6.9.08

AX voorrang wegens "groot openbaar belang"

De aanleg van de AX-verbindingsweg tussen de N49 in Westkapelle en de Expresweg bij de Blauwe Toren krijgt voorrang wegens het "groot openbaar belang". Hetzelfde geldt voor de verdere uitbouw van de Zeebrugse achterhaven. Dat heeft de Vlaamse regering beslist. Verder werd op voorstel van viceminister-president Dirk Van Mechelen, het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) voor het "Zeehavengebied Zeebrugge” voorlopig vastgesteld. Met dit plan worden de bestemmingen en stedenbouwkundige voorschriften in het zeehavengebied geactualiseerd, met oog voor de uitbouw van de havenactiviteiten, de bewoners rond het gebied en de aanwezige natuurwaarden. Het maakt de reconversie van oudere havendelen mogelijk. Voorts biedt het plan de nodige bestemmingswijzigingen voor betere hinterlandverbinding. Dat omvat ondermeer nieuwe mogelijkheden voor spoorvervoer en de autosnelweg AX. Ook zou gezorgd worden voor de leefbaarheid van de woonkernen in het gebied. Het plan voorziet in een duidelijke begrenzing van de haven met buffering naar de omgeving, zodat de dorpen leefbaar blijven.

Geen hoop op snelle vervanger voor Schotlandferry

Er is maar weinig hoop, dat snel een ander ferrybedrijf de route van Zeebrugge naar het Schotse Rosyth zal overnemen. Volgende week komt een einde aan de verbinding die 6 jaar geleden door Superfast Ferries werd geïntroduceerd. Een aantal dokwerkers in Rosyth heeft al vooropzeg gekregen. Ook in Zeebrugge vallen een aantal ontslagen. De Shetlandse ondernemer John White, die een verbinding tussen Noorwegen, Rosyth en Zeebrugge voorbereidt is niet klaar. Hij wacht op Europees geld uit het Marco Polo programma. Verder praat hij met de Nederlandse rederij Norfolkline over het samen uitbaten van de verbinding tussen Schotland en onze kusthaven. Probleem is echter dat de rederij geen geschikte ferry kan vinden. Dat hangt samen met de energiekosten. Een wat ouder ferry verbruikt zo'n 100 ton brandstof op de route. Bij nieuwere ferries is dat slechts 65 ton, maar die zijn momenteel kwaadkrijgs. Het wegvallen van de Schotlandferry is ook toeristisch voor onze regio een zware klap. 'Het opdoeken van de ferryverbinding Zeebrugge Rosyth op 14 september zal in Brugge alleen al tussen de 25.000 en 30.000 verblijfstoeristen per jaar kosten. Dat zegt Michel Maertens, bestuurslid van Hotels Regio Brugge.

Laatste Cavaliavoorstelling op 14 september (?)

In heel Vlaanderen voert Cavalia momenteel fors publiciteit voor het laatste handvol opvoeringen in Knokke-Heist. Volgens de posters is komende zondag 14 september het "allerlaatste" optreden. Die opvoering van het paardenspektakel gaat om 19u van start en is volgens de reservatiepagina reeds helemaal uitverkocht. Ondertussen wordt door Cavalia in Portugal nog steeds gepraat met het stadsbestuur van Lisabon over een reeks formaliteiten. Een Portugese bladzijde werd toegevoegd aan de website maar een startdatum voor Cavalia in Lisabon is er voorlopig nog niet.

Eerste windmolenpark wordt vervangen

Het windturbinepark van Aspiravi op de strekdam tussen Heist-West en de haven van Zeebrugge wordt vernieuwd. De komende maanden worden de 22 windmolens vervangen door 14 nieuwe turbines die een hoger vermogen hebben. De huidige windmolens zijn ondertussen twintig jaar oud. Het windmolenpark op de oostelijke strekdam was destijds het eerste in ons land.

FC Heist moet het waarmaken

FC Heist wil het zondag kost wat kost proberen waar te maken. De ploeg moet andermaal aantreden in een authentieke derby. Dit keer staan de Heistenaars oog in oog met de spelers van FC Lissewege. Beide teams moesten vorige week het onderspit delven. Heist verloor met 0-1 van Westkapelle. Lissewege kreeg in Koekelare een 1-0 nederlaag te verduren. Heist wil zondag alvast niet onderaan het klassement van Derde Provinciale bengelen.

5.9.08

Zebrapaden krijgen eigen verlichting

De zebrapaden in Knokke-Heist worden 's avonds een stuk veiliger. Elk jaar wil de gemeente een aantal voetgangersovergangen uitrusten met een zogeheten "zebrapadverlichting". Een eerste experiment, dat er kwam op vraag van wijlen Peter-Jan Buytaert, blijkt namelijk uitstekend te voldoen. Binnenkort worden in de badstad vier zebrapaden voorzien van eigen verlichting. Dat zal gebeuren bij de scholen in de Raveschootlaan en de Albertlaan. Andere oversteken zullen volgen. Het aanbrengen van gerichte verlichting kost een kleine 6.000 euro per zebrapad.

Dokwerk aan de winkel

Zeebrugge blijft nood hebben aan goed opgeleide havenarbeiders. Om de aspirant dokwerkers degelijk te kunnen opleiden werd vrijdag door de Centrale der Werkgevers in onze kusthaven een nieuw gebouw in gebruik genomen. Cewez is het enig bij KB erkend organisme voor de havenstouwers in Zeebrugge. In het nieuwe pand langs de Evendijk-Oost zullen op jaarbasis zo'n 67.000 cursusuren worden gegeven. Veel van de kandidaat havenarbeiders zijn afkomstig uit Knokke-Heist. Tijdens een 3 weken durende opleiding krijgen vooral de aspecten veiligheid en risico-analyse de volle aandacht.

