20.12.08

Winnaars Internationaal Fotofestival Knokke-Heist. Jury ontstemd over Iran

Zaterdagavond heeft de professionele jury van de 31ste editie van de Internationale Fotowedstrijd Knokke-Heist de laureaten bekend gemaakt. Voor de uitgave 2009 werden in totaal 4086 foto’s ontvangen. Die zijn afkomstig van 625 fotografen uit 37 verschillende landen. Dat is beduidend meer fotografen en landen dan vorig jaar. Toch is het met de winnaars van het festival een volledige Vlaamse aangelegenheid geworden. De Gouden Lens 2009 gaat naar Antwerpenaar Dan Zollmann voor de inzending “Na het gebed”. De foto toont een onverwacht aspect van het joods-orthodoxe leven in Antwerpen. “Respectvol en zonder enscenering heb ik getracht het joodse leven in onze stad voor te stellen”, aldus Zollmann. Het picturale licht in de winnende foto doet aan een schilderij van Vermeer denken. De Zilveren Lens werd in de wacht gesleept door de 50-jarige Sus Bogaerts uit Lommel met de foto “Automatic Diesel Station”. De opname in wit en blauw van een pompstation op een gitzwarte achtergrond lijkt als een ruimtestation in een sterrenloze hemel. Beroepshalve is Bogaerts helemaal niet met fotografie bezig. De hobby boeit hem echter al sedert z’n kinderjaren. De Bronzen Lens werd gewonnen door Patrick Bardyn uit Oudenaken met “Cinema Nova”. De foto in zwart-witte retrostijl toont een oudere man die met rijhandschoenen aan in z’n wagen voorbij een bioscoop rijdt. Bardyn profileert zich vooral als straatfotograaf, waarbij hij zoekt naar het magische moment in het alledaagse.


Ontstemd over Iran

De jury was duidelijk ontstemd over het feit, dat een week geleden IRNA, het Islamitisch Revolutionair Nieuwsagentschap, in Teheran aankondigde dat 99 foto’s van 44 Iraanse fotografen zullen te zien zijn op het Knokke-Heistse Fotofestival. Jurylid Freddy Van Vlaenderen tilde zwaar aan het feit dat fotografen in Iran blijkbaar hun inzendingen moeten bundelen via een overheidsbureau. Daarvoor moeten ze in Iran ook nog inschrijfgeld betalen, terwijl deelname aan de wedstrijd in Knokke-Heist gratis is, aldus Freddy Van Vlaenderen.

Het 31ste Fotofestival loopt van 29 maart tot 6 juni op diverse locaties in Knokke-Heist.

De juryleden: Stephane Verheye (voorzitter), Boris Ljugov, Arno Roncada, Marc Slootmaeckers, Ludovic De Vlam, Freddy Van Vlaenderen.

Vivaldi kunstenares in Louvre bekroond

Kunstenares Martine Van de Walle, die permanent tentoonstelt in Gallery Vivaldi langs de Zeedijk in Knokke, werd bekroond in Parijs. Als enige Belgische was ze uitgenodigd op de wereldtentoonstelling van jonge kunstenaars in het befaamde Carrousel du Louvre georganiseerd door de eminente Franse Société Nationale des Beaux-Arts. Uit meer dan 600 kunstenaars van over heel de wereld bekroonde de jury de schilderijen van Martine Van de Walle met de begeerde 'Prix d'honneur du Salon'. Meer dan 10.000 bezoekers maakten kennis met haar hedendaags realisme. Ze laat daarbij zuiver figuratieve kunst ontstaan uit de beheersing en vervolmaking van eeuwenoude ambachtelijke schilderkunst.

Thierry Correyn redt beschonken man van gewisse dood

Vrijdagavond heeft Thierry Correyn uit Knokke-Heist op risico van z’n eigen leven een man, die in Brussel in het pad van een aanstormende trein was geraakt, van een gewisse dood gered. Getuige van het voorval waren voormalig toerismedirecteur André Desmidt en z’n echtgenote Annie Poissonnier.
Hier volgt hun getuigenis: “Na een dagje Brussel waren we op perron 4 Centraal station Brussel aan het wachten op de trein naar Knokke/Blankenberge die 10 minuten vertraging had. Wij ontmoetten er stadsgenoot Thierry Correyn met wie we een gesprek aanknoopten. Plots rent die weg en we zien hem een persoon van de rails trekken. Zelf hadden wij niets opgemerkt. Toen Thierry druk doende was om die persoon van vreemde nationaliteit en in zwaar beschonken toestand terug op het perron te trekken (voorlopig zonder resultaat) merkten wij de benarde situatie op en boden we een helpende hand. Pas enkele seconden (max 5) nadat de persoon van de rails getrokken was kwam de trein van 20.36 u (richting Binche denk ik) aangereden.
Had Thierry niet alert gereageerd dan was die man zeker verongelukt. Ondanks zijn toestand kon hij ons duidelijk maken dat hij zijn uurwerk verloren was op de rails en die wilde recupereren maar gelet op zijn toestand niet meer van de rails geraakte. De persoon (geschatte leeftijd 25 jaar) gaf zelf toe veel gedronken te hebben. Hij verdween in de voor hem bijna fatale trein. Te noteren dat er nog mensen op het perron stonden maar zich beperkten tot de rol van toeschouwer. Op de camerabeelden van het centraal station moet het vermeende slachtoffer zeker te zien zijn want vooraf merkten wij die zwalpende man in de hall reeds op. Wij hebben Thierry Correyn niet gezegd dat we de pers zouden inlichten omdat we vrezen dat hij dat niet zou willen, maar zelf vinden we dat een dergelijke heldendaad (tenslotte riskeerde hij ook zijn leven want de trein was reeds aangekondigd als binnenrijdend in het station !!!) niet onopgemerkt kan noch mag blijven (al was het maar als voorbeeldfunctie)”.

