21.4.12

Blue&White voor het goede doel

Vanavond zaterdag 21 april is het weer zover. Dan staat in Knokke-Heist de nieuwe editie van de Blue&White Party op het programma. Het evenement ontstond toen Christel Bedert en Cathy Swinnen, hun verjaardagen samen gingen vieren, en ook nog wat wilden realiseren voor het goede doel. Vorig jaar werd het feest opengetrokken naar het ‘grote’ publiek, zodat de opbrengst nadien kon geschonken worden aan de ALS Liga vzw. Dit keer is de winst bestemd voor het inrichten van kamers op de kankerafdeling van het UZ Leuven, waar kinderen vechten tegen leukemie. Het is de bedoeling 8 nieuwe tv’s te kopen voor de afdeling. De derde editie van de Blue&White Party wordt vanavond gehouden in zaal Vier Ambachten, in het Hazegras, te Knokke. DJ is Nicolas Decoster. Het gebeuren is een initiatief van Christel Bedert (die wat met de kleur Blauw heeft), Cathy Swinnen (voor wie Wit troef is), Peter Demuynck en Yves Merlevede.

Dansvoorstelling Balletgroep Le Cygne

De leerlingen van de Koninklijke Balletgroep Le Cygne nodigen alle belangstellenden op vrijdag 27, zaterdag 28 of zondag 29 april uit op hun 26ste Dansvoorstelling. Het wordt andermaal een uniek strelend dansfeest voor al wie houdt van klassiek ballet, modern en jazzdance. De originele choreografieën van Ann Content, gebracht op zowel klassieke als moderne muziek, gedanst door de enthousiaste leerlingen van de Knokke-Heistse balletschool, vormen om de twee jaar de grote aantrekkingspool voor het publiek. Op zondag krijgt men ook de allerkleinsten te zien.


Vrijdag 27 en zaterdag 28 april om 20 uur; zondag 29 april om 15 uur in CC Scharpoord Tickets: 13,50 EUR; kinderen tot 10 jaar: 11 EUR

Niet meer langparkeren in Cadzand-Bad?

De Sluise gemeenteraad is akkoord met het plan om langparkeerders al vanaf deze zomer uit het centrum van Cadzand-Bad te weren. Een meerderheid kan zich vinden in het invoeren van kort en vergund parkeren in onze buurbadplaats. De dagjesmensen kunnen volgens het Sluise college straks terecht op de grote parkings aan de rand van de deelkern. Er was nogal wat weerstand tegen het voorstel. Ondernemers in Cadzand-Bad vrezen namelijk voor afname van het aantal klanten.

Ondernemerscafé in Blue Buddha

De plaatselijke afdeling van Unizo nodigt alle ondernemers en handelaars uit Knokke-Heist op dinsdag 24 april uit vanaf 19.30 uur in Blue Buddha, Herenweg 1 in Westkapelle. Daar wordt een informeel netwerkmoment gehouden. De inkom en aperitief zijn gratis. Voor alle info: tel. 050 62 40 07

Nieuwe agenten beëdigd

In het Heistse stadhuis hebben zopas twee agenten voor de politiezone Damme/Knokke-Heist de eed afgelegd in handen van burgemeester Lippens. Het ging om assistent Eric 'T Jonck die bij de afdeling logistiek dienst doet en om Geert Cuffez van de verkeerspolitie.

20.4.12

Knokke-Heist importeert de criminaliteit

Volgens een analyse van de franstalige krant Le Vif L’Express ligt de criminaliteit per duizend inwoners in Knokke-Heist hoger dan het Vlaamse gemiddelde en zelfs hoger dan bepaalde delen van Brussel. Dit is uiteraard een verkeerde voorstelling van zaken. In een badstad worden de delicten namelijk vaak niet gepleegd door de inwoners maar wel door de bezoekers. De krant stelt dat in de Westelijke deelgemeenten van Brussel, zoals Jette en Koekelberg men 99 misdrijven per duizend inwoners telt. In Knokke-Heist waren er dat 113… Het gemiddeld aantal misdrijven in Vlaanderen bedroeg 83. In Wallonië staat de teller op 101. Voor heel Brussel zijn er jaarlijks 160 delicten per duizend inwoners. Het complete artikel kan men HIER lezen.

Graffiti-Jam bij Station Duinbergen

Op zaterdag 28 en zondag 29 april organiseren de spoorwegen, de politie en de gemeente Knokke-Heist een Graffiti-Jam bij de treinhalte Duinbergen. Het is de bedoeling dat jongeren zelf de stationsomgeving opfrissen met graffitikunst. De dienst Jeugdcultuur zorgt voor skateanimatie. Lokale bands en dj’s brengen live muziek. De stationsomgeving van Duinbergen werd al verschillende keren getroffen door vandalisme en jongeren die de spoortunnel bekladden met graffiti. Dit bezorgt de buurt een verloederd uitzicht. Het creëert ook een onveiligheidsgevoel bij reizigers en buurtbewoners. Om dit probleem definitief aan te pakken, wordt nu het initiatief genomen om de jongeren gecontroleerd graffiti te laten spuiten op panelen. De mooiste graffitipanelen krijgen een plaatsje in de onderdoorgang naar het perron. Op zondag 29 april om 13 uur wordt de kleurrijke treinhalte van Duinbergen officieel ingehuldigd in aanwezigheid van de graffiti-artiesten en omwonenden. Securail, de veiligheidsdienst van de NMBS-Holding, de gemeenschapswacht van de gemeentelijke preventiedienst en de lokale politie zullen in de periode voor en na de Graffiti-Jam verscherpte controles uitvoeren rond de stopplaats Duinbergen om graffitispuiters en vandalen op heterdaad te betrappen.

Brand in villa

Vrijdagmorgen rond 10.30u is de brandweer in Knokke-Heist uitgerukt voor een brand in een villa in de buurt van de golf, vlakbij het Madeliefjespad in de Magere Schorrelaan. Bij het installeren van een haard in de villa had de isolatie plots vuur gevat. Dat gebeurde bij het uitvoeren van laswerken. De brandweer was snel ter plaatse zodat de schade beperkt bleef.

