30.8.08

Belgische wapenhandel profiteert van Zeebrugse vredesmissie

De Belgische wapenhandel gaat straks de vruchten plukken van de vredesmissie van het Zeebrugse fregat Leopold I voor de kust van Beiroet. De plaatselijke journalist Mohammed Zaatari schrijft in de Libanese krant “The Daily Star”, dat de Belgische defensieminister Pieter De Crem tijdens z’n verblijf in Libanon onder meer gesproken heeft met z’n ambtsgenoot Elias Murr en waarnemend stafchef Shawqi al-Masri. Daarbij werden nieuwe banden gesmeed tussen ons land en Libanon. Die “nieuwe banden omvatten onder meer een wapenleveringsakkoord”. “Het Libanese leger zal wapens kopen die in België vervaardigd worden”, aldus de Libanese krant. De Leopold I wordt vanaf maandag voor de Libanese kust ingezet om de instroom van illegale wapens voor Hezbollah aan banden te leggen. De Belgen zullen radiocontact leggen met verdachte schepen en vervolgens is het aan de Libanese overheid om te beslissen of er wordt ingegrepen. Het fregat wordt op 19 december terug in Zeebrugge verwacht.


Foto: Defensieminister Pieter De Crem op de Leopold I in Beiroet.
Het artikel uit de "Daily Star" lees je HIER.

Wat als je fietsketting breekt tussen Retranchement en Knokke?

Een stukje schitterend levensbeschouwend proza daarover lees je HIER.

Maurice Lippens gaf goede voorbeeld

Het Fortis aandeel zit weer in de lift. Dat komt vooral omdat Maurice Lippens het goede voorbeeld heeft gegeven. Lippens kocht de voorbije dagen namelijk 80.000 aandelen van de bank-verzekeraar op de beurs. Het kostte hem een flinke stuiver; in totaal € 712.000. De Knokke-Heistse bestuurder betaalde €8,90 per aandeel en heeft nu een miljoen aandelen Fortis in bezit. Andere beleggers lieten zich vervolgens inspireren door het voorbeeld van Lippens waardoor het Fortis aandeel weer wat kleur kreeg.

Nieuwe bezwaren tegen uitdiepen Westerschelde

Het verdiepen van de vaarweg vanaf de Scheldemonding benoorden Knokke-Heist tot in Antwerpen stuit op nieuwe tegenwerking. Bij onze noorderburen zijn de voorbije dagen vier bezwaarschriften ingediend. Vogelbescherming Nederland gaat in beroep tegen de verdieping van de vaarweg. De organisatie is bang dat de beschermde natuur in het gebied aangetast wordt en vindt dat er onvoldoende onderzoek is gedaan naar de gevolgen van de verdieping. Ook werd bezwaar ingediend door de Zeeuwse Milieufederatie, Natuurmonumenten en Het Zeeuwse Landschap. Verder hebben nog een particulier en een bedrijf beroep aangetekend.

Voetbalseizoen start zaterdagavond in Heist

Zaterdagavond gaat het voetbalseizoen van start in Knokke-Heist. Dat gebeurt meteen met een derby tussen FC Heist en VV Westkapelle. Heist degradeerde vorig jaar, na een verblijf van één jaar in tweede, terug naar derde provinciale. Groen-wit zag een aantal spelers vertrekken maar zat niet stil op de transfer markt. Het verzekerde zich onder andere van de diensten van Helinton en Junior De Oliviera en Stijn Doom. Ook haalde men Mike Timmerman terug van HO Oedelem. Met aanvaller Greg Pawella en doelman Nicholas Neyrinck maakten ook twee "Westkapellenaars de overstap naar de kustformatie. FC Heist wordt door heel wat waarnemers tot de favorieten gerekend. Ook trainer Helio De Oliviera hoopt dat zijn elftal het naar de bovenste gelederen schopt. Westkapelle zegt er evenwel klaar voor te zijn. Met Bart Derre hebben ze een nieuwe trainer in huis, wat meteen een andere aanpak betekent. Het resultaat van dit alles kan men zaterdagavond om 18u zien op Stadion De Taeye in Heist.

Ronde van Ierland

Mark Cavendish heeft vrijdag de derde etappe in de Ronde van Ierland op zijn naam geschreven. De Brit was in de 201 kilometer lange etappe van Ballinrobe naar Galway de snelste in de massasprint. Kenny De Haes was met een vijfde plaats beste Belg. Ook Kenny Lisabeth (6e) en Michael Van Staeyen (10e) sprintten zich naar een stek in de top tien. Heistenaar Benny De Schrooder leverde de achterhoedegevechten.


De voledige uitslag van de derde rit vind je HIER

29.8.08

Tribute paid to Herald hero who died at Brightlingsea

Je leest er HIER meer over

Tweede fase heraanleg Ramskapellestraat

De twee fase van de heraanleg van de Ramskapellestraat is gestart. Het gaat om het straatdeel tussen de Noordwatergang en de Heistlaan. De werken worden in drie deelfasen uitgevoerd. Momenteel is men bezig aan het vernieuwen van de nutsleidingen. Op 8 september beginnen de rioolwerkzaamheden tussen de Noordwatergang en de Jonckheerestraat. De toegang tot Biezenmaat met voertuigen is dan niet meer mogelijk. Eind september begint men met de bovenafwerking van het stuk tussen Noordwatergang en Jonckheerestraat. Begin oktober beginnen de rioleringswerkzaamheden vanaf de Zuidwatergang tot de Jonckheerestraat. Vanaf december, als de weersomstandigheden het toelaten, is er weer verkeer mogelijk in het stuk tussen de Noordwatergang en de Jonckheerestraat.

