3.12.11

Zwarte Gordels voor Ju-Jitsu in Knokke-Heist

De voorbije dagen zijn drie leden van de Ju-Jitsu Kuo Lung in Heist erin geslaagd om de zwarte gordel te behalen. Naast een Eerste Dan voor Maxime T’Jonck is het wel uniek dat vader Patrick Guns en zoon Yaron Guns de zwarte gordel op hetzelfde ogenblik hebben gerealiseerd. Voorzitter en trainer van de club Jean Vanhaeverbeke (tevens de Nationale Coach) is dan ook bijzonder in z’n nopjes. De club heeft namelijk een bijzonder geslaagd jaar achter de rug, met Catherine Jacques als wereldkampioene bij de Seniors, Louis Cloets als vice-wereldkampioen U18 en diverse Belgische kampioenen.

Op de foto van links naar rechts : Maxime T'Jonck, Jean Vanhaeverbeke, Yaron Guns en Patrick Guns.

Groepstentoonstelling

In de kunstschuur van Art Atelier Artistique in de Sareptastraat te Moerkerke wordt in de aanloop naar de eindejaarsfeesten tijdens de weekends een groepstentoonstelling gehouden. Het initiatief werd genomen door Sabine Hots en Yves Tourain, kunstenaars uit Knokke-Heist. Op de tentoonstelling is ook werk te zien van Johny David en Luc Baeye. Met name Johny David heeft als gedreven karikaturist reeds meerder wedstrijden opgefleurd en erkenning verworven. Luc Baeye is de man die met hamer en bijtel leven en ziel kapt in steen.Huizen vlak over de grens verkopen snel

In Sluis duurt het gemiddeld 11,5 maand voordat een woning is verkocht. Dat meldt de website woningmarktcijfers.nl. Onze buurgemeente staat daarmee op de vierde plaats in de top-10 van Nederlandse gemeenten met de kortste verkooptijd. De hoge positie van Sluis is vooral te danken aan landgenoten die de grens oversteken om een voor Belgische begrippen goedkope woning te kopen. Aantrekkingspool is daarbij ook de nabijheid van Knokke-Heist.

Joke Devynck op de sofa in Knokke-Heist

Actrice Joke Devynck bekend van de programma’s Het Goddelijke Monster, de Rodenburgs, Vermist en Flikken komt op zondag 18 december voor een gezellige babbel naar deKunstAcademie in Knokke-Heist. Ze gaat daarbij terug naar haar roots. Joke Devynck is namelijk afkomstig uit Westkapelle. Ze studeerde dictie, voordracht en toneel aan de toenmalige muziekacademie in de badstad. De 39-jarige actrice is ondertussen ook moeder van drie kinderen. Geïnteresseerden kunnen trouwens vooraf een vraag voor Joke Devynck insturen naar dekunstacademie@knokke-heist.be.

2.12.11

Knokke-Heistenaars doen het Binnen de Minuut

Komende woensdag 7 december zijn twee Knokke-Heistenaars te zien in het VTM-Spelprogramma “Binnen De Minuut”. Het gaat om broer en zus Sam en Lore Van Elslande, die zich hebben ingeschreven zonder het van mekaar te weten. “Binnen De Minuut” is de Vlaamse versie van het Amerikaanse programma “Minute to Win It”. Men moet met huis- tuin- en keukenmateriaal tien spelletjes spelen of opdrachten vervullen in telkens 60 seconden. In de aflevering van woensdag zullen Sam en Lore Van Elslande een gooi doen naar de 100.000 euro die er te verdienen valt. Sportief is het duo in alle geval. Lore probeert tegenwoordig hoge ogen te gooien bij het bowlen. Sam gooide van jongs af driepunters bij de Knokke-Heistse basket. Ondertussen zit hij met een handvol vrienden in een hip hop band en doet hij met veel succes aan jongerentoneel. In Brussel studeert hij trouwens Film en Regie.

“Binnen De Minuut” woensdag 7 december om 20.45 u op VTM

BOB-campagne van start in Knokke-Heist

Op vrijdag 2 december heeft de politie in de badstad het startsein gegeven voor de jaarlijkse BOB-campagne. Dat gebeurde met de slogans “Zoveel redenen om BOB te zijn!” én “Een BOB panikeert niet als hij blauwe lichtjes ziet!” Zaterdag 3 december, vindt in het kader van de 'Verkeersveilige Nacht' reeds een eerste grootschalige verkeerscontrole plaats. De doorgedreven controles lopen door tijdens de volledige eindejaarsperiode en worden officieel afgesloten op maandag 16 januari. Tijdens de eindejaarsperiode plant de politie - zowel overdag als 's nachts - heel wat kleinschalige controles her en der verspreid over het grondgebied van de volledige politiezone. Vorig jaar werden 1374 ademtests afgenomen en testten 39 bestuurders positief. Dit jaar beloont de politie bestuurders die negatief blazen trouwens met een nieuwe 'glow-in-the-dark' Bobsleutelhanger. "Bob zijn" is de beste manier om er voor te zorgen dat diegenen die je een warm hart toedraagt, na het feest ook weer veilig thuis raken.

