20.9.13

Grondige gevelrenovatie gemeentehuis Knokke

Het gemeentebestuur heeft zopas een grondige gevelrenovatie van het gemeentehuis van Knokke gegund aan de firma John Saey uit Melle. De werkzaamheden zijn erg uitgebreid: gevelreiniging, voegwerken, herstellen metselwerk, waterwerende oppervlaktebehandeling, aanbrengen antimoslaag, duivenwering… Zowel de buitenmuren van het oude gedeelte van het gemeentehuis als het nieuwe gedeelte worden onder handen genomen. De totale kostprijs wordt geraamd op zo’n 115.000 euro (inclusief btw). De werkzaamheden gaan van start op maandag 23 september en duren bij gunstige weersomstandigheden 10 weken, dus tot eind november. 
Maandagvoormiddag toegang stadhuis via zijdeur
Het verloop van de werkzaamheden gebeurt in twee fases: het oude gedeelte van het gebouw (ongeveer 5 weken) en het nieuwe gedeelte (ook ongeveer 5 weken). Op maandagvoormiddag kan er kleine hinder zijn aan de hoofdingang van het gemeentehuis. Bezoekers kunnen het gemeentehuis binnengaan via de zijkant van het gemeentehuis. 
Gevelreiniging en voegwerken
De renovatie omvat tal van voorbereidende werkzaamheden zoals het doeltreffend afschermen van alle elementen die niet in aanraking mogen komen met hydrofobeermiddel (zoals ramen, kozijnen, deuren, kieren etc.). Bijzondere aandacht gaat hierbij uit naar het uurwerk op de toren en de monumentverlichting. Een greep uit de overige voorbereidende werkzaamheden: dichten van alle scheuren, nazicht en herstel van slechte voegen, nazicht en herstel van slecht zittende loodaansluitingen,   verwijderen van uitbloeiingen, algen, mossen, schimmels en andere biologische verontreinigingen,… Voor de reiniging wordt rekening gehouden met de diverse gevelmaterialen: (poreuze) baksteen, (Franse) witte kalksteen, blauwe hardsteen,… Het voegwerk in het metselwerk dat loskomt door de reiniging, wordt hersteld. De nieuwe voegen zijn van uitzicht, aspect en samenstelling identiek aan het bestaande voegwerk.
Anti-mos behandeling
Na de reiniging wordt de gevel tegen mos behandeld. De ondergrond wordt eerst ontstoft. Op de gezuiverde en herstelde ondergrond wordt een mossen- en algendoder verneveld. Het mosdodend product is een waterige oplossing die complexe verbindingen van chloor bevat. Het product is biologisch afbreekbaar en doodt de sporen van schimmels, bacteriën, algen en de wortels van mos. 
Hydrofobering
Hydrofobering betekent het aanbrengen van een vuil- en waterwerende gevelbescherming, d.m.v. hydrofoberende producten met een hoog penetratievermogen, samengesteld op basis van siloxanen. De bescherming is kleurloos en waterafstotend met behoud van de dampdoorlaatbaarheid .
Duivenproof maken
Verder: plaatsen van draden voor bescherming tegen duiven, op vensterbanken, tussendorpels en afdekplaten. De verdwenen of loszittende duivenpinnen aan de ramen (meestal op de vensterbank of tussendorpel) en afdeklijsten worden vervangen door afweerdraden. Die bestaan uit dunne nylon-gecoate draden van roestvrij staal, gemonteerd met trekveertjes.
Dakoppervlak: verwijderen mos, algen…
Het verwijderen van mos en algen op het dak gebeurt zonder gebruik te maken van specifieke reinigings- of algenverwijderingsmiddelen.
Ontmossen en hervoegen trap onder toren

De trapdelen die leiden naar de eerste verdieping krijgen een opsmukbeurt. De treden en leuning worden ontmost en het onkruid verwijderd. De voegen worden uitgekapt en hervoegd.

Olvo en de Mossers in het Biezebos

Het jaarthema van de school OLVO Heist-Ramskapelle draait rond "Mossers in het Biezebos". Met andere woorden: milieuopvoeding in de klas.  Vandaag vrijdag 20 september is strapdag.  Alle boeboeks verzamelden vanmorgen om 8 uur aan de schoolpoort en deelden strapbandjes uit aan de leerlingen die zich inzetten om op een milieuvriendelijke manier naar school te komen. 
De kerndoelstelling van de Strapdag is het aanmoedigen van kinderen en ouders om zich op een duurzame en veilige manier naar school te verplaatsen. Duurzame mobilitieit in het woon-schoolverkeer verdient permanente aandacht. De dagelijkse functionele verplaatsing naar school te voet of met de fiets doen, heeft een impact op vlak van milieu, mobiliteit en het is bovendien gezond voor je kind! De Strapdag zet de leuke aspecten van stappen en trappen op een ludieke manier in de verf. Het is ook een manier om ouders en kinderen te sensibiliseren om na te denken over hun mobiliteitsgedrag. De Strapdag toont op een leuke wijze aan dat te voet of met de fiets naar school gaan bijdraagt tot een betere mobiliteit en verkeersveiligheid.

Arcadelaan maandag afgesloten

Naar aanleiding van de wegwerkzaamheden langs de Elizabetlaan zal op maandag 23 september de Arcadelaan afgesloten worden ter hoogte van de Elizabetlaan. Het zal niet mogelijk zijn om vanaf de Elizabetlaan in Duinbergen de Arcadelaan in te rijden. Wel kunt u vanuit de Arcadelaan de Elizabetlaan bereiken.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in de badstad vind je HIER

Knokke-Heist pakt uit met de City App

Binnenkort  lanceert het gemeentebestuur de City App. Door gebruik te maken van de nieuwste technologie voor smartphone en tablet is Knokke-Heist meteen ook een trendsetter in ons land. De bedoeling is om zich verder te profileren als kwalitatieve winkelstad.  De City App biedt inwoners en toeristen een snelle toegang tot allerhande informatie: even het weer checken, een parking vinden, een hotelovernachting reserveren, een kunstgalerie bezoeken, een evenement bijwonen…enz. Handelaars in Knokke-Heist kunnen zich gratis laten opnemen in de shopping lijst.  De lijst wordt onderverdeeld in heel wat categorieën zoals garages, wellness, mode, interieur, elektro, voeding, warenhuizen, restaurants, overnachtingen….enz. De mobiele applicatie Knokke-Heist is straks beschikbaar in de Apple Store en bij Google Play. De app biedt een schat aan informatie die toelaat om de badstad beter te ontdekken.  Zo geeft de applicatie een overzicht van overnachtingsmogelijkheden, shoppingadressen, galeries, bars en restaurants.

Geïnteresseerde handelaars kunnen het registratieformulier invullen. 

