3.5.13

Knokke-Heist ondertekent resolutie “Stop de dumping van plastic”

Onlangs vond in het stadhuis van Oostende de  ondertekening van de resolutie “Stop de dumping van Plastic” plaats door de Belgische Vereniging van Producenten van Kunststof- en Rubberartikelen Federplast,  KIMO Nederland en België, de stad Oostende en de gemeente Knokke-Heist. De resolutie  wil een halt toe roepen aan de steeds toenemende plastic verontreinigingen in openbare ruimten, wegen, rivieren en zeeën. De resolutie roept op om binnen afzienbare tijd te komen tot een volledige recuperatie en recyclage van al het plastic afval.

De resolutie is ondertekend door de heer Stéphane Dalimier, directeur van de Belgische Vereniging van Producenten van Kunststof- en Rubberartikelen Federplast, de heer Wim Westerman, voorzitter van de vereniging van kustgemeenten KIMO Nederland en België, de heer Wim Westerman, de schepenen van Oostende, de heer Yves Miroir en de heer Tom Germonpré en de schepen van Knokke-Heist, de heer Paul Geerinckx. De resolutie is mede ondertekend namens: Horizon Educatief, Natuurpunt, Sea First, Febem Fege, de West Vlaamse Milieufederatie, WasteFreeOceans, VLIZ, Bond Beter leefmilieu, Stichting De Noordzee, Vogelbescherming, Surfriders Foundation Europe en de gemeente Koksijde. De gehele resolutie is op de website www.kimonederlandbelgie.nl te vinden.

Cirque du Soleil zoekt studenten

De nieuwe show Kooza van Cirque du Soleil wordt in Knokke-Heist opgevoerd vanaf 18 juli. Het gaat om een gigantische productie waar een groot team van medewerkers voor nodig is. Om zijn ploeg te versterken zoekt Cirque du Soleil daarom nog heel wat enthousiaste medewerkers, met voorkeur jobstudenten. Kandidaten moeten minimum 18 jaar oud zijn en beschikbaar zijn tussen 15 juli en 18 augustus. Opgelet: het is vereist om flexibel te zijn en vlot Nederlands én Engels te spreken.

Het jobaanbod is erg divers:
-       Box Office Clerk (ticketverkoop, bezoekers informeren over de show, prijzen, promoties…)
-       Usher (publiek verwelkomen, toegangsbewijzen controleren, plaatsen toewijzen, vragen beantwoorden)
-       Merchandising Clerck (gadgets en souvenirs verkopen, klanten helpen bij hun aankopen en correct afrekenen)
-       F&B (drank en versnaperingen verkopen, de bar en de verbruikstent proper houden)
-       VIP Host (VIP-gasten onthalen in de VIP-tent)
-       Receptionist (leveranciers en klanten onthalen, administratie, telefoons, assistent van de departementsverantwoordelijken)
-       Costume Dresser (wassen, strijken en herstellen van de kostuums en attributen, de artiesten helpen bij het aankleden)
-       Dishwasher (de afwas doen – zowel machinaal als manueel – in het personeelsrestaurant)
-       Dining Room Attendant (instaan voor het onderhoud van het personeelsrestaurant, de koelkast en materiaal aanvullen)

Heeft u interesse voor één van de jobs? Mail dan een Engelstalig CV met foto en een korte motivatie naarkooza@adecco.be

Meer informatie?
Julie Verbouw
0490 58 25 90

Cartoonfestival 2013 brengt hommage aan Kim Casali’s Liefde is…

Het Internationaal Cartoonfestival Knokke-Heist brengt van 14 juli tot 15 september in wereldpremière een hommage aan Kim Casali, de geestelijke moeder van het ‘Liefde is…’-koppeltje. Deze romantische, maar vaak ook grappige en vooral herkenbare tekeningen groeiden door de jaren heen uit tot een wereldwijd succes. Het Cartoonfestival zorgt voor een internationale primeur, want nooit eerder kregen deze iconische figuurtjes een tentoonstelling. Wie persoonlijke gadgets van Liefde is… in bruikleen geeft, krijgt een exclusieve uitnodiging voor de ouverture op zaterdag 13 juli!

Kim stuurde geen lange liefdesbrieven naar haar grote liefde Roberto; zij balde haar verliefdheid in een tekening ondersteund door een kernachtige liefdesfrase. Die kattebelletjes circuleerden oorspronkelijk tussen Kim en Roberto tot de Los Angeles Times in de seventies gecharmeerd werd door deze herkenbare liefdesverklaringen.

En toen begon het ‘Liefde is…’-koppeltje aan een wereldreis die intussen bijna een halve eeuw duurt. De expositie ‘Liefde is…’ is zo uitgetekend dat de bezoeker al kuierend door een aantal kamers in een soort teletijdmachine teruggestuurd wordt naar de bruisende seventies.

Kortom: een uitstalraam van memorabilia en souvenirs gegroeid uit de privé-krabbels en uit de tekenpen van Kim Casali. Krabbels die zijn uitgegroeid tot een wereldwijd succes. ‘Liefde is…’ is een fenomeen en deel geworden van het collectieve geheugen

'Liefde is...' je gadgets in bruikleen geven
Bij deze doen de organisatoren een oproep aan alle mensen die thuis één of meerdere 'Liefde is...' gadgets bezitten. Heb je een 'Liefde is...'-koffiemok, -vriendenboek, -button, T-shirt, kalender, of iets anders? Breng je gadget(s) naar het Cultuurcentrum Knokke-Heist, Meerlaan 32, 8300 Knokke-Heist, vul het bruikleenformulier aan het onthaal in en krijg een exclusieve uitnodiging voor de opening van het 52ste Cartoonfestival Knokke-Heist op zaterdag 13 juli 2013 om 19 uur. De gadgets worden geïnventariseerd, verzekerd, misschien tentoongesteld en na afloop van het Cartoonfestival ongeschonden teruggegeven.

Hedendaagse cartoonisten brengen hulde aan de liefde
Het Cartoonfestival nodigde dit jaar 4 cartoontalenten uit. Eva Mouton, Sacha Eckens, Pieter de Poortere en Lectr brengen hulde aan de liefde, met een knipoog naar Casali’s legendarische figuurtjes. Zij gingen met deze creatieve uitdaging gretig aan de slag. Het resultaat is te zien aan de ingang van het cartoonpaviljoen. De originele schetsen en droedels uit de brainstormsessies zijn te zien in het paviljoen.

Daarnaast zijn traditioneel de winnaars en een selectie van de Gouden Hoed, Belgium Press Cartoon en European Press Cartoon aanwezig. 400 grappen en grollen, gevat in rake cartoons brengen je deze zomer ongetwijfeld aan het lachen in Knokke-Heist.

Striptentoonstelling Willy Vandersteen in bibliotheek Scharpoord

Van 3 mei tot 31 augustus  kan men in bibliotheek Scharpoord een overzicht  krijgen van het mooie tekenwerk en de ongelofelijke creatieve geest van Willy Vandersteen. 100 jaar geleden werd  de bedenker van Suske en Wiske  geboren in Antwerpen (15 februari 2013). Vandersteen was een succesvol stripauteur. Hij verkocht maar liefst 200.000.000 exemplaren van 1800 titels. Nog steeds zit de verkoop van zijn albums in de lift.

Talloze stripfiguren van zijn pen behoren voorgoed tot het Vlaamse collectieve stripgeheugen. Willy Vandersteen is niet alleen diegene die Suske aan Wiske koppelde maar ook de creatieve geest die van Johan een Rode Ridder maakte, Lassie succesvol omdoopte tot Bessy, Robert en Bertrand liet achtervolgen door nummer 17, en zo zijn er nog tientallen andere strippersonages die door iedereen in Vlaanderen gekend zijn. Gratis toegang!

