6.10.07

Opnieuw druk weekend verwacht in Knokke-Heist

Vrijdagnamiddag en ook zaterdagmorgen was het behoorlijk druk richting kust. Dat was volgens de Knokke-Heistse toerismedirecteur André Desmidt reeds te merken op de Natiënlaan, de belangrijkste invalsweg naar de badstad. Dankzij een stukje Indian Summer verwacht men de komende uren nog heel wat boekingen voor hotels. Het gaat om reservaties van één of twee nachten. In elk geval waren de weekends in de voorbije maand september bijzonder druk in Knokke-Heist. De toerismedirecteur spreekt over een bezetting van 90 à 95 procent in de hotels. Vorig weekend waren bijna alle hotels in de badstad trouwens volzet vanwege het Vliegerfestival.

Bijdrage reders in Fonds Scheepsjongens verlaagd

Je leest er meer over in ORO NieuwsMAGAZINE

5.10.07

Hardnekkige jonge insluiper ingerekend

In Brugge heeft het parket bij de onderzoeksrechter de aanhouding gevraagd van een 18-jarige man die donderdag is opgepakt na een inbraak in een woning in Knokke-Heist. De gedupeerden konden van de jongeman uit de badstad een goede persoonsbeschrijving geven. Daardoor wist de politie de identiteit van de inbreker snel te achterhalen. Hij is geen onbekende voor het gerecht. De jongeman was nog maar net vrijgelaten uit de jeugdgevangenis van Everberg. Op 20 september werd hij al eens door de correctionele rechtbank veroordeeld voor diefstallen en inbraken.

Geboren, getrouwd, overleden.. in Knokke-Heist

Je leest er HIER meer over.

Nieuwe werkjaar Gezinsbond Knokke van start

Op de bestuursvergadering van de Gezinsbond Knokke werd donderdagavond in Scharpoord officieel door Annie Vandenbussche, na 11 jaar, de fakkel doorgegeven aan de nieuwe voorzitster Anne Bailyu. Het bestuur was voor de gelegenheid uitgedost in nieuwe grasgroene polo’s, al jaren de kleur van de Gezinsbond. Meteen werd ook het jaarprogramma voorgesteld. Hoogtepunten zijn onder meer de Week van de Smaak, Nordic Walking, de boomplantactie voor de nieuwe baby’s, en de “oefenschool voor ouders met tieners”. Volgens voorzitter Anne Bailyu is de Gezinsbond “de meest unieke vereniging in de badstad, omdat er aandacht is voor mensen van nul tot 120 jaar”. Alle activiteiten worden opgenomen in de nieuwsbrief “Bondig”, die drie maal per jaar verschijnt. De nieuwsbrief bevat inmiddels ook de activiteiten van de Gezinsbond in Heist/Duinbergen.

Meer over de Gezinsbond lees je in ORO NieuwsMAGAZINE

Roze Plein heeft Roze Fontein

Vrijdagmorgen kreeg het Roze Plein in Knokke er ook een Roze Fontein bij. Het Roze Plein is de naam die in de badstad in de volksmond gegeven wordt aan het Lichttorenplein dat de voorbije maanden compleet in roze steen werd heraangelegd na de constructie van een parkeerkelder. Rond 10u werd vrijdag een kleurstof toegediend aan het fonteinwater. Het visueel effect is absoluut fenomenaal en trok meteen al heel wat kijklustigen. Het plein is nu compleet afgewerkt. Aan de voorkant van het Lichttorenplein wordt op 25 oktober ook het gloednieuwe kantoor van toerisme in gebruik genomen.

Meer wijkagenten in Knokke-Heist

In Knokke-Heist zijn bij de politie sinds een paar dagen meer en nieuwe wijkagenten aan de slag. In de Stadskrant die eerstdaags in alle bussen wordt verspreid, worden de nu in totaal 14 wijkinspecteurs aan de bevolking voorgesteld. Zij vormen het vertrouwde politiegezicht en aanspreekpunt voor elke buurtbewoner. De wijkinspecteurs zijn er ook om vragen van de buurtbewoners te beantwoorden en hun problemen mee aan te pakken. Het gemeentebestuur moedigt de burgers dan ook aan om meer contact op te nemen met hun wijkinspecteur en minder te aarzelen om het (wijk)commissariaat binnen te stappen.

Wie graag een afspraak maakt met zijn of haar wijkinspecteur, kan het wijkteam Knokke (met inbegrip van het Zoute en Westkapelle) telefonisch bereiken via het nummer 050 619 620. Bewoners van Heist, Duinbergen en Ramskapelle kunnen terecht op het nummer 050 619 670 van het wijkteam Heist.

Verdubbeling aanbod Sociale Woningen

De Sociale Huisvestingsmaatschappij ’t Heist Best heeft plannen bekend gemaakt voor bouwprojecten die het huidige aanbod aan sociale woningen in de badstad meer dan zullen verdubbelen. Een optelsom leert ons dat het gaat om de realisatie van circa 115 woningen en 153 appartementen.

Naast de 26 sociale woningen en een 50-tal appartementen in de nieuwe Heistse wijk Heulebrug worden namelijk ook elders in de badstad sociale projecten voorbereid. In de Hendrik Consciencestraat in Heist werd een bouwvallige woning aangekocht waar 3 appartementen zullen gerealiseerd worden. De uitbreiding van de rioleringen in de dorpskern van Ramskapelle moet de bouw van 40 woningen mogelijk maken. Het wordt een mix van sociale koop- en huurwoningen. In twee zones van het BPA Duinenwater bij het station van Knokke wil de sociale bouwmaatschappij ook 100 appartementen en 40 woningen realiseren. Ten slotte heeft het gemeentebestuur van Knokke-Heist zopas aan t’ Heist Best gevraagd om een voorstel voor sociale woningbouw te formuleren in de Smedenstraat in Knokke. Het gaat om de gemeentegrond gelegen naast de supermarkt en tegenover het sportstadion.


Meer hierover in ORO NieuwsMAGAZINE

Steeds minder vissersvaartuigen

Elk jaar krimpt de zeevisserijvloot aan onze kust verder in. Momenteel zijn er nog 104 vaartuigen in bedrijf aan onze kust. Daarvan hebben er 63 Zeebrugge als thuishaven. Bij het begin van het millenium telde onze vloot nog 128 vissersvaartuigen. De aanhoudende terugval van de vloot is onder meer te wijten aan de vangstbeperkingen en gesubsidieerde sloopacties. De constante vermindering van het aantal vaartuigen brengt volgens deskundigen het voortbestaan van de visserij als autonome sector in ons land in gevaar. In Zeebrugge alleen al is het aantal vissersvaartuigen de laatste dertig jaar met meer dan de helft geslonken. Zo telde men in 1975 in onze kusthaven nog 132 vissersschepen.

