20.7.07

Ook veel Knokke-Heistse pendelaars

Elke dag pendelen vele honderden Knokke-Heistenaars naar hun werk. Door de enge verbondenheid van de badstad met toerisme is het vrij normaal dat heel wat mensen met andere specialisaties verder van huis aan de slag. Wie in de haven van Zeebrugge terechtkan is goed af. Maar bijna een kwart van bedienden en arbeiders uit Knokke-Heist moet heel wat verder pendelen. Dat is trouwens voor de hele provincie zo, zegt de federale overheidsdienst Economie. De meeste West-Vlamingen pendelen naar Brussel. Zo'n 56.500 provinciegenoten trekken elke werkdag naar de hoofdstad. Daarna volgen Antwerpen met 40.000 West-Vlaamse pendelaars en Vlaams-Brabant met 23.500 West-Vlaamse werkkrachten. Oost-Vlaanderen krijgt de minste mensen uit onze provincie over de werkvloer, amper 3,8 procent van de pendelaars.

Weinig opvolgers voor boeren in Knokke-Heist

In Knokke-Heist zijn vrijdag de resultaten van de jongste landbouwtelling bekend gemaakt. Daaruit blijkt dat onze kustgemeente nog 109 landbouwbedrijven telt. Twaalf daarvan worden door een vrouw geleid, terwijl 50 vrouwen hun man in het bedrijf bijstaan. De Knokke-Heistse hofsteden stellen in totaal maar 11 personen regelmatig tewerk die geen familie zijn. Daarnaast ook 29 familieleden. Het gaat dus hoofdzakelijk om kleine familiale ondernemingen. In ongeveer de helft van de gevallen betreft het eenmansbedrijven. Slechts 14 boeren zijn momenteel zeker van een opvolger. Er worden in de polders rond de badstad vooral tarwe, suikerbieten, aardappelen en voerdmaïs verbouwd. Verder worden in totaal 5. 900 runderen gekweekt en bijna 9.000 varkens. En er lopen 34.400 kippen in de badstad, ongeveer net zoveel als mensen.


In cijfers staat het zo in de landbouwtelling:

De totale oppervlakte aan cultuurgrond bedraagt 3601 ha, waarvan ongeveer 2600 als bouwland in gebruik is (48 % tarwe, 14 % suikerbieten, 13 % aardappelen, 12 % voedermaïs, 5 % hooiweiden, 4 % vlas), bijna 1000 als grasland en 6,68 als boomgaard (voornamelijk appelen, kersen en pruimen). Sierteelt in serres neemt 111 are in. 76 % van de cultuurgrond is in pacht, de rest in eigendom. Er worden in totaal 5891 runderen gekweekt (verdeeld over 64 bedrijven), 8936 varkens (18 bedrijven), 618 schapen (14) en 171 paarden (24). Er werden meer dan 34 400 kippen geteld, verdeeld over 25 bedrijven.

Op termijn duurder water

Het lijkt er steeds meer op dan een voorspelling van burgemeester Lippens dreigt uit te komen. Jaren geleden al poneerde de burgemeester: "Water wordt straks duurder dan goud". Onlangs nog zei hij, dat een tekort aan water in bepaalde landen een revolutie kan veroorzaken. Het gebrek aan water bleek donderdag ook een grote zorg te zijn van de Europese Commissie. Ons land staat op de lijst van negen landen die almaar meer met watertekorten te kampen hebben. Er wordt vooral veel water gebruikt in de landbouw, in dichtbevolkte stedelijke gebieden en in het toerisme. Dat creëert een onevenwicht tussen de vraag en het natuurlijke aanbod. Minstens 20 procent van het beschikbare water wordt verspild en dat is te veel, vindt Europa. De prijs van drinkwater moet omhoog, zodat de bevolking beseft dat er geen water in overvloed is. Ook Knokke-Heist zal hier niet aan ontsnappen.

Badstad klaar voor Kneistival

Vanaf zondag 22 tot zaterdag 28 juli kan men in Heist weer terecht voor het Kneistival. Ook voor deze 22ste editie werd weer voluit voor diversiteit gegaan. De organisatoren zijn er andermaal in geslaagd om een sterke affiche samen te stellen met Milow, Billie King, Captain Compost, Nailpin, Belpop Bastards, Arid, Dog Eat Dog, Triggerfinger en A Brand. Voor de iets minder jongere generatie is er ondermeer Björn Again, de bekende Britse klonen van Abba. Verder ook Dr. John, de legendarische bluesmuzikant uit New Orleans. Stijn en Daan sluiten de optredens op het Heldenplein af. Op de slotdag verhuist alles naar de tent op het evenementenstrand. Daar zullen dan ondermeer De Fikxes en ’t Hof van Commerce “Large” aantreden. In tegenstelling tot de eerste zes dagen waar alle concerten gratis zijn zal voor deze laatste dag een bescheiden toegangsprijs gevraagd worden.

