10.5.08

Onderzoek Sterchele nog steeds geheim

De resultaten van het toxicologisch onderzoek op het bloed van François Sterchele zullen niet vrijgegeven worden wegens het geheim van het onderzoek. Dat meldt het parket van Dendermonde zaterdagnamiddag. De in Knokke-Heist gedomicilieerde profvoetballer van Club Brugge kwam in de nacht van woensdag op donderdag rond 3 uur op de N49 bij een ongeval om het leven. Dat gebeurde in Vrasene, deelgemeente van Beveren, toen Sterchele op de terugweg was naar z'n appartement in Knokke. Inmiddels blijkt uit het onderzoek dat Sterchele door een nog onbekende oorzaak bruusk naar rechts uitweek. Het voertuig reed in een sloot langs de kant van de weg en kwam tegen een boom terecht. De 26-jarige aanvaller van Club Brugge overleefde het ongeval niet. Uit het toxicologisch onderzoek moet blijken of de profvoetballer op het moment van het ongeluk onder invloed verkeerde. Het parket doet geen verklaringen over het resultaat van de test of over de snelheid waarmee Sterchele reed. Uit de vaststellingen van een verkeersdeskundige bleek dat hij met zijn Porsche Cayman boven de toegelaten snelheid reed. Verschillende media meldden uit onbevestigde bronnen dat Sterchele 217 km per uur gereden zou hebben. Het parket herhaalt ook dat het niet duidelijk is of de onaangepaste snelheid de oorzaak van het ongeval is.

Met wie wil Maurice Lippens in de boot?

Op Euronext Brussel is de Bel20 met verlies de week uitgegaan. Het verlies van de Brusselse sterindex werd voornamelijk in de hand gewerkt door de nutsgroep Suez, dat zonder het dividend noteerde. De Bel20 sloot 1,2 procent lager op 3.826,91 punten. Ook de drie financiële aandelen Fortis (-0,8% tot 17,06 euro), Dexia (-0,3% tot 17,42 euro) en KBC (-1,3% tot 84,11 euro) sloten op verlies. “Fortis staat niet afkerig tegenover een partnerschap met een andere financiele instelling”. Dat zei voorzitter Maurice Lippens zaterdag in een interview met de krant Le Soir. Wie het wordt is voorlopig nog koffiedik kijken.

9.5.08

Loop van de bevolking

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in de voorbije periode vind je HIER

Succes voor hondenpoepactie


Een maand lang, van 10 maart tot 10 april, vond in Knokke-Heist een grootscheepse hondenpoepactie plaats. Bedoeling was, de hondenbaasjes te sensibiliseren om ofwel de hondenpoep op te rapen, ofwel de hondenhoekjes te gebruiken. De lijst van hotspots werd geactualiseerd: plaatsen waar hardleerse baasjes bij voorkeur hun ‘duit’ niet in het zakje doen. Er werd een nieuwe affiche verspreid met een ‘boodschap’ die weinig aan de verbeelding overliet. Een 300-tal werden opgehangen bij de handelaars, in de scholen, openbare gebouwen, op de wagens van Horizon Net en de gemeentelijke onderhoudsdiensten en op de infoborden. Bewoners die in de loop van 2006 - 2007 klacht hadden neergelegd voor hondenpoepoverlast kregen allemaal een brief met de vraag de ingesloten affiche uit te hangen. De stadswachten spraken systematisch alle wandelaars met een hond aan met de vraag of ze op de hoogte waren van de reglementering. Ook de hulpagenten en de motorrijders van de politie gingen op pad, klaar om waar nodig te verbaliseren. Ook zij spraken systematisch alle baasjes aan over de actie. Echt veel werd er niet geverbaliseerd, want dat kan natuurlijk alleen als de beestjes op heterdaad betrapt worden.

In elk geval bleek de campagne indruk te hebben gemaakt. Dit is aantoonbaar door een dubbele telling van de drollen op de hotspots, voor en na de campagne. Bijna overal was er een beduidende vermindering, bijzonder opmerkelijk, voor deelgemeente Knokke, in de Winston Churchilllaan (een daling van 81 %), de Paul Parmentierlaan (‑ 76 %) en rond het Zegemeer (‑ 74 %). Franspad, Cottagepad, Vlierpad en Braambessenpad blijven daarentegen, ondanks een redelijke daling, verontrustend. Een heel slechte gewoonte blijft ook het op straat achterlaten van de zakjes. In Heist scoren de Scheurleg (‑ 84 %), de Koudekerkelaan (‑ 82 %), de groenstrook van de Elizabetlaan (‑ 79 %) en de kerkomgeving (‑ 57 %) heel goed; de trambedding daarentegen blijft een serieus probleem.

For Freedom Museum in Ramskapelle wellicht pas open in november

Aan het fraaie gebouw waarin weldra het bevrijdingsmuseum komt, wordt naarstig doorgewerkt. Toch zal de eerder vooropgestelde deadline in juni niet gehaald worden. Jammer van het gemiste zomerseizoen, maar de organisatoren willen dat alles bij de opening piekfijn in orde is. Ook qua brandveiligheid dient een en ander nog verder op punt gesteld. Er wordt alvast een nieuwe, strakke timing opgesteld. Het gemeentebestuur heeft de organisatoren verzocht om in elk geval ten laatste op 2 november het For Freedom Museum open te stellen. Het geplande concert naar aanleiding van 100 jaar Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia gaat op zondag 8 juni wel door in het bevrijdingsmuseum.

