5.1.08

Globetrottende burgervader maakte beste wensen over

In zijn nieuwjaarsboodschap aan het personeel van de gemeente en het OCMW wenste burgemeester Lippens zaterdag in het Casino iedereen “geluk in het besef dat we kunnen en mogen werken”. Hij zei te hopen dat het personeel “het werk waardeert, en de gemeente waardeert”. En hij sprak ook zijn dank uit aan alle personeelsleden omdat ze zorgen voor “een schoon Knokke-Heist”. Burgemeester Lippens was zaterdag met 5u vliegvertraging teruggekeerd van zijn eindejaarsvakantie. Die bracht hij naar eigen zeggen door met zijn kinderen in het Californische stadje Carmel (waar Clint Eastwood burgemeester is). De 12 jaar oude jongste dochter van de burgervader woont en studeert trouwens in het nabijgelegen San Francisco. Eerder bracht burgemeester Lippens ook 18 dagen door in Chili en aan de Zuidpool. Hij zei zeer onder de indruk te zijn van Antartica, waar “echte helden” als de Gerlache hem meer dan honderd jaar geleden vooraf gingen.

Gewapende overval op goktent in Knokke

Een gemaskerde man heeft vrijdagavond rond 19 uur een goktent langs de Lippenslaan in Knokke overvallen. De man kwam de speelhal ter hoogte van het Verweeplein binnen en bedreigde de kassier met een mes en nam hem in een wurggreep. De overvaller kon vluchten met een bedrag van 19.000 euro. De dader sprak met een West-Vlaams accent. De politie is onmiddellijk met een zoekactie begonnen. In de omgeving van de speelhal is er openbare camerabewaking. De beelden kunnen wellicht nuttige informatie opleveren. Hoe de man vluchtte werd niet meegedeeld.

4.1.08

Zeehondjes weer vrij

In de baai van Heist zijn vrijdag vijf zeehonden losgelaten door de verzorgers van Sea Life Marine Park Blankenberge. Het gaat om dieren die vorig jaar aan onze kust ziek en uitgeput aanspoelden en voor verzorging zijn binnengebracht. Nu zijn ze weer in staat om weer in de vrije natuur te overleven. De zeehonden zijn na verzorging en extra voeding weer op krachten. Ze werden enkele maanden geleden in Blankenberge aan ondervoed en onder de parasieten. De dieren wegen nu 35 kg en dan is het ideale gewicht om ze weer los te laten voor ze te veel op de verzorgers gaan rekenen.

"M'n begrafenis moet een feest worden"

De begrafenis van dokter Le Compte moet volgens z’n eigen wens een feest worden. De bekende dokter is donderdag tijdens z’n middagdutje in alle rust overleden. Herman Le Compte was 78. Door vroeger te beweren dat hij misschien wel duizend jaar zou worden jaagde hij destijds de “Orde van Geneesheren” tegen zich in het harnas. De excentrieke dokter en mediafiguur leefde sinds een paar jaar als een kluizenaar in zijn Knokse villa. Enkel zijn tien kinderen en vele kleinkinderen wilde hij nog ontvangen. Dr Le Compte was in de jaren 70 in Knokke-Heist komen wonen uit St. Idisbald. Zijn theorie bestond er toen al in dat de mens zich kon beschermen tegen allerlei ziekten door een gepaste dosis vitamines te nemen. Een theorie die later werd bevestigd. Le Compte sprak veel talen en had de gave om in een uur een volledig boek te kunnen lezen. Z’n klanten kwamen meestal van buiten de badstad en velen waren buitenlanders. Aan Toerismedirecteur André Desmidt stelde hij ooit voor om in een van de Skandinavische landen een promotiekantoor voor Knokke-Heist te openen. Hij had namelijk veel klanten uit die regio. Dat hij werkelijk duizend jaar zou leven geloofde Herman Le Compte trouwens zelf niet. Bij de notaris was dan ook alles keurig geregeld voor z’n vrouw, de 73-jarige beeldhouwster Begga D'Haese. Z’n laatste wens was dat er een groot feest zou zijn bij z’n overlijden. De champagne moest klaarstaan en er mocht niet worden gehuild. 'In de plaats daarvan moet iedereen fijne herinneringen ophalen.' Veel van dergelijke herinneringen kan men trouwens ook lezen op de website. (http://www.dr-le-compte.be/)