Meer info over Kneistival

Vrijwilligers in Sincfala

In het Sincfala museum zijn tegenwoordig, naast het reguliere personeel, ook een aantal vrijwilligers werkzaam. Ze helpen de museummedewerkers vooral met het inventariseren van de collectie. Dat gaat van het sorteren van oude schoolboeken en prentbriefkaarten tot het beschrijven en fotograferen van oude liedjesblaadjes. Momenteel helpen ze ook een handje bij de Museumavonden. In september gaan bovendien opnieuw enkele nieuwe vrijwilligers aan de slag. De eerstvolgende museumavonden zijn op de donderdagen 26 juli en 2 en 9 augustus. Telkens van 18 tot 22 uur.


Ook geïnteresseerd in vrijwilligerswerk? Neem dan contact op met Thomas Hoeberigs (Vrijwilligerscentrale gemeente Knokke-Heist) op het nummer 050 630 430.

"Mosselsector dupe van milieuclubs"

De voormalige Sluise burgemeester Jack Asselbergs heeft een oproep gericht aan iedereen die graag mosselen eet. Volgens hem moeten de liefhebbers van mosselen een tegenwicht vormen tegen de milieu-organisaties, "want die maken de mosselsector kapot". Het is aan het publiek om de milieuverenigingen met hun extreme beleid tot de orde te roepen. Asselbergs deed de uitspraak bij de opening van de visserijdagen in het Nederlandse vissersplaatsje Bruinisse.

19.7.07

Ruimte voor zwerfauto's in Knokke-Heist

Precies een week nadat de Belgische Motorhome Club gepleit heeft voor meer parkeerplaats voor zwerfwagens aan de kust is door de Dienst Toerisme in Knokke-Heist een oplossing voorgesteld. Vanaf nu kunnen mobil homes terecht op Camping Holiday langs de Natiënlaan in Knokke. Door de uitbaters van het terrein werd een ruimte verhard waarop plaats is voor 15 dergelijke reiswagens. De zwerfautotoeristen mogen er gebruik maken van alle faciliteiten zoals het sanitair, douches en een speelplaats voor de kinderen. Verder kunnen ze hun chemisch toilet spoelen, vuilnis deponeren en vers water inslaan. Per dag betaalt men voor het plaatsen van een zwerfwagen 15 euro en tijdens de zomer 18 euro. Met de zwerfwagenparking wil Knokke-Heist onder meer het wildparkeren van mobil homes tegengaan. Met name wil men vermijden dat in de toekomst nog mobilhomes bij bosjes het uitzicht in de buurt van het Casino verpesten. Er waren de laatste weken heel wat klachten van omwonenden in dat verband. Ook moet het voorzien van een parkeerplaats voor zwerfwagens het sluikstorten in de badstad helpen verminderen.

Appartement in Knokke voor Sterchele?

Het einde lijkt in zicht voor het getouwtrek rond profspeler Francois Sterchele. Club Brugge zou drie miljoen euro op tafel leggen voor de Luikse topschutter. Daarnaast zou de bekende voetbalist ook een loon van een miljoen euro opstrijken plus het gebruik van een appartement in Knokke. Als alles inderdaad op het lijntje getekend wordt dan heeft de Sterchele meteen een van de zwaarste voetbalcontracten in ons land op zak. Inmiddels heeft Club Brugge zopas een oefenwedstrijd in Cannes met 2-3 gewonnen.

Weer mobiele informanten

Bij het openluchtzwembad De Raan in Heist werden donderdagnamiddag de Mobiele Informanten voorgesteld. Dat zijn de jobstudenten die deze zomer her en der in de badstad folders zullen uitdelen. Ze zijn tevens het aanspreekpunt bij uitstek voor bezoekers die informatie willen over Knokke-Heist. Directeur André Desmidt noemt de mobiele informanten "het wandelend kantoor van toerisme". De zes jobstudenten zijn uitgedost in Scapa shirts. Ze zijn duidelijk te herkennen aan de in het oog springende opdruk "Toerisme". De ervaring uit het verleden heeft inmiddels geleerd dat deze sympathieke vorm van informatieverschaffing niet alleen efficiënt is, maar door het publiek ook bijzonder geapprecieerd wordt.