Speelpleintje verdwijnt

Het speelterrein op het pleintje van de Bakkerstraat in Heist gaat verdwijnen. Dat gebeurt op vraag van de omwonenden omdat de spelende kinderen teveel overlast veroorzaken. Op hetzelfde plein werd een jaar geleden ook de keramische fontein “Het Nest” van de Britse Claire Todd zwaar beschadigd. Het kunstwerk wordt binnenkort trouwens hersteld en robuuster gemaakt. Dat gebeurt tegen een kost van ruim 24.000 euro. Volgens Eerste Schepen Maxim Willems is het verzekeren van kunstwerken tegen vandalisme onhaalbaar duur. Burgemeester Lippens stelt dat in de toekomst ook op bepaalde speelpleinen veiligheidscamera’s zullen worden geïnstalleerd.

Bauer in de huwelijksboot voor optreden in Heist

De Nederlandse charmezanger Frans Bauer komt op 20 juli naar de badstad voor een concert op het evenementenstrand bij het bosje van Heist. De 34-jarige volkszanger is trouwens vrijdag, "na een slapeloze nacht", in Willemstad in het huwelijk getreden met Mariska van Rossenberg. Frans Bauer en Mariska kennen elkaar al 16 jaar. Ze hebben drie kinderen. Het optreden van Bauer in Knokke-Heist wordt het eerste in Vlaanderen na z’n huwelijk. Samen met Frans Bauer komt heel zijn band mee gezien de show op het strand volledig live gaat.

Dikke onvoldoende voor fietsrapport van Crevits

In Knokke-Heist loopt men niet hoog op met het rapport van minister Hilde Crevits over de fietspaden. De conclusie van 11% slecht onderhouden fietspaden komt fietsers al meteen ongeloofwaardig over. Als men de cijfers van het rapport voor West-Vlaanderen echter herberekent dan blijkt dat er in onze provincie liefst 17,13 % slecht onderhouden fietspaden te vinden zijn. De manier waarop het onderzoek gebeurd is kan men enkel als onprofessioneel bestempelen. Inspecteurs van de wegendistricten hebben met de wagen om de 100 meter notities gemaakt over problemen met de waterafvoer, overgroeiing, zichtbare onvlakheden en obstakels. Ze hebben de toestand van de fietspaden dus niet in het zadel gecontroleerd. Dat kan enkel objectief met een computergestuurd meettoestel op de fiets, zoals dat in Nederland gebeurt. Dat toont per fietspad, of deel ervan, een trillingscoëfficiënt. Hoe hoger het getal, hoe slechter het fietspad. Op die manier zou ook de werkelijke toestand van de fietspaden in Knokke-Heist aan het licht komen. Op de inspraakvergaderingen in de badstad klagen de inwoners al jaren over het gevaarlijke wegdek van de fietstunnel in Westkapelle, de “hobbeldebobbeltoestanden” langs de Elizabetlaan, de waterplassen op het fietspad langs de Heistlaan, en het weggeblazen worden door zwaar verkeer in de Sluisstraat en Dudzelestraat.

Extreme reacties rond overlijden Sterchele

Het verongelukken van de in Knokke-Heist wonende profvoetballer François Sterchele is donderdag als een lopend vuurtje de hele wereld rondgegaan. TV stations tot in Venezuela bedsteedden er aandacht aan. Vrijdag pakten ook de kranten uit met bijdragen over het leven van Sterchele. En dat waren niet enkel de Belgische kranten. Zelfs in Rusland verschenen artikels over de verongelukte spits van Club Brugge. In Knokke-Heist hadden heel wat inwoners afgelopen weekend trouwens nog een praatje gemaakt met Sterchele toen deze een kijkje kwam nemen op de Eccentric beurs. Rond het overlijden van Sterchele deed zich inmiddels een zwaar incident voor op Netlog. Toen een fundamentalistisch supporter van de Buffalo’s Gent opriep om een feestje te bouwen om de dood van de Sterchele te vieren werd hij door 1694 mede-Netloggebruikers zeer zwaar aangepakt. Onder z’n terechtwijzers ook jongeren uit Knokke-Heist. De jongeman van 18 uit de Dampoort in Gent kreeg doodsbedreigingen en durft het huis niet meer uit. Hij heeft inmiddels de aanstootgevende oproep verwijderd, maar de reacties liegen er niet om.

Koffiedistributiecentrum in Zeebrugge.

Efico, een Antwerpse distributeur van groene koffie en cacao, investeert € 20,3 miljoen in de haven van Zeebrugge. Het bedrijf gaat er een Europees centrum bouwen voor de verdeling, verwerking, opslag en distributie van groene koffie. Het gaat om een opslagruimte van bijna 20.000m³ met een capaciteit van 363.000 zakken groene koffie. Voorlopig slaat Efico zijn ongebrande koffie nog op in Antwerpen. Straks gebeurt dat dus in onze kusthaven. In een tweede fase zou het bedrijf ook € 15 miljoen investeren in vijf windmolens.

