23.1.10

Waterwild kijken tijdens natuurwandeling in Donaaspolder

Komende zondag 31 januari bezoekt Natuurpunt Knokke-Heist tijdens een geleide wandeling het natuurreservaat Donaaspolder. Het reservaat is gelegen in de Robbemoreelpolder. Het gebied bestaat deels uit laaggelegen, vochtige weilanden met enkele poelen en enkele hogergelegen stukken weiland met een paar oude bunkers. De plassen hebben een bijzondere aantrekkingskracht op allerhande waterwild. In deze periode pleisteren dan ook diverse soorten eenden, zoals Wintertaling, Slobeend, Kuifeend en uiteraard de Smient. Het gebied is bovendien ook gekend als late-ganzenweiden voor in hoofdzaak Kolganzen, die als echte ‘vriezeganzen’ in deze weilanden pleisteren. Ook de Blauwe kiekendief, Buizerd, Torenvalk en Slechtvalk worden er regelmatig waargenomen. In het reservaat overwinteren ook tal van watersalamanders die deelnemers onder begeleiding van twee ervaren natuurgidsen beslist te zien krijgen.

Afspraak: om 14u aan de parking oude grenspost

Praktisch: Laarzen noodzakelijk. Verrekijker, warme kledij en eventueel loepe.
Organisatie: Natuurpunt v.z.w. - afd. Knokke-Heist.
Gids: Luc Van Rillaer & Dirk Vantorre - tel. 050/62.35.69 of 050/51.95.04
Deelname: Gratis voor leden van Natuurpunt v.z.w. en kinderen onder de 12 jaar. Overigen: 2,50 euro.

Minder buitenlandse maar meer Nederlandse toeristen

Vorig jaar hebben zo’n 4 procent minder buitenlandse toeristen overnacht aan onze kust. Dat heeft Toerisme Vlaanderen berekend. Vooral de Britten lieten het afweten vanwege de dure euro. De daling werd enigermate goedgemaakt door Vlamingen die in eigen land met vakantie gingen. Ook werden in ons land ruim 15 procent meer Nederlandse overnachtingen geboekt. 'Een record voor het vierde jaar op rij', aldus directeur Dirk Mertens van Toerisme Vlaanderen in Den Haag, die voor 2010 opnieuw meer Nederlanders verwacht. Vooral groene regio’s zijn bij onze noorderburen in trek. Maar ook de 94ste editie van de Ronde van Vlaanderen en de viering tussen mei en oktober van 125 jaar Kusttram zullen naar verwachting veel Nederlandse bezoekers naar hier halen.

De meest aangrijpende foto's uit Haïti

31 aangrijpende foto's uit Haïti kun je HIER bekijken.

Mercy Ships biedt langetermijnhulp aan Haïti

De internationale organisatie Mercy Ships heeft direct na de aardbeving op Haïti een centraal team gemobiliseerd om hulp te bieden aan de slachtoffers. De oprichter van de Belgische tak van Mercy Ships, Bert van Dijk, woont in Knokke-Heist. Het team brengt mensen en middelen samen om hulp te verlenen op medisch en niet-medische terreinen. Er is overleg en samenwerking met locale en internationale partners zoals Compassion First, CURE International, Food for the Hungry, Humedica, Global Outreach, Window of Hope, World Relief, World Vision. Het is de bedoeling dat de teams voor langere tijd worden uitgezonden om hulpacties en wederopbouw verder te kunnen voortzetten nadat andere crisisteams huiswaarts zijn gekeerd. Mercy Ships deed dit ook in Indonesië na de Tsunami 5 jaar geleden. De coördinerende instelling 12-12 heeft Mercy Ships Belgium erkend en geregistreerd als betrouwbare instelling onder nummer 1212-001370. Gelden kunnen gestort worden op rekening van Mercy Ships Belgium, Keltenlaan 19, 1040 Brussel onder nummer BNP Paribas Fortis 001 6029864 32. Mercy Ships is sinds 1982 een internationale hulpverleningsorganisatie en bekend van het grootste particuliere hospitaalschip ter wereld: de Africa Mercy. Haar activiteiten zijn met name gericht op het verstrekken van medische en daarop aansluitende hulp. In 2009 heeft Mercy Ships 80 000 mensen direct geholpen en daarnaast nog vele andere projecten uitgevoerd. Sinds kort is in navolging van andere landen Mercy Ships Belgium opgericht.


22.1.10

Duinenkind met Valentijnsontbijt

Op zondag 14 februari organiseert de ouderraad van de Vrije Basisschool Duinenkind in Duinbergen een Valentijnsontbijt voor gezinnen van Knokke-Heist en omstreken. Dat gebeurt al voor de vijfde keer. Wie nog geen romantische plannen gesmeed heeft, kan dus ontbijt aan huis of in bed laten leveren. Er is keuze uit een kinderontbijt (5€ p.p.), een volwassenenontbijt (8€ p.p.) of een stijlvol champagneontbijt (22,5€ p.p.). Ovenverse broodjes, koeken, beleg en voor wie van luxe houdt, een grote fles champagne, druiven, zalm en vele extra’s. Het zorgt voor een romantische start van de dag. Dankzij de talrijke sponsors slaagt de ouderraad er steeds in om voor 700 mensen een ontbijt met kwaliteitsvolle producten samen te stellen. Bovendien brengt Cupido al dat lekkers aan huis op een door u gekozen tijdstip. Met de opbrengst kopen de leden van de ouderraad o.a. klasspeelgoed aan, verfraaien ze de traphallen, kopen ze een beamer en ondersteunen ze de sneeuwklassen financieel.


