20.10.12

Bruinvissen opgegeten door zeehonden

Twee van de bruinvissen die vorig jaar aanspoelden in Knokke-Heist en Oostende zijn gedood en waarschijnlijk gedeeltelijk opgegeten door grijze zeehonden. Dat is voor het eerst gebleken uit een Belgisch onderzoek. De geleerden kwamen tot de verrassende conclusie door de verwondingen van de bruinvissen te vergelijken met de tandstructuur van 140 zeehondenschedels. De grijze zeehond kan meer dan 300 kilogram zwaar worden en is een opportunist die zich vooral voedt met vis, inktvis en af en toe schaaldieren. Het is voor het eerst dat het dier beschreven wordt als de predator van een ander zeezoogdier.

“Juwelendief Knokke-Heist aangehouden”

De politie heeft de notoire "ringendief van Knokke" ingerekend. De Franse crimineel Ludovic Chevalier zou de afgelopen jaren samen met medeplichtigen meer dan 40 vrouwen van hun dure juwelen beroofd hebben. Dat gebeurde vaak met behulp van een kniptang. In Knokke-Heist alleen al gaat het om een dozijn feiten. Eind vorig jaar riep de Brugse procureur zelfs alle dames in de badstad op om géén dure ringen meer te dragen. De politiemensen van het FAST-team zijn er na een maandenlange zoektocht in geslaagd Ludovic Chevalier te arresteren in zijn schuilplaats in Brussel. Dat gebeurde trouwens drie weken geleden al, doch werd nu pas bekend gemaakt. De man, die bekend staat als uiterst gewelddadig, probeerde nog een agent te ontwapenen en zo te ontkomen, maar dat lukte niet. Aangezien de "ringentrekker" in Frankrijk nog een jarenlange celstraf moet uitzitten voor vergelijkbare feiten, werd hij meteen uitgeleverd. Het verhaal van de juwelendief begon vijf jaar geleden. Nadat de dertiger in Saint-Tropez een tiental dames van hun juwelen had beroofd, vaardigde de Franse politie een internationaal aanhoudingsbevel uit tegen de woonwagenbewoner uit Grenoble. Of de man voor àlle juwelenovervallen op dames in Knokke-Heist verantwoordelijk is blijft echter onzeker.

Einde Chunnelbeatertijdperk

Dit weekend wordt op de korte Kanaalroute de ferry "Pride of Calais", de tweede zogeheten “Chunnelbeater”, uit bedrijf genomen. Het schip kwam in 1987 in dienst op het traject van Calais naar Dover. Eerder werd de andere Chunnelbeater, de Pride of Dover, al opgelegd in Tilbury. Beide ferry’s waren destijds nog besteld voor Townsend Thoresen. Men noemde ze de Chunnelbeaters omdat ze door hun hoge snelheid en capaciteit het antwoord van de ferrywereld waren op de komst van de Kanaaltunnel. Ze waren enorm populair zowel bij toeristen als vrachtrijders omdat ze snel geladen en gelost konden worden. Beide ferry’s zijn bijzonder succesvol geweest en kenden nauwelijks technische problemen ondanks de zware inzet. Ze waren een voorbeeld van de multifunctionele veerboten die werden gebouwd door de Schichau Seebeckwerft in Bremerhaven. Met de komst van de nieuwe superschepen de laatste twee jaar werd hun lot echter bezegeld. De twee Chunnelbeaters zijn vermoedelijk in Europa moeilijk te verkopen in het licht van de strengere wetgeving op uitlaatgassen vanaf 2015. Ondertussen is de rorovrachter “European Seaway” terug in dienst op Calais-Dover na maanden inzet als werkschip voor de bouw van een windmolenpark voor de Engelse kust.

Sponsorloop in Heist voor Indische school

De vrije basisschool Olvo in Heist organiseert op vrijdagnamiddag 26 oktober andermaal een sponsorloop ten voordele van een school in India. Dit is ongewoon gezien het om een niet-christelijke school gaat. Te vaak wordt namelijk in de derde wereld hulp geboden mits het opdringen van een daar ongewenste christelijke leer. De geschiedenis leert dat dit later enkel voor problemen zorgt. De Heistse scholieren gaan met de sponsorloop geld bijeensprokkelen voor de Ragavendra-school in het Zuid-Indische Tamil Nadu.Met de opbrengst zullen tafels, boeken en sportmateriaal aangekocht worden. De school begon 12 jaar geleden in het huis van de directeur waar hij 35 kinderen uit de armoede probeerde te halen door hen te onderwijzen. Momenteel volgen er zo’n 100 scholieren de lessen. De school is vernoemd naar een bekende Hindu heilige. Iedereen die de sponsorloop wil steunen engageert zich om voor elke afgelegde afstand van 200 m, 250 m of 400 m tien eurocent te betalen.

Vesche vis en nieuwe liefde

Op vrijdag 26 oktober brengen “De Martha's” in Scharpoord het toneelstuk “Vesche Vis en Nieuwe Liefde”. In het kielzog van het boek Vissersvrouwen van Katrien Vervaele pikt de provincie in op de trend om mondeling erfgoed voor het nageslacht te redden, voor het te laat is. Frieda Vanslembrouck en haar dochter Lise interviewden vervolgens 27 vissersvrouwen, ook in Knokke-Heist. Die getuigenissen leverden uren uniek erfgoed op voor het provinciaal archief. Er was keuze te over voor een toneelstuk. Het is altijd feest als een visser thuiskomt. De vangst brengt geld in het laatje en thuis zitten ze op hem te wachten. Vandaar de titel “Vesche Vis en Nieuwe Liefde”.

Vrijdag 26 oktober om 20.30 uur in CC Scharpoord. 9 EUR; studentenkaart, lerarenkaart; 55+: 8 EUR; Uitpas, CJP, groep + 10 pers.: 6 EUR

19.10.12

Vervolgtentoonstelling Impressionisten in Knokke-Heist geopend

Vijf jaar na de succesvolle tentoonstelling 'Impressionisten in Knocke & Heyst, 1870-1914' wordt momenteel uitgepakt met een vervolgtentoonstelling. Vrijdag op de middag werd de sluier gelicht van de tentoonstelling door curator Danny Lannoy en Estelle Slegers, het hoofd van Sincfala, dat het evenement inricht. We kunnen gerust spreken van de meest ontroerende wandeling door de lokale geschiedenis van Knokke en Heist. In de nieuwe tentoonstelling “Van het atelier naar de kust. Knocke & Heyst, 1880-1940” komen meer dan 100 andere impressionisten aan bod met welgeteld 314 werken. Op vijf na gaat het stuk voor stuk om werken die te voren nooit te zien waren in de badstad. De kunstenaars die tussen 1880 en 1940 hun schildersezels neerzetten in 'Knocke en Heyst' en omgeving hebben niet alleen veel werk geleverd maar ook een uniek tijdsbeeld geschetst. Niet enkel de zee komt aan bod, maar ook het ontluikende Knokke met z’n duinen tot aan de zee, de molens en ook de polder. Een van de kunstenaars zei destijds aan z’n vrienden “het impressionisme is in Knokke op straat te vinden”. Maar we zien in de tentoonstelling naast het impressionisme ook duidelijk nieuwe kunstuitingen, een verandering in stijl, een zoeken naar andere expressiemogelijkheden. De nieuwe tentoonstelling laat de bezoeker het werk ontdekken van ondermeer Félicien Rops, Constant Permeke, Floris Jespers, Paul Baum, Jan Verhas, Alfred Verwee en Emmanuel Viérin.

