14.8.10

Knokke-Heistse brandweer in actie in Sluise deelkern

De brandweer van Knokke-Heist heeft zaterdag in de late namiddag assistentie geboden bij een zware brand in de Sluise deelgemeente IJzendijke. Daar is de woning van de historische boerderij De Houttuinen afgebrand. De brandmelding kwam rond half vijf. De korpsen van Oostburg, Schoondijke en IJzendijke rukten uit. Ook een hoogwerker werd ingezet. Omdat er weinig bluswater in de buurt was, werden vanuit Terneuzen en Knokke-Heist extra tankwagens aangevoerd. Het huis is evenwel compleet verloren gegaan. De vuurhaard ontstond op de benedenverdieping op een moment dat er niemand thuis was. De Technische Recherche deed zondag onderzoek naar de oorzaak van de brand.

Vlaamse minister opent Nederlands oesterseizoen

Volgende maand opent de Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken, Hilde Crevits, in onze buurgemeente Sluis officieel het Nederlandse oesterseizoen. De minister wordt verder als nieuw lid opgenomen in de Gilde van de Vergulde Oester. Dezelfde eer valt ook sterrenchef Sergio Herman te beurt. Het oesterfeest wordt op donderdag 16 september gehouden in het Sluise Belfort. Dat gebeurt trouwens in aanwezigheid van Cees van Liere, voormalig burgemeester in Sluis en tevens voorzitter van de Nederlandse Oestervereniging.

Werkvakanties in Knokke-Heist

Niet iedereen die deze zomer Knokke-Heist aandoet komt zonnekloppen, golf spelen of naar de capriolen van “Rudolph the blue nosed dolphin” gapen. Onder de Duitse toeristen is met name Jeannette Gravin Beissel von Gymnich van de Ridderburcht Satzvey in de badstad deze zomer druk in de weer met een van haar literaire projecten. Als ze niet met vakantie is zet ze zich trouwens bijna voltijds in voor opvangtehuizen voor ontheemde kinderen. Over haar literaire werk in Knokke-Heist staat vandaag meer in ‚Die Welt’.

Record aantal deelnemers aan Heistse strandloop

De strandloop in Heist mocht vrijdagavond met 1.366 participanten een recordaantal deelnemers noteren. Het waren er welgeteld 101 méér dan vorig jaar in augustus. De 10km Heren werd gewonnen door Jeroen Buysse uit Eeklo in een tijd van 34:18. De eerste Knokke-Heistenaar was Yves Depoorter, die eindigde op de 10e plaats. Bij de 10km Dames werd het goud in de wacht gesleept door Anne-Marie Danneels van de Triatlonvereniging ’t Zwin uit de badstad. Ze klokte af op 38:26. De 5km Heren kwam op naam van Jens Van Overmeire uit Sint-Gillis Waas in 18:12. De eerste Knokke-Heistenaar was Stef Goethals die 6de eindigde. Bij de 5km Dames ging de overwinning naar Ellen Van Leeuwen uit Gentbrugge in 20:29. Eerste Knokke-Heistse was Fauve Vandendorpe op de 5de plaats. Onder de vele deelnemers viel de uitgebreide delegatie van Triatlonvereniging ’t Zwin op. Deze laagdrempelige triatlonvereniging is de grootste Triatlonclub uit de badstad.


Triatlonvereniging ’t Zwin biedt aan iedere beginnende en gevorderde triatleet de mogelijkheid om wekelijks zwemtraining te krijgen. Die gaat door op maandag, dinsdag en donderdag ts 21h en 22h in het zwembad van Oostburg onder begeleiding van gediplomeerde trainers. Deze hernemen na de zomerpauze op maandag 6 september.

Meer info vind je op http://www.tvzwin.eu/ of mail voor inlichtingen naar info@tvzwin.eu

13.8.10

Dolfijntoerisme in Knokke-Heist

Het is een feit. De dolfijn die men Rudolf noemt, zorgt voor extra toeristen in Knokke-Heist. Het dier zwemt en springt al sedert de ochtend van 20 juli voor het strand van de badstad. Dat is reeds 25 dagen! Van heinde en verre komen mensen er op af. Marlou Bullens, van een communicatieadviesbureau uit het Nederlandse Twente, zegt “Wat me op Zanzibar en Aruba niet is gelukt, kan hier wel. Na een uurtje #Knokke zag ik al de capriolen van ‘de’ dolfijn!" Een andere Nederlander Pieter Hens heeft het over een slimme dienst Toerisme in Knokke-Heist en vraagt zich af “waar ze die dolfijn geboekt hebben”. Vrijdagavond was het dartele dier trouwens weer te zien toen het sprong en spartelde tussen de zeilclub Duinbergen en het Casino Knokke. Vermoedelijk kwam het de ‘zandlopers’ aanmoedigen.

Gaat ook Knokke-Heist leefloners aan het werk zetten?

In Knokke-Heist wil OCMW-raadslid Geert Deman de leefloners in de badstad in tandem met plannen in Antwerpen en Mechelen aan het werk zetten bij het wieden van onkruid. Hij denkt binnen de OCMW-raad een meerderheid daarvoor te kunnen vinden. Te meer daar het vanaf 2015 verboden wordt om onkruid in de straten aan te pakken met pesticiden. Juridisch is een en ander perfect mogelijk. "Knokke-Heist mag autonoom beslissen op welke manier het OCMW-steuntrekkers aanmaant om te werken", aldus Deman. Tenminste als het gaat om mensen met een leefloon. Bij mensen met een werkloosheidsuitkering ligt dat anders. Dat is een verantwoordelijkheid van de VDAB.