De Proefclub van De Snooker

De Snooker uit Knokke-Heist en Bierdegustaties.be slaan de handen in elkaar. Vanaf 14 oktober zal in De Snooker (Lippenslaan 63 te Knokke ) maandelijks een speciale bierdegustatie gehouden worden. Bierdegustaties.be geeft de nodige uitleg aan de lokale Proefclub en levert ook de bieren. Een club van amateurs en ervaren proevers zal iedere maand het “beste bier” verkiezen en dit aan de hand van verschillende criteria. Wens je ook deel uit te maken van de Proefclub ? Schrijf dan snel in want de plaatsten zijn beperkt (inschrijven kan op info@bierdegustaties.be)

Activiteiten Heyst Leeft

* Zondag 22  september  van 15u. tot 19u. “Seriekaarting” voor kippen in het uniek kader van de benedenzaal van museum Sincfala n.a.v. de tentoonstelling "Van Albatros Tot Zelzate". Bier en Plezier in Heist - inleg €3,00 p.p.
* Vrijdag 11 oktober “Kwisavond” 20u. zaal Ravelingen Heist. Deelname ploegen van 4 personen (€4,00 p.p.) iedereen welkom. inlichtingen, inschrijvingen jan.claeys2@telenet.be

* Zaterdag 12 oktober 19u.00 zaal Ravelingen Heist: "Feest van de 50-jarigen” geboren 1962 – 1963 (aperitief, soep, warm buffet, dessertbuffet) Indien u geen uitnodiging hebt ontvangen of kent u iemand die niet meer in Heist woont maar toch in aanmerking komt neem dan contact op met engelrelst.ronny@hotmail.com (0497 145273)

Musical Beauty and the Beast door Milo

Al vijf jaar brengt de Musicalgroep Milo in Knokke-Heist eigen en bestaande musicals op de planken in Scharpoord. Zo kon het publiek al genieten van prachtige producties zoals ' Het uur Nul', en Tim Rice & Elton John's AIDA. Toch is Milo nog lang niet uitgezongen. Meer zelfs: ze gaan steeds nieuwe uitdagingen aan en proberen elk jaar hun grenzen te verleggen. De te overwinnen opdracht die ze zichzelf dit jaar hebben gegeven is dan ook niet van de minste. Het meeslepende verhaal van Beauty and the beast als amateurgroep op de planken krijgen. Je kunt deze enthousiaste groep nog aan het werk zien op vrijdag 20 (vanavond) en zaterdag 21 september om 20 uur en op zondag 22 september om 14.30 uur in het Cultuurcentrum. 
Sinds oktober vorig jaar is deze sterke bende volop aan het repeteren met een cast van niet minder dan 46 getalenteerde kinderen, jongeren en volwassen, waarvan de jongste amper 6 is. Samen overwinnen ze stap voor stap elk moeilijk detail van deze intensieve productie. Dit alles onder begeleiding van een heus 15 koppig live orkest onder begeleiding van dirigent Davy De Smet. Naast de moeilijke zanglijnen en ingewikkelde danspartijen komt er in deze productie een extra wauwfactor bij. Milo zal zijn publiek namelijk verrassen met een waaier aan prachtige kostuums en decors, die voor de gelegenheid worden overgebracht vanuit het buitenland. Alles bij elkaar een ferme kluif voor het creatieve team onder leiding van de zusjes Inge en Lore Dobbelaere.
Musicalgroep Milo is één van de jongerengezelschappen die logistiek en financieel opgevolgd worden door het Cultuurcentrum Knokke-Heist. 

Tickets: 12 EUR – 11 EUR met studenten, leraren- of seniorenkaart – 9 EUR voor Uitpas, CJP en groep +10 personen. Cultuurcentrum Scharpoord, tel. 050 630 430, cc.ticket@knokke-heist

19.9.13

Generali Supercup Basketball 2013

De Generali Supercup vindt ook dit jaar weer plaats in Knokke-Heist en dit op zaterdag 28 september in Sporthal Stormmeeuw. Landskampioen en bekerwinnaar Oostende neemt het vanaf 20.30 uur op tegen bekerfinalist Okapi Aalstar. Meteen een heruitgave van de Generali Supercup 2012 toen de Ajuinen van de Zeekapiteins na een zinderende partij zegevierden. Ook deze uitgave beloven beide ploegen vuurwerk. 
Het Oostende van coach Dario Gjergja heeft met Brent Wright, Veselin Petrovic, Dusan Djordjevic, Quentin Serron, Belofte van het Jaar Jean Salumu, Wes Wilkinson en Khalid Boukichou nog vertrouwde namen in de selectie. Naast Ryan Thompson (ex-Okapi Aalstar), trok het nog onder meer het Belgische duo Niels Marnegrave en Pierre-Antoine Gillet aan. Ook de Amerikaan Jared Berggren en de Poolse internationaal en talent Mateusz Ponitka zijn nieuw bij de landskampioen. 
Het Okapi Aalstar van coach Brad Dean heeft ook nog bekende namen: Chris Young, John Tofi, Ster van de Coaches Derek Raivio, Lee Cummard ,Thomas Dreesen en Hans Van Langenhove. De jongeren Arne Steinbach en Naim El Khounchar worden definitief in de selectie opgenomen. Da’Sean Butler en Travis Releford zijn twee Amerikaanse nieuwkomers en de Amerikaanse Belg Ian Hanavan (ex-Leuven Bears en Antwerp Giants) is de laatste aanwinst van de Ajuinen. 
Op 28 september is er om 16 uur eerst de oefenpot tussen Leuven Bears en het Nederlandse Landstede Zwolle.

Tickets: Voorverkoop: 12 EUR (voor kinderen onder 12 jaar: 5 EUR) – Aan de deur: 15 EUR (voor kinderen onder 12 jaar: 7 EUR). Tickets zijn verkrijgbaar bij de deelnemende ploegen en in het cafetaria van sporthal De Stormmeeuw. 
Programma
16.00 u.: Stella Artois Leuven Bears - Landstede (Eredivisie Nederland)

20.30 u.: BC Telenet Oostende - Okapi Aalstar

Polderkind op JeugdSportDag

JeugdSportProject (jeugdsportdienst Knokke-Heist) had op 17 september een fantastische sportdag voorzien voor de kinderen van het 5de en 6de leerjaar Polderkind, samen met andere scholen uit Knokke-Heist. Onder politiebegeleiding reden de leerlingen met de fiets naar de verzamelplaats ‘Laguna’, waar ze in de voormiddag mochten proeven van skeeleren en krachtbal.. In de namiddag namen ze deel aan de fameuze DuoSprint. Zelfs turnjuf Valérie en juf Kristien stapten in een kajak en een gokart. 

Subsidie voor MUG-helikopter

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist heeft beslist om ook dit jaar de werking van de MUG-helikopter van het AZ in Brugge financieel te ondersteunen. Het West-Vlaamse heli-hulp project behoort tot de oudste van Europa. Ruim 35 jaar al wordt deze hulpdienst via de lucht aangeboden. De MUG-helikopter heeft een permanente beschikbaarheid tussen zonsopgang en zonsondergang. Er werd gekozen voor een relatief klein toestel met uitermate gunstige karakteristieken voor het landen in de interventiezone. De starttijd van de tweemotorige Ecureuil AS 355-F2 met kenteken OO-HSN ligt rond de 4 minuten na de oproep vanuit het hulpcentrum 100. In totaal voorziet Knokke-Heist een bijdrage van 8.431,5 EUR, dit is 0,25 EUR per inwoner.   

Congres over Europese Havenverordening

Voor de dokwerkers ligt het hete ijzer straks weer in het vuur. Op 11 oktober congresseren in Antwerpen de Europese Commissie, internationale havenjuristen, de betrokken Europese sectororganisaties en beleidsmakers over het nieuwe voorstel van Europese Havenverordening, ook bekend als 'Port Package III'. Het betreft een derde poging van Europa om de havensector te liberaliseren. Eerdere voorstellen uit 2001 en 2004 werden onder druk van de vakbonden weggestemd door het Europees Parlement. Het nieuwe voorstel regelt de toegang tot de markt voor goederenbehandelaars, passagiersterminals, loodsen, slepers, vast- en losmakers, baggeraars, ophalers van scheepsafval en leveranciers van scheepsbrandstoffen. Bovendien regelt het de tarifering van de havendiensten. Goederenbehandeling en havenarbeid zijn echter van sommige bepalingen vrijgesteld. Havenarbeid is momenteel in drie vierde van de EU-Lidstaten onderworpen aan een specifieke regulering. Het Belgische havenarbeidsysteem is het enige van de EU dat nog nooit ingrijpend werd gemoderniseerd.

Vastgoedsector niet blij met afschaffen woonbonus

Ook in Knokke-Heist is de vastgoedsector niet opgezet met het voorstel van Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche in verband met de “woonbonus”. De minister wil namelijk het systeem van de intrestaftrek afschaffen. Wie momenteel een tweede verblijf koopt aan de kust, de betaalde intrest in rekening brengen in de belastingen. De Vlaamse overheid heeft echter niet genoeg budget om de woonbonus in stand te houden. Een en ander staat in het document waarmee de Vlaamse regering de zesde staatshervorming voorbereidt. 

