10.3.12

De toekomst van de Vlaamse Visserij

Woensdagavond 21 maart worden in de aula van het Grootseminarie Potterierei 72 in Brugge voordrachten gegeven over “De toekomst van de Vlaamse Visserij”. Dat gebeurt door Marie-Jeanne Becaus, ceo van de Vlaamse Visveilig, en door Hans Polet, bio-ingenieur Ilvo. Deze presentatie laat geïnteresseerden in vogelvlucht een kijkje nemen in de Vlaamse zeevisserij. Becaus heeft het ondermeer over de toekomstvisie van de Vlaamse Visveiling. Het verminderen van de milieuimpact en de teruggooi door technische aanpassingen aan vistuig is de focus van het werk van bio-ingenieur Polet. De Vlaamse kust heeft gedurende meerdere decennia een bloeiende zeevisserij gekend met de IJslandvaart, de kustvisserij en met diverse sleepnetvisserijen op pelagische soorten als haring, maar vooral op demersale soorten (tong, schol, kabeljauw, langoustines,…). De Vlaamse zeevisserijvloot heeft zich sinds de jaren ’60 ontwikkeld tot een vrij eenzijdige maar efficiënte vloot met een focus op dure vissoorten. Het overgrote deel van de vloot beoefent een intensieve visserijmethode, de boomkorvisserij, waarmee een grote variëteit aan vissoorten en visgronden uitgebaat kunnen worden. Een vrij goed evenwicht tussen klein en groot segment laat toe dat zowel kustwateren als de 12-mijlszone bevist kunnen worden evenals de verafgelegen visgronden. De sleepnetvisserijen ondervinden echter toenemende druk vanuit de maatschappij vanwege een aantal neveneffecten van dit type visserij. De laatste paar jaar is er in de Vlaamse zeevisserij een toenemende drive naar verduurzaming. Innovatie en technologische ontwikkeling nemen een hoge vaart en leveren enkele interessante nieuwe visserijtechnieken. Ook in de evolutie van enkele visbestanden zijn interessante trends te zien. Daarnaast valt er ook wel wat te vertellen over ecolabels en duurzaamheidscores waarmee consumenten worden bestookt.

Voordracht “De toekomst van de Vlaamse Visserij” op woensdag 21 maart 2012 om 20.00 u.
Inschrijven voor deelname via
www.zeehavenbrugge.be of info@zeehavenbrugge.be of tel. 050.54.69.11 (er is antwoordapparaat) deelname gratis (mits inschrijving).

Jaarlijkse strandopkuis

Op zondag 25 maart doen alle zeil- en surfclubs uit Knokke-Heist weer mee aan de jaarlijkse Swell “beach clean up”. Swell is een van de leidende Belgische surfmagazines. Zowel de VVW Heist, RBSC Duinbergen en Zoute, als Surfers' Paradise verwachten vrijwilligers, families, verenigingen, scholen en uiteraard alle leden van de respectieve clubs om 14u ten einde hun steentje bij te dragen aan de strandopkuis. Dit alles gebeurt in samenwerking met de gemeente Knokke-Heist, die voor alle nodige logistieke steun zorgt. De club met het grootst aantal deelnemende opruimers wint de Swell Clean Beach Cup en een verrassingsact op zondagavond. Vorig jaar namen 35 landen en 42.000 vrijwilligers op 1.200 locaties deel, ze haalden 38 volle autobussen afval van de stranden. België pakte uit met 853 deelnemers die 4,5 ton afval van 36 kilometer strand haalden. Zo werd meer dan de helft van de Belgische kust opgeruimd. Swell zet op 25 maart dus opnieuw zijn schouders onder een overkoepelend project: de Swell Clean Beach Cup III.

Tijdelijk verminderde capaciteit op Zeebrugge-Hull

P&O’s cruiseferry “Pride of Bruges” ligt momenteel op de Tyne in Noord-Engeland voor groot onderhoud. Een aantal vaarten op de route Zeebrugge/Hull werd daardoor geschrapt voor de gemengde dienst. De "European Trader" blijft wel varen om enige vrachtcapaciteit te blijven bieden. Passagiers en auto's werden op bepaalde dagen omgeboekt naar de Rotterdamlijn. De onder Nederlandse vlag varende “Pride of Bruges” krijgt normaal onderhoud op een Nederlandse werf, maar nu gebeurt dit dus in Newcastle upon Tyne. Dit jaar vaart het schip samen met zusterferry “Pride of York” reeds een kwarteeuw op de Noordzee. Voorheen noemden deze veerboten "Norsun" en "Norsea". Ze voeren eerst op de route Rotterdam-Europoort/Hull vooraleer naar Zeebrugge af te zakken. Nieuws over eventuele nieuwbouwen of jonge tweedehandsschepen om de 25 jaar oude schepen te vervangen is er niet. P&O laat voorlopig niet in zijn kaarten kijken wat betreft de veerboten vanuit Zeebrugge. De rederij wil vooral de route Calais/Dover optimaliseren, dit in het licht van de nieuwe rederijen die dit jaar de failliete SeaFrance vervangen.

Diva's in Scharpoord

Katrien Gallez is een temperamentvolle sopraan die haar sporen verdiende in de wereld van operette en musical. Stijl, klasse en enthousiasme, vuur en passie gekruid met een vleugje humor zijn haar ingrediënten voor een onvergetelijk optreden. Diva's is een spetterende en gevarieerde internationale show, waarin de toeschouwers zich het ene moment in Las Vegas wanen en het andere in Parijs. Transformist John D., bekend van televisie, The Phantom of the Opera en Les Misérables, brengt een perfecte live-evocatie van Shirley Bassey. Gastvrouw Katrien Gallez zingt met een kwinkslag muziek uit musicals, operette, Franse belle-époque en evergreens. Het geheel wordt omringd door het showballet Ronald Lee White (gezien in de Debby en Nancy-show) met de originele muziek en kostuums uit de Parijse cabarets Lido en Moulin Rouge.Donderdag 15 maart om 14.30 uur in Scharpoord
13 EUR; 12 EUR voor 55 +; 10 EUR met Uitpas
Info en reservaties: Cultuurcentrum Scharpoord, tel. 050 630 430, e-mail
cc.ticket@knokke-heist.be

Sneeuwklassers terug

Zaterdag zijn de 76 de leerlingen van de zesde leerjaren van de drie Knokse vrije basisscholen veilig en wel in de badstad teruggekeerd. Ze waren om 19u vrijdagavond vertrokken vanuit hun Oostenrijks winterverblijf in Werfenweng. De scholieren hebben er een week lang kunnen genieten van de sneeuwklassen: “zon, sneeuw, koud en warm..”

Constant Devroe in Vlaanderen Vakantieland

Vrijdag werd in de golf in Knokke-Heist Constant Devroe geïnterview door een filmploeg van de VRT. De 95-jarige Constant Devroe, voormalig onderwijzer, leraar en zwemlesgever speelt nog steeds regelmatig golf. Het interview met Devroe gaat deel uitmaken van het programma “Vlaanderen Vakantieland” over het Zwin. Komend weekend bevat “Vlaanderen Vakantieland” namelijk een uitgebreide reportage over Knokke-Heist. De uitzending kun je bekijken op zaterdag 17 maart om 18.15 uur en zondag 18 maart om 17.15 uur op Eén. De aankondiging vind je binnenkort op www.een.be/programmas/vlaanderen-vakantieland/

Ook vrijwilligers voor hondenpoepcampagne

Niet alleen de politie en GAS-ambtenaren zullen vanaf maandag in Knokke-Heist worden ingezet om de hondenpoepcampagne te controleren. Vrijwilligers werden ook geronseld onder de verschillende buitendiensten van het gemeentepersoneel. Die zullen van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat eveneens een oogje in het zeil houden. Maandag gaat de sensibiliseringscampagne van start. Het accent bij de campagne ligt in een aantal probleemwijken. Op basis van meldingen en cijfergegevens over hondenpoep, werd een top-10 lijst van 'brownspots' in de gemeente opgemaakt. In Heist gaat het om de omgeving rond het Anker, de dorpskerk, de wandelpaden in Oostwinkel, de zeedijk en het stationspad vanaf de Krommedijk. In Knokke betreft het de Helmweg, de Magere Schorre, het Zegemeer, de Keuvelhoekstraat en de oude Tramweg aan het Gemeenteplein. Gemeentepersoneel met bijstand van een politieagent zullen in de omgeving van deze hotspots hondenbaasjes aanspreken, flyers bedelen en gratis hondenpoepzakjes uitdelen. Het hondenpoepprobleem blijkt trouwens ook bijzonder nefast te zijn op de eerste vijftig meter strand. Bewoners langs de zeedijk laten ’s avonds namelijk vaak hun hond even alleen het strand oplopen voor het plegen van “een nummer één of een nummer twee”. Daarna fluiten ze vanuit hun deuropening om de dieren weer naar binnen te roepen. De drollen op het strand vlakbij de zeedijk liegen er niet op. Ook daarop zal nu streng gecontroleerd worden.

