22.6.07

Ook sommige Chinese tennissters onzeker voor Knokke

Na Li en Jie Zheng zijn niet fit voor Wimbledon en missen aldus het derde Grand Slam-tornooi van het jaar. Na Li (WTA 18) kampt met een ribblessure. Jie Zheng (nummer 6 van de wereld in het dubbelspel) haakt af. Zij heeft een verwonding aan de enkel opgelopen. Vorig jaar won Zheng nog de dubbeltitel op Wimbledon aan de zijde van haar landgenote Yan Zi. Li en Zheng maken normaal gezien deel uit van de Chinese Fed Cup-ploeg. Het valt nog af te wachten of ze fit zullen zijn voor de interland tegen ons land, op 14 en 15 juli in Knokke.

Nieuwshoofdpunten vrijdag 22 juni 2007

° Het gemeentebestuur gaat een belangrijke subsidie toekennen voor het uitrusten van het nieuwe kantoor van de Dienst Toerisme op het Lichttorenplein in Knokke.
° Filip De Vlieghere, lid van de plaatselijke Marnixring De Blinckaert, is verkozen tot de nieuwe algemeen voorzitter van de Marnixring Internationaal.
° Vanaf nu kan men zich in Knokke-Heist ook ONline inschrijven voor deelname aan allerlei sportactiviteiten.
° De heemkring "Heyst Leeft" bereidt zich andermaal voor op een "Feest van de 50-jarigen" dat in oktober gepland wordt.
° Sedert het Natuurpark Het Zwin in handen van de provincie is zou het aantal bezoekers fors gestegen zijn.
° Het stadhuisje van Sint Anna ter Muiden is verkocht en bevindt zich nu in Belgische handen.
° Celstraf met uitstel voor Burgemeester Damme
° Bankenbod Maurice Lippens midden juli echt van start

En in ORO NieuwsMAGAZINE:
° Fluxys maakt toegang tot Zeebrugge Hub makkelijker

Toelage voor Vuurtorenpand Toerisme

Het gemeentebestuur staat op het punt om een belangrijke subsidie toe te kennen aan de vzw Toerisme Knokke-Heist voor het verrichten van bepaalde investeringsuitgaven. Dat is trouwens voorzien in de beheerstovereenkomst. Het gaat in totaal om zo'n 36.000 euro. Het gros van de toelage wordt besteedt aan de aanschaf van een multimediasysteem voor het nieuwe kantoor van de dienst Toerisme op het Lichttorenplein. Ondertussen schiet ook de binnenafwerking van het nieuwe kantoor goed op. Het pand met z'n vuurtoren herinnert inmiddels aan de oude vuurtoren die in 1872 in Knokke gebouwd werd. De toren lag trouwens direct aan de oorsprong van het ontstaan van het toerisme in de prille badstad.


Het was namelijk de eerste vuurtorenwachter Franz Lützenrath die er in slaagde toeristen uit Heist via het strand te laten afzakken naar Knokke. In 1880 startte in de nabijheid van de vuurtoren de eerste uitbating in de vorm van "Pavillion du Phare" waar Dries Verheye de toeristen voorzag van versnaperingen. Zijn initiatief kende spoedig navolging. De vuurtoren bleef actief tot aan de Eerste Wereldoorlog. In 1952 werd het gebouw afgebroken. Op dezelfde plaats verrees later het bureau voor toerisme dat in de herfst van 2005 werd gesloopt. Het is dan ook terecht dat het nieuwe toerismekantoor, dat binnenkort z'n deuren opent, een min of meer exacte copie is van de allereerste Knokse vuurtoren.

Zwin beter af met provincie?

De provincie zegt in de eerste 5 maanden van het jaar in het Natuurpark Het Zwin in Knokke-Heist een stijging van het bezoekersaantal met ruim 20 procent te hebben gerealiseerd. Ondanks het vrij vervallen uitzicht van het vogelpark passeerden van januari tot mei zo'n 45.000 mensen door de poorten van het Zwin. Het succes is volgens gedeputeerde Jan Durnez te verklaren door de boeiende tentoonstelling "Expeditie Ooievaar". Dat ook de gewijzigde openingstijden aandeel hadden in het succes van het natuurpark wordt echter in Knokke-Heist zeer in twijfel getrokken.

Marnixring Internationaal

Filip De Vlieghere, lid van de plaatselijke Marnixring De Blinckaert, is verkozen tot de nieuwe algemeen voorzitter van de Marnixring Internationaal. De Serviceclub is genoemd naar de historische figuur Marnix van Aldegonde en zet zich in voor de verspreiding van de Nederlandse taal en cultuur. De vereniging telt 58 afdelingen in Vlaanderen, Nederland, Frans Vlaanderen en Zuid-Afrika. Filip De Vlieghere was eerder al voorzitter van de Marnixring in Knokke-Heist. Het internationale mandaat van De Vlieghere loopt tot eind 2010. Beroepshalve is de nieuwe voorzitter als cardioloog verbonden aan het Fabiolaziekenhuis in Blankenberge. Filip De Vlieghere is gehuwd en heeft 3 kinderen.

ONline inschrijven op Sportevenementen

Vanaf nu kan men zich ON-line inschrijven voor deelname aan allerlei sportactiviteiten in de badstad. De mogelijkheid drong zich meer en meer op omdat de vzw Stedelijk Sportcentrum Knokke-Heist veel sportactiviteiten activiteiten organiseert met soms duizenden deelnemers. Via www.knokke-heist.be kan men zich registreren, onder "bewoners en inschrijvingen", voor het zeezwemmen, de beide strandlopen, de Iron Kid, de Finishers Triathlon en de Beach Cup Knokke-Heist. De deelnemers van de voorbije jaren werden bij middel van een mailingcampagne aangemoedigd om zich via de online module in te schrijven. Meer dan 400 sportievelingen maakten daar inmiddels reeds gebruik van.


