29.12.07

Oostendse vismijn boert achteruit

Dit jaar is in de vissershavens aan onze kust iets minder vis aangevoerd dan in 2006. Dat komt vooral door het slechte cijfer van de Oostendse vismijn. In totaal is in de havens van Nieuwpoort, Oostende en Zeebrugge 20.000 ton vis aan de markt gebracht. Dat is 3 procent minder dan vorig jaar. Ondanks de strenge vangstquota die de Europese Unie oplegde, hield de visaanvoer relatief goed stand. Zeebrugge en Nieuwpoort kregen zelfs meer vis binnen, respectievelijk 5 en 8 procent. De haven van Oostende boerde dan weer flink achteruit, met een daling van liefst 9 procent. Alle vis samen werd verkocht voor de prijs van 86,9 miljoen euro, een daling van 5 procent ten opzichte van 2006. Die daling is voornamelijk te wijten aan de gedaalde prijs voor tong.

Golf op het strand van Knokke-Heist

Tijdens het weekend van 7 tot 9 maart organiseert Knokke-Heist "Golf 08", een golfevenement met een drijvende green in de branding voor het casino en een kunstgrasparcours van 1,5 kilometer met 18 holes op het strand. Het evenement moet het brede publiek nauwer bij de golfsport betrekken. Knokke-Heist werkt voor het nieuwe evenement samen met diverse privépartners. "Golf 08" wordt een interactieve beurs waarop een veertigtal standhouders producten in verband met golf kunnen voorstellen, zoals materiaal, kledij, trainingen en reizen. Tijdens hetzelfde weekend vindt op het strand, op een kunstgrasparcours, de finale plaats van een wintertoernooi. De organisatoren mikken op een grote belangstelling want de interesse van voor golf neemt voortdurend toe in ons land. Momenteel zijn er al meer dan 50.000 golfspelers in België. Knokke-Heist onderzoekt inmiddels ook de mogelijkheid om een internationaal golftoernooi voor dames te organiseren op de terreinen van de Royal Zoute Golf Club. Over enkele jaren wil de gemeente verder nog een tweede volwaardig golfterrein aanleggen.

455 mijnen geruimd in Noordzee

Zeemachteenheden uit Zeebrugge en vaartuigen van de Nederlandse marine hebben de voorbije twee jaar samen 455 mijnen onschadelijk gemaakt en geruimd in de Noordzee. De schoonmaakoperatie startte begin 2006, nadat een Nederlandse vissersboot een mijn uit de Tweede Wereldoorlog had opgevist. Die was toen aan dek tot ontploffingen gekomen. Daarbij verloren drie bemanningsleden het leven. De vissers melden tegenwoordig spontaan alle oorlogstuig dat wordt opgevist. Naar schatting lbevinden zich nog tienduizenden zeemijnen in de Noordzee.

Vechtpartij breekt dader zuur op

Een 42-jarige man uit Lissewege is door de correctionele rechter in Brugge veroordeeld tot drie maanden voorwaardelijke celstraf en een boete voor slagen en verwondingen. Aan zijn slachtoffer, een oudere man uit Knokke-Heist, moet de Lissewegenaar bijna 30.000 euro voorlopige schadevergoeding betalen. De feiten dateren al van 29 november 2001, maar het proces in eerste aanleg sleepte zes jaar aan. Door de vuistslagen die de Lissewegenaar uitdeelde, is zijn slachtoffer uit Knokke-Heist deels blijvend arbeidsongeschikt. De schadevergoeding die door de rechter werd toegekend, is provisioneel en kan dus nog oplopen van zohaast de exacte schade becijferd is.

