27.11.10

Elektrische wagens van Mitsubishi arriveren in Zeebrugge

De Europese versie van de i-MiEV, de 100% elektrische auto van Mitsubishi, is aangekomen in Zeebrugge. De uitlevering van de linksgestuurde voertuigen zal vanaf volgende maand plaatsvinden. De eerste van de voertuigen zijn verkocht aan overheden, taxibedrijven en leasemaatschappijen. Tevens zullen enkele dealers de i-MiEV gebruiken als demowagen. De Mitsubishi i-MiEV is een 4-persoons, 100% elektrische auto met een actieradius van maximaal 150 km. Het voertuig beschikt standaard over een snellaad-mogelijkheid. Daarmee kan de i-MiEV in 30 minuten van nul naar 80% worden geladen. Via het 220V bedraagt het laden van nul tot vol minder dan 7 uur. De i-MiEV wordt standaard geleverd met 3 jaar of 100.000 km op de auto en 5 jaar of 100.000 km op de elektrische componenten waaronder de lithium-ion batterij. De wagen kost € 32.830,- incl BTW.

Noordzeelanden samen op de bres tegen vervuiling op zee

De landen aan de Noordzee met inbegrip van Ierland hebben zopas in Dublin beslist hun samenwerking in de strijd tegen de vervuiling op zee op te drijven. Dat meldt bevoegd staatssecretaris Etienne Schouppe. Om de vervuiling door schepen en andere maritieme activiteiten uit te bouwen, doen de betrokken landen onder meer beroep op lucht- en satelliettoezicht en leggen ze samen regels vast. Er komt nu ook een risicoanalyse van de zee- en kustgebieden die moet zorgen voor een evenwichtige verdeling van de beschikbare middelen om te reageren op vervuiling.

Minister Muyters wil rechtszekerheid voor Surfers’ Paradise en de Zwinboeren

Tijdens een gespreksavond in Scharpoord heeft Vlaams minister Philippe Muyters geantwoord dat hij een Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan laat opmaken dat surferclub Surfers’ Paradise op het strand van Knokke-Heist rechtszekerheid biedt. De site van Surfers’ Paradise is het enige stukje strand waarvoor nog geen stedenbouwkundige voorschriften gelden. Het proces rond de legaliteit van Surfers’ Paradise sleept al tien jaar aan. Woensdag staat trouwens een nieuwe zitting op de rol voor het Hof van Beroep in Antwerpen. Daarnaast is minister Muyters ook van plan om in een tweede Gewestelijk Uitvoeringsplan de landbouwers bij Het Zwin rechtszekerheid te bieden na de eventuele uitbreiding van het natuurreservaat.

“De Boks van toen te Knocke” voorgesteld in Scharpoord

Vrijdagavond waren heel wat belangstellenden en oud-boksers present in de Scharpoord bibliotheek in Knokke-Heist voor de voorstelling van het boek “De Boks van toen te Knocke”. Auteur Robert Sys heeft in 221 bladzijden een stuk vrij onbekende sportgeschiedenis uit de badstad neergeschreven. Volgens Schepen Danny Lannoy werd de bokssport over de jaren een vergeten thema in Knokke-Heist. Toch maakte de bokssport tijdens de oorlogsjaren en kort erna furore in Knokke. In het boek heeft de auteur een overzicht over het ontstaan en de ontwikkeling van de bokssport in de badstad in de periode van 1943 tot 1952. Het begon met Dupuis in 1943 in hotel ‘L’ Esperance’, waar een oefenzaal was. Robert Sys heeft zich gebaseerd op allerlei verhalen, foto’s, krantenknipsels en lijsten van de kampen en prestatie van de toenmalige jonge boksers. Mondelinge getuigenissen worden verweven met sappige anekdotes en maken er een boeiend verhaal van. Doorgedreven archiefwerk resulteerde trouwens in het terugvinden van meer dan 400 boksuitslagen. Robert Sys heeft drie jaar aan z’n boek gewerkt. Hij schrijft in de inleiding: “Ik hoop dat ik erin geslaagd ben om alle betrokken personen, en niet in het minst de boksers die de prachtprestaties geleverd hebben, te eren met dit boek dat poogt een beeld te geven van, zoals de boksers het zelf omschreven… een mooie tijd”.

Open-VLD niet happy met mogelijk aankoop buurtwinkelpanden in Knokke-Heist

Open-VLD raadslid Frank Naert is niet weg van de plannen van Knokke-Heist om panden aan te kopen voor de vestiging van buurtwinkels in deelkernen. Je leest er HIER meer over.

Hoe zou je leven als je de toekomst kent in Knokke-Heist?

Na een intensieve repetitieweek en ondanks de winterprik was er vrijdag in Scharpoord ruim belangstelling voor het nieuwe stuk ‘Ampersand’ van het theatergezelschap Introvertigo. In het stuk van de hand van Wesley Deschryver gaat een gekwelde man, Adam, terug naar een jongere versie van zichzelf om hem ervan te overtuigen zijn leven te veranderen, voor het te laat is. Hij probeert de juiste combinatie van keuzes te vinden om een gelukkige toekomst te hebben. De botsing tussen heden en verleden is vreemd en confronterend. Zoals al te vrezen was luistert de jongere Adam lang niet altijd naar het advies van de oudere en wijzere Adam. De broers Jasper en Sander Bullynck spelen de hoofdrollen in deze tragikomedie. Ampersand is meteen het vijfde stuk dat Wesley Deschryver geschreven en geregisseerd heeft voor Introvertigo, één van de jonge theatergezelschappen van het Cultuurcentrum Knokke-Heist.