Geen finale voor Maxine

Alhoewel Maxine Eeckeloo uit Knokke-Heist vrijdagavond voor velen de beste was tijdens de halve finale van ‘The Voice van Vlaanderen’ op VTM was voor haar geen finaleplaats weggelegd. Ondanks een schitterende vertolking van “Run, Baby Run” van Sheryl Crow en twee bussen supporters heeft de 19-jarige Westkapelse het niet kunnen waarmaken. De ontgoocheling in Knokke-Heist is groot, maar iedereen is ervan overtuigd dat voor Maxine een mooie showbizztoekomst is weggelegd. De vier finalisten zijn Bert Voordeckers, Glenn Claes, Silke Mastbooms en Iris Van Straten. De finale van ‘The Voice van Vlaanderen’ is op vrijdag 16 maart.

9.3.12

Meer steun voor ondergronds brengen hoogspanningslijn

Er heeft zich nieuwe steun aangediend voor het gedeeltelijk ondergronds brengen van de omstreden hoogspanningslijn tussen Zeebrugge en Zomergem. De vraag van het stadsbestuur van Damme om het tracé van de nieuwe 380 KV-hoogspanningslijn van het Stevin-project over een langere afstand ondergronds te brengen, wordt namelijk bijgetreden door de Vlaamse Commissie voor Ruimtelijke Ordening (Vlacoro). Dat is de commissie die de Vlaamse regering moet adviseren over het GRUP ‘Optimalisatie van het hoogspanningsnetwerk in Vlaanderen’. De Vlacoro verwijst ook met klem naar het voorzorgsprincipe inzake de volksgezondheid. Burgemeester Dirk Bisschop van Damme vraagt de Vlaamse regering om de adviezen van de Vlacoro zeer ernstig te nemen.

Kuifje opgenomen in ziekenhuis

In Knokke-Heist werd vrijdag een groot Kuifjeschilderij geschonken aan de afdeling pediatrie van het AZ Ter Linden. Het schilderij werd in 15 stukken aangemaakt door leden van de vzw Vrij Atelier in de badstad. De overhandiging van het Kuifjeschilderij gebeurde in aanwezigheid van leden van de vzw en van Eerste Schepen Maxim Willems. Het kunstwerk werd in ontvangst genomen door Dr Liselot Vanderlinden en waarnemend hoofdverpleger Annick Sneppe. Een gelijkaardig werk met afbeelding van Jansen & Janssen heeft de vzw Vrij atelier ook reeds gemaakt voor de kinderafdeling in het U.Z. Gent.

Vrachtferry wordt werkschip

De rorovrachter European Seaway die destijds met twee zusterschepen dienst deed
op de vrachtroute Zeebrugge-Dover van P&O krijgt een nieuwe functie. Vanaf april zal het schip voor drie maanden dienst doen als accommodatie- en werkschip. Het zal worden ingezet bij de bouw van een windfarm voor de Engelse kust ter hoogte van Skegness.

Knokke-Heist lanceert hondenpoepcampagne

Vrijdag kort voor de middag werd in Knokke-Heist de preventieve campagne tegen hondenpoep gelanceerd met de voorstelling van het ondersteunende promotiemateriaal. De korte sensibiliseringsactie gaat maandag van start en duurt tot 24 maart. Daarna wordt het menens. Vanaf 25 maart treden namelijk de nieuwe Gemeentelijke Administratieve sancties in werking, kortweg GAS. Dit houdt in dat niet alleen politiemensen, maar ook speciaal opgeleide ambtenaren overtredingen mogen vaststellen. Overtredingen op reglementen met betrekking tot dieren, netheid en overlast, zoals hondenpoep kunnen dus bestraft worden met een GAS-boete die kan oplopen tot 250 euro. Vanaf 25 maart worden de controleacties drastisch verscherpt, waarbij een nultolerantie geldt. Ondertussen werden ook al aangepaste verbodstekens op het strand geplaatst.De belangrijkste zaken uit het reglement zijn:

Geen honden op het strand vanaf de baai van Heist tot Surfers Paradise tussen 9 en 21 uur, tijdens de periode van 15 maart tot en met 15 oktober
Ruim steeds de hondenpoep op
Deponeer het hondenpoepzakje in de vuilnisbak
Agressieve honden dragen een muilband
Honden moeten steeds aan de leiband in de bebouwde kom
Geen rondzwervende honden

Vossenschade melden aan Hubertus Vereniging

Bart Naeyaert, gedeputeerde voor land- en tuinbouw heeft de West-Vlaamse gemeentebesturen gevraagd om meldingen in verband met vossenschade elektronisch door te sturen via het speciale meldpunt van de Hubertus Vereniging Vlaanderen. Op deze manier kan de vossenschade op Vlaams niveau nauwkeuriger in kaart gebracht worden en krijgt men een scherper beeld van de problematiek. Tot nog toe gingen de meldingen naar het provinciebestuur. Door het centraliseren van de meldingen van vossenschade bij de Hubertus Vereniging steeg het aantal kennisgevingen spectaculair; van 60 in 2010 naar maar liefst 321 in 2011. Het aantal slachtoffers liep op van 641 in 2010 naar 2543 in 2011. In 95,64 % van de gevallen ging het om schade aan pluimvee. Schadegevallen gebeuren gedurende heel het jaar maar met piekmomenten in het voorjaar en de maanden mei en juni. De periode met meeste slachtoffers onder het pluimvee valt samen met de periode van overschakelen naar vast voedsel door de jonge vossen. Vorig jaar liepen er bij de HVV 6 meldingen van Knokke-Heistenaars binnen waarbij in totaal 36 stuks pluimvee door “een vos” verschalkt werden. De vereniging wijst er echter op dan de vos niet altijd de dader is. Ook marterachtigen, loslopende honden en in beperktere mate verwilderde katten kunnen slachtoffers maken. Een aantal jaren geleden ontwikkelde de provincie de folder “slimmer dan de sluwe vos” die kort ingaat op een aantal aspecten zoals wat de vos eet, of je het dier moet/kan wegjagen en hoe je naast de vos kunt leven. Deze folders zijn nog steeds beschikbaar via volgende link: www.west-vlaanderen.be/kwaliteit/Leefomgeving/natuur onder “publicaties”.

Baggerbedrijf werft meer personeel aan

De Vlaamse Baggergroep Deme wil dit jaar een 500-tal nieuwe werknemers aanwerven. Het gaat om zo’n 300 jobs aan de wal en 200 aan boord van de schepen. Bij de walfuncties wordt vooral gemikt op ingenieurs, maar ook op financiële specialisten en administratieve krachten. Het baggerbedrijf stelt momenteel wereldwijd reeds meer dan 4.000 medewerkers tewerk. Het aanwerven van extra personeel heeft onder meer te maken met de voortdurende vlootuitbreiding bij het bedrijf. Wat de toekomst betreft heeft Deme een goedgevuld orderboek.

Bekijk je aankomst in de Mountainbike Challenge op video

De 14de editie van de Nissan Mountainbike Beach Challenge ligt alweer een tijdje achter ons. Te oordelen aan de eerste reacties, werd het vernieuwde parcours goed gesmaakt. De zandopspuitingen zorgden voor een extra pittig pigment. De hellingen in Duinbergen bleken weer echte kuitenbijters te zijn. De beslijkte gezichten aan de aankomst spraken boekdelen ... Een enquete in verband met het evenement kan men door hier te klikken. Dit kan nog tot en met vrijdag 16 maart. De definitieve uitslagen op de 16 km, 32 km en 48 km kan men downloaden door te klikken op een van de 3 afstanden. En wie de Nissan Mountainbike Beach Challenge nog een keer wil herbeleven, heeft een aantal mogelijkheden:
Klik hier om de overzichtsvideo te bekijken.
Klik hier om alle foto's te bekijken.
Klik hier om uw aankomstvideo te bekijken (vul je naam in en je ziet je aankomstmoment).

