12.11.11

Pad onderbroken in Westkapelle

Vanaf dinsdag tot eind deze maand zal het toegangspad bij het De Neveplein in Westkapelle-dorp onderbroken worden. Het pad wordt volledig opgebroken en voorzien van nieuwe funderingslagen. Daarna brengen de werklui nieuwe betonstraatstenen aan. Het werk zal 2 weken in beslag nemen.

In Knokke-Heist worden ze niet vergeten

Het hele herdenkingsritueel dat de voorbije dagen in Knokke-Heist werd gehouden werd door toedoen van Danny Jones van het For Freedom Museum op gevoelige plaat vastgelegd. Het betreft de wake, de optocht door de Lippenslaan, de bloemenhulde op het burgemeester Frans Desmidtplein, het concert erna en ook de wandeling van de pipers in Ramskapelle. Je kan het allemaal HIER bekijken. Daarmee werden in de badstad niet alleen voor de 93ste keer de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog herdacht, maar ook alle inwoners van Knokke-Heist die in conflicten het leven lieten. Telkens weerklinkt weer het gedicht van Laurence Binyon, geschreven tijdens de Eerste Wereldoorlog, na de slag aan de Marne.
They shall grow not old, as we that are left grow old,
Age shall not weary them , nor the years condemn,
At the going down of the sun and in the morning,
We shall remember them
We shall remember them

Ferrari 458 Spider in Knokke-Heist

De onlangs onthulde Ferrari 458 Spider staat waarschijnlijk hoog op het verlanglijstje van rijke supercar-klanten in Knokke-Heist maar wordt pas in het eerste kwartaal van volgend jaar geleverd. Deze “eerste sportwagen met middenmotor en een hardtop” was ondertussen al heel even op de Zeedijk te zien. De hardtop Spider is met zijn gewicht van 1.430 kg volledig uit aluminium vervaardigd, wat een gewichtsbesparing van 25 kg oplevert over een traditionele softtop. Binnen 14 seconden is het dak trouwens ingeklapt. Een elektrisch windscherm moet de luchtstroom in de cockpit minimaliseren, en een normaal gesprek zelfs bij 200 km/u nog mogelijk maken, mocht je de aanleiding voelen om bij die snelheid nog met je passagiers over koetjes en kalfjes te keuvelen. De topsnelheid van de wagen ligt bij 320 km per uur. Niet bepaald een snelheid om mee over de Zeedijk te razen. Voor de sportwagen zal men straks een kleine 300.000 euro moeten neertellen. Dat is zonder de vele opties. Het filmpje op Youtube kan men HIER bekijken.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten en overlijdens de voorbije tien dagen in Knokke-Heist vind je HIER.

11.11.11

Wapenstilstand herdacht

Vrijdag werd in Knokke op het burgemeester Frans Desmidtplein de traditionele bloemenhulde gehouden naar aanleiding van de 92ste verjaardag van de Wapenstilstand bij het einde van de Eerste Wereldoorlog. Dat gebeurde in aanwezigheid van ondermeer burgemeester Lippens en heel wat hoogwaardigheidsbekleders. De ceremonie werd muzikaal omlijst door de For Freedom Pipeband en de Ceciliaharmonie. Het ceremoniepeloton van de Lokale Politie onder leiding van hoofd-inspecteur Philippe Vilein sloot af met een eresalvo ter ere van alle Knokke-Heistse oorlogslachtoffers. Voor het evenement was ook heel wat publiek opgedaagd. Na het officiële deel stond namelijk een openluchtreceptie op het programma met een Love & Peaceconcert van the Sue Price Partyband. Vrijdag in de late namiddag vond in de schouwburg van Scharpoord ook nog het herdenkingsconcert plaats: "The Indian Army in Flanders Fields 1914-1918". The Idian Army bagpipers van de Rajputana Rifles uit New Delhi, het Rajhands Ensemble en Harmonie de Zeegalm brachten er onder leiding van dirigent Hans Vermeersch marsen van de geallieerden en bezetter uit het begin van de 20ste eeuw.
Indian Army Connection with Belgium

deKunstAcademie in Knokke-Heist krijgt een gietvloer

De inkom van deKunstAcademie in de badstad krijgt een eigentijdse look. Er is namelijk voor een gietvloer als bodemafwerking gekozen. Toepasselijk, gezien een “Liquid floor” nauw verwant is met design en met kunst. “De gietvloer zal gefaseerd gegoten worden, omdat de inkomhal als de promenade van het gebouw wordt beschouwd, kan deze niet lang buiten werking gesteld worden. De eerste fase is reeds afgerond, zodat de dagelijkse routine van de academie zijn gang kan gaan ”, aldus technisch adviseur David Picavet. Er werd gekozen voor een modern mengsel van grijstinten, die eerder subtiel het karakter van dit project benadrukken. Een gietvloer bevordert tevens sterk het ruimtegevoel.

Zeebrugse vaartuigen besparen met vleugelvistuig op wielen

Een koppel vaartuigen uit Zeebrugge vist tegenwoordig voorspoedig en zuiniger met de nieuwsoortige “ecoroll beam”. De vaartuigen Z 53 en Z 571 vissen sinds enkele weken met vleugelvormige vistuigen op wielen. De “ecoroll beam” is een aanpassing op de SumWing. Dat is een zweefkor die amper de bodem raakt. De nieuwe vinding heeft namelijk ook een wiel op de neus van de vleugels en werd ontworpen door Joel Snauwaert uit Zeebrugge. Na een eerste reis met het nieuwe vistuig in het Engels Kanaal blijkt dat de Z 571 per etmaal minstens een halve ton gasolie heeft bespaard, en dat zonder vangstverlies. Schipper-eigenaar Dirk Degrendele van de 571 “Custos Deus” zegt: ,,We hebben bewust de moeilijke grond opgezocht en in de grote punten gevist. Alles is intact gebleven. We vingen hetzelfde en maakten een mooie besomming van 60.000 euro in zes visdagen. Volgende week gaat er iemand van het ILVO mee om onderwateropnames te maken. Uitvinder Joel Snauwaert heeft ruim 30 jaar ervaring op de kaai in Zeebrugge. Hij verwacht nog voor het einde van dit jaar een stel “ecoroll beams” af te leveren op de Z 39.