Bibliotheek Scharpoord
Ma-vr 14.00-19.00 u/do 14.00-20.00
Za 10.00-17.00 u

Woonbeleid

Het Knokke-Heistse gemeenteraadslid Bert De Brabandere was zopas aanwezig op de voorstelling van de Innesto Congrestekst. Deze congrestekst moet de kers op de taart worden van de inhoudelijke vernieuwing van CD&V. Voor Knokke-Heist heeft hij er alvast één belangrijk standpunt uitgepikt. Het gaat over het woonbeleid. “CD&V wil dat Sociale huisvestingsmaatschappijen volop inzetten op het realiseren van starterswoningen, zodat die gezinnen die niet in aanmerking komen voor een sociale woning, maar ook niet over de nodige middelen beschikken om een woning op de private markt aan te kopen, toch een kwaliteitsvolle bescheiden woning kunnen verwerven. Later, wanneer ze een spaarpotje bijeenhebben, kunnen ze uitkijken naar een grotere woning. De starterswoning komt dan terug vrij voor een ander jong gezin via het voorkooprecht van de sociale huisvestingsmaatschappij.”

Je leest er HIER meer over

Bestuurswissel Toerisme

In Knokke-Heist werd donderdagavond de Algemene Vergadering gehouden van de vzw Toerisme. Daarbij werd ook het bestuur aangepast. Schepen Anthony Wittesaele is nu de nieuwe voorzitters van de toeristische dienst in de badstad. Chris Muylle werd aangesteld als eerste ondervoorzitter. Danny Despiegelaere is de tweede ondervoorzitter. 

Accordeon in deKunstAcademie

Op vrijdag 3 mei vindt in Knokke-Heist om 19 uur een bijzonder accordeonconcert plaats in deKunstAcademie. De academie verwelkomt jonge musici die zich aan het Gentse Conservatorium onder de deskundige begeleiding van Philippe Thuriot vervolmaken in het accordeon. Dit concert biedt de studenten een publiek aan om podiumervaring op te doen en zich voor te bereiden op de examens. Bovendien krijgt het publiek de kans om kennis te maken met een zeer boeiend en divers repertoire dat weinig bekend is op accordeon. De stukken gaan van bewerkingen uit barok en klassiek tot zeer hedendaagse composities voor het moderne concertaccordeon. 

Visserijbeperking Vlakte van de Raan

Een nieuw toegangsbeperkingsbesluit dat in Den Haag werd uitgevaardigd beperkt vanaf nu ook de visserij op de Vlakte van de Raan, ten noordoosten van Knokke-Heist. Ook andere delen van de Nederlandse kust worden aangemerkt als onderzoeksgebied en aldus verboden voor diverse vormen van visserij. Het betekent niet alleen een toegangsbeperking voor Nederlandse vaartuigen, maar ook Belgische en andere buitenlandse schepen mogen niet meer in de gesloten zone vissen. Op de Vlakte van Raan de (zandbank van 190 vierkante kilometer voor de monding van de Westerschelde) wordt dit jaar maximaal 15 procent aangewezen als onderzoeksgebied. Momenteel loopt voor dit gebied een beheerplanproces, waarin ook duidelijkheid zal komen over verder te sluiten gebieden voor onderzoek.

Blankenbergse Voettocht in Ramskapelle

De Internationale Tweedaagse van Blankenberge op 4 en 5 mei doet ook de omliggende gemeenten aan. Zo is er tijdens de voettocht een glansrol weggelegd voor Ramskapelle. Zo’n 1.000 wandelaars zullen op zaterdag 4 mei het prachtige dorp kunnen bewonderen. De route voert hen in een lus langs de Vaartdijk over de Ramskapellestraat en de Heistlaan. Er is ook een rustpost voorzien in café Burgerwelzijn.

Klopjacht inbrekers

In de Heistse wijken Oostwinkel en Heulebrug heeft de politie geruime tijd gezocht naar drie inbrekers, vermoedelijk met “bruine huidskleur”. Dat gebeurde nadat een bewoner in de wijk argwaan kreeg toen een wagen met drie mannen tegen grote snelheid voorbij raasde. De politie trof iets later een gedumpte wagen aan in de straat Westdiep. In de auto met Duitse nummerplaat werd inbrekersmateriaal gevonden. De wagen wordt nu aan een sporenonderzoek onderworpen. Van de inzittenden van de auto is momenteel geen spoor.

UCI-wielerwedstrijd voor Dames Elite naar Bredene

Op zaterdag 4 mei wordt tussen Knokke-Heist en Bredene de UCI-wedstrijd voor Dames Elite gehouden. Het startschot wordt gegeven rond 14 uur in de Krommedijk in Duinbergen. De aankomst van de renners is een paar uur later voorzien in Bredene. Voor de opstelling van de renners en de begeleidende wagens voor de wedstrijd zijn beperkte verkeersmaatregelen nodig. Uit veiligheidsoverwegingen is op het traject geen verkeer toegelaten tijdens de doortocht van de wedstrijd tussen de startplaats en de grens van het grondgebied met Brugge. Er is verkeersregeling: de politie laat de bewoners en voertuigen door van zodra dat veilig kan.

Het gaat om beperkte verkeershinder op het grondgebied van de gemeente. Voor de start is er hinder rond de parking van het Laguna sportcentrum (parkeerplaats voor de starters) en de Krommedijk (de startplaats). Verkeer blijft mogelijk tot een half uur voor de start. Verder is er hinder langs het parcours bij de doortocht van de renners: de Westkapellestraat, Herenweg, Dorpsstraat en de Dudzelestraat richting Brugge.

Sopraan uit Wales straks in Zeebrugge

De klassieke crossover zangeres Katherine Jenkins uit Wales doet later dit jaar tweemaal Zeebrugge aan. Dat gebeurt aan boord van P&O’s Oriana cruiseschip. De zangeres zal in oktober en november van dit jaar de cruisegasten aan boord entertainen met haar uitgebreide repertoire. Katherine Jenkins is een zeer succesvolle Britse zangeres en verkocht in de UK al meer dan 7 miljoen albums dankzij haar unieke stem en prachtige verschijning. Ze liep zich zopas ook op sportgebied in de kijker door deel te nemen aan de Londense Marathon. Ze deed dat voor het goede doel, het Macmillan kankerfonds, als aandenken aan haar vader. 

Lydia Lyppens overleden

In Brugge is Lydia Lyppens gestorven. Zij was de echtgenote van de voormalige Zeebrugse huisarts Jan Goderis, die eind 2011 reeds overleed. Lydia Lyppens werd in 1932 in Beervelde geboren. Voor haar huwelijk gaf ze les in Kortrijk. Ze trouwde met dokter Goderis in 1958. Het echtpaar kreeg kreeg twee zonen en twee dochters. Naast de zorg voor hun gezin en de dokterspraktijk was het echtpaar gekend voor hun sociaal engagement rond de havenproblematiek en de verdere leefbaarheid van Zeebrugge in de actiegroep ‘Zeebrugge blijft’. Tien jaar geleden gingen ze in de ‘Oude Wagenmakerij’ in Zuienkerke wonen. Op gevorderde leeftijd schreef Lydia nog steeds gedichten en een paar jaar geleden liet ze ook een boekwerk drukken over de geschiedenis van haar familie die ze had samengesteld. Lydia Lyppens wordt begraven op zaterdag 4 mei om 10.30u in de kerk van Zuienkerke. 

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist vind je HIER

2.5.13

Cirque Sans Soleil in Knokke-Heist

Donderdagmorgen waren een drietal artiesten van de Cirque du Soleil-show Kooza in Knokke-Heist om er promotie te voeren voor het zomerspektakel dat straks de badstad zal sieren. De bedoeling was om ook op de Zeedijk een stukje acrobatie te laten zien. Vanwege de regen moest echter worden uitgeweken naar de baliehal van het Kantoor van Toerisme. De afvaardiging van Kooza werd er onder meer verwelkomd door burgemeester Lippens die zich al compleet in circus mood liet fotograferen. Met de artiesten die momenteel in de badstad zijn gaat het om de kleine mimeartiest “De Onschuldige” en de acrobaten van de unicycle.

Je leest er HIER meer over.

Tickets voor alle voorstellingen van KOOZA inKnokke-Heist zijn nu online te koop op:  www.cirquedusoleil.com/en/shows/kooza/tickets/knokke.aspx.