Ook de minder bekende schilders van dezelfde generatie zijn erg belangrijk in de kunstwereld om en rond Knokke en Heist. Andere namen in de overzichtstentoonstelling zijn: Louis Artan, Pierre Bayaux, Frans Binjé, Anna Boch, Door Boerewaard, René Clarot, Franz Courtens, Henri De Braekeleer, Willem Delsaux, René Depauw, Albert Devos, Lucien Frank, Jean Gouweloos, Gerard Hermans, Modeste Huys, Floris Jespers, Louis Ludwig, Marguerite Mommen-Ithier, Paul en Jean Parmentier, Constant Permeke, Félicien Rops, Jacques Rosseels, Henri Van der Hecht, Emile Van Doren, Ernest Van Panhuysen, Theo Van Rysselberghe, Médard Verburgh, Piet Verhaert, Jan Verhas, Isidore Verheyden, Alfred Verwee, Emmanuel Viérin en H.P. Wolvens, de Duitsers Erich Wessel en Paul Baum, en de Oostenrijker Karl Mediz. De tentoonstelling in Scharpoord loopt tot zondag 13 januari.

Naar aanleiding van de tentoonstelling is vrijdag ook een uitvoerig boek verschenen over de kunstenaars die in Knokke en Heist verbleven. Daar komen we later nog uitgebreider op terug.

Tentoonstelling te bezoeken van zaterdag 20 oktober 2012 tot zondag 13 januari 2013. Elke dag open: 10.00 - 18.00 Culturcentrum Scharpoord, Knokke-Heist.

Toegangsprijs: Volw.: 5,00 euro. Kortingen en groepen: 3,00 euro. -12 gratis
Rondleidingen op aanvraag (NL/FR):+32 (0)50 630 872
Inlichtingen en reservaties: +32 0(50) 630 872 - sincfala@knokke-heist.be


Wijziging timing werken 2de fase Fincentlaan

In overleg met het gemeentebestuur heeft de aannemer de timing voor de werkzaamheden in de Fincentlaan tussen de Paul Parmentierlaan en Lippenslaan in Knokke aangepast. Het opbreken van het trottoir langs de onpare kant zal nu op woensdag 7 november van start gaan. De maandag daarop beginnen dan de werkzaamheden. Op maandag 17 december wordt gestart met het opbreken van het voetpad langs de pare kant. Gelijktijdig wordt ook het voorlopig herstel uitgevoerd van het trottoir langs de onpare kant. Tijdens deze werken zal de straat vanaf 6 november tot de kerstvakantie niet toegankelijk zijn voor het verkeer. Tijdens de werkuren van 7 tot 19 uur kunnen kranen en werfwagens hinder veroorzaken. Na de werkuren zal plaatselijk verkeer in de mate van het mogelijke toegelaten worden.

Provincie organiseert cursus Zeeanimator

In maart volgend jaar organiseert de provincie West-Vlaanderen opnieuw een cursus Zeeanimator. Dat gebeurt in de aanloop naar de Week van de Zee. Daartoe werden heel wat veldwerkpakketten ontwikkeld om met kinderen uit het basisonderwijs natuur en milieu aan de zee te ontdekken. Tijdens de 3-daagse cursus leren de participanten werken met drie van deze pakketten. Er wordt ook aandacht besteed aan het omgaan met een groep kinderen en hoe men kinderen het best bij het onderwerp kan betrekken. Om de cursus te volgen is er geen specifieke voorkennis nodig. Nadien kan de zeeanimator door een gemeente, school of vereniging ingeschakeld worden om een groep te begeleiden.

Praktisch: 5, 12 en 19 maart 2013, 3 dinsdagen van 9.30 tot 16.30 uur
Plaats: De Wielingen – Graaf Jansdijk 18 te Wenduine (De Haan)
Meer info: www.weekvandezee.be bij Steunpunt NME Kust T 059 34 01 64 – claude.willaert@west-vlaanderen.be
Inschrijven: Stuur een mailtje met uw naam – adres – geboortedatum naar sophie.boterman@west-vlaanderen.be  Inschrijven kan tot 1 maart 2013.

“Celtic Journey” voor de Bevrijding

Naar aanleiding van de 68ste verjaardag van de Bevrijding van Knokke en Heist organiseren De Vrienden van het For Freedom Museum een "Celtic Journey" in het Cultuurcentrum Scharpoord (om 20u). “Celtic Journey” is een show met Schotse tunes gespeeld door "The For Freedom Pipe Band". Daarnaast ook Ierse tapdansen, in Riverdance-stijl gebracht door “The Celtic Spirit Dancers”, een indrukwekkende jonge dansgroep uit De Pinte.

Kaarten zijn te bekomen in het For Freedom Museum, Continental Tours en Foto Jones, de toegangsprijs in voorverkoop is 20 Euro , 22 aan de ingang.

Officiële opening Speelpark in Knokke-Heist

Zondag wordt in Ramskapelle de officiële opening gehouden van het sport- en avonturenpark. Het speelpark dat in de lente is aangelegd werd eerder reeds in gebruik genomen na een werfbezoek door leden van het gemeentebestuur. Omdat zondag naar aanleiding van een activiteit van de Ouderraad van ’t Schooltje veel kinderen zullen aanwezig zijn, heeft men beslist om dan een kindvriendelijke ouverture op het getouw te zetten. Om 15 uur zullen vertegenwoordigers van het schepencollege het lint officieel doorknippen. Alle jeugdige Ramskapellenaars worden getrakteerd op roomijs en krijgen ook een ballon die ze collectief mogen oplaten. Terwijl de kids zich kunnen uitleven op het avontuurlijke speelplein, biedt het Feestcomité de dorpsbewoners een receptie aan.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist vind je HIER.

Basketderby tegen Oostkamp

De One van Basket Club Namedis Chape in Knokke-Heist speelt zaterdagavond in 3e Nationale Heren om kwart voor 9 in de Stormmeeuw een derby tegen Oostkamp. De ploeg van coach Bruce Minne verloor vorige zondag in Aalst. Dat probeert men nu te vermijden. Oostkamp liet als titelkandidaat al een paar steken vallen. In Knokke-Heist hoopt men dat dit zaterdagavond opnieuw het geval zal zijn. Tevoren, om 18.30 nemen de Dames van de One het in de Stormmeeuw op tegen de Kangoeroes uit Boom. Vlak voor de wedstrijd van de heren worden trouwens ook de jeugdspelers voorgesteld aan het publiek.

Inbraken in Sluise winkels

In de vroege uren van donderdag is in onze buurgemeente Sluis ingebroken in twee winkelpanden. Dat gebeurde in de Oude Kerkstraat. Bij de twee winkels is een deur geforceerd om binnen te komen. In de ene winkel werd een som geld gestolen. In de andere zaak ging de dief aan de haal met een grote hoeveelheid brillen.

