27.12.13

Nieuwe retributie voor opzoeking stedenbouwkundige plannen

Wie in Knokke-Heist een stedenbouwkundig plan wil opzoeken in het archief, betaalt hiervoor vanaf 1 januari 2014 een retributie. Aangezien er bij een opzoeking heel wat administratief werk komt kijken, zal er vanaf 1 januari 50 EUR worden aangerekend per opzoeking. In de kostprijs zijn 1 planafdruk of het plan op USB-stick inbegrepen. Wie een extra planafdruk wil, betaalt hiervoor 5 EUR. Een extra plan inscannen, doormailen of het op een eigen USB stick plaatsen kost 3 EUR. De nieuwe retributie werd ook ingevoerd omdat sommige mensen om de haverklap uit nieuwsgierigheid stedenbouwkundige plannen kwamen opvragen zonder dat ze daar eigenlijk iets mee van plan waren. 

Diamanten huwelijksjubileum voor echtpaar De Ridder-Hoefkens

Marcel De Ridder en Antonia Hoefkens vierden zopas hun diamanten huwelijksjubileum in zaal de Schakel in Duinbergen. Het koppel trouwde op de laatste dag van het jaar 1953. Marcel werd geboren op 19 december 1928 in Bornem. Hij werkte bij zijn vader als garagist en startte na zijn huwelijk als zelfstandig garagist. Antonia, geboren in Kontich op 15 november 1929, werkte aanvankelijk in een kledingwinkel in Aartselaar, maar na haar huwelijk met Marcel hielp ze hem in de zaak. Samen kregen ze 4 kinderen, 8 kleinkinderen en 9 achterkleinkinderen. Het volgende achterkleinkind wordt verwacht in mei. Marcel en Antonia zijn beiden reeds 15 jaar bestuurslid van Ziekenzorg Duinbergen.

Verkaste Tussen2Feestenloop groot succes in Knokke-Heist

Donderdagavond namen in de badstad 1.075 sportievelingen deel aan de Tussen2Feestenloop. Het evenement, dat georganiseerd werd door de personeelsraad van de brandweer, was voor deze 6de editie verkast van Westkapelle naar de winkelstraten van Knokke. Het was meteen een groot succes. Op het programma een kinderloop van 1 km, gevolgd door een 5 km en 10 km loop door de Lippenslaan en de Dumortierlaan. Onder de deelnemers alvast “meer Knokke-Heistenaars dan toeristen”. Verder was ook het “frisse weer ideaal”. De wedstrijd over de lange afstand werd gewonnen door Bruggeling Nico Algoet (33'12"). Bij de dames was opnieuw Annemie Danneels uit Knokke-Heist de snelste. Zij liep de afstand in 38'02". Er waren ook heel wat ludieke deelnemers. Prettig gestoord was het in alle geval: “Opvallend veel lopers stopten aan de bevoorrading met jeneverkes”. 

De UITSLAG vind je HIER

Foto: met dank aan Schepen Anthony Wittesaele

Bestelwagen uit Knokke-Heist betrokken bij ongeval

Het ongeval gebeurde donderdagavond laat langs de N49 in Maldegem, toen een wagen met Nederlandse nummerplaat op de N49 links wou afslaan richting Sluis. Van de andere kant kwam een bestelwagen van de bouwonderneming Cools op weg naar Knokke. Door een onbekende reden konden de wagens mekaar niet meer ontwijken. De Nederlandse wagen kwam door de klap tegen een verkeerslicht terecht. Eén persoon uit de Nederlandse wagen en twee personen uit de bestelwagen werden met verwondingen naar het ziekenhuis is Sijsele overgebracht. Door het ongeval werd de rechterrijstrook van de N49 richting Knokke een tijdlang afgesloten voor het verkeer. 

26.12.13

Nieuwe Smartphone gekregen? Wat met de oude?