Hollandse Nieuwe straks niet meer Hollands

De Hollandse Nieuwe die volgend jaar ook op de maatjesparty’s in Knokke-Heist weer zal opgesoupeerd worden zal eigenlijk niet echt Hollands meer zijn. Op Vlaggetjesdag waait volgend jaar geen Hollandse driekleur meer op de haringvloot. De laatste Nederlandse haringschepen gaan namelijk varen onder de Britse vlag. De Scheveningse rederij Jaczon viste met de SCH22 en SCH23 als laatste nog onder Nederlandse vlag naar haring.  Maar dat zogeheten Wironspan, de Wiron 5 en 6, wordt Brits. Het gros van de nieuwe haring wordt trouwens al vele jaren door Noorse en Deense vissers aan de wal gebracht. Het procédé rond het kaken van de nieuwe haring blijft echter wèl Hollands.

18.9.13

Nieuwe start Danspaleis in Knokke-Heist

Op woensdag 2 oktober gaat de nieuwe reeks dansnamiddagen van start. Jean Vandevoorde brengt in Zaal Ravelingen te Heist een gezellige namiddag met dansmuziek voor iedereen. Deze dansnamiddag start om 14.30 uur en duurt tot 17.30 uur. Op woensdag 16 oktober spelen The Play Boys in Hof Ter Mude. De volgende danspaleizen zijn op woensdag 6 november met Roland De Ridder in Ravelingen, op 20 november met Duo Roland Keereman in Hof Ter Mude, op 4 december met Eddy Vroman in Ravelingen en op 18 december met Duo Real Time Band in Hof Ter Mude.  De danspaleizen kaderen in de ontmoetingsactiviteiten die het Cultuurcentrum organiseert in samenwerking met de Seniorenadviesraad van Knokke-Heist.

Tickets zijn op voorhand te koop in het Cultuurcentrum of aan de deur op de dansnamiddag zelf. Tickets kosten € 8 met Uitpas, € 9 voor 55 + en € 10 zonder kortingen.

Herfstrally Men-Team Ramskapelle

Op zondag 22 september organiseert Men-Team Ramskapelle met medewerking van het gemeentebestuur voor de 10dekeer een koetsenrally. Deze herfstrally is een bewegwijzerde tocht voor menners doorheen de gemeente en de aanpalende polders. De wandeling start tussen 10 en 11.30 uur in Westkapelle. De tocht loopt via Ramskapelle naar het strand richting Knokke. De rit over het strand bedraagt ongeveer 7 km. De totale afstand bedraagt ongeveer 32 km
Er zijn drie stops onderweg. Bij de eerste halte krijgen de menners een aperitief aangeboden. De tweede stop is voorzien aan de rand van het Zwin en omvat een lunch. Daarna rijden de menners over de dijken en de weidse polders in de richting van het Nederlandse Anna-Ter-Muiden.  

Voor de middagpauze wordt een deel van de Zwinlaan verkeersvrij gemaakt. Op die manier kunnen de paarden en koetsen stilstaan tijdens deze pauze. Ook is het uitzonderlijk toegestaan voor de gelegenheid om met de paarden op het gedeelte van het strand tussen het Heldenplein en het Albertplein te rijden.

Ter Duinen Campus Heist in het Nieuws

Project Eerste Wereldoorlog
De Ter Duinen Campus Heist  neemt deel aan een project rond de 100-jarige verjaardag van de eerste wereldoorlog. Het is een internationaal project met een Britse twinschool en eindfase is de aanleg van een tuin naast Buckingham palace in Londen, een tuin ontworpen door de Bruggeling Piet Blanckaert. De eerste activiteit wordt gehouden op 26 september om 11.30 uur aan Ruisseau Farm Cemetery in Langemark-Poelkapelle. Ze zullen daar de teksten die op vergankelijk papier zijn geschreven, tijdens een zelf ontworpen plechtigheid  vermengen met aarde van het kerkhof en dat in jute zakken scheppen. Onze Britse en Vlaamse jongeren zullen die zakken op 11-11-2013 plechtig afgeven aan de Menenpoort in aanwezigheid  van o.a. Minister-President Kris Peeters en leden van de Britse en Belgische Koninklijke familie. Nadien brengt het schip H.M.S. Belfast zijn kostbare lading  naar Groot-Brittannië. Op 11-11-2014 strooien de Vlaamse en Britse leerlingen de aarde van de jute zakken samen  uit in de Flanders Fields Memorial Garden aan het Guards museum in London.  De “memorial garden” – getekend door Piet Blanckaert- zal bestaan uit een rechthoek- symbool van de velden in Vlaanderen -  met een cirkel – symbool van de opening in het dak van de Meense Poort waar duizenden poppies uitvallen.
Kom op tegen Kanker
Op vrijdag 13 september verkochten de leerlingen van de Ter Duinen Campus Heist 800 plantjes ten voordele van Kom op tegen Kanker. Het is een jaarlijkse traditie dat de leerlingen en leerkrachten in de straten van Knokke-Heist en bij de warenhuizen azalea’s verkopen.  Daarmee wordt de organisatie “Kom op tegen Kanker” met € 5000 gesteund.

"Staf Steegmans & de Mogelijkheden" begint nieuwe Cultuurseizoen 2013-2014

Het nieuwe cultuurseizoen in Knokke-Heist begint met een Bang! Mathias Sercu kruipt op vrijdag 4 oktober opnieuw in de huid van zijn muzikale alter ego Staf Steegmans. Samen met zijn begeleidingsband "De Mogelijkheden" (met o.m. de flamboyante Maaike Cafmeyer)  neemt deze blond gepruikte showbizz-god je mee op een avondvullende trip doorheen de vreemde bochten van het levenslied. Alle clichés van de wondere wereld van smartlappen, disco en glitter passeren de revue en ook de obligatoire 'special guests' ontbreken niet op het feestje.  Wereldhits als ‘Guantanamera’, ‘Love Is In The Air’, ‘Only The Lonely’, ‘Daydream’, ‘You Were Always On My Mind’ en nog vele andere worden door "De Mogelijkheden" vakkundig verwerkt tot authentieke Nederlandstalige Staf Steegmans hits.
Vrijdag 4 oktober - 20 uur  Cultuurcentrum Scharpoord

Info en tickets: Scharpoord / T 050 630 430 / www.ccknokke-heist.be

Knokke-Heist Koerst nu vrijdagavond

De derde editie van de dames- en herenkoers Knokke-Heist Koerst vindt dit jaar plaats op 20 september. De start is voorzien om 17.30 uur aan Le Boudin Sauvage. De koers staat enkel open voor inwoners van Knokke-Heist, tenzij de kandidaat-deelnemers van buitenaf aangesloten zijn bij een Knokke-Heistse wieler- of triathlonvereniging. Schrijf u snel in: klik hier.

De koers omvat 12 ronden van 4,4 km voor de heren en 8 ronden voor de dames. De dames starten apart en dat geldt ook voor de deelnemers in de heren +45-categorie. De weersvoorspelling ziet er alvast optimaal uit: geen regen! Het parcours kunt u hier bekijken. De wedstrijd is ongeveer 51 km lang. Wijzigingen aan het parcours zijn nog mogelijk.

De winnaars krijgen een bijzondere wielertrui overhandigd: een turquoise trui voor de winnaar, een grijze trui voor de eerste plaats in de categorie +45, een paarse trui voor de eerste trui, een groene trui voor de snelste ronde, een bolletjestrui voor de beste klimmer en nieuw dit jaar, een blauwe trui voor de eerste Knokke-Heistenaar. Knokke-Heist Koerst is een organisatie van Le Boudin Sauvage en Knokse Bandencentrale.

