12.3.11

Vonkscholieren overbruggen generatiekloof in Knokke

De scholieren van de Gemeentelijke Basisschool De Vonk hebben nog twee drukke repetitieweken voor de boeg. Op zaterdag 26 en zondag 27 maart staat bij de school namelijk een grootse kindershow op stapel. Onder de titel ‘Het oneindige Vonkverhaal’ worden de toeschouwers straks meegelokt naar de fantasiewereld van de kinderen. De show, geïnspireerd op ‘spelen en speelgoed’ speelt zich af op een oude zolder. Die ligt vol schatten die de kloof tussen generaties overbrugt. Grootvader en kleindochter gaan samen op avontuur en tonen dat een hele nieuwe wereld kan opengaan, met behulp van een oude koffer…. en een beetje fantasie.

De voorstellingen krijgen hun beslag in het Vonktheater, Edward Verheyestraat 5, telkens om 13u45 en 16u. Tickets zijn verkrijgbaar in De Vonk op zaterdag 19 maart tussen 10u en 11u.

Jeugdcarnaval in Zeebrugge

Zaterdag heeft de 'Orde van de Zeesluffer' in Zeebrugg zijn jaarlijkse carnavalbal gehouden. Dat betekende meteen ook de verkiezing van de jeugdprins en -prinses 2011. Drie jongens en vier meisjes bonden de strijd aan voor de begeerde titel. Dat gebeurde bij middel van een aantal spelletjes. Uiteindelijk bleek dat Jeugdprins Ramon en Jeugprinses Kyara dit jaar de scepter zullen zwaaien bij de jeugd tijdens het Zeebrugse carnavalgebeuren. Een korte diareportage van het gebeuren vind je HIER.

Rijbewijs ingenomen van Knokke-Heistenaar

De Nederlandse politie heeft het rijbewijs van een Knokke-Heistenaar ingehouden. Dat gebeurde toen de 53-jarige automobilist uit de badstad vrijdag een paar minuten voor middernacht werd tegengehouden bij het grensgehucht Retranchement. Na het afleggen van een blaastest bleek dat de man zwaar onder de invloed was. De Knokke-Heistenaar had meer dan drie keer de toegestane hoeveelheid alcohol op.

Aardbeving met gevolgen voor Zeebrugge

De kans is groot dat de Japanse aardbeving en daaropvolgende tsunami gevolgen zal hebben voor de trafiek van nieuwe wagens in Zeebrugge. Een hele reeks fabrikanten zoals Toyota, Nissan, Honda, Mitsubishi, Suzuki en Subaru hebben aangekondigd dat ze sommige fabrieken tijdelijk moeten sluiten vanwege de opgelopen schade. Nissan heeft vier werkhuizen gesloten in Kanagawa en Tochigi. Bij Honda gingen twee auto-assemblagebedrijven tijdelijk dicht. Bij Toyota werd de productie in twee werkhuizen in het noorden van Japan onderbroken. De fabriek in Miyagi draaide echter na een paar uur al weer op normaal niveau. Toeleveringsbedrijf Panasonic Corporation -eveneens in de Miyagi prefectuur- is tijdelijk gestopt met de aanmaak van batterijen voor hybride wagens. In de meeste fabrieken hoopt men snel weer normaal te kunnen werken. De verwachting is echter toch dat de uitvoer van Japanse wagens naar Zeebrugge enige vertraging zal oplopen. Onze kusthaven is in Europa het belangrijkste overslagpunt voor Japanse auto's.

11.3.11

Knokke(n) voor poezen

Door een nieuwbouwproject in de Cassiersstraat in het centrum van Knokke wordt na de zomer het ‘kattenhuis’ gesloopt. Het is de plaats waar de vzw Knokke(n) voor Dieren zich al jaren inzet, ondermeer in het kader van het project rond zwerfkatten. De organisatie is dan ook dringend op zoek naar een nieuw onderkomen om er poezen op te vangen en te verzorgen. Een geschikt huis vinden blijkt moeilijk gezien verhuurkantoren stuk voor stuk afhaken van zohaast ze horen dat er zwerfkatten zullen worden ondergebracht.

Laatste grote kuis voor prefab van Bernardusinstituut

Tijdens de krokusvakantie hebben leerlingen, leraars en de klusjesman van het Bernardusinstituut in Knokke de handen uit de mouwen gestoken. Daarbij kreeg het prefabgebouw op de speelplaats een serieuze facelift. Dat was meteen voor het laatst. Binnen 5 jaar wordt het namelijk vervangen door een complete nieuwbouw. De school heeft namelijk grootse plannen. Zopas werd een contract met Fortis Real Estate ondertekend. Dat is de holding die in samenwerking met de Vlaamse Overheid een inhaalbeweging voor de scholenbouw zal realiseren. Ook het hoofdgebouw aan de Sportlaan en de sportzaal van de Meerlaan zullen in de loop van de komende vijf jaar grondig worden aangepakt. “Op deze manier wil de middenschool zich helemaal klaarstomen om het onderwijs van de 21ste eeuw te blijven aanbieden in Knokke”, aldus directeur Gert Maene.

Marine gaat zoeken naar vermiste vissers Nieuwpoort 28

De Nederlandse marine gaat zaterdag bij Duinkerke zoeken naar de vermiste vissers van de Nieuwpoort 28. Voor de zoekactie wordt het mijnenbestrijdingsvaartuig 'Hare Majesteit Middelburg' ingezet. Het vaartuig is vrijdagnamiddag richting Duinkerke vertrokken. De mijnenjager heeft sonar en een onderwaterrobot aan boord. Zaterdag hoopt de bemanning van Hr. Ms. Middelburg bij gunstig tij aan de slag te kunnen. De afgelopen week hebben Zeeuwse vissers tevergeefs gezocht naar de drie Nederlandse opvarenden van de Nieuwpoort 28. Het vaartuig was begin vorige week gekapseisd en is ondertussen geborgen.