Ook in Knokke-Heist lagen heel wat laatste-snufje-smartphones onder de kerstboom. Maar wat gebeurt er met de oude smartphone? Die verdwijnt algauw ergens achterin een lade met de gedachte die misschien ooit nog als reserve gsm te kunnen gebruiken. Maar men kan er betere dingen mee doen!
Doe jezelf gratis een digitale radio kado
De beste oplossing is je oude smartphone te gebruiken als muziekcentrum en digitale radio-ontvanger. Wat kun je doen? Haal dié apps die je toch nooit gebruikt van je oude smartphone af. Download dan de app “TuneIn Radio”. Zelfs zonder simkaart (die zit in je nieuwe smartphone) werkt je oude smartphone perfect in een Wifi-omgeving. Verbind vervolgens je oude smartphone via de jack met je stereo-installatie en je kunt via TuneIn Radio kiezen uit zo’n 50.000 radiostations van over de hele wereld. Je kan moeiteloos de VRT ontvangen, maar ook het kleinste radiostation ergens in Zuid-Afrika of op Antartica. Je kan zelfs luisteren naar de programma’s van de legendarische Radio’s Veronica en Caroline zoals die vandaag worden uitgezonden, maar ook naar de historische opnames van Radio Veronica zoals die in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw vanuit zee te horen waren. Probeer ook stations zoals WABC Airchecks (met gouwe ouwes) uit New York, de nieuwe Mighty 690 uit Californië, of Radio Dismuke (met zeer oude Jazz) uit Chicago en Mix'80s (de beste muziek uit de jaren 80 vanuit Australië). Je kan de resterende capaciteit van je oude smartphone ook opvullen met je geliefkoosde mp3-muziek. Op die manier kun je via je oude smartphone en je stereoinstallatie in superkwaliteit luisteren naar al de muziek die de wereld maar te bieden heeft en het kost je geen cent. Je kan onder meer ook je oude smartphone permanent laten opladen, dan heb je er weinig omkijken naar. Omdat je oude smartphone in bedrijf blijft kun je ook makkelijk zien wanneer er een update is voor een of andere app, zodat je oude apparaat steeds bedrijfsklaar blijft in geval er iets gebeurt met je nieuwe smartphone. Trouwens je kan je oude smartphone in een Wifi-omgeving ook gebruiken om spelletjes te spelen, als i-pod, om foto’s te bekijken, als wekker, of om met een geschikte app in te zetten als remote voor je smart-tv, of om te skypen, of als wifi-telefoon…

Tien jaar jeugdpoëziewedstrijd van de Marnixring in Knokke-Heist

De jeugdpoëziewedstrijd ingericht door Marnixring ‘De Blinckaert’ in samenwerking met de Bibliotheek en Cultuurcentrum Scharpoord viert in januari zijn 10e verjaardag. Naar aanleiding van deze feesteditie organiseren de Marnixring, naast de klassieke prijsuitreiking op 29 januari, ook een tentoonstelling met een bloemlezing uit de 60 winnende gedichten en geven wij de bundel ‘Poëziekronkels. 10 jaar jeugdgedichten’ uit.
‘Jeugdpoëziefeest 2005-2014: een eerste kennismaking’

Reeds 10  jaar  nemen gemiddeld 750 leerlingen uit de regio Brugge – Oostkust - Zeeuws-Vlaanderen aan de poëziewedstrijd deel. De wedstrijd richt zich tot de derde graad van het lager onderwijs en de eerste graad van het middelbaar onderwijs. De jongeren worden uitgenodigd om rond een specifiek thema poëzie te schrijven. Deze tentoonstelling is een kennismaking met enkele van de 60 winnende gedichten van de afgelopen 10 jaar. De illustraties zijn van de hand van Sabien Clement. Een uitgebreide bloemlezing is vanaf 27 januari te zien in de tentoonstelling in de foyer.

Kerstwakboarden in Knokke-Heist

Het onverwachte mooie weer en een blits-facebook actie zorgden ervoor dat er vandaag voor de eerste keer watersporters konden wakeboarden op kerstdag in België. Woensdagmorgen stuurde Lakeside Paradise de boodschap de wereld in dat iedereen als kerstcadeau gratis mocht komen "kabelen" vanaf 14u. Ongeveer 30 moedigen daagden op kerstdagnamiddag op en zorgden voor een unieke wakeboardsessie. Zon, warm voor de tijd van het jaar, bijna geen wind en kerstmuziek op de achtergrond. Ook veel supporters, nieuwsgierigen, fietsers en wandelaars rond het Duinenwatermeer waren van de partij. Alleen een witte kerst kan volgend jaar beter doen.

