22.8.09

Benny De Schrooder blijft in de middenmoot in Ronde van Ierland

De Brit Mark Cavendish heeft zaterdag de tweede rit in de Ronde van Ierland gewonnen. De 24-jarige wielrenner van Team Columbia was na 196 kilometer van Clonmel naar Killarney de snelste in een massasprint. Cavendish was vorig jaar trouwens goed voor drie ritzeges in Ierland. De Brit Russell Downing blijft leider in het Algemeen Klassement. Heistenaar Benny De Schrooder eindigde zaterdag in dezelfde tijd van de winnaar (5h07'33"), andermaal op de 49ste plaats. Z’n land en teamgenoot Nico Eeckhout heeft de rit niet uitgereden. In het Algemeen Klassement staat Benny De Schrooder op de 51ste plaats (10h20'22"). Bij slecht weer verschenen zondagmorgen nog 104 renners aan de start voor de derde en laatste rit van Bantry naar Cork over een afstand van 185 km.

Stage 2 Result: Clonmel to Killarney.
1 Mark Cavendish (GBR) Team Columbia - HTC 5h07'33"

2 Michael van Staeyen (BEL) Rabobank 5h07'33"

3 Stuart O'Grady (AUS) Team Saxo Bank 5h'07m33"

4 Alexander Kristoff (NOR) Joker Bianchi 5h07'33"

5 Steven van Vooren (BEL) An Post Sean Kelly Team 5h07'33"

49 Benny De Schrooder (BEL) An Post Sean Kelly Team 5h07'33

lancearmstrong: “Chatting in the room with @lizkreutz and @johanbruyneel. End of our season! Kinda sad.”
lancearmstrong: “Good morning. Pull back the curtains this am and see the nastiest weather I've seen in quite awhile. Will be epic today. EPIC.”

Zondag kan men om 14u en 20u Belgische tijd telkens een uur lang verslaggeving van de Ronde van Ierland bekijken op de (free to air) satellietzender ITV4. (Met herhaling om 15u en 21u op ITV4+1)
ITV4 op Astra2: 10758 V 22000-5/6; ITV4+1 op Astra2: 10832 H 22000-5/6

Tramverkeer tijdelijk gestremd na ongeval in Zeebrugge

Zaterdagnamiddag deed zich in Zeebrugge rond 15u een zwaar ongeval voor waarbij de kusttram tussen Knokke-Heist en Oostende betrokken was. Ter hoogte van het kruispunt tussen de Kustweg en de New Yorklaan werd een wagen achteraan aangereden door een andere auto en tegen het verkeerslicht van de tram gekegeld. Daardoor kon ook de kusttram niet meer passeren. De chauffeur die de aanrijding veroorzaakte, kwam over het kruispunt tot stilstand op de tramsporen. Hij nam de vlucht, maar zijn medepassagierster werd tegengehouden. De aangereden personenwagen moest met een takelkraan van de rails gelicht worden. De brandweer van Knokke-Heist en Brugge werd opgeroepen naar de locatie van het ongeval. Ook de Mug heli kwam ter plaatse. De bestuurster van de personenwagen, een jonge vrouw, werd door de ambulance overgebracht naar het Fabiolaziekenhuis in Blankenberge. Het heeft enige tijd geduurd voor het tramverkeer tussen Knokke en Blankenberge weer volgens het boekje kon verlopen.

P&O Arcadia bezocht Zeebrugge

Wat doen cruisepassagiers als ze in Zeebrugge arriveren? Ze kiezen meestal voor een uitstap naar Brugge, Gent of de Westhoek. Maar allemaal komen ze terug aan boord met "Belgian Chocolates"... Je leest er meer over in het blog van James Cusick, Executive Purser bij P&O.

Heistenaar Benny De Schrooder 49ste in eerste rit Ronde van Ierland

Heistenaar Benny De Schrooder is vrijdag 49ste geëindigd in de 196km lange en winderige openingsrit van de Ronde van Ierland tussen Enniskerry naar Waterford. Het was de Brit Russell Downing die de eerste rit op z’n naam schreef. De Rus Alexander Kolobnev werd op één seconde tweede, voor de Deen Matti Breschel. Igor Abakoumov finishte als elfde. Hij was de enige Belg in de kopgroep van 23 renners, waarin ook Lance Armstrong zat. Armstrong beschreef de rit als: "up/down/left/right/windy!! I felt like I was breathing thru a straw. . A small straw". De tweede rit in de Ronde van Ierland is een eveneens 196 km lang traject van Clonmel naar Killarney.

Zaterdag en zondag kan men om 14u en 20u Belgische tijd telkens een uur lang verslaggeving van de Ronde van Ierland bekijken op de (free to air) satellietzender ITV4. (Met herhaling om 15u en 21u op ITV4+1)
ITV4 op Astra2: 10758 V 22000-5/6; ITV4+1 op Astra2: 10832 H 22000-5/6

Uitslag 1e rit:
1. Russell Downing (GBr/Candi TV-Marshalls Pasta)
2. Alexander Kolobnev (Rus) op 0:01
3. Matti Breschel (Den)
4. Philip Deignan (Ier)
5. Haimar Zubeldia (Spa)
6. Marco Pinotti (Ita)
7. Frederik Wilman (Noo)
8. Oleksandr Kvachuk (Oek)
9. Jakob Fuglsang (Den) 0:07
10. Denys Kostyuk (Oek) 0:16
11. Igor Abakoumov;
23. Lance Armstrong;
25. Michaël Van Staeyen 2:12;
49. Benny De Schrooder;
50. Jef Peeters;
53. Niko Eeckhout;
58. Steven Van Vooren;
68. Mark Cavendish (GBr);
86. Kenny Lisabeth 14:17.
Om 7.57u zaterdagmorgen: lancearmstrong: Slept like a rock. Needed it. Sunny in Ireland. For now!

