24.7.10

Nederlandse wint ITF Zoute Tennistornooi

Op het 10.000 dollar ITF-Zoute Tennistornooi in Knokke-Heist heeft onze landgenote Sofie Oyen (WTA 618) in de finale de duimen moeten leggen voor de Nederlandse Angelique van der Meet. De tennisster uit het Zeeuwse ’s Heer Abtskerke won met 6-2 en 6-0. Het tornooi de badstad verliep voor Van der Meet zeer succesvol. In het enkelspel verloor ze slechts twee sets en ook in het dubbelspel pakte ze de titel. In dat toernooi speelde Van der Meet samen met Bernice van de Velde uit ’s Gravenpolder. Door de zege stijgt Van der Meet op de wereldranglijst naar een positie rond de 400. Ze vindt het nu dan ook tijd om de volgende stap in haar carrière te gaan maken. “De drie tornooien die ik onlangs heb gewonnen hebben een prijzengeld van 10.000 dollar. Ik ga nu de stap maken naar de ITF’s van 25.000 dollar”. Over twee weken speelt Van der Meet in Duitsland voor het eerst zo’n tornooi.

Stash op de Scharpoord-Parkies

Maandagavond staat Stash geprogrammeerd op het gratis Parkies-concert in de Scharpoordtuin in Knokke-Heist. De groep rond zanger Gunter Verspecht, heeft ondertussen de megahit 'Sadness' definitief van zich afgeschud. Het gigantische succes in 2005, met de langste notering ooit in de UltraTop 75, leek de groep op te zadelen met de gevreesde status van 'onehitwonder'. Maar live bleef de groep, zelfs op Rock Werchter, wonderwel overeind. Nadien bracht het ingetogen album 'Blue Lanes' bevestiging van hun talent. Intussen heeft Stash met album nummer drie 'All That Fire' opnieuw voor de rock'n roll gekozen. Dat werkstuk kwam vorig jaar uit, maar Verspecht & Co zijn met die handel nog altijd niet uitgespeeld.


23.7.10

Hete zomer zorgt voor meer verdwaalde kinderen

In de eerste helft van juli zijn op de stranden van Knokke-Heist tot De Panne 338 kinderen verloren gelopen. Dat zegt het bedrijf Media Consulting, dat de verdwaalpalen op het strand uibaat. Dat zijn 74 verdwalingen meer dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. De meeste kinderen konden echter zeer snel weer met hun ouders herenigd worden. Het hoger aantal verloren kinderen heeft te maken met de grotere stranddrukte door het mooie weer. Ook werd vastgesteld dat sommige ouders te zeer bezig zijn met de moderne media. Vaak zitten ze te teksten naar het thuisfront in plaats van een oogje op hun kinderen te houden. In het populaire Blankenberge verdwaalden de meeste kinderen, namelijk 72. Daarna volgden Oostende en De Panne. In Zeebrugge liepen slechts 2 kinderen verloren.

Maatregelen compensatie natuur voor Zeebrugse achterhaven

De Vlaamse Regering heeft op voorstel van Vlaams Minister Hilde Crevits en Vlaams Minister Joke Schauwvliege maatregelen goedgekeurd om de aankoop en de inrichting van gronden in en om de Zeebrugse achterhaven te bespoedigen. Om de verdere uitbreiding van de achterhaven mogelijk te maken, is het noodzakelijk dat de natuur die wordt ingenomen voor havenactiviteiten, elders wordt gecompenseerd. De voorbije 5 jaar heeft de lokale grondenbank ‘Natuurontwikkeling Poldercomplex’ in dat verband in totaal ongeveer 240 ha gronden aangekocht. Het tekort aan gerealiseerde natuur bedraagt momenteel echter 189 ha. Om de achterstand zo snel mogelijk weg te werken heeft de Vlaamse Regering maatregelen goedgekeurd. Ondermeer wordt de kwaliteit van de gerealiseerde natuur verrekend en worden de zoekzones uitgebreid naar de verschillende erkende reservaten in regio.

Verzoek 'Jagen met kunstlicht op vossen toestaan'

In de Zwinstreek en in het grensgebied veroorzaken vossen steeds meer overlast. Niet alleen in Knokke-Heist vindt men het welletjes. Ook in Zeeuws-Vlaanderen is de maat nu vol. Het moet mogelijk worden op vossen te jagen met kunstlicht. Een verzoek in die zin werd door de Partij voor Zeeland zopas overgemaakt aan het dagelijks provinciebestuur.

Jongeren die winkelier sloegen aangehouden

In Retranchement werden twee 18-jarige Duitse jongeren door de politie ingerekend. Het duo had dinsdag bij het Duinplein in Cadzand-Bad een winkelier mishandeld. De middenstander had dinsdag drie jongens bij de rekken voor zijn winkel zien staan, die eerder in z'n zaak gestolen hadden. Eén van de jongens pakte weer een kledingstuk en fietste weg. De man wist de jongen vast te pakken, maar werd daarbij verschillende keren door de Duitse jongeren geslagen.