Meer vis uit Noordzee voor Vlaamse vissers

De Vlaamse vissers mogen volgend jaar 30 procent meer kabeljauw, 9 procent meer tong en 13 procent meer schol vangen in de Noordzee. Dat is het resultaat van de onderhandelingen over de vangstquota's voor 2009 die de Europese ministers van Visserij in Brussel hebben afgerond. Volgens minister van Zeevisserij Kris Peeters zijn de verhogingen van de vangstquota te danken aan de grote inspanningen die de Vlaamse vloot de voorbije jaren heeft gerealiseerd. Onze vissers mogen wel acht procent minder schol ophalen uit het Engels kanaal. De toestane vangst van tong in de Keltische Zee en het kanaal van Bristol werd omgebogen van een daling met 2,5 procent tot een stijging met drie procent.

19.12.08

Mobilhomezone gezocht in Heist

In Knokke-Heist wordt momenteel gezocht naar een oplossing voor de overlast door het toenemend aantal mobilhomes dat de badstad aandoet. In eerste instantie gaat men bij middel van een politieverordening en verkeersborden (voorzien van het teken E9b) het wildparkeren van dergelijke voertuigen tegengaan. Dat zal onder meer het geval zijn op de parking bij het station van Knokke. Anderzijds is het gemeentebestuur volgens Eerste Schepen Maxim Willems in Heist op zoek naar een zone die zou kunnen worden ingericht speciaal voor het tijdelijk verblijf met zwerfwagens. Ondertussen hebben ook al een paar campings ruimte beschikbaar gesteld voor dergelijke vakantievoertuigen.

Loop van de Bevolking

Over geboorten, huwelijken en overlijdens de voorbije week lees je HIER meer.

Afsluiting cruiseseizoen & ingebruikname mobiele gangway

Het cruiseseizoen in Zeebrugge wordt steeds later afgesloten. Vrijdagmorgen deed het P&O cruiseschip Aurora nog de kusthaven aan. Aan boord 1950 passagiers, waarvan de meesten aan kerstshopping gingen doen in het historische Brugge. Het schip lag afgemeerd langs de Zweedse kaai. Meteen werd in aanwezigheid van minister-president Peeters ook de mobiele ontschepingsinstallatie in gebruik genomen. De nieuwe infrastructuur kostte 700.000 euro. Met de nieuwe ontschepingsinstallatie zijn de passagiers beschut tegen weer en wind terwijl ze het schip verlaten. Rond april start het nieuwe cruiseseizoen weer. De eerste drie drijvende tourhotels die verwacht worden zijn de Oceana, de Oriana en de ‘Jewel of the Seas’. Blikvanger wordt volgend jaar onder meer de nieuwe Eurodam van de Holland America Line, die begin juli tijdens een vierdaagse cruise vanuit Dover onze kusthaven aandoet. De volgende jaren verwacht het Zeebrugse havenbestuur een stijging van het aantal cruisepassagiers omdat de schepen die de haven aanlopen, steeds groter worden. Tegen 2011 wordt een toename met 28 procent verwacht.

Nieuwjaarsdrukte in hotels

Bij het begin van de kerstvakantie wordt in Knokke-Heist nog geen massale toeloop van bezoekers verwacht. Volgens de toeristische dienst is dat eerder normaal “omdat dit toch een feest is dat in familiale kring gevierd wordt”. Daarna wordt het wel een stuk drukker in de badstad. Voor oudejaarsavond hebben een meerderheid van de hotels voor die nacht geen kamers meer beschikbaar. Dat komt omdat er in de badstad twee grote en kwalitatief sterke evenementen geprogrammeerd staan: Sylvester Night en Black Box. Of de eindejaarsdagen een meevaller worden zal gedeeltelijk ook van het weer afhangen. De laatste jaren wachten veel bezoekers namelijk tot het laatste moment met reserveren. De sfeer is er in alle geval met de feeërieke straatverlichting, de zeer geslaagde ledkaarsen bij de handelaars en de straatanimatie. Andere publiekstrekkers zijn uiteraard de IJspiste met kerstdorp en de vele eindejaarsconcerten.

Beslissing Schipdonkkanaal niet voor morgen

De gouverneurs van West- en Oost-Vlaanderen hebben hun aanbevelingen overgemaakt aan minister Crevits in verband met de mogelijke verbreding van het Schipdonkkanaal. Een van die aanbevelingen is dat, als het kanaal breder wordt, de bruggen op zeven meter moeten komen in plaats van negen. Ook zouden de gemeenten zelf mogen beslissen of de bruggen behouden blijven of niet. De gouverneurs menen trouwens dat de discussie over de reservatiezone moet ophouden. Ze willen een snelle beslissing over het al of niet verbreden. Verder moeten de bomenrij en het landschap behouden blijven. De minister wacht nu ook nog op het milieueffectenrapport. Dat moet tegen eind februari klaar zijn. Maar of er nog voor de verkiezingen van juni 2009 een beslissing komt, valt zeer te betwijfelen.

