12.9.09

Windturbines veel minder gevaarlijk voor vogels dan centrales met fossiele brandstof

De windturbines die bij bosjes in onze regio en voor de kust verschijnen zijn 17 keer minder gevaarlijk dan elektriciteitscentrales die gebruik maken van fossiele brandstoffen. Dat blijkt uit een uitgebreid onderzoek dat zondag in Spanje werd gepubliceerd. In de studie wordt onder meer het voorbeeld gegeven van de windmolens op de strekdam in Zeebrugge. In een studie gaven Everaert en Stienen voor het referentiejaar 2006 aan dat 165 sternen van verschillende soorten het loodje legden door op één van de 25 windturbines te botsen. Toch blijft bij ons de toename van de windboerderijen voor de kust zorgen baren vanwege de grote aantallen vogels die ondermeer het Zwin aandoen. Meer over dit onderzoek lees je HIER.

Bijenconferentie afgelast in Knokke-Heist

Een internationaal congres, dat op 26 september in Knokke-Heist de problematiek van de bijensterfte had moeten aanpakken, is afgelast. Mogelijk wordt het volgend jaar ingericht. Het vinden van een oplossing om het uitsterven van bijenvolken tegen te gaan is echter hoogdringend geworden. Niet vanwege een verminderde honingproductie, maar vooral omdat de bestuiving van de fruitbloesems steeds meer in het gedrang komt. Wetenschappers zijn het niet eens over het uitsterven van hele bijenvolken. Het gebeurt niet alleen in ons land maar wereldwijd. Uiteenlopende oorzaken staan op de verdachtenlijst: temperatuurverschillen, vochtigheid, parasieten en nieuwe pesticiden. Een zeer uitgebreid onderzoek in Indië heeft daar nu ook de gsm-masten aan toegevoegd. De elektromagnetische golven verstoren de navigatiecapaciteiten van werkbijen die nectar uit bloemen verzamelen om de bijenpopulatie te onderhouden. Als een zendmast in de buurt van een bijenkorf staat krijgen de werkbijen het moeilijk om terug te keren. Volgens de onderzoekers kan de bijenpopulatie binnen tien jaar verdwenen zijn als het aantal zendmasten verder toeneemt.

Veel hoop op goeie mosselseizoenen in de toekomst

Momenteel wordt door de mosselvissers gezorgd voor de toekomstige seizoenen van het bij ons zeer gewaardeerd zeebanket. De mosselvaartuigen zijn inmiddels een week bezig om het beschikbare mosselzaad op te vissen in de Oosterschelde. Het lijkt een ongewoon succes te worden. Er ligt namelijk ongekend veel mosselzaad op de bodem. Daarvan mogen de mosselvissers 20 miljoen kilo opvissen. Het mosselzaad wordt vervolgens weer uitgestrooid op de percelen van de vissers waar het kan uitgroeien tot grote consumptiemosselen.

Comrads Beach Run voor het goede doel in Knokke-Heist

Komende zaterdag wordt in Knokke-Heist de tweede editie van de “Comrads Beach Run” georganiseerd. Het gaat om een strandloop voor het goede doel waarbij de lopers vanaf het Evenementenstrand bij het Bosje van Heist 5, 10 of 20 km kunnen afleggen op het hard zand. Het initiatief gaat uit van 2 vzw's "The Comrads" en "The Refugee Next Door". Die houden zich respectievelijk bezig met de strijd tegen AIDS en vluchtelingenopvang. Met Belgisch geld wordt ondermeer in het Soweta Vluchtelingkamp in Uganda een school opgezet. Zaterdag worden lopers en sympathisanten uit Knokke-Heist en omgeving dan ook massaal op het Evenementenstrand verwacht. De start is om 10u en de startnummers kunnen worden opgehaald vanaf 9u.

Beach Run, zaterdag 19/09, Evenementenstrand Knokke-Heist
Inschrijving: 10 EUR - Inschrijven via
www.thecomradsbeachrun.tk
(voor 15 EUR t-shirt inbegrepen)
Comrads (
www.thecomrads.orbitusgrenus.com) Wereldwijde Strijd tegen HIV/AIDS
The Refugee Next Door (
www.therefugeenextdoor.org) Ontwikkeling Soweta Refugee Camp

11.9.09

Duizend Vlaggen voor Duizend Levens in Knokke-Heist

Met de 65ste verjaardag van de Bevrijding van Knokke-Heist in aantocht blaast het “For Freedom Museum’ in Ramskapelle de Aktie “1000 Vlaggen voor 1000 Levens” nieuw leven in. Vorig jaar tooiden meer dan 600 Canadese en Belgische vlaggen tijdens de Canadaweek en de 11-Novemberviering de gevels in de badstad. Nu hoopt men dat de kaap van duizend vlaggen zal gehaald worden. Het is de bedoeling om op die manier een eerbetoon te brengen aan de 1000 gevallen Canadese en Geallieerde soldaten, die begraven liggen op de militaire begraafplaats van Adegem. Deze jongens van 20 jaar en jonger kwamen uit een ander continent vol idealen en met een ongehoord enthousiasme om ons land van de terreur te bevrijden. Het vlaggenvertoon moet laten blijken dat onze bevolking dat niet vergeten is, aldus het For Freedom Museum. De vlaggen worden momenteel trouwens in het museum te koop aangeboden.

