21.3.09

Nieuwe accenten bij Internationaal Fotofestival

Het Internationaal Fotofestival Knokke-Heist slaat een nieuwe weg in. Binnen de context van het festival ontvangt de badstad eind deze maand tientallen kunstenaars, fotografen en curatoren. Het foto-gebeuren bestaat uit vier grote tentoonstellingen, enkele kleinere gasttentoonstellingen en verschillende evenementen zoals een screening, symposium en cursussen. Centraal thema voor alle tentoonstellingen en activiteiten is de relatie tussen stilstaand en bewegend beeld. Een niet te missen primeur voor België wordt de tentoonstelling ‘Texte et photos’. Het gaat om een uniek inzicht in de fotografie en persoonlijkheid van de wereldberoemde kunstenaar Marcel Broodthaers. Daarnaast brengt de Berlijnse curator Marc Glöde een groot aantal internationale kunstenaars van formaat naar Knokke-Heist. Zij transformeren de Lagunahal tot een nachtelijke ruimte met tientallen projecties. Met de World Press Photo wordt andermaal zicht geboden op de beste persfotografie van het voorbije jaar. Het Fotofestival kan men bezoeken van 29 maart tot 7 juni.


Openingsuren 10 tot 19 uur. Volwassenen: € 8 Studenten, Uitpas, lerarenkaart, groepen (min. 10 pers.), CJP: € 5 Knack-Club: € 4 Kinderen onder 12 jaar gratis. Locaties: Scharpoord (Meerlaan 32), Lagunahal Duinbergen (Krommedijk 57), Watertoren Duinbergen (Arcadelaan 5), Woning De Beir (hoek Lippenslaan – Dumortierlaan), Stichting Luc Peire (De Judestraat 64), etc…

20.3.09

Valse briefjes van 200 euro

De jongste twee weken wordt massaal geprobeerd te betalen met valse briefjes van 200 euro. De bankbiljetten zijn zo professioneel nagemaakt dat ze meestal moeiteloos een vluchtige test onder een blauwe UV-lamp doorstaan. Het Liberaal Verbond voor Zelfstandigen en Handelaars heeft in dat verband een waarschuwing gelanceerd.

Beweeg je Fit

Met het project «Beweeg je fit!» wil de vzw Stedelijk Sportcentrum Knokke-Heist zo veel mogelijk mensen een duwtje in de rug geven om meer te sporten. Het project bundelt een aantal lokale laagdrempelige instapinitiatieven. Op donderdag 5 maart al startten enkele 10-tallen joggers hun cursus Start to Run. Onder begeleiding proberen zij in 10 weken om 5, 10 of 15 km te leren lopen. Nieuw dit jaar is Start to run voor senioren. De 55+ers gaan van start op maandag 30 maart op de atletiekpiste van stadion Olivier op maandag (16.30 uur) en woensdag (10.30 uur). O.l.v. Dirk Sansen begint op donderdag 23 april om 19.30 uur ook “Go to skeel”. Het gaat om een lessenreeks van 10 weken om stapsgewijs van 400 m naar 10 km skeeleren te evolueren. De cursus richt zich tot jongeren en volwassenen met een beperkte skeeler-ervaring. Men besteedt zowel aandacht aan de technische aspecten als aan de conditieopbouw. De lessen gaan door op de gemeentelijke skeelerpiste van stadion De Taeye in Heist. Deze asfaltpiste met een binnenomtrek van 400 m biedt ideale trainingsomstandigheden. Op zaterdag 28 maart gaat er om 14.00 uur in de cafetaria van stadion De Taeye een infosessie door. Op dinsdag 12 mei tenslotte willen de lokale triatlonclubs TTKH en TV ‘t Zwin met de cursus 3 atlon 4 fun aantonen dat de triatlon voor iedereen toegankelijk is. Ervaren triatleten verzorgen een 15 weken durende cursus. Wie de cursus tot een goed einde brengt, kan op zondag 23 augustus vrijblijvend zijn vorderingen étaleren in de Finishers Triatlon. Dat de formule van de laagdrempelige instapinitiatieven werkt en iemand zijn leven ingrijpend kan veranderen, wordt elk jaar opnieuw bewezen. Zo nemen er bijvoorbeeld op zondag 5 april 5 stadsgenoten die enkele jaren terug hun eerste loopervaring opdeden in de cursus Start to run deel aan de marathon van Rotterdam!

Info & inschrijvingen Start to run via debrabandere@gmail.com – 050/608.344
Info & inschrijvingen Samen op stap via
events@vzwgo.be – 050/633.111
Info en inschrijvingen Go to skeel via
sportplezier@telenet.be - 0476/737.199 – 050/364.327
Info en inschrijvingen 3atlon 4 fun via
3atlon4fun@knokke-heist.be – 050/630.480

Voorlopig programma Kneistival

Zopas werd in Knokke-Heist het voorlopig programma voor het zomerse Kneistival bekend gemaakt. De 24ste editie van het muziekfestival wordt gehouden van zondag 19 juli tot vrijdag 24 juli. Het programma is nog niet volledig rond, maar de lijst van de optredens is nu al indrukwkkend. Op de affiche: ex-Rolling Stone Bill Wyman, Level 42, Freaky Age en De Jeugd van Tegenwoordig. Daarnaast ook Brahim, Lalalover, Tom Helsen en Sioen. Kneistival is een gratis muziekgebeuren dat z’n beslag krijgt in de put van het Heldenplein in Heist.

