen muzikaal talent kennen en sindsdien is er geen houden meer aan. Solo zingt hij en bespeelt de gitaar en bodhran, begeleid door zijn vrouw Christel op de basgitaar en Ann Vandaele met zang en fluit. De bodhrán (uitgesproken als bauwron) is een Ierse lijsttrommel die bespeeld wordt met een soort drumstick met twee slageinden. Joe Mullen was in 2010 ook te gast in Museum Sincfala met de groep 'Ier en Gunter'. HIER een opname van een lied dat hij destijds samen met hen opvoerde.

Bal du Zoute in aantocht

Op woensdag 8 augustus wordt Knokke-Heist het decor voor één van de meest exclusieve feesten van ons land. Het Bal du Zoute 2012 vindt plaats op twee verschillende locaties: Knokke-Out en Gotha Club met daarbij ook nog een tentendorp. Ruim 4000 genodigden en tal van VIP's worden verwacht. "Bal du Zoute is het meeste exclusieve event in zijn soort," zeggen initiatiefnemers Mathieu De Ruyck en Francis Boussy. "Een prachtige modeshow in samenwerking met Concept Fashion Store en Miss Exclusive, VIP-barbecue, tientallen optredens, acts en specials, gratis shuttle, massagehoek, moleculair koken, bodypainting, jacuzzi, capoeira, zwembad, waterpijphoek, mojito bar, simulatoren en try-outs, standjes, lopen op water, zomerse gadgets, vuur- en lichtspel, David Guetta's robots, veel randanimatie en tal van andere luxueuze verrassingen staan op het programma." Wie niet om calorieën verlegen zit zal ook kunnen genieten van de grootste chocoladefontein van Europa. Mathieu De Ruyck, een 21-jarige Gentse student-ondernemer en Francis Boussy, zaakvoerder van het evenementenbureau DC-Productions zijn niet aan hun proefstuk toe. Eerder organiseerden ze het jaarlijkse Bal der Bals, de kleine broer van het Bal du Zoute.

Meer info vind je HIER

Knokke-Heist bezorgd over spoorwegovergang Duinenwater

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist heeft z’n twijfels over de veiligheid van de spoorwegovergang bij Duinenwater. Bezoekers van Lakeside Paradise en straks ook het Zwembad maken gebruik van deze overgang. Die is uitgerust met de gebruikelijke bel- en lichtsignalen, doch slechts halve slagbomen. Eerste Schepen Maxim Willems zegt dat aan Infrabel, die verantwoordelijk is voor de spoorinfrastructuur, gevraagd werd om bij de overgang dubbele slagbomen aan te brengen. Volgens Infrabel is de spoorovergang echter volledig veilig, zolang iedereen zich aan de regels houdt.

Het is oorlog. Nu ook drones tegen meeuwen

Knokke-Heist heeft de meeuwen definitief de oorlog verklaard. Gisteren werden de media overspoeld met de inzet van telegeleide wagentjes en een opgezette witte vos tegen de “vliegende ratten”. Vandaag woensdag is afvalconcessionaris Horizon Net in de badstad gestart met een proefproject waarbij gedurende een week groene restafvalzakken worden opgehangen bij het Rubensplein in Knokke en de Zeedijk 243 in Heist. De zakken hangen met een haak aan de verlichtingspaal en worden -niet zoals de andere restafvalzakken ’s nachts- maar wel pas in de late voormiddag door de afvalbeheerder opgeladen. Tijdens deze proefweek zal men nagaan of de meeuwen in staat zullen zijn ook zonder vast steunpunt de zakken open te rijten. Knokke-Heist voert momenteel verder onderhandelingen met een Nederlandse firma die in Scheveningen telegeleide helikopters inzet tegen meeuwen. Bedoeling is om ook in de badstad een dergelijke drone-test op te zetten. Dit zou gebeuren in combinatie met een elektronische unit met geluids- en lichteffecten, gevoed door een zonnepaneel. In Australië worden dergelijke drones trouwens ook gebruikt om eventuele pollutie in het kustwater op te sporen. Omdat door de uitbreiding van de haven van Zeebrugge binnenkort een grote meeuwenpopulatie zich noodgedwongen zal verplaatsen gaat Knokke-Heist nu andermaal bij Minister Joke Schauvliege aandringen om de bescherming van de zilvermeeuw op te heffen "zodat er onder de kustvogels weer een gezonde en evenwichtige biodiversiteit kan ontstaan". Ook de burgmeester van Blankenberge heeft in een brief aan de minister de opheffing van de bescherming voor de zilvermeeuw én de kleine mantelmeeuw gevraagd.

