8.11.13

Flamboyant zet Knokke-Heist in vuur en vlam

Tijdens de drukke eindejaarsperiode pakt Knokke-Heist uit met een gloednieuwe publiekstrekker: Flamboyant. Dit groots openluchtspektakel zal Knokke-Heist van Het Zoute tot in Heist in vuur en vlam zetten. Op het Van Bunnenplein, Frans Desmidtplein, Lichttorenplein, Albertplein, Rubensplein, Heldenplein en in de Dumortierlaan worden er gedurende vier weekends rond Kerst en Nieuwjaar adembenemende vuurshows voor jong en oud opgevoerd. 
Vuurknikkkerbaan
Zo staat er op het Van Bunnenplein een spectaculaire vuurknikkerbaan en zijn er op de andere locaties diverse optredens gepland. Decoratieve vuurelementen dompelen, na het vallen van de duisternis, winkelstraten en pleinen onder in een sfeervolle warm-oranje gloed. Alle acts en attracties worden verzorgd door een gerenommeerd gezelschap van Belgische vuurartiesten. 
Extra dimensie aan kerstshoppingsweekends
Het is voor zo ver bekend de eerste keer dat een Belgische badplaats tijdens de eindejaarsperiode uitpakt met een dergelijk groots vuurspektakel. Knokke-Heist, een toplocatie voor winkelliefhebbers, geeft met Flamboyant dan ook een extra dimensie aan de kerstshoppingweekends. Dit initiatief past bovendien perfect in de citymarketingstrategie waarmee Knokke-Heist zich van andere kustgemeenten en winkelsteden wil onderscheiden. 
Burgemeester steekt vuur aan de lont
Op zaterdag 14 december om 16 uur steekt burgemeester Leopold Lippens persoonlijk het vuur aan de lont op het Van Bunnenplein. Vanaf dan zijn de Flamboyant-acts elke zaterdag en zondag te zien van 16 tot 19 uur. Het vuur wordt gedoofd op zondag 5 januari 2014. 
Het volledige programma van Flamboyant, met alle acts en locaties, is HIER te raadplegen.


Prijsstelling Vlaamse loodstarieven schaadt Nederlands loodswezen

Het Nederlands loodswezen zegt financieel het slachtoffer te zijn van de politiek die de Vlaamse overheid voert om de loodstarieven voor de eigen havens uit concurrentieoverwegingen vrij laag te houden. Voor de Vlaamse loodsen maakt dat niets uit. Zij zijn in overheidsdienst. Het Nederlands loodswezen is in 1988 verzelfstandigd. Nederlandse loodsen zijn zelfstandige ondernemers die zichzelf moeten bedruipen. Tot 2009 waren de loodstarieven aan elkaar gekoppeld. Sindsdien stelt de Vlaamse overheid de tarieven vast en die zijn volgens onze noorderburen niet kostendekkend. Nederlandse loodsen moeten daardoor jaarlijks miljoenen toeleggen op hun dienstverlening. De Nederlandse loodsen hebben deze kwestie voorgelegd aan een Vlaamse arbitragecommissie die hen 8 miljoen euro heeft toegekend. Tot betaling kwam het echter niet. Er komen nu verdere juridische stappen. Nederlandse loodsen bedienen 27,5 procent van alle zeeschepen voor Antwerpen en Gent, Vlaamse loodsen 72,5 procent. Dat is in het verleden zo afgesproken.

Heist zoekt kandidaten Prins Carnaval (m/v)

Omdat straks -op maandag 11.11- traditioneel de nieuwe Carnavalsperiode wordt ingeluid doet het gemeentebestuur van Knokke-Heist een oproep naar kandidaten Prins Carnaval. Er circuleren al heel wat namen maar officieel heeft er zich nog niemand aangemeld.  “De Adviesraad voor Carnaval en VZW Cultuurcentrum hopen alvast op een drietal kandidaten zodat Heist weer een daverend Prinsenbal mag meemaken op zaterdag 15 februari in zaal Ravelingen” zegt Vrijetijdscoördinator Jan Deroose. Kandidaten moeten meerderjarig zijn, de Belgische Nationaliteit hebben en hun verblijfplaats hebben in Knokke-Heist. Kandidaturen kunnen worden ingediend tot uiterlijk 1 december a.s.
Dat kan schriftelijk via: VZW Cultuurcentrum, Carnaval, Meerlaan 32, 8300 Knokke-Heist.

Of mondeling op hetzelfde adres.

Voetbalderby in Heist

Nu zondag 10 november wordt om 14.30 u in het Heistse stadion De Taeye het voetbalderby gespeeld tussen KFC Heist en VV Westkapelle in Tweede Provinciale A.  Momenteel staat Westkapelle met 21 punten op de derde plaats in het klassement. Heist staat achtste met 15 punten.

Memorial Concert The Indian Army in Flanders Fields

Op maandag 11 november om 17 uur brengen het Rajhans Ensemble, de Koninklijke Harmonie De Zeegalm & Strings, 3 bagpipers van the Indian Army en de For Freedom Pipe Band en zanger Frederik Torresan in Scharpoord in Knokke-Heist hun jaarlijks Memorial Concert “The Indian Army in Flanders Fields 1914-1918. Het concert wordt bijgewoond door luitenant-generaal Sanjeev Anand uit New Delhi, brigadier-generaal Pankaj Arora, militair attaché in Parijs, Secretaris Ankan Banerjee van de Ambassade in Brussel en Marc Huybrechts, honorary Consul General of India.  Dirigent Hans Vermeersch laat u meegenieten van de nog politiek "onschuldige" muziek uit 1913 en van de hits uit de laatste maanden voor 4 augustus 1914, de Duitse inval in België. Luc Lierman en Shyama Vermeersch duiden het geheel met bindteksten en poëzie. 
De wereld in 1913 en 1914 was nog een relatief onschuldige wereld. Hoffelijke tradities, uit het einde van de 19e eeuw, tussen de heersende klasse en de adel waren nog steeds in gebruik. Maar in het normale dagelijks leven vocht de bevolking nog steeds voor het verkrijgen van betere leefomstandigheden.
De heersende en hogere klassen beseften maar half dat er nog een "andere" meer hulpbehoevende wereld bestond. Het Indische Subcontinent was ook nog in stevige handen van de British Raj. Het Indian Army was eigenlijk een "Engels" bestuurd leger. Er was toen ook geen pro of contra Duitse mentaliteit want in het voorjaar van 1914 werd de Duitse keizer Wilhelm nog door een Amerikaanse componist in een "Grand March" geëerd als sublieme held.

Het zou midden 1914 wel verkeren. Van de 1 miljoen Indische soldaten die werden ingezet, verloren er ruim 74.000 het leven. Een 500-tal  daarvan werden begraven op Belgische bodem. Veel Indiërs die in de Westhoek sneuvelden maar wiens lichaam nooit werd teruggevonden, zijn met hun naam vereeuwigd op de Menenpoort.  