21.8.09

Klacht wegens racisme tegen groepje toeristen in Knokke-Heist

Een restaurant in Knokke-Heist heeft klacht ingediend wegens racisme tegen een groepje klanten uit Namen. Dat zegt RTL. De klacht kwam er nadat de Waalse toeristen één van de kelners van Marokkaanse afkomst beledigden en de uitbater uitmaakten voor flamingant. Een en ander gebeurde nadat twee Naamse mannen in het restaurant voor de derde keer deze zomer een tafel van acht innamen uitsluitend om het eten van de drie kinderen in de microgolf van het restaurant te laten opwarmen. Zelf bestelden ze enkel een aperitief omdat ze zogezegd aan het wachten waren op de dames die in de badstad nog aan het winkelen waren. Toen men de toeristen verzocht om te vertrekken kwam het tot een felle woordenwisseling. Bij thuiskomst hebben de Naamse bezoekers op Facebook een boycotgroep opgezet tegen het restaurant. Die werd echter weer opgeheven nadat een schadevergoeding van 10.000 euro werd geëist.

Rederij Maersk diep in het rood

Het Deense rederij A.P. Möller-Maersk, wiens containerschepen Zeebrugge aandoen, is in de eerste helft van dit jaar diep in de rode cijfers terechtgekomen. Het bedrijf zag de vraag naar de verscheping van vracht sterk teruglopen door de economische neergang. A.P. Möller-Maersk boekte een verlies van ruim 405 miljoen euro. De scheepvrachtvervoerder verwacht in de tweede helft van dit jaar geen verbetering van het resultaat.

Oldtimers op de Zeedijk in Knokke-Heist

Op zondag 30 augustus zijn weer massaal oldtimers te zien op de Zeedijk in Knokke-Heist. Je leest er meer over bij Activiteiten.

Het Zwin wil dat er een eind komt aan de desinformatie in verband met het taalgebruik in het natuurpark

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist en het provinciebestuur van West-Vlaanderen willen dat er een einde komt aan de aanhoudende desinformatie over het taalgebruik in het Provinciaal Park Het Zwin. Nog steeds ontvangt de dienst Toerisme in Knokke-Heist e-mails waarin vooral Franstaligen, maar ook een aantal Nederlandstaligen, betreuren dat de publieksinformatie in het Zwin uitsluitend in het Nederlands gebeurt. Blijkbaar circuleert er in ons land een hardnekkige kettingmail waarin men met foto's wil bewijzen dat het provinciebestuur de Franstalige teksten afdekt. Nochtans zijn alle informatieborden, folders en ander promotiemateriaal sinds juni dit jaar niet enkel in het Nederlands maar ook in het Frans, Duits en Engels opgesteld. In april heeft het provinciebestuur trouwens ook speciaal een viertalige folder uitgegeven. Daarin werd aan de bezoekers uitgelegd dat het Zwin zich in een overgangsfase bevond en er werk gemaakt werd om alle uitleg in het Nederlands, Frans, Duits en Engels te communiceren.

Een week lang enkel plaatselijk verkeer in de Nieuwstraat in Knokke

Volgende week zal in de Nieuwstraat in Knokke enkel plaatselijk verkeer mogelijk zijn. Van maandag 31 augustus tot vrijdag 4 september zal de firma Coppens de woningen van de nieuwe verkaveling Newstreet namelijk aansluiten op de openbare riolering van de Nieuwstraat. Van de huisnummers 92 tot 96 zal de rijweg volledig afgesloten zijn voor het autoverkeer. In de Nieuwstraat, tussen de Westkapellestraat en de Natiënlaan, wordt enkel plaatselijk verkeer toegelaten. De Esdoornstraat blijft bereikbaar vanaf de Natiënlaan. Vanaf 5 september tot half oktober zal het verkeer ter hoogte van de werkzaamheden beurtelings door kunnen. Dit zal door middel van verkeersborden geregeld worden.

Tijdelijk geen doorgaand verkeer in Duinbergse Patriottenstraat

Door een rioolbreuk is er tijdelijk geen doorgaand verkeer in de Patriottenstraat in Duinbergen. Het wegdek is plaatselijk verzakt ter hoogte van huisnummer 21, vlakbij de Anemonenlaan. Omwille van de veiligheid werd de rijweg afgezet. De aannemer probeert het probleem zo spoedig mogelijk op te lossen en het wegdek te herstellen. Momenteel is er in de beide richtingen tot aan de werkzaamheden enkel plaatselijk verkeer mogelijk.

Heistenaar Benny De Schrooder in de Ronde van Ierland

Heistenaar Benny De Schrooder heeft vrijdag voor de Iers-Vlaamse ploeg van “An Post Sean Kelly” de start genomen in de Ronde van Ierland. De Ierse Tour zal dit keer slechts drie dagen duren. Vanwege financiële problemen heeft de organisatie er voor moeten kiezen om twee koersdagen te schrappen. De Schrooders ploeggenoot Niko Eeckhout blijkt in alle geval in zeer goede vorm te zijn. Dinsdag won hij de Grote Prijs Stad Zottegem. Onze landgenoten kunnen zich onder meer meten met Lance Armstrong, die -voor het eerst in 17 jaar- ook weer van de partij is in Ierland. In totaal doen 16 ploegen mee in drie ritten met een totale afstand van 576km. Zondag wordt in de Ronde van Ierland de laatste en kortste rit verreden, maar ook de moeilijkste over een traject van 185 km in bergachtig gebied. De rit omvat de Patrick Hill met een helling van 25 procent. Vrijdag-, zaterdag- en zondagavond kan men om 20u Belgische tijd een uur lang verslaggeving van de Ronde van Ierland bekijken op de (free to air) satellietzender ITV4. (Met herhaling om 21u op ITV4+1)

ITV4 op Astra2: 10758 V 22000-5/6
ITV4+1 op Astra2: 10832 H 22000-5/6


Lance Armstrong kan men volgen via: http://twitter.com/lancearmstronG
Men kan ook een Iphone app. downloaden voor The Tour of Ireland

Verwoede golfers in Knokke-Heist kunnen nu het juiste woord kiezen om de bal er in te putten.

