4.8.07

Kusttournee Miss Belgian Beauty afgerond

Zopas werd de Kusttournee van Miss Belgian Beauty afgerond. De tocht bracht de kandidaten daarbij naar Knokke-Heist en 14 andere badplaatsen. In Heist lieten de meisjes zich ondermeer fotograferen bij het Boerenhof. Ook op diverse andere plaatsen konden de badgasten nader kennismaken met de 'resterende' finalisten die op 20 oktober in het Casino Knokke hopen mee te dingen naar het kroontje van Miss Belgian Beauty 2008. De groep onder leiding van organisator Ignace Crombé logeerde heel die periode in Hotel José te Blankenberge van waaruit het gezelschap met ook de regerende Miss Belgian Beauty Anne-Marie Ilie, elke dag met een opvallende gepersonaliseerde autocar op promotour vertrok naar telkens 2 populaire Belgische badsteden. Daar konden de finalisten zich telkens aan het publiek voorstellen met een persoonlijke presentatie, een korte modeshow en het brengen van enkele choreografieën. De Kusttour werd dit jaar afgewerkt met de 17 overblijvers van de “Zilveren 20” nadat kandidate 3, Céline Boudin uit Charleroi en kandidate 20, de roodharige Sophie Van den Bergh uit Ekeren (die zich eerder dit jaar fel deed opmerken door haar overnachting in het Big Brother-huis) zich om persoonlijke redenen uit de wedstrijd teruggetrokken en de in opspraak geraakte Luikse Aurelie Delvaulx eerder al door de organisatie zelf uit de wedstrijd was gezet.

Slechte dag voor Lombaerts Zenit

FC Zenit kan de koppositie in de Russische competitie voorlopig vergeten. De ploeg van coach Dick Advocaat verloor zaterdag met 4-2 van Dinamo Moskou, waardoor het blijft steken op de tweede plaats. De achterstand op koploper Spartak Moskou, dat bovendien één wedstrijd minder speelde, bedraagt twee punten.Dinamo kwam al snel op voorsprong via Denis Kolodin, maar Zenit toonde karakter. Goals van Anatoli Timoschuk en Fatih Tekke bezorgden de ploeg van Advocaat een 1-2 voorsprong, maar hierna was de pijp leeg bij de ploeg uit Sint-Petersburg. Via treffers van nogmaals Kolodin, Danny en Pimenov werd het 4-2. Dinamo staat nu derde, één punt achter Zenit. Beide teams kunnen dit weekend echter nog een plaats zakken, wanneer FK Moskou drie punten weet te pakken. Knokke-Heistenaar Nicolas Lombaerts werd zaterdag in de 78ste minuut vervangen door Igor Denisov.

De Russische zondagskranten waren alvast niet mals voor Zenit. Vooral de verdediging -met 26 'doorgelaten' ballen- kreeg het in de pers zwaar te verduren. Onder meer de tweede handfout van Lombaerts werd op de korrel genomen. Eerder had de Knokke-Heistenaar trouwens aan journalisten in Moskou gezegd dat de verdediging van Zenit vrij "ongecoördineerd" te werk gaat.

Dick Advocaat snel weg bij Zenit?

Inmiddels neigt Dick Advocaat neigt sterk naar het voortzetten van zijn trainerscarrière als bondscoach. De Haagse oefenmeester ziet zichzelf niet nogmaals als clubcoach fungeren. 'De Kleine Generaal' haalde ruim een maand geleden Nicolas Lombaerts naar Zenit St. Petersburg. Het goedbetaalde maar intensieve karwei valt hem echter zwaar: "Dit is de zwaarste baan als trainer ooit. Een jaar in Rusland voelt als tien jaar elders", zegt Advocaat in De Telegraaf. De toekomst van de voormalig bondscoach van het Nederlands Elftal in Sint Petersburg is nog ongewis: "Als we niet als eerste of tweede eindigen, ben ik sowieso weg. Verder wil ik niet te veel over de toekomst praten. Dat wordt me hier niet in dank afgenomen."Wel is Advocaat duidelijk in zijn keuze wat betreft toekomstige aanbiedingen. "Dit is waarschijnlijk mijn laatste baan als clubtrainer. Het lijkt me mooi om een leuke klus als bondscoach te aanvaarden. Er zijn een paar mogelijkheden. En Australië is er wellicht één van."

Seakings in actie

Ondanks het mooie begin van augustus is er deze zomer flink minder volk aan de kust dan in 2006. Toch raakten ook nu weer heel wat mensen in moeilijkheden. Van Knokke-Heist tot De Panne moesten de Seakings uit Koksijde herhaald in actie komen. Sinds 1 januari heeft de Seaking al 39 interventies gedaan en 15 personen opgepikt voor een snelle evacuatie naar het ziekenhuis. In 2006 waren er begin augustus al 50 tussenkomsten geteld. De Seakings hebben sinds hun oprichting in 1976 in totaal al 2.347 oproepen beantwoord.

