9.2.13

Verre Oostendienst Maersk Line niet meer in Zeebrugge

De Deense rederij Maersk Line beperkt het aantal wekelijkse diensten tussen het Verre Oosten en Noord-Europa. Met name wordt de AE9-dienst met de kleinste schepen met vrijwel onmiddellijke ingang gestaakt. De verdwijning van de dienst is vooral voor de haven van Zeebrugge slecht nieuws. Het betekent dat APM Terminals vanaf maart wekelijks slechts één schip meer zal ontvangen. Maersk stopt de dienst omwille van het zwakkere ladingaanbod na het Chinese Nieuwjaar. De rederij bevestigde inmiddels reeds dat de AE9 niet in zijn huidige vorm hervat zal worden omdat de capaciteit vanaf juli al verhoogd wordt door de komst van nieuwe recordschepen met een capaciteit van 18.270 standaardlaadkisten.

Anti-pest-tweedaagse bij MAKZ

In de Middenschool en Atheneum MAKZ in Knokke-Heist werd de eerste helft van het schooljaar afgesloten met een anti-pest-tweedaagse. Leerlingen bouwden een anti-pestmuur, speelden teamversterkende spelletjes en wisselden vriendschapsbandjes uit. Ook dansten de leerlingen de ‘move tegen pesten’. Verder waren er klasgesprekken, workshops en een filmvoorstelling rond het thema. Al deze activiteiten kaderden in het anti-pestplan van de school. Het geheel diende om de leerlingen duidelijk te maken dat pesten echt niet kan in de MAKZ. De anti-pest-tweedaagse werd afgesloten met een foto op de speelplaats.

Grootscheepse politiecontrole in Knokke-Heist

Langs beide kanten van de Elizabetlaan in Heist-West werd vrijdagnamiddag een grootscheepse controle gehouden door de lokale politie versterkt door studenten aan de Westvlaamse Politieschool. Deze controle gebeurde in het kader van de afsluiting van het luik verkeer van de opleiding "Agent van politie' voor aspirant-inspecteur van de Westvlaamse Politieschool. Iedere bestuurder werd aan een alcohol- en drugscontrole onderworpen. Verder werd een volledige controle van de boorddocumenten en de technische eisen van het voertuig uitgevoerd. De verkeersactie werd in hoofdzaak gehouden in kader van een leermoment voor de aspiranten-inspecteur van de Westvlaamse Politieschool. Het was de eerste maal dat deze inspecteurs in opleiding een verkeersactie in de praktijk meemaakten. Ook op andere invalswegen van en naar Zeebrugge werd gecontroleerd. Zowel personenauto’s als vrachtwagens werden tegen gehouden. Op de Elizabetlaan in Knokke-Heist waren er veertig politiemensen ingeschakeld, waarvan 15 van het korps uit de badstad. Het waren de aspirant-inspecteurs en hoofdinspecteurs die de eigenlijke controle uitvoerden.

Nieuw prinsenpaar carnaval in Duinenkind

In Duinbergen hebben de leerkrachten van Vrije Basisschool Duinenkind een verkiezing gehouden voor prins en prinses carnaval 2013. De deskundige jury had het niet gemakkelijk want velen kwamen in aanmerking voor de felbegeerde beker. Alle kinderen waren origineel verkleed, daarbij ging het van holbewoners, Mickey-Mouse en ridders tot tijgers, Kuifje, en heksen … Ze waren allemaal te zien op de speelplaats van de school. Uiteindelijk mocht Baptiste zich prins en Nell prinses carnaval 2013 van de vrije basisschool Duinbergen noemen.

8.2.13

Taghazoute nieuw medisch beautycentrum

In het Zoute heeft een gloednieuw beautycentrum zijn deuren geopend. Het centrum is gevestigd in een prestigieus complex in de Sparrendreef. De zaak kreeg de naam “Taghazoute” mee. Dat is een woordcombinatie van enerzijds de geboortestad van de vader van  zaakvoerster Mina Fegrouche en anderzijds de mondainste wijk van de badplaats. Een team biedt naast de klassieke schoonheidsbehandelingen ook medische pedicure, podologie en LED-behandelingen. Dokter François Alamigon, esthetisch geneesheer en voordien actief in gerenommeerde hospitalen in Parijs fungeert als vaste arts van het centrum. Hij staat in voor Botox-behandeling, medische peeling en diverse schoonheidsingrepen.

100 dagenfuif Illuminate

Op zaterdag 9 maart organiseren de laatstejaarsleerlingen van het Lyceum in Knokke en OLVO Heist de 100 dagenfuif “Illuminate”. Het is meteen de 6de editie van de afscheidsfuif van de laatstejaars van beide scholen. Het feest krijgt z’n beslag in de groene loods achter de Aldi (Knokke). De line-up bestaat uit: DJ Jasper & DJ Arno, DJ Wowie (Summerdance), DJ Andy (Dino's Knokke, Summerdance), Les Mecs (Tomorrowland, Lollipop Beach Festival) en Sam De Bruyn (Studio Brussel, Sound Of Sam) 

Tickets zijn verkrijgbaar bij Jann Ric, Dino's, T'verzet en De Marge (Knokke) of Sam (Heist) of bij de laatstejaars leerlingen van OLVO Heist of het Sint-Jozefslyceum voor € 6. Tickets aan de deur kosten € 8 of € 7 met CJP

Doppen inzamelen voor geleidehonden

Sinds vorig schooljaar zamelen de leerlingen van de gemeentelijke basisschool Het Anker in Heist dopjes in voor het Belgisch Centrum voor Geleidehonden. Met de opbrengst (€ 0,22 per kg) helpen ze de opleiding van blindengeleidehonden financieren en krijgen visueel gehandicapte personen cursussen waarin ze leren omgaan met hun trouwe viervoeter. Als bedanking kregen de leerlingen van het 2de en 3de leerjaar van de school zopas bezoek van Kris Vangramberen met z’n blindengeleidehond Gwenny. Hij vertelde over hoe het als visueel gehandicapte is om in onze samenleving te functioneren. Daaruit bleek hoe belangrijk de hond wel is voor een blinde of slechtziende. Met de hulp van z’n hond kan hij zelfstandig leven en zich op een veilige manier in het verkeer begeven. De directie van het Anker hoopt dat ze met hun bijdrage ook andere scholen en verenigingen zullen inspireren om een gelijkaardige inzamelactie op touw te zetten. Alle dopjes van plastic verpakkingen van water, frisdrank, melk en fruitsap komen in aanmerking. Een gespecialiseerd bedrijf verwerkt de doppen tot duurzame paletten. Op die manier krijgt afval een nieuw leven. Het milieu wordt er beter van èn blindengeleidehonden krijgen de nodige opleiding.

