24.12.10

Veel ganzen in regio Knokke-Heist aanbeland

De voorbije dagen zijn recordaantallen ganzen geteld in de polders aan onze Oostkust. Het gebied is een van de belangrijkste overwinteringsplaatsen voor wilde ganzen. Maar de aantallen die in de buitengebieden rond Knokke-Heist en Blankenberge werden genoteerd zijn ongezien. Naar schatting trokken 60.000 tot 80.000 ganzen van Nederland en Denemarken naar ons kustregio. Dat zegt professor Eckhart Kuijken van de Gentse universiteit. Het gaat voornamelijk om kolganzen maar ook om enkele duizenden brandganzen. Het dichtvriezen van meren in meer noordelijke gebieden heeft vermoedelijk de trek naar het zuiden mede in de hand gewerkt.

Sneeuw in midden België beperkt ook bij ons de postbedeling

Op diverse plaatsen in onze regio was er vrijdag slechts een beperkte postbedeling. Door het winterweer zijn er vrijdagochtend namelijk geen vrachtwagens van De Post kunnen vertrekken uit de sorteercentra. Veel kerstkaarten raken dus niet tijdig ter bestemming. Ook sommige kranten werden niet bedeeld. Het ziet er naar uit dat heel wat mensen pas komende maandag weer post in de bus zullen vinden. Sneeuwperikelen bij De Post zijn tegenwoordig echter minder erg dan vroeger. Nu houden de meeste mensen namelijk contact via het internet.

Sportieve voornemens voor het nieuwe jaar

De Sportdienst in Knokke-Heist nodigt iedereen in de badstad uit om de gebruikelijke goede voornemens bij het einde van het jaar om te zetten in ‘actie’. Het voorstel is om nu al in te schrijven om deel te nemen aan een van de 1 mei-loopwedstrijden. Men heeft de keus tussen de Kids Run, Ladies Run, Knokke Jogging of Knokke 10K. Met een vroege voorinschrijving stelt men zichzelf volgens de Sportdienst niet alleen een sportief doel, men profiteert meteen van een lagere inschrijvingsprijs. Inwoners uit Knokke - Heist krijgen bij een voorinschrijvingen 1 EUR extra korting. De voorinschrijvingen lopen tot zondag 17 april via www.runningtour.be.


Je leest er meer over bij Sport Aan De Oostkust.

Actie KA-Glazen Huis Knokke “groot succes”

In Knokke heeft het Koninklijk Atheneum vrijdagmorgen z’n 24-uren actie ten voordele van Music For Life afgerond. De directeur en enkele leerkrachten hadden daartoe hun intrek genomen in hun eigen Glazen Huis. Ze draaiden verzoekplaten, ontvingen gasten en verzamelden vooral geld voor het goede doel. Directeur Wim Van Kerckvoorde noemde de actie vrijdagmorgen “een groot succes”. In totaal werd 6.000 euro bijeengebracht voor het Rode Kruis. Een cheque voor dat bedrag werd vrijdag naar het Antwerpse Glazen Huis gebracht.

Landbouwers worden mogelijk binnenkort ingezet bij het sneeuwruimen

Knokke-Heist hoopt binnenkort ook te kunnen beroep doen op landbouwers bij het ruimen van sneeuw. De komende dagen wordt gecontroleerd of een en ander wettelijk mogelijk is en welk materiaal geschikt is om te worden ingezet. De badstad heeft zo’n 220 km gemeentewegen die moeten berijdbaar gehouden worden. Ondertussen wordt het nog beschikbare strooizout in Knokke-Heist gereserveerd voor de belangrijkste verbindingswegen.

23.12.10

Zeeuws-Vlaamse kust benoorden het Zwin is binnenkort helemaal bestand tegen superstorm

Uit onderzoek blijkt dat in onze buurprovincie Zeeland 91% van alle dijken en duinen nu voldoen aan de veiligheidsnorm tegen overstromingen. Dit betekent dat de kust een superstorm moet kunnen trotseren, die gemiddeld één keer in de 4.000 jaar voorkomt. Van het Zwin tot Breskens blijft er echter nog 4 km die verder moet versterkt worden. Dat zal de komende jaren prioritair gebeuren, zegt de Nederlandse Rijkswaterstaat.