Kinderspeelgoed in gedempte middeleeuwse Zwingeul

Tijdens archeologische opgravingen in het centrum van Damme is een deel van de oude Zwingeul blootgelegd. Bij een sondering kwamen verschillende opvullingspakketten aan het licht die in verband kunnen worden gebracht met de demping van de Zwingeul. Dat gebeurde nadat de zeearm ten prooi viel aan de verzanding. Verrassend kwam daarbij ook kinderspeelgoed aan de oppervlakte zoals een ridder te paard. De ridderfiguur is afgebeeld in volle wapenuitrusting met maliënkolder en helm met vizier.

Geld voor haven en studie bufferzone Ramskapelle

Europa participeert de komende jaren 2,7 miljoen euro in diverse projecten in Zeebrugge. Dat omvat ook een studie voor het realiseren van een groene bufferzone tussen de achterhaven en Ramskapelle. Verder start volgende maand in Zeebrugge de aanleg van een groot oefenterrein bij het kruispunt van de Isabellalaan met de Kiwiweg. Daar zullen praktijkopleidingen gegeven worden aan dokwerkers over het bedienen van tugmasters, containerspreaders, hoogtewerkers en andere havenwerktuigen. Verder wordt ook het opleidingscentrum van de VDAB in de haven uitgebreid. Daarnaast komt er een masterplan om fietspaden aan te leggen in het hele havengebied en zo meer werknemers met de fiets naar het werk te krijgen. Met het resterende geld wordt het Donaaspark in Zeebrugge-Dorp opgefrist. Ten slotte komt er bij de nieuwe zeesluis een torentje, dat als permanent uitzichtpunt kan dienen voor mensen die de haven bezoeken.

18.12.08

Parket stuurt stelende daklozen naar OCMW

De voorbije dagen werden in Knokke-Heist twee stelende daklozen betrapt en in Oostende drie. De daklozen snuisterden volgens het Brugse parket rond in chalets en caravans op campings. Volgens procureur Berkvens is de gevangenis niet de geschikte plaats voor deze mensen. Daarom werden de daklozen naar de OCMW’s gestuurd. De feiten zullen wel worden onderzocht en kunnen eventueel tot een proces leiden.

Openbaar onderzoek beheersplannen stroomgebied

Van nu tot 15 juni loopt het openbaar onderzoek omtrent de beheersplannen van het Vlaamse stroomgebied voor Schelde en Maas. De plannen liggen momenteel ter inzage bij de Milieudienst in het Stadhuis op het Verweeplein. Men kan ze ook raadplegen op www.volvanwater.be. De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid wil zoveel mogelijk burgers en belangengroepen stimuleren om de plannen te raadplegen en erop te reageren. Doel is een goede toestand van de watersystemen bereiken. Dat betekent dat oppervlakte- en grondwater zo min mogelijk schadelijke stoffen bevatten voor mens en dier.

Schotlandferry start weer op 18 mei

Donderdag werd in het Schotse Rosyth meegedeeld dat de Schotlandferry naar Zeebrugge op 18 mei volgend jaar (2009) weer wordt opgestart. Op zondag 14 september had Superfast Ferries na ruim 6 jaar een punt gezet achter de verbinding tussen onze kusthaven en Schotland. Korte tijd later kondigde Norfolkline Shipping aan dat het bereid was de route uit te baten. Voor de rederij wordt momenteel in Italië een nieuwe veerboot gebouwd. Het vaartuig is geschikt om zowel vracht als toeristentrafiek te accommoderen. Het schip omvat ondermeer 109 hutten, een bar, restaurant, een bioskoop, een uitgebreide winkel en een speelruimte voor kinderen. Vandaag werd gestart met reserveringen voor de nieuwe veerverbinding. Er zal driemaal per week gevaren worden. Vanuit Zeebrugge wordt dat elke maandag, woensdag en vrijdag om 18u. In Schotland vertrekt het veer op dinsdag-, donderdag, en zaterdagavond. De aankomst van het Norfolkline-veer in onze kusthaven zal om 13u de volgende dag zijn. Dat is een uur later dan bij Superfast Ferries.

Jury beoordeelt inzendingen Fotowedstrijd

Komende zaterdag buigt een professionele jury zich in het Pavillon Het Zoute over de inzendingen voor de 31ste editie van de Internationale Fotowedstrijd Knokke-Heist. Voor de editie 2009 werden in totaal 4086 foto’s ontvangen. Die zijn afkomstig van 625 fotografen uit 37 verschillende landen. Dat is beduidend meer fotografen en landen dan vorig jaar. Onder de juryleden topfotograaf Stephane Verheye, kunstenares Charlotte Lybeer, interieurfotograaf Arno Roncada, cultuurconsulent Ludovic De Vlam en natuurfotograaf Marc Slootmaeckers. Het was in 1978 dat de eerste “Humorfoto” tentoonstelling gelanceerd werd. Na enkele jaren werd ook de kunstfoto opgenomen in de wedstrijd en groeide het gebeuren uit tot een internationaal fotofestival met wereldfaam.