Recordschip van UASC op 1 juni in Zeebrugge

United Arab Shipping Co (UASC) treedt toe tot de gezamenlijke AEX7/FAL2-dienst van China Shipping, Evergreen en CMA CGM tussen Noord-Europa en het Verre Oosten. UASC zal in deze dienst de 'Umm Salal' van 13.100 teu inzetten. De 'Umm Salal' is de eerste ulcs uit een reeks van negen. De andere acht komen pas volgend jaar in de vaart. De nieuwbouw vertrekt op 27 april in Shanghai op haar maidentrip voor de dienst en wordt op 1 juni voor de eerste keer in Zeebrugge verwacht.

Onderhoudswerk in Zegemeer van start

In Knokke zijn de onderhouds- en aanpassingswerk aan het Zegemeer gestart. Een en ander houdt verband met de realisatie van het project La Réserve. Men wil de waterkwaliteit in het Zegemeer verbeteren en een meer gevarieerde oever- en moerasvegetatie ontwikkelen. In het weekend worden bomen en takken die in het meer liggen alvast verwijderd. Ze worden via een ponton op het droge gebracht. Later zal op een aantal plaatsen riet worden aangeplant. Dat moet helpen zorgen voor een betere waterkwaliteit en ook een habitat creëren voor streekeigen vogels. De kosten zijn ten last van La Réserve. Na de heraanleg wordt het Zegemeer kosteloos overgedragen aan het gemeentebestuur. Na de bouwwerkzaamheden aan hotel en appartementen van La Réserve wordt verder het pad ter hoogte van het project hersteld. Dat moet een volledige rondgang van het Zegemeer weer mogelijk maken.

Japanse aardbeving

Mensen uit onze regio die momenteel familie of vrienden in Japan hebben kunnen hier ook rechtstreeks de Japanse TV in het Engels bekijken. Dat kan via satelliet en gsm. Via Astra 1 kan men de NHK ontvangen op 11509 V, 22000 5/6. Via Astra 2 stemt men af op 11681 V, 27500 2/3. Tenslotte -voor wie onderweg is- kan men ook via een Android app de NHK in Tokio op een smartphone bekijken door de gratis applicatie 'SPB TV' te downloaden.

Zeebrugge aan de start van een nieuw decennium

‘Zeebrugge aan de start van een nieuw decennium’ is de titel van een presentatie die door havenvoorzitter Coens wordt gehouden. Daarin wordt naar de toekomst gekeken en ook de balans geschetst voor onze kusthaven in de voorbije tien jaar. In die tijdspanne groeide het behandelde goederenvolume van 30 naar 50 miljoen ton. Verder evolueerde Zeebrugge van een ferryhaven naar een haven, met naast ferryverkeer, ook groeiende belangen in de containertrafiek, de automotive, de gasoverslag, de breakbulk, de bulk, de voeding en de logistiek. Diversificatie biedt immers de beste garantie op een evenwichtige uitbouw van de haven. Met het Verenigd Koninkrijk nog steeds als belangrijkste handelspartner, heeft Zeebrugge gaandeweg haar maritiem netwerk verruimd naar Noord- en Zuid-Europa en vooral ook Azië. Daarnaast werd op 10 jaar tijd werd 250 ha havengebied commercieel ingevuld en kon het contingent havenarbeiders worden uitgebreid van 1.000 naar 1.500 dokwerkers. De scheepvaart en de logistiek hebben de komende jaren echter nieuwe uitdagingen voor de haven in petto. Zo zet de schaalvergroting zich door, met allerlei gevolgen voor Zeebrugge. In het licht van dit alles heeft het havenbestuur enkele beleidsprioriteiten voorop gesteld in haar Actieplan voor 2011. Die worden op woensdag 23 maart om 20u toegelicht door havenvoorzitter Joachim Coens in de aula van Grootseminarie, Potterierei 72, Brugge.

10.3.11

Knokke-Heistenaars gaan massaal voor Zwintriathlon

Reeds meer dan 300 Knokke-Heistenaars hebben zich ingeschreven om deel te nemen aan de Generali Zwintriathlon. Dit aantal vertegenwoordigt ruim een kwart van het deelnemersveld. De inwoners van de badstad genieten nog tot 20 maart van een voorinschrijvingsrecht. Wie dat niet doet moet vervolgens wachten tot maandag 4 april. Dan wordt om 19.30 uur namelijk de inschrijvingsprocedure voor het grote publiek geopend. De Zwintriathlon tussen Sluis en Knokke-Heist wordt gehouden op woensdag 7 september.


Verder blijkt dat ook kinderen houden van triatlon. Reeds de helft van de 990 beschikbare plaatsen voor de Scapa Sports Iron Kid zijn ingenomen. Voor de Finishers Triatlon (vanaf 13 jaar) zijn er nog slechts 125 van de 500 beschikbare plaatsen vrij, waarbij de 1/8 triatlon al voor 80 % is volzet.

MBZ vraagt vergunning voor uitbreiding Zeebrugse LNG Terminal

Het Zeebrugse havenbestuur heeft een Klasse 1 vergunning aangevraagd voor de uitbreiding van de ligplaats voor LNG schepen in de voorhaven. Dat heeft burgemeester Moenaert vrijdag bekend gemaakt. Het gaat meer bepaald om de uitbreiding van de ligplaats aan de oostelijke zijde van het LNG-dok tot 270.000 m³ of 134.000 ton LNG laadcapaciteit. Verder wordt de exploitatie aangevraagd van een 2de ligplaats voor LNG-schepen aan de westelijke zijde met 217.000 m³ of 106.000 ton LNG laadcapaciteit.