Schotlandferry naar Wielingendok in Zeebrugge

De Schotlandferry van DFDS tussen Zeebrugge-Rosyth is op vrijdag 24 december verhuisd naar het Wielingendok. Het behandelen van de cargo zal vanaf deze datum dus niet langer gebeuren bij de passagiersterminal aan de Doverlaan. Het is bovendien de laatste aankomst van de Scottish Viking in onze kusthaven. De veerboot wordt vervangen door een vrachtferry.

Olvo-leerlingen in de strijd voor het behoud van het Nederlands

De invoering van een nieuwe taalmethode gecombineerd met de creatieve aanpak van leerkrachten resulteert in steeds betere uitslagen voor Nederlands bij de Vrije Basisschool Olvo in Heist. Dit is nodig als we willen zorgen dat onze taal over 300 jaar nog overleeft onder de niet aflatende druk van talendoders (killer language) zoals het Engels. Bij Olvo proberen de leerkrachten de kinderen dan ook zo goed mogelijk te begeleiden bij het verwerven van onze Nederlandse taal. Naast het samen lezen in de klas is er elke maandag en donderdag lezen in niveaugroepjes, waardoor de kinderen al snel een vlot leesgehalte behalen. Een en ander vertaalt zich in mooie resultaten bij onder andere dictee- en poëziewedstrijden. Zo werden Britt Heinderson (5A), Sebastian Petit (6B) en Brecht Timmerman (RK6) geselecteerd voor de prijsuitreiking op het poëziefeest in Scharpoord op woensdag 26 januari 2011.


Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Voor meer informatie over geboorten en overlijdens de voorbije week kan men HIER terecht. Ook de archieven tot het jaar 2007 zijn daar opgeslagen.

Burgemeester Lippens spreekt nieuwjaarsboodschap uit

In de studio van Radio Paradijs in Knokke-Heist heeft burgemeester Lippens donderdag z’n nieuwjaarsboodschap ingesproken. De boodschap zal de komende dagen regelmatig te horen zijn op de lokale omroep (105.1 MHz FM en online). De inhoud van de toespraak is als volgt:

"Beste medeburgers, tweede verblijvers en bezoekers van Knokke-Heist. Als burgemeester wil ik het even hebben over de toekomst van onze badstad. De komende jaren wil het gemeentebestuur zich verder inzetten om het leven in Knokke-Heist nog beter en aangenamer te maken. Zo wordt gewerkt aan het optimaliseren van de toeristische beleving. We worden daarbij ook geholpen door de privé. In 2011 opent zo het vijfsterrenhotel La Reserve. Daarnaast worden in februari de investeerders toegewezen voor het nieuwe Casino. Ook wordt verder gestreefd naar een steeds beter sociaal beleid. Het centraliseren van zoveel mogelijk zaken in het Sociaal Huis in Heulebrug is daar een belangrijke schakel in. Ander punt in onze toekomstvisie is ‘duurzame economische groei’. Dat moet voor meer jobs zorgen in de eigen badstad. Onderdeel daarin is de uitbreiding van de ambachtelijke zone ’t Walletje en de betere bereikbaarheid ervan. Het gemeentebestuur zet zich ook in voor een gezonde leefomgeving, met veel aandacht voor de natuur in onze gemeente. Daarbij wil ik elke burger aansporen om zelf ook milieubewuster te zijn. Verder worden in de toekomst uiteraard inspraak-vergaderingen gehouden. Zo kan iedereen z’n zeg doen en meehelpen om Knokke-Heist te besturen.
Ten slotte heb ik nog één belangrijke persoonlijke wens voor Uzelf:
gezondheid en geluk in 2.011.
Ik dank U."


Vrijdag, kerstavond, pakt Radio Paradijs 105.1 FM vanaf 17u uit met een speciaal kerstprogramma: de beste kerstplaten, Franse chansons, de mooiste oldies, én zonder storende interventies van dj's.

