26.3.11

Luxemburger wint 50ste Cartoonale in Knokke-Heist

Zaterdagavond heeft Pol Leurs uit het Luxemburgse Gonderange de 50ste Internationale Cartoonwedstrijd van Knokke-Heist gewonnen. Aan de Cartoonale werd dit keer deelgenomen door 587 cartoonisten uit 76 verschillende landen. Met de Gouden Hoed is 3.500 euro gemoeid. Het is trouwens niet de eerste keer dat Pol Leurs in de prijzen valt in de Knokke-Heistse cartoonale. In 2006 en 2008 eindigde hij telkens derde. De Zilveren Hoed, ter waarde van 2.000 euro, gaat dit keer naar onze landgenoot Stefaan Provijn. De Bronzen Hoed werd toegekend aan de Iraniër Mohammad Ali Khoshkam uit Isfahan. Het festival is dermate populair in Iran, dat er in dat land telkens een preselectie wordt gehouden, alvorens de beste tekeningen worden doorgezonden naar Knokke-Heist. Dat gebeurt trouwens ook voor het Fotofestival in de badstad. De mogelijkheid bestaat dat de Iraanse authoriteiten censuur toepassen. Dan zou het echter vreemd zijn dat ze een tekening van Khoshkam hebben laten doorgaan naar Knokke-Heist. Khoshkam was twee jaar geleden namelijk één van de 159 Iraanse cartoonisten die de 9de Cartoon Biennale in Teheran hebben geboycot. Dat gebeurde uit protest tegen het afslachten van demonstranten bij betogingen tegen de twijfelachtige overwinning van Ahmadinejad bij de presidentsverkiezingen. De Knack Cartoon Award werd in de wacht gesleept door de Serviër Vladimir Stankouski. De Prijs van het Davidsfonds ging naar onze landgenoot Herman Danneels (Fredcot). De 50ste editie van het cartoonfestival in Knokke-Heist wordt gehouden van 26 juni tot 18 september in de tentoonstellingstent op het strand vlakbij het Casino Knokke.

Binnenkort leegstandsbelasting in Sluis?

De gemeenteraadsleden in onze buurgemeente Sluis zijn van oordeel dat de eigenaars van bouwvallige en leegstaande panden moeten worden aangepakt. Vooral de fracties van Nieuw Gemeentebelang en de VVD ergeren zich aan het stijgend aantal "verpauperde gebouwen" in de fusiegemeente. Vooral leegstaande winkels maken de centra onaantrekkelijk. In het licht van dit alles wordt nu de mogelijkheid onderzocht om een "krotbelasting en leegstandsheffing" in te voeren. Ook andere partijen steunen dit voorstel.

Cruiseseizoen van start in Zeebrugge

De m.s. Ventura van de rederij P&O heeft zaterdagmorgen het cruiseseizoen in Zeebrugge ingevaren. Het schip meerde rond 8u af aan de Zweedse kaai bij de zeewaartse sluisbruggen. Dit jaar verwacht men aan onze kust 92 cruiseschepen, waarvan 77 in Zeebrugge en 15 in Oostende. Dat is goed voor zo’n 235.000 cruisepassagiers. Het is duidelijk dat Brugge, als werelderfgoedstad de belangrijkste toeristische trekpleister is voor de cruisepassagiers. Maar steeds meer passagiers maken ook kennis met Blankenberge, Knokke-Heist, Damme en de Zwinstreek. Volgens recente berekeningen van het gezaghebbende Engelse vakblad Seatrade, zou elke passagier aan land gemiddeld € 90 per dag uitgeven. Zo zorgt het cruisetoerisme voor een niet onaanzienlijke toegevoegde waarde voor de economie in onze regio. In Zeebrugge start het havenbestuur in de loop van het voorjaar verder nog met een shuttle-dienst die de passagiers van bij het schip veilig tot buiten de terminal brengt.

Help jeugdkoor Rondinella aan de Klara-Canvasprijs!

In Knokke-Heist zijn het momenteel drukke weken vol extra repetities voor het bekende jeugdkoor Rondinella. Het koor is de enige West-Vlaamse finalist van de grootste koorwedstrijd van Vlaanderen: “Koor van het Jaar”. Op zondag 2 april kiest de jury in een uitverkocht Flagey uit de zes finalisten één koor dat voor twee jaar de titel “Koor van het Jaar” mag dragen. Naast die hoofdprijs wordt (onder andere) ook de Klara-Canvasprijs uitgereikt. Iedereen kan Rondinella aan die titel helpen. De Klara-Canvasprijs is een gedeelde publieksprijs, die voor 50% wordt bepaald door het publiek en voor 50% door een Klara-Canvasjury. Inzet van deze prijs is een podiumplaats op een Klara-evenement.


Laat je West-Vlaams hart spreken en stem snel op Rondinella via http://www.klara.be/ [dat kan nog tot vrijdag 1 april (13 uur)].

25.3.11

Valentijnsinitiatief was schot in de roos volgens eerste evaluatie

In Knokke-Heist werd zopas de balans opgemaakt van het Valentijnsinitiatief. In het totaal verkocht de dienst Toerisme 4.943 valentijnbonnen aan amper 54 deelnemende handelaars. Daarvan zijn er 3.417 bonnetjes effectief gebruikt. Aan de champagnebars op de Zeedijk werden liefst 601 flessen bubbels geschonken. Dit jaar is er veel reclame gemaakt voor het valentijnweekend, denk maar aan het unieke promofilmpje met het huwelijksaanzoek dat een hit werd op Youtube! Toch zal worden geëvalueerd of de promotie nog kan verbeteren. Het filmpje heeft alleszins gewerkt, want de Zoenbox was een schot in de roos met zelfs echte huwelijksaanzoeken als resultaat.


Met Valentijnssuggesties voor de toekomst kan men terecht bij: lokale.economie@knokke-heist.be

Knokse sneeuwklassers vertrokken uit Oostenrijk

Vrijdagavond even over 19u zijn in het Oostenrijkse Werfenweng de leerlingen van de Knokse vrije basisscholen weer vertrokken richting badstad. Ook de laatste uren in hun vakantiestek zijn prima verlopen. De 100 sneeuwklassers zijn zaterdagmorgen om 08.45 u behouden en wel in Knokke-Heist teruggekeerd.

