5.11.11

Pipers naar For Freedom Museum

In het kader van de Canadaweek werd zaterdagnamiddag in Ramskapelle door een groep Pipers opgestapt van herberg De Vouwte naar het Bevrijdingsmuseum. In zijn gelegenheidstoespraak verwees Danny Jones daarbij naar Adrien Boisvin, die 86-jarige Canadese veteraan, die drie jaar geleden uit Canada overkwam voor de opening van het For Freedom museum. Het was aan Boisvin, die door de Duitsers was gevangen genomen, dat de bewakers zich op 1 november overgaven om te vermijden dat ze in Knokke-Heist in handen van het Verzet zouden vallen. Boisvin wordt trouwens door het Bevrijdingsmuseum als een gelukbrenger gezien, omdat men tot nog toe al meer dan 18.000 bezoekers heeft mogen begroeten. In zijn toespraak had Jones het ook over het feit dat het verzamelen van krijgsmemorabilia een aanvang nam in 1984 na de vroegtijdige dood van zijn vader, die een Normandië-veteraan was.

In Knokke gewonde Club-doelman geopereerd

De jeugdige Club-doelman Sven Dhoest is succesvol geopereerd nadat hij maandagavond in Knokke een blessure opliep aan zijn voorste kruisband. Dat gebeurde tijdens de slotfase van de beloftenwedstrijd tegen Standard. De 17-jarige keeper uit Jabbeke voelde na de operatie nog lichte pijn, maar hij hoopt zo snel mogelijk aan de revalidatie te kunnen beginnen. Club Brugge zal de komende zes maanden echter geen beroep kunnen doen op Dhoest.

Promotiebijeenkomst Zeebrugge-Schotland

Op een ontmoeting in Brussel nu dinsdag zullen bedrijven die zaken doen met Schotland worden aangespoord om gebruik te maken van de vrachtveerverbinding tussen Zeebrugge en de haven van Rosyth. Het gaat om een initiatief van de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij West-Vlaanderen en het Schotse SEStran, dat duurzaam transport nastreeft. Volgens Russell Imrie, voorzitter van SEStran, kan de veerverbinding tussen Zeebrugge en Schotland ook voor West-Vlaanderen van grote economische betekenis zijn. Schotlands enige scheepvaartlink met het Vasteland kan verder het vrachtverkeer op de weg helpen terugschroeven en ook de CO2-uitstoot verminderen, aldus Imrie.

Knokke-Heist herdenkt Canadese gesneuvelden

Zaterdagmorgen werd in Knokke-Heist de 67ste verjaardag van de bevrijding van de badstad door de 9de Canadese Infanterie herdacht. Dat gebeurde met een ontroerende bloemenhulde op het Verzetsplein in Knokke en een optocht door de met Maple-leaf getooide straten van de badstad. Vervolgens werd een herdenkingsdienst gehouden opgeluisterd door het koor Amaryllis en Canadese pipermuziek. Stephen Murray omschreef de duizend vlaggen in het Knokke-Heistse straatbeeld als een "odd and beautiful sight". Ook het zingen van "O Canada" in een Vlaamse stad noemde hij iets om trots op te zijn. Na de plechtigheden in de badstad ging het per bus naar het Canadees militair kerkhof in Adegem. Daar liggen de gesneuvelde Canadese soldaten begraven. De bevrijding van de zogeheten Schelde Pocket, tussen Hoofdplaat en Knokke-Heist, heeft in 1944 namelijk het leven gekost aan 207 Canadese officieren en 3.443 manschappen.

Een fotoreportage van de Canada-herdenking van de hand van Danny Jones kun je HIER bekijken.

Glasramen voor Heistse vissers

Dinsdagavond pakt Canvas in “Drie generaties” uit met een documentaire over het glasraamatelier Mestdagh. Destijds heeft het Gentse atelier ondermeer ook een aantal glasramen gemaakt voor vissersfamilies in Knokke-Heist die gezinsleden verloren hadden bij het vergaan van vissersvaartuigen. De ontwerpster vertelt: “We hebben die mensen eerst bij ons thuis uitgenodigd: onze woonkamer zat vol met vissers. Een moeder vertelde dat ze in één nacht al haar zonen kwijt was geraakt”...

Atelier Mestdagh in ‘Drie generaties', dinsdag 8 november om 20.40 uur op Canvas.

Sportraad Knokke-Heist verkiest straks sportlaureaten

Op woensdag 28 december gaat de Stedelijke Sportraad van Knokke-Heist over tot de verkiezing van de Sporttrofeeën 2011. Voor de titels van Sportman of Sportvrouw kunnen actieve sportbeoefenaars worden voorgedragen die ofwel 3 jaar in de badstad wonen of lid zijn van een sportvereniging die bij de Stedelijke Sportraad van Knokke-Heist is aangesloten. Daarnaast kunnen ook kandidaturen worden ingestuurd voor de titels van Sportclub en Jeugdclub van het jaar en Beloftevolle jongere. De raad zal ook een “Laureaat van Sportverdienste” aanwijzen. Daarbij gaat het om een persoon die zich gedurende minstens 20 jaar op een uitzonderlijke wijze heeft ingezet bij het bevorderen van de sport in Knokke-Heist. Voor de “Gouden en Zilveren medaille van Sportverdienste” komen mensen in aanmerking die minstens 20 of 15 jaar lang een bestuursfunctie hebben waargenomen bij eenzelfde sportvereniging in de badstad. De kandidaturen moeten voor 1 december tegen afgiftebewijs toekomen bij de Stedelijke Sportraad. De laureaten van de diverse onderscheidingen worden door een gerechtsdeurwaarder bekend gemaakt bij de officiële huldiging in het Casino Knokke tijdens de “Nacht van de Sport”, op zaterdag 28 januari 2012.