Het Mooiste Kinderboek Aller Tijden

Jonge, maar ook minder jonge lezers in Knokke-Heist worden aangespoord om hun stem te laten meetellen bij het kiezen van “Het Mooiste Kinderboek Aller Tijden”. Het gaat om een gezamenlijk initiatief van de “Stichting Lezen” en het “Vlaams Centrum voor Openbare Bibliotheken” naar aanleiding van de Jeugdboekenweek 2008. Iedereen kan aan de verkiezing deelnemen. De winnaar wordt op 16 maart bekendgemaakt. Een boek de top tien instemmen kan vanaf zondag 6 januari tot op Valentijnsdag. Dat gebeurt via de website http://www.hetmooistekinderboek.be. Met de verkiezing willen de twee organisaties kinderboeken van vroeger en nu onder de aandacht brengen en mensen aanmoedigen om na te denken over wat zij mooie boeken vinden en vonden.

Snoephuisje in Knokke

Na het succes van “Snoephuisje” in Brugge kon ook een vestiging in Knokke-Heist niet uitblijven. Met de zegen van Kotmadam Jeanne Liefhooghe (Katrien Devos) opende donderdagavond dan ook een filiaal in Knokke. De snoepwinkel is gelegen in de Lippenslaan 94. Naast de conventionele zoetigheden heeft de winkel ook ondeugende snoep in de rekken liggen.

Oplossing ontkoppelingsproblemen NMBS pas midden januari

De nieuwe dienstregeling van de NMBS wordt nu maandag grondig bijgestuurd. De aanpassingen die nu worden doorgevoerd slaan ondermeer op de lijn Antwerpen-Brussel. Het gaat vooral om het inleggen van extra treinen en capaciteitsuitbreidingen. De ontkoppelingsproblemen van de nieuwe dubbeldeksrijtuigen op de lijn Knokke/Blankenberge-Tongeren, hoopt de NMBS midden januari van de baan te hebben. Dat zal onder andere gebeuren door de machinisten een extra opleiding te geven. In juni wordt de dienstregeling nog eens geëvalueerd. Eind dit jaar komt er dan andermaal een wijziging van het spoorboekje, omdat dit internationaal zo is afgesproken.

Illegale dievegges krijgen voorwaardelijke celstraf

Twee illegale vrouwen van 28 en 38 jaar oud zijn veroordeeld tot één jaar voorwaardelijke celstraf voor diefstal. Ze kregen ook een boete van 550 euro. Op 6 maart ging een van de twee vrouwen aan de haal met flessen wodka en whisky in de Delhaize in Knokke-Heist. Een half jaar later sloegen de vrouwen toe in het Kruidvat in Oostende. Daar gingen ze aan de haal met luxeproducten, waaronder cosmetica.

Open dagen marine verhuizen naar juni

De jaarlijkse open dagen van de Marine in Zeebrugge verschuiven naar de maand juni. Door de defensiedagen in juli zullen de open dagen in de toekomst plaatsvinden tijdens het laatste weekend van juni. Als naar gewoonte zullen heel wat Belgische en buitenlandse marineschepen kunnen bezocht worden. Dit keer worden de marinedagen dus gehouden op zaterdag 28 en zondag 29 juni, telkens van 10 tot 18 uur.

