28.6.08

Cavalia bezorgt Knokke-Heist een nieuwe horizon!

Je leest er meer over bij CAVALIA KOMT NAAR KNOKKE-HEIST

Tram profiteert van hoge brandstofprijzen

De Lijn verwacht dat deze zomer nog meer mensen gebruik zullen maken van de kusttram tussen Knokke-Heist en De Panne. Een direct gevolg van de historisch hoge brandstofprijzen. Uit een bevraging blijkt trouwens dat tijdens de zomermaanden meer dan zeven op de tien reizigers toeristen zijn. Tijdens de koudste wintermaanden is dat nog steeds drie op tien reizigers. In juli en augustus opent De Lijn opnieuw 41 Lijnwinkels tussen Knokke en De Panne. Daarenboven zijn vanaf deze zomer alle kusttrams uitgerust met klapvensters voor extra luchtcirculatie.

Zeebrugse huisarts in moeilijkheden voor Schotse kust.

De zware motorboot van de Zeebrugse huisarts Thomas Vandamme is voor de Schotse kust in moeilijkheden geraakt. De dokter nam op dat moment deel aan de Round Britain Powerboat Race, die een week geleden in Portsmouth was gestart. De bedoeling was om in 10 dagen Groot-Brittannië te omvaren. De “Birretta” kreeg problemen in de Moray Firth. Dokter Vandamme en co-piloot Jean-Pierre Neels dachten dat er brand was uitgebroken toen zwarte rook uit de romp opsteeg. De motoren werden uitgezet, de kustwacht opgeroepen en alles werd klaargemaakt om het vaartuig te verlaten. Later bleek echter dat het ging om een defect in het koelingssysteem van de motor aan stuurboord. De powerboot werd vervolgens door de kustwacht naar de haven Macduff gesleept. Daar werd de boot gerepareerd. Het duo zou proberen om alsnog de race verder te zetten. Ook de “Buro”, een ander vaartuig van het Powerboat Team Zeebrugge, neemt deel aan de wedstrijd rond de Britse eilanden.

Zeedijk verkeersvrij vanaf woensdag

De zeedijk in Knokke-Heist wordt tijdens de zomervakantie elke dag van 10.30 tot 22 uur verkeersvrij. De verkeersvrije zones betreffen de zeedijk tussen de Elizabetlaan en de Parkstraat, tussen de Anemonenlaan en de Majoor Quaillestraat en tussen de Meerlaan en Oosthinderstraat. De regeling gaat in op woensdag 2 juli. Inwoners, tweedeverblijvers of toeristen die een garage hebben of huren op de zeedijk mogen een elektronische badge aanvragen. Daarmee kunnen ze de verzinkbare palen bedienen.


Voor alle inlichtingen: Dienst Verkeersbeleidszaken van de lokale politie Damme/Knokke-Heist in de Rijkswachtlaan 42 te Knokke, elke werkdag van 9 tot 12 uur, of telefonisch op het nummer 050 619 640.

Taxussnoeisel tegen kanker

Tot 15 september kunnen Knokke-Heistenaars andermaal hun taxussnoeisel voor het goede doel laten gebruiken. Uit het snoeisel kan de heilzame stof baccatine gehaald worden. Die is essentieel bij de aanmaak van een medicijn voor het behandelen van kanker. Uit navraag bij de Universiteit Gent blijkt dat het snoeisel van ongeveer 25 m haag al voldoende is voor de behandeling van 1 kankerpatiënt. Vorig jaar werd op het recylagepark 16,67 m3 taxussnoeisel ingezameld. Dit leverde daarenboven een bedrag op van 666,67 euro voor het kankerfonds. Dit jaar is de actie in een nieuw kleedje gestoken onder de naam “vergroot de hoop”.

27.6.08

Enkel acrobaten kunnen brief posten op Heldenplein

In Heist moeten briefschrijvers acrobaten zijn, en dan liefst nog polstokspringer. Al zo’n 14 dagen is de postbus op het Heldenplein onbereikbaar voor wie een brief wil posten. De bus is volledig afgezet met een veiligheidsomheining. Verder staat nergens aangeduid waar men wèl met een brief terecht kan. Een en ander heeft te maken met het plaatsen van de nieuwe videopanelen in de badstad. Die werken schieten op het Heldenplein echter maar traag op. De Technisch Uitvoerende Dienst in de badstad meent dat de postbus echter de komende paar dagen opnieuw zal kunnen in dienst genomen worden.

Openluchtzwembad 'De Raan' vanaf zaterdag open

Het openluchtzwembad De Raan in Heist opent zaterdag opnieuw zijn deuren. Van 28 juni tot 11 juli en van 18 tot 31 augustus zal het zwembad open zijn van 10.30 tot 18.30 uur. Van zaterdag 12 juli tot zondag 17 augustus is het zwembad toegankelijk van 10.30 tot 21 uur. Bij slecht weer (regen of storm) geldt de specifieke uurregeling tot 21 uur niet. Dit wordt op basis van de weersvoorspellingen 24 uur op voorhand meegedeeld.

Loop van de Bevolking

Over recente geboorten, huwelijken en overlijdens lees je HIER meer.