IJspiste opent op 9 december

Over een week opent de ijspiste in Knokke-Heist. Gezien het om de elf-de editie gaat arriveert de kerstman dan ook in het gezelschap van elf-en-volk. Op vrijdagnamiddag 9 december trekt de kerstman vanaf 17.30 u met zijn koets door de Lippenslaan. Ter hoogte van het Verweeplein stapt hij om 18 u op het podium om de tekeningen in ontvangst te nemen die de kinderen hebben ingekleurd. In ruil krijgen ze een mooie kalender en een suikerstaaf. Ondertussen zorgen een 10-tal elfen en een clown op het ijs voor de nodige animatie. Voor deze elf-de editie kunnen de schaatsers rekenen op een ijsoppervlakte van bijna duizend vierkante meter. Voor wie geen zin heeft om de schaatsen aan te binden, zijn er twee kerstbars, een wafelhuis, een hamburgerchalet, een kraam met winterkledij en 2 kermisattracties. Om extra sfeer te brengen is de zijkant van de overkappingstent doorzichtig in de richting van de herbergen. De officiële opening van de ijspiste door het gemeentebestuur is vrijdag voorzien om 19.30 uur. Om 20 uur staat een optreden van Danzel op het programma. Nadien volgt een Party on Ice met Disco Amigo. De ijspiste wordt op zondag 8 januari om 16.15 uur afgesloten met een optreden van Willy Sommers gevolgd door een Après Ski Party met Bart De Graaf.

Overvallers taximan opgepakt

In de vroege uren van vrijdag zijn in Knokke-Heist twee Algerijnen zonder vaste woonplaats opgepakt. Ze namen een taxi naar de Jozef Nellenslaan. Bij aankomst gaven ze de indruk te willen betalen. Maar toen de taxichauffeur z’n portefeuille uithaalde om wisselgeld te geven, pakten de Algerijnen de brieventas af en zetten het op een lopen. Door snel optreden van de politie kon het tweetal even later al worden ingerekend. Het bleek toen dat één van de daders ook illegaal in ons land verbleef.

“Boxing Day” wordt “Running Day”

In Knokke-Heist wordt op maandag 26 december door de personeelsraad van de brandweer de vierde editie van de 'Tussen-2-Feestenloop' georganiseerd. Naast de afstand van 10km omvat deze Westkapelse poldercorrida ook een familieloop van 5,5 km en een gratis kinderloop over 2,2 km. Traditiegetrouw zijn er speciale nevenklassementen voorzien, zoals een prijs voor de snelste brandweerman en -vrouw. De origineelst verklede deelnemer wordt beloond met een fiets. Wie online inschrijft krijgt een “trendy muts”. De prijsuitreiking gaat gepaard met een optreden van “King Jazz”. Deelnemers kunnen gebruik maken van de faciliteiten van het Sportcentrum Molenhoek in de Herenweg te Westkapelle. Vorig jaar telde men bijna 500 participanten voor de ‘Tussen-2-Feestenloop’, een kaap die men dit jaar hoopt te passeren.

5,5 km. Daginschrijving : 5€ Online 3 €
10 km. Daginschrijving : 8€ Online 6 €Meer info op http://www.tussen2feestenloop.be/

Onderzoek nachtzicht chauffeurs

Een student Optiek-Optometrie is in Knokke-Heist op zoek naar chauffeurs die slecht zien in het donker. Vooral in de winter blijken heel wat mensen last te hebben om bij duister goed te zien, zeker in het verkeer. Dat kan leiden tot zeer gevaarlijke situaties. Daarom doet het Contactlens-Centrum Knokke samen met een student van de Hogeschool Universiteit Brussel onderzoek naar hoe het nachtzicht kan verbeterd worden. Dat gebeurt in het kader van een thesis. Iedereen die last heeft met autorijden in het donker wordt uitgenodigd om deel te nemen aan de studie. Het onderzoek is gepland op dinsdag 6 december. Daarbij wordt een contrastgevoeligheidstest gedaan, bloed afgenomen, en natuurlijke voedingssupplementen aangeraden. Na drie maanden worden dezelfde tests herhaald om het verschil te meten. Mogelijks zullen de deelnemers ook het effect zelf merken. Geïnteresseerden kunnen mailen naar info@cck.be

Contactlens Centrum Knokke, Zoutelaan 11 8300 Knokke, Telefoon 050 62 25 74 http://www.cck.be/

1.12.11

Samenwerking maar geen fusie tussen de kusthavens

Er komt vermoedelijk geen fusie tussen de havens van Zeebrugge en Oostende. Een grotere samenwerking behoort echter wel tot de mogelijkheden. Dat is de lering die havenkenners momenteel trekken uit een studie die de voordelen van een fusie moest aanwijzen. Uit een dergelijke fusie blijkt echter maar weinig voordeel te halen. Volgens de Zeebrugse havenvoorzitter Joachim Coens is een overkoepelende kusthaven met één directie “geen prioriteit”. Zeebrugge en Oostende werken nu beter samen dan vroeger, bijvoorbeeld op het vlak van cruiseschepen. Verder concentreert Oostende zich op alternatieve energie, en Zeebrugge op containers, roro en LNG.

Kerstmarkt in Heist

Naar jaarlijkse gewoonte wordt volgende week in Heist weer een kerstmarkt gehouden. Zoals gebruikelijk hebben voor het organiseren ook nu weer drie organisaties de handen in mekaar geslagen. Het gaat om de Chiro-Heist, Nyamasheke en Volkskunstgroep De Sloepe. Op zaterdag 10 december staat een deel van de kerstmarkt opgesteld in open lucht op het Maes en Boereboomplein. De rest vindt men binnen in zaal Ravelingen.