Nieuwsdienst kwarteeuw oud

De ORO Nieuwsdienst is vandaag 25 jaar oud. In april 1982 was Radio Dynamo in Knokke-Heist met de uitzendingen begonnen. Onmiddellijk was er nieuws over allerlei culturele activiteiten. Maar, het duurde tot eind augustus 1983 voor met dagelijkse nieuwsuitzendingen van wal werd gestoken. Dat gebeurde onder de noemer Onafhankelijk Radionieuws Oostkust. Een kwart eeuw later verzorgt de "ORO" nog steeds het nieuws voor de lokale omroepen. Sedert meer dan 10 jaar kan men de nieuwsteksten trouwens ook op het internet raadplegen. In die 25 jaar heeft de ORO niet alleen het nieuws gerapporteerd maar het af en toe ook helpen maken. Toen tijdens een zware storm de zelfdragende mast van Radio Dynamo in Westkapelle naar beneden donderde haalde dit zelfs het nieuws bij de Zweedse Radio in Stockholm. In die tijd werden ook met de nieuwsdienst zelf hoge ogen gegooid. Samen met de Voice of America en de Jordaanse Radio werd de ORO in de gelegenheid gesteld live een Amerikaanse astronaut te interviewen toen deze in de spaceshuttle boven ons land passeerde. Ten tijde van de ramp met de Herald of Free Enterprise in 1987 gebeurde veel van de verslaggeving op de BBC radio in Groot-Brittannië door onze nieuwsdienst. De meer dan 100 stembijdragen op BBC Radio Kent zorgden er toen voor dat zelfs het Britse commerciële TV station "TVS" kwam filmen hoe de ORO het nieuws maakte over de Zeebrugse scheepsramp. Verder slaagde de nieuwsdienst erin om bij een tijdelijke nieuwsblackout in de Tweede Golfoorlog aan CNN kortegolfinformatie te verschaffen over de bombardementen op de Iraakse legerradio. Maar dat is een verhaal apart. Het strijdtoneel in Irak was van belang voor de lokale omroep omdat destijds ook Zeebrugse marineschepen in de Perzische golf lagen. Ook bij de val van de Berlijnse muur was de ORO erbij. Samen met een team rond de huidige schepen Luc Lierman trok de omroep namelijk naar Berlijn om een stuk van de muur te slopen en zo een eigen check-point naar de DDR tot stand te brengen. Op deze verjaardag hopen we, dat de berichtgeving een kwarteeuw lang een service is geweest voor de burger; zonder dat het hen iets heeft gekost.

Brand bij traiteurzaak in Knokke

Op een boogscheut van de brandweer is donderdagavond aan het Gemeenteplein brand ontstaan in de traiteurzaak Raemdonck. Het vuur ontstond rond 19.30u. De brandhaard situeerde zich in de keuken achter de winkel, waar de traiteurgerechten worden klaargemaakt. Het vuur ging gepaard met een forse rookontwikkeling. Door het snelle optreden van de brandweer kon vermeden worden dat het vuur zich verspreidde. Ook verdere rookschade aan de bovenliggende etage kon vermeden worden. Er deden zich bij de brand geen persoonlijke ongevallen voor. Tijdens de blussingswerken werd de Declerckstraat tijdelijk afgesloten. De oorzaak van de brand is voorlopig niet bekend.

Knokke-Heist gaat seizoensdrukte anders meten

Toerismevoorzitter Daniël Despiegelaere heeft aangekondigd dat Knokke-Heist momenteel experimenteert met een nieuwe manier om de seizoensdrukte te meten. In het verleden gold aan onze kust de bezetting in hotels en het aantal bezoekers aan pretparken teveel als dé norm. Er wordt daarbij te weinig rekening gehouden met de “unorganised tourism flows”. Die gaat Knokke-Heist nu wel in kaart brengen. Daartoe wordt een uitgebreid meetsysteem op poten gezet. Naast de bezettingsgraad worden nu dagelijks alle voertuigen geteld bij het binnenkomen van de badstad. Revolutionair is, dat die cijfers vervolgens gekoppeld worden aan de hoeveelheid afval, het waterverbruik en de flessen die in de glascontainers worden gedeponeerd. De resultaten van het eerste jaar zullen nu als referentie dienen om in de toekomst een beter idee te krijgen van de werkelijke seizoensdrukte in Knokke-Heist.

Terug naar traditioneel Braderieweekend

Raadslid Max Szechtman heeft donderdagavond tijdens de gemeenteraad geïnterpelleerd over het verplaatsen van het traditionele braderijweekend in Knokke deze maand. Dat leidde uiteindelijk tot 2 braderieweekends. Het raadslid stelt voor om zoals in het verleden te kiezen voor het weekend nà half oogst. Burgemeester Lippens zei dat er ruggespraak komt, maar dat men volgende zomer zo goed als zeker terugkeert naar de traditionele data. Eerder zei Szechtman ook Nocturnes een goed idee te vinden. Maar, ze zouden moeten gehouden worden tijdens de braderiedagen en gekoppeld aan straatevenementen. Ook moet men vooraf onderhandelen zodat de winkelketens eveneens meedoen. Slechts op die manier kan men ’s avonds veel volk lokken, aldus het raadslid.

Motorpech houdt Zeebrugse huisarts van Round of Britain podium

Je leest er HIER meer over.

TCD rijft subsidie binnen

Donderdagavond stond het toekennen van een subsidie aan de Tennisclub Duinbergen opnieuw op de gemeenteraad. Een toelage van 37.000 euro werd door de meerdergheid goedgekeurd. De Open-VLD stemde tegen. Vlaams Belang en de onafhankelijk zetelende Anne Van Hoof onthielden zich. Volgens raadslid Frank Naert is “de toeristische uitstraling van de tornooien discutabel. Verder werd vorig jaar ook een derde van de subsidie gebruikt voor andere zaken dan de ingerichte tornooien”. Naert pleitte voor een transparante infrastructuursubsidie voor alle verenigingen die geen gebruik kunnen maken van de gemeentelijke faciliteiten. Burgemeester Lippens kondigde aan dat vanaf volgend jaar voor al dergelijk subsidies doorzichtige criteria zullen worden opgesteld.

