29.10.11

Treinverkeer verstoord

Zaterdagavond werd het treinverkeer vanaf 21.30u enige tijd verstoord op lijn 51B, het traject van Knokke-Heist naar Brugge. De problemen werden veroorzaakt door een locomotief met een technisch mankement. Het defecte treinstel bevond zich ter hoogte van het station van Duinbergen. Later op de avond werd het treinverkeer weer genormaliseerd.

Rookverbod wurgt de traditie in de Heistse Oosthoek

Door het rookverbod, dat in een regeringsloos land werd doorgedrukt, dreigt een einde te komen aan de Rokersclub in Heist. De traditie van samen een pijpje te stoppen en “prijs te roken” is meer dan een eeuw oud. Het was namelijk in 1883 dat een groepje ”Ware Vrienden” in Heist besloot een Rokersclub op te richten. De bedoeling was om tussen pot en pint een extra ‘verzet’ te hebben tijdens de lange donkere wintermaanden. Ondertussen is de Rokersclub ‘Koninklijk’ geworden, maar dat is garantie om te kunnen overleven. De wet is blijkbaar compleet blind voor traditie en gebruik. Daarbij moet men weten dat de prijspijprokers strikt genomen niét roken. Ze houden enkel zo lang mogelijk de vlam in 3,5 gram tabak. De meeste leden van de Rokersclub zijn trouwens niet-rokers. Zo'n 40 jaar geleden slaagde een lid van de rokersclub erin 204 minuten de vlam in de pijp te houden met slechts een plukje tabak. Met de kampioen ging het om Joseph Utterwulghe, die eigenlijk Frans heette, maar best bekend was onder de naam "Tjeppen van Pier Debrees". In het begin werd er altijd uit een stenen pijp gerookt die voorzien was van een kromme steel. Later kwamen de lange witte pijpen in voege. De verwachting is nu dat controleurs van het rookverbod maandagavond rond 21u vaststellingen zullen doen in Café De Ferrybank in Heist, waar de leden van de Rokersclub bijeenkomen. Ze zullen niet alleen nagaan of er in de herberg gerookt wordt. Ze zullen ook controleren of het rookverbod duidelijk aangegeven wordt aan de buitenkant en binnenin. Als de Rokersclub door overheidsinmenging moet ophouden met z’n activiteiten komt meteen ook de organisatie van Oosthoekkermis op de helling te staan, aldus uitbater André Serreyn. Ondermeer fondsen van de Rokersclub worden namelijk gebruikt om de jaarlijkse kermis draaiend te houden. Het is duidelijk ondemocratisch dat herbergen, waarin geen personeel werkt, niet zelf kunnen kiezen of ze een rokers- of niet-rokers café worden. Dan hebben de klanten zelf de keus. Die oplossing is echter te eenvoudig voor een land als België.

Eerste DJ, Sir Jimmy Savile, overleden

De voormalige BBC-omroeper op Radio Two en tv-presentator van kinderprogramma’s Jimmy Savile OBE is overleden. Hij was 84. Savile, met z'n onafscheidelijke sigaar, was destijds ook een grage bezoeker van onze regio. Ondermeer verbleef hij in 1974 geruime tijd in De Haan, en bezocht toen Knokke-Heist, Zeebrugge en ook Oostende. Jimmy Savile werd op Halloween in 1926 geboren. Op z’n 14de ging hij aan de slag in de koolmijnen. Nadat hij gewond raakte bij een ontploffing werd hij 's werelds eerste dj en kwam bij het radio maken terecht. In 1964 presenteerde hij ook de eerste editie van het BBC tv-programma ‘Top of the Pops’. In z’n leven heeft Jimmy ook zo’n 60 miljoen euro ingezameld voor allerlei kinderorganisaties. Hij deed dat door mee te doen aan een 300-tal wielerwedstrijden, 212 marathons en 107 bokswedstrijden. Hij kwam trouwens destijds aan onze kust trainen om een gesponsorde marathon te lopen. Als hij niet aan het trainen was toerde hij toen in onze regio rond in een Rolls Royce, die door de rederij Townsend Thoresen werd ter beschikking gesteld. Foto: aj en wijlen Jimmy Savile
Knokke-Heist en Zeebrugge connection voor “Jim’ll Fix It”.


Met het overlijden van Sir Jimmy Savile OBE raakte zaterdag ook bekend dat de titel van het BBC programma “Jim’ll Fix It”, dat wensdromen van kinderen deed in vervulling gaan, uit onze regio stamt. Toen Jimmy Savile hier in 1974 verbleef kwam hij herhaald bij Townsend-Thoresens Port Manager Noël Johnston MBE aankloppen om één of andere gunst te vragen. Johnston zei hem telkens “No problem, ask Charley. Charley will fix it”. Met Charley werd wijlen Charles Claeys uit Knokke-Heist bedoeld, die voor de rederij werkzaam was en nogal een "Mister fix-it" was. Toen Jimmy Savile een jaar later een kinderprogramma voor de BBC ging presenteren schreef hij naar Noël Johnston in Zeebrugge om hem te bedanken omdat hij hem onbewust de naam voor het programma had bezorgd: ‘Jim’ll Fix It’.Toch jachthaven in Cadzand

Amper een week nadat Directeur Philip Muylle van de Compagnie Het Zoute vreesde, dat er nog maar weinig hoop was dat de plannen voor een jachthaven in Cadzand-Bad zouden gerealiseerd worden, lijkt het tij gekeerd. De gemeente Sluis blijkt dan toch bereid om met het nodige geld over de brug te komen. Uit het Investeringsfonds Cadzand-Bad zal twee en een kwart miljoen euro ter beschikking gesteld worden. Het resterende bedrag van zo’n 2,5 miljoen euro zal door ondernemers worden bijeengebracht. Initiatiefnemer, de Stichting Promotie Cadzand waarvan Philip Muylle de woordvoerder is, denkt dat het plan nu een goede kans op slagen heeft. Ook in Knokke-Heist is men voorstander van een jachthaven zo vlak over de grens. In 1902 was trouwens aan de kust bij de monding van het Uitwateringskanaal een haventje ingericht, waaruit het buurtschap Cadzand-Haven ontstond. De haven diende toen voor de overslag van landbouwproducten en er lagen enkele vissersschepen. Op dezelfde plaats liggen straks mogelijk pleziervaartuigen.