Mogelijk toch nieuwe Ramskapellebruggen

Tussen Knokke-Heist en het Zeebrugse achterhavengebied worden mogelijk toch nieuwe Ramskapellebruggen aangelegd. Het gaat om bruggen voor fietsers en voetgangers over het Leopold- en Schipdonkkanaal. Die moeten vooral het woon-werkverkeer met de fiets van en naar het havengebied aanmoedigen en vergemakkelijken. Knokke-Heist onderhandelde er ongeveer een jaar over met de hogere overheid. Minister Crevits heeft nu geantwoord dat de dienst Waterwegen bereid is tot het bouwen van de 'Ramskapellebruggen'. De bruggen dienen echter één geheel te vormen met het totaalproject voor de ontsluiting van het havengebied met de fiets. Twee spoorbanen dienen overbrugd of ondertunneld. Ook verwacht de Vlaamse overheid een financieel engagement van 50 % vanwege de andere betrokken partijen. Het gemeentebestuur van Knokke-Heist merkt op dat die vraag tot medefinanciering een nieuw element in het dossier is.

Inschrijvingen Zwinstedenloop 2011 lopen vlot

Momenteel wordt in Knokke-Heist al druk ingeschreven voor de Internationale Zwinstedenloop 2011. Die wordt gehouden op 20 maart. Vorig jaar waren zo’n 1500 deelnemers ingeschreven. Voor de nieuwe editie mikt de organisatie op eenzelfde aantal. Er wordt ook dit keer gelopen via een grensoverschrijdende parcours op het grondgebied van Sluis, Damme en Knokke-Heist. Naast de geldprijzen voor de eersten zijn er vele naturaprijzen en waardebonnen. Er worden ook nu weer superprijzen verloot in de vorm van twee fietsen. De Zwinstedenloop is de ideale voorbereidingswedstrijd voor een marathon. Een maandje later is immers de marathon van Rotterdam, en enkele weken later staat ook de derde marathon van Zeeuws-Vlaanderen op het programma. De Rabobank Zwinstedenloop heeft een jeugdloop van 5 km of 10 km en uiteraard een halve marathon.


Aangeraden wordt - gezien de drukte op de wedstrijddag - in te schrijven via de website; dat levert nog een fiks financieel voordeel op voor de deelnemers: www.zwinstedenloop.nl

22.12.10

“Heyst Leeft” blikt terug op 50 jaar kindercarnaval

Traditiegetrouw bij het einde van het jaar is zopas het vierde kwartaaltijdschrift van de heemkring “Heyst Leeft” verschenen. In het boekje wordt vooral aandacht besteed aan 50 jaar kindercarnaval in Heist. Het was ere-schepen Robert De Corte die in 1961 Heist Carnaval nieuw leven wilde inblazen door voor de jeugd een stoet op zondag te organiseren. Naar aanleiding van 50 jaar zondagsstoet zal het museum Sincfala trouwens een ‘carnavalmuur’ creëren en ere-schepen Robert De Corte huldigen. Verder is er in het tijdschrift ook aandacht voor gewezen ‘visboer’ en sportvrijwilliger Karel Hilderson. Heyst Leeft wijst ook nog op het bijzondere jaar 2011 met 50 jaar cartoonale, 50 jaar kindercarnaval en het feest van de vijftigjarigen.

De heemkring Heyst Leeft telt ruim 500 leden en start begin 2011 met een ledenwervingscampagne. Voor amper €8 kun je iemand lid maken van Heyst Leeft. Info: Marie-Christine Dezutter, Hoekestraat 64 (telefoon 050.515609).

Ballonnen voor de vrede in de Keuvelhoekschool

Vrijdag sturen de kinderen van de Keuvelhoekschool in Knokke 320 ballonnen het luchtruim in. Elke ballon draagt een eigen vredesboodschap mee. De senioren van het nabijgelegen rusthuis genieten trouwens ook mee van het gebeuren. De ballonnen worden namelijk losgelaten in de tuin van Lindenhove. De kinderen laten hun eigen ballon sponsoren voor 1 euro. Ook de kleuters doen aan de actie mee, maar blijven wel op school. De boodschap die van de verste locatie wordt teruggestuurd wint een prijs.

Containertrafiek zal dit jaar stevig groeien in Zeebrugge

Volgens de jongste prognose van Global Port Tracker zullen dit jaar in Zeebrugge naar verwachting 2,64 mln standaardcontainers worden behandeld. Dat is 13,4% meer dan in 2009. Global Port Tracker volgt de containertrafieken in de Noord-Europese havens van Antwerpen, Bremen/Bremerhaven, Hamburg, Le Havre, Rotterdam en Zeebrugge nauwgezet op. Dit samenwerkingsverband tussen het Britse Hackett Associates en het Duitse ISL voorspelt een totale trafiek van 37,5 mln teu voor deze zes havens, wat 12,9% beter is dan in 2009.