Aan de volgende mosseloogst wordt gewerkt

De voorbije dagen was “mosselen met friet” in Knokke-Heist en Sluis het gerecht dat op restaurant het meest besteld werd. Daarbij zijn uit Zeeland gigantische hoeveelheden van dat zeebanket aangevoerd. Of dat in de toekomst ook nog zal kunnen houdt de mosselproducenten al enkele jaren bezig. In twee jaar is er namelijk geen mosselzaad van betekenis meer gevallen. Dat is de voorbije dagen nu plots wèl gebeurd zegt het Landbouw Economisch Instituut bij onze noorderburen. Dat is goed nieuws want de mosselkwekers zijn nog steeds voor een flink deel afhankelijk van mosselzaad wat op de bodem wordt gevist. De sector heeft inmiddels vergunning aangevraagd voor het opvissen van het zaad in september. De hoop is dat daarmee in de toekomst de mosselproductie weer op peil kan worden gebracht. Die is namelijk de voorbije 5 jaar steeds kleiner geworden. Sedert begin deze week probeert men trouwens ook weer op kleine schaal mosselzaadjes te verschalken bij middel van een zogeheten “mosselzaadinvang”.

Foto: mosselzaadinvang

Legionellaslachtoffer uit Knokke-Heist aan de beterhand

De 52-jarige stadsgenoot, die eind vorige maand in het Spaanse Calpe besmet raakte door de legionellabacterie, is aan de beterhand. Hij had de besmetting opgelopen door de fijne spray bij het douchen in een kamer waar het water te lang had stilgestaan. Bij z’n terugkeer in de badstad voelde Aimé Dobbelaere zich ziek. In de kliniek werd toen de besmetting vastgesteld. Uiteindelijk lag het slachtoffer twee weken in een kunstmatige coma en werd voor z’n leven gevreesd. Nu gaat het beter en wellicht mag hij binnenkort het ziekenhuis verlaten. Eerder dit jaar was het hotel Diamante Beach in Calpe al twee maanden gesloten nadat 10 Britse toeristen en vier Spanjaarden ziek geworden waren. Drie van de Britten zijn naderhand overleden.

24.7.12

Europees Kampioenschap Dogfrisbee

Knokke-Heistenaar Johan Matthijs en zijn border collie "Wolly" zijn Europees en Belgisch kampioen geworden op het Europees Kampioenschap Dogfrisbee. Dat is een nog vrij onbekende hondensport. De bekroning werd behaald in Olen in de “novice distance groep”. Johan Matthijs en een andere deelnemer, Jan Jansen, zijn instructeurs bij de hondenclub “Honden & Frisbee Fun Sluis”. Ze leren hoe de frisbee moet worden geworpen en hoe de honden het voorwerp kunnen invangen. Wie daarover meer wil vernemen kan HIER terecht.

Australische wint in Knokke-Heist

De 21-jarige Australische Jessica Moore (officieel 703 op de wereldranglijst) heeft de Knokke Zoute Ladies Open 2012 gewonnen. Ze versloeg de 17-jarige Belgische Ysaline Bonaventure, die officieel de 566ste plaats bekleedt. Een overwinning van de Australische had men eigenlijk niet verwacht. Zowat 63 procent had voor de wedstrijd de jonge Belgische speelster getipt als de mogelijke overwinnaar. Het tennisavontuur pakte anders uit. Moore versloeg Bonaventure met 6-1 7-6. In de finale van het dubbelspel wonnen de Spaanse Hernandez en de Australische Nancarrow van het Argentijns-Portugese duo Bua-Moura.

Westerlo op stage

De spelers van Westerlo zijn in Knokke-Heist gearriveerd voor hun jaarlijkse stage. Ook trainer Frank Dauwen, de opvolger van Ceulemans heeft dus voor de badplaats gekozen. Er wordt tweemaal per dag getraind op de voetbalvelden in Knokke-Heist. Ook aanwezig is Ibrahim Salau, de Nigeriaanse belofte, die mogelijk een profcontract krijgt aangeboden bij de club. Tijdens de stage wordt ook tijd uitgetrokken voor teambuilding en een recreatieve namiddag. Westerlo blijft tot vrijdag in Knokke-Heist.