Loop van de bevolking

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in de voorbije periode vind je HIER

Ierse identiteitscrisis voor De Schrooder

De jonge Brit Mark Cavendish heeft na de eerste ook de tweede etappe in de tweede editie van de Ronde van Ierland gewonnen. Ook De Schrooder uit Heist was van de partij voor de tocht van 158 kilometer van Thurles naar Loughrea. Onze landgenoot Michael Van Staeyen werd tweede. Kenny De Haes finishte als vierde. Ondertussen heerst er bij de organisatoren volgens het officiële wedstrijdverslag blijkbaar verwarring over wèlke De Schrooder nu eigenlijk is ingeschreven in de Ierse Ronde. De Ierse kranten vinden het alvast een goeie grap en schrijven: “De Schrooder is suffering from a case of mistaken identity – being listed as “Kurt” and not “Benny” in the race official standings, and as a result, has decided to swap places with his Manager tomorrow. “I think that perhaps tomorrow, Benny gets the easy job of sitting in the car shouting orders at the team and Kurt gets to ride the bike” he laughed “Lets see how that works out eh?” (NvdR: Geen goed idee Benny) Het resultaat was er dan ook naar! Benny eindigde op de 90ste plaats in de tweede rit…

Meer weten? Klik HIER.
Dagelijks kan men een uur lang de beste momenten van de Ronde van Ierland bekijken via satelliet op ITV4 om 20.30u Belgische tijd (Astra2: FTA 10758 V Symb 22000 5/6)

Stora Enso hevelt bijna 700.000 ton over van Antwerpen naar Zeebrugge

Het papierbedrijf Stora Enso hevelt twee grote trafieken over van de haven van Antwerpen naar Zeebrugge. Om te beginnen zal 350.000 ton papierpulp uit Brazilië in onze kusthaven worden overgeslagen. Daarbij komt nog 320.000 ton papier uit Finland, dat via het Zweedse Göteborg in Zeebrugge zal worden aangeleverd. De distributie naar de Benelux en Frankrijk zal ook vanuit de kusthaven worden georganiseerd. De nieuwe papiertrafiek zal circa 15 nieuwe banen opleveren aan onze oostkust, en later mogelijks meer.

28.8.08

Aannemer Reserve tevreden

Zopas heeft de raad van bestuur van de Aannemings-maatschappij CFE de financiële staten van het eerste semester van 2008 goedgekeurd. Daarbij werd onder meer vastgesteld dat de immobiliën activiteit van het bedrijf sterk blijft. Verschillende projecten zijn in studie - of ontwikkelingsfase. Het gaat om projecten zoals de Reserve in Knokke-Heist en opdrachten in Gdansk (Polen), The Gallery (Boedapest - Hongarije) en het Barbarahof in Leuven. CFE is een bouwgroep met aanverwante diensten, genoteerd op Euronext Brussels, waarvan VINCI 47% van het kapitaal bezit. In zijn hoofdactiviteit als algemene aannemer situeert CFE zich op de voorgrond in België en is zeer actief in Nederland, Luxemburg en in Centraal-Europa. CFE bezit 50% van het kapitaal van DEME, één van de grootste baggermaatschappijen op wereldvlak.

Minister-President opende Lichtenlijn in Heist-West

Donderdagavond werd in Heist-West de Lichtenlijnbrug over de Elizabetlaan officieel ingewandeld. Dat gebeurde door Vlaams minister-president Kris Peeters, burgemeester Lippens en Jacques D’Havé van het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust. De naam “Lichtenlijn” verwijst naar de twee oude vuurtorens bij de brug. Die moesten vroeger namelijk op één lijn gezien worden, om veilig de haven van Zeebrugge binnen te varen. De 107m lange fiets- en wandelbrug vormt de directe verbinding tussen de Baai van Heist en de natuurgebieden Sashul en Vuurtorenweiden in het achterland. De ranke overspanning uit 12mm dik staal werd gebouwd naar een ontwerp van architecten Ney & Partners en roept het beeld op van een stijlvolle golfslag. De brug zal binnenkort ook aansluiten op de Kustfietsroute en het fietsnetwerk Brugge-Ommeland. Dat zal onder meer gebeuren bij middel van een fietstunnel door de spoorwegberm. Lippens noemde de brug “een triomfboog voor de badgasten en een ‘landmark’ die het industriële havengebied duidelijk afscheidt van het toeristische Knokke-Heist”. De minister-president (die de rechterhand in het verband heeft na een zeilongeluk in Turkije) feliciteerde de ontwerpers en bouwers van de brug, die met een “eigenzinnige, ranke, eigentijdse vormgeving een hoge architecturale meerwaarde toevoegt aan het kustlandschap”. Peeters voegde er ten slotte nog aan toe dat de Lichtenbrug uiteindelijk 2,5 miljoen euro heeft gekost. Daarvan is één vijfde met Europees geld betaald.
Foto's copyright oronieuws

Minder kinderen verloren op strand door slechte zomer

Door het minder goede weer zijn op de stranden aan onze kust ook minder kinderen verloren gelopen. Tijdens de eerste veertien dagen van augustus telde men er 192. In de maand juli liepen 610 kinderen verloren. Dat blijkt uit cijfers van de Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen. Ook al vanwege het slechte weer liepen in juli vorig jaar slechts 348 kinderen verloren, tegenover 610 dit jaar. Het was op het strand van De Panne dat de meeste kinderen geteld werden die hun ouders niet meer terugvonden. Het waren verder voornamelijk anderstalige kinderen die verloren liepen.

Kustvaart meet zich met transport per vrachtwagen

Je leest er meer over in ORO NieuwsMAGAZINE

Zwitserland nomineert «Petites Vacances à Knokke le Zout»

Zwitserland heeft donderdag drie tv-films genomineerd voor de “Europaprijs 2008”, die eind oktober in Berlijn gehouden wordt. Onder de films werd in de kategorie “beste tv fictie” het draaiboek weerhouden van de tv-film «Petites Vacances à Knokke le Zout». In de hoofdrollen: de comedienne Miou-Miou, de Belgische zanger Arno en Victoria, een presentatrice van TF1. De comedie vertelt het verhaal van een Zwitserse vrouw die, buiten de verwachting van haar man en drie zonen, plots haar rijbewijs behaalt. Vervolgens wil ze een lang gekoesterde droom realiseren: de zee zien, maar dan wel in "Knokke-le-Zout". De Europaprijs is een initiatief van het Europees Parlement en de Raad van Europa. Het is de belangrijkste mediawedstrijd in de EU voor radio-, tv- en online producties.

