3.4.09

Zwingeul te gevaarlijk voor strandgangers

De gemeente Sluis overweegt om het strand naast de Zwingeul -op de grens met Knokke-Heist- af te sluiten voor strandgangers. De oevers van de geul zijn steil en de stroming is vaak te sterk. Volgens Sluis is dat gevaarlijk, omdat mensen meegesleurd kunnen worden. In het verleden is dat trouwens al vaak gebeurd. Een besluit over het mogelijke afsluiten van het Zwinstrand wil Sluis in mei nemen. Een en ander heeft ook te maken met de aanpassing van de plannen van de Nederlandse Rijkswaterstaat voor het opspuiten van de stranden ter hoogte van het natuurgebied. Sluis is van mening dat daarover eerst overleg had moeten gevoerd worden.

Vredesvlam van Zevenkote naar de Vonk

De voorbije maanden was de afdeling Zevenkote van de Gemeentelijke Basisschool in Knokke-Heist de trotse bezitter van de Wereldvredesvlam. Die kwam van het vredesmonument in Cadzand. Onder luid geroffel van zelfgemaakte trommels hebben de leerlingen de vlam in een mijnwerkerslamp nu doorgegeven aan de jongeren van de afdeling De Vonk in de Edward Verheyestraat. De vlam staat symbool voor het verlangen van alle mensen naar vrede. Over heel de wereld doen 7 mijnwerkerslampen met een vredesvlam de ronde.

Luxemburgse kranten in Knokke-Heist

De krant "Luxemburger Wort" heeft vrijdag z’n lezers laten weten dat ze hun favoriete lektuur ook tijdens het paasverlof in Knokke-Heist niet zullen moeten missen. Exemplaren van Luxemburgs leidende krant worden in een 35-tal tijdschriftenwinkels te koop aangeboden, in Knokke-Heist en elders aan de kust. Ook "La Voix du Luxembourg" ligt in de badstad tijdens de verloperioden in de rekken. Knokke-Heist heeft al vele jaren een speciale band met de Luxemburgse toeristen. In juni wordt in de badstad trouwens ook steeds veel aandacht besteed aan de de Luxemburgse nationale feestdag.

Verhoogde waakzaamheid bij scholen weer opgeheven

Vrijdagmorgen heeft de politie in Knokke-Heist alle kinderdagverblijven en scholen gewaarschuwd extra waakzaam te zijn. Aanleiding was een telefoontje naar de politie waarin verteld werd dat een persoon gesignaleerd werd met een rugzak waarin vermoedelijk een wapen verborgen zat. Alhoewel men het bericht niet heeft kunnen natrekken werden voor alle zekerheid strikte maatregelen genomen. De politie patrouilleerde vrijdagmorgen dan ook op volle sterkte in de badstad. Alle scholen kregen het advies om de poorten tijdens de lessen op slot te houden. Later in de ochtend werd het alarm rond de scholen weer opgeheven. Met de veroorzaker van de extra waakzaamheid bleek het te gaan om een scholier die in Blankenberge 100-dagen vierde met een nepwapen en een mes in zijn rugzak. Volgens de politie ging het om een flauwe grap. De jongeman werd ondervraagd, maar was zich van geen kwaad bewust. Hij werd niet aangehouden.

Loop van de Bevolking

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist vind je HIER

Crisis heel soms ook goed voor Zeebrugge

De Japanse rederij MOL staakt een wekelijkse lijndienst tussen het Verre Oosten en West-Afrika. De rederij kiest nu echter voor Zeebrugge als belangrijkste draaischijf voor haar containertrafiek voor West-Afrika. Een deel van de lading die nu nog op die route met de West Afrika1 Dienst wordt vervoerd, zal vanaf juni in Zeebrugge worden overgeslagen. MOL start dan een nieuwe lijndienst uit onze kusthaven naar Abidjan en Lagos. Deze Afrikaanse dienst vanuit Zeebrugge (ARC Service) zal om de veertien dagen een afvaart bieden. Tussen het Verre Oosten en Zeebrugge zullen de voor Afrika bestemde containers meegenomen worden met de South China Express Service (SCX) van de New World Alliance. Daarin varen negen schepen met een capaciteit van 6.400 tot 8.100 teu varen. De eerste afvaart uit Zeebrugge naar Abidjan en Lagos is gepland voor 6 juni. De gewijzigde bediening van West-Afrika via Zeebrugge maakt het MOL mogelijk om de schepen tussen het Verre Oosten en Europa te helpen vullen met extra Afrikaanse cargo.