Knokke-Heistse Paradise Rats sloten surfjaar af in Biarritz

Zopas hebben de Paradise “rats” een druk surfjaar afgesloten in het Zuid-Franse Biarritz, Europa’s historische surfhoofdstad. De Knokke-Heistse ‘rats’, ingedeeld in twee groepen volgens leeftijd en surfervaring, willen zoveel mogelijk vorderingen maken op surfgebied om zo snel mogelijk België op de internationale surfkaart te zetten. Met op zondagnamiddag van 13h-16h telkens training wordt geprobeerd een zo gevarieerd mogelijk programma voor te stellen. Het is immers niet evident om in ons land een vast trainingspatroon op te stellen als het over golfsurfen gaat.
Nochtans werden enkele opzienbare resultaten geboekt: Jack Verbraeken kroonde zich tot Benelux kampioen  en werd eveneens 4e in de British Surfing Chamionships – 16 jaar, Arnaud Bailyu en Loic Kessner haalden het podium op de Grommets Challenge, Dean Vandewalle surft ondertussen de pannen van het dak in Costa Rica en werd Belgisch Kampioen wakeskaten. En als we coach Tom Soupart mogen geloven is er nog heel wat talent onderweg.
Vanaf april 2014 hervatten de wekelijkse activiteiten. Deelnemen kan voor alle leden van Surfers Paradise en als je tot het A team wil behoren is reeds enige surfervaring vereist want daar wordt reeds veel op techniek gewerkt, met videoanalyses, bespreking van golf tot golf, wedstrijdtechnieken…
Volgend jaar zal dit team werken op afroep, wanneer er goeie golven staan. “Met het Paradise Nissan Surfbusje rijden we dan waar de golven het best zijn langs de Nederlandse of Belgische kust. Hetzelfde busje wordt gebruikt om naar alle surfwedstrijden te gaan.” Het B-team bereid zich iedere zondag voor op het grote werk: conditietraining, techniek, uitstappen en vooral overal van proeven: ingeval van platte zee wakeboarden op Lakeside Paradise, bezoek skatepark, terwijl er dit jaar ook kennis gemaakt werd met stand up peddelboarden, windsurfen, kitesurfen en vooral de verplaatsing naar Dutch Water Dreams in Zoetermeer die onvergetelijk was. 

Swinging (in the rain?) met Cloud Nine

In het kader van Mo(nu)ment voor Vrede en Verdraagzaamheid vindt op maandag 11 november om 11 uur rond het oorlogsmonument op het burgemeester Frans Desmidtplein een ingetogen herdenking van beide wereldoorlogen plaats. De plechtige ceremonie wordt omstreeks 11.45 uur afgesloten met een gratis openluchtreceptie met een live concert van Cloud Nine.  Deze 12-koppige band brengt gedurende een uur de sterkste nummers uit de rijke Motown- geschiedenis. Zet u schrap voor een niet-aflatende stroom hits van Stevie Wonder, The Supremes, The Temptations, The Four Tops, Marvin Gaye en vele anderen. Meezingen is toegestaan en zelfs aangeraden; dansen nog feller. Cloud Nine garandeert dat zelfs bij regenweer u na afloop met een ander gevoel naar huis gaat.  
Cloud Nine is een soulformatie die bestaat uit twaalf leden, met evenveel verschillende achtergronden en karakters. Eén ding brengt hen samen: stuk voor stuk zijn ze gefascineerd door het fenomeen Motown, en de vertolkers ervan. Motown cover je niet zomaar. Cloud Nine ziet zichzelf eerder als een tributeformatie, die met veel liefde en respect voor het origineel op zoek gaat naar die sound van weleer, met aandacht voor elk detail. Het doel is duidelijk: het publiek transporteren naar the heart and soul, het Detroit van de sixties en vroege seventies. Noem het een tijdsportaal, een luisterervaring, een onderdompelen in een bad van songs die verrassend vertrouwelijk aandoen en een laagje soulglow achterlaten op de ziel. 

Naast de grote namen wil Cloud Nine evengoed eerbetoon brengen aan de werkbijen van Motown, de vaste begeleidingsband met topmuzikanten, die zijn stempel drukte op een hele serie wereldhits. Het kloppend hart van Motown zowaar, waarvan de bandleden zowat hun ganse carrière doorbrachten in de schaduw van de frontmannen en –vrouwen die ze keer op keer feilloos ondersteunden. The Funk Brothers krijgen nu eindelijk de glorie die hen toekomt, en dit met de complimenten van Cloud Nine.

Wim Opbrouck en Servé Hermans in ‘Rood’ bij Scharpoord

Op vrijdag 15 november om 20 uur schitteren Wim Opbrouck en Servé Hermans op de planken van CC Scharpoord. ‘Rood’, geschreven door de man achter blockbusters als ‘Gladiator’, ‘Sweeney Todd’ en ‘Aviator’, won talloze prijzen. Het verhaal is een karakterstudie van één van de belangrijkste namen uit de kunstgeschiedenis, Mark Rothko, en speelt zich af in de jaren ’58 – ’59 in New York City. Rood telt twee personages: de beroemde Amerikaanse schilder Mark Rothko en zijn nieuwe assistent Ken. Een prikkelende, bijwijlen zelfs onstuimige dialoog over kunst en het leven tout court, met een schitterende vertolking van Wim Opbrouck als Rothko. Bekijk hier alvast de trailer.

Rood: Wim Opbrouck & Servé Hermans (NTGent)
Vrijdag 15 november om 20 uur (inleiding start om 19.15 uur) Cultuurcentrum Scharpoord

Loop van de bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens vind je HIER.

7.11.13

Politie paraat voor Veilige Straat

De lokale politie Damme/Knokke-Heist steunt samen met Zeppe en Zikki de nieuwe Levenslijn-affichecampagne ‘Iedereen paraat voor een veilige straat’. Wil je de actie ook ondersteunen? Klik hier voor meer informatie en maak kans op een leuke prijs

Uitbreiding Zwin zinloos

Volgens de stichting “Red Onze Polders” is het afgraven van de Willem-Leopoldpolder voor nieuwe natuur zinloos, omdat het nieuwe getijdengebied binnen dertig jaar weer dichtslibt. Het is de reactie van de stichting op het inpassingsplan voor het natuurgebied. Het geld zou beter gebruikt kunnen worden voor het onderhouden van het huidige Zwin, aldus “Red Onze Polders”. Het Zwinproject is onderdeel van de Scheldeverdragen tussen ons land en Nederland die de natuurcompensatie regelen voor de verdieping van de Schelde. Het project zou in theorie leiden tot 120 hectare nieuwe estuariene natuur, met eb en vloed, op de grens tussen Knokke-Heist en Retranchement. 

Hulp aan Roemeense Adoptiedorpen

Knokke-Heist heeft een subsidie toegekend aan het Gemeentelijk Hulpcomité voor het project ‘Adoptiedorpen Roemenië’. In totaal krijgt het project dit jaar 19.927 euro overhandigd van het bestuur. Al 24 jaar lang zijn de Roemeense dorpen Dumbravita en Vladeni adoptiedorpen van onze gemeente. Jaarlijks vertrekt er een vrachtwagen met hulpgoederen naar Roemenië. 

Al die tijd zetten Ronny Dhondt en zijn echtgenote zich in om de inwoners van de twee dorpen een meer menselijk bestaan te geven. Het gaat vooral om materiële goederen die een heel jaar worden ingezameld en overgebracht worden met een vrachtwagen. Intussen kregen de inwoners van de dorpen al tal van goederen: gaande van kleding, fietsen, speelgoed, schoolbanken, stoelen en zelfs brandweerwagens.

Zondagbabbel met Cas Goossens en Filip Dierckx

Op zondag 10 november houdt Filip Dierckx in Antique Café in de Lippenslaan geen economisch praatje of academische zitting. Cas praat wel met deze voormalige CEO van Fortis, tot voor kort de hoogste bankier van het land, over zijn verleden, drijfveren en connectie met Knokke-Heist. 
Filip Dierckx studeerde in 1978 af als Master in de Rechten aan de universiteit van Antwerpen en behaalde daarbovenop een graad in de rechten van de Harvard Law School (1980). Daarnaast behaalde hij een Bachelor in Economie aan de KUL. Dierckx is zijn loopbaan begonnen als advocaat bij De Bandt, van Hecke & Lagae, een bekende advocatenfirma in Brussel. In 1983 ging hij bij de Generale Bank aan de slag als International Legal Counsel en als General Manager raakte hij al gauw betrokken bij de algemene administratie. In die hoedanigheid was hij projectmanager tijdens de overname van Crédit Lyonnais Bank Nederland. In 1997 en 1998 was hij voorzitter van de Raad van Bestuur van Belgolaise Bank en sinds 1998 Managing Director bij Fortis Bank. In die functie was hij verantwoordelijk voor Retail Banking, Investment Banking & Financial Markets. 

In 2000 trad Dierckx toe tot het directiecomité van Fortis en werd hij CEO van Fortis Merchant Banking. Op 1 januari 2008 werd hij voorzitter van Fortis Bank. Filip Dierckx is bestuurslid van diverse ondernemingen van Group SD VEV (Vlaams Economisch Verbond) en is tevens lid van het bestuur van Voka – VEV.