Van Dale brengt een woordenboek op de markt over golfsport. Daarin vinden spelers alles over wedstrijden amerikaantje, bestbal of foursome met een guttapercha, balata of surlyn. Deze golftermen staan met hun omschrijving in het 'Van Dale golfsportwoordenboek - Van afterswing tot zandbunker'. Handig voor verwoede golfers in de badstad. Het golfsportwoordenboek bevat 1.950 woorden met een omschrijving, grammaticale informatie en een citaat of een voorbeeld van het gebruik van de term. Waar nodig wordt beschreven waar het woord vandaan komt, zoals bij de stimpmeter, een apparaat om de snelheid van de green te meten, genoemd naar de bedenker ervan Eddy Stimpson. Taalkundige, schrijver en journalist Jan Luitzen stelde het boek samen. In de aanloop naar het WK voetbal in 2010 in Zuid-Afrika verschijnt binnenkort trouwens ook een Van Dale woordenboek over voetbal.

20.8.09

StatoilHydro adviseert Ban Ki-Moon omtrent onderzeese opslag CO2

Het Noorse olie- en aardgasbedrijf StatoilHydro, met vestiging in Zeebrugge, heeft donderdag in de Zweedse hoofdstad Stockholm een klimaat-expertengroep van de Verenigde Naties ingelicht over de afvang en opslag van kooldioxidegas. Het is de bedoeling dat CO2 afkomstig van de verbranding van fossiele energiebronnen op termijn wordt opgeslagen in lege gasvelden. De velden in de noordelijke Noordzee produceren momenteel aardgas, dat ondermeer via de Zeepipe in Zeebrugge wordt aangeleverd. Helge Lund, de directeur generaal van StatoilHydro, werd zopas benoemd als lid van een paneel van deskundigen, dat VN Secretaris-General Ban Ki-Moon zal adviseren in de aanloop naar de klimaatconferentie die in december in Kopenhagen wordt gehouden.

Toeristenbus naar Knokke reed zich klem tussen de wildparkeerders

De zomerse toeristenbus van West-Zeeuws Vlaanderen naar Knokke heeft zich klemgereden op de kustweg van Breskens naar Cadzand. Dat gebeurde omdat de bermen van de kustweg vol stonden met wildparkeerders. De chauffeur kon niet meer voor- of achteruit. Vervoerder Veolia besloot daarop de bus een alternatieve route te laten rijden naar Retranchement en Knokke. Gevolg was wel dat een aantal toeristen bij de bushaltes die normaal werden aangedaan door de Strandexpress tevergeefs wachtten op het busje dat niet meer kwam. Hun uitstap naar Knokke viel in het water. Om dergelijke situaties in de toekomst te voorkomen wil de gemeente Sluis nu overal langs de bermen van de kustweg betaald parkeren invoeren.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Over geboorten, huwelijken en overlijdens de voorbije week in Knokke-Heist vind je HIER meer informatie.

Dino's 4de Ritmo de la Noche betekent Fin de Saison in Knokke

Zondag 30 augustus staat ook dit jaar weer de traditionele Fin de Saison party op het programma op het Verweeplein in Knokke. Je leest er meer over bij Activiteiten.

Deze zomer zakten veel minder zwaluwen naar Knokke-Heist af dan gewoonlijk

In totaal werden de voorbije weken door de milieudienst in Knokke-Heist 440 bewoonde zwaluwnesten geteld. Dat is ruim een kwart minder dan vorig jaar. Ondanks het feit dat de badstad al vele jaren subsidies verstrekt aan inwoners die onderdak verlenen aan zwaluwen zijn de vogels afgelopen lente op heel wat adressen niet komen opdagen. Bij de milieudienst stelt men vast dat ook elders in ons land de zwaluwen schaarser geworden zijn. Veel minder vogels zijn dit jaar uit Afrika teruggekeerd, zo heet het. Dat heeft mogelijk met slechtere omstandigheden in het zuiden te maken en ook met het feit dat in Afrika steeds vaker op de vogels wordt gejaagd als voedsel. In Knokke-Heist werden meer boerenzwaluwen geteld dan gewone huiszwaluwen. Ondertussen blijkt het dat de zwaluwen in de badstad het liefst nestelen in de buurt van de Knokkestraat, de Hazegrasstraat en de Dorpsstraat. Op 48 plaatsen werden grote kolonies aangetroffen. Dit jaar heeft Knokke-Heist aan inwoners ruim 12.000 euro aan toelagen verstrekt voor in totaal 440 geregistreerde bewoonde nesten.

Slechts 13 kandidaten voor de titel van Miss Knokke-Heist

In mei werden in de badstad de 14 kandidates voor de prestigieuze titel van Miss Knokke-Heist voorgesteld. Donderdagmorgen raakte echter bekend dat slechts 13 dames op zaterdag 12 september aan de wedstrijdfinale in het Casino Knokke zullen deelnemen. Finaliste Lana Segers heeft namelijk, na overleg met de organisatie, besloten om niet langer mee te doen aan de verkiezing. Privé redenen liggen aan de basis van deze beslissing. Ondertussen maken de andere kandidaten zich klaar om eind deze maand te vertrekken voor een weekje Ibiza. Vanaf donderdag 10 september zijn ze terug in de badstad voor twee dagen repeteren voor de finale show met dans en allerlei optredens.