De volledige versie van het reglement betreffende de toekenning van de sporttrofeeën is beschikbaar op de website http://www.sportraadknokkeheist.be/

Zware strijd in Derde Provinciale B

Klassementsleider VV Westkapelle speelt zondag op verplaatsing tegen SK Steenbrugge, dat tweede staat in de rangschikking. Het puntenverschil tussen beide ploegen bedraagt 3. Het belooft dus een bijzonder spannende wedstrijd te worden omdat SK absoluut wil winnen. VV Westkapelle is echter van plan om alles op alles te zetten om geen verlies te incasseren. De bedoeling van de ploeg is alvast om de eerste periodetitel binnen te rijven.

4.11.11

Vluchtmisdrijfpleger in beroep tegen verlenging aanhouding

De advocaat van de 33-jarige Sandrine Maryns, die dinsdag zwaar onder invloed vluchtmisdrijf pleegde in Duinbergen, gaat in beroep tegen de verlenging van haar aanhouding. Volgens meester Koen Van Zandweghe kampt z'n cliënt met psychische problemen en hoort ze niet thuis in een gevangenis. De voorbije uren is ook meer bekend geworden over de 49-jarige Fausta Corpuz die dinsdagmorgen door de dronken Sandrine Maryns werd aangereden en later is overleden. Het slachtoffer, van Filippijnse afkomst, woonde lange tijd in Sint-Genesius-Rode voor ze naar Knokke-Heist verhuisde. Ze werkte al van voor de opening in het nieuwe Hotel La Reserve. Aan het Nieuwsblad verklaarde hotelzaakvoerder Martine Van Thillo “Als assistent gouvernante was haar werk tot in de puntjes verzorgd. De dag van het ongeval had ze verlof gekregen omdat haar 15-jarige dochter na drie maanden scheiding voor de eerste keer kwam. De dochter heeft haar moeder niet meer gezien”.

Doodrijdster blijft voorlopig in de cel

De 33-jarige vrouw uit Knokke die dinsdagochtend een dodelijk ongeval veroorzaakte en vluchtmisdrijf pleegde, blijft opgesloten. De raadkamer in Brugge heeft vrijdag haar aanhouding bevestigd en met een maand verlengd. De vrouw reed onder invloed een 49-jarige Filippijnse vrouw uit de badstad aan toen ze in Duinbergen de Elizabetlaan overstak. Het slachtoffer overleed later aan haar verwondingen. De aanrijdster kampt volgens haar advocaat met psychische problemen en zou eigenlijk moeten worden opgenomen in een psychiatrische kliniek. Hij probeert nu de goedkeuring van de hoofdgeneesheer van een instelling in Brugge te verkrijgen zodat hij alsnog aan de onderzoeksrechter kan vragen om de vrouw in voorlopige vrijheid te stellen.

Parkeerbeheer in Knokke-Heist bijzonder ingewikkeld

Problemen de voorbije dagen met de parkeermeters in de badstad hebben aan het licht gebracht, dat het parkeerbeheer in Knokke-Heist een bijzonder ingewikkelde zaak is. Terwijl het bedrijf OPC de controle uitvoert, gebeurt het herstel van de parkeermeters contractueel door de firma Rauwers. Zowel de levering van de parkeerautomaten, het plaatsen en de technische verzorging gebeurt door hen. Verder is er nog het feit, dat het leegmaken van de automaten door nog een ander bedrijf wordt uitgevoerd. Ook daardoor kan het foutlopen. Het is de voorbije dagen namelijk ook gebeurd, dat bij het legen van een automaat het mechanisme niet correct werd afgesloten. Daardoor kon niet met munten betaald worden, maar enkel bij middel van proton. Pech dus voor wie geen proton heeft. De hoop is dat in de toekomst alle verantwoordelijkheden rond het parkeren bij één bedrijf zullen worden ondergebracht. Binnenkort wordt de concessie namelijk opnieuw toegekend.