Jeugdcoördinator FC Knokke stapt op

Roland Verhaeghe heeft zopas ontslag genomen als jeugdcoördinator en beloftetrainer van FC Knokke. De 60-jarige trainer was 10 jaar in de weer bij de voetbalclub. De reden voor z’n ontslagname is een meningsverschil in verband met de visie op het jeugdvoetbal en de hervormingen die er zitten aan te komen. FC Knokke wil dit seizoen van eerste provinciale naar Vierde Nationale met het eerste elftal. Dat heeft volgens Verhaeghe straks z’n  weerslag op de jeugdwerking zeker nu de voetbalbond een hele reeks hervormingen wil doorvoeren in het Vlaams jeugdvoetbal. 

Duke Ellington’s Sound of Love in Scharpoord

Je hoeft niet in een dure rokerige jazzclub te zitten om van de songs en zwoele vocalen van de Australisch-Belgische jazzzangeres Kristen Cornwell te genieten. Via haar vertolkingen van Duke Ellington’s klassiekers kan je op zaterdag 9 november om 20 uur in het CC Scharpoord moeiteloos de bijhorende setting fantaseren. Naar aanleiding van deze voorstelling organiseert ROER op donderdag 7, 14, 21 en 28 november, telkens van 19.30 tot 21.30 uur een Jazz Class, gedoceerd door Filip Verneert. 
Destijds nam o.m. Ella Fitzgerald de gastrol van zangeres op zich. Nu is het de Australisch / Belgische jazzvocaliste Kirsten Cornwell die met verve eer bewijst aan The Duke, het boegbeeld van de jazz. Zij doe dit op een erg vrouwelijke wijze door zich in te leven in de wisselende gemoedsstemmingen die de composities van de grote jazzman evoceren. 
De piano van Michel Bisceglia creëert tijdens Duke Ellington’s Sound of Love nog meer elegante sfeer. Als producer en pianist bepaalt hij mede de mood die Duke Ellington in de naoorlogse jaren zo melancholisch wist op te roepen. De swingstijl ging hem goed af, maar ook de lovesongs. In de jazzballades overheerst een vage tristesse. 
ZANG Kristen Cornwell TROMPET Carlo Nardozza PIANO Michel Bisceglia CONTRABAS
Christophe Devisscher DRUMS Mimi Verderame.  
Jazz Class
Bij Roer wordt een JAZZ CLASS gegeven door Filip Verneert. Het gaat om 4 sessies  op do 7, 14, 21 en 28 november van 19.30 – 21.30 uur. Prijs (4 sessies): ROER € 82 / € 80 Uitpas + GRATIS TICKET VOOR DE VOORSTELLING OP 9 NOVEMBER 
In principe is jazz 'muziek van het moment' – er worden op elk moment nieuwe muzikale keuzes gemaakt die tot aan de vorm en alle op dat moment spelende musici reiken waardoor een persoonlijke en intensieve muziekbeleving ontstaat. In vier sessies krijg je een boeiende geschiedenis van de (Belgische) jazz, de belangrijkste muzikanten, invloeden en stromingen. Bovendien worden ook de groepen die dit seizoen met JazzLab Series op tournee gaan op een originele manier geïntroduceerd. Zo bieden we meteen de ideale inleiding aan op het concert op 9 november in de Schouwburg van Scharpoord. Het cursuspakket bevat voor elke deelnemer een syllabus, met discografie EN EEN TICKET VOOR DE VOORSTELLING OP 9 NOVEMBER. 

Voor alle info: www.ccknokke-heist.be

Eerste SeniorenDenkSportDag

In navolging van Senior Sportief wil de SeniorenDenkSportDag, op maandag 25 november in De Vierbote en de St.-Joris, een ontmoetingsmoment in het leven roepen voor alle senioren die ook hun geest in beweging willen zetten en houden. Op deze dag zijn alle 50-plussers van Knokke-Heist en omgeving welkom om op een recreatieve wijze en in een gezellige sfeer samen hun geliefkoosde denksport te beoefenen of met een nieuwe denksport kennis te maken. 
In De Vierbote (De Vrièrestraat 26) kan men van 9.30 tot 12.30 uur deelnemen aan malino en rummikub en van 14 tot 17 uur kan men schaken en scrabble spelen.
In Knokke (St.Jorisstraat 43) kan men van 9.30 tot 12.30 uur schaken en scrabble spelen en van 14 tot 17 uur deelnemen aan malino en rummikub. Iedereen kan zijn programma samenstellen volgens zijn eigen persoonlijke interesse en mogelijkheden. 
Deelname is gratis, inschrijven moet voor 15 november in het Cultuurcentrum of via cc.ticket@knokke-heist.be of T 050 630 430. 

De SeniorenDenkSportDag is een initiatief van de Seniorenadviesraad, in samenwerking met de Schaakclub “Cnoc is Ier”, de Scrabbleclub Ypsilon, Malino en het Cultuurcentrum Knokke-Heist.

JCI Knokke-Heist met “Start to… Be healthy”

Donderdag  14 november organiseert JCI Knokke-Heist haar tweede “Start to” avond met als thema ‘Be healthy’. Iedereen is welkom op deze reeks van interessante avonden  waarop je kort de basisprincipes uitgelegd krijgt over een bepaald onderwerp.  Achteraf is er nog een drankje voorzien.
Tijdens deze avond laten de mensen van Biovita je kennismaken met speciale producten die een extra touch geven. We krijgen tips over hoe we ons ontbijt, lunch en avondmaal gezonder kunnen maken.  Zodat we weer meer energie krijgen en een vitaler leven kunnen leiden. Je krijgt volop de kans om vragen te stellen, te proeven en te ontdekken. Als afsluiter krijgt iedereen een goodie bag mee naar huis.

Donderdag 14 november 2013 om 20 u  CC Scharpoord. Kostprijs: 5 euro per persoon. Graag inschrijven vóór 12 november via anneliesverstraete@telenet.be .

6.11.13

Crystal & High Tide in Knokke-Heist

Zopas vond in de Jones Gallery in Knokke-Heist de nieuwe vernissage 'CRYSTAL' & 'HIGH TIDE' plaats. Tom & Sylvia konden opnieuw op heel wat belangstelling rekenen.  Winterse elementen en de zee vormen nu het decor voor strakke gestileerde composities, typerend voor het fotografisch oeuvre van Tom D. Jones. Beide grootbeeld reeksen beklemtonen opnieuw de eigenzinnige visie van de Hasselbladmaster. De euforie van het fotograferen, het voortdurend aftasten van het gebeuren, laten hem toetreden tot de ultieme essentie van zijn beeld: er is ruimte voor rust, bezinning en diepgang. Het gaat om een expositie van 2 reeksen.  De reeks 'High Tide' is gefotografeerd aan de Zwingeul te Knokke en is een niet alledaags wintertafereel de andere reeks 'Crystal' zijn beelden van aangespoelde ijsblokken op het lavastrand in IJsland.
Tevens kan men ook de nieuwe werken van kunstenaar Luc Deprest bewonderen.
Deze meester in het maken van kunst in metaal laat zijn fantasierijke gedachten
door zijn handen stromen en kiest zijn materiaal op basis van een gevoelsmatige affiniteit.
Een harmonieuze selectie van gerecycleerde onderdelen uit motoren, machines, industriële installaties, pompen, enz. ligt aan de basis van een nieuw kunstwerk.
De expositie is nog te bezichtigen tot 30 maart 2014. Jones Gallery - Zeedijk-Zoute 817 Knokke.
Elke zaterdag geopend van 11.30 tot 18.00. Elke zon- en feestdag van 11.30 tot 17.00.