Okapi Aalstar domineert oefenwedstrijd basket in de Knokse Stormmeeuw

In De Stormmeeuw in Knokke werd woensdagavond het basketseizoen officieel ingezet met een oefenwedstrijd tussen Generali Okapi Aalstar en tweedeklasser Sint-Jan. Pablo Gonzales had de eer om de eerste punten te scoren. Daarna duurde het echter even vooraleer een onvolledig Okapi zich had aangepast aan de tegenstander. Na het eerste quarter was de Aalsterse trein vertrokken en kwamen de 'Jantjes' amper nog aan scoren toe. Ook kon men in De Stormmeeuw Okapi’s nieuwe aanwinsten als Gibson, Merriex, Raymond en Sergeant voor het eerst aan het werk zien. Halverwege het laatste quarter was het verschil tot meer dan 40 punten opgelopen en dan mochten de youngsters zich even laten gelden. Bij 83-55 werd de tropische wedstrijd afgefloten. Een echte evaluatie moet echter 2 weken wachten tot Aalstar het in het Brusselse Zuidpaleis opneemt tegen de Nederlandse landskampioen Amsterdam.

19.8.09

Gratis Loco Verano fuif sluit het hoogseizoen af in Knokke-Heist

Nu vrijdag wordt in Knokke-Heist een punt gezet achter het hoogseizoen. Dat gebeurt met de Loco Verano fuif op het Evenementenstrand ter hoogte van het Bosje van Heist. Deze gratis strandfuif met uitzicht op het vuurwerk van Italië belooft volgens de gemeente ook dit jaar een topper van formaat te worden. Ieder jaar organiseert Knokke-Heist deze strandfuif voor alle leeftijden om de zomer met ambiance af te sluiten. Dit keer draaien verschillende dj's muziek van de 80’s tot nu op één podium.

Vrijdag 21 aug, Evenementenstrand strandfuif Loco Verano (van 20 tot 2 uur)

Cruiseconferentie moet meer cruiseschepen aantrekken naar Zeebrugge en Oostende

De havenbesturen van Zeebrugge en Oostende organiseren volgende maand een "Cruise Conferentie". De havens noemen het een gezamenlijk initiatief ten voordele van de West-Vlaamse regio. De bedoeling is om op 13 en 14 september de beslissers bij de rederijen en de toeleveranciers van schepen bijeen te brengen in de hoop meer cruises te kunnen aantrekken. Het is tevens de eerste keer dat Executives van cruiserederijen van over de hele wereld in de regio zullen worden ontvangen. De grote troeven van Zeebrugge en Oostende zijn onder meer de nabijheid van historisch steden als Brugge, Gent en Brussel. Daarnaast zijn ook de begraafplaatsen en oorlogsites in de Westhoek van groot belang vooral dan voor de Britse cruisepassagiers. Zeebrugge zal dit jaar 63 schepen ontvangen die samen ongeveer 180.000 passagiers meebrengen. Dat is een sterke stijging ten opzicht van vorig jaar toen 43 cruiseschepen aanmeerden met 116.000 passagiers. Oostende zal dit jaar 15 schepen ontvangen met ongeveer 4.000 passagiers aan boord.

Het oudste circus van ons land is een weekend lang in Heist te zien

Het oudste circus van België slaat momenteel z’n tenten op in de badstad. Dat gebeurt op het domein De Krinkel langs de Heistlaan in Heist. Het is meteen het 44ste werkingsjaar van het circus in ons land. Artistiek directeur Ricky Cannone heeft de gulden middenweg gezocht tussen echt traditioneel circus en moderne theatertechnieken. In een twee uur durend programma passeren veel pure circus-sensaties de revue. Het is een internationaal optreden met acrobaten, jongleurs, clowns en circusdieren, geschikt voor alle leeftijden. Het Wiener circus blijft enkel dit weekend in de badplaats.


Het Wiener Circus op de Krinkelweide Heist op vrijdag 21, zaterdag 22 en zondag 23 augustus met voorstellingen telkens om 15u en 19u.

Gekende scheepswrakken voor onze kust in kaart gebracht

Voor onze kust zijn alle gekende scheepswrakken nauwkeurig in kaart gebracht. Het zijn er circa 240. Het gigantische opzoekingswerk werd verricht door het Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed. De informatie wordt binnenkort opgenomen in een internationale gegevensbank. Die overkoepelende databank is een project waar 7 Europese landen aan meewerken. Daarin zal men de nationaliteit van het vergane schip kunnen natrekken, de positie, de reden van de schipbreuk en het type wrak. Voorlopig zijn trouwens een 40-tal wrakken al nauwkeurig bestudeerd met de hulp van duikers. Het werk is echter nog niet af. Er liggen namelijk naar schatting meer dan 1000 waardevolle schepen voor onze kustlijn.

Waar was jij 35 jaar geleden op 31 augustus 1974? De dag dat de muziek van de zeezenders doodging…

Veel mensen kunnen zich precies herinneren waar ze waren en wat ze deden toen John F. Kennedy werd vermoord. Anderen sluiten hun ogen en kunnen zich zo de beelden voor de geest halen van de eerste man op de maan. Historische gebeurtenissen die we dank zij DVD, video, mpeg4 enz. eindeloos opnieuw kunnen bekijken. Je ziet hetzelfde, maar toch.....het is anders. Veel landgenoten die in 1974 twaalf jaar of ouder waren, kunnen zich nog herinneren waar ze met de kleine draagbare radio in de handen zaten te luisteren naar de laatste klanken van zeezenders Radio Veronica, Radio Noordzee en Radio Atlantis. Wel straks op 31 augustus kun je echt 35 jaar terug gaan in de tijd. De oude golflengte 538 meter (558 kHz) van Veronica wordt even weer in gebruik gesteld voor het heruitzenden van de laatste twee uur van de legendarische zeezender dankzij Spectrum Radio in Londen (15-17u). Kun je niet naar de middengolf luisteren? Ga dan naar www.spectrumradio.net en lees hoe je via de website live kunt afstemmen of achteraf zelfs naar de opname. Heb je het in 1974 gemist, dan is hier je kans.

Blue Connexxion doet muziek uit de Golden Sixties herleven

Liefhebbers van rock- en popmuziek uit de Golden Sixties zullen op vrijdag 21 augustus vanaf 21 uur volop aan hun trekken komen tijdens het Kubusconcert op de Bolle in Heist. Je leest er meer over bij Activiteiten.