“Transecta Ardennica” voor Music For Life

De Knokke-Heistse scoutsleiders Pieter en Lieven Devreese hebben donderdag 2.100 euro, die ze hebben ingezameld, afgeven bij het Glazen Huis in Antwerpen. Voor het bedrag in kwestie lieten ze zich sponsoren toen ze in september van west naar oost door de Ardennen trokken. De Transecta Ardennica die ze aflegden is 365 kilometer lang en loopt van Couvin naar Eupen, bijna uitsluitend door bos of natuurgebied.

Activiteiten in en rond Knokke-Heist

Activiteiten in en rond Knokke-Heist (klik voor meer info)

Woensdag 05.01.2011: Met ROER naar De Allerslimste Mens Ter Wereld

Dinsdag 28.12.2010, Scharpoord, 14.30u: Familiefilm: Mama Moe en de Kraai

Verkeerssituatie wordt gewijzigd bij Keuvelhoekschool

In Knokke wordt per 1 januari de verkeerssituatie aangepast bij de Keuvelhoekschool. Dat is nodig om bij schoolbegin en -einde ongevallen te voorkomen. In het straatdeel van de Lindenlaan tot bij de school aan de Duivelsputlaan zal éénrichtingsverkeer gelden. Ook de Duivelputlaan wordt ‘één richting’ naar de Magere Schorre. Bij de Keuvelhoekschool wordt verder een groene “kiss en ride” zone voorzien. Daarnaast wordt de uitgang van de fietsenstalling geaccentueerd met paaltjes en worden de zebrapaden verplaatst. Eén en ander moet zorgen voor een meer veilige schoolomgeving voor de 320 kinderen die er de lessen volgen.

21.12.10

Steeds meer roofvogels in de tuinen

In de tuinen in Knokke-Heist waar vogels worden bijgevoederd duiken momenteel steeds vaker ook roofvogels op. Het gaat vooral om torenvalken, uilen en af en toe ook buizerds. Omdat konijnen en muizen zich nauwelijks laten zien proberen ze kleinere vogels te verschalken terwijl deze zich te goed doen aan het aangeboden voedsel. Heel wat mensen verjagen de roofvogels omdat ze ‘hun’ tuinvogels willen beschermen. Dat is verkeerd zeggen deskundigen, want ook roofvogels moeten eten in dit barre weer en de tuinvogels zijn niet het bezit van de persoon die ze bijvoedert. Hier een daar worden in de tuinen ook jonge egels aangetroffen, die te weinig reserves hebben om in winterslaap te gaan. Voor die dieren kan men best wat kattenvoer of pindakaas in de tuin neerzetten.

Heraanleg Fazantenpad

In Knokke Zoute wordt het Fazantenpad heraangelegd. Van de gelegenheid wordt meteen gebruik gemaakt om aanpassingen uit te voeren aan de nutsleidingen door Eandis, Belgacom en het waterbedrijf. De werken aan de nutsleidingen starten op 10 januari en zullen duren tot het einde van de maand. De aannemer begint vervolgens op 31 januari met het aanbrengen van de verharding. Voor deze opdracht is een termijn van 10 weken voorzien.

Kusthaven behoudt huidige haventarieven

In Zeebrugge heeft het havenbestuur beslist om per 1 januari 2011 geen aanpassingen aan te brengen aan de haventarieven. Dat gebeurde na overleg met de betrokken partijen Voor de sleepdiensten wordt volgend jaar een verhoging toegepast van 1%, de tarieven voor de havenloodsen stijgen met 1,5%.

Knokke-Heists Glazen Huis opent donderdag

Het Koninklijk Atheneum in Knokke zet donderdag 23 december gedurende 24 uur een grote actie op het getouw ten voordele van Music For Life. Niet alleen sluiten de directeur en enkele leerkrachten zich gedurende een etmaal op in hun eigen Glazen Huis en draaien ze plaatjes voor milde schenkers, maar er komen ook een heleboel gasten langs voor een interview of een gastoptreden. Om er maar enkele op te noemen: Plukketuffer, auteur Piet Baete, Minx (Flatcat), Miss België Cilou Annys, Sheiks of Dubai, De Feesters, Willie Boy & Jenniffer Simms en Tim Visterin, het schepencollege van Knokke-Heist en ook brandwondenspecialist Michel van Brussel. Het programma is te volgen op www.zwinstede.be/glazenhuis. Op 24 december wordt het geld met vermelding van alle schenkers naar Antwerpen gebracht.

