21.6.13

Kragendijk nog tot maandagavond afgesloten

Na het herstel van de rijweg en verkeersplateau in de Kragendijk in Knokke-Heist kon er door het slechte weer vrijdag echter niet geasfalteerd worden. Dus kan de weg dit weekend niet worden opengesteld voor het verkeer. De asfaltwerken zijn nu gepland op maandag 24 juni. De Kragendijk blijft dan ook afgesloten voor het verkeer tot maandagavond. Vanaf de Kalvekeetdijk is er dus enkel plaatselijk verkeer in de Kragendijk toegelaten.  Doorgaand verkeer wordt omgeleid via de Natiënlaan.  Ter hoogte van de werken is er een plaatselijke omleiding via de Kragenhoek naar de Smedenstraat.  In de Kragenhoek is er langs de omleidingsroute een parkeerverbod van toepassing. Vanuit de Jan Devischstraat en Smedenstraat kan er in de Kragendijk enkel tot aan de werkzaamheden gereden worden.   

Blue&White Party op de bres voor nieuw operatiekwartier

Zopas werd in Knokke-Heist de opbrengst van de bekende Blue&White Party overhandigd aan de ngo Flame vzw. Dat is de Belgische vzw, die een brandwondencentrum in Burkina Faso beheert. Het centrum werd opgericht door brandwondenchirurg Michel Van Brussel uit de deelgemeente Ramskapelle, samen met een aantal collega’s.  Dat gebeurde na een brandramp die in de gemeente Bobo Dioulasso 200 slachtoffers had gemaakt. De 4.000 euro die nu door de initiatiefnemers van de Blue&White Party werd geschonken valt op een hete plaat. Door Flame wordt namelijk in Burkina Faso een eigen chirurgische eenheid met operatiekwartier gebouwd. De bijdrage van de Blue &White party zal in concreto naar het loodgieterijwerk gaan van de leidingen die het operatiekwartier van zuurstof zal voorzien en naar bijhorende nodige beveiligingssystemen waaronder drukmeters.  De bouw van het ziekenhuis zèlf zal trouwens grotendeels worden betaald door een Nederlands stichting. Tegen midden juli verwacht Flame toestemming van de autoriteiten om het plan uit te voeren, de aannemer kan dan beginnen bouwen in augustus. Doel is patiënten in zo optimaal mogelijke omstandigheden te kunnen verzorgen, in een omgeving die zo kiemvrij en zo steriel mogelijk is.

Zondag 23 juni: Dag van de mantelzorger

Het Thuiszorgplatform Knokke-Heist wil graag zijn waardering uitdrukken voor alle mensen binnen de gemeente die belangeloos en vrijwillig zorg dragen voor een huisgenoot, familielid, kennis, buur,.. Deze zorg wordt vaak als vanzelfsprekend ervaren, terwijl ze dit geenszins is… De hulp van de mantelzorger maakt voor deze mensen  het verschil! Dankzij hun engagement is het voor de hulpbehoevende mogelijk om in zijn/haar vertrouwde omgeving te blijven. Dit stille engagement van deze mensen verdient dan ook erkenning en herkenning ; op de dag van de mantelzorger wil het Thuiszorgplatform Knokke-Heist met de slogan “Ja, we zorgen voor elkaar!” hen dan ook graag in het zonnetje zetten!

Heeft u vragen of wenst u informatie  over thuiszorg of mantelzorgverenigingen:

thuiszorgplatform@knokke-heist.be of op het nummer 050 53 09 40.

Voor het eerst Bijzonder Nood- en Interventieplan voor Kneistival

Vanaf zondag 20 juli  tot en met vrijdag 26 juli vindt in de put van het Heldenplein in Heist weer het Kneistival plaats. Het gaat om 7 avonden en 16 gratis concerten; nu eens jong geweld van divers pluimage, dan weer gevestigde waarden. Ondanks dat Kneistival al aan zijn 28ste editie toe is, werd hiervoor nog nooit een Bijzonder Nood- en Interventieplan. Dat is nu wel gebeurd. Het plan moet volgende week door de gemeenteraad nog worden goedgekeurd. Het BNIP is tot stand gekomen in samenwerking met de verschillende disciplines en de evenementencel. Het plan biedt een overzicht van de belangrijkste data, locaties, risico’s, permanentie van het veiligheidspersoneel tijdens het hele evenement. Ook werden de evacuatiewegen vastgelegd. Belangrijkste input betreft de actualisatie van de data, de risicoanalyse, de mogelijke aanvullende risico’s en de permanentie van de brandweer tijdens het evenement.

Voormalig adjunct secretaris-generaal van de Verenigde Naties verlaat gemeenteraad in Knokke-Heist

Volgende week neemt het N-VA-raadslid Eric Suy ontslag uit de Gemeenteraad in Knokke-Heist. De 80-jarige Eric Suy is een internationaal expert in Volkenrecht. Van 1974 tot 1983 was Eric Suy adjunct secretaris-generaal van de Verenigde Naties in New-York en directeur-generaal van de UNO in Genève. Verder fungeerde hij ook jarenlang als nationaal voorzitter van VTB-VAB. Het ontslagnemende raadslid is verder de man achter de Professor Eric Suy-prijs. Die wordt sinds 2004 jaarlijks uitgereikt aan een persoon of een instelling die een prominente rol speelt in cultuurtoeristische of heemkundige ontwikkelingen, ook wat het behoud van monumenten en natuur betreft. Suy wordt in de gemeenteraad opgevolgd door Françoise Bienstman-De Vreeze, die komende donderdag de eed zal afleggen. 

Laatste fase vernieuwing ramen Het Anker

De laatste fase van de vernieuwing van de ramen van de school Het Anker in Heist wordt nog dit jaar uitgevoerd. Het gemeentebestuur gaf een gunning voor de opdracht aan firma ’t Jodts uit Ruddervoorde voor een bedrag van 32 630 euro. Het gaat in deze laatste fase om alle ramen van de eerste verdieping. Die zullen vervangen worden tijdens de grote vakantie ofl de herfstvakantie, afhankelijk van het tijdstip van de levering van de ramen. Op die manier zal er weinig of geen hinder zijn voor de leerkrachten en kinderen van de school.

Strandbloemen maken in Knokke-Heist

Op zondag 7 juli kunnen kinderen op initiatief van de Gezinsbond Knokke strandbloemen maken. Dat gebeurt van 14-16u in een tent aan de Zeedijk t.h.v. Zeerobbenlaan (voorbij Casino richting Duinbergen). Strandbloemen maken. Het is een fenomeen dat enkel voorkomt aan onze kust: de ‘strandwinkeltjes’ waar kinderen bij zonnig zomerweer kleurrijke papieren bloemen te koop aanbieden. Ze zorgen steevast voor uren strandplezier.
Met crêpepapier in verscheidene kleuren, schaar, een houten stokje en wat ijzerdraad kun je de meest fantasierijke bloemen maken.  Een creatieve namiddag met kinderen > 6 jaar, mama’ s en/of oma’s waarbij stap voor stap de mooiste, leukste en origineelste strandbloemen gemaakt worden. Goede schaar meebrengen en een opbergtas.

Prijs   : leden : 5 euro    -        niet-leden : 8 euro (materiaal en vieruurtje inbegrepen)

Inschrijven  : Fabienne Maes, tel. 050/62 30 44 of 0485/61 59 72 secretariaat@gezinsbondknokkeheist.be     Inschrijven tot uiterlijk 3 juli 2013

Katja Bataillie wil volkstuintjes inzetten voor sociale tewerkstelling

OCMW-raadslid Katja Bataillie (N-VA)  pleitte op de OCMW-raad in Knokke-Heist om een samenwerking tussen het OCMW en de gemeente op te zetten in het kader van de volkstuintjes. Op die manier kunnen langdurig werklozen, anderstaligen, leefloners of mensen met een arbeidshandicap leren verantwoordelijkheid nemen en een volkstuintje onderhouden. Dit is niet enkel arbeidsattitudes aanleren, maar ook leren samenwerken met de buurtbewoners, groenten en fruit kweken voor een gezonde voeding en levensstijl. 