Zaterdag 27.11.2010, 20.30 u, Scharpoord: ‘Ampersand’: 8 EUR; 55+, studentenkaart: 7 EUR; Uitpas, CJP, groep + 10 pers.: 5 EUR

Vijfenveertig procent van de Vlaamse vis gaat naar Oostende

In Oostende heeft de gemeenteraad een overeenkomst bekrachtig tussen het stadsbestuur en de nv Vlaamse Visveiling. De Zeebrugse Visveiling heeft de vismijn van Oostende overgenomen en beide afslagen worden nu geëxploiteerd onder de naam Vlaamse Visveiling. Opmerkelijk is daarbij het nieuws dat Zeebrugge zich heeft verbonden om 45 procent van alle vis van vaartuigen die onze havens aandoen te laten veilen in Oostende. Per procent dat niet gehaald wordt moet 1 miljoen euro boete betaald worden.

26.11.10

VVW Heist gaat verhuizen

De watersportclub VVW Heist verhuist binnekort een stuk in de richting van Duinbergen. Dat is mogelijk geworden omdat de provincieraad daartoe een wijziging heeft goedgekeurd in het ruimtelijke uitvoeringsplan. De raad buigt zich de komende maanden ook over de terrassenproblematiek. Voor dat aspect wordt een oplossing pas tegen 2012 verwacht. De provincie hoopt dan ook dat de inspectie ruimtelijke ordening volgende zomer in dat verband een gedoogbeleid zal voeren, en niet opnieuw zal overgaan tot onnodige verzegelingen.

Knokke-Heistse stalker van hulpdiensten voor de rechter

Voor de correctionele rechtbank in Brugge staat een Knokke-Heistenaar terecht wegens het stalken van de hulpdiensten. Gedurende 7 maanden belde de 59-jarige man regelmatig de dienst 100-101 zonder dat daar enige noodzaak voor was. Daarnaast moet hij zich voor de rechter ook verantwoorden wegens diefstal. Op 2 december wordt de zaak verder gezet.

Knokke-Heist bereidt zich voor op de winter

Ondanks de vrij vroege koudeprik zegt Knokke-Heist klaar te zijn voor vorst en sneeuw. Volgens de Technisch Uitvoerende Dienst heeft de gemeente momenteel ongeveer 100 ton strooizout in voorraad. Vrijdagmorgen werd trouwens voor de eerste keer dit seizoen preventief gestrooid. Op sommige plaatsen was er namelijk sprake van enige gladheid. De zoutstrooier speciaal voor de fietspaden is echter nog niet geleverd. Vermoedelijk gebeurt dat eind december. Ondertussen slaan particulieren ook reeds volop strooizout in. Dat heeft te maken met het tekort aan straatpekel vorige winter. Ook sportwinkels hebben zich in de regio al volop voorbereid op de winter. Her en der staan ijssledes en andere winterattributen al in de uitstalling.

Renovatie van de Brandweerstraat in Knokke

Op maandag 10 januari beginnen in de deelgemeente Knokke de renovatiewerkzaamheden in de Brandweerstraat. Die zullen 24 weken in beslag nemen. Men start met het aanleggen van nieuwe riolering. Begin februari is de renovatie van de nutsleidingen aan de beurt, gevolgd door de vernieuwing van de bovenafwerking. Tijdens de werkzaamheden zal geen autoverkeer mogelijk zijn. De brandweerkazerne zal bereikbaar zijn via een tijdelijke ontsluiting op de Natiënlaan.

Stad Brugge betreurt afvloeiingen bij AGC Flat Glass Europe in Zeebrugge

Burgemeester Patrick Moenaert van Brugge heeft donderdagavond contact gehad met de directie van AGC Flat Glass Europe. Hij vernam dat in Zeebrugge een 100-tal werknemers moeten afvloeien, iets wat hij ten zeerste betreurt. AGC is één van de industriële topbedrijven in Brugge en is al jaren in de stad geworteld. Het bedrijf is een wereldspeler op het vlak van de productie van spiegels en vlakglas. Elke wagen geproduceerd in Europa, heeft minstens één spiegel uit Zeebrugge. Burgemeester Moenaert: 'De afvloeiingen betekenen verschrikkelijk nieuws voor 100 gezinnen uit onze stad en regio. Stad Brugge bleef tot begin dit jaar gespaard van zware collectieve ontslagen, maar de economische crisis treft nu ook onze regio. Het ontslag van 100 werknemers komt hard aan, maar ik hoop dat onder meer onze haven die in volle ontwikkeling is, nieuwe opportuniteiten biedt voor deze werknemers. De directie van het bedrijf heeft mij verzekerd dat deze afvloeiingen bovendien geenszins het einde van de aanwezigheid van AGC in Zeebrugge betekenen. Twee derde van de werknemers blijft binnen het bedrijf aan de slag. De continuïteit blijft dus, niettegenstaande dit zeer slechte nieuws, verzekerd, besluit burgemeester Patrick Moenaert.'

