26.2.11

Parkeerwinkel onder de loep in Knokke-Heist

Tijdens een interpellatie heeft raadslid Frank Naert de problemen aangekaart rond de parkeerwinkel in Knokke-Heist. Er waren onder meer opmerkingen over de lange wachttijden bij het aanvragen van parkeerkaarten, de arrogantie van sommige baliebedienden, en de moeilijkheden bij leasingwagens en voor middenstanders die een factuur nodig hebben. Naert vroeg maatregelen te nemen tegen dergelijke wantoestanden. Hij drong verder aan op het verkleinen van de blauwe zones en het goedkoper maken van de bewonerskaarten. Burgemeester lippens beloofde dat om de drie maanden zone per zone zal bekeken worden. Daarbij zal het afschaffen, verkleinen of uitbreiden van bepaalde zones ter sprake komen. Op een vraag van raadlid Anne Van Hoof bevestigde burgemeester Lippens, dat ook gezocht wordt naar een oplossingen voor het bevestigen van parkeerkaarten op moto’s en golfwagentjes in de badstad.

Het Cecilia Jeugdorkest gaat op de “IJgenweis” toer

Het Jeugdorkest van de Ceciliaharmonie in Heist heeft een dubbelconcert op stapel staan. Het is meteen de zesde editie van de bekende koffieconcerten. Het jeugdorkest staat op zondag 20 maart om 15u op het podium samen met het jeugdorkest “IJgenweis” uit onze buurgmeente Cadzand. Het concert krijgt z’n beslag in de sportzaal van de Ter Duinen Campus in Heist. IJgenweis werd opgericht in 2002 en staat onder leiding van Patrick Geerts. Het orkest telt een 30-tal jonge en ‘eigenwijze’ leden. Net zoals het Cecilia-jeugdorkest zal ook IJgenweis dit jaar deelnemen aan het Europees Muziekfestival voor de jeugd in Neerpelt. Daar behaalde de Heistse groep vorig jaar nog een Eerste Prijs.

Dubbelconcert, koffie én taart kosten samen slechts 6 euro. Voorinschrijving is wel gewenst. Dit kan via alle leden of via dirigent André Delos op het nummer 0477/336.331.

Inspiratiereeks voor mantelzorgers

Op donderdag 17 maart start in het regiohuis van Familiezorg West-Vlaanderen in Knokke-Heist een inspiratiereeks voor mantelzorgers. Je leest er meer over bij ACTIVITEITEN KNOKKE-HEIST.

Compagnie kan straks bouwen bij Kikkerput

Op de locatie 'kikkerput' bij de invalsweg naar Cadzand-Bad mag straks gewoon worden gebouwd. Dat is het oordeel van de voltallige Sluise gemeenteraad, die daarmee ingaat tegen de visie van onze buurprovincie Zeeland. De Compagnie Het Zoute uit Knokke-Heist heeft trouwens in haar jaarverslag al aangegeven interesse te hebben om het gebied 'kikkerput' te ontwikkelen. De provincie Zeeland gaf echter aan, dat die plek belangrijk is voor boomkikkers en andere flora en fauna, en raadde aan zowel de kikkerput als de volledige naastgelegen Vlamingpolder ongemoeid te laten. Onzin zegt de Sluise gemeenteraad nu. De bewering dat op die plaats 7 jaar geleden eens een boomkikker werd gesignaleerd mag niet in de weg staan van de ontwikkeling van het gebied, aldus de raadsleden.

Prins richt zich tot bevolking

In Knokke-Heist heeft de kersverse Carnavalprins Franky I in de studio’s van Radio Paradijs met kennis van zaken een boodschap ingesproken. Daarin roept hij alle carnavalisten en ook alle inwoners en bezoekers van de badstad op om massaal af te komen op de jubileumuitgave van de Carnavalstoet op zondag 6 maart. Veder nodigt hij iedereen uit om deel te nemen aan het sprotjesproeven in de Heistse cafés op maandag en om dinsdagnamiddag present te zijn op de ludieke voetbalwedstrijd tussen de vissers en de plakkers. Dat men de verlichte dinsdagavondstoet niet mag missen spreekt vanzelf. Aldus de boodschap van de Heistse Carnavalprins Franky I, die regelmatig in de programma’s van Radio Paradijs zal te horen zijn.


Radio Paradijs is te beluisteren in Knokke-Heist op FM 105,1 MHZ, verder op elke pc via de livestream en wereldwijd ook op de iPhone via Radio.be en op de andere smartphones met Android, Palm, Blackberry en Samsung Bada operating systemen bij middel van een gratis app van TuneIn.Radio.
Alle Heistse Carnavalnieuws vind je HIER samengebracht.

25.2.11

Godetia vertrekt naar Afrika

Zondag vertrekt uit de marinhaven in Zeebrugge het logistiek steunschip Godetia voor een missie van drie maanden naar west en equatoriaal Afrika. De bemanning gaat er in Benin marinepersoneel opleiden. Een twintigtal lokale marinestudenten krijgen aan boord een doorgedreven training in alle aspecten van maritieme veiligheid. Het commandoschip heeft evenwel ook 11,5 ton humanitaire goederen mee voor ngo's in Senegal, Benin, de Democratische Republiek Congo en Gambia. In Gambia wordt onder meer heel wat medisch materiaal afgeleverd voor het Royal Victoria Teaching Hospital in de hoofdstad Banjul. Op 22 mei worden schip en de 83-koppige bemanning terug in Zeebrugge verwacht.

Meetactie van fietspaden ook in Knokke-Heist

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits heeft vrijdag het officiële startschot gegeven voor de meetactie van fietspaden. Drie maanden lang zal de Fietsersbond in 15 proefgemeenten met een speciale meetfiets het comfort en de kwaliteit van de fietspaden meten, over een afstand van ruim 1100 km. Met één van de proefgemeenten gaat het om Knokke-Heist. In de badstad worden zo’n 50 km fietspaden gecontrolleerd. Alle meetgegevens worden in een databank verzameld. Zeer nuttig om gericht in veilige en kwaliteitsvolle fietspaden te investeren. De voorbije maanden werden de vijf beschikbare meetfietsen nog voorzien van extra hoogtechnologische meetapparatuur. Nieuw is ook de unieke Android smartphone applicatie die speciaal voor dit project werd ontwikkeld. Dankzij dit systeem worden alle meetgegevens van het fietspad en de omgevingsgegevens van bij de start elektronisch opgeslagen. Het garandeert de juistheid van de gegevens en registreert bovendien via geopositioneringsapparatuur perfect op elk moment waar de fietser zich bevindt.