Crevits vervangt Peeters op Eeuwfeest Compagnie

Op de opening van de tentoonstelling over 100 jaar Compagnie Het Zoute zal minister Crevits zondag minister-president Kris Peeters vervangen. Peeters heeft moeten afzeggen vanwege een te drukke politieke agenda. Tijdens de academische zitting in Scharpoord zal minister Crevits het woord nemen, naast ondermeer Burgemeester Lippens, en Campagnievoorzitter Maurice Lippens. Inmiddels werd de voorbije dagen bij drukkerij Lannoo koortsachtig gewerkt ten einde het boek klaar te krijgen dat naar aanleiding van de eeuwfeesttentoonstelling wordt uitgegeven. Het werk is samengesteld uit bijdragen van auteurs Philippe Muylle, Danny Lannoy en Fons Theerens.

De tentoonstelling loopt in het CC Scharpoord van 7 september tot 4 januari dagelijks van 10 tot 19 uur.

Kust vanaf het Zwin op doek

Maandag begint voor de kust van het Zwin een uniek kunstproject. De werkmaatschappij Extra Large Art Projects start dan met een initiatief waarbij de kust vanaf de grens met Knokke-Heist op doek wordt vastgelegd. Dat gebeurt vanuit een boot. De bedoeling is om de duinen en kustverdedigingswerken tot in het noorden van Nederland op een kunstvolle manier te archiveren. Naar schatting gaan de kunstenaars Ernst Voss en Jürgen Leippert de komende weken tussen 150 en 200 schilderijen maken. Zo willen ze een tijdsbeeld schetsen vOOr de nieuwe kustverdedigingswerken worden uitgevoerd in het kader van de rijzende zeespiegel.

Dalende werkloosheid in Knokke-Heist

In Knokke-Heist ligt de werkloosheidsgraad met 5,03 % momenteel een stuk onder het Vlaams gemiddelde. Dat bedraagt namelijk 7,6 procent. Per eind augustus waren er welgeteld 703 "niet werkende werkzoekenden" in de badstad. Dat is op één na het laagste aantal van de laatste 10 jaar. Ongeveer een derde van die werkzoekenden is trouwens minder dan 3 maand werkloos. Dat zijn vooral de pas ingeschreven schoolverlaters. Vooral het verminderen van de langdurig werklozen is een positieve evolutie. In vergelijking met vorig jaar daalde hun aantal met een kwart.

Loop van de Bevolking

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in de badstad vind je HIER.

4.9.08

De Canadezenmars wordt op 1 november ook in Canada gewandeld !!!

Donderdagnamiddag werd in Cornwall in het Canadese Ontario bekend gemaakt, dat “Highway 43” op de bevrijdingsdag van Knokke officieel wordt omgedoopt. De recent aangelegde vierbaansweg krijgt dan de naam van het regiment, dat op 1 november 1944 de badstad heeft bevrijd uit handen van de Nazi’s. De verkeersader gaat officieel “Stormont, Dundas and Glengarry Highlanders Commemorative Highway” heten. De onlinekranten noemen de weg ondertussen al afgekort “the Glens Highway”. Op het moment dat bij ons de 33 km lange Bevrijdingsmars wordt gewandeld zullen soldaten van de Glens in Canada 433 km afleggen tijdens een gestaffelde mars in gevechtskledij. In een reactie zei een verraste Schepen Danny Lannoy donderdag aan de oronieuwsdienst in de wolken te zijn met het nieuws uit Canada. “Het is meteen ook een goeie reclame voor ons initiatief”, aldus de Schepen. Het vernoemen van de weg naar het regiment dat Knokke bevrijdde is te danken aan Ere-kolonel William Shearing uit Morrisburg. Hij deed het voorstel aan de Raad van Verenigde Gewesten en de gemeenteraden van North Dundas, North Stormont en North Glengarry. In afwachting van het vernoemen van “Highway 43” werden reeds 6 borden met de nieuwe benaming van de weg op diverse locaties opgesteld. De nieuwe naam van de viervaksbaan moet een blijvende herinnering gaan vormen van de belangrijke rol die de S, D & G Highlanders hebben gespeeld. De geschiedenis van “The Glens” gaat terug tot 1784 toen de Schotse Highlanders aan de Britse zijde vochten in de Amerikaanse Revolutie. Negen soldaten van de Glens staan momeenteel trouwens op het punt te vertrekken naar Kandahar in Afghanistan. De bevrijding van de Schelde Pocket heeft in 1944 in totaal het leven gekost aan 207 Canadese officieren en 3.443 manschappen.

Verkrachtende chatter was ook in Knokke-Heist actief

De Tongerse strafrechter heeft donderdag een 25-jarige man uit Antwerpen veroordeeld voor de verkrachting en aanranding van elf minderjarige meisjes. Hij kreeg een gevangenisstraf van twee jaar, en een boete van 250 euro. De Antwerpenaar werd ook voor een periode van vijf jaar uit zijn rechten gezet en kreeg het verbod nog contact met minderjarigen te hebben via chatrooms. Hij moet zich daarnaast ook psychiatrisch laten begeleiden. De feiten speelden zich af in de periode 2005-2007 in zowat het hele land. De man verkrachtte onder meer twee meisjes die hij via een chatroom had leren kennen in een park in Bilzen. De Antwerpenaar hanteerde dezelfde methode om toe te slaan in Knokke, Heist-op-den-Berg, Torhout en Sint-Niklaas. De man slaagde er zes keer in om een afspraak met een meisje te maken. De Antwerpenaar deed zich in de chatrooms voor als een zestienjarige en kreeg de minderjarige meisjes zover dat ze zich voor hem voor de webcam uitkleedden en seksuele handelingen stelden. Die beelden verspreidde hij vervolgens via het internet. De rechter achtte hem donderdag in dat verband ook schuldig aan het bezit en de verspreiding van kinderporno.Aan de slachtoffers en hun familie moet de Antwerpenaar een provisionele morele schadevergoeding van 5.425 euro betalen.