Feest van de 50-jarigen

De heemkring "Heyst Leeft" bereidt zich andermaal voor op een "Feest van de 50-jarigen". Daarbij tracht men alle Heistenaars die in 1956 of 1957 geboren zijn samen te brengen. Dat zal gebeuren tijdens een feestelijk banket in zaal Ravelingen. De heemkring, die in 1974 gesticht werd, startte enkele jaren geleden met het initiatief. De samenkomst van de 50-jarigen is telkens een groot succes. Mensen die mekaar bijna een heel leven uit het oog verloren zijn zien mekaar weer. Het eerstvolgende "Feest van de 50-jarigen" is gepland op zaterdag 20 oktober.

Stadhuisje Sint Anna ter Muiden in Belgische handen

Het stadhuisje van Sint Anna ter Muiden is verkocht. Een Belgisch-Franse kunstenaar heeft het voor 325.000 euro overgenomen. Het pand werd donderdag geveild. De kunstenaar wil er vanaf januari volgend jaar gaan exposeren. Hij gaat het ook openstellen voor andere kunstenaars. Inwoners van Sint Anna ter Muiden voerden eerder actie. Zij vonden dat het stadhuisje zijn culturele functie moest behouden.

Mude, zoals Sint Anna ter Muiden aanvankelijk heette, kreeg stadsrechten in 1242. In de Middeleeuwen was het een belangrijke handelsstad en een voorhaven van Brugge. Na verzanding van de haven in de 14e eeuw kwijnde de stad weg ten gunste van het naburige Sluis. Het stadhuisje dateert uit de 18de eeuw. In 1880 werd de gemeente "Sint Anna Termuiden" opgeheven en bij de toenmalige gemeente Sluis gevoegd. Deze gemeente werd in 1995 onderdeel van de gemeente Sluis-Aardenburg, die op haar beurt weer opging in de grotere fusiegemeente Sluis. In 1967 is Sint Anna ter Muiden in zijn geheel tot beschermd stadsgezicht uitgeroepen.

Geboorten, huwelijken, huwelijksaankondigen en overlijdens de voorbije week in Knokke-Heist.

Celstraf met uitstel voor burgemeester Damme

De burgemeester van Damme, Dirk Bisschop, heeft in beroep een zwaardere straf gekregen dan in eerste aanleg. De rechter acht hem mede-aansprakelijk voor een dodelijk ongeluk in zijn stad in 2005. De gemeente ligt in de politiezone Damme/Knokke-Heist. Bisschop krijgt een gevangenisstraf van drie maanden met uitstel en een boete van 1.100 euro. De helft van de boete moet de burgemeester effectief betalen wegens gebrek aan voorzorg. De rechter van de correctionele rechtbank in Brugge acht hem als wegbeheerder van de gemeente medeverantwoordelijk voor een ongeluk op 11 augustus 2005 omdat de verlichting op het kruispunt waar het ongeluk gebeurde, slecht was. Een vrouw had geen voorrang verleend aan een bestuurder die van rechts kwam. Die kon een andere bestuurder niet meer ontwijken. Die bestuurder kwam om. De advocaat van de vrouw had de burgemeester gedagvaard.In eerste aanleg kreeg burgemeester Bisschop enkel een boete van 1.375 euro. De rechter achtte hem toen volledig verantwoordelijk voor het ongeluk. De rechter in beroep deelt de verantwoordelijkheid nu in zes. De bestuurder die het ongeluk niet overleefde, is verantwoordelijk voor eenzesde. De vrouw die geen voorrang verleende, wordt voor tweezesde verantwoordelijk gesteld. De rechter legt driezesde verantwoordelijkheid bij burgemeester Bisschop. Deze moet naast zijn boete ook 23.000 euro voorlopige schadevergoeding betalen.

Bankenbod Maurice Lippens midden juli echt van start

Bankverzekeraar Fortis en sectorgenoten Royal Bank of Scotland (RBS) en Banco Santander verwachten dat hun bod op de Nederlandse bankgroep ABN AMRO midden juli van start zal gaan. Begin volgende week zal het bankentrio alle nodige documentatie voor de biedingsstukken indienen bij de de Nederlandse en Britse beursautoriteiten. Dat hebben de drie banken vrijdag bekendgemaakt in een persbericht. Volgens de drie banken wordt er goede vooruitgang geboekt met de aanvragen voor toestemming van de toezichthouder voor de wijzigingen van zeggenschap en de filings in verband met mededingingsaspecten. De aandeelhouders van de drie banken zullen zich over het bod op ABN AMRO kunnen uitspreken op een bijzondere algemene aandeelhoudersvergadering die zal plaatsvinden in de eerste helft van augustus. Eind mei brachten Fortis, RBS en Banco Santander een gezamenlijk overnamebod van 71 miljard euro uit op ABN AMRO, de grootste bankgroep van Nederland. De groep counterde daarmee een eerder bod van het Britse Barclays, dat 67 miljard euro op tafel had gelegd voor de Nederlandse bank. In het persbericht herhaalt het bankenconsortium dat hun bod "superieure waarde biedt voor de aandeelhouders van ABN AMRO en substantiële voordelen inhoudt voor klanten en medewerkers".