2.4.09

Grote mediabelangstelling voor nieuwe thriller van "Piet Baete"

Donderdagavond werd in het Knokke-Heistse Scharpoord de thriller ‘Poker’ van Piet Baete voorgesteld. Dat gebeurde onder grote belangstelling van publiek, pers en tv en in aanwezigheid van ondermeer Pieter Aspe en Marthe Maeren, ‘Poker’ speelt zich af in de badstad en is meteen het tweede gepubliceerde boek van de 31-jarige auteur. Baete, die vlakbij de zeedijk in Heist opgroeide, trok na zijn studie Germaanse naar Los Angeles om er de kunst van het scenarioschrijven te leren. Daarna debuteerde hij op Vlaamse bodem als scenarist van de series ‘Team Spirit’ en ‘Aspe’. Vorig jaar verscheen z’n debuutroman ‘Dromen van de Dood’. Nu pakt hij uit met z’n tweede thriller. In ‘Poker’ wordt de badstad opgeschrikt door de gruwelijke moord op een achttienjarig meisje. Later worden nog meer schijnbaar onschuldige burgers de dood ingedreven. Het verhaal wordt in 296 bladzijden een kat en muisspel tussen de recherche in de badstad en de dader. Het is de bedoeling van Baete om rond Mulders en Bonnart, de twee hoofdpersonages in het onderzoek, een hele reeks boeken te schrijven. De uitgever is Manteau. ‘Poker’ ligt vanaf vandaag in de winkel. De prijs 19,95 euro.

Veroordeeld tot 20 jaar opsluiting

Donderdag heeft het hof van assisen in Brugge de 59-jarige Salem Bensalem veroordeeld tot 20 jaar opsluiting voor de moordpoging op zijn 46-jarige ex-vrouw uit Knokke-Heist. De jury had hem eerder schuldig bevonden. Twee jaar geleden probeerde de man het slachtoffer in haar krantenwinkel op de Zeedijk in brand te steken. Ze overleefde, maar liep tweede- en derdegraadsbrandwonden op. Een afscheidsbrief en het planmatig aankopen van de benzine bewezen dat de moordpoging vooraf doordacht was. De feiten hadden catastrofale gevolgen kunnen hebben voor de bewoners van het bovenliggende appartementsgebouw. De procureur-generaal zag dan ook geen verzachtende omstandigheden voor de feiten.

Inkomensgerelateerde tarieven in zelfstandige opvang

De kinderdagverblijven Clara di Luna in Westkapelle en Mijn Schildpadje in Knokke zijn zopas gestart met het toepassen van inkomensgerelateerde tarieven. Sedert kort voorziet de Vlaamse Regering namelijk de mogelijkheid dat ouders ook in de zelfstandige opvang een bijdrage kunnen betalen volgens hun inkomen. Ze heeft hiervoor 42,5 miljoen euro vrijgemaakt. Basis van het systeem is dat het opvanginitiatief een gegarandeerde dagprijs ontvangt. Dat is zo’n 25 euro voor de minicrèches en 17 euro voor de zelfstandige onthaalouders. De ouderbijdrage is, zoals bij de gesubsidieerde kinderdagverblijven van Kind & Gezin, berekend op het inkomen. De overheid betaalt het verschil.


Voor de kinderopvang in Knokke-Heist is dit alvast een positieve zaak. Tot op vandaag konden ouders met een bescheiden inkomen enkel betaalbare opvang vinden in de gesubsidieerde kinderopvang van de vzw Duinhuisjes (Bremhuisje en Duinhummeltjes) en de onthaalgezinnen die aangesloten zijn bij deze vzw. Dat er in onze gemeente voorlopig nog maar 2 minicrèches deelnemen aan dit nieuwe project heeft zo zijn redenen. De zelfstandige instellingen die in het systeem stappen worden namelijk opgescheept met een bijkomende administratieve rompslomp. En voor ouders met een hoog inkomen is het officiële tarief van Kind & Gezin bovendien vaak duurder dan de tarieven die de zelfstandige kinderopvanginstellingen momenteel hanteren.

Clara di Luna tel. 050 62 87 78, www.claradiluna.be
Mijn Schildpadje tel. 050 62 48 06,
www.mijn-schildpadje.be
Voor meer info: www.kinderopvang.be

Kan schrikdraad vossen weren?