8.5.08

Hotelboekingen goed in de lift

Van Knokke-Heist tot De Panne waren donderdagavond de meeste hotels zo goed als volgeboekt voor het verlengde pinksterweekend van 10 tot 12 mei. Dat was vooral in het duurdere segment het geval. Volgens Westtoer zijn er nog kamers vrij, maar raken ze stilaan uitgeput. Ook bij de verhuurders van vakantiewoningen lopen de boekingen goed. De toeristische sector aan de kust verwacht tijdens het pinksterweekend ook veel dagtoeristen. Daar heeft de voorspelde temperatuur tot 25 graden zeker de hand in. Zaterdag blijkt de drukste dag te worden. Voorlopig is er nog plaats vrij. De toeristische dienst verwacht dat vrijdag alles zal vollopen. Door het warme weer beginnen de toeristen terug in de kust te geloven. “Dat bewijzen het toenemende aantal boekingen voor de zomermaanden juli en augustus bij de verhuurkantoren", aldus Westtoer.

Amerikaanse kruiser in Zeebrugge

Na twee weken van gezamenlijke NAVO-oefeningen ligt de Amerikaanse kruiser USS Anzio momenteel in de haven van Zeebrugge aan kaai 702. Het is ondertussen al bijna tien jaar geleden zo'n schip nog in Zeebrugge aanmeerde. "De Amerikaanse zeemacht koos speciaal de haven van Zeebrugge uit vanwege de levenskwaliteit die met deze zeehaven geassocieerd wordt", aldus Samuël Maenhout, woordvoerder van de Amerikaanse ambassade. "We hopen dan ook dat dit een positieve impact zal hebben op het moreel van de troepen." De 173m lange Amerikaanse kruiser is een slordige 1 miljard dollar waard en is uitgerust met een hoogtechnologisch radarsysteem. Het vaartuig, dat 18 jaar oud is, werkte tijdens de NAVO-operatie 'Joint Warrior' ondermeer samen met de Zeebrugse mijnenjager Primula. De USS Anzio blijft nog tot zondag in onze kusthaven. Het oorlogsschip vertrekt dan om 14u met onbekende bestemming.

Motorjachten op Damse Vaart

De Brugse Schepen voor Toerisme Jean-Marie Bogaert wil de Damse Vaart tussen Brugge en Sluis bevaarbaar maken voor motorjachten. Hij ziet daarin een toeristische meerwaarde die deels kan dienen als compensatie voor de verbreding van het Schipdonkkanaal. Ook Knokke-Heist kan volgens hem van het project een graantje meepikken. De Brugse N-VA-schepen heeft zijn plannen al besproken met Sluis. De grensgemeente ziet het plan wel zitten. De jachten zouden de Damse Vaart op kunnen via het Schipdonkkanaal. Her en der zouden aanlegsteiger worden geplaatst. De kosten voor de nieuwe infrastructuur wil Bogaert laten betalen door de Vlaamse overheid. De volgende weken gaat hij over dit project verder gesprekken aan.

Knokke-Heist deel van grootste Brandweerzone

Knokke-Heist gaat straks deel uitmaken van de grootste brandweerzone in onze provincie. De West-Vlaamse burgemeesters zijn tijdens een vergadering met gouverneur Breyne akkoord gegaan met het plan om de provincie op te splitsen in vier in plaats van zes brandweerzones. Concreet behoort de badstad dan bij de zone Brugge/Oostende/Knokke-Heist. Daar valt trouwens zowat de hele kuststrook onder. Verwacht wordt dat minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael groen licht zal geven voor het plan. De brandweer in Knokke-Heist is gewonnen voor de nieuwe indeling. In de badstad was men trouwens voorstander om de hele provincie in één brandweerzone onder te brengen, maar die variant heeft het niet gehaald. Het invoeren van de vier zones heeft vooral invloed op de coördinatie, het financiële aspect, het materiële en de administratie van het brandweerwerk. Er komt per zone een verantwoordelijke zonechef. De financiering zal gebeuren in functie van de risicofactoren en van het kadastraal inkomen.

Knokke-Heistenaar François Sterchele verongelukt op N49

Op weg langs de N49 naar Knokke is profvoetballer François Sterchele in de vroege uren van donderdag verongelukt. De snelle spits van Club Brugge en de Rode Duivels ging met zijn sportwagen van de baan en was op slag dood. Sedert hij het contract tekende met Club Brugge woonde Sterchele in Knokke-Heist op een appartement in de Diksmuidestraat. De huidige spits van Club werd in maart pas 26 jaar. Het ongeval gebeurde op de Expresweg in Vrasene. Sterchele verloor de controle over zijn wagen en botste tegen een boom. Daarna belandde zijn wagen in een maïsveld. Er was geen ander voertuig betrokken bij het ongeval. Sterchele was bezig aan zijn eerste seizoen bij Club Brugge. Eerder speelde hij voor Oud-heverlee Leuven, Sporting Charleroi en Germinal Beerschot. Vorig jaar werd hij nog topschutter in de eerste klasse van België. Hij verzamelde ook 4 caps voor de Rode Duivels.