Beste jonge kok van België werkt in Knokke-Heist

Michael van Opstal, een 24-jarige kok die in een restaurant in Knokke-Heist werkt, heeft de titel van beste juniorkok van België gewonnen. Er deden zes jonge koks aan mee. Het is al de 41 ste keer dat de keukenwedstrijd in de Oostendse hotelschool wordt gehouden. Van Opstal is een oud-leerling van de hotelschool van Koksijde en is afkomstig uit Dendermonde. Michael Van Opstal behaalde de overwinning met een gerecht van wangetjes van zeeduivel. Vooral zijn manier van werken in de keuken wist de jury te overtuigen.

Spirit of Britain gedoopt

P&O Ferries, dat ook vanuit Zeebrugge bedrijvig is, heeft zopas zijn nieuwe ferry ‘Spirit of Britain’ officieel gedoopt. Olympisch kampioene Dame Kelly Holmes trad daarbij op als meter. Het schip kan twee keer zoveel vracht vervoeren als de vroegere schepen, met dezelfde werkingskosten. De ‘Spirit of Britain’ en zijn zusterschip ‘Spirit of France,’ dat in september in de vaart komt, verzorgen de overtochten tussen Calais en Dover en zijn de grootste ferry’s op het Kanaal. Zij beschikken over vier cardecks, waarvan de onderste twee gereserveerd zijn voor vrachtwagens. De tijd in de haven blijft beperkt tot 45 à 50 minuten, voor lossen en laden. In het ontwerp van de schepen is rekening gehouden met de Safe Return to Port (SRIP), een onderdeel van de Safety of Life at Sea (SOLAS)-regulering van de International Maritime Organisation (IMO). Deze werd ingesteld na de rampen met de ‘Herald of Free Enterprise’ en de ‘Estonia’. Een SRIP-uitgerust schip moet in staat zijn om in geval van nood op eigen kracht een haven te bereiken. Dat is mogelijk dankzij specifieke ingrepen in de aandrijving, de sturing en de machines

Knokke-Heistse ooggetuige olieramp bij Tristan da Cunha

De Knokke-Heistse globetrotter en fotografe Kristine Hannon was zopas ooggetuige van een olieramp in de Zuid Atlantische Oceaan. Dat gebeurde toen ze aan boord van het expeditieschip Prince Albert II richting Tristan da Cunha voer. Dat is de meest afgelegen bewoonde archipel ter wereld, op 2900 kilometer van Zuid Afrika. Een 225 meter lange bulkcarrier, onderweg van Brazilië naar Singapore en geladen met sojabonen, was vastgelopen op de rotsen van Nightingale Island, dat deel uitmaakt van de eilandengroep. Nightingale Island is de habitat van een resem zeldzame zeevogels, waaronder albatrossen en pinguïns. Het wordt aangezien als een van de belangrijkste broedplaatsen ter wereld voor miljoenen zeevogels. Drie rubberboten, bestuurd door het expeditieteam werden ingezet om de 10 bemanningsleden van de bulkcarrier te halen. De reddingsoperatie slaagde, niettegenstaande de hoge deining en de vele ruwe olie die het schip omgaf. Tijdens de actie raakten de expeditieleden allemaal bedekt onder de ruwe olie, die via een metersbreed gat in de romp naar buiten vloeide. Ondertussen is het duidelijk dat Nightingale Island nu volledig is omgeven door diesel en ruwe olie en dat de vervuiling nu reeds een spoor van tientallen kilometers heeft achtergelaten. Kristine Hannon fotografeerde de zeldzame noordelijke rotspinguïns, bedekt met een dikke laag olie.

Gevonden katten worden minder vaak teruggehaald uit het asiel

Het dierenasiel langs de Sluisstraat in Knokke-Heist gaf zopas inzage in het jaarverslag 2010. Het asiel wordt uitgebaat door de firma Dalkia. Uit het verslag blijkt dat vorig jaar 202 vondelingen werden ondergebracht in de instelling. Het ging daarbij om nagenoeg evenveel honden als katten. Veel van die honden werden door hun baasjes teruggevonden, maar slechts één van de 105 katten werd door de eigenaar weer opgehaald. Verder werden ook 83 honden en 80 katten aan het asiel afgestaan. De dierenopvang slaagde er in om 92 honden en een recordaantal 178 katten bij een nieuw baasje te plaatsen. Het aantal pensiondieren, dat er tijdelijk tegen betaling werd ondergebracht, beliep ruim 100 viervoeters. De balans tussen inkomsten en uitgaven was positief. Dit jaar worden ook onderhoudswerken uitgevoerd. Ondermeer wordt de betegeling van de hondenverblijven hervoegd of zal een volledig nieuwe waterbestendige en naadloze vloer worden aangelegd.

Verkeersellende Elizabetlaan Knokke nog niet voorbij

De verkeersmiserie bij de zuidelijke rijbaan van de Elizabetlaan in Knokke tussen de Meerlaan en de Julius Sabbelaan blijft aanhouden. Het einde van de werken wordt voor de tweede keer met een week uitgesteld. Op die plaats voeren het gemeentelijk waterbedrijf en Eandis werken uit aan de nutsleidingen. Het project werd zeer laattijdig gepland door de bouwheer, vandaar de aanhoudende overlast. De ingreep gebeurt ten behoeve van het woon- en hotelcomplex La Réserve. Volgens de huidige planning zou de rijbaan nu pas tegen vrijdagavond 8 april opnieuw worden opengesteld. Dat valt samen met het begin van het paasverlof.

De Raad voor Lokale Economie is op zoek naar een extra vertegenwoordiger voor de zone ’t Walletje

In Knokke-Heist is de Raad voor Lokale Economie op zoek naar iemand die zich wil inzetten als medevertegenwoordiger voor zone 1. Dat is Westkapelle – ’t Walletje. Momenteel staat Bernard Moyaert alleen in voor dit grote gebied, waar onder meer ook zo’n 100 ondernemingen gevestigd zijn. Dit aantal loopt straks trouwens verder op bij het in gebruik namen van de derde fase van de ambachtelijke zone. Het is de taak van de vertegenwoordigers en plaatsvervangende vertegenwoordigers om tijdens een maandelijkse bijeenkomst de belangen van hun zone te verdedigen. Op die manier dragen ze ook hun steentje bij om advies te verstrekken over het algemene economische beleid van de gemeente. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met de raad in het stadhuis van Knokke.