Knocky’s Fandag

Vrijdag wordt in stadion Olivier de tweede uitgave gehouden van “Knocky’s Fandag”. Vanaf 15u kan groot en klein dan genieten van ondermeer demonstratietrainingen en voetbalinitiatie. Verder staan ook workshops, volksspelen en allerlei randanimatie op het programma. Dat allemaal met muzikale omlijsting. Om 19.30 u volgt dan de jaarlijkse voorstelling van de ploeg van FC Knokke. De Fandag wordt afgesloten met een Live optreden van de bekende hecklers “Statler & Waldorf”.

Meest bizarre hobby

Een 82-jarige man uit Kontich doet ook in Knokke-Heist al 2 maanden ongewild het diefstalalarm afgaan als hij een winkel binnenstapt. Ondermeer maakte hij het binnenstappen bij AS Adventure in de Lippenslaan ‘extra avontuurlijk’. Het ligt alvast niet aan de pacemaker van Frans Goeyvaerts, want die draagt hij al 12 jaar. Dat het alarm zou afgaan door z’n magnetische kaarten, broeksriem of zelfs nieuwe hemden is inmiddels ook al ontkracht. Ondertussen heeft de 82-jarige de meest unieke hobby in ons land: namelijk winkels binnenstappen en kijken wat er gebeurt.

Heistenaar beste Belg in Ronde van Ierland

De Heistse renner Benny (alias Kurt) De Schrooder was met z’n zesde plaats de beste Belg bij aankomst van de eerste rit in de Ronde van Ierland. De openingsrit bracht de renners over een afstand van 192 km van de Docklands in Dublin naar de kustplaats Waterford. De sprint werd gewonnen door de 23-jarige Brit Mark Cavendish. De Nieuw-Zeelander Julian Dean werd tweede. Naast De Schrooder op 6, eindigden ook landgenoten Nikolas Maes (8e) en Kurt Hovelijnck (9e) in de top tien. Het is de tweede keer dat de Ronde van Ierland wordt georganiseerd. De Ierse sportminister zei dat men op die manier ondermeer het wielertoerisme in Ierland wil bevorderen.


Foto: de sprint bij aankomst in Waterford

Liefdesjuweel overhandigd

In februari organiseerde de vzw Toerisme Knokke-Heist de Maand van de Liefde. Iedereen die een arrangement reserveerde via de dienst deed meteen mee aan een wedstrijd met als inzet een prachtig juweel. Het werd ontworpen door juwelier Van Esser uit de Strandstraat in de badstad. Het Van Esserjuweel werd gewonnen door de heer en mevrouw Craeninckx uit Binkom. Het echtpaar mocht het juweel woensdag op de slotavond van het Vuurwerkfestival in ontvangst nemen uit handen van de ontwerper en Toerismevoorzitter Daniël Despiegelaere.

OCMW maaltijden iets duurder in Knokke-Heist

In Knokke-Heist blijft het OCMW ook in de toekomst verder maaltijden thuisbezorgen. Heel wat andere gemeenten hebben die bedeling stopgezet vanwege de hoge kosten. Wel wordt over een paar maand de prijs verhoogd, omdat ook bij de leverancier de kosten gestegen zijn. Vanaf 1 november zullen de mensen met een voorkeurregeling 5,30 euro betalen. Voor anderen kost het dan 6,50 euro. Omdat de prijsverhoging onvoldoende is, past het OCMW een kleine 2 euro bij per geleverde maaltijd. Jaarlijks worden door het OCMW in Knokke-Heist ongeveer 25.500 maaltijden afgeleverd.

27.8.08

“Fireworks for Africa” wint Internationaal Vuurwerkfestival in Knokke-Heist

Woensdagavond werd in Knokke-Heist de winnaar van het 19de Vuurwerkfestival bekend gemaakt. Dat gebeurde bij het ontsteken van het afsluitende vuurwerk gebracht door de Zweedse laureaat van vorig jaar. Voor het huidige festival waren vuurwerkbedrijven uit Spanje, Italië, Zuid-Afrika en Thailand uitgenodigd om vanop het strand tussen Knokke en Duinbergen hun pyrotechnische kunsten te laten zien. De juryleden gaven elk onafhankelijk van elkaar punten. De keuze bleek unaniem. Op basis van de criteria kleurenspel, synchronisatie, compositie, harmonie en originaliteit ging de overwinning naar de Zuid-Afrikaanse bijdrage. Die lag in handen van het bedrijf “Fireworks for Africa” uit het plaatsje Muldersdrift in Gouteng. De vuurwerkfirma maakte tevoren onder meer ook al naam met pyrotechnische spektakels voor Tina Turners “South African Tour” en Pavarotti’s “Farewell from Africa”. Ze ontstaken enige tijd geleden ook ’s werelds hoogste vuurwerk. Dat gebeurde op de Kilimanjaro in Tanzania; op een hoogte van 5.895 m, en bij een temperatuur van min 10 graden.

Zeebrugs fregat aangekomen in Beiroet

Het Zeebrugse fregat Leopold I is woensdagnamiddag aangekomen in de haven van Beiroet. Aan boord zijn 156 bemanningsleden die zullen deelnemen aan de VN-missie in Libanon. Het betreft de eerste opdracht van het vaartuig, dat vorig jaar van Nederland werd overgekocht. De missie in Libanon zal tot 7 december duren. Het fregat wordt op 19 december terug in onze kusthaven verwacht. Het marineschip wordt voor de Libanese kust ingezet om de instroom van illegale wapens voor Hezbollah aan banden te leggen. De Belgen zullen radiocontact leggen met verdachte schepen en vervolgens is het aan de Libanese overheid om te beslissen of er wordt ingegrepen.

Extra spliting voor ICE-trein uit Knokke en Blankenberge?

