13.10.12

Beter voor iets stemmen dan tegen iets

In regen en wind waren ook vandaag nog heel wat kandidaten op pad om mensen aan te zetten hun naam aan te tikken bij de stembusgang van morgen. Vooral probeerde men de twijfelaars over de streep te trekken. Zelfs op dit late uur zijn er namelijk nog veel kiezers die niet weten op wie ze hun stem zullen uitbrengen. Het zijn trouwens vaak ook nationale overwegingen die gewicht in de schaal werpen bij lokale verkiezingen. Het is onzeker of daar aan toegeven echter wel zoden aan de dijk zet. Heel wat mensen tobben er vandaag nog over op welke manier ze best tégen iets stemmen. De beste politiek is echter te stemmen vóór mensen die men kent en vertrouwt, of voor nieuwe mensen waarvan men overtuigd is dat ze het goed menen met onze regio. Maar stem vooral voor mensen. Binnen eenzelfde partij kan men trouwens aan meerdere mensen een stem geven.

Wie het digitaal stemmen nog vlug even onder de knie wil krijgen kan HIER terecht.

Telefoonproblemen gemeentebestuur opgelost

In Knokke-Heist zijn door een technisch defect in de telefooncentrale, de gemeentelijke administratieve diensten sinds zaterdagochtend onbereikbaar.  Wie in het kader van de verkiezingen de dienst Burgerzaken wil contacteren, kan dit tijdelijk enkel via het nummer 050/630 229. Het technisch probleem werd in de loop van zaterdag meer opgelost zodat op  zondag 14 oktober de dienst Burgerzaken opnieuw te bereiken is via het centrale nummer 050 630 100.

Natte welkom voor Celebrity Reflection

De fikse regen heeft zaterdag een flinke domper gezet op het bezoek van het nieuwste cruiseschip aan de haven van Zeebrugge. Het luxe vaartuig “Celebrity Reflection” is een van de meest bijzondere cruiseschepen dat dit seizoen onze kusthaven heeft aangedaan. Er waren dan ook al heel vroeg kijklustigen en fotografen op de been om het zeekasteel te bewonderen. Het vaartuig, dat aan haar maiden trip bezig is, werd gebouwd bij de scheepswerf Meyer in Papenburg. Het meet 320 meter lang en is 37 meter breed. Het schip weegt 126.000 ton en biedt plaats aan 3046 passagiers. De bemanning bestaat uit 1500 personen. Evenals haar zusterschepen de Equinox, Solstice, Eclipse en Silhouette mag dit schip rustig een spectaculaire varende stad vol entertainment genoemd worden. Nieuw op dit schip zijn 34 AquaClass suites met veel interieur ruimte en prachtige veranda’s. De Reflection heeft tientallen bars en restaurants. Daaronder Michael’s Bar, die keus biedt uit 64 internationale biersoorten. Verder ook Qsine, een exclusief restaurant met iPad-menu’s. Het schip kwam uit Amsterdam en vaart zaterdagavond door naar Le Havre.

Foto met dank aan P. Sarazijn.
Fotoreportage van Port of Zeebrugge vind je HIER.

Treinverkeer even verstoord

Om 10u zaterdagmorgen is een storing vastgesteld aan de beweegbare spoorwegbrug in Dudzele. Daardoor is het treinverkeer tussen Knokke-Heist en Brugge tijdelijk verstoord. Reizigers moeten rekening houden met mogelijke vertragingen op de 51B. In totaal werden door het defect twee treinen afgeschaft. Het treinverkeer heeft zich inmiddels opnieuw genormaliseerd.

Vrij onder voorwaarden

De 22-jarige jongeman uit Knokke-Heist die vorige zaterdagavond een andere caféganger met een bierglas in het gezicht ernstig verwondde, werd vrijgelaten onder voorwaarden. Een van die voorwaarden is een uitgaansverbod. Dat zal de komende drie maanden van kracht zijn en wordt dan telkens opnieuw bekeken. De beschuldigde, die een bodybuilder is, zal zich ook vrijwillig laten behandelen voor een agressieprobleem, zegt z’n zijn advocaat.

Vermist

Het parket in Dendermonde en de politie vragen uit te kijken naar de 30-jarige Hacer Bulucu uit Sint-Gillis-Waas. Zij verliet op 30 september rond 12 uur haar ouderlijke woning. Ze werd op zaterdag 6 oktober nog gezien in Knokke-Heist en op 11 oktober in Kruishoutem. Sindsdien ontbreekt elk spoor van haar. Hacer Bulucu is normaal gebouwd, heeft donker haar tot op de schouders, donkere ogen en een getaande huidskleur. Ze droeg een jeans, witte sportschoenen en een kort jasje. Hebt u Hacer Bulucu gezien, bel dan naar de speurders op het gratis nummer 0800-30.300. Tips zijn ook welkom via opsporingen@politie.be


12.10.12

Vlaanderen zeer voorzichtig met ‘pulsvisserij’

De Vlaamse overheid gaat ‘zeer voorzichtig om’ met ontheffingen voor de pulsvisserij, die in de regel nog verboden is. Het ‘pulsvissen’ gebeurt door stroomdraden over de bodem te slepen, waardoor de vis door elektrische schokken van de bodem wordt opgeschrikt. Schepen die met een ‘pulskor’ vissen hebben minder brandstof nodig, omdat ze geen zware wekkerkettingen door de zeebodem hoeven te trekken. Hoeveel aanvragen er door Vlaamse vissers voor een ontheffing zijn ingediend is niet duidelijk. Volgens de minister-president Kris Peeters zijn er voor- en nadelen aan de pulsvisserij verbonden. De bedoelde nadelen zijn gebaseerd op foto’s van beschadigde vissoorten, die in ons land veelvuldig zijn gedistribueerd. De Vlaamse minister-president denkt graag mee over nieuwe technieken en ziet vooral voordeel in investeringen zoals brandstofbesparing en andere duurzame vistechnieken. Overigens betekent dat volgens hem niet dat in Brussel de belangstelling voor de pulsvisserij van de baan is. ,,Het heeft onze aandacht, maar ik kan nu niet zeggen wanneer hier uitsluitsel over kan gegeven worden’’, aldus Peeters. Bekend is dat diverse Nederlandse eigenaren van Belgische vlagkotters graag voor een ontheffing in aanmerking zouden komen. De Rederscentrale meldt dat de Vlaamse visserijsector de resultaten van bijkomend onderzoek wenst af te wachten vooraleer met enthousiasme op de pulskar gesprongen zal worden. Er wordt gewezen op nog onbekende effecten van de elektrische wekvelden op mariene organismen. ,,Het lijkt wat voorbarig om met betrekking tot de elektrische visserij enkel maar voordelen te vermelden, wanneer heel wat onzekerheden op heden niet beantwoord zijn.’’