Kustburgemeesters pleiten voor behoud Surfclubs

De kustburgemeesters hebben zopas nogmaals ”unaniem” gepleit voor het behoud van zowel Surfers’ Paradise in Knokke-Heist als Surfcity in Zeebrugge. Dat gebeurde op het regelmatige Kustburgemeestersoverleg. Daar werd het belang van de surfclubs aan de kust andermaal onderstreept. Volgens de Blankenbergse burgemeester Patrick De Klerck vormen de surfclubs een belangrijke meerwaarde. “In het kader van het actualiseren van de provinciale ruimtelijke uitvoeringsplannen voor strand- en dijkconstructies worden alle kustgemeenten momenteel door de planologische dienst van het provinciebestuur bevraagd over hun toekomstvisie voor de activiteiten op de stranden. We menen dat het aangewezen is dat beide clubs worden gevaloriseerd en ontwikkelingsmogelijkheden kunnen krijgen. Ze kunnen opgenomen worden in het nieuwe PRUP, of anders in de gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen van de Vlaamse overheid. Verder was er ook nog een lokaal initiatief. We hopen in ieder geval dat er nu een beslissing genomen zal worden en dat de hete aardappel niet nog eens in de tijd doorgeschoven wordt. Momenteel is er voor Surfers Paradise een uitspraak van het Hof van Beroep in Antwerpen naar aanleiding van het beroep van de Vlaamse overheid tegen de gunstige uitspraak van het Gentse Hof van Beroep. De constructie zou binnen anderhalf jaar afgebroken moeten zijn. Dit dossier sleept nu reeds sinds 1998 aan…en volgend jaar viert Surfers Paradise zijn 25 jarig bestaan. Er werd reeds meer dan €700.000 geïnvesteerd.”

Thuiswedstrijden in Eerste Landelijke

Zaterdag 3 december spelen de basketheren van BC Namedis chape Knokke-Heist in Eerste Landelijke om 20u45 thuis in de Stormmeeuw. Tegenpartij is Red Vic Wilrijk. De Knokke-Heistse ploeg staan momenteel aan de leiding in het klassement. De Antwerpenaars staan 6de maar zijn niet te onderschatten. Voor de wedstrijd is er ploegvoorstelling van de Microben B. De Knokke-Heistse ‘Com il foo’ Dames spelen zaterdag om 18u30 eveneens in de Stormmeeuw tegen de meisjes van Schelle. Knokke-Heist staat op de 5de plaats, Schelle staat elfde.

Weer extra ferry op korte kanaalroute

Nadat P&O Ferries de vrachtveerboot “European Seaway” terug in dienst bracht op de korte Kanaalroute zet nu ook DFDS Seaways vanaf vrijdag een bijkomende ferry in op de lijn Duinkerke-Dover. Het stopzetten van de veerdienst van SeaFrance heeft namelijk een onverwachte groei van de vraag gecreëerd. Het extra schip op de lijn Duinkerke-Dover is de Norman Spirit. Het wordt gecharterd van LD Lines. De capaciteit is 1850 passagiers, 250 voertuigen en 75 vrachtwagens. De ferry vaart onder Franse vlag. De Norman Spirit is trouwens één van de drie schepen die 7 jaar geleden de route Duinkerke-Dover openden. Het schip werd in 1991 gebouwd als "Prins Filip" voor de lijn Oostende-Dover van de RMT.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist vind je HIER.

Vrouw met wagen te water

Bij Schapenbrug in Knokke is een dame te water geraakt met haar wagen. De vrouw is met haar Ford Fiesta in de Hazegrasstraat richting Retranchement naast de weg terecht gekomen en in de Zwinnevaart beland. Een omwonende die het hoorde gebeuren heeft de vrouw uit de wagen geholpen. Ze vertoonde op het eerste zicht geen ernstig letsel en kon na onderzoek weer naar huis. De auto werd echter compleet vernield. Het is niet de eerste keer dat op dezelfde plaats wagens in de vaart terecht komen.

Nieuwstraat even afgesloten

Volgende week dinsdag 6 december zal de Nieuwstraat in Knokke gedurende één dag worden afgesloten voor het verkeer. Dat zal gebeuren ter hoogte van de eerste bocht, komende uit de richting van de Natiënlaan. De firma Lamote moet op die plaats namelijk de rijbaan dwarsen voor het aanleggen van nutsleidingen. De hinder zal tegen ’s avonds weer opgelost zijn.

30.11.11

Provincie organiseert de cursus ‘Zeeanimator’

Op drie dinsdagen in maart volgend jaar organiseert de Provincie West-Vlaanderen opnieuw een cursus ‘Zeeanimator’. Naar aanleiding van ‘de Week van de Zee’ werden heel wat veldwerkpakketten ontwikkeld om met kinderen uit het basisonderwijs de natuur en het milieu aan zee te ontdekken. Tijdens de cursus ‘Zeeanimator’ leren de deelnemers werken met drie van deze pakketten. Er wordt ook aandacht besteed aan het omgaan met een groep kinderen en hoe men hen het best bij het onderwerp kan betrekken. Om de cursus te volgen is er geen specifieke voorkennis nodig. Na het volgen van de cursus kan de zeeanimator door een gemeente, school of vereniging ingeschakeld worden om een groep te begeleiden. Inschrijven kan tot 1 maart 2012 via mail naar nme@west-vlaanderen.be. Het programma en verdere informatie is terug te vinden op de website www.weekvandezee.be.

Jingle Balls Tennis Tornooi in Knokke-Heist

De TennisClub Duinbergen viert straks de overgang van oud naar nieuw op een sportieve manier met een dubbeltornooi. In dit 2de “Gastronomisch Jingle Balls Tornooi” zijn er 11 reeksen voorzien in dubbel dames, dubbel gemengd en dubbel heren. Het prijzenpakket bestaat uit restaurantvouchers voor meer dan 60 fijne restaurants uit de Zwinregio. Het tornooi, geleid door Sebek Jaromir, gaat op 26 december van start. De finale wordt op 7 januari gespeeld. Inschrijven kan tot 21 december via www.vtv.be/tornooien.

Meer info: 050 51 05 73 of neem een kijkje op http://www.tennisclubduinbergen.be/
Inschrijvingsrecht: 12 euro p.p. (leden 10 euro p.p.)