Bosje van Heist wordt gerenoveerd

Het Bosje van Heist zal er binnenkort helemaal anders uitzien. Na grondig overleg met het gemeentebestuur zal de Vlaamse overheid er namelijk verbeteringswerk uitvoeren. Het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust vergelijkt momenteel de ingestuurde offertes. Na goedkeuring zullen de renovatiewerken ten vroegste begin december kunnen starten.
Het Bosje van Heist is een 10 ha groot langwerpig domein tussen de Parkstraat in Heist en de Anemonenlaan in Duinbergen. In het park zullen de grote vijver en de bomen er rond verdwijnen. In de plaats komt een grote open ruimte met zitbanken. De kleine vijver zal opnieuw aangelegd worden met natuurlijke oevers die begroeid zijn met oeverzegge. Ook rond deze vijver komt open ruimte. De pergola rond de kleine vijver krijgt ook een nieuwe 'look'. De zitbanken worden waar nodig vernieuwd. Heel wat paden en trappen zullen worden uitgebroken. Andere worden nieuw aangelegd. Er komen twee duinovergangen om bij doorsteek naar het strand, de duinen niet te vernielen. Om meer lichtinval in het park te creëren wordt een groot deel van de bomen uitgedund of omgehakt. De canadapopulieren, witte abelen en Corsicaanse dennen worden gedeeltelijk vervangen door zomereiken, hazelaars, linden en meidoorn.

Glijbanencomplex afgewerkt

Het nieuwe zwembad, dat tussen Knokke en Duinbergen in aanbouw is, ligt nagenoeg op schema. De voorbij weken werd op de Duinenwater bouwwerf ondermeer druk gewerkt aan het in elkaar passen van het glijbanencomplex. De indrukwekkende constructie met veelkleurige glijtunnels moet straks zorgen voor een wervelende belevenis, die uniek is in ons land. De waterglijbanen zullen vooral de jeugd aantrekken. Nu alle glijbanen op hun plaats liggen is men trouwens ondertussen gestart met de dakconstructie. De hierbij gepubliceerd foto zal men in de toekomst dan ook nooit meer kunnen maken. Verder is men inmiddels begonnen aan de betegeling van het zwembad.

Fonske voor Staf Knop

In Kortrijk heeft Staf Knop, de gewezen artistiek directeur van het Casino Knokke, een 'Fonske' gekregen. Dat is een filmprijs van het maandblad ‘Filmmagie’ en het Vlaams Filmmuseum. Staf Knop is 90 en was een paar weken geleden nog te gast in de badstad bij de voorstelling van zijn boek: “Ik herinner me”. Hij was trouwens jarenlang filmcriticus voor de krant 'Het Laatste Nieuws'. Staf Knop schreef daarnaast theaterstukken, tv- scripts en een filmscenario voor Yves Montand. Verder speelde hij in de Vlaamse film "Prelude tot de dageraad" uit 1959. Staf Knop is bijzonder opgezet met de prijs, die dit jaar voor de 16de keer werd uitgereikt.

Duinenwater geen concurrentie benadrukt Unizo

In een mededeling zegt het Unizo-bestuur in Knokke-Heist dat het in het Project Duinenwater geen bedreiging ziet voor de middenstand in de badstad. Volgens de organisatie wordt de nieuwe deelkern “een soort ‘uitbreiding’ van Knokke, waar wel een aantal winkels zullen komen, maar zeker geen grootschalig shoppingcentrum”. “Gezien de beperkte winkeloppervlakte wordt het geen concurrentie met de shopping in de badstad”, aldus nog Unizo Knokke-Heist.

Eindejaarsvoorbereiding aan de gang

In de Knokke-Heist is men gestart met het aanbrengen van de kerstverlichting. Ondermeer is dat het geval in de Lippenslaan. Eerder had de Raad voor Lokale Economie daarrond gebrainstormd. Naast de gewone sierverlichting in de bomen en de verlichting van belangrijke gebouwen zal men straks ook grote elementen in de badstad neerzetten. Deze monumentale verlichtingselementen moeten de eindejaarssfeer extra doen in het oog springen. De middenstandsorganisaties dragen trouwens eveneens hun steentje bij. Er zullen dit jaar namelijk extra veel kerstbomen worden neergepoot. Volgens de bijlagen van het Publicatieblad van de Europese Unie wordt het aanbrengen van de sierverlichting in de badstad uitgevoerd door het bedrijf Verstraete & Zoon nv uit Jabbeke. Nog volgens dezelfde bron heeft de opdracht een waarde van bijna 99.000 euro.

Weerstand tegen groene stroomdoortocht

In Zeebrugge en Damme rijst het protest tegen plannen van de beheerder van het hoogspanningsnet, die elektriciteit uit zee in het distributienet wil brengen. Vooreerst is er zeer grote tegenstand van de bewoners van de Strandwijk en de Stationswijk in de kustgemeente rond de voorgenomen bouw van een gigantisch groot elektriciteitsstation op de hoek van Baron de Maerelaan en de Kustlaan. Ook wil Elia een tweede installatie op het vlakbij gelegen militair domein. In Damme verzet men zich tegen de geplande hoogspanningsleiding, die over het grondgebied van de gemeente zou worden aangelegd om Zeebrugge met Zomergem te verbinden. Vrijdag werden op het Damse stadhuis door het actiecomité liefst 785 bezwaarschriften overhandigd aan burgemeester Bisschop.

3.11.11

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Meer informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in de badstad vind je HIER.