Dag van de Krijgskunsten

Voor het tweede jaar op rij wordt in Knokke-Heist een kennismakingsdag met diverse gevechtssporten georganiseerd. Dat gebeurt nu zaterdag 21 april in sporthal De Stormmeeuw. De verschillende lokale clubs slaan de handen in elkaar en laten deelnemers van elke leeftijd gratis kennis maken met diverse krijgskunsten. Daarbij komen naast ju-jitsu, judo en karate ook hapkido en capoeira aan bod. De demonstraties van de divers krijgskunsten worden gehouden van 14 tot 16 u.

Maatregelen tegen peuken in Knokke-Heist

Onze berichtgeving begin deze maand over sigarettenpeuken die massaal de straten van de badstad ontsieren is ook bij de Raad voor Economie niet onopgemerkt gebleven. Sedert de invoering van het rookverbod liggen voetpaden en greppels namelijk vol peuken en half opgerookte sigaretten. Vooral is dit het geval bij horecazaken. De Raad voor Economie onderzoekt momenteel dan ook de mogelijkheid om straatasbakken te installeren bij handelszaken in Knokke-Heist. Verder denkt de gemeente er aan om in de toekomst sigarettenpeuken en kauwgum te beboeten als zwerfvuil. Naar schatting belanden er in heel ons land jaarlijks bijna 2 miljard peuken op straat. Daarmee veroorzaken sigarettenresten inderdaad een groot deel van het zwerfafval.

Vernielzuchtige hotelgaste veroordeeld

Een 35-jarige vrouw uit Brugge, die in Knokke-Heist vernielingen aanrichtte in het Approach hotel, is door de rechtbank veroordeeld tot 80 uur werkstraf. Een jaar geleden vernielde ze op haar kamer in het hotel een lavabo en stak de bedsprei in brand. Verder scheurde ze de gordijnen en besmeurde de spiegels en muren met lippenstift. In haar verdediging beweerde ze dat ze niet wist wat ze deed omdat iemand iets in haar drank gedaan had. Aan de hoteleigenaar moet de vrouw een voorlopige schadevergoeding betalen van 4.000 euro.

Automatenschuimers gezocht

De Nederlandse politie in Sluis heeft de pers ingeschakeld bij het zoeken naar drie dieven die er met het parkeergeld uit een automaat vandoor gingen. De diefstal gebeurde in de nacht van zondag 19 op maandag 20 februari. Waarschijnlijk komt dit drieste drietal ook in aanmerking voor een poging inbraak, diezelfde nacht, in het tankstation in Eede, vlakbij Sluis. Politie Zeeland vraagt getuigen om hulp om deze zaak op te lossen. Bij de parkeerplaats van Toversluis aan de Nieuwstraat in Sluis probeerden het trio hun slag te slaan. Ze breken de parkeerautomaat open, waarna ze er met de geldcassette vandoor gaan. De cassette wordt iets later leeg teruggevonden. De schade aan de automaat is groot: zo’n 10.000 euro. De drie verplaatsten zich in een grijs/witte auto. De eerste verdachte heeft een donker gewatteerd nylon jack aan met een donker gebreide muts. De tweede man draagt eenzelfde jack maar met een capuchon en heeft een lichte sjaal met vlekjes om. Ook de derde verdachte heeft eenzelfde jack aan met capuchon en hij draagt een donkere pet met een wit teken. De kans bestaat dat de dieven uit ons land afkomstig zijn.

Vijf jaar Duinbergen Clinic in Knokke-Heist

Het centrum voor esthetische chirurgie en MediSpa in Duinbergen bestaan 5 jaar. Het centrum in de Duinbergenlaan 33 verwierf in 2008 ondermeer grote bekendheid door als eerste kliniek in Europa een accreditatie te ontvangen van de I.S.A.P.S (InternationalSociety of Aesthetic Plastic Surgery). Het jubileum gaat uiteraard niet ongemerkt voorbij. Zaterdag 21 april wordt dan ook een “Open Deur Dag” gehouden. Die wordt om 11u geopend door Miss België 2012. Net als bij de Open BedrijvenDag zal een grote tent voor de kliniek staan, met daarin allerlei interessante activiteiten en informatieve sessies. Zo worden korte informatieve lezingen gehouden over verschillende onderwerpen met gebruik van een PowerPoint presentatie. Ook wordt de Gefractioneerde Co2 Laser gedemonstreerd. Dat heeft te maken met huidverjonging, littekencorrecties en de behandeling van striae. Dit geldt ook voor de Lipomatic; een geavanceerd apparaat dat lipo/vet verwijdert. Verder is een informatie corner voorzien met allerlei brochures, lezingen en het vertonen van een informatieve film. Natuurlijk mag een kijkje achter de schermen van de kliniek niet ontbreken. Men kan een bezoek brengen aan het onthaal, de behandel units en het operatiekwartier.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist vind je HIER.

19.4.12

Milieuvriendelijke promotie voor Veuve Clicquot

De Knokke-Heistse firma Invest-Mobile slaat verder de vleugels uit. Het innovatieve bedrijf is gespecialiseerd in het vervaardigen van elektrische mini-voertuigen. Sinds de oprichting in 2009 is Invest-Mobile uitgegroeid tot marktleider in de Benelux, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Egypte voor de levering van functionele, milieuvriendelijke voertuigen. Nu heeft ook “ Veuve Clicquot” het Knokke-Heistse bedrijf onder de arm genomen. In het werkhuis van Invest-Mobile in Eede werden zopas een reeks elektrische promotiewagens voor het bekende champagnemerk geassembleerd volgens de wensen van de klant. Ze worden straks vanuit de badstad tot in Zwitserland ingezet. Invest-Mobile heeft een vestiging in de Westkapellestraat en een showroom in de Dumortierlaan 108 in Knokke.

