15.10.11

Jeugdpoëziewedstrijd in Knokke-Heist

Marnixring De Blinckaert organiseert momenteel de 8e editie van de jeugdpoëziewedstrijd. Dat gebeurt in samenwerking met de Bibliotheek en het Cultuurcentrum Scharpoord. De wedstrijd is bestemd voor alle jongeren van de derde graad lager onderwijs en de eerste graad middelbaar onderwijs uit de regio Brugge, Oostkust en Zeeuws-Vlaanderen. Beide groepen worden afzonderlijk beoordeeld door een deskundige jury. Vorig jaar waren er maar liefst 750 deelnemers. Als prijzen zijn er boekenbonnen van €25 tot €100. Tevens krijgen de winnaars hun ‘poëtisch hoogstandje’ op een affiche en op postkaart afgedrukt. De geselecteerde gedichten worden verder tijdens de poëziemaand februari uitgestald in de bibliotheek. Op de prijsuitreiking die wordt gehouden in het Cultuurcentrum Scharpoord op 1 februari, wordt net als vorig jaar nog de publieksprijs toegekend. Thema dit jaar is ‘Muizenissen’. Dat mag ruim geïnterpreteerd worden, maar het gedicht moet in het Nederlands gesteld zijn en enkel uit tekst bestaan. Uiterste datum van indienen is 16 november 2011.

Samen met het gedicht wordt een briefomslag, met vermelding van categorie, schuilnaam en geboortedatum, bezorgd met daarin het behoorlijk ingevulde formulier ‘Inlichtingen’. Dit formulier kan in de bibliotheek bekomen worden, werd samen met het wedstrijdreglement naar de scholen gestuurd en kan ook gedownload worden (bibliotheek.knokke-heist.be) . Gedicht en envelop met formulier worden gezonden aan of afgegeven in Bibliotheek Scharpoord, Meerlaan 32 - 8300 Knokke-Heist. Op de envelop wordt vermeld: poëziewedstrijd. Uiterste datum van indienen is 16 november 2011. Nadere inlichtingen zijn te bekomen in Bibliotheek Scharpoord (tel.050.630400). Ook het web kan worden geraadpleegd: bibliotheek.knokke-heist.be

Reeks ongevallen in Knokke-Heist

In de nacht van vrijdag op zaterdag was het druk voor de takeldiensten in Knokke-Heist. De reeks ongevallen begon rond 18.30u. In de Nieuwstraat ging toen een Volkswagen Golf, bestuurd door een inwoner van de badstad, een paar keer over de kop en belandde vervolgens in het veld. De chauffeur werd met verwondingen afgevoerd naar het ziekenhuis. De wagen werd tot schroot herleid. Kort voor middernacht reed een vrouw uit Knokke-Heist bij het Gemeenteplein met haar Mercedes ML 4X4 in de vitrine van afvalbeheerder Horizon-net. De bestuurster bleef ongedeerd, maar de wagen werd helemaal vernield. Op de plaats van het ongeval heeft de brandweer urenlang moeten stutten en barricaderen. In de vroege uren van zaterdag was er vervolgens nog een zwaar ongeval in de Elizabetlaan ter hoogte van Hotel Brittannia. Een zware zwarte Audi A4 is er ingereden op geparkeerde auto’s. Daarbij werden twee voertuigen vernield.

Knokke-Heist zendt z’n Compagnie uit

Vanwege de schaarser wordende bouwgrond kijkt de Compagnie Het Zoute steeds meer naar opportuniteiten buiten Knokke-Heist. In Blankenberge is inmiddels het eerste modelappartement klaar van een complex langs de Maurice Devriendtlaan. Het gebouw telt acht verdiepingen waarin 93 appartementen voorzien worden. In onze buurbadplaats Cadzand is de Compagnie momenteel ook betrokken bij de realisatie van het Duinhof. Dat project omvat 131 appartementen in zes gebouwen en een ondergrondse parkeergarage. In de loop van 2012 zijn de eerste woningen klaar; het hele complex in 2014. De plannen voor het complex werden getekend door de Arcas Groep uit Knokke-Heist. De Compagnie krijgt straks ook een vinger in de pap bij de vernieuwing van het Strandhotel in Cadzand-Bad. Het hotel wordt dan trouwens uitgebreid met een compleet appartementencomplex.

14.10.11

Heistenaar commandant van de Belgica

Tijdens een ceremonie in Temse is Korvetkapitein Manuel Pedro Dory uit Knokke-Heist aangesteld als nieuwe commandant van het oceanografisch onderzoeksschip Belgica. Hij nam het bevel over van Korvetkapitein Luc De Maesschalck, die nu tweede commandant wordt aan boord van het fregat de Louise Marie. De 49-jarige Manuel Dory was eerder bevelhebber op de mijnenjagers Aster en Myosotis. De voorbije drie jaar deed hij dienst als stafofficier mijnenbestrijding bij de Admiraliteit Benelux in het Nederlandse Den Helder. Dory werd in Namen geboren, maar woont in Heist-aan-Zee. Hij is getrouwd met Carine Meert en heeft vier kinderen. Zijn voornaamste decoraties omvatten: Ridder in de Leopoldsorde, Officier in de Kroonorde, de Belgische medaille Militaire Verdienste voor deelname aan Operatie Southern Breeze I, de bevrijdingsmedaille van Koeweit (derde klasse), de Saoedi-Arabië Koeweit bevrijdingsmedaille en de Franse decoratie 'Défense nationale – bronze'.

Zeewering Zwin veiligste van ons land

In een gesprek tussen de West-Vlaamse gedeputeerde Guido Decorte en de Zeeuwse dijkgraaf Toine Poppelaars kwamen donderdagavond ondermeer ook de veiligheidsverschillen aan bod tussen Vlaanderen en Zeeland. De Nederlandse dijken zijn berekend op stormen die ééns in de vierduizend jaar voorkomen. In Vlaanderen zal de zeewering van het uitgebreide natuurgebied Het Zwin bestand zijn tegen een storm die ééns in de duizend jaar toeslaat. Daarbij komt echter het feit dat de Zwingeul en het omringende natuurgebied over enkele jaren zal dienst doen als een zeer grote komberging. Ook dat verhoogt de veiligheid van het achterliggende land. Feit is, dat Het Zwin de veiligste dijken van ons land krijgt.