Sluis hunkert naar kusttram

In Sluis wordt weer gepraat over het doortrekken van de Kusttram naar het populaire grensplaatsje. In onze buurgemeente voert men aan dat De Lijn een nieuw kopstation plant in Westkapelle in verband met de bouw van het nieuwe ziekenhuis. Het doortrekken van de kusttram naar Sluis zou 50.000 euro per kilometer kosten. Pieter de Keuninck, woordvoerder en voorvechter van de tram tot in Sluis, acht de investering haalbaar met steun van De Lijn en Europa. Sluis zegt zèlf geen geld te hebben voor een dergelijk project. Bij de middenstand in de grensgemeente is er wel entoesiasme voor het voorstel. Het was in 1934 dat voor het laatst een stoomtram reed tussen Brugge-Westkapelle en Sluis. In oktober vorig jaar zei burgemeester Lippens echter al geen heil te zien in het doortrekken van de kusttram van Knokke richting Westkapelle. Daardoor komt vermoedelijk ook de verbinding naar Sluis niet meer in beeld.

Ook in Knokke-Heist Open Monumentendag

Zondag 14 september kan men ook in Knokke-Heist genieten van de 20ste editie van de Open Monumentendag. Het thema is dit keer “de 20ste eeuw”. De dienst Erfgoed selecteerde voor de gelegenheid een reeks interessante gebouwen in de gemeente die man van in de kelder tot op zolder kan bezoeken. Het gaat om het gemeentehuis van Heist, ’t Kasteeltje van de Oude Visserijschool, de Watertoren in Duinbergen en het Cultuurcentrum Scharpoord. Verder kan men met een gids een wandeling maken door Duinbergen en de Prins Karelwijk in Het Zoute. Meer informatie in de lokale brochure “Open Monumentendag Knokke-Heist en in het Sincfala Museum.


Sincfala Museum van de Zwinstreek, Pannenstraat 140, 8300 Knokke-Heist, 050 630 872, sincfala@knokke-heist.bewww.sincfala.be.
Het complete programma van de Open Monumentendag in de badstad vind je terug in ORO NieuwsMAGAZINE.

‘Tobruk’ wordt in alle glorie hersteld

Donderdagmorgen zijn in Het Zwin de natuurherstelwerken van het Life-project Zeno opnieuw van start gegaan. Door grootschalige natuurbeheerswerken wil men het oorspronkelijke duinengebied van ‘Tobruk’ in alle glorie herstellen. Daardoor zal ook de biodiversiteit weer fors toenemen. Het gebied bestaat vandaag uit een aangeplant bos met voormalige zandwinningspoelen. Deze vijvers vormden een dertigtal jaren geleden nog zoetwaterplassen vol leven, maar zijn nu aan het toegroeien en verlanden. Door ze gedeeltelijk uit te baggeren en de oevers schuin af te plaggen wil men een geschikte biotoop creëren voor onder meer kamsalamanders, boomkikkers en waterinsecten zoals libellen. Daarnaast worden er ook heel wat aangeplante, streekvreemde bomen gekapt. Grazers zullen in de toekomst verhinderen dat struiken het gebied ‘Tobruk’ opnieuw innemen. Nu al lopen er duinengeitjes en shetlandpony’s rond. Binnenkort zullen ook Konikpaarden en Schotse Hooglanders in het Natuurreservaat een plaats krijgen.

De Varens in de vroegere Visserijschool

De voorbije weken werden in het Kasteeltje in Heist weer klaslokalen ingericht. Na de vertrek van de visserijschool stond het gebouw een hele poos leeg. Enige tijd geleden kwam het OCMW er met het strijkatelier terecht. Zopas heeft nu ook de autismewerking van het jongerenproject De Varens twee klassen in gebruik genomen. Het is de bedoeling om het gebouw volledig ‘autivriendelijk' in te richten. Er komen op termijn structuurklassen met werkhoeken en een vrije tijdsruimte. Verder wordt een lokaal opgezet om sociale vaardigheden en zelfredzaamheid te trainen. Daarnaast nog een gestructureerde didactische keuken en een werkplaats. In de tuin van het Kasteeltje zullen de jongeren straks ook groenten en bloemen kweken in volle grond en in serres. Momenteel volgen al 15 leerlingen de lessen. Sommige leerlingen worden met een schoolbus naar Heist gebracht. Wie zelfstandig genoeg is komt met de trein.

100 Jaar Compagnie Het Zoute

Vanaf zondag kan men in Scharpoord terecht voor de tentoonstelling over "100 Jaar Compagnie Het Zoute". Het verhaal van de compagnie begon eind de 19de eeuw. Als een van de laatste dorpen langs onze kust werd toen namelijk Knokke ontdekt als toeristische bestemming. Onder impuls van de familie Lippens en de mede-eigenaars van de Zoutepolder werden vervolgens plannen ontwikkeld om Het Zoute op een stijlvolle manier uit te bouwen. Daartoe werd in 1908 de Compagnie Het Zoute opgericht, die een urbanistisch plan ontwikkelde voor het gebied. Ook zorgde de Compagnie al zeer vroeg voor een aantal nutsvoorzieningen zoals riolen en elektriciteit. Verder werden ook verschillende recreatieve projecten gerealiseerd: een golfterrein, een zwembad, tennisvelden, het Natuurreservaat Het Zwin, en later ook de Vlindertuin. De Compagnie Het Zoute heeft na 100 jaar nog steeds toekomstdromen: het realiseren van het nieuwe hotelcomplex La Réserve en de uitbouw van een groots bouwproject in het Franse Hardelot. Al die aspecten van de Compagnie komen aan bod in de uitgebreide overzichtstentoonstelling die loopt tot 4 januari.
Toegankelijk van 10 tot 19 uur.

