31.1.09

Mijnenjager Bellis vertrekkensklaar

De mijnenjager Bellis verlaat dinsdag 3 februari de marinebasis in Zeebrugge voor een missie die vier maanden duurt. Het vaartuig zal deel uitmaken van een groep van zeven mijnenbestrijdingsschepen die zich voorbereiden mochten ze moeten ingezet worden bij ernstige crisissituaties. Van 2 tot 13 maart zullen deze schepen ondermeer deelnemen aan de internationale oefening “Loyal Mariner” voor de kust van het Italiaanse eiland Sardinië. De Bellis wordt op 29 mei terug in Zeebrugge verwacht.

Sneeuwklassers goed aangekomen

De leerlingen van het zesde leerjaar van de Knokse vrije basisscholen, die vrijdag vertrokken zijn uit de badstad, zijn in goede orde op hun vakantiebestemming aangekomen. De reis naar het Oostenrijkse Lammertal is probleemloos verlopen. Ter plaatse ligt er veel sneeuw. De komende dagen zal daar trouwens nog een pak bijkomen.

30.1.09

Geen geld van Dexia voor gemeente

De Vlaamse steden en gemeenten zullen dit jaar hoogstwaarschijnlijk 52,7 miljoen euro mislopen. Dat is het vermoeden van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten nu Dexia vrijdag bekendmaakte het dividend voor 2008 uitzonderlijk te zullen schrappen. De VVSG geeft aan dat de mogelijkheid bestaat dat de Gemeentelijke Holding de komende twee jaar geen dividend zal uitkeren. In verhouding tot hun budget halen Oostende, Blankenberge en Knokke-Heist normaal de meeste inkomsten uit hun belang in de Holding. Burgemeester Lippens zei eerder al dat bij het opmaken van de begroting voor 2009 rekening gehouden was met de mogelijkheid dat men nauwelijks inkomsten van Dexia mocht verwachten.

Koppel uit Knokke-Heist in ‘Mijn restaurant’

De opnames van het tweede seizoen van het VTM-programma ‘Mijn restaurant’ zijn begonnen. Onder de kersverse restauranthouders die zopas de sleutel van hun pand in handen kregen bevindt zich ook een koppel uit Knokke-Heist. Het gaat om de 25-jarige Claudio Dell’Anno en zijn 20-jarige vriendin Gaëlle Six. Claudio heeft Italiaanse roots en werkt als chefkok bij de Royal Zoute Golf Club. Daarnaast zorgt hij ervoor goed fit te blijven, ondermeer door deel te nemen aan de Zwintriathlon. Gaëlle studeert communicatiewetenschappen. Zij stopt tijdelijk met haar studies om 'de zaal' te verzorgen. Ze dromen al jaren van een Italiaans gastronomisch restaurant. Het Knokke-Heistse duo is meteen het jongste koppel dat de uitdaging aangaat. Zij trekken van de badstad naar hun eethuis ‘de Oude Dekenij’ in Kortrijk. Van zohaast de bouwvergunning er is wordt het pand klaargemaakt om een restaurant te herbergen.

Ramkraak op kledingzaak in de Dumortierlaan

In de nacht van donderdag op vrijdag hebben inbrekers een ramkraak gepleegd op een kledingzaak in Knokke. Ooggetuigen zagen hoe drie mannen bontjassen uit de speciaalzaak Snauwaert in de Dumortierlaan in een wagen aan het laden waren. De dieven zijn vervolgens weggevlucht met dezelfde auto waarmee ze de ramkraak pleegden. De wagen werd door de politie even buiten de badstad aangetroffen. Het voertuig stond gesignaleerd als gestolen in Gent. Van de daders is geen spoor.

Werken in Goudsbloemenlaan en Reigaarsvlietstraat

Maandag wordt gestart met het rooien van de hoogstammige bomen in de Goudsbloemenlaan in Knokke. De bomen waren te hoog en te ver uitgeworteld, waardoor ze de wegenis beschadigden. Ze worden vervangen door bol-essen. Verder worden in delen van de Goudsbloemenlaan en in de Reigaarsvlietstraat de stoepen vernieuwd. Het centrale speelpleintje wordt eveneens gerenoveerd. De nutsbedrijven zullen beperkte werkzaamheden uitvoeren. De wijk wordt daarbij voorzien van nieuwe openbare verlichting.