Foto: Christel Bedert

Knokke-Heist herdenkt Tibetaanse volksopstand

Knokke-Heist laat dit weekend opnieuw een 20-tal Tibetaanse vlaggen wapperen in het stadscentrum. De gemeente, en vooral burgemeester Lippens, wil hiermee op een symbolische manier solidariteit betuigen met de vreedzame vrijheidsstrijd van de Tibetanen en de Dalai Lama in ballingschap. Omdat dit een duidelijk politiek standpunt weergeeft, heeft de oppositie trouwens enige tijd geleden al aangedrongen om regels voor het vlaggenvertoon op te stellen. Dat is tot nog toe niet gebeurd. Eerder zei burgemeester Lippens dat hij de “vreedzame strijd tegen de Chinese repressie zal blijven steunen door de Tibetaanse vlag te hijsen in het straatbeeld”. De opstand in Tibet begon op 10 maart 1959 in de Tibetaanse hoofdstad gericht tegen de Chinese overheersing en communistische hervormingen in Tibet. In de opstand lieten duizenden Tibetanen het leven. Deze gebeurtenis had tot gevolg dat de 23-jarige leider, de veertiende Dalai Lama Tenzin Gyatso, op 17 maart 1959 de grens over vluchtte naar India. Centraal in de Tibetaanse vlag staan de zon en de met sneeuw bedekte berg, deze laatste is het symbool van het land. Aan de blauwe hemel staan de zes rode banen voor de voorouders van het Tibetaanse volk: de zes stammen Se, Mu, Dong, Tong, Dru en Ra.

Belangrijke wedstrijden voor de Knokke-Heistse basket

Zaterdag 10 maart spelen de Heren van de Knokke-Heistse basket in Eerste Landelijke om 20.45u thuis in de Stormmeeuw tegen Racing Brugge. Op 19 november heeft de One daar gewonnen met 67-73 na een bijzonder spannende derby. BC Namedis chape Knokke-Heist staat momenteel op de 1ste plaats in de stand (samen met Falco Gent). Racing Brugge, waar ooit nog Terzake-presentator en journalist Lieven Verstraete furore maakte, staat op de 2de plaats. Slechts twee punten verschil. De Knokke-Heistse Dames in Eerste Landelijke spelen zaterdagavond om 18.30u thuis tegen Houtem A. De Dames staan 4de in de stand. Houtem 7de. De Dames moeten deze wedstrijd winnen om in de top 5 van de competitie te blijven. De Two en de Three trekken zaterdagavond naar ACJ Basket Brugge. De Knokke-Heistse basket leeft trouwens mee met deze club die vorige week hun speler Samuel D’Hondt verloor na een tragisch ongeluk in de jachthaven van Nieuwpoort. De Two staat momenteel op een schitterende derde plaats in derde provinciale en droomt van promoveren naar tweede.

Maxine vanavond in halve finale

De Knokke-Heistse Maxine Eeckeloo zingt deze vrijdagavond op VTM in de halve finale van “The Voice of Vlaanderen”. Ze bracht tijdens de vijfde liveshow van het programma “Best Of You” van de Foo Fighters, een nummer dat haar zelf nauw aan het hart ligt. Haar performance werd goed onthaald door de coaches, al vindt Alex Callier dat Maxine beter past bij ingetogen ballads. Vrijdagavond om 20.50 uur is er alweer een liveshow van The Voice Van Vlaanderen. Daarin zal de 19-jarige Westkapelse “Run, Baby Run” van Sheryl Crow vertolken. Opnieuw vertrekt haar Westkapelse oranje-zwarte spionkop met 2 bussen naar Vilvoorde. De thuisblijvers kunnen haar tijdens de liveshow steunen door “Maxine” te sms’en naar 6677 (0,75 EUR per sms). Verder kun je uiteraard ook de iTunes liedjes die Maxine tijdens de Voice inzong downloaden. Alle steun om Maxine, de laatste West-Vlaamse naar de finale te helpen is welkom.

Voor alle info: http://vtm.be/the-voice-van-vlaanderen/nieuws/maxine

Driemaal goud voor Tumblers

De jeugdige leden van de tumblers van Gym Knokke-Heist hebben het publiek andermaal laten zien dat de ploeg tot de top van West-Vlaanderen behoort. Jens Bulcke werd West-Vlaams Kampioen en turnde zich met 3 fantastische reeksen naar een selectie voor het Belgisch Kampioenschap. Bij de juniores werd het een volledig Knokke-Heists podium. Matilde Descamps werd 1e en West-Vlaams Kampioen, gevolgd door Eden Fagel (goed voor zilver). Morgane Arijs verraste zichzelf en mocht het podium vervolledigen met een bronzen medaille. Later zorgde Magali Bloes eveneens voor een bronzen medaille. Ze behaalde meteen ook de selectie voor het Vlaams Kampioenschap op 24 en 25 maart. Margaux Dedeene sprong zich met een temp- & schroefreeks naar een gouden podiumplaats. Balans van dit succesvolle weekend: 3 gouden, 1 zilveren & 2 bronzen medailles. Niet slecht als men weet dat de GymKH tumblers over het minst aantal trainingsuren van de Belgische club beschikken.

Foto: alle geselecteerden voor het Vlaams Kampioenschap van 24-25 maart

8.3.12

Cas Goossens interviewt Rocco Granata in Knokke-Heist

Nu zondag 11 maart houdt Cas Goossens om 10u een “Onder Ons” met Rocco Granata in het Antique Café in de Lippenslaan. De wereldberoemde Italiaanse Belg werd geboren in Calabrië, Zuid Italië, maar emigreerde al op 10-jarige leeftijd naar ons land waar zijn vader in de Limburgse steenkoolmijnen werkte. Al snel speelde Rocco Granata in z’n eerste bandje. Als 18-jarige componeerde hij zijn eerste liedje “Manuela”. Maar geen enkele platenmaatschappij had interesse. Dus bracht Granata dit uit in eigen beheer, gesteund door een dancing-eigenaar. Omdat er twee kanten aan een 45-toerenplaatje waren, pende Granata haastig nog een B-zijde neer. Dat werd de wereldhit “Marina”. Van deze plaat werden uiteindelijk meer dan 5 miljoen exemplaren verkocht. Deze evergreen behoort tot de meest gecoverde platen ooit: met covers van Dalida tot Louis Armstrong. Met "Marina" toerde Granata over de hele wereld, tot in het mekka van de showbizz: Carnegie Hall in New York. Zijn composities komen op platen van wereldsterren als Dean Martin, Dalida, Caterina Valente, Four Aces, Marino Marini, Perez Prado, Flaco Jimenez, Falco. De populariteit van dit liedje tart elke verbeelding. In zijn memoires over President Kennedy vertelt de kok van het Witte Huis dat de president, toen hij even in de keuken kwam, soms het liedje “Marina Marina” floot. Er werd in 1960 tevens een Marina-film opgenomen, die voor Granata het begin van een hele reeks hits in Duitsland zou betekenen zoals Tango d'Amore en zijn grootste hit Buona Notte Bambino ('63). Granata had het nummer oorspronkelijk in het Italiaans geschreven, maar had er in het Duits succes mee in België, Nederland en Duitsland. Zijn succes in Duitsland was groot: hij kwam bij een enquête naar de bekendste zangers in Duitsland op de derde plaats, na onder andere Elvis Presley. Granata acteerde en zong in een tiental muzikale films. Marina werd in 2009 in Duitsland uitgeroepen tot beste Italiaanstalige hit ooit. Vermoeid na al die jaren de wereld rond te trekken richtte Rocco zijn eigen platenmaatschappij en uitgeverij op. Hij produceerde voor talloze bekende Belgische artiesten, o.a. Marva, Miel Cools, De Elegasten, Marino Falco, Louis Neefs, Jacques Raymond, Will Ferdy, Franca en nog vele anderen. 30 jaar na het eerste succes werd Marina in een new beat -jasje gestoken en werd het meteen weer een internationale hit in Italië, Duitsland en Latijns-Amerika. Naast componeren is Rocco’s grote hobby golf spelen. Waar ook ter wereld neemt Rocco samen met zijn accordeon nu ook zijn golfclubs mee. Ondermeer speelt hij af en toe ook in Knokke. In maart 2010 onderging de 71-jarige zanger een hartoperatie. Hij is ondertussen goed hersteld. In de zomer van 2011 bracht hij een nieuw nummer “O Sarracino” uit in samenwerking met Buscemi.

zondag 11 maart, 10u: Cas Goossens “Onder Ons” met Rocco Granata in het Antique Café
Toegang: 8 EUR - 6 EUR met Uitpas, CJP - 7 EUR +55 (incl. drankje)

Forse schadevergoedingen ivm Duinendecreet

In totaal heeft de overheid in de loop der jaren 21 miljoen euro uitbetaald aan eigenaars van bouwpercelen die door het Duinendecreet niet meer mochten bebouwd worden. Daarvan komt ruim 7 miljoen euro voor rekening van percelen in Knokke-Heist. In de badstad werd ook één rechtszaak aangespannen, die nog lopende is. Langs de hele kust werden 99 aanvragen tot schadevergoeding ingediend in het kader van het Duinendecreet. Dat decreet uit 1993 legde een bouwverbod op voor ongeveer 1000 hectaren grond die gelegen zijn in de duinenzone aan onze kust. Het decreet bepaalde dat schadevergoeding mogelijk was als door de bescherming een bouwperceel plots niet meer bebouwd kon worden. De cijfers werden na onderzoek bekend gemaakt door Vlaams volksvertegenwoordiger Wilfried Vandaele.