Hele reeks werken gepland in Het Zwin

Het Agentschap Bos en Natuur en de provincie Zeeland hebben zopas het ZTAR-programma voor het Zwin voorgesteld aan de bevolking van Knokke-Heist en Sluis. Het totale kostenplaatje voor dit natuurproject bedraagt ruim 4,1 miljoen euro. De werken omvatten ondermeer het graven van een zestal zoetwaterpoelen voor de runderen en schapen die men in het gebied wil laten grazen. De hoop bestaat dat ook zeldzame amfibieën door de poelen zullen worden aangetrokken. De werken gaan op 14 november van start. Verder zullen de verdwenen broedeilanden opnieuw worden aangelegd. Die zullen onbereikbaar zijn voor grondroofdieren zoals vossen. De aanleg gebeurt in de herfst van volgend jaar. Door de bouw van een stuw zal het waterpeil rond de eilanden beter beheerst kunnen worden. Ook wil men een gebied van 8 hectare plaggen. Door het verwijderen van de bovenste grondlaag wordt de bodem schraler gemaakt om slikken en schorren te verjongen. In 2013 worden ook twee begrazingsblokken aangelegd voor runderen en schapen. De grootste en ook duurste actie van het project is het uitdiepen en verbreden van de hoofdgeul van het Zwin. Door de monding van de geul te vergroten zal opnieuw voldoende zeewater in het Zwin vloeien waardoor verzanding vertraagd wordt. Deze werken zijn gepland vanaf 2014.

Op de website http://www.lifenatuurztar.be/ kan men steeds de laatste ontwikkelingen op de voet volgen.

13.10.11

Jazztrio uit Knokke-Heist wordt vaste band van Zulte Waregem

Eersteklasser SV Zulte Waregem heeft het King Jazztrio uit Knokke-Heist gevraagd om tijdens elke thuiswedstrijd van de voetbalploeg op te treden in de loges van het stadion. De optredens zijn onderdeel van ‘Studio Essevee’. Dat is het nieuwe businessconcept van de voetbalploeg. Het wordt voor het eerst gepresenteerd nu zaterdag 15 oktober, tijdens de thuiswedstrijd tegen Lierse, in de aanwezigheid van Walter Grootaers en Jean-Marie Pfaff. De huidige kantine wordt omgetoverd tot een schitterend decor waar twintig tafels van tien personen kunnen genieten van een VIP-behandeling met amusement, diner, voetbal en een optreden van King Jazz. Het jazztrio uit Knokke-Heist, bestaat uit Frederik Torresan, Chris Van de Kerckhove en Thijs De Bree. Zaterdagmorgen speelt King Jazz om 11u ook op de Klantendag in de Scharpoord Bibliotheek in Knokke-Heist.

Meer informatie over King Jazz: www.kingjazz.be. Men kan ze ook volgen op Facebook via www.facebook.com/kingjazzband of op Twitter via www.twitter.com/kingjazzband.

Wintertuin voor de Blue Marlin

De Blue Marlin Café Lounge in Knokke-Heist beschikt vanaf nu ook over een exclusieve verwarmde wintertuin. Gezien de tuin volledig overdekt is met een luxe tent verhelpt Blue Marlin naar eigen zeggen het nijpend tekort aan mooie en hippe locaties in de badstad, waar men met een paar honderden mensen terecht kan voor allerlei feestelijkheden. Voor mensen boven de 25 jaar is het één van de zeldzame locaties waar men uit de bol kan gaan zonder daarbij een discotheek te moeten binnenstappen. De Blue Marlin Lounge kreeg de voorbije zomer trouwens al heel wat celebrities over de vloer. Onder meer Yusef Nasser, wiens vader de grootste bouwondernemer in Dubai is en eigenaar van de ‘Lady Maura’, één van ’s werelds grootste privéjachten.

Dag van de Kringwinkel ook in Knokke-Heist

Op de Dag van De Kringwinkel, zaterdag 22 oktober om 10u, zetten 109 Kringwinkels hergebruik op een creatieve manier in de kijker. Dat gebeurt onder het motto: ’Creatief met tweedehands’. De kringwinkel van ’t Rad in Heist organiseert al enkele jaren met veel succes de zee en scheepvaart beurs. Bootjes in allerlei formaten, schelpen, schilderijen en alles wat enigszins met de zee te maken heeft, worden op de kringloopdag tegen democratische prijzen verkocht. Aan alle klanten wordt een gratis tas vissoep uitgedeeld en onder het motto ‘proef de soep en hou je kop’ mogen klanten de soepkom mee naar huis nemen. Daarnaast is er ook een ballonwedstrijd met biologisch afbreekbare ballonnen voor de allerkleinsten, waarmee leuke prijzen te winnen zijn.

Werken Telenet in Knokke-Heist

Telenet zal op maandag 17 oktober werken uitvoeren aan het net in Knokke-Heist. Het bedrijf hoopt de gebruikers zo weinig mogelijk te hinderen. Toch zou het kunnen gebeuren dat de dienstverlening voor een korte periode wordt onderbroken. Die onderbrekingen kunnen zich voordoen tussen 8 en 16 uur. Telenet verontschuldigt zich alvast voor de eventuele hinder. Hebt u nog vragen? Dan kan men contact opnemen via het webformulier op http://contact.telenet.be. De Klantendienst is ook bereikbaar op het nummer 015 66 66 66.

“Pure C” van Herman in Lekker 2012

“Pure C” het loungerestaurant van Sergio Herman in Cadzand is de hoogste nieuwe binnenkomer in de top 100 van de Nederlandse restaurantgids Lekker 2012. Precies hoe hoog in die top 100 Pure C is kunnen opklimmen werd niet bekend gemaakt. In totaal staan er 52 nieuwe restaurants in de Lekker 2012. De 32ste editie van de gids verschijnt op 14 november .

Weer tijd voor Dicteewedstrijd van het Willemsfonds

Volgende maand staat in Knokke-Heist weer de traditionele dicteewedstrijd van het Willemsfonds op de agenda. De wedstrijd wordt gehouden op zaterdag 19 november in de raadzaal van het stadhuis in Heist. Alle leerlingen van het 5de leerjaar tot het 6de middelbaar uit de badstad, of die in de gemeente school lopen, kunnen dan hun spellingskunde botvieren. De wedstrijd loopt in samenwerking met de gemeentelijke Openbare Bibliotheek. Er zijn heel wat boeken en boekenbons te winnen. Vooraf inschrijven is verplicht. Dat kan tot 12 november via de school, of in de bib.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist vind je HIER.