Loop van de Bevolking

Meer over geboorten, huwelijken en overlijdens in de voorbije periode lees je HIER.

Zoontje voor Ellemieke

In Graaf Janshove in Knokke wordt de Nederlandse modediva en tv-presentatrice Ellemieke Vermolen momenteel overstelpt met gelukwensen van fans en collega’s uit de mediawereld. De 32-jarige Ellemieke is namelijk zopas bevallen van haar zoontje Noah; twee dagen vroeger dan verwacht. Noah is het eerste kindje voor Ellemieke en haar man, topkok Sergio Herman. De actrice en presentatrice van de satellietzender SBS6 heeft laten weten voorlopig nog niet aan het werk te gaan. Ze is tijdens haar zwangerschap “goed ziek geweest”, en wil nu eerst lekker genieten van de baby.

Sergio Herman verzorgt skydinner met Valentijn

Met Valentijn zorgt de in Knokke-Heist wonende sterrenkok Sergio Herman voor een opmerkelijk 'hoog'standje. Wie op 14 februari in Breskens omhoog kijkt zal getuige zijn van een vreemd spektakel. De bekende chef (en kersverse vader) zal er namelijk een Valentijnsmenu serveren aan 22 genodigden die aan een tafel zitten, die door een kraan 50 meter boven het nieuwe centrum van het kustplaatsje is opgehangen. De eetgasten zullen voor de veiligheid gordels aanhebben. Gezien de tijd van het jaar wordt het hijsplatform waarop de tafel staat ook verwarmd.

“Oeioeioei” West 8 hertekent Duinbergse pleinen

Het Nederlandse architectenbureau “West 8” met vestiging in het Brabantse Opwijk gaat het masterplan ontwerpen voor het hart van Duinbergen. Het bureau won de wedstrijd die Knokke-Heist in samenwerking met de Vlaamse Bouwmeester had uitgeschreven. Bedoeling is om het Europaplein, het Michielsplein, het Joseph Stübbenpark, het Manitobaplein en de Wandelaar om te vormen tot een harmonische samenhangend artistiek concept. De diverse locaties moeten aaneengeregen worden tot een eenvormige parelsnoer van kronkelende paden en charmante pleintjes. Open-VLD-oppositieraadslid Kathleen Van der Hooft sprak in de gemeenteraad met een “oeioeioei” echter haar bezorgdheid uit over de keus van het winnende architectenbureau. De Parkrotonde bij de inkom van Knokke kwam namelijk ook van het tekenblok van “West 8”.

Beste Jeugdboek Knokke-Heist in het Duits

De jeugdroman "De Passie van de Puber" van Frank Adam, die in 2006 bekroond werd met de "Prijs Knokke-Heist" voor het Beste Jeugdboek, is in het Duits verschenen. Het is het verhaal van een klungelige engelbewaarder en zijn op hol geslagen beschermeling. Het boek van de Brugse auteur kwam bij onze Oosterburen van de persen onder de titel "Der 666 Reinkarnation, oder Shit happens". Het werd gepubliceerd op initiatief van de eeuwenoude familie-uitgeverij Gerstenberg, die sedert de jaren 80 ook naam maakt met zorgvuldig uitgekozen jeugdliteratuur.

29.1.09

Volleyteam Knokke-Heist naar halve finale

De heren van Volleybal Team Knokke-Heist in Tweede Provinciale hebben zich geplaatst voor de halve finales van de Beker van West-Vlaanderen. Dat is te danken aan de overwinning tegen Eerste Provincialer Hermes Oostende. Volley Team Knokke-Heist speelt op 28 februari de halve finalewedstrijd tegen Eerste Provinciale ploeg VC Beerlanders in Oostende.

Camerabewaking op Schuttersplein in Knokke

Er komt camerabewaking op het Schuttersplein in Knokke. Op het sportstadion Olivier worden het schuttersplein, de gebouwen er rond en de schuilhuisjes namelijk erg vaak geteisterd door vandalisme en graffiti. Onlangs werd ondermeer de omheining zwaar toegetakeld. Daarom heeft het gemeentebestuur beslist om camerabewaking te installeren met bijbehorend beeldregistratiesyteem. Offertes worden nu opgevraagd bij diverse leveranciers.