Internationale Vogelkijkdagen in Het Zwin

Bezoekers van het Zwin zullen zaterdag en zondag een waaier van trek- en andere vogels kunnen bekijken in het natuurreservaat. Dat gebeurt onder leiding van een deskundige gids. Het gaat om een initiatief van de Provinciedienst Natuur- en Milieueducatie naar aanleiding van de Internationale Vogelkijkdagen. Deelnemers kunnen de vogels vanop de dijk observeren met behulp van telescopen en verrekijkers.


Toegangsprijs Zwin: 6-11 jaar: € 3,20; vanaf 12 jaar: € 5,20; 60+: € 4,40

Blijvend ongeschikte chauffeur weer voor rechter

Een 24-jarige man uit Knokke-Heist, die wegens zijn alcoholisme blijvend lichamelijk ongeschikt verklaard werd voor het verkeer, is weer voor de rechter verschenen. Op 8 mei verklaarde de politierechter hem ongeschikt en legde hem een rijverbod van 2,5 jaar, zes maanden cel en 3.300 euro boete op. Een jaar eerder werd hij op zijn brommer onderschept met 3,47 promille in het bloed. De jongeman liep eerder al veroordelingen op voor rijden onder invloed. Gisteren werd zijn zaak in beroep behandeld voor de correctionele rechtbank. Zijn advocaat verkreeg uitstel tot 5 december om bijkomende stukken in te dienen. De rechter zag geen graten in het uitstel omdat een dergelijke veiligheidsmaatregel onmiddellijk van kracht gaat, ondanks het beroep. Mocht de man in de toekomst zijn probleem overwinnen, kan de maatregel eventueel worden ingetrokken.

4.10.07

Zaha Hadid blijft in het nieuws

De Iraaks-Britse toparchitect Zaha Hadid, die werkt aan de voorbereiding voor het opwaarderen van de stationsomgeving in Heist blijft in het nieuws. Donderdag kreeg ze groen licht voor haar ontwerp van een nieuwe rechtbank in Madrid. Eerder had de 57-jarige Hadid ook een ontwerp ingediend voor het nieuwe Casino Knokke. Momenteel is er nog geen indicatie wanneer precies de plannen in Heist zullen worden gerealiseerd. In het project Coudekercke wordt van Hadid verwacht dat ze de stationsomgeving omtovert tot een parklandschap. Daarbij moet het bestaande stationsgebouw een nieuwe functie krijgen en moeten de oude pastorie en de caféhoeve Boerenhof in het park worden betrokken. Er komt op die plaats ook ruimte voor cultuur- en jeugdrecreatie. Opmerkelijk bij Zaha Hadid is echter, dat ze een van de architecten is die de meeste wedstrijden wint, maar slechts een fractie van haar plannen worden ook daadwerkelijk uitgevoerd.

ICO verdubbelt oppervlakte Bastenaken Terminal

ICO, het havenbedrijf International Car Operators op de Bastenaken Terminal in Zeebrugge, heeft z’n bruikbare oppervlakte verdubbeld. Door deze uitbreiding is de capaciteit toegenomen van 10.000 tot 25.000 voertuigen. De terminal beschikt nu over een totale kaailengte van 600m. De uitbreidingswerken zijn gestart op 15 januari en hebben in totaal 9 maanden geduurd. Bastenaken Terminal is één van de best beveiligde terminals, conform aan de ISPS reglementering. De terminal wordt beveiligd door de nieuwste camera -en alarmsystemen, new jersies en permanente controle door bewakingsagenten. De Bastenaken Terminal concentreert zich meer en meer op de Mitsubishi trafiek. Naast Frankrijk, Benelux, Oostenrijk en Zwitserland, melden zich nu ook Duistland en Oost Europese landen aan om bediend te worden vanuit Zeebrugge. Ook Gefco vertegenwoordigt steeds meer activiteiten. PSA Peugeot Citroën stelde Gefco aan als tussenpersoon voor de import van Peugeot 4007 en Citroën C. Crosser uit Japan. Deze besloten eerder dit jaar om de ICO faciliteiten te gebruiken als belangrijkste Europees centrum. Ook in de toekomst blijft ICO vragende partij om verder uit te breiden, niet enkel op gebied van terminals, maar ook op gebied van Pre Delivery Inspection, scheepsagentuur, douanedeclaratie en expeditie.


Marc Adriansens, Afgevaardigd Bestuurder, en het hele management willen de uitbreiding op een originele manier inhuldigen en organiseren daarom een personeelsfuif waar het management alle werk zal verrichten. Kortom, de werknemers in de watten leggen voor al het harde werk dat ze telkens opnieuw verrichten om ICO te laten groeien tot een groot succes. De Japanse aandeelhouders dragen ook hun steentje bij door hun kookkunsten te laten zien in een “Japanese Corner”.

Fluxys en Elia wisselen patrimoniuminfo uit

Energieminister Marc Verwilghen en staatssecretaris Hervé Jamar hebben donderdag bekend gemaakt dat Fluxys en Elia vanaf nu patrimoniuminfo uitwisselen. De openbare nutsbedrijven hebben in dat verband een protocol ondertekend. Na de gasramp in de zomer van 2004 in Gellingen bleek duidelijk dat er nood was aan een geïntegreerd netwerk met informatie over de aanwezigheid van bovengrondse en ondergrondse installaties via kabels of leidingen.

Wijziging ophaling huisvuil in de rode zone

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist wil de aandacht van de bevolking vestigen op de wijziging van de frequentie waarmee het huisvuil wordt opgehaald in de rode zone. Vanaf 6 oktober is er in de toeristische zone namelijk geen ophaling meer op zaterdag. Dat gebeurt in het laagseizoen enkel op maandag en donderdag. Vanaf de paasvakantie volgend jaar wordt opnieuw overgeschakeld naar 3 ophaaldagen in de rode zone.