28.10.11

Studeren in Dalton

Binnenkort vertrekken de eerste studenten van de Hogeschool-Universiteit Brussel naar de Verenigde-Staten in het kader van een uitwisselingsprogramma met het Dalton State College in de staat Georgia. In dat verband werd in het Brabantse Dilbeek een document van intentie ondertekend. Enkele studenten per jaar zullen zo gedurende vier maanden les kunnen volgen aan het Dalton State College, gecombineerd met een stage in de goed uitgebouwde tapijtindustrie. Onder meer het Belgische Beaulieu heeft er verschillende vestigingen. Onder de eerste studenten bij deze uitwisseling bevindt zich ook Laurence Lambert uit Knokke-Heist. Ze willen zich in Dalton verder bekwamen in marketing, logistiek en financiën.

Panamarenko Paradox in Knokke-Heist

Vanaf zaterdag 30 oktober kan men in het Cultuurcentrum Knokke-Heist terecht voor de tentoonstelling Panamarenko Paradox met het rijke oeuvre van de bekende kunstenaar. Men krijgt er een beeld, dat de artistieke visie beter laat begrijpen van waaruit Panamarenko zijn nieuwe, monumentale installatie Wuivende Krabben op het Zegemeer heeft gerealiseerd. Panamarenko Paradox brengt op een originele manier enkele extreme posities uit het oeuvre van Panamarenko bijeen om de grote diversiteit van het werk te illustreren. Curator Jo Coucke heeft gezorgd voor een originele keuze aan unieke objecten en tekeningen, waarvan sommige niet eerder in een tentoonstelling te zien waren. De expositie in Scharpoord kan men nog tot 15 januari bekijken.

Christel Bedert heeft de tentoonstelling ondertussen bekeken en het resultaat kun je HIER zien.

Halloweenvakantie haalt toeristen naar de kust

Van Knokke-Heist tot De Panne zijn de komende dagen bijna alle hotels volgeboekt, met voornamelijk landgenoten. Het begin van de herfstvakantie wordt dankzij het milde weer, het extra lange weekend en de vele activiteiten een voltreffer voor de toeristische sector. Na dinsdag wordt de bezettingsgraad weer wat minder. In Knokke-Heist brengen ook heel wat tweede verblijvers de herfstvakantie door in hun eigendom.

Artwork eerst in Knokke-Heist, daarna in Moskou

Het beste artwork van de Gentse naaktfotograaf Frank De Mulder is 2 maanden lang te zien in Knokke-Heist. Daarna verhuist de expositie naar Moskou. De gerenommeerde mode- en glamourfotograaf zit al meer dan 20 jaar in het vak en fotografeerde voor tal van magazines en reclamecampagnes. De laatste jaren houdt hij zich steeds meer bezig met artwork: intieme impressies van vrouwelijk schoon. Van puur en fragiel tot erotisch en stout. Frank De Mulder kent geen taboes en heeft lak aan de hypocrisie die er nog steeds bestaat rond bloot. Hij bracht intussen drie fotoboeken uit, die al in 75 landen worden uitgegeven. De Expositie Frank De Mulder kan men vanaf 29 oktober bewoneren bij ‘RR Interior Concepts’, Natiënlaan 215 in Knokke.

We stappen over naar de ‘normale’ tijd

Om 3u zondagmorgen moeten de klokken een uur worden teruggezet. We stappen dan namelijk weer over van zomer- naar wintertijd. Wintertijd is trouwens de ‘normale’ tijd. De omschakeling levert voor ouderen een bijkomend uurtje slaap op en voor jongeren een extra uitgangsuur. De wintertijd zal vijf maanden duren, namelijk tot 25 maart 2012. 's Avonds is het wel eerder donker. Bij heel wat mensen raakt daardoor de biologische klok een tijdlang in de war. Door in de zomer langer gebruik te maken van het zonlicht, wordt energie bespaard. Als de zomertijd ook in de winter zou gelden, dan zou het bij de jaarwisseling pas rond 9 u 's ochtends klaar worden.

URS/Boskalis sleept exclusieve sleepconcessie in de wacht in Zeebrugge

De Nederlandse baggeraar Boskalis heeft een concessie verkregen voor het exclusief leveren van havensleepdiensten in Zeebrugge. Op basis van de vrachtvervoersverwachtingen vertegenwoordigt de concessie een totale omzet van circa 90 miljoen euro, zo maakte Boskalis vrijdag bekend. Het contract heeft een duur van 7 jaar en werd door de Maatschappij van de Brugse Zeevaartinrichtingen nv toegekend aan Smit Towage Northwest Europe, dat vorig jaar door Boskalis werd overgenomen. Smit is eigenaar van de sleepafdeling Unie van Reddings- en Sleepdienst NV (URS).Het bedrijf zal in de haven zes sleepboten en een ondersteunend brandbestrijdingsvaartuig inzetten. Havenvoorzitter Joachim Coens zei bijzonder tevreden te zijn over de toewijzing van de concessie aan URS. Hij hoopt op een efficiënte samenwerking met de sleepdienst.

Begin volgend jaar nieuw PostPunt in Heist

In Heist loopt momenteel een selectie- en toewijzingsprocedure van bPost voor het aanwijzen van een nieuw PostPunt in de deelgemeente. Uitbaters van krantenwinkels, supermarkten, benzinestations en bankkantoren werden de voorbije weken uitgenodigd om hun kandidatuur te stellen. Volgens Walter Van Wolputte, manager public affairs van het postbedrijf zal de evaluatie in de loop van november-december plaatsvinden. Het zoeken naar een nieuw PostPunt werd nodig omdat Dagbladhandel Scoobidoe in de Kursaalstraat vanaf 7 november deze taak niet langer zal vervullen. De winkel blijft wel gewoon open en er worden ook verder postzegels verkocht. Al naar gelang er moet verbouwd worden is de verwachting dat het nieuwe PostPunt in de loop van januari of februari van volgend jaar de deuren zal kunnen openen in Heist.

Defecte parkeermeters

In Knokke-Heist worden vragen gesteld rond defecte parkeermeters. Sommige van deze apparaten blijven geruime tijd buiten dienst. Volgens raadslid Leo De Waele schrijven de parkeermeesters van OPC toch bonnen uit bij wagens die in de buurt van een defect apparaat geparkeerd worden. Burgemeester Lippens stelt, dat er in de badstad 408 parkeermeters staan. Contractueel moet het parkeerbedrijf apparaten die defect zijn binnen de drie uur controleren en herstellen. Als het probleem niet onmiddellijk kan verholpen worden moet dat binnen de drie dagen gebeuren. OPC zal worden aangemaand zich aan die termijn te houden. Burgemeester Lippens bevestigde dat in de buurt van een defecte parkeermeter chauffeurs hun blauwe parkeerkaart moeten gebruiken. Hij raadt de automobilisten ook aan een foto te nemen van het apparaat dat een defect aanwijst.