Nieuwe stadskrant vanaf vrijdag in de bus

Vanaf vrijdag 30 januari verspreidt De Post opnieuw 25.000 Stadskranten in alle brievenbussen in Knokke-Heist. Wie geen exemplaar ontvangt kan gratis een Stadskrant ophalen in het Cultuurcentrum, de sportcentra, het stadhuis en het infokantoor. De Stadskrant kan men ook elektronisch doorbladeren op www.knokke-heist.be via deze link.

Gemeente trekt geld uit voor Carnaval

In totaal heeft het gemeentebestuur 41.250 euro uitgetrokken voor het Heistse Carnaval dat in de tweede helft van februari z’n beslag krijgt. Iets meer dan de helft van de kosten gaat naar de populaire Heistse zondagstoet, de grootste in onze provincie. Rond de dinsdagstoet wordt ‘slechts’ 6.000 euro uitgegeven. De rest van de fondsen zijn bestemd voor animatie, publiciteit, verzekering en de huur van materialen.

Harde Bekers
Op de valreep heeft de gemeente ook nog een sponsor gevonden voor de bekers in duurzaam plastiek. Kunsstofbekers moeten verplicht gebruikt worden "bij grote volkstoeloop op de zondag en dinsdag van Carnaval". De bekers zullen de café-uitbaters, die tijdig besteld hebben, slechts circa 12 eurocent kosten per stuk. Ze zullen trouwens ook op Carnavalmaandag gebruikt worden op het Bal van de Zeemeermin in Ravelingen. En dat zal eveneens het geval zijn op andere grote manifestaties, zoals het Bal van de Zwinneblomme. Bij het bal in november moesten namelijk 106 mensen verzorgd worden die gewonden raakten door glasscherven. Daar moet definitief een einde aan komen, aldus de gemeente.

Lustrum Jeugdpoëziewedstrijd

Marnixring “De Blinckaert” heeft voor de 5-de keer de bekende Jeugdpoëziewedstrijd ingericht. De prijsuitreiking is woensdagavond in Scharpoord een regelrecht Poëziefeest geworden. De publieke belangstelling was overweldigend. Na de voordracht van de geselecteerde gedichten door Frank Degruyter stemden de aanwezigen voor de publieksprijzen. Tijdens de puntentelling was het de beurt aan troubadour Frank Vanderlinden. Daarna was Marnixringvoorzitter Danny Bossaert aan de beurt voor de eigenlijke prijsuitreiking. De publieksprijs voor het lager onderwijs ging naar Gretel Petit en voor het middelbaar onderwijs naar Shayastech Niaza Boroumand; beiden uit Knokke-Heist. Ze kregen elk een pakket boeken van 75 euro. Uit meer dan 800 gedichten met als thema “Verlangen” werden door de jury ook 17 poëziestukjes geselecteerd en bedacht met boekenbonnen ter waarde van 800 euro. De winnende poëzie werd verder op grote posters afgedrukt.


Schepenen Willems en Reubens mochten de volgende deelnemers belonen:

Categorie derde graad lager onderwijs: laureaat:Gilles Vankersschaever uit Maldegem. Andere bekroonden: Haeghebaert Emiel uit Knokke-Heist, Simon Demeester uit Oostkamp, Cédric Fleubaey, Mare Cattoor, Nathan Vandepitte, Nick Herman, Fauve Vandenberghe en Gretel Petit allen uit Knokke-Heist.Categorie eerste graad middelbaar onderwijs: laureaat: Guillaume Vanhulle uit Assebroek.
Andere bekroonden: Nele Dedeckere uit Assebroek, Jeroen Vanhulle uit Damme, Stefanie Eeckhout uit Sint-Kruis, Michèle Lybeer uit Roeselare, Shayasteh Niaza Boroumand uit Knokke-Heist, Janao Denys uit Sint-Kruis en Lien Ruysschaert uit Varsenare.