Wegwerkzaamheden Dudzelestraat

Vanaf 7 januari tot eind januari 2014 zijn er wegwerkzaamheden met verkeershinder gepland langs de Dudzelestraat (N376).  Ter hoogte van de wegwerkzaamheden zal de zuidelijke rijbaan worden afgesloten voor het verkeer.  Het verkeer zal beurtelings door kunnen rijden via de noordelijke rijbaan. Het verkeer zal geregeld worden met verkeerslichten. De werkzaamheden situeren zich ongeveer vanaf de Zuidwatergang tot aan de Oostkerkestraat.

24.12.13


Vrachtrijders mogelijk vast in Engeland door storm

De uit Noord-Engeland inkomende ferry Pride of York van P&O zal maar pas tegen de middag afmeren in Zeebrugge, met zo'n vier uur vertraging op het gewone schema. Door de storm kon het schip amper tegen 14 knopen de overtocht maken, waar gewoonlijk tegen bijna 20 knopen wordt gevaren.
Afgelopen nacht werd de haven van Dover gesloten en verschillende ferries uit ondermeer Calais en Duinkerke lagen langer dan tien uur op zee te wachten om af te meren. Maandagochtend hernam het ferryverkeer maar de schema's liggen overhoop.
Voor de vrachtrijders is de chaos een ramp want heel wat verse waren geraken te laat op de markten in Londen en heel wat Belgische en Nederlandse vrachtchauffeurs kunnen niet terug voor de kerstviering omdat het ferryverkeer deze avond traditioneel stopt voor 24 uur. Hopelijk hebben zij nog plaats op de pendeltreinen van Eurotunnel maar die rijden ook onregelmatig.
In de haven van Zeebrugge is alles weer normaal, zegt gedelegeeerd bestuurder Joachim Coens. Een bezoekend cruiseschip kon vanmorgen normaal binnenvaren. 

Westpunt: nieuw ontmoetingscentrum voor senioren

Op zaterdag 11 januari opent de seniorenadviesraad van Knokke-Heist een nieuw ontmoetingscentrum voor senioren in de Dorpsstraat 87 te Westkapelle. Dit is het derde dergelijke centrum in de badstad. De Vierbote (De Vrièrestraat 26 te Heist) opende als eerste de deuren op 9 januari 2007.  In het jaar 2012 was De Vierbote 132 namiddagen open en kwamen er meer dan 5.200 personen over de vloer. Het tweede ontmoetingscentrum voor senioren is gevestigd in de Jorisstraat 43 te Knokke en volgde op 29 juli 2011. In het jaar 2012 was het centrum in Knokke 143 namiddagen open en telde men meer dan 3.300 bezoekers. 

Met Westpunt vult de seniorenadviesraad een leemte in Westkapelle. Het nieuwe seniorenontmoetings-centrum zal open zijn op maandag-, dinsdag- en donderdagnamiddag van 13.30 uur tot 17.30 uur. Vrijwilligers zullen ervoor zorgen dat u er een drankje kunt nuttigen, een praatje kunt doen met vrienden of kennissen, een kaartje leggen of rummikub spelen. Op zaterdag 11 januari om 14 uur gaan de deuren open en is iedereen welkom om een kijkje te komen nemen in het nieuwe ontmoetingscentrum.    

Kerststorm teistert kuststreek

In onze regio heeft de kerststorm, die de naam Dirk meekreeg, relatief weinig schade aangericht. Alles wat kon omwaaien of wegvliegen heeft dat vermoedelijk tijdens een eerdere storm begin december reeds gedaan. Het hoogtepunt van de storm is ons zo goed als gepasseerd. De hoogste rukwind aan onze kust bedroeg vandaag 112 km per uur en werd gemeten op de havendam in Zeebrugge. De gemiddelde windsnelheid van de storm gemeten door Meetpaal De Wandelaar bedroeg 9 Beaufort. De komende uren moet wel nog rekening gehouden worden met kans op rukwinden en vrij veel regen. 