Tijdelijke onderbreking van het Gemeenteplein

Op maandag 7 en dinsdag 8 november wordt in Knokke de rijweg bij het Gemeenteplein afgesloten voor het verkeer. Dat heeft te maken met de rioolbreuk die in juli werd hersteld ter hoogte van afvalbeheerder Horizon Net. De gerepareerde rijweg wordt nu definitief afgewerkt met asfalt. Het Gemeenteplein wordt gedurende de werken volledig afgesloten. De politie voorziet een omlegging langs de De Judestraat. Alle handelszaken en garages in deze zone blijven wèl toegankelijk. Het Gemeenteplein zal dinsdag 9 november in de namiddag terug opengesteld worden voor alle verkeer. De marktkramers en hun klanten zullen dus de dag erna geen hinder meer ondervinden tijdens de woensdagmarkt.

Robinsons Art Gallery toont de mystieke schoonheid van Liu Yujun

Tot maandag 21 november loopt in de Robinson Art Gallery in Knokke een tentoonstelling met werk van de Chinese kunstenaar Liu Yujun. De vernissage van de tentoonstelling op zaterdag 29 oktober kadert in de derde editie van art@knokke-heist, een initiatief van de meest toonaangevende galeries in de badstad. De 48-jarige Liu Yujun is vooral gekend voor een reeks erg stijlvolle portretten: Unknown Liquid. Afgebeeld in zwart-wit of in delicate kleuren, stralen de geportretteerde vrouwen een dromerige en mystieke sfeer uit. Met een blauwe vloeistof symboliseert de kunstenaar de pöetische gevoeligheid van hun feminiene geest. Robinsons Art Gallery in de Kustlaan 229 in Knokke is open van donderdag tot maandag, doorlopend tussen 11 en 18 uur. Nu zaterdag worden bezoekers tussen 15 en 18 uur verwelkomd met een hapje en een drankje.

27.10.11

Jongeren voeren 1-novemberactie tegen afschaffing treinen Brugge-Zeebrugge

Een groep verontwaardigde jongeren uit Zeebrugge, Zwankendamme en Lissewege, die aangewezen zijn op het openbaar vervoer, gaan actie voeren tegen de afschaffing van nog maar eens drie treinen. “Vorig jaar werd de trein van 22u09 vanuit Brugge reeds in alle stilte afgeschaft”, zegt woordvoerder Mathijs Goderis. “Nu plant de NMBS nog maar eens de afschaffing van drie treinen per dag. Hier leggen we ons niet zomaar bij neer. Onder andere de laatste treinen van en naar Lissewege, Zwankendamme en Zeebrugge verdwijnen. Er is op dat moment geen enkel alternatief om zich te verplaatsen met het openbaar vervoer. Ook jongeren van Lissewege gaan graag eens naar een fuif, een optreden, of een film in Brugge. Dit zal in de toekomst niet meer mogelijk zijn zonder deze treinen. Ook voor mensen die laat werken of avondonderwijs volgen zijn deze treinen belangrijk”, aldus Goderis. De “verontwaardigde jongeren” zijn een petitie-actie gestart. Verder eisen ze dat de aangemerkte treinen niét worden afgeschaft en dat het huidige beperkte treinaanbod op het traject wordt aangevuld met een vaste buslijn. Op dinsdag 1 november om 21u zullen de jongeren actie voeren bij het station van Lissewege. Ze zullen daarbij (noodgedwongen) proberen al liftend in Brugge te geraken.

Einde drugstoerisme

Voor veel druggebruikers in Knokke-Heist en andere plaatsen in onze provincie wordt het drugstoerisme naar Zeeland zo goed als onmogelijk gemaakt. Op aandringen van Zeeuwse burgemeesters, waaronder Suurmond van Sluis, werden donderdagavond maatregelen bekend gemaakt. Vanaf 1 januari worden de coffeeshops in Zeeland “besloten clubs”. Alleen mensen met een Nederlandse identiteitskaart en een zogeheten wietpas mogen dan nog softdrugs kopen. Dat is het Nederlandse Ministerie van Justitie overeengekomen met de burgemeesters van Vlissingen, Terneuzen en Goes. De coffeeshops zullen verder maximaal 2000 leden mogen hebben. Ook moeten de leden zich tijdens controles kunnen legitimeren. De maatregelen kwamen er nadat vooral Belgische drugstoeristen overlast veroorzaakten, onder andere op het veerplein in Breskens en op de bus naar Brugge. Een week geleden werden in Breskens nog 20 landgenoten aangehouden.

Crevits wil plan van De Lijn voor minder ongevallen met de kusttram

Op het traject van Knokke-Heist naar De Panne zijn er dit jaar met de kusttram reeds 80 slachtoffers gevallen. Het gaat daarbij om 3 doden, 2 zwaargewonden en 75 lichtgewonden. Dat heeft Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits bekend gemaakt. Het aantal ongevallen is de voorbije jaren gedaald, maar het aantal slachtoffers is fors gestegen. Dat heeft vooral te maken met een paar zware accidenten. De minister verwacht nu van De Lijn een volledig uitgewerkt verkeersveiligheidsplan. Dat moet begin volgend jaar klaar zijn. Met dat plan zou het aantal ongevallen met voertuigen van De Lijn jaarlijks 2,5 procent naar omlaag moeten. Het valt echter te betwijfelen dat het plan iets zal doen om de problemen rond de geruisloze trams, de slecht functionerende eigen oversteekwaarschuwingen en het gemis aan eigen bedding op te lossen.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Meer informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist vind je HIER.

Knokke-Heistse “zeerveelpleger” veroordeeld

De politierechtbank in Brugge heeft een 32-jarige man uit de badstad veroordeeld voor z’n 102de overtreding. De man maakt zich voortdurend schuldig aan het rijden zonder rijbewijs. Dit keer werd hij veroordeeld omdat hij onder invloed tweemaal een straat inreed waarin een braderie bezig was. Bij het wegrijden kwam hij daarenboven nog in aanrijding met een politiewagen. De politierechter bedacht de hardleerse Knokke-Heistenaar op een jaar en negen maanden cel, vijftien jaar rijverbod en een boete van 12.100 euro. De man zat al in de cel voor eerdere overtredingen.

Ook elektrische wagentjes voor minder mobiele mensen

In Knokke-Heist kunnen nu ook minder mobiele inwoners gebruik maken van de “Club Car”. Deze wagens worden ingevoerd door Invest-Mobile uit de Dumortierlaan. Het bedrijf laat de fabrikant in de States een golfkarretje desgewenst aanpassen voor minder mobiele personen. Daartoe werd een ingenieus systeem ontworpen, dat de chauffeur in staat stelt om het voertuig compleet met de handen te besturen; dus ook het versnellen en stoppen. Vanwege de vergrijzing in de badstad zullen heel wat ouderen geholpen zijn met deze nieuwe mogelijkheid.