18.10.12

Derde editie ‘Hang het beest niet uit in het verkeer’ van start

Momenteel organiseert het provinciebestuur van West-Vlaanderen voor de derde keer de actie ‘Hang het beest niet uit in het verkeer’. Jongeren uit de secundaire scholen overtuigen om veilig te fietsen is het doel van deze actie. Een fiets die beantwoordt aan de bepalingen uit het verkeersreglement is cruciaal voor een veilige fietsrit. Daarom houden politie en preventiewerkers de komende weken overal in West-Vlaanderen fietscontroles. Dat gebeurt zowel in de scholen als op straat. De campagne loopt tot half februari. Zoals elk jaar bevat het initiatief ook een wedstrijdelement. Via de website www.hanghetbeestnietuit.be kunnen scholen zich inschrijven voor de Beestige Fietsquiz op zaterdag 9 februari 2013 in Kinepolis Brugge. Elke school kan teams afvaardigen van maximaal 4 leerlingen uit de eerste graad en 1 leerkracht om samen te strijden voor de superprijs: een digitaal schoolbord en de titel van Beestigste Fietsschool van West-Vlaanderen. Alle deelnemers ontvangen een goodiebag vol leuke prijzen (waaronder filmtickets). De prijzenpot bevat ook nog cadeaubonnen en fietsboxen. De campagne loopt tot half februari en is mogelijk dankzij de medewerking van de politiezones, gemeenten, scholen en de sponsoring door Kinepolis.

Meer info: Www.hanghetbeestnietuit.be  Www.west-vlaanderen.be/mobiliteit

Gasboetes zoethoudertje?

Stranduitbaters in het Zoute zetten vraagtekens naast de belofte, “dat de gemeentelijke prioriteiten behouden blijven, met name de aanpak van hondenpoep, overlast en de netheid”. Tijdens het hoogseizoen werd volgens hen vastgesteld “dat er overdag tussen Riverwoods en Surfers’ Paradise, ook een stuk strand waar honden en paarden verboden zijn, dagelijks een viertal koppels paarden en tussen de zestig en tachtig honden langskomen. De politie is geen enkele keer tussengekomen, aldus de stranduitbaters. Men vraagt zich ook af hoeveel Gemeentelijke Administratieve Sancties er in dat verband werden uitgeschreven; vermoedelijk geen. Volgens de recreatieuitbaters wordt er “veel beloofd in de pers maar op het terrein komt er niet veel van terecht”.

Hondenpoep blijft grootste erger

Uit een bevraging door jobstudenten van de dienst promotie-preventie in Knokke-Heist blijkt dat er vijf grote overlastproblemen zijn waar de burgers zich aan ergeren. Het gaat in eerste instantie om hondenpoep en honden op het strand. Daarna komen de meeuwen en geluidsoverlast. Op de vierde plaats vinden we zwerfvuil en sluikstorten. Het vijfde grote ergerpunt is het parkeerbeleid en het verkeerd parkeren. Het gemeentebestuur besluit hieruit dat de gemeentelijke prioriteiten behouden blijven met name de aanpak van hondenpoep, overlast en de netheid. De jobstudenten hebben deze zomer bij de burger ook gepolst naar hun kennis over de gemeentelijke administratieve sancties (GAS). In totaal werden 1297 bevragingen afgenomen. De burgers kennen het bestaan van de Gemeentelijke Administratieve Sancties en weten dat het wordt toegepast voor het bestrijden van kleine overlast zoals wildplassen, hondenpoep en uitgaansoverlast. Slechts een klein percentage blijkt op de hoogte te zijn dat de badstad dit soort boete heeft ingevoerd. Vooral toeristen weten het niet.

Verdere informatie over de Gemeentelijke Administratieve Sancties kunt u bekomen op onderstaand adres: Preventiedienst, De Vrièrestraat 26, 8300 Knokke-Heist, T 050 630 473, preventie@knokke-heist.be

Antwerpen ligt steeds verder van Knokke-Heist

Dat Antwerpen steeds verder van Knokke-Heist lijkt te liggen, dat is alvast niet de schuld van de man die de plaat liet stille staan. Maar in de toekomst moet hij er wellicht wèl achter zitten dat de mobiliteit tussen de Metropool en onze kust een stuk beter wordt. Het blijkt namelijk nog maar eens dat de verantwoordelijken voor het kleinherstel van de wegen in ons land zich niet bewust zijn van de chaos die ze door hun onprofessioneel optreden veroorzaken. Een Duinbergs relaas kun je HIER lezen.

De Grote Verkeersquiz

De politie van Damme/Knokke-Heist roept alle verkeersdeelnemers op om mee te doen aan de Grote Verkeersquiz 2012. Nog tot 15 november kan iedereen zijn of haar kennis testen over de wegcode, verkeersveiligheid, duurzame mobiliteit en dergelijke meer. Dat kan door te participeren via de website http://www.degroteverkeersquiz.be/. Zo maakt men kans op mooie prijzen. De hoogste scores mogen het verder opnemen tegen mobiliteitsexperten tijdens de grote finale in het Vlaams Parlement.

"Give Peace a Chance" op Wapenstilstandsdag

De 11 novemberviering staat dit keer in Knokke-Heist volledig in het teken van de poppy, de welbekende klaproos. Om te beginnen is er een poppy-zoektocht. Kinderen van het lager onderwijs (en hun ouders) krijgen tot 11 november op vertoon van hun deelnameformulier gratis toegang tot het For Freedom Museum in Ramskapelle. Wie het antwoordformulier correct oplost, maakt kans op mooie prijzen. Op zondagmorgen 11 november zèlf is in Heist een vredeswake gepland met optreden van zanger-gitarist Filip Bollaert, Isabelle A en drummer Joost Van den Broeck. Het trio brengt er eigentijdse songs over vrede en verdraagzaamheid van Bob Dylan tot Joe Cocker, afgewisseld met vredespoëzie door jongeren, en doedelzakmuziek door the For Freedom Pipe Band. Daarna volgt een optocht naar het Heldenplein voor de traditionele bloemenhulde aan het oorlogsmonument. Vanaf 10.30 uur kunnen kinderen samen met begeleiders van de Gezinsbond een "poppy” in papier knutselen. Met die klaproos opgespeld herdenken ze onder muzikale begeleiding van de For Freedom Pipe Band en de Koninklijke Ceciliaharmonie de slachtoffers van beide wereldoorlogen. De plaatselijke jeugdverenigingen planten er in het bloemenperk 117 witte rozen ter nagedachtenis van de Knokke-Heistse slachtoffers uit Wereldoorlog I en II. Rond 11.45 uur wordt ‘Mo(nu)ment voor Vrede en Verdraagzaamheid’ afgesloten met een gratis openluchtreceptie van Oxfam Wereldwinkel en een swingend Love & Peace Concert van the Expendables & Isabelle A.

Voor alle info: Dienst Communicatie, communicatie@knokke-heist.be


Verdienen vissers over 10 jaar dubbel zoveel?