28.12.07

Herald reddingssleper wordt varend kunstpodium

De welhaast legendarische sleepboot “Fighter”, die ten tijde van de Zeebrugse scheepsramp vele tientallen overlevenden uit het koude Noordzeewater wist te redden, ontsnapt op de valreep aan de sloop. Na 30 jaar trouwe dienst voor de Unie van Redding en Sleepdiensten gaat het vaartuig geheel onverwachts naar de Stichting Intorno Ensemble in het Nederlandse Schiedam. Die wil van de sleper een drijvend podium maken. De komende maanden wordt het schip aangepast. Daarna is het de bedoeling dat de “Fighter” fungeert als rondvarend podium voor beeldende kunst in de Benelux. Het Intorno Ensemble produceert opera's, muziektheater en jeugdtheater.

Lagere tongprijs doet opbrengst Zeebrugse Visveiling dalen

Ondanks de aanvoer van bijna 11.000 ton vis heeft de lagere prijs, van onder meer de tong, de opbrengst van de Zeebrugse Visveiling doen dalen. "De omzet zal in 2007 onder 50 miljoen euro eindigen", zegt algemeen directeur Johan van de Steene. "Dat is enkele procenten lager dan vorig jaar. De aanvoer van vis is daarentegen in 2007 met circa 5 procent toegenomen. De gemiddelde visprijs per kilo bedroeg dit jaar in Zeebrugge ongeveer 4 euro." De prognose voor 2007 is vrijdag bekendgemaakt naar aanleiding van de Kerstveiling ten voordele van het Visserijfonds van de Lions Club Zeebrugge-Maritiem. De kerstverkoop voor de slachtoffers en nabestaanden van visserijongevallen bracht 4.180 euro op.

Loop van de Bevolking

Meer over geboorten, huwelijken en overlijdens lees je HIER

Probleem met aalscholvers in het Zwin

Er is een probleem met de aalscholvers in het Zwin. Ze zijn te talrijk geworden en vinden in het natuurgebied zelf te weinig voedsel. Daardoor is in de hele regio geen enkele visvijver meer veilig. Er zijn dan ook heel wat klachten. Zelfs tot ver in Zeeland gaan de vogels vis verschalken, zoals in de Axelse kreken. Zwinconservator Kris Struyf geeft toe dat er een probleem is. Hij dringt aan op een studie ten einde daarna zo effectief mogelijk maatregelen te kunnen nemen. Aalscholvers broedden niet meer in ons land sedert 1965. Herinplantingspogingen in 1990 werden in het Zwin met succes bekroond. Maar ondertussen is de aalscholverkolonie te groot geworden, zodat beperkende maatregelen onvermijdelijk zijn.

Toerisme klaar voor 2008

Toerismevoorzitter Daniël Despiegelaere en z’n team zijn momenteel in het nieuwe infokantoor druk in de weer met de voorbereiding van het toeristisch jaar 2008. Zo werd de voorbije maanden met zorg gewerkt aan de traditionele brochure waarin alle hotels, appartementen en restaurants zijn opgenomen. In de handige gids “Knokke-Heist 2008” vindt men trouwens ook alles over campings, galerijen en top events in de badstad. De meer dan 60 bladzijden dikke brochure omvat ook een overzichtelijke plattegrond van de badstad en informatie over verhuuragentschappen, fietsroutes en semenaries.

Ceciliaharmonie Heist zet jubileumjaar in met nieuwjaarsconcert

Op zondag 6 januari pakt de Koninklijke Ceciliaharmonie Heist traditiegetrouw uit met haar Nieuwjaarsconcert. Meteen wordt ook de start ingeluid van het jubileumjaar 2008. Het is namelijk een eeuw geleden dat de harmonie werd opgericht. Voor het derde jaar op rij wordt het concert georganiseerd in de Sportzaal van de Ter Duinen campus in Heist. Dit keer brengt de harmonie klassiekers en nieuwe arrangementent die perfect bij de nieuwjaarssfeer passen. Daarnaast ook een aantal nummers samen met zanger Stefaan Vandenbroucke. Zowel het jeugdensemble, de drumband als de harmonie zelf laten het beste van zich horen.