Het worden Facebookgemeenteraadsverkiezingen

De stemmenmakerij voor de gemeenteraadsverkiezingen zal ook in Knokke-Heist voor het eerst voor een groot deel gevoerd worden via Facebook en Twitter. Het dure drukwerk zal een forse stap achteruit zetten. De meeste kandidaten hebben ondertussen een Facebookpagina. Twitter is voor velen nog een stap te ver, maar daar kan de komende weken ook verandering in komen. Van Facebook maakt onder meer Toerismevoorzitter Danny Despiegelaere al voortreffelijk gebruik. Een oproep aan z’n FB-volgers om mee te denken over het programma van de Gemeentebelangen leverde hem de voorbije uren heel wat reacties op. Zo willen sommigen dat de leegstand op de dijk in Heist wordt aangepakt. Verder wil men dat de uitbreiding van het natuurreservaat een halt wordt toegeroepen. Daarnaast is er de vraag om tot écht bewonersparkeren te komen zoals in Sluis. Ook is er een oproep om meer uitgangsmogelijkheden voor jongeren te voorzien. Een tramhalte ter hoogte van het kaartershuisje van Heist is eveneens gewenst. Daarnaast ziet men in de deelgemeente ook graag de zomerse optredens en de Folkloremarkt terugkeren naar De Bolle. Andere mensen willen meer controle van de politie op het lawaai van moto’s en de baldadigheden op het Van Bunnenplein. De volgers beklagen zich ook over het feit dat er geen postkantoor meer is in Heist en vragen een pasfoto automaat in het Sociaal Huis, omdat men anders helemaal naar Knokke moet. Danny Despiegelaere beloofde voor de opmerkingen als doorgeefluik te zullen fungeren. Voor resultaten moet men echter nog even wachten... 

Straf met uitstel voor valsemunters

Drie Nederlandse valsemunters die twee jaar geleden in Knokke-Heist werden betrapt zijn door de correctionele rechtbank in Brugge schuldig bevonden. In 2010 gaven ze in Knokke-Heist 274 valse biljetten van 50 euro uit. De twee mannen en een vrouw hadden in een speelhal in de Lippenslaan met de nagemaakte briefjes speljetons gekocht aan een automaat. Daarna wisselden ze de jetons terug uit voor echt geld. De vrouw werkte sinds mei 2010 als croupier in het Casino Knokke, waar eveneens valse biljetten opdoken. Het drietal verbleef een paar maanden in voorarrest maar ze kregen nu straffen met uitstel.

To bee or not to bee in Knokke-Heist

De Milieudienst in Knokke-Heist is op zoek naar imkers die willen helpen bij het vinden van geschikte locaties voor hun bijenkasten. Het gemeentebestuur wil namelijk beduidend meer bijen aantrekken in de badstad. Hiervoor start de kustgemeente met een uniek meter –en peterschapsproject. Inwoners met een hart voor bijen die graag een bijenkorf willen adopteren, kunnen zich aanmelden bij de dienst Milieu-Natuur. Onder het motto “laat het zoemen met bloemen” roept de badstad verder inwoners en tweedeverblijvers op om hun tuin maximaal van bloemen te voorzien. Bovendien geeft het gemeentebestuur zelf het goede voorbeeld door bijkomende bloemenweiden in te zaaien. In de tuin van Scharpoord en rond het kunstwerk van Dirk Zoete op het kruispunt van de Dudzelestraat en Oostkerkestraat wordt volgende week weer een bloemenweide ingezaaid. Nieuwe locaties dit jaar zijn de groene zones in Heist ter hoogte van Delhaize en het kaartershuisje, het nieuwe speelnatuurpark in Ramskapelle en het vijverpark Wulpenhoek. Dat de gemeente zich maximaal inzet voor de bijen heeft te maken met het feit dat het niet zo goed gaat met deze insectensoort. Wetenschappers concludeerden dat de nieuwe generatie insecticiden zeer giftig zijn voor honingbijen. Ze worden opgenomen in de sapstroom van de plant en maken bloemen, stuifmeel en nectar giftig. Het gemeentebestuur dringt er op aan om geen pesticiden meer te gebruiken in de tuin. Hoe selectief de pesticide volgens de verpakking ook mag werken, er is altijd wel een ‘neven’effect, ook voor de bijenpopulatie.
Tips voor de juiste planten vind je in de brochure ‘Bijen en hommels in nood’, gratis te bestellen bij Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis, T 0800 20 021 of op de website www.west-vlaanderen.be/natuur.


Zwin Binnenste Buiten

Komende zondag 29 april kan men op een unieke manier de Zwinstreek ontdekken. Een verrassende gratis fiets- wandelzoektocht leidt de deelnemers langs de mooiste plekjes in de regio. Als men onderweg enkele interessante en plezante vragen oplost maakt men kans op een leuke prijs. De fiets- en de wandeltocht start op de parking van het Natuurcentrum Het Zwin en gaat door de Zwinduinen en -polders. De fietsliefhebbers komen via de Hazegraspolder in het Retranchement terecht. Daar gaat het verder tot bij de Verdronken Zwarte Polder. Van daaruit leidt de fietsroute terug via Cadzand, langsheen het Nederlandse Zwin en de Internationale Dijk naar de parking van het Zwin. Men kan kiezen uit een route van 25 of 35 km. De wandelzoektocht speelt zich volledig af in het Vlaams natuurreservaat Zwinduinen -polders. Er staan bovendien verschillende standjes opgesteld in het gebied. Zo kun je onder andere op een vogelkijkpost de trek van de vogels aandachtig analyseren met telescopen en fototoestellen. Er zijn knutselstandjes, je kan insectenhotelletjes of zelfs vogelvoedsel maken.  