Belgacom TV aborteert Duitse zenders

Nadat Telenet eerder de Britse TV-zenders uit het basispakket haalde, nadat de kabelaar eerst de prijs nog optrok, is nu Belgacom Tv aan zet. Bij deze distributeur verdwijnen straks de Duitse publieke omroepen ARD en ZDF uit het aanbod. Ook kijkers in Knokke-Heist reageerden al ontgoocheld en overwegen een overstap naar een andere aanbieder. Voor velen zal dat TV-Vlaanderen zijn. Dat betekent ook meer satellietschotels in het straatbeeld. Goed dat Europa die vrije ontvangst van tv-beelden garandeert. In het zenderpakket van KNP Snow zitten de Duitse publieke omroepen evenmin, maar wèl de BBC. Trouwens men kan ook zonder satellietschotel of kabelaar helemaal legaal de Britse, Duitse, Italiaanse, Amerikaanse, Hondurese, Chinese en honderden Verweggistanese tv-omroepen gratis op het tv-scherm zetten, maar dat weten de meeste mensen niet…

Dixie Danercoer “Beyond the Challenge”

Inner Wheel Knokke-Heist Oostkust organiseert traditiegetrouw elk jaar een fundraising activiteit ten voordele van haar sociale doelen. Dit jaar verwelkomen de dames als gastspreker niemand minder dan Dixie Dansecoer. Deze voordracht wordt gehouden op donderdag 21 februari 2013 om 20 uur in het Kusttheater ’t Colisée in de Kerkstraat 27 te Blankenberge. De Belgische poolreizigers Dixie Dansercoer en Sam Deltour hebben het wereldrecord gebroken van de langste niet-bevoorrade en niet-gemotoriseerde expeditie op Antarctica. Dixie en Sam braken dit record tijdens hun grensverleggende Antarctica ICE expeditie in Oost-Antarctica, het laatste nog nooit geëxploreerde gebied op deze planeet. Na 70 intensieve dagen op het ijs, hebben beide poolreizigers een afstand afgelegd van maar liefst 4.829,4 km. Tot op vandaag is deze afstand nog nooit zonder bevoorrading afgelegd tijdens een expeditie op Antarctica. 

Kaarten kosten 25 euro / persoon, inclusief receptie nadien, en zijn te verkrijgen bij de leden van Inner Wheel of via annickdebaets@skynet.

Prentbriefkaarten stille getuigen van het toeristisch kustverleden

Zopas is het nieuwste nummer verschenen van het tijdschrift 'De Grote Rede' uitgegeven door het “Vlaams Instituut voor de Zee”. In dit nummer onder meer een bijdrage over de prentbriefkaarten aan onze kust. De briefkaart zag het levenslicht in Wenen in 1869. Met de ontwikkeling van de techniek werden later ook prentbriefkaarten zeer populair. Vanaf de belle époque vervulden ze een belangrijke maatschappelijke rol, met name voor het kusttoerisme. Het bruisende toeristische leven aan zee was dan ook een ideale afzetmarkt en toeristen maakten er dankbaar gebruik van. Ze zonden de prentbriefkaarten graag naar het thuisfront. Prentbriefkaarten zijn in diverse opzichten interessante documenten. Ze zijn niet alleen voorzien van een illustratie die een venster biedt op de tijd van toen. Ze hebben ook een handgeschreven tekstgedeelte dat soms boeiende informatie bevat over het leven in de badplaatsen van Knokke tot De Panne. Over de geschiedenis van de prentbriefkaarten aan onze kust kun je HIER meer lezen.

Uitslag tekenwedstrijd carnaval bekend

Tekenwedstrijden voor de jeugd in het kader van het traditionele Carnaval werden in Heist al georganiseerd sedert de beginjaren ‘60. De laatste 20 jaar gebeurt dat in samenwerking met de lokale scholen en moeten de deelnemende klassen een groepswerk indienen. Het thema dit jaar was “Sprookjes en Carnaval”. Dat Carnaval in Heist nog steeds springlevend is bewijst de grote belangstelling voor deze wedstrijd: Niet minder dan 977 kinderen uit 61 klassen namen aan de wedstrijd deel. Winnaar werd klas 1b (1ste leerjaar) uit Olvo, onder begeleiding van juf Sylvia Vandierendonck die een carnavaleske interpretatie maakte van de Bremer Stadsmuzikanten" van Grimm. Alle ingediende werken zijn nog de hele krokusvakantie te bewonderen in de Graaf d’Ursellaan en op het Heldenplein.

Volledige uitslag:

Cat. A (Kleuterklassen)
1.         De Vonk (Tina Verheye)
2.         2de en 3de kleuter van Windekind (Ann Cherlet)
3.         3de kleuters en 1ste leerjaar van Duinenkind (Fien Sleutjes)

Cat. B (1ste en 2de leerjaar)
1.         Klas 1B van Olvo Heist (Sylvia Vendierendonck) HOOFDPRIJS
2.         1ste leerjaar van Windekind (Stephanie Decuypere)
3.         Klas R 1-2 van OLVO Ramskapelle (Roos Lambrecht)

Cat. C (3de en 4de leerjaar)
1.         OLVO (Annie Puype)
2.         3de van Duinenkind (Annie Goethals)
3.         Klas 4A van de Heilig Hartschool (Cindy Demon)

Cat.D (5de en 6de leerjaar)
1.         Klas 5B van OLVO (Francis Ghyssaert)
2.         5de en 6de leerjaar van OLVO Ramskapelle (Elke Calliauw)
3.         5de leerjaar van Duinenkind (Isabelle Verstraete)

Vragen rond duurzaam visserijbeleid

Reders en vissers in Knokke-Heist, Zeebrugge en Oostende stellen zich vragen over de praktische invulling van het besluit van het Europees parlement om de visserij duurzamer te maken. Een meerderheid van de afgevaardigden stemde voor voorstellen die theoretisch de visbestanden tegen 2020 moeten herstellen. Europa wil paal en perk stellen aan de overbevissing. Ook het teruggooien van ongewenste vis, de zogeheten "discards", moet ophouden. Europa wil dat de plannen deel gaan uitmaken van het nieuwe visserijbeleid in de Unie. Dat gaat het huidige Gemeenschappelijk Visserijbeleid uit 2002 vervangen. Ondanks het huidige visserijbeleid is bijna 70 procent van de Europese visbestanden overbevist, zegt de Europese Commissie in Brussel.

Marlène de Wouters in de praatstoel bij Cas Goossens

Cas Goossens heeft op zondag 10 februari van 10 tot 12 uur in Antique Café in de Lippenslaan een spraakmakende ontmoeting met Marlène de Wouters. Hij praat met haar over het verleden, heden en de toekomst en over haar nauwe band met Knokke-Heist. Na de start in 1989 van de Vlaamse commerciële televisie (VTM) werd Marlène al snel één van de belangrijke televisiepresentatrices van Vlaanderen. Ze is geliefd bij het publiek vanwege haar inlevingsvermogen, kennis van zaken, betrouwbaarheid en spontaniteit. Door de jaren heen verwierf ze het imago van professionele vakvrouw en integere interviewster en moderator, die er niet voor terugdeinst omstreden onderwerpen aan te pakken. Marlène werd 5 keer beloond met een Gouden oog, de Belgische publieksprijs, iets wat geen enkele vrouwelijke presentatrice haar nadeed. Marlène presenteerde de afgelopen 16 jaar een aanzienlijke reeks van verschillende talkshows en discussieprogramma’s. Opmerkelijk daarbij is de eenvoud waarmee zij tijdens haar interviews telkens het vertrouwen van haar gasten weet te winnen, ongeacht hun status, achtergrond of nationaliteit. 

