25.9.10

Ludieke actie tegen overbevissing

Dierenrechtenorganisatie Bite Back heeft in Gent op ludieke wijze actie gevoerd tegen de overbevissing. De manifestanten lagen verstrikt in een groot visnet. De organisatie klaagt met de nieuwe campagne "Vis Wijzer, Vis Niet" de overbevissing en de behandeling van vissen door de visserijsector aan. "Als we zo doorgaan, zijn in 2050 alle oceanen zo goed als leeggevist," aldus Stijn Bruers van Bite Back. "Elk jaar wordt meer dan 100 miljard kilogram vis gevangen. Volgens de VN wordt daardoor driekwart van de wereldwijde visbestanden overbevist. Bite Back pleit ervoor de subsidies aan de visserijesector af te schaffen en de vrijgekomen middelen aan te wenden voor het promoten van plantaardige voeding. "Daarmee kunnen meer mensen gevoed worden waarbij het milieu, de gezondheid van mensen en de dieren gebaat zijn."

Cadzandse vliegtuigbommen blijven nog even liggen

De in totaal vier vliegtuigbommen die de voorbije dagen bij de Sporthal in Cadzand werden aangetroffen zullen pas nà de herfstvakantie onschadelijk gemaakt worden. De herfstvakantie valt bij onze noorderburen twee weken vroeger dan bij ons en eindigt daar op 24 oktober. Ondertussen zal het uitbreidingsgebied voor het project Cavelot verder worden doorzocht. Pas als dit is gebeurd, wordt beslist over een tijdsschema voor het ruimen van de Amerikaanse en Britse vliegtuigbommen in het gebied.

Waals weekend in Knokke-Heist

Overal in Knokke-Heist wappert aan de gemeentelijke vlaggenmasten momenteel de Waalse Haan. Dat heeft te maken met de Dag van de Franstalige Gemeenschap op maandag 27 september. De badstad hecht namelijk toenemend belang aan het begroeten van toeristen bij middel van vlaggenvertoon, ook als dat af en toe controversieel overkomt. Knokke-Heist beschikt over liefst 161 vlaggenmasten en zo’n 2.000 vlaggen. De Waalse vlag werd pas in 1913 ontworpen en beeldt een rode haan af op een gele achtergrond. De vlag is pas na de federalisatie van ons land in algemene omloop gekomen. De vlag is dan ook veel jonger dan de Vlaamse Leeuw, die gebaseerd is op de ruiterszegel van Filips van de Elzas, Graaf van Vlaanderen in de 12de eeuw. Op 3 juli 1991 nam de Franse Gemeenscahp de hanenvlag per decreet aan als hun symbool. Op 15 juli 1998 werd de vlag officieel erkend als de vlag van Wallonië.

De uitbreiding van Het Zwin valt niet bij iedereen goed

De uitbreiding van Het Zwin valt niet bij iedereen in goede aarde. Dat geldt om te beginnen voor de boeren in de polder bij Knokke-Heist, maar ook vlak over de grens staat men niet te springen voor een stuk extra natuurgebied. Je leest er vandaag meer over in de PCZ.


Zie verder ook Burgerinitiatief Red Onze Polder in De Stem.

24.9.10

Meer afvaarten voor de lijn Zeebrugge-Göteborg

Binnenkort wordt het aantal afvaarten op de rorolijn tussen Zeebrugge en het Zweedse Göteborg van zes op zeven gebracht. De bijkomende afvaart gebeurt op zaterdag vanuit Zeebrugge. Naast de drie gebruikelijke schepen Spaarneborg, Slingeborg en Schieborg, die door Cobelfret worden uitgebaat, wordt ook de Transtimber van de Transatlantic groep ingezet op de route. Vooral papier voor de groep Stora Enso wordt verscheept. Dat gebeurt in speciale Secu containers. Zo'n 140 kunnen er mee per afvaart. Dat komt neer op de lading van bijna 200 gewonte trailers of containers. De ladingsvraag zit de laatste tijd in beide richtingen in de lift.

Rudolf nu aan de middenkust

Rudolf, de dolfijn die deze zomer meer dan een maand lang het mooie weer maakte voor het strand in Knokke-Heist, lijkt plots weer op te duiken. Dit keer is dat het geval voor de kust van Bredene. In juli en augustus entertainde de erg sociale dolfijn de badgasten in Duinbergen en belendende stranden. In Bredene zijn er met dit weer echter veel minder toeschouwers voor het dol fijne schouwspel.

Nieuw Badengebouw voor Zeebrugge

Het Badengebouw op de Zeedijk van Zeebrugge Môle wordt vervangen. Toerisme Vlaanderen heeft bevestigd dat Vlaanderen zal bijspringen in de kosten ten belope van 293.000 euro. Binnenkort wordt het 30-jaar oude gebouw derhalve gesloopt. De bedoeling is om het nieuwe Badengebouw klaar te hebben tegen komend seizoen. In het nieuwe pand krijgen ook een infokantoor, de EHBO-post en een moderne werkruimte voor de stadswachten onderdag. Aan de kant van de dijk zal er ook een openbare toilet worden voorzien. Het nieuwe Badengebouw moet een extra toeristische troef betekenen voor Zeebrugge.

Meet & Greet in Bibliotheek Scharpoord!