De NMBS onderzoekt een denkpiste om het aantal snelle treinritten tussen Hasselt en Brussel uit te breiden. Dat zou kunnen door sommige treinen het station van Leuven niet te laten aandoen. Daartoe zou de ICE-treinverbinding tussen Knokke/Blankenberge en Tongeren/Hasselt worden opgesplitst, waarbij één van beiden 'de bocht van Leuven' zou gebruiken. Dat zei minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte woensdag. Een en ander zou een tijdswinst van een kwartier opleveren. Eerst moet echter bijkomend materiaal worden aangekocht.

13de finaliste Miss Knokke-Heist promoot zichzelf op Zwintriathlon

Volgens doorgaans oningelichte bron hebben de organisatoren van de Miss Knokke-Heistverkiezing in laatste instantie besloten nog een 13de kandidate toegevoegd aan hun selecte groep finalistes. Het gaat om de Canadese Ugly Dégoutant die bij Cavalia tewerkgesteld is als stalmeid. Omdat Ugly nog tot 2 september dagelijks de Cavaliastallen moet uitmesten, is het voor haar niet mogelijk om deze week samen met de andere 12 finalistes op reis te vertrekken naar een exotische bestemming. Daar maakt de Canadese Assepoester echter geen punt van. Haar promotiecampagne begint op woensdag 3 september, de dag waarop ze als sportieve miss deelneemt aan de 10de editie van de Zwintriathlon. In haar trainingsschema komt eind deze week de zwaarste beproeving: de ontharing tot op de bikinilijn. Ugly is namelijk als kind opgekweekt met hengstenmelk waardoor haar vrouwelijke hormonenspiegel in de loop van de jaren wat uit balans is geraakt. De Canadese beseft dan ook dat ze op het vlak van uiterlijke schoonheid haar beste onthaarde beentje zal moeten voorzetten om op 6 september de verkiezing te winnen. 'De Miss Knokke-Heistverkiezing is gelukkig een wedstrijd waar ook intelligentie, humor en persoonlijkheid een belangrijke rol spelen. Wellicht zijn dit criteria waarop ik aardig kan scoren', aldus Ugly. 'Het ontbreekt mij momenteel wel nog aan wat zelfvertrouwen. De aanmoedigingen van het publiek tijdens het zwemmen, lopen en fietsen zullen dan ook voor mij doorslaggevend zijn, of ik zaterdag 6 september al dan niet op de eigenlijke verkiezingsshow in het Casino zal verschijnen ...' Inwoners die kandidaat 13 in badpak de catwalk willen zien opgaan, worden dus verzocht om massaal te supporteren voor de sympathieke en bevallige Ugly.

"Cavalia soon on its way to Lisbon"

Je leest er HIER meer over.

Moeizame aanpak taalgebruik betoelaagde initiatieven

Bij het omzetten van een oud betoelagingsreglement van franken in euro’s voegt Knokke-Heist nu ook een verzoek toe over het taalgebruik. Dat is bestemd voor initiatieven die een subsidie ontvangen van de gemeente, doch niet onderworpen zijn aan de taalwetgeving. In het verzoek worden de betoelaagden gewezen op de bestaande taalsituatie in het Vlaamse landsdeel. Oppositiepartijen dringen echter al geruime tijd aan op een nog striktere reglementering. Wie zich niet houdt aan de taalwetgeving zou geen beroep mogen kunnen doen op een subsidie vanwege de gemeente. Knokke-Heist wijst er echter op dat het gemeentebestuur volgens de Grondwet niet het recht heeft om taalbeperkingen op te leggen. Dus kan men een privébedrijf of vereniging niet gebieden de taalwetgeving na te leven in ruil voor subsidies. Dat kan enkel aan wie in dienst of opdracht van de gemeente werkt.

Heraanleg Smedenstraat

Naar aanleiding van de geplande heraanleg van de Smedenstraat in Knokke heeft het gemeentebestuur samen met Studiebureau Haegebaert een infoavond georganiseerd. Daarop bleek dat de werken in 2 fasen zullen worden uitgevoerd. Vanaf 15 september komt eerst het gedeelte tussen de Edward Verheyestraat en de Nyckeesstraat aan de beurt. Op dat moment worden de trottoirs opengebroken om de nutsleidingen te vernieuwen. Een maand later starten de rioleringswerken. Later volgt het straatdeel tot aan het Maurice Lippensplein. De rioolwerkzaamheden in de 2de fase zijn voorzien tegen januari. Het einde van de heraanleg van de Smedenstraat wordt tegen juni volgend jaar verwacht.

Slechte ervaring voor Roemeense tennisspelers in Knokke-Heist

Ionana Alecsiu, een Roemeense tennisspeelster, is naar eigen zeggen de voorbije dagen in Knokke-Heist het slachtoffer geworden van een forse diefstal. De Roemeense nam deel aan het 2de Knokke Zoute Junior Kampioenschap. De tennisspelers waren ondergebracht in het oud internaat in de badstad. Ze verklaarden, dat de kamer niet kon gesloten worden. Dit werd door de organisator van het tornooi donderdag evenwel tegengesproken. Aan de politie in de badstad heeft het Roemeense meisje verklaard, dat in de kamer 400 euro uit haar portefeuille werd ontvreemd evenals de laptop van haar kamergenoot Bianca. Toen ze nakeek waarom haar wekker niet was afgegaan, bleek dat ook de gsm gestolen was. De diefstal gebeurde tussen 23.30 en ’s morgens 7u. De politie heeft een onderzoek ingesteld, maar kon in het gebouw de spullen in kwestie niet terugvinden. De organisatie zegt dat er geen bewijs is dat de meisjes de ‘gestolen’ zaken bij zich hadden. Ondertussen blijkt uit ons onderzoek wel dat de meisjes in kwestie tijdens andere toernooien wèl een laptop gebruikten en verbleven in vrij dure hotels.