Ruzie ontaardt in schietpartij

Op het terras van een bekend café langs de Damse Vaart in Damme, heeft zich vrijdag in de late namiddag een vecht- en schietpartij voorgedaan. Volgens ooggetuigen waren enkele garagehouders na een gemiste autodeal stevig op de vuist gegaan. In totaal zeven personen raakten betrokken bij het gevecht. Toen de politie van Knokke-Heist ter plaatse kwam, zetten zij het op een lopen. Op dat moment werd een schot gelost in een groepje van vijf. De politie heeft bloedsporen en één lege huls van een pistool aangetroffen. Er moet iemand gewond zijn geraakt maar een speractie heeft tot gisteravond niets opgeleverd. De politie is op zoek naar twee garagisten uit de buurt van Damme-Brugge. Beiden zijn door getuigen herkend.

3.8.07

Actieplan 'Koninklijke Baan'

Het provinciebestuur is bezig met een verkeersstudie over de kustweg van Knokke-Heist naar De Panne. Alle aspecten worden bekeken: vervoer, fietsverkeer, natuur, cultuurhistorische waarden en landschap. Het gemeentebestuur van Knokke-Heist vindt het echter jammer dat het niet van in het begin bij de studie betrokken was. De Elizabetlaan drukt een belangrijke stempel op de gemeente. De badplaats heeft over deze invalsweg zelf ook al heel wat studiewerk verricht, en visies ontwikkeld. Zo wordt de rol van de tram, die met name Heist en Duinbergen op een gevaarlijke en hinderlijke manier doormidden snijdt, door Knokke-Heist allang gecontesteerd. Het gemeentebestuur zal de eerste resultaten van de studie grondig onderzoeken en zeer beslist de nodige bemerkingen maken.

Gezamenlijk AX-standpunt


Knokke-Heist en Damme hebben vrijdag een gezamenlijk standpunt geformuleerd over de AX. Dat is de geplande verbindingsweg tussen Zeebrugge en de expresweg (N49) naar Antwerpen. Beide gemeenten hebben gekozen voor variant 4; een tracé dat de onteigeningen ter hoogte van de Oostkerkestraat tot een minimum beperkt en voldoende afstand houdt ten opzichte van de dorpskern van Westkapelle. De verkeersafwikkeling voor de AX mag in geen geval leiden tot opstoppingen op de N49. De veiligheids- en hulpdiensten moeten bovendien over een vlotte verbinding beschikken over het grondgebied van beide gemeenten, ook tijdens de werkzaamheden. Damme en Knokke-Heist dringen bij de hogere overheid ook aan eerst de ventwegen en overbruggingen aan te leggen zodat omwonenden en landbouwers bij de aanleg van de eigenlijke AX vlot hun woning of bedrijf bereiken. Vooraleer de AX wordt gerealiseerd, moet eerst de N49 omgevormd worden tot een volwaardige autosnelweg. Beide besturen wensen ook specifieke aandacht voor het lokale fietspadennet. In Westkapelle moet een berm de inwoners behoeden voor geluidsoverlast. Damme en Knokke-Heist zijn het er ook over eens dat de Heistlaan aangetakt moet worden op de ovale rotonde (ovonde) in de achterhaven. Ten slotte moeten de natuurcompensaties die het Agentschap Natuur en Bos vragen, buiten het grondgebied van Knokke-Heist en Damme gezocht worden.

Echte zomerse drukte

Donderdag en vrijdag werd de Toeristische Dienst in de badstad overstelpt met aanvragen van toeristen die het weekend in de badstad willen doorbrengen. Onmiddellijke aanleiding waren de bijzondere gunstige weersvoorspellingen. Zeer snel waren de middenklassehotels zo goed als volzet. Enkel in het duurdere segment was er vrijdag nog plaats. . "De weekends in juli waren ondanks het wisselvallig weer ook goed, maar nu komt de echte drukte op gang", luidde het bij Toerisme Knokke-Heist. Naast de verhuringen doen ook de kampeerterreinen in de badstad goede zaken. Verder worden het hele weekend massaal dagjesmensen verwacht. Er worden trouwens een aantal extra treinen ingelegd naar diverse bestemmingen aan de kust. Voor het eerst deze zomer zal dus ook het strand op volle toeren draaien.

Baai van Heist beperkt toegankelijk

Vanaf nu zijn de Vlaamse natuurreservaten 'De Baai van Heist' en 'De Kleiputten' opengesteld voor het publiek, maar dat gebeurt op een meer gecontroleerde wijze dan anders in augustus. Dat komt omdat op de broedsite van de dwergsternkolonie nog steeds heel wat niet-zelfredzame dwergsternjongen verblijven. Volgens een besluit van de Vlaamse overheid moeten in dit geval menselijke activiteiten met een sterk verstorend karakter bij de broedkolonies worden vermeden. De natuurwachter en een jobstudent zullen de bezoekers zoveel mogelijk omleiden van het gebied waar de broedvogels zich ophouden naar minder kwetsbare zones in het natuurreservaat. Bovendien zal de toegang ter hoogte van de observatiehut langs de oostelijke strekdam van 19 tot 9 uur gesloten worden om nachtelijke verstoring zoveel mogelijk te beperken.

Stand Up peddelboarding

Met het mooie weer kan men dit weekend ook volop genieten van de watersport in de badstad. Volgens Surfers' Paradise is "Stand Up peddelboarding" de allernieuwste vorm van golfsurfen die men kan beoefenen in Knokke-Heist. Het "Stand Up Peddelboard" is een grote volumineuze versie van het bekende golfsurfboard. Je kan erop staan en met behulp van een lange peddel door de branding raken. Daar is het dan wachten op een zogeheten'set'. Maar dankzij de peddel kan men veel vroeger een golf nemen dan in liggende positie. De grootte van het board, maken deze sport uitermate geschikt voor de Belgische kust waar de surfcondities niet altijd optimaal zijn.