Zaterdag 16 oktober is er de jaarlijkse klantendag van de openbare Bibliotheken. Elke bezoeker wordt dan verwend met iets lekkers en zoals ieder jaar is er weer een prachtig aanbod van activiteiten. Zo kun je deze keer inschrijven voor een unieke Meet & Greet! Wil je weten hoe het voelt om mee te doen met Junior Eurosong? Ben je geïnteresseerd in de hersenspinsels van een schrijver? Nieuwsgierig naar wat er allemaal gebeurt in een opnamestudio? Schrijf je dan meteen in, want je kunt kiezen uit een gezellige babbel met Arne Vanhaecke: zanger, presentator VTM Kzoom, Piet Baete: Knokke-Heistse misdaadauteur en Luís Muyllaert, kandidaat aan Junior Eurosong 2010. De gesprekken vinden plaats in de Bibliotheek Scharpoord tussen 16 en 17 uur. Inschrijvingsformulieren vind je in de bibliotheek.

Duitse vakantiegangers maken zich zorgen over het uiteenvallen van ons land (?)

De Duitse krant 'Ostthüringer Zeitung' schrijft vandaag over het mogelijk uiteenvallen van ons land. In het artikel heeft men het daarbij ook over Knokke-Heist: Das Nachbarland Belgien droht zu zerfallen.

MS Vespertine en MS Palatine gedoopt in Zeebrugge

Vrijdag werd in Zeebrugge de dubbele doopplechtigheid gehouden van 2 nagelnieuwe roll-on/roll-off-schepen. De schepen “Vespertine” en “Palatine” werden samen officieel in gebruik genomen in het Brittanniadok in de Zeebrugse voorhaven. Doopmeters waren respectievelijk Kristin Dewever, echtgenote van havenvoorzitter Joachim Coens, en Beverley Walker, echtgenote van Gary Walker, een bestuurder bij de rederij CLdN (Compagnie Luxembourgeoise de Navigation ro-ro S.A.). De Vespertine en Palatine worden onder andere ingezet op de vaarroute tussen Zeebrugge en Dublin. Het bijzondere aan de schepen is dat ze speciaal zijn uitgerust om containers te laden. De containers worden met behulp van mafi’s en laadcassettes aan en van boord gereden. Beide schepen zijn 195 meter lang, 26 meter breed en liggen 7 meter diep. De capaciteit bedraagt 2.900 nuttige laadmeters, het equivalent van 390 40-voetcontainers, waaronder 50 koelcontainers, ofwel 163 trailers samen met 105 nieuwe wagens. De Vespertine en Palatine behoren tot de ConRo-klasse en zijn onderdeel van een nieuwbouwprogramma, waarbij CLdN haar bestaande vloot wenst te verjongen en aan te passen aan de veranderende marktomstandigheden. Er worden binnenkort nog 4 dergelijke nieuwbouwschepen verwacht in Zeebrugge.

23.9.10

Het interview met Junior Eurosongkandidaat Luís uit Knokke-Heist

Maandag 27 september in de vroege avond begint op Ketnet de strijd onder de 8 Junior Eurosongkandidaten om te beslissen wie ons land in het Wit-Russische Minsk mag vertegenwoordigen op het Junior Eurosongfestival. Tot donderdag komen elke avond 2 kandidaten aan de beurt. De vakjury laat telkens één van jeugdige zangers doorgaan naar de finale die op vrijdag 1 oktober wordt gehouden. Luís uit Knokke-Heist brengt donderdag (30 september) zijn song “In mijn dromen”. In de aanloop naar de finale stelde ORONIEUWS de jeugdige stadsgenoot een aantal vragen over zijn eigen dromen voor de toekomst, over hoe het voelt om bekend te zijn en over vanalles en nog wat.

Hoe was het om terug naar school te gaan nu je ondertussen een BJV bent geworden? Dat is een Bekende Jonge Vlaming. Zijn je schoolkameraden anders geworden, ben jij anders geworden, of is alles min of meer bij het oude gebleven?

Op school is alles inderdaad min of meer hetzelfde gebleven. Al is het zo dat de lessen soms wel eens moeten stoppen omdat er weer een journalist aan de klasdeur staat voor een interview. Maar dat is wel leuk, want dan stelt hij soms ook vragen aan mijn vrienden. Ik voel me zeker geen BJV…al ga ik soms wel eens twijfelen als ik inkopen ga doen met mijn mama of als ik ga zwemmen met mijn papa. Overal word ik herkend en moet ik handtekeningen uitdelen. Ze kennen me van de TV, zeggen ze dan. En eigenlijk vind ik dat wel leuk. Een paar dagen geleden reed een bende fietsers - ik denk ongeveer 15 jongeren – mij achterna voor een handtekening. Mijn zusje Fauve en ik waren zo geschrokken dat we het op een lopen hebben gezet! Dus je ziet: ik moet nog wat oefenen om een échte BJV te worden!

De rest van het interview lees je in OROnieuws MAGAZINE

De voorrondes 27 tot 30 september om 17.45 en 19.20u op Ketnet.
De finale op 1 oktober om 17.45 en 19.25u.
Livestream van de finale vanuit de ‘green room’ vanaf 17.45u via
www.ketnet.be

Met Happy Hour en Babbelkar op naar de Beurze Reünie in Knokke

In de aanloop naar het grote reüniefeest van jeugdclub De Beurze, houdt de Werkgroep elke laatste zondagnamiddag van de maand een happy Beurze-hour. Dat gebeurt om 17u in 't Middelpunt op het Gemeenteplein. Bedoeling is om ideeën voor de reünie uit te wisselen en foto's van vroeger te bekijken. Zo wil men een voorsmaakje krijgen in afwachting van de reünie- apotheose op 16 oktober in the Alley 98. Verder pakt de werkgroep op zaterdag 2 oktober uit met het project "Nostalgie op een kar". Op die dag trekt een replica van de originele Beurzebar door het centrum van Knokke.