Gecentraliseerde grensinspectiepost Zeebrugge officieel in gebruik genomen

Vrijdagavond werd in Zeebrugge de nieuwe gecentraliseerde grensinspectiepost officieel in gebruik gesteld. Dat gebeurde in aanwezigheid van Eerste Minister Herman Van Rompuy en havenvoorzitter Joachim Coens. De verbouwde en uitgebreide controleloods is gevestigd op een terrein van 3,7 hectare in de Minister Beernaertstraat, tussen de stationswijk en de Môle. Het pand omvat een weegbrug, een opslagzone, koel- en diepvriescellen, controlelabo's, technische ruimten en kantoren. “Afhankelijk van de risicostatus van de goederen, zullen ook stalen genomen en onderzocht worden door het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid”, verduidelijkt havenvoorzitter Joachim Coens. Meteeen heeft een wat verloederd deel van de haven een grondige facelift gekregen. Herman Van Rompuy benadrukte dat Zeebrugge bekend staat als een veilige grens. Als gevolg van Nine Eleven is sedert 2004 trouwens het “Container Security Initiative” in onze kusthaven actief. Bijgevolg worden alle containers met bestemming de Verenigde Staten aan een grondige controle onderworpen.

Art Gallery 862 in het Zoute presenteert Urban Walks van Jacek Hazuka

In Het Zoute stelt Art Gallery 862 momenteel de Urban Walks van de Poolse kunstenaar Jacek Hazuka tentoon. Hazuka werd in 1959 geboren en studeerde aan de Academie voor Schone Kunsten in Krakau. In 1981 vertrok hij naar België. Later ging het richting naar Parijs. De kunstenaar woont tegenwoordig nog steeds in Frankrijk. Momenteel schetst hij de sfeer van Belgische steden: Gent, Antwerpen, Brugge, Brussel en ook Knokke-Heist. In Urban Walks laten de olieverfschilderijen straatjes zien verborgen in de schaduw van de gevels of stralend helder onder de middagzon. Verder de slenterende massa en de stad met haar bruine en oranje kleuren in de herfst, lichtpaars en wit in de winter - en melancholisch blauw op een regendag.

Urban Walks van Jacek Hazuka: Zeedijk-Het Zoute 862, 13 sept - 11 nov, weekends en feestdagen van 11 tot 13 en van 15 tot 18 uur

Vrachtwagen rijdt in op pompstation in Zeebrugge

Op de Transportzone in Zeebrugge is vrijdag kort voor de middag een vrachtauto op een tankstation ingereden. De vrachtwagen raakte in de Baron de Maerelaan om een onbekende reden van de weg af. Het gevaarte reed tegen een betonblok, passeerde een sloot en belandde tegen de pompen van het Total bezinestation. De brandweer was snel ter plaatse. Het tanksstation is op het nippertje aan een ramp ontsnapt. Het bleek later dat de vrachtwagenchauffeur onwel was geworden in zijn stuurcabine en daarbij de controle over zijn stuur verloor. Hij werd met lichte verwondingen afgevoerd naar het AZ in Brugge.

Telenet roefelt weer in de kabelkanalen in Knokke-Heist

Alle abonnees bij Telenet krijgen er op 1 oktober drie nieuwe, op Vlaanderen gerichte, tv-zenders bij. Het gaat om vtmKzoom, EXQI Plus en Discovery Channel. Daarom verdwijnt de ARD en verschuiven ITV en France 2 in het analoge frequentiebereik. Burgemeester Lippens is bij Telenet tussengekomen om tijdig uitleg te vragen. Telenet antwoordde dat de wijzigingen noodzakelijk zijn om via de kabel aan het groeiende aantal digitale kijkers een steeds rijker aanbod, ook in HD te kunnen bieden. Voor de digitale kijkers wordt het basisaanbod namelijk uitgebreid met een aantal anderstalige zenders. Meer bepaald betreft het Mediaset Italia, de Duitstalige zenders ProSieben, Sat. Eins, WDR en RTL Television en verder ook het Turkse TRT. Heel wat oudere analoge kijkers worden echter door de kabelaar op kosten gejaagd voor het laten instellen van de verschoven tv-zenders. Uiteindelijk blijft er voor de mensen niks anders over dan over te stappen op digitaal.


Haal Satelliet in huis

Een andere oplossing is uiteraard, als je zuidelijke uitkijk hebt, satelliet tv laten installeren. Voor weinig geld heb je dan honderden tv stations, waaronder ook alle Britse en Duitse omroepen, Arte in het Duits en Frans, en alle in het Engels uitzendende nieuwsstations van CNN en CNBC tot Al Jazeera, Seoul, Tokio en Beijing. Daarnaast het Beste van Vlaanderen en Nederland, plus een tiental Nederlandse regionale omroepen. Het kijken naar deze satellietzenders is volkomen gratis!
Meer info over de kabelaanpassingen vind je bij ORO NieuwsMAGAZINE.

10.9.09

Nieuwe asfaltlaag voor de Steenstraat in Heist

Binnenkort wordt de Steenstraat in Heist voorzien van een nieuwe asfaltlaag. Het gaat om het straatdeel tussen de Pannenstraat en de Knokkestraat. Eerst wordt de oude bovenlaag afgefreesd en worden de riooldeksels vernieuwd. De start van de werken is voorzien op maandag 21 september. Het werk zal maximaal 2 weken duren. Enkels tijdens de voorbereidende werkzaamheden zal nog plaatselijk verkeer mogelijk zijn. Bij het uitvoeren van de eigenlijke werken zal dat niet het geval zijn, ook parkeren kan dan niet.

Geen Europees geld voor ferry tussen Zeebrugge, Schotland en Noorwegen

Europa zal geen Marco Polo fondsen ter beschikking stellen voor het Norshukon project. Dat is het plan van zakenman John White uit Shetland om een triangulaire vrachtveerverbinding op te zetten tussen Zeebrugge, het Schotse Rosyth en Kristiansund halverwege de Noorse kust. De bedoeling was om een 'Autoweg van de Zee' tot stand te brengen tussen Noorwegen en ons land, en gelijktijdig ook een extra vrachtverbinding met Schotland te realiseren. De initiatiefnemer blijft echter geloven in het project en bekijkt momenteel andere financieringsmogelijkheden. Vooral het opzetten van een vrachtveerverbinding tussen Zeebrugge en midden Noorwegen zou veel potentieel hebben. Vervoer over de weg tussen Noorwegen en West-Europa wordt voortdurend moeilijker en duurder, aldus John White. Het plan was om een ferry in te zetten die Kristiansund op vrijdag zou verlaten, op zondag Zeebrugge zou aandoen, en dan via Rosyth terug naar Noorwegen zou varen.