Zondag 10 februari: Antique Café € 8 / € 6 Uitpas, CJP / € 7 +55 Inclusief gratis drankje Reservatie: CC Scharpoord, T 050 630 430

Verlichte avondstoet dinsdag in Heist

Na de grootste stoet van West-Vlaanderen nu zondag nemen zowat alle grote praalwagens ook deel aan de verlichte avondstoet op dinsdagavond 12 februari. Om 19.30 uur vertrekt de feeërieke optocht van uit de Bondgenotenlaan. Om 21.30 uur wordt ter hoogte van de grote markt in Heist een spectaculair vuurwerk afgeschoten en gooit Prins Yves I babelutten en ballen naar de kinderen. Verder heeft tot slot de symbolische verbranding plaats van Prins Carnaval. Daarna is er tot in de vroege uurtjes carnavalviering in de Heistse straten en herbergen. 

Parcours avondstoet: Bondgenotenlaan – Westkapellestraat – Noordstraat - Pannenstraat - Knokkestraat – Kursaalstraat – Bondgenotenlaan – Koudekerkelaan

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist vind je HIER

Politie Knokke-Heist rekent schaamteloze autozwendelaar in

Een tiental mensen die in 2012 hun wagen verkochten, kregen criminelen over de vloer die betaalden met een valse cheque en nadien snel de wagen doorverkochten. Nadat één verdachte was opgepakt zette een kompaan de oplichtingspraktijk verder. De wagen van deze 36-jarige landgenoot uit het Antwerpse werd echter enkele dagen geleden door de ANPR-camera’s in Knokke-Heist opgemerkt. De politie in de badstad reageerde snel en kon de wagen onderscheppen en de inzittenden oppakken. De verdachte gaf een valse identiteit op in een poging te ontsnappen. Zijn echte identiteitskaart had hij verborgen in z'n kous. De verdachte is ondertussen voorgeleid bij onderzoeksrechter Poppe in Gent en onder aanhoudingsmandaat geplaatst. Momenteel wordt onderzocht voor welke feiten de verdachte nog in aanmerking kan komen. Hij heeft trouwens al een fiks palmares opgebouwd. Zo kocht hij onder een valse naam onder meer wagens aan in o.a. Aalter, Wuustwezel en Mettet. Het ging meestal om duurdere wagens zoals een Mercedes ML, BMW X5,… met een waarde boven de 40 000 euro. De slachtoffers uit Wuustwezel waren erin geslaagd dankzij het GPS-systeem hun ‘verkochte’ wagen te traceren en terug te krijgen. De dader stuurde achteraf de boorddocumenten terug naar de eigenaars met een briefje dat ze ‘gewonnen’ hadden ‘en daarom de papieren terugkregen’ en dat het ‘niets persoonlijks’ was. Het parket vraagt eventuele andere slachtoffers zich kenbaar te maken. 

Slachtoffers die hun wagen verkocht hebben en een valse bankcheque gekregen hebben op naam van o.a. Eric Debie, Dirk De Belder, Patrick van de Peer en Patrick Thielemans (allemaal valse namen die de dader gebruikte) mogen contact opnemen met de Dienst diefstallen van de federale gerechtelijke politie Gent op het nummer 09/ 237 37 66. De verdachte verplaatste zich sinds 16 december 2012 met een Range Rover of één van de wagens die hij via oplichting verkregen had.

Bibliotheek in maart weekje dicht

De hoofdbibliotheek in Scharpoord te Knokke en de filialen van Heist en Westkapelle zullen uitzonderlijk gesloten zijn vanaf maandag 18 maart tot zaterdag 23 maart. Enkel de leeszaal van de hoofdbibliotheek blijft toegankelijk. Het provinciale automatiseringssysteem waar de bibliotheek gebruik van maakt, krijgt in die periode een grondige update met als gevolg dat er onmogelijk materialen kunnen uitgeleend worden. De boodschap is dus: tijdig uitgeleende materialen terug binnen te brengen en jezelf voorzien van voldoende lees-, kijk- en luistermateriaal om deze sluitingsweek te overbruggen.

Vijfde Rock Verzet in aantocht

In Knokke-Heist organiseert Jeugdclub ’t Verzet op zaterdag 23 februari de vijfde uitgave van ‘Rock Verzet’. Het is meteen de eerste editie op de nieuwe locatie. Het jeugdcentrum in Duinenwater wordt voor één avond omgedoopt tot een metalcore meeting met voor ieder wat wils. Met Rock Verzet wil de jeugdclub een platform bieden aan de rock scène in de badstad. Ook wil men beginnende lokale groepen de kans bieden om op te treden in eigen streek. Van eigen bodem staan straks Shiva’s Embrace en Always Fallen op het podium. Net als vorig jaar wordt ook internationaal talent verwelkomd. Dit keer spelen er twee bands uit de Verenigde Staten: Born of Osiris en After the Burial. Daarnaast ook Monuments en The Haarp Machine, aangespoeld uit Groot-Brittannië. 

Rock Verzet, Site Duinenwater, zaterdag 23 februari. Deuren 18u. Eerste band om 18.30u. Voorverkoop tickets: 13 euro bij FNAC, Night Shop Sam, Jann Ric & Jeugdclub ’t Verzet. Ledenprijs voorverkoop 7 euro.

7.2.13

Aanleg parkeerkelder bij de Zeedijk Duinbergen

Vanaf maandag 11 februari wordt gestart met de rioleringswerkzaamheden ter hoogte van de bouwwerf van de voormalige residentie Cap Horn. Die bevindt zich op de hoek van de Anemonenlaan en Zeedijk in Duinbergen.  Aansluitend zullen ook de nutsleidingen verplaatst worden. Het kruispunt Anemonenlaan/ Patriottenstraat/ Zeedijk zal bijgevolg afgesloten worden voor het verkeer. Een en ander is het gevolg van een bouwproject van POC Partners nv. Deze project- en bouwpromotor heeft namelijk van de gemeente de ondergrond gekocht van het plein gelegen aan de Anemonenlaan, Patriottenstraat en Zeedijk Duinbergen om er een ondergrondse parking voor een appartementsgebouw te realiseren. Het verplaatsen van alle nutsleidingen en rioleringen gebeurt op kosten van de projectontwikkelaar. Het kruispunt Anemonenlaan/ Patriottenstraat/ Zeedijk zal bijgevolg geruime tijd afgesloten worden voor het verkeer. Dit houdt verder in dat in de volgende straten tweerichtingsverkeer wordt ingevoerd: op de Zeedijk tussen Parkstraat en Anemonenlaan, tussen Zeegrasstraat en Anemonenlaan en tussen Zeegrasstraat en Anemonenlaan.