Levensloop

Profvoetballer François Sterchele werd geboren op 14 maart 1982 in Luik. Via Kelmis, Oud-Heverlee Leuven, Sporting Charleroi en Germinal Beerschot werd hij in het vorige tussenseizoen getransfereerd naar Club Brugge. Sterchele overleed donderdagmorgen omstreeks 3 uur bij een verkeersongeval op de N49 in Vrasene (Beveren).In het seizoen 2003-2004 werd de spits met Italiaanse roots bij Kelmis met 24 doelpunten topschutter in vierde klasse. Daarop verhuisde hij naar Oud-Heverlee Leuven, toen in derde klasse, waar hij met 21 doelpunten tweede eindigde in de topschutterstand. Dankzij acht bijkomende doelpunten van Sterchele in de eindronde kon Oud-Heverlee Leuven promoveren naar tweede nationale.Sterchele vervolgde zijn opgang bij Sporting Charleroi. Na één seizoen vertrok hij er alweer en tekende een contract van vier jaar bij Germinal Beerschot. Het seizoen 2006-2007 sloot hij daar af als topschutter in eerste klasse met 21 goals. Sterchele was in het tussenseizoen 2006-2007 de inzet van flink wat sportief getouwtrek tussen tal van topclubs, onder meer Anderlecht, Club Brugge en Standard Luik. Uiteindelijk tekende Sterchele voor 5 jaar bij bekerwinnaar Club Brugge. Dit seizoen scoorde Sterchele 11 doelpunten voor blauwzwart.In maart 2007 werd hij door bondscoach René Vandereycken voor het eerste opgeroepen bij de Rode Duivels, tegen Portugal. In totaal speelde hij vier keer voor de nationale ploeg.

Heyst Leeft achter Lissewege als mooiste dorp

Het bestuur en de leden van de heemkring Heyst Leeft hebben woensdagavond in het Boerenhof steun betuigt aan “Lissewege als mooiste dorp”. Dat gebeurde in aanwezigheid van de Brugse schepen Jean-Marie Bogaert en z’n toerisme manager Dieter Dewulf. Volgens André Desmidt, ondervoorzitter van Heyst Leeft, bestaat er door de eeuwen heen een nauwe band tussen Heist en de bekende “witte gemeente”. De vissersnederzetting Coudekerke, de voorloper van Heist, is namelijk in 1221 ontsproten uit het uitgestrekte Lissewege. Het grondgebied van Lissewege liep 115 jaar geleden trouwens nog tot aan de zee. Heist en Lissewege waren toen buren waarvan de grens tussen de twee vaarten lag. In het wapenschild van Knokke-Heist vindt men trouwens drie Jacobsschelpen terug. Die verwijzen naar de historische band met Lissewege. Het dorp was namelijk een stopplaats voor middeleeuwse 'toeristen' op weg naar Spanje. De schelpen werden toen door de dorstige reizigers gebruikt om aan de dorpsfontein water op te scheppen.

Het Zeeuws Zeevrouwenkoor Oog-Tij is uitgenodigd om zondag 18 mei op te treden in Lissewege, dat met nog veertien andere dorpen is genomineerd voor 'Het mooiste dorp van Vlaanderen'. In Lissewege is 17 en 18 mei een groot promotiefeest met tal van activiteiten.

Men kan stemmen voor Lissewege van 10 tot 14 mei (12u) via:
www.hetmooistedorp.be of via SMS “dorp 11” naar 3238

Rechtszekerheid polderboeren op de helling

Landbouwers, de boerenbond en de gemeente hebben deze maand fel geprotesteerd tegen de plannen van de overheid met de Willem Leopoldpolder tussen Knokke-Heist en Nederland. In dat verband heeft parlementslid Patrick De Klerck uitleg gevraagd aan Vlaams Minister Hilde Crevits. In haar antwoord stelt de minister nu dat het om een terechte bezorgdheid gaat en dat het hier waardevolle landbouwgrond betreft. Ze stelt eveneens dat deze ontpoldering in de eerste plaats dient om de verzanding van het Zwin tegen te gaan, maar bevestigde ook dat het ten tweede gedeeltelijk als compensatie voor de uitdieping van de Westerschelde zal fungeren. Het Zwin zou vergroten met een oppervlakte van 120 hectare tot maximum 240 hectare, waardoor waardevolle landbouwgrond zou verdwijnen. Volgens de Minister zal het afplaggen en het baggeren van de bestaande Zwingeul niet lijden tot een duurzame oplossing. Daar heeft Patrick De Klerck echter direct commentaar op: “Het principe van een spuikom is volgens mij zeker niet zaligmakend, daar de bezinking zal blijven. Bij vloed zal het water snel binnenlopen en bij eb zal het water zich traag richting zee verplaatsen, waardoor opnieuw verzanding zal ontstaan.” Het is een doekje voor het bloeden.

Wat de inspraakprocedure betreft, zijn voorstellen en mogelijkheden, die werden voorgesteld door de Boerenbond, actiegroepen en individuele landbouwers meegenomen in het alternatievenonderzoek. Het advies van de opgerichte MER-commissie, die bestaat uit experts, is de basis voor de uiteindelijke beslissing. Echter, de Minister stelde uitdrukkelijk dat het alternatief dat werd voorgesteld door de Actiegroep “Red de Polder” geen afdoende oplossing zal bieden. Indien nodig zullen volgens Crevits maatregelen worden uitgewerkt naar analogie met de maatregelen in de sigmagebieden.