Zeebrugge straks ook hub voor elektrische wagens

Momenteel worden nog maar beperkte aantallen elektrische wagens via de haven van Zeebrugge gedistribueerd naar de rest van Europa. Vanaf 2015 zullen dat er echter naar verwachting ongeveer 100.000 worden. De logistieke speler Gefco staat in voor de invoer en de verdeling van de elektrische wagens van PSA Peugeot- Citroën. Voor de fysische behandeling van de auto's op de terminal doet men een beroep op ICO (International Car Operators). De Peugeot iOn en de Citroën C-Zéro ondergaan op de terminal nog een aantal ingrepen. Zo worden de boordpapieren toegevoegd in de taal van de eindbestemming.

De haven van Zeebrugge heeft verder een belangrijke trafiek van Mazda-auto's in de wacht gesleept. Het gaat om 15.000 Mazda's die vroeger via Bremerhaven werden aangevoerd en vanaf 1 april in onze kusthaven zullen worden gelost. Daarna ze in het pdi-centrum worden gepimped volgens de precieze wensen van de klant. Tenslotte worden de wagens weer uitgevoerd naar Rusland, Noorwegen, Zweden en Finland.

Beverly Screens in 3D

Vanaf nu kan men in het bioscoopcomplex Beverly Screens in Knokke-Heist ook films bekijken in digitale 3D. De 35 mm analoge projectoren werden de voorbije dagen vervangen door hypermoderne digitale Barco exemplaren. Dit laat de uitbaters eveneens toe om op termijn live concerten of opera uitvoeringen te programmeren. De benodigde 3D brilletjes kunnen door de klanten aangekocht worden, en bij een volgend bioscoopbezoek hergebruikt worden. De eerste films die vanaf deze week in 3D vertoond worden zijn ‘Animals United’, een animatiefilm en ‘Gulliver’s Travels’, een komedie met Jack Black in de hoofdrol. Beverly Screens opende in 1988 de deuren en beschikt over 4 comfortabele zalen.

Het volledige programma van de huidige en toekomstige films kan geraadpleegd worden op http://www.beverlyscreens.be/

Bouwvergunningen voor strandterrassen in Knokke-Heist

Op vraag van raadslid Kathleen van der Hooft heeft burgemeester Lippens bevestigd dat de bouwvergunningen voor de geplande strandterrasconstructies door Stedenbouw in Brugge werden goedgekeurd. De bezwaren die werden ingediend zijn inmiddels ook ongegrond verklaard. Tijdens het seizoen zal de gemeente strikt controleren of de uitbaters zich aan de vergunning houden. Een en ander sluit echter niet uit dat het gerecht nog steeds kan optreden in verband met de naleving van de raamverkoop.

24.2.11

Nieuwe ‘ontvanger’ legde de eed af in Knokke-Heist

Bij het begin van de gemeenteraad in Heist heeft Stein Moyersons donderdagavond de eed afgelegd als nieuwe ‘ontvanger’. Hij zal op 1 maart de functie van ‘financieel beheerder’ op zich nemen in de badstad. De 32-jarige Moyersons is getrouwd, heeft 2 zoontjes en woont in Zomergem. Hij studeerde af als handelsingenieur aan de Europese Hogeschool in Brussel en de universiteit van Greenwich. Verder werkte hij drie jaar lang als financieel beheerder bij het gemeentebestuur van De Pinte. Moyersons volgt Eric Pauwels op die sinds juli vorig jaar met pensioen is. Tijdens de overgangsperiode rustte de verantwoordelijkheid voor het gemeentelijk financieel beheer tijdelijk op de schouders van Patrik Bouillon, directeur Interne Zaken.

Vereremerking voor André Breckx, 50 jaar na Afrikaanse operatie

André Breckx, de voorzitter van de Seniorenadviesraad in Knokke-Heist, kreeg donderdagavond door burgemeester Lippens de herinneringsmedaille voor “Gewapende Humanitaire Operaties in Afrika in 1960” opgespeld. Breckx ging met 17 als vrijwilliger in het leger en vertrok in mei 1959 naar de militaire basis in het Congolese Kitona. Precies een jaar later moest zijn bataljon in Ruanda-Urundi tussenkomen bij de eerste confrontaties tussen Hutu’s en Tutsi’s. Naar aanleiding van de opstand van “La Force Publique” was Breckx verder betrokken bij de evacuatie-operaties van landgenoten via het toenmalige Usumbura. Toen de militairen in 1961 naar ons land terugkeerden bleef hij echter in Burundi en baatte er tot 1968 een horecazaak uit. Daarna kwam Breckx naar Knokke-Heist waar hij 20 jaar lang Le Petit Nice op het Rubensplein runde. Later baatte hij ook het cafetaria van het Cultuurcentrum Scharpoord uit.

Zwin Natuurcentrum perfect integreren in het landschap

Donderdagnamiddag heeft de West-Vlaamse deputatie bekend gemaakt dat de Tijdelijke Vereniging van Architectenbureau Coussée & Goris uit Gent en Grontmij uit Zaventem de ontwerper is van het nieuwe Natuurcentrum in het Zwin. Er werd gekozen uit vijf kandidaten. Het was gedeputeerd voor leefmilieu, natuur en landschappen Guido Decorte die de keuze toelichtte. De jury, onder leiding van Bernardo Secchi maar waarin ook de Vlaamse voorzitter van Natuurpunt zetelde, gaf de voorkeur aan het winnende ontwerp omdat het door zijn horizontale structuur zo perfect geïntegreerd is in het landschap. Het nieuwe centrum zou over drie jaar de deuren openen. Het Zwin Natuurcentrum in Knokke-Heist zal bestaan uit twee delen. Het eigenlijke bezoekerscentrum wordt opgetrokken in beton, maar langs buiten compleet met hout bekleed. Daarnaast komt er ook een deel met het cafetaria, een restaurant, seminarie-infrastructuur, documentatieruimten en een ticketingpunt. Verderop wordt vervolgens ook een kijkcentrum ingebouwd in de dijk. Dit gebouw is langs binnen in hout en langs buiten in beton. Het is de bedoeling dat dit beton met de tijd wat gaat verweren en als het ware deel wordt van het landschap. Gedeputeerde Guido Decorte zei dat het de bedoeling is om het nieuwe Zwin uit te bouwen tot een absolute topattractie aan onze kust. Binnenkort worden de plannen van het winnende ontwerp in de cafetaria van het Natuurcentrum Het Zwin tentoongesteld voor het grote publiek.