Unieke oldtimers in Knokke-Heist

Het wemelt momenteel in de badstad van de oldtimer wagens van merken zoals Rolls Royce, Bentley, Aston Martin, Ferrari en Maserati. Dat heeft alles te maken met de ‘Zoute Grand Prix’, die gehouden wordt van donderdag tot zondag. Het is de tweede keer dat de Zoute Automobile Club het evenement organiseert. In totaal zijn 158 participanten ingeschreven. De deelnemers met hun unieke en waardevolle wagens komen voornamelijk uit ons land, maar ook uit Luxemburg, Groot-Brittannië, Monaco en Nederland. De prijs om mee te doen aan de ‘Zoute Grand Prix’ kan trouwens oplopen tot zo’n 3.500 euro. De oudste ingeschreven wagen is een Bentley 3 Lite-TT uit 1923 met achter het stuur Jean-Pierre Vanden Berghen. Verder ook een wagen die in 1930 voor een Indische maharadja werd gebouwd, maar na 3 jaar terug naar Europa kwam. De Delage D6 Tourer wordt bestuurd door wagenrestaureerder Bernard Marreyt. Vier dagen lang wordt Het Zoute aldus het trefpunt van een internationaal gezelschap piloten, eigenaars en liefhebbers van schitterende classic cars. Elke wagen op zich is een ode aan vervlogen vakmanschap. En ook een eerbetoon aan de zorg van de eigenaar. Nieuw dit jaar zijn onder andere: de professionele keuring van de wagens door FIVA-officials en een gescheiden parcours voor de ballade en de regelmatigheidsrally. De Zoute Grand Prix start vrijdag op de zeedijk ter hoogte van de Beach Club River Woods. De wagens die eraan deelnemen komen rond 16 u aan op het speciaal schoon afgestoomde Albertplein. Om 15.30u is er een race voorzien in het heuvelachtige Duinbergen aan de minigolf. Zaterdag start de Grand Prix om 8.30 u op de zeedijk. Liefhebbers kunnen de wagens om 16 u bewonderen op het Albertplein. Als klap op de vuurpijl wordt verder op zondag 16 oktober het eerste “Zoute Concours d’Elégance” georganiseerd. Tijdens de vierdaagse is er op diverse podia verspreid over het Zoute bovendien een permanente expo voor premium automerken. De deelnemerslijst kan met HIER bekijken.

Nieuwe campagne opsporing baarmoederhalskanker

Ruim 8.600 dames in Knokke-Heist ontvangen binnenkort een brief waarin ze worden aangezet om een uitstrijkje van de baarmoederhals te laten afnemen. Het gaat om een eenvoudig en pijnloos onderzoek, waarbij de arts wat cellen van de baarmoederhals neemt. Die cellen worden dan in het labo onderzocht. In geval er iets abnormaals gevonden werd, is een bijkomend onderzoek nodig om zekerheid te hebben. Een tweede uitstrijkje wordt meestal één jaar na het eerste genomen. Als die twee onderzoeken normaal zijn, zal men tot de leeftijd van 65 jaar om de drie jaar een controleonderzoek moeten uitvoeren. Na 65 jaar is een uitstrijkje om de vijf jaar voldoende. De provincie West-Vlaanderen voert al sinds 1994 campagne om baarmoederhalskanker vroegtijdig op te sporen.

Inwijking uit onze regio moet Zeeuws-Vlaamse bevolking behoeden voor de krimp

Om het dalen van de bevolking tegen te gaan hoopt West-Zeeuws Vlaanderen vooral op inwijking van Vlamingen uit Knokke-Heist en omstreken. Zeeuws-Vlaanderen is van alle zogeheten krimpregio’s in Nederland het gebied waar het aantal inwoners de komende dertig jaar het sterkst zal dalen. Dat blijkt uit een bevolkingsprognose van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Tegen het jaar 2040 zouden er in onze buurregio nog amper 92.000 mensen wonen. Dat is een achteruitgang met 15.000. Het grensoverschrijdend verschil in de koop- en huurprijzen betekent echter dat er toenemend inwijking is in Sluis en de deelgemeenten vanuit Knokke-Heist, Damme en andere grensgemeenten. Het betreft mensen die de hoge prijzen in onze regio niet kunnen of willen betalen, of in een rustiger omgeving willen wonen. Ze laden een verhuiswagen vol en trekken de grens over. Kernen zoals Retranchement, Draaibrug en Aardenburg komen daarbij steeds meer in beeld. De prijzen zijn er lager dan vlak aan zee en vanuit de locaties in kwestie is Knokke-Heist als cultureel centrum snel bereikbaar. Ook de nabijheid van de expresweg met toegang tot de Vlaamse snelwegen spelen bij de keus van de nieuwe woonstek een belangrijke rol.

12.10.11

Natuurbeheerswerken verhogen ecologische waarde van Park 58

Vrijwilligers van Natuurpunt hebben zich de voorbije dagen in Duinbergen ingezet om de jaarlijkse natuurbeheerwerken in het duingebied Park 58 uit te voeren. Onder meer werden alle duingraslanden gemaaid. Het betreft hier evenwel veel meer dan een opkuis. De werken hebben als doel om de duingraslanden verder te verschralen. Door het maaisel af te voeren wordt de bodem armer gemaakt. Daardoor ontstaat een meer gevarieerde en bloemenrijkere vegetatie met de typische en vrij zeldzame flora van schrale duingraslanden. Door de werken wordt de zeldzame duinflora in dit gebied te gevrijwaard van negatieve invloeden van buitenaf en wordt verstruweling van het volledige duingebied tegen gegaan. Park 58 is gelegen te midden villawijken, derhalve zijn -door een oppervlakte van amper 7 ha en z’n langgerekte vorm- de randeffecten merkbaar tot in het midden van het duingebied. Een jarenlang beheer door de natuurvereniging heeft op de waardevolste duingraslandjes evenwel reeds een duidelijke kentering teweeg gebracht in het voordeel van de ‘echt’ zeldzame natuur en geleid tot een merkbaar grotere biodiversiteit. In de bloeiperiode zijn de kleurrijke duingraslanden van Park 58 een lust voor het oog, met een rijke bloei van soorten als Nachtsilene, Kegelsilene, Kuifhyacint, Wit vetkruid, Grote tijm, Duinruit, Geel walstro, Glad walstro, Walstrobremraap, Schermhavikskruid, Grote teunisbloem, Kandelaartje, Grijskruid, Hazepootje, St-Janskruid, Scherpe fijnstraal en Kleine ratelaar.

Zondag Natuurwandeling in Park 58

Wie meer wil weten over de natuurbeheerwerken en de waarde van dit unieke duingebiedje, kan op zondag 16 oktober deelnemen aan de geleide natuurwandeling van Natuurpunt Knokke-Heist. Daarbij worden de natuurbehoudswerken speciaal toegelicht. Verder wordt ook aandacht besteed aan de natuurfenomenen voor de tijd van het jaar, zoals bessen en struiken. Aanvang om 14u bij de pergola aan de hoofdingang van Park 58 langs de Elizabetlaan in Duinbergen.


Gids: Chantal Jacobs - tel. 050 /61.42.10 Deelname: Gratis voor leden van Natuurpunt v.z.w. en kinderen onder de 12 jaar. Overigen: 2,50 euro.