Lippens leert VRT "Knokke-HEIST" zeggen...en toont de halstelefoon

Wat burgemeester Lippens op de VRT wist te vertellen kun je HIER nog eens bekijken.

Verwennamiddag voor senioren in Sociaal Huis

In het Sociaal Huis werd door het team senioren van het OCMW in Knokke-Heist een gratis verwennamiddag georganiseerd. Hiervoor werd samengewerkt met de leerlingen van de richting “schoonheidszorgen” van de Mariecolen in Brugge. Aan de 32 aanwezige senioren werd een manicure of pedicure aangeboden. Ook waren er informatiestanden voorzien van de verschillende ziekenfondsen. Om de middag af te sluiten, kon worden nagepraat in de refter van het Sociaal huis waar een drankje en een versnapering werd aangeboden.

Sluis wil uitstoot Knokke-Heistse verbrandingsoven meten

In Sluis maakt men zich ongerust over de mogelijke negatieve effecten aan de Nederlandse kant van de grens door de uitstoot van de verbrandingsoven in Knokke-Heist. Er gaan dan ook stemmen op om de effecten van de uitstoot van de installatie, die vlakbij de grens in Westkapelle staat, ook op Nederlands grondgebied te meten. Dat wordt alvast bepleit door het Zeeuwse provincieraadslid François Babijn, tevens gemeenteraadslid in Sluis. Babijn wijst erop dat, door de overheersende windrichting zuid- west, de meeste vervuiling richting Nederland waait. Hij wil ook weten of de installatie aan de Europese veiligheidsnormen voldoet en wie de huidige metingen aan Vlaamse zijde doet. De Sluise wethouder Jan Schaalje gaf aan dat hij niet weet of Belgische instanties in Nederland mogen meten, of dat eventueel een Nederlands bureau moet worden ingeschakeld. Hij laat dat uitzoeken.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist vind je HIER.

Cocaïnedealer ingerekend

De politie van Knokke-Heist heeft woensdag een inwoner van de badstad opgepakt wegens de verkoop van cocaïne. Het gaat om een 34-jarige man van Algerijnse origine. Tevoren hadden agenten de cocaïnedealer geruime tijd geobserveerd. Ze zagen hoe in de loop van de dag verschillende mensen bij hem zakjes verdovende middelen kwamen kopen. Bij de daaropvolgende huiszoeking werden in de woning van de dealer 21 zakjes met cocaïne aangetroffen. Procureur Berkvens zei donderdag dat een dergelijke hoeveelheid er duidelijk op wijst dat het hier niet ging om drugs voor eigen gebruik. Het parket heeft inmiddels bij de onderzoeksrechter de aanhouding van de man gevorderd.

Directie Koninklijk Atheneum Zwinstede naar China

Op zondag 11 maart vertrekt directeur Wim Van Kerckvoorde van het Atheneum Zwinstede uit Knokke-Heist naar China. Hij doet dat samen met 17 andere directies secundair onderwijs uit West-Vlaanderen en onder leiding van gedeputeerde voor Onderwijs Gunter Pertry. In Hangzhou, de hoofdstad van de provincie Zhejiang, zullen de directies scholen bezoeken en een overeenkomst afsluiten met een partnerschool. De partnerschool van Atheneum Knokke-Heist wordt Hangzhou Kaiyuan-commerce school met ca. 2400 leerlingen. Hun studiegebieden zijn internationale handel en e-commerce. In een eerste fase wordt gefocust op leerkrachtenuitwisseling. Later kan ook leerlingenuitwisseling overwogen worden. Zhejiang is een regio waar kwaliteitsvol onderwijs aangeboden wordt en waar leerlingen voorbereid worden op de economie van de toekomst. De Provincie Zhejiang is een bevoorrechte partner van West-Vlaanderen. De voorbije jaren werkten beide regio’s actief samen op het vlak van duurzame economie en hoger onderwijs. Zo trokken in 2011 voor het eerst zeven studenten en vier docenten richting Zhejiang voor een erkende studieperiode, bedrijfsstage of lesopdracht. Onder de noemer ‘The friendship for one thousand schools’ wensen beide provinciebesturen de secundaire scholen verder te stimuleren om uitwisselingsprojecten op te zetten. De directeur van Zwinstede zal in China niet alleen zijn school presenteren, maar ook de geschiedenis en toekomst van Knokke-Heist. Het gemeentebestuur zal hem daarom een aantal relatiegeschenken, boeken en info meegeven die verwijzen naar de badstad. Het Atheneum Zwinstede kondigt nu al aan dat eind september een delegatie van Zweedse, Oostenrijkse, Duitse en Engelse leerlingen en leerkrachten een driedaags bezoek aan de school en Knokke-Heist zullen brengen. In dat verband wordt in de school een filmfestival rond duurzame ontwikkeling op het getouw gezet.

Verbouwing deKunstAcademie bijna rond

Met het einde van de verbouwing bij deKunstAcademie in Knokke-Heist in zicht heeft inmiddels de afdeling Beeld reeds haar intrek genomen in het hoofdgebouw. Ook de gloednieuwe ateliers krijgen stilaan vorm. De werklui leveren momenteel een strijd tegen de tijd om de nieuwbouw zo snel mogelijk op te leveren. In elk geval verhuizen het secretariaat en de directeur nog voor het einde van deze maand naar de nieuwe kantoorruimtes aan de patio. Fietsende leerlingen moeten vanaf nu trouwen hun tweewielers achterlaten in de fietsenstalling in de Van Steenestraat. Vorige week werd ook de nieuwe ingang van de KunstAcademie reeds in gebruik genomen.

Vernieuwde vacaturewebsite

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist heeft zijn vacaturewebsite grondig herstijld. De gemeente wil zich namelijk profileren als een dynamische organisatie, die met 500 medewerkers ijvert voor een kwaliteitsvolle dienstverlening en een inspirerende beleidsvisie. In de rubriek “Werken bij ons bestuur “ vertellen diverse medewerkers waarom ze zich zo gelukkig voelen in hun job. Naast materiële troeven zoals werkzekerheid, beperkte afstand tussen de woon- en werkplaats, flexibele uurregeling en glijdende uren, een aangename werkomgeving en –sfeer, wijzen deze “gemeentelijke sterren op de werkvloer” ook op de grote voldoening die ze uit hun werk putten. In de rubriek “vacatures” vindt men nog tot eind maart alle voorwaarden om zich kandidaat te stellen als medewerker eerste hulp, stafmedewerker informatica of assistent informatica. Wie werkzoekend is, kan ook spontaan solliciteren voor werk volgens eigen interessesferen. Als er een dergelijke vacature vrijkomt, wordt men dan automatisch op de hoogte gebracht. Jongeren die een leuke vakantiebaan wensen, hebben een keuze uit liefst 23 verschillende zomerjobs bij het gemeentebestuur, gaande van speelpleinmonitor en redder tot theatertechnicus of ICT’er.

Voor alle info: http://vacature.knokke-heist.be/

Kustbrede marketingcampagne voor weekendshoppen

Tijdens de meest recente vergadering van het Kustburgemeestersoverleg in Bredene werd onder meer de noodzaak aangekaart van een “kustbrede marketingcampagne, met het accent op weekendshoppen”. Dat heeft Burgemeester Patrick De Klerck van Blankenberge donderdag meegedeeld. Uit de studie “Retail in Beweging” van het WES blijkt namelijk dat de grootste winkelconcentraties zich niet situeren in de vier centrumsteden in onze provincie, maar wel in de Kustgemeenten. De verhouding van het totaal aantal detailhandelszaken per 1.000 inwoners is met 24,6 het grootst in Knokke-Heist. Daarna volgen De Panne (21,3), Nieuwpoort (20,8), Blankenberge (18,1) en Middelkerke (15,4). Brugge staat bijvoorbeeld maar op de 14de plaats met 12,4 winkels per 1.000 inwoners. De score voor het geheel van West-Vlaanderen is 12,7 winkels per 1.000 inwoners. Tezamen met de middenstandsorganisaties pleiten de kustburgemeesters voor een brede marketingcampagne om het uitgebreide kustwinkelaanbod te promoten. Een dergelijke grootschalige promotiecampagne kan ondersteund worden door de kustgemeenten zelf, de provincie en andere cofinancieringsmiddelen. Ook Unizo kaartte in het recente actieplan voor de Kust een dergelijke campagne aan. “We wachten nu op een concreet voorstel van Unizo om dit in de praktijk te brengen ”, aldus de Blankenbergse burgemeester.