25.11.10

Belgische Whisky fans op laatste afvaarten van de Schotlandferry

In Zeebrugge maken Belgische Whisky-fans straks gebruik van de laatste afvaarten van de Schotlandferry naar Rosyth om een themavaart mee te beleven rond hun geliefkoosde ‘Scotch’. Meer dan 120 landgenoten zijn ingeschreven voor drie Whisky-vaarten aan boord van de Scottish Viking ferry. Omdat midden volgende maand een einde komt aan de passagiersdienst, heeft DFDS Seaways nog snel de Whisky-tastings georganiseerd tijdens de overvaart. Dat gebeurt in samenwerking met drankengigant Diagio en de districtsraad van Fife. Op het programma twee uur lang Whisky proeven op de heenvaart en nog eens twee uur tijdens de terugreis. Tussenin hebben de Whisky-liefhebbers nog een paar uur vrij aan land. In de toekomst worden bezoekers aan Schotland uit de Benelux verwezen naar de DFDS-ferryservice tussen Amsterdam en Newcastle.

Hannes Minnaar op 34ste Blinckaertconcert in Knokke-Heist

Volgende week zaterdag (4 december) organiseert Marnixring De Blinckaert zijn 34ste concert in het Casino Knokke. Op het programma de Nederlandse pianovirtuoos Hannes Minnaar uit onze buurprovincie Zeeland. Minnaar was dit jaar 3de Laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd, sessie piano. De 26-jarige pianist wordt begeleid door het Orkest van het Koninklijk Conservatorium van Brussel o.l.v. Dirk Vermeulen. Hannes Minnaar begon op zevenjarige leeftijd in Goes met pianospelen. Later volgde hij ondermeer lessen aan het Conservatorium van Amsterdam. Bij het internationale 'Concours de Genève' won Minnaar in 2008 een tweede prijs (1e prijs niet toegekend) en de publieksprijs.


Kaarten kunnen besteld worden bij Danny Bossaert op het tel.nr. 050/601848, via http://www.blogger.com/.

Gewone kaarten kosten 30€. Kaarten met voorbehouden plaats 50€.
Zie voor meer informatie: http://www.hannesminnaar.nl/

Postkantoor Knokke één dag dicht

De publieksruimte van het postkantoor in de Smedenstraat in Knokke sluit binnenkort één dag lang de deuren. De bedoeling is om de ruimte her in te richten ten einde beter te kunnen voldoen aan de vragen van de klanten. Zo zal de Bank van De Post een grotere zichtbaarheid krijgen en komt er een afgesloten en discrete ruimte voor de niet courante bankverrichtingen of financieel advies. Om deze veranderingen mogelijk te maken, wordt het postkantoor gesloten op maandag 6 december.

Uitbreiding Zwin niet noodzakelijk voor succes bezoekerscentrum

Tijdens de provincieraad hebben donderdag Hugo De Plecker, Bernard De Cuyper en Kurt Ravyts vragen gesteld rond het natuurreservaat Het Zwin in Knokke-Heist. Volgens gedeputeerde Guido Decorte moet Vlaanderen de gesprekken hernemen als Nederland beslist om niet te ontpolderen. Zoals bekend is er vanwege de landbouw in Knokke en Retranchement heel wat verzet tegen de uitbreiding van Het Zwin. Die moet gelden als natuurcompensatie voor het verdiepen van de Schelde naar Antwerpen. Bij dit alles maakt Decorte zich trouwens geen zorgen over het geplande nieuwe bezoekerscentrum als het natuurreservaat niet wordt uitgebreid van 40 naar 120 hectare. "Ons dossier zit op schema. Eind februari zullen de plannen voor de nieuwbouw gekend zijn. Er zijn afspraken met de Vlaamse overheid om het uitkijkpunt ter hoogte van het reservaat te realiseren. De plannen zijn volledig realiseerbaar als het reservaat maar 40 hectare blijft", aldus gedeputeerde Decorte.

Opzettelijke aanrijding bij marinebasis

In Zeebrugge is ter hoogte van de wachtpost van de marinebasis een militair zwaar gewond geraakt. Hij werd opzettelijk aangereden door een collega. De man uit Lissewege werd in allerijl overgebracht naar de spoedafdeling van het ziekenhuis. De militair is ernstig gewond aan het hoofd en bleef een hele tijd buiten bewustzijn. Defensie tilt zwaar aan dit geval van verkeersagressie tussen collega-militairen.

Zeebrugge verwacht “Queen Elizabeth” en méér

Komende maandag 29 november legt ‘s werelds grootste ‘ocean liner’ voor het eerst aan in Zeebrugge. De ‘m/s Queen Elizabeth’ werd op 11 oktober van dit jaar in de vaart genomen en is het nieuwste in de lange rij van ‘koninklijke’ cruiseschepen van de rederij Cunard Line. Het nieuwe vaartuig is meteen het meest prestigieuze van de 66 cruiseschepen die dit jaar onze kusthaven aandoen. Voor volgend jaar werden trouwens al 75 cruise-aanlopen voor Zeebrugge aangekondigd. Het blijkt dus dat onze kusthaven haar positie van cruisehaven kracht blijft bijzetten. In de regel maken de cruisepassagiers vanuit Zeebrugge een dagexcursie naar één van de vele Vlaamse cultuursteden. Ook kustgemeenten zoals Knokke-Heist zijn erg in trek.

De Queen Elizabeth maakt op dit ogenblik een 6-daagse rondvaart langs de Atlantische kust. Het schip zet maandagavond koers naar Cherbourg. In december vaart het schip naar de Canarische eilanden en de Caraïben. De Queen Elizabeth werd gebouwd in het Italiaanse Triëste en verwijst naar het gelijknamige schip van Cunard Line dat in 1938 te water werd gelaten en in 1974 werd gesloopt. Het decor van het schip straalt dezelfde gratie uit van het tijdperk van weleer, gecombineerd met hedendaagse moderne luxe. In het oog springend zijn de Grand Lobby met haar gigantische trappen, een twee verdiepingen hoge bibliotheek goed voor 6.000 boeken, het Games Deck met typische Engelse vrijetijdsbestedingen, hypermoderne spabehandelingen, films uit de tijd van weleer en kunstwerken die Cunard verbindt met het koningshuis en het Britse maritieme erfgoed. Het schip heeft een lengte van 294 meter, een breedte van 32 meter en een waterdiepte van 8 meter. Er zijn 12 passagiersdekken goed voor de accommodatie van niet minder dan 2092 passagiers.