Bereikbaarheid

De Patriottenstraat zal bereikbaar blijven via de Zeegrasstraat. VVW Heist blijft toegankelijk via de Parkstraat. Het wegrijden zal in de richting van de Parkstraat mogelijk zijn. De duur van de rioleringswerkzaamheden wordt geschat op 3 tot 4 weken. Ook het verplaatsen van de nutsleidingen wordt geraamd op 3 tot 4 weken. Naar aanleiding van de Mountainbike Beach Challenge zullen tegen 3 maart 2013 alle putten opgevuld zijn en steenslagverharding aanbracht zijn. Het is de bedoeling dat het kruispunt uiterlijk tegen de paasvakantie terug wordt opengesteld.

Na voltooiing van alle funderings- en kelderwerkzaamheden, zal er een toplaag aangelegd worden zodat de Baloise Belgium Tour van woensdag 22 mei, een wielerwedstrijd met nationale TV-uitstraling, geen hinder ondervindt van de werkzaamheden.  Het bovenplein zal uiteindelijk afgewerkt worden met een kunstwerk.

Zwaar ongeval langs Westkapellestraat

Donderdagmorgen even over 7 heeft zich langs de Westkapellestraat in Knokke-Heist een zwaar ongeval voorgedaan. Dat gebeurde ter hoogte van de Isabellavaart. Een  bestuurder uit Heist is er richting Knokke met z’n Peugot 206 tegen een boom terecht gekomen en vervolgens in de gracht. De chauffeur zou tijdens een hagelbui van z'n rijweg zijn afgeweken en is in kritieke toestand naar het ziekenhuis overgebracht. Mogelijk heeft gladheid een rol gespeeld. Het parket heeft inmiddels een onderzoek ingesteld naar de omstandigheden van het ongeluk. Door het ongeval bleef de Westkapellestraat een tijd lang afgesloten voor het verkeer.

Het licht gaat niet direct uit in Knokke-Heist

De overheid heeft een ontwerplijst klaar met gemeenten die als eerste worden afgeschakeld van het stroomnet als er een elektriciteitstekort dreigt in onze provincie. Knokke-Heist, Zeebrugge, Brugge en Damme komen alvast niet op de lijst voor. Wel op de federale ontwerplijst staan gemeenten zoals Beernem, Deerlijk, Gistel, Heule, Hooglede, Ichtegem, Jabbeke, Koekelare, Kuurne, Lichtervelde, Meulebeke, Middelkerke, Nieuwpoort, Oostkamp, Oudenburg, Stene, Tielt, Torhout, Waregem, Zedelgem en Zwevezele. Het afschakelplan treedt trouwens pas in actie nadat bij stroomtekort eerst andere maatregelen worden genomen.

2012 was druk jaar voor het Rode Kruis

De Rode Kruis afdeling Knokke-Heist heeft tijdens een samenzijn de balans opgemaakt van 2012. Daaruit blijkt dat het een druk jaar geworden is. Het in gebruik nemen van een mobiele hulppost maakte het ook een zeer uitzonderlijke periode. De 33 medewerkers hebben zich verder zo’n 1750 uren vrijwillig ingezet om meer dan 60 preventieve diensten waar te nemen. De afdeling is dan ook dringend op zoek naar extra vrijwilligers om in de toekomst het stijgend aantal verzoeken tot eerste hulpbijstand aan te kunnen. Ook met het aantal bloedgiftes ging het fors in stijgende lijn. Liefst 12 procent meer in vergelijking met 2011. Dit is in grote mate te danken aan de vernieuwende aanpak van Isabelle Boudens en haar ploeg. De afdeling hoopt dat de aangepaste wetgeving in verband met recuperatieverlof bij bloeddonaties in de toekomst het cijfer niet weer naar beneden zal halen. Door het Rode Kruis Knokke-Heist werden zopas ook 4 eretekens uitgereikt aan verdienstelijke vrijwilligers:  

Lief Rammelo: Zilveren medaille voor 10 jaar vrijwilligers bij de Rode Kruis Zorgbib. 
Isabelle Boudens: 2 de Zilveren baretten op zilveren medaille voor 20 jaar vrijwilligerswerk bij de Rode Kruis Hulpdienst. 
Dominique Beernaert: 2 de Zilveren baretten op zilveren medaille voor 20 jaar vrijwilligerswerk bij de Rode Kruis Hulpdienst. 
Anne Leterme: 1ste gouden baret op de gouden medaille voor 30 jaar vrijwilligerswerk bij de Rode Kruis bloedcollecte.

Scholierencarnaval

Net voor de start van het Krokusverlof slaat ook bij de scholen in Knokke-Heist de Carnavalsgekte toe. Vrijdag mogen zo in de Margaretaschool de kinderen van de peuterklas tot het zesde leerjaar verkleed naar de klas komen. In de namiddag wordt er eerst in de school gevierd, maar wel zonder confetti. Daarna gaat een Carnavalsstoet onder politiebegeleiding even de straat op. Ook in de Keuvelhoekschool werd de voorbije dagen gewerkt aan een praalwagen. Vrijdag gaat ook daar een stoet uit vanaf de school tot aan de kliniek en terug. Na de stoet zorgt de Ouderraad voor een pannenkoekenbak op de speelplaats.

Jonge scholieren beleven oorlogstaferelen in Knokke-Heist

Leerlingen uit het derde leerjaar van de basisschool Duinenkind kwamen zopas oog in oog te staan met de Tweede Wereldoorlog. Dat was het geval bij een bezoek aan het For Freedom museum in Ramskapelle. Dat gebeurde in het kader van de wero-lessen over de wereldoorlogen. In het museum beleefden de scholieren de bevrijding van de Zwinstreek uit oogpunt van de soldaten uit de Tweede Wereldoorlog. De kinderen bleken erg onder de indruk van de verhalen die door de gids uit de doeken gedaan werden en door de waarheidsgetrouwe oorlogstaferelen en decors. Daarna was er nog een bezoek aan het binnenplein met loodsen waar legervoertuigen stonden. De scholieren keken onder meer op van een kleine Duitse duikboot en een bommenwerper die er stonden.

Gemeente legt gratis quizbus in

Knokke-Heist legt een bus in naar de Slimste Gemeente quiz voor supporters van Elke en Bernard Kreps. Op woensdagavond 20 februari nemen vader en dochter Kreps onder leiding van burgemeester Lippens deel aan de nieuwe quiz van het productiehuis Woestijnvis. Enkele supporters kunnen gratis met de bus mee naar Studio 100 in Londerzeel. De bus vertrekt om 16 u op de parking van Scharpoord. Er wordt een tussenstop gemaakt in Gent om Elke Kreps en enkele collega studenten op te pikken. De bedoeling is om rond 22.30u terug in Knokke-Heist te arriveren. Wie zin heeft om de opnames bij te wonen kan contact opnemen met communicatie@knokke-heist.be Het aantal plaatsen is beperkt. Wie niet bij de gelukkigen is, kan nog altijd op 19 maart op Vier zien of het Knokke-Heistse team al dan niet de dagfinale heeft gehaald.