Terugschroeven papierproductie Stora Enso kan gevolgen hebben voor Zeebrugge

’s Werelds tweede papierfabrikant Stora Enso is van plan verschillende fabrieken in Finland te sluiten. Mogelijk gaan meer dan duizend banen verloren. Het bedrijf wil ook de productiecapaciteit nog verder terug schroeven als gevolg van de aanhoudend zwakke vraag. Dit kan op termijn ook gevolgen hebben voor de haven van Zeebrugge. Stora Enso is namelijk een zeer belangrijke klant voor het Wielingendok, waar PSA de behandeling van de papierproducten waarneemt. Voorlopig is in de vestiging van Stora Enso in Zeebrugge evenwel nog geen herstructurering gepland.

Knokke-Heist protesteert tegen de verdere inkrimping van de dienstverlening van De Post

Vanaf 1 september wordt de postbedeling in Knokke-Heist blijkbaar nog maar een keer gereorganiseerd. Dat gebeurt onder de noemer GEO 3, een geautomatiseerd systeem dat de routes voor postbedeling berekent, maar dat al veel kritiek heeft gekregen. Daarbij worden twee uitreikingsdiensten afgeschaft, waardoor andere diensten zwaarder belast worden. De postbedeling zal 's morgens minstens een uur later starten. Dat betekent dat nog meer mensen hun post pas na de middag krijgen. Voor de laatsten wordt dat zelfs pas rond 16 uur. Aangetekende zendingen riskeren nog vaker te worden aangeboden over de middag, dus op momenten dat veel handelszaken en kantoren dicht zijn. Als klap op de vuurpijl is nu ook bevestigd dat het postkantoor op de hoek van de Parmentierlaan en de Bayauxlaan in Knokke, op het einde van dit jaar dicht gaat. In een brief wil het gemeentebestuur uitleg van De Post. Meteen wordt ook ongerustheid geuit over de toekomstige dienstverlening. Straks blijven er enkel nog postpunten over...

Eerste laden van LNG in Zeebrugge dit jaar

Sedert midden vorig jaar kunnen LNG-schepen bij de terminal in de Zeebrugse voorhaven niet alleen LNG lossen, maar ook laden. Het LNG-schip Grandis was zopas het eerste vaartuig om dit jaar in onze kusthaven een lading vloeibaar gas aan boord te nemen. De Grandis heeft een capaciteit van ruim 145.000 kubieke meter. Sinds de lancering van de laaddienst in augustus 2008 hebben in totaal 7 LNG-schepen al LNG geladen in Zeebrugge. Sinds dit jaar is er trouwens ook algemeen gesproken veel meer activiteit op de terminal. Sedert januari hebben al 54 schepen gelost in Zeebrugge, tegenover 37 in heel 2008.

18.8.09

Knokke-Heistenaar in Aa St Omer Open

Nicolas Vanhootegem staat op 5-onder par na 3 dagen Aa St Omer Open in Frankrijk. De Zweed Henrik Nystrom behield de leiding in het toernooi. Met 69, 65 en 68 slagen kwam hij op 202 slagen uit en dat is 11-onder par. Op twee slagen afstand staat de Zuid-Afrikaan Martin Martiz die na drie dagen op 9-onder par staat. De Engelsman Shaun Webster staat alleen derde in het klassement met 8-onder par. Knokke-Heistenaar Nicolas Vanhootegem zakte van de 5e naar de 11e plaats, maar staat voor het toernooi op 5-onder par.

Politie zoekt vandalen in Knokke

De politie is in Knokke op zoek naar vandalen die volharden in de boosheid. Voor de derde keer deze zomer hebben onbekenden namelijk toegeslagen in het schooltuintje van het Bernardusinstituut. Daar werden haagplanten, kruiden, margrieten, pompoenen en andere planten uitgerukt. Voor de mensen die in de zomermaanden instaan voor het onderhoud van het plantgoed zette dat een flinke domper op de vakantiestemming. Deprimerend en frustrerend is het ook voor de leerlingen en leerkrachten die meegeholpen aan de aanleg van de educatieve schooltuin. De politie en de stadswachten van de preventiedienst zullen voortaan een extra oog in het zeil houden. Buurtbewoners of toevallige voorbijgangers die iets hebben gezien of meer weten over deze vandalenstreken, worden verzocht deze info door te spelen aan de politie van Knokke-Heist, tel. 050.619.600.

Ook aan de kust oppassen voor verhoogde ozonconcentraties

Tot donderdagavond bestaat het risico dat ook aan de kust plaatselijk de Europese waarschuwingsdrempel voor ozon wordt overschreden. Dat zegt de intergewestelijke cel voor het leefmilieu. De drempel ligt bij 180 microgram per kubieke meter lucht. Vooral kinderen en ouderen moeten zo weinig mogelijk inspanningen leveren. Vanaf vrijdag verwacht men een gedeeltelijke verbetering van de luchtkwaliteit.

Weer duizenden op de been voor het Vuurwerkfestival in Knokke-Heist

Nog tot 27 augustus is er op alle oneven dagen Vuurwerkfestival op het strand vlakbij de Baai van Duinbergen. Het evenement trekt ook bij deze 30ste editie weer vele duizenden belangstellenden. Niet te verwonderen gezien Knokke-Heist sedert 1969 tot de top behoort van de Europese Vuurwerkfestivals. Het feit dat het pyrotechnisch gebeuren vakkundig gesynchroniseerd wordt op aangepaste muziek maakt het extra aantrekkelijk. Het is echter bij elke vuurwerkavond een huzarenstukje om het parkeren en het vertrek van de massa in goede banen te leiden. Er zijn speciale parkeerplaatsen voorzien op twee weiden langs de Knokkestraat, en ook aan de Laguna. Men kan er parkeren voor 2 euro. De parking achter het station van Knokke is vanaf 19 uur gratis. Vandaar kan men de tram nemen tot in Duinbergen. De hele zone tussen Anemonenlaan, Elizabetlaan en Leeuwerikenlaan wordt vanaf 20 uur 'verkeersluw' gemaakt. Dat wil zeggen dat auto's er dan niet meer in komen. Uitzondering wordt gemaakt voor automobilisten met een kaart voor mindervaliden.