Het waait bij de afdeling beeldende kunsten van deKunstAcademie in Knokke-Heist

Alhoewel het nieuwe werkingsjaar van deKunstAcademie in Knokke-Heist nog maar pas van start is pakt de afdeling beeldende kunsten meteen al uit met nieuwe ideeën. Die werden geconcipieerd rond het gloednieuwe jaarthema “waaien”. De leerlingen vliegen er al meteen in op zaterdag 19 september. Dat gebeurt met een zogeheten “waaidag” op het strand aan het Rubensplein. De leerkrachten verwelkomen dan trouwens iedereen op een unieke, creatieve workshop om vliegers te maken. Tussen 10 uur en 17 uur kan men voor amper € 3 aan de slag met verf en vliegers. Na enige tijd belooft de hemel boven het strand er bijzonder kleurrijk uit te zien.

Derde Schoolreünie voor Duinbergse Duinenkinderen

Marcel Nobus, oud-leerling van de Vrije Basisschool Duinenkind in Duinbergen, organiseert in november een schoolreünie. Die is bestemd voor iedereen die er schoolliep en geboren is tussen 1950 en 1966, of aan die kinderen les gaf. Het is de derde keer dat een feestelijke bijeenkomst wordt voorbereid. Ook dit keer worden weer meer schooljaren aangeschreven. De bedoeling is om oude vriendschappen weer tot het leven te wekken. Meteen kan men het oude Duinbergen weer een beetje doen herrijzen. De reünie is vrijdag 20 november om 19 u in Hof Ter Mude in Westkapelle. Inschrijven kan tot 15 oktober.


Meer info: Marcel Nobus, Hofschenkerstraat 18, 8310 Brugge 3, Tel. 02.277.37.01, Gsm:0473/325.439 e-mail kantoor : marcel.nobus@mobilit.fgov.be

Britse Logistix geïnteresseerd om basis in Zeebrugge op te zetten

Amper een goeie week nadat havenvoorzitter Coens een lans brak voor Zeebrugge als locatie voor een Headquarterzone lijkt alvast één Brits bedrijf er net zo over te denken. Donderdagnamiddag heeft Azim Hussain, directeur generaal van The Logistix Group aangekondigd te overwegen om een Europese basisfaciliteit op te richten in onze kusthaven. Ondanks de recessie zit de groep momenteel op koers om haar jaaromzet van 16,5 miljoen euro te verdubbelen. Het logistiek bedrijf dat in 2006 in het Britse Stockton werd opgericht heeft op drie jaar tijd een fenomenale groei doorgemaakt. Wekelijks staat het bedrijf in voor het verschepen van zo’n 8.000 paletten van en naar het vasteland. Vandaar dat de locatie Zeebrugge bijzonder aantrekkelijk lijkt.

Classic Cars zijn zaterdag present in Knokke-Heist

De bekende Oldtimersrally ‘The National Classic Tour’ doet zaterdag ook Knokke-Heist aan. De vierdaagse internationale rally is trouwens aan z’n tiende uitgave toe. De tocht ging woensdag van start in Luxemburg Stad. Via Spa-Francorchamps, Aken, Brussel, Antwerpen, Zeeuws-Vlaanderen gaat het de komende uren naar onze badstad. Daar zullen de rallyrijders zaterdag voor het eerst een 'regelmatigheids-city-criterium' van zo’n 10 km afleggen door de winkelstraten en lanen van Knokke-Heist. De classic cars zal men trouwen ook op de zeedijk kunnen bekijken.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Meer informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in de voorbije week vind je HIER.

Sterrenchef Sergio Herman schrijft over mossel, zeekraal en oester

De in Knokke-Heist wonende topkok Sergio Herman van 3-sterren restaurant Oud Sluis presenteert later deze maand z’n nieuwste kookboek. Daarin echter nog geen West-Vlaamse gerechten. Volgens de uitgever Terra Lannoo bevat het boek veertig recepten met Zeeuwse streekproducten, zoals lamsoor, mossel, zeekraal en oester. Herman heeft het boek samen met culinair auteur Quinten Lange geschreven. Herman heeft al meer kookboeken op zijn naam staan. Z’n nieuwste receptenboek het ‘Puur Zeeland’ en verschijnt op donderdag 24 september.

Musical 'Perfect Freak' dit weekend in Scharpoord

De Musicalgroep MiLo Productions pakt op 11, 12 en 13 september in Scharpoord uit met de Musical "Perfect Freak". Je leest er meer over bij Activiteiten.

Hot Marijke doet meer mensen naar Toerisme Knokke-Heist doorklikken dan Toerisme Vlaanderen!

De voorbije maand noteerde de teller van de website van Knokke-Heist ruim 38.000 unieke bezoekers. De mensen die geïnteresseerd zijn in de badstad worden vanuit liefst 288 verschillende bronnen naar de webstek van Knokke-Heist geleid (www.knokke-heist.info). Google bracht met ruim 18.500 surfers de meeste mensen over de Knokke-Heistse cybervloer. Verrassend is echter dat de website van de nieuwe inwoonster Hot Marijke als zesde grootste bron werd genoteerd. Liefst 460 nieuwsgierigen klikten van haar site door naar Toerisme Knokke-Heist. Dat is ruim honderd méér dan waar www.tourismebelgique.com van Toerisme Vlaanderen blijkbaar toe in staat is. Wèl is het zo dat doorklikkers via Toerisme Vlaanderen 15 keer meer tijd op de site van Knokke-Heist doorbrengen dan de vluggertjes afkomstig van Marijkes erotische Hot Spot.