10.11.11

Grote controle op de grens

Op de grensovergang tussen Knokke-Heist en Sluis werd een grote internationale verkeerscontrole gehouden. Tijdens deze controle werkte de Politie van de Zone Damme/Knokke-Heist samen met de Politie Zeeland, de Belastingdienst en de Douane. Gedurende de 6 uur durende controle werden 2 personen aangehouden voor het uitvoeren van paddo's. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt. Twee anderen kregen een boete van ieder 400 euro voor het exporteren van hennep naar ons land. Verder werden negen boetes uitgedeeld voor te hard rijden, vier bestuurders kregen een boete omdat hun auto een gladde band had en één bestuurder werd bekeurd omdat hij zijn rijbewijs niet bij zich had. Verder werd nog 482 euro aan openstaande boetes geïncasseerd. De Belastingdienst vorderde in totaal 4.439 euro aan belastingschulden en heeft ook een sportwagen in beslaggenomen. Dit omdat de eigenaar een belastingschuld van 2.660 euro had openstaan en deze niet kon betalen. Ook reden vijf Nederlandse bestuurders ten onrechte met een Belgisch kenteken. Deze zullen een bpm-naheffing ontvangen. Drie andere bestuurders konden niet ter plaatse aantonen dat ze rechtmatig reden in een voertuig met een buitenlands kenteken. Zij dienen dit alsnog te bewijzen.

Lobelia naar Antwerpen na Libië-missie

Komende donderdag keert de mijnenjager Lobelia terug in ons land na een maandenlange Navo-missie voor de kust van Libië. Het schip zal in tegenstelling tot eerdere berichten niet in Zeebrugge afmeren. De mijnenjager zal in aanwezigheid van defensieminister De Crem aanleggen in Antwerpen. Naast de Lobelia zullen ook de andere leden van het permanente NAVO-mijnenbestrijdingseskader Antwerpen aandoen. Het gaat om schepen uit Estland, Noorwegen, Polen en Nederland.

Dertigtal witsnuitdolfijnen voor de kust gefilmd

Vrijdagnamiddag werd een zeldzame film vrijgegeven gemaakt aan boord van de Wielingen voor onze kust. Ter hoogte van de Buitenstroombank werd door de bemanning een school van zo’n 30 witsnuitdolfijnen opgemerkt. De dieren waren actief aan het jagen zo’n 5 km buiten de kust. Het voorval is uniek en werd op zaterdag 29 oktober gefilmd door schipper Philippe de Mey. De beelden zijn nu pas in de openbaarheid gebracht. De Witsnuitdofijn (Lagenorhynchus albirostris) is een middelgrote, zwaargebouwde, bonte dolfijn. Deze walvisachtigen hebben een korte, wittige (maar soms ook grijze!) snuit, zwarte flippers en rugvin en een zwarte staart. Volwassen dieren hebben een gemiddelde lengte van ongeveer 2.40 meter. De lengte bij de geboorte bedraagt ruim een meter. Witsnuitdolfijnen komen meestal in groepjes van 2 tot 6 exemplaren voor. Bij uitzondering worden grotere samenscholingen gezien en het gebeurt niet vaak dat er groepen van meer dan 100 dieren worden waargenomen. Snel zwemmende witsnuitdolfijnen scheuren het wateroppervlak als het ware open, waarbij veel schuim en een hoge sikkelvormige rugvin zichtbaar zijn. Snel zwemmen wordt vaak afgewisseld met trage bewegingen, waarbij allerlei kanten op gezwommen wordt, meestal kriskras door elkaar heen. De dieren zwemmen graag voor de boeg van schepen mee, maar meestal niet veel langer dan enkele minuten. Het zijn sociale dieren die in groepen jagen op vissen die in scholen zwemmen zoals de haring of de makreel. In de Noordzee is het veruit de talrijkste dolfijnensoort, waarvan de grootste aantallen zich in Schotse wateren ophouden. Ook in de Nederlandse Noordzee is de witsnuitdolfijn na de bruinvis de meest voorkomende walvisachtige. Voor onze kust worden deze dieren minder vaak waargenomen.

Strijd om de punten in Eerste Landelijke

In Eerste Landelijke spelen de Heren van BasketClub Namedis chape Knokke-Heist op zaterdag 12 november om 20u45 in de Stormmeeuw tegen Baasrode. Een wedstrijd die de Knokke-Heistse basketters hopen te winnen. De ploeg staat momenteel op een gedeelde derde plaats op 2 punten van leiders Brugge en Oxaco. Tegenstander, de Baasrode Panters hebben een moeilijk jaar. Ze staan op de tiende plaats en hun coach werd ondertussen bedankt.Ook al zaterdag, maar dan om 16u treden in de Stormmeeuw de Dames in Eerste Landelijke aan tegen klassementsleider Brasschaat. De tegenpartij heeft tot nog toe enkel tegen Aalst verloren. Dus het wordt een moeilijke klus. De Knokke-Heistse dames staan op dit ogenblik op een gedeelde 5de plaats op 4 punten van de leiders.

Menselijk dijbeen gevonden

In Zeebrugge werd een menselijk dijbeen gevonden. Dat gebeurde in de Vandammesluis op de grens met Knokke-Heist. Het parket is gestart met een onderzoek. Donderdag werden ook direct duikers ingezet. Ze zoeken onder meer in het slib rond de sluis om eventueel de rest van het lichaam te vinden.