Foto: Gewone vleugeltjesbloem: een klein maar prachtig plantje, dat in twee kleurvarianten voorkomt.
Het kan zowel blauwpaarse als witte bloempjes hebben. Beide kleurvarianten komen in Park 58 door elkaar voor.

Smartphone voor jobstudente

Woensdag heeft het uitzendbedrijf Daoust in Knokke-Heist jobstudente Pauline Verbeke gehuldigd. De studente, die in het Vlaams Brabantse Beersel woont, werkte deze zomer bij Hillfiger in het Zoute. Ze mocht uit handen van Office Manager Barbara Bonny een Smartphone in ontvangst nemen. Studentenarbeid zit al jaren in de lift en niet in het minst aan onze kust. Net zoals vorig jaar trok het interimbureau Daoust ook dit jaar volop de kaart van de studenten. De "Studentenjobs in de kijker"-actie kende heel wat succes. Elke verdienstelijke jobstudent die tijdens de maanden juli, augustus of september via Daoust gewerkt heeft, maakte kans op 1 van de 3 smartphones. Deze actie kende heel veel bijval en zorgde voor een grote instroom aan kandidaten, wat Daoust in staat stelde om haar klantenbestand nog verder uit te breiden en haar positie als nummer 1 leverancier van jobstudenten aan de kust te onderstrepen.

Rode geverfde fietspaden vormen een groot gevaar in Knokke-Heist

Fietsers en motorrijders zijn niet te spreken over de rode vlakken die steeds meer fietspaden accentueren. Deze paden mogen dan duidelijk zichtbaar zijn, ze zijn bij regen gevaarlijk om erop te rijden of om ze te dwarsen. ,,Die rode vlakken zijn vooral bij regenweer spekglad, waardoor men extra risico loopt'', vertelt Eric Daniëls van de Motorcycle Action Group Belgium. Ook in Knokke-Heist doen zich toenemend ongevallen voor op de rood geverfde fietspaden. Dat was woensdagnamiddag het geval in de Bondengenotenlaan in Heist. Daar kwam Anne-Marie Maertens, fotografe voor de Kneistikrant, zwaar ten val. Omwonenden verklaarden, dat op het fietspad al meerdere mensen gevallen waren. Fiets- en motorverenigingen in het hele land dringen er momenteel bij de verantwoordelijke politici op aan om voor de aanleg van dit soort rode vlakken grovere materialen te gebruiken en de gladde stroken weg te werken. In Knokke-Heist moeten dringend stroefheidstesten op de geviseerde rode fietsstroken uitgevoerd worden. Fietsers dienen bij vochtig of regenweer, én bij vriesweer, àlle geschilderde wegmarkeringen, rode fietspaden, riooldeksels, verkeersremmers en nieuwe asfaltwegen te wantrouwen!

Jeugdorkest Ceciliaharmonie in het nieuw

Na ruim tien jaar zit nu ook het jeugdorkest van de Ceciliaharmonie Knokke-Heist in het nieuw. Voortaan treden ze op in hippe, groene polo’s. Tijdens een miniconcert in De Raan hebben de jonge musici zelf hun nieuwe kledij voorgesteld aan de milde sponsor Anne-Marie Meire. Ondertussen breidt het jeugdorkest steeds verder uit. Bij het begin van elk schooljaar zijn er steeds weer nieuwe rekruten dankzij de voortreffelijke opleiding in deKunstAcademie. Iedereen blijft trouwens welkom en kan luisteren of meespelen op zondagmorgen van 10 tot 11u45 in de gebouwen van het KTA, Heistlaan 124 in Heist. Het jeugdorkest kan men binnenkort in hun nieuwe outfit aan het werk zien; namelijk op 22 december voor een kerstconcert en u!iteraard ook op het jaarlijkse nieuwjaarsconcert op 8 januari.

Oppassen voor frauduleuze bedrijvengidsen

In Knokke-Heist, Brugge en ook over de grens in Sluis zijn er klachten over frauduleuze bedrijvengidsen. De malafide reclameronselaars sturen een brief of e-mail aan ondernemingen en zelfstandigen met de vraag hun gegevens te controleren voor opname in een bedrijvengids. Het document moet vervolgens ondertekend teruggestuurd worden. In de "kleine lettertjes" staat echter dat men zich verbindt tot de betaling van een jaarlijkse vergoeding. Wie ingaat op het voorstel betaalt minstens 3 jaar lang meer dan 1000 euro per jaar. De brief lijkt heel sterk op een factuur en heeft een gelijkaardige lay-out als de briefwisseling van de Gele Gids. Vandaar ook dat nogal wat ondernemers tekenen zonder stil te staan bij de gevolgen ervan. Volgens Ondernemersorganisaties Voka en Unizo richten de reclameronselaars zich steeds tot ondernemers in andere regio's. De manier van werken wordt wel steeds agressiever. Heel vaak zitten er buitenlandse bedrijven achter, maar dit keer komen de brieven van een firma uit Eupen. De Federale Overheidsdienst Economie spreekt van regelrechte fraude en wil dan ook streng optreden. Intussen is de onderzoeksrechter in Eupen een onderzoek gestart. Gedupeerden kunnen zich burgerlijke partij stellen. De minister raadt ook ondernemers aan om waakzaam te zijn. Op de website van de Federale Overheidsdienst Economie staat een zwarte lijst met valse reclameronselaars.

Niet te missen op BBC4

Niet te missen donderdagavond op BBC4 om 22u Belgische tijd: prof Jim Al-Khalili met "Shock and Awe, The Story of Electricity". In deze aflevering Edison v Tesla.

Wetenschappelijk ondersteunde aanpak van eigendomsdelicten in Knokke-Heist

In verband met het aanpakken van onveiligheid hebben commissaris Steve Desmet en preventiemedewerkster Deborah Geselle uit Knokke-Heist een vormingsreeks doorlopen. De nadruk lag daarbij niet uitsluitend op repressie. Ook preventie en nazorg zijn nu belangrijke schakels bij de bestrijding van criminaliteit en overlast. Als eindopdracht kozen beide stadsgenoten het thema 'Een lokaal integrale aanpak van eigendomsdelicten te Knokke-Heist, met specifieke focus op woninginbraken'. In een notendop werd de gemeente op sociaaleconomisch en demografisch vlak onder de loep genomen, met een overzicht van het politionele cijfermateriaal. Vervolgens werd de opgedane praktische ervaringen gekoppeld aan enkele nieuwe theoretische inzichten uit de opleiding. Aan de hand daarvan werd een werkdocument opgesteld voor een vernieuwde integrale aanpak van eigendomsdelicten in de badstad. De volledige tekst van het eindwerk werd onlangs aan het college van burgemeester en schepenen voorgelegd. Het 36 pagina's tellende document kan men HIER downloaden.