Dag en nacht van de jeugdbeweging.

Ook in Knokke-Heist is het op vrijdag 19 oktober opnieuw de” Dag van de Jeugdbeweging”. Veel jongeren trekken die dag in een grote verscheidenheid van uniformen, sjaaltjes en T-shirts naar school. In de badstad organiseert de Jeugdraad 's morgens een gratis ontbijt. Tussen 6.30 en 8.30 uur is iedereen in jeugdbewegingskledij welkom in Heist op het Maes en Boereboomplein of in Knokke aan de Margaretakerk. Daar mogen ze zich verwachten aan warme chocomelk en boterkoeken. Er is ook animatie en muziek voorzien. Knokke-Heist heeft een bloeiend jeugdbewegingsleven. Dat bewezen trouwens de 350 enthousiaste jongeren die vorig jaar kwamen ontbijten. Naast deze ochtendsessie is er voor de leiders en leidsters van de plaatselijke jeugdbewegingen ook nog de Nacht van de Jeugdbeweging in zaal ‘t Verzet.

Honden terug op het strand

Vanaf dinsdag 16 oktober mogen in Knokke-Heist honden opnieuw op het strand gedurende de hele dag. De dieren hoeven niet aan de leiband maar de hondenbaasjes zijn natuurlijk wel verplicht om de hondendrollen die hun viervoeter achterlaat, te verwijderen. Agressieve honden moeten bovendien voorzien zijn van een muilkorf. Inbreuken op politieverordening dieren worden momenteel bestraft met een gemeentelijke administratieve sanctie van maximum 250 euro.

Hier de belangrijkste zaken uit de politieverordening dieren nog even op een rij

• Begeleiders van honden zijn verplicht in het bezit te zijn van een zakje. • De hondenpoep onmiddellijk verwijderen. • Het gebruikte zakje te deponeren in de gemeentelijke afvalkorven of mee te geven met het gewoon huisvuil (restafval). • Het is verboden de uitwerpselen van een hond, al dan niet in een zakje, in de riolering te deponeren of te laten liggen op het openbaar domein behalve in de hondenhoekjes. • Agressieve honden dragen verplicht een muilband op het openbaar domein. • Honden moeten steeds aan de leiband in de bebouwde kom met uitzondering tijdens de toegelaten periode op het strand. • Geen rondzwervende honden.

Nieuwste cruiseschip in Zeebrugge

Morgen, zaterdag 13 oktober, doet het gloednieuwe cruiseschip ‘Celebrity Reflection’ de haven van Zeebrugge aan. Dit vijfde en tevens laatste schip in de Solstice klasse van Celebrity Cruises is bezig aan haar ‘maiden voyage’. Het betreft een tiendaagse reis langs ondermeer de Franse, Spaanse en Portugese kust. De ‘Reflection’ is 319 meter lang en telt 16 dekken. Het schip werd gebouwd op de Meyerwerf in het Nederlandse Papenburg. Er zijn 1426 hutten beschikbaar aan boord. Na haar eerste reis zal het nieuwe cruiseschip straks reizen ondernemen in de Middellandse zee, alvorens in Miami aan haar Caraïbisch seizoen te beginnen. In Zeebrugge zal het ultra moderne vaartuig zaterdagochtend afmeren langs de Zweedse kaai in de voorhaven vlakbij de zeewaartse sluisbruggen. Vandaag, vrijdag, ligt ook het cruisevaartuig "Queen Mary2" afgemeerd. Het is voor het eerst in de geschiedenis van het vaartuig dat vanuit Zeebrugge gevaren wordt op New-York. 

Negende Jeugdpoëziewedstrijd in Knokke-Heist

Marnixring De Blinckaert, die 35 jaar bestaat, organiseert voor de 9de keer een Jeugdpoëziewedstrijd. Dat gebeurt in samenwerking met de Bibliotheek en Cultuurcentrum Scharpoord. De wedstrijd is bedoeld voor alle jongeren van de derde graad van het lager onderwijs en de eerste graad van het middelbaar onderwijs. Alle scholieren in de regio Brugge, Oostkust en West-Zeeuws-Vlaanderen kunnen er aan deelnemen. Vorig jaar waren er maar liefst 800 participanten. Dit jaar is het thema “Te”. Dit thema mag zeer ruim geïnterpreteerd worden. Het ingestuurde gedicht mag enkel bestaan uit tekst. Illustraties of tekeningen zijn niet toegelaten. Uiterste datum van indienen is 14 november. Als prijzen zijn er boekenbonnen van €25 tot €100. Tevens krijgen de winnaars hun ‘poëtisch hoogstandje’ op een prachtige affiche en op postkaart afgedrukt. De geselecteerde gedichten worden verder tijdens de poëziemaand februari uitgestald in de bibliotheek. Op de prijsuitreiking die wordt gehouden in Scharpoord op 30 januari, wordt net als vorig jaar ook nog een publieksprijs toegekend.

Nadere inlichtingen in de Bibliotheek Scharpoord (tel.050.630400). Ook het web kan worden geraadpleegd: bibliotheek.knokke-heist.be


Historische grenspaal wordt teruggeplaatst

Op de grens van Knokke-Heist en de Sluise deelkern Retranchement wordt op maandag 22 oktober een historische grenspaal teruggeplaatst. Vorig jaar was Grenspaal 364A geruime tijd spoorloos. De historische grenspaal vormde in de 19de eeuw samen met een gelijkaardige grenspaal op de wallen in Retranchement, een koppel dat de eigenlijke grenslijn in het midden van een van de Zwingeulen hielp bepalen. Pas na het droogleggen van de Willem Leopoldpolder in 1873 kon de échte grenspaal 364 op de juiste plek worden neergezet. Zo zijn er drie grenspalen met het nummer 364; een historisch unicum en tevens een toeristische attractie in het grensgebied tussen Knokke-Heist en Sluis. De zoek geraakte grenspaal 364A was een paar jaar geleden omgevallen op een akker in Knokke-Heist. Onze buurprovincie Zeeland had de grenspaal laten opsporen en had de historische grenswacht ter restauratie overgebracht naar de provinciaal depot bij de Sluise deelkern Draaibrug. De grenspaal is ondertussen opgeknapt en weer fris in de verf gezet. Grenspaal 364a zal maandagnamiddag 22 oktober worden teruggeplaatst in aanwezigheid van provinciegouverneur Carl Decaluwé, commissaris van de koningin voor Zeeland Karla Peijs en een delegatie van het college van burgemeester en schepenen van Knokke-Heist.