Extra Baltische feederdienst voor Zeebrugge

De Franse rederij CMA CGM trekt de bestaande FAS Finland Service uit Hamburg naar het Baltische Zeegebied door naar Zeebrugge. De dienst krijgt een uitgebreide rotatie en wordt verzekerd door twee schepen die voor de Fransen al vanuit Hamburg actief waren. Het gaat om de Charlotta met een capaciteit van 1.400 standaardcontainers en de Rijnborg die ruimte heeft voor 1.700 containers. De eerste aanloop van Zeebrugge is gepland met de Charlotta op 6 april. In mei wordt de rotatie verder uitgebreid en krijgt Zeebrugge via deze dienst ook een rechtstreekse verbinding naar Gdynia, Klaipeda en Riga. Met de aanpassing van haar Baltische vaarschema’s versterkt CMA CGM de rol van Zeebrugge als hub. De Franse rederij loopt de Belgische kusthaven ook al aan met feederdiensten naar Engeland, Denemarken, Zweden en Rusland. De schepen worden behandeld aan de CHZ Terminal, waarvan de rederij mede-aandeelhouder is.

Burgerzaken even technisch ‘werkloos’

Maandagnamiddag is de dienst Burgerzaken in Knokke-Heist technisch gesloten. De tweede fase van de migratie van diverse informatica-toepassingen naar nieuwe virtuele servers gaat dan namelijk van start. Om dat te kunnen realiseren moeten de computers in de dienst tijdelijk worden uitgeschakeld. Bijgevolg kunnen dan ook geen documenten worden afgeleverd. De medewerkers staan wel ter beschikking voor het verstrekken van inlichtingen.

Perte Total in Brick-in-the-Wall-bakkerij

De Jeugdraad Knokke-Heist en de laatstejaars van het Lyceum organiseren op zaterdagavond 21 maart hun 100 dagenbal Perte Total. Aanvankelijk wilde men een grote fuiftent achter het oude Totalpompstation langs de Natiënlaan neerzetten. Maar toen viel het oog van de jongeren op de immense hangar van de voormalige steenbakkerij. Met man en macht vliegen de organisatoren er zaterdag in om het gebouw om te vormen tot een mega danstempel. Vanaf 21 uur kan de jeugd er volledig uit de bol gaan op de funky beats van Kalimero & Samwise, RK'ed Kidz en Fête Fatale. Gezien het toepasselijke decor zou op deze 100 dagenfuif het rebelse 'Another brick in the wall' van Pink Floyd zeker niet op de playlist mogen ontbreken.


Kaarten kosten 6 EUR in voorverkoop en zijn verkrijgbaar bij de laatstejaars van het lyceum en in café Yssis. Aan de deur kost een ticket 8 EUR en op vertoon van je CJP-kaart betaal je slechts 7 EUR. Voor meer info kun je terecht op de site van de Jeugdraad: www.jkh.be.

Passantentelling in Knokke

De middenstand in Knokke neemt momenteel kennis van de resultaten van een passantentelling die zopas werden bekend gemaakt. Het gaat om een telling die van vrijdag 17 tot zondag 19 oktober vorig jaar werd uitgevoerd. Duidelijk wordt daarmee slechts een zeer beperkt beeld van de aantrekkingskracht van bepaalde straten in de badstad weergegeven. Ook werden niet in alle winkelstraten tellingen uitgevoerd. Het betreft een initiatief van Fastigon, een adviesbedrijf voor detailhandel en vastgoed. Met de drukste passagepunten gaat het om de Lippenslaan ter hoogte van Mello Yello. Daarna volgen de Zeedijk, ondermeer ter hoogte van Havana, en de Kustlaan. Het stuk Lippenslaan richting station scoort minder goed. Volgens de Raad voor Lokale Economie kan de uitbouw van Duinenwater daar mogelijk een positieve kentering in brengen.

Loop van de Bevolking

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in de voorbije week vind je HIER.

Vanhootegem momenteel 50ste in Madeira

Op het Madeira Island Open golftoernooi staat Knokke-Heistenaar Nicolas Vanhootegem na een eerste ronde in 74 slagen, drie over par, op de 50e plaats. Hij telt acht slagen meer dan de Zweed Joakim Haeggman en de Ier Damien McGrane die de leiding delen. Het Madeira Island Open maakt deel uit van de Europese Tour, het hoogste niveau van Europa. Het prijsgeld beloopt 700.000 euro.

Om te oordelen moet je “De Feiten” horen

Een rapgroep uit onze regio laat zich vrijdagavond in Knokke-Heist van z’n beste kant zien. Het gaat om ‘De Feiten’. De formatie geeft z’n allereerste optreden om 23u tijdens de vijfdesfuif in het Koninklijk Atheneum. De groep brengt een uur lang 11 van hun zelfgemaakte West-Vlaamse hip-hopnummers. Een aantal van die rapsongs zoals “Verboazen” en "We pakkent over” scoren de laatste tijd trouwens prima op My SpaceMusic. Met de vier dialect-hip-hoppers gaat het om Riccardo Dewamme uit Zwankendamme en Knokke-Heistenaars Stef Daese, Sander Ruysschaert en Sam Van Elslande. De laatste 3 spelen trouwens ook bij de Landelijke Cadetten van basketploeg IBS Knokke-Heist. Ook tijdens de opus dansshow van Heliopsis op 30 april, en 1, 2 en 3 mei kan men De Feitenbende aan het werk zien en horen.

Verwilghen noemt Fortis-commissie “doofpot”

Open Vld-senator Marc Verwilghen uit Knokke-Heist noemt de Fortis-commissie een "doofpot". Verwilghen, die destijds ondermeer voorzitter was van de commissie-Dutroux, stelt dat niemand gelooft, “dat de politiek in het Fortis-dossier niét is tussengekomen”. Hij begrijpt niet dat de commissie nooit confrontaties heeft georganiseerd om de tegenstrijdige verklaringen uit te spitten. Klaarblijkelijk waren er volgens Verwilghen “afspraken over hoe ver de commissie mocht gaan."