9.9.09

Politieke bijbelvreters willen Sluis dicht op zondag

Onder duivelse druk van de ChristenUnie staan vlak over de grens de koopzondagen in Sluis en Hulst op losse schroeven. Momenteel kunnen Nederlandse gemeenten nog beslissen dat winkels 12 zondagen in het jaar open blijven. Uitzondering zijn de handelszaken in 57 toeristische gemeenten zoals Sluis. Die mogen elke zondag de bezoekers bedienen. Maar volgens het nieuwe wetsvoorstel van de fundamentalistische christenen kunnen koopzondagen in de toekomst enkel nog als er sprake is van een grote toestroom van toeristen “die méér komen doen dan enkel maar winkelen. De toeristen moeten ook attracties bezoeken. “ En die heeft Sluis niet of nauwelijks. De handelaars in onze buurgemeente zien de koopzondagen echter als een verworven recht. De zondagopenstelling in Sluis dateert namelijk al van 1908.

Antenne-experiment van Knokke-Heistse zendamateur knalt Japan binnen

Hobby-antenne-ontwerper en zendamateur Giani D’andrea van het gelijknamige steenkappersbedrijf in Knokke-Heist heeft zopas met succes een zelfgemaakte antenne voor lange afstandsverbindingen uitgetest. De nieuwe quat-antenne werd in een veld in Westkapelle opgesteld. Vervolgens werd geëxperimenteerd in de 20 meterband van de kortgolf. De verbazing was groot toen met amper 5 watt uitgangsvermogen het signaal klaar en duidelijk werd ontvangen in Japan. Giani D’andrea heeft al heel wat antenne-experimenten op z’n naam staan. Die zijn alvast een meerwaarde voor de radioclub ONZ in Knokke-Heist. De opgedane ervaring zal trouwens ook gebruikt worden bij de verdere uitbouw van het radionoodnet.

Onderhoudsschilderwerk aan brug 4 van de Zeebrugse Zeesluis uitgesteld tot Nine Eleven

Het schilderwerk aan de meest zeewaartse brug van de nieuwe Zeesluis in Zeebrugge is voor de vierde keer uitgesteld. De werken zouden woensdag van start gaan. Dat zal nu op vrijdag 11 september gebeuren. De voorbije dagen werd namelijk nog druk gesleuteld aan de afstelling van de extra verkeerslichten die bij de brug werden opgesteld. Ondanks deze en andere maatregelen wordt tot komende zomer toch mega verkeersellende verwacht voor het verkeer tussen Knokke-Heist en de rest van de kustregio.


Sasbruggen opgeblazen...

Het is op deze donderdag trouwens precies 65 jaar geleden sedert de sasbruggen over de vaarten bij het Sas van Heist werden opgeblazen. Terwijl de laatste eenheden van het Duitse 15de leger zich begin september 1944 naar het noorden in veiligheid brachten maakte de Wehrmacht bij de uitwateringsvaarten alles klaar om de snel naderende Canadese bevrijders op te vangen. In de morgen van zondag 10 september 1944 werden de bruggen over de vaarten opgeblazen. Dat gebeurde volgens een plan dat eerder door Rommel was goedgekeurd. De Heistse brandweercommandant Sylvain Bulcke was de laatste man die nog over de bruggen reed. “Ik was er nog maar 200m over toen ze in de lucht vlogen” vertelde hij later. Kort daarna werden ook de sluizen opengezet en liep het gebied onder water. Om de overstroming van de polders te bespoedigen, sloeg de bezetter met springstof bressen in de dijken van het Leopoldkanaal. Ondermeer gebeurde dat nabij de “Palingpot”.

Ook de KSJ Knokke uit de startblokken

Net als de andere jeugdverenigingen in de badstad heeft ook de KSJ Knokke een nieuw werkingsjaar op stapel staan. De Startdag krijgt z’n beslag op zaterdag 19 september aan het Jeugd- en Kunstencentrum de Marge. Om 14u begint een mega-activiteit waaraan alle geïnteresseerde jongeren kunnen deelnemen. Verder is er ook een springkasteel en allerlei lekkers. De openingszaterdag wordt afgesloten met een paëlla-avond.

Zwankendamme trekt naar de Raad van State

De vzw Leefbare Polderdorpen is woensdag een procedure gestart bij de Raad van State om het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) Zeehaven Brugge te laten vernietigen. De vzw behartigt de belangen van de dorpsbewoners van Zeebrugge, Lissewege en vooral Zwankendamme. Volgens de actiegroep zijn er procedurefouten gemaakt en is bij de opmaak te weinig rekening gehouden met de leefbaarheid van de polderdorpen die aan de Zeebrugse haven grenzen. Een delegatie van Doel 2020 kwam intussen de Zwankendammenaars waarschuwen voor een "Doelscenario".

Grensoverschrijdend natuurpark voor Knokke-Heist

Uit het nieuwe beleidsplan ‘Openluchtrecreatie’ van Westtoer blijkt dat in Knokke-Heist en De Panne grensoverschrijdende natuurparken gepland worden. Verder komen er meer verfijnde fietsnetwerken, en ook meer groenassen. Het autonoom provinciebedrijf voor toerisme wil de komende jaren nog meer initiatieven nemen om ontspanning en recreatie in onze provincie te ontwikkelen. Zo wil men ondermeer de provinciedomeinen uitbreiden. Er wordt eveneens gesleuteld aan nieuwe auto- en motorroutes. Het beleidsplan loopt tot 2018.