Je leest er HIER meer over

Pedofiele bejaarde moet huis verkopen

Een 72-jarige man uit Heist die na zijn celstraf wegens pedofilie terug in de buurt van zijn slachtoffers werd opgemerkt, verblijft momenteel in een psychiatrisch ziekenhuis in Beernem. De strafuitvoeringsrechtbank heeft nu beslist dat hij daar zal blijven tot het einde van zijn straf in februari volgend jaar. De man zelf wil na zijn vrijlating niet meer terug naar Heist en zal er noodgedwongen z’n huis verkopen.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Meer informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens vind je HIER.

Activiteiten in en rond Knokke-Heist

Activiteiten in en rond Knokke-Heist (klik voor meer info)


Oorlogsmijn uit vaarweg tot ontploffing gebracht

Een mijnenjager van de Nederlandse koninklijke marine heeft donderdag een Duitse zeemijn uit de Tweede Wereldoorlog tot ontploffing gebracht. Het explosief was woensdag gevonden ten noordwesten van Knokke-Heist vlakbij de drukke aanvaarroute naar Zeebrugge, Vlissingen en Antwerpen. Dat gebeurde tijdens een oefening van de 'Hare Majesteit Vlaardingen' bij het zeegebied Groote Bank. De zone werd met de sonar in kaart gebracht. Hierbij stuitte de bemanning op een Duitse GD-mijn uit de Tweede Wereldoorlog. Omdat de Duitse mijn naast een onderzeese kabel lag, werd de bom met een hefballon van de bodem getild en naar een veilige locatie verplaatst. Daar brachten marineduikers een vernietigingslading van 18 kilo TNT aan, waarmee het explosief vervolgens gecontroleerd tot ontploffing werd gebracht.

Johnny Depp te zien op Fotofestival Knokke-Heist…

Het Internationaal Fotofestival Knokke-Heist is dit jaar aan zijn 33ste editie toe en biedt opnieuw een verrassend rijk en gevarieerd overzicht op internationale fotografie. Onder het thema ‘Future Portraits’ zoomt het festival in op theatrale portretfotografie en de manier waarop hedendaagse media worden ingezet om dit genre nieuw leven in te blazen. Het festival loopt van 10 april tot 13 juni. In het tentoonstellingpaviljoen op het strand stelt videokunstenaar Robert Wilson levensgrote, verticale high definition videoschermen tentoon. De portretten duren tussen de drie en twaalf minuten maar worden in een loop afgespeeld alsof ze tot in het oneindige doorgaan. Wilson portretteert voornamelijk bekende persoonlijkheden zoals Jeanne Moreau en Johnny Depp. die hij in een strak geënsceneerde scenografie afbeeldt te midden van voor hen kenmerkende attributen. Heel wat andere fototentoonstellingen lopen gelijktijdig in Scharpoord, de Lagunahal en het Sincfala Museum.


Je leest er HIER meer over.

Knokke-Heist zo goed als herbicidenvrij

Het blijkt dat de badstad geen milieubelastende insecticiden meer gebruikt, met uitzondering bij het vernielen van wespennesten door de brandweer. De enige herbicide die nu nog gehanteerd wordt, is "Roundup Ultra", een stof die geen residu's achterlaat in de bodem en werkt via fotosynthese. Het product wordt nog tot eind 2014 ingezet tegen ongewenste plantengroei in de toeristische zone en dit enkel op verharde voetpaden en greppels. Om het ‘onkruid’ toch meester te blijven werden voor de toekomst diverse maatregelen genomen. Op alle oude begraafplaatsen werden de voetpaden en kale grond ingezaaid en worden nu als gazon onderhouden. Dat gebeurt niet alleen zonder herbiciden, maar het ziet er ook veel mooier uit. Om het meeste onkruid op de voetbalpleinen te lijf te gaan wordt ieder jaar van 1 bepaald voetbalplein de gazon afgefreesd en volledig opnieuw ingezaaid. Vroeger werd gesproeid met Bofix, een zeer vervuilende selectieve herbicide, die het onkruid in de gazons vernielde. De 20km hagen van de gemeente worden onkruidvrij gehouden door jaarlijks 11 maal manueel te schoffelen. Ook worden planten die veel last hebben van insecten zoals bladluizen, vervangen door meer resistente soorten. Verder wordt in grote struikenperken hakseling ingestrooid en wordt het onkruid op voetpaden en greppels verwijderd door borstelen of wegspuiten met hoge druk.


Hierbij 'voor en na' foto's van het kerkhof in Ramskapelle

23.2.11

Knokke-Heistse lobbyist toch diplomaat van de Comoren…

Koen Blijweert, een zakenman uit de Welseweg in Knokke, heeft voor het hof van beroep in Gent de vrijspraak gevraagd omdat hij zich uitgaf als diplomaat van de Federale Islamitische Republiek van de Comoren. Blijweert, een rijke lobbyist, is tevens een zelfverklaarde grote vriend van een hele reeks politici, magistraten, politiemensen en zakenlui. Daarnaast was hij als meesterlobbyist eind augustus ook aanwezig als zesde man tijdens de veelbesproken topontmoeting tussen N-VA en de MR. Toen de 53-jarige Blijweert vorig jaar bij een snelheidscontrole in Knesselare werd tegengehouden, gaf hij zich uit voor een diplomaat van de Comoren en wou zo aan de boete ontsnappen. Nu blijkt dat de man niet had gelogen, en dat zijn accreditatie momenteel in orde is. Overigens is de ‘aanmatiging van titels van een openbaar ambt' in ons land niet bij wet verboden omdat ‘diplomaat van de Comoren' geen Belgisch openbaar ambt is.