Patrick De Klerck: “Wat echt verontrustend is, is dat de rechtzekerheid die de landbouwers enkele maanden terug kregen via de herbevestiging van het agrarisch gebied nu tenietgedaan wordt. Recentelijke werd de zone herbevestigd in een gewestelijke ruimtelijk uitvoeringsplan, waardoor er inkomenszekerheid werd gecreëerd en landbouw naar de toekomst gegarandeerd werd. Indien er in het kader van de mogelijke ontpoldering een nieuw ruimtelijk uitvoeringsplan wordt opgemaakt, valt alles letterlijk en figuurlijk in het water. Het is dan ook spijtig dat de boeren met een kluitje in het riet worden gestuurd!!

7.5.08

Bulgaar en Litouwer veroordeeld wegens winkeldiefstallen

De correctionele rechtbank in Brugge heeft een 38-jarige Bulgaar en een 32-jarige Litouwer veroordeeld voor georganiseerde winkeldiefstallen en het gebruik van valse identiteitsdocumenten. De Bulgaar werd bedacht op 18 maanden cel, waarvan twee derde met uitstel en 550 euro boete. De Litouwer kreeg twee jaar effectieve celstraf en een identieke boete. De twee liepen op 25 januari in Knokke-Heist tegen de lamp nadat ze daags voordien onder meer cosmetica hadden gestolen in twee warenhuizen in Oostende. Volgens de rechter opereerden de twee georganiseerd. Beiden zakten regelmatig naar België af om er criminele feiten te plegen. De Litouwer verkeerde in staat van wettelijke herhaling. In 2001 werd hij al eens veroordeeld door de correctionele rechtbank in Leuven. Daarom gebruikte hij aliassen om niet herkend te worden. De jongste van de twee had ook een verboden vlindermes op zak. De wagen waarmee beiden zich verplaatsten, behoorde tot een niet-traceerbare eigenares in Nederland. Beiden verschenen aangehouden.

Voetbalbond richt nationale strandvoetbalploeg op

Vanaf 2009 komt er een Belgische nationale beachsoccerploeg. De Belgische voetbalbond (KBVB) heeft daarover een contract getekend met het sportmarketingbureau Winwave. In een aantal landen is beachsoccer of strandvoetbal al langer een bekende en populaire sport. Maar met het oog op de Spelen van 2012 in Londen wordt het ook een Olympische discipline, waardoor de Belgische voetbalbond verplicht is een nationale ploeg op te richten. Komende zomer al vindt er in vijf Belgische gemeenten: Knokke-Heist, Blankenberge, Oostende, Koksijde en Antwerpen - een beachsoccercompetitie plaats. "Op basis daarvan zal er een voorselectie van een 20- à 30-tal spelers gemaakt worden", zegt Peter Wildemeersch van Winwave. "Die selectie zal later gereduceerd worden tot een nationaal beachsoccerteam van zo'n 10 à 15 spelers."De Belgische nationale ploeg zal bestaan uit een mix van ex-profvoetballers en (vooral) futsalspelers. Beachsoccer wordt gespeeld met 4 veldspelers en 1 keeper. Een Belgische vijfstedencompetitie zoals die van komende zomer zal overigens elk jaar georganiseerd worden, bevestigt Wildemeersch nog.

Vlaamse overheid koopt Vlaamse duinen

Sinds 1998 heeft de Vlaamse overheid 860 ha kustduinen, zilte slikken en schorren aangekocht waarmee de totale oppervlakte kustnatuurgebied, exclusief polders, nagenoeg verdubbelde tot 1.788 ha. Dat was onder meer het geval in Knokke-Heist. Het is de ambitie om 140 ha per jaar aan te kopen. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Leefmilieu en Natuur Hilde Crevits (CD&V) op een schriftelijke vraag van Jan Verfaillie (CD&V). In 1997 was de juridisch beschermde open ruimte aan de kust goed voor 3.800 ha verspreid over 38 gebieden. Hiervan was toen 922 ha eigendom van het Vlaams Gewest. De resterende duinen waren eigendom van particulieren, vastgoedvennootschappen en in geringe mate van andere overheden. De aankopen sinds 1998 werden vooral (826 ha) uitgevoerd door de afdeling Natuur en sinds 2006 door haar rechtsopvolger het Agentschap voor Natuur en Bos van het Vlaams ministerie van Leefmilieu, Natuur en Energie. In de periode 1965-1997 kocht de overheid jaarlijks gemiddeld slechts 5,5 ha per jaar aan. Vanaf 1998 werd een afzonderlijk artikel op de begroting van de Vlaamse regering gereserveerd voor de aankoop van kustduinen wat geleid heeft tot een toename van het aantal projecten. Belangrijke lopende verwervingsprojecten situeren zich in De Panne, Koksijde, Oostduinkerke, NIeuwpoort, Westende, Bredene, De Haan en Knokke-Heist.

Minder bomen?

Open VLD-raadslid Kathleen van der Hooft heeft het college geïnterpelleerd over het lot van de bomen bij de heraanleg van de Parmentierlaan, de Koningslaan en de Meerlaan in Knokke. Niet alleen resulteert de vernieuwing in minder parkeerplaatsen, maar ook worden de bomen opgeofferd. "Alleen in de Meerlaan al zullen 150 bomen verdwijnen. Ik schat voor de 3 lanen: meer dan 300 bomen" aldus het raadslid. Ondanks het versmallen van het straatbeeld blijkt er niet voldoende plaats om het gros van de bomen te laten staan. Dat heeft onder meer te maken met het voorzien van ruimte voor een fietspad. Burgemeester Lippens heeft vervolgens aan Schepen Lierman gevraagd om de plannen te herbekijken ten einde zoveel mogelijk bomen te kunnen behouden. Veel hoop in dat verband is er echter niet.