Gratis lezing en internetsessie voor senioren in de bib

Tijdens de Seniorenweek (18 tot 24 november 2013) organiseert de bibliotheek van Knokke-Heist, in samenwerking met de Seniorenraad, een lezing en een internetsessie om de plaatselijke gebruiken, devotie en cultuur extra onder de aandacht te brengen. De Openbare Bibliotheek heeft een ruime boekencollectie, maar weet u dat ook het internet talloze interessante sites heeft met waardevolle cultuurhistorische informatie?  
Om zelf eens uit te proberen welke interessante informatie er allemaal op het internet te vinden is, nodigt de bib u uit op deze kennismaking: 
•          op dinsdag 19 november of woensdag 20 november (een van beide kiezen) een surfsessie naar websites in verband met onze tradities en cultuur (om 10 uur in de leeszaal) 
•          op donderdag 21 november een rondleiding in en achter de schermen van de bibliotheek (om 10 uur in de bibliotheek) 
•          op vrijdag 22 november een lezing van “Waar men gaat langs Vlaamse wegen” door Valentin Degrande.

Deze activiteiten worden u gratis met een drankje aangeboden. Hebt u interesse dan kunt u telefonisch contact opnemen met het personeel van de leeszaal op het volgende nummer: 050 630 407 of via bibliotheek@knokke-heist.be  Reserveren is noodzakelijk.

Zondagsconcert in Casino Knokke

Op zaterdag 17 november om 11 uur brengt Salontrio Panache het zondagsconcert “Op het ritme van de natuur” in de Magrittezaal van het Casino Knokke. De natuur staat nooit stil. De seizoenen wisselen elkaar af, het weer beweegt voortdurend, de tijd tikt verder. Panache illustreert dit met muziek over zon en maan, over regen en wind, over dag en nacht. Passende teksten binden het geheel. Op het repertoire staat o.a. “Eine kleine Nachtmusik”, “Oh, what a beautiful morning”, “Le soleil et la lune”, “Summertime”, “September in the Rain” en “Winter wonderland”.  I.s.m. Seniorenadviesraad Knokke-Heist. 

Prijs: € 15 / € 14: 55+ / € 10 Uitpas

Bestendige Deputatie vernietigt ondemocratische samenstelling Gecoro in Knokke-Heist

De Bestendige Deputatie vernietigt het gemeenteraadsbesluit rond de samenstelling van de Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening (GECORO).  N-VA ging niet akkoord met de ondemocratische manier van werken in de gemeenteraad.  Daarop diende ze klacht in bij de Bestendige Deputatie.  Die geeft N-VA nu gelijk.
N-VA eist eerlijk debat in de gemeenteraad
Democratie is niet de dictatuur van de meerderheid, maar het  democratisch debat in de gemeenteraad moet toegelaten worden.  ‘Wij wilden het debat over deskundigheid voeren en daarna over alle 42 kandidaten  één voor één stemmen.  Elke kandidaat heeft recht op een eerlijk debat met alle gemeenteraadsleden, niet enkel met de meerderheid of met het college.   Zo schrijft het decreet het ook voor.’ weet fractieleidster en Kamerlid Cathy Coudyser.  De deputatie volgt die lijn helemaal en straft de meerderheid hier nu voor af.
Mondige en moedige vertegenwoordigers van verenigingen gezocht
Daarenboven tilt de deputatie ook zwaar aan het feit dat de meerderheid afgevaardigden uit andere gemeentelijke adviesraden aanstelt.  Dit moeten vertegenwoordigers van bestaande verenigingen zijn.   De N-VA roept de meerderheid dan ook op om alle verenigingen officieel aan te schrijven om kandidaten voor te dragen.  De partij vraagt echter vooral mondige en moedige vertegenwoordigers van socio- culturele, jongeren- , senioren-, natuur- of middenstandsverenigingen op om zich kandidaat te stellen.  ‘Als lid van de Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening kan je zo mee vorm geven aan het uitzicht van de gemeente Knokke-Heist.  Wie wil meepraten over de toekomst van het Casino, de vele ruimtelijke projectzones in Knokke-Heist of  betaalbaar wonen, krijgt een stem in de GECORO.  N-VA zal er dan ook voor zorgen dat er constructief gedebatteerd kan worden’ zegt Coudyser.
N-VA zal toezien op mogelijke belangenvermenging

Verder zal N-VA elke mogelijke vorm van belangenvermenging nauwgezet in het oog houden.  Projectontwikkelaars, architecten of notarissen op rust kunnen geen besprekingen bijwonen noch stemmen over een dossier waarbij ze persoonlijke of zakelijke belangen hebben.  De N-VA afgevaardigde zal daar telkens de nodige aandacht op vestigen.  In een gemeente waar immoprojecten en ruimtelijke ordening zo ingrijpend zijn, verdient de Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening alle respect om zijn taak met de nodige neutraliteit en deskundigheid uit te voeren’ besluit fractieleidster Coudyser.  

Knokke-Heists Jeugdhuis ’t Verzet in de kijker met ‘Cleantagging’

In de aanloop naar de Dag van de Jeugdhuizen, die plaatsvindt op 16 november, werkt Jeugdhuis ’t Verzet zich in de kijker met een opvallend originele campagne: Cleantagging. Dit is een soort van graffiti, maar dan zonder verf. Er wordt een uitgesneden sjabloon op de grond gelegd en de grond wordt daarna gereinigd met een hogedrukreiniger. Het afgedekte deel van het sjabloon blijft op deze manier vuil. Door het contrast met de propere ondergrond, verschijnt de tekening of het logo. Vrijwilligers van ’t Verzet zijn momenteel al aan het ‘cleantaggen’ op tal van Knokke-Heistse locaties waar veel jongeren vertoeven zoals o.a. in de omgeving van scholen, skateparken en het Jeugd- en Kunstencentrum De Marge.

“Veel is mogelijk” in Knokke-Heist

Zaterdag 16 november om 20 uur staan De Schedelgeboorten met ‘Veel is mogelijk’ bij ons op de planken. Het viertal brengt een kakelverse lading muzikale & visuele humor om duimen en vingers van af te likken. Indrukwekkend smoelenwerk en ogenschijnlijk zeemzoete liedjes met een stevige hoek af. ‘Veel is mogelijk’ getuigt van een onbeschrijflijk mooie en grappige droefheid. Met deze nieuwe show bewijzen De Schedelgeboorten dat ze op vlak van muzikale en visuele humor tot de top behoren. Dit is dé uitgelezen kans om je geestelijk gezondheidspeil op niveau te houden tijdens de zware overlevingstocht die het leven heet…
Met: Wouter Van Lierder, Rik Tans, Danny Van Rietvelde & Francis Wildemeersch / Regie: Frans Van der Aa

Veel is mogelijk / De Schedelgeboorten: zaterdag 16 november 20 u Scharpoord 

Oproep kandidaten Adviescommissie Beelden in de Stad

Bent u restaurant- of caféhouder, hotelier, houder van een kunstgalerij of vertegenwoordiger van een immobiliënkantoor in Knokke-Heist? Dan kan u zich kandidaat stellen om uw sector in de Adviescommissie Beelden in de Stad te vertegenwoordigen. Wenst u niet in de Commissie te zetelen, maar wel voor de persoon te stemmen die volgens u het best de belangen van uw sector in de Commissie zal vertegenwoordigen? Dat kan ook. Laat u dan registreren als stemgerechtigde. In beide gevallen (kandideren en/of stemmen) klik hier   voor het invulformulier dat u voor 16 november dient in te vullen.  Na de registratie wordt u verder op de hoogte gehouden van de verdere procedure. 
De Commissie ‘Beelden in de Stad’ adviseert het Gemeentebestuur bij de aankoop, aanvaarding van een schenking of de plaatsing van een kunstwerk op het publiek domein. De bekendste realisaties waarin de Commissie in het verleden haar adviserende rol speelde zijn ondermeer de ‘Twee grote (oranje) AVL-mannen’ op het Abraham Hansplein, ‘Hospitality’ (beter gekend als ‘de Haas’) van Flanagan in de duinen voor de Zwinvlakte, de ‘Wuivende Krabben’ van Panamarenko in het Zegemeer, de (witte) ‘Koppen’ van Franz West op het Rubensplein, … 

De Commissie komt minstens tweemaal per jaar samen en bestaat uit vertegenwoordigers van de politieke fracties uit de Gemeenteraad, deskundigen en vertegenwoordigers van het lokale sociaal-culturele en economische veld.