Heel wat randanimatie voor BK

Naar aanleiding van het Belgisch Kampioenschap Wielrennen valt er zondag rond het parcours in Knokke-Heist heel wat randanimatie te beleven. De voorstelling van de renners begint reeds om 10.30 uur op het Abraham Hansplein. Op het plein is een grote publiekszone met een reuze-TV scherm voorzien. Rond het Casino is een gigantisch VIP-dorp met loges en tenten opgetrokken. Daar worden meer dan 3000 genodigden verwacht. Verder is er animatie op het Heldenplein, in de Vlamingstraat en op de parking van de voormalige visserijschool. In Westkapelle zorgt de plaatselijke voetbalvereniging in de Dorpsstraat voor de nodige sfeer. Zaterdag is er de Ladies Bike Ride. Momenteel hebben reeds 350 dames zich ingeschreven. Omdat nog heel wat dames zich de dag zelf zullen inschrijven, spreken de organisatoren nu al van een groot succes.

Europese architectuurprijs voor Heulebrug

Het Project Heulebrug in Knokke-Heist is door een internationale jury bekroond met de Rotthier prize in de categorie Best New Garden-City. Deze driejaarlijkse architectuurprijs werd in het leven geroepen door architect Philippe Rotthier. In 1982 werd de prijs voor het eerst uitgereikt. Het gloednieuwe dorp tussen Heist en Ramskapelle mag zich nu samen met 9 andere bekroonde projecten in onze buurlanden rekenen tot de mooiste “New Urban” wijken die de voorbije kwarteeuw in Europa werden gebouwd. De Stichting voor Architectuur stelt in oktober van dit jaar trouwens de 88 geselecteerde projecten tentoon in Brussel. Er wordt ook een cataloog van 300 pagina's uitgegeven waarin alle geselecteerde inzendingen aan de hand van 600 illustraties aan bod komen. Frans Minister Jean Louis Borloo staat in voor het voorwoord.

Cavalia’s Big Top nu al grootste blikvanger in Knokke-Heist

Vrijdag werd in de badstad de grote theatertent van het paardenspektakel Cavalia opgetrokken. Dat gebeurde naast het station van Knokke op het grote terrein, dat de voorbije weken met fijngemalen Reserve-puin werd aangelegd. Om 10u drukte burgemeester Lippens de knop in om het gevaarte overeind te hijsen. Hij werd bijgestaan door de mankracht van een 30-tal jongeren van een uitzendbureau in de badstad. Op iets minder dan een half uur waren de zeilen van de tent tot in de nok opgetrokken. Het gaat hier om de Big Top nummer 2, want de andere kathedraaltent doet momenteel in Bilbao nog dienst tot 29 juni. Eerder waren ook de eerste trailers met technisch materiaal voor Cavalia uit Spanje in de badstad aangekomen. De grote Witte Big Top torent inmiddels zo’n 30 m hoog als een duidelijk baken bij het binnenrijden van Knokke-Heist. De reusachtige tent heeft een oppervlakte van 24440 vierkante meter en biedt plaats aan 2000 toeschouwers. Naast de Big White Top worden nog 6 andere tenten neergepoot. Die dienen als toegang, warming-up plaats, stallingen, de ontvangst van VIPs en een cafetaria voor de werknemers. De trailers met de paarden worden op 14 juli in Knokke-Heist verwacht. Na een dag rust zullen de dieren vervolgens trainen voor hun eerste optreden op 18 juli.

Cavalia wordt deze zomer hèt evenement van de kust. Het is een magisch spektakel waarin mens en paard elkaar ontmoeten in een wonderlijk decor. Meer dan 60 paarden en 37 artiesten brengen adembenemende shownummers op een piste van 50 meter. Wereldwijd trok het spektakel al meer dan twee miljoen bezoekers. Cavalia blijft in de badstad van 18 juli tot 30 augustus.

Foto's copyright oronieuwsdienst
Tickets: in de 3D tent op het strand bij het Rubensplein, via www.cavalia.net of Sherpa 0900/69001 - www.sherpa.be

Opnieuw fietsen in de haven deze zomer

Inwoners en bezoekers van onze regio kunnen deze zomer opnieuw met de fiets de haven van Zeebrugge verkennen. Van 1 juli tot 31 augustus zal de fietsroute van de afgelopen eeuwfeestcampagne “BRUGGE, ken je ZEEhaven” namelijk opnieuw worden opengesteld voor het publiek. Fietsers kunnen zich aanmelden aan het infokantoor ‘Meeting Point’, aan het einde van de Tijdokstraat, in de oude vissershaven. Daar kunnen hier gratis documentatie en een fietskaart ophalen. In de Tijdokstraat kunnen ook 4 expo-containers bezocht worden. Eén container staat aan het einde van de westelijke strekdam, met uitkijkplatform. Er zullen evenwel geen fietsen kunnen gehuurd worden. Daartoe verwijst het havenbestuur naar de lokale fietsverhuurders in Knokke-Heist en Zeebrugge. Fietsers zijn verplicht om een hesje te dragen wanneer zij in het havengebied fietsen. Indien men geen eigen fluojasje heeft kan dat verkregen worden in het Meeting Point, dat elke dag open is van 9.30 tot 19.30.