Slag om de Schelde Route

Er wordt gewerkt aan het realiseren van een 'Slag om de Schelde'-route. Zo willen Vlaanderen en Zeeland aandacht vragen voor erfgoed uit de Tweede Wereldoorlog in onze regio. Uit onderzoek blijkt dat de route één van de mogelijkheden kan zijn. Het ziet er trouwens naar uit dat het Bevrijdingsmuseum in Ramskapelle en het Zeeuwse oorlogsmuseum Infatuate in Nieuwdorp hoogtepunten kunnen worden in deze nieuwe historische route.

Oud-burgemeester Sluis klaagt over smaad

Oud-burgemeester Ben Straatsma van Sluis-Aardenburg en ambtenaar De Vrieze hebben woensdag een klacht wegens smaad ingediend tegen hun vroegere collega Eduard Corveleijn. Ze vinden dat ze in hun goede naam worden aangetast in het boek 'Vele ambachten maar nauwelijks ongelukken' van Corveleijn. Het voormalige hoofd bestuurszaken Corveleijn noemt Straatsma 'idioot'’ en De Vrieze 'rotte appel'. Ook zou Straatsma zijn best niet hebben gedaan voor Sluis-Aardenburg. Staatsma zegt dat Corveleijn handelt uit rancune.

Eerste Gedeputeerde werkt danig op de lachspieren!

Gratis naar Het Zwin in ruil voor het betalen van de Provinciebelasting op Tweede Verblijven? Kan het nog idioter? Je leest er meer over in ORO NieuwsMAGAZINE.

Soap rond sluisbruggen blijft voortduren

De soap rond het herschilderen van de bruggen van de Vandammesluis in Zeebrugge blijft voortduren. Hetzelfde geldt voor de gigantische hinder voor de verkeersafwikkeling tussen Knokke-Heist en de rest van de kustregio. Voor de rechter in kort geding in Brugge heeft het Vlaamse Gewest woensdag het voortzetten van de onderhoudswerken aan de bruggen van de Zeebrugse Vandammesluis gevorderd. De werken werden op 31 augustus op eenzijdig verzoekschrift stilgelegd omdat ze schade veroorzaken aan de nieuwe wagens in de haven. De rechter doet uitspraak op 17 oktober. Samen met een gerechtsdeskundige zijn de bedrijven en opdrachtgever Vlaams Gewest ondertussen op zoek naar een alternatief, maar evident blijkt dit niet. Ondertussen mogen MBZ en de overheid op de borst slaan. Alle problemen rond de nieuwe sluisbruggen zijn het gevolg van het feit dat bij de bouw van de nieuwe zeesluis de vraag van de inwoners van Zeebrugge om een tunnel te voorzien in plaats van bruggen gewoon werd weggelachen.

Wat de schade door verf betreft. In de jaren 70 deed zich een vergelijkbaar probleem voor in Zeebrugge. Bij het herspuiten van opslagtanks in de voorhaven kwam de verf honderden meters door de wind gedreven onder meer ook op veerboten en personeel van Towsend Car Ferries terecht. De zaak werd toen in der minne geregeld.

Petites vacances à Knokke-le-Zout(e)

Vanaf maandag wordt er gefilmd voor de nieuwe Franse televisiecomedie « Petites vacances à Knokke-le-Zout » (geen Zoute dus). Het gaat om een initiatief van de productiemaatschappij Native ten behoeve van de zender France Deux. In de hoofdrol de comedienne Miou-Miou, de Belgische zanger Arno en Victoria, een presentatrice van TF1. De comedie vertelt het verhaal van een Zwitserse vrouw die, buiten de verwachting van haar man en drie zonen, plots haar rijbewijs behaalt en een lang gekoesterde droom wil realiseren: de zee zien, maar dan wel in "Knokke-le-Zout". Het wordt de eerste film van de Zwitserse realisator Yves Matthey. Hij schreef de tv-film samen met Daniel Vouillamoz.

Franstaligen onderdrukt in onze regio?

Je leest er meer over in ORO NieuwsMAGAZINE

Ter Duinen Campus Heist "Saved by the Bell"

De Ter Duinen Campus Heist doet vrijdag mee aan de actie "Saved by the Bell" en viert meteen de internationale dag van de leerkracht. Vijf oktober is door de UNESCO uitgeroepen tot Internationale dag van de leerkracht. Overal ter wereld willen kinderen en volwassenen leren, overal ter wereld geven leerkrachten het beste van zichzelf. Studio Globo vraagt op deze dag aandacht voor de rol van de leerkracht, wereldwijd. De actie heet “Saved by the bell” (vernoemd naar de Amerikaanse schoolsitcom). Bedoeling is dat wereldwijd om 15u de bel gaat en dat er aandacht besteed wordt aan de millenniumdoelstellingen. Op de Campus Heist wordt in de sportzaal uitleg gegeven over de actie. Daarna wordt in de respectieve klassen een quiz gehouden rond de millenniumdoelstellingen.


Drumband Ceciliaharmonie kampioen in Eerste Afdeling

In de Provinciale wedstrijd in Otegem georganiseerd door Vlamo is de drumband van de Ceciliaharmonie Heist zopas kampioen geworden. De drumband haalde een score van ruim 85 procent. Dat was goed voor de eerste prijs mét onderscheiding. De band stond onder leiding van Dirk Vlaeminck. Ook de tamboer-majoor, Anthony Savels, behaalde met een persoonlijke score van 88% een schitterend resultaat. In 2004 werd de drumband nog nationaal kampioen in tweede afdeling. Dit jaar probeert de Ceciliadrumband uit Heist trouwens opnieuw nationaal kampioen te worden, maar dit keer in eerste afdeling. De wedstrijd is op 21 oktober in Wevelgem. Volgend jaar viert de Heistse harmonie haar 100-jarig bestaan.


Voorinschrijven voor het boek “100 jaar Cecilia Heist”(met naamvermelding in het boek) kan nog tot 15 oktober tegen de prijs van € 20. Bestellen kan via het nummer 0477/336.331 of via onze secretaris: Anne-Mie Latruwe, Koudekerkelaan 14, 8301 Knokke-Heist.

Twee maanden rijverbod voor roodrijden

Een man uit Knokke-Heist heeft zich voor de politierechter moeten verantwoorden voor het negeren van een rood licht aan de Kolvestraat, ter hoogte van het industrieterrein De Blauwe Toren. Hij liet zich vertegenwoordigen door z'n advocate. Uit het onderzoek bleek dat de man tegen een snelheid van 149 kilometer door het rode licht ging, dat toen reeds 2,7 seconden op rood stond. Volgens zijn advocate voelde de man zich onwel en wou hij zo vlug mogelijk thuis zijn om zijn medicatie te nemen. Politierechter Peter Vandamme vond het toch maar een gevaarlijke situatie en gaf de man een boete van 1.100 euro en een rijverbod van twee maanden.