De gemeente Knokke-Heist zal aan het  Stationspad in Duinbergen volkstuintjes aanleggen. Daarvoor is 1700m² voorzien, verdeeld in percelen van 25, 50 of 75m². Voor dit project werkt de gemeente samen met de ecologische organisatie Velt. Katja vraagt om op dit terrein ook een perceel te voorzien voor sociale tewerkstelling. Daar kunnen we mensen op een laagdrempelige manier de mogelijkheid bieden om in een tuintje of in de moestuin zelf biologische groenten en fruit te kweken, te bereiden en te bewaren, verduidelijkt Katja haar plan.  Bovendien zorgen we voor sociale tewerkstelling en leren we mensen die tijdelijk of nooit op de reguliere arbeidsmarkt terecht kunnen een aantal arbeidsattitudes aan. Volgens haar verdienen oudere werklozen, migranten, anderstaligen en mensen met een mentale of fysieke  beperking ook alle kansen.

Op de infovergadering rond de volkstuintjes beloofde schepen Geerinckx alvast enkele m²  te reserveren voor het OCMW. Tot mijn grote ergernis moest ik gisteren op de OCMW-raad vaststellen dat mijn voorstel door de meerderheid eerder koel onthaald werd. De OCMW-voorzitter was het idee niet genegen en de andere raadsleden hadden het punt zelfs niet gelezen, zegt Katja,  ‘ik heb  het gevoel dat  deze doelgroepen in Knokke-Heist ondergewaardeerd en zelfs genegeerd worden.  Dit kan niet de bedoeling van het OCMW zijn. De schepen zal in die tijd gebotst zijn op de desinteresse van de gemeente voor zwakkere doelgroepen, een spijtige zaak. Dat gebrek aan interesse bestaat vandaag tot mijn grote frustratie nog steeds in onze gemeente.


De voordelen van het project zijn nochtans groot: het helpt mensen integreren in de samenleving, bevordert de kansen op effectieve tewerkstelling en bovendien maakt het de mensen bewust van gezonde voeding en een gezonde levensstijl.  Katja: In verschillende gemeentes baat de gemeente al sociale percelen uit. Dat voorbeeld zouden we kunnen volgen. Zo lopen er al projecten in Beernem, Maldegem, Zonhoven, Zomergem , en vele andere Vlaamse gemeenten. Ik hoop dat de meerderheid deze denkpiste toch nog verder overweegt en zich ook als sociale warme gemeente uit.

De Ypsilon wandelzoektocht

Nog tot 15 september loopt in Heist een wandelzoektocht over 5 km, georganiseerd door scrabbleclub Ypsilon Heist. De zoektocht vertrekt en eindigt aan 't Boerenhof en loopt o.a. door het natuurdomein 'Sashul' en langs de zeedijk. De tocht is gekruid met 25 zoekvragen en 10 fotovragen en kan ook met de fiets worden afgelegd. De routeboekjes kosten 8 euro en zijn te verkrijgen in 't Boerenhof (maandag gesloten!), in het bureau van toerisme Heist en op het strand Pascal.

Iedereen die zijn antwoordblad indient heeft recht op een prijs. Wie eindigt op een plaatsnummer dat deelbaar is door 10 (10de, 20ste,….60ste, …110de, enz.) ontvangt een eetbon ter waarde van 25 euro te spenderen in het restaurant 't Boerenhof. De prijsuitreiking is op zaterdag 23 november om 20 uur in het lokaal van Ypsilon Heist, CM-gebouw op de hoek van de grote markt.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist vind je HIER

20.6.13

Nieuwe parkeermeters in Knokke-Heist

Momenteel worden in de badstad naast heel wat van de parkeermeters nieuwe, zwarte exemplaren neergepoot. Het gaat om een initiatief van parkeerconcessionaris OPC. Als alles naar wens verloopt zouden de nieuwe toestellen per 1 juli in gebruik genomen worden. Momenteel hebben ze nog een plastic kap op. De nieuwe parkeermeters zouden gebruiks- en onderhoudsvriendelijker zijn. Volgens Eerste Schepen Maxim Willems zal men straks dankzij de nieuwe parkeerautomaten ook overal met een bankkaart kunnen betalen. Dit was nog niet op alle plaatsen het geval... 

Knokke-Heist heeft een “Zoete Bolle”

Een mooie aanwinst voor Heist is de “Zoete Bolle” in de Vlamingstraat 5. Bart en Katleen Lanckriet – Van Steen bieden u al het lekkers uit de polder aan in hun “confituurwinkeltje”. Zoete Polder maakt al jaren confituur op ambachtelijke wijze in open koperen potten. De eigen boomgaard levert de kersen, pruimen, mirabellen en frambozen voor de confituur. Naast het eigen fruit wordt ook lekker fruit van collega-fruittelers verwerkt. Er worden ook verrassend heerlijke combinaties gemaakt: bijvoorbeeld confituur van abrikozen, pruimen en rabarber. Voor de diabetici (uiteraard ook voor de liefhebbers) is er de suikervrije confituur. Daarnaast biedt Zoete Bolle ook diverse fruitsappen en fruitbieren aan. Het gamma wordt uitgebreid met verschillende fruittheeën, appellikeur, honing en diverse artisanale producten op basis van fruit. Bij de openinge zijn een aantal mensen van de Raad voor Lokale Economie langs geweest om Bart en Katleen succes te wensen met hun nieuwe winkel.


Zoete Bolle is alle dagen open van 9.30 uur tot 12.30 uur en van 13.30 uur tot 18.00 uur. Op zondag en woensdag gesloten.

EVA on the Beach

Het gaat hier duidelijk niet om de tweede vrouw van Adam, maar om een heel andere Eva… Op 12 juli strijkt de ecologische EVA-roadshow opnieuw neer op het Lichttorenplein in Knokke-Heist. EVA staat voor elektrische voertuigen in actie. Eva on the Beach is een organisatie van Eandis en EVA en wil het grote publiek beter kennis laten maken met elektrische mobiliteit. U kunt er alle informatie terugvinden over elektrisch rijden: auto’s, fietsen en scooters. Ook kunt u er een testrit maken met een elektrisch voertuig en zijn er tal van leuke gadgets en gezonde ecodrankjes.

De roadshow doet behalve Knokke-Heist ook nog enkele andere kustgemeenten aan: het Bortierplein in De Panne (9 juli), de Lombardsijdestraat in Nieuwpoort (10 juli) en het Duinenplein in Bredene (11 juli).

EVA is een initiatief van enkele publieke en private partners, met Eandis als kernpartner. EVA wil de uitbouw van elektrisch rijden in Vlaanderen stimuleren. Het project krijgt steun van de Vlaamse Overheid en IWT (het agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie).

Eandis heeft tot op vandaag oplaadpunten uitgebouwd op 67 locaties zodat er een netwerk van elektrische oplaadeilanden verspreid ligt over heel Vlaanderen. Hiermee komt Eandis tegemoet aan de doelstellingen van EVA om een oplaadpunt aan te bieden binnen een straal van 20 km of binnen 20 minuten rijden.


Slachtoffer uit Knokke-Heist zelf voor de rechter

Een 29-jarig slachtoffer van een zwaar ongeval uit Knokke-Heist moet zich daar morgen zelf voor verantwoorden bij de Brugse politierechtbank. De bestuurder die haar aanreed, had gedronken, reed zonder rijbewijs en pleegde vluchtmisdrijf. En toch treft hem volgens het parket geen schuld, omdat het slachtoffer geen voorrang verleende. In juli 2012 reed Barbara om 2 uur ’s nachts na het werk naar huis. ‘Ik zag in de verte een wagen komen, maar die leek me nog ver weg’, zegt Barbara. Ze reed het kruispunt op, maar werd gegrepen door de wagen. ‘Die reed veel te snel’, zegt ze. ‘Daardoor heb ik de afstand verkeerd ingeschat.’ Barbara smakte tegen de grond en de bestuurder van de wagen stopte heel eventjes en reed dan door. De jonge bestuurder werd even verderop voor een alcoholcontrole tegen gehouden. Hij reed bovendien zonder geldig rijbewijs. De jongeman reed na 22 uur ’s avonds met een voorlopig rijbewijs én vervoerde passagiers. Voor al die inbreuken werd hij dan ook vervolgd. Toch treft hem volgens het Brugse parket geen enkele schuld aan het ongeval zelf.

Luxemburgers vieren nationale feestdag in Knokke-Heist

Knokke-Heist nodigt naar jaarlijkse gewoonte alle Luxemburgers uit om er hun nationale feestdag te vieren. Het gemeentebestuur heeft reeds aan 44 masten de Luxemburgse driekleur gehesen in de diverse handelscentra en toeristische zones. Op zaterdag 22 juni is er van 17 tot 19 uur op het Van Bunnenplein een optreden van de Luxemburgse Big Band. Op zondag 23 juni om 11 uur organiseert de vzw Toerisme een receptie in het Cultuurcentrum Scharpoord. Gastspreker is het Luxemburgs Europarlementslid Georges Bach.    