De Commissie Visserij in het Europees Parlement beslist op 28 november over het nieuwe beleid. Daar hangt ook voor onze vissers veel van af. Een onderzoek door het gespecialiseerde bureau Framian BV pleit voor een ambitieuze hervorming van de Europese visindustrie. Volgens het Wereldnatuurfonds, dat het onderzoek liet uitvoeren, is het absoluut nodig dat de visbestanden zich kunnen herstellen. Daartoe moeten meerjarenplannen worden opgesteld waar alle partijen bij betrokken zijn. Ook moet de "bijvangst", het dumpen van ongewild gevangen vis, sterk teruggedrongen worden tegen ten laatste 2018. Als de visbestanden de kans krijgen om zich te herstellen, dan kunnen daar over tien jaar al de vruchten van geplukt worden, zeggen de onderzoekers. Europese vissersschepen kunnen dan 2,8 miljoen ton extra vangen, en zo een bijkomende opbrengst van 2,1 miljard euro per jaar realiseren. Het inkomen van een gemiddelde Europese visser zou daardoor met de helft kunnen stijgen, aldus het rapport.

Zondagbabbel met curator Danny Lannoy in Sincfala

Op zondag 28 oktober houdt het Sincfala Museum in Knokke-Heist een zondagbabbel met Danny Lannoy. Onderwerp van gesprek zijn de vele kunstenaars die omstreeks 1880 naar Heist en Knokke kwamen om er te schilderen. Het landschap aan de Oostkust was een nieuwe inspiratiebron met de zee, de kracht van de golven, de duinen, het strandleven en de achterliggende polders met hun vee. Knokke evolueerde van onbeduidend polderdorp tot een kunstenaarsoord met Van Rysselberghe en Verwee als voortrekkers. Hij laat ook Streuvels aan het woord, die in 1904 schreef over schilders in en rond het kunstenaarsdorp St.-Anna ter Muiden. Een bijzondere plaats neemt de Duitse impressionist Paul Baum in. Vijf jaar geleden was de tentoonstelling Impressionisten in Knocke en Heyst met meer dan 12.500 bezoekers een groot succes. "Van het atelier naar de kust. Knocke & Heyst 1880 - 1940" is de titel van de kunsttentoonstelling die vanaf het weekend te zien is in Scharpoord.

Prijs: 3,50 EUR (incl. bezoek aan Museum Sincfala / gratis voor leden van de Geschied- en Heemkundige Kring Guthago). Drankje als afsluiter. Reservatie gewenst via CC Scharpoord, tel. 050 630 430

Veel jonge starters in Sluis

Niet alleen gaan heel wat mensen uit onze regio over de grens wonen. Sommigen zetten er ook hun eigen handel op. In Sluis alleen al zijn dit jaar reeds 113 jonge ondernemers gestart. Dat is een toename met 19 procent in vergelijking met heel vorig jaar. Een en ander blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel bij onze noorderburen. In heel Zeeuws-Vlaanderen gingen sinds januari reeds 431 jonge ondernemers van start. Uit onderzoek blijkt ook dat de helft van de starters er na vijf jaar weer mee ophoudt, bij gebrek aan succes.

Eerlijke chocomelk op de Dag van de Jeugdbeweging

Nu vrijdag 19 oktober organiseert Knokke-Heist voor de zesde maal een gratis ontbijt op de dag van de Jeugdbeweging. Dit jaar zal de Jeugdraad voor het eerst Fair Trade chocolademelk schenken van de Oxfam Wereldwinkel. De BIO Choco is eerlijke chocomelk en een pure en biologische mengeling van rietsuiker en cacao. Met deze actie wil de Jeugdraad de jongeren niet enkel verwennen maar ze ook bewust maken van het belang van Fair Trade Producten. Door het gebruik ervan draagt men namelijk concreet bij aan een waardig bestaan voor de kleine boer in het Zuiden en de duurzame producent in het Noorden. Zoals eerder gemeld zijn alle kinderen die lid zijn van een jeugdbeweging vrijdag tussen 6.30 en 8.30 uur welkom in Heist op het Maes en Boereboomplein of in Knokke aan de Margaretakerk. Er is ook animatie en muziek voorzien.

17.10.12

Veiliger spoorwegovergang voor nieuw zwembad

Al van bij de start van Sportoase in Knokke-Heist afgelopen zomer dringt de gemeente bij spoorwegbeheerder Infrabel aan om de spoorwegovergang naar het nieuwe Duinenwater zwembad veiliger te maken. Te meer daar de sporen sinds de opening van het zwembad midden augustus al tienduizenden keren overgestoken zijn. Voor de auto’s zijn er 'halve slagbomen'; voor fietspad en trottoir ook elk een kleine slagboom. De treinen rijden bij aankomst en vertrek uit het station van Knokke traag. Als gevolg nogal lange wachttijden voor wie de sporen moet oversteken. De halve slagbomen die voor het autoverkeer bestemd zijn vormen voor ongeduldige voetgangers en fietsers, waaronder veel kinderen, echter een uitdaging om er bij een naderende trein toch nog vlug tussen door te slalommen.  Het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling in Knokke-Heist heeft andermaal bij Infrabel aangedrongen om slagbomen over de hele breedte van de weg te installeren. Na een eerdere weigering omdat “de bestaande overgang van 2de categorie volledig binnen de geldende normen valt” is Infrabel nu toch overstag gegaan. Nadat de gemeente aanvoerde, dat het gevaar voor een ongeval reëel is omdat jongeren nu eenmaal geneigd zijn om een voorgeschreven traject juist niet te volgen, gaat de spoorwegbeheerder het dossier voorleggen aan de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer.

Piepjonge mountainbiker Vlaams Kampioen

De 13-jarige Louis Decoster uit Knokke-Heist krijgt zaterdag van de Wielerbond Vlaanderen officieel de titel van Vlaams Kampioen. De jeugdige stadsgenoot heeft zopas overtuigend de laatste mountainbikewedstrijd van de Kids Challenge in het Limburgse Hechtel gewonnen. Dat was tevens de laatste wedstrijd van het Vlaamse jeugdmountainbikeseizoen 2012. Hij behaalde daarmee ook de overwinning in het eindklassement van de Kids Challenge. Met 892 punten in 10 wedstrijden versloeg hij zijn sterkste tegenstander Sander De Vet. Louis Decoster is zes jaar geleden begonnen met het wedstrijdrijden kort nadat hij voor z’n zevende verjaardag een mountainbike cadeau kreeg.

Boekendokter Brigitte Raskin in Scharpoord

Zaterdagnamiddag 20 oktober kan iedereen in Knokke-Heist in de bibliotheek van Scharpoord terecht voor een vrij spreekuur met boekendokter Brigitte Raskin. Deze 65-jarige Vlaamse schrijfster werd in de jaren 80 onder meer bekend als panellid van het tv-programm “Namen Noemen”. Als boekendokter gaat Brigitte Raskin er van uit dat boeken mensen kunnen helpen in het leven. Het juiste boek lezen op het juiste moment kan wonderen doen. Als letterendokter biedt Raskin niet alleen een luisterend oor, maar ze schrijft boeken voor op maat van elk probleem.

