20.9.08

Kanaalmagazine straks in de bus

De NV Waterwegen en Zeekanaal is van plan om de inwoners van Knokke-Heist en andere gemeenten langs het Schipdonkkanaal via een gratis magazine in te lichten over de geplande verbreding van het kanaal. Volgens het bedrijf zijn er momenteel nog te veel misverstanden rond het project. Met het “Kanaalmagazine” wil de dienst meer duidelijkheid scheppen over de plannen. De verbreding van het Schipdonkkanaal moet de ontsluiting van Zeebrugge naar het achterland verbeteren. Er is in de regio echter bijzonder veel tegenwind voor de plannen. Het nieuwe magazine wordt eind volgende maand busbedeeld in de Zwinstreek.

Knokke-Heistenaar voorlopig 5de in Kazachstan Open

In de Kazachstan Open legt de Knokke-Heist profgolfer Nicolas Vanhootegem zaterdag na de derde ronde beslag op de vijfde plaats. Hij werkte de derde ronde af in 72 slagen en totaliseert 208 slagen, vijf meer dan de Engelsman Gary Lockerbie. Het prijsgeld in de Kazachstan Open bedraagt 430.000 euro. In de Challenge Tour Ranking staat Vanhootegem momenteel op de 66ste plaats. Dankzij een topprestatie moet hij in staat zijn om zijn tourkaart voor de European Tour 2009-2010 veilig te stellen.


Stand na derde ronde:1. Gary Lockerbie (Eng)203=68-69-66 -132. Steven O'Hara (Sch)204=66-68-703. David Horsey (Eng)206=69-65-724. Richard Treis (Dui)207=71-68-685. Nicolas Vanhootegem (BEL)208=67-69-72. Liam Bond (Wal)208=68-71-69. Stuart Davis (Eng)208=68-71-69. Chris Gane (Eng)208=72-65-71. Gregory Molteni (Ita)208=67-70-71

Zeebrugge 67 Rubens terug vrij

De Zeebrugge 67 “Rubens” van de Knokke-Heistse rederij Albatros NV is in Oostende afgemeerd. De Franse kustwacht hadden het vaartuig woensdag gepraaid. Het schip was vervolgens in Boulogne aan de ketting gelegd. Het bleek namelijk dat gevist werd met netten waarvan de maaswijdte kleiner was dan de wettelijk voorziene 80 millimeter. Twaalf ton vis werd in beslag genomen en verkocht ten voordele van de Franse staat. De Rubens mocht vrijdagmiddag pas weer uitvaren nadat de rederij een voorlopige borgtocht van 10.000 euro had gestort. Een Franse rechtbank zal in december beslissen welke bijkomende boete nog zal moeten betaald worden.

Succesvolle oliebestrijdingsoefening

De Dienst Marien Milieu zegt dat een oefening voor het efficient bestrijden van olievervuiling voor onze kust de voorbije dagen met success werd afgesloten. Daarbij werd nagegaan of het Zeebrugse Oceanografisch Onderzoekingsschip “Belgica” geschikt was voor het ontplooien van oliebestrijdingsmateriaal op zee. Tijdens de proef werd de Belgica bijgestaan door de Zeehond en door het Marinecomponent voor de algemene coördinatie. Een drijvende "boom" werd door de twee schepen in U-configuratie getrokken nabij de Wenduinebank tussen Oostende en Zeebrugge.

19.9.08

Zesde en voorlopig laatste windturbine geplaatst

Op de Thorntonbank, zo’n 30 km buiten de kust van Knokke-Heist, heeft C-Power vrijdagmiddag de laatste van de zes windturbines geïnstalleerd. Als de resultaten gunstig geëvalueerd worden dan zal het bedrijf op termijn nog 54 windmolens bijplaatsen. Aan de bouw van de zes eerste exemplaren is met 140 personen gewerkt. Het team stond 7 dagen op 7 klaar om bij gunstige weersomstandigheden de turbines te bevestigen op een hoogte van 94 meter. Vervolgens werden de rotoren opgehangen met een diameter van 126 meter. De volgende weken wordt nog verder gewerkt aan het trekken en aansluiten van de stroomkabel richting Bredene. In een eerste fase zal het park met zes turbines van elk 5 MW stroom produceren voor zo'n 60.000 personen. Het volledige park zal een vermogen hebben van 300 MW. Daarmee zal stroom kunnen worden geleverd voor ongeveer 600.000 gebruikers.

Veiligheidsbeurs wordt tijdelijke Preventiewinkel in Knokke-Heist

De jaarlijkse Veiligheidsbeurs opent dit keer als "tijdelijke preventiewinkel" in het stadhuis van Knokke. Van 29 september tot 11 oktober staat het thema "inbraakbeveiliging" er centraal. Voorbeelden van veilige sloten, ramen en deuren laten zien hoe men z'n woning of handelszaak best kan beveiligen. Ook wordt veiligheidsadvies verstrekt op basis van bouwplannen. In de tijdelijke Veiligheidswinkel kan men onder meer terecht voor informatie over brandpreventie, gauwdiefstal, skimming, en het voorkomen van diefstal uit een voertuig. Een gratis gegraveerde sleutelhanger zal er verder voor zorgen, dat bij verlies een sleutelbos door de politie steeds kan worden terugbezorgd.

Preventiewinkel gelijkvloers gemeentehuis Knokke van maandag 29 september tot zaterdag 11 oktober. Elke weekdag van 9 tot 12 en van 13.30 tot 16.30 uur. Op zaterdag van 9 tot 12 uur.