Akkoord bij DD Trans

Na een moeilijke onderhandelingsperiode zijn in Zeebrugge vakbonden en directie van het transportbedrijf DD Trans tot een akkoord gekomen over het afvloeien van 41 arbeiders. De vakbonden gaan het akkoord nu bespreken met hun achterban. In de uitgewerkt overeenkomst staan alvast een brugpensioenregeling, een extra vergoeding voor vrijwillige vertrekkers en een regeling omtrent outplacement. Het is omdat de transportactiviteiten al ruim 4 jaar niet meer rendabel waren dat het bedrijf besliste zich in de toekomst vooral toe te spitsen op regionaal vervoer.

Herstel vorstputten wegdek

De combinatie van vorst, zout en smeltwater heeft er voor gezorgd dat ook in Knokke-Heist het wegdek van een aantal straten te kampen heeft met zware beschadigingen. De dienst Openbaar Domein heeft momenteel 53 putten op gemeentelijke wegen en 20 exemplaren op Gewestwegen geregistreerd en gefotografeerd. Nu vrijdag gaat in Heist een aannemer bij hoogdringendheid aan de slag om de gevaarlijkste putten met warme asfalt te herstellen. Dat is onder meer het geval in de Onderwijsstraat, Felix Timmermanstraat, Noordstraat, de Vrièrestraat, de Knokkestraat en de Koudekerkelaan.

Sleutelbeen gebroken in Duinenwater zwembad

In het nieuwe zwembad van Sportoase in Knokke-Heist heeft een vrouw uit de badstad een sleutelbeen gebroken. Dat gebeurde tijdens de afdaling in een waterglijbaan. In het verleden waren er al problemen voor met een andere glijbaan in het zwemcomplex. Dit keer zou het volgens de uitbaters echter om een puur ongeval gaan dat niks te maken heeft met het concept van de glijbaan. Uit onderzoek blijkt dat de dame de glijbaan normaal heeft gebruikt, maar bij een beweging haar sleutelbeen heeft gebroken. Voor alle glijbanen zijn trouwens de nodige veiligheidscertificaten uitgereikt.

6.2.13

Aanstelling Carnavalprins

Zaterdag krijgt in Heist de officiële aanstelling z’n beslag van Carnavalprins Yves en z’n roosje Jessica. De ceremonie wordt gehouden in de raadzaal van het stadhuis om 16u. Het gebeuren wordt opgeluisterd door het Thebaanse trompettenensemble Intrada en de carnavalband "Two of a Kind". Gastpresentator is dit jaar Heistenaar Frans Vandenbussche, in de volksmond beter gekend als Franstje de Facteur. Na de aanstelling wordt in Ravelingen een drink aangeboden.

Politieraad zone Damme/Knokke-Heist geïnstalleerd

Als gevolg van de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2012  vond in het stadhuis van Heist de installatievergadering plaats van de politieraad van de politiezone Damme/Knokke-Heist. De volgende mandatarissen, ambtenaren en politiemensen zetelen in de raad voor de legislatuur 2013-2018:

Van rechtswege:
·        Burgemeester van Knokke-Heist, Graaf Leopold Lippens (voorzitter)
·        Burgemeester van Damme, Dirk Bisschop

Politieraadsleden (vertegenwoordigers stad Damme):
·        Veerle DOSSCHE ·        Lutgart (Lut) FOCKEDEY ·        Jean-Pierre LAMOTE ·        Jozef (Jos) MILLECAM

Politieraadsleden (vertegenwoordigers gemeente Knokke-Heist):
·        Olivier BODYN ·        Piet DE GROOTE ·        Hugo DE PLECKER ·        Daniël DE VLAMYNCK ·        Luc DIELTIENS ·        Veronique ENGELRELST ·        Luc LIERMAN ·        Anne MAERTENS ·        Anne VERVARCKE-PATTYN ·        Ingrid REUBENS ·        Sabine VAN DE SOMPELE (Van de Sompele) ·        Julie VERBOUW ·        Maxim WILLEMS

Korpschef
·        Etienne STOCKX, hoofdcommissaris van politie

Secretaris politiecollege en politieraad
·        Stefan LANCKRIET, adviseur

Bijzondere rekenplichtige
·        Tom GEVAERT

Gewijzigd parcours carnavalstoet in Heist

Door het slechte weer van de voorbije weken was het voor de aannemer niet meer mogelijk om het wegdek van de Hermans Lybaertstraat nog berijdbaar te maken tegen zondag 10 februari. De carnavalstoet op zondag zal bijgevolg het volgende licht gewijzigde parcours volgen: Koudekerkelaan - Bondgenotenlaan - Kursaalstraat - Knokkestraat - Moefe - Pannenstraat – Oversteek Elizabetlaan - Elizabetlaan (Zuidkant) - Graaf d'Ursellaan – Elizabetlaan (Noordkant) – HEISTLAAN (i.p.v. Hermans Lybaertstraat).

Nacht van de Sport 2013

Op zaterdag 23 februari wordt in het Casino Knokke de 19de Nacht van de Sport gehouden. De avond begint om 17.45u met de uitreiking van de sporttrofeeën in de Magrittezaal. Dan worden de namen bekend gemaakt van de sportvrouw, sportman, sportclub, beloftevolle jongere en jeugdploeg van 2012. Om 19.45 uur start de eigenlijke Nacht van de Sport met banket, sport en show. Het gaat opnieuw om een schitterend programma. Het sportieve luik omvat een optreden van de Belgisch kampioenen Twirling en spectaculaire acts van de Nederlander Boy Looijen in een rhonrad en cyrwheel. De presentatie tijdens de hele avond is in handen van Virginie Claes (Miss België 2006) en Noémie Happart (Miss België 2013). Na het banket is er een live-optreden van Smokin’Hot uit Knokke-Heist. Met hits uit de jaren 70, 80, 90 en 2000 neemt leadzangeres Nathalie Van Praet de aanwezigen mee op een swingend avontuur vol ambiance en dansplezier. De afterparty is in handen van DJ Nicolas De Coster. 

Kaarten reserveren bij de Sportdienst van Knokke-Heist, Edward Verheyestraat 14 of bel. 050 630.480 of 0475 75.76.00. (€ 55 per persoon, kaarten te verkrijgen tot 19 februari 2013)

Parkeerplan voor drukker Cadzand-Bad

Tegen komend seizoen wil Sluis in onze buurbadplaats Cadzand-Bad vergund en betaald parkeren invoeren. Dagjesmensen die het strand bezoeken, worden naar de drie grote parkeerplaatsen aan de rand van het dorp verwezen. In het dorp zelf geldt betaald parkeren in de seizoensmaanden tot eind september. In de woonwijken wordt vergund parkeren ingevoerd voor bewoners, huurders van vakantiehuizen en -appartementen, en winkelpersoneel. Door de bouwactiviteiten van onder meer de Compagnie Het Zoute wordt het voortdurend drukker in de badplaats. Met het nieuwe parkeerplan wil de gemeente eventuele problemen voor zijn. Ondernemers en bewoners uit het dorp staan niet te springen over de nieuwe regels.