Waar kan men in Knokke-Heist het best Carnaval beleven?

Wie op zondag 6 maart de grote carnavalstoet in het centrum van Heist wil zien moet vanaf 14.30 paraat zijn. De carnavalwagens en groepen verzamelen op het Maes en Boereboomplein. Daarna volgt de stoet een parcours langs de Koudekerkelaan - Bondgenotenlaan - Kursaalstraat - Knokkestraat - Moefe - Pannenstraat - Krommedijk noord - Elizabetlaan zuid en de Graaf d'Ursellaan. De avondstoet op dinsdag 8 maart neemt deels een andere weg. De start is om 20u op het Maes en Boereboomplein. Vervolgens trekken de verlichte wagens en de groepen langs het Stationsplein - Kursaalstraat - Westkapellestraat - Noordstraat - Pannenstraat - Knokkestraat - Kursaalstraat - Bondgenotenlaan - Koudekerkelaan. Dan volgt de verbranding van Prins Carnaval vóór het stadhuis, en een vuurwerk op de Krinkelweide (het vroegere Oud Kerkhof). De rest van het gebeuren, vooral op zondag- en dinsdagavond voltrekt zich in en rond de Heistse cafés in het centrum en feesttenten op de parking van de Knokkestraat en De Bolle. Op maandagavond bieden een aantal kroegen sprot en andere lekkernijen uit de Noordzee aan.

Eerste “Pop & Jazz” Dag in Knokke-Heist

Nu zondag, 27 februari, staat in de badstad de eerste editie op het programma van de “Pop & Jazz-Dag: Feel the Groove” . Het gaat om een initiatief van deKunstAcademie Knokke-Heist. Het wordt een dag vol jamsessies en swingende workshops. Daarbij zetten niet alleen de eigen leerlingen 'pop&jazz' hun beste beentje voor. Er worden ook muziekstudenten van andere academies verwacht. Naast leerlingen en leerkrachten komen nog grote namen naar het unieke project. Richard Rousselet, Jazz-autodidact en lid van de Act Big Band, neemt de workshop bigband voor z’n rekening. Eric Melaerts, gitarist, producer en mediafiguur, staat in voor de workshop ‘pop’. Zondag rond 17u valt in het hoofdgebouw van deKunstAcademie ten slotte nog een gratis concert te beleven.

Sluise oppositie zet in op Tweede Verblijvers

De oppositiepartijen in onze buurgmeente Sluis wil dat de gemeente meer tweedeverblijvers toelaat. De fracties hebben een voorstel klaar waarin staat dat “alle huizen in de gemeente Sluis als tweede woning moeten gebruikt kunnen worden”. De partijen hopen dat huizen daardoor sneller worden verkocht en dus niet gaan verkrotten. "Beter een aantal weken per jaar bewoond dan helemaal niet", zegt men bij de drie oppositiepartijen. Sluis was in het verleden niet blij met het opkopen van panden door vakantiebewoners in de kleine deelkernen omdat dit in de winter leidde tot 'doodse dorpen'.

Activiteiten in en rond Knokke-Heist

Activiteiten in en rond Knokke-Heist (klik voor meer info)

Donderdag 03.03.2011, ev, 19u, Scharpoord: Chi Balance

Dinsdag 02.03.2011, 19.30u, Scharpoord: Een ontdekkingsreis naar geuren

Zondag 06.03.2011 en dinsdag 08.03.2011: Carnaval in Heist

Gifmengsters veroordeeld

De correctionele rechtbank in Gent heeft een 41-jarige vrouw uit Knokke-Heist en haar 67-jarige moeder veroordeeld wegens het mengen van slaappillen in het eten van een 45-jarige man uit Lovendegem. De moeder kreeg 12 maanden cel met uitstel opgelegd. Haar dochter kreeg twee jaar gevangenisstraf, waarvan de helft met uitstel. De vrouw van 41 bekende slechts één poging tot vergiftiging en beweerde dat ze op die manier een einde wou maken aan de relatie. Ze haalde de pillen bij haar moeder, die ze meenam uit het bejaardentehuis waar ze verblijft. De vrouw zou haar ex-vriend ook hebben willen bestelen, om het geld te geven aan een Turkse minnaar. De rechtbank achtte de feiten bewezen en wees erop dat de kalmeringsmiddelen de dood hadden kunnen veroorzaken. Het slachtoffer kreeg een schadevergoeding van 2.700 euro toegekend. Het openbaar ministerie vroeg de onmiddellijke aanhouding van de Knokke-Heistse, maar daar ging de rechtbank niet op in.

Bijzonder Nood- en Interventieplan voor Veilig Carnaval

In Knokke-Heist hebben de gemeentediensten een Bijzonder Nood- en Interventieplan (BNIP) uitgewerkt voor het komende carnaval. Op de Carnavalzondag 6 maart worden in Heist zo'n 15 à 20.000 mensen verwacht, en dinsdagavond 8 maart circa 10.000. Het opstellen van het interventieplan gebeurde door de Dienst Openluchtanimatie in overleg met de Lokale Politie, Brandweer, Spoeddienst Ziekenhuis en de Communicatiedienst. Alle mogelijke risico's werden ingeschat, en de nodige maatregelen uitgewerkt. De Brandweer is versterkt stand-by, ook op locatie in Heist. Ziekenhuis en politie hebben verder uitgebreide permanentie. Voor de verkeersregeling alleen al worden 40 politiemensen ingezet. Het bestuur heeft het volste vertrouwen dat ook dit jaar Carnaval in een prettige sfeer zal verlopen, met een minimum aan (kleine) incidenten. Sinds de invoering van plastic bierglazen, werd bij de spoeddienst van AZ ter Linden alvast geen enkel slachtoffer met snijwonden meer binnengebracht. Mocht er met Carnaval onverhoopt toch iets serieus mislopen, dat komt onmiddellijk een Gemeentelijk Coördinatiecomité samen en wordt een evacuatieplan ontplooid.