3.1.08

Herman Le Compte overleden

Donderdag is in Knokke-Heist dokter Herman Le Compte overleden. Hij was 78. Le Compte ging er destijds prat op dat hij 1.000 jaar oud zou worden. Hij raakte vooral bekend door optredens in de media. Herman Le Compte specialiseerde zich vooral in geriatrie en gerontologie. Volgens de online-encyclopedie Wikipedia is vooral zijn eerste wet belangrijk: "De veroudering gaat sneller naarmate de tekorten groter en talrijker zijn." Le Compte schreef ook enkele boeken over ouder worden, waarvan "De toekomst van het ouder worden" de bekendste is. Herman Le Compte stond bekend als de vitaminedokter, omdat hij zijn patiënten probeerde te genezen door hen grote dosissen vitaminen toe te dienen. Hij was een grote voorstander van vitamine C. Le Compte raakte ook in een conflict verwikkeld met de Orde der Geneesheren, die hij consequent de Horde noemde. Zijn uitspraak "Misschien word ik wel duizend jaar" was het begin van een strijd die eindigde met zijn levenslange schorsing. Herman Le Compte was gehuwd met beeldhouwster Begga D'Haese. Hij was ook een graag geziene gast op de televisie. Bekend is onder meer zijn optreden in het programma "Schalkse Ruiters" van Bart De Pauw en Tom Lenaerts. Acteur Chris Van den Durpel maakte van hem ook een typetje. Dokter Le Compte is thuis overleden. Hij leed aan een hartkwaal.


Het Weblog van Dr Le Compte kun je HIER lezen.

Award voor "The Best Tailor"

Volgens directielid Franky Dennoyette ontvangt het Knokke-Heistse bedrijf “The Best Tailor bvba” volgende maand in het Duitse Frankfurt de gouden "Arch of Europe Award" voor kwaliteit en technologie. Dit is een internationale bekroning die door "Business initiative directions" wordt uitgereikt aan bedrijven voor hun hoge kwaliteitsstandaard en professionele aanpak. “The Best Tailor” uit de Blancgarinstraat werd in 1993 opgericht en heeft ondertussen heel wat bekendheid opgebouwd in de kledingwereld. Het is ondermeer gespecialiseerd in retouches van alle soorten kleding met inbegrip van tricot, daim, pels en leder.

Loop van de Bevolking

Meer informatie over geboorten en overlijdens in Knokke-Heist vind je HIER

Voorleessessies voor kinderen in Scharpoord Bib

De bibliotheek in Knokke-Heist pakt uit met een nieuwe service voor kinderen. Voortaan worden kinderen van 4 tot 7 jaar elke laatste woensdag van de maand verwend met een voorleesverhaal. De voorleessessies vinden plaats in de jeugdafdeling van de Bibliotheek Scharpoord. Dat gebeurt telkens van 16u tot 16.30u. De start is op woensdag 30 januari. De bedoeling van het boekmoment is kinderen te leren samen proeven van mooie woorden, illustraties en zinnen.


De daaropvolgende voorleesuurtjes zijn op woensdag 27 februari, 26 maart, 30 april, 28 mei en 25 juni. Vooraf inschrijven is niet nodig.

GSM steunpunt

Het gemeentebestuur heeft toelating gegeven aan Belgacom Mobile voor het plaatsen van een basisstation op het kruispunt van de Graaf Jansdijk met Paulusstraat. Dat zal gebeuren door de ombouw van een verlichtingspaal tot "light pole met draadloze communicatie-apparatuur". De gemeente krijgt hiervoor een jaarlijkse vergoeding van zo’n 5.000 euro. De gsm-ontvangst in het gebied zal door het nieuwe relaisstation merkelijk verbeteren. Met name zal zo verhinderd worden dat proximus-klanten in dat deel van Knokke ongewild via het Nederlandse netwerk bellen.

Zeebrugge krijgt grootste kusthotel

In Zeebrugge wordt binnenkort gestart met de bouw van het hotel Harbour Gardens. Daartoe heeft het schepencollege van Brugge een bouwaanvraag goedgekeurd. Het complex zal 332 kamers tellen en wordt daarmee het grootste hotel van de kust. De bouw van een nieuw groot hotel moet volgens Mercedes Van Volcem, schepen van urbanisatie van Brugge, de omgeving opwaarderen en een extra impuls geven voor de werkgelegenheid in Zeebrugge. Het project dat tussen de Isabellalaan en de Kustlaan wordt gerealiseerd, is een initiatief van de Industrie Hotelière uit Brussel. Harbour Gardens zal onder meer kantoren, conferentiezalen, ontspanningsruimtes en cafetaria’s omvatten. De bouw van het hotel zou nog dit jaar moeten beginnen. Harbour Gardens zou in 2014 zijn deuren moeten kunnen openen.