Activiteiten in en rond Knokke-Heist

Activiteiten in en rond Knokke-Heist (klik voor meer inof)

Eerste Quiz Campus Heist: een schot in de roos

De allereerste schoolquiz van de Ter Duinen Campus Heist is een regelrecht succes geworden. Liefst 30 ploegen hadden zich ingeschreven. Er werd naarstig naar antwoorden gezocht en de sfeer zat er goed in. Vooral de ronde waarbij men moest antwoorden met de voor- of achternaam van een leerkracht viel in de smaak. Op het einde van een quiz zijn er natuurlijk winnaars. Het team “Don’t stop believing” won de quiz met 5 punten voorsprong en 82,4 procent. Zij zullen gaan tafelen in de Bristol, Old Fisher, Boulevard en A l’improviste. Het gemiddelde percentage voor de quiz lag op 65%.

Hoe gebruiksvriendelijk is de website van Knokke-Heist?

Emy Vanderveken en Els Wens zijn twee studenten aan de Lessius Hogeschool Mechelen. Hun eindwerk gaat over de noden en wensen van gebruikers van gemeentelijke websites en over de gebruiksvriendelijkheid ervan. Op die manier willen ze de gemeenten verder helpen met het aanpassen van hun aanwezigheid op het internet. U kunt deze enquête hier online invullen.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist de voorbije week vind je HIER.

De Plecker vraagt gouverneur zich te verzetten tegen ontpoldering voor het Zwin

Het Knokke-Heistse Provincieraadslid Hugo De Plecker heeft donderdag tijdens de Provincieraad gouverneur Breyne opgeroepen om zich alsnog te verzetten tegen het opofferen van goede landbouwgrond voor de voorgenomen uitbreiding van het Zwin. De interpellatie kwam er omdat de nieuwe Nederlandse regering heeft aangekondigd te stoppen met het ontpolderen ten behoeve van de natuur. Enkel als de veiligheid in het gedrang is zou het nog kunnen gebeuren. Acht maanden geleden had het West-Vlaamse provinciebestuur trouwens al aangegeven niet gelukkig te zijn met de gang van zaken rond de uitbreiding van het Zwin, ten nadele van de landbouw. De Plecker heeft de gouverneur voorgesteld het Nederlandse standpunt te volgen en het nodige te doen om het Zwin-dossier terug op de tafel van de Vlaamse regering te brengen ter bescherming van gezonde grond in Knokke-Heist.

Luxeplay in Zuri

Dit najaar start Zuri een nieuw partyconcept in samenwerking met de Antwerpse dj Michael Beltran. LuxePlay zal elke eerste vrijdag van de maand plaatsvinden in Zuri. Daarnaast wordt ook elke editie verzorgd met een nieuw thema, zo blijft LuxePlay zich steeds vernieuwen. Op 3 december gaat de eerste editie van start. Op deze officiële start worden de gasten al direct verwelkomd met animatie en verrassingen. Voor 23 uur is de inkom helemaal gratis. Wie later komt betaalt een ticketprijs van slechts 5 euro. De LuxePlay dj’s, Michael Beltran, Moonflower, Souljot, R. Schuman, Noski en Jurgen Lebos, zullen alvast zorgen voor een housy sfeer.


Voor meer info kan je terecht op http://www.facebook.com/Luxeplay.Zuri

Politie Knokke-Heist opgeroepen voor geval van erge dierenverwaarlozing

Woensdagavond is de politie van Damme/Knokke-Heist tussengekomen bij een geval van erge dierenverwaarlozing in Moerkerke. De politie was gealarmeerd door vrijwilligers van de Belgische Landelijke Inspectiedienst Dierenwelzijn. Op een vervallen boerderij in de Damse deelgemeente, werden één volwassen hengst en één veulen dood aangetroffen. Vijf andere paarden stonden in een modderig weiland en vertoonden eveneens tekenen van ondervoeding. In een geparkeerde afgedankte vrachtwagen, was nog een pony opgesloten. Inspecteur-dierenarts Henri Decraemere heeft de nodige vaststellingen gedaan en maatregelen genomen voor het welzijn van de resterende dieren. Tegen de eigenaar van de paarden worden gerechtelijke stappen ondernomen.

Toch nog belangrijke investeringen in Knokke-Heist

Voor volgend jaar staan in de badstad toch nog een aantal belangrijke investeringsprojecten op de agenda. Heel wat van de initiatieven lopen tegenwoordig echter via het Autonoom Gemeentebedrijf StadsOntwikkeling. Het Agso plant volgend jaar investeringen voor ruim 24 miljoen euro. Voor de aankoop van het casco van het nieuwe zwembad heeft de gemeente verder meer dan 12 miljoen euro gebudgetteerd. Voor aankoop van gronden wordt 10 miljoen euro uitgetrokken. Het betreft hier terreinen voor het nieuwe ziekenhuis, de aanleg van een randparking, een all-weather faciliteit en het project Vogelzang bij Knokke-dorp. Voor een ladderwagen van de brandweer en het plaatsen van openbare verlichting onder andere in nieuwe verkavelingen staat samen 1,1 miljoen euro op het budget. Daarnaast zijn er ook nog de lopende investeringsprojecten die eerder al van start gingen.