Prijsauteur brengt "zomermisdaad" naar Knokke-Heist

Simon de Waal brengt volgend jaar de "zomermisdaad" naar Knokke-Heist. De Nederlandse thrillerauteur won donderdagavond de "Diamanten Kogel 2008". Het Genootschap van Vlaamse Misdaadauteurs bekroont jaarlijks het beste, "spannende", oorspronkelijk Nederlandstalige boek met een zware zilveren boksbeugel met 4 diamanten. Simon de Waal kreeg de prijs voor zijn thriller "Pentito". De auteur werkt inmiddels aan "Summercrime", een bundel met de beste zomermisdaadverhalen. De publicatie van Summercrime zal worden gecombineerd met twee avonden aan zee voor de lezers: één in Bloemendaal en één in Knokke-Heist. Auteurs zullen dan in de badstad ondermeer voorlezen uit allerlei zomerse misdaadliteratuur.

Loop van de Bevolking

Meer informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens de voorbije week lees je HIER.

Vaartuig van Knokke-Heistse rederij aan de ketting

De Zeebrugge 67 Rubens is opgebracht naar de Noord-Franse haven Boulogne-sur-Mer. Volgens "La Voix Du Nord" werd het vaartuig gepraaid door de kustwacht tijdens de visvangst ter hoogte van Duinkerke. Daarbij werd vastgesteld dat de maaswijdte waarmee gevist werd kleiner dan 80 milimeter was. Aan boord van het schip werd een vangst van twaalf ton vis aangetroffen. De Franse overheid heeft het schip in beslag genomen en aan de ketting gelegd. Een deel van de vangst werd verbeurd verklaard en verkocht in de vismijn, ten bate van de Franse schatkist. De Zeebrugge 67 is eigendom van de rederij Albatros uit Knokke-Heist. Het 35m metende vissersvaartuig uit 1983 wordt vrijgegeven na het betalen van een borgsom die door de rechter wordt bepaald.

Programma bibliotheekweek Knokke-Heist bekend

Vrijdag werd in Scharpoord het programma bekend gegeven van de bibliotheekweek die in de badstad loopt van 11 tot 19 oktober. Meteen wordt ook de 20ste verjaardag gevierd van de Mediatheek. De traditionele verwendag, bij de opening van de bibliotheekweek, bulkt van de activiteiten. Het plaatselijke jonge jazzensemble LABtrio bijt muzikaal de spits af. Vervolgens kan men terecht voor allerlei kookworkshops en knutselwerk tot praktische tips voor iedereen die beter wil filmen. Axl Peleman brengt een eigenwijze "History of Pop". Waarna een Muzikale Pappenheimersquiz op het programma staat. Op zaterdag 18 oktober is er ook de "grote boekenverkoop" in de hal van het Cultuurcentrum. Het volledige programma van de bibliotheekweek vind je in ORO NieuwsMAGAZINE.

18.9.08

Schotlandferry pas in mei terug

Het ziet er naar uit dat de verbinding tussen Zeebrugge en de Schotse oostkusthaven Rosyth pas in de loop van mei zal hersteld worden. In interviews op STV en BBC Scotland heeft Kell Robdrup, managing director van Norfolkline Shipping, donderdagavond gezegd, dat het schip dat zal worden ingezet op de route pas in april volgend jaar zal klaar zijn. Het gaat om een gloednieuwe veerboot die momenteel in Italië wordt gebouwd. Het vaartuig is geschikt om zowel vracht als toeristentrafiek te accommoderen. De bedoeling is om 3 afvaarten per week te voorzien. Als op termijn blijkt dat er genoeg interesse is zal Norfolkline overwegen om een tweede vaartuig op de lijn in te zetten. Om brandstof te besparen zal iets trager worden gevaren. Bijgevolg zal de overtocht tussen Rosyth en Zeebrugge 19 uur duren. Voor de veel Schotse dagtrippers die Brugge bezoeken betekent dit dat hun kennismaking met onze historische provinciehoofdstad met een uur zal worden ingekort. Vrachtvoerders in Schotland zijn teleurgesteld dat er een onderbreking van een half jaar volgt in de service. Ze zijn echter wèl bereid om vanaf mei weer gebruik te maken van Schotlands enige veerverbinding met het Continent. De Schotse Eerste Minister Alex Salmond onderstreepte het belang van de verbinding met Zeebrugge. "De voorbije 6 jaar maakten bijna 1 miljoen passagiers gebruik van de Schotlandferry en werd 4,2 miljoen ton vracht verscheept", aldus de First Minister.

Greenpeace veroordeeld

Greenpeace werd veroordeeld wegens het in gevaar brengen van vissers door het werpen van granietblokken in de Noordzee. Een kortgeding was tegen de milieu-organisatie aangespannen door Nederlandse en Duitse vissers. Tot nu toe werden in het Sylter Rif in de noordelijke Noordzee op een gebied van 300 vierkante kilometer drie scheepsladingen met totaal 322 granietblokken gestort. Greenpeace wilde daarmee vissers het uitwerpen van de netten onmogelijk maken. Ook wilde men daarmee zandwinning verhinderen. De advocaat van de vissers is blij met de beslissing. Volgens hem is het slechts een eerste stap. De volgende is dat Greenpeace wordt gedwongen de stenen weer van de zeebodem te halen.