Film over de watersnoodramp van 1953 gaat in première

De nieuwe Nederlandse film “De Storm” over de watersnoodramp van 1953 gaat vrijdag officieel in première. Dat gebeurt bij de opening van de 11de editie van het festival ‘Film by the Sea” in Vlissingen. De Storm gaat over een boerendochter, die tijdens de verschrikkelijke stormnacht in 1953 haar zoontje kwijtraakt. Samen met een jonge sergeant van de luchtmacht gaat ze op zoek naar haar kind. Voor de film werd ook in onze regio gefilmd. In de nacht van 31 januari 1953 kwamen bij onze noorderburen 1835 mensen om het leven. In ons land vielen 25 slachtoffers. In Knokke begaf de dijk op een aantal plaatsen. En in Heist werd toen een grote bres in de zeewering geslagen ter hoogte van het toenmalige Hotel Des Bains.

De Yanina Wickmayer tennislink met Knokke-Heist

Woensdagavond waren in de US Open alle ogen gericht op onze landgenote Yanina Wickmayer die in New York won van de Oekrainse Katarina Bondarenka met 7-5 en 6-4. Bijgevolg zal ze het in de halve finales van de US Open in New York opnemen tegen De Deense Caroline Wozniacki. Yanina bereikte voor het eerst in haar carrière de halve finales van een grandslamtoernooi. Het is geen geheim dat Yanina in het verleden vaak op de tennisbanen in Knokke getraind heeft. Twee jaar geleden trad ze in de badstad ook aan in de Belgische Fedcup-ploeg tegen China. Horden fans zakten toen ook al naar de badstad af om Yanina aan het werk te zien. Minder bekend is het feit dat ook de website van Yanina Wickmayer vanuit de badstad wordt bijgehouden en van het laatste nieuws wordt voorzien. Dat gebeurt door Knokke-Heistenaar Frederik Vermeire. Hij klaart de klus in kwestie met zijn bedrijf Websmash.be.

4 nieuwe vacatures bij de lokale besturen van Knokke-Heist

Bij de lokale besturen in Knokke-Heist zijn momenteel de volgende betrekkingen vacant:
*Oppasser-begeleider E1-E3 bij de dienst Jeugdcultuur van het gemeentebestuur (m/v)
*Stafmedewerker communicatie B1-B3 bij het gemeentebestuur (m/v)
*Communicatieconsulent bij de lokale politie B1D-B4D (m/v)
*Maatschappelijk werker B1-B3 bij het OCMW (m/v)
Men kan alle inlichtingen krijgen, en ook rechtstreeks solliciteren, vóór 28 september, via de website
http://vacature.knokke-heist.be

Heengaan van Ginette Blomme ontroert Knokke Dorp

In Knokke dorp is met bijzonder veel emotie gereageerd op het overlijden van Ginette Blomme. De echtgenote van Aziz Fekkour had maandagnacht, omringd door haar familie, de lange en pijnlijke strijd tegen een agressieve kanker verloren; ondanks de goede zorgen in Ter Linden. Ginette Blomme was in maart 66 geworden. Volgens de familie wordt het moeten missen van Ginette een zware opgave voor haar echtgenote, vier kinderen en zes kleinkinderen. De overledene wordt dinsdag 15 september om 10u begraven in de Margaretakerk in Knokke.

In het uitvaartcentrum Bleyaert, Natiënlaan 85 kan iedereen ook een afscheidsgroet brengen en het rouwregister tekenen, elke dag van 14 tot 18 u en op zondag van 10 tot 12u.

Op de foto: Ginette Blomme "de rust zelve"

GPS-dieven op pad in Knokke-Heist

Inbrekersbenden die het gemunt hebben op airbags en gps-apparaten worden steeds driester in ons land. Ook Knokke-Heist wordt blijkbaar niet gespaard. De voorbije dagen hadden dieven het in de badstad gemunt op gps-toestellen. Om die te kunnen stelen zijn ze langs achter binnengebroken bij Garage Geeraerd in Knokke. Bij middel van een staaf hebben de dieven daar de ruit van zes wagens versplinterd om zo de aanwezige gps-systemen te kunnen stelen. De andere garages in de badstad vrezen dat ook zij het slachtoffer kunnen worden van de bende. Ze hebben de politie gevraagd om de nachtelijke patrouilles bij de garages op te voeren.

Slechts één huwelijk op 9-9-9 in Knokke-Heist

Originele data om te trouwen zijn er niet veel. Vorige maand ‘7 augustus’ was zo’n dag. De trouwdatum 7-8-9 zal men niet gauw vergeten. Vorig jaar lieten heel wat koppels zich trouwens in de echt verbinden op 8-8-8. In Knokke-Heist waren dat er toen zes. Woensdag was eveneens een speciale datum. 9-9-9 blijkt echter wat minder succes te hebben. In Knokke-Heist stapte woensdagmorgen slechts één koppel in het huwelijksbootje. Ze deden dat volgens passanten om 11u. Hun ja-woord geven om 9 over 9 zagen ze blijkbaar niet zitten.

Kledingdieven ingerekend door politie in Knokke-Heist

Woensdagmorgen zijn in Brugge vijf winkeldieven ter beschikking gesteld van de onderzoeksrechter. Het gaat om drie Algerijnen en twee Fransen. Ze werden alle vijf op heterdaad betrapt tijdens het stelen van schoenen en kledij. De Fransen werden door de politie in Knokke-Heist in de kraag gegrepen. Het duo probeerde in de badstad merkkledij te stelen. De uitbaatster van de modezaak belde de politie toen ze dit opmerkte. Omdat twee patrouillewagens onmiddellijk in de buurt waren sloot ze de deur van haar zaak tot de politie arriveerde. Op die manier werden de daders in een handomdraai gevat.

Architectuurwedstrijd voor bouw sociale woningen in Ramskapelle

De Sociale Huisvestingsmaatschappijen t' Heist Best en Vivendo hebben het plan opgevat om naast de huizen in Heulebrug ook in Ramskapelle sociale woningen te bouwen. Het project komt er nadat in de dorpskern de aanleg van nieuwe riolen is afgerond. Beide huisvestingsmaatschappijen gaan samenwerken om op de bouwgrond van Vivendo een 40-tal sociale woningen te realiseren. Net als in Heulebrug wordt het in Ramskapelle eveneens een mix van koop- en huurwoningen. Hiervoor zal een ontwerper worden aangesteld bij middel van een architectuurwedstrijd.