Geen eindejaars- of sneeuwdrukte op de ferries

In de aanloop naar kerst en nieuwjaar kregen onze kusthavens minder Britse Kanaalreizigers over de vloer dan vroeger het geval was. Het slechte weer heeft er voor gezorgd dat veel Britten de traditionele koopjesreizen naar het vasteland hebben afgezegd. De overvolle ferries die men tot vijf jaar geleden nog zag net voor Kerstdag zijn dus een beeld van het verleden. Ook de economische crisis zou een rol spelen. Zelfs de sneeuwproblemen bij de luchthavens en Eurostar hebben het aantal reizigers voor de Kanaalferries niet kunnen aanzwengelen. De meeste operatoren hebben nog ruimte voor alle types voertuigen. Naar aloude gewoonte wordt door de Britse ferries rond de kerst trouwens een paar dagen niet gevaren.

Lokale politie ontbijt voor ‘Music For Life’

Ook de Lokale Politie Damme/Knokke-Heist doet zijn euro in het zakje van ‘Music For Life’. Om dat mogelijk te maken organiseerde de vriendenkring van de politiezone een ontbijt op het werk. Een groep van zo’n 90 politiemensen schoof daarbij aan bij een uitgebreid ontbijtbuffet. Zij die er niet bij waren gaven toch een financiële bijdrage. In totaal werd er net iets meer dan 1.000 euro ingezameld voor Music For Life. Een cheque voor dat bedrag wordt woensdag afgegeven bij het glazen huis in Antwerpen.

Autotransporter aangereden door containertrein in Zeebrugge

Aan het rondpunt bij de spoorwegovergang aan het einde van de Alfred Ronsestraat in het Zeebrugse achterhavengebied is een vrachtwagen geladen met nieuwe wagens aangereden door een trein. Dat gebeurde dinsdag kort na de middag. De vrachtwagenchauffeur uit Macedonië verklaarde dat hij de rode knipperlichten van de overweg niet had gezien omdat er een andere vrachtwagen voor stond. De goederentrein was geladen met containers. De vrachtwagen werd flink beschadigd en het heeft uren geduurd voor het vehikel even verderop in de sneeuwberm voldoende hersteld was dat het weer op de weg kon.

Zaterdagmarkt verplaatst naar vrijdag in Knokke

Omdat Kerstmis en Nieuwjaar op een zaterdag vallen, wordt in Knokke de gebruikelijke zaterdagmarkt verschoven naar de dag ervoor. Het gaat dus om de vrijdagen 24 en 31 december. Dat geldt zowel voor de markt op het Verweeplein als op het Gemeenteplein.

Straatpekel op rantsoen in Knokke-Heist

De badstad gaat het strooien van zout verder terugschroeven. Dinsdag beschikte Knokke-Heist nog over 25 ton zout voor de wegen en 5 ton voor de fietspaden. In principe kan dit in één dag opgebruikt worden maar het gemeentebestuur wenst strikt te rantsoeneren. Dat is ook hetgeen de gouverneur heeft aangeraden. In de praktijk blijkt trouwens vaak dat gestrooide wegen door het smelten van de sneeuw en het opnieuw aanvriezen 's nachts, soms gevaarlijker zijn dan niet bestrooide straten. De resterende 25 ton zal dan ook mondjesmaat gebruikt worden voor de meest prioritaire wegen. De 5 ton voor fietspaden zal voornamelijk worden ingezet in de omgeving van openbare gebouwen. Op landelijke en residentiële wegen zonder straatkolken zoals onder meer de Westkapellestraat, Hazegrasstraat, Eikenlaan en Magere Schorre strooien de gemeentelijke diensten momenteel ook zand. In Knokke-Heist werd deze winter al 220 ton zout op de gemeentelijke wegen uitgestrooid. Bij de leverancier zou Knokke-Heist tegen 15 januari nog 30 ton (minder effectief) zeezout kunnen bemachtigen maar die leveringstermijn is niet 100 % gegarandeerd. Inmiddels swingen de prijzen van het normale strooizout de pan uit.