Meer Grootletterboeken in Scharpoordbieb

Ook mensen die slecht zien kunnen tegenwoordig met gemak in de Bibliotheek van Scharpoord terecht. De keus in de afdeling met grootletterboeken wordt namelijk steeds groter. Heel wat mensen in de badstad hebben moeite om boeken gepubliceerd in een gewoon lettertype te lezen. Om het aanbod van de collectie voor deze mensen zo gevarieerd mogelijk te houden, zijn er onlangs een 40-tal nieuwe grootletterboeken aangekocht.

Zeebrugge in Russische handen?

Zowel bij Forbes in New York als in de Moscow Times circuleerden donderdag geruchten dat de Russische energiegigant Gazprom de LNG Terminal in Zeebrugge wil in handen krijgen. De Moscow Times wijst op een vermoedelijk akkoord tussen de Franse President Nicolas Sarkozy en het Kremlin. Het komt er op neer dat Gazprom stukken wil van het Gaz de France en Suez imperium. Dat moet een soort compensatie zijn voor het feit dat het Franse olieconcern Total een belangrijk aandeel heeft gekregen in het ontwikkelen van het begeerde Russische Shtokman olieveld. Putin had hiervoor groen licht gegeven. De stukken waar het om gaat zijn volgens de Moskouse krant: de Zeebrugse LNG-Terminal en een vloeibare gasterminal van Distrigas in Massachusetts.


Meer hierover in ORO NieuwsMAGAZINE

Inloopdief gevat

De politie van Knokke-Heist heeft een inloopdief kunnen in de kraag vatten. Het gaat om een jongeman van 18 die in een 3-tal huizen diefstallen pleegde. Hij liep gewoon naar binnen als hij ergens een deur zag openstaan. De dader, die de Italiaanse nationaliteit heeft, is alvast niet aan z'n proefstuk. Tot twee maanden geleden verbleef hij in de jeugdgevangenis te Everberg. De politie vermoedt dat de jongeman in aanmerking komt voor nog meer dergelijke diefstallen in de regio.

18.7.07

2006 Goed Jaar voor Verblijfstoerisme

Uit statistieken van de Federale Overheidsdienst Economie die woensdag werden bekend gegeven blijkt dat 2006 een goed jaar was voor het Belgische verblijfstoerisme. Het aantal overnachtingen in ons land steeg van 28,4 miljoen in 2005 naar 29,4 miljoen vorig jaar. Dat zijn er één miljoen meer. Op provinciaal vlak steekt West-Vlaanderen er met 7,7 miljoen overnachtingen bovenuit. Knokke-Heist staat wat het aantal overnachtingen betreft op de 7de plaats in onze provincie. Dat is na Brugge, Oostende, De Haan, Nieuwpoort, Koksijde, Blankenberge en Middelkerke. De badstad telde 295.000 overnachtingen. Met bijna een derde daarvan ging het om buitenlandse toeristen.


Meer info:

Affiche Midsummer Nights

Dinsdag is in de badstad de affiche bekend geworden voor de Midsummer Nights optredens. Dat is het evenement dat op 3 en 4 augustus wordt ingericht door de sportverenigingen in Knokke-Heist. Op die manier willen ze het verlies aan inkomsten compenseren dat ontstaat door de verhuis van het Polé-Polé Beach festival naar Zeebrugge. Op vrijdag 3 augustus zullen de Romeo's en Wolfgang de dienst uitmaken op het Evenementenstrand ter hoogte van het Bosje van Heist. Zaterdagavond 4 augustus is het dan de beurt aan The Crowd, een covergroep uit Geraarsbergen. Disco Amigo en salsaman DJ Pépé zorgen daarna voor nog meer muzikaal vertier. Verder is tijdens het Midsummer Nights gebeuren ook nog een modeshow met strandkleding gepland.

Vanhootegem naar Ramsau

Vanaf donderdag speelt stadsgenoot Nicolas Vanhootegem in de Challenge Tour in Oostenrijk. De Knokke-Heistenaar neemt deel aan de "MAN NO Open" die gespeeld wordt op Golfclub Adamstal in Ramsau. Het gaat om een heuvelachtig parcours met veel vergezichten, maar zwaar voor de deelnemers. Naast Vanhootegem zijn nog een 4-tal Belgen van de partij. De cheque voor de nummer 1 bedraagt 20.800 euro. Het totale prijzengeld beloopt 130.000 euro.