Programma zondag 23 juni
11u00   Ontvangst van alle genodigden in de schouwburg
11u15   Welkomstwoord door de Burgemeester Graaf Leopold Lippens
           Muziek opgeluisterd door de Big Band
11u30   Speech gastspreker Europarlementslid Georges Bach
           Nationaal Volkslied door de Big Band
12u00   Afsluitwoordje door Dhr. Ahnen Raymond
           Muziek Big Band

12u15   Receptie in de grote hal

Maatjes geproefd in Heist en Knokke

Zowel in Heist als in Knokke hebben vele honderden de voorbije twee dagen de nieuwe maatjes geproefd. Woensdag werd trouwens traditioneel en voor de 66ste keer het eerste vaatje Hollandse Nieuwe geveild in de visafslag van Scheveningen. Het vaatje bracht dit keer 66.500 euro op. Vorig jaar gingen de eerste visjes nog voor een recordbedrag van 95.000 euro onder de hamer. De opbrengst gaat naar een goed doel. Ditmaal is het geld bestemd voor de Cliniclowns.

Zowel op de Bolle in Heist als op het Verweeplein in Knokke liet veel volk zich de nieuwe maatjes smaken. Ze waren trouwens niet alleen. Jaarlijks wordt 30 miljoen kilo haring verwerkt tot Hollandse Nieuwe, oftewel 200 miljoen haringen. Daarvan worden er 85 miljoen in Nederland geconsumeerd. Bij ons en Duitsland worden er respectievelijk 15 en 100 miljoen haringen verorberd. De nieuwe haring was “goed vet”, maar niet beter dan vorig jaar, volgens kenners. Onder gunstige omstandigheden kan een haring zich in het voorjaar elke dag 2 procent vetter eten. Een kwart van zijn gewicht kan uiteindelijk uit vet gaan bestaan. In mei, als de haring een vetpercentage van minimaal 16 procent heeft bereikt, begint de jaarlijkse periode waarin op maatjesharing wordt gevist. Die duurt doorgaans tot juli. Haring mag dus Hollandse Nieuwe heten als hij minimaal 16 procent vet bevat, en op de traditionele Hollandse manier gekaakt, gezouten en gefileerd is. Dit jaar is de haring twee weken later. Het slechte weer van de afgelopen weken is de boosdoener. Door het ontbreken van voldoende zonlicht heeft de groei van plankton zich laat ontwikkeld. Plankton is van invloed op de groei van de haring.

Foto’s met dank aan André Desmidt
Een diareportage kun je HIER bekijken.

Bistro Hot-Stone opende in Knokke-Heist

Op de Zeedijk 206 in Heist opende zopas een nieuwe bistro met de naam Hot-Stone. Een afvaardiging van de Raad voor Lokale Economie is langs gegaan om Carina Brams met haar team te verwelkomen. Carina heeft een reeds grote horeca-ervaring. Zij heeft 18 jaar het volkscafé “De Noorse Zeevogel” uitgebaat in de graaf Jansdijk en nu gaat zij samen met 2 van haar 3 dochters, een schoonzoon (Maxim Willems) en enkele enthousiaste medewerkers Bistro Hot-Stone leiden.

Hot-Stone verwijst naar de specialiteit van de zaak, nl steengrill. Men kan kiezen tussen 7 soorten vis of 7 soorten vlees die men naar eigen smaak kan grillen. Dit wordt geserveerd met een verzorgde salade. Men kan hier echter ook terecht voor een dagschotel, een snack of voor een heerlijke kip aan ’t spit. De keuken is doorlopend open tot 21 uur. Vanaf 8 uur ’s morgens wordt er een stevig ontbijt aangeboden en na 14 uur is het tearoom-tijd met pannenkoeken, wafels en andere desserts. Ook de bierliefhebber is hier door de ruime en diverse keuze aan het goede adres. Bistro Hot-Stone beschikt ook over een terras waar men bij mooi weer kan genieten van spijs en drank. Buiten de vakanties en de feestdagen is de bistro gesloten op maandag en dinsdag.

Hou Knokke-Heist netjes opgeruimd of GAS-boete

Waar in Knokke-Heist de gemeente laat opruimen komen in de toekomst direct ook bordjes te staan die mensen die toch nog sluikstorten waarschuwen voor fikse GAS-boetes. De reinigingsdienst van Knokke-Heist en medewerkers van afvalconcessionaris Horizon Net zijn dagelijks druk in de weer om allerlei sluikstorten op het grondgebied van Knokke-Heist op te ruimen. Voortaan zullen opgeruimde locaties aangeduid worden met sensibiliseringsborden met de tekst: “Net opgeruimd door de gemeentelijke diensten. Hou het zo en vermijd een GAS-boete van 250 EUR”.


De eerste bordjes zijn neergeplant in de Zuidwatergangdreef ter hoogte van de Dudzelestraat in Westkapelle. In de gracht lagen tientallen blikken en andere rommel. Twee gemeentelijke werklui hebben die verzameld in afvalzakken en afgevoerd met hun vrachtwagen. Hopelijk werken de bordjes nu ontradend voor voorbijgangers. De opgekuiste locaties worden nu in elk geval extra in de gaten gehouden. Wie het dus toch waagt om hier opnieuw afval te dumpen heeft dus veel kans om een gemeentelijke administratieve sanctie op te lopen. 

Thalys vanuit station Knokke?

Knokke-Heist speelt met het plan om de Thalys richting Brussel en Parijs te laten vertrekken vanuit onze badstad. Het bericht heeft in de nationale en sociale media direct voor de nodige opschudding gezorgd. Zo twitterde men vrolijk: “Neen, deze keer is het niet Lippens die een visioen gehad heeft!” en “Eindelijk alle Franssprekende gebieden verbonden”. Het idee komt van schepen voor Toerisme Anthony Wittesaele.  Knokke-Heist speelt blijkbaar inderdaad met het ambitieuze idee om de Thalys richting Brussel en Parijs te laten vertrekken vanuit het station Knokke. Momenteel vertrekt die vanuit Oostende, maar tussen die badstad en de eerste stopplaats in Brugge zit er amper volk. Minister van Economie en Oostendenaar Johan Vande Lanotte (sp.a) oppert dan ook om de verlieslatende Thalysverbinding te schrappen. "Knokke-Heist heeft echter wel het cliënteel voor de Thalys", aldus Wittesaele. "Het is een troef dat de kust ingeplugd is op het netwerk van de hogesnelheidstrein en we moeten dat optimaliseren." Bij de Thalys had men donderdagmorgen nog niet gereageerd op het proefbalonnetje van Knokke-Heist. Het aanpassen van het huidige traject lijkt echter op korte termijn onwaarschijnlijk. 

Nieuwe automatische deuren voor stadhuis Knokke

Gisteren woensdag zijn in Knokke de werken begonnen voor het vervangen van de automatische deuren van het stadhuis op het Verweeplein. Bezoekers werden daarom omgeleid naar de zuidelijke ingang aan de zijkant van het gebouw. Vanaf vandaag is de hoofdtoegang weer toegankelijk. Op dinsdag 25 juni wordt de hoofdtoegang nog eens afgesloten voor werkzaamheden. 

19.6.13

Heipalen en asfalt voor Kooza in Knokke-Heist

Terwijl de artiesten van Kooza, na Bilbao, momenteel her en der op verhaal komen van Ibiza tot Toronto wordt in Knokke-Heist alvast niet stilgezeten. In opdracht van het gemeentebestuur en de technische crew van Cirque du Soleil zijn het aannemersbedrijf Verhelst en zijn onderaannemers koortsachtig in de weer met de afwerking van de site waarop de grote witte kathedraaltent en het bijhorende cateringcomplex in de verkaveling Duinenwater opgetrokken worden.

De gespecialiseerde firma Techsoil van de NV Soetaert Aannemingen uit Oostende heeft 8 gigantische palen 8 meter diep in de bodem geheid. Als de grote tent wordt opgetrokken, zullen nog eens 1300 bijkomende verankeringspunten de grond worden ingeslagen. Vrachtwagens met asfalt rijden af en aan om hun lading uit te kieperen terwijl pletwalsen de vlakte effenen zodat het publiek binnenkort in comfortabele omstandigheden zich naar het indrukwekkende circuscomplex kan begeven. 
Tegen zaterdagavond 22 juni wordt het eerste Cirque du Soleil-konvooi met uitzonderlijk vervoer vanuit het Spaanse Bilbao verwacht.  