Programma Internationaal Vuurwerkfestival 2009 (22u)

19/8: Duitsland (laureaat 1995 & 1999)
21/8: Italië (laureaat 1994 & 1998)
23/8: Zwitserland (laureaat 1997 & 2006)
25/8: Zweden (laureaat 2001 & 2007)
27/8: Zuid-Afrika (laureaat 2008)

Bevolking zoekt verkoeling op “warmste dag van het jaar”

Woensdag wordt vermoedelijk de warmste dag van het jaar. Iedereen in onze regio zoekt verkoeling in zee of in een zwembad. Sommigen springen daarbij ook in vijvers en beken. Maar dat wordt afgeraden. ‘De regel is heel simpel’, legt Wim Van Gils van de Bond Beter Leefmilieu uit. ‘Zwemmen in beken of in rivieren is nergens toegelaten tenzij in afgebakende zwemzones. Die voorzorgsmaatregelen worden vooral genomen omwille van het verdrinkingsgevaar. Maar ook de bacteriële kwaliteit van het water is een factor. En die standaard wordt bijna nergens gehaald’. Voor verkoeling blijkt pootje baden en zwemmen in zee nog steeds de beste oplossing. Vorig jaar bereikten alle stranden de minimumnormen, maar volgens de strengere Europese richtlijn vanaf 2015, blijkt alleen Knokke-Heist systematisch goed te scoren. De Vlaamse Milieu Maatschappij is van mening dat er op 40 badzones 3 slecht, 12 aanvaardbaar, 19 goed en 6 uitstekend zijn. Alle badzones in Knokke-Heist behoren tot deze laatste groep.

Zomerlezing in Pavillon du Zoute: De politieke situatie na 7 juni

In z’n Zomerlezing van vrijdag in het Pavillon du Zoute in Knokke heeft professor Carl Devos het over “De politieke situatie na 7 juni”. Dat is het moment waarop het politieke speelveld in ons land er complexer uitzag dan ooit. Devos is professor aan de faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen van de Universiteit Gent en hoofdredacteur van het maandblad 'Samenleving en Politiek'. Hij is regelmatig te gast in debat- en actuaprogramma's op radio en tv. Devos is van centrum-linkse signatuur, lid van de Paviagroep en stond ooit op een verkiezingslijst van de SP.A. Devos is gespecialiseerd in: Belgische politiek, globalisering, de (welvaarts) staat, macht, vakbonden, federalisering, politieke economie, politieke besluitvorming, consensuspolitiek en conflictbeheersing.


Zomerlezing: De politieke situatie na 7 juni Prof. Carl Devos (UGent) Vrijdag 21 augustus, 10 uur, Pavillon du Zoute. Tickets: 15 EUR/Uitpas 12,50 EUR via CC Knokke-Heist, 050 630 430, cc.ticket@knokke-heist.be

Vervroegde opening voor Cavalia in Washington DC

Je leest er HIER meer over.

Naturisten willen niet dat aan hun strand geraakt wordt

Veel Belgische naturisten kiezen niet voor Bredene, maar maken gebruik van het naaktstrand in Groede, dat zich op slechts enkele kilometers van Knokke-Heist bevindt. Naturisten uit ons land, Duitsland en Nederland vrezen nu echter voor het voortbestaan van het naaktstrand, dat al meer dan 30 jaar in gebruik is. Men verdenkt de gemeente Sluis ervan het strand tussen de paalhoofden 20 en 23 bij Groede straks te willen gebruiken voor allerlei andere recreatieve projecten. Daarom zijn een groepje naturisten een internationale petitie gestart die bij het gemeentebestuur van Sluis zal worden afgegeven. Het document wordt trouwens door de gebruikers van het naaktstrand gretig onderschreven. Op een paar dagen werden al meer dan duizend handtekeningen verzameld. "Deze door de gemeente Sluis toegewezen zone is de enige in Zeeuws-Vlaanderen waar zowel Duitse, Nederlandse als Belgische naturisten nog kunnen genieten van een rustgevend stukje strand met een goede geborgenheid", zo staat het in de petitie.

17.8.09

Vroomm-politici gluren bij de buren

In het kader van het Zwinregio-overleg is maandag op het Lichttorenplein in Knokke het eerste project gelanceerd. Het gaat om de Vroomm-route. Deze route van ongeveer 90 km is op maat uitgestippeld voor liefhebbers die hebben gekozen om zich met een fiets, bromfiets, scooter of zelfs per oldtimer te verplaatsen. De burgemeesters van de deelnemende Vlaamse gemeenten en een wethouder van Sluis hebben de route ingereden. Ze noemden het: een fantastische manier om eens te gaan gluren bij de buren!


Het toerisme, dat een zeer belangrijke pijler van de economie is in de Zwinregio, kan er wel bij varen. Knokke-Heist staat synoniem voor genieten. Met ontspanning langs 11 km zuiver zandstrand, winkelen in honderden aantrekkelijke boetiekjes, of zalig tafelen in een van de vele restaurants. Of zin een ander decor? Trek de ‘plat pays’ in, de vlakke polders. Neem tijd voor een stop in Damme, hét polderdorp bij uitstek, bekend (boeken)dorp aan de oever van de Damse Vaart en thuisbasis van de beruchte Tijl Uilenspiegel. Even buurten bij de Oost-Vlamingen. Op nauwelijks twintig kilometer van Damme ligt Maldegem, een levendige landelijke gemeente. In het noorden straalt het rustige kanalengebied met zijn lange rijen canadapopulieren een bijzondere bekoring uit; in het zuiden bieden de honderden hectaren bossen van Drongengoed de natuurliefhebber een waaier van recreatiemogelijkheden. Een paradijs voor wandelaars en fietsers. Buurgemeente Sint-Laureins bestaat uit vijf gehuchten en het landschap kenmerkt zich door uitgestrekte polders, dijken en 10-tallen stille kreken. Nederland ligt vlakbij. Steek de grens over, richting gemeente Sluis, met aantrekkelijke stadjes als Aardenburg en ter Muiden. Binnen de stadswallen van Sluis onderga je de sfeer van een ondernemende winkelstad: een beetje Hollands maar toch nog volop Vlaams.