21.6.07

Nieuwshoofdpunten donderdag 21 juni 2007

GEZIEN DAGELIJKS BERICHTEN VAN ONZE NIEUWSDIENST ZONDER BRONVERMELDING GESTOLEN EN AANGEPAST WORDEN ZULLEN WE VANAF VOLGENDE WEEK ZO NODIG ELKE DAG EEN LIJST PUBLICEREN VAN DEZE BERICHTEN EN WAARNAARTOE ZE VERMINKT WERDEN ONTVOERD.

Nieuwshoofdpunten donderdag 21 juni 2007
° Er worden vragen gesteld over satanische missen die in een vervallen klooster zouden gehouden worden tussen Westkapelle en Sluis.
° Het feit dat Knokke-Heist nog steeds niet over een zwembad beschikt zet de buurgemeenten onder onaanvaardbare druk.
° Een van Amerika's belangrijkste corporatieve tovenaars heeft z'n bewondering voor de Knokke-Heistse tweede verblijver Albert Frère dik uitgesmeerd bij nieuwsgigant Bloomberg.
° Het ziet er naar uit dat de fileproblemen op de N49 tussen Maldegem en Knokke binnenkort van de baan zijn.
° De bekende kledingketen Brooklyn met vestigingen in ondermeer Knokke-Heist en Brugge gaat de Formule 3 sponsoren.
° Binnenkort staat in de badstad de eerste Zeeuwse bodemmosselen van het nieuwe seizoen op het menu.
° Het Davidsfonds bereidt zich momenteel voor op een groots Vlaams Volksfeest in Westkapelle. ° Oud burgemeester van Sluis wil geen nieuwe ambtsperiode meer.

En in ORO NieuwsMAGAZINE:

° Satan en Magie in Grensklooster?
° Lofrede voor Albert Frère bij Bloomberg
° Brand op Nederlands vissersschip na explosie
° NH-90 vervangt de Sea King+

Satanische Magie in vervallen grensklooster?

Het vervallen Belgisch klooster op de grens tussen Westkapelle en Sluis blijkt niet enkel als achtergrond te fungeren voor huwelijksfoto's van kersverse koppeltjes in de Zwinstreek. Al geruime tijd circuleren geruchten dat mensen uit Knokke-Heist en de bredere regio er deelnemen aan satanische missen. Deze wilde geruchten krijgen nu echter plots geloofwaardigheid gezien de toestand rond het verloederde pand door de Sluise gemeenteraad wordt besproken. Volgens bewoners van het gehucht Sint Anna ter Muiden wordt in het voormalige klooster en kinderverblijf aan hekserij en zwarte magie gedaan. Raadslid Bram Basting wil dat de gemeente het vervallen rijksmonument dichtspijkert, om zo te voorkomen dat satanische sekten er nog langer bijeenkomen. Het klooster dateert uit het begin van de vorige eeuw en behoorde toe aan Belgische Dominicanessen. Vanaf 1932 was het een rusthuis voor de nonnen. Later werd het verkocht aan een andere nonnensekte "De Zusters van de Kindsheid van Maria". Vervolgens werd het een bezigheidstehuis voor voornamelijk Belgische gehandicapten. Je leest er meer over ORO NieuwsMAGAZINE.

Bloomberg lofrede voor Albert Frère

Een van Amerika's belangrijkste corporatieve tovenaars heeft donderdag z'n bewondering voor de Knokke-Heistse tweede verblijver Albert Frère dik uitgesmeerd bij de financiële nieuwsgigant Bloomberg. In een bladzijden lange lofrede roemde de New-Yorkse topfinancieel Henry Kravis de inmiddels 81-jarige Frère voor "z'n bovennatuurlijke timing bij het maken van investeringen". Frères Bertelsman-deal vorig jaar geldt voor de Amerikanen als het absolute voorbeeld van zaken doen. Wat ze in de States helemaal intrigeert is het feit dat Frère nog tijd overhoudt om golf te spelen in Knokke-Heist en met de koning van Spanje op patrijzenjacht te gaan. Het hele Bloombergverhaal rond Albert Frère lees je trouwens in ORO NieuwsMAGAZINE.

Herrie om zwembad

Het feit dat Knokke-Heist na jaren van beloftes nog steeds niet beschikt over een zwembad blijkt een onaanvaardbare druk op de buurgemeenten te veroorzaken. Zwemmers uit de badstad moeten uitwijken naar Blankenberge en Wenduine. Maar ook daar slibben de beschikbare uren dicht. Jonge inwoners uit de badstad die willen trainen voor hun reddersexamen moeten helemaal naar Brugge of Oostende. Het gebrek aan zwemfaciliteiten in Knokke-Heist heeft woensdag ook geleid tot ruzie met buurgemeente Sluis. De leden van de sportclub De Zwinstreek zwemmen al 15 jaar op dinsdag in zwembad de Eenhoorn in Oostburg. Maar nu kan dat niet meer. De uren in kwestie werden namelijk toegekend aan een afgesplitste zwemclub die z'n leden vooral haalt uit Knokke-Heist. In alle eerlijkheid moet er wel aan toegevoegd worden dat onze noorderburen bijzonder gretig gebruik maken van de andere sportfaciliteiten die in de badstad onovertroffen zijn.

Fileleed geleden?