Struisvogeltjes geboren

In Sluis zagen vrijdagmorgen twee jonge struisvogels het levenslicht. Dat gebeurde op de struisvogelboerderij Monnikenwerve langs de Hogeweg vlak over de grens ter hoogte van Westkapelle. De eieren zijn uitgekomen zonder dat er een broedmachine aan te pas is gekomen. Dat komt in onze regio zelden of nooit voor omdat het normaal te koud is. De struisvogelmoeder broedt momenteel nog op acht andere eieren. De kersverse kuikens mogen volgende week naar buiten en dan kan het publiek ze bekijken.

Lombaerts toch in het veld tegen Dynamo

De Russische topploeg Zenit zal zaterdag dan toch Nicolas Lombaerts opstellen in het treffen tegen Dynamo in Moskou. De uit Knokke-Heist afkomstige verdediger raakte een paar weken geleden gekwetst tijdens de eerste wedstrijd die hij voor z'n ploeg in Sint-Petersburg speelde. Tot woensdag vreesde men Lombaerts niet te kunnen opstellen. Donderdag heeft hij echter normaal getraind zodat coach Dick Advocaat vrijdagochtend groen licht gaf. De kleine kwetsuur aan het been van Lombaerts blijkt geen probleem meer te zijn. "M'n been doet geen pijn meer, maar de fysische conditie is niet honderd percent. Ik heb een zwaar jaar achter de rug" verklaarde Lombaerts vrijdagmorgen aan het blad 'Soviet Sports' (Советскому Спорту). Hij zal zaterdag om 14u dan ook aantreden in de wedstrijd tegen Dynamo. Zenit staat tweede in het klassement, na Spartak. Dynamo staat vierde.

2.8.07

Duitse Bundesliga Volleyteam traint in Knokke-Heist

De schitterende sportfaciliteiten in Knokke-Heist trekken deze zomer alvast niet alleen topvoetbalploegen en internationale scheidsrechters aan. Momenteel doet ook de Volleybal-Elite uit de Duitse Bundesliga onze badstad aan. Het gaat om de eersterangsploeg uit Moers. Daarbij verblijft niet alleen de eerste ploeg van Moers in Knokke-Heist, ook meerdere jeugdteams van de verenigingen trainen momenteel in de badstad. Onder hen ook drie meisjesvolleybalploegen. De grote groep volleyballers is regelmatig op het strand, in de duinen en ook in de Stormmeeuw te zien. De Duitse eersterangsploeg is momenteel nog op zoek naar een waardige tegenstander om een oefenpartij te spelen. Twee mogelijke kanshebbers zijn volleybalploegen uit Maldegem en Brugge.

Meer moderne kunst op Art Nocturne

Met de opening van de Art Nocturne beurs staat Knokke-Heist vanaf zaterdag in het teken van kunst en antiek. Bij deze 32ste editie krijgt vooral de moderne kunst extra aandacht. Vanaf 4 tot 15 augustus stellen zo'n 50 handelaars hun beste kunst en antiek tentoon in Scharpoord. Bezoekers kunnen er elke dag terecht tussen 16 en 22 uur. Het evenement, dat bij de belangrijkste zomerbeurzen van Europa wordt gerekend, trekt elk jaar meer dan 10.000 bezoekers. Volgens organisator Gil Tuteleers groeit de vraag naar moderne kunst voortdurend. Daarom werd dat aanbod verruimd. "Zo brengt de Francis Kyle Gallery uit Londen recent werk van de Nederlandse acteur-kunstenaar Jeroen Krabbé. Dat is een première voor België. Galerie Jamar uit Antwerpen toont verder prachtig werk van Panamarenko." Het antiekgedeelte toont meubilair uit onder meer Nederland, Frankrijk, Engeland en Italië, en dat van de haute epoque tot art noveau en art deco.

Ook kustbus in trek

Niet alleen de kusttram heeft deze zomer meer passagiers vervoerd tussen Knokke en De Panne. Ook de kustbus "Lijn 14" die wordt ingezet tussen het station van Knokke en Breskens blijkt bijzonder populair te zijn. De uitbater, het vervoersbedrijf Veolia, meldt dat in de maand juli ruim 22.000 passagiers werden geteld die tussen Zeeuws-Vlaanderen en onze badstad gebruik maakten van de bus. Veel toeristen in de Zeeuwse badplaatsen brachten vanwege het minder goede weer met de kustbus een bezoekje aan Knokke-Heist, waar ze altijd kunnen rekenen op topattracties. De gratis kustbus heeft halteplaatsen bij campings en andere toeristische voorzieningen. De lijn wordt onderhouden in opdracht van de VVV in Sluis en voor een deel betaald door accomodaties langs de kust. Twee jaar geleden leek de kustbus nog op sterven na dood.

Goede suikerbietenoogst in het verschiet?

Landbouwdeskundigen verwachten een topopbrengst voor de suikerbietentelers in onze regio. Deze hoge opbrengstverwachting is te danken aan een vroege uitzaai en de zeer groeizame temperaturen in het voorjaar. Het is voor de opbrengst wel van belang dat er na de vele regen in juli nu een periode aanbreekt met veel zon en af en toe een buitje. Ook worden de boeren in de polder rond Knokke-Heist gewaarschuwd voor opkomende ziektes als meeldauw, roest of cercospora. Op de velden rond de badstad wordt op een oppervlakte van 364 hectaren suikerbieten verbouwd.