Voor meer informatie kan u terecht bij Ingrid Boydens (ingrid.boydens@skynet.be of T 0476/34 77 54) of surft u naar www.westkapelleduinbergen.be.

Hinder door bouwwerken in Zeebrugge

Naar aanleiding van het bouwen van residentie ‘Sea Harbour’ is verkeershinder te verwachten in Zeebrugge. De meergezinswoning komt op de hoek van de Vissersstraat en de Wandelaarstraat. Daar zal een torenkraan worden opgesteld. Voor de opbouw van de kraan wordt de Wandelaarstraat volledig onderbroken op vrijdag 29 januari. Het verkeer wordt omgeleid via de Vissersstraat, Noordhinderstraat en Vismijnstraat. Voetgangers en fietsers hebben wel doorgang. Er wordt ter hoogte van de bouwwerf parkeerverbod ingevoerd voor de volledige duur van de werken. Verwacht wordt dat deze tot maart 2011 duren.

Knokke-Heist helpt Haïti

Het Gemeentelijk Hulpcomité van Knokke-Heist start een centrale actie om geld in te zamelen voor de noden van de slachtoffers van de aardbeving in Haïti. In een eerste fase zijn 10.000 drukpoppetjes en sleutelhangers met een dierenknuffeltje besteld. Die zullen tegen 5 euro per stuk worden verkocht. Het comité heeft gekozen om alle opbrengsten van de actie ten goede te laten komen van Unicef. Deze afdeling van de Verenigde Naties coördineert de acties in de sectoren Water en Hygiëne, ondervoeding, onderwijs en bescherming van kinderen. Knokke-Heistenaars die zelf een actie willen opstarten, al bezig zijn of in dat verband met vragen zitten kunnen contact opnemen met het Cultuurcentrum: 050 630 430, SOS.HAITI@knokke-heist.be.


Giften mogen direct op het rekeningnummer 000-0000055-55 gestort worden, onder vermelding van 'SOS HAITI 1212-001608 Knokke-Heist helpt kinderen in nood'. Het gemeentebestuur hoopt op een massale medewerking van al onze inwoners!

Ook onvrede over bijgesteld parkeerplan in Knokke-Heist

Bijna dag aan dag wordt door het gemeentebestuur in Knokke-Heist het nieuwe parkeerplan bijgesteld. Voor het eerst in jaren is de meerderheid door het massaal protest van de bevolking in de verdediging gedwongen. Dat bleek donderdagavond op de informatievergadering, die evenwel door de oppositie geboycot werd. Een ‘definitief’ plan zal vermoedelijk pas tegen de gemeenteraad van komende donderdag klaar-ge-tweekt zijn. Eén aanpassing houdt in dat alle opleg bij een parkeerkaart in de groene zone wordt afgeschaft. Een andere bijstellingen is het voorstel dat iedereen met een bewonerskaart gratis in de groene en oranje zone zal mogen parkeren. Dat is echter onmiddellijk al in slechte aarde gevallen in Westkapelle en Ramskapelle. De landelijke bewoners van de badstad voelen zich “zwaar gediscrimineerd’. In bepaalde straten in Knokke-Heist overwegen bewoners ondertussen hun voortuintje op te offeren, ten einde hun wagen in 'veiligheid' te brengen en te ontsnappen aan de jaarlijkse parkeerbelasting. De badstad zal er volgens hen niet mooier om worden.

Realtime-scherm ook bij busstation in Knokke-Heist

Om de klanten van De Lijn realtime-informatie te geven over de vertrektijden, laat minister van Mobiliteit Hilde Crevits de komende twee jaar digitale informatieschermen plaatsen bij achttien busstations in Vlaanderen. Ook het centrale vertrekpunt van de bussen in Knokke-Heist behoort daar bij. In totaal wordt 7,2 miljoen euro geïnvesteerd. Via de schermen krijgen de reizigers praktische informatie over de bus die ze willen nemen en over een eventuele vertraging. Met de digitale informatieborden wil Crevits vooral ook de net-niet-reizigers overtuigen om De Lijn te nemen. Omdat alle bussen en trams van De Lijn zijn uitgerust met een gps, weet de centrale dispatching of de voertuigen volgens schema rijden. Eventuele vertragingen kunnen dus meteen gemeld worden op de digitale informatieborden.

21.1.10

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Meer informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens de voorbije week in Knokke-Heist vind je HIER.