Elke dag een inbraak

Korpschef Etienne Stockx van de politiezone Damme / Knokke-Heist heeft donderdag toegegeven, dat er de laatste tijd elke dag een belangrijke inbraak plaatsheeft in het gebied. Het gaat om beduidend meer gevallen dan in dezelfde periode vorig jaar. De dieven hebben het ondermeer op villa’s gemunt. Volgens de korpschef werden de politiecontroles op de invalswegen en op gevoelige sites opgedreven. Er wordt ook gebruik gemaakt van burgerpatrouilles. Verder werkt men samen met naburige politiezones. In de toekomst wil men de uitwisseling van informatie ook doortrekken over de grens naar de Zeeuwse politie.

Westvleteren snel uitverkocht in Knokke-Heist

Donderdagmorgen begon in de warenhuizen van Colruyt de verkoop van het exclusieve abdijbier van Westvleteren. Overal in het land stonden voor de opening al lange rijen wachtenden. Dat was ook in Knokke-Heist het geval. Een pakket van zes flesjes en 2 glazen kostte 25 euro. Er was genoeg gebrouwen voor 93.000 pakketten. Het betrof een eenmalige actie ter ondersteuning van de verbouwing van de Sixtusabdij van Westvleteren. Rond 9 was het langs de Natiënlaan in Knokke-Heist flink druk met klanten die hun abdijbier wilden inslaan bij Colruyt. Lang heeft het echter niet geduurd. Om kwart voor 10 donderdagmorgen zat men namelijk reeds door de voorraad heen. De gelukkigen mochten thuis direct opslagruimte zoeken voor de grote paketten "vloeibaar goud", liefst binnen handbereik...

Brusselse boekhandel Filigranes straks ook in Knokke-Heist

Stichter en uitbater Marc Filipson van de Brusselse boekhandel 'Filigranes', staat niet enkel op de lijst voor Manager van het Jaar, hij wil straks ook een merkbinding met Knokke-Heist. Omdat hij er de voorbije jaren in geslaagd is een kleine boekhandel uit te bouwen tot een grote literaire cultuurtempel gaat de 52-jarige Filipson z’n vleugels uitslaan. Zo wil hij de merknaam 'Filigranes' in Knokke koppelen aan die van boekhandel Corman. In juli is deze kwaliteitsboekhandel in Het Zoute trouwens verhuisd naar een nieuwe locatie op de hoek van de Zeedijk met de Strandstraat. Ook wil Filipson filialen in het buitenland, waaronder Frankrijk en Israël.

2.11.11

Weer perfecte score voor Sergio Herman

Voor het derde jaar op rij heeft in onze buurgemeente restaurant Oud Sluis van Sergio Herman 20 op 20 gekregen van de Franse culinaire gids GaultMillau. Oud Sluis is volgens de gids derhalve het beste restaurant van Nederland. Sterrenchef Sergio zegt echter, dat hij steeds onzeker is over de uitslag, vooral omdat ook de menukaart regelmatig wordt aangepast.

Er spoelen niét minder zeezoogdieren aan op onze kust

Afleiden dat er aan onze kust minder zeezoogdieren aanspoelen door een dipje in de cijfers voor vorig jaar is niet erg realistisch. Van Knokke-Heist tot De Panne werden in 2010 in totaal 66 dode zeezoogdieren aangetroffen op de stranden. Dat zijn er minder dan de voorbije jaren. Het vorige recordjaar was 2006. Toen zijn 101 zeezoogdieren gestrand. Dat zegt minister van Landbouw Sabine Laruelle in antwoord op een vraag van Peter Logghe van het Vlaams Belang. Volgens een telling van onze nieuwsdienst zitten we dit jaar al aan een nieuw record. In totaal zijn in 2011 namelijk reeds 145 zeezoogdieren op onze kust gestrand. Dat is meer dan het dubbele van vorig jaar, en het is onbekend wat november en december nog aan strandingen zullen opleveren.

Ruiters opgepast voor drijfzand

Ruiters uit Knokke-Heist die met hun dieren de Zwingeul oversteken naar het strand van Cadzand-Bad worden gewaarschuwd voor drijfzand. De voorbije dagen zijn op dat strand reeds twee paarden in drijfzand terecht gekomen. Eén paard wist zich op eigen kracht te bevrijden. Voor het tweede paard moest de brandweer planken laten aanrukken om een pad te vormen over het zand. Er zullen nu op de plaats van het gevaarlijke zand waarschuwingsborden geplaatst worden.

Pure Passion in The Alley

Komende zaterdag is het in Knokke-Heist tijd voor de 9de editie van Pure Passion. Dit keer echter niet in een tent op het evenementenstrand. Het gebeuren krijgt namelijk z’n beslag in The Alley, het vroegere JJ’s Roadhouse aan de Kragendijk, achter bouwmaterialen Verhelst. Gast-dj's zijn diMaro (Summer Festival), Steve DK (Sylvester Night) en Dj Nick (Dino's). Voor de ticketverkoop en info kan je terecht op www.purepassion.be of via alle Free Record Shop winkels. Lokaal kan je een ticket kopen bij SAM Nightshop te Heist of Billboard te Knokke.Vvk: 10 EUR; add 12 EUR

Nieuwe kluis tegen diefstal

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist gaat investeren in een nieuwe kluis voor de dienst Burgerzaken. De kluis is voorzien van een zogeheten “deponeerschijf”. Daardoor wordt gecontroleerd wie bedragen in de kluis stopt of eruit opneemt. Het nieuwe systeem drong zich op nadat in augustus een bedrag van ruim 2.000 euro gestolen werd uit de kluis in het stadhuis. Uit het verslag van de politie bleek, dat er meerdere potentiële daders kunnen zijn, maar dat de schuldige niet kon achterhaald worden.