De Vroomm-route is vanaf 15 september gratis te verkrijgen bij de toeristische diensten van de vijf deelnemende gemeenten. Voor Knokke-Heist: toerisme@knokke-heist.be , tel. 050 630 380.

Belgische topbasket in sporthal De Stormmeeuw

Basketbalclub Namedis Chape Knokke-Heist opent woensdagavond de pas gerenoveerde sporthal De Stormmeeuw met een topwedstrijd. Het is meteen de start van het basketseizoen. Op het programma een wedstrijd tussen Sint-Jan Basket Antwerpen en Generali Okapi Aalstar. Daarbij neemt een supergetalenteerde eersteklasser het op tegen een ambitieuze tweedeklasser. Vooraf spelen de Landelijke Junioren uit Knokke-Heist een vriendschappelijke wedstrijd tegen Generali Okapi Aalstar. De opbrengst van het gebeuren is ten voordele van de jeugdwerking van de plaatselijke basketbalclub.


Woensdag 19 augustus
20.30 uur: Sint-Jan Basket Antwerpen tegen Generali Okapi Aalstar
17.30 uur: Landelijke Junioren Knokke-Heist tegen Generali Okapi Aalstar.
De toegang bedraagt 5 EUR.

Burgemeester Lippens ziet grote toekomst voor Cadzand-Bad

Burgemeester Lippens van Knokke-Heist ziet een mooie toeristische toekomst voor buurbadplaats Cadzand. Een maand geleden raakte bekend dat de Compagnie Het Zoute van de familie Lippens op het Duinhof-Zuid in Cadzand-Bad een complex met 130 appartementen zal bouwen. De burgemeester is van mening dat Cadzand geen kopie hoeft te worden van Knokke, maar dat de badplaats toeristisch zou kunnen groeien door te benadrukken dat er meer mogelijkheden zijn dan enkel kamperen’. Lippens zei maandag een en ander bij de presentatie van de nieuwe Vroomm-route, een 90 km lang traject voor fietsen en scooters door de Zwinregio. “Het zou mooi zijn als mensen merken dat het te druk is in Knokke-Heist, ze zouden afslaan naar Cadzand”, aldus nog Lippens.

Suikerbietenteelt in onze polder stevent af op recordopbrengst

Het Belgisch Instituut ter Verbetering van de Biet heeft een eerder bericht bevestigd volgens hetwelk in onze regio een recordopbrengst van de suikerbietenteelt verwacht wordt. Vermoedelijk zal de suikerproductie 40 procent hoger liggen dan gewoonlijk. De bietencampagne start eind volgende maand. De verwachte prima resultaten hebben te maken met het goeie weer, de vroege zaai en het beperkt aantal parasieten. Ook de variëteiten worden steeds beter. Ze zijn minder ziektegevoelig en rijker aan suiker. Onze provincie is goed voor bijna de helft van de suikerbietenteelt in heel Vlaanderen. In de polder rond Knokke-Heist worden zo’n 270 hectaren suikerbieten geteeld.

Sportievelingen van elke leeftijd klaar voor Finisher Triatlon in Heist

Sportievelingen van alle leeftijden bereiden zich momenteel in Knokke-Heist voor op de Finishers Triatlon. Die wordt komende zondag gehouden. De bedoeling is om de 250 deelnemers op een niet-competitieve manier te laten kennis laten maken met triatlon. Net zoals een echte triatlon bestaat de wedstrijd ook uit de drie traditionele onderdelen: zwemmen, fietsen en lopen. Alle 3 de disciplines worden na elkaar afgelegd. Er wordt gezwommen in Vervolgens worden een aantal lokale ronden van 3,5 km gefietst in de deelkern Duinbergen. Tot slot wordt nog gelopen op de Zeedijk, met start en aankomst ter hoogte van De Raan. De Finishers triatlon is tevens de afsluiter van het 15 weken durende trainingsprogramma “3atlon 4 Fun”.

Sluise wethouder stapt uit de politiek

Wethouder Carien Bolijn-Hertzberger uit onze buurgemeente Sluis stapt na de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar uit de politiek. Bolijn is dan 40 jaar actief geweest als raadslid en als wethouder voor de partij Dorpsbelangen en Toerisme, eerst in Oostburg en sedert de fusie in de gemeente Sluis. Bolijn die volgend jaar 63 jaar wordt, vindt het genoeg geweest. Volgens haar is het voor de gemeente Sluis beter als jongere politici het roer overnemen. Na de vele conflicten kan dan een nieuwe start gemaakt worden.

Na de zomer pakt het Rode Kruis in Knokke-Heist uit met een EHBO-cursus

Het Rode Kruis in Knokke-Heist organiseert andermaal een EHBO-cursus voor leken. Deelname aan de cursus is gratis. De lessenreeks bestaat uit 2 delen: ‘Eerste Hulp’ en ‘Helper’. In de cursus leren de deelnemers onder meer hoe ze moeten omgaan met levensbedreigende en niet-levensbedreigende situaties. De nieuwe lessenreeks start op woensdag 9 september, ’s avonds om 19u. Elke lesavond duurt twee en een half uur. Men kan zich inschrijven vanaf 16 jaar. De lessen worden gegeven in het Rode Kruislokaal, ’t Walletje 50 in Westkapelle.