Offshore Challenge

Op 8 en 9 september is voor de kust van Blankenberge, Zeebrugge en Heist-West de Belgian Offshore Challenge te zien. Het is meteen de voorlaatste manche in het Powerboat P1 Wereldkampioenschap. Een megaevenement voor de gemotoriseerde watersport en dat uitgerekend één week na de Formule 1 in Francorchamps. Het evenement zou eerst in Spanje z'n beslag krijgen, maar vormt nu één van de topattracties in de viering van '100 jaar haven'. Ook kan men op vrijdag 7 september voor onze kust reeds de proefvaarten van de vele deelnemers bekijken. Zondag 9 september zullen ook jetski's wedstrijd varen. Deze tuigen zijn normaal aan onze kust niet toegelaten.

Wat met diesel in Zeebrugse ondergrond?

De Brugse rechtbank zal vermoedelijk een expert aanstellen om te bepalen wie verantwoordelijk is voor een afgeknapte leiding bij een benzinestation in Zeebrugge. Daar werd begin mei vastgesteld dat er tussen de 20.000 en 40.000 liter diesel in de ondergrond was gelekt. Een deel van de brandstof kwam ook in het Lisseweegs Vaartje terecht. Onmiddellijk na de vaststelling van het lek, is OVAM en het Brugse stadsbestuur verwittigd. De eigenaar van het tankstation liet de gronden direct afgraven en saneren. De verschillende partijen vragen nu voor de rechtbank in Brugge de aanstelling van een deskundige, die moet achterhalen wie verantwoordelijk is voor een afgeknapte leiding. Die werd ontdekt tijdens de afgravingswerken. De site werd al eens eerder gesaneerd, twee jaar geleden, mogelijks raakte de leiding toen beschadigd. De rechter in Brugge spreekt zich uit op 1 augustus.

Vanavond: Beaubar @ Knokke-Out

Vrouwelijke VIPs leren surfen in Knokke-Heist

Surfers Paradise zet zich donderdag nog maar eens in om sportieve dames duidelijk te maken dat de wondere wereld van de 'boardsporten' helemaal geen mannenbastion is. In samenwerking met het kledingmerk O'Neill komen14 bekende vrouwelijke boegbeelden hun beste surfbenen voorzetten inKnokke-Heist. Het gaat om Joyce De Troch, Ellen Dufour, Leonie Gysel, An Jaspers, Roxane Kalishoek, Anneleen Liégeois, Caren Meynen, Isabelle Nys, Brigitta Callens, Kate Ryan, Joke van de Velde, Elke Vanelderen, Zoë Van Gastel en Zohra. Donderdag om 17u krijgen de VIP-dames allemaal les van Frank Vanleenhove. Inmiddels is surfen trouwens reeds 'in' bij heel wat vrouwen en meisjes in de badstad. Bewijs is alvast Sara DeLille. Deze 27-jarige kunstenares uit Knokke-Heist trotseert reeds 2 jaar de golven bij het strand van Surfers' Paradise. "De golven werken als magneten", zegt ze. "Het geeft echt wel een kick als je erin slaagt met je surfplank bovenop een golf van twee meter te staan en je ziet de andere surfers daar gewoon in het water peddelen. Dan heb je een overwinningsgevoel: ik sta hier twee meter hoog en jullie liggen daar."

Actiegroep tegen circus Cadzand-Bad

De actiegroep 'Wilde Dieren de Tent Uit' blijft proberen in Zeeland circusvoorstellingen met wilde dieren te laten verbieden. Woensdag gaat een brief uit naar de burgemeester van Sluis, omdat volgende week het Staatscircus van Moskou-Holiday neerstrijkt in Cadzand-Bad. Volgens de actiegroep leven de dieren van dat circus in te kleine kooien. Eerder deed 'Wilde Dieren de Tent Uit' ook reeds een beroep op Schouwen-Duiveland om dat circus te weren. Voor het Circus dat in Knokke-Heist z'n tenten heeft opgeslagen zijn er geen klachten. De dieren leven er namelijk in ruimere kooien en het cricus staat verder ook op privé terrein.