Harry Simon blijft met de feestdagen in de gevangenis

De voormalige Namibische bokskampioen, die sedert mei 2007 twee jaar cel uitzit wegens het doen verongelukken van toeristen uit Knokke-Heist en Zwijnaarde, komt tegen de feestdagen NIET vrij. Harry Simon hoopte voor de kerst strafvermindering te krijgen wegens ‘goed gedrag’. De gevangenisautoriteiten in Windhoek hebben donderdag meegedeeld dat papieren in verband met een voorwaardelijke vrijlating worden bestudeerd. Een beslissing wordt echter niet voor het einde van het jaar verwacht. Bij het ongeval, dat in 2002 door Harry Simon in vermeende dronkenschap veroorzaakt werd, vonden Michelle De Clerck uit Knokke-Heist, dokter Frederic De Winter uit Zwijnaarde en z'n 22 maanden oude baby de dood. Dokter Bert Coene uit Knokke-Heist raakte samen met z'n kinderen Pepijn en Ruth en Carol Cornelis uit Zwijnaarde zwaar gewond.

Feestelijk dansformat voor 105.8 FM

Binnenkort is op de 105.8 MHz in Knokke-Heist het jeugdig dansformat van Crazy FM te horen. In dat verband werd door de vergunninghoudende vzw Dynamisch Knokke-Heist een overeenkomst gesloten met de initiatiefnemers van deze in onze provincie geconcipieerde radiostijl. De verandering in het plaatselijke radiolandschap drong zich op nadat Contact Vlaanderen eerder liet weten geen gepresenteerde programma’s meer te zullen aanstralen. De bedoeling is nu om via de 105.8 MHz op de ‘lege pakjes dag’ vrijdag 26 december oude Radio Dynamo herinnering op antenne te brengen. Dynamo was in de periode van 1982 tot 1995 dertien jaar lang het vertrouwde lokale geluid in de badstad. Daarna volgde dertien jaar Contactprogrammatie. En op zaterdag 27 december komt dan het nieuwe dansgeluid van Crazy FM in de Knokke-Heistse ether. Op die manier wordt weer een jeugdgericht format aangeboden in de badstad, naast de eclectische muziekkeus van Radio Paradijs 105.1 MHz, die op een meer volwassen publiek gericht is.

Meer veiligheidscamera’s voor Knokke

Een begrotingswijziging begin volgend jaar moet ervoor zorgen dat er in de badstad 4 politiecamera’s worden bijgeplaatst. Momenteel staan er reeds 16 camera’s opgesteld in Knokke-Heist. Eén van die veiligheidscamera’s, op het kruispunt van de Lippenslaan met de Elizabetlaan, is voor 6 weken buiten gebruik. Het apparaat werd volledig vernield toen het werd geraakt door een oplegger met een werfkraan erop. Elk van de vier extra camera’s wordt volgend jaar geïnstalleerd in de deelgemeente Knokke. Volgens hoofdcommissaris Dirk Van Nuffel komen er twee verkeerscamera’s op het Abraham Hansplein om de inkomende en uitgaande verkeersstromen te observeren. Verder is een camera voorzien bij het rond punt van het Desmidtplein. De vierde camera wordt opgesteld op de Zeedijk ter hoogte van de Leopoldlaan. Deze laatste camera moet toezicht houden op overlast en vandalisme op het traject tussen het Van Bunnenplein en de Casino-omgeving. Op wat langere termijn voorziet de commissaris ook nog camera’s bij de tramhalte en de stationsparking in Knokke. De kostprijs per camera wordt geraamd op zo’n 30.000 euro.

Carnavalvechter voor de rechter

Een man uit Beernem is door de correctionele rechtbank in Brugge veroordeeld tot vier maanden voorwaardelijke celstraf wegens het toebrengen van opzettelijke slagen en verwondingen in Heist. Tijdens de Carnavalviering op 3 februari ging de 38-jarige man in beschonken toestand een bejaard koppel te lijf. Een 77-jarige man hield aan de slagen een gescheurde lip en een gebroken gebit over. Zijn vrouw kreeg een klap op het linkeroog waarbij ook haar bril in stukken brak. Het koppel stelde zich geen burgerlijke partij waardoor ze ook geen schadevergoeding krijgen. De Beernemnaar werd eerder al eens veroordeeld voor gelijkaardige feiten.

17.12.08

Leopold I vrijdag weer in Zeebrugge

Vrijdag meert het fregat Leopold I weer af in de Zeebruggse Marinebasis. Het schip maakte de voorbije vier maanden deel uit van de Maritime Task Force van de VN-vredesmacht UNIFIL in Libanon. De Zeebrugse zeemachteenheid was er belast met de bestrijding van wapensmokkel in de kustwateren. Het fregat nam ook deel aan oefeningen die de capaciteit van de Libanese Marine moeten verbeteren. Op de terugreis werd tijdens een bevelsoverdracht Fregatkapitein Wim Robberecht opgevolgd door Fregatkapitein Jean-Marc Claus.