Knokke-Heistenaar op de G1000 in Brussel

Naast de bekende G20 is er nu ook een Groep van Duizend. De idee achter de G1000 is om ook gewone burgers eens te laten beraadslagen en niet enkel politici. Vrijdag vergadert aldus in Brussel een onafhankelijke groep willekeurig gekozen denkers en doeners. Onder hen ook één Knokke-Heistenaar, Henk Warnier, de bekende tuinaannemer uit ‘t Walletje. De G1000 wil naar eigen zeggen geen aanval zijn op de representatieve parlementaire democratie, maar wel een aanvulling erop. De groep moet gezien worden als een soort adviesraad, waarvan er ook in de badstad verschillende werkzaam zijn. De kosten voor het samenbrengen van de Groep van Duizend zijn echter niet gering. Ze worden geraamd op 465 euro per deelnemer. Maar het is ook zo, dat verkiezingen ongeveer 50.000 euro per volksvertegenwoordiger kosten.

Staking in Glasfabriek

Vrijdag hebben de 200 arbeiders van AGC Glass Europe in Zwankendamme het werk neergelegd. Ook in vijf andere vestigingen van AGC Glass wordt gestaakt. De arbeiders eisen anciënniteitsverlof zoals de bedienden in het bedrijf. Verder vragen ze aan de directie een inspanning om de koopkracht te verbeteren. Eerder verwierpen de personeelsleden in Zwankendamme reeds een nieuwe CAO en ook een verzoeningsvergadering eind oktober leverde niets op.

Hinder spoorverkeer

Door stakingsacties in de werkplaatsen van de NMBS kampten donderdag ook reizigers van en naar Knokke-Heist met vertragingen en afgeschafte treinen. Over het hele net was sedert de vroege ochtend het treinverkeer verstoord. De treinen zullen vrijdag pas weer volgens het boekje rijden. Op de valreep werd voor reizigers trouwens een nieuwe applicatie gelanceerd voor iPhone en Android. Via de app RailTime kan men up-to-date informatie opvragen volgens station, traject of trein op basis van de reële toestand van het treinverkeer met een overzicht van eventuele werken of hinder op het net.

Meer informatie vind je HIER

Gepassioneerd door Magritte

Appassionata, het jongerentheaterproject van het Cultuurcentrum Knokke-Heist, bereidt een nieuw theaterstuk voor. Dit keer wordt met het stuk de magische wereld binnengestapt van René Magritte. Deze surrealistische schilder is onder meer bekend vanwege het monumentale fresco “het Betoverde Domein” in de Magrittezaal van het Casino Knokke. Om de 13 Appassionata-acteurs te laten kennis maken met het werk van de kunstenaar trok regisseur en tekstschrijver Jan Charles zopas met hen naar het Magrittemuseum in Brussel. Het nieuwe theaterstuk zal in mei volgend jaar worden opgevoerd.

9.11.11

“Ex-gemeentesecretaris moet volledig loon krijgen”

De voormalige gemeentesecretaris van Knokke-Heist, die al vijf jaar geschorst is, moet z’n volledige loon terugbetaald krijgen. Dat heeft de Raad van State beslist. De reden is een administratieve fout. De schorsing kwam er nadat de gemeentesecretaris volgens het gerecht betrokken was bij passieve omkoping in verband met stedenbouwkundige vergunningen. Dat wordt echter door de man ontkend. Omdat er een onderzoek liep besloot Knokke-Heist de secretaris na enige tijd preventief te schorsen. De gemeente heeft toen echter onvoldoende gemotiveerd waarom de beslissing tot schorsing werd genomen. Vervolgens werd een brief om dat recht te zetten een week te laat verstuurd. Daardoor vervallen volgens de Raad van State alle schorsingen uit het verleden en heeft de voormalige gemeentesecretaris recht op z’n volledige wedde. In totaal worden door het gerecht in onze provincie in deze zaak een 20-tal mensen verdacht van passieve corruptie. Volgende maand zal duidelijk worden wie uiteindelijk voor de rechter zal moeten verschijnen.

Veertigste wielerseizoen afgesloten

Bij wielerclub De Jumpers in Knokke-Heist werd zopas het 40ste wielerseizoen afgesloten. De vereniging, die destijds gesticht werd door André Gouweloose, heeft andermaal een schitterend jaar achter de rug. Naast nieuwe ritten zoals de Ardennen-tweedaagse werd in de badstad ook voor het eerst de wielerwedstrijd “Knokke-Heist Koerst” georganiseerd. Het is meteen een overweldigend succes geworden. Als sluitstuk van dit 40ste seizoen namen 31 fietsers deel aan een groepsreis naar het Italiaanse Toscane. De Jumpers worden al sedert het ontstaan gesponsord door de Knokse Bandencentrale.

Info over de Jumpers bij: www.knoksebandencentrale.be, of bij Philippe Vilein, Knokkestraat 343, of e-mail naar jumpers@skynet.be.

Breiclub trekt leden aan

Breiclub De Vierbote, die in Knokke-Heist in het kader van de Seniorenraad werd opgericht, bestaat bijna vier jaar. Ondertussen werd tijdens de zomer in het nieuwe ontmoetingscentrum voor senioren in Knokke eveneens gestart met een afdeling van de breiclub. Het initiatief nodigt dan ook alle mensen uit, die van breien en handwerk houden, om zich gratis aan te sluiten bij de breiclubs. Regelmatig samenkomen is niet alleen een leuke manier om contact te krijgen met andere breisters. Men kan volgens de initiatiefnemers namelijk ook inspiratie opdoen en technieken uitwisselen. De breinamiddag in Knokke is op woensdag en in Heist op donderdag.