2.1.08

Estuaire vaart Zeebrugge-Antwerpen van start

De estuaire vaart die het gebrek aan binnenvaartverbindingen tussen Zeebrugge en het hinterland deels moet opvangen, start donderdag in het bijzijn van Vlaams minister Hilde Crevits. De estuaire vaart maakt gebruik van zeewaardige binnenschepen die via de Noordzee en de Westerschelde Zeebrugge moeten verbinden met het Europese hoofdwaterwegennet. Crevits zal donderdag het vertrek bijwonen van het schip Amberes. Volgens de minister is het project bijzonder belangrijk voor de bereikbaarheid van de kusthavens. De Vlaamse overheid steunt de estuaire vaart met 6,2 miljoen euro over een periode van drie jaar. Zeebrugge ziet de estuaire vaart als een bijkomend middel om de trafiekgroei op te vangen. Op lange termijn wil Zeebrugge via het project Seine-Schelde-West rechtstreeks verbonden worden met de grootste Europese binnenvaartwegen.

Sigaret oorzaak fatale brand in Knokke

De brand die woensdagmorgen in Knokke het leven kostte aan een 23-jarige man, is ontstaan door een brandende sigaret in de zetel. De schade aan het pand in de Piers de Raveschootlaan bleef beperkt. Er was wel veel rookontwikkeling, waardoor het slachtoffer is gestikt. Een andere bewoner van het flatgebouw rook de brand en verwittigde de brandweer. De reanimatie was tevergeefs. Het slachtoffer, Wesley Duininck, werkte in een horecazaak in Knokke.

Seafrance koopt voormalige Schotlandferry

De Franse rederij Seafrance heeft van landgenoot SNCM een grote ferry overgenomen. Het schip, de Jean Nicoli, voer voorheen als Superfast X tussen Zeebrugge en de Schotse haven Rosyth. Seafrance gaat het in 2002 gebouwde schip voor de start van het drukke zomerseizoen in dienst nemen tussen Calais en Dover. De snelle ferry zal dan de Seafrance Renoir en de Seafrance Manet uit 1981 en 1984 vervangen. De Jean Nicoli neemt overigens meer vracht mee dan de twee oudere schepen samen. SNCM kocht het schip voor het relatief hoge bedrag van 112 miljoen euro over van Superfast, toen haar partner Compagnie Méridionale de Navigation de samenwerking wilde verbreken. De twee varen intussen echter nog altijd samen tussen Marseille en Corsica, zodat de Jean Nicoli in feite overbodig was. De ferry werd tijdelijk aan Anek Lines verhuurd voor overtochten over de Adriatische Zee. Behalve Seafrance had ook het Franse leger belangstelling voor de snelle veerboot. De marine in dat land heeft onderzocht of de ferry kon worden omgebouwd tot platformschip voor helikopters. Seafrance ging met het schip aan de haal omdat het zijn vlootvernieuwingsprogramma wil afsluiten. In 2003 en 2005 nam de rederij nieuwe schepen in de vaart. Seafrance heeft ook met een aantal werven gepraat, maar uit die gesprekken bleek dat nieuwbouw niet voor 2011 klaar kon zijn.

Man komt om bij brand in Knokke

Bij een appartementsbrand in Knokke is woensdagmorgen een man om het leven gekomen. Dat gebeurde in een pand langs de Piers de Raveschootlaan vlak om de hoek bij het Frans Desmidtplein. De brandweer was snel ter plaatse, maar voor de 23-jarige bewoner kon geen hulp meer baten. Vermoedelijk is het slachtoffer in zijn slaap gestikt. Het is onduidelijk hoe de vuurhaard is ontstaan. Ondertussen heeft het parket een onderzoek ingesteld.