Trage Paradise Rechter kreeg de bons

De Brugse 'trage rechter' is woensdag ontslagen door het hof van beroep in Gent. De 60-jarige man haalde al verschillende keren het nieuws omdat zijn uitspraken altijd heel wat vertraging opliepen. Een voorbeeld daarvan is het dossier rond het clublokaal van Surfers' Paradise op het strand van Knokke. De rechter werd eerder al eens geschorst en kreeg ook al verschillende opmerkingen over zijn 'traagheid'. Ontslag is voor een rechter de tweede zwaarste straf. De man kon ook ontzet worden uit zijn ambt. Dan zou hij zijn pensioenrechten verliezen. De 'trage' rechter kan nu nog in cassatie gaan tegen zijn ontslag.

Eerste Sea King naar laatste rustplaats

Woensdag heeft de reddingshelikopter Sea King RS01, na bijna 33 jaar inzet, z’n laatste vlucht gemaakt. Na een eretocht van Koksijde langs de kust tot in Zeebrugge vloog het toestel richting Brussel waar het wordt bijgezet in de Luchtvaarthal van het Legermuseum. De oudste Sea King werd op z’n vlucht begeleid door een Alouette III en een andere Sea King. De RS-01 voerde zijn eerste vlucht uit op 19 december 1975. Op termijn zullen ook de andere Sea Kings in Koksijde op nonactief gesteld worden. Dat maakt deel uit van het strategisch plan van Defensie uit december 2003. De opvolger van de Sea King wordt de NH90 van NH Industries. De eerste exemplaren zouden in 2011 geleverd worden. Dit jaar kwamen de Sea Kings ondermeer in actie bij de grootscheepse evacuaties vanaf de Thorntonbank. Toen werden telkens tot 18 werklui van het windturbinecomplex in veiligheid gebracht.

Spits op Sociaal Huis gezet

Met enige vertraging is woensdagmorgen in de Heistse nieuwbouwwijk Heulebrug gestart met het plaatsen van de spits op de toren van het Sociaal Huis. De klus werd geklaard door een kraan met een capaciteit van 300 ton. Onder grote belangstelling werd de 20m hoge spits, die 22 ton weegt, zo’n 50 meter de lucht ingehesen en op z’n plaats vastgeklonken. Volgens OCMW voorzitter Annie Vandenbussche symboliseert het gebouw en z’n toren het feit dat de geïntegreerde sociale dienstverlening in de badstad op één makkelijk bereikbare plaats beschikbaar is. In het nieuwe ‘Sociaal Huis’ krijgen straks onder meer de woonwinkel, de werkwinkel, het Samenwerkingsinitiatief Thuiszorg, het dienstenchequebedrijf en uiteraard de Sociale Dienst hun onderkomen. Daarnaast zullen er ook diverse andere welzijnsdiensten zitdagen kunnen houden. Het prijskaartje voor het Sociaal Huis schommelt rond de 9 miljoen euro.

Steun voor Mama’s voor Kinderen

Op vraag van de Sociale Raad in de badstad heeft het warenhuis GB een cheque overhandigd aan Mama's voor Kinderen. Daarmee kunnen voedingswaren voor de feestdagen worden aangekocht. Ook de plaatselijke Colruyt vestiging heeft een hoeveelheid voedingswaren bezorgd aan het initiatief. Mama's voor Kinderen staat al jaren op de bres voor de solidariteit tussen moeders. Hun winkelpand bij de parking achter het Margaretacentrum is elke dinsdag open van 9 tot 11.30u en van 14 tot 16 uur.

Veel interesse voor realisatie Zwembad

Eerste Schepen Maxim Willems heeft bevestigd dat er veel interesse is vanwege aannemers, architecten en uitbaters voor het realiseren van het nieuwe zwembad in Knokke-Heist. Onmiddellijk na het bekend worden van de oproeping was er veel vraag naar het dossier. Uiteindelijk zullen 3 groepen overblijven die een onderbouwd voorstel kunnen indienen. De opdracht in Duinenwater bestaat uit twee percelen die omwille van de architectonische eenheid op de site tot één opdracht werden samen gevoegd. De investeerder in de verkaveling stelt via AGSO de nodige fondsen ter beschikking. De kandidaten zijn verplicht om voor de beide percelen in te schrijven. De opdracht bestaat uit het ontwerpen, bouwen, partieel financieren, onderhouden en exploiteren van het nieuw Zwembadcomplex gedurende minstens 27 jaar. Vanwege de laagconjunctuur is de verwachting dat de bouw van de nieuwe infrastructuur een stuk goedkoper zal kunnen gerealiseerd worden.

Parkeerkaarten langer geldig

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist heeft meegedeeld dat de huidige parkeerkaarten van 2008 voor bewoners en tweedeverblijvers uitzonderlijk geldig blijven tot 28 februari volgend jaar. Een parkeerkaart van 30 euro per jaar geeft aan de mensen het recht om in de week gratis te parkeren in hun eigen bewonerszone, en tijdens vacantie en weekends tegen een fors gereduceerd tarief. Een parkeerkaart van 10 euro stelt bewoners en tweedeverblijvers in de gelegenheid om onbeperkt te parkeren in de eigen blauwe zone.


Meer info in de parkingshop, Jozef Nellenslaan 149 te 8300 Knokke-Heist - tel. 050 34 23 06 Openingsuren: maandag tot zaterdag van 13 tot 18 uur, zondag gesloten.