3.9.08

Getouwtrek rond Zeebrugs aardgas is voorbij

Het getouwtrek tussen de gemeentelijke holding Publigas en de energiegroep Gaz de France Suez over aardgasbeheerder Fluxys en de LNG-Terminal in Zeebrugge is voorbij. Na enkele maanden onderhandelen zijn Publigas en GDF Suez het dan toch eens geworden over de machtsdeling in Fluxys, de beheerder van de hogedrukgasleidingen in ons land. Publigas maakt gebruik van zijn voorkooprecht om een pakket aandelen over te nemen. Na de deal bezit Publigas 45 procent van Fluxys, dat is evenveel als GDF Suez. Publigas kan dat belang tegen eind volgend jaar nog verhogen tot 51,28 procent. Verder komt de LNG-terminal in Zeebrugge in handen van een nieuw bedrijf, Fluxys International, dat voor 60 procent gecontroleerd wordt door GDF Suez. Publigas en Fluxys verdelen de overige aandelen. Door de deal kan GDF Suez de aanvoer van aardgas in Zeebrugge niet monopoliseren of blokkeren, zegt de gemeentelijke holding.

Zwintriathlon werd inderdaad Battle of the Sexes

De Zwintriathlon is woensdag in de badstad inderdaad een Battle of the Sexes geworden. Het was bij deze 10de feesteditie ondermeer de bedoeling dat de mannen achter de vrouwen jaagden. Want, wie het eerst de eindstreep op het strand ter hoogte van het Casino in Knokke bereikte, kon met een bonus van 1.000 euro naar huis. Een beperkt aantal triatletes met capaciteiten mocht in Sluis zeventien minuten voor de beste mannen vertrekken. Het verleden heeft geleerd dat er tussen de beste mannen en de beste vrouwen op de olympische afstand een tijdsverschil van pakweg zo'n zeventien minuten zit. Feit is dat de mannen het niet gehaald hebben. De Antwerpse Sofie Goos ging als eerst over de lijn. Tweede bij de vrouwen werd nationaal kampioene Joke Coysman, gevolgd door Françoise Wellekens. Bij de mannen ging de overwinning naar Rutger Beke. Ondanks een eerder matige zwembeurt kon hij dankzij een super fietsparcours nog net voor olympiër Axel Zeebroek en Luc Van Lierde blijven. Het drietal gebruikte de wedstrijd als aanloop voor de uitdaging die hen in Hawaii te wachten staat.
De volledige uitslag kun je HIER raadplegen.

Foto's copyright oronieuws/radioparadijs

Zwintriathlon gouden zaak voor sportwinkels

Uit een rondvraag blijkt dat sportzaken en fietsenwinkels in Knokke-Heist en de ruime regio grootschalig meeprofiteren van de Zwintriathlon. De deelnemers, waarvan 256 uit de badstad, willen steeds sneller in het water en beter in het zadel. De meeste triatleten schaffen zich voortdurend professioneler materiaal aan. Iets lenen bij een ander wordt jaar na jaar minder. Een handvol deelnemers schrikt er niet voor terug om zo’n 3.000 euro te besteden. Anderen doen het met een fractie daarvan. Gemiddeld wordt door de deelnemers circa 350 euro neergeteld voor nieuwe aankopen of reparaties. Dit betekent dat de Zwintriathlon de plaatselijke economie met zo’n 90.000 euro spijst. Voor dat cijfer werd enkel rekening gehouden met de deelnemers uit Knokke-Heist.

Of het de investering het waard is zal straks blijken. Deze namiddag vanaf 13.30u gaan de kleine duizend deelnemers van start voor de de 10de internationale JPMorgan Zwintriathlon tussen Sluis en de badstad
. De wedstrijd, georganiseerd door de vzw Stedelijk Sportcentrum, is een ¼ triatlon bestaande uit 1 km zwemmen, 41 km fietsen en 10 km lopen. Gezwommen wordt er in de Damse vaart waar de temperatuur vandaag 18,5 graad bedraagt.


De lijs van deelnemers vind je HIER.

Canadese Cavalia subsidie op de helling ?

Het Canadese radiostation CHLN stelt vragen bij de mogelijke afschaffing van de voorgenomen subsidiëring van CAVALIA 2 door de overheid in Québec. CHLN, dat sedert 1937 in de regio uitzendt, bedient via de geaffilieerde omroep CKSM ook Shawinigan. Dat is het gebied waar de voorbereiding voor de nieuwe Noord-Amerikaanse versie van Cavalia aan de gang is. Hieronder volgt de tekst van hetgeen is uitgezonden door de regionale omroep in Canada.


L'abolition récente des programmes de soutien financier aux artistes par le gouvernement de Stephen Harper provoque la grogne chez les artistes du Québec, qui manifestaient mercredi matin à Montréal. Alors que les rumeurs du déclenchement prochain d'élections fédérales s'intensifient, certains artistes s'interrogent sur la pertinence de reporter les conservateurs au pouvoir. La comédienne et metteur en scène Denis Filiatrault pour une, se dit outré par l'attitude du gouvernement. Mme Filiatraut participait aujourd'hui à 2 émissions à notre antenne. Sur un ton plus modéré, le créateur du spectacle d'envergure internationale Cavalia qui a vu le jour à Shawinigan il y a 5 ans, s'interroge lui aussi sur les impacts à long terme. Récemment le président de l'union des artistes, Raymond Legault affirmait que l'abolition de ses subventions démontrait que les conservateurs considéraient l'aide à la culture comme de «l'argent jeté à l'eau».