Toerisme Knokke-Heist pakt uit met nieuwe restaurantbrochure

Donderdag werd bij de Dienst Toerisme de nieuwe editie van 'Restaurants in Knokke-Heist' voorgesteld. Deze gloednieuwe brochure geeft een overzicht van alle restaurants in de gemeente. Men vindt er verschillende toprestaurants die een Michelinster kregen, maar men treft er ook leuke, trendy plekjes aan voor een fijne lunch of een snelle snack. Van de eenvoudige eettent tot gezellige bistro’s en charmante ijssalons, en van theehuizen tot uitheemse restaurants, voor alles is er aandacht. Als dé ‘gastropool’ aan de kust heeft de badstad trouwens twéé restaurantbrochures. Sinds 2009 geeft Knokke-Heist ook 'Toprestaurants in de Zwinregio' uit. Daarin komen alle restaurants aan bod met 13 of meer in de Gault Millau of met een Michelinster. Donderdag verscheen trouwens bij onze noorderburen ook de Restaurant Top 100 van het magazine “Lekker”. Restaurant Oud Sluis van Sergio Herman uit onze buurgemeente blijft deze Top 100 aanvoeren. Ook z’n nieuwe lounge restaurant “Pure C” in Cadzand-Bad arriveerde als hoogst nieuwe binnenkomer op 55 in de Lekker Top 100. "La Trinité" uit Sluis staat op 48.

ONTVOERINGSGEVAAR VOOR BURGEMEESTER LIPPENS GEWEKEN

Burgemeester Lippens, die vorige week 70 werd en woensdagavond nog de gemeenteraad voorzat, heeft verschillende maanden in het geheim onder politiebescherming gestaan. Dat gebeurde door politiemensen in burger na een dreigement over een ontvoering. Het was Maurice Lippens die in maart op de hoogte werd gebracht over het ontvoeringsgevaar voor z'n broer Leopold. De burgemeester werd ook aangeraden z'n gewone routine te doorbreken en niet steeds dezelfde weg naar huis te volgen. Het Crisiscentrum van Binnenlandse zaken noemt het gevaar nu geweken. Toch houden ze nog enkele maatregelen aan, zoals gerichte extra politiecontroles en een alarmnummer. Volgens de burgemeester zit de man die het allemaal veroorzaakte ondertussen al in de gevangenis. Over wie het gaat werd niet meegedeeld. Jaak Raes, directeur-generaal van het Crisiscentrum, heeft het over "ernstige bedreigingen". Over de verdachte lost hij niets. Het gerechtelijk onderzoek loopt nog en het parket van Brugge wil geen commentaar kwijt. Ondanks het feit dat het gevaar als "geweken" beschouwd wordt zal de woning van de burgemeester de komende tijd extra in het oog worden gehouden.

26.10.11

“Revolutie” als men verlies van Gemeentelijke Holding op de gemeenten zou proberen te verhalen

Tijdens de gemeenteraad in Knokke-Heist heeft Open-VLD raadslid prof. dr. Frank Naert geïnterpelleerd over de participatie van de badstad in de Gemeentelijke Holding en in Finiwo. Burgemeester Lippens gaf toe dat de participaties van de gemeente in de Holding ten belope van 4,9 miljoen euro als verloren beschouwd worden. Met hindsight was de investering in de Holding “geen goed idee” aldus Lippens. “Het is een zeer vervelende zaak, maar niet een drama”. Als men de dividenden uit de Holding van de voorbije tien jaar verrekent valt het verlies nog mee, aldus de burgervader. Momenteel wordt samen met de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten onderzocht welke stappen nog kunnen worden ondernomen. Mogelijk heeft de Holding drie jaar geleden namelijk misleidende informatie verschaft op het moment dat aan de gemeenten gevraagd werd te investeren in een kapitaalsverhoging. Tachtig procent van de gemeenten heeft dat gedaan. Knokke-Heist participeerde toen voor 1,7 miljoen euro. Als de overheid echter zou proberen een deel van het verlies van de Gemeentelijke Holding te verhalen op de gemeenten, dan breekt in het land “zeker de revolutie uit”, aldus Lippens. “Wij zullen in alle geval niet tussenkomen in het verlies”. Raadslid Naert stelde dat ook de investering in Finiwo te riskant is. Net als de Gemeentelijke Holding is Finiwo aan het diversifiëren en investeert nu ook in windmolens in onze contreien en hoogspanningsnetwerken in Rusland en omstreken. De rendementen die worden voorgespiegeld variëren tussen de 15 % en 20 %. Ze zijn afhankelijk van de verkoop van groenestroomcertificaten aan de energieproducenten. De prijzen van die certificaten zijn wettelijk vastgelegd, maar nu al zijn er teveel en de energieproducenten kopen ze niet meer op. Ze kunnen wel tegen de vastgelegde prijzen worden verkocht aan Eandis. Dat bedrijf is evenwel grotendeels eigendom van de gemeenten waardoor deze dus eigenlijk zelf betalen voor hun hoge rendementen op windmolens en zonneparken. Hij noemde de belangennemingen van Finiwo te ondoorzichtig omdat ze via allerlei tussenstations lopen. Ze vertegenwoordigen een hoog risico en komen neer op speculeren met het belastingsgeld van de inwoners. Hij stelde voor zich uit Finiwo terug te trekken en het geld te gebruiken om de gemeentelijke schuld te verminderen. Burgemeester Lippens zei in dit verband, dat het moeilijk is om momenteel uit Finiwo te stappen. Hij beloofde deze zaak volgende maand uitvoeriger te bespreken. Op een onlangse vraag om te participeren in een windmolenproject voor Zeebrugge ten bedrage van 200.000 euro werd door Knokke-Heist echter niet ingegaan, aldus Lippens.

Over de Finiwo interpellatie lees je meer in het blog van Frank Naert.