16.12.08

Oplichtsters veroordeeld

Een 53-jarige vrouw uit Antwerpen is door de correctionele rechtbank in Brugge veroordeeld tot zeven jaar effectieve celstraf en vijf jaar ontzetting uit de rechten voor oplichting en valsheid in geschrifte. De vrouw, die intussen in Spanje verblijft, gaf zich uit voor een nicht van industrieel Jan De Clerck. Wie haar geld gaf, zou meer geld terugkrijgen afkomstig van het losgeld dat destijds werd betaald voor de vrijlating van Anthony De Clerck. Het hele verhaal bleek vals opzet. De vrouw kon wel enkele honderdduizend euro buit maken. Ook de Dendermondse dochter van de vrouw werd veroordeeld. Zij kreeg 37 maanden effectieve celstraf en vijf jaar ontzetting uit de rechten. Een vriendin uit de Sluise deelkern Retranchement hoorde zich veroordelen tot twee jaar effectieve celstraf. Zij was eerst slachtoffer van de oplichting, maar speelde daarna het spel mee om in de winst te delen. De feiten werden gepleegd in de periode 2000 tot 2004 in Knokke-Heist, Dendermonde, Brussel en Mechelen. De rechtbank beval de onmiddellijke aanhouding van de Antwerpse. Er stelden zich in het dossier tien burgerlijke partijen. Hun vorderingen zijn grotendeels toegekend.

Verandering in radiolandschap

Het feit dat Contact Vlaanderen ophoudt met het via satelliet verdelen van gepresenteerde programma’s heeft ook gevolgen voor het radiolandschap in de badstad. De beheerders van de vergunninghoudende vzw Dynamisch Knokke-Heist onderzoeken momenteel de mogelijkheid om een nieuw format aan te bieden op de frequentie 105.8 MHz. In dat verband worden gesprekken gevoerd. Daarbij wordt in eerste instantie rekening gehouden met de opdracht om de luisteraars in de regio Knokke-Heist zoveel mogelijk diversiteit te verschaffen. Het nieuwe format zal dus duidelijk afwijken van de muziekkeus die te horen is op Radio Paradijs 105.1 MHz.

Knokke-Heist bezorgd over wegebbende dienstverlening Post

In een brief aan gedelegeerd bestuurder Johnny Thijs noemt Knokke-Heist de voortdurend minder wordende dienstverlening bij de Post in de badstad “onaanvaardbaar”. Het postkantoor in Heist is gesloten en vervangen door een Postpunt. Dat bevindt zich in de krantenwinkel Scoobydoe in de Kursaalstraat. Men kan er echter enkel terecht voor postzegels, het verzenden van brieven en pakjes, aangetekende zendingen en het afhalen van gerechtsbrieven. Stortingen kunnen ook mits een zekere beperking. De gemeente stelt aan de kaak, dat de in Heist vrijgekomen werkuren grotendeels naar Zeebrugge en Blankenberge afvloeien, en maar voor 16 % naar Knokke. De vraag is ook hoe straks het enige nog volwaardige postkantoor in de Smedenstraat in Knokke alle klanten zal opvangen, te meer daar er één loketfunctie minder gepland is.

Knokke-Heistse hondenpoepmotor op Ketnet

Dinsdagavond is in het programma Karrewiet op Ketnet een reportage te zien over de Knokke-Heistse hondenpoepmotor. Het apparaat werd eind juni in gebruik genomen in het kader van de netheidsactie “Oog voor afval”. Met een speciale zuiginstallatie kan het toestel drollen verwijderen en meteen de stoep ontsmetten. Bij een evaluatie bleek onlangs dat afgelopen zomer vooral in Het Zoute veel hondenpoep moest geruimd worden. De reportage op Ketnet is geprogrammeerd voor 18.10u, met een herhaling om 19.20u.

Op deze dag 46 jaar geleden

Op deze dag 46 jaar geleden woede een verschrikkelijke storm aan onze oostkust. Op zee waaide het windkracht 11 tot 12. In Knokke-Heist en omstreken was er flink wat schade, maar voor de kust speelde zich op die 16de december 1962 een drama af. Het betonnen zendschip ‘Uilenspiegel’ was in een doodstrijd gewikkeld. Tot overmaat van ramp brak ook nog de ankerketting. Toen een luik het begaf drong vervolgens water het schip binnen. De generatoren vielen uit waardoor geen enkel elektrisch apparaat nog werkte. In een ultieme poging om de aandacht te trekken, werden kleren in brand gestoken en vuurpijlen afgeschoten. Die werden opgemerkt aan boord van het Britse treinveer ‘Suffolk Ferry’, die ondanks het orkaan op weg was naar Harwich. Ondertussen volgden duizenden Heistenaars en Knokkenaars op de zeedijk het lot van het zendschip dat richting Knokke dreef. Vanuit Zeebrugge werd een reddingsboot naar de Uilenspiegel gestuurd om de bemanning in veiligheid te brengen. Dat lukte, maar een opvarende van de reddingsboot Oscar Vanthournout kwam tussen beide schepen terecht. Hij overleed later aan z’n verwondingen. In de late avonduren van zondag 16 december 1962 strandde de ‘Uilenspiegel’ in Retranchement, zo’n 500m voorbij de Zwingeul.

Grootste windmolenpark in Zeebrugge?