Amerigo Vespucci komt naar Zeebrugge

De Koreaanse scheepsbouwer Daewoo heeft de 'CMA CGM Amerigo Vespucci' afgeleverd aan de Franse rederij. De Vespucci is het tweede uit een serie van acht schepen van 13.830 teu, waarvan de eerste, de Christoph Colomb, eind vorig jaar in de vaart werd genomen. De onder Franse vlag varende Amerigo Vespucci wordt ingezet in de FAL 5-dienst tussen het Verre Oosten en Noordwest-Europa. De eerste afvaart is op 31 juli. In Europa doet het schip straks Le Havre, Hamburg, Rotterdam en Zeebrugge aan.

Peukenhoorntjes voor netter strand in Knokke-Heist

In de badstad hebben de Milieudienst en Horizon Net bij 28 badkarhouders massaal strandasbakjes afgeleverd. Dat gebeurde in aanwezigheid van de Peukenman en burgemeester Lippens tijdens een ludieke actie voor minder sigarettenpeuken in het zand. De eerste drie weken van juli hebben de badgasten in Knokke-Heist minder zwerfvuil achtergelaten op het strand. Ze maken blijkbaar meer gebruik van de vuilnisbakjes. Nu moeten de pocketasbakjes van het Coördinatiepunt Duurzaam Kustbeheer en vooral de tienduizend afsluitbare peukenhoorntjes van de Dienst Toerisme het strand nog een stuk netter maken. Gemiddeld kan men in de zomer op 100 meter strand liefst 4300 sigarettenpeuken vinden. Daar wil men in Knokke-Heist met de nieuwe initiatieven paal en perk aan stellen.

22.7.10

Huwelijk vertraagt start wielerwedstrijd in Ramskapelle

Vanwege het huwelijk van Jeroen Coolen en Joke Vansteenkiste in het centrum van Ramskapelle gaat zaterdag de 6de Grote Prijs ‘Knokse Bandencentrale-Le Boudin Sauvage’ twee uur later van start dan oorspronkelijk gepland. Voor de wedstrijd hebben zich 31 ploegen ingeschreven, waaronder 2 damesteams. De ploegen van telkens 4 renners starten vanaf 15.55 uur om de vijf minuten vanaf de Vouwte in de Ramskapellestraat. Daarna gaat het via Jonkheerestraat, Waterstraat, Westkapellestraat en Spelemanstraat terug naar het dorpscentrum. De ploegen leggen telkens 2 ronden van 5,2 km af. De aankomst is gepland ter hoogte van 't Kantientje. Rond 18.45 uur is de prijsuitreiking voorzien.


Voor meer info: http://www.knoksebandencentrale.be/ (klik op rubriek Sponsoring)

DFDS wil Schotlandroute hervitaliseren

De overname van Norfolkline door de Deense rederij DFDS Seaways voor een bedrag van 393 miljoen euro "moet op termijn resulteren in een vitalere verbinding tussen Zeebrugge en het Schotse Rosyth". Er zijn momenteel drie afvaarten per week vanuit onze kusthaven. Dat blijft voorlopig zo. "In september zal het bedrijf méér details bekend maken over de plannen voor de toekomst. De bedoeling is om de dienstverlening te verbeteren", bevestigde een woordvoerster van het bedrijf. Reisagentschappen hopen dat de rederij op termijn een beter schip op de route zal inzetten. Met het huidige vaartuig had Norfolkline namelijk teveel de kaart van het vrachtvervoer getrokken. Door de overname werken er momenteel 6.000 mensen voor DFDS. Het bedrijf heeft in totaal 63 veerboten in de vaart en schat de jaarlijkse omzet op 1,4 miljard euro.

Lees ook: Making TV history with advert for DFDS Norfolkline’s Scottish Route on STV
De Schotse TV is ook bij ons gratis (FTA) via satelliet te ontvangen:
Astra 2D: STV East, 10906 VDVB-S/MPEG-2 22000 5/6

Lijnwinkel Heist behoort tot 6 vandalismebestendige ticketkantoren

Volgens De Lijn maakt het nieuwe ticketkantoor bij de tramhalte Heldenplein in Heist deel uit van een reeks van zes nieuwe Lijnwinkels, die deze zomer aan de kust in gebruik genomen worden. De oude ticketkantoren aan onze kust dateren van 1991 en vertonen zware slijtage zegt de trammaatschappij. De nieuwe Lijnwinkels zijn bestand tegen meer vandalisme. Samen met de nieuwe vestigingen wordt ook de eerste mobiele Lijnwinkel geïntroduceerd. Toeristen en kustbewoners kunnen in de Lijnwinkels terecht voor de aankoop van biljetten, maar ook voor informatie over De Lijn of de badplaatsen. Het hele traject van de Kusttram tussen De Panne en Knokke-Heist telt 38 winkels. De eerste zes nieuwe Lijnwinkels werden aangemerkt voor Heist, Bredene, Adinkerke en Middelkerke. De mobiele Lijnwinkel is een zwerfwagen. Hij kan ingezet worden bij evenementen, markten en beurzen in heel West-Vlaanderen. De mobiele winkel kan alle vervoersbewijzen afleveren.