Twee jonge Knokke-Heistenaars aangehouden met verdovende middelen

De Nederlandse politie heeft dinsdag twee jonge Knokke-Heistenaars aangehouden die in het bezit waren van verdovende middelen. Ze werden opgepakt tijdens een controle op het Veerplein in Breskens, naar aanleiding van klachten over softdrugs. De jongemannen van 18 en 19 jaar hadden elk 10 gram hennep bij zich. Ze kregen daarvoor een boete van 300 euro. Dit bedrag konden de stadsgenoten echter niet betalen. Ze zijn daarna met een dagvaarding naar huis gezonden en moeten zich voor de rechter verantwoorden.

8.9.09

Knokke-Heist en grensgemeenten in overleg over mogelijk tweede kerncentrale in Borssele

Ook Knokke-Heist is nu bij het overleg betrokken tussen de Vlaamse grensgemeenten en Nederland rond de mogelijke bouw van een tweede kerncentrale in het Zeeuwse Borssele. De bouw van een bijkomende kerncentrale niet ver van onze badstad werd door onze nieuwsdienst trouwens twee en een half jaar geleden reeds aangekondigd. Naast Knokke-Heist liggen ook Damme, Maldegem, Eeklo en een aantal andere grensgemeenten binnen een straal van 30 km van de voorgenomen nieuwe kerncentrale. Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle, de Vlaams dienst voor Milieueffectrapportage en de federale crisiscel zullen de betrokken gemeenten nu op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. In onze buurprovincie was een tijd geleden trouwens een kleine meerderheid van de inwoners gewonnen voor de komst van een tweede kerncentrale. Vooral 50-plussers zien geen bezwaar in het aanwenden van kernenergie. Zij vinden een onafhankelijke energievoorziening van groot belang.

Voorbereiding peddelboardtocht Sluis-Brugge-Sluis in 2010

Met het oog op het organiseren van een stand-up-peddelboard tocht op het traject Sluis-Brugge-Sluis in 2010 heeft Knokke-Heistenaar Frank Vanleenhove de voorbije dagen de Elfstedenversie meegemaakt. In totaal hebben in Friesland zo’n 25 peddelboarders uit Spanje, Frankrijk, Portugal, Nederland en Hawaii deelgenomen. Ondanks de keiharde wind en koude regen werd tijdens de 3-daagse tocht door het Friese landschap in totaal 130 km afgelegd. Dat betekende ondermeer peddelen onder lage bruggetjes door en kluunen over het gras naar de volgende waterloop. Van de 18 finishers eindigde Vanleenhove op de 11de plaats. Al met al een ervaring die volgend jaar mogelijk goed van pas zal komen bij het peddelen op de Damse vaart.

De Belgische Cardiologische Liga moedigt ook Knokke-Heistenaars aan ‘om de stille doder te ontmaskeren’

Naar aanleiding van de ‘Week van het Hart’ doet het Hartparcours 2009 ook Knokke-Heist aan. Op zaterdag 26 september zal van 11 tot 18u een Hartparcours worden opgesteld op het Verweeplein. Dit jaar is het campagnethema "Hoge bloeddruk, de stille doder". Via informatieve zuilen komen de bezoekers op een educatieve en interactieve manier alles te weten over de risicofactoren van hart- en vaatziekten en hoe ze deze zelf kunnen verminderen. Men kan er de fietstest doen, onder controle en begeleiding van een cardioloog van het ziekenhuis. AZ Gezondheidszorg Oostkust zal eveneens vertegenwoordigd zijn met informatie over de verschillende multidisciplinaire projecten. Daaronder het cardiaal revalidatiecentrum, de obesitaskliniek, de rookstoptraining en het 10.000 stappenplan. Doorheen het parcour kunnen de bezoekers onder meer ook hun bloeddruk en vetpercentage laten meten. Verder wordt informatie ter beschikking gesteld worden over hoge bloeddruk, cholesterol, voeding, bewegen, zwaarlijvigheid en stress.

Zaakvoerder van Zeebrugs transportbedrijf voor de rechter wegens brandstichting

Voor de correctionele rechtbank in Brugge hebben zich dinsdag twee zaakvoerders en enkele werknemers van een bedrijf in de Transportzone in Zeebrugge moeten verantwoorden voor brandstichting en onopzettelijke doodslag. De feiten dateren van eind december 2007. Met de brandstichting wilde men de zwarte boekhouding en documenten in verband met de rij- en rusttijden vernietigen. De brandstichting liep uit de hand en een 29-jarige man uit Ichtegemkwam om het leven en de zaakvoerder van het bedrijf raakte ernstig verbrand. Het openbaar ministerie vordert vijf jaar cel voor de zaakvoerder, drie jaar voor de betrokken werknemers een twee jaar voor de partner van de zaakvoerder. Het vonnis wordt over vier weken verwacht.

BBC pakt woensdagavond uit met nieuwe reeks rond de vissers: Trawlermen

Het succes van de vorige reeks over de zeevissers heeft de BBC ertoe aangezet om een nieuwe serie “Trawlermen” van drie programma’s van een uur te laten filmen. Vanavond (woensdag) is de eerste aflevering op BBC1 te zien om 21u Belgische tijd. In deze aflevering worden twee vissersfamilies gevolgd aan boord van de vaartuigen “Sunrise” en “New Dawn” in het Schotse Fraserburgh. Kort na het filmen is het 28-jarige Filippijnse bemanningslid Reynaldo Benitez trouwens overboord geslagen en gebleven.

De Ouderraad van de Margaretaschool in Knokke organiseert een fiets-sneukeltocht

Je leest er meer over bij Activiteiten.