7.3.12

Het Kustforum 2012 en de uitreiking awards ‘Duurzaam Kustproject 2012’

Tijdens het Kustforum in Knokke-Heist werd zopas het jaarboek voorgesteld “De Kust 2011: het nieuws van de Kust in grote lijnen”. Deze publicatie van het Coördinatiepunt Duurzaam Kustbeheer geeft de onderwerpen weer waarmee de Kust vorig jaar in de schijnwerper stond. Eens te meer wordt aangetoond dat de Kust een eigen karakter heeft. Tijdens het forum werd ondermeer gepraat over “Het strand van de toekomst” en de vraag hoeveel druk de kust kan verdragen. Op het Kustforum werden verder voor de vierde maal de awards ‘Duurzaam Kustproject 2012’ uitgereikt als beloning voor duurzame initiatieven aan de kust. In onze regio ging de award naar de Lichtenlijn in Heist-West. De brug werd omschreven als een “architecturaal pareltje voor veilige verbinding van natuur”.

Men kan het jaarboek ook digitaal inkijken op de website http://www.kustbeheer.be/ onder de pagina ‘publicaties’.

Kortverblijf voor zorgebehoevende ouderen

Vanaf nu kunnen mantelzorgers, professionele zorgverleners, ouderen enz. via de website www.kortverblijven.be makkelijker zoeken naar een tijdelijke opvang voor een zorgbehoevende oudere in een centrum voor kortverblijf. Via de website worden momenteel in West-Vlaanderen 330 kamers in 75 West-Vlaamse centra voor kortverblijf aangeboden. Het aanbod wordt nog uitgebreid. De provincie verwacht dat tegen eind maart 90 % van de West-Vlaamse centra kortverblijf hun kamers bekend zullen maken via de website. Een aanvraag voor een kamer kortverblijf kan online verstuurd worden naar een van de centra. De centra engageren zich om binnen vijf werkdagen een antwoord te bezorgen aan de aanvrager. Daarnaast verzamelt de site ook informatie over de dienstverlening van elk deelnemend centrum voor kortverblijf. De website is een initiatief van de provincie West-Vlaanderen en de vier andere Vlaamse provinciebesturen. De provincie wil hiermee de zoektocht naar en de aanvraag voor vrije kamers kortverblijf vereenvoudigen. Ook wil ze de beschikbare plaatsen optimaal benutten en een gebruiksvriendelijke werkinstrument voor de centra kortverblijf aanbieden. Een zorgbehoevende oudere kan voor maximaal 60 opeenvolgende dagen en maximaal 90 dagen verspreid over een kalenderjaar opgenomen worden in een centrum kortverblijf.

Nieuwe mosdiertjes opgespoten in Knokke

Volgens Hans De Blauwe van de Belgische Strandwerkgroep werden op het strand van Knokke-Heist twee nieuwe diersoorten ontdekt. Het gaat om uiterst kleine mosdiertjes die werden aangetroffen in zand dat werd opgespoten. Zoals eerder gemeld is het zand voor de opspuitingen afkomstig van de Buiten Ratel, één van de Vlaamse zandbanken voor onze kust. Praktisch alle fauna die op en in de zandbank leefde en mee werd opgezogen, is ten dode opgeschreven. Een aantal dieren sterft niet tijdens het transport maar het grootste deel stikt in de droge zandmassa of komt aan het oppervlak terecht als vogelvoer. De fauna op de zandbanken is heel verschillend van wat we normaal op het strand vinden. De meest algemene schelpen zijn oude, bruin geworden kokkels die mogelijk al duizenden jaren geleden stierven. De kokkel is een schelp van riviermondingen. Vermoedelijk leefden ze daar na de ijstijd, toen het zeeniveau nog iets lager stond. De lege schelpen die op de zandbank liggen, vormen nu een ideaal leefgebied voor een bijzondere groep mosdiertjes (spotkolonies) die hun leven hebben aangepast aan onstabiele omstandigheden. In die lege schelpholte zijn mosdiertjes uitstekend beschermd en overleven ze het transport van de zandbank naar het strand dan ook meestal zonder noemenswaardige schade. Mosdiertjes zijn kleiner dan een millimeter. Ze bestaan hoofdzakelijk uit een tentakelkransje (waarmee ze zich van voedsel voorzien), wat ingewanden (voor de vertering) en spiertjes. Ze leven gehecht aan een vaste ondergrond, in dit geval schelpen. Ter bescherming bouwen ze een kalkhuisje dat versierd wordt met stekels of een kraag, om predatoren af te wenden. Mosdiertjes leven in groep, waarbij het ene mosdiertje een kloon is van het andere. Door het woelige zeewater raakt de schelp waarin ze zich hebben gevestigd, snel bedolven of omgedraaid en is de kolonie bijgevolg geen lang leven beschoren. Daarom planten deze mosdiertjes zich snel voort. Al na een paar klonen worden broedkamers gevormd waaruit larven worden losgelaten die dan weer een andere schelp opzoeken om zich te vestigen. Een kolonie wordt meestal niet groter dan een speldenkopje, nog net of net niet met het blote oog zichtbaar. De meeste soorten mosdiertjes zijn al bekend, maar dergelijke moeilijk bereikbare plaatsen als een zandbank blijven vaak weinig onderzocht. Nu werd pas bekend gemaakt, dat bij een strandophoging in Knokke-Heist in 2004 twee nieuwe soorten werden ontdekt: Escharoides bishopi, genoemd naar Bishop (een Engelse specialist in deze kleine kolonies) en Escharella gilsoni, genoemd naar Gustave Gilson (een voormalig directeur van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen die talrijke stalen nam op de zandbanken). Escharoides bishopi (de soort heeft nog geen Nederlandse naam) werd na de ontdekking o.a. ook nog gevonden in Bretagne en afgelopen maandag (5 maart) opnieuw op het strand in Knokke na opspuitingen met zand van de Buiten Ratel. Escharella gilsoni werd nog nooit buiten Belgische wateren aangetroffen. Dit is pas de vijfde waarneming ooit van deze soort.

Demonstratie snoeien van laagstamappelbomen

Zaterdag 10 maart van 14 tot 16 uur leert men het snoeien van laagstamappelbomen in de Fuchsiadreef 5 te Westkapelle. De appelbomen die daar vorig jaar gesnoeid werden, hebben een mooie oogst opgeleverd en worden nu door een deskundige opnieuw gesnoeid. Het snoeiwerk wordt verdeeld over drie jaar om geen groot verschot te krijgen. Als je oude bomen in één jaar zodanig probeert te snoeien dat hij er perfect uit ziet, moet je teveel hout uitknippen wat nefast is voor de boom. Normaal mag je na het snoeien maar 25% hout op de grond zien liggen. Als je teveel hebt gesnoeid gaat de boom “protesteren” want de verhouding wortelomvang en boomkruin is dan niet meer in evenwicht. Het jaar daarop krijg je teveel schot (zogenaamde waterloten) in de boom die je dan moet verwijderen.
Info: info.oostkust@velt.be

Nieuwe huisstijl voor recupelhuisjes

In het recyclagepark in de Sluisstraat in Knokke-Heist kregen de bekende Recupelhuisjes een nieuwe huisstijl. In de typisch houten boxpalletten kan men terecht met alle afgedankt elektrische en elektronische apparaten. Meteen is men zeker dat het elektroafval op een ecologische manier ontmanteld wordt en dat alle schadelijke stoffen verwijderd worden. Die gaan dan voor verwerking naar gespecialiseerde bedrijven. Zo krijgen de materialen een nieuw leven als grondstof om andere producten te vervaardigen. De nieuwe Recupelslogan is dan ook ‘Recycleer mee voor een mooiere wereld’. Dat is ook te zien aan het nieuwe logo van Recupel dat zopas door het bedrijf Neon Elite uit Pittem bij de Recupelhuisjes in het recyclagepark werd aangebracht. De frisse, moderne blauwtinten en de oogjes in het logo zijn bedoeld om openheid en vriendelijkheid te weerspiegelen.