Naast vogels in het Zwin en de Baai van Heist worden ook weidevogels en neerhofdieren bedreigd door het toenemend aantal vossen in onze regio. In Westkapelle en Zeebrugge hebben een aantal mensen het houden van kippen inmiddels opgegeven. Het blijkt nu echter dat een simpel stukje schrikdraad het tij kan keren. Proeven hebben aangetoond dat een deskundig geïnstalleerde stroomdraad de oplossing kan zijn, zowel voor natuurgebieden als privé. Vogels en vossen blijven in leven als ze in aanraking komen met de schrikdraad. De vos begrijpt echter de boodschap dat hij niet verder mag.

Loeiende sirenes

Donderdagmorgen hoorden heel wat mensen in de regio een alarmsignaal. Het ging om de trimestriële test van het elektronische sirenenet uitgevoerd door het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken. Het netwerk omvat meer dan 450 sirenes. Tegelijk werd ook een beperkte test gedaan voor alarmering van doven en slechthorenden via SMS. Dagelijks wordt een stille test uitgevoerd, die niet door mensen niet te horen is. Elke eerste donderdag van het trimester is dan een luide test aan de orde. Het huilende geluid van de sirenes zal dus opnieuw weerklinken op 2 juli en 1 oktober. Al naar gelang de windrichting is in grensplaatsen als Knokke-Heist vaak ook de Nederlandse sirenetest te horen. Die wordt telkens op de eerste maandag van de maand gehouden, om 12 u.

Wegwerkzaamheden omgeving Koningslaan

Donderdag en vrijdag wordt de Lispannenlaan ter hoogte van de Koningslaan in Knokke onderbroken. Dat gebeurt wegens sleufwerken in opdracht van Eandis. In de Lispannelaan is tijdelijk enkel plaatselijk verkeer toegelaten. Voetgangers kunnen wel door. Aan de overzijde, in de Nestor de Tièrestraat, wordt de komende dagen eveneens gewerkt. Dat heeft te maken met de plaatsing van variabele zone 30 borden.

Knokke-Heistse vroedvrouwen in actie in Maldegem

Het Medisch Centrum Maldegem waarin enkele specialisten van het Ter Linden ziekenhuis consultaties houden, pakt uit met een primeur. Vanaf 7 april kan men er terecht met pre- en postnatale vragen tijdens de gratis vroedvrouw-consultaties. Met deze extra service wil AZ Gezondheidszorg Oostkust zijn dienstverlening naar de patiënten uitbreiden. De vroedvrouwen uit Knokke-Heist geven er individuele voorlichting en advies aan alle vrouwen die daar nood aan hebben. De consultatie is volledig gratis, ongeacht het ziekenhuis waaraan men verbonden is.

Consultatie elke dinsdag van 09.00u. tot 11.00u., een afspraak maken hoeft niet. Buiten deze uren kunt men de vroedvrouwen bereiken op de kraamafdeling van het Ter Linden ziekenhuis, tel. 050 63 34 99. Het Medisch Centrum Maldegem is gelegen in de Stationsstraat 27 in Maldegem.

1.4.09

Cadzand wordt stijlvolle badplaats

Komende maandag ondertekenen Ontwikkelingsmaatschappij Cavelot B.V. en de gemeente Sluis de Realisatieovereenkomst voor het plan Cavelot in Cadzand-Bad. Het project omvat het omvormen van de zuidzijde van Cadzand-Bad tot een gebied met 450 luxe recreatievilla’s. Die worden gebouwd in een duinlandschap met waterpartijen, voet- en fietspaden en een natuurvriendelijke omgeving. Dit moet bijgedragen tot de ontwikkeling van onze buurgemeente tot een stijlvolle badplaats. Volgend voorjaar start de verkoop van de woningen. De bouw begint dan na de zomer.

Paasverlof kondigt zich goed aan

De toeristische sector aan de kust ziet de paasvakantie positief tegemoet. Het zonnige en relatief warme weer deze week zullen volgens de toeristische spelers zeker hun effect hebben. Het verlengde paasweekend zou een topper worden. In Knokke-Heist zijn negen op de tien hotelkamers al bezet. Dat blijkt uit een rondvraag van de toeristische dienst. Er is trouwens al meer gereserveerd voor de tweede week van het verlof, dan voor het begin van het paasvakantie. Volgens toerismevoorzitter Daniël Despiegelaere zal de bezetting van de tweede verblijven in de badstad vermoedelijk hoger liggen dan vorig jaar. In de hoop dat het zonnige weer blijft aanhouden zijn ook de badkarhouders in Knokke-Heist druk in de weer om hun concessie helemaal in orde te brengen. Bij de opbouw van de strandpaviljoenen wordt daarbij ondermeer heel wat aandacht besteed aan het voorbereiden van de omstreden ‘raamverkoop’.