Première in Knokke-Heist: 18 juli 2013 
Voorstellingen van 18 juli tem 18 augustus 2013 
Je vindt Kooza naast het treinstation van Knokke: Natiënlaan, 8300 Knokke
Tickets vanaf 34 euro, premiumtickets 104,5 euro

Je leest er meer over bij KOOZA KOMT NAAR KNOKKE-HEIST
Volg KOOZA ook via TWITTER

Tickets voor alle voorstellingen van KOOZA in Knokke-Heist zijn nu online te koop op: www.cirquedusoleil.com/en/shows/kooza/tickets/knokke.aspx

Voor VIP-arrangementen: www.vipkooza.be

Twee jaar cel voor gewelddadige Knokke-Heistenaar

Een 30-jarige man uit Knokke-Heist heeft van de strafrechter in Brugge twee jaar effectieve celstraf gekregen omdat hij zijn vriendin zwaar afranselde. Hij deelde talrijke klappen en schoppen uit aan de 23-jarige vrouw. De vriendin was op dat moment acht maanden zwanger. Hij bedreigde haar ook met de dood.  De Knokke-Heistenaar was niet aan zijn proefstuk toe en liep eerder al veroordelingen op voor rijden onder invloed van alcohol, geweldpleging, diefstallen en drugsfeiten. De vrouw, die later beviel van een gezonde baby, heeft haar gewelddadige partner ondertussen vergeven en stelde zich geen burgerlijke partij. 

De Laatste Show: feest in deKunstAcademie in Knokke-Heist

Het schooljaar zit er bijna op. Heel wat leerlingen zetten op woensdag 26 juni 2013 de kers op de taart na een prachtige carrière in deKunstAcademie. “Afscheid nemen doen we in stijl: we transformeren de traditionele proclamatie en prijsuitreiking tot de feestelijke happening de Laatste Show, waarop iedereen van harte welkom is”, aldus een woordvoerster.

Tussen 17 uur en 18.30 uur kunnen alle leerlingen van de lagere en middelbare graad beeld hun rapportjes komen afhalen in de prachtig versierde Lichtstraat. Ondertussen kunnen ze genieten van een streepje sfeervolle pop- en jazzmuziek op de speelplaats van de Vonk.

Om 18 uur, eveneens op woensdag 26 juni, geeft schepen IngridReubens het startschot voor het officiële luik en worden alle afstudeerders in de bloemen gezet. Leerlingen die op hun examen een diepe indruk gemaakt hebben, mogen een speciale prijs in ontvangst nemen. Daarna worden alle aanwezigen op sleeptouw genomen door leerkrachten die een boeiende rondleiding in de academie geven, gespekt met concerten en open ateliers. Achteraf volgt een afscheidsfeest waarop de afstudeerders hun diploma in ontvangst mogen nemen en iedereen kan genieten van een hapje en een drankje.


We geven ook graag nog even mee dat de afstudeerders van de middelbare en hogere graad beeld aanstaande vrijdag,21 juni 2013, hun diploma al in ontvangst mogen nemen tijdens de opening van de tentoonstelling in de Lagunahal (19 uur). Natuurlijk is iedereen ook daar van harte welkom. 

Vlaams Belang voert actie in Knokke-Heist

Dinsdag- en woensdagvoormiddag heeft een ploeg militanten van Vlaams Belang actie gevoerd op de markten van Heist en Knokke. Daarbij werden onder leiding van voorzitter Frank De Smet een duizendtal klik-klak-geldbeugeltjes uitgedeeld. Dat gebeurde in het kader van de nationale campagne“Genoeg gemolken… Geef ons geld terug!”  Met deze campagne wil Vlaams Belang aanklagen dat “de diverse regeringen met meer dan de helft van het geld van de Vlamingen gaan lopen en België daarmee in de top-3 staat qua belastingdruk. En dat terwijl de banken zuurverdiende spaarcentjes vergokken, Europa ons geld door deuren en vensters gooit, miljarden Vlaams geld naar l’Etat-PS wordt versast en het lakse immigratiebeleid ook al massa’s geld kost.” De campagne wordt begeleid met 20 m²-reclameaffiches over gans Vlaanderen en advertenties in talloze publicaties.


Dat de Vlaming deze toestanden kotsbeu is en dat de Vlaams Belang-boodschap ook in Knokke-Heist goed aanslaat, bleek dinsdag al overduidelijk op de markt van Heist. De geldbeugeltjes werden gretig aangenomen, veelal begeleid met een krachtige duim omhoog of goedkeurend commentaar “Eindelijk komt er iemand voor de kleine man op!”

Feeëriek Elfenkunstfestival in Knokke-Heist

Op 13 en 14 juli strijkt het Elfenkunstfestival neer op het Evenementenstrand ter hoogte van het Bosje van Heist. Kinderen en volwassenen kunnen er terecht voor een heuse elfenkunstmarkt, creatieve workshops, een verkleedpartij, kinderwijze vorming, acrobatie, internationale artiesten, dans- en muziekoptredens en een optreden van het Elfentheater en de Elfenschool. Geniet samen met uw kids van een prachtige feeërieke sfeer en vind uw innerlijke rust terug!

Genieten en creatieve expressie staan centraal
Het Elfenkunstenfestival is een kleurrijk evenement voor jong en oud. Tijdens het festival wordt u volledig ondergedompeld in de subtiele sferen van de elfen, elementalen, natuurwezens, draken, druïden,…  Het festival richt zich vooral op kunst, natuur en kinderwijze vorming. Genieten en creatieve expressie staan centraal. Alle activiteiten vinden plaats in een prachtig en luxueus domein waar u kunt genieten van de rust, natuur, kunst en tal van creatieve expressievormen.

Ga verkleed als elf
Het idee achter het festival is dat elfen houden van muziek, dans, kunst, dromen, natuur, bellen, bloemen, spelen, plezier maken... Dit zijn kwaliteiten die bij een kind spontaan aanwezig zijn, maar die we als volwassene soms kwijtraken doorheen de jaren. Daarom zijn alle bezoekers uitgenodigd om verkleed naar dit festival te komen. Er zijn ook tal van grimeurs, kledingwinkeltjes, juwelenontwerpers aanwezig die u kunnen bijstaan in het ontdekken van uw nieuwe outfit. Dit is geen verplichting, maar het helpt om eventjes uit de sleur van het leven te stappen en nieuwe realiteiten te ontdekken.

Een greep uit het aanbod
·         Op de kunstmarkt kunt u tal van kunstenaars ontdekken die werken rond het thema natuur of natuurwezens: schilders, juwelenontwerpers, poppenmakers, kostuumontwerpers,… Ook zijn er creatieve workshops.
·         Groot aanbod ‘elfse’ podumkunsten, dans- en muziekoptredens, acrobatie,…
·         Kinderwijze vorming: een geheel van unieke methodes om kinderen op een zachte manier te stimuleren in hun authenticiteit en eigenheid.
·         Gezondheid: u kunt genieten van tal van lekkere vegetarische en biologische hapjes of van relaxatiesessies en andere holistische methodes.

Prijzen
Volwassenen:
-       Voorverkoop: 9 euro voor een dagticket, 15 euro voor het weekend
-       Aan de kassa: 12 euro voor een dagticket, 20 euro voor het weekend

Kinderen (jonger dan 12 jaar):
-       Voorverkoop: 5 euro voor een dagticket, 7 euro voor het weekend
-       Aan de kassa: 7 euro voor een dagticket, 10 euro voor het weekend 
Op vertoon van uw lerarenkaart, kunt een korting van 2 euro krijgen.

Info en tickets: www.elfentheater.be

D.T.C. Knokke-Heist ingehuldigd

Dinsdagavond werd in het stadhuis van Heist de inhuldiging gehouden van de D.T.C. Knokke-Heist. Dit is een Duatlon & Triatlon Club. De club maakt deel uit van de jog- en loopclub Running Team Knokke-Heist vzw, die reeds 7 jaar bestaat. Het Running Team had reeds een triatlonploeg maar deze had nog geen naam en was nog niet duidelijk omlijnd. Vandaar de nieuwe aanpak. Bij D.T.C Knokke-Heist streeft men niet naar kwantiteit maar naar kwaliteit vandaar ook de grote belangstelling voor de nieuwe ploeg. Nu zaterdag nemen de leden van de club reeds deel aan de halve en kwarttriatlon van Brugge. Voorzitter Jacques Danneels zegt bijzonder fier te zijn op zijn sportieve groep. 