Kerstkusttram rijdt vaker

De Lijn gaat de verwachte winters drukte opvangen aan de kust. Tijdens het eindejaarsverlof steekt de kusttram, naar eigen zeggen “een tandje bij”. Tot het einde van de kerstvakantie rijdt tijdens de dag elk kwartier een tram tussen Knokke-Heist en De Panne. 

Hogere tarieven voor aanplak- en reclameborden en geveldoeken

De gemeenteraad in Knokke-Heist heeft de belastingtarieven voor aanplak- en reclameborden en geveldoeken vastgesteld voor de periode 2014-2019. Het komende jaar blijven de tarieven nog ongewijzigd, maar vanaf 2015 gaan ze wel omhoog. Vanaf dan stijgt het tarief en de administratieve boete jaarlijks met 5 euro per m². Bedoeling van deze verhoging is om een kwalitatief woonbeeld en een goede woonomgeving te garanderen. Als de woonomgeving overstemd zou zijn door reclame gaat de kwaliteit van die omgeving er namelijk op achteruit. De vaststelling van het reglement was nodig omdat de belasting op aanplakborden en geveldoeken eindigt op 31 december 2013.

Maandag voor kerst geen topdag voor de middenstand

Het stormachtige weer en een panne in het netwerk voor elektronisch betaalverkeer, heeft er maandagnnamiddag voor gezorgd dat het ook in Knokke-Heist geen drukke winkeldag is geworden. Daarbij komt ook het feit dat de meeste tweede verblijvers kerstmis vaak op hun gewone thuisadres vieren en daarna pas afzakken naar hun appartement of villa aan zee. Sommige winkels klaagden maandag dat in anderhalf uur geen enkele klant over de vloer kwam. Vooral de dure winkels hadden te lijden, want die verkopen vaak zaken die te prijzig zijn om kado te doen.

Charters voor P&O Ferries verlengd

In onze kusthaven werden de charters van de Bore schepen Norsky en Norstream (Zeebrugge-Tilbury route) en de Bore Song (Zeebrugge-Teesport route) verlengd. Ook de charter van het Cobelfet schip Wilhelmine is verlengd (Teesport-Europoort route).

Begin volgend jaar zijn er weer de jaarlijkse droogdok periodes. Voor de Zeebrugge-Hull route werd het vrachtschip L'Audace voor min of meer een maand gecharterd vanaf 7 januari.  Dit om de Pride of Bruges te vervangen die de Europoort-Hull route zal verzekeren tijdens droogdok van één van de schepen daar.

Geen restafval in straatafvalbakken!

Dat is de boodschap van de gemeente Knokke-Heist. Afvalbeheerder Horizon Net start in opdracht van de gemeente met een sensibiliseringsactie om inwoners aan te sporen restafval niet langer te dumpen in de straatafvalbakken. Uit de controle van het afval in deze bakken blijkt dat er nogal wat inwoners huishoudelijk afval in dumpen, goed voor een boete van 50 euro. In de 600 vuilnisbakjes komt namelijk heel wat afval terecht dat er niet thuishoort. De opening van de afvalbakken werd reeds verkleind maar sommige mensen zetten hun zakje met afval gewoon naast de vuilnisbakjes. De gemeente heeft de uitdelers van gasboetes al aangespoord “op de loer” te liggen. Zelfs zeer bejaarde inwoners, die de aankoop van reguliere vuilniszakken als duur ervaren, ontsnappen niet aan de gasambtenaren. 
Horizon Net stelde zopas ook een nieuwe hondenpoepmotor voor. De scooter van 125cc is voorzien van twee aparte turbines aangedreven met lithium ion-batterijen. De hondenpoepmotor kan dagelijks 250 hondendrollen verwerken. Hij heeft twee reservoirs van 10 liter en de scooter is uitgerust met een waterreservoir van 10 liter

Knokke-Heistenaar in Hasselblad Master jury 2014

Tom D Jones werd de eer toegekend te zetelen in de 24 koppige Hasselblad Master Jury 2014. Onze stadsgenoot doet dat samen met grote namen zoals oa Anne Geddes, Australia – Marco Grob, USA – Mark Zibbert , Canada – Steve Mc Curry, USA – Tim Flach , UK.