Maandag wordt de Edward Verheystraat tijdelijk onderbroken

Maandag wordt de Edward Verheyestraat in Knokke een dag lang afgesloten voor alle verkeer, vanaf 6.30u 's morgens. Dat gebeurt vlakbij de rotonde met de Smedenstraat. In opdracht van Eandis worden op die plaats namelijk dwars onder de rijweg verschillende ondergrondse leidingen geplaatst. Er zijn omleidingen voorzien. Omdat er reeds gewerkt wordt in de Smedenstraat worden ook de omleidingen voor die weg tijdelijk aangepast. Fietsers kunnen gebruik maken van het paadje langs het schuttersplein en de voormalige tramweg langs het stadion Olivier. Er wordt niet gewerkt in het gedeelte tussen de Nieuwstraat en de rotonde naar de GB, zodat de hulpdiensten bij dringende interventies door de werfzone kunnen rijden. Verwacht wordt dat het werk in de Edward Verheystraat maandag in de vooravond zal klaar zijn.

Akkoord MBZ-Norfolkline over Schotlandferry

Zowel het Zeebrugse Havenbestuur als Norfolkline zelf hebben donderdag bevestigd dat de ferry-verbinding tussen Zeebrugge en het Schotse Rosyth vanaf de lente van volgend jaar opnieuw zal worden opgestart. Verleden zondag zette Superfast Ferries een punt achter de verbinding. De beslissing voor de nieuwe start werd genomen "na een grondige evaluatie en diepgaande onderhandelingen tussen de rederij, het havenbestuur en stuwadoor ICO Terminals". Volgens havenvoorzitter Coens betekent de komst van Norfolkline een versterking van het shortsea netwerk met de Britse Eilanden. "Een noordelijke bestemming in Schotland maakt de brede waaier van frequente ferryverbindingen naar het Verenigd-Koninkrijk opnieuw compleet. De beslissing van Norfolkline is niet alleen een bevestiging van het vertrouwen in Zeebrugge als draaischijf voor de distributie van goederen naar Groot-Brittannië. Het is ook voor het overnachtingstoerisme in Brugge een belangrijke troef", aldus nog Joachim Coens.

Classic Tour start in Knokke-Heist

"The National Classic Tour 2008" neemt dit weekend z'n start in Knokke-Heist. Het is meteen de 8ste editie van het evenement. Zaterdag zullen de vintage wagens de hele dag in de buurt van het Albertplein te zien zijn. Daar gebeurt namelijk de aanmelding en de technische controle. Om 19u wordt dan een prestart gehouden langs de Kustlaan. De eigenlijke start van de rally is zondagmorgen op het Albertplein. De deelnemers gaan dan voor hun eerste etappe richting Reims, hoofdstad van de Champagnestreek. Het eindpunt van de Classic Tour is in Evian les Bains op 25 september. Onderweg wordt nog halt gehouden in Baden Baden, Dijon en Aix les Bains. In totaal werden 55 vintage cars ingeschreven. Met de oudste aangekondigde wagen gaat het om een Invicta « Low Chassis » uit 1932. De jongste oldtimer dateert uit 1969. De eigenaars van de deelnemende wagens moeten 6.480 euro neertellen om de tocht mee te maken.

Werner Sarlet in Scharpoord

In Scharpoord loopt momenteel een retrospectieve tentoonstelling rond het werk van Werner Sarlet. Dat gebeurt naar aanleiding van zijn 70ste verjaardag. Werner Sarlet gaf les in Brugge, Oostende, Blankenberge en Knokke-Heist. Vooral via zijn oud-leerlingen is hij een bekend figuur in de streek. In werken van Sarlet ontwaart men niet alleen een kleurrijk pallet maar ook een virtuoze beoefening van het tekenen. Hij kan beschouwd worden als een postsurrealist maar toch kan men hem niet onderbrengen in één bepaalde strekking. Zijn eerste inspiratie was de zeeëgel. Daaruit ontstonden de zogeheten Fata Morgana's die als een rode draad door zijn werk aanwezig blijven. In 1967, 68 en 69 won Sarlet de Grote Prijs van Knokke. De tentoonstelling loopt nog tot 28 september.

Zaterdag Volleybal-Supercups in Knokke-Heist

Zaterdag is het weer tijd voor de traditionele Volleybal-hoogdag in Knokke-Heist. The Belgian Supercup Volleybal werd enkele jaren geleden herboren in de badstad en is ondertussen uitgegroeid tot een vaste waarde vlak voor het begin van de nieuwe competitie. In Sporthal De Stormmeeuw wordt de wedstrijd dit keer gestreden tussen de 2 Belgische topploegen: Noliko Maaseik en VT Knack Randstad Roeselare. De aanvang is om 20.30u. Nieuw dit jaar is de Supercup bij de dames. Die wordt zaterdag om 17u gespeeld tussen Asterix Kieldrecht en VDK Dames Gent.

Tickets in cafetaria De Stormmeeuw.
Meer info vind je op
www.thebelgiansupercup.be

Kankerverwekkende import via Zeebrugge

Justitie in Frankrijk verdenkt een dochterbedrijf van Arcelor Mittal van de jarenlange smokkel van miljoenen liters giftig naftaleen via de haven van Zeebrugge. Dat heeft de Franse krant "La Voix Du Nord" wereldkundig gemaakt. Het bedrijf ontkent de beschuldigingen in alle toonaarden. Solac, dat gevestigd is in Duinkerke, is een onderdeel van Arcelor. Volgens Solar werd het gif verwerkt volgens de geldende procedures. De procureur in Duinkerke heeft die bewering donderdag echter tegengesproken. Er zouden trouwens nog drie andere bedrijven betrokken zijn. Het kankerverwekkende naftaleen zou al elf jaar lang via de haven van Zeebrugge ons land zijn binnengesmokkeld onder het mom van brandstof. Het bedrijf ontving bovendien subsidies voor de 'verwerking' van het goedje.

17.9.08

Straks maximaal 60 vaartuigen in Vlaamse visserijvloot ?