Arrogante Lijn stuurt kat

In onderhandelingen krijgt Knokke-Heist vaak af te rekenen met de arrogante onwrikbare houding van De Lijn. Het blijkt dat deze ziekte niet alleen de top van dit monopoliebedrijf aantast maar ook de dienstverlening aan de klant. In de commissie Infrastructuur van het Vlaams parlement heeft de Vlaamse Ombudsman hard uitgehaald naar de klachtendienst van De Lijn die hij "de slechtste van Vlaanderen" noemde. Vorige week stelde de Vlaamse Ombudsdienst zijn jaarverslag 2007 voor. Omdat De Lijn daarin slecht scoorde, mochten waarnemend ombudsman Johan Nootens en vertegenwoordigers van De Lijn het in de commissie komen uitleggen. Groot was de verbazing toen bleek dat De Lijn zonder enige uitleg haar kat stuurde. "De klachtenbehandeling van De Lijn is de slechtste van alle Vlaamse overheidsdiensten", stak Nootens van wal. "Ze heeft geen oor voor argumenten van klagers, beantwoordt nooit mails en stuurt te snel deurwaarders om boetes te innen. Kortom, de klantendienst van De Lijn schoffeert zijn reizigers voortdurend."

Lichte treinen en snelle trams

Het moet beter met het regionaal treinvervoer in Vlaanderen. Dat heeft minister Kathleen Van Brempt andermaal benadrukt. Dit keer was de aanleiding een studie van het ingenieursbureau Grontmij. Snelle, lichte treinen en sneltrams zijn de oplossing volgens de onderzoekers. Op het 36 kilometer lange traject tussen Zeebrugge en Lichtervelde kunnen acht bestaande stations worden gebruikt en zouden er zeven nieuwe haltes bijkomen. Voor het traject tussen Gent en Maldegem moet de spoorlijn tussen Maldegem en Eeklo opnieuw geopend worden. De afstand van 35 km zou 18 haltes omvatten. Maar dan nog blijven Eeklo en Maldegem verstoken van een logische verbinding met Knokke-Heist. Er rijdt zelfs niet eens een bus tussen Maldegem en de badstad.

Downloaden is concurrent voor Bib

2007 was een goed jaar voor de bibliotheek in Knokke-Heist. De totale collectie steeg met 1,4 % en omvat nu meer dan 140.000 boeken en audiovisuele werken. Het ledenaantal ging er op vooruit en de uitleningen stegen met 2 procent naar bijna 300.000. Vooral in de jeugdafdeling is een opwaartse trend merkbaar. Ondanks een groeiende collectie muziek-cd’s en dvd’s dalen de ontleningen echter in de mediatheek. Oorzaak hiervan zijn de technologische evoluties in de audiovisuele sector; zeg maar het downloaden via het internet.

Boned Ollie over electriciteitskast

Er is bijzonder veel skatetalent in Knokke-Heist. De avontuurlijkste skaters maken dan ook reisjes naar onder meer Barcelona om hun hobby bot te vieren. Ook in de badstad kunnen ze terecht op de diverse skateterreinen. Toch blijkt dat de straatinfrastructuur een grotere uitdaging vormt. Zeker voor het oefenen van zeer bepaalde sprongen zoals de kickflip en de fameuze “boned ollie”. Dat is een luchtsprong waarbij de skater z’n plank niet met de handen vastneemt. Een electriciteitskast op het Verweeplein blijkt voor 14-jarige skaters een ideaal (maar gevaarlijk) obstakel voor het oefenen van deze jump. De bedoeling is uiteindelijk meer dan 127cm hoog te springen; het officieuze record dat 15 jaar geleden gevestigd werd door de Peruviaan Jose Marabotto.

Tim De Baene ambieert podium plaats in PK

Tweedejaarsnieuweling Tim De Baene uit Knokke-Heist heeft in Balen de tweede rit van de vierdaagse Lotto-Ridley Tour gewonnen. Hij veroverde ook de leiderstrui in het puntenklassement. De tweedejaarsnieuweling uit de badstad won eerder ook al in Kruishoutem. 'Dit plannetje in Balen hadden we vooraf met de ploeg uitgedokterd en het lukte wonderwel. Toen ik demarreerde, dacht men zeker 'eentje van de Brugse Velosport, laat maar rijden'. Ze hebben zich lelijk mispakt. Misschien kan ik zaterdag wel een podiumplaats in de wacht slepen op het Provinciaal Kampioenschap in Wijnendale. Dat ze me nu in de gaten zullen houden? Het mag. Als je sterk genoeg bent, dan win je toch.'