24.3.11

Piekopslag gashouders verdwijnen in Zeebrugse achterhaven

De ingeterpte gigantische ronde gashouders in Zeebrugge worden afgebroken. Het gaat om de ‘peak-shaving’; de piekopslag waar 33 jaar lang vloeibaar gas werd gestockeerd. Dat gebeurde op momenten dat er minder verbruik was, zoals in de zomer. Tegenwoordig is er bij Fluxys in de voorhaven voldoende opslagcapaciteit zodat gas in reserve houden in de cilindervormige houders in de achterhaven niet langer nodig is. Zeebrugge is dan ook een belangrijke draaischijf voor de Europese gasmarkt. Vorig jaar is in de haven 5 miljoen ton vloeibaar gas aangevoerd, dat is drie keer zoveel als in heel ons land jaarlijks verbruikt wordt.

Sneeuwklassers straks weer thuis

Vrijdag werd in Oostenrijke een punt gezet achter de sneeuwklassen van de Knokse vrije basisscholen. Naast skiën deden de scholieren ook aan allerlei ander vertier. Daaronder een bezoek aan een zoutmijn, een voettocht van Oostenrijk over de grens naar Duitsland en shopping in Salzburg. Een fotoimpressie krijgt men alvast via deze links: woensdag / donderdag.

We springen een uur vooruit naar zomertijd

In de nacht van zaterdag op zondag 27 maart wordt weer overgeschakeld op zomertijd. Als de klok twee uur slaat wordt meteen doorgedraaid naar drie uur. Dat betekent dat de nacht én het weekend één uur korter zijn dan gewoonlijk. Voor veel mensen is die overschakeling vrij nefast. Om te beginnen duurt het vaak enige dagen voor onze biologische klok zich aanpast aan de nieuwe uurregeling. Verder is het ook zo, dat tegenwoordig massa’s apparaten een klokje hebben ingebouwd. Die moeten allemaal worden aangepast. Steeds meer van die toestellen corrigeren weliswaar zelf de tijd naar zomertijd. Maar sommige doen dat op het moment dat de Verenigde Staten overschakelt naar zomertijd, en dat komt niet overeen met ons. Op zondag 30 oktober wordt bij ons de klok teruggedraaid naar wintertijd.

Triathlon Team Knokke-Heist stoomt zich klaar voor de Ironman Austria

Met ondermeer de Ironman Austria voor ogen zijn de atleten van het Triathlon Team Knokke-Heist al volop in de weer met de voorbereiding van het nieuwe seizoen. Dit jaar telt de club zo'n 70 tal leden en liggen de ambities opnieuw hoog. Onder het motto ‘Together to Klagenfurt’ gaan namelijk op 3 juli 23 leden van het team deelnemen aan de Oostenrijkse Ironman. Dat doen ze samen met rolstoelatleet Kim Plovier. In totaal dus 19 mannen en 5 dames met onder hen 13 absolute nieuwelingen op die afstand. De jongste is 28 en de oudste 57. De atleten kan men steunen door een kilometerverkoop voor het goede doel.


Je leest er meer over op: http://www.togethertoklagenfurt.be/.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Over geboorten, huwelijken en overlijdens in de badstad kun je HIER meer vernemen.

Plaatsbezoek rechter bij stranduitbaters in Knokke-Heist

Op 19 april brengt een rechter van de koophandelsrechtbank in Brugge een bezoek aan de stranduitbatingen in Knokke-Heist. Met het plaatsbezoek wil hij zelf de toestand bekijken alvorens uitspraak te doen in het geschil rond de verkoop van dranken op het strand. Vier horecauitbaters op de zeedijk dienden eerder klacht in tegen 21 stranduitbaters wegens het overtreden van de regels. Concessiehouders mogen bij middel van raamverkoop wel drank slijten aan hun klanten, maar mogen geen terras of verbruiksruimte inrichten. De rechter oordeelde donderdag dat de vaststellingen die in het verleden gedaan werden gedateerd zijn. Hij wil nu in eerste instantie een lijst van alle concessiehouders ontvangen en vervolgens ter plaatse gaan. Later volgt dan een definitief vonnis in deze saga.

Strijd tegen sluikstorten wordt opgevoerd

In Knokke-Heist en veel andere Vlaamse gemeenten wordt in de toekomst nog strikter gecontroleerd op sluikstorten. In de badstad is het vooral bouwafval en tuinsnoeisel dat wordt achtergelaten op braakliggende terreinen, langs wegbermen of in grachten. Op gemeentelijk niveau kunnen de boetes oplopen tot 250 euro. Daarenboven kan de Vlaamse wetgever gevangenisstraffen opleggen vanaf 1 maand en een boete vanaf 100 euro. In Knokke-Heist is men trouwens van plan om bij middel van de nieuwe wetgeving, die gemeentelijke administratieve sancties mogelijk maakt, in de toekomst nog meer kleine overtredingen te bestraffen met geldboetes tot maximum 250 euro. Die overtredingen passeren dan niet langer bij de politierechtbank; alleen bij betwisting. Knokke-Heist stelt voldoende alternatieven te bieden waar bouw- en tuinafval legaal achtergelaten of verwerkt kan worden. Op de 1ste plaats komt het recyclagepark hiervoor in aanmerking.


Elke inwoner, huurder op jaarbasis en tweedeverblijver van Knokke-Heist heeft recht op 12 gratis beurten tuinafval, 12 gratis beurten grof huisvuil en 6 beurten bouw- en sloopafval per jaar (houtafval is zelfs gratis); telkens met max. 1 m³ per beurt. Nadien kunt u nog steeds terecht op het recyclagepark, weliswaar tegen betaling, wat nog steeds goedkoper is dan de boetes bij sluikstorten. Meer info vindt u op www.horizonnet.be

Het Vlarea bepaalt dat het verboden is om de volgende afvalstoffen te storten: ongesorteerde huishoudelijke en bedrijfsafvalstoffen, afvalstoffen die met het oog op nuttige toepassing afzonderlijk werden ingezameld, afvalstoffen die in aanmerking komen voor nuttige toepassing onder meer door hun aard, hoeveelheid en homogeniteit, de brandbare restfractie van het sorteren van huishoudelijke afvalstoffen of ermee vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen
oude en vervallen geneesmiddelen.