Lees meer over de Beurze Reünie

Kandidaatontwerpers bezoekerscentrum Het Zwin aangeduid

De West-Vlaamse deputatie heeft de vijf kandidaat-ontwerpers aangeduid voor het nieuwe bezoekerscentrum van Het Zwin in Knokke-Heist. Het nieuwe natuurcentrum moet in 2013 af zijn. De geselecteerde ontwerpers, drie Vlaamse en twee Nederlandse, krijgen tot eind januari 2011om hun definitief ontwerp in te dienen. De vijf moeten een natuurcentrum ontwerpen met natuurtoeristisch attractieaanbod en toeristisch onthaal. Tijdens de bouw zal het natuurreservaat Het Zwin open blijven voor het publiek. Onder de vijf ontwerpers, die door een externe jury zijn geselecteerd uit elf geïnteresseerden, bevinden zich geen kandidaten uit onze regio. Ondertussen worden ook aan Nederlandse kant ontwerpen gemaakt voor de aankleding van het uitgebreide Zwin.


De vijf ontwerpers die door een externe jury zijn geselecteerd uit elf geïnteresseerden, zijn KCAP International bv uit Rotterdam; Paul Robbrecht uit Gent in combinatie met Vogt Landscape Architects nv uit Zürich en VK Engineering nv uit Brussel; Vista Landscape and Urban Design bv uit Amsterdam in combinatie met Erik Van Vliet Zoo Design uit Amersfoort, Olaf Gisper Architects uit Amsterdam, Maatschappij Van Den Oever Zaaijer & partners Architecten uit Amsterdam, Arup Nederland bv uit Amsterdam en Rietbroek Oudijn Ontwerpers uit Amsterdam; Stephane Beel & Lieven Achtergael Architecten fv uit Gent in combinatie met Soresma uit Antwerpen en als vijfde Coussée & Goris Architecten uit Gent in combinatie met Grondmij Vlaanderen nv uit Zaventem, Siem Steur bv uit Volendam, Madoc bvba uit Gent, Bundl bvba uit Antwerpen, Koen R.M.-L. Van Synghel bvba uit Brussel en Gafpa - bureau voor architectuur en stedenbouw bvba uit Gent.

Bedrijf van voormalig FC Heist speler opent vestigingen in Londen en Antwerpen

Het Zeebrugse transportbedrijf Middlegate opent nog dit jaar een filiaal in Antwerpen. Ook in Londen gaat er een nieuwe vestiging open. Voorts investeert het in een pak nieuwe opliggers. Middlegate werd in 1989 opgericht door Charlie Notman, een voormalige profvoetballer bij Racing Mechelen, die nadien ook bij Cercle Brugge, VG Oostende en FC Heist speelde. Eind deze maand neemt hij afscheid van zijn bedrijf, dat intussen 100 werknemers telt. Hij laat de dagelijkse leiding dan over aan zijn zonen Kim en Peter. Intussen zet het bedrijf volop zijn expansie voort. Er worden 65 opleggers aangekocht, zodat het wagenpark uitgebreid wordt tot 220 eenheden.

Schooljuffrouw in Heist wint Smartbord voor haar klas

Juf Sarah Bolle van de Gemeentelijke Basisschool Het Anker in Heist heeft voor haar klas een digitaal schoolbord in de wacht gesleept. Vorig schooljaar hadden alle leerkrachten van de school deelgenomen aan een wedstrijd op het internet, ingericht door Uitgeverij Zwijsen. Daarbij moesten enkele wiskundige vragen opgelost worden en diende men te motiveren waarom een digitaal schoolbord een meerwaarde is voor het onderwijs. Hoofdprijs was een SMARTbord, een digitaal schoolbord ter waarde van 2000 EUR. Juf Sarah Bolle, leerkracht van het 2de leerjaar en ICT-coördinator op school kwam als winnaar uit de bus. Zopas hebben verantwoordelijken van de Uitgeverij het hoogtechnologisch snufje in Heist afgeleverd.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Over geboorten, huwelijken en overlijdens de voorbije week in Knokke-Heist lees je HIER meer.

Modder en Maïsvelden leveren gevaar op in de polder

Gemeentebestuur en politie in Knokke-Heist waarschuwen voor het gecombineerd gevaar dat modder en hoge maïsvelden opleveren in het buitengebied. Regen gecombineerd met oogsttijd betekent grotere verkeersonveiligheid op de wegen van en naar de landbouwbedrijven en de velden. Door de smurrie liggen de wegen er op plaatsen spiegelglad bij. Elk jaar opnieuw doen zich verkeersongevallen voor. Het is dus van het grootste belang dat de modder zo grondig en zo snel mogelijk van de weg wordt verwijderd. Bovendien stelt zich nog een bijkomend probleem. Momenteel staat de maïs op zijn hoogst. Het zicht langs de veldwegen is hier en daar zeer beperkt. Het gemeentebestuur vraagt dan ook aan alle weggebruikers, en de zwakke weggebruikers in het bijzonder om extra waakzaam te zijn.


Indien er slipgevaar is, moeten chauffeurs die de wegen vervuilen, het verkeer hierop attent maken. Dit kan in Knokke-Heist door de speciale waarschuwingsborden open te klappen. Op landelijke wegen waar geen dergelijke borden door de gemeente zijn geplaatst, moeten de chauffeurs zelf waarschuwingsborden plaatsen. Een vuil wegdek moet zo snel mogelijk worden schoongemaakt. Soms is het daarbij nodig om de weg schoon te spuiten. Voor de veiligheid van landbouwers en transporteurs is het aangewezen om een veiligheidsvest met retro-reflecterende delen te dragen tijdens het schoonmaken van het wegdek, zeker bij donker en slecht weer.