Oorlogsdocumenten voor Brandweer

Oud-vrijwilliger van de brandweer in Knokke-Heist, Willy Desmedt, heeft zopas zijn archieven overhandigd aan de brandweer. Het gaat om oude documenten uit de tweede wereldoorlog van de vrijwillige brandweer van Knokke en een twintigtal uitnodigingen van het Zomercongres uit 1939 voor de korpsen van vrijwillige brandweermannen uit West-Vlaanderen. Willy Desmedt kwam in dienst van de brandweer op 5 mei 1949 en bleef actief tot 1990. “Ik schenk de documenten met plezier aan de commandant voor het archief van de brandweer. Op die manier vermijd ik dat dit alles verloren gaat als ik er niet meer ben. De documenten zijn nu in goede handen en zullen dus zeker bewaard worden”, aldus Willy Desmedt.

Super “Art=Shock” dagen

Alle secundaire scholen (1e graad) uit Knokke-Heist en Zeebrugge beleefden zopas een artistiek bruisende dag in Art=Shock. Op 4 verschillende locaties met name in het Cultuurcentrum Knokke-Heist, De Marge, deKunstAcademie en het Vonktheater kregen 431 jongeren van 12 en 13 jaar  de kans om onder meer te werken met digitale film, dramatechnieken, graffiti, yammie-mammie cupcakes, constructietechnieken in break it and fix it, ontwerpen en zeefdrukken, sticker art en cinema art. Voor velen was dit de eerste maal dat ze in contact kwamen met dergelijke artistieke uitspattingen. De jongeren werkten dan ook vol enthousiasme mee. Op het einde van de dag konden ze terug terugkijken met een voldaan gevoel op hetgeen ze bereikt hadden. Art=Shock is een organisatie van vzw Cultuurcentrum i.s.m. vzw Vrij Atelier, deKunstAcademie en het gemeentebestuur.

Wesley De Kerpel en Selien De Schryder winnen Knokke 10K

Woensdag werd in de badstad het bekende loopevenement “de Knokke 10K” gewonnen door Wesley De Kerpel bij de heren en Selien De Schryder bij de dames. In totaal waren meer dan 4.000 sportievelingen van de partij die voor diverse afstanden hadden gekozen.  Naast de 10 km was er ook de Knokke Jogging over 6,5 km en de Ladies Run van 4 km. Ook zo’n 700 kinderen waren ingeschreven voor  de Chiquita Kids Run. Op de Knokke 10K ging de zege naar Wesley De Kerpel (32:03). Hij had aan de meet bijna een minuut voorsprong op Alexandre Cellier. Steven Van De Casteele werd op anderhalve minuut derde. Bij de vrouwen won Selien De Schryder in 35:57. Ria Thienpont werd op een halve minuut tweede en Anne-Marie Danneels vervolledigde het podium op een minuut. Floris Daemens en Emily Collinge waren de snelsten op de Knokke Jogging 6,5 km. Sarah Dekien won de Ladies Run, terwijl Victor Trio de snelste man was op de 4 km.

Foto met dank aan Yann Thai-Thuc
Hier dan ook een filmverslag 
De volledige uitslag vind je HIER

Vrachtwagenchauffeur veroordeeld

Een vrachtwagenchauffeur, die in september vorig jaar een dodelijk ongeval veroorzaakte in de badstad,  is door de politierechter veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden, een geldboete van 1.200 euro en een rijverbod van drie maanden. De man moet ook zijn theoretisch en praktisch rijexamen opnieuw afleggen. Het dodelijk verkeersongeval gebeurde op het kruispunt van de Emanuel Hielstraat en de Peter Benoîtlaan in Heist en kostte het leven aan de 88-jarige Marie-Louise Deschryver. De vrouw kwam onder een achterwiel van de vrachtwagen terecht. De vrachtwagenchauffeur moest leveren in de buurt, maar vond de weg niet onmiddellijk. Net toen de bejaarde vrouw overstak, vertrok de vrachtwagen opnieuw. De politierechter oordeelde dat de schuld bij de aanrijder lag. De chauffeur had trouwens eerder al twee ongevallen met gewonden veroorzaakt. Ook toen had hij de slachtoffers niet gezien.

Voormalige burgemeester blijft kamerheer

Jack Asselbergs blijft kamerheer van de nieuwe Nederlandse koning. De voormalige burgemeester van Sluis was dat al van koningin Beatrix. De Rijksvoorlichtingsdienst heeft echter bekend gemaakt dat de hofhouding niet veranderd is door koning Willem-Alexander. Asselbergs reageerde woensdagavond verheugd op het besluit van de nieuwe koning dat hij deel blijft uitmaken van de hofhouding. Hij verwacht zijn werk als kamerheer nog een aantal jaren te kunnen doen. ''In principe duurt dit tot mijn zeventigste jaar, maar daar wordt niet strak de hand in gehouden. De vorige kamerheer van Zeeland was 72 toen hij stopte.'' Asselbergs wordt in december 2015 zeventig jaar. In januari 1981 werd Asselbergs burgemeester van Sluis en rond 1985 was hij tevens ruim een jaar waarnemend burgemeester van de gemeente Aardenburg. Op 16 januari 1987 volgde zijn benoeming tot burgemeester van Zierikzee welke gemeente op 1 januari 1997 opging in de nieuwe gemeente Schouwen-Duivenland waarvan hij de burgemeester werd. Op 1 januari 2009 ging Asselbergs vervroegd met pensioen en twee maanden later werd hij benoemd tot kamerheer van de koningin in de provincie Zeeland.

1.5.13

Auteur signeert “Heyst… zoals het was !”

“Heyst...zoals het was !” is een nieuw boek van de hand van Annie Teetaert. "Gezellig rond de "stove" in de koude wintermaanden vertelden onze ouders en grootouders over vroeger " zegt Annie. Maar nu is het de auteur zelf die terugblikt op haar jeugd in Heist. Ze geeft een beeld van het dagelijks leven hier aan onze kust, het begin van het toerisme, het zomerverhuur, het huishouden in die tijd. Ze heeft het over haar kindertijd, speeltijd en schooltijd.  Ook de activiteiten in de gemeente komen aan bod. Het spookhuis, de kunstschilder Leopold Dumonceau en zijn werken zien het daglicht... en nog heel veel meer. Dit alles geïllustreerd met 175 foto's in 160 pagina's. 

Annie Teetaert zal haar nieuwe boek signeren op vrijdag 3 mei om 19u in het Sincfala Museum in de Pannenstraat te Heist.

Leer zeilen op Anemos voor €15

Vanaf 1 mei starten de zeilinitiaties op Anemos VVW HEIST op de nieuwe locatie zeedijk ter hoogte van de Anemonenlaan). Het Watersportcentrum bijt de spits af met de do-the-Catsy op woensdagmiddag in kader van het project van de Vlaamse Yachting Federatie “ik zeil ik surf”.  De sessies starten om 14 uur en eindigen om 17 uur. Ben je tussen 8 en 12 jaar? Schrijf je dan als de bliksem in door een mailtje te sturen naar catamaran@vvwheist.be De laatste woensdagmiddagsessie valt op 30 juni. Voor alle info:www.vvwheist.be

Onderbouw nieuwe LNG-steiger in haven van ZEEbrugge opgeleverd

Port of Zeebrugge heeft vorige week de onderbouw van de tweede LNG-steiger opgeleverd. Het werk werd uitgevoerd door aannemer MBG uit Wilrijk. Nu gaat Fluxys starten met de realisatie van de bovenbouw van de nieuwe steiger. Hiervoor heeft Fluxys de Spaans-Italiaanse aannemer TS LNG aangeduid, een joint-venture tussen TechINt E&C en SENER. De volledige afwerking van de steiger zal nog 36 maanden in beslag nemen. Het is de laatste fase in de constructie. De tweede steiger zal de functionaliteit van de LNG-terminal in de haven van Zeebrugge vergroten. De tweede steiger is uitgerust om verschillende LNG schepen te behandelen: het lossen van grote Q-flex schepen (220.000 m³ laadcapaciteit), het lossen én laden van kleinere schepen (vanaf 2.000 m³ laadcapaciteit), alsook het behandelen van speciale feederschepen en het laden van LNG bunkerschepen. Port of Zeebrugge, dat nu reeds een stijging ziet in de uitvoer van LNG, verwacht dat de nieuwe LNG-steiger een grotere flexibiliteit voor de invoer en de uitvoer zal bewerkstelligen.