Megavernissage in Knokke-Heist

Onder het motto Art@knokke-heist organiseren op zaterdag 9 april 27 galeries voor het eerst op dezelfde dag een vernissage. Het is “een opportuniteit voor de kunstliefhebbers om naar de badstad te komen” zegt burgemeester Lippens. Knokke-Heist telt trouwens een 50-tal galeries op amper twee vierkante kilometer. Ook staan heel wat kunstbeelden in openlucht. Verder is het bekend dat de badstad volop aandacht heeft voor kunst en architectuur in het algemeen. Tal van kunstliefhebbers zakken regelmatig af naar onze kustgemeente om te genieten van kunst en terzelfdertijd van zee, strand, natuur en gastronomie. De interesse van zovelen in kunst heeft bij de gemeente het initiatief aangewakkerd om 3 momenten per jaar in te lassen die een bezoek aan de galeries extra de moeite maken. Op elke eerste zaterdag van de paasvakantie, de zomervakantie en de herfstvakantie organiseren een groot aantal van de galeries aldus een vernissage zodat kunstliefhebbers of geïnteresseerden keuze te over hebben. Zij kunnen die dag een selectie maken uit de galeries/kunstenaars die hun interesse wegdragen. Voor 2011 zijn de data respectievelijk 9 april, 2 juli en 29 oktober.

De speciaal ontworpen brochure “art@knokke-heist” kan men downloaden via http://www.artknokke-heist.be/ of via www.knokke-heist.info/publicaties . Deze brochure is ook verkrijgbaar bij de dienst toerisme van Knokke-Heist en bij de deelnemende galeries.

Geen toegenomen verzilting in Zwinpolder

Minister van leefmilieu Joke Schauvliege heeft aan landbouwers in de Zwinpolder laten weten dat er geen toegenomen verzilting van de Zwinregio wordt waargenomen. De mededeling kwam als antwoord op vragen van ongeruste landbouwers nadat een private meetcampagne in de Zwinpolder alarmerende signalen opleverde met betrekking tot verzilting. De minister verklaart echter dat op basis van uitgebreide meetreeksen gedurende tien jaar geen alarmerende toename van de verziltingstoestand werd genoteerd. In een aantal van nature brakke oppervlaktewateren is er wel een licht stijgende trend te bespeuren, terwijl de trend bij andere licht dalend blijkt. Er komt dus geen eenduidig beeld naar voren. Wat de afwatering betreft benadrukt Schauvliege dat door een snellere afwatering en sterkere drainage de zoute kwel zou worden versterkt. De bestaande verziltingstoestand van de polderwaterlopen wijzigen en verzoeting in de hand te werken, is een taak van de verschillende waterbeheerders. Zij kunnen volgens de minister best samen overleg plegen om zo een gezamenlijk oppervlaktewaterbeheersplan op te stellen.

Momenteel lopen er twee studies die de toekomstige evolutie van het grondwaterreservoir in de polder met betrekking tot verzilting belichten. Een verziltingsstudie in het kader van Europees CLIWAT-project heeft betrekking op de middenkust. Daarvan wordt het einde gepland in het najaar 2011. De tweede studie is de verziltingsstudie in het kader van het Europees ScaldWIN-project en heeft betrekking op het grensoverschrijdend gebied West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Zeeland. Het einde van deze studie is gepland voor de zomer van 2012. Specifiek voor het Zwin is er ook een studie aan de gang naar uitwerking van maatregelen voor het milderen van verzilting in de aangrenzende polders bij uitbreiding van het Zwin.

23.3.11

Herstel vorstschade in Knokke-Heist

Vanaf vrijdag 1 april wordt er frees- en asfalteringswerk uitgevoerd in diverse straten in Knokke-Heist. Het gaat om het herstel van putten in het wegdek die werden veroorzaakt door de vorst van afgelopen winter. Vorstschade treedt vooral op in oudere wegdekken en de kans op schade neemt toe bij strenge vorst, in combinatie met vries-dooi-wisselingen. Onder verkeersbelasting ontstaan er scheurtjes in het asfalt, waar water in kan komen. Bij vorst bevriest het water in het asfalt en zet het uit. Uit een telling blijkt trouwens dat in Knokke beduidend meer straten beschadigd werden door het winterweer dan in Heist. In totaal worden in de badstad een '85 putlocaties' aangepakt. (In Knokke 35 locaties, in Heist 23, in Duinbergen 4 en in Westkapelle 23). Een en ander zal de gemeente bijna 51.000 euro kosten. De hogere overheid zal over enkele weken trouwens in de badstad ook de 'winterputten' dempen die worden aangetroffen in de Gewestwegen.


In de deelgemeente Heist zal door de gemeente gewerkt worden in de de Gemblinnestraat, de Vrièrestraat, Hermans-Lybaertstraat, Sint-Jozefsstraat, Sint-Antoniusstraat, Breed Veertien, Noordhinder, Scheurleg, Noordstraat, Krommedijk, Anemonenlaan en Zeegrasstraat.In Knokke wordt vorstschade hersteld in de Jozef Nellenslaan bij Canadasquare, Lispannenlaan, Meerlaan noord, Elizabetlaan kruispunt Lippenslaan, Knokkestraat, Boudewijnlaan, Helmweg, Apollo XI-laan, rotonde Elizabetlaan - Zoutelaan, Zoutelaan oost, Prins Karellaan, Berkenlaan, Rijkswachtlaan, Bronlaan, Duindistelstraat, Camille Lemonnierlaan en Graaf Leon Lippensdreef.In Westkapelle: Sluisstraat hoek Koekoekstraat, Kalvekeetdijk, Hoekestraat, Greveningedijk, Nederenheerweg, Dikkedijk, Roden Ossenstraat, Waterstraat, en de Fonteinestraat.

Omstreden Heistse pedofiel overleden

Een 72-jarige veroordeelde pedofiel uit Heist is overleden aan een trombose. Na 2,5 jaar cel mocht de man met een enkelband de gevangenis verlaten en vond onderdak bij zijn zoon. Toen hij bij het winkelen door een van z’n slachtoffers was opgemerkt werd in de buurt actie gevoerd. Dat deed de enkelbanddrager besluiten om zich terug te laten opsluiten. De man werd zondag nog naar het AZ in Brugge overgebracht, maar medische hulp mocht niet meer baten.

Zeebrugse mijnenjager wordt ingezet voor Libische kust

Ook de Zeebrugse mijnenjager Narcis neemt vanaf woensdagavond deel aan operatie Odyssey Dawn. De Narcis maakt nu deel uit van de missie "Unified Protector" onder NAVO-bevel, ter afdwinging van het VN-wapenembargo voor Libië. Dat heeft kapitein-ter-zee Jean-Thierry Pynoo woensdagnamiddag bekend gemaakt. De opdracht van de Narcis blijft beperkt tot het in kaart brengen van de maritieme activiteiten in een toegewezen zone. Concreet betreft het toezicht houden op de naleving van het wapenembargo. Voor militaire interventies is de mijnenveger niet uitgerust.