ESPO vergadert in Zeebrugge

Momenteel wordt in Zeebrugge een tweedaagse bijeenkomst gehouden over LNG door de European Sea Ports Organisation. Het Directoraat-Generaal voor Mobiliteit en Transport (DG Move) heeft het daarbij onder meer over ‘schoon vervoer’. Onder andere kwam het bunkeren van LNG in zeehavens aan bod. Donderdagmorgen werd de aandacht gevestigd op een Deense studie waarin 19 aanbevelingen vervat zijn in verband met het LNG-bunkeren. In het kader van 'schoon vervoer' onderzoekt een studie trouwens de mogelijkheid van hernieuwbare en CO2-vrije energie voor de transportsector. Spijtig genoeg is ook LNG echter een fossiele brandstof... Tijdens de workshop werd ook reeds aandacht besteed aan de opvang van scheepsafval en de veiligheid in havens.

Zeedijk ’s zomers meer toegankelijk

Deze zomer zal de Zeedijk in Knokke-Heist meer toegankelijk zijn voor het verkeer dan tot nog toe het geval was. Vanaf begin juli zal de Zeedijk pas verkeervrij zijn vanaf 11 u ’s morgens. Op die manier kunnen leveringen een half uur langer gebeuren. ’s Avonds wordt al vanaf 20u opnieuw verkeer toegelaten op de Zeedijk. Dat is twee uur vroeger dan tevoren ’s zomers het geval was. Zo wordt het voor het publiek een stuk makkelijker om ’s avonds horecazaken langs de dijk te bezoeken. Bovendien komen er langs de Zeedijk twee extra zones bij waar verkeer ook ’s zomers de hele dag zal toegelaten worden. Het gaat enerzijds om het gedeelte van de dijk vanaf het Vissershuldeplein tot aan Zeebrugge. Dat zorgt meteen ook voor 70 bijkomende parkeerplaatsen. Aan de andere kant van de Zeedijk, blijft ook het deel vanaf de Ebbestraat tot aan de Oosthinderstraat vrij beschikbaar voor het verkeer. Dat levert liefst 100 extra parkeerplaatsen op. Beide stroken zullen als oranje zone worden ingekleurd, waar betalend parkeren zal gelden. Men zal moeten betalen vanaf 11 u 's morgens tot 19 u 's avonds.

Test

Randanimatie bij Stripfestival

Zoals eerder gemeld organiseert de vzw Strippromotie Knokke-Heist op zondag 6 mei van 10 tot 17 uur in het Casino weer het gratis Stripfestival. Inmiddels is er door de Bibliotheek ook een apart programma samengesteld. Dat omvat een ballonplooier, knutselen met chocola en een ballenbak met prijzen. Op de zeedijk kunt u dankzij brouwerij De Zoete Polder verder een ritje maken op het paard Malika. Ook rijdt er op de zeedijk vanaf 13 uur de gratis Terminus (Wattman)-tram tussen het Casino en het Van Bunnenplein. Het Arianefonds presenteert dit jaar weer champagneflessen met een, dit jaar door Mitton ontworpen, kurk. Ook de film is dit keer van de partij op het Stripfestival. Jean-Pierre Talbot, de (toen) jongeman, die Kuifje gestalte gaf in de twee speelfilms uit de jaren ’60, en Cederine Ketels, Caroline Baldwin in de gelijknamige reeks van Andre Taymans, zullen aanwezig zijn.


Verdere info is te vinden op website www.stripfestivalknokke-heist.be.

Dubbele winst voor triatlonvereniging ’t Zwin op de iDuatlon

Bij de triatlonvereniging ’t Zwin in Knokke-Heist is men bijzonder tevreden met de prestaties van de leden die hebben deelgenomen aan de iDuathlon. Zoals won Annemie Danneels bij de dames. Karin Bultynck werd 3de. Annemie Danneels kon zich van in het begin van de wedstrijd al zeer goed plaatsen, en kwam dan ook als 23ste binnen in de wisselzone. Tijdens het fietsen gaf ze niet af, en fietste goed mee met de heren, al moest ze toch enkele plaatsen prijs geven. Tijdens het laatste onderdeel kon ze zich opnieuw uitleven, want lopen is haar beste onderdeel. Veel concurrentie had Annemie niet van de dames, ze kwam ruim 14min voor de 2de dame (Evy DeRycker) binnen met een tijd van 1:41:47. Karin Bultynck, ook van dezelfde triatlonclub als Annemie, had 40sec meer nodig dan Evy en eindigde op de 3de plaats. De triatlonvereniging is uiterst tevreden met deze uitslag, maar ook over de deelname van alle andere leden, er deden maar liefst 21 clubleden mee. Bij de mannen werd Jan Stockman 4de en tevens 1ste Knokke-Heistenaar. Ter zelfde tijd deden 2 clubleden mee met de marathon van Rotterdam. Dirk Casselman liep deze in minder dan 3 uur (2:57:29) en Arno Rootsaert had iets meer tijd nodig namelijk 3:40:45.

18.4.12

Helden bij Sincfala op Erfgoeddag

Komende zondag 22 april staat de 12de editie van Erfgoeddag op het programma. Het thema voor dit jaar is ‘Helden’. In Knokke-Heist zijn er in het Sincfala museum twee activiteiten voorzien. Men kan er onder begeleiding van een gids de helden ontdekken uit de geschiedenis van Knokke-Heist en de Zwinstreek. Thema's zijn vissersvrouwen, oorlog, visserij, strandredders, mensenhoeders en volksfiguren. Ze komen in woorden, objecten, klank en beeld aan bod in de vaste opstelling van het museum. De helden uit Knokke-Heist die aandacht krijgen zijn onder meer enkele vissersvrouwen en reder Theophiel De Groote, die bij het begin van de oorlog ondermeer 128 soldaten van het strand van Duinkerke redde. Daarnaast ook anekdotes over vuurkruiser Oscar Deblauwe en de jeugdige Leander Waeghe, die in de Eerste Wereldoorlog bij de elektrische draad met Nederland werd neergeschoten door de pinhelmen. Er zullen ook lijsten liggen van oorlogsslachtoffers en vissers die op zee zijn gebleven. Deze lijsten kan iedereen bekijken en er informatie aan toevoegen. Verder is er nog een zoektocht voor de jeugd. Kinderen van 6 tot 12 jaar gaan in Museum Sincfala op zoek naar helden uit vervlogen tijd. Aan de hand van opdrachten beleven ze het verleden van helden uit Knokke-Heist en de Zwinstreek. Wie kwam om tijdens de Eerste Wereldoorlog? Wat doet een strandredder? Wat zijn echte zeehelden? Aan het eind van de zoektocht creëren de kinderen ook hun eigen museumheld. Doorlopend van 10 tot 18 uur.
Rondleidingen op zondag 22 april starten om 10, 11, 13, 14, 15 en 16 uur.
Meer informatie: Sincfala, Museum van de Zwinstreek, Pannenstraat 140050 630 872 –
sincfala@knokke-heist.bewww.sincfala.bewww.zwinstreek.euVoor het programma in de Zwinregio – Damme, Knokke-Heist, Maldegem en Sint-Laureins – kunt u terecht op de website van de Zwinstreek. Klikken op Activiteiten en 2012.