Longboardevent in Duinbergen

Op zaterdag 4 mei organiseert de Jeugdraad knokke-Heist ism iGuazu en ondersteund door Kapow voor de eerste maal “The Last One Down”, een longboard bijeenkomst voor jong en oud in de Put van Duinbergen met centraal punt bovenop De Wandelaar.  Longboardskaten is een door het surfen beïnvloede boardsport, waarbij een langere plank gebruikt wordt dan bij het originele skateboarden.  Een longboard wordt in tegenstelling tot een skateboard minder gebruikt voor tricks, maar voor het afleggen van relatief lange afstanden.  Vaak wordt van heuvels en hellingen afgereden. Op 4 mei zal er een Speedcontest doorgaan (wie is het snelste beneden?!) net als een freeride. Er is tevens een miniramp beschikbaar om nog meer coole tricks te doen. De organisatoren zorgen voor muziek, drank en fantastische muzikale vibes!

Tijdsschema
17.00 uur: openbare weg enkel toegankelijk voor de boarders.
19.45 uur: snelheidswedstrijd voor de deelnemers
22.00 uur:  openbare weg weer open voor alle verkeer

N-VA niet welkom op ontvangst nieuwe inwoners

In Knokke-Heist stelde raadslid Fabienne Pottier (N-VA) op de gemeenteraad van 28 maart voor om naast het College van Burgemeester en Schepenen, ook de fractieleiders (of hun afgevaardigden) van elke politieke partij uit te nodigen op de verwelkoming van de nieuwe inwoners. De burgemeester antwoordde simpelweg dat die daar niet welkom zijn.

Dat blijkt ook uit de feiten. In februari en op maandag 29 april werden de nieuwe inwoners verwelkomd zonder de N-VA. “Het zou van basisrespect getuigen mocht onze partij bij deze activiteit betrokken worden, immers één vijfde van de inwoners van Knokke-Heist stemde voor de N-VA. Dat zou onze aanwezigheid daar zeker moeten verantwoorden”, vindt Fabienne Pottier, “niet enkel het College maar de volledige gemeenteraad vertegenwoordigen Knokke-Heist. Het is onbegrijpelijk dat ze de N-VA met zeven gemeenteraadsleden en een federaal volksvertegenwoordiger in de kou laten staan.”

“Wij zijn een open partij en willen er voor alle inwoners zijn. Wij vinden het dan ook bijzonder jammer dat wij geen kans krijgen om nieuwe inwoners te begroeten, met elkaar kennis te maken of te informeren over onze gemeente”, treedt fractieleidster Cathy Coudyser raadslid Pottier bij, “Hopelijk wordt dit in de toekomst rechtgezet”.

Radiozendamateurs congresseren in Knokke-Heist

Zaterdag houden de radiozendamateurs van de UBA hun nationaal congres in de lokalen van het Cultuurcentrum Scharpoord. Van 10 tot 17u kan al wie geïnteresseerd is de sfeer gaan opsnuiven. Het 50 jarig jubileum van de Knokke-Heistse radiozendamateurs kon niet beter afgesloten worden dan met een congres zo meende Willem Tallon (on7tf) die de organisatie op zich nam. Gastsprekers komen er lezingen geven over radiozendexpedities en digitale uitzendingen. Vanuit Frankrijk komt een groep Ballons-radioamateur de France die uitzendingen plegen bij het oplaten van luchtballonnen (lok 105 vanaf 11u). Voor de jongeren zijn gratis workshops voorzien. Het motto is namelijk “Ontmoeting met de jeugd”. Vanaf ‘t Walletje komt ook een delegatie van Radio Communicatie Ondersteuning Knokke Heist met een infostand www.rco-knokke-heist.be

Hoofdzonden zorgen voor inspiratie

Op zaterdag 11 mei om 19.30u combineert de afdeling musical van deKunstAcademie spel, choreografie en zang in een wervelende voorstelling in het Cultuurcentrum. De leerlingen hebben een schooljaar vol intensieve trainingen en stages achter de rug en staan te popelen om op het podium te staan. Met het schilderij “De zeven hoofdzonden”  van Jeroen Bosch als inspiratie zoemen ze in op alle zonden en genieten ze er volop van. Moord, hebzucht, luiheid, enz. - alles passeert de revue. Herkenbaar, gênant, grappig en uitdagend!

Kaarten bij het secretariaat van deKunstAcademie: 6 euro

Drukke week voor kleuters

Ook de kinderen van Freinet basisschool " De Zeeparel" uit Heist deden mee aan "De week van de Zee".  Zoals elk jaar was het een super namiddag met een zeer goede begeleiding georganiseerd door de gemeente van Knokke - Heist. De activiteiten waren op niveau van de kleutertjes en het mocht voor hen dan ook gerust wat langer duren. Een dagje op het strand en de omgeving waarnemen met alle zintuigen is een moment dat de kleuters lang niet zullen vergeten.Deze week mochten de kinderen van de eerste kleuterklas uit Freinet Basisschool "De Zeeparel" in Heist, op bezoek bij de hondentoiletage "Pretty Dog" in Westkapelle. Het was een hele leuke ervaring om het poedeltje Xeno te mogen wassen, drogen en kammen. De kleuters vonden het een zeer plezante en leerrijke uitstap. De kinderen weten nu dat ook dieren verzorgd worden; en niet alleen de mensen naar de kapper gaan. 

30.4.13

Ook grensregio in de ban van de oranjegekte

Ieder jaar hijst Knokke-Heist de Nederlandse driekleur ter ere van Koninginnedag. Naar aanleiding van de troonsbestijging van Prins Willem-Alexander wapperen er in de Lippenslaan en andere handelscentra sinds 26 april 44 Nederlandse vlaggen. Ook in de scholen Polder- en Windekind in Westkapelle waar ongeveer 10% van de leerlingen van Nederlandse nationaliteit zijn, ging een en ander dinsdag niet onopgemerkt voorbij. De schoolpoort, gevel en klassen werden versierd met oranje vlaggetjes en brede linten. De kinderen en leerkrachten vielen op door hun oranje-look. Ze toostten op de nieuwe Nederlandse koning met  sinaasappelsap en velen proefden voor het eerst van pindakaas. De kleuters in Windekind lieten op de speelplaats ook nog oranje ballonnen op.

In onze buurprovincie Zeeland zijn dinsdagmorgen 23 burgers met de bus richting Amsterdam vertrokken waar ze de inhuldiging van Willem-Alexander als nieuwe koning zullen bijwonen. Onder de genodigden ook Rudy Desmedt, beter bekend als Rudy Meyns, uit Lissewege, die al zeven jaar in Sluis woont. 

Voorproefje Kooza op de Zeedijk

Een viertal hostessen van Cirque du Soleil delen op woensdag 1 en donderdag 2 mei in Knokke-Heist flyers en clownsneuzen uit op de Zeedijk en in de winkelstraten. Hiermee willen ze de inwoners en toeristen warm maken voor de grootschalige show Kooza die vanaf 18 juli opgevoerd wordt in de Grote Witte Kathedraaltent bij het station van Knokke. Ook zullen donderdag twee artiesten van Kooza te zien zijn op de Zeedijk. In Madrid, dat geen Zeedijk heeft, kregen zowaar de gebruikers van de Metro een voorproefje…  

Lions Club Knokke-Zoute vierde gouden jubileum in stijl

Op zaterdag 27 april vierde  Lions  Club Knokke-Zoute zijn 50ste verjaardag in het Casino Knokke. Na de verwelkoming van voorzitter Philippe Vlietinck en een historische terugblik van Yvan Gossiaux, bedankte burgemeester Lippens de Club voor hun sociaal engagement ten voordele van diverse goede doelen, waaronder ook plaatselijke initiatieven zoals Palliatieve Zorgen, het Baken, Mama’s voor Kinderen en De Vuurtoren in Heist. Na het slotwoord van Lions gouverneur Hugo Delbeke, mocht de 88-jarige Marcel Kruth, destijds anesthesist in het AZ Ter Linden en enige overlevende van de 16 stichtende leden, uit handen van de voorzitter een pakket wijn in ontvangst nemen. Na de academische zitting, muzikaal opgeluisterd door het Trio Telepatico, startte de receptie, gevolgd door een banket in de Magrittezaal met optreden van stemmenimitator Olivier Laurent en een geanimeerd dansfeest met dj Nicolas Decoster. 