11.10.11

Zoon ziet straf verdubbeld voor moordpoging op moeder

Een 60-jarige man uit Knokke-Heist is door het Gentse hof van beroep veroordeeld tot 10 jaar effectieve celstraf. Dat is een verdubbeling van z’n eerdere straf. In februari hoorde de stadsgenoot zich in Brugge veroordelen tot een celstraf van 5 jaar, waarvan 23 maanden met uitstel. Hij krijgt de zwaardere straf voor een poging tot doodslag op zijn 81-jarige moeder, Marguerite Petit. Op 15 juni vorig jaar duwde hij de vrouw, die een pension uitbaat, van een terrastrap. Daarna probeerde hij haar te verstikken met een natte handdoek. De dader zei dat hij enkel het bloed probeerde af te vegen, maar de getuigen spraken dat tegen. De vrouw overleefde het gebeuren omdat ze zich hevig verzette en passanten haar te hulp snelden. De zoon, die een drankprobleem heeft, dacht volgens de aanklager, dat hij het pand voor veel geld zou kunnen verkopen aan projectontwikkelaars, bij de dood van zijn moeder.

Zeldzame lijster in “Haagje van Heist”

De voorbije dagen gonst het bij het Deense vogelforum "Netfugl" van de meldingen over het opmerken van een zeldzame lijster, een "Scaly Thrush" in het “Haagje van Heist” bij Zeebrugge. Het gaat volgens Natuurpunt om een goudlijster (Zoothera dauma) die zondag en maandag werd gezien in het natuurgebied Sashul in Knokke-Heist. Het is 50 jaar geleden dat de zeldzame vogel nog in ons land werd opgemerkt. Het dier dat zondag door ornitholoog Johan Buckens werd ontdekt, is een jonge vogel. Een volwassen goudlijster is met zijn 28 cm groter dan de grote lijster. Hij is zeer schuw en houdt zich gewoonlijk op de grond op, onder de dekking van vegetatie. Hij heeft een relatief grotere snavel en een kortere staart dan de grote lijster. De vogel broedt in Siberië en zijn broedgebied strekt zich uit tot de zuidelijke Oeral. In de rest van Europa is hij een dwaalgast. Van heinde en verre trekken vogelliefhebbers momenteel naar de Sashul in de hoop de zeldzame vogel te kunnen kieken.

De Bevrijdingsmars wordt weer gewandeld, maar ook gelopen

In de regio bereiden vele honderden sportievelingen zich weer voor op de Canadese Bevrijdingsmars. Die wordt zoals elk jaar op zondag 6 november gewandeld tussen Hoofdplaat en Knokke-Heist, over een afstand van 33km. Niet iedereen zal echter wandelen. Leden van het Running Team Knokke-Heist zullen, net zoals de voorbije paar jaar, de afstand al lopend afleggen met de traditionele poppies opgespeld. Er wordt trouwens gerekend op een groot aantal lopende deelnemers, ook mensen van buiten de club. Onderweg worden een reeks stopplaatsen ingelast, waarvan Zuidzande de belangrijkste halte is. Coach Jacques Danneels van het Running Team zegt overtuigd te zijn, dat ook gewone recreanten, mits wat voorbereiding (al lopend of al wandelend) een prachtige prestatie kunnen neerzetten. Het Running Team wordt op 6 november met de Canadese Vlag voorop rond 11.45u terug op het Verweeplein verwacht. De wandelende deelnemers volgen dan een tijdje later. De Bevrijdingsmars wordt jaarlijks georganiseerd door "De Wandelende Noordzee boys". Dit keer is het de 38ste editie van het evenement.

Website om verloren fiets op te sporen

Gouverneur Paul Breyne heeft een nieuwe website gelanceerd om verloren of gestolen fietsen op te sporen. In onze provincie worden jaarlijks duizenden fietsen aangetroffen die door onrechtmatige gebruikers ergens werden achtergelaten. Gegraveerde fietsen worden snel aan de eigenaar terugbezorgd. De website www.gevondenfietsen.be moet andere gedupeerden toelaten om de gegevens omtrent hun verdwenen fietsen in te geven. Als die overeenstemmen met een teruggevonden fiets, dan kan men z’n fiets terugclaimen. Op de website staan momenteel al 3.600 teruggevonden fietsen.

Knokke-Heistse tumblers maken het waar in Griekenland

De leden van de Tumbling wedstrijdploeg van de Gym Knokke-Heist zijn terug van de “Spartacus Thermi Springs Cup” in het Griekse Thessaloniki. Ze begonnen er met twee dagen trainen bij temperaturen van 35 graden. Zo konden ze wat wennen aan het klimaat en aan de Griekse tumblingbaan. In de voorrondes slaagden alle Knokke-Heistse tumblers meteen in de selectie voor de finale. De acht Knokke-Heistse meisjes werden vervolgens in de finale fors aangemoedigd door de aanwezigen, vooral blijkbaar door supporters uit Iran en Polen. Resultaat is dat ze stuk voor stuk alle medailles binnenhaalden die ze ook maar konden winnen.
Uitslag Spartacus Thermi Springs Cup 2011:
1e juniors A - Julie Dehaemers
1e juniors B - Magali Bloes
1e juniors C- Matilde Descamps
2e juniors C - Margaux Dedeene
3e juniors C - Morgane Arijs
5e juniors C - Anaïs Van Torre
6e juniors C - Eden Fagel
9e juniors C - Sharon Claeys
Gouden medailles meisjesploeg tumbling juniors C (Matilde-Margaux-Morgane-Anaïs-Eden-Sharon)

Dit weekend ook in onze regio: “Buren bij kunstenaars”

In Knokke-Heist nemen van nu vrijdag tot zondag vier ateliers deel aan het provinciaal initiatief “Buren bij Kunstenaars 2011”. Verder kan men in Moerkerke in de Sareptastraat nummer 3 ook terecht bij kunstenaars Yves en Sabine Tourain, die uit de badstad afkomstig zijn. In Knokke-Heist zelf kan men vier ateliers bezoeken. Het gaat om Kamiel Goossens, Gertrude Heyndrickx, Vera Hutsebaut en Marina Van Deursen. Bij Kamiel Goossens in de Koudekerkelaan 30 kan men glasgravures, letters in steen en bas-reliëf bekijken. Gertrude Heyndrickx toont in haar atelier in de Smedenstraat 16 abstracte en figuratieve kunst. Marina Vandeursen pakt in de Sint-Jorisstraat 36 hoofdzakelijk uit met porselein met daarnaast ook acryl en mixed media. Vera Hutsebaut heeft een leegstaand pand in de Pannenstraat 210 tijdelijk omgebouwd tot een expositieruimte. De tentoonstelling omvat een 40-tal keramiekwerken, een 20-tal schilderijen in acryl van abstract naar figuratief, een 200-tal intuïtieve werkjes in aquarel en een 10-tal tekeningen.