Weer kitesurfing instructeurscursus bij Surfers’ Paradise

Volgende maand organiseert Surfers’ Paradise in #Knokke-Heist opnieuw een IKO kitesurfing instructeurscursus. IKO staat voor International Kitesurfing Organisation. De Naish kitesurfingcursus loopt van 6 tot 11 september en is bedoeld voor alle kitesurfers die hun instructeursdiploma willen behalen en in ons land of wereldwijd kitesurfing lessen willen geven. Deelnemen kost 600 €. Daarvoor krijgen de deelnemers een volledige handleiding en een 5 daagse cursus onder leiding van een deskundige die de wereld afreist van het ene kitesurfcenter naar het andere. Er is een theoretisch, pedagogisch en praktisch gedeelte gevolgd door een examen. De cursus wordt gegeven in het Engels. De voorwaarden om deel te nemen zijn: reeds kiten op goed niveau, gemotiveerd zijn om op een veilige en doeltreffende manier je passie aan anderen door te geven, en beschikken over een getuigschrift “eerste hulp bij ongevallen” .

10.000ste bezoeker voor Cartoonale in Knokke-Heist

Vrijdag werd in de tent van het Internationaal Cartoonfestival in Knokke-Heist Bruggeling Anton Rossaert verwelkomd als 10.000ste bezoeker. Uit handen van schepen Maxim Willems mocht hij een cadeaubon ter waarde van 150 euro in ontvangst nemen. Hij kreeg verder ondermeer ook het jaarboek van het Cartoonfestival 2010. Ondertussen blijkt dat met de tent op het strand meer bezoekers de weg naar de cartoonale vinden. Het zijn er al ruim drieduizend meer dan vorig jaar. Teruggaan naar de Humorhal in Duinbergen zit er dan ook niet in. In 2011 wordt opnieuw een tentoonstellingstent op het strand neergezet. Dat zal evenwel iets verderop gebeuren zodat het zicht vanaf het Rubensplein niet meer gehinderd wordt.

Zomerlezing in Pavillon du Zoute over klimaatwijziging

De klimaatwijzigingen op onze planeet komen maandagmorgen aan bod tijdens een lezing in het Pavillon du Zoute in Knokke-Heist. In een woordspeling op de ‘War on Terror’ heeft piloot en klimatologiedocent Marc Junckers het over de 'War on Terroir', de vernietiging van de aardbodem. Hij schetst aan welke veranderingen de aarde onderhevig is. De West-Vlaming, die vlakbij het Oost-Duitse Dresden woont, staaft dit met hard wetenschappelijk materiaal. Het heeft het over het feit dat de natuur volledig ontregeld is geraakt door onder meer ontbossing en temperatuursschommelingen. Ook chemtrails die het weer beïnvloeden komen aan bod. Zo complex het probleem is, zo eenvoudig zou het zijn om de ecosystemen op aarde te herstellen. (?) In 90 dagen zegt Marc Junckers.


Lezing: maandag 16.08.2010, Pavillon du Zoute. Toegang: 15 EUR - 12,5 EUR met Uitpas

In Knokke-Heist bereidt Luís zich voor op de Junior Eurosong finales

In Knokke-Heist geniet de piepjonge zanger Luís van een verdiende vakantie. Eind september bindt de 11-jarige stadsgenoot samen met de 7 andere finalisten de strijd aan in de grote finaleweek van Junior Eurosong 2010. De inzet is de Belgische inzending voor het Junior Eurovisie Songfestival. De finale shows op Ketnet worden gepresenteerd door Kristien Maes. Ralf Mackenbach en Laura zetelen in de jury. Ketnet, de jongerenzender van de VRT, zendt sinds het begin van de zomervakantie de liedjes van de acht kandidaten en het groepslied Superidee uit. Op 30 augustus begint de zender met een reeks over het reilen en zeilen achter de schermen van Junior Eurosong. Ketnet filmde de audities, maar was er ook bij op het muziekkamp van de kandidaten en toen ze hun eerste optreden verzorgen op de Gentse Feesten. De echte wedstrijd begint op maandag 27 september, in een dagelijkse show waarin twee kandidaten het tegen elkaar opnemen. De vakjury oordeelt vervolgens wie van de twee naar de finale mag. Op vrijdag 1 oktober wordt de finale live uitgezonden. Dan kiezen het publiek en de vakjury de winnaar uit de vier finalisten. De vakjury bestaat uit Walter Grootaers, Ralf Mackenbach, Jelle van Dael van Lasgo, Stan Van Samang en ex-Juniors onder leiding van Laura Omloop. De winnaar van Junior Eurosong 2010 mag op zaterdag 20 november naar het Junior Eurovisie Songfestival in Minsk, Wit-Rusland.

Op de bijgevoegde link kun je de videoclips van alle kandidaten bekijken. Je kan ook stemmen voor Luís uit Knokke-Heist in de Junior Eurosong 2010 poll van Belgovision.

Zeilschip voor anders-valide bemanning in Zeebrugge

Een ongewoon zeilschip heeft donderdag en vrijdag een bezoek gebracht aan onze kusthaven. Het ging om de SV Tenacious. Het 65 m lange vaartuig is eigendom van de Britse Jubilee Sailing Trust en is special gebouwd om anders valide bemanningsleden op te leiden. Daartoe zijn er aan boord extra brede doorgangen en een lift tussen de dekken. Verder wordt aan boord voor blinde opvarenden gebruik gemaakt van een sprekend kompas en is ook bewegwijzering in braille voorzien. Het schip is nu op weg naar Londen.