26.6.08

Vlaams Belang verliest zetel in Knokke-Heist

Het Vlaams Belang in Knokke-Heist is donderdagavond van 3 op 2 zetels teruggevallen. Dat gebeurde toen het VB-raadslid Anne Van Hoof bij het begin van de gemeenteraad aankondigde dat zij niet langer deel uitmaakt van de fractie van het Vlaams Belang. Het 52-jarige gemeenteraadslid voegde eraan toe dat zij in de toekomst als onafhankelijk raadslid wil zetelen. Anne Van Hoof kwam begin 2007 in de gemeenteraad voor het Vlaams Belang na het plotse overlijden van Dr Peter Jan Buytaert. De gemeenteraad in Knokke-Heist bestaat vanaf nu dus uit 22 raadsleden voor de partij Gemeentebelangen van burgemeester Lippens. 6 raadsleden van de Open-VLD, 2 voor het Vlaams Belang, en Anne Van Hoof als onafhankelijke. In de wandelgangen doet inmiddels het gerucht de ronde dat de Lijst De Decker ouvertures maakt naar Anne Van Hoof. Daarover ondervraagd heeft ze dat evenwel niet bevestigd noch ontkend.

Buzebewoners voelen zich onveilig

De bewoners van het sociaal woningcomplex “De Buze” in de Kerkstraat in Heist voelen zich onveilig. Woensdagavond is namelijk opnieuw brand gesticht in het complex. De voorbije jaren is dat al meerder keren gebeurd. In een telefoontje naar onze redactie beklaagden de bewoners er zich over dat deze brandstichtingen meestal “worden doodgezwegen”. Een woordvoerder van de sociale woningmaatschappij t' Heist Best zei donderdag geen commentaar te kunnen verstrekken. Dat zal pas ten vroegste maandag gebeuren als directeur Bernard Despiegelaere terug is. Inmiddels hebben brandweer en politie een onderzoek ingesteld.

Zomerse OOg voor Afval campagne gelanceerd

Donderdag heeft Afvalconcessionaris Horizon Net in Knokke-Heist de grote zomerse netheidscampagne voorgesteld. Onder het motto “OOg voor afval” krijgen inwoners en toeristen een kleine 40.000 brochures bus- of handbedeeld. Daarnaast worden ook jobstudenten ingezet, die uitgedost in smoking, met een fietsbak op zoek gaan naar zwerfvuil en wie het veroorzaakt. Verder nam men ook een hondenpoepmotor in gebruik. Met een speciale zuiginstallatie kan deze drollen verwijderen en meteen de stoep ontsmetten. Ten slotte worden bij parken en pleinen ook tweetalige hondenpoepborden opgesteld waarop viervoeters hun baasjes aansporen om eventuele drollen op te rapen. Na initiële verontwaardiging waren uiteindelijk zelfs taalwaakhonden van het Vlaams Belang zeer opgetogen met de tweetalige borden. Onder het opschrift in het Nederlands werd namelijk gekozen voor een vertaling in onvervalste hondentaal. Het idee werd door een plaatselijk correspondent aangedragen, die weet had van een dergelijk bord in het Amerikaanse plaatsje Toms River. Hondeneigenaars die de ludieke sensibiliseringsactie in de badstad in de wind slaan zullen evenwel streng worden aangepakt. De dienst Onderhoud zal vanaf 30 juni fasegewijs alle toeristische zones opruimen. Van zohaast Het Zoute, Knokke, Alberstrand-Duinbergen en Heist hondenpoepvrij zijn zullen controles gehouden worden. Wijkinspecteurs, hulpagenten en milieucontroleurs zullen dan repressief optreden.

Waarschuwingsborden voor zandbank van Heist

De afdeling Kust van de Vlaamse overheid heeft borden geplaatst die waarschuwen voor het gevaar van de zandbank voor Heist-West. Drie borden staan op het strand vlakbij de zeedijk, en 2 iets boven de hoogwaterlijn, tussen de Baai van Heist en de badzone. De signalisatie wijst de badgasten op gevaarlijke stromingen en het risico om bij opkomend tij geïsoleerd te raken op de zandbank.

Werkplatform ontruimd voor kust Knokke-Heist

Het werk aan het windturbinepark op de Thorntonbank, 30 km buiten de kust van Knokke-Heist, is tijdelijk onderbroken. Woensdagavond is het werkplatform Thornton I door een rukwind van z’n ankers geslagen. Het ponton raakte op drift en werd tegen een van de sokkels geslagen, waardoor het schade opliep. De zestien werknemers werden vervolgens geëvacueerd. In twee vluchten met de Seaking werden ze weer aan land gebracht. Er raakte niemand gewond. Inmiddels wordt de schade aan het ponton geëvalueerd. Het werkplatform wordt gebruikt om de voetsteunen voor de windmolens te vullen met zand.

Knokke-Heistenaar sterft bij botsing in Amerikaans Nationaal Park

Bij een verkeersongeval in de Amerikaanse staat Wyoming zijn een 71-jarige man uit Knokke-Heist en een 65-jarige vrouw uit Elsene om het leven gekomen. Hun Ford Focus kwam in het Grand Teton Nationaal Park frontaal in botsing met een trekker-trailer die auto's vervoerde. Alhoewel de sheriff van Teton County onmiddellijk tien parkwachters, een medisch team en brandweermensen ter plaatse stuurde kwam voor onze landgenoten alle hulp te laat. De vrachtwagenchauffeur raakte licht gewond en moest enkel ter observatie naar het ziekenhuis. Het ongeval deed zich voor vlakbij het Albright uitkijkpunt van waar toeristen het natuurschoon van de regio bewonderen. De lokale politie onderzoekt de juiste omstandigheden van het zware ongeval.