Het ziet er naar uit dat de fileproblemen op de N49 tussen Maldegem en Knokke binnenkort van de baan zijn. Donderdagmorgen is de aannemer bij de werkzaamheden aan de Leestjesbrug in Moerkerke gestart met het asfalteren van de rijweg en het fietspad. In de badstad hoopt men dat normaal verkeer tegen eind volgende week opnieuw zal mogelijk zijn. Eind maart lokten de werken op de Expresweg nog de woede uit van burgemeester Lippens. Hij riep de automobilisten toen op om Knokke-Heist via Sluis te verlaten.

Brooklyn sponsort Formule 3

De bekende kledingketen Brooklyn met vestigingen in ondermeer Knokke-Heist en Brugge gaat de Formule-autosport sponsoren. Meer bepaald gaat het om steun voor de 20-jarige Roeselaarse Formule 3 racer Frédéric Vervisch. Ondanks motorpech kwam Vervisch zeer onlangs in het nieuws met zijn prima prestaties op de Nürburgring in Duitsland. Vanaf nu verschijnt de jonge Formule-racer elk weekend in Brooklyn-kleren op de race-tracks. Hoe het financieel plaatje van de sponsoring eruit ziet werd echter niet bekend gemaakt. Brooklyn is een Vlaams familiebedrijf met 7 winkels. Binnenkort wordt daar ook Antwerpen aan toegevoegd.

Mosselman in aantocht

De eerste Zeeuwse bodemmosselen van het nieuwe seizoen zullen binnenkort in Knokke-Heist op het menu staan. De uitvoer naar Vlaanderen gaat rond 8 juli van start. Dat heeft de producentenorganisatie van de Nederlandse mosselcultuur donderdag meegedeeld. In tegenstelling tot het voorbije jaar ziet het er na de eerste bemonstering in Yerseke heel wat rooskleuriger uit. Niet alleen ligt de hoeveelheid hoger, maar ook de kwaliteit is beter. De kleinste mosselen hebben nu al een vleesgewicht van 21 procent. En er zijn er ook al die 30 procent bereiken. Vorig jaar haalde men rond dezelfde tijd soms zelfs het minimum vleesgewicht van 16 procent niet. In tegenstelling tot vorig jaar zijn de mosselen nu ook vrij van krabbetjes. Hoeveel de mosselen in de viswinkel en in de restaurants zullen kosten, is nog niet duidelijk.

Vlaams Feest in Westkapelle

Het Davidsfonds bereidt zich momenteel voor op een groots Vlaams Volksfeest in Westkapelle. Het is trouwens voor de 20ste keer dat een dergelijk evenement wordt opgezet naar aanleiding van de Vlaamse Feestdag. Het gebeuren krijgt op zaterdagavond 7 juli z'n beslag in het Parochiecentrum. De "11-juli toespraak" wordt gehouden door Danny Bossaert. Als podiumgast werd gekozen voor Erik Wille met zijn programma “Van alle markten thuis”. Volkszanger Erik Wille, begeleid door accordeon-fenomeen Roger Schelstraete, brengt al 35 jaar markt-, café-chantant en volksliedjes uit de Vlaamse zangtraditie van de laatste 150 jaar.

Kaarten bij Luc Faillie (tel 050 60 59 40) of Johan Cabooter (tel 050 61 42 83).

Oud burgemeester van Sluis wil niet meer

Een voormalige burgemeester van onze buurgemeente Sluis wil in de toekomst geen burgervader meer zijn. Cees van Liere (60) vertrekt als burgemeester van Noord-Beveland. Hij wil niet meer benoemd worden voor een periode van zes jaar. Ook van een kortere periode van één of twee jaar is hij geen voorstander. Van Liere wil, volgens eigen zeggen, zelf weer zijn agenda kunnen bepalen. Van Liere is zes jaar burgemeester geweest van Noord-Beveland. Daarvoor was hij burgemeester in de toenmalige gemeentes Sluis-Aardenburg en Putte. Hij stopt per januari volgend jaar.

20.6.07

Rechtbank beslist in Stadhuisruzie

Kandidaat-kopers moeten gelegenheid krijgen het voormalig stadhuisje in Sint Anna ter Muiden te bekijken. Dat is de uitkomst van een kort geding dat woensdag diende voor de rechtbank in Middelburg. Het geding was aangespannen door de gemeente Sluis. Die wil het stadhuisje, dat vlak bij de grens met Knokke-Heist ligt, bij inschrijving verkopen. De Stichting Raadskelder Sluis verzet zich daar met hand en tand tegen. Maar de stichting mag nu mensen dus niet meer verbieden om het pand in te gaan.

Bekijk NU de nestelende meeuwen op het Zeebrugse Sterneneiland met de Webcam van Natuurpunt! Af en toe zijn ook de jongen al te zien!

Nieuwshoofdpunten woensdag 20 juni 2007

° De bewaakte badzone ter hoogte van het Casino Knokke zal dan toch niet worden uitgebreid.
° Knokke-Heist wil een landbouweffectrapportage laten uitvoeren als voorbereiding op het realiseren van de Tweede Golf.
° In september wordt in Sporthal De Stormeeuw de Supercup Basket betwist tussen kampioen Oostende en bekerwinnaar Antwerp Giants.
° Een bedrijfsleider uit de badstad is door de rechtbank veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een jaar.
° Bij wijze van proef zullen in Knokke-Heist binnenkort ook parkeerkaarten worden toegekend aan tweedeverblijvers die in blauwe zones wonen.
° Havengebruikers noemen het voorstel van Vande Lanotte om de Oostendse haven te fuseren met Zeebrugge: "compleet van het zotte".
° Kunstwerk van Jean Bilquin blijft op Zeebrugs strand
° Vermoezen vervangt Flipkens in Knokke.