3.10.07

Niet steeds de vos, maar ook de wasbeerhond schuldig?

De nachtelijke aanvallen op neerhofdieren in Knokke-Heist, Zeebrugge en andere plaatsen aan de Oostkust zijn mogelijk niet altijd toe te schrijven aan het werk van vossen. Het blijkt dat ook de wasbeerhond in onze regio is aangekomen.Het dier (Nyctereutes procyonoides), ook wel marterhond genoemd, is een roofdier uit de familie van de hondachtigen. Wasbeerhonden zijn in de jaren '30 in Oost-Europa ontsnapt uit pelsdierboerderijen. In de jaren '50 zijn ze met opzet uitgezet in West-Rusland en verwilderd, om te dienen als nieuw jachtdier. Tot voor kort waren wasberen in ons land bijzonder zeldzaam. Nu zijn ze echter doorgedrongen tot onze Oostkust. De voorbije dagen bereikten ze ook de zee. Met name in Zeebrugge werd bij het Wielingendok één van de dieren gevangen. Men dacht eerst dat het om een vos ging. Katrien Werbrouck, asielbeheerder van het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren in Beernem heeft onze redactie ondertussen laten weten dat het wel degelijk om een wasbeerhond gaat, en niet om een vos.

Groep rond Maurice Lippens haalt slag thuis

De groep rond Maurice Lippens reageerde woensdagavond in een persbericht "verheugd" over de beslissing van de Europese Commissie om de overname van ABN Amro goed te keuren. Fortis moet van de Europese Commissie wel een aantal maatregelen nemen voor vrijwaring van de concurrentiepositie in de zogenaamde 'commercial banking' in Nederland. Het gaat om een aantal desinvesteringen die na de overname moeten gebeuren en die gerelateerd zijn aan specifieke onderdelen van de bedrijfseenheid Nederland van ABN AMRO. "Belangrijke elementen van de desinvestering zijn de voorgestelde verkoop van de Hollandsche Bank Unie N.V (een onafhankelijke zakenbank met een aparte bankvergunning), 13 advieskantoren, twee Corporate Client-afdelingen en de verkoop van het Nederlandse factoringbedrijf IFN Finance B.V.", zo laat Fortis weten. "De omvang van de desinvestering heeft betrekking op ongeveer 10 procent van het door Fortis over te nemen deel van de business unit Nederland wat betreft vermogen, inkomsten en de in eerste instantie verwachte kosten- en batensynergieën", aldus Fortis. "De bijbehorende verwachte herstructureringskosten blijven ongewijzigd ten opzichte van wat op 29 mei werd gepresenteerd. De opgelegde maatregelen hebben geen noemenswaardig effect op de na de overname geplande integratie van Fortis en ABN AMRO", luidt het nog.

Duizendste schip voor LNG-Terminal

Bij de Zeebrugse LNG-terminal van Fluxys is woensdag het duizendste schip met vloeibaar aardgas afgemeerd. Het schip, de Al Thakhira, was geladen met 145.000 kubieke meter LNG uit Qatar. Het is inmiddels ook 20 jaar dat in onze kusthaven vloeibaar aardgas wordt aangevoerd. In die periode werd vanuit de LNG-terminal in de Zeebrugse voorhaven meer dan 70 miljard kubieke meter aardgas in het Europese leidingnet gepompt. Het gebruik van aardgas is de jongste twee decennia verdubbeld. De uitbreiding van de LNG-terminal drong zich volgen Fluxys dan ook op. De jongste jaren werd een vierde LNG-tank gebouwd op het schiereiland van 32 hectare. De tank is 140.000 kubieke meter groot en zal leiden tot een verdubbeling van de uitvoercapaciteit van de installatie tijdens het voorjaar. De terminal zal dan een capaciteit hebben van 9 miljard kubieke meter gas per jaar. De uitbreiding betekende een investering van 165 miljoen euro. Inmiddels heeft Fluxys plannen voor een bijkomende uitbouw. Waar zich nu het natuurreservaat Sterneneiland bevindt in de voorhaven, wil het gasbedrijf zes nieuwe LNG-tanks neerzetten. Het wordt evenwel bijzonder moeilijk om in dat verband compensatie te vinden voor de natuurwaarden die zouden verloren gaan.

Bewoners even geëvacueerd na brand vrachtwagen

In Heist heeft de politie woendagmorgen in de Westkapellestraat een drietal bewoners een tijdje uit hun appartement ontruimd. Oorzaak was een brandende vrachtwagen aan de spoorwegbrug. Aan de brug ter hoogte van de Consciencestraat zijn al een paar weken werken aan de gang. Een vrachtwagen, die geladen was met diesel, vatte plots vuur. Dat zorgde voor een enorme rookontwikkeling. Omdat de hulpdiensten niet wisten of de rook giftig was, en er risico was dat het vuur zou overslaan naar het flatgebouw, werden de omwonenden uit voorzorg een tijdje geëvacueerd. Ook het treinverkeer lag een klein half uur stil.

Duinkerke aapt Zeebrugge na met zeeweg naar Spanje

Nadat vorige maand door Transfennica een zogeheten 'snelweg ter zee' gestart is tussen Zeebrugge en Bilbao wil ook Duinkerke een gelijkaardige verbinding. Het is Norfolkline dat sou instaan voor lijn voor opleggers en containers naar dezelfde Noordspaanse haven. De plannen moeten binnen een half jaar gerealiseerd zijn. Inmiddels hebben de regionale overheid en de Kamer van Koophandel als havenbeheerder financiële steun toegezegd terwijl ook subsidie is aangevraagd uit het Europese Marco Polo programma voor dergelijke 'autowegen over de zee'.