Knokke-Heist wil dat beachflags uit het straatbeeld verdwijnen

Knokke-Heist wil af van de vele beachflags die de voetpaden bij handelszaken ontsieren. Deze smalle, hoge ‘strandvlaggen” worden tegenwoordig steeds vaker op een betonnen voet bij de toegang tot winkels neergezet. In de badstad bepaalt het gemeentelijk reglement dat bij een handelszaak één sandwichbord mag staan, dat niet groter is dan 80 op 120 cm. De plaatsing moet vooraf worden aangevraagd. Op het trottoir moet ook steeds een vrije ruimte van anderhalve meter overblijven. Nu stelt de gemeente Knokke-Heist vast dat handelszaken, zonder toelating beachflags plaatsen, die niet alleen hinderlijke zijn, maar bovendien weinig origineel of esthetisch. Alle handelaars die zo'n ‘decovlag’ voor hun zaak hebben staan, zullen nu schriftelijk worden aangemaand om het weg te nemen.

De toekomst is aan de digitale schoolborden in Knokke-Heist

In de basisscholen Polderkind in Westkapelle en Duinenkind in Duinbergen wordt vanaf nu les gegeven op digitale borden. Een digitaal schoolbord is een groot touchscreen dat gevoelig is voor aanrakingen en in verbinding staat met een computer. Een zogeheten beamer projecteert het beeld van de pc op het scherm. Het grote verschil met een gewoon krijtbord is de mogelijkheid om alles wat men op een computerscherm kan laten zien te projecteren op het digitale schoolbord. Dit betekent dat men in de lessen op een eenvoudige manier gebruik kan maken van websites, software, filmpjes, muziekfragmenten, interactieve teksten en presentaties. Het is daarbij trouwens mogelijk om instructies die op het bord zijn gemaakt, op te slaan en later weer op te roepen.

7.9.09

Fietster uit Knokke-Heist overleden na zware val in Sluis

Een fietster uit Knokke-Heist is zondag in de late namiddag zwaar ten val gekomen in Sluis en later aan haar verwondingen bezweken. De 66-jarige vrouw maakte deel uit van een groep van 26 fietsers. Toen de groep vanuit Sluis over de Parmabrug reed, nam de vrouw vervolgens de scherpe bocht naar het lager gelegen Jaagpad te breed. Daarbij reed ze het talud af en kwam 2 meter lager op haar hoofd terecht. Twee ambulances en de MUG kwamen ter plaatse. De vrouw werd zwaargewond naar het AZ in Brugge overgebracht waar ze zondagavond rond 20u is overleden.

Het buurtcomité van het Heistse Heulebrug heeft problemen besproken met het gemeentebestuur.

In een gesprek tussen het gemeentebestuur van Knokke-Heist en het Heulebrug buurtcomité werden zopas een reeks hete hangijzers aangekaart. Het ging daarbij om de groenaanleg, de verkeersveiligheid en de nood aan een speelplein voor kinderen. Volgens Aren Vanhoutte, de gedisgneerde voorzitter van het buurtcomité, laten de kwaliteit van de groenaanleg en de regelmaat van het groenonderhoud te wensen over. Deze werken gebeuren echter niet door de gemeente. In verband met het te snel rijden in de wijk onderzoekt Eerste Schepen Maxim Willems om bij de toegangswegen borden te laten plaatsen. Verder wordt ook nagegaan of verspreid over de wijk op brede stukken voetpad enkele speeltoestellen voor de kinderen kunnen worden geplaatst. Mogelijk kan ook een stuk braakliggende grond gebruikt worden om de jongeren te laten sporten.

Veel pleziervaartuigen aan onze kust varen op illegale brandstof

In Zeebrugge, Blankenberge, Oostende, Nieuwpoort en havens in het binnenland heeft de administratie der Douane en Accijnzen afgelopen weekend bijna 200 pleziervaartuigen gecontroleerd. Ruim 67 procent van de boten maakte gebruik van ‘rode diesel’ of laboratoriumdiesel. Bij een vijfde van de pleziervaartuigen werd belastingontduiking vastgesteld. Daarnaast troffen de speurders aan boord van een aantal jachten verdovende middelen aan.

Omwonenden maken zich klaar voor het Straatfeest Oud Cnocke

In Knokke wordt zaterdag de heropening van de vernieuwde Smedenstraat gevierd met een groot gratis straatfeest. Het feestelijk heropeningsgebeuren begint om 14u en duurt tot ’s avonds 21u. Heel wat handelaars hebben de nodige initiatieven genomen. Zo kan men bij Verdographics onder de noemer ‘Wa is Da’ vanaf 15 uur terecht voor circusanimatie. Twee jonge circusartiesten halen dan allerhande gekke toeren uit. Voor de kinderen staat verder ook een springkasteel klaar. Daarnaast is Limoservice Knokke-Heist van de partij met de Lincoln stretch. Om 18.30 u kan men genieten van een optreden van de coverband The Porkchops. Daarnaast staan ook een tombola, een straatrace, een lingerieshow, een zumbademonstratie en een ballonwedstrijd op het programma.

Woensdag opent de Vierbote in Heist weer z'n deuren

Nu de zomermaanden achter de rug zijn kunnen senioren in de badstad opnieuw in het ontmoetingscentrum De Vierbote terecht voor een leuke babbel, een drankje of een activiteit. In het nieuwe werkingsseizoen is de Vierbote open op woensdag-, donderdag- en vrijdagmiddag van 14 tot 18 uur. Dus wèl op woensdag, maar niet meer op zaterdag. Ontmoetingscentrum De Vierbote bevindt zich in De Vrièrestraat in Heist, vlak boven het oude Postkantoor.