De vergunningsaanvraag ligt van 12/03/2011 t.e.m. 10/04/2011 ter inzage bij de dienst Leefmilieu, Walweinstraat 20, 8000 Brugge, elke werkdag van 8 uur 30 uur tot 12 uur en van 14 uur tot 16 uur. In die periode kan men bezwaren en opmerkingen indienen bij het College van Burgemeester en Schepenen, Stadhuis, Burg 12, 8000 Brugge of bij de dienst Leefmilieu.

Verkeerswaarschuwing

De harde wind heeft donderdagnamiddag in onze regio voor enige hinder gezorgd. Hier en daar zijn takken van bomen afgerukt. Vlak over de grens in Retranchement leidt dit tot verkeershinder. Dat is met name het geval langs de Braamdijk, waar takken op het wegdek zijn terecht gekomen.

Weer toptransfer voor Knokke-Heistse Basket

Basketbalclub Namedis chape Knokke-Heist heeft zopas een tweede schitterende transfer afgerond. Een paar dagen na het binnenhalen van Steve Robeyst werd nu ook Hendrik Tratsaert gecontracteerd. Hij wordt de nieuwe speler op de ‘nummer vier’-positie. De 24-jarige Hendrik Tratsaert speelt momenteel in eerste landelijke bij Sgolba Aalter. Hij is een 1m96 grote power-forward. Tratsaert is verder freelance sportjournalist bij Sporza. Bovendien fungeert hij als sportief coördinator van het JBOC. Dit JeugdBasketbal OpleidingsCentrum is een samenwerkingsverband tussen 6 basketbalclubs uit de Gentse regio die hun krachten bundelen. De keuze voor Knokke-Heist was voor Hendrik trouwens geen stap in het onbekende. Hugo en Myriam Coolman van Coolman Cars op de Natiënlaan zijn immers zijn oom en tante. Naast Tim Audenaert en Steve Robeyst is Tratsaert de derde Oost-Vlaming die het team komt versterken.


Meer info over BC Namedis chape Knokke-Heist op http://www.basketknokkeheist.be/.

Knokke-Heist traagst groeiende kustgemeente

Met een groeicijfer van 0,49 procent is Knokke-Heist de traagst groeiende kustgemeente. Dat blijkt uit een analyse van de bevolkingscijfers in onze provincie. De prijzen van woningen in de badstad zijn uiteraard niet vreemd aan de lage groei. Verder is er ook het lage geboortecijfer in een vergrijsde gemeente. Middelkerke daarentegen is de snelst groeiende badplaats in ons land met een groei van 1,36 procent. Bredene komt op de tweede plaats met een aangroei van 1,18 procent.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens vind je HIER.

Activiteiten in en rond Knokke-Heist

Activiteiten in en rond Knokke-Heist (klik voor meer info)

Zaterdag 19.03.2011, 20.30u, Scharpoord: Intgeniep

Vrijdag 15.04.2011, 20.30u: Casino Knokke, Kiwanis Concert

Zaterdag 19.03.2011, 14u: Natuurpunt Jeugdexcursie

Tibetaans vlaggenvertoon voor Dalai Lama in Knokke-Heist

Ter herdenking van de 52ste verjaardag van de bloedige onderdrukking van de Tibetaanse volksopstand, wapperen in Knokke-Heist een 20-tal Tibetaanse vlaggen. Donderdagmorgen heeft de Dalai Lama in zijn Indische ballingsoord Dharamsala trouwens aangekondigd dat hij van plan is zijn politieke rol neer te leggen, omdat de tijd gekomen is om zijn plaats af te staan aan een "vrij verkozen" leider. De 75-jarige Nobelprijswinnaar voor de Vrede doet echter geen afstand van zijn spirituele leiderschap. Volgens een regeringswoordvoerder in Beijing is de Tibetaanse regering in ballingschap "een illegale politieke organisatie die door geen enkel land ter wereld wordt erkend”. Burgemeester Lippens is echter een fervent voorstander van de rechten van de Tibetanen, vandaar het uitgebreide vlaggenvertoon in de badstad.


Mededeling van de Dalai Lama via Twitter: "Statement of His Holiness the Dalai Lama on the 52nd Anniversary of the Tibetan National Uprising Day"

Dodelijke aanrijding voor de rechter

Voor de politierechter in Brugge wordt volgende week de zaak gepleit rond een dodelijk verkeersongeval in de Sluisstraat in Knokke-Heist. Daarbij kwam in augustus vorig jaar de 19-jarige Whitney Hoste uit Sluis om het leven. Het meisje zat achterop op de quad van haar vriend Stephan Dusarduijn. Ze werden aangereden door een bestuurder uit Roermond die het vuurwerkfestival had bezocht in Duinbergen. Op de terugweg naar de camping in Cadzand reed de man verkeerd en maakte vervolgens rechtsomkeer. Hij kon de aanrijding met de quad niet meer vermijden. De vader van Whitney heeft alvast een passende straf gevraagd voor de bestuurder die de dood van z’n dochter heeft veroorzaakt.