Buurtnetwerk voor Zelfstandige ondernemers

Zopas werd in Knokke-Heist het nieuwe “BuurtInformatieNetwerk Zelfstandige ondernemers Handelaars” (BIN-Z-H) opgericht. Het gaat om het vierde dergelijke netwerk in de badstad. De oprichting gebeurde in het stadhuis van Heist met het ondertekenen van een charter in aanwezigheid van burgemeester Lippens, korpschef Etienne Stockx en coördinator Wim Albrecht. Met dit initiatief wil men het veiligheidsgevoel verhogen, de sociale controle bevorderen en sensibiliserende boodschappen verspreiden. Om deze doelstellingen te bereiken, wisselen de politie en deelnemende handelaars wederzijds informatie uit over verdachte feiten, personen en voertuigen. Eerder werd in Knokke-Heist ook al een buurtinformatienetwerk voor juweliers, voor de vastgoedsector en voor verblijfstoerisme opgezet.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in de badstad vind je HIER.

Standbeeld voor JC

De Knokke-Heistse tweedeverblijver Jean-Claude Van Damme krijgt volgende week een standbeeld. Het bronzen gevaarte komt evenwel niet in de badstad te staan, maar wel in Anderlecht. De acteur, bekend als 'Muscles from Brussels', zal het beeld zelf onthullen op zondag 21 oktober. Het standbeeld op ware grootte meet 1,74 meter en weegt anderhalve ton. Beeldhouwer Guy Ducheyne heeft er gedurende bijna een maand aan gewerkt.

Straks internationale erkenning voor Zoute Grand Prix

Het succesvolle Zoute Grand Prix evenement zit op de goede weg voor internationale erkenning zeggen deskundigen. Gedurende vier dagen vormde Knokke-Heist zopas het decors voor één van grootste oldtimer evenementen in ons land. De organisatie had niets aan het toeval overgelaten om deze derde Zoute Grand Prix veilig en ordelijk te laten verlopen. Door alles tot in de puntjes te verzorgen wil men binnen afzienbare tijd tot de absolute wereldtop behoren. Volgend jaar wordt een en ander nog groter opgezet. Volgens burgemeester Lippens zal dan ook het veilinghuis Bonhams aanwezig zijn.

Nieuw wandelnetwerk in de Zwinstreek

Voor wandelaars uit onze grensoverschrijdende regio werd donderdag in de Sluise deelkern Heille het nieuwe wandelnetwerk West-Zeeuws-Vlaanderen in gebruik gesteld. Het netwerk is in totaal zo’n 350 kilometer lang, waarvan 100 kilometer over onverharde wegen. Bij middel van de voorziene knooppunten kunnen wandelaars trouwens zelf hun route samenstellen. Het nieuwe wandelnetwerk sluit aan op wandelpaden aan onze kant van de grens. Er is vier jaar gewerkt aan de realisatie van het netwerk. Hier en daar moesten bruggetjes gebouwd worden en werden wandelpaden aangelegd door natuurgebieden. Het netwerk is ontwikkeld in het kader van het project “Recreatie en Ecotoerisme in de Zwinstreek”.

Van der Heyden tekent bij FC Knokke

FC Knokke heeft met ex-Club Brugge speler Peter Van der Heyden een contract afgesloten. Van der Heyden speelde vorig seizoen nog bij Beerschot, nadat hij onder meer ook bij de Duitse ploegen Wolfsburg en Mainz aan de slag was. De nieuwe aanwinst van FC Knokke woont in Brugge en werd gestrikt via trainer Henk Houwaart. Peter Van der Heyden zal door z’n nieuwe ploeg voor het eerst worden ingezet bij het aanstaande derby tegen Westkapelle.

11.10.12

Acht uit Knokke-Heists voor de “Croc”

Nu maandag 15 oktober nemen 8 Knokke-Heistse Wacky Racers het vliegtuig richting Australië om er deel te nemen aan de “Crocodile Trophy”. Dat is wellicht de zwaarste mountainbike race ter wereld. Met veel kilometers in benen beweren de sportievelingen klaar te zijn voor het allergrootste avontuur uit hun mountainbike bestaan. De belangrijkste doelstelling van de groep is ’s werelds beruchtste meerdaagse wielerwedstrijd uit te rijden. Als het even kan willen ze ook goed resultaat uit de brand te slepen. De totale af te leggen afstand bedraagt ongeveer 1000 km over onverhard en zeer ruw terrein. Slechts enkele verbindingsstukken worden over geasfalteerde wegen gereden. Mede door het moeilijk terrein, de omstandigheden in de ‘outback’ en de helse temperatuur worden de deelnemers tot het uiterste gedreven. De wedstrijd gaat op zaterdag 20 oktober van start. De eerste rit van Cairns naar Smithfield is slechts 30 km lang, omdat iedereen eraan zou kunnen deelnemen. Daarna wordt het uithoudingsvermogen op de proef gesteld. De laatste rit om zondag 28 oktober is ook de langste en loopt van Laura naar Cooktown over 148 km. Met de participanten uit de badstad gaat het om Bjorn De Baets, Henri Delheye, Sven Demunter, Paul Fitzgerald, Thierry Ide, Barry Sey, Peter Stubbe en Vincent Vantorre.

Containeroverslag in Zeebrugge “kwetsbaar”

Havens zoals Zeebrugge en Antwerpen hebben het meest te vrezen van de toenemende prijsdruk in de containeroverslag in Noordwest Europa. Dit concludeert Gérard Brockhoff van het strategie-adviesbureau Adstrat in een analyse van de bezettingsgraad en de capaciteitsontwikkeling in de Belgische, Nederlandse en Duitse containerhavens. Antwerpen en Zeebrugge zijn volgens hem het meest kwetsbaar. Dat komt omdat beide havens een lage bezettingsgraad van hun totale containercapaciteit kennen van iets meer dan 50%. Hamburg, Bremen en Rotterdam scoren echter rond de 80%. Brockhoff verwacht dat de nu al forse prijsdruk de komende jaren verder zal oplopen door de ingebruikname van nieuwe containerterminals in het buitenland.

Brits Concert Harmonie De Zeegalm

Op zaterdag 20 oktober gaat de Knokke-Heistse harmonie De Zeegalm op de Britse toer. De Britse muziek heeft sinds de jaren ’60 heel duidelijk de wereld veroverd. Niet alleen de popmuziek op de zeezenders van toen, maar ook zijn er ondertussen de onsterfelijke melodieën van Andrew Loyd Webber. De harmonie, samengesteld uit 70 muzikanten, laat in Scharpoord onder het motto “British Dreams” de verschillende Britse muziekstijlen horen. Het geheel staat onder leiding van dirigent-componist Hans Vermeersch, tevens leraar viool aan deKunstAcademie.