Foto: De combinatie van maïs en modder maken de Zes Bochten in de Nieuwstraat momenteel bijzonder gevaarlijk!

In het weekend vertraging voor treinverkeer van en naar de kust

Als gevolg van infrastructuurwerken zal er komend weekend geen treinverkeer mogelijk zijn op lijn 50A tussen Brugge en Aalter. Er is wel een alternatieve dienstregeling opgesteld voor de reizigers. Het treinverkeer richting Knokke-Heist, Blankenberge en Oostende wordt omgeleid via Deinze en Lichtervelde, waardoor de reizigers rekening moeten houden met een extra reistijd van 30 minuten. Voor het treinverkeer van de kust richting Gent geldt ook een extra reistijd van een half uur, met dat verschil dat de treinen in Knokke-Heist en de andere kuststations 30 minuten vroeger vertrekken om vanaf Gent weer volgens de normale dienstregeling te rijden. De hinder op de spoorlijn is een gevolg van de installatie van een nieuw veiligheidssysteem. Tegelijkertijd worden ook werkzaamheden voor het geplande derde en vierde spoor tussen Gent en Brugge uitgevoerd.


Meer informatie over de aangepaste treindienst vinden de reizigers op affiches in alle betrokken stations of op de websites www.railtime.be en www.nmbs.be

Verkaveling Spelemanstraat in Knokke-Heist

Volgende week buigt de gemeenteraad in de badstad zich over een verkaveling in de Spelemanstraat. Lafaut Projects uit Pittem en Rebola bvba uit Knokke-Heist hebben samen een vergunning gevraagd voor het verkavelen van 33 loten. De site zal percelen met eengezinswoningen omvatten. Ook worden de nodige wegenis en nutsleidingen aangelegd.

22.9.10

Schitterende nazomerdag voor 25ste scholenveldloop in Knokke-Heist

Woensdag hebben 329 scholieren deelgenomen aan de jubileumeditie van de scholenveldloop in de badstad. Die werd voor de 25ste keer georganiseerd door de Atletiekvereniging Knokke-Heist als hoogtepunt van de Vlaamse Veldloopweek. Op het Schuttersplein bij stadion Olivier hebben 228 leerlingen van het lager onderwijs en 101 van het secundair onderwijs tijdens een schitterende nazomerdag verschillende afstanden gelopen. Ze waren verdeeld over 18 diverse reeksen. Het aantal deelnemers lag iets lager dan vorig jaar.

De uitslag en meer foto’s vind je HIER

Samenwerkingsverband Rederij Suardiaz en CAT

De Spaanse rederij Lineas Suardiaz, die op Zeebrugge vaart en het Franse CAT (Compagnie d'Affrètement et Transport) hebben een samenwerkingsverband opgericht onder de naam Suardiaz CAT Shipping Company (SCSC). De nieuwe rederij gaat twee autoschepen exploiteren en hoopt volgend jaar 300.000 auto's te vervoeren. Als logistieke groep doet CAT al sinds het begin dit jaar beroep op Suardiaz voor het shortsea vervoer van wagens van Renault. Het nieuwe SCSC zal zich richten op autovervoer vanuit Santander naar Le Havre, Zeebrugge, Cuxhaven, Southampton en Teesport. De ingezette schepen hebben een capaciteit van maximaal 1.200 wagens. De joint venture kan indien nodig ook beroep doen op bijkomende schepen uit de vloot van Suardiaz.

Happy Sunday in ‘t Walletje

Onder het motto “Fin de Saison met Raymond” worden komende zondag (26 september) in een tent op het bedrijvenpark ’t Walletje in Knokke-Heist optredens georganiseerd van zowel plaatselijke groepen als grote namen. Vanaf ’s middags tot ’s avonds staan eerst hoofdzakelijk lokale bands op het podium zoals Westerbergs & Heavy Hearts, Spank, Wolfgang, The Sweet Spot en Cookies & Cream. Bijwonen van dit lokale evenement kost 15 euro. Om 22u zondagavond is het in de zaal de beurt aan de grote namen: Filip Kowlier en Raymond vh Groenewoud. Daarna is er nog een afterparty met onder meer dj Nicolas Decoster.


Kalvekeetdijk 185: Een combiticket voor zowel de tent, zaal als afterparty kost 40 EUR. VIP-tickets voor de hele dag kosten 75 EUR Info: info@fin-de-saison-met-raymond.beTickets zijn te verkrijgen bij Alain Dauwens in Kinders Siska

Knokke-Heistse inbreker ingerekend

Een man uit Knokke-Heist die verslaafd is aan heroïne is woensdag aangehouden voor inbraken. Hij werd op heterdaad betrapt toen hij 's nacht binnendrong in een woning. Eerder zou hij ook al diefstallen hebben gepleegd in het Cultureel Centrum Casino Koksijde.

De mozaïekzitbanken blijven op de Zeedijk in Knokke

Vijftien veelkleurige zitbanken met mozaïekpatroon die deze zomer naar aanleiding van Art Nocturne Knocke op de zeedijk stonden blijven in de badstad. De banken vielen bij het publiek bijzonder in de smaak. Er werden duizenden foto’s bij genomen. Bovendien zijn ze vandalismebestendig én ze zitten goed. Elke bank is een uniek werkstuk van een internationale kunstenaar en kostte tot 600 uur werk. Het gemeentebestuur van Knokke-Heist vond het jammer als die banken zouden verdwijnen. Na onderhandeling met de firma uit Nederland kon het bestuur 15 banken aankopen voor de ronde som van 100 000 euro. Dat komt neer op een korting van bijna de helft.