17.7.07

Mosselen worden flink duurder

De prijs voor Zeeuwse mosselen gaat vanaf woensdag bij de groothandel met ongeveer een derde naar omhoog. Ook bij ons zal de prijsstijging zich op korte termijn laten voelen. Door de grote vraag naar Zeeuwse mosselen en de beperkte aanvoer, stijgen de inkoopprijzen op de veiling. De Nederlandse mosselhandelaren voelen zich dan ook gedwongen om de verkoopprijs van mosselen te verhogen. "Dat zal met ongeveer een derde zijn, maar het kan ook meer zijn", aldus Jaap Holstein, secretaris van 'de Mosselhandel'. De kwaliteit van de mosselen is dit seizoen goed, maar het aanbod is te laag. "Er is al enige jaren schaarste op de mosselmarkt en dit jaar was op verschillende mosselkweekpercelen de opbrengst lager dan verwacht. Samen met de overheidsbeperkingen veroorzaakte dit een gereduceerde aanvoer". Traditioneel worden bij ons aan de kust extra veel mosselen geserveerd rond de nationale feestdag.

Bibliothecariswissel

In het Bibliotheeknieuws De Link werd dinsdag meegedeeld dat An Cattoor sedert kort aan het roer staat van de Bibliotheek Scharpoord. Ze werkte voorheen als coördinator Podiumkunsten in het Cultuurcentrum. Ruim een jaar geleden slaagde An Cattoor, die inmiddels 47 is, in het examen voor de functie van Diensthoofd Bibliothecaris. Ze volgt in haar nieuwe functie Fons Theerens op die jarenlang bibliothecaris was in de badstad. Hij is inmiddels gepromoveerd tot directeur van de Afdeling Vrijetijd in Knokke-Heist.

Berko op Eerste Kunstbeurs in Shanghai

Een exclusieve kunstgallerij uit Knokke-Heist neemt straks deel aan de eerste Beurs van Fijne Kunst en Juwelen in het Chinese Shanghai. Berko Fine Paintings uit het Zoute werd gesticht in 1976 en omvat inmiddels kunstgallerijen in onder meer Brussel, Parijs en New York. Het bedrijf specialiseert zich vooral in Belgische schilders die leefden en werkten tussen 1750 en 1880. De kunstbeurs gaat op 12 oktober van start in het Shanghai Exhibition Center. Gedurende tien dagen zal de crème de la crème van de schilder- en juwelenkunst te zien zijn. Daaronder ook heel wat kunst uit ons land. Patrick en Viviane Berko uit de badstad zullen voor de gelegenheid schilderijen van de Belgische kunstenaars Franz Verhas en Jean Sala aan het Chinese publiek presenteren. Daarnaast ook doeken van Josse Goossens en Maurice Milliere (Au Casino). Eveneens aan bod komt werk van de Rus Constantin Terechkovitch, die in 1978 in Roquebrune Cap Martin overleed.

Nyamasheke markt

De werkgroep Nyamasheke Knokke-Heist houdt komende zaterdag op de nationale feestdag voor de dertigste keer een Rommelmarkt in de put van het Heldenplein in Heist. Een kleine 180 vrijwilligers staan in voor de verkoop van de ingezamelde goederen. De opbrengst gaat naar ontwikkelingsprojecten waar mensen uit Knokke-Heist en omgeving actief zijn. Vorig jaar bracht deze 'rommelmarkt voor het goede doel' ruim 19.000 euro op. Daarmee werden 22 projecten gesteund. De werkgroep Nyamasheke is in 1978 in Heist ontstaan, toen twee leken Leo Breugelmans en Angelique Lisabeth ontwikkelingshulp gingen bieden in Rwanda. De rommelmarkt van Nyamasheke heeft door zijn jarenlange bestaan ruime bekendheid verworven en is uitgegroeid tot een ware toeristische attractie.

Vee trekt grens over

Veehouders uit onze regio trekken woensdag met hun dieren de grens over. In de Sluise deelgemeente Oostburg wordt namelijk voor de 69ste keer de Stamboekveekeuring gehouden. De veetentoonstelling begon ooit als een ontmoetingsdag voor boeren en veehandelaars. Inmiddels is het uitgegroeid tot een van de grote toeristische evenementen in de regio. Vooral de keuring van Belgisch Wit-Blauw Stamboekvee trekt veel belangstellenden. Dit keer nemen er 84 dieren van 12 eigenaars aan deel.

P&O Ferries breidt capaciteit uit op route Zeebrugge-Hull

Het snel groeiende vrachtvervoer zet P&O Ferries aan om de capaciteit op te drijven. Zo zullen de roroschepen die momenteel de verbinding Zeebrugge-Hull bedienen, vervangen worden door schepen met meer laadruimte. Het laatste jaar nam het vrachtaanbod op de route in kwestie toe met 8 %.