Kaarten kosten €5 (€7 add), receptie inbegrepen. De kaarten kunnen gekocht worden bij alle leden, bij Crazy Corner (Kerkstraat Heist) of besteld worden op het nummer 0477/336.331.

Ook Knokke-Heist klaar voor solden

Ondanks de drukke verkoop tussen kerst en nieuwjaar bereiden de winkels in Knokke-Heist zich momenteel duchtig voor op de wintersolden. De koopjesperiode gaat officieel komende donderdag van start. Maar het blijkt dat sommige winkels van grote ketens nu reeds kortingen geven. "Het zijn altijd dezelfde", zegt Christine Mattheeuws van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen. "Grote ketens die het zich kunnen veroorloven een boete te krijgen. Daarom pleiten wij voor strengere straffen, aangepast aan de grootte van de zaken." De middenstanders in Knokke-Heist hopen inmiddels dat de koopjestrend zich doorzet. De wintersolden van januari 2007 hebben namelijk vier op de tien consumenten aangetrokken. Dat is fors meer dan in 2006, toen slechts een derde van de consumenten zich liet verleiden tot koopjes. Uit onderzoek blijkt dat kledij, elektrische huishoudtoestellen en meubelen vaker gekocht worden tijdens de solden. Schoenen gaan dan weer minder vlot over de toonbank.

Spoor gaat dienstregeling weer veranderen

Een maand na de invoering van de omstreden nieuwe dienstregeling krabbelt de NMBS al terug onder druk van de massale klachten van reizigers. Er zijn namelijk teveel onverwachte problemen opgedoken. Lijnen als Antwerpen-Brussel kampten voortdurend met een tekort aan rijtuigen. Verder raakte de trein naar Knokke en Blankenberge in Brugge moeilijk gesplitst. De spoorwegmaatschappij zal haar dienstregeling op 7 januari aanpassen. De veranderingen worden komende donderdag bekend gemaakt. Volgens de Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers komen er extra rijtuigen voor overvolle treinen. Hier en daar zouden treinen extra stops inlassen en zouden er zelfs treinen bijkomen.

27.12.07

Veel handtekeningen tegen samenvoegen Blinker en Stinker

Er is in onze regio steeds meer weerstand tegen de mogelijke verbreding van het Schipdonkkanaal dat tussen het grondgebied van Knokke-Heist en Brugge/Zeebrugge naar zee loopt. De vzw 't Groot Gedelf heeft inmiddels al 3.000 handtekeningen verzameld tegen de verbreding van het Schipdonkkanaal. Er zijn namelijk plannen om van de stinker en de blinker één breed kanaal te maken door de grond tussen beide waterlopen uit te graven. Dat brede Schipdonkkanaal moet de haven van Zeebrugge toegankelijker maken voor binnenschepen. Dat zien veel omwonenden echter niet zitten. Daarnaast is er de vrees dat gronden naast het brede kanaal misschien door industrie kan in beslag genomen worden. Dat zou met name voor Ramskapelle en voor Damme bijzonder nefast zijn.

Enkel smalle post graag

In navolging van Nederland krijgt ook bij ons het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwissel steeds meer succes. Vuurwerkvandalisme blijkt echter gelijke tred te houden. Als gevolg daarvan werden zopas in Sluis alle brievenbussen extra beveiligd door het aanbrengen van “versmallers” in de inwerpgleuf. Zo wordt het voor feestvierders onmogelijk om nog vuurwerkklappers in de brievenbussen te stoppen. In het verleden werd de post in de bussen namelijk vaak beschadigd. Bij onze noordeburen liepen vorig jaar 970 brievenbussen schade op door vuurwerk. De kosten voor het herstel en het vervangen van de bussen beliep liefst 580.000 euro. De versmallers in Sluis worden uiterlijk op 8 januari weer verwijderd, en dan kunnen ook dikkere brieven weer in de bus.