19.3.09

Gemengde gevoelens bij Natuurpunt over uitbreiding Zwin

Natuurpunt in Knokke-Heist is blij met de besliste uitbreiding van het Zwin. Toch is de afdeling “enorm teleurgesteld, dat men vanuit de regering voor het uitertste minimum scenario gekozen heeft”. Maar indien een uitbreiding met 120 ha voldoende blijkt, wil men zich bij de beslissing neerleggen. Dit op voorwaarde dat ook in de randrealisatie optimaal gegaan wordt voor het tot stand brengen van verbindingsnatuur. Dat betekent ook de instandhouding van de Boomkikkerpopulatie in de Knokse Zwinstreek. Verder mogen in het huidige R-gebied van de Zwinstreek geen zone-vreemde bestemmingen toegelaten worden. Natuurpunt noemt het ook opmerkelijk dat door de landbouwsector hier een drama gemaakt wordt over het ontpolderen van hooguit 120 ha landbouwgrond. Geen enkele boer reageert blijkbaar tegen de omzetting van 240 ha minstens evenwaardige landbouwgrond die straks ingenomen wordt voor een tweede golf in de badstad.

Groepswandelingen van Gezondheidszorg Oostkust

De AZ Gezondheidszorg Oostkust start begeleide, opbouwende groepswandelingen in Knokke-Heist. Naast de aanleg van een aantal bewegwijzerde wandelroutes en de verkoop van de pedometers met wandelboekje is er nu het project ‘Samen op stap’. De wandelingen kaderen in het 10 000 stappenplan. Dat plan helpt de burgers streven naar een meer actieve levensstijl door verandering van bewegingsgewoontes en bewegingsgedrag. De wandelreeks gaat op 2 april van start. De groepswandelingen zijn volledig gratis en gaan steeds door op donderdag om 18.30u, en dat gedurende 14 weken. Het enige wat van de deelnemers gevraagd wordt, is dat ze beschikken over een betrouwbare pedometer of stappenteller. Die is tegen 20 euro te koop in het Cultuurcentrum Scharpoord.

Inschrijven voor de groepswandelingen kan door naam, adres, e-mail, telefoon en geboortedatum te mailen naar event@vzwgo.be. Na inschrijving wordt een gedetailleerd programma opgestuurd. Op de eerste wandeling krijgt elke deelnemer een persoonlijk bij te houden wandelkaart en een plannetje met de wandelroutes.

Eerste bewoners in nieuwe vleugel Woonzorgcentrum Westkapelle

In Westkapelle hebben de eerste bewoners hun intrek genomen in de nieuwe vleugel van het Woonzorgcentrum Van Troost. Aan het nieuwe gebouw hangt een prijskaartje van 4,5 miljoen euro, dat helemaal uit de eigen middelen van de vzw Het Dak werd gefinancierd. Het gaat om 24 kamers, die volledig aan de normen van de Vlaamse regelgeving voldoen. Ze hebben een oppervlakte van 24 vierkante meter en hun eigen sanitair. Daarnaast omvat de nieuwe vleugel ook 3 livings, een lift, administratieve burelen en een ruime cafetaria.

Knokke-Heistenaars op surfstage in Bonaire

Zaterdag vertrekken 23 watersporters uit Knokke-Heist samen met Frank Vanleenhove van Surfers’ Paradise naar Bonaire in de Nederlandse Antillen. Daar nemen ze deel aan een kite- en windsurfstage als voorbereiding voor het nieuwe seizoen, dat straks ook in de badstad aanbreekt. Bonaire biedt dagelijks windzekerheid, warm water en een heerlijk klimaat. Het eiland is al vijf keer op rij uitgeroepen als 'beste plek om te leren surfen'. Zowel de doorwinterde boarder als de beginner kan er terecht. Vanaf dit jaar is er trouwens bij Surfers’ Paradise ook een jeugdbestuur. Jongeren van 10 tot 16 jaar zullen deze zomer hun eigen activiteiten organiseren.

Eerste trendy armaturen op Zeedijk Heist

Op de Zeedijk in Heist West werden de eerste trendy armaturen voor de openbare verlichting geplaatst. Vanwege de zoutrijke omgeving is gekozen voor duurzame materialen. De nieuwe verlichtingspalen bestaan uit een voetstuk in inox met een dubbele beschermlaag. De mast in de steunvoet is opgebouwd uit een kern van rood Noors dennenhout. Aan de buitenzijde is deze verder gelamelleerd en verlijmd. Komend weekend zouden de eerste 10 nieuwe lichtmasten reeds moeten branden. Tegen de zomer zal de rijweg en wandelboulevard van Heist tot aan de Noordhinderstraat in het Zoute helemaal verfraaid zijn met deze stijlvolle designverlichting. Het gaat om een afstand van zo’n 7 km. De kosten voor de gemeente belopen bijna 1,5 miljoen euro.

18.3.09

Lagerfeld op Eccentricbeurs

Modekoning Karl Lagerfeld komt binnenkort voor het eerst naar ons land en bezoekt meteen Knokke-Heist. Lagerfeld zal op 20 mei op uitnodiging van schoonheidsinstituut Quan Clinic present zijn op de luxueuze lifestylebeurs Eccentric in de badstad. Hij zal er een volwaardige haute couturemodeshow geven. Daarvoor laat Lagerfeld zijn eigen team van visagisten, kappers, stylisten, technici en topmodellen overkomen. De Eccentricbeurs zelf loopt van 20 tot 24 mei.