Zaterdag Supercup Volleybal in de Stormmeeuw

Komende zaterdag vindt in sporthal "De Stormmeeuw" in Knokke de jaarlijkse Ligadag en Supercup Volleybal plaats. Vanaf 14.00u wordt het VIP-dorp opengesteld en krijgen alle Liga-ploegen de kans krijgen om zichzelf voor te stellen aan het brede publiek. Om 15.30u start de wedstrijd VC Parky Menen-VC Handelsgids Averbode. De dag wordt afgesloten met de wedstrijd om de Supercup tussen Knack Randstad Roeselare en Noliko Maaseik (start om 20.30u). Volleyteam Knack Randstad Roeselare won de Supercup in 2000-2001, 2004-2005 en 2005-2006. Dit jaar staat opnieuw Noliko Maaseik aan de andere kant van het net. Dit Maaseik kon zich de voorbije weken intens voorbereiden op deze eerste, weliswaar prestige, confrontatie van het nieuwe seizoen. Door slechts rekening te moeten houden met een klein aantal afwezigen van bij de start van de trainingen in augustus heeft trainer Vital Heynen al heel wat kunnen werken rond de automatismen in zijn ploeg. Ook de vele oefenwedstrijden (de eerste tegen Averbode vond reeds plaats op 23 augustus) en de voorbije oefenweek in Polen maakt dat Noliko Maaseik klaar is om een nieuwe gooi te doen naar de Supercup. Zijn opponent Dominique Baeyens had het heel wat moeilijker om zijn ploeg klaar te stomen. Nadat het wachten was tot maandag 17 september om alle spelers aanwezig te hebben kon pas de volgende dag de eerste oefenwedstrijd plaats vinden. Het wordt dus koffiedik kijken om te weten in welke mate Knack Randstad Roeselare klaar is voor de wedstrijd van zaterdag. Hoe belangrijk is het binnen halen van de Supercup ? Dominique Baeyens van Roeselaere zegt: "Indien je de Supercup wint dan wordt dit als een superbelangrijke overwinning op je tegenstrever beschouwd, indien je hem verliest dan spreek je van een oefenwedstrijd in aanloop van het grotere werk later op het seizoen".

Infozittingen voor senioren in "De Vierbote"

Voortaan zal een afgevaardigde van de Seniorenraad elke donderdagmiddag vragen van senioren beantwoorden. Dat zal telkens gebeuren van 14 tot 15.30 uur in het nieuwe ontmoetingscentrum De Vierbote, boven de Post in de Vrièrestraat 26 in Heist. Vanwege de vergrijzing van de bevolking is de Seniorenraad in de badstad een spreekbuis voor meer dan 11. 000 inwoners van Knokke-Heist.

Vernieuwde Beverly Screens heropent zijn deuren

Het bekende Beverly Screens in Knokke heropent vrijdag zijn deuren na een totale vernieuwing. De bioscoop, die reeds 19 jaar toonaangevend is aan de oostkust, sloot de voorbije weken zijn deuren voor een complete aanpassing. De Knokke-Heistse cinema werd trouwens in 2003 bekroond als beste van België. Nu wordt het dus nog een stukje beter. Zo werden alle vier de zalen volledig uitgebroken en voorzien van nieuwe zetels, muurbekleding, belichting en vloerbekleding. Ook het klanksysteem werd gemoderniseerd. De foyer en het interieur kregen een nieuwe kleur. Met deze investering wordt er nieuw leven geblazen in de bioscoop. Ook de website werd volledig vernieuwd. Zo zal het voortaan mogelijk zijn om in te schrijven op de nieuwsbrief en wekelijks het programma te ontvangen. Vanaf nu kunnen klanten ook met betaalkaarten tickets kopen. En ook de programmatie wordt aangepast, met een vaste plaats voor de “cinéclub” waarbij op regelmatige basis een “betere” film geprogrammeerd wordt om de cinefielen op hun wenken te bedienen.

Miljoenen te verdelen van Knokke-Heist tot Maaseik

In de grensstreek van Knokke-Heist tot Maaseik mogen miljoenen verdeeld worden. De Euregio Scheldemond is toe aan de vierde subsidieronde. Tussen nu en 2013 is in totaal 94 miljoen euro aan Europese subsidies beschikbaar. Dat geld is gereserveerd voor grensoverschrijdende projecten. Euregio Scheldemond en het Benelux Middengebied opereren voortaan als Grensregio Vlaanderen-Nederland. Tijdens de startbijeenkomst in Blankenberge stelde Euregiosecretaris Hans de Jonge, dat “naast grensbreed opgezette projecten ook initiatieven met een meer regionaal karakter kunnen betoelaagd worden. Onder meer kom de thema’s kust, toerisme en beveiliging daarbij in beeld. De komende periode wil men veel aandacht besteden aan havenontwikkelingen, logistieke processen, de bio-industrie, de grensoverschrijdende wegenstructuur, de vergrijzing en de leefbaarheid in de kleine kernen. Op economisch gebied staat ook het grensoverschrijdend ondernemen op de agenda. Verder is er veel aandacht voor natuur en landschap, voor culturele samenwerking (musea, theaters) én grensoverschrijdende gezondheidszorg. Ook op het gebied van openbare orde en veiligheid zijn er legio mogelijkheden tot samenwerking.

Lombaerts: "Eén keer scoren tegen Standard"

Nicolas Lombaerts, de voor het Russische Zenit spelende prof met roots in Brugge en Knokke-Heist weet precies wat zijn ploeg donderdag te doen staat. Dan spelen de Russen hun terugwedstrijd tegen Standaard in Luik. Om de poules van de Uefa Cup te bereiken, moeten de Rouches een 3-0 nederlaag uit de heenwedstrijd goedmaken tegen Zenit St-Petersburg. Nicolas Lombaerts weet dat één keer scoren moet volstaan voor St-Petersburg. "Wij komen naar Luik om minstens één keer te scoren. Dan kunnen de boeken dicht." "We mogen de kwalificatie niet meer uit handen geven, of ze nu spelen mét of zonder Jovanovic", aldus Lombaerts. Vrijdag won hij met zijn ploeg nog de topper tegen CSKA Moskou met 2-1. De vader van Nicolas, een Brugs advocaat, woonde de wedstrijd bij met een stel vrienden uit Zeebrugge. Ze zagen inventief voetbalspel en ook hoe Nicolas in de 19de minuut een gele kaart kreeg toebedeeld.

Magritte inspireerde futuristisch nieuw Ter Linden.