En in ORO NieuwsMAGAZINE:
° Radio Veronica's Norderney naar Vlissingen?
° Opheffen Ferryways kost jobs in Engeland.
° Nu kun je met élke klacht ergens naartoe

Geen uitbreiding badzone bij Casino

De bewaakte badzones in Knokke-Heist worden dan toch niet uitgebreid. Tijdens de gemeenteraad eind mei had raadslid Kathleen van der Hooft aangedrongen om een stuk strand ter hoogte van het Casino Knokke toe te voegen aan de zones waar bewaking door redders gebeurt. Bij mooi weer gaat namelijk op die plaats een massa volk in het water. Het betreft een onbewaakt stuk van 235m tussen 2 strandhoofden. Het gemeentebestuur stelt nu dat reddertoezicht op die plaats geen haalbare kaart is. De aanpalende zones zijn wèl bewaakt uit oogpunt van spreiding en omdat ze door de aanwezigheid van badkarhouders nog drukker zijn. Ook grijpen er vlak voor het Casino 's zomers veel evenementen plaats, zodat ook dat niet pleit om er een badzone van te maken, aldus nog de gemeente. Knokke-Heist levert volgens Eerste Schepen Maxim Willems reeds een grote inspanning door 12 zones te bewaken met 78 redders over een langere periode. Hierdoor ondervindt men trouwens reeds problemen om voldoende redders te vinden.

Aanzet tot tweede golf

Nu de verwerving van de gronden voor het project Duinenwater met woningen, recreatie-infrastructuur en een zwembad zo goed als rond is, denkt het gemeentebestuur reeds aan de volgende stap. Dat is het inrichten van een tweede golf vlakbij de Put Decloedt. Het Schepencollege wenst in dat verband een "vlugge landbouweffectrapportage" laten uitvoeren. Tijdens dat onderzoek wordt nagegaan wat de gevolgen zullen zijn voor de in het gebied aanwezige landbouw. Een tweede golf past volgens de gemeente in de versterking van het toeristisch imago. Ook moet de bijkomende golf ervoor zorgen dat spelers uit Knokke-Heist niet langer moeten uitwijken naar andere terreinen op min of meer grote afstand van de badstad.

Oostende en Antwerp Giants strijden in de Stormmeeuw om de Supercup.

Zoals de traditie het wil wordt in september in Sporthal De Stormeeuw in Knokke de Supercup Basket betwist. Kampioen Oostende neemt het daarbij op tegen bekerwinnaar Antwerp Giants. Oostende won zopas de vijfde en beslissende match van de finale van de play-offs tegen Bree. Fuscieclup Antwerp Giants sleept de beker in de wacht tijdens de finale tegen Luik. Zaterdag 22 september (20u15) wordt aldus andermaal een basketbalhoogdag in de badstad.

Bedrijfsleider veroordeeld

Een bedrijfsleider uit Knokke-Heist is door de rechtbank van Kortrijk veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een jaar. Hij kreeg de straf voor gesjoemel bij de faillissementen van enkele van zijn vennootschappen. De man moet ook een effectieve boete van 2.750 euro betalen. Twee van zijn nv's kregen daarbij nog een boete van in totaal 1.650 euro.

Ook parkeerkaart voor tweede verblijvers

Bij de gemeente zijn de laatste maanden heel wat klachten geregistreerd van tweede verblijvers die beboet worden omdat ze parkeren in de blauwe zone waar ze verblijven. Onder meer steeg het aantal klachten omdat ook de blauwe zones stelselmatig worden uitgebreid. Zo vonden een aantal bewoners in de zone rond de Zuidstraat in Heist plots een boete achter hun ruitewisser. Volgens het gemeentebestuur heeft de wetgever nu toelating gegeven om parkeerkaarten niet enkel meer aan bewoners toe te kennen. Bij wijze van proef zal binnenkort ook een parkeerkaart worden afgeleverd aan de tweedeverblijvers die woonachtig zijn in de blauwe zones.

Fusie van Oostende met Zeebrugge?

Nadat Oostende met alle middelen de Zeebrugse Visveiling wil opslorpen, zegt de Middenkusthaven nu ook voorstander te zijn om een fusie aan te gaan met de commerciële haven van Zeebrugge. Die mededeling kwam woensdagmorgen van de Oostendse havenvoorzitter Johan Vande Lanotte, wiens partij in de voorbije verkiezingen rake klappen kreeg. Door het wegvallen van de afvaarten van Ferryways raakte de haven van Oostende vorige week in nauwe schoentjes. Dat men dan gaat azen op Zeebrugge verwonderde de gebruikers van onze Oostkusthaven woensdag dan ook niet in het minst. Inmiddels zegt Vande Lanotte met drie rederijen te praten om naast Dart Line en Transeuropa Ferries verbindingen op Engeland in te leggen.

19.6.07

Kunstwerk van Jean Bilquin blijft op Zeebrugs strand

Het kunstwerk van Gentenaar Jean Bilquin dat sinds vorig jaar op het strand van Zeebrugge staat, blijft er staan. De kunstenaar heeft het werk geschonken aan de dienst van de Vlaamse overheid op wiens grondgebeid het kunstwerk staat. Het werk 'zoals de man die boot zag, in de lucht' maakte deel uit van de openluchttentoonstelling 2006 Beaufort. Normaal zou het werk vernietigd worden. Maar in het kader van de samenwerkingsovereenkomst werd het werk overgedragen aan MD&K (voorheen AWZ), het Vlaamse Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust op wiens grond het werk staat.