Geslaagde jaarwissel in Knokke-Heist

Met de jaarwissel waren de hotels aan de kust druk bezet. Dat was onder meer het geval in Knokke-Heist. Het was in de badstad ook een meevaller voor restaurants, traiteurdiensten en andere eindejaarsevenementen. Volgens toerismedirecteur André Desmidt kwamen toeristen en tweedeverblijvers de voorbije dagen massaal de eindejaarssfeer proeven in Knokke-Heist. Het was derhalve een stuk drukker dan met de kerst. Dat is vrij normaal omdat veel tweedeverblijvers het kerstfeest in familiekring vieren, en dan pas afzakken naar zee om de jaarwissel mee te maken.

Voormalig schooldirecteur toch veroordeeld

De voormalige directeur van de gemeentelijke basisschool De Vonk in Knokke-Heist is dan toch correctioneel veroordeeld voor misbruik van vertrouwen en verduistering. De directeur had geld voor de skivakanties van de leerlingen tijdelijk laten doorstorten op zijn privé-rekening. Dat zou gebeurd zijn door misverstanden met een systeem van drie afzonderlijke schoolrekeningen. De 38-jarige ex-directeur is nu veroordeeld tot 12 maanden voorwaardelijke celstraf en 1.100 euro boete. Aan zijn voormalige secretaresse en het gemeentebestuur van Knokke-Heist moet hij één euro schadevergoeding betalen. Zijn burgerrechten mag hij behouden, hoewel de procureur het verval ervan had geëist. De man heeft 15 dagen de tijd om beroep aan te tekenen.

31.12.07

Finnlines weg in Zeebrugge

Finnlines stopt zijn dienst tussen Zeebrugge en Finland. De Finse rederij kocht ruimte aan boord van schepen van Godby Shipping die voor rekening van UPM-Kymmene papier vervoeren tussen Finland en de Spaanse havens Santander en El Ferrol. Omdat er weinig retourlading in Spanje is, keerden de twee ro/ro-schepen uit de dienst via Zeebrugge naar Finland terug. Nu Finnlines Belgium geen lading meer op beide schepen gaat boeken, varen ze Zeebrugge voorbij. Finnlines blijft wel actief vanuit Antwerpen, waar drie vertrekken per week naar Finse havens zijn. Elke woensdag is er een afvaart naar Turku. Op zaterdag wordt lading voor Helsinki en vanaf dit jaar ook weer voor Hamina meegenomen. Elke vrijdag komt een ro/ro-schip dat uit Bilbao terugkeert, in de Scheldehaven bijladen voor Helsinki.

De Lijn zorgt voor nog meer miserie

Ondanks het feit dat Zeebrugge, door het getouwtrek rond de reparatie van de sluisbruggen, reeds bijzonder moeilijk bereikbaar is doet De Lijn daar vanaf komende maandag nog een stukje bovenop. Vanaf 7 januari plant de vervoersmaatschappij namelijk de vernieuwing van het noordelijk spoor tussen de Heistlaan en Zeebrugge. Daarbij zal de linkerrijstrook in de richting Zeebrugge versperd zijn. Het gemeentebestuur van Knokke-Heist is akkoord met de werkzaamheden, ehcter onder welbepaalde voorwaarden. Zo dient te allen tijde de rechterrijstrook naar Zeebrugge vrij te blijven, en de bouw van de voetgangers- en fietsbrug over de Elizabetlaan mag niet gehinderd worden. Er mag zeker niet worden begonnen zolang er nog op andere plaatsen in Knokke-Heist aan de sporen gewerkt wordt. Er is nog geen verdere planning bekend, maar het bestuur benadrukt dat de doorgang van en naar de Heistlaan in geen geval versperd mag zijn tijdens vakantieperiodes.