Net 2 jaar geleden werd Tom als eerste Belgische fotograaf verkozen als Hasselblad Master 2012. De Hasselblad Masters Award is een van de meest prestigieuze fotografie awards ter wereld. Elke twee jaar worden zowel opkomende als reeds gevestigde waarden in de fotografie erkend met deze prijs. De Masters worden met precisie uitgezocht door twee jury’s, enerzijds een Hasselblad Masters Grand Jury en anderzijds een Hasselblad Masters Public Jury. De beelden worden stuk voor stuk beoordeeld op algemeen fotografisch vermogen. Deze omvatten onder andere creativiteit, compositie, conceptuele kracht en technische vaardigheden. Dit allemaal in een breed scala van vakgebieden en disciplines.

Jongeren veilig in het verkeer

De lokale politie Damme/Knokke-Heist en jeugdraad controleerden in november de fietsuitrusting van 502 schoolgaande jongeren in Knokke-Heist. De 37 fietsers die niet in orde waren, kregen van de lokale politie een proces-verbaal van waarschuwing. De jongeren die wel in orde waren, kregen een verkeersveilig gadget, namelijk 2 lichtjes om op de ventielen van de fiets te plaatsen.

De fietsers die reden met een verkeersveilige fiets én een ‘extra’ inspanning deden om goed zichtbaar te zijn in het verkeer (bijvoorbeeld door het dragen van een fluohesje of fluohoes over de rugzak) maakten ook kans op 1 van de 10 duo-filmtickets. In totaal kwamen 76 jongeren in aanmerking voor de filmtickets. Een onschuldige hand bij de jeugdraad selecteerde 10 winnaars. Ze kregen duo-filmtickets uit handen van schepen Maxim Willems en commissaris Steve Desmet.

23.12.13

Haven van Zeebrugge: Prognose cijfers 2013

Een heropleving in de trafieken met het Verenigd Koninkrijk, een stijging in het aantal nieuwe wagens, een status quo in de containers en een daling in het LNG volume kenmerken het voorbije jaar.
Het totaal behandeld volume in de Zeebrugse haven zal in 2013 op een zucht van de 43 miljoen ton eindigen, ten opzichte van 43,6 miljoen ton vorig jaar.
De cijfers voor de roll-on/roll-off stevenen af op een status quo: 12,5 miljoen ton.
Ten opzichte van een moeilijk 2012 zien we in de tweede jaarhelft van 2013 een heropleving van de trafieken op het Verenigd Koninkrijk. De papiervolumes op Scandinavië zijn echter gedaald.
Het aantal nieuwe wagens in Zeebrugge neemt dit jaar toe met 10 procent, tot een totaal van ruim 1,92 miljoen stuks. Zeebrugge wint marktaandeel voor nieuwe wagens. Terwijl de verkoop van nieuwe wagens in de Europese markt stagneert, groeien de shortsea trafieken in Zeebrugge.
De containertrafieken kennen een lichte toename tot 20,5 miljoen ton of 2 miljoen TEU. Door de tragere groei van de wereldeconomie werden er gedurende de eerste helft van het jaar wereldwijd minder containers verscheept. Vanaf de maand juli konden er terug groeicijfers in de containertonnages worden genoteerd, mede door de nieuwe diensten Evergreen/Hanjin en CMA CGM FEMEX 1. 
Het was een recordjaar voor stukgoed in Zeebrugge. Met 1,7 miljoen ton is dit een stijging van 23 procent ten opzichte van vorig jaar.
De vloeibare bulk tekent een daling op. De cijfers voor vloeibaar aardgas dalen 21 procent. 58 schepen laadden en losten 3,3 miljoen ton vloeibaar aardgas in Zeebrugge. De lagere aanvoer heeft te maken met de aanhoudende sterke vraag naar gas op de Aziatische energiemarkt. De negatieve cijfers voor vloeibaar aardgas drukken het totaalvolume in de haven, die het over de verschillende sectoren overwegend goed deed in 2013.
De vaste bulk daalt 20 procent tot 1,3 miljoen ton. Er is minder aanvoer van zand en grint. De voornaamste reden is de aanhoudende economische crisis in de bouwsector, waardoor veel grote werken worden uitgesteld.
Zoals verwacht werd 2013 alweer een topjaar in het aantal cruiseaanlopen. Dit jaar brachten 108 cruiseschepen een totaal van ruim 447.000 passagiers naar Zeebrugge. In 2014 verwacht de haven 114 cruiseschepen.