Ontmoetingcentrum Heist De Vierbote : de Vrièrestraat 26 (zijstraat marktplein) Iedere donderdag tussen 14-18u (behalve op feestdagen)
Ontmoetingscentrum Knokke Krulbollenlokaal: Sint-Jorisstraat 43 (2de straat rechts voorbij het Gemeenteplein /de Groentenmarkt ) iedere woensdag tussen 13-17u. (behalve op feestdagen)

Geld voor reparatie probleemsluis

Er komt geld op tafel om de probleemsluis op de Ringvaart in Brugge grondig te herstellen. De voorbije maanden heeft de sluis naar het Boudewijnkanaal al herhaald de scheepvaart richting Zeebrugge onmogelijk gemaakt. Vlaams minister Hilde Crevits heeft nu anderhalf miljoen uitgetrokken om de sluis in kwestie volgend jaar een ingrijpend onderhoud te laten ondergaan en de bediening te moderniseren.

Omstreden K-H Magazine kaapt bronzen Pearl Award weg in New-York

Het glossy “K-H Magazine”, dat door Toerisme Knokke-Heist wordt uitgegeven heeft maandagavond in New-York een bronzen “Pearl Award” in de wacht gesleept. Jaarlijks bekronen de prestigieuze “Pearl Awards” de beste 'custom content' projecten wereldwijd. Het zeer chique "KH Magazine", dat door het Leuvense communicatiebureau Head Office wordt samengesteld, kreeg de bronzen onderscheiding in de categorie “Design: Most Improved Publication”. “K-H Magazine” valt om de drie maanden gratis in de bus van elke inwoner en tweedeverblijver van de badstad. Er wordt ook een Franstalige versie van uitgegeven. Dat heeft al voor heel wat kritiek gezorgd, onder meer vanwege leden van het Vlaams Belang. Burgemeester Lippens stelde toen, dat 474.000 Franstalige toeristen Knokke-Heist aandoen en samen goed zijn voor een omzet van 24 miljoen euro... Het is trouwens de Franstalige editie die in New-York onder de aandacht werd gebracht... Ook de hoge kosten voor het tot stand brengen van de publicatie krijgt flink wat tegenwind. Volgens Lippens kost het uitgeven en verdelen van het magazine 296.000 euro per jaar voor vier publicaties van 60.000 exemplaren. Via de publiciteit moet het magazine volgens de gemeente op termijn echter zelfbedruipend worden.

Uitzwaaien gemeentepersoneel en jubilea duurder

Knokke-Heist gaat dieper in de geldbuidel tasten voor leden van het gemeentepersoneel die met pensioen gaan. In december worden personeelsleden die in de loop van het jaar met rust gingen traditioneel door het bestuur bedankt voor hun inzet. Ze krijgen dan als afscheidsgeschenk een horloge. Ondanks indexering van de maximale waarde van de geschenken werd het door prijsstijgingen echter steeds moeilijker om een degelijk uurwerk aan te bieden. Daarom heeft de gemeente het beschikbare bedrag per personeelslid nu opgetrokken naar 250 euro. Jaarlijks komt dat samen met de uitgaven voor jubilea neer op een geschatte uitgave van ruim 15.000 euro.

Record aantal leden voor Knokke-Heistse tennisclub

Tennisclub Duinbergen heeft een record aantal leden ingeschreven. Voor het eerst sedert het ontstaan van de vereniging 34 jaar geleden telt men liefst 760 leden. Het succes van de tennisclub is onder meer te danken aan de schitterende infrastructuur. Die bestaat uit 11 outdoor en 5 indoor terreinen. Die vormen een groot aantrekkingspunt voor de tennisliefhebbers in de badstad. ’s Zomers kan trouwens ook 's avonds gespeeld worden op 9 terreinen die perfect verlicht zijn. Verder staat de jeugd centraal bij TCD. Ook dit jaar behaalde de vereniging opnieuw het label van Jeugdvriendelijke Tennisclub. TCD werd ook als pilootclub aangeduid door de Vlaamse Tennisvereniging voor “Start To Tennis”. Dat is een initiatief waarbij volwassenen tegen democratische prijzen tennisles kunnen volgen.

Foto: v.l.n.r. Ann Verheye, Sabine Mortier, voorzitter Dany Bailyu, Peter Maenhout, Marianne Tourlamain, Guido Van Der Jeught en Annick De Groote.

8.11.11

Verblijfsvergunning niet nodig voor Belgische Sluizenaars

De laatste jaren zijn heel wat Knokke-Heistenaars en ook andere streekgenoten over de grens in Sluis -of een van de deelgemeenten- gaan wonen. Het blijkt nu dat die mensen vaak onnodig op kosten gejaagd werden. Veel Belgische inwoners van Sluis weten namelijk niet dat ze helemaal geen verblijfsvergunning nodig hebben om in Nederland te wonen. Daardoor verlengen ze regelmatig tegen betaling van 43 euro per keer een dergelijke vergunning bij de Immigratie en Naturalisatie Dienst. Om dat te doen moeten ze ook nog een eind reizen. Sommige landgenoten hebben zich zelfs onnodig laten naturaliseren tot Nederlander om van de kosten en rompslomp af te zijn. Via een campagne wil men de nieuwe Belgische inwoners van Sluis nu beter gaan informeren.

Fototentoonstelling over de golven van het noorden

Nog tot 8 januari kan men tijdens het weekend in ‘Galerie Morael’ op de Zeedijk in Knokke terecht voor ‘Les Vagues du Nord’, een fototentoonstelling van Dirk Vermeirre met de zee als onderwerp. Het gaat om melancholisch poëtische beelden. De foto’s, waarvan sommige wel geschilderd lijken, roepen soms de sfeer op van de Oostendse kunstschilder Léon Spilliaert. Het werk van de 66-jarige Dirk Vermeirre staat momenteel eveneens in de belangstelling met de tentoonstelling ‘Revisited Portraits’.

‘Les Vagues du Nord’ tot 8 januari, zaterdag en zondag 11 - 18 uur in Galerie Morael, Zeedijk-Knokke 629.