Waarschuwingsbord strand Nieuwvliet

Een stuk strand vlak over de grens is niet veilig. Het strand aan de Verdronken Zwarte Polder bij Nieuwvliet is dinsdag afgezet met borden. Die waarschuwen voor scherven en munitie in het zand. Een aantal badgasten heeft daaraan hun voeten al bezeerd. Het gebied dat is afgezet is 100 bij 200 meter groot. Extra strandwachten zijn ingezet om mensen te waarschuwen en er komen ook Duitstalige bordjes. Vanwege het hoogseizoen en te weinig mankracht worden de scherven en munitie nu nog niet opgeruimd.

Preventiedag Diefstal uit Voertuigen

Zaterdag is de Nationale dag ter preventie van diefstal uit voertuigen. In 2005 zijn er voor West- Vlaanderen meer dan 2900 diefstallen uit voertuigen gekend en nationaal meer dan 78.000. Binnenlandse Zaken blijft daarom acties ontwikkelen ter voorkoming van deze plaag. Deze zomer nemen alle kustgemeenten deel aan een gecoördineerde preventiecampagne op 21 juli. In Knokke-Heist kan men terecht op de stand van het preventieteam op de parking van de Knokkestraat in Heist. Aan deze stand kan iedereen die dit wenst meer informatie krijgen om zich te beveiligen tegen diefstal. Verder zijn er ook twee mobiele teams die zoveel mogelijk bestuurders zullen aanspreken. Goede gewoonten worden beloond en onoplettende burgers krijgen de nieuwe folder met tips ter preventie van ‘diefstal uit voertuigen’ mee. Beloningen zijn er in de vorm van gadgets zoals carglass-bonnen, tomtom-schoudertassen, balpennen, … geschonken door de private partners, de Directie lokale integrale veiligheid en de gemeenten. In het najaar zal dit actiegebied herbezocht worden en is een nationale evaluatie voorzien.


Tip om diefstal uit de wagen te VOORKOMEN

Nieuwe blauwe zone in ventweg Natiënlaan

De ventweg recht tegenover het station van Knokke in de Natiënlaan vanaf de Nieuwstraat tot aan de kroeg Tracks & Travellers is voortaan blauwe zone. De inwoners en tweedeverblijvers in deze zone kunnen in de parkingshop in de Nellenslaan een parkeerkaart aanvragen. Daarmee kunnen ze in hun blauwe zone onbeperkt parkeren. Alle anderen moeten hun parkeerschijf plaatsen en dat telkens voor maximum 4 uur.

16.7.07

Klacht tegen Martini Terrazza in Knokke

In Knokke-Heist wordt door het gemeentebestuur en de politie zwaar getild aan een klacht over de exlusieve loungebar Martini Terrazza wegens vermeende discriminatie. Een zestal koppels uit de badstad mochten zaterdag van de portiers de nieuwe zaak in de Dumortierlaan niet binnen. Onder hen ook gemeentepersoneel. De geweigerden, allen 40-plussers, vermoeden dat ze volgens de portiers niet pasten in het doelpubliek van de zaak, en slecht scoorden vanwege het feit dat ze zich met de fiets verplaatsten in plaats van met een dure sportwagen. "Nu hebben wij duidelijk het gevoel gehad dat wij als Knokke-Heistenaars gediscrimineerd werden in onze eigen gemeente. Wij vinden een dergelijke houding onaanvaardbaar en hebben dan ook bij het Gemeentebestuur officieel klacht ingediend," aldus één van de geweigerden. Ook de politie heeft inmiddels gelijkaardige vaststellingen gedaan. Freddy Vandierendonck die in de politiezone Damme/Knokke-Heist verantwoordelijk is voor Private Veiligheid en de controle van portiers, heeft afgelopen weekend eveneens vastgesteld dat beide buitenwippers van de Martini Terrazza mensen weigerden. "Ik had daar ook bedenkingen bij en ben van plan dat zeer nauwgezet op te volgen" aldus de politieman. De exploitatie van de Martini Terrazza ligt in handen van de 'hippe' Gentse Culture Club. Debby Wilmsen woordvoerder van Bacardi-Martini in Brussel zei vanmorgen: "ik ben in contact met Culture Club om na te gaan wat er gebeurd is zaterdag 14/7. Het is zeker niet de bedoeling dat er mensen geweigerd worden op basis van kleur, leeftijd, kledij, etcetera. Martini Terrazza is toegankelijk voor iedereen". Later verduidelijkte men nog dat de toegang eigenlijk geweigerd werd "omdat de zaak vol zat".