9.3.11

Stadskrant wordt KH Nieuws in Knokke-Heist

In de badstad wordt de Stadskrant omgedoopt tot ‘KH Nieuws’. Dat heeft het gemeentebestuur beslist. ‘KH Nieuws’ wordt vanaf maandag 14 maart door Bpost verdeeld in alle bussen. ‘KH’ bestaat in Knokke-Heist reeds als driemaandelijks gratis glossy magazine. Dat bevat ook een Uitkrant met gemeentelijk nieuws én vrijetijdsagenda als bijlage voor inwoners en tweedeverblijvers. ‘KH Nieuws’ krijgt nu dezelfde huisstijl aangemeten. Terwijl 'KH' voornamelijk toeristische info brengt en ook opgestuurd wordt naar het thuisadres van de tweedeverblijvers, blijft ‘KH Nieuws’ een lokaal medium dat Bpost 4 keer per jaar binnen de gemeentegrenzen verdeelt. Inwoners die geen exemplaar ontvangen, spreken best hun postbode aan of kunnen een exemplaar krijgen in de gemeentelijke gebouwen. Een elektronische versie kan men ook via deze link bekijken.

Knokke-Heistse Idool-kandidaat terug naar huis

Niels De Bosscher, de Knokke-Heistse kandidaat in het programma ‘Idool 2011’ van VTM werd terug naar huis gestuurd. Dat gebeurde samen met nog vier andere kandidaten. In de resterende groep deelnemers bevinden zich nu nog 4 kandidaten uit onze provincie. De deelnemers aan 'Idool 2011' verbleven deze week nog in het Hard Rock Hotel te Punta Cana in de Dominicaanse Republiek. De jury was echter over het algemeen zwaar ontgoocheld over de prestaties die daar de voorbije dagen geleverd werden. De 17-jarige Niels De Bosscher uit onze badstad heeft aldus de groep van 20 niet gehaald. Niels blijft echter zingen, want z’n grootste droom is om mensen te kunnen entertainen met muziek.

Nieuw geluidssysteem voor Scharpoord

De schouwburg van Cultuurcentrum Scharpoord in Knokke-Heist beschikt over een gloednieuw geluidssysteem. Dat was aangewezen omdat het zogeheten Front-Of-House-geluidssysteem uit 1994 z’n beste tijd achter de rug had. Er werd uiteindelijk gekozen voor een systeem van D&B Audiotechnik. De voorbije dagen werd het systeem geïnstalleerd en afgeregeld in samenwerking met de theatertechnici van het Cultuurcentrum. Het werd meteen reeds aan een eerste grondige test onderworpen bij het optreden van 'The Expandables' voor de leerlingen van het Bernardusinstituut.

Sluis zoekt oplossing voor oorlogsrestanten op het strand

Sluis is momenteel samen met de overheid op zoek naar een oplossing voor de bomrestanten, munitie en granaten die de voorbije jaren regelmatig werden aangetroffen in de Verdronken Zwarte Polder. Dat leidde vorig jaar tot het afsluiten van het strand, middenin de zomer. De Verdronken Zwarte Polder was na de Tweede Wereldoorlog een springplaats van explosieven. Daarbij is blijkbaar niet alles ontploft. De laatste tijd komen veel restanten boven. Dat is het gevolg van kustwerkzaamheden waardoor de stroming verandert en zand wegspoelt.

Activiteiten in en rond Knokke-Heist

Activiteiten in en rond Knokke-Heist (klik voor meer info)

Donderdag 17.03.2011, 20u, Pousse-Café Heist: Uiteenzetting Vlaamse Baaien

Vrijdag 18.03.2011, 20.30u, Scharpoord: Mijn Zwarte Parade

Donderdag 17.03.2011, 20u, De Schakel, Duinbergen: Wat de bijsluiter niet vertelt

The Prague Post:The snob appeal of seaside resorts

In het artikel komt ook Knokke Le Zoute aan bod. Je kan het HIER lezen.

Nieuwe afspraken optimaliseren reddingen aan de kust

Het provinciebestuur heeft woensdag de vernieuwde afspraken bekend gemaakt om reddingen aan onze kust te optimaliseren. De nieuwe richtlijnen kwamen er op last van gouverneur Paul Breyne. En dat gebeurde onder meer naar aanleiding van de verdrinking van een zesjarig jongetje in Bredene. In de nieuwe afsprakenregeling onderscheiden zich twee situaties. De eerste betreft een persoon in nood die visueel kan worden waargenomen en waarvan de lokalisatie tamelijk nauwkeurig kan gebeuren. Onmiddellijk worden dan alle middelen voor de redding ingezet. In het tweede scenario gaat het om een melding van een vermiste persoon waarbij de plaatsbepaling niet nauwkeurig is. Hierbij zullen er zoekacties moeten worden opgezet zowel langs landszijde als aan zeezijde. In deze situatie worden de hulpdiensten ook onmiddellijk gealarmeerd. Er wordt ook gewerkt aan een databank referentiepunten Kust, waarbij de diverse plaatsnamen die voor een locatie gebruikt worden ook gelinkt worden aan de land- en zeecoördinaten. Dit moet het gericht zoeken vergemakkelijken. Het is de overtuiging van alle betrokkenen om met de nieuwe afsprakenregeling een stap in de goede richting te zetten om de reddingen aan de kust te optimaliseren.

Meer info lees je bij ORO NieuwsMAGAZINE

Havenarbeiders blokkeren containerbedrijf in Zeebrugge

In onze kusthaven blokkeren havenarbeiders sinds woensdagmorgen de toegang tot Progeco langs de Jozef Verschaeveweg in de Zeebrugse achterhaven. Bij Progeco worden containers schoongemaakt, gerepareerd en gestockeerd. Volgens de vakbonden is het verplaatsen van de containers op en van vrachtwagens een taak voor erkende havenarbeiders. De firma, die z’n bedrijvigheid vorig jaar in augustus is opgestart, ziet dat echter anders. "We hebben het bedrijf afgezet zodat er geen vrachtwagens meer binnen kunnen rijden", zegt Renaud Vermote van de transportarbeidersvakbond BTB. Hoe lang de actie zal duren is nog onzeker.