Levenslang rijverbod voor jonge Knokke-Heistenaar

Een 25-jarige Knokke-Heistenaar is door de politierechter in Brugge veroordeeld tot levenslang rijverbod. Daarnaast kreeg de man ook drie maanden cel en een boete van 5.500 euro. De bestuurder stond dit keer terecht omdat hij in mei in de Lippenslaan dronken door het rood reed. Tevoren was de man al drie keer veroordeeld voor het rijden onder invloed en één keer voor het negeren van rode verkeerslichten. De politierechter tilde zwaar aan de feiten omdat de man in acht maanden tijd vier keer veroordeeld werd.

Jacques Maertens in de praatstoel bij Cas Goossens

Op zondag 11 december ontvangt Cas Goossens om 10u in het Antique Café in Knokke niemand minder dan Jacques Maertens. In het kader van de reeks “Onder ons” met bekende Knokke-Heistenaars en tweede verblijvers interviewt hij Maertens over z’n leven dat rond muziek, orgel en koren draait. Jacques Maertens organiseerde vanaf 1955 jaarlijks het Concertenfestival. In 1977 stichtte hij de Gemeentelijke Muziek Academie in de badstad. Verder is Maertens de oprichter van het gemengd koor Cantabile waarvan hij jarenlang dirigent is geweest. Daarna stichtte hij nog twee koren: DominiCanentes en de Schola Gregoriana Dominicana. Deze koren staan tot op heden onder zijn leiding. In zijn koormuziek gebruikt Jacques Maertens vaak gregoriaanse muziek als inspiratiebron.

Zondag 11 december van 10 tot 11.30 uur in Antique Café
Prijs: 6 EUR met Uitpas - 7 EUR CJP - 8 EUR voor + 55 (drankje inbegrepen)

Foto’s uit de tijd van toen

De eerstkomende weekends kan men in Knokke-Heist een fototentoonstelling bekijken over de tijd van toen. Dat gebeurt in zaal De Hoeksteen, Zoutelaan 84, onder het motto “gelukkig hebben we de foto’s nog”. De toegang is gratis en men kan er bij de koffie ook een babbel slaan met de andere bezoekers. De tentoonstelling met oude foto’s uit Knokke is toegankelijk op de weekends van 2-3, 9-10 en 16-17 december, telkens van 13 tot 16 uur.

Weer fluoactie in Knokke-Heist

De Jeugdraad in de badstad start deze week opnieuw met de jaarlijkse fluoactie. Alle scholieren uit het eerste leerjaar krijgen een fluo smileysticker. De bedoeling is dat de leerlingen die op een goed zichtbare plaats plakken, zodat ze voldoende opvallen op de weg van en naar school. Heel wat scholen in Knokke-Heist bekommeren zich trouwens om de veiligheid van de kinderen in het verkeer en promoten het gebruik van fluo jasjes. Met de hippe fluo stickers wil de Jeugdraad de kinderen extra aanmoedigen om zeker in de donkerste maanden van het jaar zichtbaar te zijn in het verkeer. In mei vorig jaar kregen 12-jarigen ook reeds gratis fietslichtjes.

Strandraces slaan de handen in elkaar

De beachraces in Knokke-Heist en Blankenberge gaan hun krachten bundelen. Dat komt omdat beide opeenvolgende wedstrijden eenzelfde doelgroep hebben. De Blankenbergse Strand- en Duinenrace wordt op zondag 12 februari gehouden en de Nissan Mountainbike Beach Challenge in Knokke-Heist twee weken later. Daarom zal een overkoepelend klassement opgemaakt worden op basis van de tijd die men rijdt op de beide strandraces. Er komt zowel bij de dames als bij de heren een klassement op de korte afstand (25 km op 12/2 en 32 km op 26/2) en op de lange afstand (50 km op 12/2 en 48 km op 26/2). De dame en de heer die de minste tijd nodig hebben om de lange afstand te trotseren worden de 'Strandbikester en Strandbiker van 2012'. Zij zullen op 26 februari op het podium gehuldigd worden. Alle mountainbikers die aan beide wedstrijden deelnemen, ontvangen een korting van 5 euro. Dat bedrag zal cash uitbetaald worden na deelname aan de Nissan Mountainbike Beach Challenge in Knokke-Heist.

Blankenbergse Strand- en Duinenrace 2012: zondag 12 februari om 11 uur ten westen van de Pier. 25 km (2 ronden) en 50 km (4 ronden) Voorinschrijving nu al geopend, tot 8 februari Info: www.beachrace.be
Nissan Mountainbike Beach Challenge 2012: zondag 26 februari om 10.30 uur aan RBSC Duinbergen 16 km (1 ronde), 32 km (2 ronden) en 48 km (3 ronden). Voorinschrijving van 5 december tot 20 februari Info: www.mountainbikebeachchallenge.be

29.11.11

Meer eindejaarssfeer dan ooit in Knokke-Heist

De voorbije dagen hebben gemeente, handelaars, middenstandsorganisaties en de Lokale Raad voor Economie in Knokke-Heist de mooiste eindejaarssfeer gecreëerd die ooit in de badstad te zien was. Een bos van liefst 650 verlichte kerstbomen tooit momenteel het straatbeeld van de diverse deelgemeenten. De voorbije paar dagen werd ook het centrum van Knokke aangepakt. Zo werden de Dumortierlaan, de Lippenslaan en de Zoutelaan versierd met 177 kerstbomen voorzien van 1200 strikken, 2900 rode kerstballen en 35.500 lichtjes gevoed door 1200 batterijen. Een en ander zou trouwens niet mogelijk geweest zijn zonder de enorme financiële steun van het AKMV. Op het Rubensplein wordt verder een uniek kerstbos ingericht en in het Zoute worden eveneens tientallen verlichte kerstbomen voorzien. Om dat te realiseren hebben heel wat vrijwilligers hun kostbare vrije tijd opgeofferd. Het resultaat mag dan ook gezien worden. Voor Anne Vervarcke, voorzitster van de Lokale Raad voor Economie, kan het “Eindejaars Shoppinggebeuren” in de badstad alvast niet meer stuk. Daarnaast heeft ook de gemeente zo’n 230.000 euro geïnvesteerd in het aanbrengen van Kerstversiering in straten en pleinen. Daarbij springen vooral de grote kerstfiguren direct in het oog. Er valt momenteel dan ook meer eindejaarssfeer te beleven dan ooit tevoren in Knokke-Heist.