Belgisch Naropa Instituut sluit in Cadzand

Het Naropa Instituut in onze buurbadplaats Cadzand staakt de activiteiten na de zomer van volgend jaar. Het boeddhistisch centrum wordt te weinig voor meditatie, scholing en retraite gebruikt door leden van de eigen organisatie. Door de verhuur van faciliteiten aan derden - voor onder meer yogalessen, tai-chibeoefening en mindfulness-bijeenkomsten - kan het Naropa Instituut zich wel bedruipen. Maar aangezien de verhuur zowel voor de boeddhistische organisatie als voor de vrijwilligers geen kerntaak is, werd besloten die serviceverlening niet verder te zetten. Het Naropa Instituut, gevestigd in het voormalige vormingscentrum Hedenesse, werd in 2004 als vierde centrum toegevoegd aan de Mandala van het Tibetaans Instituut bestaande uit de hoofdzetel in het Waalsre Huy en de stadscentra in Schoten en Brussel. Door de retraite en het onderricht te concentreren in Huy, waar de Lama's zijn gehuisvest, kan het Tibetaans Instituut beter en efficiënter werken, wat ook aanzienlijke kostenvoordelen met zich meebrengt.

Meer boeken uitlenen tijdens de zomer

De Bibliotheek in Knokke-Heist zorgt voor een zomer vol leesplezier met extra veel boeken per uitleenbeurt. De Bib kan de zon niet garanderen, maar wel extra veel leesgenot. Als het zwoele seizoen met lange zomeravonden eindelijk is aangebroken, dan kunt u er maar beter uithalen wat erin zit. Of u nu thuis blijft, de vakantie in eigen land viert of naar een ver land vliegt, voorzie uzelf van literatuur. Daarom heeft de bibliotheek voor u een selectie van bladwijzers gemaakt met leestips om optimaal te kunnen genieten. Vraag gerust om leestips aan het baliepersoneel, zij helpen u met veel plezier. U kunt trouwens 10 boeken per uitleenbeurt meenemen! 

18.6.13

Vier jaar cel bij verstek voor Amerikaanse duivelsnanny

De Brugse strafrechter heeft een Amerikaanse kinderoppas bij verstek veroordeeld. De vrouw brak in juni 2011 in Knokke-Heist met opzet de polsen van een pasgeboren tweeling. De nanny vluchtte twee jaar geleden onmiddellijk naar de VS terwijl de ouders met de mishandelde kinderen in het ziekenhuis waren, zegt het tv-station ABC4. Naar eigen zeggen vertrouwde de Amerikaanse kinderoppas de Belgische justitie niet. In de States pleegde ze nadien echter weer VIER gelijkaardige mishandelingen. Na een onderzoek dat 7 maanden heeft geduurd werd de 32-jarige Aubrey Alta Anderson zopas enkel veroordeeld tot vijf jaar voorwaardelijke celstraf voor het mishandelen van de tweeling van Sarah Tueting. De twee andere feiten werden weggepleabargained. Dat het een voorwaardelijke straf is daar is Sarah Tueting niet over te spreken. Ze waarschuwt dat de kinderoppas opnieuw zal toeslaan. De Brugse rechter heeft Aubrey Alta Anderson  dinsdag bij verstek veroordeeld tot vier jaar cel. Ook moet ze aan de burgerlijke partijen een schadevergoeding van 7.500 euro betalen.  De strafrechter beval de onmiddellijke aanhouding van de vrouw. Het parket van Brugge had eerder al aangekondigd dat ze waarschijnlijk de uitlevering van de Amerikaanse zouden vragen.

Surfers Paradise wint race over het Kanaal van Britse Mariniers

Het Knokke-Heistse team van Surfers Paradise is er maandagavond 17 juni in geslaagd om in een supertijd van 39 uur 15 minuten 32 seconden de Enduroman Arch To Arc Relay Challenge 2013 te winnen. Dat is een estaffette-triatlon van Marble Arch in Londen naar de Arc de Triomphe in Parijs. Frank Vanleenhove, Jean Deloddere, Yves Depoorter, Jan Declerck, Jan De Maesschalck en Thijs Blondeel liepen achtereenvolgens in 9u30 minuten van Londen naar Dover, zwommen in 13u36 minuten van Dover naar Calais en fietsten 10u13 minuten van Calais naar Parijs. Het Britse team Tri4forlife samengesteld uit Britse mariniers eindigde als 2de in een tijd van 41 uur 2 minuten.  Het Belgische team Fortissimi sunt Belgae werd 3de in 42 uur 3 minuten.

Nieuw looprecord
Op zondagmorgen 16 juni om 3 uur Belgische tijd startte Thijs Blondeel onder de Marble Arch in Londen de loop naar Dover. Aanvankelijk lag het team van Surfers Paradise achter op het team Tri4Life, een groep met flink uit de kluiten gewassen Britse mariniers. De Knokke-Heistenaars slaagden er uiteindelijk in om als eerste in Dover aan te komen in een knappe tijd van 9.30 uur, een nieuwe Enduroman record!

Nachtelijke zwempartij
Om 17.28 uur Belgische tijd dook Frank Vanleenhove het woelige zeewater in. De temperatuur van het strandwater bedroeg op dat ogenblik slechts 11 graden. Tri4Life nam meteen de leiding, op korte afstand gevolgd door het team van Surfers Paradise.  Met een felle oostelijke wind op kop was het voor de zwemmers een loodzware opdracht om bij vloed de Franse kust te bereiken. Na 13.30 uur zwemmen, bereikte Tri4Life het eerst het strand ter hoogte van Cap Griz Nez. Drie minuten later zette Surfers Paradise een flink eind oostelijker voat aan wal vlakbij het badplaatsje Wissant, (van waar uit Julius Caesar destijds Groot-Brittannië binnenviel)...

Jean Boudin door de triomfboog

De deelnemers werden daarna in een bootje naar de haven van Calais gevaren waar in een gietende regen Yves Depoorter om 8.02 uur de 295 km lange fietstocht aanvatte. In een verschroeiend tempo raasde de TGV van Surfers Paradise over het heuvelachtige parcours naar Parijs. In de afdalingen haalden de Knokke-Heistenaars daarbij snelheden tot 66 km per uur. Uiteindelijk had Jean Deloddere de eer om als eerste de Champs Elysées op te rijden en zegevierend de eindmeet aan de Arc de Triomphe te overschrijden. “Jammer, geen champagne enkel een Heineken om mijn dorst te lessen”, sms’te Jean meteen naar het thuisfront. Op de vraag wat nu de zwaarste beproeving was, antwoordde Frank Vanleenhove heel laconiek: “de verkeersdrukte in Parijs, dat was een ware hel”…      

Optima Open 2013: Big Mac is back!

Dinsdag heeft de organisatie van Optima Open, het Knokke-Heistse toernooi voor de living tennislegends, de laatste speler op het programma bekend gemaakt. Niemand minder dan John McEnroe vervolledigt de indrukwekkende spelerslijst. Van 15 tot 18 augustus zakken de tennissterren van weleer af naar Knokke-Heist om het beste van zichzelf te geven op het center court van de Royal Zoute Tennis Club.

De voormalige nummer 1 van de wereld is nog steeds in topvorm. Vorig jaar versloeg hij zijn grootste rivaal Björn Borg op Optima Open onder een stralende zon met 7-6 en 6-4 in anderhalf uur. Met 600 punten staat Big Mac nog steeds op kop in de ranking van de ATP Champions Tour en laat hij de veel jongere Carlos Moya ver achter zich op de tweede plaats (Moya staat op 400 punten). Vandaag maakt de zevenvoudig Grand Slam-winnaar zijn belofte om terug te komen naar de Belgische manche van de ATP Champions Tour waar!

Vorig jaar speelde McEnroe enkel exhibitiematches op Optima Open maar dit jaar neemt hij ook deel aan de officiële Champions Tour singles matchen die meetellen voor de ranking.
McEnroe speelt op vrijdag 16 augustus de laatste match van de dag tegen Guy Forget en op  zaterdag 17 augustus zal hij de degens kruisen met de immer vrolijke Henri Leconte. Dat belooft alvast een match van topniveau met hoog entertainmentgehalte te worden. Ook op zondag 18 augustus kunnen toeschouwers zich verwachten aan toptennis met Big Mac. In welke match dat zal zijn, hangt echter af van John McEnroe. Als hij geen plaatsje in de finalematch weet te bemachtigen, speelt hij in de late namiddag een dubbel samen met Mansour Bahrami tegen niemand minder dan Boris Becker en Yannick Noah.