De visserijvloot dreigt nog verder te worden teruggeschroefd. De Europese Commissie heeft woensdag namelijk een nieuwe herstructurering gelanceerd. Daarmee zegt men de duurzaamheid van de visserij te willen versterken. Het voorstel dreigt te leiden tot nieuwe sociale onrust in een sector die reeds moet afrekenen met hoge brandstofprijzen. De overcapaciteit van de vloot blijft voor de Europese visserijcommissaris, Joe Borg, één van de belangrijkste obstakels voor een duurzame visserij. De commissaris wil zich nog niet op precieze doelstellingen laten vastpinnen. In een eerder interview gewaagde hij wel al over een reductie met 40 procent. De vissers voeren aan, dat de Europese vangstquota's hen niet toestaan om voldoende geld te verdienen. Aan de andere kant stelt de milieulobby dat het quotabeleid de visbestanden heeft vernietigd. De Commissie beschuldigt de lidstaten er dan weer van dat ze oogluikend toestaan dat de vangstquota worden overschreden.

Belgische 'Canario' wordt in Knokke-Heist Meesterkokambassadeur

Chef Philippe Denis krijgt in november de "Witte Koksmuts" opgezet in Knokke-Heist. De man, werkzaam als een kok in de "Ocean Club" van Hotel Palacio in de Canarische Eilanden, wordt namelijk opgenomen in de "Orde van de 33 Meesterkoks". Dat schrijft vandaag het Spaanse dagblad "El día". Maar er is méér. Denis wordt namelijk meteen de culinaire ambassadeur van de orde in Spanje. De nieuwe meesterkok heeft twee jaar geleden de Wedstrijd van Chefs in de Canarische Eilanden op z'n naam gezet. Nu wil hij trouwens een reünie van de Belgische orde van Meesterkoks organiseren in de populaire Spaanse eilandengroep, aldus de Spaanse krant. De Orde van de 33 Meesterkoks van België werd begin de jaren zestig gesticht op initiatief van enkele afgestudeerden aan de Hotelschool "Ter Duinen". De orde wil onder meer de goede traditionele Belgische kwaliteitskeuken promoten. De 46ste Grote Nacht van het Magistraal Kapittel van de orde wordt op 24 november gehouden in het Casino Knokke.

Eerste Veloparty

Op zaterdag 4 oktober haken "WTC Strandjutters" en "Cycling Team Passe-Vite" de pedalen in mekaar. Ze doen dat door samen de 1 ste Veloparty te organiseren. Dat gebeurt in het Heistse Ravelingen met dj-muziek en een optreden van de band Rewind. Wie geluk heeft kan trouwens na de party extra snel naar huis komen. Aan de toegangskaarten is namelijk een gratis tombola verbonden. De eerste prijs is een racefiets.

Kaarten: 10 € VVK, de avond zelf 12 €
Deuren: 20u

Beatrix bezoekt Sluis

De Nederlandse Rijksvoorlichtingsdienst heeft woensdag bekend gegeven dat koningin Beatrix op dinsdag 7 oktober een bezoek brengt aan Sluis. Het streekbezoek begint 's morgens al in Breskens. Onder meer zal de Nederlandse vorstin zich dan door de Zeeuwse Commissaris Karla Peijs laten voorlichten over de veiligheid van de scheepvaart over de Westerschelde. Na de middag maakt Beatrix onder meer nog een wandeling over de dijk in Cadzand-Bad. Nadien wordt ze ontvangen op het Belfort in Sluis. Daar krijgt de koningin onder andere uitleg over de grensoverschrijdende samenwerking met de Belgische gemeenten. Bij een vorig bezoek van de Nederlandse koningin aan Sluis, op 2 juli 1985, was er met name ook veel belangstelling vanwege de inwoners van Knokke-Heist. Het waren toen trouwens Belgen (in Axelse klederdracht nog wel!) die in het Sluise 'Hof van Brussel' de receptie voor de koningin verzorgden.

Vliegerweekend

Komend weekend wordt het Kite & Wind Festival gehouden op het strand bij het Casino Knokke. Het is meteen de 12de editie van het evenement. Met een vernieuwd programma mikken de organisatoren op meer dan 40 000 bezoekers. Tijdens deze tweedaagse zal de hemel worden gevuld met veelkleurige vliegers en figuren. Zaterdag en zondag wordt het telkens een continu spektakel van 10 tot 18 uur. Honderden vliegers zullen worden opgelaten door professionele vliegeraars. Onder de artistieke kiters zijn er deelnemers uit Frankrijk, Oostenrijk en zelfs Indonesië, de bakermat van de Wau-vliegers. Blikvanger wordt de Megabite uit Nederland, een reuzevlieger van 66 meter lang. Het programma van het vliegerweekend bevat naast allerlei kitedemonstraties en acrobatische balletten ook creatieve ateliers, een vliegerschool en initiaties in powerkite.

Schotlandferry terug vanaf april?

Woensdag publiceerde Travel Magazine in Mechelen een extra editie over de toekomst van de veerdienst Zeebrugge-Rosyth. Zondag kwam na 6 jaar een einde aan de ferryservice. Kell Robdrup, managing director van Norfolkline Shipping,heeft nu bevestigd dat de rederij de verbinding naar Schotland graag overneemt. Alleen het vinden van een geschikt schip zou nog een probleem vormen. Toch zou Norfolkline reeds een bestaand schip uit eigen vloot voor ogen hebben. Het zou echter een kleinere cabinecapaciteit hebben dan de Blue Star 1. Als een akkoord wordt bereikt zou de verbinding vanaf april volgend jaar hersteld worden. Later in het jaar zou dan een totaal nieuw schip op de route worden ingezet. Norfolkline, die ook de lijn Duinkerke-Dover verzorgt,werd in de jaren vijftig opgericht door de Nederlander Remeeus.In 1973 nam Unilever de aandelen over en veranderde de naam in Norfolkline.Twaalf jaar later zou het bedrijf in handen komen van Maersk Co Ltd, dat over meer dan 250 schepen beschikt en 60.000 mensen in 125 landen.