Treinverkeer Kust-Binnenland vertraagd

Het intercity treinverkeer vanuit Knokke-Heist, Zeebrugge, Blankenberge en Oostende naar Gent, Brussel en Antwerpen kent vanochtend problemen. Dat meldt Guido Ardeel van Infrabel, de infrastructuurbeheerder van de Belgische spoorwegen. De treinen worden door een probleem in de bovenleiding in beide richtingen omgeleid via Lichtervelde en Deinze. Vertragingen tot een half uur zijn mogelijk."De bovenleiding is beschadigd op de lijn Brugge-Gent door een probleem aan de overweg in de gemeente Sint-Maria-Aalter", aldus Infrabel. De ophanging van de bovenleiding is beschadigd door een vrachtwagen. Ter vervanging van het treinverkeer rijden tussen Brugge en Beernem navettetreinen. Alle intercityverkeer van de kust naar Gent, Brussel en Antwerpen wordt in beide richtingen omgeleid via spoorlijnen in Lichtervelde en Deinze. Vertragingen tot een half uur zijn mogelijk. Volgens Infrabel zal één spoor richting Brussel zijn hersteld rond 13 uur. Het spoor naar de kust zal voor de avondpiek, rond 16 uur, zijn gerepareerd.

Fietser afgevoerd naar ziekenhuis

In de Sluise deelgemeente Schoondijke is een fietser gewond geraakt. De man uit Knokke-Heist kwam bij een valpartij ongelukkig terecht en brak daarbij zijn sleutelbeen. Hij is met de ambulance naar het Ter Lindenziekenhuis overgebracht.

1.8.07

Heistse Schooljuf terug na jaarlange wereldreis

Kleuterjuffrouw Els De Vuyst is na een jaar loopbaanonderbreking en een wereldreis met haar gezin terug in het land. Het gezin Petit-De Vuyst verblijft sedert dinsdag nog even bij de ouders van Els in Scheldewindeke, omdat hun appartement aan de Zeedijk in Heist momenteel verhuurd is. Tijdens de wereldreis kregen hun kinderen onderweg zogeheten 'thuisonderwijs'. Sebastian en Gretel misten het tweede en vierde leerjaar op school. 'Hun leeftijd was ideaal om de reis te maken', zegt Els. De wereldreis is trouwens bijna probleemloos verlopen. 'We werden nooit bestolen, hoefden nooit op straat te slapen, alleen in India werden we eventjes ziek" verklaarde juffrouw Els. "Met een goede voorbereiding weet je min of meer waar je aan toe bent. Maar dan nog: in China hebben we 18uur rechtgestaan op een trein". Op het internet kun je trouwens het hele verloop van de reis meemaken en ook het dagboek van de kinderen inkijken. En op 1 september staat juffrouw Els weer voor de klas.


Sportieve drukte voor Sportdienst

De sportdienst in Knokke-Heist bereidt zich voor op twee grote sportieve evenementen die de komende dagen hun beslag krijgen. Op woensdag 8 augustus wordt het populaire zeezwemmen gehouden. Vorige maand moest dit evenement worden afgelast vanwege het slechte weer. Deelnemers aan het zeezwemmen verzamelen om 18u bij het Stübenpark in Duinbergen. Zwemmers hebben de keus tussen een afstand van 500 of 1500m. Op vrijdag 10 augustus wordt vervolgens in Heist de 2de GB strandloop van de zomer georganiseerd. Deze massasportklassieker start op het strand voor het Heldenplein. Deelnemers kunnen kiezen tussen 5 of 10 km lopen langs de laagwaterlijn. De deelnemers aan de 5 km lopen tot het juist voor het Casino en terug. De deelnemers aan de 10 km lopen door tot aan de zeilclub van Riverwoods. Het startschot wordt gegeven om 19.30 uur.

Ook dit jaar kan men zich terug vooraf inschrijven via www.knokke-heist.be. Dit tot en met dinsdag 7 augustus tegen de prijs van slechts € 2,00. Daginschrijvingen zijn mogelijk van 17.30 tot 19.15 uur.

Nog een lofzang voor Knokke-Heist

Nadat Elsevier Magazine zopas de loftrompet hanteerde om de 'bezielde badplaats' Knokke-Heist te bezingen was het woensdag ook de beurt aan "B There". Dat is het Inflight Magazine van Brussels Airlines, dat dezelfde weg insloeg. Volgens Brussels Airlines is de zomer het beste moment om de 'speelplaats van de Belgische jet-set' te bezoeken. Het magazine pakt vervolgens uit met een top 10 van zaken die men in Knokke-Heist niet mag missen. Dat gaat van spelen in het zand en een maaltijd in een van de sterrenrestaurants tot een bezoekje aan Sincfala, het Casino en het Zwin. Ook de shopping, het comfortabele fietsen en de wafels van Siska komen aan bod, net als de vuurwerkfestival, dat de badstad van 19 tot 27 augustus weer in de ban zal houden.