Op 8 september 1962 ontving Lions Club Knokke-Zoute zijn keure in 1962 in het casino Knokke en werd zo de 43ste club van België en de eerste serviceclub van Knokke. De vereniging mag zich dus met fierheid de oudste serviceclub van de badstad noemen. Ooit had de Lions het imago van een eliteclub waar in de vergaderingen Frans werd gesproken. Onder impuls van Raymond Willemyns werd eind de jaren zeventig overgeschakeld van de taal van Voltaire naar die van Vondel. Momenteel telt de club een 25-tal leden. De leden van de Lions Knokke-Zoute hebben zich gedurende de voorbije 50 jaar belangeloos ingezet voor een resem van sociale projecten onder het motto ‘We Serve’.  Daartoe worden jaarlijks de benodigde fundraisingsprojecten georganiseerd waaronder de 3-jaarliijkse Tentuinstelling, door elke kunst- en tuinliefhebber binnen Knokke-Heist maar ook ver er buiten énorm gewaardeerd. Met de opbrengsten van onze evenementen, ondersteunen de Lions elk jaar een uitgebalanceerde selectie van de ingediende sociale projecten en organisaties.  

Marathonprestaties

Als lid van het Deva Marathon-Team liepen verschillende Knokke-Heistenaars de laatste weken een of meerdere marathons.  Zo presteerden Fauve Vandendorpe in Parijs 3u32min35sec en Eddy Rammeloo 3u52min03sec.   In het weekend was de 11de Metrogroup Marathon van Düsseldorf aan de beurt; een wedstrijd met zo’n 14.000 deelnemers uit 76 landen, die het traject met 70 bochten aflegden. Door de lopers van Deva werden prima tijden neergezet: Freddy Demeyer: 3u29min27sec, Steve Devlieghe: 3u29min36sec, Patrick Rappé: 3u47min33sec en Walter Ghysel (zijn 20ste Marathon) 3u57min17sec. 

Verder liep Joris Callens afgelopen weekend de loop van Vlaanderen 25km (trail) in 2u06min en sportman van het jaar Roland Boussemaere liep de afgelopen 3 weken maar liefst 3 wedstrijden waaronder de Marathons 'De Connemara', 'Messina' en 'De loop van Vlaanderen' 50km (trail) waar hij telkens de eerste was in zijn categorie.  Woensdag 1 mei lopen veel leden van het Marathon-team in groep de 10km van Knokke tegen een tempo van 10km/u. Aan sportievelingen die graag binnen het uur willen finishen, loop gerust mee.  

Nieuw kunstwerk "Mijn Wortels" officieel ingehuldigd

Zaterdag heeft burgemeester Lippens het gloednieuwe kunstwerk “Mijn Wortels” officieel ingehuldigd. Het werk van de Hongaarse kunstenaar Jozsef Herth kreeg een plaatsje op het plein tussen de Eikenlaan en de Paulusstraat, in de nabijheid van het Koningsbos. Mijn Wortels is een heel speciaal werk: het gaat om een natuurlijk kunstwerk van 3 ton en een eeuw oud. Het verleent Knokke-Heist nog meer prestige als kunstgemeente en speelt ook in op de waarden van de gemeente.

Ambassadeur van Hongarije
De inhuldiging vond plaats in aanwezigheid van de ambassadeur van Hongarije dr. Kovács Tamás Iván. De ambassadeur sprak een kort woordje in het Nederlands en drukte daarna in het Engels zijn dank uit voor de opvang die ons land bood aan de Hongaren na de bloedige opstand tegen het communisme in 1956. Het geweld deed toen meer dan 200.000 Hongaren op de vlucht slaan, maar betekende tevens een eerste barstje in het IJzeren Gordijn.

Schouwspel van armen en benen
Kunstenaar Jozsef Herth heeft in totaal 18 maanden gewerkt aan het werk. De wortels van een honderdjarige eik vormden de basis voor het kunstwerk. De eik zorgde een eeuw lang voor een grote schaduw in het Brusselse Zoniënwoud. Nadat alle aarde tussen de wortels verwijderd was, verscheen een zeer gedetailleerd schouwspel van armen en benen. Herth zette de wortels in een houtbeschermende verf en een schitterend kunstwerk was geboren.

Symbool voor waarden
De monumentale wortels van de eik tonen in eerste instantie aan dat de grootste beeldhouwer de natuur zelf is. De kunstenaar valideert de natuurlijke schepping en stelt ze voor aan het publiek. Maar het werk staat ook voor andere waarden zoals onze diepe gehechtheid aan onze familie, omgeving en land enerzijds en de eenheid van alle bomen in de aarde die ze voedt anderzijds. De verstrengelingen van de wortels staan symbool voor de culturen die ons verbinden en de vriendschap en openheid tegenover de ander.

Herboren natuurschoon
Joszef Herth werd geboren in Hongarije en studeerde architectuur van 1951 tot 1956. Daarna vertrok hij naar het Westen en studeerde in 1962 af aan het Sint-Lucas in Brussel. Hij bouwde er een briljante loopbaan uit tot directeur in de bouwsector. Sinds zijn pensioen in 1999 legt hij zich toe op kunst. Hij trekt het bos in en sprokkelt dood hout. Voor die stukken mediteert hij langdurig en visualiseert de manier om dat wat dood is te doen herleven. De stukken worden zo herboren als kunst.

“Onze Wortels” beschadigt beschermd habitat zegt Natuurpunt

Toen Natuurpunt vzw vernam dat de gemeente een kunstwerk wenste te plaatsen in ‘Grijs mosduin’, een van de zeldzaamste en kwetsbaarste Europees beschermde habitats vroeg de vereniging een onderhoud aan met de bevoegde schepen voor natuur en richtte een schrijven aan het gemeentebestuur.  Immers dit biotoop is zeer kwetsbaar en uiterst gevoelig voor overbetreding.  Schepen voor natuur, dhr. Paul Geerinckx, verklaarde dat het gemeentebestuur nooit bewust een dergelijk beschermd habitat zou beschadigen en wel zou ingaan op het volwaardig alternatief van Natuurpunt  een honderd meter verder op het grasland van het Oosthoekplein, waar totaal geen natuurschade zou veroorzaakt worden.  Het gemeentebestuur heeft bij deze het ongelijk van haar schepen voor natuur bewezen.  Het gemeentebestuur van Knokke-Heist beschadigt wel degelijk heel bewust Europees beschermd habitat, al is het alleen maar om het plaatselijke natuurbehoud dwars te zitten.

Gemeentebestuur beschadigt heel bewust beschermd habitat.
Het desbetreffende duingraslandje behoort tot het natuurgebied ‘Blinckaertduinbos’ en is het laatste resterende ecologisch zeer waardevol duingraslandje van dit duinbos.  Het hier aanwezige duingrasland behoort tot het Europees beschermde habitattype 2130 Vastgelegde duinen met kruidvegetatie ( de zogenaamde ‘grijze duinen’).  In dit duingrasland zijn nog zeer zeldzame soorten aanwezig, zoals Kandelaartje (Saxifraga tridactylites) – rode-lijstsoort gecategoriseerd als zeldzaam, Duinruit (Thalictrum minus subspec. Dunense) en zelfs Gewone vleugeltjesbloem (Polygala vulgaris), een rode-lijstsoort, gecategoriseerd als kwetsbaar.  Deze laatste soort komt op het grondgebied van de gemeente nog slechts op 3 plaatsjes in zeer kleine aantallen voor. In een persoonlijk onderhoud over het gemeentelijk natuurbeleid verzekerde de schepen voor natuur, dhr. Paul Geerinckx onze vereniging nochtans dat het gemeentebestuur nooit opzettelijk een dergellijk waardevol habitat zou beschadigen.  Door het kunstwerk toch in dit beschermd habitat te plaatsen, bewijst het bestuur haar schepen ongelijk.  Het gemeentebestuur verminkt weldegelijk heel bewust heel zeldzame natuur.