Nieuwe windturbines voorzien van rode stroken

In Zeebrugge is Aspiravi woensdag gestart met het proefdraaien van de veertien nieuwe windturbines op de oostelijke havendam. De veertien molens zijn een vernieuwing van het oudste windturbinepark in België. Er werd 20 miljoen euro geïnvesteerd om 80 procent meer groene stroom op te wekken. De bouw van ’s lands eerste windturbinepark begon vlakbij Heist-West in 1986. De nieuwe turbines kunnen elk 850 KiloWatt elektriciteit opwekken. Het totale vermogen bedraagt zowat 12 MegaWatt. De wieken van de nieuwe windmolens zijn voorzien van rode stroken. Dat zou ze beter zichtbaar moeten maken voor voorbijtrekkende vogels. Of dat werkelijk effect heeft is echter niet afdoend bewezen.

AX wordt A11

Het 'Agentschap Wegen en Verkeer' heeft zopas een kleurrijke brochure gepubliceerd getiteld 'AX wordt A11’. In de folder staat dat de missing link tussen de N31 in Brugge en de N49 in Westkapelle moet zorgen voor meer verkeersleefbaarheid en veiligheid. Ook de ontsluiting van de haven zal er fors door verbeteren. De locatie van het aansluitingspunt van de A11 op de Natiënlaan is nog niet bekend. Die hangt namelijk af van het gevolgde tracé ter hoogte van Westkapelle. Net als Knokke-Heist geeft Vlaams minister Hilde Crevits de voorkeur aan tracé 5. Die ligt het verst van de dorpskern verwijderd. Deze optie dwarst de Oostkerke- en Dudzelestraat bij middel van tunnels. De aansluiting van de A11 op de Heistlaan moet nog verder worden onderzocht. Een milieueffectenrapportage van tracé 1 en 5 en de definitieve goedkeuring van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan zouden tegen juni klaar moeten zijn. Of een beslissing nog voor de Vlaamse verkiezingen genomen wordt is echter zeer de vraag.


De vermoedelijke start van de werkzaamheden is voorzien eind 2011 – begin 2012. Belangrijk voor Knokke-Heist is dat eerst de verbindingen tussen de dorpskernen en met de haven gerealiseerd worden en pas daarna de eigenlijke hoofdweg. Tijdens de aanleg van A11 zullen deze verbindingen dienen als omleidingsweg, zodat iedereen bereikbaar blijft. De werkzaamheden zullen naar verluidt 3 jaar in beslag nemen. Op 9 april is burgemeester Lippens, samen met een aantal schepenen en ambtenaren van de afdeling Stadsontwikkeling, alvast uitgenodigd op het kabinet van minister Crevits om de laatste scherpe kantjes van het A11-dossier af te ronden.

Heistse maritieme geschiedenis

De maritieme geschiedenis van Heist is op dinsdag 14 april het onderwerp van een voordracht rond schilderijen van Daniel Serie. Het verleden van de visserij wordt geschetst aan de hand van 16 kunstwerken waarop uitsluitend ‘Heystse vissersschuiten’ te zien zijn. Het gaat om de periode vanaf het einde van 19de eeuw, toen de primitieve vaartuigen nog op het strand afmeerden. Ook de 20ste eeuw komt aan bod, met vanaf 1905 de verhuis van de schepen naar Zeebrugge. Enige tijd later werden de laatste Heystse platbodems uit de vaart genomen en evolueerden ze naar kielvaartuigen en de moderne schepen van tegenwoordig. De voordracht wordt om 13.30u gehouden in 't Choufke in de Kursaalstraat 59. De organisatie ligt in handen van de seniorenvereniging 'Willen is Kunnen'. De toegang is gratis.

Voor meer info: Tel. 050 51 38 52.

Met getrokken regenschermen voor een tramhok

De heemkundige kring Heyst Leeft heeft dinsdagavond een ludieke actie gehouden aan de nieuwe tramhalte vlakbij het Heldenplein. Met opengevouwen paraplus protesteerden de aanwezige leden tegen het feit dat er geen beschutting voor de tramreizigers voorzien werd. Volgens de demonstranten hebben “zelfs de paarden in de weiden een betere bescherming”! De heemkundige kring zegt verder te hopen dat bij de afbraak van het oude tramkgebouw aan het Heldenplein de plek een groene invulling zal krijgen.