Walter Zinzen over hoop en wanhoop in Congo

Vrijdag om 14.30 uur houdt Walter Zinzen in het CM-kantoor in Heist een voordracht over Congo. Zinzen is een gepensioneerd journalist en gepassioneerd verteller. Het zag er allemaal veelbelovend uit. Deze voormalige Belgische kolonie kreeg in 1965 een democratisch verkozen staatshoofd en parlement. Maar corruptie wordt er moeilijk bestreden: velen worden rijk van de exploitatie van de bodemrijkdommen, maar niet de grote massa. De heropbouw van het land gaat traag. Congo tussen hoop en wanhoop blijft een actueel thema.


De toegang bedraagt 6 EUR (5 EUR voor Okra-leden)
Voor meer info: tel. 050 44 03 86

Ook oude begraafplaats Knokke wordt met gras ingezaaid

Vorige maand waren er klachten, dat de oude Helenabegraafplaats in de De Klerckstraat in Knokke, er onverzorgd bijlag. Het onkruid was zowel bij de graven als tussen de betontegels hoog opgeschoten. Het bleek dat door het verbod op het gebruik van chemische producten het onkruid niet kon in bedwang gehouden worden. Het gemeentebestuur overweegt nu om de paden ook op deze begraafplaats met gras in te zaaien. Zoiets is reeds op de oude begraafplaatsen in Heist en Westkapelle met succes toegepast. Na kostenberekening blijkt dit verder op langere termijn ook de goedkoopste oplossing te zijn. Er is achteraf namelijk minder onderhoud nodig.

16.9.08

Wat met de zondagssluiting vanaf 1 oktober?

De problemen rond de zondagssluiting zijn voor de handelaars in Knokke-Heist nog steeds de wereld niet uit. Volgens het huidige KB van 9 mei 2007 mogen de handelaars vanaf 1 oktober geen personeel tewerk stellen op zondag. Voor de zomer werd beslist om deze bepaling aan te passen. Ondertussen bleef het echter stil. Het gemeentebestuur schreef dan ook op 25 augustus opnieuw een brief naar minister Joëlle Milquet. Omdat er geen antwoord op kwam, nam men een week geleden telefonisch contact op met kabinetsmedewerker Luc Somers. Die bevestigde vervolgens dat het aangepaste KB momenteel bij de Raad van State ligt om de wettigheid te controleren. Het kabinet zal in afwachting alvast nadrukkelijk vragen om te wachten met controles.

Kringwinkel verhuist naar Oude Visserijschool

Dinsdag verhuist de Kringwinkel uit de Lippenslaan naar de oude visserijschool in Heist. Daar is sedert enige tijd ook het strijkatelier gevestigd. Op de nieuwe locatie aan het einde van de Kursaalstraat zal meer ruimte beschikbaar zijn voor textiel, huisraad, meubels en ook boeken en platen. Nieuw is de revisie-afdeling. Daar zullen allerhande elektronische apparaten, van wasmachines en droogkasten tot televisies en audioapparatuur, met garantie verkocht worden. Daarnaast is er ook ruimte voorzien voor een ecocafé, waar zowel drank als kleine snacks zullen aangeboden worden.

De Lijn zorgt weer voor verkeerschaos

Terwijl werken aan de kustweg tussen de landwaartse sluisbruggen in Zeebrugge en Heist-West het verkeer reeds doen in het honderd lopen, doet De Lijn er nog een schepje bovenop. Dinsdag is de trammaatschappij namelijk begonnen met de vernieuwing van de tramsporen tussen het Heldenplein en de Heistlaan. Het werk zal duren tot vlak voor de eindejaarsfeesten. Hierbij zal het gedurende bepaalde perioden niet mogelijk zijn om in dat deel van Heist-West de sporen over te steken.

Boek over "de vochtige oevers van het rijk der wind"

Onder de titel "Riviermonden van het vlakke land" is zopas 'een fotografisch album over de vogels en de zwemvogels van het lage land van Zeeland en Zwin' verschenen. Het is van de hand van Philippe de Woot en is uitgebracht bij Les Editions du Perron. Het voorwoord werd geschreven door Maurice Lippens. In de inleiding wordt de streek van de riviermonden voorgesteld. Die vormde van de 11de tot de 18de eeuw met Brugge, Antwerpen en Amsterdam de bakermat van de Noord-Europese beschaving. Daarna trekt de lezer er met de vogels op uit. Onder de foto's staan korte legendes waarin de verschillende soorten worden benoemd. Met zorg uitgekozen poëziefragmenten zetten verder de foto's kracht bij.


ISBN-nummer 978-2-87114-229-4; prijs 38 EUR.