Studente verzon overval

Twee jaar geleden deed een studente aangifte van een overval op straat bij de politie van Ottignies. Een groepje jongeren zou volgens de verklaring aan de haal gegaan zijn met haar tas, waarin onder meer een gsm ter waarde van 199 euro. Omdat de gsm verzekerd was kon het meisje met het pv in de hand een nieuw toestel krijgen. Er volgde echter een onderzoek. Onder meer bleek dat de ‘gestolen’ gsm nergens weer in gebruik genomen werd.  Later bleek dat het meisje haar gsm gewoon op straat verloren was bij een bezoek aan Knokke-Heist. Het toestel bleek door de politie in de badstad gevonden. Het meisje moest uiteindelijk toegeven dat ze de hele overval had verzonnen om een nieuwe telefoon te krijgen. De studente verscheen dinsdag voor de rechter in Wallonië voor valsheid in geschrifte, vervalsing en fraude.  Uitspraak op 14 oktober.

Duinbergenlaan vrijdag afgesloten

Op dinsdag 17 september werd naar aanleiding van werkzaamheden aan de nutsleidingen, de Achtmeilaan afgesloten ter hoogte van de zuidelijke rijbaan van de Elizabetlaan. Op vrijdag 20 september wordt nu ook de Duinbergenlaan ter hoogte van de zuidelijke rijbaan van de Elizabetlaan voor 1 dag afgesloten. In de Duinbergenlaan zal er op 20 september enkel nog plaatselijk verkeer toegelaten zijn tussen de Knokkestraat en de Elizabetlaan.

North Sea Challenge De Panne--Knokke-Heist

Nu zaterdag 21 september vindt langs de hele kustlijn de North Sea Challenge plaats. Het is de eerste editie van dit sportevenement voor het goede doel. Het opzet is simpel: na de start in De Panne hou je de zee links, wandelend, lopend, fietsend of met de mountainbike. De kleine Short Sea Challenge eindigt aan de Drie Gapers in Oostende. Wie meer uitdaging wil, gaat door tot de eindmeet in Knokke. De opbrengst gaat volledig naar Kom op tegen Kanker. Daniel Hendrickx, organisator van het evenement, had ooit het plan opgevat om samen met zijn vader een wandeltocht langs onze kust te maken. Kanker besliste er echter anders over. Als eerbetoon aan zijn overleden vader bokste Daniel met zijn vzw Walkabout de North Sea Challenge in mekaar.
“We willen vooral de nadruk leggen op sport en gezondheid”, zegt hij, “en met de opbrengst een goed doel steunen. Daarom spreken we ook een breed publiek aan want van De Panne naar Oostende fietsen, 30 kilometer, dat kan iedereen. Maar je kan ook de 70 kilometer naar Knokke lopen, dat is een uitdaging voor de echte sportfanaten.” En die zijn er blijkbaar want de teller staat al op 300 inschrijvingen. “Als het weer een beetje meevalt, moeten we aan 1.000 deelnemers raken.”

De Challenge begint op de Esplanade van De Panne. De Dynastielaan zal voor de gelegenheid afgezet worden voor de deelnemers. Het officiële startschot wordt gegeven om 9 uur maar wie wil, kan er al om 6 uur aan beginnen. Er is voor iedereen een zakje met eten en drank voorzien en langs het parcours zijn er bevoorradingspunten voorzien, waar je trouwens ook je fiets kan laten herstellen. Er zijn EHBO-posten in Oostende en Knokke en ook twee mobiele hulpploegen. De ultieme aankomstlijn ligt aan de Royal Belgian Sailing Club op het einde van de dijk in Knokke-Heist en blijft open tot middernacht. Inschrijven kan via de website www.northseachallenge.eu en info@northseachallenge.eu.

Strikte regels sandwichborden en terrassen in Knokke-Heist

De voorbije zomer waren er geregeld problemen met niet-vergunde of foutief geplaatste sandwichborden en andere publiciteitsborden aan horecazaken. Zo prijkten er tal van borden in de vorm van hotdogs en frieten voor de horecazaken, terwijl dit niet toegelaten is. Ook waren er problemen met losse tafels en stoelen, die daar niet mochten staan. Voor de duidelijkheid zetten we nog even op een rijtje wat er nu precies mag en wat niet. 
Sandwichborden
De politieverordening op de privatieve ingebruikname openbare weg van 24 maart 2010 bepaalt dat er enkel een sandwichbord geplaatst kan worden met de afmetingen 80 x 120 cm. Bovendien mag er enkel reclame op staan voor de eigen zaak. Ook mag er voor een zaak maar één sandwichbord opgesteld staan. Het bord dient op maximaal 1 meter van de gevel geplaatst te worden en er moet minstens een vrije ruimte van 1,5 meter overblijven op het trottoir. 
Tafels en stoelen
Uitbaters van horecabedrijven die op het niveau van de openbare weg liggen, kunnen een vergunning krijgen om een terras of windschermen te plaatsen, maar er zijn voorwaarden. Zo mogen de tafels, stoelen, bloembakken, parasols (en hun staanders) enkel op het terras of binnen de windschermen geplaatst worden. Alle objecten moeten overigens vrij zijn van elke vorm van publiciteit. Los geplaatste tafels, stoelen, plantenbakken… zijn dus ten allen tijde verboden.

The Zoute Grand Prix 2013

Knokke-Heist vormt van 10 tot 13 oktober al voor de vierde keer het decor van de Zoute Grand Prix. Liefhebbers van klassieke wagens, exclusieve bolides en ‘s werelds meest prestigieuze automerken mogen zich weer opmaken voor een autofeest en een society event met de nodige grandeur.
Parade van oldtimers
Organisator Zoute Events pakt dit jaar uit met een aantrekkelijk en gevarieerd programma. Van donderdag tot zondag kunt u doorlopend de Zoute Top Marques bezoeken. Deze permanente expositie biedt op 13 podia aan de Zeedijk (Het Zoute) en in de Kustlaan een overzicht van de nieuwste modellen van Alfa Romeo, Audi, Bentley, BMW, Ferrari, Fisker, Jaguar, Land Rover, Maserati, Mc Laren, Mercedes-Benz, Porsche en Rolls-Royce.
De Zoute Rally, een gechronometreerde oldtimerwedstrijd en een ballade voor classic cars, nemen eigenaars van exclusieve oldtimers op vrijdag en zaterdag mee doorheen het hinterland van Knokke-Heist. Langs het parcours zijn er verschillende view points waar u de 165 deelnemers met hun bolides, gebouwd tussen 1920 en 1965, in volle actie kunt bewonderen. Het vertrek- en aankomstpunt van de rally ligt op het Albertplein in hartje Het Zoute.
De Zoute Grand Prix wordt traditiegetrouw op zondag afgesloten met twee topevenementen. De internationale elegantiewedstrijd Zoute Concours d’élégance toont op de Fairway 1 van de Royal Zoute Golf Club een selectie van zeldzame voor- en naoorlogse wagens. Na de jurering en de prijsuitreiking worden de wagens rond 16 uur gepresenteerd op het Albertplein. Voor het slotakkoord zorgt de Zoute GT Tour. Deze parade van 150 moderne GT’s (jonger dan 20 jaar) start ‘s morgens vanop Kortrijk-Wevelgem Airport en komt vanaf 12 uur aan in Knokke-Heist. 
Primeur: veiling luxewagens
Om het imago van de Zoute Grand Prix extra glans te geven, is er (zoals eerder gemeld) op vrijdag 11 oktober voor het eerst een Zoute Sale by Bonhams. Deze veiling van klassieke luxewagens in samenwerking met het gereputeerde Britse veilinghuis Bonhams start om 18 uur en eindigt omstreeks 21 uur. Afspraak in de VIP-tent aan het Albertplein als u te vinden bent voor een interessante belegging. 