Werkzaamheden aan banden met Carnaval

Vanaf zaterdag 5 maart tot en met woensdag 9 maart mogen vanwege de Carnavalviering geen wegwerkzaamheden doorgaan in en rond het centrum van Heist. Alle aan de gang zijnde werken moeten uiterlijk tegen vrijdag 4 maart beëindigd worden. Dat houdt onder meer ook in dat alle sleuven en putten op een duurzame manier gedicht moeten zijn. Verder dienen ook allerhande losse werf- en bouwmaterialen en overbodige signalisatieborden verwijderd worden.

Film met Knokke-Heistse acteur op Cinequest Festival in Californië

Komende dinsdag 1 maart gaat in de Noord-Californische stad San Jose het filmfestival Cinequest van start. Op het programma ook drie Vlaamse films, waaronder de prent ‘Adem’, waarin de Knokke-Heistse acteur Rik Verheye een hoofdrol speelt. De film van Hans Van Nuffel vertelt het aangrijpende verhaal van twee patiënten die een moeizame vriendschap onderhouden tijdens hun opnames in het ziekenhuis. Elk van hen heeft zijn eigen manier om om te gaan met hun ziekte mucoviscidose. De prent heeft al diverse prijzen in de wacht gesleept. Onder de titel “Oxygen” zal de film nu in de States vertoond worden op 2, 3 en 11 maart. Met de andere Vlaamse films die in San Jose zullen te zien zijn gaat het om ’22 mei’ en ‘En waar de sterre bleef stille staan’.

22.2.11

De verschuiving van stranduitbatingen in Duinbergen

Donderdagavond zal de gemeenteraad in Knokke-Heist de tarieven voor de strandcabines hervaststellen. De prijzen blijven ongewijzigd, maar meteen zal worden rekening gehouden met de nieuwe locaties van een aantal blokken strandtenten in de toekomst. Ondertussen heeft de gemeente bevestigd dat de strandconcessie van Blue Marlin in Duinbergen pas volgend jaar oostwaarts opschuift. Komend seizoen blijft de uitbating dus op de huidige locatie. In september kan de bouw van het nieuwe VVW-clubhuis bij die site toch ongestoord van start gaan. Er is naast de Blue Marlin namelijk voldoende plaats om de vrachtwagens toe te laten de fundamenten van het nieuwe gebouw te gieten. Pas volgend jaar zal de ligplaats voor de catamarans de concessie van de Blue Marlin innemen.

Toch plaatselijk verkeer bij aanleg Speelmanrotonde?

Op 26 april start in Knokke-Heist de aanleg van de rotonde die de wijk Heulebrug moet ontsluiten via de Heistlaan. Tijdens deze periode is de weg onderbroken voor alle verkeer. Op vraag van de omwonenden heeft het schepencollege naar een oplossing gezocht om het plaatselijk verkeer van personenwagens toch nog mogelijk te maken. Voor het verkeer komende uit de richting Heist zou er boven een ingebuisde gracht naast de Heistlaan een tijdelijke asfaltweg van 150 meter lang aangelegd worden. Voor de rooien van de struiken en de afsluiting van de toegang tot het natuurgebied moet wel nog het advies van het Agentschap Bos en Natuur ingewonnen worden. Het verkeer vanuit Ramskapelle zou via de Isabellastraat door Heulebrug geleid worden. Naast het bestaande fietspad zou een asfaltstrook aangelegd worden, wat een blijvende oplossing zou zijn voor de landbouwers die met grote machines door de Isabellastraat moeten rijden. De aanleg van de rotonde moet klaar zijn tegen 1 juli.

Tibetaanse vrouw uit Heist blijft aangehouden

De raadkamer heeft opnieuw de aanhouding verlengd van de Tibetaanse vrouw uit Heist die vorig maand haar baby van 11 maanden om het leven bracht. De 31-jarige vrouw doodde het kind door haar hand op de mond van de baby te leggen. Ze deed dat omdat het meisje teveel weende. De baby werd door de echtgenoot uit vluchtelingenkoppel aangetroffen toen hij van z’n werk in hun appartement in de Bondgenotenlaan thuiskwam. Het meisje bewoog niet meer. Bij aankomst in het ziekenhuis kon echter enkel de dood worden vastgesteld. Het Tibetaanse gezin had twee kinderen.

Activiteiten in en rond Knokke-Heist

Activiteiten in en rond Knokke-Heist (klik voor meer info)

Woensdag 02.03.2011 ev, Scharpoord: Fotografie Thuis en op Vakantie

Maandag 28.02.2011, 19u, CC Scharpoord, Oorkaarsen

Dinsdag 01.03.2011 ev: De Vonk, Knokke: Initiatie Internet.

Zondag 27.02.2011, 10u, Sincfala Heist: Voorjaarslezing: Vlucht naar Penzance

Een doodgewone avond op Westkapelse planken

Het Westkapels Amateur Theater (WAT) brengt binnenkort een nieuwe toneelproductie op de planken. Met het stuk “‘n doodgewoon avondje” speelt het gezelschap een komedie gekruid met komische situaties, spanning, moord en sensatie. Kortom alle elementen die nodig zijn om een toneelliefhebber een avondje lachen te bezorgen. Het stuk werd geschreven door oud-Westkapellenaar Johan Deckers en het werd bijna 25 jaar geleden voor het eerst uitgevoerd. Het Westkapels Amateur Theater werkt dit jaar voor het eerst samen met regisseur Marnik Bellecoste. Hij zorgt ervoor dat volgende acteurs en actrices zonder plankenkoorts op het podium verschijnen : Elien Crul, Gianna Depaep, Manu Devoogdt, Luc Dhondt, Glenn Gillis, Marie-Claire Paeye, Christophe Vandewalle & Francine Verwee.

Voorstellingen: vrijdag 18, zaterdag 19 en zaterdag 26 maart, plus vrijdag 1 & zaterdag 2 april telkens om 20u30 en op zondag 27 maart om 15u. Plaats van de opvoering:de parochiezaal van Westkapelle.
Toegangsprijzen: Voorverkoop :7 euro Aan de deur : 8 euro
Kaarten zijn in voorverkoop verkrijgbaar bij K. Lefever, Dorpstraat 110, Westkapelle , tel: 050/ 60.78.24 of Schoonheidsinstituut Kelly, Knokkestraat 64, Heist aan Zee , tel: 050/ 51 53 17 of online via
www.toneel-wat.be.