Komende zomer eenvormig anti-verdwaalsysteem

De provincie stuurt voor komende zomer weer aan op een eenvormig anti-verdwaalsysteem aan onze kust. Nadat het gebruik van verdwaalpalen te duur werd bevonden, werd afgelopen zomer een nieuw systeem uitgetest in de meeste badplaatsen. Enkel Blankenberge had een systeem met eigen armbandjes ontwikkeld. Tijdens een eerste overleg “bleek een brede consensus om in de toekomst opnieuw naar een uniform en transparant systeem te gaan”, aldus gedeputeerde Franky De Block. “Maximale veiligheid is de eerste vereiste, maximale efficiënte de tweede”.

5.11.13

Kwaliteits- en patiëntveiligheidsindicatoren op ziekenhuiswebsite

Als één van de eerste ziekenhuizen in Vlaanderen lanceert AZ Gezondheidszorg Oostkust een pagina op haar website waar kwaliteit en patiëntveiligheid transparant worden gemaakt voor het brede publiek. Het opvolgen van klinische indicatoren is echter niet nieuw voor ons ziekenhuis. Sinds 2004 worden bepaalde kwaliteitsindicatoren geregistreerd: valpartijen, doorligwonden, sterftecijfer, wachttijden op de spoedgevallendienst, ziekenhuisinfecties op intensieve zorgen, gebruik van handalcohol. Hiervoor werd AZGO lid van het netwerk Navigator van de KULeuven.
Onder invloed van het nieuwe toezichtmodel van het Vlaams agentschap Zorginspectie, het Vlaams Indicatorenproject voor Patiënten en Professionals (VIP²) en het streven naar een kwaliteitslabel (NIAZ) werden in 2012 een aantal indicatoren toegevoegd m.b.t. handhygiëne en patiëntenidentificatie. Eind 2012 werd een continue meting gestart van de patiënttevredenheid. Het aantal patiënten  dat ons ziekenhuis zou aanbevelen aan familie of vrienden werd in 2013 opgenomen als indicator.
Deze indicatoren werden ontwikkeld om de verantwoordelijken binnen het ziekenhuis (directiecomité, zorgmanagers, hoofdverpleegkundigen, artsen) informatie te geven over de kwaliteit van de zorg, dus om intern te kunnen bijsturen en te verbeteren. Toch willen wij de resultaten van deze indicatoren nu ook extern kenbaar maken. Op de nieuwe pagina van onze website vindt de bezoeker een grafiek van de resultaten van metingen m.b.t. handhygiëne, identificatie van patiënten, patiënttevredenheid, doorligwonden (decubitus) op de zorgeenheden chirurgie en geriatrie, de wachttijden op de spoedgevallendienst en ongeplande opnames na behandeling in het dagziekenhuis. Bij elke indicator wordt een toelichting gegeven over de meting zelf, over de betekenis van het resultaat en over de acties die nu reeds genomen worden om deze uitkomst te verbeteren. Dank zij het netwerk Navigator (KULeuven) beschikken we ook over cijfers zodat we ons resultaat kunnen vergelijken met een grote groep van Vlaamse ziekenhuizen.
Intussen hebben we ook huisartsen, senioren en andere inwoners van Knokke-Heist en Blankenberge aangesproken om de website na te kijken. Met hun reacties kunnen we de informatie nog beter afstemmen op hun noden.
Wie meer informatie wenst over de indicatoren en/of over de resultaten kan terecht bij Wouter Cattoor, kwaliteitscoördinator (wouter.cattoor@vzwgo.be, 050/63.35.34). 

Welk oog en hoeveel tranen? in Scharpoord

Op vrijdag 8 november om 20 uur laat het Cultuurcentrum Knokke-Heist Jelle Cleymans en muzikanten los in de schouwburg van Scharpoord. Na zijn debuutalbum ‘Naakt doe ik de afwas’ heeft Jelle Cleymans knoestig gezwoegd aan een waardige opvolger. Zijn nieuwe oogappel heet ‘Welk oog en hoeveel tranen?’ en is zijn ode aan de onvolmaakte liefde geworden. Oprecht geboeid door de meest schrijnende liefdesverhalen, zoekt hij gewillig hun tragikomische kant op. 
De mooiste verhalen zijn diegene die zweven tussen waarheid en fictie. Verhalen die door het enthousiasme van hun vertellers zo werden aangedikt, dat niemand nog de oorspronkelijke versie kent. Verhalen die hun leven leiden zoals een boekhouder dat in een tarzanvel zou doen. 
ZANG Jelle Cleymans PIANO Alano Gruarin BASS Peter Verhaegen GITAREN Patrick Steenaerts. SAX & KLARINET Jan Cleymans DRUMS Philip Kerkhofs.  

Reservatie tickets: cc.ticket@knokke-heist.be of 050 630 430

Cheque voor De Vuurtoren school in Heist

Een delegatie van Lions Knokke-Zoute heeft bij een bezoek aan De Vuurtoren in Knokke-Heist een cheque van 3.500 euro geschonken. Deze ‘type 8-school’ in de deelgemeente Heist is bestemd voor jongens en meisjes van 6 tot 13 jaar. De leerlingen, normaal begaafd maar met een leerstoornis, worden intensief opgevolgd. Bedoeling is om deze leerlingen klaar te stomen voor beroeps- en technisch onderwijs. De Lions Knokke Zoute hebben het geld ingezameld met tal van initiatieven tijdens de voorbije maanden.

Langste applaus voor klarinettist

Stephan Vermeersch, klarinettist en componist uit Knokke-Heist, kreeg afgelopen weekend het langste applaus op het International Festival The Days of Modern Music in het Russische Astrakhan, de zuidelijke Russische stad op 85 km van de Kaspische zee. Stephan Vermeersch heeft ons land vertegenwoordigd op dit internationale muziekfestival. Er waren ruim dertig deelnemers uit Rusland, Kazachstan, Oekraïne, Japan, Mongolië, Duitsland, Zwitserland, Spanje en BeIgië. Stephan verzorgde in Rusland drie optredens en kon op veel bijval rekenen van de vele aanwezigen.  Ook de Russische pers was vol lof: “Een aangename verrassing was de compositie van Stephan Vermeersch (Knokke-Heist, België), die het langste applaus van het publiek mocht ontvangen. Een andere surprise op het  Festival was het stuk van Julia Gomelskaya voor klarinet solo. De uitvoering door Stephan  Vermeersch bewoog  het publiek en de componiste tot tranen toe.” Stephan Vermeersch geeft les klarinet, saxofoon en kamermuziek aan deKunstAcademie Knokke-Heist. 

Maiden call in Zeebrugge

Dinsdag heeft het containerschip Evergreen Thallassa Hellas z’n maiden call gedaan in Zeebrugge. Dit containerschip vaart voor de dienst van het Taiwanese Evergreen Shipping Line en het Zuid-Koreaanse Hanjin Shipping Lines die Europa wekelijks met Azië verbindt.De eerste aanloop van de Evergreen Thallassa Hellas in onze kusthaven is bijzonder omdat het in deze dienst het eerste schip is in de categorie van 14.000 TEU. Tot nog toe ontving Zeebrugge  in deze dienst Evergreen schepen van 8.000 TEU. Evergreen en Hanjin maakten begin dit jaar het nieuwe schema van hun gezamenlijke CEM/ANN-dienst bekend. Port of Zeebrugge werd opgenomen in de dienst als de laatste Noord-Europese aanloophaven voordat de schepen terug koers zetten naar Azië. Evergreen zet acht schepen in op deze route. 