In 2009 géén massaspektakel in Knokke-Heist

Ondanks het succes van Cavalia komt er volgende zomer geen massaspektakel in Knokke-Heist. Dat zegt burgemeester Lippens. De reden is het feit, dat Oostende voor komend seizoen het Cirque du Soleil heeft uitgenodigd. Eén zomerlange mega-manifestie aan onze kust is genoeg, aldus Lippens. “We willen niet verzeilen in concurrentieslagen zoals we die gekend hebben tussen de zandsculpturen in Zeebrugge en Blankenberge”. Het is belangrijk dat kwaliteitsvolle evenementen georganiseerd worden in de “master-regio” rond Knokke-Heist. Daar profiteert de badstad dan sowieso van mee, zegt de burgemeester. Die “master-regio loopt van De Panne tot in Nederland. “We zijn wel op zoek naar een grootschalige manifestatie voor de zomer van 2010. Het moet iets zijn dat past bij de badstad, en we moeten eerst heel zeker zijn van wat we doen. En dan enkel als er geen concurrentie is van de andere badplaatsen”. “Cavalia was een gok, maar het is geslaagd” zegt een tevreden burgemeester. Over het paardenspektakel zijn al veel cijfers verschenen. Tot gisteravond 18.25u waren er welgeteld 69.480 tickets verkocht. Ook een 5.000 tal genodigden woonden op uitnodiging van Cavalia gratis de voorstellingen bij, aldus Maxim Willems tijdens een telefoongesprek met de directie van de paardenshow.

Meer quota voor duurzame visserij?

Vaartuigen die op een duurzame manier de visserij bedrijven zullen in de toekomst een groter quota krijgen. Dat heeft Vlaams minister president Kris Peeters in Zeebrugge gezegd. Vanaf 1 januari zullen de vaartuigen trouwens gescreend worden op basis van milieuvriendelijke aanpassingen. 'En wie veel inspanningen doet, moet beloond worden en extra kilo's vis kunnen bovenhalen', vindt Peeters. ‘Tot nu toe is dat net andersom: wie bijvoorbeeld investeert in een nieuwe motor, moet een deel van z'n motorvermogen inleveren en kan dus minder vangen.' Bij de Stichting voor Duurzame Visserijontwikkeling hebben 29 reders ondertussen een aanvraag ingediend om niét meer volgens het boomkorsysteem te vissen en over te schakelen op milieuvriendelijke technieken. De stichting onderzoekt nu of zo'n overschakeling technisch en financieel haalbaar is.

Vissers vinden Greenpeace terroristische organisatie!

Isabellarondweg in Zeebrugge weer open, maar…

De wegwerkzaamheden aan de Isabellarondweg in Zeebrugge zijn vroeger klaar dan gepland. Na het drogen van de belijning werd de weg dinsdagavond terug opengesteld. Dit is belangrijk voor het doorgaande verkeer van Knokke-Heist naar de rest van de kust. De vreugde zal echter van korte duur zijn. Komende maandag start De Lijn met het herstel van tramsporen en aanpalende wegenis op het kruispunt van de Isabellalaan en Zeesluistraat. Vooral bij een versassing in de oude zeesluis zal dit voor extra problemen zorgen. De werken zullen duren tot eind volgende week.

Bart Peeters amuseert zich rot in Heist...

Bart Peeters schrijft in Zangtalent.be: We hebben zelf eigenlijk een appartement in Heist aan Zee, waar we steeds vertoeven gedurende de tweede helft van de zomer en dat is heel plezant. Hoewel er in Heist aan Zee minder is te doen dan in Blankenberge, amuseren we er ons rot”.


Je leest er HIER meer over

26.8.08

“Geen zichtbare bouwrecessie in Knokke-Heist” zegt Lippens

De kredietcrisis, en het feit dat de woonhuizen in Knokke-Heist tegen de hoogste prijzen in onze provincie van de hand gaan, resulteert momenteel niét in een afname van de bouwaanvragen. Dat verklaarde burgemeester Lippens vrijdagavond aan leden van de pers. Ook staat er volgens de burgervader momenteel niet méér te koop dan in andere jaren. Hij benadrukt trouwens niet pessimistisch te zijn over de toekomst voor de immobiliën in Knokke-Heist. Mogelijk komt er op termijn een tijdelijke kentering, maar daar is alvast “geen schijn van te zien”. Wèl gaat het misschien langer duren voor woningen verkocht raken, zegt Lippens. “Dat hebben we in de jaren 70 en 80 ook gezien. Toen bleven sommige appartementen 2 of 3 jaar leeg staan, maar uiteindelijk werden ze toch verkocht”, aldus de Knokke-Heistse burgemeester. Ook is er volgens Lippens het fenomeen dat mensen làter beslissen voor ze een appartement kopen. “Men wil tegenwoordig vaak eerst het afgewerkt product zien. De mensen zijn ‘difficiler’ geworden als ze iets kopen”.

CAVALIA Niét naar Madrid

In ultimo gaat het paardenspektakel de komende weken niet naar Madrid. De voorbije maanden waren er opmerkingen in de Spaanse dagbladen als zou Cavalia tijdens het vorig verblijf in de Spaanse hoofdstad de milieureglementering overtreden hebben. Toen verklaarde Jorge Ortueta Antunes, hoofd van de milieuraad in Madrid, aan de Spaanse pers, dat op het moment dat Cavalia de hoofdstad verliet net een decreet tot onmiddellijke stopzetting van de activeit was uitgevaardigd. Daarover ondervraagd door onze nieuwsdienst op 23 juli werd dit in Knokke-Heist echter door een woordvoerster van Cavalia in alle toonaarden ontkend. Dat er wel degelijk problemen zijn bleek vandaag. Op de Spaanse site van Cavalia werden alle voorstellingen in Madrid geschrapt. Onbegrijpelijk dat men in Madrid zo onwrikbaar blijkt te zijn. Bij de gemeente Knokke-Heist heet het dat Cavalia zich klaarmaakt om de show naar Portugal te verhuizen. Daarbij zou het z’n tenten opslaan in Lisabon. In afwachting volgen er dus meer voorstellingen in Knokke-Heist.