Meer last minute toeristen, maar minder lang

Van Knokke-Heist tot De Panne wordt de toeristische sector aan de Kust steeds meer geconfronteerd met last minute reservaties. Dat blijkt uit een rondvraag van Westtoer. Deze late boekingen in combinatie met korte vakanties zijn de belangrijkste trends voor de zomer. Vanaf de tweede helft van juli wordt ook in de badstad weer de traditionele grote drukte verwacht. Westtoer concludeert verder dat het aantal toeristen naar de Kust stijgt maar ze blijven minder lang. Dit is een internationale trend. Ook elders blijven toeristen minder lang op één bestemming. Toch blijft onze Kust DE topbestemming voor voornamelijk Belgen en Nederlanders.

Beroep tegen vonnis Surfers’ Paradise

Zowel het parket als de vzw Ter Dijk hebben beroep aangetekend tegen de uitspraak van de correctionele rechtbank in de zaak Surfers’ Paradise. De rechter in Brugge oordeelde dinsdag dat de herstelvordering van het openbaar ministerie tegen het vermeende illegale clubhuis van Surfers’ Paradise ongegrond is. De rechter verwierp ook de schadeclaim van Ter Dijk vzw, die de horeca-activiteiten van de surfclub als oneerlijke concurrentie beschouwt. In deze zaak gaat het parket dus nodeloos gemeenschapsgeld verkwanselen tegen de duidelijke wil van het volk in. Inmiddels merkt VLD-raadslid Kathleen van der Hooft op dat de CD&V jaren geleden het probleem van Surfers’ Paradise al kon hebben opgelost door in de provincieraad stelling te nemen. “In de plaats daarvan stuurde de partij het dossier door naar de Vlaamse Gemeenschap waar het niet thuishoort”, aldus nog van der Hooft.

25.6.08

Deze zomer weer Terrace Beach

Vanaf zaterdag 5 juli is de strandbar Terrace Beach weer van de partij in de badstad. Ook deze zomer mag men er weer een grote diversiteit aan initiatieven verwachten. Het gaat om: sporttornooien, modeshows, product-voorstellingen, exposities, corporate events en kinderanimatie. Terrace Beach slaat dit keer z’n tenten op aan de Zeedijk vlakbij het Albertstrand en de Royal Belgian Sailing Club. In tegenstelling tot vorig jaar blijft Terrace Beach ook langer present; namelijk van 5 juli tot 31 augustus.

Lippens vreest het einde van een tijdperk

Met de energiecrisis en andere onzekerheden in de wereld zei burgemeester Lippens dinsdagavond het gevoel te hebben dat “een tijdperk voorbij is”. Veel andere vakantieplaatsen in West-Europa ondervinden trouwens de weerslag van de crisis veel harder dan Knokke-Heist. De badstad prijst zich volgens de burgemeester gelukkig in “een bijzonder trouw toeristisch publiek, dat steeds weer voor Knokke-Heist kiest”. Andere traditionele verlofstekken hebben het moeilijker in een tijd dat een rit met de wagen naar de Rivièra “duurder is dan een week vakantie in Turkije”. De mensen zijn in deze moeilijke tijd ook steeds intensiever op zoek naar zekerheid, aldus Lippens. “We merken dat duidelijk als we een vakante betrekking uitschrijven. Vroeger waren er misschien een vijftal kandidaten. Tegenwoordig zijn dat er 20 of 30”. "Hopelijk", zegt Lippens "duurt de crisis niet te lang".

Belgen vaker naar Zeeland op vakantie

Nederlanders brengen steeds minder hun vakantie in onze buurprovincie Zeeland door. Duitsers en Belgen daarentegen kiezen vaker voor Zeeland. Dat blijkt uit toeristische cijfers van 2007. Het aantal vakanties van Nederlanders in Zeeland daalde met 2%. Het aantal overnachtingen met 10 %. Vorig jaar gingen echter zo'n 13 % meer Duitsers en Belgen op vakantie naar Zeeland. Volgens de Kamer van Koophandel in onze buurprovincie moet worden ingezet op onder meer zorgtoerisme, ten einde het tij te keren.

Te voet naar Knokkostella

De 59-jarige Jos Lenchant uit Balen in de provincie Antwerpen is een verwoed wandelaar en tegelijk een supporter van Tom Boonen. “Het is pijnlijk dat een aantal supporters van Tom de voorbije dagen hebben afgehaakt en precies daarom wil ik met een wandeltocht van heen en terug 220 km het signaal geven om te beklemtonen dat ik hem wel blijf steunen." Lenchant is woensdagmorgen bij het Balense clublokaal vertrokken. Hij hoopt zaterdagavond in z'n eentje Knokke-Heist te bereiken. "Zo kan ik zondag mijn favoriet tijdens het Belgisch kampioenschap naar het podium juichen”, zegt Jos. De afstand mag voor hem geen probleem vormen, want eerder stapte de man al naar Rome, Spanje en in 2003 overleefde hij de snikhete woestijntocht Marathon Des Sables.

Mensen schrikken van de hoge facturen van het Waterbedrijf

Heel wat mensen in Knokke-Heist zijn de voorbije dagen zeer geschrokken toen ze de eindafrekening voor het waterverbruik in de bus kregen. Gewone gezinnen moeten daarbij soms 400 of meer euro bijbetalen. Dit komt niet alleen door het duurder worden van het water. Normaal wordt tweemaal per jaar een tussentijdse rekening gestuurd. In januari is dat echter niet gebeurd. Volgens het Waterbedrijf werd in het begin van het jaar een software-fout ontdekt in het facturatieprogramma. Op dat moment heeft het bedrijf beslist om geen tussentijdse factuur te zenden in plaats van foutieve afrekeningen toe te sturen. Het Waterbedrijf zegt alle begrip te hebben voor mensen die problemen ondervinden met de hoge eindafrekening. Bij moeilijkheden zal het bedrijf dan ook een gespreide betaling toelaten.