’t Is weer voorbij: Carnaval 2011 in Heist

Met de feeërieke verlichte avondstoet werd dinsdagavond een punt gezet achter de Carnavalviering in Heist. De laatste maskers gingen echter pas woensdagmorgen hun roes uitslapen. Het laatste café sloot naar verluidt iets voor 13u pas z'n deuren. Op dat moment was het gemeentepersoneel echter al druk in de weer met de opkuis van confetti en andere ‘carnafval’. Dinsdagnamiddag werd op stadion De Taeye in aanwezigheid van prins Franky I en zijn roosje ook het traditionele carnavalvoetbal betwist. Het ludieke wedstrijdgebeuren tussen de Vissers met hun rode schabbe en de groen-witte plakkers dateert al van het jaar 1928. Dankzij Bob Dyserinck van het Heistse weerstation kan men momenteel op onze nieuwswebsite trouwens honderden foto’s van het vissersvoetbal en de verlichte avondstoet bekijken.

Herald of Free Enterprise

De BBC World Service heeft woensdagmorgen vroeg in het dagelijkse "History Programme" aandacht besteed aan de Zeebrugse scheepsramp die 24 jaar geleden aan 193 mensen het leven kostte. In het korte programma werden enkele getuigen die het drama overleefd hebben aan het woord gelaten. De interviews kan men HIER beluisteren.

8.3.11

Personeelsgebrek wurgt de horeca in Knokke-Heist

Vooral tijdens de weekends en korte vakantie kampt de horeca in Knokke-Heist met een extreem gebrek aan geschikt personeel. Zo heeft Alain Dauwens zijn zaak ‘Kinders Siska' aan het Oosthoekplein tijdelijk gesloten. Directe aanleiding voor het feit dat de zaak tijdens de krokusvakantie de deuren moest dicht houden was het ontslag van twee competente personeelsleden. Mensen uit onze regio willen nauwelijks nog in de horeca aan de slag. Werkwilligen uit Oost-Europa die op de vacatures afkomen hebben dan weer niet de nodige ervaring en talenkennis. Het sluiten van “Kinders Siska’ zorgde uiteraard voor extra drukte bij andere wafelhuizen…


Het ziet er trouwens naar uit dat ook het incident dat zich zondag in de late namiddag bij Marie Siska heeft afgespeeld zijn oorsprong vond in personeelsgebrek. De echtgenote van de eigenaar, die vanwege de grote drukte, mee moest bedienen had twee Franstalige twintigers uit het Brusselse bij het langslopen reeds tweemaal gezegd, dat ze direct ging komen. Toen dat na enige tijd niet gebeurde zijn de twee naar de uitgang gegaan. Een onafhankelijke getuige zegt “Wat zich daar heeft afgespeeld heb ik niet duidelijk verstaan: wel werd er geroepen en geduwd tussen de eigenaar en het koppel. Eveneens heeft een ober het tweetal hardhandig buitengeduwd.” Aan de Waalse media vertelde het koppel dat ze door de eigenaar agressief werden te woord gestaan toen ze zich beklaagden. 'Wat is dat met jullie Franstaligen? Jullie hebben altijd een uitleg', zou hij gezegd hebben. 'Jullie weten niet wat werken is in jullie land. Kom een dag bij mij en jullie zullen wel weten wat werken is. Jullie zijn slecht gekleed, arm, ik moet jullie niet hebben'. Volgens de eigenaar van het bekende wafelhuis hebben Franstaligen een verkeerde perceptie sinds de opkomst van N-VA in Vlaanderen. 'Zij gaan ervan uit dat we hen niet waarderen, maar dat klopt niet. Waarom zou ik anders een tweetalige kaart hebben?'

Laatste loodjes voor het Sluise belfort

In onze buurgemeente Sluis wordt binnenkort de restauratie van het belfort afgerond. Enkel de binnenkant moet nu nog worden aangepakt. Op de werkenlijst staan nu de verlichting in de raadzaal en het creëren van een betere toegankelijkheid. Ook zou er een museum en een taalcentrum over Johan van Daele worden ingericht. Het is nog onzeker hoeveel geld het afwerken van de restauratie zal kosten. Het belfort in Sluis is het enige in Nederland.

Extra zand voor strand van Duinbergen en Knokke

De Maritieme Dienst der Kust heeft opdracht gegeven voor een verdere zandsuppletie op het strand van Knokke-Heist. De aannemer zal vanaf maandag 14 maart starten met hoogdringende zandaanvoer voor de badkarhouders in Duinbergen en Knokke Midden. Dat gebeurt via de gebruikelijke site op het strand ter hoogte van de Meerlaan. Na de paasvakantie wordt de rest van het Duinbergse strand en Knokke-Midden opgehoogd. De werken worden afgerond tegen eind juni.

Strijd tussen de landsdelen in Knokke-Heist?

Dit is alvast het verhaal waar “7sur7” dinsdagnamiddag mee uitpakte. Het gebeuren zou zich zondag hebben afgespeeld bij Marie Siska in Knokke Zoute. Je leest er HIER alles over.

Post krimpt dienstverlening verder in

Na het sluiten van postkantoren in Knokke en Heist beperkt De Post de dienstverlening nog verder in de badstad. Sinds deze week zijn ook de openingsuren van het postkantoor in de Smedenstraat teruggeschroefd. Van maandag tot vrijdag sluit de post nu een half uur eerder, namelijk om 17u. Ook op zaterdag wordt een half uur dienstverlening afgeroomd en sluit het kantoor om 12u. De openingsuren van de Postpunten blijven behouden.