Minder alcohol voor wie vaart

Wie vroeger voorbij de Zwingeul naar Nederland zeilde of de Westerschelde opvoer mocht wat meer alcohol drinken dan bij ons. Vanaf het weekend komt daar een einde aan. Het maximaal toegestane alcoholpromillage voor schippers wordt bij onze noorderburen namelijk verlaagd van 0,8 naar 0,5 promille. Dit is het gevolg van de wijziging van de Scheepvaartverkeerswet die van kracht wordt. De maatregel geldt voor beroepsschippers én recreatievaarders, zoals zeilers en bestuurders van snelle motorboten. De Nederlandse regels worden hiermee in overeenstemming gebracht met België en andere omringende landen, én met de regels voor de weg.

Met Laser van Ramsgate naar Knokke voor een Groene Oceaan

Zeiler Bernard Vermeyen, lid van de Royal Belgian Sailing Club in het Zoute heeft zopas voor het goede doel met z’n kleine Laser zeilboot de Noordzee overgestoken. De tocht van Ramsgate naar het strand van Knokke over een afstand van 128 km heeft welgeteld 16u en 17 minuten geduurd. Hij werd op het strand opgewacht door talrijke leden van de zeilclub en familie. Dit huzarenstukje werd nog niet eerder tot een goed einde gebracht in een type zeilboot met een lengte van amper 4,23 m en 7 vierkante meter zeiloppervlak. Bovendien wilde Vermeyen aantonen dat Laserzeilen meer kan zijn dan enkel maar boeien ronden.

Minder trams en bussen 's avonds

In het kader van een besparingsplan wordt ook in Knokke-Heist de dienstverlening van trams en bussen teruggeschroefd. De kusttram rijdt deze zomer na 21 uur niet meer om de 20 minuten, maar om het half uur. De winterdienst, met trams overdag om de 20 minuten, begint voortaan op 1 oktober in plaats van na de herfstvakantie, en eindigt pas op 30 april. Tijdens de schoolvakanties blijft dat zoals vroeger om het kwartier. Verder zijn er vanaf 1 september op zaterdag en zondag geen avondbussen meer tussen Knokke Station en Het Zwin, en Heist/Ramskapelle.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Meer informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in de voorbije week in Knokke-Heist vind je HIER.

Zegemeer in Knokke heeft last van algenschuim

Brandweer, politie en milieudienst in Knokke-Heist kregen de voorbije dagen alarmerende berichten van burgers die zich zorgen maken over schuim op het Zegemeer. Onderzoek heeft ondertussen uitgewezen dat het hier om natuurlijk algenschuim gaat en niet om een of andere chemische verontreiniging. De felle zon en hoge temperaturen zorgen voor een sterke algenbloei. Dat gaat gepaard met de vorming van schuim, die wordt opgeklopt bij de fontein in het meer. Bij plotse regen sterven de algen af en is veel zuurstof nodig om het residu biologisch af te breken. Dat veroorzaakt zuurstoftekort in het water van het meer. In het Zegemeer is er momenteel al vissterfte vastgesteld. De problemen zijn echter van voorbijgaande aard.

21.7.10

Einde in zicht voor feesteditie Kneistival

Ondanks de regen was er woensdagavond een massa volk en veel ambiance in de put van het Heldenplein in Heist. Op het programma ‘De Kreuners’ en ‘Canned Heat”. Donderdagavond zijn Westerbergs & Heavy Hearts, de Fixkes en Kowlier aan de beurt. Vrijdag wordt echter weer een punt gezet achter de Jubileumeditie van het Kneistival. Dat gebeurt met ‘School is Cool’ en ‘Axelle Red’. ‘School is Cool’ werd eerder dit jaar verdiend winnaar van de 17de editie van Humo's Rock Rally. Axelle Red wordt de rode kers op de Kneistivaltaart. Ze is juriste, ambassadrice voor Unicef, maar vooral een geëngageerde artieste. Dat bewijst ze vrijdag nog maar een keer. Nadien draait studio Enjoy nog zo'n anderhalf uur feestmuziek met enkel nummers die de afgelopen 25 jaar op het Heldenplein te horen waren.

