23.10.13

Cameranetwerk bewijst nut in Knokke-Heist

De lokale politie rukte vorig jaar 220 keer uit voor incidenten vastgesteld door een actief cameratoezicht. Er werden ook 24 geseinde voertuigen in beslag genomen dankzij de 2 ANPR-camera's. "Het cameranetwerk is een meerwaarde in Knokke-Heist. We bekijken de mogelijkheden om het netwerk uit te breiden met een mobiele bewakings- of ANPR-camera," zegt commissaris Philippe Vandierendonck.
Actief cameratoezicht
De lokale politie maakt in Knokke-Heist gebruik van 20 bewakingscamera's. "Deze elektronische ogen ondersteunen de ploegen op het terrein en dragen bij tot een beter opsporingsbeleid," zegt commissaris Vandierendonck. "Vorig jaar rukten de ploegen 220 keer uit voor incidenten die we vaststelden door een actief cameratoezicht. Tijdens het 'live' bekijken van de beelden, stelden de operatoren vooral moeilijkheden, vechtpartijen, verdachte handelingen en diverse vormen van overlast vast."
De camerabeelden worden 30 dagen bewaard, waardoor de politie ook na klachten van burgers nog heel wat misdrijven kon oplossen, zoals verkeersongevallen met vlucht.
ANPR Nummerplaatherkenning
De politie gebruikt ook 2 ANPR-camera's. ANPR staat voor 'Automatic NumberPlate Recognition' of automatische nummerplaat herkenning. "De camera's lezen de nummerplaat van alle voorbijrijdende voertuigen en vergelijken deze automatisch met de politionele databank (ANG), de databank voor niet-verzekerde voertuigen en een eigen lokale databank," zegt commissaris Vandierendonck. Dankzij de ANPR-camera's werden vorig jaar 24 voertuigen, waarvan 12 gestolen of verduisterd en 12 zonder verzekering, onderschept en in beslag genomen.
Uitbreiding netwerk

De technologische groei biedt de lokale politie nog heel wat mogelijkheden op het vlak van camerabewaking. "Een uitbreiding van het ANPR-netwerk met een vaste en mobiele camera is zeker een meerwaarde in Knokke-Heist. Ook een verplaatsbare bewakingscamera is een handig instrument. We kunnen de camera dan gebruiken bij evenementen of overlastacties rond hondenpoep en sluikstorten," concludeert commissaris Philippe Vandierendonck.