Casino Knokke wordt 112 meter en zou af zijn in 2015

Woensdagavond werd het aangepaste ontwerp voorgesteld van de architecten Steven Holl en Buro 2 voor het nieuwe Casino Knokke. Het slankere gebouw rekent af met de meeste bezwaren van de omwonenden maar wordt wel 112 meter hoog; Dat is 14 meter méér dan in de vorige plannen. Het gebouw krijgt een ietwat andere oriëntering en wordt op het niveau van de appartementen in de zijstraten voorzien van een insprong. Daardoor krijgen de omwonenden vrij zicht op zee, zoals nu het geval is. Verder werd ook de storende staart van het gebouw aangepakt. Die werd fors ingekort en verdwijnt bijna helemaal onder de grond. Dat betekent dat ook de multifunctionele zaal voor 2.000 personen achter het huidige Casino onder de grond komt, net als de parkeergarage. Voor de rest zijn er binnenin het gebouw weinig veranderingen. Hoe de meeste étages worden ingedeeld zal trouwens van de uitbater afhangen. De herwerkte plannen werden ondertussen uitgetest in een windtunnel in Londen en het blijkt dat met het nieuwe ontwerp alle turbulentieproblemen verdwenen zijn. De aangepaste plannen hebben bovendien een positief effect op de schaduwvorming rond het gebouw. Burgemeester Lippens zei dat men ook een punt zal maken om ecologische spitstechnologie te gebruiken voor ondermeer de verwarming van het gebouw. De komende maanden wordt ondermeer nog werkt gemaakt van het milieu-effectenrapport. Begin volgend jaar wil men de markt opgaan om geschikte investeerders te zoeken. De bedoeling is om met de eerste bouwactiviteiten te starten voor het verlof van 2012. Het nieuwe Casino zou af zijn in 2015. Het Buurtcomité Casino blijft inmiddels gekant tegen de geplande hoogbouw. Ook zijn de leden niet overtuigd dat met het nieuwe ontwerpt het turbulentieprobleem opgelost wordt. Ze overwegen een technisch onderbouwde tegenexpertise te laten uitvoeren.

Ook OCMW krijgt af te rekenen met toenemende agressie

Net als in de rest van de samenleving krijgt ook de sociale dienst van het OCMW in Knokke-Heist steeds meer af te rekenen met agressie. Mensen vinden blijkbaar dat ze hun rechten of vermeende rechten kunnen afdwingen via bedreigingen. Maatschappelijk werkers die slachtoffer worden van slagen en verwondingen zijn evenmin een zeldzaamheid. Regelmatig moet men dan ook beroep doen op de politie. De genieters van voordelen vergeten vaak dat het OCMW heel strikt de wet en de vigerende barema’s moet toepassen. Er wordt ook dikwijls negatief gereageerd bij het uitvoeren van een sociaal onderzoek. Een dergelijke toetsing is echter noodzakelijk om sociale fraude tegen te gaan. OCMW-voorzitter Annie Vandenbussche stelt dat mensen hun vragen of noden best emotioneel mogen uiten. Verbaal en zeker fysiek geweld zullen echter in Knokke-Heist niet getolereerd worden.

Filip D’haeze is musicalcoach van Milo Productions

In Knokke-Heist is Filip D’haeze de nieuwe musicalcoach van Milo Productions. Dat is één van de jongerentheatergezelschappen van vzw Cultuurcentrum in de badstad. Vorig jaar ging hun eerste productie “Nima(nd)” in première. Momenteel zijn de repetities voor de volgende musical “Perfect Freak” aan de gang. De 35-jarige Filip D’haeze zal de 33 jonge musicaladepten begeleiden en klaarstomen voor de voorstellingen in september. Hij begon zijn carrière met de jongensgroep “En Zo”. Onlangs stond D’haeze nog in de kijker bij de musical EVITA. Hij werd uitgekozen om de rol van de tangozanger Magaldi te vertolken. “Perfect Freak, de Musical” is te zien op 11, 12 en 13 september in het Cultuurcentrum Scharpoord.

De oren van Mickey Mouse straks in Knokke-Heist

Disneyland Parijs heeft een honderdtal Europese sterren en ontwerpers losgelaten op de oren van Mickey Mouse. Het resultaat is deze zomer te zien in Knokke-Heist. Vertrekkend van een kapje of een hoofdband met twee plastic schijven hebben bekende namen de beroemde oren omgetoverd tot kunstige hoofddeksels en unieke objecten. In ons land hebben een dozijn celebreties meegewerkt aan het project. Onder hen: Isabelle de Borchgrave, Sofie D'Hoore, Fabienne Delvigne, Romy Smits, Olivier Strelli, Tim Van Steenbergen, Edouard Vermeulen en Christian Wijnants. Na de zomer worden de Mickey-hoofddeksels geveild. De opbrengst gaat naar de vzw Smiles, ten behoeve van kinderen die met HIV besmet zijn. Van 27 juli tot 9 augustus zijn de oren van Mickey Mouse te zien in de badstad: Kustlaan 66.

For Freedom opent op 25 april

Het For Freedom Museum in Ramskapelle zal op zaterdag 25 april z’n deuren openen voor het grote publiek. Dat heeft de directie van het museum zopas meegedeeld. Vroegere startdata werden niet gehaald omdat men alle decors in het gebouw piekfijn in orde wilde hebben. Het museum wordt ingericht in het oude Ramskapelse schoolgebouw. De kostprijs voor de verbouwing en uitbreiding van het pand werd gedragen door de gemeente in samenwerking met verschillende andere instanties. De unieke decorafwerking viel echter ten laste van de vzw Bevrijding.