SLACHTOFFER VLUCHTMISDRIJF OVERLEDEN

De 49-jarige vrouw die dinsdagmorgen in Knokke-Heist werd aangereden op de Elizabetlaan is in de vroege uren van woensdag overleden. De 33-jarige bestuurster van een blauwe VolksWagen Polo pleegde vluchtmisdrijf. Het slachtoffer, Fausta Corpuz, is een alleenstaande moeder van Filippijnse afkomst met 3 kinderen. De vrouw werd door de aanrijdende wagen opgeschept ter hoogte van de Anemonenlaan en 50 meter meegesleurd. Een half uur later kwam de veroorzaker van het ongeval nog eens poolshoogte nemen en kon door de politie worden klemgereden bij de lichten in Duinbergen. De vrouw, eveneens uit de badstad, bleek dronken te zijn. Ze zou ook drugs genomen hebben. De vrouw werd gearresteerd en haar wagen in beslag genomen. Ze werd opgesloten in een politiecel, maar kon door haar verwarde toestand pas later ondervraagd worden. De vrouw verschijnt vrijdag voor de raadkamer.

1.11.11

Vlotte inschrijvingen voor Bevrijdingsmars in Knokke-Heist

Volgens schepen Danny Lannoy lopen de inschrijvingen voor de 38e Canadese Bevrijdingsmars vlot binnen. De grote wandeltocht wordt komende zondag gehouden over een afstand van 33km. De tocht gaat van de Schelde-oever bij Hoofdplaat naar het Verweeplein in Knokke. Het betreft dezelfde route die de Canadese militairen in 1944 aflegden om West-Zeeuws-Vlaanderen en Knokke-Heist te bevrijden van de Duitse bezetting. Aan de grote wandeltocht hebben vorig jaar zo’n 1500 mensen deelgenomen. Onder hen ook kinderen, ouderen, sporters, militairen en een afvaardiging Canadezen. Veel zal ook dit keer van het weer afhangen. Voor wie wat minder wil stappen zijn er zondag ook kleinere omlopen van 13 en 18km uitgestippeld. Zaterdag kan men trouwens reeds deelnemen aan de Monumententochten over afstanden van 6, 10, 15 of 21 kilometer.

Jong VLD opgericht

In Knokke-Heist is een jongerenafdeling opgericht van de open-VLD. De partijafdeling heeft als doel “het verspreiden en ondersteunen van de liberale ideologie, in al zijn facetten” bij de plaatselijke jeugd. Jong VLD Knokke-Heist zal dit proberen te doen door het organiseren van allerlei activiteiten. Het spreekt vanzelf dat men in het bijzonder de belangen van de Jeugd wil ter harte nemen. Meteen werd de 20-jarige Mitch Devinck verkozen tot eerste voorzitter van Jong VLD Knokke-Heist. Hij studeert politieke wetenschappen aan de Universiteit van Brussel. Glenn Neyts neemt de taak van secretaris op zich, terwijl aan Niels Devinck het penningmeesterschap werd toevertrouwd.

Heulebrug Griezelstoet

Naar aanleiding van Halloween hebben een 100-tal kinderen deelgenomen aan de fakkeltocht die in de Heistse deelkern Heulebrug werd georganiseerd. Een diareportage van het gebeuren kun je HIER bekijken.

Vrouw kritiek na aanrijding met vluchtmisdrijf

Dinsdagmorgen is in Knokke-Heist een zwaar ongeval gebeurd met vluchtmisdrijf. Even over 9u stak een 49-jarige vrouw in de badstad de Elizabetlaan over op een plaats waar geen zebrapad was. Ze werd er aangereden door een wagen en zo’n 50m meegesleurd. De vrouw werd in kritieke toestand afgevoerd naar het ziekenhuis. De chauffeur van de aanrijdende wagen stopte niet en pleegde vluchtmisdrijf. Een half uur later merkte men, dat op de plaats van het ongeval een beschadigde wagen voorbijreed. De bestuurder kwam blijkbaar nog eens poolshoogte nemen. De politie slaagde erin de wagen in Duinbergen klem te rijden. Bij controle bleek dat de ingedeukte ruit en andere schade was veroorzaakt bij de eerdere aanrijding. De vrouw achter het stuur van de wagen bleek onder invloed te zijn. Ze werd meegenomen voor verhoor.