Provincie zoekt getuigen WOII aan de kust

Van Knokke-Heist tot De Panne is de Provincie West-Vlaanderen op zoek naar mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de Belgische kust verbleven. Vlamingen, Walen of buitenlanders die in de periode 1940-1945 aan de kust in contact kwamen met de Duitse bezetter of moesten meewerken aan de bouw van de Atlantikwall, kunnen zich melden bij de Provincie West-Vlaanderen via benoit.strubbe@west-vlaanderen.be of via het nummer 050 40 33 94. Ook mensen die er toen onder andere evacuaties, beperkte bewegingsvrijheid of verzetsdaden meemaakten, worden verzocht zich te melden. De Provincie wil met de getuigenissen over het dagelijkse leven in de periode 1940-1945 de impact van de Tweede Wereldoorlog op de omgeving weergeven. Een en ander heeft te maken met de wens om het provinciedomein Raversijde uit te bouwen tot hét portaal over de Tweede Wereldoorlog aan de Belgische kust. De Atlantikwall vormt de rode draad, maar het museum wil ook de bredere en minder bekende geschiedenis vertellen van het leven in het spergebied.

Parkeren in de Appelzakstraat in Knokke

De Royal Belgian Sailing Club maakt zich zorgen over mensen die in de Appelzakstraat in Het Zoute parkeren en ook in het straatdeel voorbij de slagboom. Dat is strikt verboden. De straat is namelijk de enige toegangsweg voor de brandweer en andere hulpdiensten naar de gebouwen van Finis Terrea. Door het ongeoorloofd parkeren ontstaat een potentieel gevaarlijke situatie. Bij verdere overtredingen zal aan de politie gevraagd worden om de gevaarlijk geparkeerde wagens te laten verwijderen.

Een Zeedijk vol Auteurs met Corman by Filigranes

Vrijdag 3 augustus zal burgemeester Lippens op de Zeedijk 777 in Knokke-Heist het lint doorknippen bij de heropening van de boekhandel “Corman by Filigranes”. Een eerdere openingsplechtigheid werd afgelast wegens het overlijden van Mevrouw Nelly Filipson, een van de stichters van de boekhandel. Meteen wordt dat weekend ook de eerste editie gelanceerd van het evenement: “Een Zeedijk vol Auteurs”. Meer dan 30 Belgische en internationale schrijvers zullen er zaterdagnamiddag 4 augustus aanwezig zijn. Ze zullen er met de bezoekers praten en hun boeken signeren.


Met de auteurs gaat het om: Fiametta d'Arenberg, Pieter Aspe, Pierre Battard, Alain Berenboom, Véronique Bergen, Véronique Biefnot, Eric Boschman, Elisa Brune, Elise Bussière, Kris Clerckx, Valérie Cohen, Willy Deweert, Catherine de Duve, Christophe Giltay, Frederic Ernotte, Jean-Pierre Gabriel, Dulle Griet, Charles Kaisin, Bert Kruismans, Princesse Léa, Stefan Liberski, Pierre Marcolini, Jean Mossoux, Claude Nemry, Olivier Pâques, Jos Pierreux, Céline Preaux, Jean-Louis du Roy, Véronique Sels, René Sépul, Alain Trellu, Josiane Van Melle, Marc van Staen, Fabienne Vastapane, Albert Verdeyen, Michel Verlinden, Henri Vernes, Jean-Luc Walraff, Jean Walravens, Philippe Xavier.

’t Verzet voor het goede doel

Nu zaterdag 28 juli organiseert Jeugdclub ‘t Verzet een carwash op het plein bij de Margaretakerk in Knokke. De opbrengst gaat integraal naar de vzw Munnange. Deze stichting helpt bij het uitbouwen van een centrum voor psychologische hulpverlening op de campus van de Nkumba University in het Ugandese Entebbe. ’s Avonds staat in de jeugdclub in Westkapelle ook het eerste zomerfeest van ’t Verzet op het programma. Het gaat om een Afro Caribbean Party.