Voor meer info: www.west-vlaanderen.be/burenbijkunstenaars

APM neemt Zweedse terminal over

De Zeebrugse goederenbehandelaar APM Terminals gaat vanaf nu in het Zweedse Götenborg de Skandia Container Terminal uitbaten. Daaromtrent werd dinsdag een akkoord gesloten. APM behoort tot de Deense AP Moller Maersk Groep, en is in onze kusthaven bedrijvig aan de zuidzijde van het Albert II-dok. Deze faciliteit kan de grootste containerschepen behandelen. De laatste jaren werd tussen Zeebrugge en Zweden trouwens toenemend vrachtverkeer genoteerd. APM gaat in Götenborg ondermeer investeren in drie nieuwe Super post-Panamax.

Zaterdag Véloparty Passe-Vite

Op zaterdag 15 oktober vanaf 21 uur organiseert het Passe-Vite Cycling Team in The Alley 98 in de Kragendijk 98 in Westkapelle hun traditionele Véloparty. Deze superactieve damesploeg beschikt blijkbaar nog over voldoende energie om na een slopende Ronde van België er nog eens goed in te vliegen met een stevige party met hoog dansgehalte. Dj on Daxo Tom Soupart staat garant voor de muzikale ambiance. Alle sympathisanten van de Blauwe Klavertjes zijn van harte welkom. Wielertoeristen worden vriendelijk verzocht hun klikschoenen te vervangen door flexibele dancing shoes!

Kaarten: vvk 6 euro; add 8 euro
Voor alle info: http://www.passe-vite.net/
Knokke-Heistenaar veroorzaakt incident in rechtszaal

Dinsdagmorgen heeft een man uit Knokke-Heist voor ophef gezorgd in een Nederlandse rechtszaal. Dat gebeurde in Almelo waar net het strafproces was begonnen tegen de verdachten van de moord op Folly Strijker uit Enschede. De verdachten zijn de vriendin van het slachtoffer en een zakenrelatie. Strijker werd vorig jaar begin september doodgeschoten in z'n woning in Enschede. Korte tijd later werd de zakenrelatie opgepakt. Enkele maanden later zijn vriendin. Strijker zou zich hebben beziggehouden met de handel in drugs en gokken. Recent had de man uit Knokke-Heist zich gemeld bij de rechtbank in Almelo en beweerde te weten wie Strijker heeft vermoord. Justitie en de verdediging van de verdachten hechten weinig waarde aan de informatie van de man. Hij werd dan ook niet opgeroepen om te getuigen. Rond 9.30u dinsdagmorgen is de man uit Knokke-Heist tijdens de rechtszitting opgestaan en beginnen roepen dat hij de waarheid weet! Na een waarschuwing van de rechter werd de man door de politie het gebouw uitgezet.

10.10.11

Aanrijder die fietser doodreed niet aangehouden

De chauffeur die zondagnacht een fietser in Moerkerke doodreed heeft zich maandagnamiddag gemeld bij de politie van Damme/Knokke-Heist. Het gaat om een man van 46 uit Damme. De politie was er in geslaagd aan de hand van de brokstukken de auto van de aanrijder te identificeren. Op het moment dat agenten bij de dader gingen aankloppen was deze reeds op het politiekantoor om zich aan te geven. Daar heeft de automobilist verklaard, dat hij in slaap gevallen was achter het stuur en dacht een paaltje geramd te hebben. De man heeft een nacht in de cel doorgebracht. Het parket gelooft zijn versie van de feiten en hij werd dinsdagmorgen weer vrijgelaten. Z'n rijbewijs werd ingenomen voor 14 dagen. Als de zaak voorkomt zal de politierechter vermoedelijk een langere periode rijontzegging uitspreken.

Week vertraging voor werken in de Bronlaan

In de Oosthoek in Knokke blijft de Bronlaan langer onderbroken voor alle verkeer dan gepland. Dat is het geval tussen de Zoutelaan en de Graaf Léon Lippensdreef. Daar worden sedert begin deze maand rioleringswerken uitgevoerd ter hoogte van de vroegere site van de Vlindertuin. Het verkeer zal nog worden omgeleid tot donderdagavond 13 oktober.

De vermiste Grenspaal 364A is terecht

De media-aandacht rond de verdwenen Grenspaal 364A op het grondgebied van Knokke-Heist heeft ervoor gezorgd, dat het mysterie maandagavond al werd opgelost. Het blijkt, dat onze buurprovincie Zeeland, de omgevallen Grenspaal van een Knokke-Heistse akker heeft laten wegslepen. “Dat is gebeurd zonder dat andere instanties, of België werden ingelicht”, zegt het Sluise raadslid Bram Basting. De grenspaal dook maandag op in het depot van de provincie in Draaibrug. De paal is de voorbije weken opgeknapt en weer fris in de verf gezet. De provincie Zeeland is van plan om de permanente grenscommissie, waarin ook de provincies West- en Oost-Vlaanderen zetelen, volgende maand voor te stellen om de 364A stevig te verankeren. Daartoe zou in de akker aan Belgische kant een sokkel gegoten worden op 200m van de eigenlijke grenslijn. Maar daar moet de eigenaar van de grond nog mee akkoord gaan. De historische grenspaal vormde in de 19de eeuw samen met een gelijkaardige grenspaal op de wallen in Retranchement, een koppel dat de eigenlijke grenslijn in het midden van een van de Zwingeulen hielp bepalen. Pas na het droogleggen van de Willem Leopoldpolder in 1873 kon de échte grenspaal 364 op de juiste plek worden neergezet. Zo zijn er drie grenspalen met het nummer 364; een historisch unicum en tevens een toeristische attractie in het grensgebied tussen Knokke-Heist en Sluis.

Instrumentenvoorstelling

In Knokke-Heist organiseert deKunstAcademie een “Instrumentenvoorstelling”. Dat moet de leerlingen van het eerste jaar notenleer helpen om een voorkeurinstrument te kiezen. Om hen op weg te helpen zullen leeftijdsgenoten op dinsdag 11 oktober om 18 u hun eigen instrument voorstellen. Ze spelen een kort stukje en weten nadien ook iets leuks en boeiends over hun instrument te vertellen. Elk instrument dat men in deKunstAcademie kan leren, komt aan bod.