Gigantische ZIP-portaalkranen met enige vertraging in Zeebrugge

Met enige vertraging worden vrijdag vier van ’s wereld grootste portaalkranen in Zeebrugge geleverd. Ze worden door het gespecialiseerde schip “Zhen Hua 24” aangevoerd. De kranen zijn bestemd de nieuwe PSA-containerterminal die aan de noordkaai van het Albert II-dok in de westelijke voorhaven wordt ingericht. Deze nieuwe terminal zal vanaf eind dit jaar onder de naam Zeebrugge International Port (ZIP) worden uitgebaat. De vier aangevoerde kranen werden gebouwd door de grootste containerkraanconstructeur ter wereld, Zhen Hua Port Machinery Company (ZPMC). In opgeheven stand staat zijn de kranen 130 meter hoog. De kranen kunnen tot 26 rijen aan dek gestapelde containers aan. Ze zijn van het ‘dual-hoist’-concept, waarbij twee 40’ containers of vier 20’ containers tegelijkertijd kunnen worden opgetild. De kranen hebben een maximaal hefvermogen onder de spreader van 80 ton. Ze kunnen een container tot 42 meter boven het kaaivlak optillen. De kraandrijver zit in zijn cabine 50 meter boven de grond. Eén kraan weegt 2086 ton. De kranen werden oorspronkelijk gebouwd voor een terminal in Singapore, maar Zeebrugge kreeg prioriteit. Naast de vier kranen wordt de uitrusting van de ZIP-terminal aangevuld met 22 straddle-carriers en 2 reachstackers (voor het behandelen van het spoor).

“De Storm” van 53 in Amerikaanse première

De film “De Storm” gaat donderdagavond in Amerikaanse première. Het verhaal over de watersnoodramp van 1953 wordt vertoond op het Stony Brook Film Festival in New York. Op het festival, dat tot eind deze maand loopt, worden films uit de hele wereld vertoond. Hoofdrolspeelster Sylvie Hoeks, de ongehuwde moeder uit 'De Storm', vindt het bijzonder om erbij te zijn. Voor de film werden ook in ons land opnames gemaakt. In de nacht van 31 januari 1953 kwamen bij onze noorderburen 1835 mensen om het leven. In ons land vielen 25 slachtoffers. In Knokke begaf de dijk op een aantal plaatsen. En in Heist werd toen een grote bres in de zeewering geslagen ter hoogte van het toenmalige Hotel Des Bains. In de States is veel interesse voor de film omdat het herinnert aan de ramp van orkaan Katrina in New Orleans.


"De Storm" trailer

Hondenhoekje in Knokke moet verkassen

In Knokke wordt het hondenhoekje in de voormalige Tramweg bij het Gemeenteplein verplaatst. Dat is nodig omdat op de huidige locatie binnenkort een nieuwe woning gebouwd wordt. In oktober wordt echter een nieuw hondenhoekje ingericht aan het andere einde van de Oude Tramweg, bij sportstadion Olivier.

Motorrijder verongelukt op nieuwe rotonde Knokkestraat

Woensdag heeft zich een dodelijke ongeval voorgedaan aan het nieuwe ronde punt langs de Knokkestraat tussen Knokke en Duinbergen. Een motorrijder van 32 is er met een zware scooter tegen de boordsteen van de rotonde gereden en op z’n hoofd terecht gekomen. Hulpdiensten hebben nog geprobeerd de man te reanimeren maar hij is ter plaatse overleden. Met het slachtoffer gaat het om Rik Leliaert. De rotonde werd pas enkele weken geleden aangelegd met het oog op de realisatie van het nieuwe zwembad in de buurt. Het parket in Brugge stuurde een deskundige ter plaatse om de omstandigheden te onderzoeken. Het ging om een eenzijdig ongeval. Er was geen ander voertuig bij betrokken.

Dochter van Willem Vermandere treedt op bij Sincfala Heist

Amalia, de dochter van Willem Vermandere, verzorgt vanavond (donderdag) een optreden in een speciale tent die bij het Sincfala Museum in Heist werd opgesteld. Dat gebeurt in het kader van de populaire zomerse museumavonden. Aanvankelijk zong en speelde Amalia gitaar op haar eentje. Zo nam ze in 2007 een sobere cd op ‘Wild Mild’, die ondertussen aan zijn tweede oplage toe is. Voor Amalia Vermandere is zingen meteen ook vertellen. De zangeres schrijft Engelstalige teksten. Haar muziek echter kent geen taalgrenzen en spreekt recht tot de ziel. Momenteel werkt ze aan een nieuwe cd samen met haar muzikanten. In het museum speelt Amalia solo.


Je leest er HIER meer over

20.7.10

Knokke-Heistenaars breken het record en winnen een auto in De premiejagers

Dinsdagavond hebben de Knokke-Heistse spelkandidaten Hilde en Koen in het Eén-programma ‘De Premiejagers’ het record gebroken. Ze wonnen hun negende aflevering op rij. Het leverde hen een gloednieuwe wagen op. Hun prijzengeld werd aangedikt tot 3.000 euro en eerder sleepten ze ook al een flatscreentelevisie in de wacht. Hilde en Koen waren in hun negende aflevering te sterk voor Dymphne en Charlotte, twee vriendinnen uit Zele die studeren in Gent. Hilde en Koen hadden op het einde van de aflevering maar liefst 860 punten gesprokkeld, terwijl Dymphne en Charlotte zich tevreden moesten stellen met 300 punten. Ook in de finale bleven Hilde en Koen ijzersterk spelen. Hilde beantwoordde zoveel vragen dat Koen zeventig seconden de tijd kreeg om de premie te jagen. Maar die had hij zelfs niet nodig. Met één blik op de premie wist hij dat het sleutelwoord ‘Wittekerke’ was. Een woord dat ook al geen onbekende is in Knokke-Heist. Of straks iemand bij Sporthal De Stormmeeuw of bij de politie in de badstad met de nieuwe wagen komt voorrijden is echter nog even koffiedik kijken.