Meer dan het hemd van je rug verkopen

De 31-jarige Tim Steiner verkoopt zijn door de kunstenaar Wim Delvoye getatoeëerde rug aan een verzamelaar. Delvoye tatoeëert af en toe namelijk ook mensenhuid als een vorm van kunst. Hij deed dat onder meer in galeries in Knokke-Heist, Brussel en Zürich, voor zijn project “Tattoo shop”. Een Duitse verzamelaar van werk van Delvoy heeft nu 150.000 euro neergeteld voor de getatoeëerde rug. Steiner moet zich wel een 4-tal weken per jaar als levend kunstwerk ter beschikking stellen. Na Steiners dood kan de verzamelaar de getatoeëerde huid krijgen. Om nu al kippevel van te krijgen.

Knokke-Heistenaar Greatest Man van Nederland?

De in Knokke-Heist wonende Sergio Herman maakt in Nederland kans op de titel "Greatest Man 2008". De topkok van driesterrenrestaurant "Oud Sluis" uit onze buurgemeente moet wel nog even afrekenen met andere kanshebbers. De jaarlijkse verkiezing wordt uitgeschreven door tijdschrift JFK. Die nomineerde naast Sergio Herman verder Joost Karhof, Bert Koenders, Edwin van der Sar, Peter R. de Vries, Victor & Rolf, Ruud de Wild, Mathijs van Nieuwkerk, Sven Kramer en Hans Teeuwen. Volgens JFK zijn de genomineerden allen stijlvol, succesvol, creatief, ondeugend, getalenteerd en avontuurlijk. En bezitten ze daarnaast gevoel voor humor, lef en doorzettingsvermogen. Op 14 oktober weten we of een aangespoelde Knokke-Heistenaar "Greatest Man" van Nederland wordt.

Zondag Vrijetijdsmarkt Lustrum

Komende zondag organiseert het Cultuurcentrum Knokke-Heist voor de vijfde keer de Vrijetijdsmarkt. De vrijetijdsdiensten van de gemeente presenteren daar samen met de verenigingen hun aanbod van activiteiten voor het komende jaar aan het grote publiek. Het evenement krijgt z’n beslag van 10 tot 13 uur op het Verweeplein in Knokke. Op het plein zullen de organisaties elk hun eigen stand hebben waar ze informatie kunnen geven aan geïnteresseerden. Er staan ook demonstraties en optredens op het programma. Met de Vrijetijdsmarkt wil men bij inwoners en tweedeverblijvers nieuwe gegadigden vinden voor allerlei activiteiten in de badstad.

Finalisten klaar voor Miss Knokke-Heist

Elf finalisten bereiden zich momenteel voor op de verkiezing van Miss Knokke-Heist komende zaterdag. Dat doen ze in het zonnige Ibiza. Daar namen de jongedames dinsdag trouwens deel aan een exclusieve modeshow. Zaterdag wordt de show in het Casino Knokke gepresenteerd door Veronique De Kock. Tijdens het gebeuren zullen de finalisten zichzelf voorstellen, de nieuwste strand- en avondmode defileren en een persoonlijke act opvoeren. Verder zullen ze vragen van de juryleden beantwoorden. Markant detail is wel dat in de 12-koppige jury slechts 2 heren zetelen. De nieuwe Miss Knokke-Heist 2009 krijgt een jaar lang het exclusieve wedstrijdjuweel van juwelier Frank De Maere en de nieuwste Porsche Boxter van Porsche Center Knokke overhandigd. Ook andere finalisten delen trouwens in de prijzen. De organisatoren verwachten 700 genodigden waaronder heel wat bekende Vlamingen.


Tot zaterdag 6 september, 19 uur, kan iedereen nog voor zijn of haar favoriete miss stemmen door “miss + nummer” naar 3140 te sms’en. Tijdens de verkiezingsshow zelf start een nieuwe sms-campagne waarvan de sms’en meetellen voor de publieksprijs.

KSJ De Tokke start 13 september

In Knokke schiet de werking van KSJ De Tokke op zaterdag 13 september weer uit de startblokken. Vanaf 14u zijn alle kinderen vanaf 6 jaar welkom aan de Marge
voor allerlei activiteiten en een springkasteel. De Startdag staat dit keer in het teken van de Zee. Tijdens een mega-activiteit zullen kinderen versierde bootjes te water laten. Daarna kan men nagenieten van de voorbije kampen tijdens een fotoprojectie. De KSJ-startdag wordt om 18u afgesloten met een Zuiderse Paella-avond. Inschrijven kan bij de KSJ-leiding.


Voor meer informatie kan men terecht op www.ksjknokke.be

2.9.08

Tramschutters gepakt

Reizigers die tussen Knokke-Heist en De Panne gebruik maken van de Kusttram kunnen dat weer veilig doen. De politie van De Haan heeft dinsdag namelijk de schutters ingerekend die begin juli een venster van de tram stukschoten met een luchtdrukpistool. Het gaat om 3 jongemannen, waaronder ook een minderjarige. Spilfiguur is een 18-jarige uit De Haan, die ondertussen ook andere feiten heeft bekend. Bij hem nam de politie een gasdrukpistool met metalen projectielen in beslag. De daders en de ouders van de minderjarige krijgen van De Lijn straks de rekening gepresenteerd voor de aangerichte schade.