Straat tijdelijk afgesloten in Heist

Wegens de aanleg van een rioolaansluiting voor een nieuwbouw zal de rijbaan van de St.-Jozefstraat tijdens de werkuren ter hoogte van de huisnummers 26-28 afgesloten zijn voor het verkeer. Er is een omleiding voorzien via de Kerkstraat, Herman Lybaertstraat en de St.-Antoniusstraat. Deze werken duren tot vrijdag 20 april.

Start Baltische feederdienst in Zeebrugge

Woensdagmorgen heeft de "Anna Sirkka", een containerschip van CMA CGM, voor het eerst de haven van Zeebrugge aangedaan. Het vaartuig heeft een capaciteit van 868 standaardcontainers. De aanloop kadert in de nieuwe feederdienst van de Franse rederij die Zeebrugge verbindt met havens in het Baltisch gebied. Vanuit onze kusthaven zullen achtereenvolgens het Poolse Gdansk, de Russische enclave Kaliningrad, het Finse Rauma, Gävle in Zweden en Hamburg aangelopen worden.

Vijfde Latijnse laureaat in de Vergiliuswedstrijd

De vijfdes van het Lyceum in Knokke zijn andermaal laureaat geworden van Vergiliuswedstrijd. Samen met 9 andere klassen uit Vlaanderen hebben ze de beste vertaling ingestuurd. De Vergiliuswedstrijd valt onder de “Olympiade Latijn en Grieks”. Van de leerlingen werd verwacht dat ze een fragment uit de ‘Aeneis’ poëtische vertaalden. Liefst 116 klasgroepen uit het Vlaamse land namen deel aan de wedstrijd. In twee rondes werd het vertaalwerk geëvalueerd.Vorig schooljaar hebben de toenmalige vijfdes deze prestatie al eens voorgedaan. Op woensdag 23 mei mag de klas haar prijzen in ontvangst nemen op de officiële proclamatie aan de Universiteit Gent. Na de bekendmaking van het laureaatschap in de Cicerowedstrijd van Laurence Gydé, leerlinge aan de zesde Latijnse, is dit een tweede prima opsteker dit schooljaar voor de leerlingen Latijn in het Lyceum.

Garnalenpelsters voeren actie

In het Marokkaanse Tanger voeren garnalenpelsters momenteel actie om te protesteren tegen slechte werkomstandigheden. Veel Europese vishandelaars verschepen hun garnalen naar Marokko om ze daar goedkoop te laten pellen. Jaren geleden werden de meeste garnalen thuis door vrouwen in onze regio gepeld. Dat is nu eerder de uitzondering. De Marokkaanse garnalenpelsters die nu staken werken voor Mernissi, een bedrijf dat garnalen pelt voor onder andere de Nederlandse bedrijven Telson en Roem van Yerseke. Volgens een woordvoerder van de Marokkaanse vakbond UMT leeft geen enkel garnalenpelbedrijf de regels na. Ook bij de Nederlandse bedrijven Klaas Puul en Heiploeg, die eigen vestigingen in Tanger en Tetouan hebben, zou in de visie van de UMT veel mis zijn. Met name de garnalen van Heiploeg worden via Zeebrugge naar Bilbao verscheept en dan via Spanje naar Tanger.

17.4.12

De leegstandproblematiek in Knokke-Heist

Tijdens de voorbije zitting van de Raad voor lokale economie in Knokke-Heist kwam Bart Wallays, Coördinator Lokaal Economisch Beleid bij Unizo een toelichting geven omtrent de problematiek leegstand van handelszaken. Aan de hand van gevoerde onderzoeken en een praktijkvoorbeeld kregen de vertegenwoordigers meer inzicht in welke factoren aan de basis liggen en welke mogelijke oplossingen zich aandienen. Meer informatie hieromtrent kan men verkrijgen op de website van Unizo of bij de dienst Secretarie van het gemeentebestuur.

Opschorting van straf

Twee mannen van 28 en 31 uit Knokke-Heist hebben van de correctionele rechter in Brugge opschorting van straf gekregen voor slagen en verwondingen aan een 41 jarige man uit de badstad. Volgens de rechter lokte het slachtoffer de feiten uit, omdat hij zelf had aangevallen met een samoeraizwaard. De feiten vonden plaats in Heist in de nacht van 15 op 16 oktober 2010. Een groepje mannen maakte dronken nachtlawaai. Toen een vrouw zich daarover beklaagde ontstond een fikse ruzie. In paniek belde de vrouw naar haar ex. Die kwam naar buiten gewapend met een decoratief samoeraizwaard. De vier dronken mannen pakten het zwaard echter af en hun belager werd zo zwaar toegetakeld, dat de metalen pinnen in zijn hoofd, een gevolg van een auto-ongeluk, loskwamen.