Telegeleide wagentjes tegen krijsende meeuwen in Knokke-Heist

Het gekrijs van meeuwenjongen en hun ouderparen zorgt momenteel met name in het centrum van Heist voor zoveel overlast, dat het klachten regent bij de gemeente. Een vrouw in de buurt kan niet meer in haar tuin eten, omdat de meeuwen aanvallen uitvoeren op het voedsel. De brandweer werd al ingezet om met de wettelijke middelen te proberen de hinder in te dijken. Dat kwam neer op het verwijderen van nestmateriaal en het schudden van eieren op het platte dak van de Olvo school in Heist. Toch zagen in de buurt heel wat meeuwenjongen het levenslicht. Aan die jongen mag niet geraakt worden. Ze zorgen momenteel dan ook van voor zonsopgang voor een hels lawaai. Omwonenden worden er “depressief van en moeten zich slaappillen laten voorschrijven” zegt schepen Dr. Paul Geerinckx, die verantwoordelijk is voor het milieu. Hij lanceerde dinsdag dan ook -in de aanloop naar de verkiezingen- een inventieve manier om de meeuwenoverlast te lijf te gaan. De meeuwen tergen de mensen. Nu gaan de mensen de meeuwen tergen op een manier die niet bij wet verboden is. Dinsdag werden op het dak van de school telegeleide voertuigjes gebruikt om de meeuwen de stuipen op het lijf te jagen. De hoop is dat de meeuwenjongen dan spoedig elders zullen gaan krijsen. Om de strijd tegen de meeuwen lang te kunnen volhouden wil de schepen een soort burgerwacht in het leven roepen: de meeuwenwacht. Ook een opgezette witte vos wordt ingezet tegen de dieren. Als dit resultaat boekt wil men in de toekomst de vos ook laten bewegen. De vos in kwestie is ooit ontsnapt uit de Heistse Laguna dierentuin en dat heeft de snoodaard met z’n leven bekocht. Verder wil de schepen ook discolichten gebruiken tegen de meeuwen in het centrum van Heist. Probleem is echter dat de meeuwenwacht niet om de haverklap toegang zal kunnen krijgen tot het dak van de Olvo school. Dat heeft ondermeer te maken met de verzekering.

Gevonden fietsen goed voor 3000 euro

Bij de openbare verkoop van gevonden fietsen waarvan de rechtmatige eigenaar niet kon worden achterhaald zijn in Knokke-Heist 200 geïnteresseerden komen opdagen. Van de 283 rijwielen werden er 89 verkocht voor een totaalbedrag van 2.965 euro. Twee fietsen werden tijdens de openbare verkoop aan de rechtmatige eigenaar terugbezorgd na het voorleggen van de nodige bewijsstukken. Na de veiling belandden 74 wrakken op de schroothoop. De 118 resterende fietsen worden geschonken aan een goed doel. Zo zullen eind augustus de scholen in de badstad worden aangeschreven. Ze krijgen elk de mogelijkheid om een vijftal fietsen te ontvangen. Deze kunnen ze dan gebruiken voor kansarme jongeren bij schoolactivititeiten waarvoor een fiets nodig is. De overige fietsen worden geschonken aan het gemeentelijk Hulpcomité Roemenië.

Zeezwemmen verliep vlot in ideale omstandigheden

In ideale weersomstandigheden hebben maandagavond in Heist welgeteld 333 sportievelingen deelgenomen aan het Zeezwemmen. Vorig jaar werden de twee zeezwemdata afgelast wegens het onstuimige weer. Dit keer ging echter alles voor de wind mede dankzij een vrij sterke stroming. Voor de 1500m verschenen 219 zwemmers aan de start. Deze wedstrijd werd gewonnen door Alexis Krug in 13 minuten 36 seconden, gevolgd door Fererix Dormaes en Greg Heirman. Krug had in het weekend trouwens ook reeds de Zwemloop in Sluis op z’n naam gezet. De 500m werd in de wacht gesleept door Wim Goris. Een meer volledige uitslag kun je HIER bekijken.

Heraanleg trottoir in de Heesterstraat

Eind volgende maand start in de Heesterstraat de heraanleg van het voetpad. De opdracht werd gegund aan de nv Ondernemingen Coppens. De straat is gelegen in de villawijk tussen de Westkapellestraat en de Laguna Beach in Heist. De aannemer zal in de week van 27 augustus de bomen rooien en de stoepen opbreken langs de pare kant. De opritten blijven behouden. Op 3 september zullen de werken starten voor de heraanleg van de nutsleidingen door Eandis, AGSO Waterbedrijf en Telenet. Vanaf midden oktober begint dan de heraanleg van de voetpaden in de straat.

Knokke-Heist gelukkig met Surfers’ Paradise, niet met uitbreiding Zwin

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist heeft dinsdagmorgen gereageerd op de goedkeuring van het Ruimtelijk UitvoeringsPlan voor het Zwingebied door de Vlaamse regering. Men is uiteraard zeer tevreden dat de problematiek rond Surfers’ Paradise na al die jaren juridische strijd eindelijk tot een definitieve oplossing komt. Ook de herinrichting van het Provinciaal Natuurpark het Zwin is voor Knokke-Heist een toeristische opsteker. De uitbreiding van het Zwin blijft het gemeentebestuur een zeer spijtige zaak vinden omdat op deze manier 90 ha vruchtbare poldergrond verloren zal gaan. De overheid heeft echter garanties gegeven dat er voldoende maatregelen zullen genomen worden om de verzilting van de omliggende polders tegen te gaan. Op aandringen van Knokke-Heist en Sluis komt er ook een fietspad aan de binnenzijde van de dijken zodat de recreanten zullen kunnen genieten van een grotere Zwinvlakte. Het gemeentebestuur heeft na jaren onderhandelen dus een dubbel gevoel bij het compromisvoorstel maar laat alvast weten dat het GEEN BEZWAAR zal indienen tegen het plan van de Vlaamse Regering.