Reder gaat wet overtreden om bemanning te beschermen

Rederij Vroon Shipping uit de Sluise deelgemeente Breskens gaat gewapende beveiligers aan boord van één van haar schepen stationeren. Eén van de nieuwe schepen van Vroon vaart in januari namelijk op de Indische Oceaan. In dat gebied hebben Somalische piraten dit jaar al 26 schepen gekaapt. ‘Ik ga het niet stiekem doen, want ik schaam me er niet voor dat ik mijn bemanning wil beschermen’, zegt directeur Coco Vroon. De reder hoopt met deze wetsovertreding voor de strafrechter gesleept te worden. Vroon roept alle reders in onze regio op om dit voorbeeld van 'burgerlijke ongehoorzaamheid' te volgen. Volgens de wet mogen koopvaardijschepen namelijk geen particulier bewapend personeel aan boord hebben. In Groot-Brittannië heeft premier Cameron een paar dagen geleden trouwens beslist dat schepen onder Britse vlag wèl toelating krijgen om gewapende SeaMarshals aan boord te hebben.

Maatregel tegen geurhinder

In Knokke ondervonden bewoners van de De Klerckstraat en de Graaf Jansdijk de laatste dagen last van een sterke rioolgeur. Volgens de gemeente is dat mogelijk te wijten aan het langdurig droge en ietwat mistige weer. Er werd dan ook beslist om dinsdagnamiddag de riolen in beide straten te laten doorspoelen. Dit zou de geur sterk moeten doen afnemen.

Veilig met de fiets naar de achterhaven

Het Havenbestuur van Zeebrugge zet alles in het werk om het Masterplan Fiets versneld uit te voeren. Momenteel wordt het bestaande fietspad langs de oostelijke oever van het Leopoldkanaal doorgetrokken, door de aanleg van twee tunnels, tot aan het Minervaplein op de grens van Zeebrugge met Knokke-Heist. Op die manier wordt ook aansluiting gemaakt op de Kustfietsroute. In mei volgend jaar zal deze aansluiting in gebruik kunnen genomen worden. Deze werken lopen parallel met de werken aan de interne havenrandweg. Verder moet dit vaartfietspad werknemers naar bedrijven in de Zeebrugse achterhaven brengen. Dit zal gebeuren via een nieuwe fietsbrug over het Schipdonkkanaal en het Leopoldkanaal ter hoogte van de Palingpot in Ramskapelle. Er komt ook een ongelijkgrondse kruising over de spoorlijn Brugge-Knokke en de Alfred Ronsestraat. Voor deze aansluiting is momenteel een ontwerpstudie en een kostenraming aangevraagd. De verbinding moet gerealiseerd worden in 2013. In de Maritieme Logistieke Zone is, teneinde de zone te ontsluiten voor fietsers, een dubbelrichtingsfietspad aangelegd. Bij de realisatie van de A11, waarvan de werken starten in 2014, zullen toegangspoorten onder de autosnelweg gebouwd worden, zodat het fietspad aansluiting vindt op de woonzone Dudzele.

Gezinsbond Knokke-Heist denkt aan de zeefauna en weert ballonnen

Jarenlang organiseerde de Gezinsbond in Knokke-Heist bij speciale gelegenheden ballonnenwedstrijden. Maar omdat zelfs milieuvriendelijke ballonnen schadelijk zijn voor de zeefauna, is de Gezinsbond nu afgestapt van het oplaten van ballonnen met kaartjes die dan door de vinder kunnen worden teruggestuurd. De ballonnen die in zee terecht komen vormen namelijk een groot gevaar voor allerlei dieren. Vissen, zeezoogdieren en zeevogels zien de rubberresten aan voor voedsel of raken verstrikt in de touwtjes. Uit tellingen van Stichting De Noordzee blijkt dat er per 100 meter strand gemiddeld 12 ballonnen of ballonresten liggen. De Gezinsbond in de badstad gooit het nu over een andere boeg. Met het oog op de herdenking van 11 november werden voor de allereerste keer via de scholen sjablonen uitgedeeld voor de aanmaak van een eigen “Peace Button”. De jongeren kunnen in de vredescirkel tekenen en kleuren. Op vrijdag 11 november kunnen ze vervolgens vanaf 10.30 uur in de tent op het burgemeester Frans Desmidtplein in Knokke hun kunstwerkje afwerken met een speciaal badgetoestel. Ook vrijdag kunnen de kinderen trouwens nog naar hartenlust hun creativiteit botvieren en daarna hun kunstwerkje opspelden. Het gemeentebestuur voorziet een 12-tal prijzen voor de mooiste en meest originele vredesbadge. De hoop is dat ook andere verenigingen en gemeentebesturen in onze kustprovincie zullen afstappen van het organiseren van ballonnenwedstrijden.

Verhoogd toezicht op het Recyclagepark

Vanaf nu wordt bij de ingang van het recyclagepark in Knokke-Heist verscherpte controle uitgevoerd op het aangeboden grof huisvuil. Dat komt omdat misbruiken werden vastgesteld. Uit recente steekproeven van de afgevoerde containers grof huisvuil is gebleken dat er een stijging is van het aandeel restafval. Dat moet echter in de restafvalzak worden gedeponeerd en dient te worden aangeboden voor de eigen deur. Ook moeten in de badstad allerlei fracties beter gesorteerd worden. Het gaat om harde plastics, constructiehout, verpakkingsfolies, piepschuim en oude metalen. Vele dergelijke fracties kunnen onbeperkt en gratis worden aangeboden op het recyclagepark in aparte containers. Verder zal er op het recyclagepark langs de Sluisstraat ook bij de perscontainer en open container voor grof huisvuil een verhoogd toezicht zijn door de parkwachters. Ondanks allerlei misbruiken is het toch zo dat de recyclagegraad in Knokke-Heist de laatste 6 jaar gestegen is van 60 naar 65 %. Men is dus op de goede weg.