Vragen rond Franstalige editie van KH Magazine

Namens het Vlaamse Belang heeft raadslid Leo De Waele tijdens de gemeenteraad opmerkingen gemaakt over de publicaties “KH Magazine” en “KH Nieuws” in de badstad. De Waele voerde aan, dat ondanks een negatief advies van de gouverneur nog steeds een Franstalige editie van “KH Magazine” wordt uitgegeven. Burgemeester Lippens zei, dat in overleg met de diensten van de gouverneur, aanpassingen werden doorgevoerd. KH Magazine wordt door de onafhankelijke redactie van “Head Office” gerealiseerd. Dat is een Leuvens communicatiebureau dat gespecialiseerd is in publishing. Ook levert de gemeente niet langer een financiële tussenkomst. Dat gebeurt nu door de dienst Toerisme. Volgens het Vlaams Belang moet ook Toerisme zich echter aan de taalwet houden. Volgens burgemeester Lippens kost het uitgeven en verdelen van het magazine 296.000 euro per jaar voor vier publicaties van 60.000 exemplaren. De uitgave en distributie van vier edities van KH Nieuws voor de inwoners van de badstad kost jaarlijks 23.000 euro. Het Vlaams Belang valt ook over het feit dat in elke editie van KH Magazine burgemeester Lippens met een verwelkoming aan bod komt. Het Belang noemt dit onaanvaardbaar, zeker in de aanloop naar de verkiezingen. Volgens de burgemeester heeft de redactie ervoor gekozen om een “herkenbaar gezicht en geen andere politici” te gebruiken.

Auteur zoekt etiketten oude brouwerijen uit Knokke-Heist

De uit Vilvoorde stammende stadsgenoot Adelijn Caldéron is op zoek naar allerlei informatie over vroegere brouwerijen. Het wordt een naslagwerk over 662 voormalige Belgische brouwerijen in 477 gemeenten. De brouwerijen uit de diverse deelgemeenten van de badstad komen natuurlijk ook aan bod. In Heist waren dat De Arend en St.-Georges, en in Westkapelle St.-Niklaas. De 72-jarige auteur zoekt momenteel voor zijn illustraties nog opschriften en etiketten van flesjes afkomstig uit die brouwerijen. Adelijn Caldéron is ook de auteur van “Bieren en brouwerijen van België” en “Historiek der straten van Knokke-Heist”.

Wie informatie heeft over de oude brouwerijen kan mailen naar communicatie@knokke-heist.be.

Heistse Drumband naar Uitmuntendheid

De drumband van de Koninklijke Ceciliaharmonie Heist heeft met succes deelgenomen aan het VLAMO-kampioenschap in Lommel. Dat gebeurde onder leiding van dirigent Dirk Vlaeminck. In de categorie marching-percussion ensembles heeft de drumband een eerste prijs in de wacht gesleept met liefst 84,8%. Hierdoor stijgen ze in de ‘ranking’. Vanaf nu treedt de Heistse drumband dan ook aan in de afdeling ‘uitmuntendheid’. De tamboer-majoor, Anthony Savels, behaalde een persoonlijke score van 90%. De drumband, die momenteel een 30-tal leden telt behoort tot de grootste marching-percussion bands in heel Vlaanderen.

Nieuwe berging op begraafplaats

Er komt een nieuwe loods op de Centrale Begraafplaats langs de Kalvekeetdijk in Westkapelle. Momenteel staat achterop de begraafplaats een bouwvallige berging. Die gaat de gemeente Knokke-Heist nu vervangen door een stalen loods met een lengte van 15 meter. Het gaat om een investering van zo'n 14.000 euro. Rond die nieuwe bergplaats wordt beplanting aangebracht.

Strandgebonden sportinfrastructuur wordt compleet herschikt in Knokke-Heist

De strandgebonden sportinfrastructuur in Knokke-Heist wordt helemaal herschikt. Dat is een direct gevolg van de procedures die 400 ‘Vrienden van het Albertstrand’ kort voor de zomer bij de Raad van State hebben aangespannen tegen de komst van de semipermanente sportarena “Rox Ambassadors Plaza” op het strand ter hoogte van de Meerlaan in Knokke. In een mededeling gaf burgemeester Lippens dinsdagavond toe dat het strand bij de Meerlaan inderdaad “niet de ideale plaats was om twee maanden aan een stuk hinder te veroorzaken” voor de omwonenden. De eerder goedgekeurde concessienota wordt nu ingetrokken. Een nieuw plan is nu opgesteld waarbij de sportarena op het strand bij het Heldenplein in Heist zal gerealiseerd worden. “Daar vraagt men om meer activiteiten” aldus de burgemeester. Om een en ander mogelijk te maken zal het huidige sportstrand in Heist westwaarts opschuiven naar de oude locatie van de Vlaamse Vereniging voor Watersport. Vanwege de verzanding verhuist de VVW tegen volgend voorjaar namelijk naar een nieuwe stek in Duinbergen. De concessie voor de sportarena in Heist zal op termijn worden aanbesteed. Waar de Zwintriathlon in de toekomst zal aankomen is momenteel nog niet beslist.

Hondenbezitters maken nauwelijks gebruik van de Hondenhoekjes

In Knokke-Heist werden woensdag de resultaten bekend gemaakt van de “Hondenenquête”, die afgelopen zomer werd afgenomen in het kader van hondenpoeppreventie. Daarbij werden personen met een hond op straat aangesproken. Het ging voor ruim de helft om inwoners van de badstad. Een kwart van de respondenten was tweedeverblijver. De rest was toerist. Opvallend is dat bijna 53 procent van de ondervraagden hondenpoep een probleem vindt in de gemeente. Vooral is dat het geval bij de eigen inwoners. Toch vinden 6 op 10 van de hondenbezitters Knokke-Heist een hondvriendelijke gemeente. Slechts 2 op 10 hondeneigenaars was van oordeel, dat hun dieren altijd op het strand moeten kunnen. Zes op 10 hondenbaasjes wil dat dit op bepaalde uren moet kunnen. Het standpunt van de gemeente is echter dat het strand tijdens de toeristische maanden hondenvrij moet zijn. Zo wil men vermijden dat kinderen in het zand plots met hondendrollen gaan spelen… Bijna alle bevraagde hondeneigenaars zegt altijd een hondenpoepzakje bij zich te hebben als ze hun dier uit wandelen nemen. Bijna evenveel zegt het zakje ook daadwerkelijk te gebruiken. Of dat inderdaad zo is valt echter te betwijfelen. Hetzelfde zakje blijkt namelijk vaak al jaren stevig vastgeknoopt aan de leiband van de hond, zonder ooit gebruikt te zijn. Het opmerkelijkste feit dat bij de enquête duidelijk werd is dat slechts 4,71 procent van de ondervraagden hun viervoeter gebruik laat maken van de hondenhoekjes. In Knokke-Heist zijn momenteel 18 hondenhoekjes waar baasjes de hondenpoep niet dienen op te rapen. Ondanks het lage aantal gebruikers werden in de hondenhoekjes in juli en augustus toch 2.895 drollen geruimd…