Geen verdere Scheldeverdieping, maar misschien toch

De derde verdieping van de vaargeul tussen de Scheldemonding benoorden Knokke-Heist en de haven van Antwerpen zal tegen nieuwjaar klaar zijn. De natuurcompensatie voor deze verdieping is deels ten laste gevallen van boeren vlakbij het Zwin. In onze regio zit men dan ook niet te wachten op een eventuele vierde verdieping van de zee-arm. De Antwerpse havenschepen Marc Van Peel zegt dat een verdere verdieping niet aan de orde is. In de toekomst echter mogelijk wèl! Dat hangt af van de grootte van de toekomstige containerschepen. De inlandse ligging van Antwerpen is namelijk van een handicap een troef aan het worden. De Scheldehaven krijgt namelijk steeds meer een ecologisch voordeel, omdat levering in het binnenland een kleinere emissie footprint per eenheid vracht oplevert in vergelijking met bijvoorbeeld een extra stuk wegtransport vanuit Zeebrugge. Ondertussen kunnen nu al diepstekende schepen gebruik maken van het ruimere getijvenster dat door het baggerwerk op de drempels in de Westerschelde is ontstaan. Sinds de MSC Beatrice in het voorjaar van 2009 behoedzaam door de vaarweg manoevreerde, zijn al 156 containerreuzen van dit formaat van zee naar Antwerpen gevaren.

21.9.10

Horecazaken in Knokke-Heist dagen stranduitbaters voor de rechtbank

Vier horecazaken in Knokke-Heist dagen een 20-tal uitbaters van strandterrassen in de badstad voor de rechtbank van koophandel in Brugge wegens oneerlijke concurrentie. De horecazaken, die vooral op de Zeedijk gevestigd zijn, nemen het niet dat op de stranden ook drank verkocht wordt en zeggen dat ze zo een deel van hun inkomsten verliezen. De Vlaamse Gemeenschap had op 21 mei de terrassen laten sluiten omdat de verkoop van drank en ijsjes op het strand niet conform het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP) zou gebeurd zijn. Enkele uitbaters stapten daarop naar de kortgedingrechter, die de verzegeling ongeldig verklaarde. De rechtbank van koophandel zal zich ten vroegste op 7 oktober over deze nieuwe zaak uitspreken.

Dringende wegwerkzaamheden Engelsestraat in Duinbergen

In de Engelsestraat in Duinbergen heeft zich een wegverzakking voorgedaan. Dat gebeurde bij huisnummer 3 aan de brieshelling. De herstelwerkzaamheden worden nu donderdag 23 september uitgevoerd. Daardoor zal de straat plaatselijke de hele dag afgesloten zijn voor het verkeer.

Knokke-Heistse fotograaf zorgt voor Belgische primeur

Fotograaf Frank Matthys uit Knokke-Heist zorgt voor een Belgische primeur met de 3D-cover van het tijdschrift “Ché”. Matthys is zaakvoerder van Fotof, een bedrijf dat zich specialiseert in driedimensionale (3D) fotografie. Hij werd gecontacteerd om de 3D-cover van de oktober-editie van het tijdschrift "Ché" te maken. Het fotografische 3D-beeld op de omslag van “Ché” is een primeur omdat het kan bekeken worden zonder speciale bril. De gebruikte techniek wordt, op wereldvlak, zelden toegepast zodat die vrij uniek blijft. Fotof heeft deze technologie in huis zodat iedereen zich kan laten fotograferen in 3D in een speciaal daartoe ingerichte fotostudio.

Frank Matthys werd in 2007 reeds bekroond als winnaar van de meest begeerde internationale grafische wedstrijd ter wereld met de fameuze "2007 Sappi International Printer of the Year" Award. Zijn 3D-boek over Brugge vol driedimensionale foto's werd daarmee het beste boek ter wereld. Ook de steden Ieper en Leuven werden met dezelfde techniek driedimensionaal gefotografeerd en omgezet in boekvorm.

Oorlogstuigen gevonden bij Sporthal in Cadzand

Op het oefenveld van sportvereniging ASOC bij de Sporthal in Cadzand werden dinsdag twee Amerikaanse vliegtuigbommen aangetroffen. De 500-ponders uit de Tweede Wereldoorlog werden gevonden door het explosievenopruimingsbedrijf Bodac. De firma voert momenteel bij het voetbalveld werken uit voor de gemeente Sluis in verband met het uitbreidingsplan Cavelot voor de bouw van zomerverblijven. Woensdag en donderdag werd nog een derde en vierde oorlogstuig gevonden. Het betrof dit keer Engelse vliegtuigbommen. De vindplaatsen van de explosieven werden bedekt met een met zand gevulde container. Daaromheen zijn hekken geplaatst en er is een noodverordening afgekondigd, zodat mensen niet bij de oorlogstuigen kunnen komen. De bommen zullen zeer binnenkort worden onschadelijk gemaakt.

Geluidsoverlast beboet in Knokke-Heist

In Brugge heeft politierechter Peter Vandamme een café uitbater uit Knokke veroordeeld tot het betalen van een boete van 110 euro wegens het veroorzaken van nachtlawaai. Het gaat om een café vlakbij de Lippenslaan. Het zijn de bewoners van de appartementen boven de horecazaak die klacht hadden ingediend over te luide muziek. Ook in Oostende werd een café uitbater beboet wegens geluidsoverlast.