Voor alle informatie: www.horizonnet.be en www.knokke-heist.be
Horizon Net nv: Gemeenteplein 22, tel. 050 47 24 40

Prijzen voor jeugdige Knokke-Heistse klarinetspelers

Op de Beneluxwedstrijd Klarinet, die in Kortrijk gehouden werd, zijn ook leerlingen van deKunstAcademie uit Knokke-Heist in de prijzen gevallen. Een 70-tal jonge klarinettisten uit Nederland, Luxemburg en ons land presenteerden hun muzikale kwaliteiten voor een veertienkoppige internationale jury. Twee leerlingen uit de badstad hebben zich daarbij bijzonder verdienstelijk gemaakt. Lazlo Vantorre haalde in de lagere graad de Tweede Prijs met Onderscheiding. Bovenop een geldprijs kreeg hij van de jury nog een driedaagse Masterclass Klarinet aangeboden in Brussel met gerenommeerde klarinetprofessoren. Ook Ares Vermeersch zette een voortreffelijke prestatie neer en behaalde Voldoening in de middelbare graad.

11 november in het teken van de jeugd

Bij de herdenkingen op de Wapenstilstandsdag, nu vrijdag, trekt Knokke-Heist ook nu weer de kaart van de jeugd. De happening “Moment en Monument voor Vrede en Verdraagzaamheid” richt zich vooral op de jongeren. Dat gebeurt ondermeer met een Vredeswake met muziek, poëzie en vredesliederen. Op initiatief van de Gezinsbond kunnen kinderen vrijdagmorgen in de tent op het burgemeester Frans Desmidtplein ook hun eigen Vredesbadge aanmaken. Verder zullen de plaatselijke jeugdverenigingen bij de dodenoproep van alle Knokke-Heistse oorlogsslachtoffers 117 witte rozen planten. Twee leerlingen van de gemeenschapsschool Zwinstede dragen er dan een vredesgedicht voor. Om 12 uur wordt "Mo(nu)ment voor Vrede en Verdraagzaamheid" afgesloten met een gratis openluchtreceptie van Oxfam Wereldwinkel en een Love & Peace Concert met de Sue Price Partyband.

7.11.11

Nederlands deel van de Damse Vaart in andere handen

De Nederlandse Rijkswaterstaat is niet langer verantwoordelijk voor het deel van de Damse vaart dat op Nederlands grondgebied ligt. Het kanaal dat 200 jaar geleden tussen Brugge en Sluis gegraven werd op last van Napoleon wordt overgedragen aan het polderbestuur ‘Scheldestromen’. De reden is het feit, dat het kanaal "niet langer voor de scheepvaart van belang" is. In Sluis ligt echter wel nog een plan om verbinding met de zee te zoeken via de Damse Vaart, de Siphon en het Schipdonkkanaal naar Zeebrugge. Dat heeft echter weinig slaagkans. De vaart heeft wèl een belangrijke recreatieve functie voor de Zwintriathlon en andere zwemwedstrijden. Bij strenge vorst wordt ook de schaatsmarathon Sluis-Brugge-Sluis op de dichtgevroren vaart gehouden. Het waterschap Scheldestromen wil echter pas als eigenaar van het Nederlandse deel van de Damse vaart optreden als achterstallig onderhoud is verricht en de kwaliteit van de kanaalbodem bekend is. Onderzoek heeft inmiddels al uitgewezen dat nog geen actie nodig is voor bestrijding van bodemverontreiniging.

Cheque voor Het Baken

De Zoute Automobile Club, onder voorzitterschap van burgemeester Lippens, heeft samen met Filip en David Bourgoo en Philippe Van de Ryse, een cheque overhandigd aan Het Baken. Dat is het dagcentrum voor volwassen personen met een mentale beperking langs de Heistlaan. Met de cheque ging het om een bedrag van 7.000 euro. De Zoute Automobile Club heeft als doel liefhebbers van exclusieve oldtimers en nieuwe auto’s in Knokke-Heist samen te brengen. De Club organiseert elk jaar de bekende Zoute Grand Prix.

Surfrats terug van Atlantische oefenstage

Zeven jonge leden van het Knokke-Heistse Surfers’ Paradise hebben zopas onder begeleiding van twee instructeurs hun surfseizoen afgesloten met een oefenstage in het Franse Biarritz. Dat is het Europese surfmekka bij uitstek. Vanwege de 4-meter hoge Atlantische golven, moest soms zelfs gezocht worden naar wat mindere zeegang. Het mooie weer zorgde er ook voor dat de Surfrats elke dag meerdere sessies op het water konden beleven. Bij hun terugkeer zondag konden ze hun pas verworven kennis direct in de praktijk brengen. De noordenwind in Knokke-Heist zorgde namelijk meteen al voor een geschikte uitdaging… Surfers’ Paradise blijft tot eind maart alle weekends en vakantiedagen geopend.

Foto: Berend Desmet, Adriaan Carpels, Joey Standaard, Emil en Henry Naessens en Simon en Axelle Depoorter.

Meer info op http://www.surfersparadise.be/

Ingeborg brengt “het beste van mezelf”

Op vrijdag 18 november geeft Ingeborg in het Knokke-Heistse Scharpoord het beste van zichzelf. Ze neemt de toehoorder mee doorheen 20 jaar muziek. Een gevarieerd liedjesprogramma dat haar muziek van de voorbije twee decennia op één avond samenbrengt. Het wordt genieten van relativerende liedjes als Blonde vrouwen (Leids Cabaretfestival), Verlangen (Clouseau) tot de succesnummers als Waarom, Door de wind, Als je doodgaat en Als dat gebeurt. Liedjes die doorheen de jaren alleen maar sterker geworden zijn, omdat sommige wijn nu eenmaal beter wordt als hij de tijd krijgt om te rijpen. Ingeborg zingt de sterren van het dak. Met 20 liedjes, een reis door 20 jaar muziek.