Een foutief preadvies.
Door een ambtenaar van ANB op een vergadering te overvallen met de vraag om het kunstwerk aldaar te plaatsen, werd een gunstig preadvies gegeven.  Daarop plaatste de gemeente de sokkel voor het kunstwerk in het historisch permanent grasland zonder over de nodige vergunning tot vegetatiewijziging te beschikken. Pas toen Natuurpunt klacht indiende, besefte de ambtenaar van ANB dat het een perceel betrof, dat op de biologische waarderingskaart als ecologisch zeer waardevol was ingekleurd.  Daar het preadvies geleid had tot de overtreding kon het ANB nog moeilijk terug krabbelen en werd de overtreding intussen waarschijnlijk zelfs geregulariseerd.

Geen verdere reactie van schepen voor natuur of kunstenaar
Toen Natuurpunt tot haar verwondering vernam dat het college ondanks de belofte van de schepen toch besliste om het kunstwerk in beschermd habitat te plaatsen, nam zij contact op met de schepen voor natuur om een verdere uitleg omtrent de beslissing te vragen, gezien de eerdere uitspraken van de schepen.  Tevens verzocht zij de schepen om een pleidooi te voeren om de beslissing te herzien.  Maar schijnbaar heeft de schepen voor natuur zelfs in deze natuurbehoudmaterie weinig te zeggen binnen het bestuur.  De schepen had zelfs de elementaire beleefdheid niet om de desbetreffende mail te beantwoorden.  Hiermee heeft de schepen uitdrukkelijk bewezen dat hij van natuurbehoud al evenmin iets bakt als z’n voorganger.  Daar de kunstenaar zelf op z’n website vermeldt met de natuur te werken en met volle respect voor de natuur, richtte Natuurpunt ook een schrijven aan de kunstenaar met het verzoek het kunstwerk niet te schenken aan de gemeente indien het in beschermd habitat zou geplaatst worden.  Maar ook hierop kwam hoogstwaarschijnlijk na contact met het bestuur zelfs geen antwoord.  Dhr. Jozsef Herth bewijst hiermee dat hij eigenlijk helemaal niet met respect voor de natuur te werk gaat. Het feit alleen al dat voor de plaatsing van het kunstwerk op deze locatie een uitzondering dient te worden voorzien voor de vegetatiewijziging van een historisch permanent grasland, betekent dat men eigenlijk toestemming vraagt om van de bescherming van een waardevol en kwetsbaar duingrasland af te wijken en de bescherming afzwakt.  Dat het een uitzonderingsprocedure betreft, betekent dat dit slechts zou mogen worden toegepast als er geen andere opties mogelijk zijn en het van dwingend openbaar belang is.  Dit is hier dus duidelijk niet het geval.

Gemeentelijk beleid is natuurvernietigend
In haar eigen berichtgevingen doet de gemeente zich voor alsof ze veel doet voor de natuur, maar niks is minder waar.  Meestal zijn het heel kleine zaken waarmee de gemeente zich bezig houdt en die uiteindelijk weinig of geen verschil uitmaken voor het grotere natuurplaatje.  Maar als het er voor de natuur werkelijk op aan komt, kiest de gemeente steeds voor de overige belangen en moet de natuur wijken.  Ook door het gebrek aan handhaving tegen onder meer sluikstortingen in natuurgebieden op het grondgebied van Knokke-Heist wordt enorme natuurschade veroorzaakt en duiken soms zelfs invasieve exoten op zoals in het Blinckaertduinbos.  Maar vooral ook door het inplannen van de verkeerde zaken in of vlakbij natuurgebied zijn zo reeds dikwijls broedparen van diverse zeldzamere vogels verdwenen of wordt een enorme schade veroorzaakt aan uiterst kwetsbare duinbiotopen. Ook hier bewijst het gemeentebestuur dat Natuurpunt gelijk heeft.  Dit kunstwerk is op deze plaats niks meer dan een donkere blaam in de zachte grijsgroene kleuren van het duinlandschap, een blijvend symbool van het gebrek aan respect voor natuurwaarden van zowel het gemeentebestuur als de kunstenaar.  Natuurpunt rekent er dan ook op dat dit kunstwerk bij iedereen in het geheugen gegrift blijft als ‘Het gebrek aan respect voor natuur’, een kunstwerk passend bij het beleid van de gemeente.

Gouden huwelijksjubileum van Raphaël Lierman en Monique Vantorre

Zaterdag vond in Hof ter Mude de viering plaats van het gouden huwelijksjubileum van Raphäel Lierman en Monique Vantorre. Het koppel huwde op 26 april 1963 in Heist en woont nog steeds in de Dorpsstraat 72 te Westkapelle waar ze vroeger hun bekende vishandel uitbaatten.

Raphaël is geboren in Ramskapelle op 6 juni 1940. Hij komt uit een gezin van 4 kinderen. Het gezin woonde in Ramskapelle waar zijn vader als landbouwer aan de kost kwam.  Raphaël liep er school en bracht er zijn jeugd door. Na zijn schoolperiode werkte hij een tijdje bij Glaverbel. Daarna deed hij legerdienst gedurende 1 jaar. Na zijn legerdienst startte hij een vishandel op die hij tot 2000 runde.

Monique zag het levenslicht in Brugge op 20 januari 1944. Ze komt uit een gezin van 10 kinderen. Haar vader was visser. Het gezin woonde in Heist. Monique liep er school en bracht er haar jeugd door. Na haar schooltijd heeft ze gewerkt bij Rosalie Babelutte. Na haar huwelijk baatte ze, samen met haar man de vishandel uit. Monique en Raphaël gingen vroeger veel op reis. Ze houden van wandelen, fietsen en winkelen.  Het paar heeft 2 kinderen Patrick en Cindy en 3 kleinkinderen: Sebastiën, Maarten en Thomas.

Werken Elizabetlaan Duinbergen

Op woensdag 8 mei start de aannemer met de opbraak van de trottoirs en het fietspad vanaf de Pastuurdijk tot voor Elizabetlaan huisnummer 302. Daarna zullen de werkzaamheden starten van de nutsmaatschappijen Elia en aansluitend Eandis. Vanaf half juni begint men dan met het opbreken van de trottoirs en het fietspad vanaf de Elizabetlaan huisnummer 302 tot aan de Duinbergenlaan. Ook daarna zullen de nutsmaatschappijen Eandis en Gemeentelijk Waterbedrijf werkzaamheden uitvoeren.  Tijdens deze werken zal de toegang tot de woningen en garages niet mogelijk zijn. Er zal een tijdelijk herstel uitgevoerd worden in mager beton zodat de toegang tot de woningen en garages tijdens de zomermaanden wel mogelijk zal zijn. Vanaf 2 september begint men met de heropbouw van de trottoirs en het fietspad waardoor er opnieuw tijdelijk geen toegang zal zijn tot de woningen en garages. De timing is wel onder voorbehoud van de weersomstandigheden.

N-VA fietst tegen Kanker

In navolging van de nationale N-VA actie voor Kom op tegen Kanker, fietst ook de N-VA-afdeling Knokke-Heist voor hetzelfde goede doel.  Verzamelen op zondag 12 mei om 13 uur op het Verweeplein. Met federaal volksvertegenwoordiger Cathy Coudyser op kop (die tevens fractieleider is in Knokke-Heist), wil de afdeling iedereen die de actie Kom op tegen kanker genegen is warm maken om samen deel te nemen.

Meefietsen of de actie financieel steunen
De actie kan op twee manieren gesteund worden. Met familie en vrienden kan er deelgenomen worden aan een gezellige fietstocht doorheen de mooiste plekjes van Knokke-Heist. We starten op zondag 12 mei om 13 uur op het Verweeplein.  Bestuursleden van N-VA Knokke-Heist laten zich sponsoren. Anderzijds kan er ook een gift gestort worden op rekeningnummer BE66 7380 1435 8143, met vermelding van KOTK.  Na de fietstocht worden alle ingezamelde centen doorgestort naar het N-VA-actienummer 170-043-275 van de nationale actie Kom Op tegen Kanker.  Voor giften vanaf 40 euro krijgt u een fiscaal attest.  Voor meer info over de praktische zaken, kunt u terecht bij organisatieverantwoordelijke Luc Lewyllie, 0493/73 67 73 of luc.lewyllie@n-va.be.