Vermoezen vervangt Flipkens in Knokke

Aude Vermoezen is dinsdag als extra speelster opgeroepen voor de Fed Cup ontmoeting tegen China. Ze vervangt de geblesseerde Kirsten Flipkens. Vermoezen is 17 jaar en staat 1081ste op de wereldranking. Ze heeft momenteel een profcontract bij de Vlaamse Tennisvereniging, waar ze ook deel uitmaakt van de opleiding. Met de Brusselse Vermoezen is het team nu compleet. Yanina Wickmayer, Tamaryn Hendler en Debbrich Feys werden eerder al aangeduid. Het team is bijzonder jong. Feys is de 'oudste' met 21 jaar. Hendler is de jongste, zij is 14 jaar oud. Wickmayer is net als Vermoezen 17. De Fed Cup tegen China wordt in Knokke gespeeld in het weekend van 14 en 15 juli.

Nieuwshoofdpunten dinsdag 19 juni 2007

° In West-Vlaanderen wordt Knokke-Heist de loef afgestoken door Koksijde als rijkste gemeente.
° De hotelzones in de badstad passen precies in de politiek die Toerismeminister Bourgeois voor de hele kust wil doordrukken.
° Op het traditionele Blinckaert-recital pakt de Marnixring in Knokke-Heist in december uit met pianist Liebrecht Vanbeckevoort.
° FedCup-kapitein Sabine Appelmans zal volgende maand op de tennis in Knokke noodgedwongen de kaart van de jeugd moeten trekken tegen China.
° In de Vrije Basisschool OLVO in Heist worden komende zondag nieuwe lokalen en een kleuterspeelplaats in gebruik genomen.
° Minister Marc Verwilghen moet zich binnenkort buigen over de toekomst van de kernenergie in ons land.
° Deze week pakt BBC1 elke avond uit met een nieuwe documentaire over de visserij.

En in ORO NieuwsMAGAZINE:
° Vlootplan loodsdiensten valt in duigen
° BTW verplichte elektronische aangifte voor grote bedrijven

Burgers in Koksijde rijker dan in Knokke-Heist

Met een fiscaal inkomen van 16.434 euro per inwoner is Knokke-Heist de rijkste gemeente in de Regio Brugge. De badstad wordt in de streek op de voet gevolgd door De Haan. Bekijkt men de hele provincie dan wordt Knokke-Heist echter de loef afgestoken door Koksijde, waar het gemiddeld inkomen van de burgers nog een stukje hoger ligt. Met een fiscaal inkomen van 12.600 euro per inwoner is Damme de 'armste' gemeente in onze regio. Dat blijkt uit cijfers van de Federale Overheidsdienst Economie over het aanslagjaar 2005. Sint-Martens-Latem blijft de rijkste gemeente van het land. Het gemiddeld netto belastbaar inkomen per inwoner bedraagt daar ruim 19.200 euro.


De rangschikking in de Brugse regio ziet er als volgt uit: Knokke-Heist (16.434), De Haan (14.329), Jabbeke (14.195), Brugge (14.092), Oostkamp (13.673), Zuienkerke (13.432), Zedelgem (13.202), Torhout (13.089), Beernem (12.834), Blankenberge (12.777) en Damme (12.603). De armste gemeente van de provincie is Lo-Reninge (9.532), gevolgd door Mesen en Alveringem. In België gaat de rode lantaarn naar Sint-Joost-ten-Node (6.897). De top 3 van de rijkste gemeenten bestaat naast Sint-Martens-Latem nog uit Keerbergen in Vlaams-Brabant, en Lasne in Waals-Brabant. Vlaams-Brabant is ook de rijkste provincie.

Ook Bourgeois wil Hotelzones

Vlaams minister voor Toerisme Geert Bourgeois wil dat de kustgemeenten meer doen om het aantal hotels op peil te houden. Van Knokke-Heist tot De Panne is het hotelbestand de jongste jaren fors gedaald. Onder meer daardoor zou het aantal Duitse toeristen verminderen. Het is bekend dat de hotels aan de kust meer en meer worden verdrongen door de bouwpromotoren die appartementsgebouwen voor tweede verblijvers willen neerzetten. Volgens Bourgeois zal de Kust niet kunnen standhouden zonder overnachtingsmogelijkheden voor korte vakanties, congressen en evenementen. Hij riep de badplaatsen dan ook op om via ruimtelijke planning zones te reserveren voor hotels. Daarbij volgt de minister de gedachtengang van het bestuur in Knokke-Heist. Om het verdwijnen van de hotels tegen te gaan worden in de badstad namelijk drie hotelzones voorzien.

Piepjonge tennis tegen China in Knokke

FedCup-kapitein Sabine Appelmans zal volgende maand in Knokke-Heist tegen China noodgedwongen de kaart van de jeugd trekken. Ze moet op de Knokse tennis-courts weerwerk leveren met Belgische youngsters. De speerpunten op 14 en 15 juli worden dus de zeventienjarige Yanina Wickmayer (WTA 394) en de veertienjarige Tammy Hendler (nog geen WTA-ranking). China oogt op papier veel sterker. Zelfs al speelt het thuisvoordeel voor de Belgische vrouwenploeg. Maar zonder Caroline Maes (viert het huwelijk van boezemvriendin Clijsters) en zonder Flipkens (geblesseerd) wordt het een haast onmogelijke klus om op de gravel van Knokke het behoud in de wereldgroep te verzekeren.