Terrassen op strandconcessies niet langer wettelijk

De Raad van State heeft beslist dat het schrappen van het verbod op een verbruiksruimte op het strand onwettig is. Dit houdt in dat de badkarhouders in Knokke-Heist en elders aan de kust vanaf nu enkel nog drank en ijs mogen verkopen vanuit het raam. Terrassen en overdekte zitruimte voor hun zonnebaders zijn in principe niet langer toegelaten. Voor de watersportcentra verandert er niks, het verbod voor verbruiksruimten heeft immers enkel betrekking op de strandparken. Het schepencollege heeft het arrest van de Raad van State nog niet ontvangen. De badstad zal echter onmiddellijk al bij het provinciebestuur aandringen om de specifieke voorwaarden voor strandparken in het bestaande PRUP te laten aanpassen. "In een kwalitatieve badplaats zoals Knokke-Heist moeten toeristen immers op een optimale service kunnen rekenen, ook op het strand", aldus het schepencollege.

Het provinciebestuur van West-Vlaanderen had voor de hele Belgische kust een Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan 'Strand en Dijk' opgesteld, waarin o.a. stedenbouwkundige voorschriften zijn opgenomen. Aanvankelijk liet dit PRUP voor strandparken enkel een beperkte ondersteunende raamverkoop van drank en ijs toe, maar was een verbruiksruimte zoals een terras of overdekte zitruimte verboden. Op vraag van het gemeentebestuur waren het provinciebestuur en minister Dirk Van Mechelen akkoord om het verbod van een verbruiksruimte te schrappen. De vzw Ter Dijk tekende hiervoor bij de Raad van State verzet aan en kreeg nu van de rechter gelijk. Volgens de Raad van State heeft een minister wel de bevoegdheid om een passage te schrappen, maar enkel met de bedoeling om iets te beperken, niet om een voorschrift te versoepelen.

Knokke-Heistenaar genomineerd voor Prijs Peuteman

Komende maandag organiseert Westtoer in Roeselare de derde editie van de Prijs Peuteman. Een jury heeft 14 genomineerden geselecteerd die voor een prijs in aanmerking komen. Onder hen voormalig toerisme-directeur André Desmidt uit Knokke-Heist Hij staat genomineerd in de categorie "Carrièreprijs". Daarmee wil Westtoer een persoon lauweren die gedurende zijn beroepsloopbaan een belangrijke rol heeft gespeeld in de toeristisch-recreatieve sector. André Desmidt heeft zich niet allen ingezet voor het toerisme in Knokke-Heist. Hij deed dat ook voor Roemenië. Over zijn ervaringen dààr publiceerde hij onlangs een fotoboek. In dezelfde carrièreprijs-categorie dingt maandag ook Roger Croes mee. Dat is de reder van de amfibieboot, die 's zomers sedert jaar en dag in Blankenberge in zee steekt. De "Prijs Peuteman" werd enkele jaren geleden ingesteld ter nagedachtenis van wijlen gedeputeerde Fernand Peuteman. Hij heeft namelijk een belangrijke invloed gehad heeft op de toeristisch-recreatieve ontwikkeling in onze provincie.

De bibliotheek Scharpoord viert 20 jaar mediatheek

Op zaterdag 11 oktober houdt de bibliotheek in Knokke-Heist de jaarlijkse klantendag. Het is meteen ook de 20ste verjaardag van de mediatheek. Om dat te vieren lopen 4 verschillende wedstrijden met als inzet unieke bibliotheekcadeaus. Zo kan men een filmpje van 3 minuten maken over de mediatheek. Die zullen dan op Youtube te zien zijn. Als men wat kennis heeft van film en muziek kan men op 11 oktober meedoen aan een quiz met bekende Knokke-Heistenaars en Kurt Van Eeghem als spelleider. Verder is ook een prijs te winnen door een leuke slogan te bedenken over ’20 jaar mediatheek’. En tenslotte is er de wedstrijd: "Het beste familiedessert". Dat kan men om 14u door de jury laten proeven en beoordelen.

Inschrijven kan tot 1 oktober

Filmpjes kan men doormailen naar promotiefilmpje.bibliotheek@gmail.com voor 16 oktober.

Jaarlijkse kleuterfeest bij Siska

Eind deze maand krijgt het jaarlijkse feest voor de kleuters van alle scholen in Knokke-Heist z'n beslag. Ook dit keer staat een unieke spelnamiddag in de avontuurlijke speeltuin van Kinders Siska op het programma. Om de kleuters wat meer ruimte te geven wordt het feest gespreid over twee dagen: maandag 29 en dinsdag 30 september. Tijdens die 2 dagen zullen ruim 700 kleuters zich tegoed doen aan een hele namiddag speelplezier. En natuurlijk aan de bekende Siska-wafel, waarvan het recept dateert uit 1882, en aan de basis ligt van het toerisme in de badstad.

15.9.08

De glazen bol van Maurice Lippens

Je leest er alles over in DE TIJD

Drie tegels voor de "Trottoir Notoir"

Vanaf zondag 28 september wordt een stuk voetpad in de Pannenstraat in Heist ingericht als "Trottoir Notoir". Het gaat om een initiatief van "Heyst Leeft". De bedoeling is om elke vereniging die 100 jaar wordt te vereeuwigen met een gedenktegel. Deze extra attentie is ongetwijfeld aangewezen in een tijd waar het gemeenschapsleven aan het verwateren is. Bij de start van de 'nieuwe traditie' komt er in het "Eeuwlingenpad" niet alleen een herinneringstegel voor de Ceciliaharmonie, die deze maand 100 jaar is. Er zijn namelijk verenigingen in de badstad die een stuk ouder zijn. Derhalve worden ook nog de Schuttersgilde De Duinengalm en de Rokersclub De Ware Vrienden vereeuwigd met een sterrentegel. Deze verenigingen werden respectievelijk in 1878 en 1883 gesticht. Heyst Leeft hoopt met het initiatief een stukje plaatselijke geschiedenis te vrijwaren voor verdwijning.