Casino Knokke overgelaten

De noodlijdende Groep Partouche heeft de uitbating van het Casino Knokke verkocht aan de vennootschap Napoleon Games voor een bedrag van 16,5 miljoen euro. Het gaat enkel om de uitbating en niet om het gebouw.  Het Casino in de badstad had vorig jaar 12,1 miljoen euro omzet gerealiseerd voor de groep. Partouche, de tweede Casinogroep in Frankrijk, verkeert in financiële moeilijkheden en werd eind september in financiële bewaring gesteld, nadat het van de banken en van het Amerikaanse Oaktree fonds geen herschikking van schulden kreeg. De Groep Partouche, baatte eind september 49 casino's uit, waarvan 4 in België, waaronder de Casino’s in Knokke en Chaudfontaine. Het is momenteel nog onbekend welke gevolgen de verandering van uitbating zal hebben voor het personeel bij het Casino Knokke.

Prima herfstvakantie voor BC Namedis Chape Knokke-Heist

Dames:   BBC Houtem – Dames One: 63-79 
Tegen de hekkensluiter uit eerste landelijke dames was het must dat de Blue Buddha brigade de drie punten mee naar huis zouden brengen. De wedstrijd startte vrij aarzelend, met veel missers aan beide zijden (15-13). In het tweede kwart gingen de Knokse meisjes beter spelen zodat ze de kleine achterstand konden ombuigen in een voorsprong (25-33 aan de rust). 
Voor het eerst dit seizoen kenden de kustmeisjes na de rust geen inzinking en konden ze via snelle fastbreaks een 20 puntenkloof op het bord toveren. In het vierde kwart kon Houtem nog even de indruk wekken de voorsprong teniet te doen, door een paar mooie driepunters, maar de bezoekers konden de zege veilig stellen, en klimmen zo op naar een veilige 8ste plaats in het klassement, ver weg uit het degradatiegewoel. Om in de loop van het seizoen meer rotatiemogelijkheden te hebben werd oud-speelster Isabel Tallir opnieuw aangetrokken. Zij zal vermoedelijk vanaf het volgend weekend speelgerechtigd zijn. Zij speelde afgelopen jaren niet meer in competitie, maar traint al een tijdje mee. 
Desselgem – Dames Two: 47-35 
Onze dames gingen kansloos onderuit in het zuiden van de provincie, en zagen bovendien 2 speelsters geblesseerd uitvallen. De club is ook keihard op zoek naar een nieuwe trainer, nadat coach Michel Goffart omwille van gezondheidsredenen een stap opzij moest zetten. 
Heren: Heren One – Peugeot Oostende: 75-58 
De match werd op voorhand aangekondigd als zeer moeilijk, omwille van de vele ervaren spelers die Oudenburg op het parket kan brengen. Bovendien waren de 2 Knokse routiniers Pauwaert en Aelter nog niet helemaal fit na kleine kwaaltjes. 
De chapebrigade stapte echte bijzonder gefocust op het veld en kon onmiddellijk een 10-4 stand op het bord plaatsen. Eenmaal Oudenburg het tempo kon breken en tot eenvoudige set-plays komen, kwamen ze terug helemaal in de match (16-14). Bij de lokale spelers ontbrak het vaak wat aan zelfvertrouwen, waardoor eenvoudige korven werden gemist (21-19). Na een goede time out van de Knokse coach kwam er meer energie in de de ploeg en kon het duo Braeckman Sander (paar bommen) en Devinck (inside en halve afstand) een kloof op het bord toveren (rust: 41-31). 

In het derde kwart kregen alle spelers ruim speelgelegenheid. Desondanks kwam de voorsprong niet in het gedrang (58-48). In het slotkwartier vroeg de coach met het oog op de komende 2 zeer belangrijke weken de defence wat aan te scherpen, en in aanval de plays met een perfecte timing uit te voeren. Dit lukte zeer goed, alleen bleef het in de afwerking haperen. Deze zege was dan ook bijzonder verdient en opmerkelijk dat alle spelers hier hun steentje hebben toe bijgedragen, kenners weten dat dit in basket niet zo evident is. De heren one blijven dan ook ongeslagen leider in derde provinciale A met een match voorsprong op dichtste achtervolgers Sijsele en Koekelare.

Verslag Canadese Bevrijdingsmars

“Een totaal van 3313 wandelaars nam deel aan de diverse tochten van zaterdag 2 en zondag 3 november.  De lange afstand of Canadese Bevrijdingsmars bracht niet minder dan 1369 op de been. Het was immers de 40ste herdenkingsmars” aldus een verslag van Danny Lannoy.
De plechtigheden in Eede, Aardenburg en Sluis en op de militaire begraafplaats te Adegem konden gehouden worden bij mooi herfstweer. Afgevaardigden van de Vaderlandse verenigingen  waren vergezeld van mensen van het Rode Kruis afdeling Knokke, leden van het Canadacomité en For Freedom museum. Scholieren van het Zwincollege en Canadese jongeren namens ook deel  aan de bloemenhulde.
Ondanks de slechte weersvoorspellingen,  eerder in de week, kon de 33 km lange tocht starten onder een stralende zon. Het landschap van dijken en polders was op zijn best. De hevige zuidwesterwind of  ‘wind op kop’ werd ook getrotseerd door het Canadees militair contingent dat traditie getrouw deelneemt onder begeleiding van een doedelzakspeler. In Oostburg en Retranchement zorgde de For Freedom  Pipe Band voor de muzikale begeleiding. In Retranchement  was een korte hulde aan de Hickmanbrug onder heel wat publieke belangstelling.

In de Oosthoek kreeg het Canadees contingent bij het binnenkomen een spontaan applaus van de omstaanders. De harmonie speelde er het Canadees volkslied ‘O Canada’.  Naar aanleiding van het jubileum jaar werd het gekende ‘Amazing Grace” voor de eerste  maal aan het Monument samen uitgevoerd door de Pipe Band en Kon. Harmonie St Leo. De plechtigheid  bracht heel wat volk op de been dat kon genieten van de muzikale  uitvoeringen.  Met een paar regendruppels werd verder opgestapt langs de bevlagde Lippenslaan tot aan het stadhuis, eindpunt van de Canadamars. Ere-consul  voor Canada in Vlaanderen F . Agneesssens loofde de initiatiefnemers voor hun jaarlijkse inzet. Danny Lannoy en Dirk Overstraete mochten van de Canadese officer Penney een plaket ontvangen. Danny Lannoy wees erop dat 40 jaar geleden  de mars tot stand kwam door Gerard Adriaenssens en Gaspar Warnier. Hij had ook een woord van dank voor de WNZB wandelclub dat zich inzet voor de organisatie van het mars gebeuren.  Knokke-Heist, ‘Canada city nr. 1’  mag fier terugblikken op zijn Canadese herdenkingsplechtigheden.   

Diapresentatie Costa Rica Pura Vida

Op donderdag 7 november om 20 uur geeft vtbKultuur in het Cultuurcentrum Scharpoord een diavoorstelling over Costa Rica. Rik Taveirne en Frankie Meuleman gidsen de toeschouwers naar een uniek natuurgebied tussen Noord- en Zuid-Amerika: eeuwig groene tropische regenwouden, dichtbegroeide vochtige jungle en een uitzonderlijke fauna en flora. Ze verbazen het publiek met grommende vulkanen, blubberende modderpotten, wilde orchideeën, honingvogels, leguanen, kikkers, hangmatten, witte zandstranden. Een avontuurlijke avond voor iedereen die nog jong van hart is: pura vida.

Eerste schlagerfestival van Heist

Op zaterdag 7 december vindt het eerste schlagerfestival van Heist plaats: “De Polonaise Achteruit”. Het festival, dat georganiseerd wordt door Carnavalgroep de Strandreetjes en Heist Events, pakt meteen uit met een fantastisch programma met optredens van Kevin Kenzo (zingt André Hazes), Matthias Lens, Arie Ribbens, Sam Gooris, De Dorini’s en DJ Studio Enjoy. Vanaf 21 uur in Ravelingen Heist.  