Beheerswerken in het natuurreservaat Donaaspolder

Natuurpunt in Knokke-Heist is op zoek naar vrijwilligers die willen helpen bij de natuurbeheerswerken die op zaterdag 25 september gehouden worden in de Donaaspolder. De bedoeling is de inrichting van een deelgebied van het reservaat. De werken duren van 10 tot 17 uur. De ingang van het reservaat is in de Roden Ossenstraat en wordt ter plaatse aangeduid met vlaggen van Natuurpunt.


Breng werkhandschoenen, laarzen, lunchpakket en eventueel regenkledij mee.
Deelname is gratis. Voor meer info: tel. 050 62 35 69

Donderdag 30/09 Luís uit Knokke-Heist in de strijd voor Junior Eurosong

Binnenkort weten we wie ons land dit jaar vertegenwoordigt op het Junior Eurovisiesongfestival. De voorbije weken konden Ketnetkijkers zien hoe Luís uit Knokke-Heist -één van de 8 finalisten- zich voorbereidde op de voorrondes. De strijd voor de eindoverwinning barst komende maandag los. Van maandag tot donderdag treden elke avond steeds twee kandidaten aan die hun song live brengen. De vakjury laat telkens één van jeugdige zangers doorgaan naar de finale die op vrijdag 1 oktober wordt gehouden. Luís uit Knokke-Heist is volgende week donderdag (30 september) aan de beurt. Hij neemt het dan op tegen Ymke. Tijdens de finale op 1 oktober telt de televoting van het publiek voor de helft mee. De andere helft van de punten deelt de vakjury uit.

Binnenkort lees je bij OROnieuws ook een exclusief interview met Luís !
Junior Eurosong 2010: achter de schermen nog tot vrijdag om 17.45 en 19.10u op Ketnet.
De voorrondes 27 tot 30 september om 17.45 en 19.20u op Ketnet.
De finale op 1 oktober om 17.45 en 19.25u.
Livestream van de finale vanuit de ‘green room’ vanaf 17.45u via http://www.ketnet.be/

Ook gemeentelijke fietspaden ’s winters ijsvrij in Knokke-Heist

Met het oog op de winter heeft het schepencollege in Knokke-Heist beslist om een zoutstrooier specifiek voor fietspaden aan te kopen. Naast de fietspaden van het Gewest beschikt de badstad ook over 34 km eigen gemeentelijke routes voor tweewielers. Die kunnen straks op 4 uur tijd vrij van ijs gepekeld worden. Met de bestaande zoutstrooiers slagen de gemeentelijke technische diensten er meestal niet in om ook de smalle fietsstroken efficiënt sneeuw- en ijsvrij te maken. En handmatig strooien is erg arbeidsintensief. Het inhuren van privé firma’s voor het ijsvrij maken van het fietspadennet zou de gemeente liefst 1.200 euro kosten per strooibeurt. De aankoop van een eigen zoutstrooier voor fietspaden wordt geraamd op 12.500 euro. Vanaf 13 beurten is de aankoop dus terugbetaald.

De Noordzee moet beter beschermd worden

De Noordzee moet beter beschermd worden. Die oproep deed Stichting de Noordzee in het Noorse Bergen. Daar praten de hele week ministers uit 16 landen en de Europese Commissie over de toekomst van de zeeën. Volgens de milieu-organisatie gaat het helemaal niet goed met de Noordzee. Zo neemt de biodiversiteit al jaren af en blijft er veel afval gedumpt worden, ondanks alle beleidsinspannnigen.

Microfotografieprijs voor Knokke-Heistse amateurfotograaf?

Elk jaar looft Nikon zijn Small World-prijs uit voor de mooiste foto's die door een microscoop zijn genomen. De meeste inzendingen komen uit universitaire labo's, maar tussen de grote kanshebbers voor dit jaar zit er ook één landgenoot: de Knokke-Heistse amateurfotograaf Philippe Verrees. Met een beeld van een spinnenkaak werd hij als een van de finalisten geselecteerd uit een totaal van 2.200 inzendingen. Verrees werkt met twee microscopen waarop hij een fototoestel kan monteren. Zijn concurrenten die microscoopfoto's maken in een universiteitslabo hebben materiaal dat tien tot twintig keer zo duur is. Onze stadsgenoot werkt in een winkel voor foto- en videoapparatuur in Knokke, en is klinisch laborant van opleiding. Zijn inzending voor de Nikon Small World-prijs is de mandibula van een spin die hij tussen de glazen van zijn microscoop prangde. "Dat is in essentie een deel van de kaken van het dier, waarmee het net gevangen kleinere insecten vasthoudt om ze rustig op te peuzelen", zegt Verrees. "Het is slechts een deel van de mandibula, omdat ik door de foto te concentreren op slechts één 'kaak' laat zien wat voor een kracht er in zo'n klein detail van de natuur zit." Dat het een foto van belang is blijkt ondermeer ook uit het feit dat ook The Telegraph en zelfs Russische kranten aandacht besteden aan het werk van Philippe Verrees. De Nikon Small World-fotografieprijs wordt al sinds 1974 uitgereikt voor de beste prestaties in fotomicrografie. Op 15 oktober worden de winnaars meegedeeld. Stem op Philippe Verrees via: www.nikonsmallworld.com

20.9.10

Heistse Oosthoekcarrousel steunt Centrum voor Autisme

De Heistse Oosthoekcarrousel heeft een cheque overhandigd aan het Centrum voor Autisme aan de Kust. Jaarlijks organiseert de carrousel met Oosthoekkermis een wedstrijd tussen zeven Heistse volkscafés. Deze wedstrijd gaat gepaard met de verkoop van steunkaarten. De opbrengst bedroeg 1500 euro en werd geschonken aan het Centrum voor Autisme in de badplaats. Dat is een afdeling van SBSO De Varens, een secundaire school buitengewoon onderwijs. De vestigingsplaats in Heist bevindt zich in de oude visserijschool in de Kursaalstraat. Met het bedrag wil het centrum de opstart van een nieuwe opleiding helpen bekostigen. Sinds dit schooljaar kunnen leerlingen met autisme in Heist naast een opleiding in de harde sector (tuinbouw, hout- en metaalbewerking) ook kiezen voor een opleiding binnen de zachte sector (textiel, onderhoud en bandwerk). De sponsorgelden zullen aangewend worden voor de aankoop van een naaimachine, een overlockmachine en een strijkmachine.