Recreatie en duindijk bij nieuwe Zwin

Naar aanleiding van de uitbreiding van Het Zwin willen Knokke-Heist en Sluis samen ijveren voor nieuwe recreatieve voorzieningen aan beide zijden van de grens. Verder willen beide gemeenten lage duinen aan de rand van de nieuw ontpolderde natuur. De hoge dijk, die in de plannen voorzien is, vervuilt namelijk de horizon voor inwoners van Knokke, Retranchement en Cadzand. Brede duinen garanderen eenzelfde zeewerende veiligheid, maar bieden heel wat mogelijkheden voor recreatie. Men denkt eraan om in een dergelijke brede ‘klimaatdijk’ ook wandel- en fietspaden en allerlei speelgelegenheden aan te leggen. Op die manier kan de nieuwe natuur door de mensen beleefd worden. Aan de voet van de nieuwe duinen zou zelfs plaats moeten zijn voor restaurants, cafés en enkele hotelletjes. Vlak over de grens wil men de nieuwe duinen tot aan de weg langs het Afwateringskanaal tussen Retranchement en Cadzand-Bad laten lopen. Op die manier ontstaat ruimte voor een brede zeewering. Dat vertelde de Sluise wethouder Carien Bolijn dinsdag tijdens een collegebezoek aan Retranchement. De klimaatdijk-denkpiste werd ondertussen ook bevestigd door het gemeentebestuur van Knokke-Heist.

'Knokse' golfkarretjes worden ecologisch stadsvoertuig van de toekomst

Donderdagavond wordt tijdens ‘Magic Exclusief’ in het Casino Knokke het voertuig van de toekomst voorgesteld. Dat heeft te maken met het succes van de vele golfkarren die al enkele jaren in het straatbeeld van de badstad rondtoeren. Het Brugse bedrijf Invest-Mobile bvba, met showroom in de Dumortierlaan in Knokke, heeft de licentie verworven om de elektrisch aangedreven minivoertuigen van GM te verdelen in de Benelux en Duitsland. Het gaat om de Mini Hummer H3, Roadster en Cadillac Escalade. Ze worden gezien als hét alternatieve en ecologische vervoermiddel van de toekomst, zowel voor particulieren als bedrijven. De wagentjes hebben een laag verbruik en veroorzaken geen uitstoot. Ze zijn verder geruisloos, amper 1,2 m breed en makkelijk te parkeren. De elektrische wagentjes hebben een vermogen van 4 PK en halen een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. Ze bieden plaats aan 2 tot 6 personen. Hun actieradius per oplaadbeurt bedraagt tussen 50 kilometer op vlak terrein en 35 kilometer in heuvelachtig gebied. Momenteel zijn de onderhandelingen bezig met de elektriciteitsdistributeurs om parkeerplaatsen te creëren met oplaadmogelijkheden. De uitrusting van de elektrische wagentjes werd de voorbije maanden bijgestuurd zodat ze nu volledig beantwoorden aan de wettelijke normen inzake veiligheid, verlichting e.d., en dit zowel in België, Nederland als Duitsland. De elektrische voertuigen kunnen in ons land zonder nummerplaat de weg op. Een verzekering is verplicht. In Nederland is een verzekeringsplaat nodig en in Duitsland een nummerplaat.

Paddentrek van start

De stijgende temperaturen hebben de voorbije dagen ook in Knokke-Heist de paddentrek op gang gebracht. Met name in het Blinckaertduinbos zijn bij het aanbreken van de lente opnieuw duizenden padden en kikkers uit hun winterslaap ontwaakt. Meteen het sein om zich naar de poelen in de Kalfduinen te begeven en zich voort te planten. Mannetjes starten hun trek vroeger dan de vrouwtjes, maar ze doen er langer over. Ze stoppen onderweg namelijk om een partner te zoeken. Een speciaal verkeersbord maakt chauffeurs momenteel attent op de paddenoversteek in de Boslaan tussen de Eikenlaan en de Kalfduinen. Om slachtoffers bij de amfibieën tot een minimum te beperken zijn dagelijks ook tientallen medewerkers van Natuurpunt in de weer. Bij het vallen van de duisternis brengen ze padden en kikkers in emmers naar de veilige kant van de Boslaan.

17.3.09

Driejaarlijkse Gymshow

Eind deze week wordt in de badstad weer de driejaarlijkse Gymshow gehouden. Met 300 enthousiaste kinderen wordt het intiatief van de Gym Knokke-Heist ook nu weer het grootste turnfeest van de hele regio. De show combineert hoogstaande turnoefeningen met passende bewegingsmuziek en een betoverend lichtspektakel. Bij de vorige edities kwamen zo’n 1500 toeschouwers naar de gymshow kijken. Dit keer zijn er 2 opvoeringen: op vrijdag 20 maart om 20 uur en op zaterdag 21 maart om 19.30 uur. Plaats van het gebeuren is sporthal De Stormmeeuw. Omdat de parkeercapaciteit bij de sporthal beperkt is, wordt het publiek verzocht de auto op het terrein naast het station van Knokke te plaatsen.

Tickets gymshow: kinderen jonger dan 12 jaar : 4 EUR; volwassenen : 7,50 EUR; kinderen jonger dan 8 jaar vergezeld van hun ouders: gratis. Voorverkoop toegangskaarten in het cafetaria van sporthal De Stormmeeuw.

Zwinduinen deels gesloten wegens werken

Het Vlaams Natuurreservaat 'De Zwinduinen en -polders' is vanaf nu donderdag tot 31 maart gesloten op weekdagen. Dat geldt zowel voor wanderlaars, fietsers als ruiters. Enkel de Groenpleinduinen en het Knuppelpad zijn in die periode tijdens de week voor wandelaars toegankelijk. In het weekend kan iedereen echter van alle paden gebruik maken. De gedeeltelijke sluiting van het reservaat heeft te maken met natuurherstelwerken die worden uitgevoerd. Tijdens de werken worden grote hoeveelheden grond getransporteerd waardoor het voor de recreanten te gevaarlijk is om het natuurgebied te betreden.