Brochure Open Monumentendag in Knokke-Heist

De lokale brochure van de Open Monumentendag met meer info over de locaties in Knokke-Heist kan men afhalen op de volgende punten: Museum Sincfala, Stadhuis Knokke, Cultuurcentrum Scharpoord, Toerisme Heist en Toerisme Knokke. In de brochure staat heel wat praktische informatie over de Open Monumentendag van zondag 13 september. Het thema voor dit jaar is 'zorg'. Daarnaast in de brochure ook een overzicht van het aanbod in onze buurgemeenten Damme, Maldegem en Sluis. Bij onze noorderburen wordt de Open Monumentendag zaterdag gehouden.

Veel belangstelling voor Vrijetijdsmarkt in Knokke-Heist

Zondag was er bijzonder veel publieke belangstelling voor het aanbod op de Vrijetijdsmarkt op het Verweeplein in Knokke. De informatieve markt werd om 10u geopend door Eerste Schepen Maxim Willems met een minuut stilte voor de zaterdag overleden Gaspar Warnier, de vroegere voorzitter van de Cultuurraad. Veel organisaties waren op de Vrijetijdsmarkt aanwezig met een bijzonder grote waaier aan initiatieven die door het verenigingsleven en de gemeentelijke vrijetijdsdiensten worden aangeboden. Zeer opgemerkt waren op het podium ondermeer de danspresentaties van vzw Roer en de Heistse Klakkertjes.

6.9.09

Gunstig voetbalweekend voor de ploegen aan de Oostkust

Het is een vruchtbaar voetbalweekend geworden voor alle Knokke-Heistse ploegen. In Eerste Provinciale won FC Knokke van Oostkamp met 2-1. In het klassement komt Knokke op de 3de plaats met 4 punten. Na de monsterscore van verleden week, opnieuw een overwinning voor FC Heist. De ploeg versloeg in Derde Provinciale B op verplaatsing de elf van Westende met 2-3. Ook voor Westkapelle werd het een uitwedstrijd. VVW won van Oostende met 0-2. Zowel Heist als Westkapelle staan aan de gedeelde top met 6 punten. In Vierde Provinciale B versloeg Loppem de ploeg van Moerkerke met 1-0. Zeebrugge veegde op eigen terrein de vloer aan met Koolkerke en realiseerde een 4-1 overwinning. Zeebrugge én Moerkerke staan in de rangschikking op de 5de plaats met 3 punten.

Nederlandse Kamercommissie HERbekijkt ontpoldering van het ZWIN

De vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in Nederland buigt zich in haar eerstvolgende vergadering over de 'vergeten ontpoldering van het Zwin'. Fractievoorzitter Johan Robesin van de Partij voor Zeeland kreeg dit weekeind bericht uit Den Haag dat zijn open brief over de onzekerheid over het al dan niet ontpolderen van het Zwin wordt behandeld. Robesin schreef in zijn brief, die ook aan het kabinet en de Eerste Kamer was gericht, dat het Zwin vergeten lijkt te worden in de discussie over de derde verdieping van de Westerschelde. "Het Zwin wordt samen met de Hertogin Hedwigepolder genoemd in de Scheldeverdragen om ontpolderd te worden. Voor de Hedwigepolder is een alternatief in onderzoek, maar de Zwinpolder komt in de hele discussie niet meer voor", betoogt Robesin.

Nieuwe speelplaats voor vrije basissschool Windekind in Westkapelle

In de Vrije Basisschool Windekind in Westkapelle werd een volledig nieuwe speelplaats aangelegd. Kinderen tot 8 jaar kunnen er zich op uitleven. De ouderraad droeg namelijk z’n steentje bij door zeer functionele speeltoestellen aan te kopen. Directeur André Vancuyl gaf bij de opening trouwens een korte schets van alle werkzaamheden die de laatste 15 jaar de school reeds hebben verfraaid. Dat ging van een nieuw dak en dubbele beglazing tot modern sanitair en spaarzame verwarming. Het doorknippen van het officiële lint door de kleuters ging verder ook gepaard met muziek van de fanfare 'A je moa leut et' uit Breskens.

Koetsenparade doet zondag Knokke-Heist aan

Komende zondag wordt tussen Sluis en onze badstad een koetsenparade gehouden. Je leest er meer over bij Activiteiten.

Nieuwe Start-to-Run Sessie begint donderdag in Knokke-Heist

Donderdag wordt in Knokke-Heist de aftrap gegeven voor de volgende sessie van Start-to-run. Dit sportieve succesnummer werd in de badstad al 16 keer gehouden. Bijna 1600 mensen hebben er aan deel genomen. Op 10 opeenvolgende donderdagen leren de joggers 5 kilometer lopen. Dat gebeurt onder professionele begeleiding van Erna Ots, Ingrid Boydens en Pierre Vande Langeryt. Meer gevorderde sportievelingen wagen zich aan de 10 of 15 kilometer. Het is ook het ideale moment om zich als recreatieve loper voor te bereiden op de Knokke jogging die elk jaar op 1 mei in de badstad gehouden wordt.


Meer info : Op donderdag 10 september in Knokke-Heist - sportstadion Olivier om 19u30: 5, 10 en 15 km. Inschrijvingen ter plaatse vanaf 45 minuten voor aanvang. Het inschrijvingsbedrag bedraagt 20 EUR.Inlichtingen op 050/608344 en debrabandere@gmail.com.

Grens blijft smokkelroute voor drugs

De grens bij Knokke-Heist blijft een favoriete smokkelroute voor drugs. Zo werd zaterdagavond op de Vlamingpolderweg in Cadzand een 19-jarige Blankenbergenaar aangehouden. De politie zag hem, samen met een andere man op een brommer rijden zonder kentekenplaat. Daarop werd het duo tegengehouden. In de rugzak van de 19-jarige vond de politie 11,8 gram weed. De Blankenbergenaar werd aangehouden en deed afstand van de verdovende middelen. Hij kreeg een boete van honderdvijftig euro.