Belwindkabel komt aan land in Zeebrugge

Windturbineuitbater Belwind brengt dinsdag zijn stroomkabel in Zeebrugge aan land. Langs de zeezijde is de kabel 52 km lang en voert naar het windmolenpark dat 46 km voor onze kust op de Bligh bank wordt ingericht. Als de mist klaart kan men straks de kabellegger Nexans Skagerrak aan het werk zien op 2 km voor het einde van de Zeedijk van de Môle. De klus levert Nexans 39 miljoen euro op. In Zeebrugge wordt de zeekabel de komende dagen verbonden met een landkabel van 3 km. Die leidt naar een hoogspanningsstation langs de Blondeellaan, dat de groene stroom op het transmissienet van Elia zet. Belwind verwacht dat het windpark het stroomverbruik van 175.000 gezinnen zal dekken en jaarlijks 270.000 ton CO2 zal vermijden.

Familiezorg West-Vlaanderen zoekt ook in Knokke-Heist vrijwilligers

Familiezorg West-Vlaanderen biedt overdag en ook ’s nachts thuisoppas en assistentie bij zorgbehoevende ouderen, chronisch zieken en personen met dementie. Het initiatief is ook in Knokke-Heist op zoek naar nieuwe gemotiveerde vrijwilligers. Verder is er ook Oef. Dat is een gespecialiseerde thuisoppas en assistentie van Familiezorg die zich richt naar kinderen en volwassenen met een handicap of beperking. Deze vrijwilligers kunnen even de taak van de ouders op zich nemen of meehelpen bij opvang en activiteitenbegeleiding, zowel binnen als buitenshuis. De vrijwilliger is verzekerd en ontvangt naast een forfaitaire onkostenvergoeding ook ondersteuning en aangepaste vorming.


Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Eva Maria Annerel of Marijke Cools in het Familiezorg-regiohuis in Knokke, Albertlaan 65 - tel. 050 60 99 86 - http://www.familiezorg-wvl.be/.

Dronken stuurlui van schip naar Zeebrugge gehaald

Een Nederlandse loods heeft een dronken kapitein en dronken stuurman belet met hun zeeschip van IJmuiden naar Zeebrugge te varen. Het 86 meter lang schip had in Beverwijk houtsnippers geladen en was op weg naar onze kusthaven. De loods rook onraad waarop de waterpolitie aan boord ging. Besloten werd het schip terug te laten keren naar Beverwijk. De kapitein en stuurman kregen een boete en vaarverbod van enkele uren.

Eetfestijn ten voordele van Dagverzorgingscentrum in Knokke

De CD&V-senioren in Knokke-Heist organiseren ook dit najaar een eetfestijn ten voordele van het goede doel. Dat gebeurt op vrijdag 8 oktober en de opbrengst is bestemd voor het Dagverzorgingscentrum Lindenhove. Dit centrum richt zich tot bejaarden die geen intensievemedische behandeling en toezicht nodig hebben, maar wel overdag behoefte hebben aanactivering, verpleging, verzorging, toezicht of begeleiding in de activiteiten van het dagelijks leven. Het programma omvat een aperitief met rondleiding in het dagverzorgingscentrum in de Bremlaan. Daarna volgt de maaltijd in de cafetaria, waar ook de plannen van het nieuwe ziekenhuis worden toegelicht.


Deelname 24 €

Vooraf inschrijven voor 4 oktober via tel/gsm 0478/967511 en mits storting oprekening-nr IBAN : BE88 7380 2352 4441 BIC : KREDBEBB

Reünie Knokse Jeugdclub De Beurze in the Alley 98

In de badstad is de Werkgroep "De Beurze Leeft " klaar met de voorbereiding van het reünieprogramma. Zoveel mogelijk oud-leden van de Knokse Jeugdclub De Beurze werden aangeschreven. Op zaterdag 16 oktober worden ze om 18 uur verwacht in 'The Alley' langs de Kragendijk in Westkapelle. Het nostalgische samenzijn wordt onder meer opgeluisterd door ‘Little Kim and the Alley Apple 3’. Tijdens het Breughelfeestmaal staat een optreden van de folkgroep ‘Krokmesjeu’ op de agenda. Daarna volgt een "Beurze-TD" met de beste dj's van weleer. De hele avond worden foto's en -films van de meest hilarische Beurze-exploten op groot scherm geprojecteerd.