Met Boonen naar zee

Op dinsdag 16 september geeft Stefan Boonen, auteur van het boek 'Met opa naar zee' , in Scharpoord aan enkele klassen een rondleiding bij de gelijknamige tentoonstelling. Deze toont de originele illustraties uit het boek van Marja Meijer en Stefan Boonen én de originele personages. Naar aanleiding van de tentoonstelling konden kinderen van 4 tot 7 jaar deelnemen aan een kleurwedstrijd. Helen Verbeke van het tweede leerjaar van de Keuvelhoekschool in Knokke won met haar klas een ontmoeting met Stefan Boonen. Iedereen kan trouwens nog tot eind september in de Bibliotheek terecht om de tentoonstelling te bekijken.

Niet alle zwart is hermetisch

In Scharpoord heeft Annie De Troyer haar nieuwe dichtbundel voorgesteld. Onder de titel "Niet alle zwart is hermetisch" brengt ze daarin 35 gedichten, ingedeeld in 5 levensfasen. Het werk werd toegelicht door dichter Ugo Verbeke. De titel van de bundel verwijst naar de roman 'Hermetisch zwart' van de Franse schrijfster Marguerite Yourcenar. De term stamt uit de alchemie en verwijst naar de "onmacht" die men in de middeleeuwen voelde toen men er niet in slaagde om allerlei onedele metalen om te zetten in goud. In een eenvoudige maar krachtige taal observeert Annie De Troyer haar eigen ervaringen en die van anderen. De bundel is uitgegeven door De Blauwe Engel en is vanaf nu in de boekhandel verkrijgbaar.

Blue Star I terug naar Griekenland

In de vroege uren van maandag heeft de veerboot Blue Star I de haven van Zeebrugge voorgoed verlaten. Het bijna 30.000 ton metende schip had zondag de laatste lading vracht en passagiers afgeleverd uit Schotland. Nu Superfast Ferries de 6 jaar oude verbinding naar Rosyth heeft stopgezet zal de veerboot worden ingezet in de Middellandse Zee. Het vaartuig is momenteel onderweg naar de haven van Patras in de Griekse Peloponessos.

Dwars door de Zwingeul

In het weekend werd van het strand in Retranchement "Dwars door de Zwingeul" naar de duinen in Knokke gelopen en terug. In totaal ging het over een afstand van 7,5 km. Voor verschillende deelnemers was het een test in de aanloop naar de Kustmarathon die bij onze noorderburen begin volgende maand gelopen wordt. De wedstrijd werd gewonnen door Edwin de la Ruelle voor Theo Rabout. Ook heel wat landgenoten namen deel aan de "Dwars door de Zwingeul"loop. Bij de vrouwen won veterane Terèse van Lare uit Sluis.

Voetbal in de Regio

Het voetbalweekend leverde winst op voor FC Heist en gelijkspel voor zowel FC Knokke als VVWestkapelle. In Eerste Provinciale eindigde het duel tussen FC Knokke en Oostnieuwekerke in een nul-nul stand. Knokke staat nu op de 15de plaats met 1 punt. In Derde Provinciale versloeg FC Heist thuis de ploeg van Daring Brugge met overtuigende 4-1 cijfers. De wedstrijd tussen Oedelem en VV Westkapelle eindigde op nul-nul. Oedelem speelde op verdediging. Dat leverde Westkapelle het leeuwendeel van het balbezit op, maar dat overwicht kon niet worden omgezet in doelkansen. In het klassement staat VVW met 7 punten op de derde plaats. Heist staat vierde met 6 punten. In Vierde Provinciale moest Zeehaven Zeebrugge met 2-4 de duimen leggen tegen klassementsleider Kanegem. En Hertsberge speelde 3-3 gelijk tegen Moerkerke. Met 4 punten staat Moerkerke op de 7de plaats, terwijl Zeebrugge 9de staat met 3 punten.

14.9.08

Knokke-Heistenaar De Schrooder Beste Belg in Ronde van Groot-Brittannië

Het is de Knokke-Heistse renner Benny De Schrooder gelukt om als Beste Belg met een 6de plaats (op 20") in het Algemeen Klassement de Ronde van Groot-Brittannië uit te rijden. Z'n landgenoot Frederik Veuchelen legde beslag op de 8ste plaats. De Fransman Geoffroy Lequatre zette de ronde op z'n naam. De 28-jarige De Schrooder, die voor het cycling-team An Post M.Donelly rijdt, was de laatste ritten steeds de Beste Belg in het Algemeen Klassement. Hij heeft die positie ook tot het einde kunnen aanhouden. De slotrit was een étappe over 110,2 km van Blackpool naar Liverpool. Deze achtste en laatste rit werd gewonnen door Alessandro Petacchi (LPR Brakes-Ballan). Het was meteen zijn derde ritzege in de Ronde van Groot-Brittannië. Aan het einde van de laatste etappe versloeg de Italiaan in een massasprint de Nieuw-Zeelander Julian Dean en de Zuid-Afrikaan Robert Hunter. Kenny Lisabeth finishte zondag als eerste Belg nog net binnen de top-tien. Benny De Schrooder eindigde op de 29ste plaats.


Een uur lang ritverslag is zondagavond om 21u (Belgische tijd) te zien op de Astra2 satellietzender ITV Four (fta).

Het Algemeen Klassement vind je HIER.