12.8.10

Zeebrugge Tramway Blues

Met een vertraging van 40 dagen werd in Zeebrugge de meest zeewaartse sluisbrug weer in gebruik gesteld. De zogeheten 'brug nr. 4' werd helemaal in het blauw geschilderd. Dat moet de automobilisten in de toekomst toelaten al vanop grote afstand in het landschap te zien of de zeewaartse of de landwaartse bruggen opgehaald zijn. Ze kunnen dan tijdig hun reisroute aanpassen. De vertraging bij de werken heeft er voor gezorgd dat het toeristen- en havenverkeer de hele zomer zwaar gehinderd werden. Als de tram enkel over de resterende zeewaartse brug kon zorgde dit voor kilometers lange files. Te meer daar door de veel te hoge frequentie van de zomertrams in beide richtingen de verkeersstroom zich overdag nooit kon herstellen. Dit heeft de havengebruikers in Zeebrugge miljoenen euro’s gekost. Ook de tram heeft echter een blauwtje opgelopen. De schilders van de brug hadden namelijk ook de rails in het blauw geschilderd. Hierdoor was de elektronische spanning tussen positief en negatief verbroken. Naar verluidt hebben ze alle verf er moeten afkrabben omdat de trams niet op de pas in gebruik gestelde brug konden rijden.

Agent aangereden door kwade man in Damme

Een man uit Damme heeft donderdagavond proberen in te rijden op een agent. Dat gebeurde na een echtelijke ruzie. Het koppel staat op scheiden maar woont nog onder hetzelfde dak. Donderdagnamiddag moest de politie van Knokke-Heist er volgens het parket in Brugge drie keer langsgaan. Er kwam olie op het vuur toen de vrouw besliste om vrijdagavond een feestje te organiseren en de man uit ergernis donderdag de elektriciteit en het water in het pand afsloot. Toen de politie daarop langskwam, ging de 48-jarige man er van door. Daarbij reed hij in op een agent. Die raakte lichtgewond. De man werd meegenomen. Hij wordt via een snelrechtprocedure vervolgd voor weerspannigheid maar is niet in voorhechtenis genomen.

Casino Knokke wordt even Hotel Jarretelle

Van "Hotel Jarretelle”, de meest prikkelende revue van de Gentse Feesten 2010, komt op 27 augustus de 'luxe editie' naar Casino Knokke. Burlesquedanseressen uit binnen- en buitenland zetten er dan een wervelende show op. Bij Burlesque, ligt de nadruk op sfeer, verleiding, humor, en vrouwelijk schoon. Er is trouwens ook een man te zien. Burlesque is een hedendaagse cabaretvorm die in sneltempo heel Europa verovert. De revue baadt in een glamoureuze retrosfeer, die onmiddellijk doet denken aan Moulin Rouge, French Can-Can, de casino’s in Las Vegas en Liza Minelli in Cabaret. Stand-up comedy wordt gemixt met theater, acrobatie en ouderwetse strip- tease. De show in de comfortabele grote zaal op vrijdag 27 augustus start om 21u en duurt anderhalf uur. Na de show volgt een retrofeest met een swing dansles, een live optreden van swingrockers Blue Harlem en plaatjes uit de oude doos van dj’s The Boppin’ Benvis Brothers.

Tickets kosten 25 euro zijn te koop op http://www.sherpa.be/.
www.hoteljarretelle.be

Knokke-Heistse subsidie voor MUG-heli

Ook dit jaar trekt Knokke-Heist een toelage uit voor de MUG-heli die vanuit Brugge ook de badstad bedient bij dringende hulpverlening. De subsidie is nodig om de goede werking van de de dienst te kunnen verzekeren in het noorden van onze provincie. Het college van burgemeester en schepenen heeft zopas een bedrag van 8.454 euro toegekend an de MUG-heli. Dat komt neer op 25 eurocent per inwoner.

Verbinding Zeebrugge-Waterford opnieuw mogelijk met C2C

C2C Lines heeft de verbinding naar het Ierse Waterford vanuit Zeebrugge opnieuw tot stand gebracht. De dienst verloopt nu echter via Dublin. Daar wordt de lading overgeslagen. Uit de Ierse hoofdstad gaat de cargo dan naar zijn eindbestemming, Waterford. Afhankelijk van de dag van afvaart, op dinsdag of op vrijdag neemt de transittijd 4 tot 6 dagen in beslag. Het schip arriveert steeds op maandag. De terugvaart is iedere woensdag en komt aan op zaterdag.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist in de voorbije week vind je HIER.

Tramhuisjes met zonneverlichting

De nieuwe schuilhuisjes bij de bus- en tramhaltes van De Lijn in Knokke-Heist komen in aanmerking voor verlichting bij middel van zonnepanelen. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits heeft voor de aankoop van de zonnepanelen voor 1500 schuilhuisjes 1,35 miljoen euro uitgetrokken. In onze provincie gaat het momenteel in totaal echter slechts om 38 schuilhuisjes die zonneverlichting krijgen. De meerkost bedraagt 1.200 euro per hokje, waarvan de gemeente 300 euro voor haar rekening neemt. Een bewegingsdetector zorgt ervoor dat het licht in de wachtplaatsen pas aangaat als er een reiziger aanwezig is.