6.5.08

Maatjesseizoen start dit jaar op 3 juni

Het seizoen van de nieuwe maatjes start dit jaar officieel op dinsdag 3 juni. Die dag wordt het eerste vaatje Hollandse Nieuwe geveild in de visafslag in Scheveningen. Dat heeft het Nederlands Visbureau laten weten. De dag voor de pers vindt plaats op dinsdag 20 mei in Scheveningen. Dan zal bekend worden wat we van het nieuwe haringseizoen mogen verwachten. Ook in Knokke-Heist staan weer maatjesparties op het programma, ondermeer bij de Parasol op het Verweeplein.

Analyse klachtenmanagement

Volgens het Gemeentedecreet moet elke gemeente een systeem van klachtenbehandeling hebben. In dat verband werd vorig jaar ook in Knokke-Heist een reglement vastgesteld. In 2007 werden in totaal 1762 klachten of meldingen ontvangen. De klachten gingen vooral over de wegenis, stedenbouw, het verkeersbeleid en bezwaren tegen milieuvergunningen. Uit het analyserapport blijkt verder dat zowat 10 procent van de klachten die in Knokke-Heist worden ingediend eigenlijk bestemd zijn voor instanties buiten de gemeente. Ook zijn er diensten zoals Cultuur en Vrije Tijd die helemaal geen klachten te verwerken kregen.

Gegraveerde fietsen veel vaker teruggevonden

De gemeenteraad van Knokke-Heist heeft groen licht gegeven voor de aankoop van een nieuw fietsgraveertoestel. Het oude apparaat is aan vervanging toe omdat de herstellingskosten te hoog oplopen. Verder is het ook zo dat fietsen met gebogen, ovale of te dikke buizen niet in het bestaande graveertoestel pasten. Dat zal volgens burgemeester Lippens nu wel het geval zijn. Volgens hem kunnen zo’n 70 procent van gestolen gemerkte fietsen aan de eigenaar terugbezorgd worden. Het nieuwe graveertoestel zou zo’n 8.000 euro kosten.

Gezinsbeurs

De Gezinsbond Heist–Duinbergen organiseert op zaterdag 17 mei een tweedehandsbeurs voor gezinnen. Deze krijgt z’n beslag op het Heldenplein. Volgens afdelingsvoorzitter Aimé Thouet zullen op de tweedehandsbeurs een 25-tal ‘gelegenheids’verkopers gezinsgerichte artikelen tegen een interessante prijs aanbieden. Dat gaat van speelgoed en fietsen tot kinderwagens. De beurs is toegankelijk van 10 tot 16u.

Nieuwe richting voor KAZ

In september start het Koninklijk Atheneum Zwinstede in Knokke-Heist met een technische richting. Het gaat om een derde jaar TSO handel. Naast de verscheidene ASO-richtingen en de beroepsklassen houtbewerking, haartooi en kantoor creëert de school nu ook de mogelijkheid om in de badstad binnen het Gemeenschapsonderwijs te kiezen voor een studierichting op technisch niveau. De richting TSO Handel bereidt de leerlingen voor op een loopbaan als hulpboekhouder, vertegenwoordiger, zelfstandig ondernemer of bediende. Het is tevens een goede aanloop voor hogere studies boekhouder, fiscaliteit en accountant. Daarnaast bereidt de richting voor op de functie van expeditiebediende, waar in Zeebrugge veel vraag naar is.

Meer info op het nummer 050 63 17 70 of via http://www.zwinstede.be/

Kiwis in aantocht

Woensdag of donderdag arriveren de eerste kiwis van het nieuwe seizoen in Zeebrugge. De kiwis zijn op 11 april in het Nieuw-Zeelandse Tauranga vertrokken aan boord van het gespecialiseerde vaartuig “Star Quality”. Door het droge weer in het land van herkomst is het oogsten van de kiwis ietwat vroeger begonnen dan vorig jaar. Het fruit is ook iets groter uitgevallen, zegt Jean Louis Warnimont, de Marketing Manager bij Zespri in Europa. De aankomst van de nieuwe kiwi’s zal onder meer in ons land gepaard gaan met een uitgebreide promotiecampagne waarbij naast de warenhuizen vooral de gespecialiseerde fruitwinkels de aandacht zullen krijgen.

Ooievaarswandeling

Komende zaterdag organiseert de Provinciedienst Natuur- en Milieueducatie een ooievaarswandeling in Natuurpark Het Zwin. Tijdens deze wandeling wordt vooral stilgestaan bij het leven van deze meest opvallende Zwinbewoners. Onder begeleiding van een gids worden enkele ooievaarsnesten bezocht. Daar krijgt men uitleg over het gedrag van de vogels plus allerlei achtergrondinformatie over hun voedsel, trek- en leefgewoonten. De wandeling begint zaterdag om 13.30u bij de hoofdingang van het natuurpark en wordt twee uur later afgesloten bij de dagelijkse voederbeurt.


Prijs: 6-11 jaar: € 4,20; vanaf 12 jaar: € 7,20; 60+: € 6,40

5.5.08

Zeehondjes in Heist vrijgelaten

Maandag zijn in de Baai van Heist andermaal zeehonden vrijgelaten. De drie grijze pups waren afkomstig van de zeehondenopvang van het National Sea Life Marine Park in Blankenberge. De drie kleine zeehonden waren in januari en februari aangespoeld. Ze waren ondervoed en hadden verwondingen en parasieten. De diertjes wegen inmiddels 35 kilo en zijn weer gezond. De hoop is dan ook dat ze zich snel bij een zeehondenkolonie zullen kunnen aansluiten.