Double Bagle voor Oyen op Zoute Ladies Open

Op de Knokke Zoute Ladies Open, die een prijzenpot van $ 10.000 vertegenwoordigt heeft onze landgenote Sofie Oyen de Bulgaarse Hristina Dishkova met een double bagle “6-0 6-0” wandelen gestuurd. Oyen ontmoet in de tweede ronde haar landgenote Anouk Delefortrie die de Oostenrijkse Katharina Negrin met 0-6 7-6(6) 7-6(3) klopte. Ook Alison Van Uytvank en Nicky Van Dyck gingen verder. In het dubbelspel staan drie Belgische meisjes in de halve finales. Sofie Oyen speelt aan de zijde van de Nederlandse Quirine Lemoine. De twee ontmoeten het Nederlandse duo Van de Velde/Van der Meet. De andere halve finale gaat tussen de Belgen Boeykens/Van Dyck en het Oostenrijks-Russische duo Negrin/Strogonova.

Dolfijn voert kunstjes op voor het strand van Knokke-Heist

Bij het Rubensplein in Knokke heeft een dolfijn dinsdagnamiddag de vele badgasten op een stukje onverwachte entertainment getrakteerd. Het dier met een lengte van 2 tot 3 meter voerde een reeks sprongen uit en kwam tot zeer dicht bij de kust. Dit werd gemeld door strandredders en mensen aan de vloedlijn. De waarneming werd ondertussen ook bevestigd door de Beheerseenheid van het Mathematisch Model van de Noordzee. Het ging om een dolfijnachtige uit de orde van de Cetacea.

Jonge dieven slaan winkelier in Cadzand-Bad

In Cadzand-Bad is een oplettende winkelier dinsdagmiddag mishandeld nadat hij een winkeldief staande hield. De man hield drie jongens in de gaten die hij herkende van een eerder bezoek aan zijn winkel toen er zaken gestolen werden. Even later pakte één van de jongens een kledingstuk uit het rek van de winkelier. De drie vluchtten daarop weg op de fiets. De winkelier slaagde er echter in de jeugdige dief tegen te houden. Die gaf daarop snel het gestolen kledingstuk terug. De twee medeplichtigen kwamen echter terug en sloegen de winkelier op z’n hoofd. Waarna het dieventrio kon ontkomen. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

Yoga Paradise bij ‘Surfers’

De yoga sessies bij Surfers Paradise in Knokke blijken een topper te zijn deze zomer. Daar is het goede weer natuurlijk niet vreemd aan. Telkens zijn er een 15-tal kandidaten die bij zonsondergang aan de waterrand alle spiergroepen losgooiden om volledig relaxed de volgende paar dagen aan te vatten. De yoga sessies, die anderhalf uur duren, krijgen hun beslag iedere vrijdag om 18u. Zondagavond om 20u is er ook een extra ‘full moon sessie’.

Deelname bedraagt 12 €. Inschrijven kan via info@surfersparadise.be

Meer info via www.surfersparadise.be of 050/615960

Strand afgezet in buurbadplaats Nieuwvliet

Een paar kilometer voorbij de grens is bij Nieuwvliet-Bad het strand aan de 'Verdronken Zwarte Polder' afgezet voor het publiek. Dat komt omdat men vreest dat er oude explosieven kunnen aanspoelen. Door werkzaamheden voor het project Zwakke Schakels zijn namelijk springputten bloot komen te liggen waardoor scherpe metalen scherven van explosieven en niet-ontplofte handmunitie kunnen aanspoelen. Het strand bij Nieuwvliet is afgezet en inwoners en recreanten zijn geïnformeerd. De afzetting duurt tot 1 november.

Kneistival in de Heldenpleinput maar ook online

De 25ste editie van #kneistival kan voor het eerst ook via het internet gevolgd worden. Kneistival heeft hiervoor een online platform laten ontwikkelen waardoor men als het ware het festival 'live' meemaakt. Updates worden ter plaatse doorgevoerd aan de hand van video-opnames, fotoreportages en blogverslagen. Twitterbezoekers kunnen deze content onmiddellijk volgen en delen met hun vrienden. Kneistival zorgt elke avond voor een samenvatting van belevenissen van zowel artiesten als het publiek. Daarnaast wordt steeds een compilatievideo online geplaatst. Het live platform vindt men terug op www.kneistival.com. Woensdagavond 21 juli staan de Kreuners en de blanke blues- en boogieband Canned Heat op het programma. In april zijn de Kreuners trouwens met “bijzonder veel goesting” begonnen aan hun nieuwe zomertoernee onder het motto 'Veel Lawaai'. Walter Grootaers, Ben Crabbé, Jan Van Eyken, Axl Peleman en Erik Wauters zullen in alle geval niet van het podium stappen voor ze op Kneistival het beste uit hun immense repertoire hebben laten horen.