21.2.11

Weer maandelijks voorjaarslezingen in Sincfala Heist

Samen met Guthago organiseert het Sincfala museum in Heist de komende maanden weer een aantal voorjaarslezingen op zondagvoormiddag. Het gaat onder meer om het verhaal van de bezoeken van Napoleon aan onze streek. Verder een lezing over ‘Recent archeologisch onderzoek in Knokke-Heist en omgeving’. De eerste voordracht in de reeks gebeurt nu zondag 27 februari om 10u onder de titel “Vlucht naar Penzance”. Auteur A.J. Beirens vertelt het wedervaren van heel wat Heistse en Zeebrugse vissers, die bij het begin van de Tweede Wereldoorlog naar Engeland zijn uitgeweken. Het is een verhaal vol trieste en ook plezierige anekdotes over het leven van de Vlaamse vissersvluchtelingen in Groot-Brittannië.


Sincfala, Pannenstraat, Heist, zondag 27 februari, 10u: lezing "Vlucht naar Penzance"

Groeiend vluchtelingenprobleem voor Zeebrugge?

Volgens de Werkgroep Veilige Haven zal de Zeevaartpolitie in Zeebrugge zich vanaf volgende maand nauwelijks nog bezighouden met de aanpak van het illegalenprobleem en opvang van vluchtelingen. Er mag dan ook een grotere toevloed van illegalen verwacht worden, niet alleen in het havengebied zelf maar ook in de hele regio van Knokke-Heist tot Blankenberge. Een en ander is het gevolg van een reeds langs aanslepend personeelstekort. Bij de Zeevaartpolitie in onze kusthaven is namelijk amper 57 procent van het personeelsbestand beschikbaar. Door dit personeelstekort komt de veiligheid in het havengebied in het gedrang en wordt de controle op vluchtelingen fors teruggeschroefd. Op papier bestaat de dienst nog, maar in de praktijk is dat niet meer het geval. De situatie wordt mogelijk nog erger gemaakt door de verwachten influx van vreemdelingen uit het Noord-Afrikaanse conflictgebied.

Paradijs op de Carnavalstoer

Net als de voorbije jaren pakt de lokale omroep Radio Paradijs in Knokke-Heist de komende weken andermaal uit met de nieuwste en beste Carnavalhits. Dat is zeldzaam. In ons land besteden bitter weinig omroepen aandacht aan het volkse carnavalgebeuren. Wat meer is, op Carnavalzondag wordt door de omroep enkel Carnavalmuziek geprogrammeerd. Meer bepaald worden op zondag 6 maart op Paradijs van 13.30u tot 18u de "Beste Carnavalsplaten Aller Tijden" uitgezonden. Het gaat daarbij ondermeer om nummers van Andre Van Duin, Corry Van Gorp, Arie Ribbens en het Lowland Trio. Ook het bijzonder zeldzame “Heist viert Carnaval” van wijlen Willy Lustenhouwer wordt van onder de confetti gehaald. Paradijs heeft via Berkmusic uit Eindhoven al de nieuwe releases gekregen. Berkmusic is al jaren actief in vooral het uitbrengen van Feestmuziek en het Nederlandse levenslied. Vroeger was Telstar, de platenuitgeverij van Knokke-Heistenaar Johnny Hoes, op dat vlak de nummer één.


Paradijs is te beluisteren in Knokke Heist op FM 105,1 MHZ, verder op elke pc via de livestream en wereldwijd ook op de iPhone via Radio.be en op de andere smartphones met Android, Palm, Blackberry en Samsung Bada operating systemen bij middel van een gratis app van TuneIn.Radio.

Carnavaltoppers dit jaar zijn
De Alpenzusjes met Van Voren en Naar Achter
Gebroeders Ko met Helikopter
Jan Van Brusselband / Wat zullen We Doen Met De Dronken Zeeman
Dikdakkers / Dikdakkerdans
Deurzakkers / We Doen Vannacht Het Licht Wel Uit
Johnny Gold / We Gaan Roeien
One Two Trio / Sepergave Tijd
Jettie Palletie / Sleetje Rijen
DJ Maurice / Houdoe
Stef Ekkel / Ik Heb Je Sleutel Weggesmeten

Dwarsliggers primeur voor bibfiliaal Heist

Het bibliotheekfiliaal in Heist heeft zopas als primeur twee ‘Dwarsliggers’ aangekocht. Dat zijn kleine lichtgewicht boekjes die men horizontaal vasthoudt om de tekst te lezen. Net als een tekst op een smartphone die men horizontaal houdt. Dwarsliggers zijn heel handig om mee te nemen, in de achterzak of handtas. Met z’n formaat van 12 bij 8 cm kan men een dwarsligger steeds met één hand vasthouden en overal lezen. De bibliotheek in Heist beschikt nu om te beginnen over twee van deze lichtgewicht boekjes: de thriller Kolyma van Tom Rob Smith en Schot in de roos van Jill Mansell.

Cursus Natuur in Zicht

Het Centrum voor Natuur- en milieu-educatie pakt in Knokke-Heist vanaf april uit met een nieuwe cursus ‘Natuur-In-Zicht’. Door de cursus krijgt men meer inzicht in de natuur in en rondom het Zwin. Voor elk thema van ecologie, planten en dieren tot landschappen en biodiversiteit is een binnenactiviteit en een excursie voorzien. In de buitenactiviteiten verbazen de natuurbegeleiders de deelnemers met wat de natuur in de eigen omgeving nog allemaal te bieden heeft. De cursisten fietsen doorheen de Zwinstreek, ontdekken planten in de duinen en op het strand en gaan op zoek naar kikkers en vleermuizen in de schemering. Voor deze cursus Natuur-In-Zicht wordt samengewerkt met Bezoekerscentrum Het Zwin. De cursus gaat op donderdag 28 april van start.


Bezoekerscentrum Zwin, Graaf Léon Lippensdreef 8, 8300 Knokke-Heist. Van donderdag 28 april 2011 tot 30 juni 2011, telkens van 13 tot 16 uur. Kosten: 60 euro. Meer info Ann D'heedene, CVN, ann.dheedene@c-v-n.be, 050 82 57 26.