Zaterdag 20 oktober van 14 tot 17 uur in bib Scharpoord

Vogelfotografen op pad in Knokke-Heist en omstreken

Ondermeer de najaarstrek brengt momenteel heel wat vogels van divers pluimage naar het gebied tussen de Baai van Heist en het Zwin. Zo werden de voorbije dagen door vogelliefhebbers allerlei zeldzame en minder zeldzame vogels gekiekt. Ze doen dat vanop verdoken plaatsen en vogelkijkhutten. Onder andere werd een Roodkeelduiker opgemerkt die boven de Zwinbosjes vloog. Verder spotte men een Lepelaar in Heist, een Purperreiger bij de Oostelijke Strekdam, Bruine en Blauwe Kiekendieven in Het Zwin en in Westkapelle, een Velduil in het Bosje van Heist en een Slechtvalk eveneens in Het Zwin. Over het doen en laten van de vele “twitchers” in onze regio kun je HIER meer vernemen.

Levenslang rijverbod voor psychiatrische patiënte

Een 34-jarige bestuurster die begin november vorig jaar in Duinbergen de 49-jarige Fausta Corpuz doodreed en vluchtmisdrijf pleegde werd door de rechter veroordeeld. De vrouw, die psychiatrische patiënte is, kreeg een voorwaardelijke celstraf van 8 maanden, een geldboete van 3.300 euro waarvan de helft voorwaardelijk en een levenslang rijverbod. Het rijverbod werd uitgesproken op verzoek van de ouders. De vrouw zat anderhalve maand in de cel voor het ongeval. Toen ze vrijgelaten werd, werd ze onmiddellijk in een psychiatrische instelling opgenomen. Die mag ze 's avonds verlaten om bij haar ouders te gaan slapen. De vrouw werd niet veroordeeld voor het ongeval zelf. Een verkeersdeskundige heeft namelijk vastgesteld dat ze een aanrijding niet kon vermijden omdat het slachtoffer had overgestoken zonder kijken. De drie kinderen van het slachtoffer hebben het moeilijk met de uitspraak. Volgens hen verschuilt de aanrijdster zich achter een psychisch probleem en was ze “onder invloed van medicatie en drank”.

Paradijs door mekaar geschud

Zoals een paar keer per jaar gebeurt werd het nieuws op Radio Paradijs in Knokke-Heist de laatste tien dagen ingelezen vanuit de Verenigde Staten. Afgelopen nacht is de nieuwslocatie van de omroep in het zuiden van de staat Maine echter goed door mekaar geschud. Het gebied aan de Amerikaanse Oostkust werd namelijk getroffen door een aardbeving. Die heeft volgens Bart De Graaf een goeie tien seconden geduurd. Hij omschreef het als een “bangelijk moment”. Volgens CBS ging het om een beving met een kracht van 4.0 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag bij Hollis Center in Maine, op een diepte van 3 km. Veel gebouwen wiegden heen en weer, doch schade werd niet gemeld. Ook was er geen gevaar voor de nabijgelegen kerncentrale van Seabrook Station, gezien de centrale tijdelijk offline was voor het inbrengen van nieuwe brandstofstaven.

16.10.12

Lippens het meest populair

Uit onderzoek blijkt, dat van alle bekende West-Vlaamse politici Leopold Lippens van Knokke-Heist het meest populair is in zijn gemeente. Een en ander wordt afgeleid uit een analyse van de resultaten in onze provincie door de Kulak. In dat lijstje van meest populaire politici in West-Vlaanderen laat Lippens zelfs Yves Leterme, Hilde Crevits, Jean-Marie Dedecker en Renaat Landuyt achter zich. Politieke populariteit bij verkiezingen wordt gemeten door het aantal voorkeurstemmen te vergelijken met het aantal kiezers. Leopold Lippens, die straks voor de zesde keer burgemeester wordt in de badstad, spant de kroon. In totaal hebben 27 procent van de bijna 28.000 stemgerechtigde Knokke-Heistenaars een voorkeurstem aan Lippens gegeven.

Strandcabines moesten al weg zijn

Maandag 15 oktober was de laatste dag voor het verwijderen van de strandcabines in Knokke-Heist. Hier en daar ziet men er echter nog. De gemeentediensten zullen deze week controleren wat er nog staat. De eigenaars van de overgebleven cabines krijgen een schriftelijke aanmaning met een uiterste termijn voor wegname. Cabines die daarna nog niet zijn weggehaald, worden door de technische dienst verwijderd. Die kunnen dan opgehaald worden bij het gemeentelijk depot tegen betaling van 125 EUR, wat overeenkomt met de werkelijke man-uren voor de dienst.

Wtc Strandjutters sluit fietsseizoen af op hoog niveau

Bij de Strandjutters in Knokke-Heist werd de kampioenenrit gereden. Met 3.632 km in de benen mocht Luc Monbaliu zich kampioen kronen. De top 5 wordt aangevuld door Bart Dumez, Dany Tanghe, Kris Tournoy en Joseph Brouckaert. Het fietsjaar werd afgesloten met een helikoptervlucht boven de badstad, zodat men Knokke-Heist ook eens zonder fiets en vanuit de lucht kon bekijken. De viering van de kampioenen gebeurt op zaterdag 27 oktober.

Halloweenquiz

Op vrijdag 26 oktober organiseren de basketdames en -heren van de One van BC Namedis Chape Knokke-Heist in het Jeugd– en Kunstencentrum de Marge een Halloweenquiz. Quizmasters B & B zorgen naast algemene kennisvragen voor “scary pics, creepy proevertjes, bibberdroodels en een extra portie sportthrillers”. Deelnemen in Halloween-outfit wordt extra gewaardeerd Vooraf inschrijven is aan te raden. Er is een incentive voor de eerste 10 ploegen die inschrijven. Ploegen bestaan uit 4 deelnemers en betalen ter plaatse € 5 per deelnemer. De eerste vraag wordt om 20u stipt gesteld. Inschrijven kan via www.basketknokkeheist.be.


Telt je stem nog in dit land?

Knokke-Heist komt weer tot rust. Partijen bedanken hun kiezers voor het bevingeren van hun plekje op het elektronisch kiesscherm. Het woord “bedankt” wordt gekleefd op de verkiezingsposters. De plakkaten verdwijnen van voor de vensters en uit herfstige akkers. De oude ploeg mag nog tot het einde van dit jaar besturen en komt volgende week woensdag samen voor de oktober editie van de gemeenteraad. In januari wisselt vooral de oppositie. De kiezer heeft in Knokke-Heist duidelijk beslist dat het gemeentebestuur de voorbije jaren goed werk heeft geleverd, en dat het goed leven is in de badstad, voor wie het zich kan veroorloven. "Toch", schrijft Dirk Van Den Plas in zijn BLOG, dat het goed is “dat er oppositie is en er iemand waakt over het ‘gezond verstand’ van de meerderheid". Christel Bedert neemt in haar geKriebel ondermeer het populistisch stemgedrag van de kiezer op de korrel. Wat er ook van zij, in Knokke-Heist was er alvast geen kiezersbedrog zoals in Kortrijk waar de bizarre spelregels een Quickenborne-revolutie hebben mogelijk gemaakt. In Knokke-Heist is het samengaan van Gemeentebelangen, Open VLD en CD&V tenminste goed op voorhand aangekondigd. De kiezer kon dat laten meetellen in zijn of haar overweging. Stadsgrepen zoals in Kortrijk zijn zonder meer kiezersbedrog. Partijen die na de verkiezingen eventueel zouden samengaan zouden dat voor de verkiezingen aan de kiezers moeten kenbaar maken. Een wetswijziging in die zin zou er pas voor zorgen dat de stem nog telt.