Provincie organiseert de cursus ‘Zeeanimator’

In maart organiseert de Provincie West-Vlaanderen opnieuw een cursus ‘Zeeanimator’. Dat past ik het kader van ‘de Week van de Zee’, die dit jaar gehouden wordt van 23 april tot 9 mei. Er werden heel wat veldwerkpakketten ontwikkeld om met kinderen uit het basisonderwijs natuur en milieu aan de zee te ontdekken. Verspreid over drie dagen leert men in de cursus ook hoe men moet omgaan met een groep kinderen en hoe men kinderen het best bij het onderwerp betrekt. Om de cursus te volgen heeft men geen specifieke voorkennis nodig. Na het volgen van deze cursus kan men door een gemeente, school of vereniging ingeschakeld worden om een groep te begeleiden.


Cursusdata: dinsdag 9, 16 en 23 maart 2010

Duur: Telkens van 9.30 uur tot 16.30 uur

Prijs: 20 euro

Ski- en Valentijnstoerisme vanuit Zeebrugge

Sedert kort vertrekken toeristen ook vanuit Zeebrugge regelmatig op skivakantie. Ze doen dat aan boord van de Schotlandferry. Schotland is vooral bekend als bestemming voor een citytrip of een korte vakantie. Maar ook een skireis blijkt mogelijk. In de Schotse Hooglanden kan men namelijk momenteel terecht in maar liefst vijf volwaardige wintersportcentra. Het gaat meer bepaald om Glencoe, Glenshee, Nevis Range nabij Fort William, The Lecht en Cairngorm Mountain, nabij het aantrekkelijke skidorp Aviemore. Ook in februari verwacht men op de route vanuit onze kusthaven nog heel wat wintertoeristen. De ververbinding Zeebrugge – Rosyth heeft voor de korte termijn dan ook een Valentijnactie voor € 169 per persoon. Dat omvat het verschepen van de wagen aan boord van de ‘Scottish Viking’ en een binnenhut voor twee personen (boekingscode VALENTINE). Boeken vóór 14 februari, reizen tot en met 25 maart.

Park vol Gedichten in Knokke

Volgende week donderdag, 28 januari, is Gedichtendag overal in Vlaanderen en Nederland. Ook in Knokke-Heist staan in dat verband tal van activiteiten op stapel. Het is namelijk tevens het begin van de Maand van de Liefde. Poëzie en Liefde gaan hand in hand. In Knokke zal ook de school bij het IJzerpark haar steentje bijdragen. Niet alleen de school, maar ook het park zelf wordt volggehangen met allerlei gedichten die door de leerlingen zelf geschreven werden in een workshop of als deelname aan de Blinckaert poëziewedstrijd. Bij de gedichten zal telkens een gepast voorwerp hangen om de aandacht te trekken en om de kinderen aan te zetten het gedicht te lezen. Met het initiatief wil de ouderraad de liefde voor de Nederlandse taal en de liefde voor de poëzie bij de jeugd versterken.

Onzekerheid over toekomst Cadzandse sporthal

In Cadzand is er grote onzekerheid over de toekomst van sporthal De Noorddijk. Het sportcomplex omvat ondermeer ook tennisterreinen en een voetbalveld. De gemeente Sluis zegt vanaf volgend jaar namelijk de huur op met de plaatselijke sportvereniging ASOC. De sporthal met squashfaciliteiten en de tennisvelden worden al sedert jaar en dag ook gretig gebruikt door sportievelingen uit Knokke-Heist. Ondermeer wordt er ’s zomers de tenniswedstrijd ‘Nederland-België’ gespeeld. Sluis hoopt dat Roompot de sporthal zal integreren in het omvangrijke recreatiepark Cavelot dat rond het complex ontwikkeld wordt. Als dat zou gebeuren blijft het echter onzeker of de faciliteiten in het laagseizoen nog beschikbaar zullen zijn.

Oppositie boycot infovergadering in Knokke-Heist

Het Gemeentebestuur van Knokke-Heist heeft beslist om vandaag donderdag een informatievergadering te houden voor de gemeenteraadsleden. Op de agenda één punt: het hervastellen van de modaliteiten van het nieuw parkeerplan. Zowel de Open-VLD als het Vlaams Belang hebben inmiddels aangekondigd dat ze de vergadering zullen boycotten. Dat komt omdat tijdens drie vorige vergaderingen toch ook al geen rekening gehouden is met de eisen van de oppositie. De boycot gebeurt volgens de Open-VLD “uit protest tegen het parkeerplan en ten tweede uit protest tegen de doofheid van de meerderheid voor onze visie”. Het Vlaams –Belang heeft ondertussen de bevolking opgeroepen om massaal aanwezig te zijn op de protestvergadering van donderdag 28 januari om 19u voor aanvang van de gemeenteraad.