Zaterdag 20 oktober om 20 uur in CC Scharpoord, 7 EUR vvk; add 8 EUR

Kopstukkendebat afgevoerd

De N-VA in Knokke-Heist heeft de weigering van de partij Gemeentebelangen om deel te nemen aan een kopstukkendebat scherp veroordeeld. De GBL van burgemeester Lippens is van mening dat het debat, dat vrijdagavond zou worden gehouden, veel te laat werd geprogrammeerd. “Durven ze niet, kunnen ze niet, mogen ze niet of willen ze niet ?“, vraagt lijsttrekker Cathy Coudyser zich af. Ze noemt het “lachen met de democratie en de bevolking”. Ondertussen was er in het journaal van de RTBF ook aandacht voor de ‘tweetalige’ verkiezingscampagne van de N-VA in Knokke-Heist. Het stukje kan men HIER bekijken.

Oppassen voor Coprinus Atramentarius

In deze verkiezingstijd werd in zowat alle media al heel wat gezwam gespuid over de meest en minst uiteenlopende onderwerpen. Toevallig wordt nu ook aandacht gevraagd voor een ander soort gezwam. Het gaat om de grote kale inktzwam, die blijkbaar in bosjes voorkomt in de berm van het Zegemeer in Knokke. De asgrijze tot grijsbruine hoed van de grote kale inktzwam is 4 tot 8 cm breed. Hij is radiair geplooid en kaal of met een fijn geschubd centrum. De steel is witachtig, onderaan geschubd. Het blijkt nu echter dat men deze zwam beter niet nuttigt na een avondje stappen in de uitgangsbuurten in de badstad. Net als een aantal andere leden van de familie Coprinaceae is deze zwam namelijk giftig als hij samen met alcohol in de maag terecht komt.

Vlamingen ontwikkelen onderwatermolenpark in Ulster

De Vlaamse baggergroep Deme, die vorig jaar in Zeebrugge twee gloednieuwe baggerschepen in gebruik nam, heeft een overeenkomst binnengehaald om voor de kust van Noord-Ierland een getijdenenergieproject te ontwikkelen. Het is de bedoeling dat Deme dochter “Blue Energy” een soort onderwaterwindmolens gaat bouwen. Het gaat om een project van 100 MW, of de bouw van 100 turbines van 1 MW. De turbines zouden door Siemens worden geleverd. Voor Deme is de ontwikkeling van dergelijk getijdenenergieproject een primeur. Het park zou meteen het grootste in zijn soort zijn. De bouw zou tussen 2017 en 2019 plaatsvinden. Eerder was het Zeebrugse kraanponton Rambiz trouwens reeds betrokken bij het plaatsen van een getijdenstructuur in het snelvloeiende water van de Strangford Narrows in Noord-Ierland.

10.10.12

Kopstukkendebat te laat

Volgens Patrick Demeestere, campagneleider van de Gemeentebelangen in Knokke-Heist, zal de partij niet ingaan op een uitnodiging om deel te nemen aan een Kopstukkendebat op vrijdagavond in De Raan. Alhoewel de partij gewonnen is voor een objectief debat is men van mening dat een debat op de vrijdagavond voor de verkiezingen weinig zin heeft. Berichtgeving door de volledige pers is dan namelijk niet meer mogelijk. Enkel de digitale media zouden er verslag kunnen over uitbrengen.

Droge voeten voor Knokke-Heist

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits investeert ruim een miljoen euro in waterbeheersing aan de Oostkust. Half november begint in opdracht van Waterwegen en Zeekanaal NV de bouw van twee noodpompen bestemd voor de middenberm tussen het Leopoldkanaal en het Afleidingskanaal van de Leie op de grens van Knokke-Heist. De noodpompen zorgen ervoor dat overstromingen zoals in het verleden kunnen vermeden worden. De nieuwe pompen kunnen bij dreigende wateroverlast kortstondig en steeds tijdelijk water van het Leopoldkanaal naar het Afleidingskanaal van de Leie overpompen. De kostprijs van het project bedraagt 1,1 miljoen euro. Tijdens de eerste zes maanden van het project worden vijzels met een diameter van bijna 4 meter geproduceerd in een atelier in Diksmuide. Rond de zomer zullen de werken op het terrein beginnen: het maken van de bouwkuip, het heien van de damplanken, het installeren van de vijzels en het aansluiten van de elektromechanica. Zonder onvoorziene omstandigheden is het project eind 2013 klaar. Ondertussen is waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal NV volop bezig met de renovatiewerken aan de kokers van twee nabijgelegen kanalen. Het Afleidingskanaal van de Leie staat, net zoals het Leopoldkanaal, in verbinding met de zee via ondergrondse kokers van 750 meter lang. Deze kokers zijn aan renovatie toe. De kokers worden behandeld tegen corrosie en de betonschade wordt hersteld. Aangezien de werken grotendeels onder water uitgevoerd worden, zijn de werkomstandigheden niet gemakkelijk.

Seaking naar brandend vissersvaartuig op de Noordzee

Zo’n 75 km ten noordwesten van Knokke-Heist is woensdagmorgen rond 10u brand ontstaan aan boord van een vissersvaartuig. Het gaat om de ‘Trendsetter’, een Nederlands vaartuig uit Vlissingen. Een offshore reddinghelikopter was op dat moment aan het oefenen boven zee en is direct naar de plaats van het incident gestuurd. Ook een reddinghelikopter van de basis Koksijde is ingezet. Een politievaartuig, het Duits fregat Hamburg en enkele koopvaardijschepen in de buurt zijn eveneens opgestoomd naar de plaats van het onheil. De drie opvarenden zijn opgepikt door het schip ‘Endeavour’. Zij hebben ademhalingsmoeilijkheden als gevolg van ingeademde rook. De offshore helikopter gaat deze personen oppikken en overbrengen naar een ziekenhuis voor nadere controle. Het vissersschip, VLI-1 (Vlissingen-1) staat volledig in brand. Het fregat ‘Hamburg’ probeert de brand te blussen en een sleepboot is onderweg voor assistentie.

Canadaweekend in aantocht

Begin november wordt in Knokke-Heist -naar aanleiding van de 68ste herdenking van de bevrijding- de Canadaweek afgesloten met het traditionele Wandelweekend. Zaterdag 3 november is er de Monumententocht. Zondag wordt dan de 39ste Canadese Bevrijdingsmars gestapt over een afstand van 33km tussen de Scheldedijk in Hoofdplaat en het Verweeplein in Knokke. Het is de weg die de Canadese soldaten in 1944 hebben afgelegd bij het bevrijden van onze regio. Die zondag kan men trouwens ook kiezen voor een mini-bevrijdingsmars waarbij men slechts 13 of 18 km moet wandelen. Vorig jaar hebben zo’n 1400 mensen deelgenomen aan de 33km versie van de Bevrijdingsmars. In het kader van het Canadees wandelweekend zorgt het Cultuurcentrum trouwens weer voor de nodige randanimatie.