Elektrische billenkarren kweken dikke luie kinderen

Van Knokke-Heist tot De Panne kiezen ’s zomers op de zeedijk steeds meer kinderen voor elektrische go-karts in plaats van de traditionele billenkarren. Producent Carl Gies in de badstad bouwt tegenwoordig de helft meer elektrische go-karts dan in de voorbije jaren. Bij een elektrisch exemplaar moeten de kinderen enkel het gaspedaal induwen om een snelheid van ongeveer 6 kilometer per uur te ontwikkelen. Sommige overbezorgde ouders vinden een klassieke billenkar trouwens te zwaar voor hun kroost. Zo helpen ze mee om dikke luie kinderen te kweken.

11.8.10

Volgend jaar nieuwe bewegwijzering in het bedrijvenpark in Westkapelle

De West-Vlaamse Intercommunale (WVI) heeft een nieuwe bewegwijzering gepland in het bedrijvenpark 't Walletje in Westkapelle. De dienst heeft het gemeentebestuur van Knokke-Heist op de hoogte gebracht dat de bewegwijzering in 2012 zal worden uitgevoerd. De hoop is dat tegen die tijd ook de signalisatie voor de derde fase van de ambachtelijke zone kan worden gerealiseerd. Die nieuwe fase wordt namelijk in de herfst aangevat.

Veilige fietspaden in het Zeebrugse havengebied

Het wordt in de toekomst makkelijker fietsen voor wie werkt of wil recreëren in Zeebrugge. Volgens het nieuwe ‘Masterplan Fiets’ worden de komende jaren namelijk in en rond het havengebied veilige fietspaden aangelegd. Dat moet de duizenden werknemers in de haven ertoe aanzetten om sneller de fiets te nemen naar het werk. Zo’n 2.000 havenwerkers wonen namelijk binnen fietsafstand in Heist, Zeebrugge, Zwankendamme of Blankenberge. Een deel van de kosten voor de nieuwe fietspaden wordt gesubsidieerd door Europa.

Nieuwe riolering in deel van de Eiensluisstraat in Zeebrugge

Vrijdag wordt in de Eiensluisstraat in Zeebrugge gestart met de voorbereidende werken voor de heraanleg van de riolering. Het gaat om het straatdeel van de huisnummers 2 tot 22. Het voetpad zal daar tijdelijk niet bruikbaar zijn. Het verkeer op de rijbaan behoudt zijn doorgang, rekening houdend met een wegversmalling ter hoogte van de werkzaamheden. De rioleringswerken zullen tot 15 oktober duren. Daarna werd nog twee weken uitgetrokken voor het herleggen van het voetpad.

Werk zwembad Knokke-Heist start op 1 september

De Vlaamse overheid heeft in Knokke-Heist aan de groep nv Sportoase zopas alle nodige bouw- en milieuvergunningen verstrekt voor de bouw van een zwembadcomplex bij de Put De Cloedt in Knokke. Maandag werd ook de overeenkomst ondertekend met het Autonoom Gemeentebedrijf voor Stadsontwikkeling. Dit betekent dat de bouw van het zwembadcomplex en jeugdcentrum met bijhorende parkeerinfrastructuur op het Duinenwaterterrein bij het station van Knokke zeer binnenkort zal beginnen. Startdatum voor de werken aan het zwembad wordt 1 september. Indien het weer meezit wordt de oplevering van het zwembadcomplex tegen 1 april 2012 verwacht.

Wordt natuur rond Knokke-Heist beschermde ankerplaats?

De Vlaamse dienst Ruimte en Erfgoed wil het landschap rond de Damse Vaart, het Schipdonk- en Leopoldkanaal en de kreken in Lapscheure beschermen als 'ankerplaats'. Het gaat dus om zowat de hele natte natuur rond Knokke-Heist. De ankerplaatsen vormen volgens de dienst 'de meest waardevolle landschappen in Vlaanderen', en moeten dan ook zoveel mogelijk in hun huidige vorm bewaard blijven. Het uitgebreid dossier, dat in dat verband werd opgesteld, valt alvast niet in goede aarde bij diverse belangengroepen die uit zijn op het verbreden van het Schipdonkkanaal om de bereikbaarheid van Zeebrugge per binnenschip te verbeteren. Het ankerplaatsplan gaat in het najaar naar Vlaams minister van Erfgoed Geert Bourgeois. Een mogelijke bescherming loopt in twee fasen: eerst een tijdelijk statuut van één jaar, dan de definitieve bescherming.

10.8.10

A la Knokke vakantiewoningen bij het Zwin zeer in trek

Op een paar weken tijd zijn vlakbij Het Zwin in Cadzand-Bad reeds 150 van de 450 beschikbare woningen in het toekomstige Residentiepark Noordzee verkocht. Het project langs de Lange Strinkweg stond tot nu toe bekend als Cavelot. De ligging vlakbij zee, strand, natuurgebied en Knokke-Heist zijn niet vreemd aan de snelle verkoop van de vakantiehuizen. Initiatiefnemer Arcus bouwt in het residentiepark diverse soorten woningen allen gebaseerd op de witte bebouwing uit het ‘mondaine’ Knokke. In het nieuwe Zwindorp is ook een centrumvoorziening gepland met onder meer zwembad, winkel, receptie, restaurant en midgetgolfbaan.