Werken Waterstraat Knokke-Heist

In januari waren er in opdracht van Eandis kabel- en sleufwerken voorzien in de Waterstraat tussen de Westkapellestraat en de Noordwatergangdreef. Door de slechte weersomstandigheden zijn deze werken uitgesteld en verschoven naar donderdag 7 februari. Er zal vanaf morgen op de plaats van de werken enkel nog plaatselijk verkeer toegelaten zijn. Er wordt een omleiding via de Spelemanstraat voorzien. De werken zullen maximaal 1 maand duren.

Wandelpad Lapscheurse Gat

Er komt in onze regio mogelijk een alternatieve grensoversteek, te vergelijken met die bij de Internationale Dijk in Knokke-Heist. Westtoer, dat het wandelnetwerk Zwin realiseert, heeft namelijk ook plannen voor een recreatieve verbinding ter hoogte van het Lapscheurse Gat op de grens met Nederland. De kostprijs wordt geraamd op hoogstens 180.000 euro. Door deze verbinding zou een lusvormige wandelroute worden gecreëerd die ook de Blauwe Sluis zou ontsluiten. Tussen 1746 en 1843 regelde de Blauwe Sluis de afwatering van de polders in onze regio. Na de afsluiting van het Lapscheurse Gat werd de afwateringsfunctie overgenomen door het Leopoldkanaal.  Om de wandelroute te realiseren moet Stad Damme zo’n 1.200 vierkante meter grond aankopen.

Hommage aan de Zangeres zonder Naam

Op vrijdag 8 februari om 20.30 uur organiseert het Cultuurcentrum Knokke-Heist in samenwerking met het Davidsfonds en vtbKultuur de muziektheater-monoloog “Mijn pappie is enkel een foto”. Acteur Frank Cools brengt in de schouwburg van het Cultuurcentrum een bitterzoete en gevoelige hommage aan De Zangeres Zonder Naam. Een voorstelling over miserie maar verpakt in meezingers van een onwaarschijnlijke lichtheid. Van "Mexiiiiiiiiicoooo" tot “’t Was aan de Costa del Sol, tingelingeling!” Reservatie verplicht.

De grens over voor wonen en boterkoeken

Bijna een jaar nadat de Stichting Zeeuws & Vlaanderen haar charmeoffensief lanceerde, blijft de stroom van landgenoten aanhouden die zich over de grens vestigen. De plaatsen die meest in trek waren bij de Vlamingen zijn Sluis, Sas van Gent, Oostburg, Hulst en Aardenburg. In 2011 mocht Sluis 170 landgenoten verwelkomen en vorig jaar waren dat er 177. Veel van hen zijn afkomstig uit Knokke-Heist. En het einde lijkt nog niet in zicht. De huizen die onze landgenoten kopen over de grens zijn trouwens evenredig verdeeld over alle prijscategorieën én type woningen. Er wordt gekocht ondanks het feit dat het verwerven van een banklening in Nederland meestal een ware martelgang is!! Naast de prijzen en kwaliteit van de huizen zijn volgens de Stichting ook de rust en uitgestrektheid van het Nederlandse platteland een grote troef. Bovendien ligt de regio slechts op een boogscheut verwijderd van Vlaamse centra zoals Knokke-Heist en Brugge. Steeds meer Vlamingen hebben dus duidelijk de weg gevonden naar Zeeuws-Vlaanderen. Op zondagochtend zien we echter vooral een omgekeerde beweging: dan steken Vlamingen én Nederlanders samen de grens over om verse boterkoeken en pistolets bij de bakker in Knokke-Heist of een andere grensgemeente te halen (die zijn op veel plaatsen in Nederland namelijk op zondag gesloten).

Veel deelnemers Carnavaltekenwedstrijd in Knokke-Heist

Naar jaarlijkse gewoonte werd de voorbije weken weer een Teken-en schilderwedstrijd gehouden in het kader van het traditionele Heistse Carnaval. Thema was dit keer “Carnaval in Sprookjes” en dat was klaarblijkelijk een prima inspiratiebron. Niet minder dan 977 kinderen uit 61 klassen namen deel aan de wedstrijd. Al deze kunstwerken worden vanaf vrijdag 8 februari tentoongesteld langs de Graaf d’Ursellaan en op het Heldenplein in Heist waar ze gedurende de hele krokusvakantie te bewonderen zijn. Wie de winnende tekening heeft gepleegd wordt vrijdag bekend gemaakt.

5.2.13

Verjongingskuur voor Zwinvlakte van start

Na jarenlange voorbereiding zijn in Knokke-Heist zopas de grote graafwerken in de Zwinvlakte gestart. In kader van het Europese LIFE+ natuurproject ZTAR zal het Agentschap voor Natuur en Bos de komende maanden de broedvogeleilanden herstellen en het schor in de bestaande Zwinvlakte verjongen. De broedvogeleilanden kenden hun ontstaan in de jaren 50 van de vorige eeuw. Na een dijkdoorbraak had men dringend zand nodig dat men haalde uit het Zwin. Graaf Léon Lippens zag de mogelijkheid om meteen ook eilanden voor vogels te maken. Ruim 30 jaar lang oefenden deze eilanden, omringd door zout zeewater, dan ook een sterke aantrekkingskracht uit op talrijke vogels die er kwamen broeden, voedsel zoeken, overwinteren en slapen. Sinds de tweede helft van de jaren 1990 kampt het Zwin echter met verzanding en komt er te weinig zeewater binnen. Hierdoor verloren de eilanden een belangrijk deel van hun aantrekkingskracht voor vogels. De kleppenstuw die voldoende water verzekerde rond de eilanden, blijkt niet langer succesvol. De vogelpopulatie ging er dan ook sterk achteruit. In kader van het Europese natuurproject ZTAR worden dit voorjaar opnieuw eilanden gerealiseerd die nieuwe kansen moeten bieden aan tal van vogels zoals de kokmeeuw, visdief en kluut. Er wordt ook een nieuwe stuw geplaatst die ervoor zal zorgen dat er steeds voldoende zeewater rond de vogeleilanden aanwezig is. Omdat het voorziene zeewater bij elk eb niet telkens zou wegvloeien, worden er ook enkele geulen gedempt, zodat de aan- en afvoer van zeewater enkel via de stuw gebeurt. Naast het herstel van de eilanden zelf, wordt er in de noordoostelijke hoek van het Zwin, nabij de monding van de Zwingeul, een 8-tal hectare afgeplagd door het verwijderen van de voedselrijke bovenlaag. Deze werken gebeuren met het oog op het herstel van de originele plantenrijkdom. Momenteel is er immers een dominantie van één plantensoort in dit deel van het Zwin: strandkweek. Door het plaggen wordt de zone ‘verjongd’ en kan het slik evolueren naar een soortenrijk schor met onder andere lamsoor, de bekende ‘Zwinneblomme’. De werkzaamheden zijn deze week gestart en zullen hoogstwaarschijnlijk pas in het najaar 2013 afgewerkt worden. In de broed- en toeristische periode worden de werken stilgelegd. Het Zwin blijft open voor het publiek. 