Veerdiensten Dover-Calais liggen stil

De veerdiensten tussen Dover en Calais liggen vandaag (donderdag) stil wegens een onaangekondigde staking van het havenpersoneel aan Franse kant. Dat is door zowel P&O Ferries als SeaFrance gemeld. Beide rederijen stellen daarbij dat de actie bij de Kamer van Koophandel voor Calais, de instantie die de haven beheert, de hele donderdag zal duren. De diensten van DFDFS Seaways vanuit Dover op Duinkerke ondervinden geen last van de staking.

24.11.10

Begroting Knokke-Heist goedgekeurd door de meerderheid

Woensdagavond werd tijdens de gemeenteraad in Knokke-Heist het budget voor volgend jaar meerderheid tegen minderheid goedgekeurd. Vanwege de Open-VLD was er bij monde van raadslid Frank Naert waardering voor onder meer de afbouw van de schuld naar 60 miljoen euro. Maar omdat het saldo op het eigen dienstjaar nog net negatief is, en omdat er gesnoeid wordt in de investeringen, kon de partij de begroting toch niet goedkeuren. Feit is dat volgend jaar flink bespaard wordt bij alle diensten in de badstad. Knokke-Heist rooit het inmiddels nog steeds zonder invoering van gemeentelijke opcentiemen op de inkomstenbelasting.

Zie ook: Lippens wil begroting in evenwicht tegen 2012

Duidelijkheid over banenverlies bij de Glasfabriek in Zeebrugge

Zoals ruim een week geleden reeds door onze nieuwsdienst werd aangekondigd staat in de glasfabriek AGC in Zwankendamme een derde van de banen op de tocht. Het gaat in totaal om 101 arbeidsplaatsen. Het bedrijf heeft nu een bijzondere ondernemingsraad gehouden. Als reden voor de afdankingen wordt de slinkende bouwmarkt aangegeven en de goedkopere productie van spiegelglas in Oost-Europa. Vier en acht jaar geleden werd ook al eens een herstructurering doorgevoerd met banenverlies. Heel wat mensen uit onze regio werken in de glasfabriek. Er worden spiegelglas, dubbelglas en autoruiten vervaardigd. De vakbonden hebben bij het bedrijf aangedrongen om duidelijkheid te scheppen over de toekomst van de glasfabriek. Uit protest tegen de afdankingen gaan de 297 arbeiders en bedienden van AGC Zeebrugge vrijdag voor 24 uur in staking, aldus de socialistische vakbond ABVV.

Knokke-Heists Jazz trio entertaint in Parijs op oudejaarsavond

Het Knokke-Heistse jazztrio 'King Jazz' speelt op oudejaarsavond in het centrum van Parijs. Daar zullen ze in het Marriott hotel de aanwezige gasten verwennen met een jazzoptreden. King Jazz is een live muziekproject van Frederik Torresan,Thijs De Bree en Chris Van de Kerckhove. “Het is de tweede keer dat we met King Jazz in Parijs spelen”, vertelt Thijs De Bree. “In september staken we voor het eerst de landsgrenzen over om in de Franse hoofdstad twee jazzoptredens te geven. Deze optredens werden erg enthousiast onthaald, en meteen werden we aangesproken om er nog een vervolg aan te breien. We zijn dan ook heel blij dat we opnieuw de kans krijgen om in Parijs te spelen, op oudejaarsavond dan nog, dat maakt het nog specialer. 2011 zal alleszins leuk beginnen!” Al sinds 2004 verzorgt King Jazz regelmatig allerlei optredens met een gevarieerde set van eigen composities, afgewisseld met pop- en jazzstandards. Voor het trio begon het allemaal bij de jazzopleiding aan deKunstAcademie van Knokke-Heist. Daar leerden ze mekaar kennen.


Meer info: www.myspace.com/kingjazzband of Facebook.

Activiteiten in en rond Knokke-Heist

Activiteiten in en rond Knokke-Heist (klik voor meer info)

Lippens wil vanaf 2012 begroting in evenwicht zonder te raken aan het resevefonds

Tegen 2012 wil burgemeester Lippens van Knokke-Heist jaarlijks de begroting in evenwicht hebben zonder het reservefonds te moeten aanspreken. Voor volgend jaar zal men echter toch nog beroep moeten doen op het gemeentelijk spaargeld. Lippens wil in de toekomst met de belastingen kunnen rondkomen. Dat kan enkel door een zuinig beleid te voeren. Deze spaarzaamheid zal tot uiting komen bij de investeringen, diverse werkingskosten en beslist ook het personeel. Dankzij allerlei technologische ontwikkelingen kunnen tegenwoordig minder mensen hetzelfde werk presteren, aldus Lippens. De bedoeling is om niet langer alle oudere personeelsleden die natuurlijk afvloeien te vervangen. Met nieuwe personeelsleden zal het trouwens gaan om jongere mensen die dan ook een stuk minder kosten aan de gemeente. Wat de investeringen betreft gaat men volgens de burgemeester “niet op de rem staan”, maar toch proberen “te zaaien naar de zak”. De begroting voor volgend jaar wordt woensdagavond in de gemeenteraad in het Stadhuis van Heist besproken.