“Ik kijk ernaar uit om terug te komen naar Optima Open 2013, één van de beste toernooien van de Champions Tour. Ik ben momenteel hard aan het trainen om mezelf klaar te stomen voor de competitie. Ik hou nog steeds van tennis én van winnen natuurlijk!, aldus een vurige McEnroe.

Tickets voor Optima Open 2013 zijn verkrijgbaar via www.optimaopen.be en telefonisch op het betalend nummer +32 (0)900 701 55. Prijs ongenummerde dagtickets 15/08 en 16/08: 27,5€ - 17/08 en 18/08: 30€. Prijs genummerde dagtickets 15/08 en 16/08: 35€ - 17/08 en 18/08: 37,5€.

Volg de laatste nieuwtjes over het toernooi via:
-          www.optimaopen.be waar u zich kan inschrijven op de nieuwsbrief
-          facebook.com
-          twitter.com

Natuurpark Zwin en Zwinvlakte vanaf zaterdag 29 juni gesloten voor publiek

Deze zomer worden in Knokke-Heist de werken voor de realisatie van de vernieuwing van het Provinciaal Natuurpark Zwin op het terrein aangevat. Tijdens de werken, die tot midden 2015 zullen duren, gaat er bijzondere aandacht naar het voorkomen van hinder voor de waardevolle natuur en wordt de huidige exploitatie zo goed mogelijk opgevolgd. Het Provinciaal Natuurpark Zwin (het voormalige vogelpark) en de Zwinvlakte zullen echter anderhalve maand gesloten zijn voor publiek, van zaterdag 29 juni tot en met zondag 18 augustus 2013. In die periode zal de parking wel deels toegankelijk zijn voor fietsers, auto’s en autocars.

Vanaf maandag 19 augustus tot midden 2015 kan enkel de Zwinvlakte, niet het Provinciaal Natuurpark Zwin, - mits boeking vooraf -, terug bezocht worden onder begeleiding van een gids. Vanaf 19 augustus wordt er een tijdelijk bemand onthaalpunt aan het begin van de huidige parking geïnstalleerd; de parking wordt vanaf dan volledig afgesloten en opgenomen in de werfzone. Aan het onthaalpunt zal informatie over de voortgang van de werken terug te vinden zijn. Het onthaalpunt dient eveneens als afspraakplaats voor gidsbezoeken aan de Zwinvlakte. Het zal wel niet meer mogelijk zijn om met een eigen wagen tot aan de ingang van het Zwin te rijden. Aan het onthaalpunt komt wel een bushalte voor openbaar vervoer en een afzetmogelijkheid voor autocars met passagiers die een begeleide activiteit in de Zwinvlakte hebben geboekt.  Het Provinciaal Natuurpark Zwin blijft vanaf eind juni tot het einde van de werken gesloten. Ook het openbaar vervoer naar het Zwin, de buslijn, wordt vanaf zaterdag 29 juni stopgezet tijdens de weekdagen. Wel is er, tijdens de verschillende zomerseizoenen (telkens vanaf de paasvakantie tot eind september), openbaar vervoer voorzien in het weekend en op feestdagen. 

Het nieuwe Zwin Natuurcentrum
Het is de ambitie van de Provincie West-Vlaanderen en het Agentschap voor Natuur en Bos om eind 2015 het nieuwe Zwin Natuurcentrum te openen en de exploitatie ervan te kunnen opstarten. Het bureau ‘Coussée & Goris architecten’ en projectpartners zal instaan voor de coördinatie van de uitvoering op terrein. Ze maakten eerder al werk van het uitvoeringsontwerp met de bijhorende aanbestedingsbestekken. De verouderde gebouwen en kooien, vijvers, wandelpaden en asfaltparking worden vervangen door een waterrijk natuurgebied, dat aantrekkelijk moet zijn voor de talrijke vogels die in het Zwin broeden en er voorbijtrekken.  Een nieuw in het polder- en Zwinlandschap geïntegreerd bezoekerscentrum, dat duurzaamheid hoog in het vaandel zal dragen, wordt opgericht aan de rand van het natuurpark, zodat er veel ruimte vrijkomt voor nieuwe natuur in het park.In het bezoekerscentrum is er een grote openheid met panoramische zichten op de natuuromgeving in alle richtingen, zowel vanuit cafetaria en restaurant, als vanuit de toekomstige Zwintentoonstelling ‘het Zwin als internationale luchthaven voor vogels’. Er wordt ook een ruim aanbod natuureducatie voor scholen en verenigingen voorzien. In de dijk tussen het Natuurpark Zwin en de Zwinvlakte, wordt een ‘kijkcentrum’ ingericht van waaruit de bezoekers de Zwinvlakte bij alle weersomstandigheden goed  kunnen waarnemen, beleven en onderzoeken. Het project is namelijk een gezamenlijk initiatief van de Provincie West- Vlaanderen en het Agentschap voor Natuur en Bos, dat de Zwinvlakte beheert. 


Financieel
De totale kost van het nieuwe Zwin natuurcentrum wordt op ruim 16,3 miljoen euro geraamd.  Het overgrote deel daarvan wordt door de Provincie West-Vlaanderen voorzien voor de inrichting van het natuurpark en het bezoekerscentrum met tentoonstellingsruimte. Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) voorziet circa 1 miljoen euro ter financiering van het kijkcentrum. Het Zwin Natuurcentrum kan verder op de financiële steun rekenen van o.a. de Vlaamse Regering in het kader van het Kustactieplan III 2005-2009 (circa 800.000 euro), van de Europese Unie in het kader van REECZ (circa 1.400.000 euro), van Natura People (circa 600.000 euro) en van de gemeente Knokke-Heist (circa 500.000 euro). In de zomer van 2013 starten de werken op het terrein. In het voorjaar van 2014 wordt de start van de bouw van de nieuwe gebouwen voorzien. Inmiddels wordt ook de Zwinvlakte zelf ingrijpend heringericht. De kosten daarvan worden integraal gedragen door ANB.

Vrijwilligers Woon en Zorgcentrum Van Troost

Zopas organiseerde WZC van Troost te Westkapelle de jaarlijkse BBQ als  dank voor haar vrijwilligers. Dat de vrijwilligers een absolute meerwaarde zijn voor de bewoners blijkt uit tal van activiteiten die zij er verrichten: bediening cafetaria, bak- en kookactiviteiten, soepbedeling, maaltijdbegeleiding, aperitiefuurtjes, hobbynamiddagen, wandelingen, schildersatelier… Het WZC beschikt  over een mooie vrijwilligerskern maar geïnteresseerden kunnen nog steeds contact opnemen met Mw Maggy Herregodts op tel.nr 050 61 39 37.

Uitbreiding van het Zwin en gevolgen voor de Knokke-Heistse landbouw

Volgens de redactie van Landbouwleven werd tijdens de bijeenkomst van de Commissie voor Landbouw, Visserij en Plattelandsbeleid werd Vlaams minister-president Peeters  door een aantal parlementsleden ondervraagd omtrent de goedgekeurde uitbreiding van het Zwin en de gevolgen daarvan voor de Knokke-Heistse landbouwers. Volgens de minister werden maatregelen getroffen om verzilting te voorkomen en zullen de landbouwers in de eerste plaats gecompenseerd worden door ruilgronden ter beschikking te stellen.

Uit het antwoord van de minister-president leren we o.m. dat in de Willem Leopoldpolder momenteel negen landbouwers actief zijn in de goedgekeurde uitbreiding van het Zwin. In het gebied liggen evenwel geen bedrijfszetels. Tijdens de fase van het vooronderzoek werden er in het milieueffectenrapport nog een vijftiental landbouwers door het plan gevat. Onderhandelingen met onder meer de landbouwsector werden gevoerd in het kader van de Ontwikkelingsschets 2010 voor het Schelde-estuarium en het geactualiseerde Sigmaplan. Dit gaf aanleiding tot een beslissing van de Vlaamse Regering op 17 december 2004. Bij de uitvoering van die beslissing werd het flankerend beleid voor de landbouw voor het hele gebied uitgewerkt, in samenspraak met de landbouwsector. Dit flankerend beleid was een onderdeel van de beslissing van de Vlaamse Regering op 22 juli 2005. Kort hierna zijn de betrokken landbouwers tijdens een informatievergadering geïnformeerd. Tijdens deze vergadering hebben ze uitleg gekregen over het flankerend beleid en is hun medewerking gevraagd aan de opmaak van het landbouweffectenrapport. Tijdens de opmaak van het landbouweffectenrapport zijn de landbouwers individueel bevraagd en verder geïnformeerd. Het landbouweffectenrapport vormt een essentieel onderdeel van de definitieve goedkeuring van de uitbreiding van het Zwin.