Tickets: Tot en met 7 november kunt u een promoticket kopen in Café Albatros voor 10 euro (zolang de voorraad strekt).  In voorverkoop: 15 euro (Jann-Ric Knokke, Café Albatros Heist, nachtwinkel Sam Heist).    Aan de deur: 20 euro

Restaurants uit Bib Gourmand gewipt

Drie van de vier Knokke-Heistse restaurants die een vermelding hadden in de Bib Gourmand zijn die kwijtgespeeld. Om een vermelding te krijgen in de Bib Gourmand moet het restaurant een menu op zijn kaart hebben dat bestaat uit voorgerecht, hoofdgerecht en dessert, en dat voor een maximumprijs van 35 euro. In de hoofdsteden mag het menu 36 euro kosten. In de nieuwe Bib Gourmand worden de restaurants Le Tir Bouchon, Lispanne en Aquilon  uit de badstad niet meer vernoemd. La Croisette staat er wel nog in. De reden voor het verlies van de vermelding heeft te maken met het aanrekenen van een hogere prijs of in het geval van de Aquillon door een naamverandering.

‘Verrassende ontmoeting’ tussen pianisten

Serviceclub Marnixring Knokke-Heist ‘De Blinckaert’ pakt naar jaarlijkse traditie uit met een concert in de grote zaal van het Casino van Knokke. Dit jaar kunt u tijdens de 37ste editie op zaterdag 7 december om 20 uur de befaamde pianisten Liebrecht Vanbeckevoort en Jef Neve aan het werk zien onder de noemer ‘Verrassende ontmoeting’.  De solisten worden begeleid door het Vlaams-Brabants Symfonie Orkest onder leiding van Rik Ghesquière. Liebrecht Vanbeckevoort brengt u het 2de pianoconcerto van Sergei Rachmaninov en de absolute première van de Ouverture ‘De Blinckaert’ van Jurgen De Pillecyn. Jef Neve verovert uw hart dan weer met zijn eigenste 2de pianoconcerto en de Rhapsody in Blue van George Gershwin. Het concert wordt gevolgd door een receptie in de Magrittezaal. 
Het muzikaal gebeuren van de regionale Knokke-Heistse afdeling van Marnixring Internationaal is sinds jaren uitgegroeid tot een klassieker met aanwezigheid van prominenten en een select publiek. De avond wordt georganiseerd ter ondersteuning van de diverse socioculturele initiatieven van de ring. 
Kaarten zijn verkrijgbaar bij: Optiek Dirk Bonte, Dumortierlaan 13 te Knokke-Heist.  Tel. 050/60 80 37 en C.C. Scharpoord, Meerlaan 32 te Knokke – Heist.  Tel. 050/630 430   U kunt ook een VIP-ticket op de kop tikken voor 40 euro in voorverkoop en 50 euro aan de deur. Dit ticket omvat alle dranken tussen 20 u tot het einde van de optredens (omstreeks 1 uur), warme en koude hapjes tussen de optredens en vrije staanplaatsen en de vipzone.


Galabal Zwinneblomme op 30 november

De Knokke-Heistse studentenclub Moeder Zwinneblomme pakt op zaterdag 30 november naar jaarlijkse gewoonte uit met hun galabal in een exclusief verwarmd tentendorp tegenover het Casino Knokke. Dit jaar is voor het eerst ook een VIP-ruimte (in samenwerking met Yssi’s) voor gasten die graag dat tikkeltje extra willen beleven. Ook de opstelling van de tenten is dit jaar anders. In plaats van livegroepen staan er dit jaar een hele reeks top DJ’s op het programma: Gilles D, Louis Coussée, Goldmunn & Max, Johnson, DJ KR’StF, Neon, Nicolaz, Dimitri Wouters en Violinvasion. 
Dresscode: smoking verplicht. Toegang: 18+  Prijs tickets: 25 euro in voorverkoop, 30 euro aan de deur, 40 euro voor VIP-tickets. Tickets in voorverkoop bij Yssi’s (Knokke), Ma Rica Rokk (Brugge), De Vagant en De Salamander (Gent), De Geverfde Vogel (Kortrijk), De Prof (Antwerpen), Café Dépot (Brussel), Den Boule (Leuven). VIP-kaarten kunt u kopen bij Yssi’s, Ma Rica Rokk en De Vagant. Voor meer informatie en online tickets kunt u terecht op www.dezwinneblomme.be.

4.11.13

Veertigste Bevrijdingsmars Hoofdplaat-Knokke

In het weekend hebben meer dan 3000 wandelaars deelgenomen aan de bevrijdingswandelingen. Maar liefst 1369 personen hadden zich ingeschreven om zondag de 33 kilometer te wandelen tussen Hoofdplaat en Knokke-Heist. Het ging daarbij om groepjes vrienden, gezinnen soms met nog heel jonge kinderen, wandelfanaten, scholieren, en leden van allerlei clubs en verenigingen. 
Zo namen ook Scouts en Zeescouts deel aan de 40ste Canadese Bevrijdingsmars. Bijna 50 leden bestaande uit jongverkenners, jonggidsen, givers en jin wandelden samen met hun leiding de 33 km lange bevrijdingstocht. Bij hun aankomst werden ze verwelkomd door het oudercomité die hen verwende met warme chocolademelk en een boterkoek. Tijdens de bevrijdingsmars werd door de wandelaars onder meer ook halt gehouden in Retranchement bij de Hickmanbrug om er een korte ceremonie te houden.
Opmerkelijk is ook het feit dat Henk Warnier voor de 40ste keer heeft deelgenomen aan de wandeltocht. Hij heeft derhalve alle bevrijdingsmarsen meegemaakt. Het was trouwens zijn vader Gaspar Warnier die de idee van een wandeltocht tussen Hoofdplaat en Knokke lanceerde. 
Er werd zondag niet alleen gewandeld. Sommige deelnemers legden de afstand al lopend af. Dat was het geval met het Running Team Knokke-Heist. Ze namen bij de Scheldeoever de start onder een blauwe hemel en slaagden er in –ondanks de dreigende wolken- om de regen voor te blijven. Een fikse wind maakte het niet makkelijk. Een paar kilometer voor de aankomst werden de lopers verder vergezeld door drie motards van de politie én trompetgeschal. Veel van de wandelaars zijn echter niet kunnen ontkomen aan een flinke plenspartij. Ondanks het slechte weer was er in de straten van Knokke toch veel belangstelling voor de vermoeide wandelaars.
Fotoreportage Bernard Pekcstadt vind je HIER


Voetbal in de regio

Eerste Provinciale: FC Knokke-Rumbeke 3-0. FC Knokke staat afgetekend aan de leiding met 28 punten.
Twee Provinciale A: Torhout-FC Heist 3-0
Westkapelle-Veurne 4-0. Westkapelle staat derde in het klassement.
Derde Provinciale A: Moerkerke-Davo Westende 0-3

Zeebrugge-Beernem 2-0

Knokke-Heist trekt de kaart van de jeugd voor de 11 november

Na een geslaagde Canadaweek focussen het gemeentebestuur en de Federatie van Vaderlandslievende verenigingen zich nu volop op de 7de editie van Mo(nu)ment voor Vrede en Verdraagzaamheid, dé grote herdenkingshappening van beide wereldoorlogen op maandag 11 november.   In samenwerking met de plaatselijke scholen, jeugdverenigingen en Gezinsbond probeert Knokke-Heist zoveel mogelijk jongeren te betrekken bij de plechtigheden. 

Op de bloemenhulde aan het oorlogsmonument op het burgemeester Frans Desmidtplein planten de jeugdbewegingen 117 rozen ter ere van alle Knokke-Heistse slachtoffers die het leven lieten voor het vaderland.  Tijdens de plechtigheid kunnen kinderen in de tent van de Gezinsbond een vredesschelp knutselen. De plechtigheid wordt afgesloten met een openluchtreceptie van Oxfam Wereldwinkel en een Soul- en Motownconcert van de 12-koppige band Cloud Nine ( http://cloud-nine.be)

Knokke-Heistenaars presteren in Florida Ironman

Afgelopen weekend werd in Florida de Ironman van Panama City Beach georganiseerd. Onder de 2.700 triatleren ook een koppel Knokke-Heistenaars aan de start: Sophie Van Biervliet en haar man Jan Stockman. Af te werken: 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42 kilometer lopen. De condities waren hard, grote golven voor de zwemproef en veel wind tijdens het fietsen. Gedurende de marathon was dan weer de warmte de uitdager. Hoe dan ook Sophie en Jan hebben het allebei uitstekend gedaan, ze veroverden elk een 2de plaats in hun agegroup en bemachtigden zo beiden een ticket naar het fel begeerde Kona in Hawaii. De eindtijd van Sophie was 9.44 waarmee ze de eerste Knokse dame is die onder de 10 uur duikt op een Ironman, Jan finishte in 9.17 een nieuwe Knokke-Heists record. De Spanjaard Victor Del Corral won de Panama City Ironman in 7u53:12, een nieuw parkoersrecord, Bij de vrouwen was de Nederlandse Yvonne van Vlerken in 8u43:07 de snelste. 