Week van het Bos

Naar aanleiding van de Week van het Bos pakt ontwerpster Anne Fontaine in haar boetieks in Knokke-Heist, Brussel en Antwerpen uit met Ecobags. De helft van de opbrengst gaat rechtstreeks naar de Anne Fontaine Foundation, die zich inzet voor het Braziliaanse regenwoud. Ze wil het Amazonewoud herstellen en beschermen. De EcoBag wordt gemaakt van gerecycleerde plastic flessen en is zelf ook volledig recycleerbaar, Tijdens de Week van het Bos, serveren Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en de Vereniging voor Bos in Vlaanderen (VBV) in samenwerking met Natuurpunt verder zo'n 300 activiteiten om het bos in de kijker te zetten. Zo worden er verschillende wandelingen en tentoonstellingen opgezet. Ontdek het volledige programma op www.weekvanhetbos.be.

Over opgroeien met een “Etiketje”

Op maandag 24 oktober organiseert de Gezinsbond Knokke-Heist in Scharpoord de vormingssessie ‘Opgroeien met een etiketje’. Wat betekent het voor ouders om een ‘eigen’ aardig kind te hebben? Hoe ervaren kinderen zelf om zo’n ‘etiketje’ te krijgen? Elke ouder kent intussen wel begrippen als ADHD, autisme, dyslexie, en hoogbegaafdheid. Het voordeel hiervan is een betere (h)erkenning van ‘speciale kinderen’, wat de kans op een aangepaste aanpak vergroot. Het nadeel is dat wie zich een beetje op de rand van een gewone ontwikkeling bevindt als een probleemkind aanzien wordt. Wat zijn dan echter de gevolgen voor de communicatie met de opvang, de school, de vrijetijdsbesteding? Mevrouw Anne Hermans, klinisch psychologe, schept duidelijkheid in de Babylonische spraakverwarring die er heerst rond diagnoses. Ze biedt houvast aan ouders met vragen aan de hand van verhalen uit haar praktijk. Er is ook ruimte voor vragen op deze avond.

Wanneer : maandag 24 oktober 2011 om 20 uur in Scharpoord
Inkom : leden Gezinsbond en uitpas : 3 euro - niet-leden : 7 euro
Inschrijven: via website vanaf 1 oktober of via cultuurcentrum tel. 050/630.430

Ballonnenkunstpostwinnaars van deKunstAcademie

Begin vorige maand nam deKunstAcademie Knokke-Heist “een vliegende start” bij het begin van het nieuwe schooljaar. Op de feestelijke stARTdag lieten kleine kunstenaars honderden ballonnen op met daaraan een door hen versierd kaartje. De wind nam die ballonnen mee richting Nederland. De kaartjes van Leandro di Felice, Ebe Claerhout en Aline Daeninck werden teruggestuurd vanuit Katwijk (ca. 130 km ver) en Oostzaan (ca. 200 km ver). Ze krijgen een leuke prijs. Ook de familie Blomme valt in de prijzen. Maarten, Joris en hun ouders stuurden de leukste foto’s in van de poster van deKunstAcademie en wonnen zo de affichewedstrijd.

Veertig jaar Jeugdraad

De reünie voor 40 jaar Jeugdraad in Knokke-Heist wordt op vrijdag 21 oktober gehouden. Dat gebeurt vanaf 18 uur in De Vier Ambachten in de Hazegrasstraat. De Jeugdraad werd officieel gesticht in 1972 maar bestaat al (minstens) 40 jaar. Daarom wordt geprobeerd alle leden die de afgelopen decennia in deze gemeentelijke adviesraad zaten samen te brengen voor een etentje. Dezelfde avond staat ook de “Nacht van de Jeugdbeweging” op de agenda. Alle jeugdleiders uit Knokke-Heist zullen er aanwezig zijn. Vanaf 22 uur is naar goede gewoonte een fuif gepland.
Inschrijven vóór 17 oktober via info@jkhbe of 050 63 08 02.

Kitesurfers profiteerden van de Waaiende Wind

In Knokke-Heist hebben heel wat wave-riders afgelopen weekend gebruikt gemaakt van een meestal voortreffelijke noordwestelijke wind. Bij de VVW in Heist werd het BK Kite Wave beslecht. Af en toe liet de wind het even afweten, maar toch streden 15 deelnemers in de fikse golven voor de titel. Stijn Langenaken won uiteindelijk dankzij meer variatie in zijn repertoire van tricks. Jelle Rigole werd tweede. Bram Nuytten legde beslag op de derde plaats. Dat kitesurfen ook voor vrouwen is, bewezen in het weekend de kitechix bij Surfers’ Paradise in Knokke. Drie dames met pit organiseerden voor het eerst in belgië een kiteweekend voor gevorderde kitesurfmeiden. Het hele weekend oefenden de dames freestyle moves en golvenrijden. Een twintigtal geoefende kitesters waren daartoe naar Knokke-Heist afgezakt, waaronder twee uit Duitsland en twee uit Nederland.

Vluchtmisdrijf na aanrijden fietser in Moerkerke

Een 12-jarige jongen heeft maandagmorgen in Moerkerke in een sloot langs de Weststraat het lichaam van een fietser gevonden. Uit het onderzoek blijkt dat de man de voorbije uren was aangereden op het fietspad. De chauffeur van de aanrijdende auto, die richting Brugge reed, heeft vluchtmisdrijf gepleegd. Op de plaats van het ongeval werden door de politie van Damme/Knokke-Heist echter heel wat brokstukken gevonden. Onderzoeksrechter Berkvens hoopt dan ook de eigenaar van de aanrijdende wagen snel te kunnen achterhalen. Met het slachtoffer gaat het om een man van rond de 50.

Voetbalwinst voor alle ploegen in de regio

Het gebeurt niet vaak, maar afgelopen weekend keken alle voetbalploegen uit onze regio tegen een winstcijfer aan. In Eerste Provinciale versloeg FC Knokke met 2-0 het elftal van De Ruiter. In het klassement legt Knokke momenteel met 9 punten beslag op de 9de plaats. In Derde Provinciale B won VV Westkapelle met 4-0 van Ruddervoorde. Steenbrugge werd op eigen terrein met 1-2 gevloerd door FC Heist. VVW is nu klassementsleider met 16 punten. Heist staat tweede met 15 punten. In Vierde Provinciale B moest Keiem thuis met 1-4 het onderspit delven tegen Zeebrugge. De kustploeg staat daardoor gedeeld 5de met 9 punten.