Op zondag 17 maart 2013 is er een infowandeling, waarbij de werken in het kader van ZTAR worden toegelicht door het Agentschap voor Natuur en Bos. Afspraak om 10 uur aan de 5 vlaggenmasten, Graaf Léon Lippensdreef te Knokke. Iedereen is van harte welkom!

Verbinding Zeebrugge-Rostock

De haven van Zeebrugge heeft dankzij via Finnlines een nieuwe verbinding met Noord-Duitsland. De haven van Rostock maakt vanaf nu deel uit van de wekelijkse route Kotka-Zeebrugge-Bilbao van Finnlines. De rederij wil met de nieuwe wekelijkse verbinding een veiliger, milieuvriendelijker en economisch aantrekkelijker alternatief bieden voor het wegtransport tussen Duitsland, de Benelux en Noord-Spanje. Nu de haven van Rostock aan de dienst is toegevoegd, betekent dat voor Zeebrugge een nieuwe verbinding met Noord-Duitsland. Op deze route varen drie nieuwe combined container/roll-on/roll-off schepen (conro) van Finnlines. De rotatie is als volgt: Rostock (vrijdag 16:00) - Zeebrugge (zondag 06:00 - vertrek 13:00) - Bilbao (dinsdag 08:00). “Met de lijndienst tussen Rostock, Zeebrugge en Bilbao wil Finnlines een meer veilige, meer economische en meer milieuvriendelijk alternatief bieden voor de landroute”, zegt rederijvoorzitter Uwe Bakosch.

Willy Claes Quartet in Scharpoord

Het Willy Claes Quartet met Willy Claes (piano), Herman Vanspauwen (klarinet, saxofoon), Peter Verhaegen (contrabas), Carlo Willems (marimba, vibrafoon, slagwerk) en Jacques Raymond & Ingriani (zang) stellen op donderdag 7 februari om 14.30 uur in het Cultuurcentrum in Knokke-Heist een ontroerend en grappig muziekprogramma samen dat de tijd even doet stilstaan. Wat vroeger mooi was, mag zeker niet vergeten worden. Een gelegenheid om in je muzikaal geheugen de plekjes te ontdekken die je al jaren verloren waande.

Jeugdpoëziewedstrijd

Uiteindelijk zijn in Knokke-Heist voor het lager onderwijs Helen Derudder en voor het secundair Bert Meire winnaars geworden van de jaarlijkse Jeugdpoëziewedstrijd van Marnixring De Blinckaert. Op de proclamatieavond werden hun gedichten “Te” en “Kwart voor acht” door pianist Simon De Cuyper op muziek gezet en ook live gezongen.  De jury werd trouwens bedolven onder een berg van meer dan 750 inzendingen over het opgelegde gedichtenthema “Te”.  Voordrachtkunstenaar Frank Adam las de gedichten van 18 laureaten voor. Hij werd daarbij muzikaal ondersteund door de jonge celliste Clémence Clarisse, terwijl Hannelore Bedert op de piano en gitaar voor een lyrisch intermezzo zorgde.

Winnaarslijst 

Lagere school
9. Feline Beausaert                  Niet perfect
8. Djuna Verleye                      Hoe zijn?
7. Dante Provoost                    6 december
6. Zoë Zutterman                     Veel te veel
5. Kaltrina Thaqi                       Oorlog
4. Joni De Graeve                    Te lang gezwegen
3. Jonathan Dhoop                    Ik wil normaal zijn
2. Anouk Sys                           Te alleen
1. Helen Derudder                     Te

Middelbare school
9. Jara De Graeve                    Verbroken band
8. Annabelle Alheidary               Te
7. Yenca De Baene                   Te vindt zijn tweede woord wel
6. Sarah Van Den Bruaene         Tevreden
5. Febe De Scheemaecker         Afscheid
4. Korneel Defieuw                    Apocalyps
3. Lune Rosseel                        Lentedag
2. Dylan Vander Plancken          Te Rome
1. Bert Meire                             Kwart voor acht     

Nieuwe patrouillevaartuigen

Een scheepswerf in het Franse Boulogne-sur-Mer gaat voor de Belgische marine twee kustpatrouilleschepen bouwen. Met een contract ter waarde van 26,6 miljoen euro bleef de werf een flink stuk onder de geraamde 34 miljoen. De 52 meter lange schepen zullen worden ingezet voor patrouillemissies, bewakingsoperaties, ordehandhaving, speurwerk en reddingsoperaties. Hun belangrijkste werkterrein wordt de Noordzee en de exclusieve economische zone voor de Vlaamse kust. De schepen zouden over twee jaar klaar zijn.

Gebrek aan speelpleinmonitoren

Tijdens de krokusvakantie kampt men in Knokke-Heist met een gebrek aan speelpleinmonitoren. Daardoor blijft Speelplein ’t Plein in de Smedenstraat 125 (bij de jeugdlokalen van FOS Albatros) uitzonderlijk gesloten in die periode. De 6- tot 12- jarigen die graag zouden deelnemen aan activiteiten van de gemeentelijke speelpleinwerking moeten zich dus naar De Korenbloem in de Breedveertien 25 in Heist begeven. Speelplein De Blekker in de gemeentelijke basisschool De Vonk in de Van Steenestraat is wel open maar enkel voor kleuters. De voor- en naopvang voor Vakantieplus zal uitzonderlijk plaats vinden in het Jeugd- en Kunstencentrum De Marge in de Edward Verheyestraat. De krokusvakantie is traditiegetrouw de moeilijkste periode om monitoren aan te werven. De gemeentelijke jeugddienst vermoedt dat o.a. carnaval, de KSJ show, skireizen en de lessen die gewoon doorlopen in de hoge scholen en universiteiten, de belangrijkste oorzaken zijn dat zo weinig jongeren zich kandidaat stellen voor deze nochtans goed betaald vakantiejob.

Sven Nys morgen in Maldegem

Sven Nys die zopas z’n tweede wereldtitel veldrijden veroverde in het Amerikaanse Louisville staat woensdag al weer op de pedalen, en dat in onze ruime regio. De 36-jarige Nys verschijnt namelijk in Maldegem aan de start in de zevende editie van de Parkcross. Hij zal er voor het eerst z’n regenboogtrui in competitie laten zien. Klaas Vantornout, Belgisch- en vicewereldkampioen, is eveneens present. Ook de Nederlander Lars van der Haar, derde op het wereldkampioenschap, maakt z'n opwachting. De wedstrijd start om 12.30u.