Het Nederlandse duurzame energiebedrijf Evelop International heeft plannen om in de Zeebrugse haven een windpark van tientallen turbines te bouwen. De energiegroep is samen met een viertal logistieke bedrijven in de haven kandidaat om er het grootste windpark van ons land neer te zetten. Evelop ziet er ruimte voor minstens 25 en maximaal 60 windturbines van elk 3 megawatt.

Na een kwarteeuw is “Oost-kust Kunst?” terug

25 jaar na de eerste editie van “Oost-kust Kunst?” konden de kunstenaars in de regio zich de voorbije maanden laten inventariseren. Het werk van de creativelingen werd ondertussen bijeengebracht in een tentoonstelling. Die is van 22 december tot 4 januari gratis te bekijken in de Lagunahal in Duinbergen. Er zijn maar liefst 170 kunstwerken te zien, gaande van schilderijen, beeldhouwwerk en fotografie tot keramiek en glaskunst. De deelnemende kunstenaars hebben twee zaken gemeen: een band met de Oostkust en hun passie voor kunst. Het leuke aan de tentoonstelling is de mix tussen de verschillende kunstvormen én de combinatie tussen werk van professionele kunstenaars en de hobbyisten. Er is kunst te zien van Jan De Vliegher, Begga d'Haese, Roger Demyttenaere, Tine Deweerdt en vele anderen. Het gaat om een initiatief van het Cultuurcentrum Knokke-Heist en het beschermcomité.

De tentoonstelling is in het weekend open van 10 tot 18 uur, in de week van 14 tot 18 uur. Gesloten op 24 en 31 december.
Voor alle info: Cultuurcentrum Scharpoord, 050/630 430,
cc.ticket@knokke-heist.be

15.12.08

Knokke-Heistenaar dood in Brugse gevangenis

In de gevangenis van Brugge is een 24-jarige man uit Knokke-Heist dood in zijn cel aangetroffen. Een bewaker ontdekte het lichaam maandagmorgen rond 5 uur. De gedetineerde zat een straf uit voor drugsfeiten. Hij stond ook onder een strikte medische begeleiding. Het parket heeft een autopsie bevolen. Er zijn geen uitwendige elementen aangetroffen die de doodsoorzaak van de man kunnen aanwijzen. Hij zat alleen in zijn cel.

Benefiet voor het goede doel

Op de eindejaarsparty ten voordele van "To walk again" en "Running for Education" werd 55.000 ingezameld. Daartoe werden in het Casino Knokke 15 objecten van bekende Vlamingen geveild. Ondermeer ging het om de regenboogtrui van Sven Nijs en de spikes van Tia Hellebaut. Topper van de avond was de akoestische gitaar van Ozark Henry waarvoor uiteindelijk 14.000 euro werd geboden. 's Werelds beste steeple chase-loper Paul Koech, initiatiefnemer van het project Running for Education, verklaarde dat dankzij het Knokke-Heistse benefietgebeuren jonge Keniaanse lopers op school kunnen blijven terwijl ze aan hun atletiekcarrière werken. Een gedeelte van de middelen zal besteed worden aan de renovatie van een lagere school in de Keniaanse Rift Valley.

Huldiging gemeentepersoneel op rust

Vrijdag werd het gemeentepersoneel gehuldigd, dat in de loop van 2008 op rust werd gesteld. Dat gebeurde in het stadhuis van Knokke. De vers gepersioneerden kregen een horloge en bloemen uit handen van de burgemeester. Het was de Kerstman in hoogst eigen persoon die de geschenken in de raadszaal binnensleepte met zijn slee. Op de foto herkent men Robert Beausart, Rosa Desloovere, André Desmidt, Alexander Goetgebuer, Georges Hemschoote en Greta Willems. Roger De Brock, Francine Heyneman en Dirk Pruuost waren verontschuldigd, maar kregen hun afscheidscadeau aan huis bezorgd dankzij de pakjesdienst van de Kerstman.

Ramskapelse Lindeboom kan het jaar 2500 meebeleven

De lindeboom die zopas bij de zitbanken op het dorpsplein in Ramskapelle werd ingeplant moet van zohaast het weer wat warmer wordt de ontmoetingsplaats bij uitstek worden voor de inwoners en toevallige bezoekers aan het polderdorp. De nieuwe dorpsboom heeft momenteel een stamomtrek van 85 cm en is 35 jaar oud. Een dergelijke linde kan echter makkelijk 500 jaar worden. Als we voor die tijd de natuur niet verknoeien.

Campagne tegen diefstal uit rijwielbergingen

Ondanks allerlei maatregelen blijft fietsendiefstal een veel voorkomende vorm van criminaliteit in Knokke-Heist. Uit de gegevens van de politie en uit gesprekken met lokale fietshandelaars blijkt dat heel wat fietsen gestolen worden uit de gemeenschappelijke garages en stallingen van appartementsgebouwen. Daarom werd een affiche ontworpen om uit te hangen in dergelijke bergingen voor rijwielen. Voor het ophangen van de affiches zal het gemeentebestuur vanaf volgend jaar de syndicus/beheerder van de diverse appartementsgebouwen aanschrijven. Ze zullen aangemoedigd worden om actief mee te werken aan deze preventiecampagne.

Park 58 straks natuurreservaat?