Ingeborg “Het beste van mezelf”, 18.11.2011 om 20.30 in Scharpoord
13 EUR; studentenkaart, 55+: 12 EUR; Uitpas, CJP, groep + 10 pers.: 10 EUR

Knokke-Heistenaar huispianist van Gentse Marriott

Frederik Torresan, frontman van het King Jazz trio uit Knokke-Heist, is de nieuwe huispianist van het 'Ghent Marriott Hotel'. Het popjazztrio speelde eerder al meermaals in een hotel van dezelfde keten in Parijs. Na een optreden in het kader van het Gentse Filmfestival werd Torresan aangezocht om in de toekomst als huispianist te fungeren op woensdagavond in de Poppi Lounge Bar van het hotel. Het Ghent Marriott Hotel is gelegen in het historisch centrum van universiteitsstad langs de Korenlei 10.Meer informatie over King Jazz vindt u op hun website www.kingjazz.be. U kunt ze ook volgen op Facebook via www.facebook.com/kingjazzband of op Twitter via www.twitter.com/kingjazzband

Hugo Nys op de praatstoel bij Cas Goossens

Komende zondag 13 november ontvang Cas Goossens om 10u in het Antique Café in Knokke Hugo Nys, die de spanningen tussen Frans- en Nederlandstaligen in Brussel zal toelichten. Nys was van 1995 tot oktober vorig jaar vicegouverneur van het arrondissement Brussel-Hoofdstad en verantwoordelijk voor de toepassing van de taalwetgeving. Hij was een tijd burgemeester van Londerzeel en leerde zo de gevoeligheden binnen zijn arrondissement goed kennen. Nys is voor goede opvolging van de taalwetgeving, met respect voor eenieders diversiteit.

Loodsboot ‘Wielingen’ in gebruik genomen in Zeebrugge

Maandag werd bij het Zeestation op de oude havenmuur in Zeebrugge de hoogtechnologische loodsboot ‘Wielingen’ officieel in gebruik genomen. Dat gebeurde in aanwezigheid van Mobiliteitsminister Hilde Crevits en havenvoorzitter Joachim Coens. Het gaat om het tweede vaartuig uit een reeks van vier. De ‘Wielingen’ werd in Duitsland gebouwd op de werf van Abeking & Rasmussen. Het vaartuig heeft een lengte van 26 m, is 13 m breed en ligt 2.7 m diep. Het haalt een snelheid van 20 knopen. Het gaat om een zogeheten ‘Swath-tender’. Dat is een catamaranvaartuig met twee rompen, waarbij de oppervlakte van de waterlijn zo klein mogelijk is. Daardoor ondervindt het schip weinig invloed van golven, zelfs bij hoge zee. Het schip kost 12,1 miljoen euro en is voor rekening van de nv ‘Wandelaar Invest’ gefinancierd via Dexia Lease. Meter van het schip is dan ook Ann De Roeck, lid van het directiecomité van de Dexia Bank. Eerder kwam ook reeds de pilot-tender Westdiep in dienst. Volgend jaar wordt de ‘Westerschelde’ geleverd en ook het 60m grote drijvende loodsenstation ‘Wandelaar’.

Knokke-Heistse Bevrijdingsmars vooral ook jongerenevenement

Uit de cijfers blijkt dat in het weekend in de badstad liefst 3525 wandelaars deelgenomen hebben aan de diverse herdenkingstochten. In totaal legden daarvan 1425 participanten de 33 km lange bevrijdingsmars af, het traject waar 67 jaar geleden de Canadese soldaten vanaf de Scheldeoever zijn langs getrokken om uiteindelijk van 1 tot 3 november Knokke, Heist en Zeebrugge te bevrijden. Met meer dan 1000 Canadese vlaggen voor minstens evenveel Canadezen die in 1944 in de regio sneuvelden, was Knokke-Heist opnieuw de grootste Maple Leaf City buiten Canada. Opvallen was afgelopen weekend ook het feit dat vooral jongeren individueel of via hun jeugdvereniging, deelnamen aan deze 38ste Canadese bevrijdingsmars.

Eenzijdig ongeval in Knokke

Zondagavond heeft zich in Knokke een ongeval met vluchtmisdrijf voorgedaan. Een witte Citroën Ax is er in de Smedenstraat ingereden op een geparkeerde Jaguar. De aanrijdende wagen kwam vervolgens tegen de gevel terecht van huisnummer 144. De bestuurder is weggelopen van de plaats van het ongeval, maar kon even verderop gevat worden in de Jan Devischstraat. Met de chauffeur ging het om een man, die kennelijk onder invloed was. De aanrijdende Citroën is rijp voor de schroot. De Jaguar liep aanzienlijke schade op. De gevel van het huis werd nauwelijks beschadigd.

Bevrijdingsmars in teken van overleden stichter

Tijdens het voorbije Canadaweekend werd in Knokke-Heist aandacht besteed aan de pas overleden stichter van de Bevrijdingsmars. Zo werd op het Verzetsplein een gedicht voorgedragen 'Het Canadese offer' van Gerard Adriaenssens, verzetsstrijder en oprichter van de Canadezenmars. De voordracht gebeurde in Engelse vertaling door het Canadese contingent. Hierin vertelt de gewezen paracommando hoe vele jonge soldaten hun leven gaven om de bevolking te bevrijden van de bezetting. Te midden van dit bloedbad belicht hij als verzetsstrijder-dichter echter ook het menselijke aspect, wanneer een Canadese militair op zijn rug een bloedende Duitse vijand tot op zijn landbouwerf in de Hazegrasstraat draagt. Na de slotceremonie van de Bevrijdingsmars hielden waarnemend burgemeester Maxim Willems en alle prominenten in de raadzaal van het stadhuis een minuut stilte ter nagedachtenis van deze lokale held. Gerard Adriaenssens was 87 en overleed op 3 november in een rusthuis in de badstad. De uitvaart heeft plaats op woensdag 9 november om 10 uur in de Margaretakerk in Knokke.