Na het afhandelen van een architectuurwedstrijd werd de ontwerpopdracht voor de bouw van een nieuw ziekenhuis in Knokke-Heist zopas toegekend aan de tijdelijke handelsvereniging van AAPROG, Broeckx & Partners en Buro II. Bij het gunnen van de opdracht werd gekozen voor de economisch meest voordelige inschrijving. Daarbij werd gelet op ondermeer de functionaliteit, de duurzaamheid, de bekwaamheid van het team en de prijsgarantie. De opdracht beloopt zo’n 6,6 miljoen euro, BTW niet inbegrepen. Het terrein waarop het ziekenhuis komt is twintig hectaren groot en is gelegen ter hoogte van de Far West. Het nieuwe zorgcentrum omvat een ziekenhuis, revalidatiecentrum, zorghotel, polikliniek, auditoria, publieke evenementenruimte en helihaven. Door het futuristische concept zweeft het ziekenhuis als het ware boven het landschap. In de voetstappen van Casino-ontwerper Holl werd ook voor het nieuwe Ter Linden van de vzw Gezondheidszorg Oostkust werk van Magritte als inspiratiebron gebruikt.

Het ontwerp werd gerealiseerd ...

in samenwerking met: Aaprog bvba medisch-technisch ontwerpconcept, Architectenbureau Boeckx & Partners nv medisch-technisch ontwerpconcept.

Met de medewerking van:Ingenium nv voor technieken,Greisch nv voor stabiliteit,S.C.E.S. nv voor stabiliteit, Daidalos studie bouwfysica (akoestiek, licht, energie, wind), EVR-architecten voor duurzaam bouwen.

Adviseurs:Marleen Wynants als cultuurfilosoof,Van Santen& Associés, Lille (Frankrijk) voor geveltechnologie,

Meer info in verband met de aanbesteding.

Hinder voor havenverkeer

Vanaf vrijdag moet op de grens van Heist-West en Zeebrugge, richting achterhaven, gerekend worden met een omleiding. Infrabel start dan namelijk infrastructuurwerken aan de spoorwegovergang nr. 17 in de Gustave Van Nieuwenhuysestraat in Zeebrugge. Het spoor en het wegdek moeten er vernieuwd worden. De werken zullen duren tot 27 oktober. De Gustave Van Nieuwenhuysestraat wordt voor alle gemotoriseerd verkeer onderbroken ter hoogte van de spoorwegovergang. Het verkeer wordt omgeleid via het Minervaplein en de Kustlaan. De autostelplaats van de firma Sea-Ro blijft steeds bereikbaar.

Planinformatie over de locatie van de werken

2.10.07

Gouverneur wil betere samenwerking aan de kust

De overheden en diensten aan onze kust moeten in de toekomst nog beter samenwerken. Dat was dinsdag de boodschap van de West-Vlaamse gouverneur Paul Breyne bij de opening van het nieuwe werkjaar van de provincieraad. "Als goede huisvader moet iedereen zorg dragen voor de zee. Dat betekent zoveel mogelijk samenwerken", aldus gouverneur Breyne. Hij verwees daarbij naar de vismijnen van Oostende en Brugge, die al jaren in de clinch liggen. De gouverneur deed ook een oproep voor een "leefbare kust" en hij opperde dat het toerisme niet op zijn lauweren mag rusten. "De cultuursector biedt nog veel kansen", besloot Breyne.

Kuo-Lung Heist op Wereldkampioenschap ju-jitsu in Hanau

Dit weekend vindt in het Duitse Hanau het Wereldkampioenschap ju-jitsu plaats voor de -21 en -18-jarigen. Naar goede gewoonte vaardigt ook de Vlaamse Ju-Jitsu Federatie een delegatie af naar de geboortestad van de sprookjesgebroeders Grimm. Door martial arts deskundigen wordt Maxim T’Jonck van Kuo-Lung Heist daarbij aangemerkt als een van de outsiders voor een podiumplaats bij de -18-jarigen. In de categorie -21-jarigen is Giovanni De Vent van de Heistse club één van de medaillekandidaten.

Nog geruime tijd werken in de Sebastiaan Nachtegaelestraat

De werken die momenteel aan de gang zijn in de Sebastiaan Nachtegaelestraat in Knokke zullen nog geruime tijd duren. De werkzaamheden zorgen voor hinder bij de verkeersafhandeling van het rond punt aan de voet van de Lippenslaan. Oorzaak is de vernieuwing van de drinkwatertoevoer door het Gemeentelijk Waterbedrijf tussen het Maurice Lippensplein en de Camille Dececkersstraat. Vanaf 18 oktober starten trouwens ook de rioleringswerkzaamheden in het stuk tussen de Lippenslaan en de Edward Verheyestraat. De afwerking van het wegdek in dit gedeelte begint eind dit jaar. Op dat moment start ook de aanleg van nieuwe riolering in het straatdeel tussen de Edward Verheyestraat en de Albertlaan.

40.000 bezoekers voor vliegerfestival?

Lees er meer over in OROnieuws MAGAZINE

Boek over het ruwe vissersleven

Eind deze maand publiceert de Brugse uitgeverij Vanhaecke het boek "Mijn jeugd en vissersleven" van Fernand Gevaert. De auteur, die in 1932 in Heist geboren werd, vertelt daarbij hoe hij in de periode van 1937 tot 1967 alle stadia van het vissersleven heeft doorlopen. Van scheepsjongen en lichtmatroos werkte hij zich op tot schipper-machinist en uiteindelijk reder van zijn eigen schip: de Zeebrugge 467. Het boek bevat foto's die werden ter beschikking gesteld door het museum van de Zwinstreek Sincfala en het Bundesarchiv in het Duitse Koblenz.

Bergingsbekken Duinbergen bijna klaar

De werkzaamheden aan het bergingsbekken in Duinbergen zijn nagenoeg voltooid. Over zo'n twee weken wordt het bekken in gebruik genomen. Een jaar geleden werden de werken voor het graven van het grote wachtbekken aangevat. De waterplas bevindt zich tussen het station van Duinbergen en de Isabellavaart, en wordt van een rietkraag voorzien. De kosten voor de werkzaamheden worden geraamd op een klein miljoen euro. De aanleg van het bergingsbekken drong zich op in het kader van de sanering van het oppervlaktewater. Het bufferbekken moet in de toekomst ook wateroverlast in de wijken Schildeken, Acht-Meilaan en Logenhoek helpen voorkomen.