30.12.07

Reeds 5000 bezoekers voor Impressionisten

Zondag mocht de tentoonstelling “Impressionisten in Knocke & Heyst” haar 5000ste bezoeker begroeten. De eer viel het echtpaar Brusseleers uit Berchem te beurt. Ze kregen een catalogus van de drukbezochte tentoonstelling kado. Naast de georganiseerde rondleidingen gingen zondag trouwens niet minder dan 700 kunstliefhebbers de in Scharpoord tentoongestelde schilderijen bekijken. De tentoonstelling werpt een blik op 250 schilderijen die betrekking hebben op de vroegere vissersgemeenschap Heist en het landbouwgehucht Knokke. Rond de eeuwwisseling kwamen heel wat schilders naar de Belgische Oostkust, meer bepaald naar Heyst en Knocke. Er zijn heel merkwaardige werken te zien van de Oostenrijkse kunstenaar Karl Mediz en de Duitse impressionist Paul Baum. Deze laatste verbleef geruime tijd in Knokke omstreeks 1890 en schilderde een enorm aantal doeken van o.m. het gehucht Oud Zoute, de omliggende polders en St- Anna-Ter-Muiden. Hij schakelde in die periode over naar het pointillisme. Louis Artan, de befaamde marineschilder is er vertegenwoordigd met een 7 tal doeken, stuk voor stuk meesterwerken. Verder komen Anna Boch, Rodolphe Wytsman en uiteraard Alfred Verwee aan bod. Van de luminist Emmanuel Viérin zijn bijzonderde impressies te zien van Knokke en het hinterland. De befaamde impressionist Theo Van Rysselberghe toont het Oud Zoute in al zijn schoonheid. De schilderachtig Kerkstraat wordt weergegeven door Louis Ludwig, Vital Keuller, August Danse, Jean Gouweloos en Charles Viane. Al deze schilders verbleven te Heist en te Knokke, bouwden er of verbleven in de kunstenaarsoorden “Le Cygne” en de “Prince Baudouin”.De meeste werken werden geschilderd in een periode dat de dorpen zich ontwikkelden tot badplaatsen. Naar aanleiding van de tentoonstelling verscheen een informatieve catalogus, met een biografisch overzicht van 250 kunstenaars, weergave van alle werken en een tiental hoofdstukken over belangrijke schilders ooit werkzaam in Knocke en Heyst. De tentoonstelling kan men nog bezoeken tot 20 januari (dagelijks van 10 tot 18u).

Eiland voor de kust in plaats van ontpolderen?

In onze buurprovincie is de Partij voor Zeeland van oordeel dat er een eiland voor de kust moet worden aangelegd als alternatief voor ontpoldering. Dat schrijft de partij zondag in een brief aan de Gedeputeerde Staten die de provincie besturen. Volgens de PvZ kan door zo'n eiland de zandhonger in de Oosterschelde worden gestopt en kan nieuwe natuur ontstaan. De PvZ wil graag dat de provincie de mogelijkheid van een eiland neerlegt bij de nieuwe commissie die onderzoekt of onpoldering van de Hedwigepolder noodzakelijk is. Een eiland voor de kust zou meteen ook het ontpolderen van de Zwinbuffer in Knokke-Heist en Retranchement onnodig maken. Een en ander zou kunnen gecombineerd worden met het plan van ingenieur Henk Jesse die in de strijd tegen de toenemende golfhoogte pleit voor de aanleg van twee eilanden op tien kilometer uit de kust.

Laagste groei De Lijn in West-Vlaanderen

De Lijn heeft dit jaar 483 miljoen reizigers vervoerd. Dat zijn er 20 miljoen meer dan in 2006. Daarmee is 2007 het beste jaar ooit voor De Lijn. Ondanks de populariteit van het kusttramtraject tussen Knokke-Heist en De Panne is het aantal passagiers in onze provincie slechts met 2,3 procent gestegen. Vlaams-Brabant was koploper met een toename van het aantal reizigers met 8,5 procent. Dat meldde De Lijn zondagmorgen. Het aantal reizigers van De Lijn is sinds 2000 verdubbeld van 240 miljoen naar 483 miljoen. De Lijn verklaart die verdubbeling door de toename van het aantal abonnees en de uitbreiding van het aanbod. Voor het nieuwe jaar mikt directeur-generaal van De Lijn Ingrid Lieten op een half miljard reizigers. "Eerst en vooral zullen we in onze dienstverlening behouden wat goed is en verbeteren wat beter kan. Ik denk bijvoorbeeld aan de properheid van de voertuigen en een betere halte-accommodatie", zegt Lieten. "Daarnaast zullen we zorgen voor extra aanbod waar er vraag is, bijvoorbeeld voor een betere ontsluiting van industrieterreinen en KMO-zones."