Natte sombere waaierige juli

Weerkundigen aan onze kust hebben zopas de balans opgemaakt van de voorbije maand. Dat wijkt nogal af van wat het KMI berekende voor het hele land. Het was eigenlijk de bevestiging wat iedereen in onze kustregio al weet. In juli waren geen tropische dagen te bekennen maar overheersten sombere dagen met een gemiddelde dagtemperatuur in Knokke-Heist van amper 17 graden. Voor de meeste inwoners van de badstad was juli ook de natste zomermaand die ze zich kunnen herinneren. Uit de cijfers blijkt dat enkel de julimaand in 1942 nog natter was aan de kust. In Ukkel lag dat weer anders. Met gemiddeld 185 zonuren was juli vooral een sombere maand. Vorig jaar bedroeg het aantal zonuren in Knokke-Heist 310. Ook de gemiddelde windsnelheid lag met 3,6 meter per seconde aan de kust "abnormaal hoog".

Problemen met coniferen

Eigenaars van een tuin met coniferen in Knokke-Heist wordt aangeraden hun bomen te inspecteren. In de regio worden momenteel steeds meer van deze bomen getroffen door een schimmelziekte. Eén voor één kleuren de bomen bruin en vervolgens gaan ze dood. Volgens sommige deskundigen is een schimmel de oorzaak van de ziekte, maar ook luizen worden genoemd als de schuldigen. Typerend voor deze ziekte is dat de coniferen meestal van boven naar onderen bruin worden. De agressieve schimmel verspreid zich voornamelijk via wind en regen. Ook door besmet snoeigereedschap wordt de schimmel verder overgedragen. Over één ding zijn de professionele tuiniers het alvast eens: de bruine kleur komt niet door een tekort aan water.

Twaalf maanden cel voor aanranding kleinkind

De correctionele rechtbank in Brugge heeft woensdag een 39-jarige man uit Knokke-Heist veroordeeld tot twaalf maanden cel met uitstel onder voorwaarden voor de aanranding op de eerbaarheid van zijn stiefkleinzoon. De feiten dateren uit de periode van 20 april 2004 tot 10 mei 2006. Het kind was toen tussen zes en acht jaar oud. De man is ook voor vijf jaar ontzet uit zijn burgerrechten. Hij moet zich laten behandelen voor ondermeer zijn alcoholprobleem. Aan de burgerlijke partij kende de rechter 2.500 euro toe.

Nog wat zomers voetbal

Knokke-Wevelgem 3-3 (strafschoppen 2-3) Beker van België - Eerste ronde

Knokke verscheen met zes nieuwe spelers aan de aftrap van het seizoen. Twee van die debutanten, Pieter Billiau (ex-Steenbrugge) en Bjorn Devarrewaere (ex-Izegem), knutselden in de eerste helft twee bijna identieke doelpunten in elkaar, telkens een voorzet van Billiau en een kopbal van Devarrewaere, waardoor het na een halfuur 2-0 stond. Hoewel Wevelgem kort daarop tegenscoorde wist Knokke vlak voor rust de voorsprong weer op te drijven na een magistrale actie van Frank Goes.


In de tweede helft bleek vierdeklasser Wevelgem City, getraind door Gilbert Bodart, fysiek sterker. Het was dan ook geen verrassing dat Wevelgem na een vrije trap de 3-2 aantekende. Toch had Knokke nog de mogelijkheid om de wedstrijd te beslissen maar Devarrewaere kende pech toen zijn lobbal op de lat viel. Enkele minuten voor tijd lukte Wevelgem de gelijkmaker. In de strafschoppenreeks miste Knokke driemaal en Wevelgem slechts één keer. Ondanks de uitschakeling konden trainer Henk Houwaart en de Knokse supporters tevreden zijn: er zit heel wat talent bij de nieuwe spelers.

Beker van West-Vlaanderen – eerste speeldag

Reeks H: VV Westkapelle – Westende 2-1. Tegen de vierdeprovincialer kwam VVW 2-0 voor met tweemaal Vanhaecke aan het kanon. De zege kwam niet meer in gevaar ondanks de bezoekende tegentreffer.

Vanavond woensdag speelt Knokke FC zijn eerste wedstrijd voor de Beker van West-Vlaanderen (reeks C) op het veld van FC Heist. Aftrap om 19 uur op stadion De Taeye.

31.7.07

Bank van De 'Lost'

Een man heeft maandenlang geld afgehaald van de rekening van een naamgenoot uit Knokke-Heist. Ronny Dobbelaere uit Eeklo heeft geruime tijd probleemloos de bankkaart en het rekeningnummer kunnen gebruiken van iemand met dezelfde naam uit onze badstad. Oorzaak is een menselijke fout bij de Bank van de Post. In totaal zag de man uit Knokke-Heist 430 euro van zijn rekening verdwijnen. De Bank van De Post neemt de schuld op zich. "Blijkbaar zijn er enkele controles over het hoofd gezien", aldus woordvoerder Fred Lens. Ronny Dobbelaere uit Eeklo moet het geld terugbetalen aan de Bank van De Post, zijn gedupeerde naamgenoot krijgt alles weer op zijn rekening gestort.


Hier zit een les in voor aanstaande ouders. Identiteitsdiefstal wordt een steeds groter probleem. Zorg er dan alvast voor dat je je baby een vrij unieke naam geeft.