Nu ook officieel winter

Afgelopen nacht is de sneeuwlaag in onze regio weer een aantal centimeters aangedikt. De verkeersellende en de vertragingen in het verkeer waren evenwel iets minder erg dan maandagochtend. Het is inmiddels ook écht ‘winter’. De zon bereikt komende nacht haar meest zuidelijk stand aan de hemel. In feite gebeurt dat om 38 minuten over middernacht. Over precies 2 jaar eindigt bij de winter solstice trouwens ook de kalender die de Maya’s meer dan vierduizend jaar geleden hebben opgesteld. In 2012 begint volgens hen de zesde wereld, een nieuwe beschaving. Afwachten of het wat wordt.

20.12.10

Kantoor Burgerzaken opent in Sociaal Huis

In Knokke-Heist mocht de dienst Burgerzaken maandag z’n eerste klanten verwelkomen in het Sociaal Huis in de Heistse deelkern Heulebrug. Zowel de administratieve medewerkers als de burgers blijken opgetogen over het comfort dat het ruime kantoor in het torengebouw biedt. De dienst Burgerzaken Heist is van maandag tot vrijdag open van 9 tot 12.30 uur. Men kan er terecht voor identiteitspapieren, aanvraag rijbewijzen en reispassen, uittreksel uit bevolkingsregisters, registratie wilsbeschikking, euthanasie en orgaandonatie, adreswijziging, aanvraag pensioen en tussenkomst mindervaliden en afschriften uit het register van burgerlijke stand.

Vracht van Zeebrugge naar Schotland in de lift

Mede dankzij de vracht uit Zeebrugge hebben de Schotse havens in het aflopende jaar prima gepresteerd. Dat heeft de haven- en energiegroep Forth Ports zopas bekend gemaakt. Volgens de groep gaat het met de vrachtvolumes aan boord van de Schotlandferry uit onze kusthaven in stijgende lijn. Ook voor volgend jaar zijn de vooruitzichten goed. Er zijn contacten met een reeks nieuwe vervoerders die van plan zijn hun trafiek vanaf volgende maand via de verbinding tussen Rosyth en Zeebrugge te verschepen. Op de route behandelt DFDS Seaways sedert kort trouwens enkel nog rollende vracht.

Sergio Herman is weer papa

Ellemieke Vermolen, de 34-jarige vrouw van topkok Sergio Herman, is zondagmiddag bevallen van een zoontje. Het jongetje woog 4,1 kilo en krijgt de naam Zenna Jeremy Michel. Hij is vernoemd naar zijn oom Jeremy Vermolen, tv-kok en broer van Ellemieke. "Ik was natuurlijk helemaal ontroerd. Het is toch bijzonder als je een kind naar je broer vernoemt", verklaarde Jeremy maandagavond. Michel is de naam van Sergio's broer. De bekende tv-presentatrice en haar kersverse spruit maken het goed en zijn ondertussen al terug thuis. Ellemieke en haar echtgenoot, topkok Sergio Herman, werden begin vorig jaar reeds ouders van hun eerste zoontje Noah, dat in het Ter Linden ziekenhuis in Knokke het levenslicht zag. Sergio heeft uit een vorig huwelijk al een zoon, Boy, en dochter, Moon. De sterrenkok laat de namen van zijn kinderen op zijn arm tatoeëren.

JeugdSportProject steunt Music For Life in Knokke-Heist

Tussen alle acties door tracht het JeugdSportProject in Knokke-Heist op een sportieve manier geld in het laatje te brengen. Hiervoor wordt de helft van het inschrijvingsgeld van Ice Skate 4 Life gedoneerd aan Music For Life. Op donderdag 23 en vrijdag 24 december worden verschillende ijsschaatssessies georganiseerd voor de middelbare scholen van Knokke-Heist en Zeebrugge. Elke school heeft zijn eigen uurtje waar alle leerlingen na hun examenperiode de kerstvakantie op een sportieve en gezellige manier kunnen inzetten. De voorinschrijvingen verliepen via de betrokken sportleerkrachten, maar leerlingen die alsnog wensen deel te nemen, kunnen ter plaatse ook nog inschrijven.