"Coolste Redder" staat in Knokke-Heist

Je leest er HIER meer over.

Knokke-Heist pakt uit met vastgoedcongres “North Sea Real Estate”

Op vrijdag 24 september wordt onder de noemer “The Knokke-Heist experience” een vastgoedcongres georganiseerd in het Cultuurcentrum Scharpoord. Tijdens het congres worden de toekomstplannen van de badstad op het vlak van residentieel en retail vastgoed toegelicht. De doelgroep voor dit groots opgezet evenement zijn Ondernemers, ontwikkelaars, makelaars, studiebureaus, architecten, bouwondernemingen, financiers, investeerders, beleidsmakers… Sprekers zijn onder meer burgemeester Lippens en Eerste Schepen Maxim Willems over de stedenbouwkundige visie van Knokke-Heist. Verder Philippe Janssens over 'de baksteen als gewas' en Eric Van Dyck over 'Retail Vastgoed'. Het Slotwoord wordt uitgesproken door Karel De Gucht, Europees Commissaris voor Handel. De organisatie ligt in handen van Roularta Seminars en deelname kost €320 plus BTW.

Vanavond vallende sterren kijken in Knokke-Heist

Volgens de bewolkingsvoorspelling van de BBC voor Knokke-Heist zou een klare hemel vanavond (woensdag) van zohaast het donker is tot rond 1u donderdagmorgen goed zicht moeten bieden op vallende sterren. Het gaat om stofdeeltjes van de meteorenzwerm Perseïden, waardoor onze aarde zich momenteel een weg baant. Deze werden achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle. De beste manier om de veelkleurige lichtstrepen te zien is op een donkere plaats, weg van de straatverlichting. Uitstekend leent zich de buurt van het Zwin. Geen verrekijker gebruiken. Met het blote oog heeft men namelijk een veel breder zicht. In de richting van het sterrenbeeld Perseus kunnen de meeste vallende sterren gezien worden. Mogelijk zijn er dat vanavond een dertigtal per uur. Dat we in de periode van de ‘nieuwe maan’ zijn is een pluspunt. Het licht van onze aardwachter zal dus het schouwspel van het meteorenstof niet storen. Donderdagavond en vrijdagmorgen zijn er in theorie nog meer vallende sterren te zien, maar de bewolkingsvoorspelling is dan een stuk minder gunstig voor Knokke-Heist.

Finale Belgisch Kampioenschap Beach Soccer

Vanaf donderdag worden op het Albertstrand in Knokke-Heist de laatste paar wedstrijden gespeeld van het Belgisch Kampioenschap Beach Soccer. De finale krijgt z’n beslag op zondag 15 augustus. De beste ploegen van het land strijden er om de titel. Er is ook de nodige animatie. Een en ander gebeurt in het gezelschap van klinkende namen zoals George Leekens, Paul van Himst en Gilles De Bilde. Zondag om 17u volgt op het strand ook de topper België-Nederland. Die kadert in ‘The HollandBelgium Bid’. Dat is de gezamenlijke kandidatuurstelling van België en Nederland voor het wereldkampioenschap voetbal in 2018 of 2022.

Knokke was mijn eerste festival zegt Rob De Nijs

Je leest er HIER meer over.

ICO in Zeebrugge trekt kaart van duurzame energie

In Zeebrugge heeft het havenbedrijf International Car Operators (ICO) plannen voor de bouw van acht windturbines. De belangrijkste aandeelhouder van ICO, het Japanse Nippon Yusen Kabushiki Kaisha (Nyk), steunt de plannen van het dochterbedrijf en heeft beloofd met de nodige financiering over de brug te komen. "De acht turbines van elk 3 MW komen op de terreinen aan de Bastenakenkaai in Zeebrugge", zegt gedelegeerd bestuurder Marc Adriansens. ICO trekt ook de kaart van de zonne-energie. In de vestigingen in Zeebrugge en in Antwerpen worden 10.000 vierkante meter zonnepanelen geplaatst, goed voor een investering van 1,6 miljoen euro.

Bessensnoeptocht in Natuurpark Het Zwin in Knokke-Heist

In het natuurpark Het Zwin wordt op woensdag 18 augustus van 14 tot 16.30 uur een Bessensnoeptocht voor kinderen georganiseerd. De initatiefnemers van deze 'workshop' proberen de vogels voor te zijn op de eerste bessensnoeptocht van de zomer. In het park gaan ze op zoek naar besdragende struiken en bomen. Welke zijn eetbaar, welke niet? Wie eet er van al dat lekkers? In de heksenklas bakken ze bessentaartjes en proeven van vlierbessensiroop.


Inschrijven kan tot de dag voor de workshop plaatsvindt.
Voor wie: kinderen van 6 t.e.m. 8 jaar
Prijs: 8 euro/kind (toegangsprijs inbegrepen)
Waar/info/inschrijven: Het Zwin, Graaf Léon Lippensdreef, 8300 Knokke-Heist
Org: provinciedienst NME (Het Zwin - T 050 60 70 86 – info@zwin.be)