Een fotoreportage van Danny Jones kun je HIER bekijken.

Wegeniswerken bij de meest landwaartse sluisbrug

Vanaf maandag 5 december zijn werken gepland langs de Isabellalaan en de Alfred Ronsestraat op de weg van Zeebrugge naar Knokke-Heist. Er wordt een ondergronds leiding aangelegd in het fietspad van de Isabellalaan ter hoogte van de Vandammesluis en de afslag naar de Alfred Ronsestraat. Het gaat hier om het fietspad in de rijrichting vanuit Zeebrugge Centrum naar de Minervarotonde. Het fietspad en de afslag naar de Alfred Ronsestraat worden hiervoor onderbroken. De fietsers worden naar het fietspad over brug 2 omgeleid via de bestaande fietsdoorsteken, en het autoverkeer dient de 2de afslag naar de Alfred Ronsestraat te gebruiken van de Minervarotonde. De werken zouden klaar zijn tegen 23 december.

Unizo roept op om niét te staken

Unizo heeft een oproep gericht aan ondernemers en hun medewerkers in onze regio, om vrijdag niet te staken. “In deze moeilijke economische tijden zijn verlammende straatacties en stakingen totaal onverantwoord. Een heel slecht signaal aan de financiële markten en al wie nog wil investeren in ons land”, aldus Unizo. De ondernemersorganisatie zegt verder: “Net als de vakbonden zijn wij, ondernemers en hun gemotiveerde medewerkers, het niet met alle regeringsonderhandelingsvoorstellen eens, maar wij leggen de Belgische economie niet plat”. Unizo roept op om de grote ‘Wij staken niét’-actie actief te steunen.

Meer info op de 'Wij staken niet'-website.

Gastheer in de Zwinstreek?

Donderdagavond (20u) wordt in de grote zaal van het stadhuis in Damme een informatieavond gehouden over de cursus: 'Word jij een echte Gastheer van de Zwinstreek?' De cursus is ondermeer bestemd voor de houders van B&Bs, campings, restaurants en hotels. Het gaat om een 5-daagse reeks die gehouden wordt in februari en maart op diverse locaties in de Zwinstreek. Tijdens die 5 dagen maakt men kennis met de geschiedenis, cultuur, landschap en natuur van de Zwinstreek. Men leert om zelf de weg te vinden in het aanbod van alle gemarkeerde wandel- en fietsroutes. Na het volgen van de cursus kan men ook in geuren, kleuren en smaken vertellen over de typische streekproducten van de Zwinstreek. Uitbaters krijgen dan ook een bordje op de gevel met de vermelding ‘Gastheer van de Zwinstreek. Onder de sprekers donderdagavond Eerste Schepen Maxim Willems van Knokke-Heist en Cees Van Liere, voormalig burgemeester van Sluis. Verder worden het verloop en de meerwaarde van de cursus uitgelegd door Rita de Ligt-Van der Zee, Jan Verburg en Wilbert van der Rijt.

Je leest er HIER meer over

Eerste plonzen nieuw zwembad verkocht voor Music For Life

In Knokke-Heist worden 150 vouchers verkocht om als eerste een plons te nemen in het nieuwe zwembad Duinenwater. Elk voucher kost 10 euro en de opbrengst gaat naar Music For Life. De 150 “eerste plonzers” mogen in juni volgend jaar niet alleen de eerste duik nemen in het zwembad, ze krijgen ook een officieel “eerste plonsdiploma” en worden uitgenodigd op de officiële opening van het Duinenwater complex. Men kan een plonsvoucher voor zichzelf kopen of het ook cadeau doen aan familie of vrienden.

Wie interesse heeft kan bellen of mailen naar: 050/630.385 of mieke.remmerie@knokke-heist.be

Typisch tramhuis in Heist wordt afgebroken

Op maandag 5 december wordt bij het Heldenplein in Heist gestart met de afbraak van het typische tramhuis uit de vroege jaren ’50. Het tramstation werd gebouwd toen het treinspoor werd omgeleid ten zuiden van Heist en de (huidige) tramsporen werden verlegd naar de oude spoorwegbedding. De afbraakwerken worden uitgevoerd door het aannemersbedrijf Huys uit Houtave. In de plaats komt een breed trottoir en een groenzone. Door het verwijderen van het gebouw krijgen de weggebruikers beter zicht op de aan- en afrijdende tramstellen wat de veiligheid moet verhogen. Op vraag van de dienst Erfgoed en de heemkring Heyst Leeft zullen de bas-reliëf tableaus in keramiek met vissersfiguren verwijderd worden en overgebracht naar het museum Sincfala. De voorbije 50 jaar werd een deel van het tramhuis onder meer ook tijdelijk gebruikt voor tentoonstelling van de Dienst Toerisme. De afbraakwerken zullen 20 werkdagen in beslag nemen en kosten de gemeente ruim 24.000 euro

Wel en wee van de boomkikker in de grensregio

Bij de grens tussen Knokke en Retranchement blijkt dat het aantal boomkikkers spectaculair groeit. Via de nieuwe natuur in de Willem-Leopoldpolder heeft de populatie vanuit Retranchement namelijk de kikkergroep rond Cadzand bereikt. Bovendien groeit het verspreidingsgebied steeds verder in oostelijke en zuidelijke richting. Even verderop langs de grenslijn is het echter slecht gesteld met de boomkikkers bij Aardenburg. De kolonie daar zou amper nog 50 exemplaren bevatten. Met de aanleg van poelen en het verdiepen van grachten hoopt men het tij daar alsnog te kunnen keren.