Servische crimineel krijgt alsnog vrijspraak voor feiten in Knokke-Heist

Een 37-jarige Serviër heeft op de correctionele rechtbank van Brugge de vrijspraak gekregen nadat hij verzet aantekende tegen een veroordeling voor gewelddadige overvallen in Knokke-Heist, Antwerpen en Hasselt. De feiten speelden zich af in december 2001, februari 2002 en juni 2003. De man, die internationaal bekend staat als een gewelddadige overvaller, ontkende tijdens de vorige zitting dat hij iets met de feiten te maken had. De rechter sprak hem vandaag vrij. Vorige week kreeg de man na verzet op de rechtbank in Kortrijk wel 8 jaar cel voor zijn betrokkenheid bij een gewelddadige overval op een juwelier in Kortrijk in 2003. Ook deze feiten ontkende hij. Momenteel zit de man wegens andere overvallen 10 jaar celstraf uit in Frankrijk.

Bosbeheerswerken langs de Zwinlaan en Bronlaan in Knokke

In het Vlaams natuurreservaat 'De Zwinduinen en -polders' zijn in de wintermaanden de bosbestanden langs de Zwinlaan en de Bronlaan aan een schoonheidsbeurt toe. Deze bosstroken bestaan hoofdzakelijk uit hoog opgaande gewone esdoorns, waardoor zij vrij eentonig zijn. Het is de bedoeling meer variatie in zowel de soortensamenstelling als de structuur van die bosstroken te brengen. Hiervoor zullen in verscheidene fasen de gewone esdoorns gekapt worden. De daaropvolgende lente en zomer zullen de gekapte esdoorns weer uitlopen tot meerstammige boompjes. Zo wordt het huidige hooghout omgezet naar hakhout. Bovendien zullen ook nog nieuwe, inheemse struiken en bomen geplant worden op de plaatsen waar de esdoorns verwijderd werden. Na enkele jaren zullen deze plaatsen met nieuw aangeplante meidoorns, sleedoorns en hazelaars uitgroeien tot een mantelstruweel met bessen dat voor vogels, bijen en vlinders aantrekkelijk is. Door deze werken zal vanaf nu het ruiterpad evenwijdig met de Bronlaan en de Zwinlaan tijdelijk worden afgesloten.

Tennis kijken voor het goede doel

Het bedrijf Websmash van Knokke-Heistenaar Frederik Vermeire heeft zopas een nieuw project gelanceerd. Het gaat om tennisforlife. Het initiatief laat je ondermeer tenniswedstrijden bekijken. Per bezoeker wordt geregistreerd hoeveel minuten per bezoeker naar de streams wordt gekeken. En per gekeken minuut schenken de partners die in het project gestapt zijn 0,01 eurocent aan Music For Life.

Sneeuwtapijt voor de Queen Victoria

Het cruiseschip Queen Victoria is na een onverwachte besneeuwde cruise van Amsterdam naar Zeebrugge terug in de thuishaven Southampton aanbeland. De cruisepassagiers die in Brugge naar de kerstmarkt wilden om hun voorraad Belgische chocolade in te slaan werden zelfs aan boord van hun drijvend paleis met een winterse aanblik geconfontreerd. Tijdens de eerste tocht met de vrouwelijke kapitein Inger Olsen werd het hele schip namelijk onder fijn ijspoeder bedolven. Een sneeuwploeg –menselijk en/of mechanisch- was er niet aan boord… De sneeuw zal echter niet lang blijven liggen. Het schip is maandagnamiddag namelijk alweer vertrokken naar meer zuiderse bestemmingen: Spanje en de Canarische eilanden.

Activiteiten in en rond Knokke-Heist

Activiteiten in en rond Knokke-Heist (klik voor meer info)

17 december tot 9 januari, Albertplein Knokke, Kerstmarkt: van 11.30 tot 22 uur; niet op kerst- en oudejaarsavond

Maandag 27 december, Scharpoord Knokke; 14.30 en 20.30 u, Film: Certified Copy

Zondag 16.01.2011, met Concertbus van Knokke-Heist naar Usher in Antwerpen

Deel Meerlaan plaatselijk toegankelijk tegen jaarwissel

In Knokke wordt momenteel in de Meerlaan in de mate van het mogelijke verder gewerkt tussen de Sportlaan en de Eeuwfeestlaan. Tijdens het kerstverlof wordt dit gedeelte van de rijbaan voorzien van een steenslagfundering. Daardoor wordt deze zone voor plaatselijk verkeer toegankelijk. Het trottoir in dit straatdeel wordt verder voorzien van fundering. Als het weer het toelaat wordt begin volgend jaar verder gewerkt aan de riolering in de Meerlaan tussen de Eeuwfeestlaan en de Lispannenlaan. De verharding van het voetpad gebeurt vanaf begin januari in het gedeelte tussen de Sportlaan en de Reigaartsvlietstraat.