Activiteiten in en rond Knokke-Heist

Activiteiten in en rond Knokke-Heist (klik voor meer info)

Maandag 18.04.2011, 19.15u, CM-kantoor Heist: Infosessie pensioenen

Zondag 03.04.2011, OLVO Heist: ‘Kaas Kiest Kunst’?

Donderdag 31.03.2011, 20u, Scharpoord: Mama Daktari

22.3.11

Knokke-Heist met Jean-Claude Van Damme in realityreeks op ITV

Dinsdagavond programmeerde de Britse commerciële tv-zender ITV4 de eerste aflevering van de nieuwe realityreeks “Jean-Claude Van Damme: Behind Closed Doors”. Het programma wordt vanavond trouwens herhaald. In de acht-delige reeks worden Van Damme en zoon Kristopher Van Varenberg op de voet gevolgd in hun omzwervingen voor diverse filmshoots. Ondermeer komen Knokke-Heist en de ouders van de filmheld, die in de badstad wonen, uitgebreid aan bod. Ook Kristopher, die in Knokke school liep, wordt gefilmd tijdens de opnames die vorig jaar in Roemenië gebeurden voor de karate actiefilm ‘Weapon’. Kristopher speelt er de rol van Interpolagent Adam Schell. Een zieke hond die ze in de Roemeense hoofdstad aantroffen wordt meegenomen naar ons land en in de hondenopvang van Van Damme weer gezond gemaakt. Daarna worden de dieren uitgelaten op het strand bij Surfers’ Paradise. We zagen Van Damme in het programma ook uitgebreid wenen omdat hij “de wereld niet heeft kunnen redden”. In de Oekraïne wordt Jean-Claude in een Napoleontisch pakje anno 1812 gestopt, verliest z’n gevecht en verschijnt dan in vrouwenkleren… Het programma toont verder dat hij dagelijks via Skype beeldcontact houdt met Gladys Portugues en dochter Bianca in hun appartement in Los Angeles. Feit is dat Van Damme in deze realityreeks z’n ziel blootlegt, zoals dat nog nooit tevoren gebeurd is. Het programma “Jean-Claude Van Damme: Behind Closed Doors” wordt vanavond (woensdag) herhaald op ITV4 om 23u en om middernacht op ITV4+1. Aflevering 2 uit de reeks is komende dinsdagavond om 22u te zien op ITV4. Fans lieten ondertussen zeer positieve reacties achter over het programma op Facebook.

Mensen die via hun satellietschotel Astra2 kunnen ontvangen kunnen ITV4 moeiteloos bekijken. ITV4 frequentie 10758 Vertical, Symbol Rate 22000 Forward Error Correction 5/6 en ITV4+1 frequentie 10832 Horizontal, Symbol Rate 22000 Forward Error Correction 5/6.

Honden enkel op het strand tussen Het Zoute en Het Zwin

Tot 15 oktober zijn in Knokke-Heist weer alle honden verboden op de reguliere stranden. De viervoeters mogen wel het hele jaar door uitgelaten worden op het strandgedeelte in Het Zoute, gelegen ten oosten van Surfers Paradise tot aan de Zwingeul op de grens met Nederland. De Lokale Politie zal opnieuw controles houden op de naleving van de politieverordening op de dieren. Vanaf 16 oktober zijn de honden evenwel aangelijnd weer welkom op het strand van Heist tot aan Het Zoute.

Weer unieke partylocatie voor 100 dagenfuif

In Knokke-Heist heeft de Jeugdraad andermaal een unieke locatie gevonden voor de 100 dagenfuif 'Revelation'. Die wordt nu zaterdag 26 maart georganiseerd door de laatstejaarsleerlingen van het Lyceum in Knokke en OLVO Heist. De vierde editie van het feest krijgt dit keer z’n beslag in een lege loods achter de Aldi in Knokke. Het is een makkelijk bereikbare en centraal gelegen locatie, waar djs Antz-Up, Brambiance, Ma-T en System D voor de nodige partybeats zullen zorgen. Het succes van de drie voorgaande edities is ongetwijfeld voor een groot stuk te danken aan de unieke locaties waar de jongeren konden fuiven. De eerste editie, Drop-out, vond plaats in het leegstaande zwembad van La Réserve. Op Perte Total ging de jeugd uit de bol in een oude steenbakkerij. En vorig jaar brak Breakdown alle records met meer dan 500 feestvierders in de loods aan het station van Knokke.


Tickets zijn verkrijgbaar bij Jann Ricc of Nachtwinkel Sam of bij de laatstejaars leerlingen van OLVO Heist en Lyceum voor 6 EUR. Tickets aan de deur kosten 8 EUR.

Tweede iDuathlon in Duinbergen

Op zondag 10 april wordt op het strand van Knokke-Heist de tweede editie gehouden van de iDuathlon. Het gaat om een topspektakel waar sportievelingen uit binnen en buitenland op af komen. De uitdaging is een off road Duatlon van: 5 km lopen, 22 km mountainbiken en nogmaals 2,5 km lopen. Dat gebeurt deels op het strand en deels in de straten van Duinbergen. Het wedstrijdcentrum bevindt zich bij de RBSC zeilclub in Duinbergen. Daar komt de wedstrijd trouwens 7 keer voorbij. Voor de toeschouwers is het spektakel volledig gratis. Elke deelnemer is verzekerd door de Vlaamse Triatlon- & Duatlonliga en er wordt gewerkt met een officiële tijdsregistratie. De start is op zondag 10 april om 13.30u.

Strandarena op het Albertstrand ?

Knokke-Heist onderzoekt of er tijdens de zomer een sportterrein met tribunes kan worden ingericht op het Albertstrand ter hoogte van de Meerlaan. Het zou gaan om een openluchtarena waar ondermeer beach soccer en beach volleybal zouden worden gespeeld. Nu gebeurt dat op de evenementenzone op het strand van Knokke, maar die locatie wordt straks ingenomen door de tentoonstellingstent voor de cartoonale. Samen met het sportarena zouden op het strand ook horeca-uitbatingen verschijnen. Door participerende derden zouden op het terrein ook eigen activiteiten kunnen worden ontwikkeld, op voorwaarde dat er 's nachts geen overlast ontstaat.

Activiteiten in en rond Knokke-Heist

Activiteiten in en rond Knokke-Heist (klik voor meer info)

Maandag 28.03.2011, 19.30u, Scharpoord, Wat is een gezond gewicht?