Lions Club Knokke-Zoute schenkt recordbedrag aan sociale werken

De Lions Club Knokke-Zoute steunt dit jaar in totaal 9 sociale werken voor een bedrag van 28.000 euro. Dit is een absoluut record voor de organisatie. Om een dergelijk bedrag in te zamelen werden allerlei fundraising-activiteiten georganiseerd. Het geld wordt volgens de noden verdeeld onder initiatieven zoals De Berkjes, Mama’s voor Kinderen, de Vormingsklas Veldzicht, Pitstop, Spelotheek De Wip, Sprinkle, Dagcentrum Het Baken, Het Vlot en het Zeepreventorium in De Haan. De Lions Club Knokke-Zoute is bijna een halve eeuw actief in de badstad en bestaat uit een groep vrienden uit verschillende beroepstakken en uiteenlopende achtergronden.

7.3.11

Jonge Knokke-Heistenaar Junior Polderkok 2011

In de Hotelschool Ter Groene Poorte werd de 17-jarige Nicolas Vandecasserie uit Knokke-Heist uitgeroepen tot de nieuwe Junior Polderkok 2011. Hij is de kleinzoon van het bekende restaurant Villa Lorraine in Brussel. Enkel leerlingen van het vijfde jaar hotelopleiding mogen deelnemen aan de jaarlijkse wedstrijd. Dit keer moesten de jonge koks een bereiding maken met barbarie eend en allerlei typisch West-Vlaamse groenten. Nicolas koos voor eend met gefrituurde schorseneren. Z’n aardappelen serveerde hij in de vorm van een paddenstoel. “Het gerecht was af, zowel qua smaak als qua presentatie”, klonk het bij de jury. “Je merkte duidelijk dat Nicolas heel veel tijd en energie in zijn gerecht heeft gestoken. Hij is zeker een verdiende winnaar. Het vlees was mals en sappig, de saus was af en de garnituur van groentjes was een lust voor het oog.” Na de krokusvakantie gaat Nicolas op stage in Restaurant Oosthoek in Knokke. De Junior Polderkok is op vier jaar tijd uitgegroeid tot een gerenommeerde kookwedstrijd die op heel wat belangstelling kan rekenen.

Weer Van Goghs op Art Nocturne in Knokke-Heist

Volgens het kunstpromotiebedrijf Tuteleers & Tuteleers zullen deze zomer op de Art Nocturne Knocke weer twee uitzonderlijke werken van Vincent Van Gogh te zien zijn. Die worden er te koop aangeboden door de Amsterdamse kunsthandel Frans Jacobs. Het was diezelfde kunsthandel die vorig jaar in onze badstad het werk “La Chaumière sous les Arbres” van Van Gogh uit 1885 verkocht aan een Belgisch echtpaar. Dat gebeurde naar verluidt voor iets minder dan 2.750.000 euro. Art Nocturne Knocke wordt dit jaar gehouden van 6 tot 15 augustus.


Foto: Van Gogh ‘Brug over Sloot’ uit 1883 (van 18 tot 27 maart te zien op Tefaf Maastricht)

Belangstelling voor Carnavalkunst in Knokke-Heist

Momenteel is er in Knokke-Heist niet alleen belangstelling voor de verkleedpartijen rond Carnaval. Wandelaars en krokustoeristen bekijken namelijk ook de kunstvolle Carnavaltekeningen in de tentoonstellingspanelen langs de Graaf d’Ursellaan en bij het Heldenplein in Heist. Zo’n twaalfhonderd leerlingen hebben ervoor gezorgd dat het dit jaar opnieuw een geslaagde tekenwedstrijd geworden is. Het thema dit keer was 'Carnaval aan Zee'. Dat resulteerde in kleurrijke groepswerken met als uitblinker en hoofdwinnaar de 22 leerlingen uit de klas van de juffen Bieke en Brigitte van OLVO Heist. De scholieren bewezen met de winnende tekening dat zelfs de walvissen Carnaval vieren.

Diareportage winnaars Carnavaltekenwedstrijd
De volledige uitslag vind je HIER

Claudio schrijft Italiaans kookboek in Knokke-Heist

De uitgeverij Borgherhoff & Lamberigts heeft Claudio Dell'Anno, bekend van 'Mijn restaurant', gevraagd om een nieuw kookboek te schrijven. Alhoewel Claudio momenteel in Knokke-Heist de handen vol heeft met het restaurant van z’n vader is er echter weinig tijd voor schrijfwerk. De uitgever heeft Claudio echter toch kunnen overtuigen. Het wordt een werk over de “basic Italiaanse keuken, gewone dingen die de mensen thuis kunnen maken: eenvoudige pasta's, ciabatta met mozzarella en tomaten, lekkere salades...” zegt Claudio. Als het weer wat beter wordt zal men de foto’s voor het boek maken op het strand in de badstad.

Carnaval in Beeld in Knokke-Heist

Bob Dyserinck, bekend van het Heistse weerstation, is er ook dit keer met Carnaval op uitgetrokken met z’n camera in aanslag. Dat leverde honderden foto’s op waarvan men hieronder de diverse links kan vinden:

Hoofdprijs Sluise eindejaarsactie uitgeloot

In Sluis had zopas de prijsuitreiking plaats van de eindejaarsactie 2010. De Middenstands Vereniging Sluis gaf dit jaar voor de 24e keer een auto weg, een unicum in de regio. Uit de 1,7 miljoen gratis loten die werden weggegeven werden de winnaars getrokken, waaronder ook heel wat landgenoten. De hoofdprijs: een splinternieuwe Toyota Aygo werd in de wacht gesleept door Marjo Hellendoorn uit Sluis.