Nieuw economisch plan nodig voor Sluis

Met het afblazen van het project Sluis aan Zee moet men in onze buurgemeente dringend een andere economische motor zoeken. Na nieuwjaar zal het dagelijks gemeentebestuur van Sluis dan ook uitgebreid brainstormen over een nieuw economisch actieplan voor de stad Sluis. In mei moet een voorstel op tafel liggen. Met het plan wil men alvast nog meer Vlaamse bezoekers naar het grensstadje trekken.

Nieuwjaarsreceptie in aantocht

Knokke-Heist organiseert op zaterdag 5 januari in het Casino de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie voor het personeel van de gemeente en het OCMW. Onder meer zal burgemeester Lippens dan geïnterviewd worden door Geena Lisa. Er zijn ook optredens gepland van de Ceciliaharmonie en The Romeo’s. Verder wordt van de gelegenheid gebruik gemaakt ertekens uit te reiken én de trofee “Sportieve Collega van het jaar”. De totale kosten worden geschat op zo’n 28.000 euro.

Knokke-Heist Knalt! erin

In het kader van de Jeugdcultuur werd zopas tussen het gemeentebestuur en de vzw Knal een samenwerkingsovereenkomst goedgekeurd. De vzw Knal! organiseert activiteiten en vorming voor alle jongeren van 6 tot 16 jaar. Het is de leeftijdsgroep waarop allerlei gemeentelijke initiatieven het minst vat hebben. Het is dan volgens burgemeester Lippens “ook beter dat de privé het doet”. De mensen achter Knal! Thomas Coolen en Michael Muyllaert zijn trouwens geen onbekenden in het jeugdwerklandschap. Ze waren jaren lang speelpleinmonitors en werkten mee aan tal van jeugdprojecten in Knokke-Heist. Een eerste primeur van Knal ! is alvast een initiatief dat dit jaar samen wordt aangevat met het Cultuurcentrum. Het gaat om een toneelproject voor jongeren tussen 6 en 12 jaar onder de naam “De Gelaarsde Kip”. Ook wordt gedacht aan een project waarbij jongeren uit Knokke-Heist met een eigen video-clip op tv zullen te zien zijn.


Voor meer informatie www.knalvzw.be Voor vragen kan men Knal! steeds contacteren op 0476.44.13.15 of via knalvzw@hotmail.com

Allochtoon in cel wegens inbraken in Knokke-Heist

De correctionele rechter in Brugge heeft een Antwerpenaar veroordeeld tot 18 maanden effectieve celstraf en 1.100 euro boete voor een reeks inbraken in Knokke-Heist en Aalst. De 45-jarige allochtoon is hardleers want in 2004 kreeg hij al eens twee jaar cel en een boete voor inbraken en diefstal. De feiten waarvoor hij nu werd veroordeeld dateren van afgelopen zomer. Via telefoononderzoek kon de man op heterdaad betrapt en ontmaskerd worden. De rechter wees in zijn vonnis op het feit dat de veroordeelde geen lessen heeft getrokken uit het verleden.

Verscheping pleziervaartuigen naar Zeebrugge

De rederij Sevenstar is zopas gestart met een nieuwe regelmatige dienst tussen het Amerikaanse Savannah Georgia en Zeebrugge. Het is de eerste keer in de geschiedenis van onze haven dat een route uitsluitend bestemd voor het vervoer van plezierjachten en motorboten wordt opgestart. Daartoe wordt de voormalige papierpulp- en houtverscheper “M/V Stadiongracht” ingezet. De nieuwe route kwam er omdat er de laatste tijd meer aanbod is voor het verschepen van jachten en motorboten dan er ruimte beschikbaar is op de gebruikelijke trans-Atlantische vrachtverbindingen. Het schip is ideaal voor het transporteren van pleziervaartuigen tot een lengte van 40 voet. Bij de eerste verscheping werden op één dag niet minder dan 60 vaartuigen geladen. Vanuit Zeebrugge worden de aangevoerde jachten dan per oplegger tot bij de klanten gebracht in zowat heel Europa. Vanaf nu zal maandelijks tussen de 20 ste en 30 ste van de maand gevaren worden tussen Savannah en Zeebrugge.