Programma:
za 3/11 - 14.00 - Verweeplein - Dixieland Streetband
za 3/11 - 14.30 - Verweeplein - For Freedom Pipe Band
zo 4/11 - 13.30 - Oosthoekplein - For Freedom Pipe Band (vandaar naar het Verweeplein)
zo 4/11 - 14.00 - Winkelstraten - Scoutsharmonie Brugge
zo 4/11 - 14.30 - Oosthoekplein - Euro Dixie Jazzband (vandaar naar het Verweeplein)
zo 4/11 - 16.00 - Oosthoekplein - Kon. Ceciliaharmonie Heist

Zondagbabbel Jelle Cleymans in deKunstAcademie

Op 21 oktober kan men in deKunstAcademie in Knokke-Heist terecht voor een zondagbabbel met Jelle Cleymans. Deze veelzijdige artiest is al 8 jaar actief als zanger, acteur, presentator en liedjesschrijver. De inmiddels 27-jarige Cleymans kreeg voor het eerst kleine televisieopdrachten toen hij amper 11 was. Dat was onder meer het geval in De Kotmadam. Ook op de planken zette hij toen al zijn eerste stapjes en deed hij musicalervaring op in Les Misérables. Rollen in Liefde en geluk, Flikken, Spoed en de langspeelfilm Blinker volgden. De jeugdreeks Spring betekende het echte begin van Cleymans’ carrière. Al snel groeide het programma uit tot een hit. Letterlijk en figuurlijk, want de begintune van de serie schopte het tot nummer 1 in de hitlijsten. Jelle werd frontman van de populaire jongerengroep Spring. In 2007 stapte Cleymans in een nieuw avontuur. Hij mocht Kuifje gestalte geven in de musical Kuifje-De zonnetempel. Voor deze vertolking kreeg Jelle de Vlaamse Musicalprijs voor beste mannelijke hoofdrol. Het jaar erop speelde hij mee in de megaproductie Daens. Ook hoe z’n loopbaan zich verder ontwikkelde hoor je op zondag 21 oktober in deKunstAcademie.

Jelle Cleymans zondag 21 oktober om 10u in deKunstAcademie. Gratis mits reservatie op 050/630.850

Knokke-Heist mét burgemeester naar “Slimste gemeente van Vlaanderen?”

Het productiehuis Woestijnvis produceert straks weer het programma 'De slimste gemeente van Vlaanderen'. Dat zal in de lente worden uitgezonden op Vier. Presentator Michiel Devlieger is op zoek naar de gemeente met de beste quizploeg. Ook Knokke-Heist werd uitgenodigd om deel te nemen. De plaatselijke preselectie vindt plaats op zondag 18 november om 14 u in het Cultuurcentrum Scharpoord. Het gemeentebestuur vaardigt daarna zijn slimste man en vrouw af als Knokke-Heists quizduo voor de preselectie op 1 december in Brussel. De 80 duo’s die als beste uit deze preselectie komen, gaan door naar de opnames van het programma, begin 2013. Van dan af is het de bedoeling dat de ploeg uitgebreid én aangevoerd wordt door de burgemeester van de gemeente. In het college heeft Leopold Lippens gezegd dat hij bereid is om mee te doen als hij nog burgemeester is en als de ploeg van Knokke-Heist geselecteerd wordt. De kans daartoe is reëel gezien de badstad over zeer sterke kwissers beschikt. De winnende gemeente mag zich één jaar lang 'De Slimste gemeente van Vlaanderen' noemen, via welkomstborden op de invalswegen of de gemeentelijke website. Ze krijgen bovendien de mogelijkheid om een door Woestijnvis gemaakte promospot uit te zenden in een reclameblok op Vier. Het gemeentebestuur roept de vele ervaren quizzers die inwoner zijn van onze gemeente op om zich individueel in te schrijven voor de preselectie via communicatie@knokke-heist.be en dit ten laatste op maandag 12 november.

Koopzondagen in Sluis lijken gered

Bij onze noorderburen hebben de onderhandelaars van de partijen PvdA en VVD voor het nieuwe kabinet afspraken gemaakt over de koopzondag. Daaruit blijkt dat de gemeenten zelf zullen mogen bepalen of winkels op zondag open zijn. In de twee vorige regeringen dreigde men het zondagwinkelen te zullen verbieden of aan banden te leggen. Dat kwam omdat die regeringen de steun nodig hadden van de fundamentalistisch orthodoxe Christelijke partij SGP. Nu is dat niet het geval. Belangrijk punt voor onze buurgemeente Sluis waar de winkels al een eeuw op zondag open zijn en het dan vooral moeten hebben van Vlaamse klandizie.

Tom Lanoye Sprakeloos in Scharpoord

Op zaterdag 27 oktober doet Tom Lanoye met zijn monoloog “Sprakeloos” ook Scharpoord in Knokke-Heist aan. Drie jaar geleden publiceerde de auteur de gelijknamige roman over zijn moeder, een slagersvrouw en amateuractrice die na een beroerte door afasie werd getroffen. Ze raakte haar spraakvermogen kwijt en takelde onherroepelijk af. ‘Sprakeloos’ op de planken bewaart de centrale lijn van het boek, maar een virtuoze woordenstroom van de auteur brengt het verhaal tot leven in het theater. Sprakeloos op de planken is een coproductie van ‘Behoud de Begeerte’ en KVS. De aanvang van het stuk in Scharpoord op 27 oktober is om 20.30u.
www.behouddebegeerte.nl / www.kvs.be


9.10.12

Medische Commissie FIFA komt naar Knokke-Heist

Volgend jaar is Bruggeling Michel D’Hooghe 25 jaar voorzitter van de medische commissie van de internationale voetbalfederatie FIFA. Daarom zal de vergadering van die commissie plaatsvinden in ons land, meer bepaald in Knokke-Heist op 25 maart. Experten in de sportgeneeskunde van over de hele wereld zullen dan in onze badstad bijeen zijn. Dit jaar gebeurde dat in Budapest. In Knokke-Heist zullen zowel de vergaderingen als het logies krijgen hun beslag in La Réserve. Verder wordt ook een galadiner georganiseerd in de Magrittezaal van het Casino. Dat gebeurt in aanwezigheid van nationale en internationale vooraanstaanden uit de politieke, sociale, culturele en sportieve wereld. De 66-jarige voorzitter van de Medische Commissie van Fifa kreeg eerder dit jaar nog kritiek toen hij uit medische overwegingen een ander design wilde voor hoofddoeken van Moslimspeelsters. Dat probleem werd ondertussen opgelost. Michel D’Hooghe kreeg verder veel lof toegezwaaid toen hij onmiddellijk aan Fifa rapporteerde dat men geprobeerd had hem een schilderij te schenken om de kandidatuur van Rusland te steunen voor het Wereldkampioenschap in 2018.