'Het doel van deze ontmoeting is vooral om te zien hoe groot de kloof is, waaraan de meisjes moeten werken', zegt Sabine Appelmans. 'Ik beschouw het als mijn taak om de jongeren via deze FedCup voor te bereiden op hun carrière, zodat ze de komende jaren een grotere rol van betekenis kunnen spelen. We kunnen er nu eenmaal niet aan doen dat we niet meer speelsters in de top-vijftig hebben.'

Bisoptreden Vanbeckevoort op Blinckaert-recital

Op het traditionele Blinckaert-recital pakt de Marnixring in Knokke-Heist dit keer uit met pianist Liebrecht Vanbeckevoort. En dat is niet toevallig. Vorig jaar had de Marnixring een primeur met twee gewezen laureaten van de Koningin Elisabethwedstrijd en gaven ze een jong aankomend talent kans om ervaring op te doen: Liebrecht Vanbeckevoort. Dat hij er nu weer bij is, komt omdat hij inmiddels met succes heeft deelgenomen aan de Koningin Elisabethwedstrijd. Als enige Belg werd hij in de finale 6de laureaat. Ondanks zijn drukke agenda met concerten in binnen- en buitenland zal de dan 23-jarige Liebrecht op zaterdag 1 december in het Casino Knokke spelen met het Symfonisch Orkest van het Conservatorium van Brussel. Het was trouwens in dat conservatorium dat Liebrecht in juni vorig jaar afstudeerde met de grootste onderscheiding voor piano.

Verwilghen tobt over kernenergie

Bij z'n terugkeer uit China moet het Knokke-Heistse gemeenteraadslid minister Marc Verwilghen aan de slag met het definitieve rapport over de toekomst van de kernenergie in ons land. Het rapport werd dinsdag op het kabinet van de minister van Economie afgeleverd en wordt vrijdag voorgesteld. De grote lijnen zijn nu al duidelijk. De commissie Energie 2030 wijst erop dat er grote voordelen verbonden zijn aan het langer openhouden van de kerncentrales. Die opportuniteiten niet benutten betekent dat het klimaatbeleid, nodig om de broeikasgassen te doen dalen, veel duurder wordt. Kernenergie zorgt er ook voor dat we minder afhankelijk zijn van Arabisch en Russisch aardgas. Belangrijk als men weet dat het Midden-Oosten en Rusland heel Europa onder druk kunnen zetten door in Zeebrugge de aardgaskraan dicht te draaien.

Nieuwe lokalen voor Olvo Heist

In de Vrije Basisschool OLVO in Heist zijn de verbouwingswerkzaamheden nu helemaal afgerond. Komende zondag worden de nieuwe lokalen officieel in gebruik genomen. Het gaat om nieuwe kleuterklassen met sanitair blok, een speciale kleuter-gymzaal en een nieuwe speelplaats voor de jongste schoolgangertjes. Ouders en geïnteresseerden worden zondag om 11.45u rondgeleid in de nieuwe lokalen. Meteen wordt ook feestelijk een punt gezet achter het schooljaar.

Nieuwe Visserijdocumentaire TRAWLERMEN op de BBC

De hele week zendt BBC1 om 20u een nieuwe reeks documentaires uit gefilmd aan boord van vissersvaartuigen. De vorige reeks werd ook bij ons in Knokke-Heist door vissers bestempeld als één van de meest realistische documentaires die ooit over het moderne vissersleven gedraaid werden.


Trawlermen


Documentary series about a group of trawler fishermen in Peterhead, Scotland. Ocean Venture is in the grip of a storm, her nets caught on the seabed and skipper John Buchan must rely on his first mate Barry Lauder to free them. Skipper Jimmy Buchan takes his trawler Amity to fish in a deep and jagged underwater ravine. His first mate Kevin O'Donnell worries that Jimmy's determination to land a catch of good quality prawns will damage the nets and keep her crew at sea for longer than is safe.

18.6.07

Nieuwshoofdpunten maandag 18 juni 2007

° In tegenstelling tot de rest van Vlaanderen, waar de zomerse kinderopvang "rampzalig" genoemd wordt, is Knokke-Heist een absoluut voorbeeld.
° De Sculpture Link langs de Zeedijk in de badstad bestaat deze zomer uit monumentale beeldhouwwerken van de hand van kunstenaar René Julien.
° Het nieuwe Zeeuwse bodemmosselseizoen begint vermoedelijk op 8 juli, maar zOnder het kwaliteitskeurmerk waar de horeca in Vlaanderen heeft op aangedrongen.
° In de badstad hebben zondag zo'n 900 mensen hun stem uitgebracht bij het kiezen van een Wijkburgemeester voor de Heistse Oosthoek.
° Dart Line, een dochterrederij van het Zeebrugse Cobelfret, neemt in Oostende de afvaarten naar Engeland over van het teloorgegane Ferryways.
° In Knokke-Heist is men gestart met het inzamelen van taxussnoeisel voor de aanmaak van medicijnen tegen kanker.
° Verwilghen wil onderzoek naar prijs-hike van Electrabel.
° Tweede verblijven minder snel duur in Knokke-Heist.

En in ORO NieuwsMAGAZINE:
Interview van Soccerplazza met FC Knokke-speler Jonas van Landschoot.
Meer over Kinderopvang in Knokke-Heist.