Heistse minister op viering 40 jaar Sociale Raad

De Sociale Raad in Knokke-Heist bestaat 40 jaar. Het is een van de gemeentelijke adviesraden, die zich tot doel stelt de sociale belangen van alle bevolkingsgroepen te verbeteren. De Sociale Raad werd opgericht in 1972. Over de jaren werd in de badstad heel wat gerealiseerd op sociaal vlak en dit heel vaak onder impuls van de Sociale Raad. Voorbeelden zijn het project warme maaltijden aan huis, preventieve geneeskundige onderzoeken, acties i.v.m. verslaving en steun aan Het Baken, kinderopvang, Jeugdatelier Oranje en De Boeie. Veertig jaar Sociale Raad wordt gevierd op zaterdagavond 3 november in zaal Ravelingen. Na de verwelkoming door voorzitter Manu Devisch wordt de film “Pauline en Paulette” vertoond. Daarna is er een toespraak door minister Monica De Coninck, die in Heist opgroeide. Afsluitend worden ook eretekens voor sociale verdienste uitgereikt.

Iedereen is welkom op de feestviering, maar er wordt wel gevraagd om op voorhand in te schrijven. Dat kan door te e-mailen naar onthaal@knokke-heist.be of te bellen naar 050 630 100. Vermeld ook of u alleen komt of met partner.

Groen feliciteert

Luc C. Lierman, voorzitter van de partij Groen Knokke-Heist, heeft in een sportief rondschrijven burgemeester Lippens en Kathy Coudyser plus alle verkozen gemeenteraadsleden gefeliciteerd met hun verkiezingsresultaat. Groen zegt te hopen dat de gemeenteraadsleden de komende 6 jaar oog zullen hebben voor de noden van àlle inwoners, zeker op het vlak van duurzaamheid, van betaalbaar wonen en van een betere mobiliteit. Groen heeft lokaal ruim 16 % méér stemmen behaald in vergelijking met 2006. In totaal hebben in Knokke 952 mensen hun stem aan Groen gegeven.

Ook Port of Zeebrugge mee naar Turkije

Prins Filip is momenteel in Turkije. De prins is in Istanboel voor de derde prinselijke economische missie van dit jaar. Hij wordt vergezeld door zijn echtgenote prinses Mathilde. In het kielzog van het paar reizen zo'n 300 bedrijfsleiders mee. Ook onze kusthaven is vertegenwoordigd met een delegatie.  De economische missie is een initiatief van het agentschap “Flanders Investment & Trade”. De komende dagen worden door de delegaties naast Istanboel ook Ankara en Izmir aangedaan. De Zeebrugse vertegenwoordiging probeert in Turkije -een land dat in volle ontwikkeling is- de nodige havengebonden contacten te leggen.

Buurland rouwt

Nog meer prinselijk nieuws. Het minst bekende van onze onmiddellijke buurlanden is in diepe rouw. Het staatshoofd Prins Paddy Roy Bates van het kunstmatige Noordzee-eiland Sealand is overleden.Hij was 91. Voordat Bates zichzelf tot prins uitriep, was hij majoor in het Britse Leger. Daarna was hij visser en vervolgens baatte hij vanop een luchtafweerplatform voor de Britse kust op 222m de zeezender Radio Essex uit, die later werd omgedoopt tot BBMS (Britain’s Better Music Station). Vanwege de korte afstand over zee, viel het station destijds ook in Knokke-Heist goed te beluisteren. Na het van kracht worden van de anti-zeezender wetgeving in Groot-Brittannië in 1967 trok Bates zich terug op een oud legerplatform buiten de territoriale wateren. Hij verklaarde het onafhankelijk. Het is met een oppervlakte van 550 vierkante meter het kleinste (niet erkende) staatje van Europa. Het overlijden van Roy Bates werd aangekondigd door ‘Prins’ Michael , die permanent op het zeeplatform woont.

Het overlijdensbericht in de New York Times kun je HIER lezen.
De regering van Sealand kun je HIER contacteren.

Celstraf en levenslang rijverbod

Een 65-jarige Knokke-Heistenaar heeft van de Brugse politierechter een effectieve gevangenisstraf van zes maanden gekregen plus een geldboete van 550 euro en een levenslang rijverbod. De straf is zo zwaar omdat de man betrapt werd achter het stuur tijdens z’n rijverbod. Het was de zevende keer dat de chauffeur veroordeeld werd omdat hij reed ondanks z'n rijverbod. Dit keer werd hij in de badstad op heterdaad betrapt. In 2006 en 2007 kreeg hij ook al levenslang rijverbod.

15.10.12

Martine Aerts slaagt in Ironman van Hawaii

De 52-jarige Martine Aerts uit Knokke-Heist is er in geslaagd om de Ironman van Hawaii tot een goed einde te brengen. Eerder dit jaar was onze stadsgenote geselecteerd door de Ironman in Lanzarotte te winnen in haar leeftijdsgroep. In de leeftijdscategorie F50-54 behaalde ze hiermee een eervolle tiende plaats. De weersomstandigheden waren dit jaar heel zwaar, met een heel strakke wind en een tropisch vochtige hitte tot boven de 30 °C. Van de ruim 2000 starters bereikten toch 1884 deelnemers de finish. De 3,8 km zwemproef in de Stille Oceaan ging gepaard met heel wat deining en sterke stroming. Martine klaarde de klus in 1u25'. Het fietsen tussen de lavavelden was extreem zwaar en de tijd (180 km in 6u13') is dan ook heel behoorlijk. De afsluitende marathon heeft Martine heel gelijkmatig in 4u09' afgehaspeld en zo was de finish in Kailua-Kona op Big Island Hawaii een onvergetelijk moment en een beloning voor de vele trainingsuurtjes vooraf. Haar doorzettingsvermogen in het Hawaiiaans Kona leverde haar uiteindelijk een prachtige 10° plaats op tussen de besten ter wereld en een tijd van 11u58'16". Zo waren meteen haar twee doelstellingen net gerealiseerd : toptien en tijd onder 12u.

Het hele verhaal uit de pen van haar man Luc Vanmaele kun je HIER lezen.