Sekten en Dieven in Knokke-Heist

Komende week donderdag 18 oktober heeft ervaringsdeskundige Marleen Bossuyt het om 14 uur in het Cultuurcentrum Scharpoord over “Sekten en Dieven”. Het gaat om een initiatief van 50-actief. Marleen Bossuyt brengt een uniek verhaal met praktijkgevallen voor het individu. Na de pauze vertelt ze haar eigen ervaring in een sekte. Ze is namelijk 20 jaar lid geweest van een sektarische beweging die zich situeert binnen de Primitieve Katholieke Kerk. Een sekte is een autoritaire groepering die zijn leden niet de normale vrijheden gunt. Deze groep past technieken toe zoals indoctrinatie en ongeoorloofde manipulatie om leden te misleiden. Vier belangrijke pijlers van de leer binnen een sekte zijn: beheersing van gedachten, van informatie, van emoties en van gedrag. ALLE godsdiensten, een enkele uitzondering niet te na gesproken, bezondigen zich trouwens hieraan, of hebben in het verleden dergelijke dictatoriale en controlerende vormen aangenomen. Onbegrijpelijk trouwens dat sekten niet zonder meer buiten de wet gesteld worden. Spreekster, Marleen Bossuyt, is tot een sekte toegetreden (1981 tot 2000) door toedoen van haar oudste zuster Gisèle en haar man Michel Alloo. Marleen was met haar man en twee jonge kinderen het eerste experiment van deze sekteleiders. Haar schoonbroer Michel beweerde de reïncarnatie te zijn van Johannes De Doper en zus Gisèle was de reïncarnatie van Maria Magdalena. De zwangere Marleen (van haar derde kindje) zou de moeder worden van een heel bijzonder kind, niets minder dan de reïncarnatie van Jezus Christus. Bij zijn geboorte krijgt de wonderbare boreling de naam : Emmanuel. Michel en Gisèle worden zijn peter en meter. Dit gebeuren valt niet in goede aarde bij de familie, er ontstaat wrijving en groeiende afstandelijkheid. Ondertussen krijgt de sekte van Michel en Gisèle vorm en structuur met eigen statuten. Er wordt van de leden inbreng van geld en bekwaamheid gevraagd. De sekte krijgt een eigen naam : “Les enfants de Dieu”. Tijdens hun sekteperiode krijgt het gezin van Marleen er nog een vierde en vijfde kindje bij. De vertwijfeling groeit, vooral voor Marleen wordt het leven van afzondering en vernedering onhoudbaar. Hun ogen gaan open. Het grote probeem is op welke wijze kunnen zij de sekte verlaten, bij wie kunnen zij terecht, het contact met de familie is reeds jaren verbroken, hun kinderen zijn in de sekte opgegroeid en weten van niet beter. De moeilijke beslissing valt op 6 maart 2000, Marleen en haar man, samen met vier van hun kinderen, verlaten de sekte. Hun oudste zoon blijft achter…

Organisatie: 50-actief
Prijs: 5 EUR voor leden en 7 EUR voor niet-leden. Ter plaatse te betalen.
Inschrijven vóór 14 oktober op tel. 050 60 43 80

Geen strandenduro’s meer

Strandenduro’s, waarbij vierwielaangedreven voertuigen het in wedstrijden tegen mekaar opnemen, worden reeds geruime tijd door heel wat badplaatsen aan onze kust geweerd. In de toekomst mogen nu ook op de West-Zeeuws-Vlaamse stranden vanaf de Zwingeul tot voorbij Breskens geen dergelijke evenementen meer gehouden worden. Tot vorig jaar gebeurde dat af en toe. Een nieuwe aanvraag door de Stichting 4x4 voor een wedstrijd in Cadzand-Bad is nu door het college in onze buurgemeente Sluis afgewezen. Volgens een gemeentewoordvoerster past zo'n evenement niet meer in het strandbeleid.

“Fleet Street” nieuw postpunt in Knokke

In Knokke heeft Krantenwinkel “Fleet Street”, Zoutelaan 61, het Postpunt van Delhaize in de Kustlaan overgenomen. Bij de omwonenden was eerder ongerustheid ontstaan toen bekend raakte dat het Postpunt bij Delhaize Knokke dichtging. Voor de goede orde worden alle postpunten in de badstad hier nog even op een rijtje gezet:

Louis Delhaize Knokke, Paul Parmentierlaan 228, Open ma – za 8.30 – 19.30 uur
“Fleet Street” Knokke, Zoutelaan 6, Open ma 7 – 12.30 en di – za 7 – 18 uur
Dagbladhandel ’t Gazetje Heist, Stationsplein 2, Open ma – za 6 – 12.30 en 13.30 – 18.30 u (za – 18 u)
Dagbladhandel Wittekerke Duinbergen, Duinbergenlaan 84, Open ma – za 7 – 18 uur
Dagbladhandel Millennium, Westkapelle, Dorpsstraat, 67, Open ma – za 7 – 12.30 + di – vr 13.30 – 18.30 en za 13.30 – 17 uur.
Hoofdpostkantoor Smedenstraat 88, Open ma – vr 9 – 12.30 en 13.30 – 17 uur; za 9 – 12.30 uur

Musest uit Nederland @ The Alley

Vrijdag 12 oktober om 22 uur (deuren 20 uur) brengt de Nederlandse covergroep Musest ‘The world's number 1 Muse tribute’ in The Alley in Knokke-Heist. Dit wordt de start van een nieuwe reeks Friday concerts@the Alley 98. De bekende Britse rockband Muse heeft sinds 1994 een stevig repertoire opgebouwd met progressieve spacerock, een mix van hardrock met klassieke invloeden en elektronische muziek. De Nederlandse muzikanten van Musest coveren hun idolen met een overtuigende tribute. Al hun hits worden gespeeld gedurende hun show van bijna 2 uren. Ze zijn al bekend ver over de grens, zelfs tot in Moskou. Toegang: 8 euro.