Inschrijvingen en info via: flo-myr@hotmail.com of door te bellen naar 0496/860956

Straatfeest Oud Cnocke om de nieuwe Smedenstraat te vieren

Handelaars en bewoners van Knokke Dorp maken zich klaar voor een groots straatfeest. Dat heeft te maken met het weer in gebruik stellen van de Smedenstraat, na wegeniswerken die vele maanden hebben geduurd. Met het ‘Straatfeest Oud Cnocke’ wordt evenwel gewacht tot na de zeizoensdrukte. De feestelijkheden zullen namelijk lopen van de Smedenstraat tot aan het Gemeenteplein. Op zaterdag 12 september staat heel wat op het programma. ’s Namiddags kan men er terecht voor een lingeriemodeshow, een straatwedstrijd, Karina's Zumba, een pokercompetitie en een ballonwedstrijd. Bovendien zet de Brandweer z’n deuren open zodat men de kazerne van nabij kan bekijken. Om 17 uur volgt dan de officiële opening van de Smedenstraat.

16.8.09

Zomerlezing: 10.000 jaar vooruit kijken met Salomon Kroonenberg in Knokke-Heist

Dinsdag om 10 uur kan men in het Pavillon het Zoute in Knokke 10.000 jaar vooruit kijken met Salomon Kroonenberg. Die houdt dan een lezing. Kroonenberg is sinds 1996 hoogleraar geologie aan de Technische Universiteit Delft. In zijn boek 'De menselijke maat - de aarde over tienduizend jaar' relativeert hij de rol van de mens op aarde, en betoogt hij dat er in de huidige klimaatdiscussie onvoldoende rekening wordt gehouden met lange-termijnveranderingen. Het boek kreeg veel media-aandacht en werd in 2007 bekroond met de Eureka prijs voor het beste populair-wetenschappelijke boek.

Spel binnen de Grenzen in de Knokse Graaf Jansdijk

Op zaterdag 22 augustus organiseert 'Café de Noorse Zeevogel' voor de 2de maal "Spel binnen de Grenzen". Je leest er meer over bij Activiteiten.

Het Moscow Star Circus verlaat voortijdig Knokke-Heist

De mooie zomer in Knokke-Heist is blijkbaar niet voor iedereen een meevaller. Het Moscow Star Circus heeft zondagnamiddag in de badstad z’n laatste voorstelling gegeven. Oorspronkelijk was het de bedoeling om tot eind deze maand te blijven. Zondagmorgen werden echter door een circusploeg overal de publiciteitspanelen weggehaald. Volgens een woordvoerder van het circus was er voor de voorstellingen deze zomer geen publiek. Soms kwam zelfs helemaal niemand opdagen. Het Moscow Star Circus beklaagt zich ook over de minimale medewerking van het gemeentebestuur. Ondermeer vond men het bijzonder spijtig dat men de circustent niet op het Duinenwaterterrein mocht optrekken. Dat terrein is namelijk kort voor het verlof omgevormd tot een toeristenparking. Het Moscow Star Circus gaat nu volgens de woordvoerder z’n geluk elders beproeven. Eerst op de lijst staat nu Maldegem.

Sfeervolle maar dure Polé Polé in Zeebrugge

In Zeebrugge zijn afgelopen weekend ruim 30.000 festivalgangers afgezakt naar Polé Polé Beach. Het was meteen de elfde editie van het gebeuren. Voor de meeste mensen was het om de zuiderse fuifsfeer te doen. Echt grote namen waren er niet op deze Polé Polé. Toch werd de muziek door de meeste jongeren wel goed gesmaakt. Klachten waren er ook. Vooral dan het feit dat drank en eten veel te duur waren en de cocktails meer ijs bevatten dan alcohol. Zelfs een plasje kostte een flinke stuiver. En als men het terrein verliet mocht men niet terug binnen. Het was er de organisatoren duidelijk om te doen om uit een geslaagde formule de laatste druppel te melken. De bevolking in Zeebrugge is verder niet te spreken over de gigantische geluidsoverlast. Ook vinden ze hun koloniale heersers in Brugge onfair. Als men in Zeebrugge zélf iets organiseert dan beslissen de hoge heren namelijk dat om 23u de stekker al uit moet wegens geluidsoverlast. Voor een Gents festival kan blijkbaar echter alles, maar ja die hebben een VIP-tent.

Schilderwerk zeewaartse sluisbrug weer even uitgesteld

De gevreesde overlast voor het verkeer tussen Knokke-Heist en Zeebrugge blijft nog even uit. Het onderhoudsschilderwerk aan de meest zeewaartse sluisbrug van de Vandammesluis is namelijk voor de tweede keer uitgesteld. In de badstad hoopt men dat de werken pas nà de hoofdbrok van het seizoen van start gaan. Officieel heet het, dat men de signalisatie voor het weg- en tramverkeer eerst beter op elkaar moet afstemmen voor de werken kunnen beginnen. Ondertussen werden aan de Zeebrugse kant van de meest zeewaartse sluisbrug al extra verkeerslichten neergezet.

Vuurbol even te zien boven onze grensregio

In het grensgebied tussen Zeeuws-Vlaanderen en het noorden van West-Vlaanderen hebben verschillende mensen zaterdagavond kortstondig een meteoor aan de hemel gezien. Het leek op een een felle lichtende streep. Die schoot rond 22u van het oosten onder een lage hoek naar het westen. Het object leek volgens deskundigen uit de richting van het sterrenbeeld de Zwaan te komen. De 'kop' van de vuurbol was groenachtig, de 'staart' oranje. Tijdens de vlucht braken er fragmenten van het grotere object af. Het spectaculaire verschijnsel is waarschijnlijk veroorzaakt door de verbranding van een klein brok gesteente uit de ruimte. Het fenomeen was ongeveer 5 seconden te zien.