Foto’s: © Eventattitude/F.Blaise-J.Mahiels-R. de Borman

Bruinvis te vroeg voor de Zeebrugse havendag

Dinsdag werd volgens de Beheerseenheid van het Mathematisch Model van de Noordzee een levende bruinvis (Phocoena phocoena) opgemerkt in de haven van Zeebrugge. Meer bepaald werd het dier gezien in het Boudewijnkanaal ter hoogte van Metalunion. De bruinvis zette op dat moment koers richting Brugge. Een en ander betekent dat de bruinvis vermoedelijk gelijktijdig met een van de grote zeeschepen versast is naar de achterhaven. Dat was in maart en augustus ook al eens gebeurd met een bruinvis. Van de 141 bruinvissen die dit jaar op onze kusten zijn gestrand of in waterlopen werden opgemerkt waren slechts 18 dieren nog in leven. Dat was meestal het geval als ze in havens of grote rivieren terecht kwamen. 

17.9.13

Jong viooltalent tweemaal geselecteerd voor finale Belfiuswedstrijd

Maandag 9 september nam  Jeroen De Beer uit Knokke-Heist deel aan de muziekwedstrijd Belfius voor jonge solisten. Met werken van Mozart, Vitali en Devreeze kon hij zich selecteren voor de finale. Jeroen werd hierbij begeleid op de piano door Alain Reubens, leerkracht aan deKunstacademie Knokke-Heist en tevens inwoner van onze gemeente.
Vier dagen later, op 13 september stond Jeroen een tweede keer op het podium van de Belfiuswedstrijd, deze keer met zijn Trio Telepatico in de categorie kamermuziek. Dit ensemble bestaat uit Jeroen De Beer viool, Martijn Dendievel cello en Pieter-Jan Verhoyen piano. Met vertolkingen van Mozart, Denisov en Piet Swerts kon het trio ook hier een ticket voor de finale binnenhalen. 
Voor zijn beide deelnames ontving onze jonge inwoner heel wat lovende kritiek van de jury.
Jeroen is geboren in Knokke-Heist en volgde tot vorig jaar vioolles bij Karel Ingelaere aan het stedelijk conservatorium van Brugge. In 2012 werd hij toegelaten tot de jong talentklas van de Russische viooldocente Tatiana Samouil waar hij nu zijn vioolstudies zal verder zetten. Eind september start Jeroen zijn eerste Bachelor muziek aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen.
Jeroen is een gepassioneerd muzikant en volgt al jaren stages en masterclasses voor viool en kamermuziek in binnen –en buitenland, o.a. bij Natalia Lomeiko, Yossif Ivanov, Igor Tkatchouk, Jolente De Maeyer, Guido Deneve, Vegard Nilsen, Sigiswald Kuijken, Eric Sluys, Nationaal Orkest van België, Filharmonie Antwerpen, …e.a.

Cartoonfestival was weer zeer in trek

Het cartoonfestival, dat zondag z’n deuren sloot in Knokke-Heist,  verwelkomde deze zomer maar liefst 73.836 bezoekers.  Dat werd door de medewerkers alvast gevierd. Ook vielen weer mensen in de prijzen. De 9e weekprijs in de wedstrijd Rad van Liefde van het Internationaal Cartoonfestival  is gewonnen door Amry Frie uit Knokke-Heist. Zij wint een cadeaubon geschonken door Continental Tours in de Lippenslaan 8. Westkapellenaar Rik Verlinde mag zijn echtgenote verwennen met een cadeaubon geschonken door Lingerie Marie Paule in de Kustlaan 307-309. Uit de 1972 binnengebrachte kaartjes werd Bo Van Duysen uit Lokeren als winnaar getrokken voor de hoofdprijs geschonken door de gemeente Knokke-Heist. Hij ontvangt een geschenkkaart ter waarde van 250 euro. 

Nieuwe fase verdieping zuidelijke kaaimuur Albert II-dok

Nadat in juni in Zeebrugge de werken voor het verlengen van de zuidelijke kaaimuur in het Albert II-dok werden afgerond, gaan nu verdiepingswerken aan de oorspronkelijke kaaimuur van start. De verdiepingswerken hebben als doel het westelijke stuk van de zuidelijke kaaimuur te kunnen baggeren tot 17,5 meter diep, en dit over een totale lengte van 679 meter.
Met de werken in het Albert II-dok investeert Port of Zeebrugge in haar maritieme toegankelijkheid en een uitbreiding van de capaciteit. De schaalvergroting in de scheepvaart en de steeds groter wordende containerschepen stellen grote eisen aan havens en terminals qua diepgang en manoeuvreerruimte. De maritieme toegang is een speerpunt in de containerstrategie van Port of Zeebrugge en die moet veilig gesteld worden voor de toekomst.

“De voorbije jaren hebben wij heel wat werk verricht in het Albert II-dok om ons te wapenen voor de toekomst, meer specifiek voor de schaalvergroting in de scheepvaart. Ondertussen hebben we al een aantal fases succesvol afgerond. We zijn tevreden dat we nu weer een stap dichter zijn bij het eindresultaat.”, zegt Joachim Coens, CEO Port of Zeebrugge. 

JeugdSportProject DuoSprint uitgegroeid tot 3-daagse

Dit schooljaar pakt het JeugdSportProject in Knokke-Heist opnieuw uit met de 'keiplezante' en spetterende DuoSprint, een triatlonvariant voor duo’s waarbij ze samen moeten kajakken, gokarten en lopen.  Drie jaar geleden gaf de sportdienst voor het eerst de leerlingen van het 6e leerjaar de kans om kennis te maken met dit sportstimuleringsproject.  Dit sloeg meteen aan is nu zelfs zo populair dat het niet meer te organiseren viel op 1 namiddag. 
Het resultaat is de organisatie van 2 schoolsportdagen voor de 3e graad van alle lokale lagere scholen waarbij de DuoSprint een van de activiteiten is die de leerlingen voorgeschoteld krijgen.  Dit wordt aangevuld met initiaties in o.a. skeeleren, krachtbal, tennis, gymnastiek en tafeltennis.  Op dinsdag 17 september verwelkomt de sportdienst 210 leerlingen en op donderdag passeren er 230 leerlingen de revue voor een dolfijne sportdag. 
Morgen woensdag 18 september wordt de DuoSprint voor de middelbare scholen gehouden.  De 1e start is voorzien om 13.30 uur voor de leerlingen van de 1e graad.  Na 3 starten voor de 1e graad gaan de wedstrijden door met de 2e graad om 15.45 uur en tot slot de 3e graad en leerkrachten om 16.30 uur.  In totaal verwacht de sportdienst niet minder dan 180 deelnemers van het secundair onderwijs aan de start. 

Plaats van afspraak is domein Laguna Beach (Krommedijk); dinsdag en donderdag van 9.00 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 15.00 uur en woensdag van 13.30 tot 17.00 uur.  