Na Beijing verder op de Chinese toer

Chinezen optimaliseren elke dag hun veerkracht en ontspanning. De populaire bewegingskunst Tai Chi ligt bij vele Aziaten aan de basis van hun fysieke en emotionele gezondheid. Op woensdag 27 augustus om 14.30 uur organiseert LVSW Knokke-Heist een kennismakingsles Tai Chi. In Scharpoord toont Bea Velaers, educatief medewerker van Zi Ran (自然門), hoe men met een gecenterde geest gracieuze bewegingen bestuurt, met een verhoging van stressbestendigheid als resultaat. Losse kledij en gemakkelijk schoeisel of dikke sokken zijn aangewezen.


De deelnameprijs bedraagt 2 EUR per persoon.
Info: tel. 050 62 46 43 of gsm 0496 78 49 94

Triatleten in de clinch met weergoden

Met respectievelijk 630 en 250 deelnemers waren de Scapa Sports Iron kid en de Finishers Triatlon andermaal een groot succes in de badstad. Vooral de jonge triatleten van de Iron Kid moesten bij het fietsen tegen een stevige landwind proberen in het zadel te blijven. Ook bij de loopproef waren forse regenbuien van de partij. Kortom een olympische prestatie voor de jonge deelnemers. Op zondagmiddag hadden de triatleten van de Finishers Triatlon meer geluk. Het bleef droog, maar de strakke wind maakte het niet makkelijk tijdens de fiets- en loopproef. Voor veel triatleten was de deelname aan de Finishers Triatlon meteen de sportieve afsluiter van het 15 weken durende trainingsprogramma “3athlon4fun”.

Tongschar andermaal Vis van het Jaar

In Zeebrugge heeft de VLAM dinsdag de tongschar uitgeroepen tot de Vis van het jaar 2008. Dat gebeurde in overleg met de Vlaamse visserijsector. Traditioneel is de vis van het jaar een ondergewaardeerde soort, die toch voldoende beschikbaar is en die wordt aangevoerd door de Vlaamse vissers. Het is meteen de 20ste keer dat een bepaalde vissoort in de kijker wordt gezet. De tongschar was 11 jaar geleden ook reeds vis van het jaar. De tongschar is net zoals tong, pladijs, griet en tarbot een platvis.


Knokke-Heist lanceerde Zweedse vuurwerkmakers internationaal

Woensdagavond wordt in de badstad het Vuurwerkfestival afgesloten door de Zweedse winnaars van vorig jaar. Het gaat daarbij om de “Vuurwerkfabriek” (Göteborgs FyrverkeriFabrik AB) uit het Zweedse Göteborg (uitspraak: jeuteborg). De Zweden wonnen toen met een Abba-ësk vuurwerkspektakel. De Zweedse vuurwerkfabriek werd in de herfst van 1994 gesticht door twee concurrenten: Martin Hildeberg en Anders Hållinder. Tegen het nieuwe millennium was het bedrijf dé pyrotechnische nummer één in Scandinavië. Het was echter Knokke-Heist dat de Zweedse vuurwerkmakers in 2001 voor het eerst in een internationale wedstrijd lanceerde. Omdat de Zweden toen meteen de hoofdprijs wegkaapten kregen ze vervolgens uitnodigingen van over heel Europa om aan wedstrijden deel te nemen. Dat heeft ze alvast geen windeieren gelegd. De vuurwerkfabriek heeft inmiddels 17 keer internationaal goud op z’n palmares verzameld. Naast Knokke-Heist wonnen de Zweden vorig jaar ook de Pyronale in Berlijn. Hun absolute hoogstandje kwam echter in april van dit jaar bij de opening van de nieuwe Opera in Oslo. Het vuurwerk werd toen vanaf 3 verschillende locaties de hemel in geschoten. Simultaan werden vuurpijlen gelanceerd vanop een boot voor de kust, vanop een eiland en vanop een kaaimuur aan de haven. Benieuwd wat ze voor Knokke-Heist in petto hebben.

Poenkamp tussen Beiderlei Kunnen op Zwintriathlon

Op woensdag 3 september maken het Nederlandse Sluis en Knokke-Heist zich op voor de 10de Zwintriathlon. Ruim 900 triatleten uit 7 verschillende landen gaan dan de uitdaging aan om 1 km te zwemmen, 41 km te fietsen en 10 km te lopen. Het concept van de 10de editie wordt gespekt met een paar “verjaardagselementen”. Naast de Knokke-Heistse Waves is er namelijk ook de “Battle of the sexes”. Een beperkt aantal dames, die mogen ambiëren om als eerste over de meet te komen, zullen 17 minuten voor de top van de heren starten. Deze 17 minuten is de gemiddelde tijd die de eerste heer over de afgelopen 9 jaar er minder over deed dan de eerste dame. Wie als eerste over de meet komt, wint een extra premie van € 1.000. Dat belooft dan ook erg spannend te worden.


Loop ’n Hoop

Binnenkort start in de badstad een nieuwe sessie van Start-To-Run. Volgens woordvoerder Bert De Brabandere heeft dit opmerkelijke initiatief in het verleden al meer dan 1400 inwoners aan het lopen gezet. Hiermee is de Start-To-Run van Knokke-Heist één van de meest succesvolle in heel Vlaanderen. Enkele deelnemers uit voorgaande sessies starten volgende week trouwens in de Zwintriathlon. Sommigen misschien met Olympische ambities... De bedoeling van Start-To-Run is echter om in 10 weken probleemloos 5 km te kunnen lopen. De ervaring leert dat iedereen dit kan, van jong tot oud. De nieuwe reeks begint op 11 september om 19u30 in stadion Olivier in Knokke.