Nieuwe schuifdeuren station pas in de lente

De automatische glazen toegangsdeuren in het station van Knokke zullen volgens B-Holding pas tegen 15 maart volgend jaar geïnstalleerd worden. De nieuwe schuifdeuren zouden voorzien zijn van “een beter mechanisch systeem”. De huidige deuren zijn al enkele jaren door glasbreuk buiten werking. De stroom spoorreizigers moet zich dus dag na dag met hun bagage door een smalle nooduitgang wurmen. In augustus schreef burgemeester Lippens al een kwade en open brief aan de directie van de spoorwegen om het probleem aan de orde te stellen. Het gemeentebestuur zegt begrip te hebben voor aanbestedingsprocedures en leveringstijden maar vindt wachten tot de lente van volgend jaar toch wel overdreven. Daarom werd een nieuwe brief geschreven met de vraag om er alles aan te doen om die wachttijd in te korten.

Tweede editie Rock Verzet in aantocht

Jeugdclub ’t Verzet in Knokke-Heist organiseert op zaterdag 10 december de tweede editie van Rock Verzet. Het wordt volgens de initiatiefnemers “een echte rock-avond met veel gitaren”. De Jeugdclub wil met Rock Verzet de rockscene in Knokke-Heist nieuw leven inblazen en beginnende lokale bands kansen geven op te treden in eigen streek. Op de affiche de formaties ‘The Green Michelles And Vino’, Superlijm en ‘All I Know’.

Rock Verzet, 10 december, optredens starten om 21u. Inkom is 6 euro. Special gift for everyone. jeugdhuis.tverzet@telenet.be - www.facebook.com/tverzet - Jeugdclub ’t Verzet, Westkapellestraat 460, 8300 Knokke-Heist

‘Vlakte van de Raan’ wordt beschermd gebied

De ‘Vlakte van de Raan’ ten noorden van Knokke-Heist wordt “beschermd natuurgebied”. Het zeegebied voor de monding van de Schelde ligt links van een denkbeeldige lijn getrokken tussen de Zwingeul en het Walcherse Westkapelle en ligt in het Nederlands territoriaal gebied. Onze noorderburen gaan nu de komende maanden samen met de gebruikers van de Noordzee bekijken hoe de natuur in het gebied het best kan worden in stand gehouden. De Vlakte van de Raan, is volgens de Nederlandse Rijkswaterstaat bijzonder vanwege de dieren en de ondiepe zandbanken. Er leven zeehonden, bruinvissen en verschillende soorten trekvissen(fint, rivierprik en zeeprik). De beschermde status van het gebied betekent niet dat recreanten, vissers en de transportsector worden beperkt. Tegen 2014 moet duidelijk zijn welke natuur precies moet worden behouden en wat daar voor nodig is.

Twee restaurants uit Knokke-Heist in nieuwe Henry Lemaire.

De 35ste editie van de culinaire Gids Lemaire is uit. De gids legt het accent op de bekwaamheid en deskundigheid van de professionelen van de kookkunst én het onthaal aan tafel. Twee toprestaurants uit Knokke-Heist behoren volgens de nieuwe editie tot de 8 beste restaurants in ons land. Het gaat om de ‘Sel Gris’ en de “Bartholomeus’ allebei langs de Zeedijk in Heist.

Schoolkalenders verkopen als zoete broodjes

De kalenders voor 2012 van de Keuvelhoekschool in Knokke verkopen als zoete broodjes. De school heeft er zopas moeten laten bijdrukken. De eerste 650 kalenders waren namelijk in een mum van tijd compleet uitverkocht. Er werden er ondertussen 200 bijgedrukt, maar ook die vliegen momenteel als een sneltrein de deur uit.

28.11.11

Burgemeester wil vaste snelheidsmeters

Burgemeester Lippens stelt dat de “snelheid absoluut niet gerespecteerd” wordt op de wegen in de badstad. Hij wil dan ook aan de politie van de zone Damme/Knokke-Heist vragen om meer “niet-verplaatsbare snelheidsmeters” aan te kopen. De borden, die oplichten en de snelheid aangeven van een aankomende wagen, zouden op alle rechte stukken weg geplaatst worden. In Ukkel heeft de politie 50 dergelijke borden aangekocht met “formidabel resultaat” aldus Lippens. Momenteel beschikt Knokke-Heist over drie verplaatsbare snelheidsborden. Die worden her en der ingezet gespreid over het grondgebied. Meestal wordt dan een week later op die plaatsen geflitst, zegt Eerste Schepen Maxim Willems.

‘Griekse steun’ voor Basisschool in Duinbergen

In de reeks ‘Buitenlandse Avonden’ heeft de ouderraad van de Vrije Basisschool Duinenkind zopas een Griekse Avond georganiseerd. Met de opbrengst zullen verschillende schoolprojecten worden gesteund. Eerder kwamen ook reeds culinaire toppers uit Spanje, Italië, Frankrijk en Mexico aan bod. Dit keer stonden Griekse lekkernijen als Dolmadakie, Souvlakie, Soutzoukakia en Sartheles op het menu. De ouderraad blikt tevreden terug op een geslaagde avond. Deze manier van smakelijk projecten van de school steunen krijgt volgens de raad “volgend jaar ongetwijfeld een vervolg”.