Het Internationaal Fotofestival Knokke–Heist in het teken van ‘Future Portraits’

Over de diverse tentoonstellingen naar aanleiding van de 33ste editie van het Internationaal Fotofestival Knokke-Heist kun je HIER alle informatie terugvinden.

Celstraf voor Knokke-Heistenaar die z’n moeder van de trap duwde

Een 59-jarige man uit Knokke-Heist moet drie jaar de cel in voor poging tot doodslag op zijn 81-jarige moeder. Op 15 juni vorig jaar duwde hij de vrouw, die een pension uitbaat, van een terrastrap. Daarna zou hij geprobeerd hebben haar te verstikken met een natte handdoek. De dader zei dat hij enkel het bloed probeerde af te vegen, maar de getuigen spraken dat tegen. De vrouw overleefde het gebeuren omdat ze zich hevig verzette en passanten haar te hulp snelden.

Knokke-Heistse als vrijwilliger op hospitaalschip

Vanaf april gaat de 25-jarige Anouska Wisse uit de badstad zich inzetten aan boord van een hospitaalschip van Mercy Ships. De organisatie werd gesticht in 1978 en voert jaarlijks aan boord van haar hospitaalschepen een paar duizend levensveranderende operaties uit. Mercy Ships België wordt geleid door Bert Van Dijk, die in Knokke-Heist woont. Anouska was eerder drie jaar aan de slag in de thuisverpleging en werkt momenteel voor Gezondheidszorg Oostkust. Binnenkort zal ze 4 maanden lang in de weer zijn aan boord van de “Africa Mercy”, dat in Sierra Leone ligt afgemeerd. Het is ‘s werelds grootste particuliere hospitaalschip. Mercy Ships België is trouwens nog op zoek naar vrijwilligers uit de medische sector. Ook aan administratief- en keukenpersoneel is nood. Meer info op http://www.mercyships.be/

N-VA in Knokke-Heist maakt zich klaar voor 2012

In Knokke-Heist werd op de ledenvergadering van de N-VA een nieuw bestuur gekozen. Cathy Coudyser volgt daarbij zichzelf op als voorzitter. Cathy zetelt ook in de partijraad van de N-VA en is momenteel eerste opvolger voor de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Ondervoorzitter is Marc Van Landeghem, nieuwkomer in Knokke-Heist en bewuste Vlaming. Secretaris is Danny Bossaert, bekende middenstander, die actief is in diverse socio-culturele verenigingen. Ann Pollet, advocate en dochter van gewezen VU-gemeenteraadslid Gilbert Pollet is jongerenverantwoordelijke en Freddy Demey, havenarbeider, werd aangesteld tot webmaster en verantwoordelijke voor de digitale berichtgeving. Ander opmerkelijk bestuurslid is Gust Smeyers, vader van Kamerlid Sarah Smeyers, de N-VA specialiste asiel en migratie. De N-VA kan in Knokke-Heist verder rekenen op de jarenlange ervaring van schepen Ingrid Reubens en gemeenteraadslid Jan Vansteenkiste. Jan is tevens het boegbeeld van Ramskapelle. Als directeur van diverse rust- en verzorgingsinstellingen komt zijn ervaring ook goed van pas in de OCMW-raad. Samen met het nieuwe bestuur gaat Cathy Coudyser de N-VA leiden naar de gemeente- en provincieraadsverkiezingen van 2012.

Nieuwe inspraak- en informatieronde in Knokke-Heist

Komende maand worden in de badstad weer de concrete plannen van het gemeentebestuur voor 2011 toegelicht. Dat gebeurt onder het motto ‘ZEG’ in alle deelgemeenten tijdens de jaarlijkse informatie- en inspraakronde. Tijdens deze sessies doet een medewerker van de dienst Communicatie uit de doeken welke belangrijke projecten er dit jaar op stapel staan. Aansluitend krijgen alle aanwezigen de kans om vragen te stellen aan de burgemeester en de problemen in de gemeente aan te kaarten. Alle voorstellen worden nauwgezet genoteerd en achteraf bezorgd aan de bevoegde gemeentelijke diensten. De inspraak- en informatieronde is voor alle inwoners en tweedeverblijvers een unieke kans om actief mee te werken aan het gemeentelijk beleid. Persoonlijke zaken en kleine klachten in verband met de leefomgeving kunnen schriftelijk en in alle discretie aan het gemeentebestuur bezorgd worden.


Datums en locaties:
Dinsdag 15 maart om 19.30 uur: CC Scharpoord Knokke
Woensdag 16 maart om 19.30 uur: Ravelingen Heist
Dinsdag 22 maart om 19.30 uur: 't Zaaltje Ramskapelle
Woensdag 23 maart om 19.30 uur: In 't Dorp, Westkapelle
Zitdag burgemeester Lippens:
Op vrijdag 25 februari om 9 uur houdt burgemeester Lippens in zijn kabinet in het stadhuis op het Verweeplein in Knokke zijn spreekuur.

Puike prestatie voor de basket ONE en TWO

De Knokke-Heistse basketheren hebben afgelopen weekend in de Stormmeeuw in Eerste Landelijke prima gepresteerd in de regionale derby tegen Racing Brugge. De heren van BC Namedis chape wonnen uiteindelijk het pleit met 70-65. De ONE staat nu 9de op 14 ploegen. Zondag deed ook de Two (foto) een gouden zaak in 4de provinciale. Ze wonnen in Koekelare met 57 - 59. De poort staat nu wagenwijd open voor promotie naar 3de provinciale. De Two staat nu 2de op 12 ploegen. Minder goed nieuws was er van de basketdames. Zij verloren met 52-67 tegen BBC Brasschaat. Een slecht tweede quarter heeft de kustdames de das omgedaan.