Nieuwe cruiseseizoen start in Zeebrugge

Komende zaterdag begint in Zeebrugge het nieuwe cruiseseizoen. Om 5.30 in de vroege ochtend loopt dan de ‘Oceana’ van P&O Cruises de haven binnen. Voor de meeste passagiers staat een bezoek aan het historische Brugge op het programma. De komende weken volgen ook nog de drijvende tourhotels ‘Oriana’ en de ‘Jewel of the Seas’. Later op het jaar wordt de nieuwe ‘Eurodam’ van de Holland America Line één van blikvangers. Ook de ‘Queen Mary 2’ doet Zeebrugge aan. Dit grootste cruiseschip ter wereld komt op 21 juli voor het eerst naar onze kusthaven. Vorig jaar zijn meer dan 60 cruiseschepen Zeebrugge binnengelopen. Het havenbestuur hoopt op een verdere stijging van het aantal cruisepassagiers omdat de schepen steeds groter worden. Tegen 2011 wordt een toename met 28 procent verwacht.

31.3.09

FunRace opent officiële CR-kalender 2009

Op 9 en 10 mei opent de FunRace in Zeebrugge het Cruising Rating wedstrijdseizoen 2009. Uniek aan de FunRace is dat er wordt gekozen om enkel in de CR-klasse te varen. Alle CR-gemeten schepen kunnen dan ook deelnemen. Concreet betekent dit dat er dus zowel mini 6.50’s als 55 voeters aan de startlijn verschijnen. Traditiegetrouw wordt er op zaterdag een coastal parcours afgelegd. De lengte hiervan zal bepaald worden in functie van de omstandigheden. Zondag wordt er een upwind downwind baan uitgetekend voor het strand van Duinbergen. In geval van sterke wind zal echter ook zondag een klassieke baan gevaren worden rond de bestaande boeien voor de kust van Knokke.

Europa onderzoekt garnaalbedrijven

De Europese Commissie heeft in verscheidene Europese lidstaten onaangekondigde inspecties uitgevoerd bij bedrijven die actief zijn in de sector van de Noordzeegarnalen. De Commissie vermoedt dat de betrokken bedrijven een kartel hebben gevormd en inbreuken plegen tegen de concurrentieregels. Volgens de Vlaamse reder Willy Versluys zijn de vissers aan onze kust niet in dat onderzoek betrokken. Wel is het zo dat Nederlandse viskopers ook bij ons garnalen op de veiling zo goedkoop mogelijk opkopen om ze later zo duur mogelijk aan de man te brengen. ‘Precies daarom hebben wij een eigen initiatief genomen, Purus, om zèlf onze garnalen op de markt te brengen', aldus nog Versluys.

Zeebrugse haven in de greep van de crisis

De crisis heeft ook de haven van Zeebrugge in zijn greep. Volgens havenvoorzitter Joachim Coens is 'in januari en februari de globale trafiek met tien procent gedaald'. Vooral de autosector is bijzonder hard getroffen en zakt met meer dan veertig procent. De containertrafiek kan zich nog enigszins redden, maar is eveneens met vijf tot zes procent naar beneden. Die slechte cijfers hebben ook gevolgen voor de werkgelegenheid in de haven. Het aantal werkbeurten voor de havenarbeiders is met een kwart gedaald.

Zevende paasduik

Surfers Paradise organiseert op 12 april andermaal een ‘rasechte paasduik’. Het is meteen de zevende editie van het evenement. Doelpubliek zijn ‘alle moedige ijsberen’ die zich even willen onderdompelen in Noordzeewater van circa 6 graden Celsius. Naast de gerenommeerde Brugse ijsberen en een aantal wielerclubs zullen ook leden van heel wat lokale verenigingen een frisse duik wagen. De deelname is volledig gratis en het startsignaal wordt gegeven stipt om 11.30u. Op tijd zijn is de boodschap, want voor velen is de paasduik twee minuten later reeds afgelopen.

Nominatie Business Personality of the Year.

Sabine van Meenen uit Knokke-Heist werd samen met 9 andere kandidaten genomineerd voor de titel ‘Business Personality of the Year’. Het gaat om een initiatief van Toyota New Avensis en Roularta Media. De wedstrijd wordt gewonnen door de persoon met de sterkste persoonlijkheid en de beste bedrijfsrealisaties in 2008. Sabine van Meenen is gespecialiseerd in het efficiënt organiseren van de werkplek. Ze adviseert mensen om hun administratie, computer en e-mail-archief te structureren zodat men informatie snel kan terugvinden.