Van Nuffel gaat politietekort aanpakken

De politie in Knokke-Heist slaagt er niet in om het verlies te compenseren aan manschappen door pensionering en vertrek naar andere korpsen. Het tekort wordt momenteel opgevangen door het presteren van overuren. Tegen de zomer dreigt echter een capaciteitstekort van 20 personeelsleden op een goedgekeurd operationeel kader van 164 politiemensen. Daarom heeft het korps Damme/Knokke-Heist het statuut van “deficitaire zone” aangevraagd. Dat zal het mogelijk maken om vermoedelijk tegen 1 maart reeds, federale politiemensen in te huren om de rangen tijdelijk te versterken. Daarnaast wil hoofdcommissaris Dirk Van Nuffel rechtstreeks gaan recruteren onder de aspiranten in de West-Vlaamse Politieschool. Plus zoekt hij binnenkort contact met alle laatstejaars van middelbare scholen en studenten hoger onderwijs, die uit Knokke-Heist afkomstig zijn. Hij zegt tenslotte niet te spreken te zijn over agenten die naar buiten uit de indruk wekken dat de sfeer in het Knokke-Heistse korps niet aantrekkelijk is. Dat schrikt mogelijke kandidaten af.

Concessie overzet verlengd

Onze buurprovincie Zeeland heeft de concessie met Veolia Transport voor de veerdienst tussen Breskens en Vlissingen met twee jaar verlengd. Anders zou de overzet voor wandelaars en fietsers op 15 maart dit jaar zijn stilgevallen. In december zal Zeeland bekend maken of de exploitatie van de Fast Ferry tussen Breskens en Vlissingen ook na 15 maart 2011 nog wordt verder gezet.

28.1.09

Europa wil investeren in Thorntonbank

De Europese Commissie wil 10 miljoen euro investeren in het windenergiepark op de Thorntonbank voor Knokke-Heist. Het project werd zopas weerhouden op een lijst van projecten die de Europese Commissie wil financieren met reserves uit de Europese begroting. De Commissie wil verder nog 35 miljoen euro pompen in de ontwikkeling van een gaspijplijn tussen Duitsland, België en Groot-Brittannië en 100 miljoen euro in een gasverbinding tussen ons land en Frankrijk.

Drugssmokkelaar Zeebrugge-Hull veroordeeld

Een drugskoerier die in december vorig jaar een lading heroïne en cocaïne van Zeebrugge naar Hull smokkelde werd woensdag in Groot-Brittannië veroordeeld. De hard drugs ter waarde van zo’n 12.000 euro zaten verstopt onder het dashboard en in de plastic container waarin normaal het water voor de ruitensproeiers zit. Kleinere hoeveelheden drugs werden ook aangetroffen in de vestzakken en tussen de billen van de koerier. Ondanks dat bleef de man ontkennen (!). Met de drugsmokkelaar ging het om een 32-jaar oude Iranese vluchteling, die reisde met een Brits paspoort. De man werd veroordeeld tot vier jaar celstraf.

Vrije basisscholen bereiden zich voor op de sneeuwklassen

De leerlingen van het zesde leerjaar in de Knokse vrije basisscholen bereiden zich voor op de sneeuwklassen. Vrijdag vertrekken ze naar het Oostenrijkse Lammertal. In de afwachting daarvan werden zopas workshops georganiseerd voor de kinderen. Naast een ski-workout konden de leerlingen Oostenrijkse streekgerechten leren kennen, en werd aandacht besteed aan de bezienswaardigheden in de omgeving van Salzburg. Regelmatig worden nu ook de sneeuwberichten van de streek bekeken. Vanaf komende dinsdag wordt in het gebied trouwens weer verse sneeuw verwacht.

Drie kandidaten voor bouw Zwembad

In Knokke-Heist hebben drie groepen zich bij het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling kandidaat gesteld voor de bouw en uitbating van het nieuwe zwembad. Dinsdagavond werd de inschrijving afgesloten. De komende dagen zal nu onderzocht worden of de kandidaturen voldoen aan de gestelde voorwaarden. Tegen september zou dan de partner bekend zijn voor deze publiek-private samenwerking. De bouw van het zwembad in Duinenwater zou in 2010 kunnen beginnen. Onder de middenstanders in de badstad is er inmiddels commotie over het feit dat bij het zwembad tot 80 commerciële uitbatingen mogelijk zijn. Dat werd door de gemeenteraad in het BPA van 2001 goedgekeurd. “Of het een overdekt winkelcentrum of een winkelstadje wordt, valt af te wachten”, zegt Maxim Willems. “Protectionistisch kan men het een slechte zaak noemen. In het élan van Knokke-Heist kan het ook een unieke kans betekenen”, aldus nog de Eerste Schepen.