“Schrijf-ze-VRIJdag” in Knokke-Heist

Nu vrijdag 19 oktober wordt op de campus van de Middenschool en Atheneum Knokke-Heist Zwinstede geschreven voor internet vrijheid. Dat gebeurt in het kader van een Amnesty International initiatief. In de hele wereld spelen internet-blogs en sociale media een enorme rol in de verspreiding van ideeën en protest tegen schendingen van de mensenrechten. Daarom treden overheden in vele landen repressief op tegen online activisten. Regimes blokkeren websites, controleren en censureren berichten, en gooien bloggers en internet-activisten in de gevangenis. Tijdens de “Schrijf-ze-VRIJdag” wordt ook Knokke-Heist actie gevoerd tegen deze zware schending van het recht op vrije meningsuiting. Zich inzetten voor mensenrechten is ondertussen vaste traditie voor de Makz. Dit jaar doen ze dat weer met een schrijfactie, voor Shi Tao uit China en Shiva Nazar Ahari uit Iran. Voor het eerst wordt hier ook een ludieke actie aan gekoppeld. In de tuin van het internaat wordt een gsm-werp-wedstrijd georganiseerd.

Provincieraad

Zondag werd er ook gestemd voor de provincieraad. In West-Vlaanderen hadden zich daarvoor 557 mensen kandidaat gesteld. In totaal werden 72 provincieraadsleden gekozen. Dat zijn er 12 minder dan 6 jaar geleden. Uit de cijfers blijkt nu, dat de voormalige kartelpartners CD&V met 21 zetels en de N-VA met 20 zitjes veruit de grootste partijen zijn in de provincieraad. De Sp.a levert 12 zetels, de Open Vld 10,het Vlaams Belang 5 en Groen 4. Kandidaten uit Knokke-Heist verzamelden bij de verkiezingen voor de provincieraad heel wat naamstemmen. Cathy Coudyser werd 5.429 keer aangeklikt. Hugo De Plecker kreeg 3.945 stemmen op z’n naam. Annie Vandenbussche haalde 3.158 naamstemmen, Julie Dieltiens-Baeyen kreeg 2.579 voorkeurstemmen, terwijl Kimberly Wisse 1.103 keer werd aangeklikt.

Overledenen herdenken

Het herdenken van zij die ons zijn voorgegaan gebeurt traditioneel begin november. In de aanloop naar de chrysantentochten staan in Knokke-Heist een paar acitiviteiten op het programma. Op zondag 28 oktober is er op de Parkbegraafplaats langs de Kalvekeetdijk van 17 tot 20u een “Ode aan het voorbije leven”. Daarbij wordt met licht, muziek, poëzie, schilderijen en foto’s, aan allen de mogelijkheid geboden om elk op zijn manier stil te staan bij zijn of haar overledenen. Kaarsen zullen aangeboden worden om bij het graf te zetten. Woensdag 24 oktober is er om 14u in Scharpoord een infonamiddag over het rouwproces van ouderen. Wat het betekent om iemand uit onze dichte kring van mensen voorgoed te moeten missen, is voor iedereen anders. De namiddag loopt in samenwerking met het Regionaal Dienstencentrum van de Liberale Mutualiteit West-Vlaanderen.

Deelnameprijs voor de rouwprocesnamiddag (te betalen aan de ingang): 3 EUR leden; 4 EUR niet-leden. Meer info en inschrijvingen: tel. 050 51 37 41 of 050 51 51 37

Inschrijven op extra LNG capaciteit

Fluxys LNG in Zeebrugge heeft een inschrijvingsvenster gelanceerd voor lange termijn capaciteit op de terminal in de voorhaven. Het gaat om 70 extra afmeerrechten en 8.000 kubieke meter extra LNG-opslag per jaar. Deze capaciteit is ter beschikking zodra de tweede aanlegsteiger klaar is. Er kan tot 30 november worden ingeschreven voor een periode van maximaal 20 jaar. De tweede steiger voor het laden en lossen van LNG-tankers is momenteel in aanbouw. Schepen met een capaciteit variërend van 2.000 tot 217.000 m³ vloeibaar aardgas zullen in staat zal zijn om af te meren aan deze nieuwe steiger. Daardoor wordt het mogelijk om alle soorten LNG-schepen te behandelen, van klein tot groot. De nieuwe steiger effent straks de weg voor de terminal als belangrijke schakel in de ontwikkeling van LNG als alternatieve groene brandstof voor de scheepvaart en zware langeafstandstrucks. De nieuwe steiger zou begin 2015 operationeel worden.

Chauffeur even kritiek na eenzijdig ongeval

Zaterdagavond is een tijd lang gevreesd voor het leven van een 27-jarige man uit Knokke-Heist. Hij was in de Gustaaf Van Nieuwenhuysestraat tussen de landwaartse sluisbruggen in Zeebrugge en Heist-West met z’n wagen op een geparkeerde vrachtauto inreed. De man was met z’n nieuwe BMW op weg naar huis. Door het gladde wegdek is de wagen in een flauwe bocht naar links beginnen slippen en tegen een geparkeerde oplegger geknald. De chauffeur werd in kritieke toestand naar het Ter Linden ziekenhuis gebracht. Daar heeft men z’n toestand kunnen stabiliseren.

14.10.12

Vandaag begint de verandering, ook in Knokke-Heist, zegt N-VA

In een mededeling zegt de N-VA dat de partij met 21%, vertaald in 7 zetels, een ongelooflijk succes neerzet in Knokke-Heist. "De partij kwam voor het eerst op in de badstad en moest het opnemen tegen de mastodontlijst van Leopold Lippens, die al een voorakkoord gesloten had met CDenV en Open VLD". ‘Wij zijn er in minder dan een jaar tijd in geslaagd om een afdeling op te starten en met een volledige lijst en een sterk programma naar de kiezer te trekken. Het is nu aan ons om met 7 gemeenteraadsleden het politiek debat in Knokke-Heist terug te brengen. Wij zullen onze accenten van wonen en werken in eigen gemeente, respect voor iedere burger en een transparant en efficiënt bestuurde gemeente blijven op tafel leggen. We zullen de meerderheid dwingen verantwoording af te leggen en hun beleid op een positieve maar kritische manier controleren en opvolgen. N-VA zal de meerderheid doen nadenken over hun beslissingen van hoogbouw, prestigeprojecten en mobiliteitsvraagstukken. N-VA zal de rol die ze toebedeeld krijgt, spelen. Vanaf nu zijn we de enige oppositiepartij in Knokke-Heist maar wij zullen ons werk doen", aldus de mededeling van de N-VA in de badstad.

Schepencollege samengesteld in Knokke-Heist

Tijdens zijn overwinningstoespaak in het Pavillon Het Zoute in Knokke-Heist heeft burgemeester Lippens na een kort conclaaf met z’n coalitiepartners ook reeds het nieuwe schepencollege bekend gemaakt. Daarin zetelen vanaf begin januari Maxim Willems, Ingrid Reubens, Daniel De Vlamynck, Piet De Groote, Kris Demeyere, Anthony Wittesaele, Kathleen Van der Hooft en Paul Geerinckx. Dat zijn acht namen daar waar er momenteel zeven schepenen zijn. Dat komt omdat vanaf het aantreden van de nieuwe bestuursploeg in januari ook de OCMW-voorzitter in het schepencollege wordt opgenomen.