Foto: Maxim Willems en Gerard Adriaenssens (in 2003)

Twee restaurants uit onze regio nieuw in Bib Gourmand

De nieuwe restaurantgids 'Bib Gourmand Benelux 2012' van Michelin bevat 242 restaurants, waarvan 39 nieuwe. Twee ervan bevinden zich in onze regio. Het gaat om 'Le Tire Bouchon' uit Knokke-Heist en 'Channel 16' uit Zeebrugge. De gids verzamelt adressen die een lekkere maaltijd tegen een betaalbare prijs serveren. Een restaurant in de Bib Gourmand biedt een voorgerecht, hoofdgerecht en dessert voor ten hoogste 35 euro, of voor maximaal 36 euro in de hoofdsteden Brussel, Luxemburg en Amsterdam. Op die manier vormt de Bib Gourmand een budgetvriendelijk alternatief voor de bekendere Michelingids, die vanaf 24 november in de winkel ligt. In de nieuwe Gourmand gids verdwijnt echter ook Restaurant 'Old Fisher' uit Heist.

Tegenvallende voetbalzondag

De voorbije voetbalzondag leverde maar weinig punten op voor de ploegen uit Knokke-Heist. In Eerste Provinciale verloor FC Knokke op eigen terrein met 1-2 van Damme. Knokke staat nu gedeeld 10de in het klassement met 11 punten. In Derde Provinciale B noteerden we 3-3 gelijkspel in de wedstrijd tussen Steenbrugge en Westkapelle. En Aartrijke versloeg het elftal van Heist met 3-1. In het klassement behoudt VVW z’n leiderspositie met 24 punten, dat zijn 3 punten meer dan De Haan en Steenbrugge. Heist staat nu gedeeld 4de met 19 punten. In Vierde Provinciale B speelde Dudzele 1-1 gelijk tegen Zeebrugge. Keiem moest met 0-3 het onderspit delven tegen Moerkerke, dat klassementsleider blijft. Zeebrugge staat gedeeld tiende.

6.11.11

Goed bezette herfstvakantie

Hoteliers van Knokke-Heist tot De Panne zijn tevreden over de voorbije herfstvakantie. Vooral tijdens de weekends zaten de hotels zo goed als vol, voornamelijk met landgenoten en Nederlanders. Dit laatste is ietwat verwonderlijk gezien de herfstvakantie bij onze noorderburen in oktober viel. In de badstad beleefde ook het gloednieuwe hotel La Réserve drukke dagen. Het milde najaarsweer trok heel wat kort verblijvers en ook dagjesmensen naar zee. Verder zorgden ook evenementen zoals de Canadese wandeltweedaagse in Knokke-Heist voor duizenden extra bezoekers. En omdat wandelen en honger hand in hand gaan vaarden ook de restaurants er wel bij.

Keuvelboekbeurs

Op zaterdag 19 november kunnen geïnteresseerden in Knokke-Heist terecht op de “kinderboekenbeurs” in de Keuvelhoekschool. 'Pardoes', de boekhandel voor het betere kinder- en jeugdboek, biedt er dan een ruim gamma aan kinder- en jeugdboeken tot 16 jaar. Daarnaast ook poëzieboeken, doe-boeken, CD-roms en een Muurkrant met wenskaarten- en posters. Ook vertellers en een bezoek van Geronimo Stilton staan op het programma. Aan het evenement is verder nog een wedstrijd verbonden. Met een kleurplaat, een leuke boekenwijzer of een gedicht aan Geronimo kan men een prijs winnen. Deze creatieve werkjes kan men tot 15 november afgeven in de Keuvelhoek school.


Voor de workshops dient men in te schrijven via de ouderraad@sint-jansschool.be.

Bevrijdingsmars werd een loop- en wandelhoogdag in Knokke-Heist

Ruim 1.400 wandelaars hebben zondag in onze regio deelgenomen aan de traditionele Bevrijdingsmars. Dat betekende vroeg uit de veren en met de bus naar de startlocatie in Hoofdplaat. Daar begonnen de wandelaars aan een tocht van 33km langs dezelfde wegen, die de Canadese bevrijders in 1944 hebben afgelegd. Sommigen hebben de afstand grotendeels al lopend afgelegd. Dat was het geval met de leden van het Running Team Knokke-Heist. De groep, waarvan de jongste 13 jaar is en de oudste 53, legde de afstand af in 4 uur en 2 minuten. Ze werden bij de terugkeer op het Verweeplein in Knokke begroet door de onafscheidelijke doedelzakspelers. “Iedereen in de groep was nog fit en monter” aldus coach Jacques Danneels. De hele namiddag arriveerden vervolgens groepjes wandelaars terug in de badstad na een vermoeiende tocht vanaf de Scheldeoever. Onder hen ook een contingent bestaande uit een 40-tal van de plaatselijke scouts. Jongens en meisjes van de jeugdvereniging stapten vanaf het zesde leerjaar mee op in de Bevrijdingsmars. De jongere scouts kwamen supporteren zodat bij de aankomst op een gegeven moment de beige hemden gingen overheersen in het straatbeeld. De deelnemende leden werden vervolgens door de Vrienden van de Scouts getracteerd op warme chocomelk. Een en ander zorgde voor grote drukte in het centrum van Knokke.

Beetje sfeer van op het Verweeplein via Youtube, met dank aan Sharon Aesaert.
Een Fotoreportage van de Bevrijdingsmars vind je HIER.
En de wandelbelevenissen van de Kriebel lees je HIER.