26.12.07

Nova Natie investeert in logistieke zone Zeebrugge

De Antwerpse Nova Natie gaat investeren in de maritieme logistieke zone van Zeebrugge (MLZZ). De onderneming wil er op een niet-watergebonden terrein van 3 ha. activiteiten met toegevoegde waarde opzetten voor de containersector (groupage, distributie, enz.). Eerder al raakte bekend dat de Duitse autologistieker Mosolf in 2008 op dezelfde locatie een site van 7 ha. zal uitbouwen. Volgens MBZ-voorzitter Joachim Coens lopen voor de logistieke zone nog meerdere dossiers, waarvan er twee bijna rond zijn. De MBZ denkt tegen eind volgend jaar al bijna 30 van de 100 beschikbare hectare te kunnen toewijzen. Nova Natie is een logistieke groep, aanwezig in de 3 Vlaamse zeehavens en in Boulogne-sur-Mer in Frankrijk. Het bedrijft stels dan 700 mensen te werk en heeft een geconsolideerde omzet van meer dan 85 miljoen Euro.

Marine vervangt de PAP door de Seafox

In Zeebrugge stelt de marine het zogeheten identificatie- en vernietigingsvoertuig PAP buiten dienst. Dat is de telegeleide onderzeeboot waarmee onder meer explosieven gedeponeerd worden. Het 650 kilo wegende bootje is afgelopen week voor het laatst gebruikt vanop de mijnenjager Narcis. Die heeft voor de Belgisch-Nederlandse kust vier springtuigen tot ontploffing gebracht. De laatste was een Duitse mijn uit de Tweede Wereldoorlog waarin zo'n negenhonderd kilogram springstof zat. De PAP wordt nu vervangen door de modernere Seafox. Het 6-motorig identificatievoertuigje weegt amper 40 kg. Eerder deze maand werden voor onze kust reeds met succes de nodige proeven gedaan met de Seafox.

Stadhuisklanten best tevreden


In Knokke-Heist zijn meer dan 90 procent van de Stadhuisklanten best tevreden over het onthaal en de dienstverlening van het gemeentepersoneel. Dat blijkt uit de scriptie van een stadsgenoot. Student Kurt Dobbelaere koos als stageopdracht het meten van de klanttevredenheid bij lokale besturen. Hij ondervroeg daarvoor in de wachtzaal van de dienst Burgerzaken in Knokke de mensen die er net bediend waren. 153 burgers waren bereid hun mening te geven over het onthaal, de dienstverlening, de briefwisseling en het telefonisch contact. Het oordeel bleek bijzonder positief: 94 % van de ondervraagden gaven een waardering omtrent de behulpzaamheid, klantvriendelijkheid en professionaliteit van meer dan 70 %. Ondanks de parkeerruimte onder het Verweeplein en de vele digitale en papieren publicaties gaven velen toch nog parkeerproblemen en gebrekkige informatieverstrekking aan als punten tot verbetering.

25.12.07

Ook Scheveningen werkt aan de toeristische toekomst

Je leest er meer over in ORO NieuwsMAGAZINE

Kerstverkoop voor het goede doel

Ondanks de barslechte tijden in de Vlaamse visserij doen reders uit Knokke-Heist en Zeebrugge vrijdag hun duit in het zakje. Dat gebeurt naar aanleiding van de traditionele kerstverkoop in de Zeebrugse Visveiling. De reders schenken daarbij een deel van hun verse kerstvangst voor het goede doel. De viskopers zullen vermoedelijk naar gewoonte vroeg afdrukken zodat de aangeboden vis een goede prijs haalt. De opbrengst is ten voordele van de goede doelen van de Lions Club Brugge Maritime.