Surfers’ Paradise gaat opwarmen in Marokko

Surfers’ Paradise in Knokke-Heist organiseert een echte surftrip naar Marokko. Dat gebeurt van 12 tot 19 februari onder leiding van Joyce en Frank Vanleenhove. Bestemming is Imsouane, een 100 tal km ten noorden van Agadir, een piepklein dorpje waar een groot huis aan het strand werd gehuurd. De diverse surfspots kan men al wandelend bereiken. Het is bekend dat in februari de ‘Noordswell’ er zijn werk doet en krachtige golven over de Atlantische oceaan stuwt die breken op de ruwe kusten van Marokko. Tom Soupart en Jack Verbraeken beiden uit Knokke-Heist zijn van de partij om de nodige tips te geven. De 22-jarige Tom Soupart is Vice kampioen van België Longboarden en studeert momenteel in Portugal, waar hij het ganse jaar door kan surfen. ’s Zomers is hij instructeur bij Surfers’ Paradise. De 10 jaar oude Jack Verbraeken is momenteel dé surfbelofte in ons land. Sinds vorig jaar is hij in het O’Neilll team opgenomen en deelnemer aan de Belgische kampioenschappen.


Deelnemers betalen 950 €. Hierin zijn inbegrepen: vliegtuig Brussel/Agadir mét transport eigen surfboard heen en terug, alle vervoer ter plaatse, overnachting 7 dagen, vol pension met alle drank, en uiteraard begeleiding 24/24. Interesse ? stuur een mail naar info@surfersparadise.be

20.1.10

Haïti-brood in Westkapelle

Donderdag is ook in Westkapelle een actie gestart ten behoeve van de slachtoffers van de aardbeving in Haïti. Bakkerij Philippe in de Dorpsstraat pakt namelijk uit met een speciaal calamiteitenbrood. In het brood werd de naam ‘Haïti’ gebakken. Het meergranenbrood wordt tegen de gewone prijs van 2 euro verkocht. Eén euro gaat direct in de officiële collectebus. De initiatiefnemer hoopt dagelijks zo’n 100 broden aan z’n klanten te kunnen slijten.

Knokke-Heist zoekt speelpleinmonitors

Er is goed nieuws voor jongeren die een leuke studentenjob zoeken voor de krokus- en/of paasvakantie. Knokke-Heist zoekt namelijk speelpleinmonitors. De opdracht is als deel van een team te zorgen voor een aangename en speelse vakantie voor kinderen op een creatieve en verantwoorde manier. Men moet 16 jaar zijn op datum van de indiensttreding. Verder dient men een attest Basisvorming Jeugdverantwoordelijke te hebben, toegekend door het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap (Bestuur voor Sociaal-Cultureel Werk/dienst Jeugdwerk). Of tenminste 20 jaar zijn op de dag van de tewerkstelling en 2 jaar ervaring hebben als begeleider binnen het erkend jeugdwerk. Of een diploma of getuigschrift van hoger secundair onderwijs of hoger onderwijs hebben dat tenminste 60 uur pedagogische en/of psychologische vorming omvat, of ten minste één jaar van deze opleiding met vrucht hebben afgelegd en een stage van ministens 70 uur hebben doorlopen. Wie interesse heeft surft voor 1 februari 2010 naar de website vacature.knokke-heist.be, kies voor de optie Solliciteren voor jobstudent.

Muzikale Ramses Herdenking in Knokke-Heist

Komende zaterdag 23 januari organiseren ‘de vrienden van Ramses’ een Muzikale herdenkings- en benefietavond in de voormalige ‘Roadhouse’ in Knokke Heist. Dat gebeurt met optredens van onder andere Berenger Trio, Willy Boy, Sticker, Donder in het Hooi, Pork Chops en vele andere muzikale vrienden van Ramses. Het was een stille wens van Ramses om zijn vertrek te vieren met familie, collega- muzikanten, vrienden en muziekliefhebbers. Deze wens kwam tot uiting tijdens zijn verblijf in New Orleans, waar men bij uitvaarten een stoet vormt en feestelijk door de stad trekt. Hij vond het belangrijk dat de mensen met een goed en feestelijk gevoel afscheid konden nemen. Hij wou niet dat de begrafenis de laatste herinnering zou zijn.
Ramses was een jongeman die steeds opstond na het vallen en dat wenst hij jullie ook toe. Ter geleigenheid van het Afscheid van Ramses wordt ook een vereniging in het leven roepen om jonge muzikanten te steunen: ‘ Ramsesco VZW’. De opbrengst van de avond zal geschonken worden aan deze VZW. Die gaat dan een site realiseren waarop de muziek van Ramses versrpeid wordt en waar mensen hun anekdotes over Ramses kwijt kunnen. Dat is dan meteen de eerste stap tot het maken van een biografie over de verongelukte musicus. Het wordt eveneens een trefpunt waar muzikanten, geluidstechnici, fotografen .... kortom, mensen met een passie voor muziek elkaar kunnen vinden en netwerken. De ambitie is het bekomen van een site waar leden een virtueel visitekaartje kunnen maken met hun diensten en talenten. Een virtueel profiel als het ware dat de mogelijkheid zou geven om demo's te verspreiden en podcasts met opnames de wereld in te sturen