Een woning in Duinenwater mogelijks 15.000 euro duurder

Een woning in de nieuwe verkaveling Duinenwater kan straks minstens 15.000 euro duurder worden. Dat gebeurt als het voorontwerp van het nieuwe decreet op het “grond- en pandenbeleid” in Vlaanderen niet wordt aangepast. Volgens het voorontwerp moet in bijna alle nieuwbouwverkavelingen een deel van de kavels een sociale bestemming krijgen. Ontwikkelaars zullen vanaf 1 januari een deel van het verkavelingsproject moeten afstaan tegen forfaitaire maximumprijzen. Voor het grondaandeel bedraagt de maximumprijs bij de verplichte bouw van huurwoningen 25.000 euro per lot. Ongeacht de grootte en of het perceel nu in Knokke-Heist of ergens in hartje Limburg ligt. De privésector wordt ook strikt gebonden aan de prijzenformules die de socialehuisvestingmaatschappijen moeten hanteren om van de Vlaamse overheid een renteloze lening te kunnen krijgen. 'Voor de ontwikkelaars blijft dan maar één mogelijkheid over: het doorrekenen van de gederfde kosten en hun eigen marge in de prijzen voor de andere kavels. Wie niet in aanmerking komt voor een sociale woning, zal niet alleen zijn eigen bouwkosten helemaal zelf betalen. Bovendien moet hij eerst opdraaien voor een deel van de kosten van de socialewoningbouw in zijn verkaveling', zegt Olivier Carrette, gedelegeerd bestuurder van de Beroepsvereniging van de Vastgoedsector.

CD&V wil rechtszekerheid in Kafkaësk dossier

De CD&V in Knokke-Heist wil een snelle en definitieve regularisatie voor Surfers’ Paradise. Dat zegt voorzitter Thierry Coryn nadat gisteren bleek dat de procureur mogelijk in beroep gaat tegen het vonnis waardoor de surfclub op z’n huidige locatie mag blijven. Het is hoog tijd dat er rechtszekerheid komt voor de surfclub. De hele zaak begint trouwens meer en meer te gelijken op “Der Prozess” van Franz Kafka. CD&V Knokke-Heist vraagt dan ook dat Vlaams minister van ruimtelijke ordening Dirk Van Mechelen de locatie regulariseert. Het komt er op aan definitief te vermijden dat het clubhuis en zijn activiteiten ooit nog 30 m westwaarts zouden moeten verhuizen, aldus nog de CD&V in de badstad.

In een reactie op het vonnis deelde het College in Knokke-Heist woensdagmorgen mee "verder te zullen onderhandelen met de provinciale en Vlaamse overheid om het PRUP aan te passen zodat het clubhuis van Surfers Paradise niet alleen rust op zand maar ook op een stevige juridische basis. Door het dossier te regulariseren, kan het gerecht zich dan tenminste concentreren op zaken die voor de samenleving veel relevanter zijn".

Bekende trouwe bezoeker van Knokke-Heist getrouwd

Rob de Nijs, die in het verleden niet alleen veel optrad in Knokke-Heist maar er ook familie bezoekt, is woensdag getrouwd. Het stapte in de huwelijksboot met zijn 38-jarige vriendin Henriette Koetschuiter. Hij had haar onlangs heel romantisch ten huwelijk gevraagd door een ringetje in een glas champagne te laten vallen. Het huwelijk kreeg z'n beslag in het Nederlandse Oosterbeek. Daarna was er een besloten familiefeest. Het was meteen de derde trouwpartij voor de 65-jarige zanger. Eerder was hij getrouwd met Elly Hesseling en Belinda Meuldijk. Uit het huwelijk met Meuldijk heeft hij twee zonen: Robbert en Yoshi. Belinda Meuldijk zorgde ook voor veel van de muziekteksten van Rob de Nijs.

24.6.08

30 Ton Zeebrugse vis op Deens rondpunt!

In Denemarken is een bijzonder spectaculair ongeval gebeurd met de vangst van de “Zeebrugge 46 Neptunus”. Het vaartuig is eigendom van de nv Olympus uit Knokke-Heist. Bij een rondpunt in Riis nabij de Deense stad Herning is zowat de volledige vangst van het vaartuig uit de koelwagen die onderweg was naar Zeebrugge op de weg terechtgekomen. Volgens de plaatselijke brandweer heeft de Spaanse vrachtwagen, die normaal gespecialiseerd is in het vervoer van bloemen, de bocht te snel genomen waardoor de visbakken zijn gaan schuiven. De complete zijwand van de koelwagen werd daardoor afgerukt. Het hele rondpunt werd vervolgens bedolven onder 30 ton verse vis. De brandweer heeft alle vis eerst naar de kant van de weg moeten duwen ten einde het verkeer weer mogelijk te maken. De vis moest normaal dinsdagavond in de Zeebrugse Visveiling gesorteerd worden en woensdagmorgen geveild.