Erop of eronder voor FC Heist

In Derde Provinciale B verloor Heist vorig weekend zoals bekend met 1-2 van Oedelem. De ploeg staat met 46 punten zesde in het klassement. Als FC Heist nog kans wil maken op de eindronde, dan moet de ploeg minstens twee van de laatste drie wedstrijden winnen. Die worden gespeeld tegen Beernem, Westende en De Panne, die in de lagere regionen van de rangschikking staan en hun huid derhalve duur zullen verkopen. Bovendien raakten in het weekend drie Heistse spelers geblesseerd. De vrees is dat enkel Lallemand weer fit zal zijn om te spelen.

Einde seizoen voor Basket Knokke Two

De Basketploeg “Knokke Two” sluit in de kantine van sporthal De Stormmeeuw een succesvol seizoen af met het zogeheten "Bal Oscar 2012". Dat gebeurt op zaterdagavond 28 april vanaf 21u. Het thema van deze “fin de saisonfuif” is Camping Cosmos. Wie verkleed deelneemt mag gratis binnen. De anderen betalen één euro.

Online toeristische enquête

Sinds enkele weken loopt een enquête over de meeste toeristische regio's in Vlaanderen, en de populairste badplaatsen zoals Knokke-Heist. Wilt u als speler in de toeristische sector graag weten hoe onze badplaats het doet, dan kunt u hier de tussentijdse resultaten van 14 april bekijken (zodra de site weer online is). Als u zelf wilt meedoen aan de enquête als toerist of tweedeverblijver (of als toerist op andere plaatsen), dan kan dat via deze link. In dat geval maakt u kans op de vakantiecheque van 500 euro.

Inschrijvingen Zwintriathlon afgesloten in Knokke-Heist

De inschrijvingen voor deelname aan de Generali Zwintriathlon zijn maandagavond met succes afgesloten. Van de in totaal 1.142 gegadigden moesten er evenwel 142 teleurgesteld worden. Onder de deelnemers 292 inwoners uit Knokke-Heist en 18 uit Sluis. Zij konden zich zoals bekend vervroegd inschrijven. Bij de Sluizenaars ook Simon De Feyter, de triatleet uit Schoondijke die op de editie van vorig jaar zwaar ten val kwam, maar ondertussen helemaal hersteld is. Aan de 14de editie nemen 211 dames en 789 heren deel. De nestor is de 68-jarige Marnix Cocquyt, titelverdediger bij de heren 60+. Met zijn 17 lentes is Knokke-Heistenaar Quinten Coucke de jongste deelnemer. Er zijn in totaal ook 54 buitenlandse deelnemers. Ze komen uit Nederland, Engeland, Spanje, Zwitserland, Duitsland en … China. De wedstrijd telt ook 3 minder-valide participanten en 9 ludieke deelnemers, met onder meer: 5 Flandriens, Mac Doedel, Wacky De Viking, Centurion en Chief Powhatan. De Generali Zwintriathlon vindt plaats op woensdag 5 september, met start om 13.30 uur in Sluis.

Appasionata: De deur e.a. geluiden

De jongerentoneelgroep Appassionata uit Knokke-Heist brengt volgende maand in het cultuurcentrum Scharpoord het stuk “De deur e.a. geluiden”. Daarin komt de tragische zelfdoding van de moeder van René Magritte aan bod. Toen Magritte 14 jaar was, gooide zijn moeder zich op een februarinacht in de Samber. Zeventien dagen later werd haar lichaam gevonden, een kilometer stroomafwaarts. Magritte sprak er zelden over, maar de dood van zijn moeder komt wel op verschillende manieren tot uiting in zijn schilderijen. In “De deur e.a. geluiden” exploreert Appassionata de tijd tussen de tragische zelfdoding van een moeder en de eerste expliciete vormen van verwerking in zijn kunst vanaf 1925. Drie maanden lang hebben jongeren uit de badstad geïmproviseerd rond ideeën en beelden uit het werk van Magritte. Samen met regisseur Jan Charles zijn ze op zoek gegaan naar onbekende en boeiende poëzie achter alledaagse voorwerpen. Het resultaat kun je op 4 en 5 mei (om 20.30u) zien in Scharpoord.

Nulmetingen in aantocht voor ‘1 ton lichter in 100 dagen’

Naar aanleiding van de Olympische Spelen in Londen wil de vzw Health Charter zoveel mogelijk mensen aanzetten om wat aan hun overgewicht te doen. In elke provincie wordt er samengewerkt met een tweetal steden of gemeenten, waarbij men de uitdaging aangaat om minimaal 500 inwoners 2 kg te doen vermageren in een periode van 100 dagen. In West-Vlaanderen zijn Knokke-Heist en Kortrijk de uitverkoren partners. Lokaal werkt de vzw Health Charter samen met het gemeentebestuur en met de vzw Gezondheidszorg van de Oostkust. Het Ter Linden ziekenhuis voert zowel de nulmetingen als de eindmetingen uit. Deelnemers kunnen voor de nulmeting terecht in de kliniek op donderdag 19 april van 8 tot 12 uur, op maandag 23 april van 8 tot 11 en van 13 tot 18 uur en op donderdag 26 april van 8 tot 12 uur. Jonathan Claeys, zorgmanager revalidatie en zijn team staan in lokaal “De Vrede” ter beschikking om de nulmeting uit te voeren. Het slotevenement vindt plaats op 3 augustus, dag van de Carrefour strandloop van Heist. Die dag worden er verscheidene acties georganiseerd, o.a. een Hartstocht (jogging- en/of wandelconcept) tussen Heist en Knokke, een Healthy Cooking Village (incl. degustaties/show/cooking/workshops) en Heels on Wheels (1 km fietsen met 8” hakken).


Schuilhuisje tramhalte Duinbergen wordt verplaatst

Het schuilhuisje van de tramhalte bij de kerk in Duinbergen bevindt zich al jaren aan de overzijde van waar de tram richting Heist stopt. De wachtenden moeten bij aankomst van de tram dus de rijweg en 2 sporen oversteken. Op vraag van het gemeentebestuur gaat de Firma Clear Channel, die eigenaar is, het wachthokje nu laten verplaatsen naar het perron zelf. Daar beschut het schuilhuisje meteen ook beter tegen de westenwind. Omdat Eandis de verlichting moet af- en aankoppelen is er wel nog een wachttijd van enkele maanden. Bij de halte richting Knokke kan echter geen wachthokje geplaatst worden omdat het perron daar niet breed genoeg is.