Bestrijding bastaardsatijnrups van start

Maandagnamiddag is langs de N49 gestart met de bestrijding van de bastaardsatijnvlinder. In de lente van vorig jaar zorgde de rupsen van deze vlinder voor een fietsverbod langs een deel van de Expresweg tussen Knokke en Maldegem. Ook kregen automobilisten de raad hun raampjes dicht te houden bij het passeren van het grondgebied van Damme. De rupsen vreten vooral bomen en struiken kaal. Bij de mens kunnen de rupsen voor irritatie van ondermeer de luchtwegen leiden. Omdat de rupsenlarven rond deze tijd uit hun eitjes komen, is de bestrijding nu het meest efficiënt. De verdelging gebeurt met bacteriën en zal twee weken duren.

Waterbasket in IJzerpark

Er zijn problemen met de afwatering van het gloednieuwe basketveld dat de voorbije dagen werd aangelegd aan de rand van het IJzerpark in Knokke. Het veelkleurige basketveld zelf ziet er perfect uit. Het blijkt echter dat het lichtjes hoger liggende klinkerpad dat naar de Diksmuidestraat afhelt een vlotte afwatering bemoeilijkt. Gevolg is dat anderhalf uur na een fikse regenbui het basketplein nog voor een kwart onder water staat. Ook lijkt het erop dat de opstap naar de eerste trede van het amfitheater te hoog is voor oudere toeschouwers. De foto’s werden door onze nieuwsdienst ondertussen overgemaakt aan de bevoegde dienst. De gemeente gaat de zaak nu aankaarten met het studiebureau en de aannemer die verantwoordelijk zijn voor de heraanleg van het IJzerpark.

4.5.08

Prima verlengd meiweekend

Het is toch nog een bijzonder druk weekend geworden in Knokke-Heist. Dat was voornamelijk te danken aan de zon. Het verlengde weekend kwam trouwens moeilijk op gang zegt toerisemedirecteur André Desmidt; een gevolg van het wat tegenvallende weer op 1 mei. Maar de goede voorspellingen hielden de toeristen aan de kust en lieten zaterdag en zondag ook de dagjesmensen naar zee trekken. Zaterdag werd een drukke stranddag, zodat de badkarhouders voor zondag extra strandstoelen lieten aanrukken. Met de één-mei-toeristen arriveerden ook vandalen in de badstad. Zo werden ’s nachts bij een badkarhouder in Knokke een zestal strandstoelkussens in de fik gestoken. Inmiddels belooft ook het lange Pinksterweekend van 10 tot 12 mei een toeristische topper te worden in de badstad. De weersvoorspellingen zijn voorlopig gunstig. "De kust droomt van een goede meimaand om het regenweer in april te compenseren", aldus André Desmidt.

VVW op koers voor Tweede Provinciale

Zondag betekende voor VVWestkapelle weer een goeie stap in de richting van Tweede Provinciale. De terugwedstrijd tegen Zandvoorde werd namelijk overtuigend gewonnen met 4-1 cijfers op het bord. Vorige week was in Zandvoorde nog 1-1 gelijk gespeeld. Vandaar dat de Westkapelse spelers extra zenuwen hadden. Dat speelde onder meer Steve Fly Devlieghe parten bij het nemen van een penalty. Maar de goals kwamen er. Eerst Peter Henderyckx gevolgd door een doelpunt van Jeffrey De Schuyter. De piepjonge Sven Govaert maakte er 3-1 van, terwijl Tom Vanhaecke met het afsluitende doelpunt de kers op de taart zette. Geen wonder dus, dat na het uitwringen van de zweetbandjes, de hitte van de voetbaldag geblust werd met extra krachtig bruiswater. Volgende week belooft het echter op het terrein van de Molenhoek een regelrechte krachtmeting te worden. Dan treedt VVW namelijk aan tegen Spermalie.

Doelpunten: 15' J. Casier 0-1, 31' Henderyckx 1-1, 50' De Schuyter 2-1, 71' S. Govaert 3-1, 73' Vanhaecke 4-1.

Belgische première World Press Photo 08

In première voor ons land opende zondag in Knokke-Heist de World Press Photo tentoonstelling. Dat gebeurde in het kader van het Internationaal Fotofestival. Het gaat om de meest prestigieuze wedstrijd voor professionele persfotografie. De Britse fotograaf Tim Hetherington heeft de eerste prijs weggekaapt. Hij deed dat met een foto van een uitgeputte Amerikaanse soldaat die uitrust na een vuurgevecht in Afghanistan. Hetherington maakte de foto op 16 september vorig jaar in de Oost-Afghaanse Korengal Vallei, waar de afgelopen jaren hevige gevechten plaatsvonden. De soldaat rust uit in de zogeheten Restrepo-bunker, genoemd naar een gesneuvelde collega van de man. Het plaatje is onderdeel van een reportage die de Brit maakte in opdracht van het Amerikaanse tijdschrift Vanity Fair. Meer dan 5.000 fotografen uit 125 landen stuurden werk in voor deze 51ste editie van de World Press Photo. De tentoonstelling in Scharpoord loopt nog tot 1 juni.

Inkom: € 8 / € 6 - € 4 (kortingen) / -6 jaar & CJP: gratis
http://www.fotofestival.be/