Drukte door fout weer

De deels foute voorspelling van het kustweer en de Fed-Cup zorgden samen voor een vrij druk weekend in de badstad. "Hoewel het weer tot zondagmiddag niet echt mee zat kwamen massaal veel dagjesmensen naar Knokke-Heist", aldus André Desmidt. "De hotels waren zo goed als volzet. Daarbij noteerden we een groeiend aantal Nederlandse en Franse bezoekers", verduidelijkt de toerismedirecteur. Wel is het zo dat de eerste helft van juli als "zeer middelmatig" moet omschreven worden. "Veel minder uitzonderlijk dus dan vorig jaar". "De solden waren wèl succesvol. Maar het strandleven draaide op een zeer laag pitje en de voorsprong die men had opgebouwd in april is reeds lang achterhaald". Afgelopen weekend was het ook tijd voor de eerste zogeheten "valiezenkoers". Positief daaraan is het feit dat er traditioneel veel meer mensen bijkomen dan er vertrekken. Alles is klaar voor het topseizoen in Knokke-Heist. "Maar of dat er komt zal van het weer afhangen" aldus nog André Desmidt.

Algerijnen op heterdaad betrapt

In het weekend heeft de politie in de badstad twee Algerijnen op heterdaad betrapt bij een inbraak in de Piers de Ravenschootlaan. Het duo had allerlei dure zaken buitgemaakt. Toen ze werden ingerekend had een van de mannen het cijferslot van het appartement waar ze aan het inbreken waren nog in de hand. Het parket heeft de aanhouding van beide mannen gevraagd. Men denkt dat ze in aanmerking komen als de daders van nog andere inbraken in onze regio.

Lombaerts doorstaat vuurdoop in Rusland

Knokke-Heistenaar Nicolas Lombaerts stond zondagavond 94 minuten op het veld in z'n eerste en winnende wedstrijd in Sint-Petersburg. De ploeg van trainer Dick Advocaat versloeg het laatstgeklasseerde Rostov met 2-0. Gevolg was dat naaste rivaal Spartak Moskou slechts één nachtje aan de leiding stond in het klassement. Nu is Zenit opnieuw koploper met één punt voorsprong. De zege kwam niet gemakkelijk tot stand. De Argentijnse spits Alejandro Dominguez opende de score in blessuretijd van de eerste helft. Andrej Arsjavin besliste het duel pas in de laatste minuut. Advocaat miste verscheidene spelers, onder wie Fernando Ricksen. Hij liet de 22-jarige Belgische jeugdinternational Nicolas Lombaerts dan ook een hele wedstrijd lang z'n roebels verdienen in het Petrovsky stadion. Even leek het echter mis te gaan voor onze stadsgenoot. Een op Lombaerts uitgelokte fout kon echter door de tegenpartij niet vertaald worden in een doelpunt. Inmiddels liep maandag het gerucht dat Dick Advocaat in november Zenit verlaat en Bondscoach wordt in Australië.

België naar groep 2 op Knokse gravel

Ondanks prima prestaties van Hendler en Wickmayer verloor het Belgische Fed Cup-tennisteam zondag in het Zoute van China. Ons land verdwijnt uit de Wereldgroep en zakt naar groep 2. België was duidelijk de underdog in deze strijd. Na het afzeggen van de beter gerangschikte speelsters Justine Henin, Caroline Maes en Kirsten Flipkens bleven alleen de jongere meisjes over. Na de twee enkelspelen en het afsluitend dubbelspel van zondag op de Knokke Zoute Tennisclub verloor België uiteindelijk in de barrages met 1-4 van China. Niettemin hebben niet alleen kapitein Sabine Appelmans, maar ook het Chinese persagentschap Xinhua, veel lof voor de prestaties van de 17-jarige Yanina Wickmayer en de 14-jarige Tamaryn Hendler op de Knokse gravel. Yanina Wickmayer (WTA 399) verloor in twee sets van Tian-Tian Sun (WTA 124) en de 14-jarige Tamaryn Hendler (ITF juniores 20) kon niet stunten tegen Zi Yan (WTA 171). Ze verloor na een verdienstelijke partij in drie sets. In het dubbelspel waren Aude Vermoezen en Debbrich Feys niet opgewassen tegen Chun-Mei Ji en Sheng-Nan Sun (6-2, 6-1). Zaterdag verloor Debbrich Feys (WTA 386) met 6-4 en 6-2 van Tian-Tian Sun en haalde de 17-jarige Yanina Wickmayer het met 7-5, 7-6 (9/7) van Zi Yan (WTA 171).