9.8.10

Allerlaatste Sincfalamuseumnocturne met Ier & Gunter

Op donderdag 12 augustus is Sincfala, het museum van de Zwinstreek, voor de laatste keer deze zomer tot 22 uur open. Om 18.30 en 19 uur start in de grote zaal van het Oud Schoolgebouw een gids met een rondleiding in ondermeer de zomertentoonstelling 'Zwinstreek in VERVOERing'. Kinderen kunnen op eigen houtje aan de slag. Samen met Fonske gaan ze dit jaar op schattentocht. Het plan ligt klaar om op een avontuurlijke, leuke en speelse manier het museum te ontdekken. Behendigheid is troef met een circuit van volksspelen. Deze spelen zijn er natuurlijk voor jong en oud. Voor een drankje kunt u tussendoor terecht aan de bar. Om de dag af te sluiten serveert Museum Sincfala om 20 uur een live optreden in de marinetent.
Het vierstemmig gemengd koor Ier & Gunter steelt er uw tijd met liedjes en dromen van de zee, het water, gedoemde liefdes en de waterlanders. Ier & Gunter is ook gemengd qua repertoire. Het repertoire bestond oorspronkelijk enkel uit Engelse en Ierse shanties. Intussen staan ook de Italiaanse, Franse, Spaanse liederen over de zee op het menu.


Toegang: 2 EUR - kinderen beneden 12 jaar gratis. Gratis drankje voor wie inschrijft in de mailinglist.Voor alle info: http://www.sincfala.be/

Vrijdag Carrefour Strandloop in Heist

Nu vrijdag 13 augustus wordt in de badstad de tweede Carrefour strandloop van de zomer georganiseerd. Deze massasportklassieker start op het strand voor het Heistse Heldenplein. Deelnemers kunnen kiezen tussen 5 of 10 km lopen op het hard zand in de richting van Knokke. Voor de 5-km-lopers is het keerpunt bij het Casino. Wie voor de lange afstand kiest keert bij de Wielingen in het Zoute. De voorinschrijvingen werden zondag afgesloten met 263 inschrijvingen. Daginschrijvingen zijn vrijdag ter plaatse mogelijk van 17.30 tot 19.15 uur. De lage inschrijvingsprijs van amper 3 euro maken van de strandloop een ideaal familiaal sportgebeuren. De Sportdienst hoopt dan ook zo’n 1200 deelnemers te mogen verwelkomen. Het startschot wordt gegeven om 19.30 uur door Sportschepen Daniel De Vlamynck. Kids vanaf 3 jaar die zelf niet meelopen en van wie hun ouders en grootouders deelnemen, kunnen van 18.30 tot 20.30 uur terecht in de kinderanimatie. De Heistse editie van de Carrefour strandloop is meteen ook het 7de luik van het sportstimuleringsproject “Knokke-Heist, een zee van sport”.

Zware boete voor hond in auto in volle zon

In Sluis is maandagnamiddag door de politie een hond uit een Belgische auto gehaald. De auto stond, met dichte ramen, in de volle zon op het parkeerterrein van de Garenmarkt. Nadat op het politiebureau de melding binnenkwam, zagen agenten ter plaatse de hond in de laadruimte liggen, waar het heel erg warm was want alle ramen waren nat van het vocht. De hond was er dan ook zeer slecht aan toe. Besloten werd om de ruit van de achterdeur in de slaan, maar de achterdeuren waren niet te openen. Hierop werd een raam aan de bestuurderszijde ingeslagen. De hond kon uiteindelijk via de passagierskant uit de auto worden gehaald. Eenmaal uit de auto bleek dat het beest niet meer op zijn poten kon staan, met emmers water werden daarom de poten gekoeld. Kort daarna kwamen de eigenaren, een Belgisch echtpaar uit Aalst bij de auto terug en bleek dat de hond meer dan drie uur in de afgesloten auto had gelegen bij een temperatuur tussen 40 en 50 graden. Het dier werd opgehaald door de dierenambulance en door een dierenarts onderzocht. De eigenaar van het dier heeft op het politiebureau een verklaring afgelegd, waarin hij aangaf dat hij het heel erg vond dat dit gebeurd was. De man kreeg een boete van driehonderd euro. Ook de onkosten van de dierenambulance en de dierenarts, een bedrag van in totaal honderd euro, moest de man betalen. Met een waarschuwing mocht de man z’n hond weer meenemen naar ons land.

Bovenmootambities voor Knokke-Heistse basket

Met het oog op het nieuwe basketseizoen werden in de badstad door voorzitter Jan Bode de fanion-teams van BC Namedis Chape Knokke-Heist voorgesteld. Bij de heren wordt Bruce Minne de nieuwe trainer van the One. Het bestuur hoopt met deze 35-jarige dynamische trainer weer een stap verder te kunnen zetten in de uitbouw van de club en een plaatsje in de top 3 te kunnen bemachtigen. Nieuwe aanwinsten bij de heren zijn de 32-jarige Wim Van De Keere (ex-speler van o.a. Telindus Oostende, Okapi Aalstar, Belgian Lions) en de 23-jarige Sander De Leersnyder (Bent Schoenen Waregem). Deze ervaren spelers worden aangevuld met eigen opkomende talenten Niels en Nike De Boysere, Sebastien Rock, Nils Monsieur en Gilles Vermeersch. Verder kan het team blijven rekenen op kapitein Gunther De Pauw, Yves Galle, Nick Goethals, Dries Aelter, Stef Daese, Matthias Franchoo, Robin Casier, Tim Audenaert en Michael Fordeyn.