Verklede Carnavalpolitie in Heist

De zogeheten whiskybrigade uit Aalst krijgt navolging in Heist. Op de carnavalavonden van 22 en 24 februari zullen teams van verklede politiemensen de feestzone doorkruisen. Dat zegt Eerste Schepen Maxim Willems. Vorig jaar is de Knokke-Heistse politie in dat verband z’n licht gaan opsteken in Aalst. Waarin de plaatselijke politie zal verkleed zijn wordt door het gemeentebestuur strikt geheim gehouden. Wel voldoet de gelegenheidskledij van de politie aan andere eisen dan die van de feestvierende carnavalist. De politie moet er desnoods vlot mee kunnen lopen. Onder het kostuum moet ook het materiaal, zoals een radio, dienstwapen en herkenningsbadge goed verborgen zitten. Maar de carnavalsverkleding van de politie heeft ook nadelen. Van hun collega’s in Aalst hoorde men, dat ondanks een officiële politiebadge het soms wel 5 minuten duurt voor men dronken carnavalvierders kan overtuigen dat ze met échte agenten te maken hebben. Aanleiding voor de verklede politie is vooral het feit dat er teveel alcohol gedronken wordt door minderjarigen. Open VLD-oppositieraadslid Kathleen van der Hooft noteerde vorig jaar reeds dat in Heist jongeren tussen de 14 en 16 met een grote jeneverfles onder de arm in het feestgewoel staan.

Omheining Agora’s worden vernieuwd

De omheiningen van de Agora’s in de badstad worden vernieuwd. De Agoraspaces zijn de multifunctionele speelinrichtingen op de grote markt in Heist en op het Astridplein in Duinbergen. Deels door slijtage en deels door vandalisme zijn de afsluitingen van de speelplekken dringend aan vernieuwing toe. Het gemeentebestuur kiest meteen voor duurzamer materiaal en voor een combinatie van afsluiting en ballenvanger.

Gemeente wil sociaal perceel kopen in Heulebrug

Donderdagavond buigt de maandelijkse gemeenteraad zich over de aankoop van een lot grond in de Heistse verkaveling Heulebrug. De bedoeling is om op het terrein in kwestie op termijn sociale woningen en appartementen te bouwen. De vraagprijs voor de bouwgrond vanwege de West-Vlaamse Intercommunale bedraagt ruim 600.000 euro.

Politie gaat criminaliteit verder te lijf

De politie in Knokke-Heist is van plan om de criminaliteit nog verder onder controle te brengen. Dat gebeurt in het kader van het nieuw zonaal veiligheidsplan. Daarbij gaat men zich concentreren op een vijftal strategische doelstellingen. Er zal efficiënt worden opgetreden tegen de rondtrekkende bendes, die verantwoordelijk zijn voor inbraken en diefstallen met geweld. Ook de professionele plegers van fietsdiefstallen zullen intensief worden opgespoord. In het uitgaansmilieu wil men de opmars van harddrugs zoals cocaïne een halt toeroepen. Er zal verder strikt gecontroleerd worden op onaangepaste snelheid bij scholen, telefoneren achter het stuur en het niet dragen van autogordels. Er komt ook een eigen politiewebsite om beter met de burger te communiceren.

Groter Zwin betekent meer ganzenschade

Boeren in de polders aan de Oostkust vrezen dat de uitbreiding van het Zwin de schade veroorzaakt door ganzen nog zal doen toenemen. Landbouwers in de wijde omgeving van Knokke-Heist worden steeds meer geteisterd door de vele duizenden ganzen die in het natuurgebied bivakkeren. Op het moment dat er in het Zwin niks meer te halen valt gaan ze op zoek naar fris groen in de polder. Op het menu staat ondermeer het raaigras dat door de landbouwers wordt ingezaaid voor het melkvee. Soms vernietigen de ganzen driekwart van zo’n veld. Daarbij komt nog dat de huidige regeling voor schadevergoeding te ingewikkeld is. Het kan soms tot acht jaar duren vooraleer de boeren compensatie uitbetaald krijgen.