Toiletwrevel

Het feit dat toeristen in het Zoute gratis naar het toilet kunnen veroorzaakt wrevel in de andere baddeelgemeenten waar wel moet betaald worden. Met name op het strand aan het Albertplein kunnen vakantiegangers gratis gebruik maken van het openbaar toilet. Inwoners uit Heist noemen dat "discriminatie" en een duidelijke voordeelbehandeling voor de "begoederde klasse". Volgens schepen van Concessies Paul Geerinckx mogen de toiletdames en heren echter nergens geld vragen voor de verleende diensten. Het personeel wordt namelijk door de gemeente betaald. Volgend jaar zal de gemeente trouwens overal automatische zelfreinigende toiletten plaatsen. Dan zal ook overal moeten betaald worden.

Modern bouwen tussen strand en duin

"Modern bouwen tussen strand en duin" is een nieuw boek over het bouwen aan de Belgische kust in de periode van 1945 tot 1975. Het is van de hand van kunsthistoricus Jeroen Cornilly. Hij onderzoekt of onze kust de laatste 50 jaar enkel maar lelijker geworden is. De opkomst van het massatoerisme sinds de Tweede Wereldoorlog heeft duidelijk zijn sporen nagelaten. De riante belle-epoquevilla’s werden gesloopt en de zeedijk veranderde beetje bij beetje in een muur van appartementsgebouwen. Uit het boek blijkt echter dat de kust ook een regio bleef waar architecten naar hartenlust konden experimenteren met nieuwe vormen en materialen. Architectuurtekeningen brengen de dromen van architecten in beeld en oude foto’s brengen het verleden terug tot leven. Het boek is vanaf augustus verkrijgbaar in de boekhandel.


Prijs: 12,5 euro, ISBN: 978-90-81033-43-5

Ophef rond Dr. D. blijft aanhouden

De ophef rond de praktijken van de voormalige Ter Linden chirurg Dr. D. blijft doorwerken. De vaatchirurg, die in Knokke-Heist was weggestuurd, was de voorbije jaren in Nederland aan de slag. Door zijn slordigheid veroorzaakte hij de voorbije weken bijna de dood van twee patiënten. De laatste dagen hebben zich zeker al tien bezorgde oud-patiënten gemeld van de in opspraak geraakte Vlaamse vaatchirurg. De personen in kwestie werden de afgelopen jaren door de omstreden specialist van hun spataderen afgeholpen. Dat gebeurde met een lasertherapie waarbij zogenoemde geleidedraden in de zieke ader worden aangebracht. De 59-jarige arts vergat bij een 47-jarige Rotterdammer en een vrouw uit Hellevoetsluis (39) dit operatiemateriaal te verwijderen. De draden ging zwerven door hun lichaam en kwamen in het hart terecht. Beide patiënten balanceerden op het randje van de dood, belandden op de operatietafel en maken het inmiddels goed. In Nederland is me nu gestart met het oproepen van alle voormalige patiënten van de vaatchirurg. Of men dat straks ook in Knokke-Heist zal doen is nog niet bekend.

Groen licht voor Chairman Mau?

Volgens de financiële bladen is er 90 procent kans dat Maurice Lippens groen licht krijgt van de Fortisaandeelhouders voor de overname van ABN Amro. De aandeelhouders van de bankverzekeraar moeten zich aanstaande maandag uitspreken over de miljardendeal en de wijze van financieren. De vergadering van Fortis wordt door zo’n beetje iedereen gezien als de voornaamste horde voor het consortium. Gesprekken met circa 125 grote aandeelhouders verliepen echter naar verluidt bijzonder positief. Verder kan het concern altijd nog terugvallen op het netwerk van Chairman Maurice Lippens, aldus de Financiële Telegraaf.

Meer reizigers voor de kusttram

De Kusttram heeft tijdens de maand juli 10 procent meer reizigers vervoerd tussen Knokke-Heist en De Panne. In absolute cijfers gaat het om ruim 1.670.000 reizigers of gemiddeld 57.600 mensen per dag. Volgens De Lijn is de stijging te verklaren door het gebruiksgemak van de kusttram. Wie zich met de tram verplaatst, hoeft geen parkeerplaats te zoeken, kent geen files en wordt vlot bediend. Over het hele traject moet een reiziger maximum tien minuten wachten op een kusttram. De toename van het aantal gebruikers heeft echter ook te maken met het feit dat door de warme julimaand vorig jaar de cijfers toen naar beneden waren.

Koelwagen raakt van de weg in Zeebrugge

In Zeebrugge werden dinsdagmorgen twee mannen gewond toen hun koelwagen van de weg raakte. De chauffeur verloor de controle over het stuur op de Expresweg en ging uit de bocht op een kleine helling. De koelwagen ging over de kop en kwam tien meter lager in een gracht terecht. Een van de twee inzittenden kon zich uit de koelwagen bevrijden en in een nabijgelegen huis een ziekenwagen bellen. De verwondingen van de twee zouden meevallen.