Ramses Herdenking, De Roadhouse, Kragendijk 98, 8300 Knokke, 23.01 om 21u
Toegangsprijs: 5 Euro

Soeur Sourire in Scharpoord

Komende maandag 25 januari wordt in het cultureel centrum Scharpoord om 14.30uur en 20 uur de film Soeur Sourire van Stijn Coninx geprojecteerd. De film vertelt het verhaal van de Belgische kloosterzuster Jeanine die in 1961 een wereldhit scoorde met ‘Dominique'. Toen ze later uit het klooster trad werd ze door financiën zwaar belast op de opbrengsten van haar hit, die al die tijd naar het klooster gegaan waren en waar ze zelf geen cent van gezien had. Niet te verwonderen, dat Soeur Sourire het lachen verleerde en zich ontpopte als een critica van de rooms-katholieke Kerk en de bijhorende geldbeluste kloostersekten.

Geen draagvlak voor parkeerplan Knokke-Heist

Bij de oppositie en bij het gros van de bevolking lijkt er ook na enkele aanpassingen geen draagvlak te zijn voor het nieuwe parkeerplan in Knokke-Heist. Het Vlaams Belang is van plan om concrete cijfers te vragen omtrent het hele omstreden plan. De partij eist “onverkort gratis parkeren voor bewoners en tweede verblijvers”. Op de dag van de gemeenteraad, donderdag 28 januari, wordt een protestactie gepland. Ook raadslid Frank Naert van de Open-VLD is niet te overtuigen. Hij zegt: “Dit paniekvoetbal van de meerderheid doet mij niet van gedacht veranderen. Dit plan is geldklopperij. Nog eens onze alternatieven op een rijtje: inkrimping blauwe zone, goedkopere bewonerskaarten, eerste 10 à 15 minuten gratis parkeren in de betalende zones", aldus Frank Naert. Zo’n 400 mensen hebben inmiddels reeds de petitie getekend tegen het parkeerplan. Vele honderden inwoners zijn ondertussen ook in een levendige discussie gewikkeld over het plan via de facebookgroep 'Parkeren in Knokke-Heist moet goedkoper'.

Ook Knokke-Heistse getroffen door sluiting Brugs Rozenhof

Het feit dat het Brugse Rusthuis Rozenhof tegen 31 maart moet sluiten treft ook een 90-jarige dame uit Knokke-Heist. De inspectiedienst vond in het rusthuis een reeks ‘ernstige tekorten en verouderde infrastructuur'. De 23 bejaarden die nog in dit luxueuze kasteel verblijven, moeten weg. Anne Van Den Abeele, die het rusthuis al 25 jaar uitbaat, zegt dat ze naar de Raad van State wil trekken om te protesteren tegen de beslissing. De vrouw was tot een paar jaar geleden ook mede-eigenaar van het rusthuis ‘Margille' in Knokke. De sluiting van het Brugse rusthuis betekent, dat ook de 90-jarige Alice Van de Velde uit Knokke op zoek moet naar een nieuw onderkomen. Ze verblijft al ruim twee jaar in 'Residence Rozenhof'. Alice is de schoondochter van de voormalige Knokse burgemeester Frans Desmidt. De vrouw baatte vroeger het Grand Hotel du Zoute uit aan het Albertplein.

19.1.10

Boer onder tractor in Retranchement

Bij een eenzijdig ongeval met een tractor is dinsdagnamiddag een 66-jarige man uit de gemeente Sluis gewond geraakt. De man is met mogelijk rugletsel overgebracht naar het Ter Linden ziekenhuis Knokke-Heist. De man vervoerde met zijn tractor een lading mest tussen enkele weilanden in het grensgehucht Retranchement. Doordat op de doorgang tussen twee weilanden de grond ongelijk was, ging de tractor glijden en schoof een sloot in. De tractor kantelde en de man kwam onder het voertuig terecht. Door omstanders werd het gevaarte omhoog getild waarna de gewonde kon worden afgevoerd.

Aanpassingen parkeerplan Knokke-Heist

Zoals eerder gemeld wordt het nieuwe parkeerplan van Knokke-Heist bijgestuurd voor het op 10 februari van kracht wordt. De aanpassingen worden donderdag 28 januari goedgekeurd tijdens de gemeenteraad. Tegen een forse meerprijs zullen inwoners tot 4 parkeerkaarten per gezin kunnen aanschaffen. De opleg van 1 euro per dag voor mensen in het bezit van een parkeerkaart zal enkel nog gelden tijdens de schoolvakanties, en niet meer gedurende het weekend.