Clubhuis Surfers’ Paradise moet niet afgebroken

Het Clubhuis van Surfers’ Paradise in Knokke-Heist moet niet worden afgebroken. Dat heeft de rechter in Brugge dinsdag beslist. De activiteit van de surfclub op het strand bij de Lekkerbek ter hoogte van de Zwinbosjes begon zo’n 20 jaar geleden. Na enige tijd werd ook een houten clubgebouw opgetrokken. Dat gebeurde zonder bouwvergunning. Toen bestond nog geen ruimtelijke planning voor het strand. Na klachten begonnen tien jaar geleden de moeilijkheden. Volgens de rechter is de overtreding echter verjaard. Ook de eis dat het strand en de duinen terug in hun oorspronkelijke staat zouden hersteld worden is door de rechter niet weerhouden. Daarmee komt komt voor Surfers’ Paradis echter niet direct een eind aan de onzekerheid. Volgens een mededeling zou het Parket van Brugge in beroep gaan tegen de uitspraak.

FC Knokke amateurploegje?

Een Russische sportkrant “Voetbal op Kulichkah” is blijkbaar niet erg bekend met het Belgische voetbal. In een interview met Frank De Bleeckere stellen ze dinsdag dat de Belgische scheids in september een voorbereidende vergadering bijwoont met het oog op het Wereldkampioenschap van 2010 in Zuid-Afrika, MAAR dat hij nu eerst nog een wedstrijd zal fluiten tussen Anderlecht en de Belgische “amateurclub” Knokke.


Еще предстоит отсудить контрольный матч "Андерлехта" с любительским бельгийским клубом "Кнокке". А уже в сентябре пройдут подготовительные сборы к чемпионату мира-2010 в ЮАР. С другой стороны, я рассматриваю свое назначение как признание бельгийского футбола, к которому сейчас все настроены критически. Но Бельгия все же будет представлена в европейском полуфинале своей командой - судейской. - Каждый следующий. Никогда не живу прошлым. Предпочитаю смотреть в будущее. - Предстоящий матч будет для вас

Spoorweg langs N49 onbespreekbaar voor Knokke-Heist

Een voorstel voor een rechtstreekse spoorverbinding vanaf Zeebrugge via de N49 en Westkapelle naar Antwerpen werd dinsdag door het gemeentebestuur van Knokke-Heist als "onbespreekbaar” afgewezen. Het is een reactie op een tekst die door ’t Groot Gedelf werd bekend gemaakt. Het actiecomité, dat zich verzet tegen de plannen voor het verbreden van onze polderkanalen, publiceerde onlangs “Alternatieven via het spoor voor de ontsluiting van Zeebrugge”. Daarin wordt aangetoond dat de spoorwegen veel meer mogelijkheden en capaciteit bieden dan het voorgestelde kanaaltracé. Het actiecomité haalt daarbij ook een alternatief aan voor een rechtstreekse spoorverbinding N49 naar Antwerpen via Eeklo. Deze verbinding is voor het gemeentebestuur van Knokke-Heist compleet onbespreekbaar. “In het licht van de beschreven toekomstige en bestaande spoorverbindingen via Brugge en Gent is dat alternatief dan ook allerminst noodzakelijk”, aldus het Knokke-Heistse gemeentebestuur.

Sluiskantbrug van landwaartse bruggen weer open

Het nazicht en herschilderen van de landwaartse sluisbruggen in Zeebrugge is eindelijk afgelopen. De werken aan de brug die direct aan de sluis paalt, heeft liefst 15 maanden geduurd. Normaal moest de klus in 7 maanden geklaard zijn. Een en ander heeft ruim een jaar miserie betekend voor de weggebruikers in onze regio, die soms drie kwartier in de file stonden. Ze waren vaak genoodzaakt via Herdersbrug of zelfs Brugge om te rijden. De slechte ontsluiting van Zeebrugge in oostelijke richting is een direct gevolg van het feit dat begin de jaren 80 gekozen werd voor de bouw van vier probleembruggen in plaats van een tunnel onder de nieuwe Vandammesluis. Daarbij maakt de amateuristische, incompetente, fantasieloze en slordige verkeersafwikkeling ten oosten van de sluis de toegankelijkheidsproblemen nog een stuk groter. Vanaf woensdagmiddag zullen alle sluisbruggen weer in gebruik zijn. Vanaf dan zal het verkeer weer ‘normaal’ verlopen, of wat daar voor moet doorgaan.

Bankkaart gestolen

Een vrouw uit Knokke-Heist is haar bankkaart gestolen in Zelzate. Toen de 56-jarige dame aan de Oostkade bij een geldautomaat geld wilde afhalen, werd ze aan de praat gehouden door een man en een vrouw die Frans spraken. Nadat het koppel weg was stelde ze vast dat haar bankkaart eveneens verdwenen was. De volgende dag bleek dat onbekenden de kaart al drie keer gebruikt hadden in diverse winkels. In totaal raakte de vrouw zo’n 1.300 euro kwijt vooraleer ze de kaart kon blokkeren.

23.6.08

De Bleeckere fluit in Wenen en dan in Knokke

Donderdag fluit Frank De Bleeckere de tweede halve finale van het EK voetbal tussen Rusland en Spanje. De wedstrijd wordt om 20.45 uur in Wenen gespeeld. De Bleeckere leidde eerder op het EK ook al de wedstrijd tussen Rusland en Zweden en het treffen tussen Kroatië en Duitsland. Volgens De Bleeckere is dit Europees Kampioenschap één van de grootste momenten uit z’n carrière. Na afloop van het kampioenschap fluit De Bleekcere in Knokke-Heist ook nog de traditionele zomerwedstrijd tussen FC Knokke en Anderlecht. Die wedstrijd wordt op zaterdag 5 juli gespeeld om 18u in Stadion Olivier.