Derde Verzet on Stage

Op zaterdag 21 september is Jeugdclub ’t Verzet in Knokke-Heist toe aan z’n derde ‘Verzet on Stage’. Lokale muzikanten treden op in de intieme sfeer van het jeugdcafé. Nadien kan er een jamsessie plaatsvinden met aanwezigen uit het publiek. Voor deze derde editie gaan we helemaal jazz en gipsy. De gasten op 21 september zijn Beranger Trio en Isle of Jazz.
Isle of Jazz is een nieuwe formatie: een jong dynamisch trio die de jazz standards in een funky jasje steekt. Mathias Vercammen (drums) en Alexander Schillewaert (bas) zorgen voor een stevige ritmesectie terwijl Matthias Rosseel ( gitaar) de melodieën speelt.
Het Beranger Trio begon aanvankelijk als pure navolger van de Hot Club de France. Een quintette die werd opgericht in Frankrijk in 1934 door gitarist Django Reinhardt en violist Stéphane Grappelli. De stijl waarin de groep speelde kreeg veel navolging en draagt nu dezelfde naam: Hot Club de France- stijl of gipsyjazz.
Ondertussen zijn er nog vele andere andere invloeden te ontdekken in hun muziek: zowel oude als nieuwe jazztunes, swing à la carte, latin bossa, Hongaarse gipsy , Franse musette alsook eigen composities. Met hun zonnig en origineel repertoire hebben ze hun eigen sound ontwikkeld die herkenbaar is vanaf de eerste noot
Praktisch: Inkom: GRATIS  Jeugdclub ’t Verzet – Duinenwater 45, 8300 Knokke-Heist
www.jeugdclubtverzet.be - www.facebook.com/tverzet

Muzikale ZondagBabbel over John Lennon

Op zondag 6 oktober kunt u in Knokke-Heist in de bibliotheek Scharpoord terecht voor een ‘ZondagBabbel’ met Robert Van Yper. Deze muziekfreak produceert muziek- en theaterprojecten en runt het boekingskantoor Backline, voor pop- en rockmuziek. In 2005 pende hij een biografie van John Lennon neer. De babbel kreeg dan ook het onderwerp ‘Imagine no John Lennon’. De toegang tot de ZondagBabbel is gratis, maar vooraf reserveren is gewenst. Het boek over John Lennon verscheen samen met een tribute cd, waarop muzikanten als Mauro Pawlowski, Axl Peleman en Jean Bosco Safari zich aan Lennon-covers waagden. Beide, boek en cd, werden enthousiast ontvangen. 
Het staat in het collectieve geheugen gegrift: de dag (8 december 1980) waarop Mark Chapman de ex-Beatle John Lennon dood schoot. Maar wie was John Lennon in het werkelijke leven? Voor velen is John Lennon dé persoonlijkheid van The Swinging Sixties, zelfs dé persoonlijkheid van de 20ste eeuw. Met zijn Beatles zorgde hij voor het beste amusement aller tijden. Met zijn solocarrière zorgde hij voor de meest controversiële acties. 
Wie is nu de echte Lennon: het vlotte tieneridool of de extreemlinkse barricadenbestormer? De Working Class Hero of de Vredesapostel? Het harde Revolution of het dromerige Imagine? En hoe zit het met Yoko Ono? Maakte zij de Beatles kapot, of was ze voor Lennon de redding? 
Aan de hand van songteksten, muziekfragmenten en soms gedurfde analyses vertelt Robert Van Yper (auteur van de biografie Lennon) het waarom en het hoe van de songs en de muziek en ontrafelt zo de mythe John Lennon. Ook Lennons minder bekende kant komt aan bod: zijn films, zijn literaire creaties, alsook zijn doorgedreven maatschappelijk engagement vol confronterende en vaak choquerende acties en meningen. Uit angst voor de invloed van Lennon mobiliseerde president Nixon de F BI en de C IA om hem het land uit te krijgen. Tevergeefs. Wie is die muzikant, dat hij zo gevreesd werd door het establishment? Met extra live muziek door Dr. Kloot Per W. 
Robert Van Yper is een rockliefhebber in hart en nieren. Voor de VRT maakte hij een 24-delige reeks over Rock and Roll. Het resultaat van zijn fascinatie voor die muziek is Rock it ! !! een Race met de Duivel, geschreven in 2002. Een geweldig boek over het ontstaan en de rootsjaren van de rock-'n-roll. In 2010 schreef Robert Van Yper ook nog samen met o.a. André Capiteyn het boek 40 jaar Gentse Feesten: een Trefpunt. 

Met hun goedlachse stijl en fijne humor weten ze het publiek steevast te boeien. Al hebben ze ook het talent om de toehoorders diep te ontroeren met ingetogen en intieme nummers.

TC Duinbergen presteert prima in eindrondes intergewestelijke interclub

TC Duinbergen zette in de voorbije dagen een aantal puike prestaties neer met 4 verschillende interclubploegen. Op donderdag 5 september zette kapitein Roland Mortier in de reeks Heren 65-1 in de 1/8 finale RTC Morlanwelz (Henegouwen) aan de kant met een bijzonder nipte overwinning: 3 matchen tegen 3, maar 7-6 in de beslissende tie-break.
Op 12 september hield die ploeg het in de finale tegen Bayard TC Dinantais zeer droogjes: zij haalden de ¼ finale binnen met een 6-0 winst. Te volgen volgende donderdag 19 september, uit tegen T.C. Emblem.
In de reeks Heren-2 wint de thuisploeg o.l.v. kapitein Philippe Stichelbaut de nationale titel van Tennis Bilzen met een ruime overwinning: 5-1.
In de reeks Dames-30/2, won de ploeg, aangevoerd door Annabelle De Lille op zondag 8 september de ¼ finale  thuis van TC Musson met 5-1. Vorig weekend rondden deze dames hun ½ finale af met een fel bevochten zege op verplaatsing van TC Odrimont (Waals-Brabant): 3/3 in de sets, 7-6 en 58-58 gelijk in de spelletjes. Finale uit, volgende zondag 22 september tegen TC Meerdal (Oud Heverlee).
De 4de topprestatie werd geleverd in de reeks Dames-40/afdeling 2 onder aanvoering van Sabine Slabbinck.
Op zondag 8 september haalden de dames thuis met slechts 2 punten verschil in de eindafrekening de ¼ finale. TC De Krekel uit Peer moest toen de duimen leggen. Vorige zondag, zetten zij na een bijzonder spannende ontmoeting op TC Ter Linden (Antwerpen) de stap naar eeuwige roem: zij spelen op zondag 22 september de finale tegen TC Witte Kaproenen (Deinze). 

Foto: Dames 40, reeks 2: de bezoekende ploeg TC Duinbergen, in sportief gezelschap van de ontvangende ploeg, TC Ter Linden (Edegem – Antwerpen)

Briljanten huwelijksjubileum Van Zandweghe-Van de Sompele

Op zondag 15 september vierden Camiel Van Zandweghe en Cecilia Van de Sompele hun briljanten huwelijksjubileum bij hen thuis in de Dahliadreef 12.  Het paar is lid van Ziekenzorg, OKRA en de Vereniging voor mindervaliden. Het koppel ontving uit handen van schepenen Ingrid Reubens en Kathleen van der Hooft een Senseo-toestel. 
Camiel is geboren te Westkapelle op 6 mei 1923. Hij komt uit een gezin met 9 kinderen.
Hij liep in zijn geboortedorp ook school bracht er zijn volledige jeugd door. Zijn vader was landbouwer. Camiel werd vrijgesteld van legerdienst. Na zijn schoolperiode is Camiel beginnen te werken bij zijn vader op de boerderij en later nam hij de zaak over. Het landbouwbedrijf was gevestigd in de Waterstraat 18. De familie Van Zandweghe heeft er gedurende 108 jaar gewoond. Het bedrijf ging over van grootvader op vader op zoon. 

Cecilia zag eveneens het levenslicht in Westkapelle op 15 maart 1928. Ze komt uit een gezin met 9 kinderen. Ze heeft haar jeugd doorgebracht in Westkapelle en is er naar school geweest. Ze heeft het lager middelbaar onderwijs doorlopen in de Maricolen in Brugge. Haar vader was landbouwer. Het gezin woonde in de Hazegrasstraat 1. Na haar schoolperiode heeft ze thuis geholpen en na haar huwelijk op 15 september 1948 werkte ze samen met haar man op de boerderij. Cecilia zong vroeger in het zangkoor ‘Zingend Samen’ van Westkapelle. Het paar heeft 8 kinderen, 23 kleinkinderen en 11 achterkleinkinderen.