Sportlaureaten 2013 Knokke-Heist

Tijdens de Raad van Bestuur van de Stedelijke Sportraad van Knokke-Heist werden, op voorstel van de werkgroep sporttrofeeën, de kandidaten weerhouden die in aanmerking komen voor de verschillende sporttrofeeën. Tijdens de vergadering van de Raad van Bestuur van zaterdag 4 januari 2014, in bijzijn van een gerechtsdeurwaarder, zullen tijdens een eerste stemronde in elke categorie drie genomineerden worden aangeduid. In een daaropvolgende tweede stemronde wordt overgegaan tot een rangschikking onder de genomineerden. De namen van de winnaars van de diverse sporttrofeeën worden door de gerechtsdeurwaarder bijgehouden en bekend gemaakt op de Nacht van de Sport in het Casino op zaterdag 22 februari 2014.
Kandidaten voor de titel Sportvouw van het jaar zijn Anne-Marie Danneels, Sophie Van Biervliet en Annick Vande Kerckhove. Voor de titel van Sportman van het jaar komen in aanmerking: Roland Boussemaere, Piet Depauw, Roeland Gussé, Jan Stockman, Ram Tirth en Jelle Vandevyvere.
Als Beloftevolle Jongere komen in aanmerking: Louis Decoster, Henri Demesmaeker, Ian Lodens, Ryan Lodens, Emma Vandevyvere, Jack Verbraecken en Thibault Vlietinck.
Op de lijst voor Sportclub van het Jaar staan: Jogclub Oostkust, KFC Heist Marathon Team Knokke-Heist, en Surfers Paradise.
Als mogelijke Jeugdploeg van het Jaar werden aangemerkt: Karateclub Knokke, Tri Team Knokke-Heist, Tumblingploeg Gym Knokke-Heist, U17 scholieren van KFC Heist en Youth RBSC Racing Team Multihull
Op de lijst voor de Laureaat van Sportverdienste staan: Constant Devroe, Guido Gyselinck, Roland Minne, André Van Severen, André Viaene.

Voor de Zilveren Medaille van Sportverdienst komt Hugo Van der Voort in aanmerking. 

Driesterrenrestaurant Oud Sluis dicht

Sergio Herman is zondag gestopt met zijn toprestaurant in Sluis. Hij gaat zich toeleggen op zijn nieuw restaurant The Jane in Antwerpen, dat in maart opengaat. Sergio zal verder ook samenwerken met Syrco Bakker in Pure C in Cadzand. Dat is ook een restaurant van het insitituut van Sergio Herman.

Maar het pand van Oud Sluis, blijft in de familie. Michel Herman, Sergio's broer die als gastheer bijdroeg aan de successen van Oud Sluis, begint er een horecagelegenheid in met zijn vriendin Sarine Oosterbaan.

RUP Hotels tweede fase definitief vastgesteld

De gemeenteraad heeft het Ruimtelijk Uitvoeringsplan Hotels tweede fase definitief vastgesteld. Dit RUP kadert in een ondersteunend beleid naar hotelfuncties binnen de gemeente. Hiermee is een nieuwe fase aangebroken in het faciliteren en activeren van nieuwe hotels in onze gemeente. Dit op maat geschreven en concreet project past volledig binnen de basisvisie van het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan. Het gaat concreet over de realisatie van een hotelresort ter hoogte van de voormalige camping aan de Kalvekeetdijk. Een nieuw ketenhotel van een zekere dimensie moet het afnemende aanbod van hotels opvangen én de hotelcapaciteit verhogen in onze gemeente.

Schaatsbuddy voor de kleintjes op schaatspiste

Dat er iedere zondagvoormiddag schaatsgewenning voor de allerkleinsten wordt georganiseerd op de schaatspiste in Knokke-Heist is reeds vrij goed bekend. Maar omdat sommige kindjes er helemaal niets van terecht brengen en vader of moeder zelf al de allergrootste moeite hebben om rechtop te blijven is er nu de “schaatsbuddy”. Ze zijn verkrijgbaar in diverse modellen, van pinguïns tot ijsberen, allen om ter schattigst. Gedaan dus met blauwe knietjes en waterlanders.