Ballendag

Sportverenigingen in de badstad pakken op zaterdag 6 september uit met de eerste Ballendag. Het gaat om een initiatief van het Volley Team, de Krachtbalvereniging en Basketclub IBS Knokke-Heist. De bedoeling is om kinderen tussen 6 en 12 jaar te laten kennis maken met allerlei balsporten. De initiatienamiddag loopt zaterdag van 14 tot 17 uur, vermoedelijk in Sporthal De Stormmeeuw.

Kamp Zeebrugge

Wie denkt dat Kamp Zeebrugge ergens bij onze kusthaven te zoeken valt heeft het verkeerd. Kamp Zeebrugge is een Brits verdedigingsnest in Afghanistan. Misschien moeten de vier Belgische F16's, die vandaag in Kandahar zijn aangekomen, straks wel Zeebrugge verdedigen... The Times was vandaag op bezoek in dat andere Zeebrugge. Je leest er HIER meer over.

Onderzoek Bijzonder Oppervlaktedelfstoffenplan

Op voorstel van Hilde Crevits, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur, keurde de Vlaamse Regering deze zomer het Algemeen Oppervlaktedelfstoffenplan goed. Dit plan omschrijft de behoeften aan klei, leem, zand en grove granulaten voor de huidige en toekomstige generaties. Vanaf nu loopt dan ook het openbaar onderzoek voor het Bijzonder Oppervlaktedelfstoffenplan ‘Alluviale klei van Schelde- en Maasbekken & Polderklei’. Oppervlaktedelfstoffen als klei, leem of zand zijn de basisgrondstoffen voor tal van sectoren en producten, zoals dakpannen, bakstenen, beton, tegels en buizen. Het dossier heeft betrekking op het grondgebied van 13 gemeenten waaronder ook Knokke-Heist en Damme.

Sloop interieur REM-eiland begonnen

In Vlissingen is dinsdag begonnen met het sloop van het interieur van het REM-eiland. Dat was de constructie die in 1964 op zee werd gebouwd om van buiten de territoriale wateren de programma’s van Radio en TV Noordzee uit te zenden. Bij gunstig weer konden die uitzendingen toen ook aan onze Oostkust ontvangen worden op Kanaal 11 van de VHF band. Het REM-eiland werd twee jaar geleden op zee afgebroken door het grote Zeebrugse kraanponton Rambiz van de Vlaamse bergingsmaatschappij Scaldis. De bovenbouw van het eiland is ondertussen verkocht aan woningcorporatie De Key in Amsterdam. Die zal er een restaurant van maken. Het eiland zal in oktober of november op transport gaan naar Amsterdam.

Over de geschiedenis van het REM-Eiland lees je HIER

Opkuis na seizoen en voor Zwintriathlon

Maandag is in Knokke-Heist gestart met de gebruikelijke opkuis na het einde van het groot verlof. Meteen werd door de groendienst ook het snoeien van de knotwilgen aangevat. Met name gebeurde dat in de Zoutelaan. Daar waren klachten over omdat de takken in het gezicht van de fietsers zwiepten en ook auto-antennes beschadigden. Met het oog op de Zwintriathlon werd ook het hele parcours gecontroleerd en opgekuist. Daartoe werden materiaal en manschappen ingezet van op Nederlands grondgebied tot in Knokke. De opkuis was vooral nodig omdat door allerlei oogstactiviteiten heel wat zware poldergrond en steentjes op het parcours waren terecht gekomen.

Nieuwe horizonattractie in Knokke-Heist

Aan de horizon heeft Knokke-Heist er een nieuwe attractie bij. Het gaat om de windturbines van C-Power op de Thorntonbank. Onder druk van Knokke-Heist moest het bedrijf de windmolens 30 km ver in zee neerpoten, ten einde visuele pollutie aan onze kust tegen te gaan. Het blijkt nu echter dat bij ideale weersomstandigheden de windmolens toch met het blote oog kunnen gezien worden. Een goeie plaats voor windmolenspotting blijkt bij valavond de zeedijk ter hoogte van de Lekkerbek te zijn. De windturbines zijn inmiddels ook een bestemming geworden voor parasailers die in onze regio het luchtruim kiezen.

Langer verblijf legt Cavalia geen windeieren

Het feit dat Cavalia niet terug naar Madrid kan en extra voorstellingen in Knokke-Heist heeft ingelast legt het paardenspektakel alvast geen windeieren. Eerste Schepen Maxim Willems bevestigde dinsdag, dat de show in de badstad goed op weg is naar de 85.000 bezoeker. Een goeie week geleden telde men zo’n 70.000 verkochte tickets. Meteen heeft de paardenshow in Knokke-Heist meer bezoekers gehaald dan tevoren in Madrid en Brussel. “We willen ons niet vergelijken met Brussel natuurlijk” zegt Willems “Maar Cavalia heeft duidelijk onderstreept dat onze gemeente gezien mag worden als een centrumstad met een evenementenkalender waarvoor mensen zich graag richting Knokke-Heist begeven”. Ondertussen heeft Cavalia shows toegevoegd op 2, 6, en 7 september én het weekend erna. De directie probeert de komende dagen een volgende locatie voor het paardenspektakel rond te krijgen. Zeer vermoedelijk wordt dat Lisabon. Daar wordt echter in de Portugese kranten tot op vandaag met geen woord over gerept. Sommige kranten in Spanje blijken trouwens niet op de hoogte, dat Cavalia niet terug naar Madrid gaat.