Knokke-Heist is van plan om de beheersovereenkomst met Natuurpunt in verband met Park 58 in Duinbergen te verlengen. De oorspronkelijke overeenkomst dateert van het jaar 2000 en had een looptijd van 9 jaar. Door het verlengen van het contract zullen de beheerswerken van Natuurpunt er ook in de toekomst voor kunnen zorgen dat het park wordt omgevormd tot een duinbos, dat meer de oorpronkelijke staat van het gebied weergeeft. Bovendien kan Natuurpunt straks een erkenning van Park 58 als natuurreservaat indienen.

Voetbal in de Regio

Enkel voor VVWestkapelle is het in onze regio een goeie voetbalzondag geworden. In Eerste Provinciale verloor FC Knokke op verplaatsing met 2-0 van het hoger geklaseerde Varsenare. Knokke staat nu op de 12de plaats met 17 punten. In Derde Provinciale B versloeg VVWestkapelle het elftal van Lissewege met 0-2. FC Heist moest op eigen terrein 0-2 verlies incasseren in de wedstrijd tegen klassementsleider Sijsele. Westkapelle komt daarbij op de tweede plaats in de rangschikking met 32 punten. Op de derde plaats staat Heist met 31 punten. In Vierde Provinciale B werd het bar en boos. Zwevezele won van Zeebrugge Zeehaven met 4-1, terwijl Moerkerke de duimen moest leggen tegen Oedelem met 3-1. Zeebrugge staat zesde met 21 punten, Moerkerke zevende met 18 punten.

14.12.08

'Arquitectura' over het design van het nieuwe Casino

Werd met het ontwerp voor het nieuwe Casino min of meer het einde bereikt van de iconografische projecten? HIER de visie van de moderator van het blad.

Keuvelhoekschool helpt ‘Mama's voor Kinderen'

Zoals de traditie het wil hebben 320 kinderen van de Keuvelhoekschool in Knokke een persoonlijke kerstwens neergeschreven en die per ballon de lucht ingestuurd. Dit keer lieten de leerlingen hun ballons sponsoren voor het goede doel: ‘Mama's voor Kinderen’. Dat is een vereniging die zich inzet voor kansarmen uit Knokke-Heist, waarvan er meer zijn dan men zou vermoeden. Tevoren had Anna De Bruyckere, vrijwilliger van de organisatie, de kinderen tekst en uitleg gegeven over het initiatief. Dat de leerlingen onder de indruk waren bleek al meteen uit de opbrengst. De school kan nu reeds meer dan 1000 euro schenken aan ‘Mama's voor Kinderen'. Stichting De Noordzee merkt daarbij evenwel op dat ballonnen een groot gevaar betekenen voor het zeemilieu en z'n bewoners.

Soap rond brandweerstoelen duurt verder

Volgens Open-VLD raadslid Frank Naert is het laatste hoofdstuk in de soap rond de brandweerstoelen in de badstad blijkbaar nog niet geschreven. Je leest er HIER meer over.

Werk van Iraanse fotografen in Knokke-Heist

Blijkbaar houden de Iraanse autoriteiten goed in de gaten waar hun fotografen mee bezig zijn. Zondag deelde IRNA, het Persagentschap van de Islamitische Republiek, mee dat welgeteld 44 Iraanse fotografen zullen deelnemen aan het 31ste Fotofestival in Knokke-Heist op 30 maart van volgend jaar. In totaal zullen volgens Teheran 99 ingestuurde werken van Iraanse fotografen gedurende drie maanden in de badstad te zien zijn.

Zeebrugge-Bilbao in de lift

Volgens de Baskische overheid heeft investeren in de autostradevervangende verbinding tussen Bilbao en Zeebrugge de regio geen windeieren gelegd. Sedert de start van de maritieme verbinding is het vrachtaanbod tussen beide havens fors gestegen. Met de recente introductie van de ‘ecobono’ toelage is daar nog eens 20 procent bijgekomen, aldus een mededeling van de Noord Spaanse haven. De Nederlandse rederij Transfennica startte eind september vorig jaar met de verbinding naar Bilbao, die 38 uren in beslag neemt. De zogeheten Trans Iberia Service zorgt voor het vervoer van vooral onbegeleide trailers en is duidelijk een groeiend succes. De Europese regelgeving op rusttijden voor het vrachtwagenverkeer wordt namelijk steeds strenger. Verder geldt in Frankrijk in het weekend een rijverbod voor vrachtwagenverkeer. Allemaal zaken die in het voordeel spelen van Transfennica.

Minicruises naar Hull fors in trek

Terwijl de haven van Zeebrugge de voorbije maandelijk duidelijk is beginnen lijden onder de wereldwijde recessie zijn er ook positieve klanken. Het aantal reizigers dat gebruik maakt van de minicruises van P&O Ferries tussen Zeebrugge en Hull is met 20 procent gestegen in vergelijking met 2007. Dezelfde toename is er trouwens ook op de route van Rotterdam naar Hull. Het is de grootste stijging van dat soort reizen op alle bestemmingen die de rederij aandoet. Men verwacht trouwens, dat deze trend zich verder zal doorzetten. Het pond heeft de voorbije weken namelijk zowat een derde van z’n waarde verloren ten opzichte van de euro. Dat maakt winkelen in Groot-Brittannië momenteel spotgoedkoop.