Klink & Drink in Knokke-Heist

Op zondagmorgen 12 januari  om 11 uur kunnen inwoners, tweedeverblijvers en bezoekers op het Verweeplein uitbundig met elkaar toosten op het nieuwe jaar tijdens Klink & Drink. De 2de editie van deze gemeentelijke nieuwjaarshappening is een gezellig sociaal gebeuren waarbij iedereen elkaar op een laagdrempelige manier ontmoet. Omdat een gesprek nu eenmaal altijd beter vlot met een glaasje erbij, trakteert het gemeentebestuur graag met een uitgebreid assortiment aan sprankelende en hartverwarmende drankjes van Oxfam Wereldwinkel en schuimend gerstennat van brouwerij Moortgat. Met optredens van Sandrine en de covergroep Tracy Lane wordt Klink & Drink ongetwijfeld opnieuw de gezelligste nieuwjaarsreceptie van het land.

Recyclagepark vroeger gesloten

Het recyclagepark langs de Sluisstraat in Knokke-Heist is op kerstavond en oudejaarsavond vroeger gesloten dan normaal. Het park gaat dan dicht om 15.45 uur. Het recyclagepark is uiteraard ook gesloten op 25 december en 1 januari.

Canadese sneeuwuil op bezoek in Zeebrugge

Bij Zeebrugge Môle is zondag aan de westelijke strekdam en aan het strand bij het natuurgebied de Fonteintjes een zeldzame sneeuwuil waargenomen. Het gaat vermoedelijk om het dier dat zo’n week geleden werd aangetroffen aan boord van het containerschip Independent Concept, toen het schip op weg was van Canada naar Europa. Heel wat natuurliefhebbers en fotografen trokken zondag spoorslags naar het Zeebrugse strand om een glimp van de vogel op te vangen. Het dier was door de plotse interesse helemaal niet uit het lood geslagen en bleef rustig. Volgens natuurconservator John Van Gompel is het de tweede keer dat een sneeuwuil gezien wordt in onze regio. Vijf jaar geleden streek een sneeuwuil neer in de Uitkerkse Polder. De uil bleef hier toen vier maanden.

Geslaagd buurtfeest Boothuis in Heist

Het Boothuis, een initiatief van het Centrum van de Oostkust voor revalidatie en welzijnszorg, organiseerde voor de zesde keer een buurtfeest. Tijdens dit feest konden buren, sympathisanten en familie van de bewoners de kans om nader kennis te maken met de werking van de organisatie. De bezoekers werden verwend met een glaasje cava, wijn of fruitsap. Ook verkocht het Boothuis zelfgemaakte Tartiflette en lekkere chocoladekoekjes. 

Het Boothuis vierde dit jaar zijn 5-jarig bestaan en herschilderde onlangs de eetruimte en keuken, met de steun van de rotaract Damme. Ook wil de organisatie de Lions van Blankenberge bedanken voor de nieuwe vaatwasser en de financiële steun voor 2014. De actie in Delhaize Blankenberge, waarbij ‘cuvée de pier’ verkocht werd, is onlangs afgerond en zal ook extra middelen met zich meebrengen om het leven van de bewoners kwaliteitsvoller te maken. Verder staat in 2014 ook de opfrissing van de andere leefruimtes op het programma.

Skate-uitstap Jeugdparlement

Het Jeugdparlement van Knokke-Heist organiseert op zaterdag 28 december een skate-uitstap naar het Flesh & Bones skatepark in Aalst. De bus vertrekt om 13 uur op de parking van het cultuurcentrum Scharpoord. Tegen 20u keert de bus terug uit Aalst. De uitstap is bedoeld voor alle skaters vanaf 12 jaar (eerste middelbaar). Deelnameprijs: 5 euro met BILL en 8 euro zonder BILL-pas. Inschrijven kan via T 050 630 800 of in De Marge.