Tickets: 050/60.43.46 of http://www.cavalia.net/ of SHERPA 0900/69001 - http://www.sherpa.be/

Seară românească în Bruges

Voormalig toerismedirecteur André Desmidt blijft zich ook in ruststand volledig inzetten voor de banden tussen onze regio en Roemenië. Die banden dateren in de badstad al uit 1989, kort na de Roemeense revolutie. Op 26 september wordt voor de hele regio in Brugge een Roemeense ontmoetingsavond ingericht. Dat gebeurt in het Hof van Watervliet (Oude Burg) op initiatief van “Mioriţa VZW”, de Belgisch-Roemeense socioculturele vereniging.

Toegang gratis, maar deelname graag bevestigen via info@romtranslation.be

Motorendieven nog steeds op pad

Aan de Oostkust blijven dieven van moto’s en fietsen aan de slag. Niet alleen in Knokke-Heist werden de voorbije dagen weer motoren gestolen. Ook in Zeebrugge is dat het geval. Twee motoren verdwenen daar op de strandwijk. Eén ervan stond op de Zeedijk geparkeerd en had een waarde van 16.000 euro. Daarnaast hebben de dieven ook valhelmen en kledij meegenomen. Volgens de Brugse politie opereert een georganiseerde bende aan de Oostkust. De boodschap blijft intussen: fietsen en motoren niet buiten laten overnachten.

1.9.08

Proximus problemen in Knokke

De hele maandagnamiddag waren er in delen van Knokke problemen met het gsm-verkeer van Proximus abonnees. Volgens een medewerker van de gsm-provider had dit te maken met het aanpassen van een aantal antennes. Dat bleek nodig nadat er de afgelopen weken toenemend klachten waren van klanten die ongewild naar een Nederlands netwerk in Sluis werden doorgeschakeld.

Julius Hostestraat op de schop

Maandagmorgen is in Knokke gestart met de complete heraanleg van de Julius Hostestraat. Na de opbraak van de parkeerstroken worden vanaf donderdag alle nutsleidingen vernieuwd. De rioleringswerkzaamheden beginnen op 29 september vanaf de Leopoldlaan richting Koningslaan. Tijdens de riolerings- en wegwerkzaamheden zal toegang tot de garages niet mogelijk zijn. Voetgangers zullen wel doorkunnen. De duur van de heraanleg is berekend op 60 werkdagen.

Knokke-Heist in Rode Loper

Maandagavond om 18.10 u is de Rode Loper er weer op Eén. Ook Knokke-Heist komt in het programma even aan bod. Te zien is daarbij de allereerste petanquewedstrijd voor BV’s. Die werd in de badstad georganiseerd door Karel Deruwe, beter bekend als Walter uit Thuis. De wedstrijd werd gehouden ten voordele van de Nationale Stichting Het Hartenhuis. Dit is een initiatief voor Onderzoek op het gebied van Kindercardiologie.

Het Verzet is verzet

In Knokke-Heist is Jeugdhuis 't Verzet verhuisd. Het pand rechtover de politie in de Edward Verheyestraat werd geruild voor de oude voetbalkantine in Westkapelle. De jongeren van 't Verzet delen die met de leden van de Landelijke Jeugd in de deelgemeente. De voormalige kleedkamers van VVWestkapelle zijn trouwens al een tijdje omgevormd tot repetitielokalen voor plaatselijke muziekgroepjes. Momenteel maken een 8-tal rockbands gebruik van deze gemeentelijke infrastructuur. Het oude Verzet-pand zal worden afgebroken. Eerder werd de bijhorende schuur ook reeds gesloopt.

Veilig en Gezond naar school

Maandag zijn in de regio weer duizenden kinderen en jongeren naar de klas getrokken. Vlaams minister voor Openbare Werken Hilde Crevits stapte daarbij in Lissewege af bij de basisschool De Lisblomme. Ze beloofde daarbij de nodige fondsen te zoeken om het vrachterverkeer van de Expresweg naar Zeebrugge bij Lissewege dorp onder de grond te brengen. Ook in Knokke-Heist werd gezorgd voor meer veiligheid voor de scholieren. De voorbije wekend heeft de gemeente onder meer alle fietspaden zorgvuldig laten opkuisen. Verder werd in de basisschool van de Ter Duinencampus in Heist maandag meteen een start gemaakt met het nieuwe jaarthema. De kinderen kregen in dat verband een boekje mee naar huis met als titel “Steek de lont aan gezond”. De gezonde tips waar het om draait worden woensdag ook nog verwerkt in het jaarthemalied op de melodie van "Satisfaction".

Lippens trekt weer van leer tegen De Post

Burgemeester Lippens trekt andermaal van leer tegen de steeds minder wordende dienstverlening van De Post. Hij neemt het niet dat door nOg maar een reorganisatie de regeling van zomer- en winterbedeling is afgeschaft. Dit houdt in dat gemeentelijke publicaties zoals Knokke-Heist Magazine en de Stadskrant vanaf volgende zomer slechts verdeeld worden in 20 000 bussen in plaats van 34 000. Knokke-Heist vindt naast het bereiken van de vaste bewoners namelijk ook de doelgerichte informatie naar tweedeverblijvers en toeristen van groot belang. Dit wordt nu door De Post op de helling gezet. Burgemeester Lippens heeft dan ook een brief op poten geschreven naar Johnny Thijs, CEO van De Post. Lippens vraagt zich daarbij af op welke basis De Post autonoom beslist wie gemeentelijke publicaties krijgt en wie niet. Knokke-Heist telt ongeveer 18 000 woningen van tweedeverblijvers en 16 000 van eigen inwoners. In bepaalde zones zoals de zeedijk en Het Zoute is de concentratie aan tweede verblijven veel groter dan in andere zones. Tweedeverblijvers en toeristen spreiden echter hun vakantie tegenwoordig over het hele jaar. Bijgevolg is het elk weekend druk in Knokke-Heist. Vandaar dat tweemaandelijkse publicaties zoals Knokke-Heist Magazine en Stadskrant eigenlijk elk seizoen in 34 000 bussen gedropt zouden moeten worden. Dat dreigt De Post nu onmogelijk te maken. Eerder ging Lippens ook al in de clinch met De Post over plannen om alle huidige postkantoren te sluiten in de badstad en te vervangen door postpunten en een kantoor in het station van Knokke.