Knokke-Heist steunt verzoek Maldegem om meer bussen

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist heeft zich achter het verzoek van Maldegem geschaard, dat een betere busverbinding naar de badstad wil. Buslijn 45 van Maldegem naar Knokke-Heist rijdt nu bijna uitsluitend voor en na schooltijd. Maar het blijkt dat heel wat Maldegemnaren graag naar de badstad gaan om te genieten van de zee en de winkels. En ze zouden dat bij voorkeur met het openbaar vervoer doen. Dezelfde buslijn zou verder de verbinding vanuit Knokke-Heist naar het ziekenhuis in Sijsele veel vlotter doen verlopen. Het college in Maldegem heeft nu De Lijn aangeschreven voor een grotere frequentie van de busdienst tussen beide gemeenten.

Scholieren van Het Anker in Heist zamelden geld in voor Unicef

De leerlingenraad van de gemeentelijke basisschool Het Anker in Heist heeft een cheque van 545 euro overhandigd aan Elke Yzerman, vertegenwoordiger van Unicef in ons land. Het geld hadden de kinderen bijeengebracht tijdens de feestelijke afsluiter van de themaweek 'Elke druppel telt'. Met het ingezamelde geld kunnen ze in de derde wereld 17 gezinnen een jaar lang van drinkbaar water voorzien. Na de overhandiging werd een Unicef film vertoond, waarin werd uiteengezet hoe de organisatie het geld besteedt. Na de waterweek is het ook voor de leerlingen van Het Anker trouwens duidelijk geworden dat het terugschroeven van het waterverbruik met 10 procent bij ons haalbare kaart is. Op de school worden dan ook waterbesparende maatregelen genomen.

Activiteiten in en rond Knokke-Heist

Activiteiten in en rond Knokke-Heist (klik voor meer info)


Kan Vlaamse toeristische klandizie Sluis redden van middeleeuwse maatregelen van het nieuwe kabinet Rutte?

Bij onze noorderburen heeft de Eerste Kamer definitief besloten het aantal koopzondagen aan banden te leggen. Het nieuwe minderheidskabinet van premier Rutte stemde in met de onpopulaire maatregel ten einde in andere zaken van de steun te kunnen genieten van de orthodox Christelijke partij SGP. Eerder toonde de VVD zich nog een fel tegenstander van verscherpen van de regels rond koopzondagen. Maar politieke noodzaak heeft in Nederland geleid tot bedenkelijke bijbelse bedgenoten. Vanaf nu mogen de winkels in Nederland slechts één zondag per maand open zijn. Een uitzondering zijn gemeenten waarbij de koopzondag een belangrijke toeristische attractie is geworden. In Sluis is het nu afwachten of de Vlaamse klandizie op zondag door de hoge heren in Den Haag als een “toeristische attractie” zal worden aanvaard. In dat verband loopt momenteel een petitie. De Nederlandse minister Verhagen van Economische Zaken zegt dat Sluis “waarschijnlijk” geen moeite zal hebben om de extra koopzondagen ook in de toekomst te onderbouwen. Maar door het woordje “waarschijnlijk” blijft alles momenteel toch “onzeker”. Ook Hulst hangt eenzelfde zwaard boven het hoofd. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel vindt de aanpassing alvast een stap terug naar de middeleeuwen.

23.11.10

Knokse Keuvelhoekschool stapt in nieuw Comeniusproject

In het kader van een nieuw Comeniusproject gaat de Keuvelhoekschool in Knokke in de toekomst samenwerken met acht andere scholen. Er was al een partnerschap met IJsland. Daar komen nu ook scholen bij uit Litouwen, Roemenië, Slovenië, Spanje, Portugal, Nederland en Turkije. De kleuterscholen zullen onderling ideeën uitwisselen. De klaspoppen in "Puppets with a Mission 2" krijgen deze keer een specifieke missie, namelijk milieueducatie in de kleuterschool. De Knokse school wordt daarbij verantwoordelijk voor het gedeelte "afval". In de Keuvelhoek staat de klaspop Pompom naar verluidt te popelen om zijn nieuwe vriendjes in verre landen te bezoeken. Het is nu enkel wachten op goedkeuring van het dossier. Het Comeniusproject 'Puppets with a Mission' van juf Magali van de Keuvelhoekschool werd trouwens zopas in IJsland verkozen tot het derde beste project. Dat is een hele prestatie.

Werken Westkapelse Steenweg Zelzatebrug vertraagd

Het Vlaamse Gewest heeft laten weten dat, omwille van de slechte weersvoorspellingen voor donderdag 25 en vrijdag 26 november, er deze week geen asfalt meer zal kunnen aangelegd worden op de N376 Westkapelse/Dudzele Steenweg ter hoogte van de Zelzatebrug over het Schipdonk- en Leopoldkanaal. Daardoor zal de rijbaan vrijdag aanstaande nog niet kunnen worden opengesteld voor het verkeer zoals voorzien. De omleidingen via de Heistlaan, het Minervaplein en de Alfred Ronsestraat blijven dus langer van kracht. Behoudens onvoorziene omstandigheden wordt er maandag en dinsdag aanstaande geasfalteerd, waardoor vanaf woensdagavond 1 december de weg terug beschikbaar zal zijn voor het verkeer.

Knokke-Heist zoekt medewerker Groendienst

De badstad is op zoek naar een “gedreven & enthousiaste medewerkers voor de Groendienst”. Dat betekent met een team instaan voor de netheid en het onderhoud van plantsoenen, straten of de begraafplaatsen. Grasmaaien, aanplantingen verrichten, snoeiwerk van bomen en struiken, onkruid verwijderen en onderhoud van het materiaal zijn de voornaamste taken.


Geïnteresseerd? Je verneemt er HIER alles over.