Koolstofmonoxidenorm verbrandingsoven overschreden

Door de continu controles werd bij de verbrandingsoven in Knokke-Heist begin dit jaar een te hoge uitstoot van koolstofmonoxide gemeten. Dat gebeurde gedurende 9 dagen in januari en 21 dagen in februari. Toen werd zelfs de maandnorm overschreden. Koolstofmonoxide is een uiterst gevaarlijk, kleurloos, reukloos en giftig gas dat vrijkomt door de onvolledige verbranding van fossiele brandstoffen. Om de vorming van CO tegen te gaan bij de verbranding van 'hoogcalorisch' bedrijfsafval moest volgens uitbater Dalkia extra lucht worden toegevoegd. Zo zorgt men dat 2 zuurstofatomen (in plaats van 1) aan het koolstofatoom gebonden worden. Koolstofmonoxide wordt dan niet gevormd, enkel koolstofdioxide en waterdamp. Ook de dioxine-uitstoot wordt voortdurend gemeten. Die bleef steeds onder de norm, met uitzondering van een piek in de tweede helft van september.

OCMW motiveert leefloners voortdurend

Naast de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten heeft ook OCMW-voorzitter Annie Vandenbussche gereageerd op de aantijging dat de leefloners onvoldoende geactiveerd worden. Met het activeren van deze mensen is men in Knokke-Heist al 10 jaar in de weer. Dat gebeurt via de betrokkenheid van de OCMW in de Werkwinkel. Daar wordt de dienstverlening afgestemd op de concrete noden èn mogelijkheden van de hulpvrager/werkzoekende. Zo nemen de gemeente, de rusthuizen van Het Dak, de Kringwinkel, en ook de Strijk- en Verstelwinkel mensen in dienst die via de Werkwinkel aangebracht worden. Dat geldt ook voor het ziekenhuis en sommige particulieren. Er wordt continu geprobeerd om de ‘leefloners’ in de badstad op de juiste werkplaats te motiveren. Wel klopt het dat dit niet altijd lukt.

Parkeermeters bleven op wintertijd

De overgang naar de zomertijd had voor enkele parkeerders in Knokke-Heist erg duur kunnen uitpakken. Een reeks parkeermeters bleek zondag namelijk nog op wintertijd te staan. Controleurs waren evenwel naarstig bonnen aan het uitschrijven voor al die auto's die kennelijk de parkeertijd hadden overschreden. Het gemeentebestuur heeft inmiddels beloofd dat de parkeerwinkel geen gevolg zal geven aan de foute bekeuringen.

Versteviging vaargeulen

In de vaargeulen naar de Scheldemonding benoorden Knokke-Heist is de Nederlandse Rijkswaterstaat begonnen met het verstevigen van de geulranden. Daartoe wordt een extra grote zandhopperzuiger ingezet. In totaal wordt bijna 10 miljoen kubiek zand tegen de geulwanden gespoten. Dergelijke geulwandsuppleties hebben gedurende een langere tijd een positief effect op de kust. De aannemer verwacht eind dit jaar klaar te zijn.

Strandopkuis

Bij Surfers’ Paradise was de opkomst voor de grote strandopkuis maar matig. Toch werden in het gebied vanaf de surfclub tot bij de Zwinmonding 14 vuilniszakken afval verzameld. Dat betekent het ruimen van 260 kilo zwerfvuil, dat tijdens de voorbije maanden op strand en duin was aangewaaid. Om de klus wat makkelijker te maken had de gemeente gezorgd voor afvalzakken, grijpers en afvalstekers. Tussen het vuil heel wat piepschuim, stukken vissersnet, en "kampeerafval" uit de duinen. Surfers’ Paradise gaat trouwens alle bezoekers sensibiliseren om het strand proper te houden. Bij de ingang worden "peukenblikjes" ter beschikking gesteld. Zo hoopt men zelfs sigarettenpeuken van het strand te houden. Volgend jaar wil men ook scholieren warmmaken voor de ruimingsactie door die te koppelen aan een sportactiviteit bij Surfers’ Paradise.

2e van rechts op de foto vice Belgisch kampioen golfsurfen en peter van de actie Tom Soupart, rechts geflankeerd door Jimmy Symoens en links door Ken Van Accoleyn en Frederic Lancriet, allen uit Knokke-Heist.