Omkoopaffaire Stedenbouw voor rechter

Het parket van Brugge wil 20 ambtenaren van Stedenbouw West-Vlaanderen, bouwheren, projectontwikkelaars en ingenieurs voor de rechter brengen voor gesjoemel bij het toekennen van bouwvergunningen. Dat beweerde Het Laatste Nieuws dinsdag. De onderzoekers hebben het over een "losgeslagen moraal" bij de betrokkenen, die dikke enveloppen, dure etentjes en exclusieve reizen kregen of vroegen om iets te 'regelen'. Onder hen gewezen Beaulieu-topman Noël Demeulenaere en Georges Jacobs, voormalig topman bij het vastgoedbedrijf Compagnie Het Zoute. Het parket van Brugge, dat na vier jaar klaar is met zijn onderzoek, heeft het bij de meeste verdachten over "corruptie" en "omkoping".

Pedalotocht naar Knokke-Heist voor het goede doel

Het gezin van een overleden kankerpatiëntje probeert momenteel bij middel van een pedalovaart van 300 km geld in te zamelen voor het Kinderkankerfonds. De initiatiefnemers hopen woensdag op het strand in Knokke-Heist hun tocht te kunnen afsluiten. De pedalovaart ging in het weekend van start op de Leie in het Franse Aire-sur-la Lys. Dinsdagmorgen waren de pedalofietsers in Terneuzen aangekomen. Nu willen ze via de Westerschelde naar de Oostkust fietsen.


Meer info kan je vinden op http://sites.google.com/site/pedalovaart

19.7.10

Piazza M’as tu Vu officieel open in Het Zoute

Onder grote belangstelling is maandagavond op het Albertplein in Knokke de nieuwe 'Piazza M'as tu Vu' officieel geopend. Het plein biedt nu weer een unieke combinatie van open en gesloten terrassen. Dat was nodig om het flaneren en mekaar ontmoeten weer mogelijk te maken. De voorbije jaren waren namelijk één voor één de horecazaken met terras aan het plein verdwenen. Op de opening heel wat bekende gezichten. Onder hen: burgemeester Lippens, leden van het college en de gemeenteraad, ex-Miss België Veronique De Kock en Miss België Cliou Annys. De nieuwe Piazza wordt uitgebaat door een samenwerkingsverband van drie ondernemers uit Knokke-Heist: Chris Muylle, Jurgen Ysenbaert en Christophe Van den Berghe.

Knokke-Heistenaars evenaarden het record in De premiejagers

Maandagavond hebben de Knokke-Heistse spelkandidaten Hilde en Koen in het programma ‘De premiejagers’ op Eén hun achtste aflevering op rij binnengehaald. Ze evenaarden daarmee het record van Robin en Karlien, dat dateerde van een jaar geleden. Hilde en Koen namen het in hun achtste aflevering op tegen Erwin en Kristof, twee schoonbroers uit Vlaams-Brabant. Die bleken echter niet opgewassen tegen het ijzersterke duo uit Knokke-Heist. In de finale was het Hilde die de vragen beantwoordde en Koen die de premie probeerde te raden, maar tevergeefs. Koen kon het woord ‘Elvis’ niet raden. De prijzenpot bleef dus steken op 2.500 euro. Als ze in de volgende aflevering het record breken, dan rijden ze met een splinternieuwe auto naar huis. Hilde werkt als ambtenaar op de preventiedienst en baat ook de sportcafetaria van De Stormmeeuw uit. Koen werkt als politie-inspecteur in de badstad.


De premiejagers: op dinsdag 20 juli om 20u op Eén.

Bedeling Informatiebrochure A11

In de loop van deze week verdeelt het gemeentebestuur in de dorpscentra van Ramskapelle en Westkapelle een duizendtal informatiebrochures over de geplande A11. Dat is de missing link die de N49 in Westkapelle moet verbinden met de N31 bij de Blauwe Toren in Brugge. De brochure, opgemaakt door het Agentschap Wegen en Verkeer, vertelt in 12 kleurrijke pagina’s de doelstellingen, voordelen, tijdsschema en financiering van dit ingrijpende project. Er zijn ook virtuele beelden in te zien van onder meer de op- en afritten en tunnels onder de Dudzelestraat en de Oostkerkestraat. Ook op het stadhuis in Knokke liggen er zo'n duizend brochures ter beschikking van alle geïnteresseerden.