Knokke-Heist overweegt aankoop panden voor traditionele winkels

Als er niet wordt ingegrepen dan verdwijnen zowat alle traditionele winkels uit de badstad. Vrijkomende panden worden namelijk snel gekocht of gehuurd door bekende ketens. Bij nieuwe gebouwen worden in Knokke-Heist steeds vaker slagerijen, viswinkels en vestigingen die enige overlast kunnen veroorzaken, geweerd. Het gemeentebestuur vreest daarom dat op termijn enkel nog textielwinkels zullen overblijven in de badstad. Knokke-Heist is echter van oordeel dat onder meer bakkerijen, slagerijen en cafés belangrijk zijn voor het sociale leven in de diverse deelkernen. Daarom overweegt de gemeente om in de toekomst panden aan te kopen en ze tegen een betaalbare prijs te verhuren aan de kleinhandel. De gemeente wil voortaan ook eerder een vinger in de pap bij de planvorming van grote woonprojecten. De bedoeling is om vestigingsmogelijkheden voor buurtwinkels af te dwingen. Een en ander bleek op een vergadering waar nader werd ingegaan op de doelstellingen van het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling.

Knokke-Heist laat overstromingsimpact simuleren door studiebureau

In Knokke-Heist heeft de gemeente de balans opgemaakt van de wateroverlast die het buitengebied vorige week heeft geteisterd. Het gemeentebestuur heeft daartoe alle land- en tuinbouwers aangeschreven. Binnenkort wordt in dat verband een schattingscommissie bijeengeroepen, die zal rapporteren aan het Rampenfonds. In het hele poldergebied bereikte het waterpeil de 'waakdrempel'. De Zwinvaart trad ter hoogte van de Zwinvaart- en de Hoekestraat buiten zijn oevers. Het pompgemaal in aanbouw is daarbij ondergelopen. De Zwinpolder zette 3 pompen in op drie uitwateringspunten aan het Leopoldkanaal: bij de Noord- en Zuidwatergang en de Zwinvaart. Zaterdag 13 november werd een hoge waterstand genoteerd in het Schipdonkkanaal. Altijd een precaire situatie, want een doorweekte dijk kan door aanhoudende waterdruk dijkbreuken veroorzaken. Het gemeentebestuur zal nu een brief schrijven aan diverse ministers met het verzoek pompen te installeren en afvoerbuizen in de dijken te laten inbouwen. Op eigen initiatief zal het bestuur het studiebureau Hydroscan opdracht geven om een 'worst case scenario' van overstromingsimpact bij hoge waterstand te simuleren voor het hele grondgebied van de badplaats.

Proces Knokke-Heistse ramkraker wordt herpleit

Bij het herpleiten van z'n proces riskeert de 37-jarige Serviër Goran Drazic toch weer 10 jaar effectieve gevangenisstraf voor een reeks gewelddadige ramkraken op juwelierszaken in Knokke-Heist, Hasselt en Antwerpen. Samen met drie kompanen werd hij in maart 2007 bij verstek veroordeeld tot tien jaar cel. Drazic, die in een Franse gevangenis zit, tekende verzet aan tegen deze veroordeling en dus werd de zaak maandag opnieuw gepleit. De rechtbank zal uitspraak doen op 20 december. De feiten waarvoor Drazic terechtstaat gaan terug tot 29 december 2001. Drazic en zijn kompanen haalden toen op klaarlichte dag met behulp van een voorhamer de vitrine leeg van juwelier Van Esser in Knokke-Heist. Nadien pleegde de Serviër nog diverse ramkraken in ons land.

Extra Michelin-ster in buurgemeente Sluis

Dinsdag werden bij onze noorderburen de Michelin-sterren bekend gemaakt. Daarbij blijkt dat onze buurgemeente Sluis er een ster bijkrijgt. Het bekende restaurant Oud Sluis van Sergio Herman behoudt z’n drie sterren. Restaurant La Trinité uit Sluis legt dit jaar echter voor het eerst beslag op een Michelin-ster. Het betreft een chic ingerichte zaak aan de Groote Markt in het grensstadje. Met chef François de Potter gaat het trouwens om een selfmade man.

22.11.10

Vanaf 1 februari 2011 opnieuw effectieve parkeerkaarten in Knokke-Heist

In Knokke-Heist blijven de parkeervergunningen voor bewoners en tweedeverblijvers geldig tot 31 januari 2011. Het gemeentebestuur vraagt de inwoners en tweedeverblijvers die nu al over een vergunning beschikken, om die nog niet te verlengen. Het bestuur zal alle vergunningshouders een brief sturen met daarin de richtlijnen om een nieuwe parkeervergunning voor volgend jaar aan te vragen. Na een jaar werken met digitale vergunningen heeft het bestuur ervoor gekozen om terug te keren naar de uitgifte van effectieve parkeerkaarten, wat ook de controle ten goede moet komen.

Proef met trailers per spoor tussen Genk en Zeebrugge

In het kader van het “Road Meets Rail”-project van het Vlaams Instituut voor Mobiliteit (VIM) werd zopas een maand lang gecombineerd spoor/wegvervoer getest tussen Genk en de haven van Zeebrugge. Een 600 m lange trein reed elke dag eenmaal heen en weer. Eén rit haalt 40 vrachtwagens van de weg. Naast de betrokken havens hebben ook Inter Ferry Boats en Ewals Cargo Care meegewerkt aan het pilootproject. Het initiatief kan op jaarbasis 20.000 vrachtwagens aan het wegverkeer onttrekken; meteen een primeur voor Vlaanderen.