* Het aantal optrekken naar maximum 4 kaarten
Betalende zone blauwe zone
1° en 2° kaart= €30/jr €10/jr
3° kaart = €100/jr €50/jr
4° kaart = €150/jr €100/jr
Blijft wel beperkt tot inwonende gezinsleden

* Bewoners- en tweedeverblijverskaart kost €30/jaar + €1/WE/V/F
€1/dag blijven vragen aan de bewoners en tweedeverblijvers, doch alleen nog gedurende de schoolvakanties en op feestdagen (geen weekends meer)

* Deel van de Krommedijk tussen de spoorwegviaduct en de tennis betalend maken om het tekort voor de bewoners van de Laguna Beach op te vangen
De indeling van de bewoners in betalende en blauwe zone blijft hierdoor ongewijzigd
Zal aangepast worden in de politieverordening

* Sparrendreef tussen Golf en Boslaan wijzigen van regime
Om de spelers toe te laten hun wagen langer dan 4 uur te parkeren.
Zal aangepast worden in politieverordening

Keuvelhoekschool in Knokke helpt Haïti

In Knokke wil de Keuvelhoekschool de mensen in Haïti aan een nieuwe toekomst helpen. De school heeft zich geëngageerd om door de leerlingen wenskaarten te laten ontwerpen. Een selectie ervan zal gedrukt worden en in een pakketje verkocht worden. De aandachtskaarten kregen vier thema’s: feest, natuur, liefde en solidariteit. Hoe meer kaartjes de mensen mekaar toesturen, hoe meer ze de slachtoffers in Haïti helpen.


Eén pakje met 4 verschillende wenskaarten kost 5 euro. Wil u de actie steunen ? Mail dan naam en adres door naar directie@sint-jansschool.be. De bestelde kaarten worden thuis bezorgd.

De Sportgids Knokke-Heist staat op internet!

Voor alle geïnteresseerden in sport in Knokke-Heist is de Sportgids nu ook te raadplegen via internet. In de sportgids vindt men informatie over het aanbod aan sportinfrastructuur en over de erkende sportverenigingen. De Sportgids kan men bekijken op de website van de gemeente Knokke-Heist: www.knokke-heist.be (kies via bewoners of bezoekers voor VrijeTijd - Sport - Sportgids en klik dan waar er staat 'Klik hier om de Sportgids te downloaden'). Of klik gewoon hier.

Bomen gerooid in de Meerlaan

In de Meerlaan in Knokke zijn met enige vorstvertraging de voorbereidingen gestart voor de geplande werken in de straat. In eerste instantie werden de voorbije dagen vele tientallen bomen gerooid. Binnenkort begint ook het werk aan de nutsleidingen. In een eerste fase wordt gestart met de nutsleidingen onder de voetpaden aan de onpare kant. De renovatie van deze leidingen zal duren tot half maart. Daarna zijn de nutsleidingen aan de andere kant van de straat aan de beurt, tussen de Sportlaan en de ingang van het Cultuurcentrum Scharpoord.

‘Adem’ voor Knokke-Heistse acteur

De Knokke-Heistse acteur Rik Verheye is momenteel druk in de weer met z’n rol in de nieuwe Vlaamse langspeelfilm ‘Adem'. Hij doet dat samen met andere jonge acteertalenten waaronder Stef Aerts en Anemone Valcke. ‘Adem’ vertelt het aangrijpende verhaal van twee mucoviscidose patiënten die een moeizame vriendschap onderhouden tijdens hun opnames in het ziekenhuis. Elk van hen heeft zijn eigen manier om om te gaan met deze slepende ziekte. Het is een verhaal over de drang om te leven en lief te hebben in de wachtkamers van de dood. ‘We zijn al een aantal maanden aan het repeteren', zegt producent Dries Phlypo. ‘ De acteurs, de regisseur en de hele crew zijn daardoor zodanig met elkaar vergroeid dat de opnames heel vlot verlopen.' Het is meteen de eerste langspeelfilm van cineast Hans Van Nuffel, die aan het Rits in Brussel film studeerde en er zijn diploma Audiovisuele Kunsten behaalde. De film wordt volgend jaar in de bioscoop verwacht.

Noodpompen straks niet meer nodig voor de Zwinvaart

Aquafin bevestigt dat er een nieuw pompstation komt aan de Zwinvaart in Westkapelle. Normaal moet het werk in april starten op de plaats waar de Zwinvaart de Natiënlaan kruist. Begin december heeft het gemeentebestuur nog bij hoogdringendheid noodpompen moeten huren bij een abnormaal hoge waterstand. Wegens dat soort toestanden drong de gemeente al lang aan op het installeren van zo'n vast station. Er komt ook een verbindingsleiding tussen het nieuwe pompstation en de Kalvekeetdijk, ter hoogte van de Patrijzenstraat. De omwonenden zullen tijdig van de werken op de hoogte worden gesteld.

Grenscampings vol met stacaravans?

In onze buurgemeente Sluis geeft de nieuwe gemeentelijke beleidsnota Recreatief Verblijf campingeigenaren straks de mogelijkheid om permanent stacaravans te plaatsen. Nu moeten campings met vaste plaatsen of jaarplaatsen nog een bepaald percentage toeristische plekken hebben. De gemeente wil daar van af. Sommigen vrezen dat de West-Zeeuws- Vlaamse kust nu vol zal komen te staan met stacaravans. Die vrees wordt echter ‘ongegrond’ genoemd.