20.2.11

Voetbalzondag met bitter weinig resultaat

De ploegen in de badstad hebben een voetbalzondag achter de rug met bitter weinig resultaat: verlies voor Knokke en Westkapelle en gelijkspel voor Heist. In Eerste Provinciale verloor FC Knokke op eigen terrein met 1-2 van het voorlaatste geklasseerde Varsenare. Knokke staat 8ste in het klassement met 30 punten. In Tweede Provinciale A versloeg Jabbeke de ploeg van VVWestkapelle met 5-3. VVW blijft op de voorlaatste plaats met 14 punten. In Derde Provinciale B speelde Heist thuis 1-1 gelijk tegen Gistel. Heist legt met 32 punten beslag op de 6de plaats in de rangschikking. In Vierde Provinciale B verloor Zeebrugge met 2-4 van Gits. Moerkerke versloeg Daring Brugge met 2-1. Moerkerke staat 2de in de rangschikking met 36 punten. Zeebrugge staat 12de met 11 punten.

‘Leve de Zee’ van 29 april tot 15 mei

Van 29 april tot 15 mei wordt van Knokke-Heist tot De Panne weer de ‘uitgebreide’ ‘Week van de Zee’ gehouden. Tijdens deze periode wil de Provincie West-Vlaanderen met de slogan ‘Leve de Zee’ de aandacht vestigen op de zorg voor natuur en milieu aan de kust. Er worden tal van activiteiten georganiseerd. Dit jaar is de ‘Week van de Zee’ aan zijn vijftiende editie toe. Stripheld Jommeke en zijn vriendjes zijn de ambassadeurs van deze feesteditie. Tijdens de week kan zowel het basisonderwijs als het secundair onderwijs deelnemen aan workshops en veldwerkactiviteiten. Daarnaast ook wandelingen in de Kleiputten, Zwinduinen en andere natuurreservaten. In het weekend van 14 en 15 mei vinden verder nog boeiende activiteiten plaats tijdens ‘Zwin op stelten’. Een uitgestippelde route doorheen het Zwin loopt dan langs een twintigtal ‘stopplaatsen’ met gratis smaakmakers van workshops en wandelingen die het Zwin aan haar bezoekers aanbiedt.

Treinverkeer Brussel - kust vertraagd

Het treinverkeer tussen Brussel-Zuid en de kust verliep zondagnamiddag flink vertraagd. Dat kwam door een defecte bovenleiding tussen Aalter en Beernem. Rond 14 uur moest daardoor op het traject een trein halt houden. De reizigers konden binnen het uur met vervangingsbussen verder reizen, maar de trein moest daarna nog weggesleept worden. Tussen Aalter en Beernem is daardoor maar één spoor beschikbaar in beide richtingen. Op de lijnen van Brussel naar Knokke/Blankenberge en Oostende waren er trouwens al vertragingen, omdat er ook gewerkt wordt tussen Brussel-Zuid en Denderleeuw.

Volgorde Heistse Carnavalstoet 2011

In de badstad werd zopas ook de volgorde van de grote en kleine Carnavalwagens bekend gegeven voor de Carnavalstoet op zondag 6 maart. De details kan men HIER terugvinden.

Heulebrug houdt jaarlijkse vergadering

Op dinsdag 1 maart wordt door het buurtcomité van de Heistse deelkern Heulebrug de jaarlijkse Algemene Vergadering gehouden. Dat gebeurt ’s avonds om 20u in ‘De Korenbloem’ langs de Breed Veertien. Iedereen die lid is of lid wordt, en 18 is, heeft stemrecht op de AV. Tijdens de vergadering worden de voorbije activiteiten geëvalueerd en de koers bepaald die in de toekomst zal gevaren worden. Om de twee jaar worden ook de bestuurders van het buurtcomité gekozen.

Carnaval in Knokke-Heist evenaart weer record

Met niet minder dan 34 grote wagens, 16 kleine en meer dan 3.500 figuranten evenaart de Heistse Carnaval op zondag 6 maart weer een record. Verder zullen dertig van die wagens ook deelnemen aan de verlichte avondstoet op de dinsdag erna. Volgens de organisatoren mag het gebeuren zich gerust “het grootste Carnaval van West-Vlaanderen” noemen. Zoals bekend wordt vijftig jaar kindercarnavalstoet de rode draad door de vieringen. Het is inderdaad een halve eeuw geleden dat er mede onder de impuls van ere-schepen Robert De Corte gestart werd met een stoet op zondag. Hoe oud de carnavalviering in Heist is kan trouwens niemand meer achterhalen. Wel is zeker, dat de verklede voetbalpartij tussen de plakkers en de vissers dateert van 1928. Op zaterdag 5 maart wordt op het Stadhuis van Heist Robert De Corte in de bloemetjes gezet. Daarna volgt de aanstelling van Franky Van Lerberghe als Prins Carnaval onder de naam Franky I. Meteen een prima verjaardagsgeschenk voor de prins, gezien hij een paar uur later op ‘tram 4’ stapt.

Natuurpunt zet in op samenleven met de vos

Van de persaandacht rond de vos in Knokke-Heist maakt Natuurpunt gebruik om de Vlaamse gemeenten andermaal op te roepen om te kiezen voor een preventieve aanpak van de vossenproblematiek. Daarbij kunnen ze hun inwoners aansporen om kippen en ander pluimvee te beschermen door een goed afgesloten nachthok te voorzien. Al meer dan 100 Vlaamse gemeenten hebben laten weten dat ze zich willen inzetten voor deze preventieve aanpak. De gemeente Rumst heeft zelfs een subsidiereglement opgesteld voor het vosvrij inrichten van een kippenren. Natuurpunt vraagt zich af of de Vlaamse gemeenten niet eerder nood hebben aan een goede preventiecampagne, dan aan de bestrijdingsvoorstellen van de minister.

Franky I is nieuwe Carnavalprins in Heist

Op het Prinsenbal in de Heistse Zaal Ravelingen is zaterdagavond Franky Van Lerberghe verkozen tot nieuwe Prins Carnaval. Hij versloeg daarbij Wim Deweirdt, die vorig jaar de scepter zwaaide als Prins Wimpie I. De nieuwe Prins Franky I is 39, bediende bij de vakbond en een “rasechte carnavalist”. Ondertussen stromen de gelukwensen bij bosjes toe op de facebooksite van de nieuwe Carnavalprins, die op 5 maart officieel wordt aangesteld samen met zijn roosje Vanessa Denoyelle.