27.1.09

Alle bevolkingscijfers in de lift

Vorig jaar werden in Knokke-Heist meer kinderen geboren, meer huwelijken afgesloten, meer echtscheidingen geregistreerd en ook meer overlijdens genoteerd. Liefst 524 kinderen zagen het levenslicht in Ter Linden. Dat is 14 procent méér dan in 2007. Daarbij dient gezegd dat de kraamkliniek in Knokke ook buurgemeenten en een deel van Zeeuws-Vlaanderen bedient. De populairste voornamen waren Axelle, Marie en Zoë voor de meisjes, en Luca, Matteo en Noah voor de jongens. Ook werden vorig jaar 5,5 procent meer huwelijken afgesloten, waaronder 5 huwelijken met personen van hetzelfde geslacht. Het aantal echtscheidingen lag liefst een derde hoger. Dat heeft te maken met het vereenvoudigen van de procedure. Tenslotte waren er ook 14 % meer overlijdensaangiften (366) dan in 2007. Bij 13 % ervan ging het om niet-inwoners.

Crombé krijgt gelijk van rechter

Drie voormalige finalistes van de Miss Belgian Beauty-wedstrijd zijn dinsdag door de rechter in Kortrijk veroordeeld tot het betalen van elk 1.500 euro schadevergoeding aan organisator Ignace Crombé. Hij had de meisjes laten dagvaarden wegens contractbreuk. De drie waren voor de verkiezingsavond in het Casino Knokke uit de wedstrijd gestapt. Daarnaast moeten de meisjes ook opdraven voor de kosten van het proces, ruim 1.100 euro. De drie voormalige kandidates eisten zelf schadevergoeding voor de verkochte tickets en omdat de wedstrijd volgens hen niet eerlijk was verlopen. Deze eisen werden echter door de rechter afgewezen.

De Knokke-Heistse Valentijn mag er zijn

Knokke-Heist bereidt zich voor op de 'maand van de liefde' en heel speciaal op Valentijnsdag. Met allerlei initiatieven wil de Dienst Toerisme een zwakke wintermaand omturnen tot een voltreffer. Verschillende hotels verleiden rond het Valentijnsweekend korte verblijvers met aantrekkelijke arrangementen. Heel wat restaurants pakken verder uit met een speciaal “Valentijnsmenu”. Evenementen zijn er ook, zoals de "Love Bike & Run", waar al veel koppels voor hebben ingeschreven. Op zaterdag 14 februari worden ’s namiddags drie champagnebars gecreëerd tussen het Rubensplein en het Casino. Die bestaan uit enkele reusachtige ijsblokken. 's Avonds worden deze ijsbars feeëriek met leds verlicht. Voor het Casino Knokke wordt om 19 uur ook nog een 'Brut-vuurwerk' afgestoken. Daarnaast staan in het Cultuurcentrum Scharpoord nog voorstellingen op het programma zoals "Saint Amour", "Als liefde niet bestond" en "Blijven Geven".

Kledingdieven veroordeeld

De rechter in Brugge heeft twee jonge Palestijnen van 21 en 25 jaar oud veroordeeld voor het stelen van dure merkkledij in Knokke. Dat gebeurde in november in de Franse modewinkel Façonnable langs de Kustlaan. In totaal hadden de mannen voor 2.300 euro dure herenpulls buitgemaakt. Eén van hen stond geseind voor twee veroordelingen die hij nog moet uitzitten. De ene kledingdief moet een jaar naar de cel, de andere achttien maanden.

Betere vergoeding zelfstandigen bij openbare werken

Zelfstandigen in Knokke-Heist kunnen profiteren van de aanpassing van de wet betreffende de compensatievergoeding bij werken op het openbaar domein. De Raad voor Lokale Economie verduidelijkt dat de wet van december 2005 grondig werd gewijzigd. De dagcompensatie voor middenstanders, die inkomsten derven door openbare werken, werd fors opgetrokken naar 70 euro. Ook heeft men al na 7 dagen hinder recht op deze vergoeding. Zelfstandigen moeten enkel een hinderattest halen bij de gemeente en een aanvraag voor vergoeding indienen bij het Participatiefonds.

26.1.09

Vrachtwagen gekanteld na aanrijding op N49

Op de N49 tussen Knokke-Heist en Maldegem, ter hoogte van Lapscheure, is maandag een vrachtwagen gekanteld. De weg in de richting van het binnenland werd daardoor tijdelijk afgesloten voor alle verkeer. Het ongeval gebeurde toen een vrachtwagen frontaal inreed op een signalisatiewagen. De vrachtwagen kantelde en kwam dwars op de tweevaksbaan te liggen. De vrachtwagen was geladen met een ontvlambaar product, maar gelukkig ontstond er geen lek. De chauffeur raakte zwaargewond.