Paasstage afgesloten bij RBSC Duinbergen

Bij de Royal Belgian Sailing Club in Duinbergen werd met succes een paasstage gehouden voor de aangesloten jongeren. Daarmee wil de organisatie haar jonge leden steunen bij hun eerste stappen in de zeilwereld en het wedstrijdzeilen. De jongeren varen met optimist, laser of catamaran. In totaal namen zo’n 40 jongeren deel aan het theoretisch en praktisch onderricht in de badstad. Van bij het begin bleek al dat de lange winterstop de jongeren niet veel goeds had gedaan. De eerste uren was het voor sommigen dan ook meer zwemmen dan zeilen. De jongeren hadden hun bivak opgeslagen in individuele tentjes in een grote loods. Elke ochtend begon de training met een fietsrit naar Duinbergen en spieroefeningen. Daarna kozen ze het ruime sop, tenminste als er geen mist was.

16.4.12

Engelbert Humperdinck is Knokke niet vergeten

De Britse Eurovisie Song Festival kandidaat Engelbert Humperdinck is Knokke niet vergeten. Tijdens een interview vertelde hij maandag, dat hij in 1966 deelnam aan de Knokke Cup en het liedjesfestival ook won. Hij zei te hopen dat hij volgende maand evenveel geluk zal hebben op het Eurovisie Song Festival. De 57ste editie van het festival wordt gehouden in Baku, de hoofdstad van Azerbeidzjan. Een 40-tal landen zullen deelnemen. De halve finales worden gehouden op 22 en 24 mei. Het eigenlijke liedjesfestival krijgt z’n beslag op zaterdag 26 mei. Humperdinck scoorde in de jaren 60 en 70 wereldhits met nummers als ‘Release Me’ en ‘The Last Waltz’. De inmiddels 75-jarige charmezanger verkocht in zijn carrière meer dan 150 miljoen platen. Het interview met Engelbert Humperdinck kun je HIER lezen.

Knokke-Heistse poppen in Litouwen

In het kader van het Comeniusproject voor kleuters zijn de schoolpoppen van de Keuvelhoekschool in Knokke momenteel op reis in Litouwen. Daar verblijven de knuffeldieren voor enige tijd in “De Wilg ("Žilvitis") Kleuterschool” in Karmėlava. De school werd in 1988 opgericht en is gestoeld op humanistische principes. Zo’n 130 kleuters worden er opgevangen door 37 personeelsleden. Eerder waren de Knokke-Heistse schoolpoppen Jules en Pompom ook reeds in Wallonië, Hongarije en andere landen die deelnemen aan het project. De poppen zijn steeds vergezeld van een koffer vol informatie over ons land en allerlei documentatie over Knokke-Heist. De Litouwse kinderen mochten met de knuffeldieren op stap in hun regio en dit leverde een pak foto’s op die werden samengebracht in een filmpje dat inmiddels op het internet staat. Je kan het HIER bekijken.

Dronken joyrider terug naar de cel

Een 29-jarige Bruggeling moet terug naar de gevangenis wegens joyriden. Op 6 april ging hij op de parking van het Ter Linden ziekenhuis in Knokke aan de haal met de wagen van een medepatiënt. De politie kon de zwaar beschonken dader pas na een dolle rit tegenhouden. In november had de man reeds 12 maanden voorwaardelijke celstraf gekregen voor gelijkaardige feiten. Hij zat toen 3 maanden in voorarrest. Wegens de nieuwe feiten in Knokke-Heist wordt hij nu opnieuw opgesloten. Volgens de rechter is de man trouwens niet gemotiveerd om ook maar iets aan z’n verslaving te doen.

Raid op Zeebrugge herdacht

Een week vroeger dan de eigenlijke verjaardag van het gebeuren op 23 april werd in Zeebrugge nu reeds de raid op de haven uit 1918 herdacht. Toen probeerden de Britten met een aanval op de Môle en het afzinken van blokschepen de havengeul onbruikbaar te maken ten einde de duikboten van de Kaiser te beletten de Noordzee te bereiken. Over de herdenkingsplechtigheden kun je HIER meer vernemen.

Basketseizoen in schoonheid afgesloten

In Eerste Landelijke hebben de heren van de Knokke-Heistse ONE het basketseizoen in schoonheid afgesloten. Ze deden dat door in De Stormmeeuw de laatste wedstrijd in de reeks met 62-49 te winnen tegen Aarschot. Daarmee is de herenbasket uit de badstad tweede geworden in het klassement met 64 punten. Dat zijn trouwens evenveel punten als kampioen Falco Gent. De Knokke-Heistse basket promoveert daardoor voor het eerst in de geschiedenis van de vereniging naar Derde Nationale. Tijdens het feest naar aanleiding van het seizoenseinde werd in De Stormmeeuw ook uitgebreid afscheid genomen van spelers die de dames- en herenploeg verlaten, zoals: Kelly Rouzeré, Kim Heuzel, Wendy Simoens, Judith Van Craeymeersch en Dries Aelter.

2012 ondanks Costa-calamiteiten toch prima cruisejaar

In de belangrijkste cruiselanden heerst er optimisme over het cruiseverkeer dit jaar en dit ondanks de ongevallen met Costaschepen. Na drie maanden boekingen in 2012 overtreft men in de VS, GB, Frankrijk en Duitsland al ruim de cijfers van het eerste kwartaal van vorig jaar. Dat is ook voor Zeebrugge goed nieuws. Ondanks het afbestellen van enkele Costa-aanlopen stevent onze kusthaven -als grootste Belgische cruisehaven- af op een recordjaar. In totaal zullen in Zeebrugge, Antwerpen en Gent samen in 2012 ruim 130 zeecruiseschepen afmeren. Ondertussen gaat de discussie in de cruisewereld -met name in Groot-Brittannië- niet over de veiligheid van de cruisevaart maar over de hoogtes van de extra vergoedingen die de rederijen aanrekenen. Ook cruisetrippers zijn namelijk gevoelig voor uitgaven en de automatische “fees” zijn een doorn in het oog van de consumentenorganisaties.