18.1.10

In memory of a legend

De Zuri in Knokke-Heist houdt vrijdag een 'Michael Jackson Tribute Night' met ster-imitators Phil It and Mister Jackson. Het evenement wordt verder opgeluisterd door dj's Nicolas Decoster van de Number One en Yan van de Zuri. Toegang: voorverkoop 20 EUR, add 25 EUR, vip 50 EUR. De eerste 50 die inschrijven via vip@zuri.be krijgen gratis toegang.

Vrijdag 22 januari vanaf 23 uur, Zuri, Zeedijk Albertstrand 510

On Tour Twee in Scharpoord

Vrijdagavond 22 januari kan men in Scharpoord terecht voor 'On Tour Twee' met niemand minder dan de witte soul van Tom Kestens (Lalalover), kleinkunstlegende Kris de Bruyne, singer-songwriter Neeka en de zachte melancholie van Gunther Verspecht (Stash). Samen met muzikanten uit De Laatste Showband o.l.v. Paul Poelmans brengen de artiesten een greep uit het omvangrijke Te Gek!?-repertoire aangevuld met een 'best of' uit eigen werk. De avond wordt gepresenteerd door de meter van Te Gek!?, schrijfster Kristien Hemmerechts. Ze brengt ook passages uit eigen werk.


Te Gek?! is een deel van een project van de plaatselijke Geestelijke Gezondheidszorg (PAAZ afdeling vzw Gezondheidszorg Oostkust, Psychiatrische zorg in de thuissituatie regio Oostkust, Beschut Wonen Oostkust - Dagactiviteitencentrum De Kajuit, Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg Prisma, Psychiatrische zorg in de thuissituatie regio Oostkust) rond beeldvorming ten aanzien van personen met problemen op vlak van geestelijke gezondheid.

www.sad.be - www.demuziekfaktorij.be Spot op Youtube!16 EUR; 55+, studentenkaart: 15 EUR; groep +10 pers., Uitpas, CJP: 13 EUR

Whisky Ontdekkingsreis in Knokke-Heist

De speciaalzaak in Schotse waren Famous Scotland, Lippenslaan 71, organiseert een 'Whisky Ontdekkingsreis' in brasserie Hart van Knokke op het Verweeplein. Dat gebeurt komende zondag 24 januari. Men leert er tussen 14 en 18 uur alles wat men ooit had willen weten over Schotse whisky. De ingang is gratis, belangstellenden voor het proeven van de diverse whisky's kunnen een "proefkaart" kopen van 10 euro, waarmee ze minstens 10 soorten whisky's kunnen degusteren naar keuze. Er zijn ook een paar standjes met info over reizen naar Schotland.

Voor meer info: noel.van.quaethem@telenet.be

Knokke-Heistse scouts in de weer voor jonge Oegandese boeren

De straten van Knokke-Heist werden afgelopen weekend overspoeld door jongens en meisjes met beige scoutshemden. Dit keer was het echter niet één of ander scoutsspel dat hen van de Lippenslaan naar de Bolle en via Westkapelle terug naar hun clublokaal stuurde. De jongeren van het derde leerjaar tot het derde middelbaar waren namelijk op pad voor Vredeseilanden. Onder het motto “boeren verdienen meer” verkochten ze hippe gadgets. De opbrengst gaat naar jongerenboerderijen in Oeganda, waar jongeren geleerd wordt hoe ze efficiënt de grond kunnen bewerken. De jongens en meisjes van de scouts in Knokke haalden ruim 2500 euro op voor het goede doel.

Met XIU-spektakel willen Heistse leerlingen gezien worden

Woensdag 20 januari vraagt de Ter Duinen Campus Heist aandacht voor de veiligheid van de fietsers in het verkeer. Samen met meer dan veertig andere scholen is er die dag XIU. Dat is sms-taal voor 'Ik zie je'. De campagne zet fietsers aan om fluorescerend materiaal te dragen van zodra het fietslicht aan moet. XIU werd in 2008 opgericht. Toen stierven namelijk 8 fietsers in het verkeer omdat 'ze niet gezien werden'. Om de vraag naar verkeersveiligheid kracht bij te zetten zullen de leerlingen van de Heistse school woensdag dansen en zingen. De leerlingenraad, het schoolkoor en de klassen 5 Verzorging en 7 Kinderzorg zijn de voortrekkers van dit initiatief. Woensdag 20 januari wordt gerepeteerd met bijna meer dan 350 leerlingen en medewerkers. Om 9u20 gaat men te voet naar het Heldenplein om de dans op te voeren.