25.10.11

Lokale veiligheidsbevraging

De lokale politie Damme/Knokke-Heist organiseert tot eind volgende maand een grootschalige bevolkingsbevraging. Het gaat om een schriftelijke enquête waarbij de onderwerpen die aan bod komen betrekking hebben op buurtproblemen, onveiligheidsgevoel, slachtofferschap, aangiftegedrag en een beoordeling van het politiewerk. De 'Lokale Veiligheidsbevraging' dient tevens als insteek voor het nieuwe zonale veiligheidsplan 2013–2016. Doelpubliek van de 'Lokale Veiligheidsbevraging' zijn alle inwoners van de politiezone van 15 jaar of ouder. Op basis van het gemeentelijk bevolkingsregister werd door de federale politie op een wetenschappelijk verantwoorde wijze een toevalssteekproef getrokken, representatief gemaakt volgens leeftijd en geslacht. In de loop van deze week ontvangen 2800 inwoners uit de politiezone de enquête in hun bus. Het gaat om 1400 mensen in Knokke-Heist en 1400 in Damme. De vragenlijst wordt vergezeld van een introductiebrief die het doel en de werkwijze van de enquête uiteenzet. De respondenten krijgen in een eerste fase tot medio november de tijd om de enquête in te vullen. Het invullen van de enquête neemt niet meer dan 15 minuten in beslag. De bevraagden kunnen de schriftelijk ingevulde vragenlijst gratis terugsturen of de vragen digitaal beantwoorden op de speciale website. Hiervoor is een individuele toegangscode voorzien in de introductiebrief. Op geen enkel moment bestaat er een link tussen de persoonsgegevens, de toegangscode en de enquête. De enquête wordt dus volledig anoniem verwerkt.

Unizo waardeert eindejaarsétalages

Ook dit jaar zal Unizo Knokke tijdens de eindejaarsperiode de feestelijk aangeklede etalages in de deelgemeente evalueren. Het gaat om de versieringen in de uitstalramen, de sfeerverlichting ’s avonds en de eventuele gevelaankleding. De waarderingssessie gebeurt 's avonds zodat de verlichting optimaal tot z'n recht komt. De beste handelszaken worden genomineerd en krijgen een uitnodiging voor de nieuwjaarsreceptie van Unizo die half januari plaats vindt. De winnaars worden er in de bloemetjes gezet.

Geïnteresseerden kunnen meer details vernemen via: info@zoetepolder.be

Nachtje gratis

Op een vergadering van vertegenwoordigers van alle hotels in Knokke-Heist werd een nieuw initiatief uitgewerkt. Dat gebeurde in samenspraak met de dienst Toerisme in de badstad. Kort na nieuwjaar wordt uitgepakt met de formule “Nachtje Gratis”. Mensen die twee nachten in een hotel boeken zullen op bepaalde tijdstippen een derde nacht gratis krijgen aangeboden. Om dit kenbaar te maken zal intensief promotie gevoerd worden via een nieuwe website, die speciaal voor het “Nachtje Gratis” wordt opgezet. In Brugge loopt ook reeds een gelijkaardige actie.

Politiestad?

In Knokke-Heist stelt men zich de vraag of het nog wel wettelijk is om iets in een notaboekje te noteren terwijl men zich op het voetpad bevindt. Burgemeester Lippens onderzoekt een voorval waarbij een journalist van Het Laatste Nieuws werd tegengehouden door een agent. De persman bevond zich in de Nicolas Mengélaan in Heist en noteerde net de details van een telefoongesprek in z’n notitieboekje. Een zwaarlijvige onvriendelijke politieman, die in z’n patrouillewagen kwam aanrijden, vroeg de journalist wat hij wel aan het doen was. De man moest niet alleen tekst en uitleg geven maar ook z’n perskaart laten zien. Burgemeester Lippens zei, dat hij wel blij is om veel blauw op straat te zien, maar zich niet te kunnen indenken waarom de politieman zich zo gedroeg en dat hij daarover vragen zou stellen. Het komt ons voor dat er in heel ons land geen politiereglement is dat journalisten of zelfs gewone burgers belet om iets op te schrijven in een notaboekje.

Geboortebos

In de Wulpenhoek nabij de ‘Zes Bochten’ in de Nieuwstraat te Knokke wordt op zaterdag 19 november een boomplantactie gehouden in het kader van de “Dag van de Natuur”. Dat gebeurt op initiatief van de Gezinsbond. Vorig jaar werd de boomplantactie uitgesteld omdat het aangemerkte terrein herschapen was in een modderpoel. Er worden stekken aangeplant die uitgroeien tot een bosje van struiken en bomen. Alle gezinnen die in Knokke-Heist wonen en bij wie een baby geboren werd tussen 14 oktober 2008 en 14 oktober 2011 kregen inmiddels een uitnodiging. De uiterste inschrijvingsdatum is 5 november.

Stiltewandelingen in het Zwin

Op zaterdag 29 oktober en 5 november vinden in Natuurcentrum Het Zwin stiltewandelingen plaats. Van 16 tot 18 uur kunnen deelnemers er de bijzondere sfeer in het natuurgebied beleven. Gidsen leiden bezoekers in de avondstilte, als het getij het toelaat en als het niet te donker is, door de geul naar het strand en via het natuurgebied terug naar het vogelpark. De ervaring van het natuurgebied tijdens een avondwandeling is anders dan overdag. Enkel de natuurgeluiden zoals de wind, de zee, de bomen, de contactroepen van vogels en de nachtvogels zijn hoorbaar. Bij zonsondergang trekken de eerste wilde ganzen, eenden, wulpen en andere vogelsoorten vanuit de polders naar het Zwin, waar ze op de grote veilige plassen de nacht doorbrengen. Ook het kleurenspel bij ondergaande zon is indrukwekkend.

Doe voor eigen comfort water- en winddichte kledij, incl. rubber laarzen aan. De wandeling is niet geschikt voor kinderwagens en rolstoelen. Honden niet toegelaten op deze wandeling. Vooraf inschrijven is niet noodzakelijk.
Prijs: - 6-11 jaar: 4,20 euro, vanaf 12 jaar: 7,20 euro, 60+: 6,40 euro
Org./info: Provincie West-Vlaanderen (050 60 70 86 – info@zwin.be)

Verkeershinder door herstel tramoverwegen in Zeebrugge

Het beton tussen de sporen van twee overwegen van de kusttram in de Kustlaan te Zeebrugge moeten volgens De Lijn dringend worden hersteld. Het betreft de overwegen ter hoogte van de Wandelaarstraat en bij de parking van de Zweedse Kaai. Een aannemers zal in opdracht van De Lijn op maandag 7 november starten met de werken. De klus zal een kleine drie weken in beslag nemen. De uitvoering gebeurt gelijktijdig aan beide overwegen, die gesloten worden voor alle autoverkeer. Vooral bij de Zweedse kaai zal dit voor enorme overlast zorgen door het vrachtverkeer dat de Kustlaan bij de lichten aan de kerk zal moeten kruisen. Verder wordt het verkeer bij de overwegen in kwestie aan beide zijden van de spoorlijn over één rijstrook geleid. De tram, voetgangers en fietsers, die afstappen, hebben altijd doorgang. Later worden ook de twee andere spooroverwegen in de kustgemeente hersteld.