Bibliotheek Knokke-Heist klaar voor Klantendag

Op zaterdag 15 oktober nodigt de bibliotheek jong en oud uit op de jaarlijkse klantendag. Met de slogan "Dankzij de bib" hebben de medewerkers zowel in de Bibliotheek Scharpoord als in De Buze in Heist een aantrekkelijk programma uitgewerkt om het trouwe bibcliënteel eens extra in de watten te leggen. Tussen 9 en 11 uur kunnen hippe fashionista's in Scharpoord door kledingruil gratis een nieuwe trendy garderobe samenstellen. Verder ontrafelt het personeel voor fervente boeken-, muziek- en filmliefhebbers alle geheimen van hun catalogus. Ze geven daarbij interessante tips en handige trucjes om eigen lijsten op te stellen, persoonlijke beoordelingen toe te voegen of meer luister- en leestips te ontdekken. Om 11 uur is de officiële opening met Fairtradereceptie voorzien opgeluisterd door het talentvolle King Jazz-trio. Van 14 tot 17 uur demonstreert bloemenkunstenares Carine Van Vooren hoe je met takken, bloemen en andere natuurlijke materialen eigentijdse organische composities creëert. Tussen 15-16 uur leert maître-sommelier Patrick Vandemoortele je alle kneepjes van het wijnproeven. Om 16 uur zetten "My Groovy Sisters" de kers op de taart. Een 15-tal getalenteerde en swingende dames zorgen voor de nodige ambiance. Doorlopend kan men zich in de namiddag laten verwennen met een gezichtsmassage. De jonge bezoekers kunnen zich amuseren bij een ballonplooier en een schminkster. In het filiaal "De Buze" in Heist bereidt Katia Cornelis lekkere hapjes. En van 10.30-11.30 uur komt Marc Van den Herrewegen tips aanbieden om te onthaasten.

9.10.11

Knokke-Heistse basket klassementsleider in Eerste Landelijke

In het weekend heeft de Basketclub Namedis chape Knokke-Heist in Eerste Landelijke in de Stormmeeuw voor een bijzonder spannende wedstrijd gezorgd tegen Oxaco Boechout. De Knokke-Heistenaars versloegen het zogeheten “monument” Oxaco met 69-67. Na het verlies van Schelle BBC tegen Rapid Langemark (RL68-S65) kwam later de bevestiging dat Knokke-Heist meteen aan de leiding van het klassement staat met 13 punten, gevolgd door Racing Brugge en GSG Aarschot.

Knokke-Heistenaar wint Malta Senior Open Bowling

De bekende bowler Christian Vandamme uit Knokke-Heist heeft de 14de Senior Open in Malta op z’n naam gezet. Hij scoorde in totaal 522 punten. Tweede werd Tytti Vainikka uit Finland met 413 punten. In het verleden heeft Vandamme het prestigieuze kampioenschap al meerdere keren gewonnen. De Knokke-Heistenaar begon bowling te spelen in de jaren 70. Nu is hij naar eigen zeggen de “daddy” geworden op veel van de seniorwedstrijden. Hij brengt trouwens een deel van z’n tijd door in Malta, waar hij z’n conditie in stand houdt met oefenen op de 20-banen SuperBowl die het Middellandse Zee-eiland rijk is.

Groeiende bezorgdheid over in Knokke-Heist verdwenen grenspaal

Aan de Belgische kant van de grens is in de buurt van het Zwin een bijzondere grenspaal verdwenen. De historische grenspaal maakt deel uit van een trio dergelijke palen, dat uniek mag genoemd worden in de hele wereld. In 1843 lag er namelijk een groot eiland te midden van het Zwin, dat een westelijke en een oostelijke geul had. Omdat het onmogelijk was om de grenspaal in het water te plaatsen werden er op 200m afstand twéé grenspalen 364 geplaatst, één op het eiland aan Belgische zijde (van het toenmalige Westkapelle) en één op de verdedigingswallen van Retranchement aan Nederlandse zijde. Het trio grenspalen wordt door onze noorderburen dan ook “de Drieling van Retranchement” genoemd. Na het indijken van de Zwineilanden onder de naam Willem-Leopoldpolder in 1873 werd de echte grenspaal nr. 364 -de middelste der drie palen- geplaatst. De andere twee (364A in Knokke-Heist, 364B in Nederland) zijn al die jaren als "stille wachters" op non actief blijven staan. Probleem is echter dat in Knokke-Heist de meest westelijke van die grenspalen verdwenen is. Vooral onze noorderburen tillen daar zwaar aan. Er wordt in stilte al een half jaar gezocht naar de verdwenen grenspaal. Dat heeft tot nog toe niks opgeleverd. Daarom heeft de Dorpsraad in het grensgehucht Retranchement zondag besloten om de media in te lichten. De drie grenspalen samen zijn namelijk van unieke historische waarde. Aan de gemeenten Sluis en Knokke-Heist werd zondag ook een brief verstuurd waarin de Dorpsraad om hulp vraagt in deze zaak.

Knokke-Heistse musicus naar Tartarstan

Klarinettist/componist Stephan Vermeersch uit Knokke-Heist is uitgenodigd om eigen werk te vertolken op het afsluitend Galaconcert van het International New Music Festival "Europe-Asia" in het Russische Tartarstan. Het evenement is over de jaren uitgegroeid tot een festival met grote internationale uitstraling waar topmusici uit 25 landen de beste nieuwe composities laten horen. Het is trouwens al de derde keer dat Vermeersch present is op dit prestigieuze festival, dat van 21 tot 23 oktober gehouden wordt. Eerder dit jaar concerteerde de Knokke-Heistenaar ook al op festivals in Zwitserland, Oekraïne, Armenië en Californië. Stephan Vermeersch is leraar aan deKunstAcademie Knokke-Heist en aan de Zeeuwse Muziekschool Zeeland.

Kleindochter Dr Herman Lecompte geen stadsdichter meer

Delphine Lecompte neemt ontslag als Damse stadsdichter. Dat heeft de kleindochter van wijlen dokter Herman Lecompte uit Knokke-Heist via Facebook laten weten. Ze nam de beslissing omdat haar ideeën voortdurend worden afgewezen door de cultuurdienst van Damme. Ze had ondermeer voorgesteld om gedichten te plaatsen op: de korsten van Damse kazen, op de flanken van runderen, en op de brooddozen van kinderen die pas leren lezen. Daar had Damme echter geen oren naar en geen budget voor, aldus de voormalige stadsdichter. “De cultuurdienst van Damme vindt poëzie een gênant verschijnsel, vooral wanneer het gedichten betreft die niet rijmen. Ze willen kunnen zeggen: 'Wij zijn een boekenstad en dus hebben wij een stadsdichter!' En daarna hopen ze vooral dat die stadsdichter zo weinig mogelijk van zich laat horen”.

Over monetaire unie, Catalonië, Finland, Duitsland, Griekenland, Vlamingen en Knokke le Zoute

Van Catalonië tot Finland willen de rijken niet meer betalen. Je leest er HIER meer over.

Algemene Vergadering Preventieraad

Op donderdag 27 oktober wordt de Algemene Vergadering gehouden van de Preventieraad in Knokke-Heist. Dat gebeurt om 19u in hun lokaal in de de Vrièrestraat 26 te Heist. Op de agenda staan onder meer punten over: hondenpoep, fietssensibilisatie en burenbemiddeling. Alle geïnteresseerden zijn welkom op deze vergadering.