Thuiszorg-Troyka Knokke-Heist, Damme en Blankenberge gaat intensiever samenwerken

Knokke-Heist, Damme en Blankenberge hebben reeds een traditie hebben in samenwerking in de thuiszorg. De afgelopen jaren ondersteunden de drie OCMW’s het Samenwerkingsinitiatief Thuiszorg Oostkust. Met het veranderen van de wetgeving werd gezocht naar een alternatief. Daarbij vonden de OCMW’s het belangrijk om lokaal een sterke samenwerking blijvend te ondersteunen. Dit mondde uit in de oprichting van drie thuiszorgplatforms: Blankenberge, Damme en Knokke-Heist. Dit driespan wil informatie verschaffen, overleg plegen, lokale projecten opstarten en ervaring uitwisselen. Binnen dit platform schuilt een unieke samenwerking tussen twee OCMW’s: Damme en Knokke-Heist hebben de handen in elkaar geslagen door een samenwerkingsverband te sluiten. Dit samenwerkingsverband realiseert zich via een werking die gecoördineerd wordt door één coördinator die voor beide OCMW’s werkt. Deze realisatie is bijzonder. Het thuiszoregplatform Blankenberge wordt dan weer getrokken door een eigen coördinator. Op deze manier wordt de werking van het thuiszorgplatform in elk van de drie gemeentes gegarandeerd. In de nabije toekomst wil deze ‘zorgtroyka’ trouwens nog verdere initiatieven ontwikkelen.

Kamer met Ontbijt mits vergunning

Het nieuwe jaar betekent onder meer ook de start van het nieuwe logiesdecreet. Dat is van groot belang voor mensen die in de badstad een zogeheten Bed & Breakfast uitbaten of willen uitbaten. Ze moeten namelijk over een vergunning moet beschikken. Sinds 1 januari worden deze vergunningen afgeleverd door Toerisme Vlaanderen. Het bekomen van een brandveiligheidsattest is één van de voorwaarden om een vergunning te bekomen. Geïnteresseerden kunnen op woensdag 27 januari terecht op een infonamiddag voor uitbaters van gastenkamers. Uitleg wordt dan gegeven door een vertegenwoordiger van Toerisme Vlaanderen en van de plaatselijke brandweer. De infonamiddag vindt plaats op om 14 uur in de vergaderzaal van Toerisme, Zeedijk-Knokke 660.

Zwaar verlies voor FC Heist

Bij de uitslagen in het weekendvoetbal valt vooral het zware verlies op bij FC Heist. Na de voorbije diepvrieszondagen versloeg FC Knokke in Eerste Provinciale de ploeg van Zedelgem met 2-1. Knokke staat op de tweede plaats in de rangschikking met 35 punten. Dat is 2 punten verwijderd van leider Boezinge. In Derde Provinciale B moest Davo Westende thuis met 1-3 de duimen leggen tegen VVWestkapelle. Veldegem versloeg op eigen terrein de mannen van FC Heist met liefst 7-1. VVW staat bovenaan het klassement met 37 punten. Zandvoorde legt beslag op de 2de plaats met 33 punten. FC Heist staat 13de met 18 punten. In Vierde Provinciale versloeg Zwevezele het bezoekende elftal van Moerkerke met 2-1. Tegen Doomkerke speelde Zeebrugge Zeehaven 1-1 gelijk. Moerkerke staat zesde met 24 punten, en Zeebrugge 11de met 15 punten.

17.1.10

Zeebrugge krijgt opnieuw een Wandelboulevard in Zee

Vlaams minister Hilde Crevits heeft 2 miljoen euro vrijgemaakt voor het verlenging van de bekende Wandeling langs de Westelijke Havendam in Zeebrugge. Bij de aanleg van de havenuitbreiding in de jaren tachtig liep het wandelpad tot voorbij de waterlijn. Maar door verzanding kwam de zeeboulevard droog te liggen. Crevits beloofde zondag een eerste verlenging met vijfhonderd meter. Met deze investering zal de wandeling ook uitzicht krijgen op de havenactiviteiten. In een latere fase zal een tweede verlenging met nog eens vijfhonderd meter volgen.

De Poëzietaxi rijdt in Knokke-Heist

In het kader van RNDZ FOU 'de Maand van de Liefde' rijdt de poëzietaxi op zondag 31 januari in Knokke en op zondag 7 februari in Heist. Terwijl deelnemers vanuit de zachtlederen zitjes van limousines straten en pleinen langs zienschuiven, leest een Liseuse gedichten en verhalen voor. De duur van een ritje met de poëzietaxi is 20 minuten. Men kan trouwens kiezen uit 3 limousines. De blauwgrijze Daimler uit 1969 biedt trouwens ruimte aan zeven passagiers die, gescheiden door een glazen wand, achter in het salon met minibar plaatsnemen. De deelnameprijs bedraagt 5 EUR.

Roemeense dieven opgepakt in Knokke-Heist

De politie in Knokke-Heist heeft 6 Roemeense dieven ingerekend. Het gaat om 4 minderjarigen en 2 meerderjarigen. De zes werden gearresteerd nadat ze een 72-jarige vrouw hadden belaagd. De vrouw gaf de 6 uit schrik vijf euro. Nadien bleek, dat ze 250 euro kwijt was. De jongeren hadden samen 1.700 euro op zak. Ze droegen kledij die nog voorzien was van de winkellabels. Het gerecht vermoedt dat de jongeren een verblijfsplaats hebben in Brussel. De twee meerderjarigen zijn ter beschikking gesteld van de onderzoeksrechter in Brugge. Over de 4 minderjarigen beschikt de jeugdrechter.