23.7.12

Bergkampers veilig gearriveerd in Zwitserland

De 62 jongeren en hun begeleiders uit Knokke-Heist, die maandag op Bergkamp naar Zwitserland zijn vertrokken, zijn veilig aangekomen. Onderweg liepen ze door filevorming zo’n 2 uur vertraging op. De groep van Knal ! vzw is even over 21u maandagavond op de bestemming in Grimentz, in het kanton Wallis gearriveerd.

Nu ook monoski bij Lakeside Paradise

Zondagavond werd bij Lakeside Paradise in Knokke-Heist de kabel voor de eerste keer met een snelheid van 45 km per uur voortbewogen. Dat was nodig om de monoskiërs hun sport te laten beoefenen. Vanaf nu is het trouwens de bedoeling om alle monoskiërs te verzamelen voor een wekelijkse sessie. Gedurende 2 uur zal de kabel dan op hoge snelheid draaien. Ondanks enkele spectaculaire valpartijen waren zondag alle monoskiërs en de toeschouwers bijzonder enthousiast over deze nieuwe sportmogelijkheid bij Lakeside Paradise. Verder wil men ook één keer per week de allerkleinsten aan bod laten komen met een snelheid van 26 km per uur. De jongste deelnemer is nu 6 jaar en draait vlot rondjes op zijn wakeboard, terwijl er ook extra kneeboards en kinder wetsuits voorzien werden om de sport vanaf die leeftijd al aan te leren. Voorwaarde is wel dat men kan zwemmen.

Op vrijdag 3 augustus staat “Full Moon Wakeboarding” op het programma, met extra verlichting op het meer gevolgd door een gezellige full moon BBQ. Op Zaterdag 4 augustus is er van 10-12h een “ladies only” gepland, waar enkel beginnende dames aan de slag kunnen, gevolgd door een gezellige familiebrunch. Noteer dat alle materiaal ter plaatse voorhanden is en dat er best gereserveerd wordt via 050/606035, of via het unieke online reservatiesysteem www.lakesideparadise.be.   Via info@lakesideparadise.be kan je inschrijven voor de verschillende activiteiten of ook alle informatie bekomen. De kabelbaan is open van 9h tot 21 h en elke sessie begint op het uur. Geen waterskifanaat ? Geen probleem: op de lakeside - het andere deel van de plas - kan je windsurfen, stand up peddelboarden of een kayaktripje maken.

Treinverkeer Knokke-Brugge ruim 2 uur gestoord

Maandagnamiddag rond 15.40u was op de lijn L51B tussen Brugge en Knokke-Heist geen treinverkeer meer mogelijk. Dat geldt ook voor de treinen vanuit de badstad naar het binnenland. Een en ander is het gevolg van een storing aan de spoorbrug over het Boudewijnkanaal vlakbij Herdersbrug in Dudzele. Mogelijk heeft dit te maken met de hitte. Men probeert het treinverkeer zo snel mogelijk te normaliseren. Ondertussen worden de reizigers vanuit het binnenland met bestemming Heist, Duinbergen en Knokke vanuit Brugge met de trein naar Blankenberge gebracht om dan met de kusttram verder te reizen naar de badstad. In het station van Knokke liet de NMBS voor de vele wachtende reizigers water en suikerwafels aanrukken. Het normale treinverkeer op de lijn werd om 17.45 hervat. De storing heeft 125 minuten geduurd.   

Surfers’ Paradise wordt beter ingepast in het Duinlandschap

De Vlaamse Regering heeft het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) van minister van ruimtelijke ordening Philippe Muyters voor het Zwingebied goedgekeurd. Het plan omvat de uitbreiding van het natuurgebied met 120 ha. Daartegen was heel wat verzet gerezen. Ondermeer omdat 90 ha landbouwgrond daarbij wordt opgeofferd in Knokke-Heist. Positief punt is het feit dat het plan voorziet in het behoud van de infrastructuur van Surfers’ Paradise op het strand van Het Zoute. De gebouwen van de surfclub en vooral de containers op het strand zullen echter beter worden ingepast in het duinlandschap. Het RUP is nog niet definitief. Van 31 augustus tot 29 oktober loopt een openbaar onderzoek. In die periode kan iedereen opmerkingen, adviezen en bezwaren indienen.