Zondag 27.03.2011, Strand Knokke-Heist: Beach Clean-up

Zaterdag 26 en zondag 27.03.2011, Scharpoord: Concertweekend deKunstAcademie

Zondag 27.03.2011, 10u, Sincfala Heist: Museumbabbel: Napoleon bij ons

Ook Björn Borg op de Optima Open in Knokke-Heist

Na John McEnroe, tekende nu ook de Zweedse tennislegende Björn Borg voor de tweede editie van Optima Open in Knokke-Heist. Die wordt van 19 tot 21 augustus gespeeld in de Royal Zoute Tennis Club. Björn Borg, John McEnroe en vier andere memorabele tennissers zullen het daar tegen mekaar opnemen tijdens een toernooi dat deel uitmaakt van de ATP Champions Tour. ‘Voor mij is het niet de eerste keer dat ik in Knokke-Heist zal spelen. Toen ik wist dat John ook van de partij zou zijn, was mijn beslissing om terug te keren dan ook snel genomen. Het is één van de beste toernooien van het circuit en ik kijk enorm uit naar het duel met John. Zelfs na zoveel jaren, blijft dat een speciaal moment voor ons allebei’, vertelt Björn Borg. Borg vs McEnroe of «Ice vs Fire», bekampten elkaar tussen 1979 en 1981 in totaal 14 wedstrijden (waarvan ze elk 7 overwinningen op hun palmares schreven) met 4 Grand Slam-finales (2 Wimbledon en 2 US Open). De Optima Open maakt deel uit van de ATP Champions Tour. Dat is een serie internationale toernooien voor de ‘living legends’ van het tennis, die het professionele circuit tenminste twee jaar verlaten hebben en 35 jaar of ouder zijn.


Een voorsmaakje van de wedstrijd tussen Borg en McEnroe is te bekijken via http://www.optimaopen.be/borg-mac-nl. Tickets voor de Optima Open 2011 zijn verkrijgbaar op http://www.optimaopen.be/.
Lees meer over de Optima Open in Knokke-Heist

Wereldwaterdag in Knokke-Heist

Bijna 20 jaar geleden riepen de Verenigde Naties 22 maart uit tot Wereldwaterdag. Het moment om ook bij het Waterbedrijf in Knokke-Heist even in de watercijfers te duiken. Volgens bedrijfsleider Johan Cabooter is het zo dat elke inwoner van de badstad per dag gemiddeld 120 liter drinkwater verbruikt. Het gaat om water dat de bevolking gebruikt om te drinken, te douchen, te koken, schoon te maken en het toilet door te spoelen... Het piekmoment voor het waterverbruik in de badstad ligt uiteraard in de periode tussen 1 juli en 31 augustus. Daarbij is 15 augustus de absolute piekdag met een drinkwaterlevering van ongeveer 15.000 m³ of 15 miljoen liter drinkwater, goed voor ongeveer 150.000 personen. Al het water wordt gecontroleerd door de Vlaamse Milieumaatschappij. Het bedrijf heeft aan het drinkwater in Knokke-Heist de quotering “Uitstekend” gegeven. Slechts een 30 % van alle steden en gemeenten in Vlaanderen hebben deze beste notering bekomen. De tarieven in Knokke-Heist zijn de tweede goedkoopste van Vlaanderen. Een gemiddeld gezin betaalt ongeveer 350 euro. In vergelijking met de omliggende gemeenten en steden is dit ongeveer 50 euro per jaar goedkoper. Een 900-tal gezinnen in de badstad kunnen kunnen trouwens aanspraak maken op een lager sociaal tarief, voor een totaal bedrag van ongeveer 150.000 euro per jaar.


Over het Water in Knokke-Heist lees je vandaag nog meer in ORO NieuwsMAGAZINE.

Nieuwe lichting natuurouders in Knokke-Heist

Een aantal ouders en grootouders van leerlingen uit de Knokke-Heistse basisscholen heeft een diploma behaald als Natuurouder. In totaal gaat het om 16 mensen die zich in januari hadden ingeschreven voor een cursus van de provinciale milieudienst. De cursisten kregen een opleiding van 6 halve dagen en een stagemoment. Naast natuuronderzoek en veldwerkkoffers, leerden ze ook over afvalpreventie, moestuinieren en composteren met kinderen. Maandag kregen de groene cursisten nog een praktijkoefening in het Bosje van Heist. Daarna ontvingen ze hun diploma uit handen van schepen dr. Geerinckx. Natuurouders staan de leerkrachten bij in de organisatie en de uitvoering van het veldwerk. Dat kan zowel in de klas als in de omgeving van de school zijn. Ze zijn dus assistenten van de leerkracht voor natuur- en milieu-educatie in het basisonderwijs en werken op vrijwillige basis.


Met de nieuwe natuurouders in Knokke-Heist gaat het om Gina Deprez, Rita Croes, Heidi Lecluyse, Vic Puype, Omer Rappé, Marleen Savels, Willy Vanlandschoot, Rita Van Den Heuvel, Sylvia De Groote, Ilse Daems, Sandrine Weckx, Manu Devisch en Annie Quaghebeur.

Betaalbaarder wonen in Knokke-Heist via nieuw plan

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist overweegt om op geschikte locaties in de badstad panden aan te kopen en die dan te verhuren aan gegadigden. Op die manier wil men met name senioren een woning kunnen bezorgen in de centra van de fusiegemeenten. De formule zal trouwens ook beschikbaar zijn voor jonge inwoners. Op die manier wil de gemeente alvast bijdragen tot het meer betaalbaar wonen in Knokke-Heist. Een dergelijke formule wordt trouwens ook reeds toegepast in de nieuwe deelkern Duinenwater, die bij het station van Knokke wordt gerealiseerd. De bouwmaatschappij ‘t Heist Best bouwt daar woningen op een terrein die de gemeente in erfpacht heeft gegeven.

Jeugdboekenweek van start in Scharpoordbib

In de Knokke-Heistse Scharpoordbibliotheek is zopas de Jeugdboekenweek van start gegaan. In dat verband biedt de bibliotheek in Knokke-Heist gedurende 14 dagen een divers boekenprogramma voor scholieren aan. Met het thema 'Geheim' moet het opnieuw een spannende Jeugdboekenweek worden. De belangstelling van de scholen is dan ook groot. Ruim 60 klassen hebben zich ingeschreven voor de tekenwedstrijd, 517 leerlingen nemen deel aan de boekenrally en 777 leerlingen hebben zich ingeschreven voor het zoekspel in de bibliotheek. De Jeugdboekenweek sluit af op woensdagnamiddag 6 april met een groot feest.