Geen tram naar Sluis

Nu burgemeester Lippens heeft aangekondigd geen heil te zien in het doortrekken van de kusttram van Knokke richting Westkapelle is ook de verbinding naar Sluis niet meer in beeld. De grensgemeente heeft trouwens jaren aangedrongen op een dergelijke verbinding. Een woordvoerder van de gemeente Sluis zegt: "Door het grootschalige karakter hebben we het plan voor de kusttram nu voorlopig in de koelkast gezet. In onze ruimtelijke plannen houden we echter wel rekening met de mogelijkheid." Over de tramperikelen in Knokke-Heist wordt trouwens vrijdag overleg gepleegd met De Lijn.

Oceanaslachtoffer was restaurantuitbaatster

De Britse politie heeft dinsdag de identiteit bekend gemaakt van de vrouw die zondagmorgen overboord viel van het cruiseschip Oceana, na een bezoek aan Zeebrugge. Het gaat om de 67 jarige Chinese vrouw Karleen Pang. In Bournmouth baatte ze samen met haar man Chi Ming Pang een bekend Chinees restaurant uit. Ze zette zich regelmatig in voor charitatieve doelen. De lijkschouwing heeft ondertussen uitgewezen dat de onfortuinlijke passagiere om het leven kwam door verwondingen opgelopen door een val van een hoogte van zo'n 30m. De vrouw was zondag in de vroege ochtend door haar echtgenoot voor het laatst gezien in hun hut aan boord van het P&O cruiseschip. De Oceana maakte een tweedaagse reis naar Zeebrugge met 2.272 passagiers aan boord om de opvarenden de kans te geven een bezoek te brengen aan het historische Brugge. Het schip was zaterdagavond weer uit Zeebrugge afgevaren.

Laatste poging tegen ontpoldering bij het Zwin

Tegen de zin van de Vlaamse overheid probeert onze buurprovincie Zeeland nog één keer ontpoldering van Het Zwin en de Hedwigepolder te voorkomen. Een deskundige krijgt een spoedopdracht om na te gaan of het eventueel toch mogelijk is natuurherstelprojecten, die bedoeld zijn voor de Westerschelderegio, buiten het gebied uit te voeren. Dit in verband met het besluit dat de Nederlandse Tweede Kamer binnenkort neemt over de Scheldeverdragen. Een motie over een nieuw onderzoek werd maandag aangenomen in de Staten van Zeeland. De SP, GroenLinks en de PvdA (met uitzondering van de nieuwe Sluise wethouder Maria le Roy) stemden tegen.

1.10.07

Interconnector: nieuwe capaciteit operationeel

De gasleiding Interconnector, die Zeebrugge met Bacton verbindt, kan sinds vandaag 1 oktober, jaarlijks 25,5 miljard kubieke meter gas naar het Verenigd Koninkrijk vervoeren. Dat komt neer op 74 miljoen kubieke meter per dag, in vergelijking met het vorige maximum dat 68 miljoen kubieke meter bedroeg. De werkzaamheden om deze capaciteitsuitbreiding mogelijk te maken werden in Zeebrugge volgens plan afgerond. Het verhogen van het gasvolume wordt mogelijk gemaakt door het toepassen van een grotere persdruk. Zowel Centrica, Eni, RWE als Gazprom hebben alvast een deel van die 2 miljard m3 bijkomende jaarcapaciteit gekocht. De uitbreiding van de capaciteit drong zich op omdat Groot-Brittannië steeds meer afhankelijk wordt van Europees en vooral Russisch gas door de uitputting van de Noordzeereserves.

De Blinckaert brengt jongeren dichter bij poëzie

Wegens het succes beleeft de jeugdpoëziewedstrijd, ingericht door de Marnixring “De Blinckaert”, dit jaar z'n vierde editie in Knokke-Heist. Leerlingen van de derde graad lager onderwijs en de eerste graad middelbaar onderwijs worden aangezet poëzie te schrijven. Beide groepen worden afzonderlijk beoordeeld. Het thema van de wedstrijd is “Een land dichtbij of ver van hier”, en mag zeer ruim geïnterpreteerd worden. Als prijzen zijn er boekenbonnen van €25 tot €100. Tevens krijgen de winnaars hun “poëtisch hoogstandje” op een affiche en postkaart afgedrukt. De geselecteerde gedichten worden tijdens de poëziemaand februari verder nog uitgestald in de bibliotheek. Op de prijsuitreiking, in het C.C. Scharpoord op 30 januari, wordt het werk van de bekroonden voorgedragen. Yevgueni en Frank Degruyter geven de prijsuitreiking een bijzonder kleurtje.

Hoe kan nu worden deelgenomen?


De deelnemer moet schoollopen ofwel in de derde graad lager onderwijs, categorie A, of de eerste graad middelbaar onderwijs, categorie B. Het gedicht is Nederlandstalig, geen groepswerk en heeft als thema “Een land dichtbij of ver van hier”. Dit thema mag zeer ruim geïnterpreteerd worden. De titel wordt het best zelf verzonnen. Het gedicht of de gedichten worden geschreven, getypt of geprint op een kwarto blad met onderaan vermelding van de categorie, de schuilnaam en de geboortedatum van de auteur. Samen met het gedicht wordt een briefomslag, met vermelding van categorie, schuilnaam en geboortedatum, bezorgd met daarin een brief waarop volgende gegevens worden genoteerd; schuilnaam, geboortedatum, naam, voornaam, adres, telefoonnummer, school en leerjaar. Gedicht en envelop met brief met gegevens worden gezonden aan of afgegeven in de Bibliotheek Scharpoord Meerlaan 32 8300 Knokke-Heist. Op de envelop wordt vermeld: poëziewedstrijd. Bij verzending wordt voldoende gefrankeerd!

Uiterste datum van indienen is 8 december 2007. Rond half januari ontvangen de deelnemers bericht. Nadere inlichtingen zijn te bekomen in de Bibliotheek Scharpoord (tel.050.630400). Ook het web kan worden geraadpleegd: bibliotheek.knokke-heist.be

Veel kijklustigen voor het kunstvliegeren

Ondanks het ietwat mindere weer waren er afgelopen weekend toch zo'n 15.000 kijklustigen naar de badstad afgezakt voor het Internationaal Vliegerfestival "Passport to Heaven". Dat werd inmiddels voor de 11de keer gehouden bij het Rubensplein in Knokke. Vanwege de buien konden de eerste vliegers pas zaterdagnamiddag de hemel in. De aantrekkende wind zorgde vervolgens voor heel wat spektakel. Tijdens het tweedaagse festival kon men vliegers uit alle hoeken van de wereld zien. Op het strand voor het casino waren zones gereserveerd voor onder meer acrobatische vliegers, reuzenvliegers, powerkites en kitesurfing. Ook volgend jaar wordt het Vliegerfestival opnieuw eind september georganiseerd. Er is dan meestal meer wind en zeker meer plaats op het strand, aldus de initiatiefnemers.