16.9.13

Zeebrugge klaar voor Havendag 2013

Op zondag 22 september zetten alle Vlaamse havens de deuren open voor het publiek. Zeebrugge wist een bijzonder uitgebreid programma uit te werken voor de bezoeker. In het kader van de nakende Havendag organiseerde het havenbestuur van Zeebrugge deze voormiddag in het Vandammehuis een briefing voor alle deelnemende organisaties en bedrijven.
Voor de derde editie van de Vlaamse havendag heeft de haven van Zeebrugge heel wat steun gekregen van de bedrijven in het havengebied. Dankzij de inzet en de medewerking van deze bedrijven kan het havenbestuur een boeiend en gevarieerd programma aanbieden, met aandacht voor alle bezoekers, jong en oud. 
De centrale site van de Vlaamse havendag is gelegen aan de Vlaamse Visveiling. Daar is er voor de bezoekers een infobeurs met 17 standen. Bezoekers worden gevraagd om de wagen aan de site te parkeren en de bedrijven te bezoeken via de georganiseerde buslussen die aan de Visveiling vertrekken. Op elke bus is er een gids van de West-Vlaamse Gidsenkring of de Koninklijke Gidsenbond aanwezig die eventuele vragen over de haven kan beantwoorden. Wie met het openbaar vervoer komt kan aan het station van Zeebrugge een shuttlebus (elk uur) nemen tot aan de centrale site.
Aan de centrale site wordt ook randanimatie voorzien. Zo zijn er onder andere verschillende muzikale optredens, is er een knutselworkshop van het Kinderatelier en een demo van Bikte Trial, free running en BMX.
Het havenbestuur van Zeebrugge geeft de bezoekers van de Vlaamse Havendag in Zeebrugge speciaal de kans om het schip Polybotes te bezoeken. Polybotes is een estuair schip voor nieuwe wagens, container en high and heavy cargo en is de nieuwste aanwinst voor de haven van Zeebrugge.

De Vlaamse Havendag is een initiatief van de Vlaamse Overheid en moet de blik van de mensen op de havens verruimen. De haven van Zeebrugge hoopt op de talrijke aanwezigheid van allen die de haven beter willen leren kennen. Iedereen welkom op zondag 22 september vanaf 10u! Het hele programma vind je viawww.vlaamsehavendag.be

Eedaflegging bij lokale politie Damme/Knokke-Heist

In het stadhuis van Damme heeft Kim Demeester donderdag de eed af in handen van burgemeester Lippens. De 28-jarige boekhouder gaat aan de slag bij de dienst Financiën van de lokale politie Damme/Knokke-Heist. Op de foto hiernaast: korpschef Etienne Stockx en boekhouder Kim Demeester. 

Verleng je vakantie

Kinderen en jongeren kunnen hun vakantie verlengen door in te schrijven voor de Kinder- en Jeugdjury van Knokke-Heist. Lezen is namelijk vakantie in je hoofd. Ontdek nieuwe landen, beleef wilde avonturen of neem een duik in de tijd. Met het lezen van boeken kruip je in het lichaam van de boekenfiguren en ben je altijd op reis… en dus op vakantie! Wie graag een permanent vakantiegevoel wenst, maakt zich best lid van de Kinder-en Jeugdjury (KJV). De (KJV) is de jeugdigste, grootste en leukste leesclub van het land voor al wie tussen 4 en 16 jaar is. 
Je maakt er kennis met boeken waar prachtige prenten en zinnen in staan. En je mag er je eigen oordeel over geven. Van oktober tot maart kom je 1 maal per maand samen in de bibliotheek. Als jurylid lees je 10 geselecteerde, verrassende en recente boeken. 
Wanneer je ingeschreven bent, ontvang je een brief met informatie en een uitnodiging voor de start op zondag 22 september. Inschrijven kan bij bibliotheek Scharpoord tel. 050/630 400 of via e-mail naar ann.foulon@knokke-heist.be.


Meer informatie kun je ook vinden op www.kjv.be.  

Voetbal in de regio

In Eerste Provinciale: FC Knokke – Oostnieuwkerke 0-0. Doorlopend kende Knokke veldoverwicht zonder dat in doelpunten te kunnen omzetten.
Tweede Provinciale A: Diksmuide – Westkapelle 1-5. Westkapelle werd daardoor gedeeld klassementsleider.
Jabbeke – Heist: 2-2.
Derde Provinciale A: Bredene-Zeebrugge: 6-0

Oostkamp – Moerkerke: 4-0

Hondenplas- en Zeeluchtbestendige vlaggenmasten in Knokke-Heist

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist koopt binnenkort nieuwe vlaggenmasten aan om alle aangetaste masten te vervangen. Veel vlaggenmasten vertonen vandaag ernstige gebreken. Ze zijn veelal meer dan twintig jaar oud en niet bestand tegen zeelucht en hondenurine. De nieuwe masten zijn dat wel en hebben bovendien een gevoelig lagere kostprijs: ongeveer 750 euro per stuk (in vergelijking met 1.100 euro). Door alle aangetaste masten in één keer te vervangen, hoopt het gemeentebestuur om de aankoopprijs nog lager te krijgen.
De gebreken aan de bestaande vlaggenmasten situeren zich vooral in de onderste gedeeltes van de mast en zijn dus te wijten aan de zeelucht en hondenurine. Eerder was het al nodig om vijf masten aan de BoraBora weg te nemen. Momenteel zijn er nog een dertigtal stuks die ernstig aangetast zijn en op korte termijn vervangen moeten worden omwille van de veiligheid. De resterende twintig zijn eveneens aangetast en moeten wellicht binnen de twee jaar vervangen worden.

Het nieuwe model kost niet alleen minder, maar krijgt op voorhand een behandeling tegen corrosie door hondenurine. Er heeft een tijd lang een testmodel gestaan ter hoogte van het Rubensplein en de resultaten hiervan waren erg gunstig. 

Den Halven van Damme

Onder de deelnemers en toeschouwers van Den Halven van Damme ook heel wat Knokke-Heistenaars. Het is bij veel wind en vaartwater van 16 graden uiteindelijk Michael Van Cleven uit Assebroek geworden die zondag de tweede editie van deze halve triatlon op z’n naam heeft gezet. Van Cleven liet na 2 km zwemmen, 93 km fietsen en 19 km lopen Stenn Goetstouwers en Wouter Monchy achter zich. Tieltenaar Kris Steyaert (DVB) en Izegemnaar Pieter Vanhee (EFC-ITC) vervolledigden de top vijf.


Foto’s van de hand van Christel Bedert kun je HIER bekijken.

Lezing poolreiziger Sam Deltour over durven dromen en leven

Op zaterdag 5 oktober organiseert de Gezinsbond Knokke in CC Scharpoord om 20 uur een lezing met Sam Deltour, poolreiziger en arts in opleiding. Hij vertelt er over “durven dromen – leven met de lokroep van avontuur”. 
Sam Deltour (geboren in 1985) bracht samen met Dixie Dansercour op de Zuidpool de langste expeditie in volledige autonomie ooit tot een goed einde. Zijn levensmotto is: “Als je het pad van je diepgewortelde levensdromen volgt, is niets onmogelijk. Motivatie en de wil om de nodige offers te brengen, zijn de ankers die je verbeelding vormgeven.” 
De jonge avonturier weet hoe belangrijk het is om steeds de eigen levensdromen na te streven en wat het belang is van motivatie in dit verhaal. Het is een avond voor durvers, dromers, jonge gasten met diepgewortelde levensdromen. Maar ook voor ouders, pedagogen en iedereen die met jongeren werkt zodat ze overtuigd worden van het feit dat positieve motivatie de beste manier is tot slagen. Hoe onwaarschijnlijk het idee ook is. 
Deltour: “Negentig dagen in de grenzeloze witte woestijn van Antartica hebben me veranderd. Antartica is een andere planeet. Er gelden andere wetten. Er is geen dag en geen nacht. Er is geen binnen en geen buiten. Er is geen tijd. Alles is wit. Alles is vijandig. De zon brandt je huid kapot. De kou nestelt zich genadeloos in je beenderen. De wind heeft venijnige tanden en eet je bij momenten levend op. Zo ga je alles vanuit een uniek perspectief zien, zo komen er diepe inzichten; Het leven krijgt opnieuw contrast.” 
Tickets kunt u bestellen via CC Scharpoord – T 050 630 430 - cc.ticket@knokke-heist.be.