Grieks goud, zilver & brons

De tumblers van Gym Knokke-Heist hebben in de finale van de “Spartacus Thermi Springs Cup in Griekenland” goud, zilver en brons binnengehaald. In de strijd tegen de buitenlandse tumbling- en trampolineploegen sprongen de Knokke-Heistse finalisten een uitstekende finale. De overwinning was voor Eden Fagel, zilver voor Margaux Dedeene en brons voor Anaïs Van Torre. Dat zorgde meteen voor een compleet podium van sportieve jongeren uit de badstad. Uiteraard was de ploegtrofee eveneens voor de Gym Knokke-Heist. Een en ander gebeurde onder toejuiching van fans uit Polen, Iran, Groot-Brittannië en Griekenland. Maar er is meer. Magali Bloes turnde haar finalereeks als een echte prof maar had jammer genoeg 0,10 punten tekort en eindigde net naast het podium op de 4de plaats. Daarnaast werd Eden Fagel uitgeroepen tot "mooiste & beste vrouwelijke tumbler" van het tornooi, en trainster Joyce Vanhollebeke kreeg de beker voor "sympatiekste trainster". De Knokke-Heistse delegatie keerde maandag terug naar huis. De vele medailles en bekers zorgden voor een kilo overgewicht in het vliegtuig. De vier jonge turnsters stomen zich nu klaar voor de "Grand Prix of Poland" op 9,10 en 11 november.

Comenius uitwisselingsbezoek

Dinsdagavond vertrekt een afvaardiging van de Keuvelhoekschool in Knokke naar Turkije. Dat gebeurt in het kader van het Comeniusproject “Puppets with a Green Mission”. In Istanbul bezoeken directeur Marc Moeyaert, projectbegeleider jufrouw Magali Marey en juffrouw Sophie de Turkse partnerschool. Het is de bedoeling van "Poppen met een groene missie" om voorschoolse leerlingen aan te moedigen om jonge Euroburgers te worden met verantwoordelijkheidszin voor hun omgeving. Aan “Puppets with a Green Mission” wordt door 9 landen deelgenomen. Naast ons land waren dat IJsland, Nederland, Spanje, Portugal, Slovenië, Roemenië, Litouwen en Turkije. Elk land legde de nadruk op een milieu-onderwerp. In de Keuvelhoekschool wordt gewerkt rond ‘afval’. De leerkrachten zijn zondag terug in de badstad en hopen met heel wat boeiende verhalen terug te keren voor de kleuters in Knokke-Heist.

8.10.12

Tijdelijk geen treinen naar Zeebrugge

Sedert rond 14u maandagnamiddag rijden er geen treinen tussen Brugge en Zeebrugge. De treinen op lijn L51A werden tijdelijk afgeschaft als gevolg van een kabelbeschadiging in Zeebrugge. Rond 16u waren beide sporen terug vrij tussen Brugge en Zeebrugge.  Korte tijd later werd het spoorverkeer genormaliseerd.  

Zoute Grand Prix gigantisch succes in Knokke-Heist

Afgelopen weekend konden de diverse activiteiten rond de Zoute Grand Prix in Knokke-Heist op enorme belangstelling rekenen. De mooiste AMG’s waren in de badstad aanwezig. Knokke-Heist werd dit weekend meer nog dan anders overspoeld door dure en exclusieve wagens. Zo was er zaterdag de aankomst van de tweedaagse Zoute Grand Prix, de rally voor oldtimers, met zo’n 160 auto’s, gebouwd tussen 1920 en 1965. De Zoute Grand Prix was meteen ook ideaal voor topmerken om hun nieuwste en duurste modellen voor te stellen. Het lijstje begon bij Aston Martin en eindigde bij Rolls Royce. Zondag was er ook nog een concours d’élégance met de exclusiefste wagens van voor 1975. Als laatste luik van deze vierdaagse stond ook de Zoute GT Tour op het programma. Dat was een rally van Brussel naar Knokke-Heist voor hedendaagse GT’s. Deze Zoute evenementen trokken niet alleen massaal belangstellenden maar ook een compleet leger aan professionele, amateur- en hobbyfotografen zakte naar de badstad af. Bij de voornaamste ronde punten -waar de sjieke wagens moesten vertragen- stonden ze in de berm in een poging hun beste kiekjes te maken.

Enkele foto's kun je alvast HIER bekijken.

Succesvol voetbalweekend

De voetbalelftallen in onze regio hebben afgelopen weekend stuk voor stuk prima gescoord. In Tweede Provinciale A speelde FC Knokke 1-1 gelijk tegen leider Adinkerke. En Westkapelle ging in Bredene met 2-3 winnen. In het klassement staat Knokke tweede met 13 punten en Westkapelle achtste met 10 punten. In Derde Provinciale B versloeg Moerkerke de ploeg van Bredene met liefst 4-1. FC Heist won thuis van Nieuwpoort met 2-1. In de rangschikking staat Moerkerke in leiderspositie met 16 punten. Heist legt met 13 punten beslag op de tweede plaats. In Vierde Provinciale B tenslotte versloeg Zeebrugge op eigen terrein de ploeg van Ruiselede met 2-1. In het klassement staat Zeebrugge nu vierde met 13 punten.

Stembusgang lyceumscholieren in Knokke-Heist

Het is niet de eerste keer dat het lyceum in Knokke-Heist échte politieke verkiezingen organiseert. Tien dagen vóór de eigenlijke gemeenteraadsverkiezingen stroomde de studiezaal van de school dan ook alweer vol. Een week lang sierden affiches van Gemeentebelangen, Groen!, N-VA, Sp.a, Team Waeghe en Vlaams Belang de benedenverdieping. Op 5 oktober stelden de zesdejaars, los van hun eigen politieke overtuiging, via een goed uitgewerkte brochure en ondersteund door professionele powerpoint presentaties en wervelend beeldmateriaal, de verschillende partijprogramma’s voor aan een zeer geïnteresseerd publiek. Dé thema’s waren natuurlijk: betaalbaar wonen, cultuur en vrije tijd, mobiliteit en verkeersveiligheid, parkeerbeleid, armoedebestrijding, milieu, lokale horeca en kleinhandel. Treffend was vooral hoe deze oudste leerlingen onze aantrekkelijke gemeente met haar waaier aan troeven op een enthousiaste manier aan hun jonge publiek voorstelden. Ook de politieke structuur van België en hoe geldig een stem uitbrengen, werden door de laatstejaars duidelijk overgebracht. Over de middag brachten zo’n 270 kiezers hun gemeentelijke stem uit, uiteraard op dezelfde digitale manier als straks op 14 oktober.

Het stemgedrag van de jongeren kun je HIER bekijken.

't Verzet won zeepkistenrace in Knokke-Heist

Onder grote belangstelling werd zondagnamiddag op de helling in de Majoor Quaillestraat in Duinbergen weer de traditionele Zeepkistenrace gehouden. Het was voor de vierde keer dat het evenement werd ingericht door de Jeugdraad. Constructeurs van efficiënte, ludieke en andere zeepkistwagens namen het daarbij tegen mekaar op. Ook nu waren weer voldoende waaghalzen present om er een aantrekkelijke show van te maken. Alles verliep trouwens zonder al te veel brokkenmakerij. Uiteindelijk werd de overwinning in de wacht gesleept door het zeepkistenteam van Jeugclub ‘tVerzet. Foto’s van het gebeuren kun je alvast HIER bekijken.