Foto: prijsuitreiking hoofdprijs aan Marjo Hellendoorn door voorzitter Sancho Jansen

De Lindeboom dankt vrijwilligers in Knokke-Heist

In dit Europees Jaar van de Vrijwilliger organiseerde De Lindeboom in Knokke-Heist naar aanleiding van de week van de vrijwilliger een diner om al hun vrijwilligers in de bloemetjes te zetten. Dat mag, want het zijn die extra handen die het leven voor de bewoners en personeelsleden van het rust- en verzorgingshuis Lindenhove extra aangenaam maken. Voor de de gelegenheid hebben twee Thaïse medewerkers voor de groep een Aziatisch menu klaar. Met de aanwezige vrijwilligers ging het om Adam Amandus, Dirk en Suzanne Allary, Astrid Aper, Jenny Borgers, Maria Brouckaert, Freddy Devinck, Nicole Devreeze, Yvette Moerman, Yves Paepe, Hilde Poppe, Zr. Sente, Mieke Smessaert, Nancy Van Himme, Georges Vanhuffel, Majo Verschraegen, Wisse Marleen, Zr. Kristien, Zr. Hilde en Zr. Marie-Paule.

Roemenen opgepakt op beschuldiging van aanranding

De politie heeft twee Roemenen ingerekend die in Knokke-Heist wonen. Ze worden verdacht van aanranding en verkrachting. De twee zouden vrouwen van het voetpad getrokken hebben en vervolgens in een leegstaand pand hebben aangerand. In één geval zou de vrouw effectief verkracht zijn. De andere vrouw wist zich tijdig los te wrikken en kon ontkomen. De feiten zouden 2 à 3 weken geleden gebeurd zijn.

Weer zoekactie met Seaking en vaartuigen naar vermiste opvarenden Nieuwpoort 28

Vissers uit Zeeland zijn bij Duinkerke zelf een zoekactie begonnen naar de lichamen van de drie vissers van de omgeslagen Nieuwpoort 28. Maandagmorgen om 8 uur zijn de twee viskotters begonnen met dreggen en vissen op de positie waar de lichamen zich mogelijk zouden bevinden. Vanuit de lucht wordt de zoekactie begeleid door een helikopter van de Nederlandse Luchtmacht en een Seaking-helikopter van de luchtmachtbasis in Koksijde. In samenwerking met de rederscentrale in Oostende zijn simulatiemodellen gemaakt om de mogelijke positie zo nauwkeurig mogelijk vast te stellen. De Nieuwpoort 28 sloeg dinsdagavond om. De drie opvarenden, twee broers uit Arnemuiden en hun schoonbroer uit Oost Souburg, zijn nog vermist. In de vroege uren van maandag heeft de drijvende bok Cormorant van bergingsbedrijf Multraship het geborgen vaartuig afgeleverd in de haven te Vlissingen-Oost. Het vaartuig zal de komende dagen in Terneuzen aan een nauwkeurig onderzoek worden onderworpen in de hoop de oorzaak van het scheepsongeval te kunnen achterhalen.

Eerste krokusweekend meevaller in Knokke-Heist

Het eerste weekend van de krokusvakantie was voor de toeristische sector in Knokke-Heist een meevaller. Publiekstrekkers waren de zon en het Heistse carnaval. Dit leidde tot een hoge opkomst van zowel dagjesmensen, verblijfstoeristen als tweedeverblijvers. Niet alleen in Heist was het druk trouwens. Heel wat Duitse vakantiegangers zakten af naar Knokke om het Carnavalgejoel in eigen land te ontlopen. En ook flink wat Nederlanders deden dat. Bijgevolg deden de horeca-uitbatingen die open waren gouden zaken. Dat was ondermeer het geval bij Siska. De stijgende temperaturen zorgen er trouwens voor dat komend weekend zich eveneens goed aankondigt voor de badstad. Ondertussen zal dinsdag ook de verlichte avondstoet met z’n 30 feeërieke wagens weer een massa belangstellenden naar Heist lokken.

Mixed bag op Krokusvoetbalzondag

Zondag was voor FC Knokke een overwinning weggelegd en voor Heist gelijkspel. In Eerste Provinciale versloeg FC Knokke op eigen veld de ploeg van Damme met 1-0. Knokke staat daarbij 5de in het klassement met 36 punten In Tweede Provinciale A won Jong Male thuis met 4-3 van VVWestkapelle. VVW staat 15de met 14 punten. In Derde Provinciale B speelde Heist 1-1 gelijk tegen Kortemark. FC Heist staat 5de met 36 punten. In Vierde Provinciale B was er een 1-1 eindstand voor de wedstrijd tussen Lissewege en Zeebrugge. Moerkerke versloeg St.Kruis met een overtuigende 4-1. Moerkerke legt beslag op de tweede plaats in de rangschikking met 39 punten, terwijl Zeebrugge opklimt naar de 11de plaats met 15 punten.

Jonge bestuurder verongelukt in Knokke-Heist

Zondagavond is een 24-jarige automobilist om het leven gekomen bij een ongeval in de Westkapellestraat. De bestuurder verloor de macht over z'n wagen waarbij de auto een boom ramde. De jongeman, afkomstig uit Damme, zat in het voertuig gekneld en moest door de brandweer bevrijd worden. Hij overleed korte tijd later in het ziekenhuis. De reden voor het eenzijdige ongeval is niet duidelijk. Als gevolg van het ongeval bleef de Westkapellestraat zondagavond enige tijd afgesloten.