Vanaf 14 uur zijn kleuters en leerlingen van de basisschool dan welkom in bibliotheek Scharpoord. Er worden heel wat leuke activiteiten aangeboden, zoals de workshop 'Het kooksprookje' voor kleuters, 'De regenboogslang', een workshop met verhaal en knutselen voor kinderen van het 1ste en 2de leerjaar, een persoonlijke ontmoeting met auteur Katrien Vandewoude voor kinderen van het 3de en 4de leerjaar, een workshop' hapjes maken' voor kinderen van het 4de tot het 6de leerjaar en ten slotte een workshop goocheltrucs door Peter Pocus voor kinderen van het 5de en 6de leerjaar. Vanaf 15.45 uur kan iedereen genieten van de goochelshow van Peter Pocus. Om 16.15 uur is het de prijsuitreiking van de Jeugdboekenweek-wedstrijden. Leerlingen uit 62 klassen lazen een boek en maakten er een passende tekening bij. De 10 mooiste tekeningen worden uitgekozen en gebruikt om echt inpakpapier van te maken. De prijswinnaars worden beloond. Met het thema 'Geheim' kan iedereen tijdens de jeugdboekenweek het verpakte 'het Bibgeheim' raden aan de hand van tips. Om 16.15 uur op woensdag 6 april wordt dit geheim ontsluierd. Wie het bij het juiste eind had, wordt beloond. Tot slot is er voor elke feestvierder een drankje en een hapje. Het feest eindigt om 17 uur en is gratis, maar voor de niet-doorlopende activiteiten is vooraf inschrijven aangeraden. Inschrijven kan vanaf woensdagmiddag 30 maart op het telefoonnummer 050 630 400 of via e-mail bibliotheek@knokke-heist.be

Veroordeling voor Knokke-Heistse winkelstropers

De rechtbank in Brugge heeft 6 vrouwen van Afrikaanse afkomst veroordeeld voor diefstal. Op maandag 15 juni 2009 was de dievenbende met de trein vanuit Brussel naar Knokke-Heist afgezakt. In de winkelketens Hema en C&A gingen ze aan de haal met een grote buit. Ze hadden reeds zo’n 100 stukken kledij en cosmetica bij zich toen ze werden ingerekend. De stelende vrouwen varieerden in leeftijd tussen de 19 en 28 jaar. Ze waren allemaal uitgerust met een dievenzak. De dames wisten hoe ze het winkelalarm konden omzeilen. Ze werden betrapt door een winkelbediende. Twee van de zes kregen bij verstek tien maanden effectieve celstraf. Drie anderen kregen tien maanden voorwaardelijke celstraf. De zesde kreeg bij verstek vier maanden effectieve celstraf.

21.3.11

Knokse sneeuwklassen in Oostenrijk

Een beeldverslag van de belevenissen van de Knokse sneeuwklassen in het Oostenrijkse Werfenweg op maandag vind je HIER.

Faillissementen update

De Rechtbank voor Koophandel in Brugge heeft de voormalige uitbaatster uit Geluveld van een kapperszaak in de Dumortierlaan 50 in Knokke failliet verklaard. De vrouw werkte op zelfstandige basis in de kapperszaak en heeft volgens het bedrijf dus niets met de huidige uitbating te maken. Rik Crivits en Christian Persyn zijn de curatoren voor de schuldeisers van de vrouw. De rechtbank sprak ook het faillissement uit van twee bedrijven in Zeebrugge. Het betreft de bvba Café zonder Naam in de Noordhinderstraat. De Brugse advocaten Lino Verbeke en Filip Melis werden aangesteld als curatoren. Zij moeten op zoek gaan naar een overnemer. In de Brusselstraat bij de Môle in Zeebrugge werd ook bvba Creations Verda failliet verklaard. Het gaat om een groot- en kleinhandel in textiel en beddengoed. Frank Dinneweth is curator in dit faillissement.

Breed Veertien in Heist ruim 3 weken onderbroken

Komende maandag 28 maart wordt gestart met de aanleg van een nieuw kruispunt langs de Breed Veertien in Heist. Dat gebeurt ter hoogte van de weg Bakboord. Het bewuste straatdeel blijft dan ook afgesloten voor alle verkeer tot vrijdag 22 april. De aanleg van het kruispunt kadert in de werken om van Bakboord de verbindingsas te maken die de wijken Oostwinkel en Heulebrug moet ontsluiten via de Heistlaan. Op 26 april start daar trouwens bij de oude sporthal de aanleg van de Speelmanrotonde. Ter voorbereiding van de nieuwe aantakking is het bijgebouw naast de sporthal ondertussen al afgebroken. De aanleg van de rotonde moet klaar zijn tegen 1 juli.

Meer cruisepassagiers voor Zeebrugge

De Toeristische Dienst in Brugge schat dat vanaf volgend jaar mogelijk 80 cruiseschepen zullen afmeren in Zeebrugge. Dat zijn er 20 meer dan vorig jaar. Toen waren de zeekastelen die onze kusthaven aandeden goed voor ruim 200.000 passagiers. Voor de toekomst wil Toerisme verder werken aan het onthaal van de cruisepassagiers. Men onderzoek of een shuttlebus kan worden ingelegd van de cruisevaartuigen tot aan het station van Zeebrugge. Dat moet de passagiers die niet ingetekend hebben op een excursie toelaten om op de valreep toch nog Brugge te bezoeken. Ook Knokke-Heist is trouwens vragende partij om een graantje mee te pikken van het groeiende aantal cruisepassagiers in Zeebrugge.

Radiosouvenir uit Libië

De laatste uitzending van het voormalige zendschip MEBO 2 van RNI in de haven van Benghazi op 4 januari 1978 op 90MHz FM met dj Robin Banks. Uitzending eindigt uiteraard met Man of Action: http://www.youtube.com/watch?v=Qi5f1jaVW30

Foto: Edwin Bollier van Mebo Ltd aan boord bij poster van Ghadafi

Nieuwe Seniorengids is klaar

In Knokke-Heist is zopas de nieuwe Seniorengids van de persen gerold. Voor de cover viel de keuze dit keer op de Oranje Mannen van het Abraham Hansplein. Ze stralen namelijk warmte, gastvrijheid en vriendschap uit zowel voor de eigen bevolking als de toeristen. De herwerkte versie van de seniorengids, in groot lettertype en met kleurrijke illustraties, geeft de lezer op een gestructureerde manier een overzicht van de diverse verenigingen, zorginstellingen en dienstverleningen ten behoeve van de senioren. Deze derde uitgave van de gids valt eerstdaags gratis in de bus bij alle senioren in de badstad.