24.12.07

Onbekenden steken kerstkransen in brand in Zeebrugge

Tijdens de nacht van zaterdag op zondag zijn in Zeebrugge-dorp twee kerstkransen in brand gestoken. Het gaat om kransen die aan de voordeur hingen van woningen langs de Donaasstraat en de Evendijk-Oost. De schade bleef beperkt. De daders zijn spoorloos. In voorbije jaren werden in Zeebrugge ook reeds herhaald kerstkransen gestolen. De dieven werden nooit gevonden. Zaterdagmorgen werd in Brugge ook brand gesticht aan twee woningen in de Vispaanstraat. De feiten zijn gelijkaardig. Ook daar is er van de daders geen spoor.

Probleem van botsende feestdagen opgelost in Knokke-Heist

In Knokke-Heist kan men volgend jaar toch op vrijdag 2 mei in het huwelijksbootje stappen. Dat leek even anders uit te zullen vallen. De feestdag van één mei valt dit keer namelijk samen met hemelvaartsdag, ook al een feestdag. Begin september deelde de Vlaamse Regering mee dat hemelvaartdag als wettelijke feestdag vervangen wordt door 2 mei. Bij nazicht van het Staatsblad bleek echter dat het koninklijk besluit een uitzondering voorziet voor de provinciale en gemeentelijke overheden. Deze lokale overheidsdiensten kunnen de wettelijke feestdag vrij kiezen. Het college van burgemeester en schepenen van Knokke-Heist heeft dan ook beslist om de gemeentediensten op vrijdag 2 mei 2008 gewoon OPEN te houden. Trouwlustigen die graag op 2 mei zouden huwen nemen best zo vlug mogelijk contact met de dienst Burgerzaken, afdeling Knokke, ( 050 630 118).

Maxima buiten dienst tot na nieuwjaar

Wie vanuit onze regio met kerst of nieuwjaar te voet, met de fiets of bromfiets de Scheldemonding overwil mag het vergeten. Het fietsvoetveer Maxima, tussen Breskens en Vlissingen kan pas na Nieuwjaar gerepareerd worden. Het schip is tot die tijd uit de vaart. Het vaartuig liep vrijdag in dichte mist vast op de strekdam bij de haven van Breskens. Door de botsing ontstond een gat van 15 centimeter. Momenteel is geen een dok beschikbaar voor de reparatie. De andere boot, de Willem-Alexander, is al enige tijd buiten dienst. Het transportbedrijf Veolia zet de komende tijd bussen in via de Westerscheldetunnel. Verwacht wordt dat de Maxima tegen 4 januari weer in de vaart komt. Inmiddels heeft de partij Dorpsbelangen & Toerisme uit de gemeente Sluis heeft een brandbrief naar het dagelijks provinciebestuur gestuurd over het uitvallen van de veerverbinding.

23.12.07

37.000 euro naar To Walk Again

Kort geleden vond het jaarlijks Galafeest van Marc Herremans plaats in het Casino Knokke. Tijdens de veiling van allerhande attributen van sportvedetten, werd ook de Supercan verder geveild. De finale biedprijs bedroeg uiteindelijk 7000 EUR. Nadat hij tijdens eerste veiling op de Can of Gold Charity Night van 9 november al 5400 euro haalde, werd er nog een stuk bijgeboden. Dit was ver boven de verwachtingen. Het bod werd telefonisch gedaan aangezien de koper zich in Hong Kong bevond. Het betreft een verzamelaar van unieke stukken van Marcel Wanders. Hiermee bereikte de actie "Can of Gold" van JCI Brugge een hoogtepunt. De verkoop van de cans (150 ex.) verloopt aan 2OO euro en de veiling brengt 30.000 euro op. Het totaal bedrag voor het goede doel, zal dus 37.000 euro bedragen. Die opbrengst gaat naar de "To walk again" foundation van Marc Herremans en het lokaal initiatief Pit Stop.