Dodelijk werkongeval in de Zeebrugse Heiststraat

In Zeebrugge is maandag een arbeider verongelukt. De man kwam onder de wielen terecht van een vrachtwagen die zand loste. Het dodelijke arbeidsongeval deed zich voor in de Heiststraat in Zeebrugge. Die straat wordt momenteel heraangelegd. De arbeider belandde onder de wielen van een manoeuvrerende vrachtwagen. Het parket is ter plaatse afgestapt om de omstandigheden van het ongeval na te gaan. Het gedeelte van de Heiststraat, dat momenteel wordt heraangelegd, geldt als een zeer gevaarlijke weg vanwege het af en aan rijden van zware vrachtwagens gekoppeld aan de beperkte manoeuvreerruimte. 

Game flightcase in de Bibliotheek in Knokke-Heist

Een balletje slaan op de virtuele green? Voetbaltalenten demonstreren aan de buitenwereld? Rijvaardigheid testen als formule 1-piloot of wat kennis vergaren via een quiz? Dit alles is mogelijk in bibliotheek Scharpoord  tijdens de maanden mei en juni. Met de steun van de provincie West-Vlaanderen krijgt u de kans om te experimenteren met games via de reizende game flightcase.  U kunt in de bibliotheek vanaf zaterdag drie consoles testen: Wii, Playstation 3 en Xbox. De game flightcase bevat educatieve en ontspannende games, onder andere Rio en Wii Sports Resort. Elke dag wordt er een andere game gespeeld. Het gamen is gratis. ‘Start to Game’ reist rond tussen 12 bibliotheken. Onder de bibliotheken wordt een ware competitie georganiseerd via een gametoernooi. Eerst en vooral dienen de bezoekers van Knokke-Heist de strijd met elkaar aan te gaan op woensdagnamiddag 5 juni. Bent u bij de drie beste deelnemers? Dan mag u op 25 januari 2014 in Harelbeke strijden voor de titel ‘Best Gamer van West-Vlaanderen’ en maakt u kans op een prachtige prijs. In Knokke-Heist vindt het lokale toernooi plaats op woensdag 5 juni om 14 u. Inschrijven is gewenst, gratis en kan vanaf 18 mei.

29.4.13

Knokke-Heist wil dat sluitingsuur voor dansgelegenheden lokale bevoegdheid blijft

Het college in Knokke-Heist heeft aan het stadsbestuur van Doornik laten weten dat het opleggen van een sluitingsuur van danscafés beter in handen blijft van lokale overheden. Het gemeentebestuur van Knokke-Heist reageert hiermee op een motie van Doornik die aan de federale en regionale verkozenen vraagt om na te denken over het invoeren van een nationale of regionale reglementering om de openingsuren van dansgelegenheden aan banden te leggen. Omdat er geregeld jongeren omkomen die van danscafés komen, stelt Doornik voor dat de sluitingsuren regionaal of nationaal wettelijk zouden vastgelegd worden.

Een sluitingsuur kan effectief een instrument zijn om uitgaansoverlast van horeca of evenementen beheersbaar te maken. Momenteel kan elk gemeentebestuur autonoom beslissen om dit al dan niet toe te passen. Dat kan via lokale reglementen, algemeen voor het hele grondgebied of specifiek voor een bepaalde vergunning of evenement, als milieumaatregel… Het gemeentebestuur van Knokke-Heist wil dat dit zo blijft, omdat de lokale situaties erg kunnen verschillen van elkaar. Daarom is het niet opportuun om de maatregel federaal of nationaal op te leggen. Knokke-Heist maakt werk van een positief uitgaansbeleid en hanteert het sluitingsuur daarom enkel bij zomerevenementen.

Extra medailles bij Gym Knokke-Heist

Afgelopen weekend kwamen 9 gymnasten aan de start van de Memorial Björn Serneels in Herentals. Deze wedstrijd behoort tot één van hun favoriete competities, en hier worden ook al eens wat nieuwe/moeilijke delen uitgeprobeerd. De meisjes van Gym Knokke-Heist stelden de supporters zeker niet teleur…2 gouden, 2 zilveren & 1 bronzen medailles/bekers werden in de wacht gesleept! Leontien Sey (pupillen) mocht de spits afbijten en turnde voor het eerst haar salto-reeks, resultaat een prachtige 2de plaats! Bij de benjamins was het Jente Heyvaert die voor de allereerste reeks een “temp” in haar reeks sprong, een ideale voorbereiding voor haar volgende wedstrijd in Granada. Jente had 0,10 tekort voor een bronzen plak, maar mag héél fier zijn op haar 4de plaats. Demi Maene (juniores) is onze nieuwste aanwinst en sprong in  haar eerste wedstrijd met Gym KH meteen naar een zilveren medaille! Luna Crevits (beloften) vervolledigde de ochtend met een mooie 5de plaats.

In de namiddag namen Rhoeby Ackaert & Magali Bloes het risico om hun nieuwe reeksen eens op wedstrijd uit te proberen…Rhoeby’ s temp-reeks met schroef & Magali haar schroef-reeks met tempen leverden hen beide een gouden medaille op. Bij de beloften was het Sophie Van Huffel die net naast de prijzen viel…met 0,10 tekort voor het podium werd ze toch verdiend 4de. Laura Bloes toonde ons 3 prachtige reeksen maar sukkelde  bij 1 landing, en tuimelde zo naar een bronzen medaille. Anaïs Van Torre (juniors) kwam in een drukbezet deelnemersveld terecht (juniors & seniors) en sprong zich naar een 8e plaats.

Dauwwandeling in de Zwinduinen

En als we nu eens vroeg uit de veren waren? Waar zouden we dan heen trekken? Naar het Zwin natuurlijk! Nu woensdag 1 mei en opnieuw op zaterdag 18 mei houden de Natuurgidsen hun jaarlijkse dauwwandeling, een niet te missen natuurwandeling voor wie de natuur wil horen, zien en voelen wakker worden. De dauwwandeling start om 5 uur in de ochtend stipt en duurt ongeveer drie uur tot 8 uur. “We gaan de zang van vogels beluisteren waaronder zeker de Nachtegaal,” omschrijft gids Patrick Janssens, “maar natuurlijk ook tal van andere vogels. Met wat geluk is er ook veel trek naar het noorden en zien we wel wat zeldzamere vogels voorbij vliegen.” Iedereen is welkom om de wandeling mee te stappen. 

Afspraak op de parking van het Zwin. Deelname is 2,5 euro per persoon. Gepaste kledij, stevige wandelschoenen en een verrekijker zijn aan te raden. De wandeling is een organisatie van www.natuurgidsen.eu met medewerking van  Agentschap voor Natuur en Bos en Provincie West-Vlaanderen. (cbek/foto cbek)

28.4.13

Knokke-Heistenaars presteren in Düsseldorf

Een aantal Knokke-Heistenaars heeft zondag deelgenomen aan de bekende marathon in het Duitse Düsseldorf. Onder hen een zevental marathonlopers uit het Deva team. We noteerden alvast een uitstekende prestatie van Steve Devlieghe, die de afstand aflegde in 3u 29 minuten en 38 seconden. Twee stadsgenoten moesten weliswaar de strijd staken als gevolg van blessures. (Meer info volgt van zodra beschikbaar)  De wedstrijd werd gewonnen door de 26-jarige Ethiopiër Dereje Debele Tulu. Hij deed het in 2u 07:48, een parcoursrecord. Ook bij de vrouwen ging de eerste plaats naar Ethiopië. Melkam Gizaw pakte de zege bij de dames in 2u 26:24.

Surfers Voetbal team promoveert

Het voetbalteam van Surfers Paradise heeft zaterdag niets aan het toeval overgelaten. Bij winst stond immers de kampioenstitel in reeks II van het bedrijfsvoetbal zone Brugge-Oostende op het programma. Vanaf de start van de wedstrijd werd opponent Rust-Roest naar de eigen helft weggedrukt wat resulteerde in enkele mooie kansen en een bal op de lat. Halverwege de eerste helft was het zover en opende Armin Wintein de score. Nog voor de pauze werd het 2-0, doelpunt gescoord door Gerrit-Jan Sleutjes. Meteen na de pauze gingen de Surfers op hun elan door en maakte Tom Brakel er 3-0 van. Daarna werd het 4-0 (Dorian Tsetis), scoorde Gerrit-Jan Sleutjes zijn tweede van de namiddag en even voor affluiten legde Mike Demon de eindcijfers vast: 6-0. Tijd om te vieren, en de sponsors te bedanken: Immo KZ en Cafe Dino’s voor de reeds 18 jaar lange steun. 