Zwingodin is de kop kwijt

De Zwingodin, een beeld van kunstenaar Marie Louise Osté, is haar hoofd en sokkel kwijt. Het kunstwerk dat volledig is samengesteld met fossielen uit Het Zwin stond geruime tijd op het strand van Retranchement vlakbij strandpaviljoen De Zeemeeuw. Dat mocht echter niet langer van onze buurgemeente Sluis. Bij het verzetten van het beeld naar een nieuwe locatie even verderop is De Zwingodin neergestort. Het beeld heeft ernstige schade opgelopen. De kunstenares probeert de komende weken echter om het beeld nieuw leven in blazen.

Foto: Zwingodin in betere dagen

Verkeershinder Knokkestraat en Reigaarsvlietstraat

In opdracht van Eandis worden tot vrijdag kabelwerkzaamheden uitgevoerd in de berm van de Reigaarsvlietstraat in Knokke. Dit werk zorgt voor beperkte verkeershinder. Komende maandag 12 maart zal vervolgens de aansluiting op de Knokkestraat worden gemaakt. Hiervoor zal de rijstrook richting Heist ter hoogte van de Reigaarsvlietstraat worden afgesloten. In de Knokkestraat zal de beurtelingse doorgang van het verkeer geregeld worden bij middel van verkeerslichten. Op 12 maart zal het enkel mogelijk zijn om de Reigaarsvlietstraat in te rijden vanaf de Knokkestraat. Het zal niet toegelaten zijn om vanuit de Reigaarsvlietstraat naar de Knokkestraat te rijden. Men zal via de Goudsbloemenlaan moeten omrijden. In de Goudsbloemenlaan zal er tijdelijk enkel plaatselijk verkeer in de richting van de Reigaarsvlietstraat toegelaten zijn.

Station van Knokke te koop

Het station van Knokke wordt momenteel op eBay te koop aangeboden. Het gaat daarbij niet om het echte pand in de badstad, maar wel om een model bouwdoos uit de jaren 60. Het werd toen vervaardigd door een Duitse speelgoedfirma. Het speelgoedbedrijf Kibri werd in 1895 opgericht maar ging zich later specialiseren in het aanmaken van modelspoorwegen en de bijhorende landschapsstoffering, zoals stations en bruggen. Van vele tientallen Duitse stations werden versies in bouwdozen vervaardigd, plus ook -zeer ongebruikelijk- van het station in onze badstad. Het ging om een groot exemplaar met een lengte van liefst 50 cm. Kibri zorgde ervoor dat het product in de bouwdozen in alle opzichten identiek was aan het origineel. Dat is dus ook het geval met de bouwdoos van het station van Knokke. De bouwdoos blijkt echter zeer zeldzaam geworden te zijn. Destijds, midden de jaren 60, werd de bouwdoos bij onze oosterburen verkocht tegen 13,50 Duitse mark, wat verzamelaars toen zelf als "schweineteuer” omschreven.

6.3.12

Ook Dover herdacht de ramp met de Herald

Meer dan 300 overlevenden en nabestaanden van slachtoffers van de ramp met de Herald hebben dinsdagnamiddag in Dover een bijzonder emotionele dienst bijgewoond in de kerk van Maria Onbevlekt. Voorafgaand klonk gedempt klokkengelui door het havenstadje. Onder de luiders van de klokken ook een personeelslid van het toenmalige Townsend-Thoresen Car Ferries. In z’n preek had Trevor Willmott, de bisschop van Dover, het over het respect dat zeelui betonen voor het water, omdat ze heel goed beseffen dat elke dag op zee hun laatste kan zijn. Hij bedankte de vele Belgische en Britse redders die zich in de rampnacht 25 jaar geleden in Zeebrugge hebben ingezet. Verder herinnerde hij eraan dat 193 slachtoffers niet enkel een getal is maar de som van individuele mensen die hun leven hebben gelaten. Na twee minuten stilte werden de namen van alle slachtoffers voorgelezen. Vervolgens werd voor de slachtoffers een kaars ontstoken door Andrew Parker. Hij was de man (toen 33 jaar) die door z’n grootte in staat was om als menselijke brug te fungeren tussen twee metalen schotten, waarlangs z’n vrouw, dochter en 20 andere opvarenden in veiligheid konden gebracht worden. Voor zijn heldendaad kreeg de George Medal toegekend. Naast de burgemeester van Dover, Veronica Philpott, was op de plechtigheid ook aanwezig Admiral the Lord Boyce, die wijlen de Queen Mother opvolgde als Lord Warden of the Cinque Ports. Na de kerkdienst werd bij de havendijk ook de Rozentuin ingehuldigd. Vijfentwintig witte rozenstruiken moeten er in de toekomst herinneren aan de kwarteeuw sedert de Zeebrugse scheepsramp. Bij de Prince of Wales Pier werden vervolgens door nabestaanden ook bloemen en kransen in het havenwater gegooid. Bij de plechtigheden in Dover was dinsdag ook een delegatie van voormalige personeelsleden van Townsend-Thoresen uit Zeebrugge aanwezig.

Deman en Bodyn naar N-VA

In Knokke-Heist zijn dinsdag de OCMW-raadsleden Geert Deman en Olivier Bodyn overgestapt naar de N-VA. “Toen Open Vld onlangs besloot om op te gaan in de Gemeentebelangen van Leopold Lippens kon ik niet langer in de Open VLD blijven”, aldus Olivier Bodyn. “Wij zijn altijd uitgegaan van ons eigen programma en dat kon niet langer”, vult Geert Deman aan. Beide raadsleden willen hun eigenheid en actieve rol binnen de politiek behouden. "Diverse gesprekken met de N-VA bevestigen dat wij dezelfde toekomstvisie voor onze gemeente delen. De keuze voor de N-VA is voor ons dan ook de enige inhoudelijk correcte”, verklaart Olivier Bodyn zijn beslissing. “N-VA Knokke-Heist wil de kiezer een alternatief bieden voor de verdeel-en-heerspolitiek van de Gemeentebelangen. Geert Deman en Olivier Bodyn zijn dan ook zonder meer een versterking voor de N-VA. Hun ervaring is een belangrijke meerwaarde voor ons in oktober 2012”, besluit de plaatselijke N-VA voorzitter Marc Van Landeghem.

Ook havenbestuur gedenkt ramp met de Herald

Ook het havenbestuur gedenkt op deze dinsdag de 25ste verjaardag van de Zeebrugse scheepsramp. Op 6 maart 1987 om iets na 19.00 uur kapseisde de Herald of Free Enterprise voor de haven van Zeebrugge. De Britse ferry was net uitgevaren richting Dover. De ramp kostte het leven aan 193 opvarenden. Het betreft dan ook een van de droevigste bladzijden uit de geschiedenis van Zeebrugge. In een mededeling zegt havenvoorzitter Joachim Coens, dat de ramp ook voor de personeelsleden van de MBZ een onuitwisbare indruk heeft nagelaten. “De ramp met de Herald is internationaal aanleiding geweest om heel wat structurele verbeteringen door te voeren rond veiligheid”. Zo zijn er vandaag heel wat maatregelen voorzien in de SOLAS (Safety Of Life At Sea)-wetgeving. Er zijn ook de International Safety Management (ISM)-regels, die zijn opgesteld door de rederijen. De federale overheid, meer bepaald de Port State Control, ziet erop toe of al deze voorschriften worden nageleefd door de scheepvaart. De havenkapiteinsdienst zorgt elke dag voor het vlotte en veilige verloop van de scheepvaart binnen het havengebied, met inachtname van de bestaande wetgeving en op een nautisch verantwoorde wijze. Zo wordt voor elk schip onderzocht of het veilig is om de haven in en uit te varen. De controle gebeurt zowel organisatorisch als administratief. "De ramp met de Herald herinnert ons vooral aan de noodzaak om keer op keer ‘waakzaam’ en alert te blijven, ondanks de vele gangbare procedures en technologische ontwikkelingen in de scheepvaart. Vooral bij routine moeten we waakzaam blijven,” aldus de havenvoorzitter.