Nieuwe kortfilm van Knokke-Heistse cineast

Benoit De Clerck uit de badstad lanceerde zopas zijn nieuwe kortfilm “The Importance of Sweet and Salt”. Deze 13 minuten durende prent verschaft een tragikomische kijk op de disfunctionele relatie van een West-Vlaams koppel midden de vijftig. Cruciaal in de film is ook een zoutwater vis, die kan praten; West-Vlaams nog wel. Leuk detail is dat de stem van de vis werd ingesproken door Chris Vyaene van de dienst Techniek en Logistiek van het Cultuurcentrum in Knokke-Heist. De film werd opgenomen in de regio Kortrijk. In de hoofdrol Jan Vergote, Veronique Buysse (Koninklijk Toneelgezelschap Knokke-Heist), Hélène Devos (Toneelgroep Amsterdam) en Bart Hollanders (FC Bergman). Benoit De Clerck nam zowel regie, scenario als de rol van producent voor zijn rekening. U kunt hier alvast een kijkje nemen. Benoit De Clerck maakte onder de vleugels van het Cultuurcentrum Scharpoord in het verleden ook al enkele kortfilms, waaronder “Zwart-Wit" en “Een film voor ons ma”. Hij studeerde aan het RITS en is nu op eigen houtje aan het werk.

Voor meer info kan men surfen naar de officiële website van de film: http://www.tioss-film.com/ of de film volgen op Facebook.

Enkel voetbalwinst voor Westkapelle

In het weekend slaagde in de badstad enkel VVW Westkapelle erin om een winstcijfer neer te zetten. FC Knokke en FC verloren allebei hun wedstrijd. In Eerste Provinciale moest Knokke op eigen terrein met 0-2 het onderspit delven tegen klassementsleider Ingelmunster. Knokke staat op de dertiende plaats in de rangschikking met 28 punten. In Derde Provinciale B versloeg Westkapelle met 3-1 de ploeg van Nieuwpoort. Heist verloor met 1-2 van Oedelem. In het klassement staat Westkapelle met 52 punten op de derde plaats. Heist staat zesde met 46 punten. In Vierde Provinciale B veegde Moerkerke met 5-0 de vloer aan met Doomkerke. Zeebrugge speelde 2-2 gelijk tegen Lombardsijde. Moerkerke is klassementsleider met 58 punten. Zeebrugge staat 10de met 33 punten.

15.4.12

Kris Coddens en Anne Marie Danneels winnen iDuathlon

Een kleine 300 atleten hebben zondag deelgenomen aan de derde off-road duathlon in Duinbergen. Die bestond uit 5 km lopen, 22 km fietsen en opnieuw 2,5 km lopen. Het was een ijzersterke Kris Coddens die zich voor de tweede opeenvolgende keer tot winnaar van deze Knokke-Heistse iDuatlon mocht kronen. De Torhoutse leraar lichamelijke opvoeding dook na 5 km lopen met 20 seconden voorsprong op Niels Ost en Gilles Cotteyn de wisselzone in. Ook bij het mountainbiken duldde Coddens geen tegenstand. Wel slaagde Bjorn Rondelez op het strand in een remonte van de dertigste naar de tweede plaats. De gewezen profrenner werd op de huid gezeten door onder meer Tim Vandaele en Knokke-Heistenaar Jan Stockman. De afsluitende loopproef over 2.500 meter werd één lange triomftoch voor Kris Coddens. Hij legde de wedstrijd af in 1u, 16 minuten en 17 seconden. Hij werd op ruim 4 minuten gevolgd door Tim Vandaele en Bjorn Rondelez. Jan Stockman werd op de vierde plaats de eerste Knokke-Heistenaar. Bij de vrouwen maakte Anne Marie Danneels uit de badstad er één grote ‘one woman show’ van. De gewezen atlete telde op de streep liefst 14 minuten voorsprong op Evy de Rycker. Karin Bultynck mocht als derde op het podium.

De resultaten vind je HIER.

Poëtische schoonheid uit het Verre Oosten.

Vanaf donderdag pakt de Robinsons Art Gallery in Knokke-Heist uit met kunstwerken van twee getalenteerde Chinese kunstenaars. Volgens de initiatiefnemers is de lente het ideale moment om te genieten van de florale werken van Zhuang Hong Yi en de dromerige schilderijen van Liu Yujun. De 50-jarige Zhuang Hong Yi leeft sinds jaren in Nederland, maar zijn werk wordt nog sterk beïnvloed door zijn Chinese afkomst. Door deze wisselwerking ontstaat een prachtige beeldtaal die afwisselend sprookjesachtig of verhalend, maar grotendeels abstract is. Deze expositie toont vooral recent werk met florale motieven, waarbij de kunstenaar zich bedient van verschillende technieken. Vaak werkt hij met rijstpapier dat verwerkt wordt in meerlagige en uiterst kleurige collages. Liu Yujun is 49 en leeft en werkt in China, waar hij met succes een traditionele opleiding volgde. Ook hij combineert traditionele schilderkunst met populaire hedendaagse vormen van expressie, waardoor de twee werelden harmonieus in elkaar overvloeien. Deze expositie toont kunstwerken waarmee Liu Yujun internationaal doorbrak: een reeks stijlvolle vrouwenportretten die een dromerige en mystieke sfeer uitstralen. Met een blauwe vloeistof symboliseert de kunstenaar de pöetische gevoeligheid van hun feminiene geest.

De tentoonstelling loopt van donderdag 19 april tot maandag 14 mei in de Robinsons Art Gallery aan de Kustlaan 229 in Knokke. De galerij is open van donderdag tot maandag, doorlopend tussen 11 en 18 uur.