Sneeuwchaos bij het spoor in de regio Knokke-Heist

Door de winterse weersomstandigheden heeft de NMBS maandagochtend de uurregeling aangepast. Dat zorgde ook bij passagiers van en naar Knokke-Heist voor problemen. In feite was het zo dat prioriteit gegeven werd aan de IC-IR en L-treinen tijdens de spitsuren. Wie maandagmorgen in Brugge naar Knokke moest, kreeg te horen dat men naar Blankenberge moest rijden en daar een ticket voor de kusttram naar Knokke zou krijgen. In Zeebrugge moesten reizigers in de ochtendspits geruime tijd wachten wegens een “technisch defect”. Het bleek dat de rem was komen vast te zitten. Andere vroege treinen in de regio vielen uit omdat sommige treinbestuurders hun werkplaats niet hadden kunnen bereiken.

Met dank aan xfifteen

19.12.10

Inkomsten uit parkeergelden matig gestegen in Knokke-Heist

In de badstad beliepen de inkomsten aan parkeergelden het aflopende jaar 4,5 miljoen. Dat is een miljoen meer dan in 2009. “Geen spectaculaire stijging zegt Eerste Schepen” Maxim Willems. Wél zullen de investeringen voor het nieuwe parkeerbeleid ten belope van 1,2 miljoen euro volgens plan in twee jaar zijn inverdiend. Ook raakte bekend dat zo’n 7.000 inwoners en tweede verblijvers over een parkeerkaart beschikken waardoor ze ondertussen in alle blauwe zones in Knokke-Heist hun wagen kwijt kunnen.

Een jaar vol sjieke auto’s

Knokke-Heist staat niet alleen bekend als een riante badstad, maar ook als de plaats waar men op de kortste tijd de duurste wagens kan tegenkomen. Veel landgenoten en Nederlanders zakken dan ook regelmatig naar onze regio af om aan car spotting te doen. Vele honderden exclusieve wagens konden zo in het voorbije jaar aangegaapt worden. Vooral in Het Zoute en de Lippenslaan. De site autogespot.com heeft nu de beste kiekjes van wagens in Knokke-Heist in een artikel gegoten en online gezet. Je kan de wagens HIER bekijken.

De mooie wagens in Knokke-Heist kunnen blijkbaar zelfs lezers in Vietnam bekoren (Tin Nhahn Vietnam)

Om de eindejaarsdagen prettiger te maken…

In Knokke-Heist en omgeving zijn de meesten onder ons de komende weken te gast op allerlei feestjes en schranspartijen bij familie en vrienden. Daar wordt niet alleen de inwendige mens versterkt en bijgeschonken, ook het gepraat wordt meestal prettig en feestelijk. Wie op zo’n eindejaarsfuif met een paar plezierige verhalen uit de hoek wil komen kan momenteel terecht op de website van Baziel en Flavie in Heist. Dagelijks worden op de site trouwens een paar Bazielmoppen toegevoegd.

Havenbestuur probeert India warm te maken voor Zeebrugge

Verslaggever Bhagyashree Kulthe heeft het in enkele Indiase zondagskranten over het bezoek van een Vlaamse delegatie die momenteel op bezoek is in de regio van Pune. Onder hen Sven Dewachter, die optreedt voor het Zeebrugse havenbestuur, en de Belgische consul generaal in het nabijgelegen Mumbai Jean-Joël Schittecatte. De afvaardiging voor ons land probeert Indiase investeerders naar onze regio te lokken. Vooral poogt men de auto-industrie voor België te interesseren. “Zeebrugge is de belangrijkste auto-hub ter wereld. Veertig procent van de auto-trafiek in de kusthaven is afkomstig uit Azië, en daarin heeft India een toenemend aandeel”, aldus Dewachter tijdens z’n toespraak in Pune.


Meer daarover lees je HIER.