Ondanks herfstweer veel deelnemers TCD

Op zondag 29 augustus werden op de terreinen van TC Duinbergen de finales betwist van het Open Enkel Tennis Tornooi Juwelen Bossaert. Voorzitter Dany Bailyu en tornooileider Albert Dendooven ( ‘the come back kids’) ndag 14 boekteoekt blikken terecht tevreden terug op drukke tennisweken. Geen zwoele zomerse laatavond ambiance, maar mits extra jas werden vele matchen op het terras tussen pot en pint opnieuw geëvalueerd. Op de kalender staat het open tornooi van TC Witte Beer in dezelfde periode ingepland. Vele spelers houden eraan aan beide tornooien deel te nemen. Dit betekent veelvuldig spelen en dit durft zich wreken in w.o.’s door blessureleed. Dendooven is niet blind voor de mooiste glimlach van het tornooi, die van Joyce Demey; Dendooven heeft oog voor revelaties zoals Sofie Lierman, die als C15,5 twee B-speelsters klopte. Frederik Bonny wist na 4 uur (recordmatch) matchwinst te boeken tegen Yannick Brakel. Van de 17 reeksen waren 7 winnende finalisten lid van TC Duinbergen. En beloofd: volgend jaar wordt het tornooi in de zomer georganiseerd! Elk seizoen schrijven er zich tennisliefhebbers in vanuit alle hoeken van ons land. Naast de hoofdsponsor Juwelier Bossaert, ondersteunt het gemeentebestuur van Knokke-Heist het grootste enkeltornooi van de Belgische kust. (Meegedeeld)


Op de foto: Xavier Pauwels, Tim Blondeel, Philippe Stichelbaut

Volgende tornooien op TC Duinbergen :

Open Enkel Jeugd SCAPA SPORTS (vrij.3 aug. tot zon.12 aug.)
Open Dubbel Vitalcenter Ingrid V (zat.18 aug. tot zon. 26 aug.)
Info T 050 510 573

30.7.07

Unizo dagvaardt uitgever Internet Bedrijvengids

Unizo dagvaardt de uitgever van de Internet Bedrijvengids. De ondernemersorganisatie nam daaromtrent maandag een initiatief, zo blijkt uit een mededeling. Het gaat om een dagvaarding voor stakingsvordering bij de Brusselse rechtbank van koophandel. Deze procedure komt overeen met de termijn van een kort geding, maar doet wel een uitspraak ten gronde. Unizo verwacht met de dagvaarding binnen enkele weken de oplichterspraktijken te stoppen. De Internet Bedrijvengids maakt nog alle dagen slachtoffers. De betrokken uitgever ronselt ondernemers of zelfstandigen voor opname in deze in feite waardeloze adressengids, via een order vermomd als informatieformulier. De ronselaars van Internet Bedrijvengids gaan erg leep te werk: ondernemers krijgen hun eigen contactgegevens toegestuurd, zogezegd ter verbetering. Wie het formulier verbeterd terugstuurt, hangt volgens de kleine lettertjes vast aan een contract en mag jaarlijks zo’n 1.000 euro ophoesten voor advertenties op waardeloze websites. De jongste maanden zijn ze opnieuw erg actief. UNIZO diende in november vorig jaar al klacht in bij het parket van Nijvel. Sindsdien ontving de organisatie al honderden klachten van misleide ondernemers. Ondernemers die achteraf weigeren te betalen, worden bovendien onder druk gezet. Al ruim 500 gedupeerden meldden zich bij Unizo aan. Ook in Knokke-Heist zijn er heel wat slachtoffers. Wat meer is het onmiddellijk aangetekend opzeggen van de overeenkomst binnen de week na het terugzenden van de infofax wordt door de criminele organisatie in kwestie compleet genegeerd. Sommige gedupeerden in Knokke-Heist ontvingen al drie aanmaningen om hun betaling op te hoesten. Tegen de initiatiefnemer werd vorige maand al een gerechtelijke procedure gestart voor de correctionele rechtbank van Nijvel. De beklaagde is Duitstalig en kreeg daarom een doorverwijzing naar de rechtbank van Eupen. Maar daar kan men het proces, wegens de overladen agenda, pas in 2009 behandelen.

Zware afgang voor Zwaantje bij Taxl van Axel

In het programma "Zomer 2007" op Eén komt dinsdagavond (rond 22u) De Taxl van Axel met een aantal jonge schoolkinderen uit Knokke aan bod. Het programma werd op woensdag 18 juli opgenomen, toen Axl Peleman met z'n beruchte bestelbusje naar de badstad kwam om het schooljaar voor de kinderen op een leuke manier af te sluiten. Daarbij bracht Axl een aantal scholiertjes naar zee. Eerder was de Taxl al in actie in de badstad met een programma-onderdeel rond kleuters van de Margaretaschool. Dit keer werd de Taxl van Axel echter op weg van de Natiënlaan naar de Sluisstraat door een zwaantje aan de kant gecommandeerd. Deze verklaarde dat het vervoer moest ophouden want dat er een klacht was, dat het hier ging om een taxibedrijf zonder vergunning. Zelfs de camera's in het busje konden het zwaantje niet overtuigen dat dit alles gebeurde in het kader van een tv-programma. In de gutsende regen heeft de halstarrigheid van de politieman zo'n drie kwartier geduurd. Er kwam een fax aan te pas van de VRT om te verklaren dat het met de Taxl van Axel om een tv-programma ging. Deze farce staat trouwens ook op beeld. Vraag is alleen of het morgen uitgezonden wordt; of nog even in de koelkast blijft voor de bloopers later. Ouders van de kinderen zijn niet te spreken over de houding van de politie in deze zaak. "De politie in Knokke-Heist zou beter werk maken van het bestrijden van vandalisme en criminaliteit in de badstad, dan een tv-busje achterna te jagen", zeggen de ouders. Daarnaast hebben ze ook nog een goede raad voor de politiediensten in de badstad: "Omdat TV-zenders steeds vaker onze badstad uitkiezen als filmlocatie – onlangs nog was de Japanse TV er te gast – gaan (kinder)stemmen op om de lokale politiediensten een cursus te geven 'Hoe gedraag ik mij voor de camera'”. Mogelijk is Studio 100 bereid om een aantal trainingslokalen gratis ter beschikking te stellen.