Vlieg bezorgt families een culturele zomer in Knokke-Heist

Door in het Cultuurcentrum Scharpoord en het Jeugd- en Kunstencentrum De Marge, een formulier juist in te vullen kunnen jongeren deze zomer op zoek gaan naar de schat van Vlieg. Bij afgifte van het formulier aan het onthaal krijgt men alvast een tip naar de schatkist. Wie de schat ontdekt, gaat aan de haal met de buit van leuke Vliegtips uit Knokke-Heist en eigen provincie plus een gratis toegangsticket voor het Cartoonfestival. Bovendien kunnen de kinderen de geheime code in het logboek kraken met behulp van een speciale Vlieg-codekraker. Families kunnen de gekraakte codes invoeren op UiTmetVlieg.be en maken zo kans op leuke culturele prijzen. Alle publieksinfo over de zomeractie wordt gebundeld op UiTmetVlieg.be. Deze nieuwe website wordt een volwaardig informatieplatform vol met tips voor vrijetijdsbesteding, spelletjes, recensies, etc., leuk voor ouders en kinderen.

Meer info aan balie Cultuurcentrum en De Marge of op 050 630.430 en 050 630.800

Tijdelijk meer Duitse exportwagens voor Zeebrugge

De komende weken probeert de Duitse autofabrikant Daimler meer uitvoerwagens via Zeebrugge te verschepen. BMW en Daimler zitten met exportproblemen, omdat er in Bremerhaven een tekort aan havenarbeiders is op de autoterminals. Als gevolg daarvan vertrekken autoschepen met soms een week vertraging en komt de erg strakke transportplanning van de twee producenten in het gedrang. De export van beide producenten was in het eerste semester trouwens al met 44 procent gestegen, omdat de vraag naar Duitse wagens in de Verenigde Staten en China fors is toegenomen. Daimler probeert nu meer uitvoer via Zeebrugge te leiden. De autoconstructeur heeft daar al de nodige contacten omdat de export van Mercedes naar het Verenigd Koninkrijk via onze kusthaven loopt.

Zomerse promotie parkeerplan en blauwe zone

Omdat het zomerseizoen nu volop op kruissnelheid komt, heeft het gemeentebestuur aan de belangrijkste invalswegen grote informatieve zeildoeken geplaatst. Die moeten de dagjestoeristen aansporen om hun wagen achter te laten in de groene zone waar ze voordelig kunnen parkeren tegen 3 euro per dag. Op de invalswegen zijn ook blauwe parkeerschijven geschilderd die de toeristen er aan herinneren dat ze de blauwe zone binnenrijden en daar hun parkeerschijf moeten gebruiken. Parkeertoezichters en de mobiele informanten delen ook folders met het nieuwe parkeerplan uit. Ondertussen heeft het gemeentebestuur reeds 7110 parkeervergunningen aan inwoners en 6313 stuks aan tweedeverblijvers verkocht. Met deze vergunning kunnen de bewoners voordelig parkeren in de eigen gemeente. Ondertussen moest men afgelopen weekend in Knokke-Heist bijzonder lang rondrijden om nog een parkeerplaatsje te bemachtigen. Van Zeebrugge tot in Het Zoute stond zowat alles bumper aan bumper volgeparkeerd.

Zeehond met schotwonde weer vrijgelaten

Voor de kust ter hoogte van de Westhinderbank is maandag een grijze zeehond vrijgelaten. Het volwassen dier was begin vorige maand bij het Sealife Centrum in Blankenberge binnengebracht met een schotwonde aan de mond. De zeehond was tevoren zeer verzwakt aangetroffen op het strand van het Noord-Franse Duinkerke. Ondanks het feit dat er in het begin weinig hoop was heeft men het dier toch goed kunnen laten aansterken. Omdat het zeer druk is aan onze kust werd de zeehond niet vrijgelaten in de Baai van Heist maar wel zo’n 10 km ver in volle zee. Uit een telling blijkt inmiddels dat dit jaar in de buurt van de Scheldemonding 13 zeehonden het levenslicht zagen.