Verzilting
De Universiteit Gent heeft de verzilting en de mogelijke mitigerende maatregelen onderzocht. In 2009 is met betrekking tot een uitbreiding van het Zwin een grondwaterstudie uitgevoerd. Die studie is gevolgd door een nader onderzoek in 2011 naar de mitigerende maatregelen die in verband met de verzilting mogelijk zijn. Een verzilting zou het huidig grondgebruik drastisch wijzigen. Om dit te vermijden, zijn twee hydrologische alternatieven onderzocht. Het alternatief waarvoor gekozen werd, omvat een bijkomende oppervlaktedrainage naast de bestaande oppervlaktedrainage. Hierbij wordt een brede drainagesloot aangelegd waarin de drainagestand lager is dan in het omringend poldergebied. Hierdoor zal de grondwaterstand in het omringend poldergebied weinig worden beïnvloed. Een uitzondering hierop is de smalle zone in de omgeving van de brede drainagesloot. Die zone wordt lager gehouden. Het zout water dat het Zwingebied infiltreert, zal door de brede drainagesloot worden opgevangen en zal worden afgevoerd. Het zoutgehalte van dit gedraineerd water is hoog. Het water zal door middel van een pomp in het Zwin worden geloosd. Naar aanleiding van de goedkeuring van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) is bevestigd dat de zoutwatergracht en de dijk binnen het natuurgebied moeten liggen en dat de zoetwatergracht waarmee de waterhuishouding in de omringende polders wordt geregeld, in het agrarisch gebied zal liggen. Het polderbestuur zal deze gracht beheren. De geplande maatregelen op de waterlopen maken het mogelijk ook bij wateroverlast in de polder regenwater met vijzelpompen naar het Zwin af te voeren. Tevens is een monitoringprogramma opgezet waarmee de eventuele verzilting in het gebied rond de uitbreiding van het Zwin zorgvuldig wordt gemonitord. Mocht hiertoe aanleiding bestaan, kan alles op basis van de monitoringresultaten worden bijgestuurd.

Vergoeding
De wijze waarop de landbouwers worden vergoed, is afhankelijk van de instrumenten in het flankerend beleid die worden aangewend en van de concrete gevolgen van het project voor elk van de betrokken landbouwers. De vergoeding wordt door de werking van de Vlaamse Grondenbank geregeld. Het is mogelijk dat de landbouwers ruilgronden krijgen aangeboden. Indien dit niet voldoende zou lukken, kan een financiële regeling worden getroffen. De financiële regeling bestaat uit een regulier gedeelte en een flankerend gedeelte. Het regulier gedeelte volgt de gangbare procedure bij de verwerving in der minne of bij een onteigening. De bedragen voor het flankerend gedeelte staan vermeld in de beslissing van de Vlaamse Regering van 22 juni 2005 en in de uitwerking van de individuele instrumenten, zoals de pachtaanvaardingsstimulans. De werking van de Vlaamse Grondenbank en het flankerend beleid voorzien in hulp en begeleiding voor de getroffen landbouwers. Gronden die dienstig zijn voor inrichtingen of waarvoor ruilgronden worden aangeboden, worden in volle eigendom verworven. Hierbij zal ten volle rekening worden gehouden met de rechten van de pachters en van de eigenaars. Het is de bedoeling de betrokken landbouwers zo veel mogelijk ruilgronden aan te bieden. Bij de opmaak van het GRUP is overleg gepleegd met het gemeentebestuur van Knokke-Heist.

Parkeren in oranje en groene zone duurder in Knokke-Heist

Vanaf 1 juli wordt parkeren in de groene en oranje zone duurder. Het tarief in de oranje zone bedraagt dan 2 EUR per uur i.p.v. 1,5 EUR. In de groene zone betaal je 1,5 EUR (i.p.v. 1 EUR) per uur of 5 EUR (i.p.v. 3 EUR) voor een dagticket. De tarieven gelden enkel van 11 tot 19 uur (met uitzondering van de parking Leopoldlaan). Buiten deze uren is parkeren gratis.  Een volledig overzicht van het parkeerplan vind je hier.   

Blauwe zone
In de blauwe zone kunt u gratis parkeren, maar enkel voor een beperkte duur. U bent altijd verplicht een parkeerschijf te gebruiken. Er zijn vier verschillende blauwe zones.

Zone 1: Parkeren is gratis gedurende maximaal 4 uur. Dit geldt enkel tijdens schoolvakanties, weekends en feestdagen tussen 11 en 19 uur.
Zone 2: Deze zone bevindt zich in de omgeving van het ziekenhuis. Daar mag u maximaal 1 uur parkeren.
Zone3: Onder deze zone vallen de verschillende parkings. Hier mag u maximaal 4 uur gratis parkeren. Gemeentelijke parkeerkaarten zijn hier niet toegestaan.
Zone 4: De zone omvat beide zijden van het stadhuis op het Alfred Verweeplein. Hier mag u slechts 30 minuten gratis parkeren. Er is een uitzondering voor elektrische voertuigen. Deze mogen blijven staan tot ze opgeladen zijn. De stekker moet wél in het stopcontact zitten.

De regels in verband met zone 2, 3 en 4 zijn elke dag geldig van 11 uur tot 19 uur.
Bij een overtreding in de blauwe zone bedraagt de retributie 20 euro. Deze moet u binnen de acht dagen betalen.

Betalend parkeren
Het betalende gebied in Knokke-Heist wordt verdeeld in drie verschillende zones.

Rode zone: Deze zone bevindt zich in de winkelstraten (Lippenslaan, Kustlaan en Dumortierlaan). Hier mag u uiterlijk 1 uur parkeren aan een tarief van 2 euro per uur.

Oranje zone: Dit is het meest toeristische gebied van Knokke-Heist. Hier betaalt u 2 euro per uur. U kunt ook kiezen voor het dagtarief van 15 euro. Als u meer dan 5 uur een parkeerplaats gebruikt, moet u het dagtarief betalen. 
De regels van zowel de rode als de oranje zone gelden alle dagen tussen 11 en 19 uur.

Groene zone: Om in deze toeristische zone te parkeren betaalt u 1,50 euro per uur of 5 euro per dag. Een ticket van de oranje zone is ook geldig in de groene zone. Deze tarieven zijn enkel geldig tijdens schoolvakanties, in het weekend en op feestdagen telkens van 11 tot 19 uur.

UITZONDERING: De tarieven aan de parking van de Leopoldlaan zijn alle dagen geldig van 11 uur tot 24 uur!
Als u geen ticket betaalt of als het ticket vervallen of ongeldig is, zal een retributie van 20 euro aangerekend worden. Deze moet u binnen de acht dagen betalen.

Parkeerfaciliteiten voor gehandicapten
Personen in het bezit van een gehandicaptenkaart kunnen voor onbeperkte duur in de rode en oranje zone voor 2 euro per 5 uur parkeren. In de groene zone betaalt u 1,50 euro per 5 uur.

Gemeentelijke parkeerkaarten

Bewoners en tweedeverblijvers kunnen kiezen tussen een parkeerkaart voor de blauwe zone of een voor de blauwe zone én de betalende zone. Elk gezin heeft recht op maximum 4 parkeerkaarten.

Blauwe en betalende zone: u kunt gratis parkeren in de blauwe zone 1 en de groene zone. Als u in de oranje zone wilt parkeren, moet u 1 euro per dag betalen enkel tijdens schoolvakanties, weekends en feestdagen. De eerste twee kaarten kosten 30 euro per jaar, de derde 50 euro en de vierde 100 euro.

Blauwe zone: u mag enkel gratis parkeren in de blauwe zone 1. De eerste twee kaarten kosten 10 euro per jaar, de derde 20 euro en de vierde 30 euro.

UITZONDERING: indien u woonachtig bent in de blauwe zone 2, mag u hier ook gratis parkeren.

Vakantiekaarten
Vakantiekaarten kosten 5 euro per dag. Hiermee kunt u parkeren in de groene zone tijdens de maanden juli en augustus. U moet wel minimaal 1 week blijven (minimaal 35 euro).

Wegwerkzaamheden

Bewoners of huurders die te maken krijgen met wegwerkzaamheden kunnen een parkeerkaart aanvragen om gratis te kunnen parkeren (met uitzondering van de rode zone). De administratieve kost hiervan bedraagt 10 euro.