Toegangsprijs: 5 euro voor leden van de Gezinsbond en uitpas, 8 euro voor niet-leden.

Litouwer wint Kustpijl in Heist

Egidijus Juodvalkis heeft zaterdag zijn ploegmaat Kevin Claeys opgevolgd op de erelijst van De Kustpijl in Knokke-Heist. In barre omstandigheden was de Litouwer de snelste van vijf koplopers. De West-Vlaming Artur Vanoverberghe moest vrede nemen met een 5de plaats. Van bij de start was het pompen of verzuipen  in De Kustpijl en barstte het peloton in verschillende delen. Halfweg koers reed een kopgroep met Kevin Verwaest, Kurt Hovelijnck, Maarten Craeghs, Jonathan Dufrasne, Boris Dron, Frank Niewold,  Brian Vangoethem en Peter Koning voorop.  In een ruime achtervolgende groep bepaalden  Topsport Vlaanderen- Baloise en Accent Jobs – Wants de cadans. Na 140 kilometer kregen we een algehele hergroepering.  De eerste 3  koersuren werden,  ondanks de slechte weersomstandigheden, afgewerkt tegen een razendsnel gemiddelde van 47,2 kilometer per uur. Ook in volle finale viel de wedstrijd niet meer stil. Op 3 ronden van het einde ging de Fransman Florian Senechal er vandoor.  De West-Vlaming Artur Vanoverberghe, de Litouwer Egidijus Juodvalkis en de Nederlanders  Tom Vermeer en Brian Vangoethem gingen in de achtervolging. De achtervolgers vatten de koploper even later bij de lurven. Het vijftal ging met een geruststellende voorsprong van 45 seconden de laatste 10 kilometer in. In de sprint was  Juodvalkis de snelste van de koplopers.  Senechal werd tweede en de sterk fietsende Vangoethem nam beslag op de derde plaats. Vanoverberghe werd vijfde en greep naast het internationaal getinte podium.
De volledige uitslag vind je HIER.

Van der  Auwera triomfeert in Nieuwelingenkoers
Gilles Van der Auwera was in Heist de beste in de Nieuwelingenkoers in afwachting van De Kustpijl. De jongeman uit Geel was sneller dan Daan Farrazijn en Bert Bonne in een groepspurt.

De volledige uitslag vind je HIER
Zie fotoreportage

15.9.13

Groepsuitstap naar Camp Nou!

Zaterdagmorgen zijn leden van de Penya Barcelonista Knokke-Heist voor een weekendtocht afgereisd naar Spanje. De bedoeling was uiteraard om zaterdagavond de wedstrijd Barça-Sevilla bij te wonen... De groep bestaat uit 4 bestuursleden en 19 leden van de Penya vereniging. Ze arriveren maandag terug in Knokke-Heist. Iedereen keek ernaar uit want voor velen was het hun eerste keer bezoek aan het Camp nou stadion. Uiteindelijk kregen ze waar voor hun geld want het was een spannende wedstrijd tot in blessure tijd toen Alexis het winnend doelpunt maakte. “De Knokke-Heistse supporters waren meteen door het dolle heen” zegt Daniel Vanderhust. 

Knokke-Heistse golfwagentjes in trek bij senioren

Afgelopen week zijn senioren van een residentie uit het binnenland in Knokke-Heist de golfkarren van Invest-Mobile kommen uittesten. De oudste bewoonster was 86 en denkt dat een golfkar een prima aanwinst is om makkelijk boodschappen mee te doen. Boven de apotheek van Bart Hellings en Lieve Swijzen in Herentals zijn acht seniorenflats ingericht. Omdat ver stappen voor de bewoners steeds moeilijker wordt werden in de badstad golfwagentjes uitgetest. De resultaten waren dermate bevredigend, dat onmiddellijk een golfwagentje werd besteld voor de residenten. Het wagentje zal een bijkomend hulpmiddel worden, zeker wanneer er eind dit jaar nog zeven seniorenflats bijkomen. De bewoners zijn nu al aan het afspreken hoe en waar ze naartoe zullen gaan.

Grote reddingsoefening in Zeebrugge

Op het strand van Zeebrugge, in de omgeving van de Radarcentrale, Westelijke Havendam, wordt op vrijdag 20 september, op initiatief van gouverneur Carl Decaluwé, dit jaar voor de derde keer een reddingsoefening aan de kust georganiseerd. De oefening wil binnen de ‘Afsprakenregeling voor reddingen aan de Belgische kust’ de alarmering van de interventiediensten en de onderlinge communicatie tussen de diensten aan land, op zee en in de lucht testen.

De oefening in Zeebrugge vindt plaats op een moment waarop er niet langer strandreddingsdiensten actief zijn. Dit geeft meteen een andere insteek aan de oefening. Tijdens de oefening is er ondersteuning van onder andere de Seaking van de luchtmachtbasis Koksijde, de brandweerdienst van Brugge, de ambulancedienst van Knokke-Heist, de MUG Blankenberge, de scheepvaartpolitie, de DAB-vloot en de Vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst (VBZR). 

Einde Dalkia-oven in zicht?

In het vergunningsdossier van Dalkia in Knokke-Heist, de kleinste restafval-verbrandingsinstallatie in Vlaanderen, heeft Ovam, de afvalstoffenadministratie, negatief geadviseerd. Het is nu uitkijken wat de West-Vlaamse deputatie zal beslissen. Langs de Sluisstraat staat de kleinste restafval-verbrandingsinstallatie in ons land. Met een capaciteit van nauwelijks 37 500 ton per jaar, een rookgasreiniging die niet aangepast is aan de huidige normen en weinig energierecuperatie, is er vermoedelijk weinig toekomst weggelegd voor de verbrandingsoven. Toch heeft uitbater Dalkia een nieuwe milieuvergunningsaanvraag ingediend. Daarnaast is er ook een ander argument: vlakbij, in Brugge, bevindt zich de restafvalverbrandingsoven van IVBO. Deze oven kampt met een structurele overcapaciteit, en zou dus zonder probleem het afval kunnen verwerken dat nu in Knokke-Heist wordt verbrandt. Het is nu wachten op de beslissing van de deputatie.

Postzegelliefhebbers kunnen hartje ophalen in Knokke-Heist

De Afdeling Knokke-Heist van de Koninklijke Vlaamse Postzegel Bond staat open voor alle postzegelverzamelaars. De vergaderingen vinden telkens plaats op iedere 3de en 5de donderdag van de maand. U kunt er terecht vanaf 19 uur. De eerste afspraak staat genoteerd op 19 september. Bent u liefhebber? Kom dan zeker uw hartje ophalen tijdens de bijeenkomsten en geniet van de gezellige sfeer tussen de verzamelaars. Dit jaar staan verder nog volgende bijeenkomsten op het programma: 17 oktober,  31 oktober,  21 november en 19 december. Ook de data voor volgend jaar zijn al bekend: 16 januari,  30 januari,  20 februari,  20 maart,  17 april,  15 mei,  29 mei en 19 juni.


Vergaderlokaal Chalet Suisse, Elizabetlaan 321, 8300 Duinbergen. Er is parking ter plaatse voorzien en de tramhalte is op wandelafstand (500 m vanaf de halte kerk Duinbergen en dan richting Heist of halte Heist en dan richting Knokke). Bijkomende info bij de voorzitter: Pierre Cumps, Vardenaarspolder 2 – tel: 050 62 98 09 of de secretaris: Luc Van Rillaer, Nestor de Tièrestraat 21 - tel: 050 62 35 69