Bibliotheek sluit aan op Phoenix

In juni sluit de bibliotheek van Knokke-Heist aan op het Provinciale Bibliotheeksysteem Phoenix. Daardoor zal de catalogus van de bibliotheek via het internet beschikbaar zijn. Bovendien worden heel wat nieuwe diensten toegevoegd, zoals het online reserveren en het verlengen van de uitleenperiode. Op termijn wordt ook de aanmaak van een persoonlijk gebruikersprofiel mogelijk. Op basis van voorkeurinstellingen ontvangt men dan per mail relevante informatie over nieuwe aanwinsten. Om de integratie van het nieuwe systeem vlot te laten verlopen zullen de Bibliotheek Scharpoord en het Filiaal Heist van maandag 8 tot zaterdag 13 juni gesloten zijn. De leeszaal (kranten en tijdschriften), het internetcafé en de uitleenpost Westkapelle blijven echter wel open. Op zaterdag 13 juni is er een grote tweedehands boekenverkoop van 10 tot 17 uur in het Cultuurcentrum Scharpoord.

30.3.09

Aandacht voor fortenlinie uit de 16de eeuw

Knokke-Heist zit de komende drie jaar in de stuurgroep van het Europees project "Forten en linies in grensbreed perspectief". Dit is het vervolg op het eerder initiatief bekend als ‘Staats-Spaanse Linies’. Deze verdediginggordel uit de Tachtigjarige Oorlog lag op de grens van het door Spanje bezette Vlaanderen en de Staatse Nederlanden. De fortificaties strekten zich uit vanaf Knokke tot diep in het binnenland. De hoop is dat met Europese steun een aantal elementen uit de historische fortengordel ook in onze gemeente opnieuw in ere hersteld kan hersteld worden. Informatieborden in het landschap zijn ook een optie voor de forten Frederik, Cantelmolinie, Isabella, Hazegras en Donaas. Dat zou toeristisch zeer van belang kunnen zijn. Knokke-Heist zal ruim 19.000 euro in het project investeren.

Heel wat vrijwilligers voor stembureaus in Knokke-Heist

Na een eerste oproep tot vrijwilligers zijn er nu reeds 81 mensen die zich spontaan opgegeven hebben om op zondag 7 juni mee te helpen in de stembureaus. Zij zullen van het kantonhoofdbureau een aanstellingsbrief krijgen tegen eind april. In Knokke-Heist zijn er 40 stembureaus, verdeeld over 9 locaties. Elk bureau wordt bemand worden door een voorzitter, een secretaris en 4 bijzitters. Dit betekent dus dat de gemeente voor de organisatie van de kiesverrichtingen uiteindelijk 240 mensen nodig heeft. Het gemeentebestuur lanceert daarom nog een laatste oproep naar vrijwilligers die zich wensen aan te melden. Voor de resterende plaatsen, zal het kantonhoofdbureau de medewerkers aanduiden uit een gelote lijst van Knokke-Heistenaars die de leeftijd van 30 jaar het meest benaderen. Ook voor het bemannen van de telbureaus in Brugge zullen nog heel wat Knokke-Heistenaars opgeroepen worden.


Wie zich als vrijwilliger wil opgeven doet dat per e-mail naar burgerzaken@knokke-heist.be of via telefoon 050 630 125 en dit ten laatste op 6 april 2009.

Huizenjacht in Knokke-Heist

In het VT4-programma 'Huizenjacht' zoekt een gezin uit Knokke-Heist dinsdag een nieuwe woning. Het echtpaar heeft een Italiaanse traiteurzaak in hartje Knokke. Samen met hun 3 kinderen wonen ze op enkele kilometers van de zaak. De ligging van hun huis is dus ideaal, maar het wordt te klein om er met vijf personen te wonen. Daarom zijn ze op zoek naar een grotere gezinswoning met minstens 4 slaapkamers, 2 badkamers, een tuin en een garage. Ze hebben een totaalbudget van 800.000 euro. De zoektocht naar een geschikte woning gebeurt niet alleen in de Knokke-Heistse deelgemeenten, maar ook in Damme.


‘Huizenjacht’ 31 maart om 20.40 uur op VT4.

Vandaag 20 jaar geleden liep de zeezender Paradijs Zeebrugge binnen

Maandagmiddag 30 maart 2009 was het precies 20 jaar geleden, dat het voormalige zendschip ‘Magda Maria’ van de kortstondige zeezender ‘Radio Paradijs’ de haven van Zeebrugge werd binnengesleept. Met deze tocht naar de scheepssloperij langs het Boudewijnkanaal werd meteen een definitief punt gezet achter de plannen van enkele Belgische zakenmensen om voor de kust van de Benelux uitzendingen te verzorgen. De naam Paradijs leeft nu enkel nog verder bij de gelijknamige lokale omroep in Knokke-Heist. Het hele verhaal lees je HIER.