Lippens doet door tot in “het jaar 2045”

Burgemeester Lippens is bijzonder tevreden over de uitslag die zijn partij Gemeentebelangen heeft behaald, bijna 65 procent van de stemmen. Hij is dan ook van plan om verder aan het roer te blijven. Hij zei lachend “tot in het jaar 2045, dan ben ik 104 jaar oud”. Verder noemde hij het resultaat uitstekend. “Ik ben zeer tevreden over de lijst met schitterende vrouwen en mannen. We behalen 24 op 31 zetels. Wat het beleid betreft beloof ik alles te doen wat Knokke-Heist nodig heeft om de komende 20 jaar een top badstad te blijven aan onze kust”, aldus Lippens.

De voorlopige totalen van de naamstemmen van de titularissen hebben we inmiddels ook even op een rij kunnen zetten. Leopold Lippens verzamelde 6.404 stemmen op zijn naam, dat zijn er 1.100 minder dan 6 jaar geleden. Hoogste nieuwe binnenkomer is Anthony Wittesaele bij de GBL met 1.728 voorkeurstemmen.

De titularissen van de partijen die straks in de gemeenteraad kunnen zetelen zijn de volgende:

Bij de NV-A

1. Cathy Coudyser: 1599
2. Luc Dieltjens 517
3. Olivier Bodyn 686
4. Anne Maertens 494
5. Geert Deman 484
6. Eric Suy 460
7. Fabienne Pottier 445

Bij de partij Gemeentebelangen

1 Leopold Lippens 6.404
2 Ingrid Reubens 2.153
3 Maxim Willems 2.991
4 Piet De Groote 2.113
5 Daniel De Vlamynck 1.755
6 Anthony Wittesaele 1.728 hoogste nieuwe binnenkomer
7 Kris Demeyere 1.535
8 Jan Morbee 1.484
9 Paul Geerinckx 1.438
10 Annie Vandenbussche 1.407
11 Danny Despiegelaere 1.352
12 Kathleen Van Der Hooft 1.343
13 Julie Verbouw 1.242
14 Aagje Rappé 1.241
15 Luc Lierman 1.192
16 Philippe Vlietinck 1.178
17 Veronique Engelrelst 1.107
18 Christoph Trio 1.062
19 Anne Vervarcke-Pattyn 1.051
20 Kathleen Lancriet-Van Steen 1030
21 Tine Gobert 1.021
22 Hugo Deplecker 1.000
23 Bert De Brabandere 986
24 Sabine Vandierendonck-Van De Sompele 951

De naamstemmen van de titularissen en hun opvolgers van de diverse partijen kun je hier meer gedetailleerd bekijken:
NV-A, Vlaams BelangSP.A, Groen, Gemeentebelangen, Team Waeghe

Alle kiesbureaus zijn geteld in Knokke-Heist

Rond half 5 waren alle stemmen geteld van alle kiesbureaus in Knokke-Heist. Ook nu weer blijkt de partij Gemeentebelangen van burgemeester Lippens de overwinnaar. Dat is voor een deel te danken aan het samengaan met Open VLD en CD&V. De GBL eindigde op 64,8 procent van de stemmen. NV-A behaalde 21 procent van de stemmen. Vlaams Belang strandde op 4,1, net als de SP.A. Groen rijfde 4 procent van de stemmen binnen en de eenmanspartij Team Waeghe haalde 1,9 procent. Straks wordt het kijken naar de voorlopige samenstelling van de nieuwe gemeenteraad. Dat zal zeer binnenkort duidelijk zijn.

28 van de 36 kiesbureaus geteld in Knokke-Heist

Inmiddels zijn 28 kiesbureaus op 36 geteld. Men blijft een langzame stijging van de oppositiepartijen vaststellen in vergelijking met de voorgaande totalen van de reeds getelde bureaus. NVA haalt nu 21,1 procent, Vlaams Belang 4,4 procent, SP.A 4,3 procent, Groen 4,1 procent, Gemeentebelangen daalt verder naar 63,9 procent en Team Waeghe staat op 2,1 procent. Burgemeester Lippens haalde in deze 28 bureaus samen 4.697 voorkeurstemmen en Cathy Coudyser van de NVA haalde voorlopig 1.234 voorkeurstemmen.

Helft van de 36 kiesbureaus geteld in Knokke-Heist

Inmiddels zijn 18 kiesbureaus op 36 geteld. Dat is de helft van alle stemmen dus. Men stelt nu een lichte stijging voor van de oppositiepartijen in vergelijking met de voorgaande totalen van de reeds getelde bureaus. NVA haalt nu 20,1 procent, Vlaams Belang 3,6 procent, SP.A 3,3 procent, Groen 3,7 procent, Gemeentebelangen daalt lichtjes naar 67,3 procent en Team Waeghe staat op 1,9 procent.

Een derde van de kiesbureaus geteld in Knokke-Heist

De uitslagen blijven binnenlopen: Het gaat nu reeds om 12 bureaus op 36. Dat is een derde van alle stemmen. NVA haalt 19 procent, Vlaams Belang 3,2 procent, SP.A 3 procent, Groen 3,5 procent, Gemeentebelangen 69,4 procent en Team Waeghe 1.8 procent. In Knokke-Heist kon men zondag voor 125 kandidaten kiezen die allemaal een zitje in de gemeenteraad ambieerden. Men kon stemmen voor 6 partijen: de N-VA, Vlaams Belang, SP.A, Groen, Gemeentebelangen en de eenmanspartij Team Waeghe. Onder de kandidaten van al die partij: 76 nieuwe gezichten, dat is zo’n 61 procent.

10 op 36 geteld in Knokke-Heist

De uitslagen blijven binnenlopen: Het gaat om 10 bureaus op 36. NVA haalt 18,9, Vlaams Belang 3 procent, SP.A 3 procent, Groen 3,3 procent, Gemeentebelangen, 70 procent en Team Waeghe 1.8 procent. In Knokke-Heist kon men zondag voor 125 kandidaten kiezen die allemaal een zitje in de gemeenteraad ambieerden. Men kon stemmen voor 6 partijen: de N-VA, Vlaams Belang, SP.A, Groen, Gemeentebelangen en de eenmanspartij Team Waeghe. Onder de kandidaten van al die partij: 76 nieuwe gezichten, dat is zo’n 61 procent. Dus de gemeenteraad zal er straks sowieso anders uit zien.

Eerste uitslagen Knokke-Heist 8/36

In Knokke-Heist kon men zondag voor 125 kandidaten kiezen die allemaal een zitje in de gemeenteraad ambieerden. Men kon stemmen voor 6 partijen: de N-VA, Vlaams Belang, SP.A, Groen, Gemeentebelangen en de eenmanspartij Team Waeghe. Onder de kandidaten van al die partij: 76 nieuwe gezichten, dat is zo’n 61 procent. Dus de gemeenteraad zal er straks sowieso anders uit zien. Hoe de kleuren geschikt worden zal zeer binnenkort moeten blijken. Zopas zijn de eerste uitslagen binnengelopen. Het gaat om 8 bureaus om 36. NVA haalt 19,8, Vlaams Belang 3 procent, SP.A 3 procent, Groen 3,4 procent, Gemeentebelangen, 69,5 procent en Team Waeghe 1.4 procent.