Meer fysieke agressie in Knokke-Heist

In zijn nieuwjaarsboodschap heeft hoofdcommissaris Dirk Van Nuffel ondermeer de balans opgemaakt van de criminaliteit in de politiezone. Er werden vorig jaar 10 tot 15 procent minder van de regelmatig voorkomende misdrijven geteld. Vooral gedaald zijn het aantal gauwdiefstallen, beschadigingen aan wagens en straatmeubilair en diefstallen uit voertuigen. Wel werden 20 auto’s gestolen in de badstad. Dat is net evenveel als in 2007. Verder werd de diefstal van 60 bromfietsen en 460 fietsen aangegeven. Ook dat is een status quo. Fysieke agressie is echter opmerkelijk toegenomen in Knokke-Heist. Het aantal gevallen van opzettelijke slagen en verwondingen is met de helft gestegen. Ook 11 politiemensen raakten daarbij gewond. De dienst moest ook 80 pv’s opstellen voor familiaal geweld. Bij middel van vaste en bemande camera’s werden vorig jaar in de politiezone meer dan 2 miljoen voertuigen gecontroleerd op snelheid. Er werden er 38.000 geflitst ! Vorig jaar vielen bij verkeersongevallen op het grondgebied van Damme en Knokke-Heist liefst 361 gewonden en 3 doden. “De materiële en vooral menselijke tol van verkeersonveiligheid is veel hoger dan van gelijk welke vorm van criminaliteit”, aldus nog hoofdcommissaris Van Nuffel.

Knokke-Heist voorbeeld voor Vlaams competentiemanagement

Het College in Knokke-Heist heeft het licht op groen gezet om met het vaardighedenbeleid als praktijkvoorbeeld te dienen voor de SERV. Dat is het overleg- en adviesorgaan van de Vlaamse werkgevers en werknemers. De instelling verzamelt goede voorbeelden rond competentiemanagement met het oog op onderlinge uitwisseling van informatie. Knokke-Heist is al enkele jaren bezig om zijn personeelsbeleid geleidelijk op de benodigde vaardigheden af te stemmen. Dat gebeurt via een meer professionele werving, vorming en individuele personeelsbegeleiding. Medewerkers van de SERV zullen de komende weken in de badstad gesprekken hebben over het competentiebeleid. De resultaten van alle '101 goede voorbeelden' zullen in april 2009 door de SERV worden gepubliceerd.

Voetbal in de Regio

Voor de ploegen uit Knokke-Heist viel er zondag op de voetbalvelden in de regio maar weinig te halen. In Eerste Provinciale speelde FC Knokke nul-nul gelijk tegen Roeselare. Knokke staat 13de met 21 punten. In Derde Provinciale B moest VVWestkapelle op verplaatsing met 4-1 de duimen leggen tegen Eendracht Brugge. De wedstrijd tussen FC Heist en Ichtegem eindigde in 1-1 gelijkspel. VVW staat op een gedeelde 2de plaats met 39 punten. Heist staat gedeeld 6de met 34 punten. In Vierde Provinciale B noteren we vooral de prima overwinning van Zeebrugge Zeehaven tegen Ruiselede. De eindstand 5-3. Moerkerke verloor met 4-0 van Aartrijke. In het klassement staat Zeebrugge 6de met 26 punten, op de voet gevolgd door Moerkerke met 21 punten.

Spoorshuttle van Zeebrugge naar Lyon

Inter Ferry Boats (IFB) begint op 2 februari een spoordienst uit Zeebrugge en Antwerpen naar Lyon. De nieuwe Rhône Flanders Express met een capaciteit van 80 standaardcontainers zal elke woensdag en vrijdag uit de Main Hub van IFB vertrekken. Op vraag van een aantal klanten komt er ook een stop nabij Dijon. Voor de tractie van de nieuwe shuttle doet de Belgische spoordochter een beroep op EuroCargoRail.