30 jaar WTC Holiday

De wielertoeristen van WTC Holiday vieren dit jaar hun 30ste verjaardag. Vanuit hun lokaal 'Snookersaloon PF' in de Lippenslaan in Knokke gaan ze elke week op pad. Het jongste lid is pas 16 geworden, de oudste deelnemer telt 78 lentes. Bij de wielerclub zijn zowel mannen als vrouwen welkom vanaf 16 jaar. Sommige leden zijn er trouwens al bij van het eerste uur in 1981. Zopas mocht de club ook een nieuwe volgwagen in gebruik nemen. De Citroën Jumpy werd geschonken door garage Vanderkeilen uit Brugge. Zaakvoerder Peter Vanderkeilen doet namelijk al sedert jaar en dag zijn fietstraining bij WTC Holiday, beter bekend als de Snooker.

Van eind september tot 15 april wordt er om 9.30 uur gestart aan het lokaal Snookersaloon PF in de Lippenslaan. Vanaf 15 april begint het zomerseizoen en rijden de sportievelingen om 9 uur. Tijdens deze periode fietsen ze ook op woensdagavond om 19 uur.

Cabaretiers uit Knokke-Heist winnen Nederlands Cabaretfestival

Knokke-Heistse komedianten hebben in Rotterdam de 46ste editie van het cabaretfestival Cameretten gewonnen. Ze deden dat met de driemansformatie “Ongericht Enthousiasme”. In het nieuwe Luxor Theater in Rotterdam versloegen cabaretiers uit de badstad de medefinalisten Diederik Smit en Lankmoed. De jury noemde het Vlaamse trio “charismatisch en aanstekelijk”. “Ongericht Enthousiasme” is samengesteld uit Michel Verkinderen, Kevin Bellemans en Philippe Verkinderen. De gebroeders Verkinderen zijn afkomstig uit Knokke-Heist. “Ongericht Enthousiasme” brengt verfrissend, flitsend en absurd zapcabaret. Met de bekroning van "Ongericht Enthousiasme" blijkt andermaal dat het Cultuurcentrum Scharpoord de bakermat is voor nieuw talent. Philippe Verkinderen kreeg namelijk de podiummicrobe te pakken via het theaterproject Appassionata, een van de artistieke initiatieven van de vzw Cultuurcentrum om jongeren warm te maken voor theater. Scharpoord betekende later voor de talentvolle theaterauteur en -acteur de ideale springplank voor zijn eigen cabaretproject. Philippe Verkinderen is momenteel ook docent Cabaret & Comedy aan deKunstAcademie van Knokke-Heist, waar hij 3 leerling-comédiennes aan het klaarstomen is voor hun allereerste try-out in 2012.

Voetbalwinst over de ganse lijn

In Knokke-Heist is het een prima voetbalweekend geworden met winstcijfers voor alle ploegen. In Eerste Provinciale loodste trainer Henk Houwaart de ploeg van FC Knokke meteen naar een 2-1 overwinning tegen het iets hoger geklasseerde Rumbeke. In het rangschikking staat Knokke met 14 punten gedeeld 12de. In Derde Provinciale B versloeg VV Westkapelle de ploeg van Loppem met 3-1. De wedstrijd Ruddervoorde-Heist eindigde op een 0-2 overwinning voor de groen-witten. VVW, dat een wedstrijd minder gespeeld heeft, staat op de tweede plaats, met 30 punten; evenveel als klassementsleider De Haan. Heist staat 5de met 22 punten. In Vierde Provinciale B won Moerkerke met 2-0 van Snaaskerke. Zeebrugge versloeg thuis de elf van St Joris met 1-0. Moerkerke staat eerste in de rangschikking met 31 punten. Zeebrugge staat 7de met 17 punten.

China adds more ports to European trade project

Het dagblad "The People's Daily" dat in Beijing verschijnt heeft het vandaag ondermeer ook over Zeebrugge. Je leest er HIER meer over.

27.11.11

Massaal kerstbomen in Knokke-Heist

In het weekend werden langs de Natiënlaan en bij ’t Walletje in Knokke-Heist 50 kerstbomen van 6 meter hoog neergepoot. Dat gebeurde op initiatief van de Lokale Raad voor Economie en met medewerking van een tiental handelaars en zaakvoerders. Alles werd in goede banen geleid door ‘duivel-doet-al’ Martin Vanden Broucke van Unizo. Er werd van vroeg tot laat gewerkt door een team vrijwilligers. Daarbij zat de jongste medewerker, de 12-jarige Raf d’Andrea, bovenop een tractor om liefst 30.000 lampjes in de toppen van de kerstbomen op te hangen. Het ganse project wordt gefinancierd door de ondernemers van de Natiënlaan en het Walletje, die een budget van 12.500 euro hebben bijeengebracht. Om 5u maandagmorgen is men in Knokke-Centrum gestart met het plaatsen van 280 kerstbomen met rode kerstballen en zelfgemaakte rode strikken. Daar komen 40.000 lichtjes in. De benodigde 20.000 euro wordt gefinancierd door het AKMV, Unizo Knokke en de 500 handelaars uit het Centrum van Knokke-Zoute. Zoals eerder gemeld is Unizo Heist-Duinbergen reeds klaar met het plaatsen van 170 kerstbomen in de deelgemeente. Het is voor het eerste sedert het bestaan van de Lokale Raad van Economie dat door de plaatselijke handelaars zo'n grandioze Eindejaarsactie op touw wordt gezet. Of dat in de toekomst opnieuw kan gebeuren zal voor een groot deel afhangen van het winkelgedrag van de mensen in Knokke-Heist de komende weken en maanden. Steeds meer vormen het internet en de grote concerns in het hinterland namelijk een groot gevaar voor de plaatselijke handelaars. “De leegstand in de verschillende deelgemeenten bewijst dat indien men niet lokaal koopt, men meehelpt aan de verarming van de samenleving”, aldus Danny Jones.