Onverwacht ‘Freaky Age’ op Kneistival

In de Put van het Heldenplein is zondagavond de 25ste editie van het Kneistival begonnen. Bijna is het een valse start geworden. Een paar uur voor het optreden moest de formatie “The Opposites” het namelijk laten afweten. Dat kwam omdat Twan, de helft van het rappende duo, geveld lag door een acute ontsteking in de mond. Volgens evenementen-coördinator Jan Deroose heeft het vervolgens heel wat kunst en vliegwerk gekost om tijdig ‘Freaky Age’ als vervangingsact op het Heistse podium te krijgen. Te meer daar de leadzanger zondagmiddag nog in Londen zat. ‘Freaky Age’ is een vierkoppige indierockband uit Ternat. Na afloop van het optreden zei leadzanger Lenny Crabbe: “'Bedankt! Ik heb me beter geamuseerd dan vorig jaar!” Maandagavond staan Maudlin, Roadburg, Team William en Jasper Erkens op het programma. Dinsdag is het de beurt aan Mintzkov en Zornik om op het podium van het Heldenplein het beste van zichzelf te geven. Destijds raakt Mintzkov LUNA bekend met zijn zege in Humo's Rock Rally editie 2000. De groep schopte het met' Copper, 'United Something' en 'Mimosa' tot een hitmachine in spe. Begin 2007 kwam hun nieuwe album uit, '360°', dit keer onder de naam Mintzkov. In februari 2010 verscheen het derde album van Mintzkov, ‘Rising sun, setting sun’, vooral bekend van de single 'Opening Fire'. Net als Mintzkov was ook Zornik reeds in Knokke-Heist te gast. Dat was alweer 5 jaar geleden. De groep rond Koen Buyse heeft ondertussen reeds een palmares bijeen gesprokkeld om u tegen te zeggen: onvergetelijke hits als 'Hey Girl','You move Me' en 'Go/No', passages op Werchter en Pukkelpop en een rist TMF awards. Was 2009 een sabbatjaar dan werd dit jaar alvast stevig uit de hoek gekomen met het in mei gereleaste 'Walk'.

18.7.10

Yentl vierde op 800m Belgisch Kampioenschap

De Knokke-Heistse atlete Yentl Vandenberghe is zondag vierde geëindigd in de finale van de 800 m op het Belgisch Kampioenschap Atletiek. Ze deed dat met een tijd van 2.13.39. Zaterdag werd ze trouwens tweede in haar halve finale (2.13.36). Het betreft hier het kampioenschap alle categoriën waar Yentl als 19-jarige juniore tot de jongste deelnemers behoort. Yentl was in 2006 "beloftevolle jongere" van Knokke-Heist.

Veel Knokke-Heistenaars op Zwemloop

In het weekend was de Exellent Zwemloop Sluis andermaal een groot succes. Het evenement, dat voor de vijfde keer werd georganiseerd, trok in totaal 393 deelnemers. Nieuw waren dit jaar het recreatief gedeelte met een 30-tal deelnemers en de formule voor duo’s waarvoor 25 inschrijvingen genoteerd werden. Hiermee bereikt de wedstrijd stilaan zijn maximumcapaciteit. Aan de recreatieve wedstrijd en de eigenlijke Zwemloop namen 121 sportievelingen uit Knokke-Heist deel. De zwemloop werd gewonnen door de 29-jarige Bart Colpaert uit Izegem in een tijd van 34.14. De eerste Knokke-Heistenaar was de 42-jarige Jan Stockman, die beslag legde op de 11de plaats. Opmerkelijk was de deelname van de 11 jarige Jeremy Vandersmissen die de 750 meter zwemmen en de 7.5 km voltooide in 50 min en 7 seconden.

Uitslagen: Recreatief en Zwemloop

Zomerse avondmarkten op dinsdag in Sluis

In Sluis gaan dinsdagavond de zomerse reeks avondmarkten van start. Vanaf 17u strijden vele marktkramers er voor de aandacht van de passant. Verder blijven de winkels open tot 22u. Het aantal bezoekers per avond wordt geschat op circa 25.000. De avondmarkten vinden plaats op 4 opeenvolgende dinsdagen dit jaar 20 & 27 juli, plus 3 & 10 augustus. Nu dinsdag zijn er in de straten van het grensstadje ondermeer clowns en reuzensteltlopers te zien. Daarnaast ook een ‘Fietsharmonisch Orkest’ en een ganzenparade.

Ook toeristen sensibiliseren ivm meeuwenproblematiek

Wat betreft de meeuweproblematiek aan onze kust wil het Coördinatiepunt Duurzaam Kustbeheer deze zomer ook tweedeverblijvers en toeristen sensibiliseren. In Knokke-Heist is men in dat verband op zoek naar handelszaken die hun klanten tijdens het wachten aan de kassa twee filmpjes kunnen laten zien over de meeuwen, hun natuur en hoe ze samenleven met de mens. Daarbij wordt duidelijk gemaakt, dat men een aantal maatregelen moet nemen ten einde overlast te vermijden. De filmpjes kunnen kostenloos bezorgd worden op DVD of eventueel bekeken worden via de onderstaande links.

Boogie Boy op de Parkies van Scharpoord

In het kader van de Palm Parkies concerten in Knokke-Heist staat maandagavond Boogie Boy op de planken. Het gratis optreden van deze hyperkinetische artiest gaat om 20u van start in de tuin van het Cultuurcentrum Scharpoord. Het heeft trouwens geen haar gescheeld of Vlaanderen was Boogie Boy kwijt. In de States heeft deze 'Belg met Talent' namelijk met zijn zoon Nathan deelgenomen aan de audities van 'America's got talent'. De Yankees waren onder de indruk. Maar bij ons blijft Boogie Boy gewoon wie hij altijd al was. Het altijd zwetende podiumbeest dat onder meer zweert bij Ray Charles & Co.