22.12.13

40 jaar Heyst Leeft in het verschiet

Volgend jaar bestaat de heemrking Heyst Leeft 40 jaar. Dat zal niet ongemerkt voorbijgaan. Allerlei voorbereidingen werden getroffen. Die werden uit de doeken gedaan tijdens een bijeenkomst op de Bolle in Heist.
Aktie ledenwerving nav 40-jarig bestaan
In het vooruitzicht van het feestjaar 2014 met viering van het veertigjarig bestaan is Heyst Leeft gestart met een grote ledenwerving.  In Heist, Duinbergen en Ramskapelle werd een leuke folder in vierkleurendruk verspreid met een oproep om lid te worden van de heemkring Heyst Leeft.
Meteen wordt verwezen naar het rijke verleden van de heemkring en naar de komende activiteiten zoals het nationaal orgelfestival, de zoektocht, de quiz, een Avondje Heist (in de namiddag) een dagreis naar de Westhoek en na de zomer een grote tentoonstelling in Sincfala met thema Heist vroeger en nu.
Uiteraard verschijnt ook het tijdschrift vier maal per jaar met in de eerste editie van 2014 alvast een interview met stichter en eerste voorzitter en huidig erevoorzitter Joseph De Groote.
Vierde boekje 2013
Zopas verscheen ook het vierde boekje met een obligate bijdrage van Flutse die het heeft over Zwarte Piet en Driekoningen… Verder is er nieuws over de beenhouwersvlag en worden drie personen in een bijzonder daglicht geplaatst:
Bestuurslid Eric Snauwaert naar aanleiding van zijn oppensioenstelling bij Bpost, Miet Gobert naar aanleiding van haar benoeming tot gemeentesecretaris
Zoals steeds bevat het tijdschrift naast de pittige artikels ook een reeks onuitgegeven foto’s waardoor de boekjes gekoesterd worden als een collectors item.
Oproep Eerste Wereldoorlog
Heyst Leeft is ook op zoek naar informatie over de elektrische draad die liep aan de grens tussen België en Nederland en waar een aantal mensen dodelijk getroffen werden.  Heel bijzonder zoeken we ook info over de groep Knaepen.
Alle info: André Desmidt, Kalvekeetdijk 83, 8300 Knokke-Heist of desmidt.a@gmail.com

Project alcoholtesters voor restauranthouders uitgesteld

De voorbije dagen kwam Knokke-Heist in de belangstelling omdat de gemeente naar een idee van burgemeester Lippens alcoholtesters zou bezorgen aan de restauranthouders. De intentie was om zo’n vijf- tot achtduizend alcoholtesters aan te kopen en te verdelen onder de restaurants. Op die manier zouden restauranthouders hun klanten een alcoholtest kunnen aanbieden om zo de klant te sensibiliseren dat hij beter een taxi naar huis neemt. Maar zo eenvoudig is dat niet. Het benodigde aantal testers op korte termijn bij elkaar krijgen, blijkt een onhaalbare kaart. De gemeente blijft bij dit idee, maar zal de uitvoering ervan moeten opschuiven tot aan de Paasvakantie. Drinken en rijden is immers heel het jaar door een probleem en niet alleen in de eindejaarperiode.

Wie op restaurant gaat en goed gaat eten, beseft soms niet hoeveel hij op heeft na dat lekkere aperitief en een goed glas wijn bij zijn eten. Maar laat ons eerlijk zijn, drinken en rijden gaan niet samen. Het is dan ook belangrijk dat chauffeurs niet enkel zichzelf maar ook hun omgeving beschermen door nuchter achter het stuur te kruipen.

Ju-Jitsu sterren behalen Goud in Frankrijk

Zaterdag hebben Ian Lodens uit Knokke-Heist en duo partner Charis Gravensteyn deelgenomen aan de 7de Open International Ju-Jitsu Du Nord in  het Franse Mouvaux (nabij Lille). Het was meteen de laatste wedstrijd van de Ju-Jitsu kalender. Beide deelnemers behaalden samen goud in het Duo System Mixed. Na winst tegen eigen land, versloegen ze nadien de Franse rivalen, waar ze voordien op het WK van verloren, met het kleinste verschil(86.0 tegen 85.5). Dit is voor de Knokke-Heistse sportievelingen dan ook een mooie afsluiter van het jaar.