Outriggerkampioenschap grootste in Europa

De North Sea Outriggerkano- en surfski-kampioenschappen van afgelopen weekend in Knokke-Heist zijn uitgegroeid tot de grootste wedstrijd in hun soort in Europa. Niet minder dan 60 boten vochten daarbij een uitputtingsslag met vertrek bij Surfers' Paradise. Er waren deelnemers uit Tahiti, de VS, Nieuw Zeeland, Engeland, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Nederland, Italië en…ons eigen land. Een onregelmatige wind zorgde voor een zeer tactische strijd. De grootste vijand bleek echter de zeer sterke vloedstroom te zijn tussen Knokke en Cadzand. Wereldkampioen Martin Budday uit Duitsland bleek opnieuw een maatje te sterk. Toch waren de prestaties van de plaatselijke atleten eveneens opmerkelijk. Danny Dhooghe finishte 5e, Francis Van Biervliet 11de en David Aernoudt 12de.

Uitbaters Openbare Toiletten toch gevonden

Het gemeentebestuur ondervindt de laatste jaren steeds meer problemen om mensen te vinden die de openbare toiletten aan de zeedijk willen uitbaten. Deze zomer openden de openbare wc's aan De Raan in Heist en de Appelzakstraat in het Zoute tijdig hun deuren. De sanitaire installaties naast de strandhulpposten van Duinbergen, het Albertstrand en het Albertplein bleven bij gebrek aan kandidaten echter tot afgelopen weekend dicht. Zopas hebben echter toch 5 uitbaters een contract getekend. Onder hen ook twee mannen, wat vrij ongebruikelijk is. Ze zullen alle 5 over de drie strandposten ingezet worden in een soort van beurtrol. In de toekomst moet een en ander makkelijker verlopen. Vanaf komend seizoen wil de gemeente namelijk her en der langs de zeedijk automatische, zelfreinigende toiletten beschikbaar stellen.

Missen missen Gentse Feesten niet

Kandidaten van de Miss Knokke-Heist wedstrijd gaven zopas acte de présence bij het begin van de Gentse Feesten. Zoals bekend is de hoofdstad van onze buurprovincie opnieuw in de ban van deze traditionele 10-daagse feesten. Zes finalistes van Miss Knokke-Heist 2008 trokken afgelopen weekend dan ook naar de Gentse binnenstad. Claudia Pattist, Melissa Joosten, Sophie Riebbels, Sofie Verleye, Bibiche De Gendt en Céline Pot vertoefden daarbij in het gezelschap van de regerende Miss Knokke-Heist Nathalie Vincent. Onder meer omdat Gent bijzonder veel jonge inwijkelingen uit onze badstad kent slaagden de Missen erin om honderden smsjes achter hun naam te verzamelen.

15.7.07

Cartoonale van start in Knokke-Heist

Zaterdag opende in de Humorhal in Duinbergen het 46ste Internationaal Cartoonfestival Knokke-Heist z'n deuren. Het festival omvat ook de Press Cartoon Belgium, De Nederlandse Inktspotprijs en de overkoepelende BeNe-prijs. De spotprent van Cécile Bertrand werd uit 120 tekeningen gekozen als Press Cartoon Belgium. De cartoonist wist de rit van de overleden Pinochet naar het kerhof, te koppelen aan het gebrek aan respect voor de slachtoffers van zijn regime. De Nederlandse Inktspotprijs werd toegekend aan Willem Bernard Holtrop. De internationale BeNe-prijs was voor cartoonist Steve. De winnaars van het Internationaal Cartoonfestival Knokke-Heist werden eerder reeds bekendgemaakt. Aan de 46ste editie van de internationale wedstrijd namen 933 cartoonisten uit 73 landen deel. Ze zonden samen bijna 3.300 pentekeningen in.


Zoals eerder gemeld won de Italiaan Alessandro Gatto de Gouden Hoed. De Duitser Ari Plikat en de Oekraïner Yuriy Kosobukin kregen respectievelijk de Zilveren en de Bronzen Hoed. De Kazach Igor Kiyko sleepte de Knack Cartoon Award in de wacht. Onze landgenoot Dieter Bevers werd laureaat van de Davidsfondsprijs. Het publiek van de editie 2006 koos de prent van Stefaan Provijn. Hij krijgt de Publieksprijs.