Bij de Dames wordt de kern nog altijd gevormd door Kimmy Stevens, Veerle Vantorre, Gaëlle Bouzin, Kim Heuzel, Kelly Rouzeré, Wendy Simoens, Femke Kimpe, Judith Van Craeymeersch en Audrey Vaesen. Ellen Maes en Lieselot Vandenbussche zetten na 8 seizoenen spijtig genoeg definitief een punt achter de de basketsport. Als waardige vervangsters zijn Noëmi Borrey (2de landelijke Koksijde) en Shamira Linskens (eerste Landelijke Sparta Laarne) ingelijfd. Naast deze 2 belangrijke transferts zijn er ook een aantal jeugdproducten die terugkeren van Blankenberge: Nathalie Decuypere, Saar Van Elslande, Gaëlle Meeuws en Evelien Combes. Nieuwe coach Ronny Seghers heeft als opdracht de Dames volgend jaar in Eerste Landelijke binnen de top 5 te doen eindigen.

Voorzitter Jan Bode bedankte uiteindelijk ook het gemeentebestuur voor zijn krachtdadig sportbeleid. Zo moeten alle Belgische basketbalclubs binnen de twee jaar hun belijning aanpassen naar Amerikaans model. In Knokke-Heist is dit al in juni gerealiseerd en zijn de terreinen in de Stormmeeuw, Laguna en Molenhoek, reeds officieel gehomologeerd door de bevoegde basketinstanties.

Schilderij Vincent Van Gogh op Art Nocturne Knocke

Je leest er meer over in ORO NieuwsMAGAZINE.

Handelaars zorgen voor extra tennisgevoel in Knokke-Heist

In Knokke-Heist werden alle winkeliers door de dienst voor Lokale Economie uitgenodigd om hun etalages om te toveren in de tennissfeer van de jaren '80/'90 van de vorige eeuw. Dat heeft te maken met de Optima Open die van vrijdag 20 tot zondag 22 augustus gehouden wordt bij de Royal Zoute Tennis Club. Naar aanleiding van deze Belgische manche van de ATP Champions Tour strijden drie dagen lang tennislegenden tegen mekaar in de badstad. De hoop is dat de Knokke-Heistse middenstanders met houten tennisrackets, oude sportzakken of sportschoenen het tennisgevoel uit vervlogen tijden weer kunnen opwekken. Een affiche is gratis op te halen in het stadhuis. De deelnemers maken kans op een citytrip voor 2 personen naar Stockholm ter waarde van 500 € of drie duo VIP-tickets voor de Optima Open.


Deelnemende handelaars hebben tijd tot 13 augustus om een foto van hun nostalgische etalage te bezorgen. Dit kan per e-mail op lokale.economie@knokke-heist.be.

Tweedeverblijver Frère toch niet aan boord bij CMA-CGM?

De gesprekken tussen de Knokke-Heistse tweedeverblijver Albert Frère en de Franse rederij CMA-CGM over een mogelijke samenwerking zijn afgesprongen. Frère overwoog eerder te investeren in de Franse rederij, die met financiële problemen kampt. Zakenman Frère zou echter teveel eisen hebben gesteld als toekomstige aandeelhouder. Het is niet duidelijk of de gesprekken definitief van de baan zijn. De Franse rederij, één van de grootste containerbedrijven ter wereld, zou nog met meerdere kandidaat-investeerders praten. Eerder was gemeld dat Frère samen met het Franse Fonds Stratégique d'Investissement (FSI) een bedrag van 500 miljoen zou willen investeren in de rederij.

Der Spiegel: Knokke-Heist Seebad mit Guerilla-Flair

Je leest meer over de tijdelijke Gallery Gustav (Siska) in de kunstpagina's van Der Spiegel.

Veermaatschappij P&O Ferries gaat fors besparen

De veermaatschappij P&O Ferries, tegenwoordig een filiaal van Dubai Port, zal in het najaar een drastisch kostenbesparingsprogramma voorleggen. Dat schrijft de Lloyd. De besnoeiingen bij de rederij die ook op Zeebrugge vaart, zullen toegepast worden in het kader van het budget 2011. De maatregelen zouden zowel de diensten als het personeel treffen. Doel van het programma is een verbetering van de rendabiliteit met het oog op bijkomende investeringen enerzijds en een aanzienlijke verhoging van het concurrentievermogen anderzijds. Bovenop de fusietrend in de shortsea sector komt het nieuwe tarievenbeleid van Eurotunnel dat de operatoren onder druk zet, met een daling van de volumes en de inkomsten tot gevolg.

M917 Crocus uit Zeebrugge afgevaren

Op de marinebasis in Zeebrugge werd maandag een punt gezet achter de vakantieperiode van de tripartite Mijnenjager M917 ‘Crocus’ en zijn bemanning. Het schip is afgevaren met bestemming Denemarken. In Kopenhagen voegt de Crocus zich bij het permanente mijnenbestrijdingseskader van de NAVO. De Zeebrugse marine-eenheid zal in de Baltische zee deelnemen aan grootschalige oefeningen en effectieve mijnenjachtoperaties.

Toenemend vandalisme bij campings vlak over de grens

De campings in West-Zeeuws Vlaanderen hebben deze ziler toenemend te lijden van vandalisme. Vooral Duitse jongeren maken het vaak extra bont. De politie kan echter niet overal tegelijk zijn... Bekijk HIER de bijdragen van Omroep Zeeland.