31.10.11

Groot volksprotest tegen de antirookterreur

Maandagavond is de bedreiging die de anti-rookwetgeving vormt voor het voortbestaan van de Rokersclub in Heist uitgemond in een waar volksprotest. Een honderdtal sympathisanten is in de loop van de avond naar Café De Ferrybank afgezakt. De plaats waar de leden van de Rokersclub “De Ware Vrienden” op een winterse maandagavond al decennia lang hun lange stenen pijp stoppen om te proberen zo lang mogelijk de vlam in een plukje tabak te houden. Het was er op slag zo druk als tijdens de kermisdagen. Het werd echter een vergeefs wachten op de controleurs van de “rookpolitie”. Hun aangekondigde bezoek ging in rook op. Ondertussen maakten onder de vele aanwezigen ook heel wat plaatselijke politici hun opwachting. Een goed woord over de draconisch opgedrongen wetgeving was nergens te horen. Wèl lijkt er hoop te zijn dat er in Brussel toch een matiging van het rookverbod wordt overwogen, omdat er bij de bevolking geen draagvlak is. “Eerst zien en dan geloven” was echter de algemene teneur. In het stamcafé van de prijsrokers was ook de mediabelangstelling enorm. Het was via de media, facebook, kranten, internet en de lokale omroep dat het lot van de rokersvereniging onder de wijde aandacht was gebracht. Ook de regionale tv-omroep Focus was present met een ploeg. Ondermeer werd de 82-jarige uitbater André Serreyn geïnterviewd. Het gevoel was, dat de overheid met algemene ongenuanceerde maatregelen, zoals het rookverbod zich blindstaart op de voordelen, maar geen oog heeft voor het nadeel dat ze de lokale gemeenschap berokkenen. De hoge heren in Brussel zijn te wereldvreemd om te begrijpen dat ze vooral de ouderen door het wegnemen van de vrije keus nog meer isoleren dan reeds het geval is. De drukkingsgroepen die zonder draagvlak allerlei wetten en gemanipuleerde uitvoeringsbesluiten weten door te drukken blijken het grote fundamentalistische kwaad in onze maatschappij te zijn.

Chinamissie succes voor Zeebrugge

De economische missie naar China onder leiding van Prins Filip was een succes voor Zeebrugge zegt havenvoorzitter Joachim Coens. Tijdens de reis werden belangrijke economische centra aangedaan zoals Beijing, Tianjin, Shenzhen, Guangzhou en Shanghai. Voor de Zeebrugse delegatie was het hoogtepunt van de missie het bezoek aan de Shanghai International Port Group. Dat is de grootste Chinese havenoperator. Met dat bezoek onderstreepte Prins Filip meteen het belang dat ons land hecht aan z’n havens, in dit geval Zeebrugge, als belangrijke toegangspoorten tot de Europese markten. Meteen mocht ook waardering blijken voor de investering die SIPG uitvoerde in onze kusthaven. De Shanghai International Port Group verwierf vorig jaar namelijk een belang van 25% in de containerterminal APM Terminals Zeebrugge aan het Albert II-dok. Het gaat om de eerste buitenlandse investering van SIPG. Het Chinese bedrijf investeerde in Zeebrugge omdat het één van de havens in Europa is die de nieuwste generatie containerschepen (méér dan 15.000 teu) kan ontvangen. “De overeenkomst tussen SIPG en APM Terminals Zeebrugge draagt bij tot de bestendiging van de trafiek met Azië”, aldus Joachim Coens. De Chinese Vice-President Xi Jinping was volgens de China Daily zeer te spreken over de bijdrage van Prins Filip en de Belgische koninklijke familie bij het verstevigen van de vriendschaps- en handelsbanden tussen beide landen.

Foto: Prins Filip met Xi Jinping

Marnixring pakt uit met Carmina Burana

In Knokke-Heist organiseert de Marnixring Knokke-Heist volgende maand z’n 35ste Blinckaert-concert. Dit keer programmeert de ring niets minder dan de Carmina Burana van Carl Orff. Vijf koren, 3 solisten zullen optreden, en aan de piano de laureaten van de Koningin Elisabethwedstrijd. Met de laureaten gaat het om Vitaly Samoshko en Liebrecht Vanbeckevoort. Na afloop wordt door de ring een verzorgde receptie aangeboden. Dit uitzonderlijk concert heeft plaats op zaterdag 3 december in het Casino Knokke.

Kaarten bij Danny Bossaert op 050/601848 of via danny.bossaert@telenet.be Gewone kaarten kosten 30€. Kaarten met voorbehouden plaats 50€.

Langspelende muzikanten gehuldigd

De Ceciliaharmonie in Heist heeft in het weekend z’n langdienende spelers gehuldigd. Dat gebeurde in het Heistse stadhuis in aanwezigheid van ondermeer Schepen Piet De Groote en ere-senator Manu Desutter, die tevens voorzitter is van de harmonie. Eretekens werden uitgereikt aan een hele waaier verdienstelijke muzikanten. Blikvangers waren daarbij Leonard Bonny en Pierre Mannaerts, die terugkijken op liefst 65 jaar inzet. Verder hebben ook Ronny Engelrelst en Dirk Vlaeminck al een halve eeuw muziek gemaakt bij de Ceciliaharmonie in de badstad.