Koperdieven slaan ook bij ons toe

Volgens de bliksembeveiligingsfirma Heleblitz uit Moerkerke worden ook in onze regio zowat dagelijks bliksemafleiders gestolen. De dieven hebben het uiteraard gemunt op het koper. Ze sloegen de voorbije maanden vooral toe in het binnenland, maar schuiven nu steeds meer op richting kust. Zo waren er onder meer diefstallen in Knokke-Heist en Wenduine. Volgens de politie van Knokke-Heist sloegen de koperdieven toe bij de Margaretakerk. Daar werd het koper gestolen tot op een hoogte van 2,5 meter. De politie stelt trouwens dat tegenwoordig ook riooldeksels gestolen worden. In de badstad waren er al vier meldingen. Intussen hebben Nederlandse bedrijven, gespecialiseerd in bliksemafleiding, een alarmsysteem op de markt gebracht. Op die manier worden de verantwoordelijken van hoge gebouwen onmiddellijk verwittigd als er stukken koper gestolen worden. Niet iedereen klimt immers telkens op het dak om te zien of er iets gestolen is. Het gebeurt nog te vaak dat de diefstal pas veel later aan het licht komt. Dat is niet zonder gevaar bij onweer. Bovendien kunnen de verzekeringsmaatschappijen dan hun verantwoordelijkheid betwisten.

Knokke-Heist niet zo blij met Nederlandse Koningsdag

Dinsdag wordt voor het laatst Koninginnedag gevierd bij onze noorderburen. Ook in Knokke-Heist wordt jaarlijks gevlagd voor het Nederlandse koningshuis. Immers heel wat Nederlanders brengen hun vrije dag dan in onze badstad door en kunnen het appreciëren dat veel van hun driekleuren in het stadsbeeld te zien zijn. En wat meer is, bij het binnenrijden van de gemeente worden ze nog wel begroet door twee oranje mannen... In Knokke-Heist is er dit jaar trouwens ook vanwege de basisscholen extra aandacht voor de troonwissel.  Koninginnedag was eigenlijk de verjaardag van Koningin Juliana. Die dag werd door Beatrix aangehouden omdat haar eigenlijke verjaardag op een meestal koude 31 januari viel.  Met Willem-Alexander wordt het anders. Den Haag heeft ingestemd om de viering van Koningsdag vanaf volgend jaar op 27 april te houden. Enkel als die dag op een zondag valt wordt Koningsdag op de zaterdag ervoor gevierd. Knokke-Heist verliest daardoor de binding met de Belgische vrije dag: 1 mei. Men schiet er straks het aanzuigeffect van twee opeenvolgende drukke dagen bij in. 

Klarinettist uit Knokke-Heist concerteerde in Oekraïne

Vorige week concerteerde de Knokke-Heistse klarinettist Stephan Vermeersch op het Eerste Internationaal Festival van Hedendaagse Muziek in Kharkiv, OekraÏne in de prachtige 19de eeuwse filharmonische concertzaal waar Tchaikovsky en Rachmaninov ooit concerteerden. Hij gaf er ook een masterclass op het Kharkiv Conservatorium waarbij niet alleen het klassieke repertoire aan bod kwam, maar ook het repertoire en de speeltechnieken van de 20ste en 21ste eeuw, improvisatie en elektro-akoestische muziek.

Stephan bracht er een programma van hedendaagse muziek op diverse klarinetten waarbij zowat alle klankmogelijkheden aan bod kwamen. Naast werken van Roderik de Man, Tristan Keuris, Steve Snowden, Volodymyr Runchak, Jane Brockman vertolkte hij diverse eigen composities.Het is zijn veelzijdigheid die het uitzonderlijk mogelijk maakt om als solo uitvoerder een volledige avondprogramma te brengen waarbij het publiek getrakteerd werd op diverse klankdegustaties: het ene moment zo sober als een Gregoriaans gezang en het volgende moment overweldigende klankerupties. Internationale festivals in Assisi (IT), Astrakhan (RU) en Leipzig (DU) zijn de volgende bestemmingen.

Voor de geïnteresseerden: Youtube 

Steeds grotere containerschepen in ZEEbrugge

Cijfers van het eerste kwartaal in de haven van Zeebrugge tonen aan dat bijna driekwart (73%) van alle deepsea containerschepen in Zeebrugge een capaciteit hadden van boven de 10.000 TEU. Vorig jaar was dat nog 44 procent. Deze opvallende cijfers staven de trend die reeds enkele jaren aanhoudt.

In 2010 had 12 procent van de deepsea schepen een capaciteit groter dan 10.000 TEU, in 2012 was dat maar liefst 60 procent. Dat maakte gedelegeerd bestuurder Joachim Coens gisteren bekend tijdens de jaarlijkse Lentereceptie van APZI, de vereniging van de private ondernemingen in de haven van Zeebrugge. De cijfers van het eerste kwartaal beloven alvast dat de schaalvergroting zich nog sterker laat voelen. Bijna driekwart van de deepsea containerschepen in Zeebrugge zat dit jaar al boven de 10.000 TEU. Maar liefst 45 procent maakt zelfs deel uit van de categorie boven de 13.000 TEU.

“De schaalvergroting in de scheepvaart stelt de haven voor een uitdaging. Wij investeren fors in de nodige infrastructuur en een logistiek concept om de steeds groter wordende schepen vlot en productief te blijven behandelen.”, aldus Joachim Coens. 

Help deKunstAcademie Knokke-Heist aan een DJ-set van Goose

Het atelier digital arts van deKunstAcademie Knokke-Heist gaat de strijd aan met de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten van Roeselare en L’IHECS van Brussel! Inzet is de schitterende hoofdprijs van de Belfius Music fotokaart wedstrijd: een DJ-set van niemand minder dan Goose in de academie! Om die prijs weg te kunnen kapen, hebben de leerlingen van deKunstAcademie jullie hulp nodig! Stem op de Facebookpagina van Belfius Jong op een van de leuke bankkaarten die ze ontworpen hebben. Het ontwerp met de meeste stemmen wint de DJ-set; de vier opeenvolgende ontwerpen met de meeste stemmen worden beloond met een Belfius Music pakket. Bovendien zullen de klanten van Belfius voortaan hun bankkaart kunnen personaliseren met de vijf winnende designs. Stemmen op de bankkaarten van Silke Gadeyne, Shauny Baert, Maxime Loise en Lisa-Marie Billiet kan nog tot 5 mei.

Overeenkomst Kooza goedgekeurd

De gemeenteraad van Knokke-Heist heeft de overeenkomst goedgekeurd die door de gemeente wordt afgesloten met het “Cirque du Soleil” voor de komst van Kooza naar de badstad deze zomer. Cirque du Soleil kan vanaf 27 mei gebruik maken van het terrein naast het station van Knokke, en dat tot 30 augustus. Naast de “Carpa Blanca”, de grote witte voorstellingstent, komen er op de site ook concessiestands en noodzakelijke randfaciliteiten zoals toiletten, kassa, kantoor enz… Daarenboven is ruimte voorzien voor parking en het op touw zetten van allerlei promotionele evenementen. De Kooza shows lopen van 17 juli tot 18 augustus. De gemeente komt voor maximaal de helft tussen bij de inrichting van het terrein. Dat zal neerkomen op een bedrag van ongeveer 160.000 euro. De badstad zal vermoedelijk echter nog 4 jaar kunnen gebruik maken van het terrein. De gemeente zorgt ook voor de nutsvoorzieningen. Tenslotte voorziet Knokke-Heist nog een werkingssubsidie van 100.000 euro als bijdrage aan de marketing. De gemeente krijgt van Cirque du Soleil ongeveer 1.600 tickets ter beschikking. Het circus zal op eigen kosten zorgen voor de noodzakelijke vergunningen. De komst van Kooza naar de badstad vertegenwoordigt een publiciteitswaarde voor Knokke-Heist van minstens 1 miljoen euro.

Je leest er HIER meer over.

Je kan nu boeken voor de voorstellingen in Knokke-Heist:
http://www.cirquedusoleil.com/nl/shows/kooza/tickets/knokke.aspx