Strijkijzerbende veroordeeld

Vier mannen uit Terneuzen hebben van de correctionele rechtbank in Brugge celstraffen tot 30 maanden gekregen wegens het mishandelen van een jonge vrouw uit Knokke-Heist.Twee jaar geleden drongen de mannen het appartement van een vrouw binnen in de badstad. Met grof geweld eisten ze 8.000 euro van haar. Dat was het bedrag dat een overleden kennis van de vrouw schuldig was aan de Nederlandse cocaïnemaffia. Toen de vrouw niet kon betalen werd ze aan de arm verminkt met een heet strijkijzer. Hierop sleurden twee van de Nederlanders haar mee naar het huis van haar moeder om daar het geld op te eisen. De politie kon ze inrekenen. Eén van de jongemannen werd nu bedacht op 30 maanden cel waarvan de helft met uitstel. Twee anderen kregen 20 maanden met de helft uitstel en een laatste beklaagde kreeg een jaar celstraf met volledig uitstel. Aan het slachtoffer moeten ze 2.770 euro schadevergoeding betalen.

30 jaar lachen met Westkapels toneel

Het Westkapels Amateur Theater brengt ook bij z’n dertigjarig bestaan een komedie op de planken. Het gaat om het stuk 'De man die nikske kan'. Daarin wordt het verhaal geschetst van een alledaagse vrouw, die kost wat kost iemand van aanzien wil worden. Dat zorgt voor allerlei hilarische complicaties. De Westkapelse toneelgroep wil ontspanning brengen en het publiek doen lachen. Dat is tegenwoordig niet zo makkelijk. Zoals bij andere vereniging wordt het zoeken naar medewerkers ook bij het amateurtheater steeds moeilijker. Voorzitter Christophe Vandewalle lanceerde zopas dan ook een oproep naar mensen die achter de schermen willen meewerken, of als acteur of actrice. Geïnteresseerden kunnen een mail sturen naar info@toneel-wat.be. De voorstellingen worden gehouden in de zaal aan de Denevestraat. Dat gebeurt op vrijdag 20 en 27 maart, zaterdag 21 en 28 maart om 20.30 uur en op zondag 29 maart om 15 uur.

Doorgang voor paling in Cadzand

In onze buurprovincie Zeeland worden de komende jaren 7 vispassages aangelegd. Dat gebeurt ondermeer bij de afwateringsstuwen in Cadzand en in Breskens. Vooral voor de bedreigde paling is het van belang dat het in- en uitzwemmen van en naar zee makkelijker wordt. De turbines bij de afwateringskanalen maken dat echter levensgevaarlijk. Daar moeten de vispassages nu verandering in brengen. Eind dit jaar zal gestart worden met de aanleg van de speciale vistrappen. In 2016 komen er in Cadzand trouwens nog twee extra vispassages bij.

Lyceumzesdes spelen ook volgend jaar nog toneel

Met de 28ste theaterproductie van het lyceum in Knokke is vorige week dan toch geen eind gekomen aan de jaarlijkse toneelavond van de laatstejaars. Even zag het er zo naar uit. Volgens auteur-regisseur Yves Dekimpe waren “de omstandigheden er niet meer naar om nog langer door te gaan met dezelfde kwaliteit”. Omdat bijna drie decennia lang toneel brengen een unicum is in de Vlaamse onderwijswereld wil de directieraad van de school nu toch doorgaan. Volgend jaar op 22 en 23 mei staan de zesdes van het lyceum dan ook andermaal op het podium van het Cultuurcentrum met theater, poëzie en muziek.

Kastanjebomen maken oprijden Natiënlaan veiliger


De uitrit van het warenhuis Colruyt in Knokke wordt veiliger gemaakt voor het cliënteel dat de Natiënlaan wil oprijden. Eenzelfde ingreep gebeurde eerder al ter hoogte van de doe-het-zelf-zaak Hubo. Omdat de gearceerde stroken bij de uitrit geen voldoende uitzicht konden garanderen, worden bijkomende kastanjebomen geplant. Daardoor wordt parkeren op de strook in kwestie compleet onmogelijk. De voorbije dagen werden de vierkante putten voor de nieuwe kastanjebomen afgewerkt.

Wegens succes extra voorstelling voor Heliopsis

De Knokke-Heistse Dansgroep Heliopsis is verplicht een extra voorstelling in te lassen van haar 3-jaarlijkse dansoptreden. De voorstellingen van ‘Opus 2009’, die op 30 april, en op 1 en 2 mei hun beslag krijgen, zijn namelijk al uitverkocht. ‘Opus 2009’ staat in het teken van 30 jaar werking. Met amper 7 dansers in 1979 is het kleinschalig project uitgegroeid tot een vereniging die zo’n 200 jongeren de kans geeft om de danscultuur te ontdekken. Over de jaren is Heliopsis geëvolueerd van klassieke jazzdans naar de meer moderne jazz- en streetdance. De opvoering ‘Opus 2009’ brengt een ode aan de hedendaagse hip-hopcultuur die voor het eerst in de straten van Amerikaanse grootsteden opdook. Met opzwepende muziek en ‘coole’ kostuums in een passend decor wordt het publiek meegenomen voor een avond vol ‘streetdance’. De extra-voorstelling is voorzien op zondag, 3 mei om 15u in het Cultuurcentrum Scharpoord.

Kaarten ( € 10) voor het bijkomend optreden van zondag 3 mei, om 15.00u kunnen bekomen worden bij de leden en aan het onthaal van het Cultuurcentrum Scharpoord.

Extra strandophoging Knokke Centrum

In opdracht van het Vlaams Gewest is de firma Aertssen maandag begonnen met de tweede fase van de strandophoging in de sector Knokke. Na een eerdere inspectie van de stranden bleek namelijk dat, ondanks de massale ophogingen van mei vorig jaar, toch nog meer zand nodig was. Het gaat om 10.000 m³ zand dat op zee gewonnen wordt. Vanuit Zeebrugge gaat het zand per vrachtwagen naar het strandgedeelte Knokke-centrum. Om alles snel klaar te krijgen wordt ’s morgens al gewerkt vanaf 6u. De bijkomende aanvoer van zand moet ten laatste komende dinsdag rond zijn.