De andere eretekens werden als volgt uitgereikt.

5 jaar : Luc Berton, Silke Bultinck, Eva Demey, Timothy D’Hondt, Lara Easton, Marina Vandevelde, Achim Vandierendonck, Charlotte Vercammen, Mathias Vercammen.
10 jaar : Katrien Anseeuw, Samuel Hinoul, Kris Monballyu, Ria Vandierendonck.
15 jaar: Leslie De Voogt, Roeland Gussé, André Marmenout, Veerle Rosseel, Tom Vercruysse

35 jaar: Greetje Rappé.
40 jaar: Dominique De Wulf.

Een fotoreportage van Christel Bedert kun je HIER zien

Zeebrugge in Aspe op VTM

Maandagavond vertoont VTM de Aspe-aflevering die zich afspeelt in gebouwen van het Zeebrugse havenbestuur. In Aflevering 10 “De Ontslagpremie” worden Van In en co opgeroepen voor een gijzelingszaak bij Trans-It, een havenbedrijf. Daar dreigt gijzelnemer Ivan Naegels (Carry Goossens) zichzelf en zijn ex-collega's met een bom op te blazen, tenzij hij eerherstel krijgt. Naar eigen zeggen was Naegels onterecht ontslagen. Van In krijgt hulp van een oude bekende, Marianne Vissers, die er als onderhandelingsspecialiste alles aan doet om Naegels tot een overgave te bewegen. Algauw blijkt echter dat Naegels nog een ander motief heeft…


‘Aspe’, maandag 31 oktober 2011 om 21.50 uur op vtm.

Wisselende voetbalresultaten in Knokke-Heist

De voorbije voetbalzondag leverde een “mixed bag” aan voetbalresultaten op voor de ploegen uit Knokke-Heist. In Eerste Provinciale eindigde de wedstrijd tussen Langemark en FC Knokke in nul-nul gelijkspel. In het klassement legt Knokke beslag op de tiende plaats met 11 punten. In Derde Provinciale B ging Westkapelle met 4-1 vlot over de bezoekers uit Beernem. FC Heist verloor echter op eigen terrein onverwacht met 2-3 van middenmoter Loppem. Westkapelle blijft in de rangschikking aan de leiding met 23 punten. Heist zakt naar de derde plaats met 19 punten. In Vierde Provinciale B verloor Zeebrugge thuis met 1-2 van Snaaskerke. Moerkerke won met 2-1 van Hertsberge. In het klassement blijft Moerkerke aan de top met 22 punten. Zeebrugge staat 12de met 9 punten.

30.10.11

Nieuw logo voor Olvo

De vrije basisschool OLVO in Heist heeft een nieuw logo. Bij de voorstelling waren meer dan 450 leerlingen en leerkrachten present op de speelplaats van de school. Het nieuwe logo verwijst volgens directeur Carine Wintein duidelijk naar de wens om een actieve schoolgemeenschap te zijn, waarbij de “handen” uit de mouwen gestoken worden. De onthulling van het logo gebeurde op een interactieve manier op de tonen van zelfgecomponeerde muziek. Daarbij viel ook het presentatietalent op van heel wat van de leerkrachten.

Een diareportage van Christel Bedert kun je HIER bekijken.

Canadezenoptocht naar For Freedom Museum

In het kader van de bevrijdingsweek in Knokke-Heist ontvangt het “For Freedom Museum” in Ramskapelle komende zaterdag het Canadees contingent met hun gezin. De Canadezen verblijven in de badstad in de aanloop naar de Bevrijdingsmars en andere herdenkingen die gehouden worden in de regio. Zaterdagnamiddag wordt door de Canadezen rond 16.30u opgestapt van herberg De Vouwte in Ramskapelle naar het Bevrijdingsmuseum. Ze worden voorafgegaan door een groep Pipers. Het For Freedom Museum dat drie jaar geleden de deuren opende heeft tot nog toe al meer dan 18.000 bezoekers mogen begroeten uit alle uithoeken van de wereld.

www.forfreedommuseum.be Alle dagen open van 10 to 17 u. (sluitingsdag: maandag). Vanaf 12 november tot pasen 2012 enkel in de weekends open en op afspraak.

Dertigste Bevrijdingszendamateurstation

De komende dagen verlenen de Knokke-Heistse zendamateurs andermaal hun medewerking aan de Canadese week. Dat gebeurt voor het 30ste opeenvolgende jaar. “Door het Instituut voor Post en Telecommunicatie werd dan ook toestemming verleend om de speciale roepnaam ‘ON30CLM’ te gebruiken”, zegt organisator Bob Dyserinck (ON7DKE). Voor het leggen van contacten via fonie, morse en digitale technieken maken de amateurs gebruik van de VHF- en High Frequency banden. Op die manier trachten ze de hele wereld te bereiken. Geïnteresseerden kunnen het bevrijdingsradiostation “ON30CLM” bezoeken in de lokalen van de amateurs van de “ONZ oost KUST” op de industriezone ’t Walletje 50c in Westkapelle.