Omroep Zeeland kun je bij ons ook rechtstreeks en gratis bekijken via Astra 3

Megadruk weekend in Knokke-Heist

Het voorbije weekend was een van de drukste van het jaar aan onze Oostkust. Met name in Knokke-Heist kon men over de koppen lopen. Een Nederlandse toeriste had het over het feit dat ze op één dag nog nooit zoveel Vuiton-tassen had gezien. Wat in de badstad niet te vinden was waren echter parkeerplaatsen. Inwoners en bezoekers moesten vaak lang rondrijden voor ze de wagen kwijt konden. Troeven voor Knokke-Heist waren afgelopen weekend ondermeer het minder goede weer in het binnenland, het Beachvolley kampioenschap en de opening van de internationale kunst- en antiekbeurs Art Nocturne. Het nieuws dat daar 'La chaumière sous les arbres', een werk van Vincent van Gogh, te koop is ging als een vuurtje de hele wereld rond. Het succes van het Polé Polé festival in Zeebrugge bracht trouwens tijdens de dag ook extra volk naar Knokke-Heist.

Er wordt momenteel trouwens heel wat ‘afgetweet’ door bezoekers aan Knokke-Heist. Je leest er HIER meer over.

8.8.10

Mouha / Van Breedam plus Coucke / Frankart winnende duo's op Beachvolley BK in Knokke-Heist

Liesbeth Mouha en Liesbet Van Breedam hebben in de badstad andermaal de Belgische titel in het beachvolley binnengerijfd. In de finale van de slotmanche van het BK versloegen ze op het Albertstrand voor het Casino Knokke Els Vandesteene en Karolien Verstrepen met 2-0. De setstanden waren 24-22 en 21-11. Voor Mouha en Van Breedam is het als duo de vierde Belgische titel. Ward Coucke en Audry Frankart waren de winnaars bij de mannen. In de finale versloegen ze titelverdedigers Dries Koekelkoren en Tom Van Walle met 2-1 (17-21, 21-17 en 15-8). Voor Coucke en Frankart is het de tweede titel als duo. In de wedstrijd om het brons wonnen Tim Verschueren en Jeroen De Beleyr met 1-0 (21-16) van Roel Derom en Wannes Rosiers.

Snel bouwstart nieuw zwembad in Knokke-Heist

Volgens de krant het Nieuwsblad geraken de plannen voor het nieuwe zwembad in Knokke-Heist in een stroomversnelling. Het gemeentebestuur verwacht dat de vergunning voor de bouw van het Duinenwater zwembadcomplex over een week in haar bezit is. Het is de bedoeling om vervolgens onmiddellijk met de grondwerken van start te gaan. Het nieuwe complex zal bereikbaar zijn via het nieuwe rondpunt langs de Knokkestraat tussen Knokke en Duinbergen. Zonder tegenslagen zou het zwembad begin 2012 moeten klaar zijn.

Geleide avondnatuurwandeling in het Bosje van Heist

Woensdagavond 11 augustus organiseert Natuurpunt een avondwandeling in het Bosje van Heist. Afspraak om 19.30u aan de hoek Zeedijk-Heist en Parkstraat (De Raan). Thema: over duingrasland en duinbos.

Voor meer info tel.: 050 51 91 01
Praktisch: breng verrekijker en eventueel loep mee.
Deelname: gratis voor leden van Natuurpunt en kinderen beneden 12 jaar - overigen: € 2,50 Organisatie: Natuurpunt vzw afd. Knokke-Heist

Namibische bokskampioen die Knokke-Heistenaars doodreed ‘laat (snelheids?)duivel uitdrijven’

De voormalige Namibische bokskampioen en snelheidsduivel Harry Simon, die acht jaar geleden onder invloed Vlaamse toeristen uit Heist en Zwijnaarde doodreed heeft in Nigeria ‘de duivel laten uitdrijven'. Dat gebeurde door de zelfbenoemde ‘profeet TB Joshua’ van de sekte die zich ‘kerk aller Naties’ noemt. De bokser beweert dat de schaduw van een dode vriend hem ‘behekst’, al jaren lang ongeluk bezorgt en verhindert dat z’n bokscarrière herneemt. In de entourage van Harry Simon wordt nu beweerd, dat het ongeval waarbij in 2002 Michelle De Clerck uit Knokke-Heist, dokter Frederic De Winter uit Zwijnaarde en z'n 22 maanden oude baby de dood vonden, eigenlijk door ‘de schaduw’ van Harry Simons overleden vriend werd veroorzaakt. Andere streekgenoten raakten zwaar gewond toen destijds Harry Simon een inhaalmaneuver uitvoerde tegen een snelheid van meer dan 160 km per uur op een plaats met slecht zicht. Vermoedelijk had hij ook gedronken, maar dat kon niet bewezen worden omdat bevriende politiemensen ervoor zorgden dat de bloedafname buiten de rechtsgeldige periode gebeurde. Eerder had de bokser ook reeds de dood van een Duits echtpaar veroorzaakt. Toen werd ervoor gezorgd dat het bloedstaal verdween zodat hij voor dat ongeval nooit veroordeeld werd. De duiveluitdrijving bij Harry Simon was in Afrika op één van de vele satellietkanalen uit Nigeria te zien. Nadien verklaarde de gebedsgenezer Temitope Balogun Joshua dat de duivel met succes was “uitgeworpen”. De zogeheten profeet is een van de vele bijbelaar-oplichters die bij goedgelovigen grote sommen geld afhandig maken. Hij beweert ook Aids te genezen. De vorige Zambiaanse President Chiluba en de Ghanese President Atta Mills zijn aanhangers van de kerk van TB Joshua. In de lage landen was de nepprofeet reeds te zien bij de al even ongeloofwaardige Evangelische Omroep.