De Schotlandferry is niet meer

Zondagmiddag om 12u is in Zeebrugge een einde gekomen aan de verbinding van Superfast Ferries tussen Rosyth en onze kusthaven. De Schotlandferry werd op 17 mei 2002 gestart met twee moderne veerboten. Door tegenvallende vrachtvolumes zag de rederij zich drie jaar geleden verplicht nog slechts één ferry op de route in te zetten. Daarmee werd het aantal afvaarten per week teruggebracht naar drie. In de loop van dit jaar zijn de steeds duurder wordende brandstof, de inkomsten vooral in zwakke ponden en onkosten in dure euro's onhoudbaar geworden voor de rederij. Zaterdagavond is de Blue Star One voor het laatst afgevaren uit de Schotse oostkusthaven Rosyth. Kort na de middag zijn vandaag in Zeebrugge de laatste passagiers, toeristen en vrachtwagens ontscheept. Aan boord extra veel caravans, kampeerwagens en groepen toeristen met fietsen en motorfietsen. Die hadden bijna allemaal hun vakantie in Schotland zodanig genomen, dat ze nog met de laatste veerboot weer naar het continent konden. Vandaag, volgens de Scheepvaartpolitie, slechts 31 voetpassagiers aan boord. De meesten (vooral Belgen en Duitsers) hadden een korte vakantie in Schotland genomen en hadden hun auto op de ferryparking in Zeebrugge laten staan. Normaal had de Schotlandferry zeer veel voetpassagiers aan boord. Die werden dan door bussen opgepikt om het historische Brugge te bekijken. Een zware aderlating voor het toerisme in onze provinciehoofdstad. Aan boord vandaag ook de laatste vrachtcombines uit Schotland. Die zullen straks met hun teruglading niet meer direct naar huis kunnen. Ze zijn vanaf nu voornamelijk aangewezen op de verbinding van Zeebrugge naar Hull. Dat betekent extra kosten voor vervoerders die vaak al aan contracten vastzitten met een te kleine marge...

“Cavalia” chega a Lisboa

De komende dagen wordt in de Portugese hoofdstad de reserve theatertent van Cavalia opgezet. Daarna volgen de 7 andere tenten. Die worden vanaf maandag in Knokke-Heist afgebroken. In Lisabon wordt het paardenspektakel geïnstalleerd langs de Maritieme Evenementenpassage (Passeio Marítimo de Algés). Daar worden de grote rockconcerten gehouden. En op dezelfde plaats was in april en mei ook het "Cirque du Soleil" aan de slag. De Portugese kranten hebben het over een verblijf van Cavalia voor amper twee weken vanaf 2 oktober. Of dat nog meer kan worden is voorlopig niet bekend. Voor de paardenshow wordt alvast grote belangstelling verwacht. Het is het eerste bezoek van het spektakel. Verder zijn in Portugal met name de Lusitano-paarden zeer geliefd. Dankzij de bekende Portugese Rijschool weet men trouwens ook de paardenrijkunst goed te appreciëren. Of het succes van Knokke-Heist in Lisabon kan herhaald worden is echter zeer de vraag.

Blinckaertprijs voor Beerens

Marnixring De Blinckaert uit Knokke-Heist heeft zaterdag in het Sluise Belfort de Blinckaertprijs uitgereikt. Dat is een 2-jaarlijkse grensoverschrijdende cultuurprijs. Die wordt afwisselend uitgereikt aan een Vlaming of een Nederlander die zich in de regio verdienstelijk maakt met het bevorderen van de Nederlandse taal en cultuur. Dit keer ging de prijs naar Johnny Beerens uit Breskens. De 42-jarige kunstenaar ontwikkelde zich als autodidact en studeerde vervolgens cum laude af aan de Academie voor beeldende vorming in Tilburg. Bij ons is Beerens vooral bekend van de druppels op de watertoren in Oostburg en voor de muurschildering op een graansilo aan de vissershaven in Breskens. De Blinckaertprijs omvat, naast een beeldje, het engagement om voor de kunstschilder een tentoonstelling te organiseren in de loop van volgend jaar.

Winst voor Basketdames IBS Knokke-Heist

In Eerste Landelijke hebben de basketdames van IBS Knokke-Heist zaterdag de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen gewonnen. Ze versloegen daarbij op verplaatsing Damesbasketbalclub Allgro Houtem met overtuigende 41-62 cijfers. Na een slechte start van de thuisploeg bouwden de Knokke-Heistse dames snel een tienpuntenkloof. Die werd niet meer prijsgegeven. Integendeel. Het slechte resultaat bij de tegenstander had onder meer ook te maken met het feit dat 5 A-speelsters van Allgro Houtem buiten strijd zijn wegens zwangerschap. Tijdens de wedstrijd tegen Knokke-Heist raakte verder één van de top Houtem-speelsters zwaar gekwetst aan de voet.

Honderdjarige erbij in Knokke-Heist

Knokke-Heist heeft er weer een honderdjarige bij. Het gaat om Celine Wildemeersch. Ze is de weduwe van Firmin Flama, destijds bekend van de hout, kolen en mazout handel. Mevrouw Wildemeersch werd in Zeebrugge geboren op 13 september 1908. Ze komt uit een gezin van 8 kinderen. Toen ze 6 jaar oud was brak de eerste wereldoorlog uit en vluchtte ze samen met haar ouders naar Nederland. Na de grote oorlog baatte haar vader een kruidenierszaak uit in Zeebrugge-Dorp. Later trouwde ze en kwam naar Knokke wonen. De honderdjarige heeft 3 kinderen, 9 kleinkinderen en 18 achterkleinkinderen. Ze verkeert in goede gezondheid en woont nog steeds in haar eigen huis samen met haar dochter en kleindochter. Naast gelukwensen van de eigen familie kreeg de eeuwling zaterdag ook gelukwensen van het koningshuis en namens het Schepencollege van Ingrid Reubens en Danny Lannoye.