Tijdschrift van ‘Cnocke Is Hier’ rolde van de persen

In de badstad is zopas het jongste nummer van het halfjaarlijkse tijdschrift van de Heemkring Cnocke Is Hier gepubliceerd. Het 50 pagina’s tellende tijdschrift brengt weer een reeks bijzonder interessante bijdragen over de geschiedenis van de gemeente. Ondermeer wordt het verhaal belicht van de oudste gemeentescholen in Knokke, te beginnen in de Nederlandse tijd. Verder ook het laatste deel van de kroniek van de familie Willems-Maertens; over de tijd vlak na de oorlog. Ook de diverse strandversperringen op het strand van Knokke tijdens de Tweede Wereldoorlog komen aan bod. Tenslotte nog bijdragen over het marktplein, waar ooit koeien graasden en over Belle Epoque gevels en de Old Timer auto’s van toen.

Lidmaatschap: 12 euro te storten op Cnocke Is Hier: IBAN BE26.7380.3197.1929

24.10.11

Townsend Ferries herleeft even in Zeebrugge

Voormalige personeelsleden van de veermaatschappij Townsend Thoresen Car Ferries plc en Townsend Belgium nv hebben afgelopen weekend een druk bijgewoonde reünie georganiseerd. De bijeenkomst werd gehouden in het ferrygebouw langs de Doverlaan in Zeebrugge, dat door het havenbestuur werd ter beschikking gesteld. De bedoeling was de mensen bijeen te brengen die 25 jaar geleden samen op de werkvloer stonden, tot op het moment dat de rederij werd overgenomen door P&O. Eregaste was Mrs Eva Johnston, de weduwe van Noël Johnston MBE, Towsends eerste port manager in onze kusthaven. Ze wist van de reünie niks af en was met een list tot bij het veergebouw gebracht. Haar commentaar: 'My knees were shaking as I saw all those people..' Een hele avond lang werden verhalen opgehaald over de tijd van toen. De foto’s van het gebeuren kun je HIER uitvoerig bekijken.

Townsend Thoresen reklamespot op Radio Nova in Ventimiglia.

Kunstbeelden worden hersteld en eigendom van Knokke-Heist

In de badstad worden twee beelden van de in 2007 overleden Limburgse kunstenaar Willy Ceysens hersteld. Bij de wegwerkzaamheden aan de Meerlaan werden de beelden tijdelijk weggenomen. Dat gaf de dienst Onderhoud kans om ze grondig te inspecteren. De vogelsculpturen bleken op verschillende plaatsen gescheurd. Het bestuur nam in dat verband contact op met Boud Ceysens, de zoon van de kunstenaar. Die zal voor 4.300 euro de 2 werken herstellen en van een verankering voorzien. Goed nieuws is dat de werken, die tot nog toe in bruikleen waren, nu aan de gemeente zullen worden geschonken.

Nieuw boek over Vlaamse vissers in Engeland

In deze herfsttijd vol oorlogsherinneringen heeft Doctor Jan Goderis, ondanks zijn zware ziekte, zopas de laatste hand gelegd aan zijn boek getiteld “Mijn Verhaal”. In het 350 bladzijden tellende boekwerk vertelt de inmiddels 80-jarige over de vlucht naar het Britse Newlyn bij het begin van de oorlog. Ook zijn studiejaren aan het Belgisch College in het Engelse Buxton komen aan bod. Na de oorlog promoveerde Jan Goderis tot Doctor in de Geneeskunde en vestigde zich als huisarts in Zeebrugge. Het tweede deel van het boek bevat dan ook allerlei anekdotes uit zijn beroepsleven en sociale betrokkenheid in de kustgemeente. Hij bleef huisarts tot in 2003. Daarna wijdde hij zich voornamelijk aan het kunstschilderen. Vooral de eerste helft van het boek levert een onschatbare bijdrage aan de geschiedenis van de Vlaamse visserij in Engeland tijdens de oorlog. Het boek is momenteel nog niet verkrijgbaar in de boekhandel.

Succesvol benefiet voor beloftevol Trio-duo

In het schutterslokaal van stadion Olivier in Knokke werd zopas een benefiet gehouden voor de wielrenners Bjarne en Niels Trio uit Westkapelle. Het gebeuren werd georganiseerd door hun ouders en zus Kelly. Een 240-tal familieleden, vrienden en sympathisanten waren present op deze happening. Het waren Bjarne en Niels zelf die als gastheren fungeerden. Zus Kelly leidde als volleerde presentatrice het feest van haar broers in. Sportschepen Daniël De Vlamynck zei verheugd te zijn dat 2 Knokke-Heistenaars in de sporen van Benny De Schrooder treden “en mogelijks zoals de broertjes Schleck nog op het podium van de Champs Elysées zullen geraken”. De tweelingrenners Bjarne en Niels, geboren op 4 september 1993, hebben zich aangesloten bij de 1ste jaars Beloften van het Rigorex Cycling Team in het Oost-Vlaamse Gavere. De opbrengst van het benefiet zal gebruikt worden om professionele koersfietsen en ander wielermateriaal aan te kopen en buitenlandse stages te financieren.

Markeren met synthetische DNA tegen inbraak

Bij onze noorderburen is het percentage inbraken in vakantiewoningen nergens zo hoog als vlak over onze landsgrens. In de fusiegemeente Sluis neemt het aantal dergelijke inbraken verder toe. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Een kwart van alle woningen in de gemeente bestaat uit recreatiewoningen. De inbraken worden vooral gepleegd in de wintermaanden als de recreatiewoningen leeg staan. Daarom wordt nu een campagne gestart om huiseigenaren aan te zetten maatregelen te nemen. Naast het verspreiden van anti-inbraak tips wordt ook het gebruik synthetisch DNA aanbevolen. Daarmee kan men voorwerpen onzichtbaar markeren. Gestolen goederen zijn daardoor moeilijker te verkopen.