Navolging Art Nocturne

Het succes van de "Art Nocturne Knocke" krijgt nu navolging in het buitenland. In Scharpoord wordt van 4 tot 15 augustus voor de 32ste keer de bekende zomerse Kunst- en antiekbeurs van Gil Tuteleers gehouden. De formule bestaat erin om tijdens de zomeravonden een kwaliteitsvol aanbod aan antiek en kunst aan te bieden in een badplaats waar heel wat toeristen aanwezig zijn. Navolging kon niet uitblijven. Een copie van de Knokke-Heistse antiekbeurs wordt nu door Nederlandse initiatiefnemers opgezet in de badplaats Noordwijk. Daar wordt van dinsdag 31 juli tot 5 augustus de 'Fine Art & Antiques Fair Serale' gehouden in de Hotels van Oranje. ‘Serale’ is Italiaans voor avondtentoonstelling. De organisatoren in Noordwijk gaan er trouwens prat op dat ze een copie zijn van het gebeuren in Knokke.

Miss Knokke-Heist kalender

Volgende week woensdag wordt in de badstad de nieuwe Miss Knokke-Heist kalender voorgesteld aan het grote publiek. Dat gebeurt in het Casino Knokke in een show die aan mekaar gepraat wordt door Anne De Baetzelier. De kunstvolle foto's in de kalender zijn het werk van topfotograaf Henk van Cauwenbergh. De foto's werden geschoten op het Soleado strand in Knokke op zondag 8 juli. Op het internet kan men trouwens ook zien hoe de foto's voor de kalender tot stand kwamen.

Meer leden, minder lezers

Uit het Bibliotheekverslag blijkt dat de collectie in Knokke-Heist vorig jaar lichtjes groter werd maar dat het aantal ontleningen in het algemeen daalde. De bibliotheekcollectie groeide in 2006 gemiddeld met 1,34 %. Het grootste deel van die aangroei was voor rekening van het filiaal Heist en de mediatheek; telkens meer dan 5 procent. De andere collecties slonken niet alleen door het afvoeren van verouderde en versleten werken, maar ook omdat minder boeken werden aangekocht. De bibliotheek telde vorig jaar 10.666 leden, dat is een toename met zo'n 1,6 procent. Het aantal ontleningen daalde evenwel met ruim 2 procent. Vooral de uitlening van informatieve werken blijkt namelijk grote concurrentie te ondervindt van nieuwe informatiebronnen en het internet.

Voorjaarstrek kwam vroeger

De vogeltrek vond dit voorjaar vroeger plaats dan anders, zo blijkt uit metingen van BirdLife International, de wereldwijde vereniging voor Vogelbescherming. De vereniging onderzocht 16.000 waarnemingen van ooievaars, boeren- en gierzwaluw en de koekoek. De vogels zijn eerder in Europa aangekomen dan in 2006, door de zeer warme lente. „Zulke vroege waarnemingen zouden twintig jaar geleden niet mogelijk zijn geweest”, zei de projectcoördinator van de vereniging. De ooievaars kwamen ook in onze regio al begin april aan. De boerenzwaluw deed half april z'n intocht, en de gierzwaluw en koekoek begin mei.

FC Knokke uit beker

In het kader van een wedstrijd voor de Beker van België werd FC Knokke, na gelijkspel, in een strafschoppenafsluiter gewipt door Wevelgem City. Na amper een week training zette de ploeg van Knokke een prima eerste helft neer. Dat resulteerde bij de rust in een 2-0 stand. In de tweede helft keerden echter de kansen voor de tegenpartij; wat zich vertaalde in een 3-3 eindstand. Ook bij het panalty-schieten kwam FC Knokke eerste "2-0" voorop, maar uiteindelijk ging het voordeel naar Wevelgem met een 2-3 strafschoppenresultaat.

29.7.07

Joe Vantorre herdacht in Heist

In Heist werd zondag een ongebruikelijk herdenkingsmoment gehouden. In de Ferry Bank hebben enkele familieleden de geboortedag herdacht van Joe Vantorre. De jongeman, die het leven liet bij een scheepsramp toen hij amper 18 was, zou maandag 80 jaar oud geworden zijn. Als 12-jarige jongen was hij in mei 1940 met zijn familie uit Heist naar Engeland gevlucht. Hij bracht de oorlog door in Londen en Penzance. Na de terugkeer van de vaartuigen in augustus 1945 wilde Joe (Joseph) Vantorre persé visser worden. Een paar maanden later, in oktober 1945, verging echter het schip Zeebrugge 5 “Yvonne Maurice” tijdens een zware storm. Geen enkele van de opvarenden overleefde de ramp. Het lichaam van Joe Vantorre spoelde aan op het strand van Oostvoorne en ligt er begraven. De herdenking was zondag in Heist voor de aanwezigen aanleiding om allerlei trieste en ook prettige herinneringen over het korte leven van Joe Vantorre nog eens in herinnering te brengen.