Inschrijving : ter plaatse vanaf 18u45 of vooraf op 050/608344 of via debrabandere@gmail.com
Inschrijvingsgeld : 20 euro (verschillende ziekenfondsen doen gedeeltelijke terugbetaling)

Braderie-saga deel zoveel

De braderie van 22, 23 en 24 augustus in de belangrijkste winkelstraten van Knokke mocht op de medewerking rekenen van 75 handelaars. Dit is 6 meer dan de eerste editie half augustus. De Raad voor Lokale Economie heeft onder alle deelnemers een korte enquête gehouden over hun bevindingen. Het resultaat van deze bevraging zal besproken worden op de eerstkomende vergadering van de raad. De cijfers zullen vervolgens ook meegenomen worden in de globale evaluatie van de nocturnes en braderieën 2008. Donderdagavond zal in de gemeenteraad trouwens door raadslid Szechtman geïnterpelleerd worden over de dubbele braderieweekends in augustus.

Peeters opent Lichtenlijn

Donderdagavond wordt in Heist-West de Lichtenlijnbrug over de Elizabetlaan officieel in gebruik genomen. Na toespraken van ondermeer burgemeester Lippens en Vlaams minister-president Kris Peeters wordt de brug door een hele schare genodigden weg en weer ingewandeld. De naam “Lichtenlijn” verwijst naar de twee oude vuurtorens bij de brug, die vroeger op één lijn moesten gezien worden om veilig de haven van Zeebrugge binnen te varen. De nieuwe brug vormt de directe verbinding tussen de Baai van Heist en de natuurgebieden Sashul en Vuurtorenweiden in het achterland. De stijlvolle overspanning zal ook aansluiten op de Kustfietsroute en het fietsnetwerk Brugge-Ommeland. De 107m lange fiets- en wandelbrug werd gebouwd naar een ontwerp van architecten Ney & Partners. Het design moet het beeld van een golfslag oproepen. De brug heeft iets meer dan 2 miljoen euro gekost en werd gebouwd in opdracht van het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust.

25.8.08

Knokke-Heist heeft duurste woonhuizen in de provincie

Voor het kopen van een woning is Knokke-Heist andermaal de duurste gemeente in onze provincie. Dat blijkt uit de statistieken van de Federale Overheidsdienst Economie. In de badstad moet men gemiddeld ruim 358.000 euro voor een huis neertellen. De rest van de provincie heet ‘relatief goedkoop’ te zijn. In het Brussels liggen de prijzen namelijk nog een heel stuk hoger. Koploper is Ukkel met door de band circa 440.000 euro voor een woonhuis. Ook de prijzen van huizen in onze buurprovincie Zeeland zijn in het afgelopen kwartaal iets gestegen. Opmerkelijk is daarbij het feit dat de huizen langer te koop blijven staan. In de regio vlak over de grens is dat ondertussen zelfs gemiddeld 4 maanden en twee weken.

Cavalia blijft weekje langer

Vanwege het grote succes van het paardenspektakel wordt het verblijf van Cavalia in Knokke-Heist verlengd. Eerst was er sprake van een bijkomende voorstelling op dinsdag 2 september. Nu blijkt dat er ook extra voorstellingen gepland worden van vrijdag 5 tot en met zondag 7 september. Ondertussen zijn voor de voorstellingen in Knokke-Heist al meer dan 80.000 tickets verkocht. Op 17 september moet Cavalia openen in Madrid. Daartoe wordt eerstdaags de reserve Kathedraaltent in de Spaanse hoofdstad opgezet. Het is ondermeer mede dankzij de flauwe zomer dat Cavalia zo goed gescoord heeft in Knokke-Heist. Het slechte weer van de voorbije weken heeft echter van de Witte Big Top een redelijk grijze tent gemaakt. Daarom was de kuisploeg maandagnamiddag in het getouw om de tent weer wit te doen schitteren.

Rijrichting Koningslaan tijdelijk omgekeerd!

Komende maandag start de opbraak van de rijweg van de Parmentierlaan in Knokke. Het gaat om het gedeelte tussen de Boudewijnlaan en de Fincentlaan. De nutsleidingen zullen er vervolgens vernieuwd worden. Gelijktijdig worden ook nieuwe leidingen gelegd in de Fincentlaan tussen de Parmentierlaan en de Koningslaan. Deze werken zullen duren tot 15 september. Het inkomend verkeer dat normaal gebruik maakt van de Parmentierlaan, zal ter hoogte van het kruispunt met de Boudewijnlaan omgeleid worden via de Boudewijnlaan naar de Koningslaan. Dit houdt dus in dat de rijrichting in de Koningslaan zal worden omgekeerd! Het zal dus niet meer mogelijk zijn om vanaf het Abraham Hansplein in de richting van het Maurice Lippensplein te rijden. Op 1 september begint men ook met de uitbraak van de voetpaden en parkeerstroken tussen de Fincentlaan en de Nestor de Tièrestraat. De rijbaan zal gedeeltelijk opgebroken worden. Er is een doorgang langs de huizen voorzien van ongeveer 1,5 meter.

Party-platform 15 jaar Sleipner

Zondag werd in de Noordelijke Noordzee de 15de verjaardag gevierd van het Sleipner platform. Dat boorplatform voor aardgas van het Noorse Statoil is reeds 15 jaar via de Zeepipe over een afstand van 814 km verbonden met Zeebrugge. Na het Troll-veld is Sleipner de tweede grootste aardgasproducent in de Noordzee. Eind vorige eeuwe raakte Sleipner onder meer in het nieuws door met nieuwe technologie CO2 te scheiden van het aardgas en deze kooldioxide terug onder de zeebodem te injecteren. Oud medewerkers waren zondag mee van de partij om de speciale verjaardag te vieren.

Tibetaanse vlaggen blijven

Burgemeester Lippens zei zaterdagavond dat Knokke-Heist de vreedzame strijd tegen de Chinese repressie zal blijven steunen door de Tibetaanse vlag te hijsen in het straatbeeld. Hij zei dat bij de opening van de avond met mystieke Tibetaanse dans en zang in het Casino. De burgemeester sprak de hoop uit dat de Tibetanen hun eigenheid kunnen behouden in een vredevolle samenleving. Vrijdag had de Dalai Lama voor de camera’s van “France 24” gezegd de onafhankelijkheid van Tibet, als een compleet land-ingesloten regio, niet langer na te streven. Hij wil wel culturele autonomie binnen de Chinese Volksrepubliek.