Oorlogsherdenkingen

Op vrijdag 11 november wordt in Knokke-Heist de 92ste verjaardag herdacht van de wapenstilstand bij het einde van de Eerste Wereldoorlog. Dat gaat om 11u gepaard met een optreden van de For Freedom Pipe Band en de Sue Price Party Band op het Burgemeester Frans Desmidtplein. In de late namiddag volgt om 17u ook een herdenkingsconcert voor de gesneuvelden van beide oorlogen door het Rajhans Orchestra. Kaarten voor dit gratis concert kan men bekomen in het Cultuurcentrum Scharpoord. Op zaterdag 5 november wordt trouwens ook de 66ste verjaardag van de bevrijding van Knokke en Heist herdacht. De herdenking start om 9u met een bloemenhulde op het Verzetsplein.

Nieuwste van McLaren te zien in Knokke-Heist

Bij ronde punten en op de hoek van dure straten waar auto’s moeten vertragen staan ze steeds vaker. Vooral in het weekend zakken bosjes professionele en hobbyfotografen af naar Knokke-Heist om de nieuwste wagens te kunnen fotograferen. Een favoriete stek is de parkrotonde bij het Maurice Lippensplein. Maar ook bij de Zoutelaan en op de hoek van de Lippenslaan en de Dumortierlaan vatten fotografen vaak post om hun favoriete dure auto’s op digitale chip vast te leggen. Daarna komt het er op aan om foto’s of filmpjes zo snel mogelijk te uploaden, zodat de hele wereld kan meegenieten van het vele fraais dat in Knokke-Heist rondtoert. Zopas was in de badstad onverwacht ook de nieuwe McLaren MP4-12C te zien. De productie van de wagen was onlangs pas gestart. De auto weegt slechts 1300 kilo, omdat het chassis volledig uit carbon gemaakt is. Verder zit de wagen vol met technologie die ook in de Formule-1 gebruikt wordt. Hoe het nieuwe snufje in de badstad rondrijdt zie je HIER.

Gelijkspel troef in het weekendvoetbal

Alle Knokke-Heistse ploegen trokken in het weekend met gelijkspel naar huis. In Eerste Provinciale speelde FC Knokke op eigen terrein 4-4 gelijk tegen Blankenberge. Knokke staat nu gedeeld 9de in het klassement met 10 punten. In Derde Provinciale B resulteerde de wedstrijd van Nieuwpoort tegen FC Heist in een nul-nul cijfers. Oedelem bedacht Westkapelle op een 2-2 score. VVW blijf klassementsleider met 20 punten. Heist staat tweede met 19 punten. In Vierde Provinciale won Doomkerke met 3-2 van Zeebrugge. Bredene moest met 1-2 de duimen leggen tegen Moerkerke. Moerkerke staat bovenaan het klassement met 19 punten. Zeebrugge is gedeeld achtste met 9 punten.

Met Azèsco krijg je het “Benauwd”

De voorbije dagen werd door de jongerentheatergroep Azèsco in Knokke-Heist druk gerepeteerd voor hun eerste grote toneelproductie getiteld “Benauwd”. Het stuk wordt slechts één keer opgevoerd en dat is op zaterdag 29 oktober. Initiatiefnemers Sam Van Elslande en Bart Verswijvel zijn alvast tevreden over de try-outs en de reactie van het testpubliek. “Benauwd” vertelt het verhaal van 8 mensen die in een kamer worden opgesloten. Zeven mensen weten niet wat hen overkomt als de muren letterlijk op ze afkomen. Één weet het maar al te goed. Tickets voor de opvoering zijn momenteel enkel nog aan de balie van Scharpoord te verkrijgen.

“Benauwd” zaterdag 29 oktober in Scharpoord Knokke-Heist om 20.30u
9 EUR; studentenkaart, 55+: 8 EUR; Uitpas, CJP, groep + 10 pers.: 6 EUR

Keuvelhoekschool trekt Comeniusproject op gang

Een delegatie van de Keuvelhoekschool in Knokke onder leiding van directeur Marc Moeyaert en jufrouw Magali Marey is maandag naar Nederland vertrokken. De bedoeling is om in de Openbare Bassisschool “De Fûgelflecht” het nieuwe Comeniusproject “Puppets with a Mission” op gang te trekken. In het kader van het project werkt de Keuvelhoekschool namelijk samen met scholen uit Litouwen, Roemenië, Slovenië, Spanje, Portugal, Nederland en Turkije. De kleuterscholen gaan onderling ideeën uitwisselen. In Franeker zullen de Knokke-Heistenaars ongetwijfeld ook leren kaatsen, de plaatselijke sport bij uitstek. De klaspoppen in "Puppets with a Mission" zorgen voor milieueducatie in de kleuterschool. De Knokse school is daarbij verantwoordelijk voor het gedeelte "afval". Woensdag komt een 32-koppige delegatie van Comeniuspartners naar Knokke-Heist. De leden van de groep logeren in het Pavillon du Zoute en zullen dagelijks de school bezoeken. Tussen meetings door zijn er praktische bezoeken in de verschillende klassen.

Legendarische Ford Mustang in Knokke-Heist

Garage De Zutter is erin geslaagd om de zeer exclusieve Ford Mustang Boss 302 naar Knokke-Heist te halen. Van dit model zullen er in de periode 2011-2012 slechts 3.500 stuks gebouwd worden. Ieder exemplaar is dan ook speciaal genummerd op de motor. Momenteel is de vraag naar deze wagen in de Verenigde Staten groter dan het aanbod. Ondertussen heeft ook een journalist van Autowereld de Mustang Boss 302 onder handen genomen en uitvoerig getest in Knokke-Heist en omstreken. De volledige reportage lees je HIER. Garage De Zutter importeert trouwens reeds vier jaar alle Ford modellen uit de USA. Reeds in de periode 1969-1970 werd de oorspronkelijke Boss 302 op de markt gebracht. Prijzen van dit model in goede staat swingen tegenwoordig de pan uit.

De exclusieve wagen kun je bezichtigen bij Ford Garage De Zutter, Natiënlaan 108-110, 8300 Knokke-Heist, tel.050 614444, http://www.garagedezutter.be/

23.10.11

Prima basketweekend in Eerste Landelijke

Voor de ploegen in Eerste Landelijke van de Knokke-Heistse basket was het andermaal een prima weekend. De Heren van Namedis Chape wonnen met een overtuigende 65-55 van Fera Bornem. Daardoor blijft de ploeg met 17 punten co-leider in het klassement van Eerste Landelijke. Ook de Knokke-Heistse Dames hebben in de Stormmeeuw hun thuiswedstrijd tegen Lummen met klinkende cijfers gewonnen met 66-45. Daardoor rukken ook zij terug op in het klassement, naar een gedeelde zesde plaats.