Bobslee-pushbaan straks in Heist

De komende dagen wordt naast het Sportstrand bij het Heldenplein in Heist de enige mobiele bobslee-pushbaan ter wereld geïnstalleerd. Met de 70m lange pushbaan heeft de badstad meteen de primeur voor ons land. Net op tijd, als men weet dat België sedert november z’n eigen vrouwelijk bobsleeteam heeft. Deze zomer zal men de meisjes van het team dan ook een viertal keer per week aan het werk zien op de baan in Heist. De atletes willen zich namelijk kwalificeren voor de Olympische Winterspelen van Vancouver in 2010. Trouwens, iedereen die ouder is dan 16 jaar, mag het vanaf 3 juli in Heist zelf eens uitproberen. Jongeren tussen 8 en 15 jaar kunnen zich uitleven in de skeleton-discipline. Skeleton is een vorm van sleeën waarbij men al liggend op de buik op een board naar beneden glijdt. Het starten kan - net als bij het echte bobsleeën - geoefend worden op een bobslee-pushbaan. Woensdagmorgen 2 juli komt Axl Peleman de pushbaan eerst uitproberen, samen met het Belgische vrouwenbobteam.

Dertien ooievaarsjongen geringd in het Zwin

In het Provinciaal Natuurpark Het Zwin zijn maandag de ooievaarsjongen geringd. Dit is een jaarlijkse traditie die sinds 2001 telkens in juni wordt georganiseerd voor de jongen kunnen uitvliegen. Met inzet van een hoogtewerker kregen 13 ooievaarsjongen een ring om hun poot. Op de ring staat een uniek nummer, dat met behulp van een verrekijker of telescoop kan worden afgelezen. Zo kunnen de Zwin-ooievaars op hun trektocht worden opgemerkt en herkend. Om het ringen te vergemakkelijken worden de jongen meestal even uit het nest naar beneden gebracht. Dat levert trouwens nauwelijks problemen op. Jonge ooievaars houden zich bij gevaar 'dood'. Dat is hun natuurlijk verdedigingsgedrag, bijvoorbeeld wanneer een roofvogel over het nest vliegt. Ze leggen zich dan neer en verroeren haast niet. Bovendien gedragen de volwassen vogels zich helemaal niet agressief. Als mensen een nest naderen met de hoogtewerker, vliegen ze er gewoon af en toeren wat rond in de omgeving. Kort nadat men de jongen terug op het nest brengt, keren de oudervogels al terug. In het Zwin bevinden de ooievaarsnesten zich op uiteenlopende plaatsen. Men treft ze aan in hoge toppen van zeedennen en op het dak van de Koninklijke villa. Het zijn allemaal plaatsen van waaruit de vogels een goed overzicht over de omgeving hebben. Een ander kenmerk is een vrije aanvliegroute.

Stripstrijdprijzen voor Reinhart en Simon Spruyt

In Knokke-Heist zijn de winnaars bekend gemaakt van de Stripstrijd. Dat is een competitie onder stripauteurs die werd opgezet door het weekblad Focus Knack. De 36 jarige tekenaar Reinhart scoorde de lezersprijs voor zijn inzending 'De familie Hunker'. De 29-jrige stripauteur Simon Spruyt wint de prijs van de jury voor zijn strip 'Productiecapaciteit. Focus Knack lanceerde de Stripstrijd eind augustus 2007. Een oproep tot deelname resulteerde in 134 inzendingen, waarvan er tien werden weerhouden. Deze tien kanidaten mochten elk vier weken op rij een pagina vullen in Focus Knack. Het succes van de Stripstrijd inspireert het blad trouwens tot een nieuwe editie, die in 2009 van start zal gaan.

Geslaagde Roefel nu op MySpace

Met ruim 600 kinderen en begeleiders die uit de bol gingen is de Roefel 2008 zaterdag weer een onvergetelijke gebeurtenis geworden. De Roefelse gelegenheidspers heeft de hele dag de gebeurtenissen bijeengesprokkeld. Dat gebeurde op het tijdelijke pretpark op het voormalige voetbalveld van VVWestkapelle. Daar konden de kinderen racen met een quad, muurklimmen, schietlap- en boogschieten, vechten in een gladiatorenarena, een rodeostier temmen, benji-lopen en deelnemen aan nog veel andere niet alledaagse uitdagingen. In het sportcentrum Molenhoek stonden voor de jongeren tientallen knutselateliers opgesteld. Het klein grut kon er rondhossen met een step of gekke fiets of waagden zich met vallen en opstaan aan rugby en diverse gevechtssporten. Om 16 uur volgde de grote apotheose met Knal-animatoren Kobbe en Nestel. Ze presenteerden een kindershow met rope-skipping, buikdansen en een voorstelling van gerealiseerde kledingstukken en geknutselde kunstwerkjes. De filmpjes en foto's van de Roefelpers zijn inmiddels wereldwijd te bekijken op www.myspace.com/roefel