Jetten bevestigd als nieuwe -vrouwelijke- burgemeester Sluis

De Nederlandse minister van Binnenlandse Zaken heeft nu officieel de aanstelling bekend gemaakt van een vrouwelijke burgemeester voor onze buurgemeente Sluis. Annemiek Jetten wordt per 1 juli de nieuwe burgemeester van het grensstadje. Ze is daarmee straks de eerste vrouwelijke ‘burgervader’ in Sluis en de enige vrouwelijke burgemeester in onze buurprovincie Zeeland.  De 50-jarige Jetten is woonachtig in Breda en werkt momenteel nog als directeur bij het adviesbureau Assista in Boxtel. Jetten heeft een juridische achtergrond. Ze was onder meer officier van justitie en bekleedde juridische functies bij onder meer gemeenten en het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer. Ze heeft geen politieke ervaring. Annemiek Jetten volgt in Sluis per 1 juli Jacques Suurmond op, die met pensioen gaat. Jacques Suurmond is sinds twee jaar waarnemend burgemeester van de gemeente Sluis. In 2011 volgde hij Jaap Sala op. Suurmond neemt 28 juni afscheid in het Belfort in Sluis, dat momenteel nog restauratiewerken ondergaat. 

Génisol Light Vessel Race en Admiraalzeilen

De Royal Belgian Sailing Club bestaat dit jaar 150 jaar en dat gaat niet onopgemerkt voorbij. Het weekend van 28 tot en met 30 juni staat dan ook volledig in het teken van het zeilen met twee topevenementen: de Génisol Light Vessel Race en het Admiraalzeilen.

Op vrijdag 28 juni klinkt in Knokke-Heist om iets voor 20 uur het startschot van de Light Vessel Race, een langeafstandswedstrijd van 150 mijl. Op zaterdag 29 juni komen de deelnemende schepen vanaf de namiddag aan in Zeebrugge, gevolgd door een aansluitend diner in clubhuis Alberta. Op zondag 30 juni vindt de botenparade Admiraalzeilen plaats voor de kust van de badstad en in de haven van Zeebrugge. De schepen kunnen in Knokke-Heist bewonderd worden tussen 11.00 uur en 12.30 uur ter hoogte van de MOW2, de gele paal voor het Van Bunnenplein. In het bijzijn van Kroonprins Philippe en Prinses Mathilde zou ook nog een parade plaatsvinden voor de Alberta, maar deze is enkel voor de grotere zeil- en motorjachten.


Deelnemers Oosthoekcarroussel op bezoek in Sincfala

Oosthoekkermis in Heist werd zoals gebruikelijk afgesloten met de beruchte "Oosthoekcarrousel". Omdat plaatselijke cafés vroeger een grote rol speelden in deze ludieke wedstrijd en momenteel in Sincfala de tentoonstelling loopt over de cafés van Heist  met als naam "Van Albatros tot Zelzate", brachten alle ploegen en hun supporters een bezoek aan deze expositie.


De Oosthoekcarroussel kwam 22 jaar geleden tot stand toen er besloten werd om op de laatste zaterdag van de kermis iets te organiseren met de cafés uit de wijk.  Het waren Martine Heuzel en Ronny Engelrelst die op het idee kwamen om een vijfkamp te organiseren omdat er toen 5 cafés in deze buurt waren. Per kroeg moest er een ploeg samengesteld worden en werden verschillende proeven (meestal volksspelen) uitgevoerd waarop dan punten werden gegeven. Toen er na enkele jaren een café was bijgekomen, kon er geen sprake meer zijn van vijfkamp en werd de naam veranderd naar Oosthoekcarrousel.  Martine en Ronny vonden na 15 jaar dat het genoeg was geweest en gaven de fakkel door aan de jongere garde. Tot op heden wordt deze ludieke wedstrijd nog altijd gehouden en werd op zaterdag 15 juni opnieuw gestreden om de wisselbeker te bemachtigen. 

Pech voor racingbroers

De Knokke-Heistse broers Hans en Frank Thiers hebben de derde manche van het Belgian Racing Car Championship (BRCC) op het circuit van Francorchamps niet uitgereden. In de regen koos Hans Thiers als eerste voor profielloze banden. Daarmee rukten ze meteen op naar de vierde plaats. Daarna vielen de broers echter zonder benzine en even later moesten ze een punt zetten achter de racen In de tussenstand van het BRCC zakken de broers Thiers naar de twaalfde plaats.

Cocoon Heroes Belgium at the Beach

Area 51 pakt in Knokke-Heist uit met Cocoon Heroes Belgium at the Beach. Op zaterdag 6 juli vindt op het Evenementenstrand het exclusieve techno-event Cocoon Heroes Belgium at the Beach plaats (tussen 16 uur en 4 uur). Op de indrukwekkende affiche prijken de topproducers en –DJ’s Voxter&Balance, Oliver Huntemann, André Galuzzi, Gregor Tresher Live en Dana Ruh & Lexic.

Het DJ-concept Area 51 startte in 2001. Na een eerste succesvolle editie waar enkele honderden bezoekers kwamen feesten bleef het event steeds groeien. Absoluut hoogtepunt was de editie 2005: toen zakten meer dan 2.000 technoliefhebbers af naar het Boudewijnpark in Brugge voor een fantastisch feest. Sindsdien mogen de organisatoren steeds rekenen op een trouw publiek van zo’n duizend bezoekers per feest.

Cocoon is een gevestigde waarde in de elektronische muziekwereld en heeft ‘papa’ Sven Väth aan het roer. Cocoon Heroes is een Duits eventconcept voor grote evenementen, club residenties en festivals. Het concept werd gelanceerd in 2011 op Ibiza en verplaatst zich sindsdien naar alle uithoeken van de wereld en nu dus ook naar Knokke-Heist.


Tickets kosten in voorverkoop 16 euro en aan de deur 20 euro. U kunt ze in voorverkoop verkrijgen bij Fnac en Free Record Shop. Het is ook mogelijk om ze online aan te kopen op de website www.area51techno.be.

17.6.13

Jules Verne in Zeebrugge

Afgelopen nacht is in Zeebrugge de CMA CGM Jules Verne gearriveerd. Het schip kwam uit Bremerhaven. Daarmee is het rijtje van drie grootste containerschepen afgerond. Eerder hadden namelijk ook de zusterschepen CMA CGM Marco Polo en de CMA CGM Alexander Von Humboldt reeds onze kusthaven aangedaan. Deze drie schepen zijn de allergrootste containerschepen die momenteel de wereldzeeën bevaren. Ze hebben een capaciteit van 16.000 TEU. Dat staat gelijk met  97 km achter elkaar geplaatste containers, een rij zo lang als de afstand tussen Zeebrugge en Brussel. 

Foto met dank aan Joke Swyngedouw. 

Kooza klaar in Bilbao

Zondag in de vroege avond zat het er op in Bilbao voor Kooza van Cirque du Soleil. Volgende halte: Knokke-Heist! De optredens in het Noord-Spaanse Baskenland zijn een weergaloos succes geworden. Het was zondag trouwens een extra feestelijke dag. Het was gisteren namelijk precies 29 jaar geleden dat in Montréal een handvol straatartiesten Cirque du Soleil hebben opgericht.

Zaterdag kreeg de “Blanke Top” alvast een grondige schoonmaakbeurt. Ingehuurde werklui met bezem in de hand en bengelend aan touwen boven de grote circustent schrobden er een hele middag op los. Zo komt de grote kathedraaltent straks mooi schoon in Knokke-Heist aan. Heel wat artiesten van Kooza zijn trouwens maandagmorgen in alle vroegte al met het vliegtuig vanuit Bilbao vertrokken voor een korte vakantie. Intussen is men in Spanje al gestart met de afbraak van het complete Kooza tentendorp. Straks zullen zo’n 65 vrachtwagens instaan voor het vervoer van al het materiaal richting Knokke-Heist.

Picture with thanks to Alan Parry

Première in Knokke-Heist: 18 juli 2013 
Voorstellingen van 18 juli tem 18 augustus 2013 
Je vindt Kooza naast het treinstation van Knokke: Natiënlaan, 8300 Knokke
Tickets vanaf 34 euro, premiumtickets 104,5 euro

Je leest er meer over bij KOOZA KOMT NAAR KNOKKE-HEIST
Volg KOOZA ook via TWITTER


Tickets voor alle voorstellingen van KOOZA in Knokke-Heist zijn nu online te koop op: www.cirquedusoleil.com/en/shows/kooza/tickets/knokke.aspx