Leraar op rust wint Casino hoofdprijs

Bij Garage Demeyere in Heist werd maandag feestelijk een metaalgrijze Nissan Micra C+C aan Eric Van Loocke en z’n vrouw overhandigd. Het echtpaar had namelijk zopas de populaire Casinotombola gewonnen. Het was de laatste trekking uit een reeks van drie. Het echtpaar Van Loocke had op het juiste moment meer geluk dan de 15 andere finalisten. De fiere winnaar van de gloednieuwe Nissan kreeg gelukwensen van onder meer Sophie Eggermont, namens het Casino, en van garage-zaakvoerder Chris Demeyere. Winnaar Eric Van Loocke is een leraar op rust uit Eeklo. Het Casino Knokke bezoeken noemt hij “een hobby”. Het was meteen de eerste keer in z’n leven dat hij ergens een hoofdprijs won. Z’n vrouw mocht meteen in de wagen stappen. De opbrengst van de tombolatrekkingen wordt door het Casino integraal geschonken aan een goed doel van Kiwanis Knokke-Zoute vzw.

16.3.09

Strandopkuis

Op zaterdag 28 maart wil Surfers’ Paradise (vanaf 14u) zoveel mogelijk volk op de been brengen voor een grondige strandopkuis vanaf de surfclub tot aan de Zwinmonding. Op die manier wil men de gemeentelijke diensten, die dagelijks instaan voor een proper strand, een handje toesteken vlak voor het seizoen begint. De overheersende westenwinden zorgen er immers voor dat alle losvliegend vuil in deze strandhoek terecht komt. Niet alleen het strand maar ook de achterliggende duinen worden aangepakt. In het helmgras blijft daar namelijk eveeens heel wat zwerfvuil steken. Surfers Paradise is reeds een 15 tal jaar lid van de “Surfriders Foundation”. Dat is een internationale organisatie die nauwlettend toekijkt op het behoud en de netheid van de surfstranden overal ter wereld.

Jeugdboekenweek van start

Maandag is in Knokke-Heist de jeugdboekenweek van start gegaan. Die omvat onder meer talrijke activiteiten voor de scholen. Thema dit jaar is "fantasie". De happening wordt afgesloten op woensdagnamiddag 1 april met een groot feest . Vanaf 14 uur zijn kleuters en leerlingen van de basisschool welkom op dit geanimeerde slotfeest in de bibliotheek Scharpoord. Verteltheater 'De Kip van Troje' verwent de kleuters met ‘Kikkerkusje’. Illustrator Jan De Kinder leert leerlingen van het 1ste-2de leerjaar een eigen mini-prentenboek te maken. Verhalenvertelster Marijke Goossens vertelt over ‘Heksje Wijsneus en de Magische Stenen’ aan kinderen van 2de-3de leerjaar, een magisch verhaal met verrassing. Kinderen van 3 tot 6de leerjaar kunnen hun fantasie voeden in een kookworkshop en hun podiumtalent tonen tijdens een workshop toneelimprovisatie. Zonder inschrijven kan iedereen aanschuiven bij de vertelmagiër Kris Kowlier en bij een goochelaar die je de geheimen van goochelen toont. Bij de grimestand kan je gezicht omgetoverd worden tot een vreemd wezen. De feestnamiddag sluit af met een goochelshow gevolgd door de prijsuitreiking van de tekenwedstrijd en verkiezing van de mooiste verklede fantasiefiguur. Inschrijven kan vanaf woensdagmiddag 25 maart 2009 op het telefoonnummer 050630 440 of via e-mail bibliotheek@knokke-heist.be

Uitbreiding Zwin dupeert tiental landbouwers

De Boerenbond is opgelucht dat de regering de uitbreiding van het Zwin heeft beperkt op 120 hectare. Toch blijft de beslissing een zware klap voor de boeren in de Knokse polder. Een tiental boeren wordt getroffen. Bij 4 van hen liggen niet alleen velden maar ook het bedrijf zelf in het gebied dat verloren gaat. Met de gedupeerden in kwestie gaat het vooral om veertigers en vijftigers. Die zijn te jong dus om te stoppen met de landbouw. Het blijft volgens de Boerenbond verder onduidelijk of de benodigde nieuwe dijk opgenomen is in de 120 ha die men wil onteigenen. Het gaat namelijk om een dijk van 60 meter breed, een paar meters hoog en kilometers lang.

De volgende fase is nu dat er een Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) opgemaakt wordt, dat de exacte contouren van de beoogde werkzaamheden zal vastleggen. Hierin zal er definitief beslist worden over de ligging van de nieuwe dijk. Met het oog op dat GRUP zal er opnieuw een milieueffectenrapport worden opgemaakt en een openbaar onderzoek ingericht, waarbij alle belanghebbenden kans krijgen om in te spreken over de modaliteiten van de voorgenomen werkzaamheden. Deze werkzaamheden zullen bestaan uit onteigeningen, afgravingen, inrichting en de aanleg van een nieuwe zeewerende dijk, verder landinwaarts. Alles samen z deze investeringen maximaal 30 miljoen euro kosten, waarbij er evenwel besparingen mogelijk zullen zijn door "werk met werk" te verrichten (afgegraven klei kan vlakbij gebruikt worden voor dijkaanleg, enz.). De uitvoering van deze beslissing zou volgens de Vlaamse overheid nog een vijftal jaar in beslag nemen. De gemeentebesturen van Knokke-Heist en Sluis hebben alvast in gemeenschappelijk overleg beslist een plan uit te werken om deze drastische ingreep in het landschap ook een grensoverschrijdende toeristisch-recreatieve invulling te geven.