Voor de meer ingewijden: op 2 November gaat de ONZ Vriendenronde door van 20:30 tot 21:30 uur op de frequentie 145.475 MHz. Dit jaar worden de ON30CLM operatoren op vrijdag 4 november vanaf 9.30u bijgestaan door mensen van de Luchtmacht. Dan is er ook de UBA Vriendenronde op de clubfrequentie 145.475 MHz. Zaterdag 5 november is voorzien voor de operatoren van de sectie Knokke-Heist. Op zondag 6 november vanaf 10.30u is de sectie Midden West-Vlaanderen te gast.
Verdere info via www.on4clm.be

Parkeerbedrijf OPC steelt parkeertijd en schrijft onterechte boetes uit

In een deel van de Nicolas Mengélaan in Knokke-Heist werden zondagmiddag geparkeerde wagens beboet door een parkeerwachter van OPC terwijl de klok van de automaat die de parkeertickets uitreikt 7 minuten verkeerd stond. Dit betekent, dat iemand die twee minuten voor de aflooptijd naar z’n wagen toestapte toch al een boete tussen de ruitenwisser zitten had. De OPC-parkeerwachter die de boetes had uitgeschreven gaf toe dat het apparaat de verkeerde tijd aangaf en dat de boete onterecht was, maar dat hij moeilijk alle apparaten kan controleren om te zien of de tijd wel correct is. Voor het opmaken van de boetes baseert hij zich blijkbaar enkel op z'n eigen uurwerk of op het boeteapparaat. Verder weigerde de parkeermeester om de boete te schrappen en zich op een fatsoenlijke manier te legitimeren. De parkeerwachter (t329) zegt dat het aan de gedupeerde is om contact op te nemen met OPC, ook als duidelijk blijkt dat het parkeerbedrijf in fout is. De voorbije gemeenteraad was er al een interpellatie van raadslid Leo De Waele in verband met defecte parkeerautomaten in de badstad. Burgemeester Lippens zei toen dat hij opnieuw bij OPC zou aandringen om de parkeerautomaten te controleren en defecten zo nodig snel te corrigeren. Blijkbaar heeft het parkeerbedrijf daar weinig oren naar. Men mag zich nu ook de vraag stellen of het regelmatig gebeurt dat parkeerapparaten een vroegere tijd aanduiden, zodat mensen die hun wagen parkeren onterecht snel beboet worden. Zondag bleek zelfs de website van OPC niet te functioneren...

De CCC doet van zich spreken

In Heist werd in het Grand Café Au Lilas Blanc de kampioenenviering van de CCC gehouden. Vroeger ging met die afkorting bij de mensen de bibber over het lijf. Nu heeft een sportieve connotatie: Cnocke Cycling Club. Een en ander gebeurde in aanwezigheid van Sportschepen Daniel De Vlamynck en Schepen Piet De Groote. Bij de dames werd Flandrienne Nancy Verkain bekroond met de regenboogtrui. Nadia Demey en Bieke Reubens waren de laureaten voor de 2de en 3de plaats. Bij de heren mocht Gillian Callens zich in de kampioenentrui wurmen. Naast een trofee van de club ontving het jongste CCC-lid van zijn ouders ook nog een nieuwe koersfiets. In zijn ludieke toespraak vol onvoorstelbare anekdotes, heeft voorzitter Ludo Coppens ook de 2de editie van de Zonde van Vlaanderen aangekondigd. Deze geanimeerde happening met een rechtstreekse uitzending van de Ronde van Vlaanderen op groot scherm in een tent op het Gemeenteplein gebeurt dit keer op zondag 1 april 2012.

Foto's van het gebeuren werden gekiekt door Christel Bedert en zijn HIER te begluren.

Record aantal inschrijvingen voor HeulebrugHalloween

De Halloweenoptocht in de Knokke-Heistse deelkern Heulebrug trekt steeds meer kinderen aan. Toen de stoet drie jaar geleden van start gingen waren er 30 deelnemers. Voor de fakkelparade van maandagavond werden volgens Sven Van Goethem, secretaris van het Heulebrug Comité, reeds 93 voorafinschrijvingen genoteerd. Dat is een record. De Halloweenstoet wordt samen met de Gezinsbond georganiseerd. Vanaf 18u maandagavond verzamelen de deelnemers aan de toren van het Sociaal Huis. Kort daarna trekt de stoet door straten en pleinen. Voor elk ingeschreven kind is een attentie voorzien. Daarnaast zijn er ook waardebonnen voor de mooist versierde woning, de mooist verklede jongen en meisje, plus de mooist aangemaakte pompoen.

Straks geen Soete strikken meer

In Knokke-Heist sneuvelt nog maar een middenstandsbedrijf. Begin volgend jaar sluit Bakkerij De Soete uit de Lippenslaan de deuren. De reden is het feit, dat de uitbaters er niet in geslaagd zijn om een verlenging van het huurcontract te verkrijgen. Eerst was gedacht dat het bedrijf een andere locatie zou vinden, maar nu blijkt dat de bakkerij op zondag 22 januari om 19 u definitief dicht gaat. Dat hadden ook de jarenlange uitbaters liever anders gezien.