Knokke-Heistenaar verliest rijbewijs in Sluis

In de nacht van zaterdag op zondag heeft een Knokke-Heistenaars in het centrum van Sluis z'n rijbewijs moeten afgeven. Hij werd rond 1.30u zondagmorgen in de Ridderstraat betrapt op het rijden onder invloed. Uit een blaastest bleek dat de 43-jarige automobilist uit de badstad teveel gedronken had. De ademanalyse die vervolgens in het politiebureau werd afgenomen wees uit dat de man ruim drie keer teveel alcohol op had. (De uitslag van de ademanalyse was 685 ug/l)
Hij moest direct zijn rijbewijs bij de politieagenten achterlaten en is met een proces-verbaal op zak weer naar huis gestuurd.

Goud, zilver en brons voor de Tumblers

Ter voorbereiding op het komende wedstrijdseizoen namen de wedstrijdtumblers van Gym Knokke-Heist dit weekend deel aan de Interclub Altis Hulshout. Dat leverde driemaal goud op, éénmaal zilver en éénmaal brons. Rhoeby Ackaert sprong 3 prachtige reeksen en mocht de zilveren medaille in ontvangst nemen. Op zondag behaalde Jens Bulcke goud bij de beloften. Matilde Descamps sprong haar eerste juniores-wedstrijd en toonde dat ze er volledig klaar voor is. Met 2 punten voorsprong behaalde zij de gouden medaille. Margaux Dedeene zorgde voor de verrassing. Als eertejaars junior turnde zij op de valreep een nieuwe reeks. Haar schroefreeks begon ze met volle moed, maar wegens een gebrek aan spanning moest ze noodgedwongen haar reeks corrigeren. Door haar ervaring deed ze dat dan ook perfect! Haar concurrente ging volledig de mist in, waardoor Margaux maar liefst met 3,50 ptn voorsprong de gouden medaille behaalde.

Vissersvrouwtentoonstelling in Knokke-Heist

In het weekend werd in het Sincfala Museum in Heist de tentoonstelling 'Vissersvrouw' geopend. Dat gebeurde in aanwezigheid van ondermeer Schepen Danny Lannoy en Katrien Vervaele, de auteur van het boek Vissersvrouwen. De tentoonstelling in Sincfala laat een intrigerende reeks foto’s zien van echte vissersvrouwen van de hand van Wouter Rawoens. Daarnaast kan met ook videofragmenten bekijken en met de koptelefoon op luisteren naar audiostukjes. Voor het boek, de theatervoorstelling en de tentoonstelling werden tientallen vissersvrouwen geïnterviewd en gefotografeerd. Uit deze gesprekken werden ontroerende, verrassende en grappige anekdoten gekozen. Deze fragmenten werden per thema aan elkaar geregen en afgewisseld met uniek historisch beeldmateriaal. Het eindresultaat is een documentaire die een boeiend en veelzijdig beeld schetst van het leven als vissersvrouw. De documentaire “Vesche vis en nieuwe liefde” is verkrijgbaar op DVD voor de prijs van €7,50 in Museum Sincfala. De tentoonstelling in Sincfala loopt nog tot zondag 26 februari.

Meer foto's over de opening van de hand van Christel Bedert zie je HIER.

Sincfala, Pannenstraat 140 Heist. Vissersvrouw. Tot zondag 26 februari 2012. Elke dag van 10-12 en 14-17.30 uur. Gesloten op 25 en 26 december 2011 en 1 en 2 januari 2012. Toegang: € 3,50 € 1,75 € 1,00 gratis op vertoon ticket theatervoorstelling “Vesche Vis”

Nu ook villa’s voor poppen in Knokke-Heist

Poppenhuizen waren voor de oorlog vooral in Groot-Brittannië populair bij kinderen van de betere middenklasse. In mindere mate was dat ook bij ons het geval. Onlangs deed nu ook de PoppenVilla z’n intrede. Het kon bijna niet anders, dat de Nederlandse ontwerper bij het kiezen van een Belgisch verkooppunt voor de “Liliane Poppenvilla” zou kiezen voor Knokke-Heist. De poppenvilla is ontworpen om een veilig en duurzaam woonhuis te geven aan de lievelingspoppen van de kinderen. Maar er is meer. Gezinnen en kinderdagverblijven gebruiken de villa om het samenspel tussen kinderen te stimuleren. Basisscholen zetten de poppenvilla ook in als observatie-instrument voor de vroege signalering van kinderen in nood. In Knokke-Heist staan de poppenvilla’s nu bij Charming Kids in de Elizabetlaan, zegt ontwerpster Liliane Limpens.

Nachtrijders bij Surfers’ Paradise

Voor het 5de opeenvolgende jaar heeft wielerclub “De Bumpers” een “Nightride” georganiseerd bij Surfers’ Paradise. Zo’n 45 mountainbikers konden zich daarbij uitleven op een vooraf uitgestippeld parcours tussen Knokke en Cadzand. Het was een tocht over een traject met nauwelijks enige verharde stukken. Elke fiets was uitgerust met één of meerdere lampen. Vooral de “nieuwelingen” viel het op dat het ’s nachts prachtig rijden is op het strand, bij het Zwin en door de polders. Surfers’ Paradise organiseert trouwens de ganse winter begeleide mountainbiketochten voor groepen, bedrijven en verenigingen, al dan niet in combinatie met strandkiten.

Winst voor Knokke-Heistse basket

In Eerste Landelijk blijven de heren van BC Namedis chape Knokke-Heist aan de leiding in het klassement. Dat is het resultaat van een “bloedstollende” wedstrijd tegen Rapid Langemark in de Stormmeeuw in Knokke. De einduitslag 76-74. Het winnende goal tegen de groen-zwarten kwam er op de valreep door Gunther De Pauw. Ook de Knokke-Heistse dames in Eerste Landelijke haalden hun slag thuis tegen Tulikivi Deerlijk met een overtuigende 73-52.

Korte video van het winnende goal bij de heren.