The Hollies op Kneistival

Kneistival heeft ook dit jaar weer een schitterende “gouwe ouwe” kunnen strikken. De 60’s formatie “The Hollies” wordt op 20 juli overgevlogen naar Knokke-Heist om de 28ste editie van het gratis festival te openen. De groep werd opgericht in 1962 door onder meer Graham Nash, die vooral zijn pluimen zou verdienen bij Crosby, Stills, Nash and Young. Ondertussen zorgden The Hollies voor een indrukwekkende reeks hits zoals Busstop, Long Cool Woman in an Black Dress, The Air that I breathe en Sorry Suzanne. De band wisselde in 50 jaar tijd regelmatig van samenstelling. Van de originele bandleden staan Bobby Elliott op drums en Tony Hicks op gitaar nog altijd op het podium, straks dus ook in de put van het Heldenplein. Eerder raakte ook reeds bekend dat op woensdag 24 juli dance-act Milk Inc zal optreden op het festival. Het Kneistival gebeuren speelt zich dit keer af van 20 tot 26 juli.

Ter Duinen Campus Heist maakt Anti-rooklied

In het kader van het gezondheidsbeleid heeft het gemeentebestuur een subsidie van € 389 toegekend aan de Ter Duinen campus Heist voor het organiseren van een drugpreventieve actie. De school zal het geld gebruiken om deel te nemen aan het project ‘Rookvrije klassen’. Jaarlijks gaan duizenden jongeren de uitdaging aan om zes maanden rookvrij te blijven of het te worden. Klassen die op het einde van het schooljaar voor minstens 90% rookvrij zijn krijgen een diploma. Een klas die meedoet aan het creatieve luik van de wedstrijd, kan bovendien een mooie prijs winnen. De school gaat de uitdaging aan en zal een anti rooklied maken met bijhorende CD. Met de subsidie zal de school een muziekinstallatie aankopen om het nummer op te nemen. Op die manier willen ze jongeren aanmoedigen om niet te roken of hen helpen bij het stoppen met roken.

Veel bekers voor karateka’s

Leden van de Karate Klub Knokke hebben zopas met veel succes deelgenomen aan de Westvlaamse Kampioenschappen in Kortrijk. In totaal hebben 7 karateka’s liefst 14 bekers in de wacht gesleept. Ray, Ian en Ryan Lodens werden daarbij telkens uitgeroepen tot Algemeen Kampioen in hun leeftijdsklasse. Zeven karateka’s zijn door hun prestaties automatisch geselecteerd voor de Vlaamse Kampioenschappen die op zondag 24 februari worden gehouden in Knokke-Heist.  Noa Falleyn en Sara Bakar, twee leden die niet in de prijzen gevallen zijn in Kortrijk werden trouwens wèl geselecteerd voor de Vlaamse Kampioenschappen.

De bekers:
Ray Lodens: Goud voor kata, Goud voor kumite
Ian Lodens: Goud voor kata, Goud voor kumite    
Ryan Lodens: Goud voor kumite, Zilver voor kata
Maja Mallefeyt: Zilver voor kumite, Brons voor kata
Alexander Boshra: Brons voor kata
Amelia Desmet: Brons voor kata
Dieter Van De Vijver: Brons voor kumite

Praktische opleiding bomen planten

Op het ronde punt in de Heistlaan ter hoogte van De Speelman hebben 8 nieuwe medewerkers van de Groendienst een praktische opleiding boomplanten gevolgd. Ploegverantwoordelijke Pol Verheylezoon wees zijn kersverse recruten op de specifieke punten waar ze moeten op letten bij het neerpoten van een grote linde. Dat zijn er een hele reeks: het graven van de ideale diepte, ruimte voorzien voor het aanbrengen van een drainagebuis, plaatsen van de boompalen, voorzien van de juiste voeding, meststoffen en Terracottem turf, het veilig verplaatsen van de 150 kg zware boom enz ... Dankzij deze interne opleiding kunnen deze “groentjes” van de Groendienst binnenkort autonoom aan de slag om de badplaats nog groener in te kleden. 

4.2.13

Zwaluwenproject verlengd in Knokke-Heist

Het Zwaluwenproject dat 10 jaar geleden van start ging in Knokke-Heist is voorlopig met één jaar verlengd. Bij de opmaak van de meerjarenplanning zal over enkele maanden bekeken worden of het project ook in de periode 2014-2019 kan worden verder gezet. Tijdens de laatste telling vorig jaar bleken er 433 bewoonde nesten te zijn. Dat waren er 45 minder dan in 2011. Inwoners die de zwaluwen onderdak verlenen kunnen rekenen op een gemeentelijke subsidie. Deze toelage bedraagt 25 EUR per jaar voor een kolonie kleiner dan 3 nesten. Dit bedrag wordt verdubbeld indien de kolonie meer dan 1 jaar op de locatie blijft. Indien de aanvrager een beheersovereenkomst ondertekent waarin men zich engageert om een aantal voorwaarden na te leven ter bescherming van de huis- en boerenzwaluw, kan de subsidie oplopen tot een jaarlijks bedrag van 100 EUR. Voor een grote kolonie (meer dan 3 nesten) bedraagt de subsidie aanvankelijk 65 EUR per jaar. Ook hier verdubbelt het bedrag tot 130 EUR als de kolonie langer dan een jaar op de locatie blijft. Bij een beheersovereenkomst ontvangt de aanvrager jaarlijks 260 EUR. 

Boerenzwaluwen nestelen zich heel graag in boerderijen en stallingen. De huiszwaluw voelt zich meer aangetrokken tot plekken midden in de bebouwde kom. Dus naast de landbouwers komen ook eigenaars of huurders van huizen in woonwijken in aanmerking voor deze subsidie. Op deze manier willen we de mensen aanmoedigen om na het vertrek van de zwaluwen, in september, de nestjes overal te laten hangen. De lichte overlast, zoals de uitwerpselen onder het nest, wordt ruimschoots gecompenseerd door het plezier dat mensen bij het observeren van zo'n stel zwaluwen hebben én door het financieel steuntje in de rug.

Geslaagde Gedichtendag

De voorbije Gedichtendag was niet alleen binnen in Scharpoord een succes. Vijf prille poëten trotseerden wind en regen, en trokken naar het strand om er inspiratie te sprokkelen voor een gedicht. De bibliotheek ontving verder 41 'poëziealbums' die werden tentoongesteld. Eén album dateerde van het jaar 1871 en was enkel te bekijken achter glas. Een en ander kan men nog bewonderen tot eind deze week. De poëzie pareltjes kunnen nog bewonderd worden tot eind deze week. Ook Le Cygne en leerlingen van deKunstAcademie brachten diverse poëtische ontboezemingen die de bibliotheekbezoekers naar hogere sferen brachten. De dag werd afgerond met een krachtig optreden van Kurt van Eeghem en de Cosy Brass Quartet in het auditorium van het Cultuurcentrum.