Badstad Kinderopvangvoorbeeld voor Vlaanderen

In tegenstelling tot de rest van Vlaanderen, waar de zomerse kinderopvang "rampzalig" genoemd wordt, is Knokke-Heist een absoluut voorbeeld. In heel ons land zijn er volgens de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten slechts 24.500 plaatsen in de buitenschoolse opvang deze zomer. Als men weet dat Knokke-Heist 's zomers een paar duizend kinderen opvangt dan blijkt de toestand in de rest van het land des te erger. Voor vakantieplus in de badstad zijn er op vandaag reeds 2.299 stage-inschrijvingen voor 878 kinderen. Het aantal stijgt elke dag verder, en dat zal vooral n a de examens het geval zijn. De jongeren kunnen in de badstad kiezen tussen liefst 290 diverse stages. Opvallend is daarbij dat Knokke-Heist in vergelijking met de buurgemeenten enorm veel organiseert hoewel er relatief weinig jonge inwoners zijn. Jeugdvakantieopvang en de speelpleinen in de badstad zijn beschikbaar van 4 juli tot 28 augustus. Daarnaast zijn er ook het sportstrand en 7 privé instellingen die extra vakantieopvang aanbieden voor kinderen.


14de Sculpture Link voor Zeedijk

De Sculpture Link langs de Zeedijk in de badstad bestaat deze zomer uit beeldhouwwerken van de hand van de Belgische kunstenaar René Julien. Het wordt een soort one man show van liefst 18 monumentale sculpturen. Opvallend bij het werk van deze 70-jaar oude kunstenaar is de elegantie van zijn beeldhouwwerken. Wandelaars op de Zeedijk zullen zich dan ook vooral aangetrokken voelen door de gratie van de figuren. De 14de Scultpture Link loopt van 30 juni tot 31 augustus. Geïnteresseerden zullen trouwens tijdens de 32ste uitgave van Art Nocturne in Scharpoord in augustus ook kunnen kennis maken met kleiner werk van René Julien.

Verkiezing wijkburgemeester Heistse Oosthoek

Afgelopen weekend ging in Heist de jaarlijkse Oosthoekkermis van start met de voorstelling van de kandidaat-wijkburgemeesters. Dit jaar waren er drie gegadigden waaronder de zittende wijkburgemeester. Zondag brachten in de Ferry Bank zo'n 900 mensen hun stem uit op hun favoriete kandidaat. Bij de telling bleek dat Dokkertje Jeffrey Berton zichzelf opvolgt als Wijkburgemeester van de Heistse Oosthoek. Viviane Willemkens en Pee Blomme werden verkozen tot respectievelijk eerste en tweede wijkschepen. Het Oosthoekkermiscollege wordt woensdagavond ingehuldigd. Ondanks het sombere weer 's morgens en wat minder standhouders trok de rommel- en sfeermarkt in de Pannenstraat zondag toch behoorlijk veel volk.


Stemmen: Viviane Willemkens 254, Pee Blomme 237, Dokkertje Jeffrey Berton 407

Oplossing Ferryways conflict?

Dart Line, een dochterrederij van het Zeebrugse Cobelfret, neemt in Oostende de afvaarten naar Engeland over van het teloorgegane Ferryways. Het Oostendse havenbestuur heeft daaromtrent een principieel akkoord bereikt met de Kanaalrederij. De overeenkomst betekent meteen dat het conflict tussen vakbonden, havenbestuur en de maatschappij Cobelfret voorlopig bekoeld is. Dinsdag gaat een vrachtverbinding van start tussen Oostende en Purfleet. Later wil men ook afvaarten naar Killingholme plannen. Op de route worden de vrachtveerboten Phocine en Cervine ingezet, die al een tijdje in Zeebrugge oplagen. Het is echter zeer de vraag of met deze vaartuigen een rendabele verbinding kan worden opgezet. Ze kunnen namelijk slechts 70 vrachteenheden aan boord nemen. Ook is de toegang tot de schepen erg smal, wat een probleem kan opleveren bij het lossen en laden van Mafi-trailers.

Taxus tegen kanker

In Knokke-Heist is gestart met het inzamelen van taxussnoeisel. De taxus baccata of venijnboom is een sierstruik die in heel wat tuinen staat wegens zijn geschiktheid voor het vormsnoeien. In het éénjarig snoeisel van de struik zit baccatine. Deze stof is de basis voor een geneesmiddel dat van groot belang is voor het bestrijden van onder meer eierstok- en borstkanker. Het eenjarig materiaal van zo'n 30 cm lengte moet binnen de 12 uur worden afgeleverd bij het recyclagepark in de Sluisstraat. Het snoeisel moet droog en zuiver zijn. Men kan het best op een zeil opvangen zodat het niet vervuild raakt. Voor het vervoer kunnen gratis zakken worden opgehaald bij Horizon Net. Voor elke kubieke meter snoeisel wordt een bedrag afgestaan aan Kom op Tegen Kanker.

Weer meer illegalen in Zeebrugge

In Zeebrugge heeft de scheepvaartpolitie gisteren 23 Afghaanse illegalen opgepakt. Ze zaten in een vrachtwagen die zou inschepen voor Groot-Brittannië. Het onderscheppen van de illegalen gebeurde precies 7 jaar nadat een groep van 58 Chinezen hun overtocht vanuit Zeebrugge naar Dover met de dood bekocht. De voorbije jaren was het aantal illegalen dat via Zeebrugge de oversteek waagt, sterk gedaald, tot gemiddeld vijftig per maand. Maar in mei waren het er honderd en ook in juni is dat aantal al bereikt.