Goud en Zilver op de German Open JuJitsu

In het Duitse Hanau was afgelopen weekend weer Goud en Zilver weggelegd voor de drie Knokke-Heistse broertjes Lodens en Charis Gravensteyn. Zaterdag op de Professional Day mochten Charis en Ian (Ju-Jitsu Club Jigo Bazel) de mat betreden bij het Duo System U18 Mixed. Ze moesten het daarbij opnemen tegen de Wereldkampioenen en nadien tegen de Europese kampioenen. Toch slaagden ze erin hun tegenstanders met een half punt te verslaan. Ian en Charis werden daardoor eerste in Hanau. Zondag in de Newcomer Day mochten ook de twee andere Knokke-Heistse broertjes Ray en Ryan Lodens zich van hun beste kant laten zien.

Geboortegolf

Bij struisvogelfarm Monnikenwerve in Sluis deed zich afgelopen weekend een geboortegolf voor. Daar zijn in één klap 43 eieren uitgekomen. Het zijn de laatste kuikens van het broedseizoen. Struisvogelboerderij Monnikenwerve bestaat al 15 jaar en is uitgegroeid tot een bezoekboerderij met ongeveer 200 struisvogels. Komend weekend kunnen mensen nog een bezoek brengen aan de struisvogelfarm. Daarna volgt er een verbouwing en is het bedrijf in Sluis een tijd gesloten voor publiek. 
.

Deskundige aangesteld ivm dodelijk ongeval

In de zaak van het ongeval waarbij zaterdagavond een 56-jarige vrouw uit Knokke-Heist op de N49 in Maldegem om het leven kwam heeft het Gentse parket een deskundige aangesteld. Die moet de oorzaak van het ongeval onderzoeken. Een koppel reed er met een oldtimer Opel MG cabrio in de richting van Antwerpen. Tussen het kruispunt van de Koning Albertlaan en de Vakebuurtstraat, een recht stuk, raakte het voertuig plots van het rechtse rijvak. De auto ging enkele malen over de kop en kwam uiteindelijk tot stilstand op z'n dak in een diepe gracht. De oldtimer cabrio beschikte niet over gordels. De vrouw uit Knokke-Heist werd uit het voertuig geslingerd en overleed ter plaatse. De bestuurder, een 67-jarige man uit Antwerpen, werd in kritieke toestand overgebracht naar het AZ in Brugge. Zondagochtend was zijn toestand gestabiliseerd. Volgens getuigen zigzagde de wagen een klein beetje maar niet veel. De chauffeur werd gezien zijn toestand niet gecontroleerd op alcohol. Er werden ook geen remsporen waargenomen.

Handgemeen met zware gevolgen

Een jongeman uit Knokke-Heist is zondagnamiddag voor de onderzoeksrechter in Brugge verschenen. De 22-jarige man had zaterdagavond in een horecazaak op het Verweeplein een andere man met een gebroken glas in het gezicht geslagen. Het incident gebeurde toen het bijzonder druk was in het café. Een man stootte per ongeluk tegen een meisje waardoor haar vriend boos werd en door het lint ging. Het slachtoffer werd met ernstige snijwonden naar het Ter Linden ziekenhuis overgebracht. De politie kon de dader onmiddellijk inrekenen.

Verkiezingsvolmachten

Knokke-Heistenaars die in het buitenland zijn op de dag van de verkiezingen, kunnen volmacht geven tot en met zaterdag 13 oktober 11.30 uur. Daartoe gaat men naar de dienst Burgerzaken met de bewijsstukken van de reis en laat een volmachtformulier maken. Men ontvangt eveneens een attest van tijdelijk verblijf, ondertekend door de burgemeester. Zowel het volmachtformulier als het attest tijdelijk verblijf moet worden ondertekend. Heeft men geen bewijsstukken dan kan men een verklaring op eer laten maken, die ook ondertekend wordt door de burgemeester. De persoon aan wie men volmacht geeft, neemt deze beide formulieren mee naar uw stemlokaal, samen met uw en zijn oproepingsbrief en ondertekent ook zelf het volmachtformulier. Volmachten voor alle andere redenen (werk, studieredenen, ziekte, ...) kunnen afgeleverd worden tot en met de dag van de verkiezingen. Een stavingsattest is altijd noodzakelijk. De dienst Burgerzaken is op zondag 14 oktober open van 8 tot 15 uur, in het stadhuis op het Verweeplein in Knokke.

7.10.12

Dominiek Segaert cultuurdrager 2012

Zaterdagavond werd in het Casino Knokke voor de 7de maal het Cultuurgala gehouden. Uit de drie genomineerden kwam uiteindelijk Dominiek Segaert als “cultuurdrager” uit de bus. Hij is ondermeer 14 jaar voorzitter van het plaatselijke Davidsfonds en ook bijzonder actief in de Derde Wereld-beweging. Als voorzitter van Vriendschap voor de Filippijnen ondersteunt hij al 10 jaar lang scholen in het zuiden van dat land en een straatjongerenhuis in Davao City. Onlangs werd hij ook benoemd tot Ridder in de Kroonorde. De prijs voor jong talent werd in de wacht gesleept door tubablazer Bram Bonny van deKunstAcademie Knokke-Heist. Hij werd eerder dit jaar provinciaal kampioen in de ere-afdeling. In de finale van de solistenwedstrijd van Vlamo in Leuven behaalde hij nadien ook liefst 91,5 % én een plaats in de top 3 van de ere-afdeling. Ook de “Cultuurlevensloopprijs” werd op het gala bekend gemaakt. Die ging naar Magda Lievens. Zij speelt al 53 jaar bij het Koninklijk Toneelgezelschap Knokke-Heist, waarvan bijna een kwarteeuw als voorzitter. Op de gelauwerden op het cultuurgala komen we later nog uitgebreider terug.

Geen Keizerlijke hulp voor Knokke-Heistse bouwdossiers

Het heeft er alle schijn van, dat bouwdossiers uit Knokke-Heist er in Brussel langer over doen dan de dossiers uit Oostende. De dossiers uit onze badstad genieten namelijk geen Keizerlijke steun. Kortweg, sommige dossiers uit Oostende moeten worden voorgenomen. Hoe een en ander aan het licht kwam en hoe erfpacht voor koopwoningen toch tot de mogelijkheden behoort, lees je in een relaas van gemeenteraadslid Frank Naert. Je kunt het HIER bekijken.