Heyst Leeft krijgt “Trottoir Notoir” voor honderdjarige verenigingen

Een voorstel van Heyst Leeft voor het inrichten van een “Walk of Fame” kreeg maandag het groen licht van het gemeentebestuur. De heemkring heeft het plan opgevat om elke vereniging die 100 jaar wordt, te vereeuwigen met een gedenktegel in het trottoir vóór het Sincfalamuseum. Heist heeft altijd al een rijk verenigingsleven gekend. Niet te verwonderen dat heel wat verenigingen er het predicaat 'Koninklijk' dragen. Die eer valt verenigingen te beurt die minstens 50 jaar bestaan. Het passeren van de kaap van 100 jaar verdient dan ook extra aandacht, zeker in een tijd waar het gemeenschapsleven aan het verwateren is. De eerste die in aanmerking komt voor een sterrentegel in het "Eeuwlingenpad" is de Koninklijke Ceciliaharmonie Heist. Deze muziekvereniging bestaat in september 100 jaar. Verwacht wordt trouwens dat de paar verenigingen die nu reeds langer dan een eeuw bestaan ook een gedenktegel zullen krijgen. Zo is er de Koninklijke Rokersclub "De Ware Vrienden", die in 1883 in Heist werd gesticht en deze maand z’n 125ste verjaardag viert.

Knokkestyle 2008

Het nieuwe Knokkestyle Magazine 2008 ligt sedert het weekend weer in de krantenwinkels. In de zevende editie van dit bekende glanzende boekwerk vind je onder meer reportages over alle vroegere dancings in Knokke, van de Hoeve en de King tot de Number One en El Gringo. Daarnaast een bijdrage over het ontstaan en de evolutie van de Sparrendreef in het Zoute. En informatie over de parkingpleinen, de Zwinduinen en het Bronhuisje aan de Lekkerbek. Er is verder ook aandacht voor Fashion, Sport en Travel, met onder meer reportages over Beach Volley en de Zwintriatlon. Ten slotte heeft Knokkestyle het nog over het verdwijnen van hotel La Réserve en de restaurants La Sirène, ’t Kantientje en Ritchie’s. Knokkestyle Magazine is een initiatief van topfotograaf Fabien Raes.

Witte streep moet Dudzelestraat veiliger maken

Er komt een continu witte lijn over het midden van de Dudzelestraat. Die zal lopen vanaf het einde van de middenberm in Westkapelle tot net voor de rotonde van de Heistlaan. De lijn, en dus het inhaalverbod, zal enkel worden onderbroken bij kruispunten en de opritten van woningen. Het verbod tot voorbijsteken wordt ingesteld omdat de weg levensgevaarlijk is. Dat komt door de intensiteit van het vrachtwagenverkeer van en naar Zeebrugge en door de betonblokken tussen de rijbaan en het fietspad.

22.6.08

1/4 Triathlon door Brugge

Zaterdagavond werd voor de 5de keer de Kwart-Triatlon door het centrum van Brugge gehouden. Aan het evenement werd deelgenomen door heel wat leden van het Triathlon Team Knokke-Heist. De gepresteerde afstanden: 1000m/45km/10km.

De uitslag van de eerste 5 en het Triathlon Team Knokke-Heist vind je HIER

Uitwuiffuif

Ook voor de leerlingen in Knokke-Heist zitten de examens er bijna op. De zesdejaars van alle lagere scholen in de badstad bereiden zich dan ook reeds voor op de Uitwuiffuif. Die wordt op woensdagavond 25 juni gehouden in het jeugd- en kunstencentrum De Marge. Het is de vierde editie van dit initiatief van de Gezinsbond Knokke. Op hun allerlaatste avond in het lager onderwijs nemen de jongeren samen feestelijk afscheid van dat hoofdstuk uit hun leven. Vorig jaar trok de Uitwuiffuif ruim 180 feestgangers. Er is een dubbel doel voor het evenement. De Gezinsbond wil eerst en vooral een mooi afscheid van de lagere school organiseren voor deze jongeren. Daarenboven wil men de jongeen uit de verschillende onderwijsnetten even met elkaar in contact brengen. Na de vakantie komen velen mekaar namelijk tegen in het middelbaar onderwijs.

Uitwuiffuif: woensdag 25 juni wordt van 18.30 tot 22 uur in het jeugd- en kunstencentrum De Marge. De toegang bedraagt 1 euro.

Stukje radiogeschiedenis voor 22 juni

Op deze dag in 1973 startte de zeezender Radio Noordzee Internationaal de actie “hou ‘m in de lucht”. Het was een poging om het station als legale zendgemachtigde te laten voortbestaan na het invoeren van de anti-zeezender wetgeving in Nederland. Ook bij ons had het station vele honderdduizenden luisteraars. Iets meer dan een jaar later dwong de nieuwe wet echter de zender uit te zetten. Een zendvergunning kwam er niet. Veronica had meer geluk, nipt. Ook op 22 juni, maar dan in 2001 werd tijdens een vergadering van de gemeenteraad van de toenmalige gemeente Sluis-Aardenburg beslist om de bij laag water gevaarlijke restanten van de kiel van het voormalige Vlaamse zendschip ‘Uilenspiegel’ grondig af te dekken. Na een doodstrijd voor de kust van Knokke en Heist was het betonnen schip in december 1962 vastgelopen op het strand van Retranchement. De bovenbouw werd in de jaren 70 verwijderd nadat een jonge Duitse toerist van het wrak viel en z’n rug brak.