Oudejaarswebsite voor late beslissers in Knokke-Heist

Naar aanleiding van de 5de editie van Sylvester Night werd in Knokke-Heist zopas ook NewYearsDinner.be gelanceerd. De website geeft bezoekers een overzicht van alle restaurants in Knokke-Heist, die open zijn op Oudejaarsavond. Meteen vindt men er ook informatie over de beschikbaarheid van plaatsen, de prijscategorie en de contactgegevens. De website wordt tot oudejaarsdag regelmatig geüpdate, zodat men ook op het laatste moment nog een geschikt restaurant kan vinden om het oudejaar vaarwel te zeggen. Om toch zeker het aftellen naar het nieuwe jaar niet te missen gaat de Sylvester Night dit keer trouwens ook extra countdowns organiseren, namelijk voor vijf wereldsteden van London tot New York.

Investeringen in Jakarta met hulp van Zeebrugs havenbestuur

De overheid in de Indonesische hoofdstad Jakarta zegt bijzonder blij te zijn met het voornemen van ons land om te investeren in het gebied. Het gaat om hulp op het gebied van havenontwikkeling, behandeling van afvalwater en het verwerken van drinkwater. Momenteel is slechts 64 procent van de Indonesische hoofdstad voorzien van drinkbaar water. Een en ander werd maandagmorgen op het stadhuis in Jakarta besproken met de Belgische ambassadeur Christian Tanghe, samen met 10 investeerders uit ons land waaronder ook Jan Van Nieuwenburg van het Zeebrugse havenbestuur. Gepland zijn de ontwikkeling van de Tanjungpriok haven en de uitbouw van de internationale haven Ali Sadikin in Marunda, een zogeheten Speciale Economische Zone.


Je leest er HIER meer over.

Ceciliamuzikanten gelauwerd in Heist

Zaterdagavond werden in zaal Ravelingen in Heist verdienstelijke leden van de Ceciliaharmonie gelauwerd. Ze kregen een eremerk uit handen van een afgevaardigde van de Vlaamse Amateurmuziekorganisatie. Met de gehuldigden ging het om muzikanten die reeds tussen de 5 en 25 jaar spelend lid zijn bij de vereniging. Verder werden ook Rik Jacobs en Jean-Pierre Potier gelauwerd voor 50 jaar inzet. Bij het bestuur kregen onder meer Manu Desutter en André Vandierendonck erkenning voor respectievelijk 45 jaar en 65 jaar betrokkenheid bij de werking. De Heistse Ceciliaharmonie behaalde onlangs nog een eerste prijs tijdens de provinciale orkestwedstrijd in Vichte en werd zo kampioen in de afdeling.

Vereremerkingen:
voor 5 jaar:Charlotte Cambier, Hannes De Blauwe, Gil Moinballyu, Rik Welvaertvoor 10 jaar:Jan Berton, Elien Bultinck, Marie Haeck, Mathieu Hinoul, Pieter Mesuere, Stijn Timmerman, Veerle Timmerman, Joyce Vermotevoor 15 jaar:Maria Floryn, Amy Monbaliu, Karen Warniervoor 25 jaar: Johan Michelsvoor 50 jaar:Rik Jacobs, Jean-Pierre PotierBij het bestuur waren Patrick Bailyu (10 jaar) ; Manu Desutter (45jaar) en André Vandierendonck (65jaar) de gelauwerden.

Activiteiten in en rond Knokke-Heist

Activiteiten in en rond Knokke-Heist (klik voor meer info)


Aquilon Knokke-Heist als Gourmand-adres in nieuwe Michelingids

In de nieuwe Michelin-gids België-Luxemburg 2011 zijn 25 nieuwe Bib Gourmand-adressen opgenomen. Dat zijn restaurants die een "uitstekende prijs-kwaliteitverhouding" hebben. "We spelen in op restaurants die in de smaak vallen bij het brede publiek wanneer het economisch minder gaat", klonk het vandaag op de voorstelling in Gent. In de nieuwe Michelin-gids België-Luxemburg 2011 krijgen 131 restaurants de titel "Bib Gourmand", waaronder 25 nieuwe restaurants. Daarbij hoort ook Restaurant Aquilon in Knokke-Heist. Vorig jaar stonden 125 restaurants in die categorie en in 2009 waren er dat 114. "Het zijn adressen die het hart van de inspecteurs veroverden en laten zien dat het mogelijk is om voor een redelijke prijs een lekker menu te serveren", aldus directeur Jean-Luc Naret van Michelin. Een Bib Gourmand-restaurant serveert een voor-, hoofd-, en nagerecht voor maximaal 35 euro. "Hier wil men de dingen goed doen en lekker tafelen voor iedereen toegankelijk maken."


De nieuwe restaurants in deze categorie zijn in België: Aquilon (Knokke-Heist), Den Duyventooren (Aalter-Bellem), The Glorious (Antwerpen) L'En-Quête du Goût (Bousval), Pergola Kaffee en Tête Pressée (Brugge), La Manufacture, Bar Bik, El Txoko, Switch, Magenta, Leonor, Jardin de Pékin (Brussel), Clos de Récollets (Durbuy), Le Relais Gourmand (Floreffe), Le Vin100 (Fosse-la-Ville), Numerus Clausus (Lier), La Cuisine d'un Gourmand en Olivier (Profondeville), Forum (Torhout), Auberge Moulin Simonis (Vresse-sur-Semois), L'Auberge de l'Islard (Wemmel) en Organe (Nossegem).