6.3.11

Druk, mooi, maar gevaarlijk Carnaval in Knokke-Heist

De Carnavalstoet in Heist was zondagnamiddag een zodanige publiekstrekker dat heel wat wagens moeite hadden om zich een weg te banen door de menigte. Dat leidde hier een daar tot gevaarlijke situaties. Zo is een Carnavalist zwaar gewond geraakt toen hij van een van de carnavalwagens naar beneden viel. De man raakte tijdens z’n val nog een kind van 5 jaar, dat naar de stoet stond te kijken. De kleine toeschouwer mocht na enkele uren het ziekenhuis verlaten. De man uit Damme heeft zwaar letsel opgelopen maar verkeert niet in levensgevaar. Door het incident viel de carnavalstoet in enkele stukken uiteen. Verder had de mooie maar driedelige wagen “Pompen of Verzuipen” van de Orde der Soepkiekens moeite met het nemen van een aantal bochten in het parcours. De overwinning bij de kleine wagens was weggelegd voor de groep Wieder met het thema "Zoem Zoem". Bij de grote Carnavalwagens ging de eerste prijs naar de groep ‘Orde van de Pret' met ‘50 jaar vorrut met de robotput (2061).

Op de foto de wagen van de 'Orde van de Pret'.
De uitslag van de Carnavalwagens vind je HIER

Knokke-Heistse ‘dames van formaat’ versterken N-VA arrondissement

N-VA-boegbeeld Cathy Coudyser uit Knokke-Heist werd zopas verkozen tot arrondissementeel secretaris van de N-VA regio Brugge-Torhout-Oostkust. Ze neemt daarbij de administratie ter harte en zorgt ervoor dat de info van nationaal doorsijpelt naar alle afdelingen. Ondermeer zal ze helpen de verschillende afdelingen te coachen naar de verkiezingen van volgend jaar. Verder werd dit weekend ook de Knokke-Heistse Ann Pollet als nieuwkomer binnen de partij onmiddellijk verkozen tot bestuurslid. Deze Knokke-Heistste advocate is nu als moeder van twee tieners de uitgelezen jongerenverantwoordelijke van de afdeling.

De Nieuwpoort 28 passeert onze Oostkust

Verwacht wordt dat het omgeslagen vissersvaartuig Nieuwpoort 28 zondag in de loop van de late namiddag de kust ter hoogte van Knokke-Heist zal passeren. Het vaartuig hangt in de takels van de drijvende bok Cormorant. De bok wordt voortgesleept door de Multratug 18. De garnaalkotter zal vervolgens in Vlissingen uit de stroppen worden gehaald. Daarna wordt het vaartuig versleept naar een onbekende bestemming voor nader onderzoek naar de toedracht van het ongeluk waarbij drie vissers het leven lieten. De kustwacht heeft schepen in het Kanaal en op de Noordzee zopas ook gevraagd uit te kijken naar de lichamen van de vermiste zeelui.

Kusttram botst op begeleidwagen Carnaval in Knokke-Heist

Zondag kort na de middag is in Heist een kusttram ingereden op de begeleidauto van een Carnavalwagen. Het ongeval deed zich voor ter hoogte van het kruispunt van de Elizabetlaan met de Vuurtorenstraat. De begeleidauto had blijkbaar de tram op het traject van Heist naar Zeebrugge niet opgemerkt bij het kruisen van het spoor. Ook het toeteren van de tram was niet te horen vanwege de luide muziek van de bijhorende Carnavalwagen. De wagen, een Seat, werd zwaar toegetakeld. Ook het tramstel liep enige schade op. Niemand liep echter persoonlijk letsel op. Na de vaststellingen door de politie kon de tram z'n weg verder zetten. Vanwege de Carnavalviering in Heist was het zondag trouwens een bijzonder drukke tijd voor de kusttram.

Knokke-Heist eerde zij die op zee gebleven zijn

In aanwezigheid van gouverneur Paul Breyne werd zondagmorgen aan het Vissershuldemonument in Heist de jaarlijkse bloemenhulde gehouden voor zij die op zee gebleven zijn. Er werden daarbij kransen neergelegd door een groot aantal verenigingen en instellingen die zo hun solidariteit uitdrukken met de plaatselijke visserij. Er was ondermeer ook een krans vanwege Vlaams Eerste Minister Kris Peeters. Tijdens de daaropvolgende ontvangst op het Heistse stadhuis werd het woord gevoerd door waarnemend burgemeester Maxim Willems. Hij bracht even de verjaardag van de Heraldramp in herinnering en uiteraard ook het recente drama met de Nieuwpoortse garnaalkotter “Mooie Meid” die dinsdag voor de kust van Duinkerke kapseisde met het verlies van de drie bemanningsleden. Omdat het beroep van visser het gevaarlijkste ter wereld is zei Willems te hopen dat alle rederijen tegen de deadline van 30 juni een Man-Over-Board-toestel aan boord zullen hebben. Hoopgevend was volgens de locoburgemeester alvast het feit dat de visveiling in Zeebrugge vorig jaar een toename van meer dan 12 procent noteerde. Hij zei te hopen dat de creatie van de Vlaamse Visveiling de tewerkstelling aan de Oostkust niet zal in het gedrang brengen. Er hangt voor de visserij ook heel wat onzekerheid in de lucht. Zo veroorzaakt de onstabiele situatie in de Arabische wereld momenteel steeds hogere gasolieprijzen. Verder zien heel wat vissers het stijgend aantal windmolenparken en Marien Beschermde Gebieden als een bedreiging voor hun broodwinning. Positief noemde hij verder het feit dat op 5 juni in Heist opnieuw het Vistival zal gehouden worden. Tenslotte wees Maxim Willems erop dat Heist tijdens Carnaval de onbetwistbare Sprotstad aan onze kust is. Maar liefst 19 kroegen zullen maandag namelijk vanaf 17u deze gerookte delicatesse gratis aanbieden aan de duizenden carnavalisten.