Nog even wachten met strandcabines

Het is aan het winterweer én de zandopspuitingen te wijten dat in Knokke-Heist het nivelleren van het strand en het plaatsen van hekkens en afbakeningen vertraging heeft opgelopen. Volgens de gemeente mogen de badkarhouders vanaf donderdag 15 maart hun uitbating beginnen plaatsen. Die strandstroken worden namelijk door de werklui van de Technisch Uitvoerende Diensten bij voorrang klaargemaakt. De particuliere eigenaars van strandtenten moeten nog even geduld oefenen. Zonder tegenbericht kunnen zij op zaterdag 24 maart aan de slag. Omdat de werkzaamheden niet verstoord mogen worden, zullen te vroeg geplaatste constructies onverbiddelijk weggehaald worden. De opspuiting van 3,6 miljoen kubieke meter zand in opdracht van het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust zal vermoedelijk nog tot 15 april duren.

Generali Zwintriathlon: nu al inschrijven voor Knokke-Heistenaars

Woensdag 5 september organiseert de vzw Stedelijk Sportcentrum Knokke-Heist de internationale Generali Zwintriathlon tussen Sluis en de badstad. De inschrijvingen voor het evenement starten op maandag 16 april om 19.30 uur. Maar mensen die in Knokke-Heist gedomicilieerd zijn kunnen nu reeds inloggen en het inschrijvingsformulier vervolledigen. Deze voorinschrijvingsperiode loopt tot donderdag 12 april. Een inschrijving bestaat uit 2 handelingen: de administratieve aanmelding en de betaling van het inschrijvingsgeld. De administratieve aanmelding kan uitsluitend via www.zwintriathlon.be.Surf naar de site, log in met uw gebruikersnaam en paswoord, controleer uw persoonlijke gegevens en verstuur het inschrijvingsformulier. Maak ruim vóór 12 april het gepaste inschrijvingsgeld over op rekeningnummer IBAN BE95 0682 4652 8658 (BIC: GKCCBEBB) (Belfius - België) met vermelding Generali Zwintriathlon 2012 + uw naam en voornaam. Een deelnemer met Belgische licentie betaalt 35 EUR, een deelnemer met een buitenlandse licentie of een niet-gelicentieerde deelnemer betaalt 40 EUR. De lijst met de ontvangen betalingen is vanaf nu te raadplegen op de website bij: “editie 2012/betalingen deelnemers”. Deze lijst wordt elke werkdag geactualiseerd. De lijst van de definitieve deelnemers zal ten laatste op dinsdag 17 april vanaf 19.30 uur op www.zwintriathlon.be gepubliceerd worden.e-mail: zwintriathlon@knokke-heist.be

Herald in de Britse media

Naast de BBC hebben ook de Britse kranten op deze dinsdag heel wat aandacht besteed aan de 25ste verjaardag van de ramp met de Herald of Free Enterprise in Zeebrugge. Vooral werd daarbij bij de nabestaanden gepeild naar de manier waarop ze het verlies van familieleden en vrienden al of niet hebben kunnen verwerken.


The Northampton Chronicle & Echo:


De 193 slachtoffers van de Herald

Dinsdagnamiddag worden in Dover de 193 slachtoffers van de Zeebrugse scheepsramp herdacht. Dat gebeurt tijdens een dienst in de kerk van Maria Onbevlekt. Nadien worden bloemenkransen aan het water van de haven toevertrouwd en worden de namen van de slachtoffers voorgelezen. Met de 193 mensen die 25 jaar geleden hun leven lieten aan boord van de Herald of Free Enterprise van Townsend Thoresen Car Ferries ging het om:

Barry Allen, 49, of Folkestone. Cook.
Eileen Baddeley, 41, of Wallasey. Passenger.
Ian Baddeley, 54, of Wallasey. Passenger.
Richard Barnard, 38, of Deal. Quartermaster.
Lee Birtles, 38, of River. Storeman.
Norman Blanchard, 49, of Essex. Passenger.
Robert Boatwright, 36, of Middlesex. Passenger.
Daphne Bonner, 41, of Gravesend. Passenger.
Terence Bonner, 42, of Gravesend. Passenger.
Jennifer Braganza, 20, of Middlesex. Passenger.
Jody Bray, 7, of Teynham. Passenger.
John Bray, 32, of Teynham. Passenger.
Gerard Brazil, 43, of Dover. Cook.
Carole Buckley, 37, of Yeovil. Passenger.
Nichola Buckley, 13, of Yeovil. Passenger.
Patrick Buckley, 44, of Yeovil. Passenger.
Diana Bunker, 29, of Germany. Passenger.
Nadine Bunker. Passenger.
Lynda Burt, 38, of Dover. Stewardess.
Daniel Burthe, 42, of Folkestone. Cafeteria supervisor.
Laura Bushaway, 12, of Milton Keynes. Passenger.
Ronald Bushaway, 63, of Milton Keynes. Passenger.
Rosina Bushaway, 59, of Milton Keynes. Passenger.
Glen Butler, 25, of Folkestone. Steward.
Astrid Cain, 55, of Middlesex. Passenger.
Janice Cain, 32, of Middlesex. Passenger.
Percy Calder, 45, of Sholden. Steward.
Linda Cockram, 24, of Wembley. Passenger.
Edward Crofton, 52, of River. Passenger.
Robert Crone, 48, of St Margaret’s. Senior chief engineer.
Margaret Cross, 42, of Berkshire. Passenger.
Stanley Darby, 57, of Hawkinge. Chef Petty Officer.
Wayne Davies, 25, of Wales. Passenger.
Brian Delafield, 47, of Maidstone. Passenger.
Carol Delafield, 43, of Maidstone. Passenger.
Sharon Delafield, 17, of Maidstone. Passenger.
David Disbury, 37, of Dover. Assistant purser.
Andrew Dockrill, of Essex. Passenger.
Emma Dockrill, 17, of Essex. Passenger.
Patricia Dockrill, 41, of Essex. Passenger.
Paul Donnelly, 24, of Southampton. Passenger.
Paul Dowman, 22, of Essex. Passenger.
Carol Dowie, 32, of Chatham. Passenger.
Irene Dowie, 65, of Chatham. Passenger.
Clayton Dyer, 18, of Whitfield. Steward.
Brian Eades, 47, of St Margaret’s. Senior purser.
Maureen Edwards, 48, of Nottinghamshire. Passenger
Ann English, 29, of Strood. Passenger.
Graham Evans, 43, of St Margaret’s. Electrician.
Thomas Everard, 23, of County Meath. Passenger.
Steven Ewell, 23, of Folkestone. Steward.
Louise Finnegan, 20, of Cambridgeshire. Passenger.
Roy Finnegan, 41, of London. Passenger.
Alan Firbank, 21, of Leicester. Passenger.
Andrew Fox, 11, of Maidstone. Passenger.
Terence Frame 34, of Deal. Senior barman.
Alison Gaillard, 27, of north west London. Passenger.
Francis Gaillard, 27, of north west London. Passenger.
John Gaylard. Passenger.
Christopher Glendenning, 41, of Cheriton. Passenger.
Nicholas Gough, 19, of Aylesham. Steward.
Eileen Gudgeon, 48, of Essex. Passenger.
Julius GutwurcelI, 78, of Surrey. Passenger.
Geoffrey Haney, 30, of Dover. Second cook.
David Harris, 24, of London. Passenger.
Lita Harris, 34, of West Malling. Passenger.
Nicholas Harris, 39, of Gillingham. Passenger.
Elsie Hartley, 65, of Derbyshire. Passenger.
Hazel Hartley, 38, of Derbyshire. Passenger.
Joseph Hartley, 65, of Derbyshire. Passenger.
Richard Hartley, 31, of Derbyshire. Passenger.
Patricia Hawley, 40, of Derbyshire. Passenger.
Dean Hayward, 27, of Deal. Motorman.
Barry Head, 25, of St Mary’s Bay. Steward.
Robert Heard, 36, of Coventry. Passenger.
Steven Helkvist, 24, of Dover. Cook.
Richard Higgins, 20, of Surrey. Passenger.
Peter Hilling, 47, of Germany. Passenger.
Simon Hinton, 32, of Basingstoke. Passenger.
Susan Hinton, 36, of Basingstoke. Passenger.
Richard Hobbs, 23, of Aylesham. Able seamen.
Peter Hood, 51, of Dover. Passenger.
Rebecca Horton, 23 days, of Essex. Passenger.
Sharon Horton, 28, of Essex. Passenger.
Anna Howard, 46, of east London. Passenger.
Catherine Howard, 2I, of east London. Passenger.
Stuart Hurley, 17, of Yeovil. Passenger.
Maurice Ibbotson-Gale, 36, of Scunthorpe. Passenger.
Ivy Jackson, 66, of Burton-on-Trent. Passenger.
Patricia Jefferson, 38, of Sussex. Passenger.
William Jefferson, 40, of Sussex. Passenger.
Edward Johnson, 17, of Milton Keynes. Passenger.
Kathleen Johnson, 43, of Milton Keynes. Passenger.
Stephen Kenny, 33, of Gillingham. Passenger.
Brenda Lamb, 31, of London. Passenger.
Frances Lamy, 42, of east London. Passenger.
Kim Lamy, 20, of east London. Passsenger.
Steven Lamy, 11 months, of east London. Passenger.
Victoria Lamy, 66, of east London. Passenger.
Christopher Lawrence, 49, of Lancashire. Passenger.
Ian Lawson, 24, of Dover. Steward.
Graham Lennox, 38, of Essex. Passenger.
Mark Lennox, 13, of Essex. Passenger.
Gary Lloyd, 19, of Leicestershire. Passenger.
Shirley Lopez, 40, of Surrey. Passenger.
Angus MacKay, 43, of Deal. Cook.
Terence Maloney, 55, of Hertfordshire. Passenger.
Robert Mantle, 40, of Deal. Radio officer.
Paul Marshall, 34, of Rochester. Passenger.
Mildred Martin, 61, of Basingstoke. Passenger.
Peter Martin, 53, of Sussex. Passenger.
Catherine Mason, 28, of Germany. Passenger.
Loranda Massey, 25, of Middlesex. Passenger.
Sheila McKenny, 53, of St Leonard’s-on-Sea. Passenger.
Alan Medhurst, 25, of Dover. Steward
John Millgate, 26, of Dover. Passenger.
Ivor Moat, 36, of Canterbury. Cook.
Christopher Moy, 29, of Cheriton. Passenger.
Edward OIdfield, 54, of Dover. Steward.
Kiran Parsons, 28, of Nottinghamshire. Passenger.
Hugh Pashley, 37, of Farnborough. Passenger.
Neil Patterson, 47, of High Wycombe. Passenger.
Nicola Payne,20, of Hastings. Passenger.
Thomas Peach, 42, of Staffordshire. Passenger.
Margaret Pelling, 58, of Beckenham. Passenger.
Lea Pennicard, 18, of Essex. Passenger.
Darren Perkins, 21, of Hastings. Passenger.
Simon Perkins, 18, of Hastings. Passenger.
Bettina Picinco, 49, of Cleveland. Passenger.
Emily Peirce, 4, of Sittingbourne. Passenger.
Fiona Pinnells, 20, of Aylesbury. Passenger.
Heidi Pinnells, 12, of Aylesbury. Passenger.
Egerton Quested, 39, of Eythorne. Steward.
Karen Ray, 22, of Middlesex. Passenger.
Stephen Redman, 30, of Middlesex. Passenger.
Jacqueline Reeder, 16, of Dunstable. Passenger.
Jonathan Reynolds, 19, of Buckinghamshire. Passenger.
Merna Richards, 31, of Canterbury. Stewardess.
Ernest Rodgers, 52, of Dover. Motorman.
David Santer, 48, of Folkestone. Steward.
Michael Saunders, 41, of Gillingham. Passenger.
David Saxby, 44, of Luton. Passenger.
William Schmidt, 34, of London. Passenger.
David Scott, 20, of Cheshire. Passenger.
Wayne Sculthorpe, 19, of Leicester. Passenger.
John Seely, 62, of Swanley. Passenger.
Joyce Seely, 61, of Swanley. Passenger.
Norman Sherratt, 40, of south east London. Passenger.
Patricia Simpson, 39, of Welwyn Garden CIty. Passenger.
Sadersham Lal Singhal, 57, of Nottinghamshire. Passenger.
Michael Skippen, 29, of Canterbury. Head waiter.
Brian Smith, 29, of Manchester. Passenger.
Donna Smith, 27, of Manchester. Passenger.
Sean Smith, 2I months, of Manchester. Passenger.
Mary Smith, 44, of Essex. Passenger.
Michael Smith. Passenger.
Richard Smith, 33, of Gillingham. Passenger.
Rosemary Smith, 25, of Middlesex. Passenger.
Stephen Smith, 32, of Heme Bay. Passenger.
Barry Sopp, 39, of Bedfordshire. Passenger.
Anthony Spink, 41, of Whitfield. Steward.
Martin Spooner, 31, of Enfield. Passenger.
Neil Spooner, 37, of Essex. Passenger.
Stephen Sprules, 17, of Dover. Catering assistant.
James Stanyer, 48, of Farnborough. Passenger.
Alan Stedman. Passenger.
Piotr Swietochowski, 33, of west London. Passenger.
Beverley Taylor, 36, of Germany.
Carol Taylor, 30, of south east London. Passenger.
Stephen Taylor, 34, of south east London. Passenger.
Donald Thirkettle, 57, of Middlesex. Passenger.
Gary Thomas, 23, of the Royal Artillery. Passenger
Christopher Thumwood, 30, of Broadstairs. Second engineering officer.
Janet Turner, 30, of Meopham. Passenger.
Stephen Turner, 38, of Meopham. Passenger.
Colin Virtue, 46, of Bromley. Passenger.
Jacqueline Virtue, 44, of Bromley. Passenger.
John Warwick, 29, of Folkestone. Steward.
Alan Waters, 61, of Berkshire. Passenger.
Molly Waters, 56, of Berkshire. Passenger.
Dolvis Wellington-Fray, 28, of West Norwood. Passenger.
David Whitworth, 36, of Liverpool. Passenger.
Margaret Wieliczko, 22, of south London. Passenger.
Derek Wilson, 61, of Sheffield. Passenger.
Melanie Wilson, 23, of Middlesex. Passenger.
Alan Woodall, 24, of Luton. Passenger.
Derek Woodhouse, 62, of Essex. Passenger.
Nora Woodhouse, 54, of Essex. Passenger.
Kevin Worsley-Smith, 25, of Dover. Steward.
Betty Wren, 32, of Middlesex. Passenger.
Stephen Wren, 32, of Middlesex. Passenger.
Jacqueline Wyatt, 24, of London. Passenger.
Christine Young, 32, of Sittingbourne. Passenger.

5.3.12

Overlijdensberichten

Juliaan Matthys
De voorbije dagen zijn in Knokke-Heist twee bekende personen overleden. Het gaat enerzijds om Juliaan Matthys, de zaakvoerder van Drukkerij Matthys. Hij was 83 en getrouwd met Irène Mattheeuws. Hij had vier kinderen, 5 kleinkinderen en 2 achterkleinkinderen. Juliaan Matthys werd 5 jaar geleden nog bekroond met de Gapp International Printer of the Year award. De begrafenis is op zaterdag 10 maart om 11u in de kerk van de Dumortierlaan in Knokke.

Hugo Wulleman
Na een korte maar agressieve ziekte is in Knokke op 64-jarige leeftijd ook Hugo Wulleman overleden. Hij was de echtgenoot van Agnes Vanmassenhove. Hij laat twee kinderen en twee kleinkinderen na. Hugo Wulleman vervulde jarenlang als 'Operations Manager' een leidingevende functie bij Townsend Thoresen Car Ferries en P&O. Eens met rust fungeerde hij in Knokke-Heist verder als een van de gewaardeerde compostmeesters. Hugo Wulleman wordt op vrijdag 9 maart om 10.30u begraven in de dorpskerk te Duinbergen.

Meer ongevallen met de kusttram

Vorig jaar heeft De Lijn op het traject van de kusttram tussen Knokke-Heist en De Panne 101 ongevallen geregistreerd. Hierbij vielen 75 lichtgewonden, 2 zwaargewonden en 4 doden. Dat heeft Vlaams minister Hilde Crevits geantwoord op een parlementaire vraag. Het hoge aantal gewonden is hoofdzakelijk toe te wijzen aan de tramontsporing van 14 oktober in Nieuwpoort en de aanrijding van tram en kraanwagen in Oostduinkerke op 8 juni. In 64 gevallen botste de tram tegen een rijdend of geparkeerd voertuig. Verder waren er 26 aanrijdingen met een stilstaand object, vaak het gevolg van haperingen aan materialen en voertuigen in werfzones. Negen keer werd een voetganger aangereden en tweemaal een fietser of bromfietser. Bij de 4 ongevallen met dodelijke afloop (ondermeer in Knokke-Heist) ging het telkens om een voetganger die werd aangereden. "In drie gevallen stak de voetganger de sporen over op een niet-voorziene plaats. In het andere geval werd op een beveiligde overweg overgestoken maar werd de tramsignalisatie genegeerd. Volgens De Lijn ligt vaak een verkeerde inschatting en/of onoplettendheid door bijvoorbeeld bellen met GSM of de oudere leeftijd aan de basis van het ongeval", aldus Crevits.