Het Jaar van de Os is begonnen

Bij de Chinese restaurants en hun familie wordt ook in Knokke-Heist en omstreken momenteel Chinees Nieuwjaar gevierd. Maandagmorgen werd het ‘Jaar van de Os’ ingeluid. Nieuwjaar markeert de nieuwe lente, maar het is vooral een week om samen te vieren met familie en vrienden. Alle treinen, bussen en vliegtuigen zijn dan ook volgeboekt in China. Het familiebezoek overspant inmiddels ook de hele wereld. Uit onze regio zijn kleinkinderen van Chinezen momenteel op bezoek in Hong Kong. Anderzijds is dan weer een grootmoeder van boven de 80 uit China overgevlogen om in Cadzand-Bad het nieuwe jaar in te zetten met haar kinderen en kleinkinderen. Het eten van een paar mandarijntjes hoort daar traditioneel ook bij.


Wie satelliet heeft kan proberen af te stemmen op de Chinese nieuwjaarsviering op CCTV9, de Engelstalige Chinese zender uit Beijing.

Stukje Dodendraad als monument

In ons land wordt een stukje dodendraad teruggeplaatst als monument. Van Knokke tot bij de Duitse grens met Nederland instaleerden de Duitsers in de Eerste Wereldoorlog een zogeheten ‘dodendraad’. De 180 km lange versperring stond onder hoogspanning. Wie de grens probeerde over te steken, riskeerde zijn leven. Zo’n 1500 mensen hebben toen de dood gevonden aan ‘Den Draad’. Zo ook Leander Waeghe in Knokke. Hij werd in 1915 bij de Hazegraspolderdijk doodgeschoten nadat hij brieven naar Sluis had gebracht. Een stukje dodendraad wordt samen met een schakelhuis uit die tijd teruggeplaatst in Boekhoute. Dat zal eind dit jaar gebeuren samen met een kunstwerk dat de slachtoffers moet gedenken.

25.1.09

Jonge Kamer zoekt oplossingen voor overlast Zeebrugge

De Jonge Kamer in de badstad heeft zich dit jaar tot doel gesteld oplossingen te zoeken voor de groeiende hinder die Knokke-Heist ondervindt van de Zeebrugse Haven. De toenemende geluidsoverlast, de visuele hinder en de verzanding van de baai van Heist hebben volgens JCI een duidelijke negatieve impact op de levenskwaliteit en economische activiteit in de hele toeristische zone. Anderzijds wenst de Jonge Kamer de uitbreiding van de haven en de daarbij horende arbeidsplaatsen niet in de weg te staan. Hoofdprioriteit is volgens de vereniging van jonge ondernemers het wegbaggeren van de steeds verder groeiende zandbank voor de kust van Heist. JCI staaft dit standpunt met een achttal argumenten. Verder roept voorzitter Philippe D'Hondt alle betrokkenen op om mee te zoeken naar duurzame en realistische oplossingen, en de krachten te bundelen.


Opmerkingen kan men sturen naar commissiehaven@jcikh.be
Lees er meer over in ORO NieuwsMAGAZINE

Nieuwe voorzitter voor Knokke-Heistse Basket

Basketbalclub IBS Knokke-Heist heeft een nieuwe voorzitter. Zondag heeft Jan Bode de taak overgenomen van Eric Monsieur, die de vereniging ruim twee jaar lang door moeilijke tijden loodste. Het ziet er inmiddels naar uit dat de twee fanion teams zich ook dit seizoen weer zullen handhaven in eerste landelijke afdeling. Verder draait de jeugdwerking van IBS eveneens op volle toeren. Bovendien blijft Generali op het vlak van de sponsoring nog voor minimum 3 jaar Jeugdpartner.

Met Belgerinkel naar de Winkel

In Knokke-Heist heeft de ‘Raad voor lokale economie’ de handelaars opgeroepen om deel te nemen aan de jaarlijkst actie 'Met Belgerinkel naar de Winkel'. Het is een initiatief van de Bond Beter Leefmilieu, de Unie voor Zelfstandige Ondernemers, de Christelijke Mutualiteit en de Fietsersbond. De actie wordt ondersteund in meer dan 180 Vlaamse gemeenten, waaronder de badstad. Ook de fietsenhandelaars werden heel speciaal uitgenodigd om de actie te steunen. Het initiatief loopt van 16 mei tot 20 juni. Twee jaar geleden sleepte ondermeer een 90-jarige dame in Knokke-Heist de prijs van Horizon Net in de wacht omdat ze nog dagelijks haar boodschappen met de fiets deed.

Aanmelden kan bij de Milieudienst op het nummer 050 630 197 of milieu@knokke-heist.be.