Onderzoek Oceanaslachtoffer

In de zaak van de vrouw die zondagmorgen overboord viel van het cruiseschip Oceana, na een bezoek aan Zeebrugge, is maandagmorgen een politie-onderzoek gestart. Het onderzoek wordt geleid door Detective Inspector Kath Barnes, van de politie in Hampshire. Verder moet een post mortem onderzoek duidelijk maken hoe de 67-jarige vrouw om het leven is gekomen. De vrouw was in de vroege uren van zondagmorgen voor het laatst aan boord gezien door haar man. Later werd haar lichaam uit zee geborgen door een reddingsboot van de kustwacht. De Oceana lag zaterdag afgemeerd aan de Zweedse kaai in Zeebrugge om de 2.272 cruisevaarders in de gelegenheid te stellen Brugge te bezoeken. Het schip was om 17.15 uit Zeebrugge afgevaren.

Basketdames doen het goed

In Eerste Landelijke trokken de dames van IBS Knokke-Heist afgelopen weekend naar Zolder, een ploeg uit de middenmoot. In een spannende wedstrijd wonnen de kustdames met de stand 40-43. De Knokke-Heistse dames blijven leider in het klasssement met 12 punten. In Eerste Landelijke Mannen ging het minder goed voor IBS. Op verplaatsing moest Knokke-Heist met 69-64 de duimen leggen tegen het lager geklasseerde Roeselare. De herenploeg van IBS staat nu 10de in de rangschikking met 6 punten. In Tweede Provinciale nam Duinbergse het zaterdagavond op tegen Assebroek in het gloednieuwe Laguna Sportcentrum. Duinbergse verloor met 57-67. De ploeg staat nu 10de met 6 punten.

30.9.07

Doelpuntenfestival voor VVWestkapelle

Het was een teleurstellend voetbalweekend voor FC Knokke en FC Heist, maar een regelrecht doelpuntenfestival voor VVWestkapelle. In Eerste Provinciale eindigde de wedstrijd tussen FC Knokke en Koksijde op een 1-4 stand. In de rangschikking staat Knokke met 6 punten op de 10de plaats. In Tweede Provinciale A versloeg Middelkerke de ploeg van Heist met 5-1. FC Heist legt nu beslag op de 8ste plaats in het klassement met 7 punten. In Derde Provinciale B veegde VVWestekapelle op verplaatsing de vloer aan met Lissewege. De eindstand 0-8. Dat brengt Westkapelle op de 4de plaats in de rangschikking met 12 punten. In Vierde Provinciale B tenslotte won lantaarndrager Zeemeeuw Zeebrugge onverwacht van Dudzele met 3-2. St.-Joris versloeg Moerkerke met 4-0. In het klassement staan Moerkerke en Zeebrugge met 3 punten op respectievelijk de 13de en de 14de plaats.

Lippens provoceerde met Waalse vlaggen zegt Vlaams Belang

Het feest van de Franstalige gemeenschap op donderdag 27 september was aanleiding voor Burgemeester Lippens om een politiek statement te maken, zegt het Vlaams Belang. Volgens fractieleider Frank De Smet besliste de burgemeester op eigen houtje, zonder goedkeuring van het Schepencollege, om Knokke-Heist vol te hangen met Waalse vlaggen. "Op zich heeft het Vlaams Belang er geen probleem mee dat de gemeente Knokke-Heist zijn toeristen met een aantal vlaggen op hun feestdag, verwelkomt. Maar 300 Waalse vlaggen uithangen op een moment dat het land in een crisis verkeert en dat Vlaanderen aanstuurt op meer autonomie, lijkt ons een pure provocatie van Burgemeester Lippens. Ik daag U uit om de Vlaamse Leeuwenvlaggen eens te tellen op 11 juli, het zijn er in ieder geval geen 300", aldus nog Frank Desmet. "Blijkbaar gingen er toch enkele Vlaamsgezinde schepenen ook niet akkoord en waren alle vlaggen na één dag reeds verwijderd", aldus nog de mededeling van het Vlaams Belang. De partij zegt het niet langer te nemen "dat één persoon, met name Graaf Lippens, in zijn eentje beslist welke vlaggen op welke dagen zullen uitgehangen worden. Dat hij Tibet genegen is, dat hij voor de eenheid van België is, dat is zijn persoonlijke keuze en men kan er voor of tegen zijn, maar Lippens heeft het recht niet om Knokke-Heist te gebruiken of misbruiken om zijn persoonlijke mening te verkondigen. Daarom zal het Vlaams Belang Knokke-Heist bij de volgende gemeenteraad dan ook vragen om een reglement op te stellen waarin de “vlaggenkwestie” voor eens en voor altijd geregeld wordt en dit met respect voor het Vlaams karakter van onze gemeente".

Werken Marktstraat Heist

Ook de komende maanden moeten men nog met verkeershinder rekenen in de buurt van de Markstraat in Heist. Bij de wegeniswerken tussen de Heistlaan en de Koudekerkelaan wordt in de eerste fase aan de kant van de school een hoofdgasleiding vervangen. Daarna is de aanleg van een tweede riool aan de beurt. Het straatgedeelte tussen de Bondgenotenlaan en de Molenstraat wordt eveneens opgebroken voor nieuwe riolen. In november worden op die plaats de nutsleidingen onder de trottoirs aangelegd. Een maand later volgen de vervanging van de waterleiding met nieuwe aansluitingen, en nieuwe gas- en elektriciteitsleidingen. De bovenafwerking van de straat gebeurt deels in december en deels in januari.

Wereld Natuur Fonds niet weg van Zeeuwse mosselen

De bij ons zo gegeerde Zeeuwse mossel is "een mindere keus om te eten in een restaurant of te kopen in een viswinkel". Dat staat in de viswijzer die het Wereld Natuur Fonds zondag presenteerde. Volgen het WNF brengt vooral het opvissen van mosselzaad in de Waddezee het milieu schade toe. Onterecht, zegt de producentenorganisatie van mosselvissers. Het gaat volgens de organisatie om een natuurlijk product zonder schadelijke gevolgen voor het milieu.


Oordeel zelf over de viswijzer.