Seizoen officieel van start

Zondag is in Knokke-Heist officieel het seizoen gestart. De badkarhouders zijn zowat overal begonnen met het inrichten van hun stranduitbating. Particulieren hopen eveneens op een zonnige zomer. Ook zij zijn namelijk al druk in de weer met het opbouwen van hun strandtenten. Een aantal badkarhouders heeft inmiddels gebrainstormd welke maatregelen men het best neemt als gevolg van de nieuwe interpretatie van de wetgeving. Dat is het gevolg van een opmerking van de Raad van State. Concreet betekent dit dat de badkarhouders in Knokke-Heist en elders aan de kust vanaf deze zomer enkel nog drank en ijs mogen verkopen vanuit het raam.

Voetbal in de Regio

De voetbalzondag leverde winst op voor FC Knokke en gelijkspel voor de andere ploegen in de badstad. In Eerste Provinciale versloeg Knokke de elf van Eernegem met 3-1. Knokke staat op de 9de plaats in het klassement met 36 punten. In Derde Provinciale speelde Ichtegem 1-1 gelijk tegen VVWestkapelle. In Heist werd de wedstrijd tegen Oedelem beslecht zonder doelpunten. FC Heist staat 4de in de rangschikking met 49 punten. Met één punt minder komt VVW op de 6de plaats. Vierde Provinciale zag in een matige vertoning Zeebrugge Zeehaven met 2-0 winnen van Hertsberge. Doomkerke versloeg Moerkerke met 0-2. Moerkerke staat 6de met 36 punten. Zeebrugge legt beslag op de 8ste plaats met 32 punten.

Breuk onder Smedenstraatrotonde hersteld

Vrijdag heeft een breuk in de drinkwaterleiding onder de rotonde in de Smedenstraat voor heel wat verkeershinder gezorgd. Wagens uit de richting Westkapelle werden omgeleid via de Graaf Jansdijk en ook ter hoogte van het Gemeenteplein was de Edward Verheyestraat enkel toegankelijk voor plaatselijk verkeer. Het gemeentelijk waterbedrijf zette onmiddellijk de grote middelen in zodat de rotonde tegen het weekend weer opengesteld kon worden. Waarschijnlijk is de breuk veroorzaakt door trillingen van de zware voertuigen (vrachtwagens, pletwals en asfalteringsmachines) die momenteel in deze zone rondrijden voor de heraanleg van de Smedenstraat.

Zwinstedenloop

Instappen in het gemeentelijke sportstimuleringsproject 'Knokke-Heist, een zee van sport' heeft de Zwinstedenloop zondag alvast geen windeieren gelegd. Voor het eerst werd de magische grens van duizend deelnemers doorbroken. In totaal hebben in Sluis 1.320 sportievelingen de start genomen. De halve marathon werd bij de heren gewonnen door Elijah Mbogo uit het Noord-Hollandse De Goorn in 1u en 6 minuten. Bij de dames was Annemie Danneels uit Knokke-Heist de winnaar. De eerste deelnemer uit onze badstad was Yves Depoorter, die 58ste werd. Ondertussen zijn de voorbereidingen al aan de gang voor de 17de editie van het gebeuren volgend jaar op zondag 21 maart.

De volledige uitslag vind je HIER.

Bejaarde man overreden in Ramskapelle

Langs de Heistlaan in Ramskapelle is zondagavond een 77-jarige man omgekomen bij een ongeval. Dat gebeurde toen de bejaarde man rond 21 uur de baan overstak. Het slachtoffer was samen met zijn vrouw op bezoek geweest bij mensen. Toen ze wilden vertrekken, stak de man de baan over naar zijn auto die daar geparkeerd stond. De bejaarde werd echter gegrepen door een wagen die uit de richting van Heist kam. Voor het slachtoffer kon geen hulp meer baten.

15.3.09

Zeebrugge Food Logistics

Een nieuw Zeebrugs bedrijf krijgt van de Vlaamse regering financiêle ondersteuning voor strategische opleidingen en investeringen. Zeebrugge Food Logistics ontvangt een subsidie van 921.000 euro. Het bedrijf opent op 23 april officieel z’n deuren in aanwezigheid van minister-president Kris Peeters. Zeebrugge Food Logistics biedt vlakbij de ZV in een loods van 5.000 m² in totaal 80.000 m³ opslagruimte. Dat komt overeen met 12.000 paletplaatsen. Een groot deel van de opslagruimte is bestemd voor diepvries, met temperaturen tot -22 graden. Een uitgekiend IT-systeem verzekert de gewenste temperaturen en de tracing van de goederen. De ZFL is een aparte vennootschap, met als aandeelhouder het European Fish Center (EFC), waarvan de Zeebrugse Visveiling dan weer de motor is. Na de opstartfase gaat ZFL werk bieden aan dertig tot veertig personeelsleden.

Survivaltraject voor TCDuinbergen

Voor de start van het tenniszomerseizoen en de inhuldiging van een survivaltraject organiseert TC Duinbergen een familiehappening. Dat gebeurt op zaterdag 4 april. Ook wie geen banden heeft met de tennisclub kan kennismaken. Met 11 outdoor gravelterreinen en een tennishal met 3 gravelcourts, behoort TC Duinbergen tot één van de best uitgeruste clubs van de Vlaamse Tennisvereniging. Met allerlei oude volksspelen wordt de familiehappening trouwens een echte Vlaamse Kermis. ‘s Avondts wordt ook het nieuwe avonturenparcours geopend. Het survivaltraject voor de jeugd werd de afgelopen maanden door talrijke vrijwilligers aangelegd.