Jan Lefevere in halve Ironman in Singapore

Knokke-Heistenaar Jan Lefevere heeft zopas in Singapore de halve Ironman gelopen. Lefevere, die lid is van het Triathlon Team Knokke, deed er 5 uur 54 minuten en 52 seconden over. De Heistse bakker was pas half januari beginnen trainen na 8 maanden inactiviteit. “Ik was bijzonder tevreden met mijn fietstijd, maar moest het wel bekopen met krampen in de halve marathon. Ook het zwemmen was niet makkelijk met een nogal ruwe zee”, aldus de 50-jarige Lefevere. Meer informatie over deze prestatie vind je HIER.

20.3.11

Stevig resultaat voor VVWestkapelle

In het zondagvoetbal was er winst voor FC Knokke en VVWestkapelle en verlies voor FC Heist. In Eerste Provinciale won FC Knokke op verplaatsing met 1-2 tegen het hoger geklasseerde Langemark. Knokke staat 5de in de rangschikking met 42 punten. In Tweede Provinciale A won Westkapelle op eigen terrein overtuigend met 5-2 van VG Oostende dat in de bovenmoot staat. VVW blijft evenwel 15de, nu met 17 punten. In Derde Provinciale moest Heist op het terrein van klassementsleider Zandvoorde het onderspit delven met 2-1. Heist staat 5de in de rangschikking met 37 punten. In Vierde Provinciale B was er voor ons zendgebied enkel de wedstrijd waarin Doomkerke met 1-3 de duimen moest leggen tegen Moerkerke, die 2de staat met 42 punten.

Ook landgenoten betrapt bij grote drugscontrole in Breskens

Bij een drugscontrole op het Veerplein in Breskens, die 8 uur heeft geduurd, werden in het weekend 18 mensen aangehouden. Onder hen ook heel wat landgenoten. Bij de grootscheepse controle werden 13 agenten en een drugshond ingezet. Er werd gecontroleerd in privé auto’s maar ook op de lijnbussen. Ondermeer was dat het geval op de bus naar Westkapelle en Brugge. Negen mensen met drugs op zak kregen een dagvaarding, de rest moest direct een boete van vierhonderd euro betalen. Bij de controle is 109 gram hennep in beslag genomen en 2 gram hasj. Eén verdachte had drugs verstopt in een spelcomputer. De drugshond blafte echter bij het apparaat en de eigenaar heeft de spelcomputer ter plekke gedemonteerd en de verdovende middelen afgestaan. Alle in beslag genomen drugs zijn vernietigd.

Vlaamse lopers maken Zwinstedenloop

Zondag kreeg in onze regio voor de 18de keer de Zwinstedenloop z’n beslag. Voor de verschillende lopen verschenen in totaal ruim duizend sportievelingen aan de start in Sluis. Naast de 5K en de 10K was het vooral de Halve Marathon die veel volk op de been bracht. In totaal deden 624 lopers er aan mee, waaronder veel Knokke-Heistenaars. Onze landgenoot Dieter Brouckaert uit Jabbeke schreef de halve marathon op zijn naam in 1u 6 min en 53 sec. Met de eerste vijf ging het trouwens stuk voor stuk om Vlamingen. De eerste Knokke-Heistenaar, Jan Stockman, legde beslag op de 79ste plaats. De eerste vrouw uit de badstad was Annemie Danneels. Zij werd 141ste. De Zwinstedenloop maakt met een reeks andere evenementen in Knokke-Heist deel uit van het sportstimuleringsproject. Wie aan alle wedstrijden meedoet, krijgt al het inschrijfgeld van 2011 terugbetaald. Wie aan de helft meedoet, krijgt de helft terug. De 19de editie van de Zwinstedenloop wordt volgend jaar gehouden op zondag 18 maart.


De volledige uitslag vind je HIER

Derde fase bedrijventerrein Westkapelle op schema

De uitbreiding van het bedrijventerrein ’t Walletje in Westkapelle schiet goed op. De derde fase van de co2-neutrale zone ging in oktober vorig jaar van start. In september wordt door het Autonoom Gemeentebedrijf voor Stadsontwikkeling ook een Bedrijvencentrum gerealiseerd is. Daar kunnen beginnende kmo-ondernemers over de nodige infrastructuur beschikken en logistieke steun krijgen om hun zaak op te starten. Het straatdeel in de Herenweg blijft echter tot in 2012 afgesloten omdat ook nog een plein wordt aangelegd.

Zitdag burgemeester Lippens verschoven

De zitdag van burgemeester Lippens, die oorpronkelijk gepland was voor vrijdag 25 maart is verplaatst naar donderdag 24 maart. De burgemeester houdt dan van 10 tot 12 spreekuur. Dat gebeurt in het kabinet van de burgmeester in het stadhuis op het Alfred Verweeplein.

Ook Zeebrugse mijnenveger in strijd tegen Khaddafi

Momenteel maken circa 230 Belgische militairen zich klaar voor de operatie tegen Moammar Khaddafi in Libië. Naast zes F-16-gevechtsvliegtuigen stelt ons land ook een Zeebrugse mijnenveger ter beschikking. De mijnenveger Narcis bevindt zich trouwens reeds in de Middellandse Zee. Op het schip verblijven 32 officieren, onderofficieren en matrozen van de marinebasis in Zeebrugge. De mijnenveger Narcis was op 2 februari uitgevaren om deel te nemen aan Nato oefeningen in de Middellandse Zee. Heel wat bemanningsleden aan boord hebben net een fikse griepaanval achter de rug. Nu zijn ze er echter klaar voor. De leuze van Narcis is niet voor niets ‘In Arduis Constans'.

Het Uur der Aarde in Heulebrug

De Heistse deelkern Heulebrug is van plan deel te nemen aan het Earth Hour initiatief dat komende zaterdagavond gehouden wordt. Het Uur der Aarde is een internationaal evenement dat huishoudens en bedrijven oproept om de verlichting en andere elektronische apparatuur in hun huis voor 1 uur te doven op zaterdag 26 maart tussen 20:30 en 21:30u. Dit jaar wordt de actie voor de 4 keer georganiseerd. De bedoeling is om energiebesparing te promoten en de koolstofdioxide-uitstoot te verminderen. Het evenement wordt gesponsord door het Wereld Natuur Fonds. Over de actie lees je meer op de website van het Heulebrug Comité.

Knokse sneeuwklassen: de eerste foto's

Via deze link kun je de eerste foto's bekijken van de Knokse sneeuwklassen in Oostenrijk. Ondermeer de aankomst op hun vakantiestek zaterdagmorgen en de eerste maaltijd.