In de rand van de uitbreiding van het Zwin

Door de uitbreiding van het Zwin met 120 ha in de Willem-Leopoldpolder verdwijnen foerageergronden en broedgebieden voor twee beschermde vogelsoorten: de bruine kiekendief en de blauwborst. Het gaat om ongeveer 14 hectare. Om in regel te zijn met de Vogelrichtlijn zoekt de overheid nu naar compensatie in de buurt van het Isabellafort. Door een groter Zwin neemt verder de productieve oppervlakte voor de landbouw af met 86 hectare. Zes op de tien getroffen landbouwbedrijven willen grondcompensatie. De Vlaamse Landmaatschappij probeert in dat verband gronden aan te kopen onder de nieuw aan te leggen dijk. Verder komt er een studie inzake de mogelijke verzilting van het grondwater en een aangepast zoetwaterbeheer in de omliggende landbouwgebieden.

Voetbal in de Regio

De voetbalzondag resulteerde in winst voor alle ploegen uit de badstad. In Eerste Provinciale versloeg FC Knokke het elftal uit Varsenare met 5-2. In het klassement staat Knokke met 42 punten op de 8ste plaats. In Derde Provinciale won Heist met 3-1 van Zandvoorde. VVWestkapelle veegde op verplaatsing de vloer aan met Jebbeke. Eindstand 1-5. Heist staat nu 4de en VVW 5de, allebei met 52 punten. Vierde Provinciale tenslotte. Leider Kanegem won van Moerkerke met 2-1. Dudzele moest met 0-3 het loodje leggen tegen Zeebrugge Zeehaven. In de rangschikking staat Moerkerke 7de met 36 punten en Zeebrugge 8ste met 35.

Rijbewijs ingenomen

Een 55-jarige man uit Knokke-Heist is in de vroege uren van maandag in de Sluise deelgemeente Eede betrapt op het rijden onder invloed. De politie zag hoe de man slingerend over de weg kwam aangereden. Door de surveillerende agenten werd een stopteken gegeven. Heet duurde echter geruime tijd voor de man daar gehoor aan gaf. De Knokke-Heistenaar zette zijn auto toen midden op de weg stil en wachtte op de agenten. Die hebben een blaastest afgenomen waaruit bleek dat de bestuurder bijna vier keer teveel had gedronken. Zijn rijbewijs is afgenomen.

29.3.09

Knokke-Heistse gemeenschapswachten ook in Damme

De gemeenteraad heeft het licht op groen gezet om in de toekomst ook Knokke-Heistse stadswachten in te zetten in Damme. Zo zullen de gemeenschapswachten overal in de politiezone Damme/Knokke-Heist met taken kunnen belast worden. De stadswachten zullen in onze buurgemeente vooral te maken krijgen met “informatieve, preventieve en technisch ondersteunende taken”. Dat zal onder meer gebeuren naar aanleiding van de actie 'Breek het kraken', waarbij aan inbraakpreventie wordt gedaan. Verder zullen ze nog ingezet worden als seingever bij sportwedstrijden, voor het graveren van fietsen en voor toezicht op fietsstalplaatsen. Terwijl men in Knokke-Heist stelt dat er “geen buurtwerking” zal gebeuren, zegt Damme dat de gemeenschapswachten ook zullen gebruikt worden "voor vakantietoezicht op woningen".

Bibbabbel ‘Anne Provoost op de praatstoel’

Komende zondag om 11 uur organiseert de gemeentelijke openbare bibliotheek zijn maandelijkse bibbabbel in het Cultuurcentrum Scharpoord. Dit keer praat recensent Jooris Van Hulle met auteur Anne Provoost. De 45-jarige Anne Provoost neemt in het Vlaamse letterenveld een bijzondere plaats in. Ze studeerde Germaanse filologie in Kortrijk en Leuven. Na haar studie verbleef ze anderhalf jaar in de Verenigde Staten en schreef er de eerste versie van wat haar debuutroman voor adolescenten zou worden: 'Mijn tante is een grindewal'. Het boek leverde haar meteen een grote literaire erkenning op en er volgden ook heel wat vertalingen. 'Vallen', haar tweede adolescentenroman, werd een nog groter succes. Haar meest recente boek, 'In de zon kijken', kreeg begin februari de Vlaamse Cultuurprijs voor Proza. Met deze roman voor een volwassen publiek werd Anne Provoost van jeugdauteur ook een van onze belangrijkste romanciers. Recensent Jooris Van Hulle praat met de auteur vooral over haar werk in het kader van de literaire lente.

Gratis toegang. Reservatie gewenst vóór 1 april: tel. 050 630 400