Deelname: 35 EUR
Voor inschrijvingen en meer info: http://www.debeurzeleeft.be/

19.9.10

Voetbal aan de Oostkust

Voor de voetbalploegen in Knokke-Heist was afgelopen weekend winst en gelijkspel weggelegd. In Eerste Provinciale versloeg FC Knokke op verplaatsing de ploeg van Oostnieuwkerke met 1-4. Knokke staat gedeeld vierde met 7 punten. In Tweede Provinciale A speelde Westkapelle 1-1 gelijk tegen Oudenburg. VVW legt beslag op een gedeelde 10de plaats met 4 punten. In Derde Provinciale B won FC Heist op eigen terrein met 2-1 van Loppem. In het klassement vinden we Heist met 7 punten op een gedeelde 5de plaats. In Vierde Provinciale B veegde klassementsleider Oedelem met 4-0 het gras aan met Zeebrugge Zeehaven. Moerkerke versloeg Lissewege met 2-1. In de rangschikking staat Moerkerke op de 2de plaats met 9 punten, terwijl Zeebrugge met 3 punten gedeeld 10de staat.

Ook in Knokke-Heist een menu met een hart voor kinderen

Zesentachtig restaurants doen dit jaar in ons mee aan de zesde editie van de actie 'Tafelen met een hart voor kinderen'. Van 1 oktober tot 15 november staan in deze etablissementen enkele gerechten met een hart voor kinderen op de kaart. Van de omzet op deze gerechten schenken de restaurants minstens 10 procent aan Plan België en aan het Pedagogisch Centrum Wagenschot vzw. In Knokke-Heist is restaurant Exotique op de Zeedijk 695 in het Zoute (tel. 050 61 12 30) de enige deelnemer aan de Belgische kust. Men kan er met een gerecht twee projecten steunen die het kleuteronderwijs verbeteren in Cambodja en in eigen land. De vorige editie in 2009 bracht 62.000 EUR op.


Raadpleeg de volledige lijst van de deelnemende restaurants op: http://www.tafelenmeteenhartvoorkinderen.be/

In Knokke heeft Roeselare de Supercup Volleybal binnengerijfd

Landskampioen Roeselare heeft zondagnamiddag in de Stormmeeuw in Knokke de Supercup Volleybal bij de heren gewonnen. In een fel betwistte eerste set was het uiteindelijk Roeselare dat nipt aan het langste eind trok met 25-23. Dat gaf onze provinciegenoten het nodige vertrouwen, en vanaf toen was er geen houden meer aan. Maaseik kwam er nauwelijks aan te pas. Roeselare won met duidelijke 3-0 cijfers van bekerwinnaar Maaseik. Voor Knack Randstad Roeselare, dat op de erelijst elfvoudig winnaar Noliko Maaseik opvolgt, is het al de vijfde zege in de Supercup. De setstanden waren 25-23, 25-16 en 25-21.

In Sluis wordt de geschiedenis blootgelegd

In onze buurgemeente Sluis wordt gegraven naar een stuk geschiedenis. Een grote kraan legt momenteel de fundamenten bloot van de imposante Oostpoort. Nu pas blijkt de omvang van het bouwwerk waar in de vijftiende eeuw ruim zeven jaar aan werd gebouwd. Het stadsbestuur van Sluis stak op dat moment veel geld in de verdediging. Men vreesde namelijk voor een inval van de Engelse vloot via het Zwin. Op 15 april 1425 werd een begin gemaakt met de bouw, waarbij een miljoen metselstenen werden gebruikt. Men noemde de poort destijds een sieraad voor de stad. De bovenbouw bevatte uitkijktorens om de vijanden te zien naderen. Die werden tijdens de aanpassing van de wallen in de zeventiende eeuw gesloopt. Om het monument te redden, is in de begroting van de gemeente Sluis een bedrag van 675.000 euro opgenomen voor de restauratie.

Gezinsbond organiseert basiscursus Excel

Op 27 september om 20 uur organiseert de Gezinsbond in Knokke-Heist een basiscursus Excel in het Cultuurcentrum Scharpoord. Na deze avond heeft het rekenblad van je computer geen geheimen meer. Gegevens invoeren, formules opstellen, tabellen maken, filteren en sorteren en uitgaven bijhouden worden stap voor stap uitgelegd.


Deelnameprijs: leden 4 euro en niet-leden 8 euro
Inschrijven: Patricia De Groote, gsm 0479 34 20 05

Aandacht voor Het Zwin en Brugge in Vietnam

In een Vietnamese publicatie werd vandaag de lof gezongen van Het Zwin en de regio Brugge en ommeland. Je 'leest' (!) er HIER meer over.

Parkeerplan Knokke-Heist bijsturen zegt Frank Naert

Volgens Open-VLD raadslid Frank Naert zal het gemeentebestuur het parkeerplan in Knokke-Heist flink moeten bijsturen. Hij deed deze uitspraak zondagmorgen en baseert zich op de respons die hij de voorbije maanden binnenkreeg: “Eerst de positieve reacties, goed voor een vijfde van het totaal. Het plan heeft er sommige mensen toe aangezet om de fiets te nemen ipv de auto. Voor sommigen die toch met de wagen op pad gingen was er gemakkelijker parkeerplaats te vinden", aldus Naert. Maar, “vier vijfden van de reacties waren negatief van inslag. De meeste irritatie komt van de manier waarop (niet) gecontroleerd wordt. In sommige straten worden inwoners wel bekeurd, terwijl toeristen ongemoeid worden gelaten. Onterechte boetes komen blijkbaar dikwijls voor. Ook wordt dikwijls opgemerkt dat het ondanks het parkeerplan in sommige wijken moeilijk was om een parkeerplaats te vinden. Te dure bewonerskaarten, het ingewikkeld karakter van de regels en de onduidelijkheid voor mensen van buiten de gemeente die hier wel werken, komen dikwijls als opmerkingen terug.” Uit deze reacties blijkt volgens het oppositieraadslid duidelijk dat er voor de gemeente werk aan de winkel is.