Voetbal in de Regio

In Eerste Provinciale werd het derbytreffen tussen FC Knokke en SC Blankenberge zondag beslecht in het voordeel van de bezoekers. Dat gebeurde met overtuigende 1-5 cijfers. Blankenberge komt daarmee direct aan de leiding in de rangschikking. In Tweede Provinciale was er zaterdagavond de derby tussen FC Heist en VVWestkapelle. De thuisploeg slaagde er daarbij niet in om de ijzersterke Westkapelse verdediging in verlegenheid te brengen. Na een half uur zorgde Tom Vanhaecke voor 0-1 voorsprong, wat ook de eindstand werd. In vierde provinciale versloeg Zeehaven Zeebrugge de ploeg van Dosko met 2-0. Het waren Dieter Devinck en Jurgen Maenhout die de doelpunten scoorden voor de kustploeg. De wedstrijd Zwevezele-Moerkerke resulteerde in een 6-3 eindstand.

Zomer eindigde met een donderklap

Met het nieuwe schooljaar voor de boeg werd het seizoen zondagavond in Knokke-Heist afgesloten met wegrijfiles en een zwaar onweer vergezeld van enige wateroverlast. Het vrij mooie weer heeft de toeristen en dagjesmensen tot vrij laat in de badstad gehouden. Rond 18.30u ontstonden vervolgens files op de uitvalswegen. Ook op de alternatieve routes werd het aanschuiven, zoals in de Dorpsstraat in Westkapelle. Het zware onweer van zondagavond zorgde vervolgens in bepaalde delen van Knokke en in het kermisvierende Zeebrugge Dorp tijdelijk voor wateroverlast.

Jonge Knokke-Heistenaar gewond in Jabbeke

Een jongeman uit Knokke-Heist is afgelopen weekend gewond geraakt bij een ongeval in Jabbeke. Dat gebeurde toen vijf jongeren, waaronder onze stadsgenoot, met de fiets aan de hand in de richting van het Klein Strand wandelden. In een lichte bocht werden ze plots aangereden door het voertuig van een 23-jarige uit Jabbeke. Drie jongeren raakten daarbij gewond. Eén van hen werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis overgebracht. Na een blaastest bleek dat de bestuurder onder invloed van alcohol was. Zijn rijbewijs werd meteen ingetrokken voor vijftien dagen.

Ronde van Ierland

Marco Pinotti van Team Columbia heeft de Ronde van Ierland gewonnen. In de 144 km lange 5de en laatste rit verdrong de Italiaan de Brit Russell Downing van de eerste plaats. Nikolas Maes is met een negende plaats de beste Belg in de eindstand. Heistenaar Benny De Schrooder legde zondag in het eindklassement beslag op de 49ste plaats. In de Eerste rit was hij op de zesde plaats geëindigd. De dagen nadien ging het voor hem een stuk minder.

31.8.08

Brugs Beertje haalt Chicago Tribune

Je leest er HIER alles over.

Opnieuw verkeersinfarct in aantocht

Het kustverkeer van en naar Knokke-Heist zal de komende weken weer extra chaotisch verlopen. Vanaf maandag worden tussen de rotonde bij de landwaartse sluisbruggen in Zeebrugge en het zeewaartse kruispunt met de Kustlaan asfalteringswerken uitgevoerd. Die gaan drie weken duren. In een eerste fase wordt de volledige rijweg richting Zeebrugge aangepakt. Daarna is de rijweg naar Knokke-Heist aan de beurt. Bij beide fasen zal het verkeer over de hobbelberm verlopen. Het verkeer dat van de Isabellarondweg komt zal tijdens de werken over de landwaartse Minerva (*) vrachtrotonde moeten rijden. Dan pas kan worden doorgezet richting Knokke-Heist. Door het drukke vrachtverkeer zal het op dat punt geregeld tot een verkeersinfarct komen. Het nemen van de weg langs de oude spoorwegberm richting Heistlaan kan daarbij enig solaas brengen. Alsof dat allemaal niet genoeg was, heeft men een en ander keurig gecoördineerd zodat gelijktijdig bij de oude sluisbruggen in Zeebrugge ook de tramsporen hersteld worden.

(*) Enerva

Geen goede zomer voor de tram

Tussen Knokke-Heist en De Panne is deze zomer het aantal reizigers op de Kusttram ongeveer gelijk gebleven aan vorig jaar. Volgens De Lijn vervoerde de tram in de 2 zomermaanden 3.528.539 reizigers tussen Knokke en De Panne. In augustus waren er 2 procent meer reizigers dan in dezelfde periode vorig jaar. Hoe de trammaatschappij die cijfers correct kan berekenen is echter een raadsel. De 65+reizigers moeten namelijk hun kaart niet langer ontwaarden! Verder daalde de verkoop van pluskaarten met een kwart. Dat zijn biljetten die de tramrit combineren met een attractie of evenement. De oorzaak is volgens De Lijn vermoedelijk de dalende koopkracht in combinatie met het slechte weer. Van 1 september tot en met de herfstvakantie rijdt de Kusttram tussen De Panne en Knokke-Heist nog om het kwartier. Daarna zakt de frequentie naar 20 minuten.