Definitieve parkeerregeling voor markten in Knokke-Heist

Het proefproject omtrent het parkeerverbod vanaf 1 uur ’s morgens op marktdagen is voortaan een definitieve regeling. Tijdens de proefmaanden augustus en september waren er geen noemenswaardige problemen met de nieuwe regeling. Vandaar dat het gemeentebestuur besliste om die nu definitief in te voeren. Op marktdagen geldt voortaan op het Maes- en Boereboomplein in Heist en het Gemeenteplein in Knokke dus een parkeerverbod vanaf 1 uur ’s morgens (in plaats van 5 uur ’s morgens). 

Dit verhelpt de wekelijkse problemen met fout geparkeerde wagens. Vroeger konden die pas vanaf 5 uur ’s morgens getakeld worden, terwijl veel marktkramers  hun koopwaar al voor 5 uur moeten opstellen om tijdig klaar te zijn. Het gevolg was dat de voertuigen gesleept moesten worden tussen de koopwaar in, wat voor onenigheid en frustratie bij alle partijen zorgde. Door een vroeger parkeerverbod kan het plein gegarandeerd verkeersvrij zijn op het ogenblik dat de marktkramers aankomen.

Sluis denkt nog steeds aan tramverbinding met Knokke-Heist

Onze buurprovincie Zeeland start binnenkort met een nieuw haalbaarheidsonderzoek rond het doortrekken van de kusttram naar West Zeeuws-Vlaanderen. Tien jaar geleden bleek al uit een onderzoek dat het doortrekken van de tram te duur is. Maar volgens de Zeeuwse gedeputeerde Carla Schönknecht richt het onderzoek zich op het tot stand brengen van een verbinding tussen Vlaanderen en Zeeuws-Vlaanderen “en dat hoeft dus geen tram te zijn”. In Sluis leeft de wens voor een kusttram echter al sinds de jaren tachtig. Na het onderzoek van tien jaar geleden zijn de plannen evenwel in de ijskast gezet. De gemeente houdt sindsdien wel ruimtelijk rekening met de eventuele komst van de tram, zodat er bijvoorbeeld geen gebouwen in de weg staan voor de aanleg van een spoor.

Voordracht kandidaten sporttrofeeën Knokke-Heist

Op zaterdag 4 januari gaat de Stedelijke Sportraad van Knokke-Heist over tot de verkiezing van de sporttrofeeën 2013. De inrichters hebben zopas de criteria bekend gemaakt waaraan moet worden voldaan om te kunnen worden voorgedragen:
Voor de titels “Sportman en Sportvrouw” :
De actieve mannelijke en vrouwelijke sportbeoefenaars die lid zijn van een bij de Stedelijke Sportraad van Knokke-Heist aangesloten sportvereniging of minstens drie jaar te Knokke-Heist zijn gedomicilieerd.
Voor de titels “Sportclub en Jeugdclub” :
De bij de Stedelijke Sportraad van Knokke-Heist aangesloten sportverenigingen en jeugdploegen die actief zijn in een jeugdcompetitie.
Voor de titel “Beloftevolle jongere” :
De actieve mannelijke en vrouwelijke sportbeoefenaars tot de ouderdom van 18 jaar die aantreden in een jeugdcategorie en lid zijn van een bij de Stedelijke Sportraad van Knokke-Heist aangesloten sportvereniging of minstens drie jaar te Knokke-Heist zijn gedomicilieerd.
Voor de titel “Laureaat van Sportverdienste” :
De personen, al dan niet in Knokke-Heist woonachtig, die zich onbaatzuchtig, op een uitzonderlijke wijze en gedurende ten minste 20 jaar hebben ingezet ter bevordering van de sport in Knokke-Heist en niet omwille van de door hen geleverde sportprestatie.
Voor de titels “Gouden en Zilveren medaille van Sportverdienste” :
De personen die 35 of 25 jaar ononderbroken lid zijn van één zelfde sportvereniging aangesloten bij de Stedelijke Sportraad van Knokke-Heist. De kandidaat moet minstens 20 of 15 jaar een bestuursfunctie hebben waargenomen. De jaren gewoon lidmaatschap komen slechts voor de helft in aanmerking.
De kandidaturen moeten tegen 1 december 2013 toekomen :
- per aangetekende zending op de maatschappelijke zetel van de Stedelijke Sportraad (A. Verweeplein 1 te 8300 Knokke-Heist);
- tegen ontvangstbewijs op het secretariaat van de Sportdienst (E. Verheyestraat 14 te 8300 Knokke-Heist);
- tegen ontvangst van een bevestiging via e-mail aan sportraad@knokke-heist.be

De laureaten van de diverse onderscheidingen worden door een gerechtsdeurwaarder bekend gemaakt tijdens de officiële huldiging in het Casino van Knokke-Heist ter gelegenheid van de “Nacht van de Sport” op zaterdag 22 februari 2014.

3.11.13

Heulebrug Halloweende weer

Halloween 2013 is alweer achter de rug. In sommige delen van Knokke-Heist waren er nauwelijks griezels te zien, maar in de Heistse deelkern Heulebrug kwamen ze in alle soorten, klein én groot. De halloweenoptocht was andermaal een succes. Voor de tocht konden de deelnemers verzamelen in de tent waar de heks een verhaaltje voor de kindjes in petto had. Daarna vertrok de stoet vol hongerige monsters door de wijk. Na meer dan een uur 'trick or treat' konden de spoken hun buit tellen in de tent. Daar waren warme en koude dranken voorzien en hotdogs voor wie ondanks de vele snoep nog honger had. Enkele huizen kregen evenwel geen bezoek van de griezels uit de Halloweenstoet. Dit is deels door de route van de stoet (moeilijk om door alle straten te lopen) en het feit dat er op sommige plaatsen niet genoeg werd uitgewaaierd door de deelnemers. Daar wordt tegen volgend jaar zeker aan gesleuteld.

Foto’s van de halloweenstoet van het Heulebrug Comité kun je HIER bekijken

Tentoonstelling Muis en Draak van Marjolein Pottie in bibliotheek Scharpoord

2013 is het jaar van het voorlezen. Tijdens de voorleesweek van 16 tot 24 november zet bibliotheek Scharpoord in Knokke-Heist het plezier van voorlezen en voorgelezen worden extra in de kijker. Aansluitend bij de voorleesweek kun je van 6 november tot 6 januari de tentoonstelling van Marjolein Pottie bezoeken.  

Marjolein Pottie  stelt tentoon met haar originele illustraties uit de boeken Muis & Draak. Muis en Draak zijn de geestige figuren uit de gelijknamige boeken voor jonge lezers geschreven door Dirk Nielandt. Muis is een ridder, heeft een zwaard en draagt een harnas. Draak is gewoon Draak. Beiden worden door Marjolein Pottie speels in beeld gebracht. In de tentoonstelling bewonder je het proces van hoe een tekening tot stand komt en proef je de sfeer van middeleeuws sprookjesachtige patronen en originele papiersnede. Naar aanleiding van het verschijnen van het derde boekdeel wordt op zaterdagnamiddag 30 november 2013 een heuse Muis en Draaknamiddag in de bibliotheek georganiseerd.

Tentoonstelling oude cafés Heist bijzonder succesvol

De tentoonstelling "bier en vertier te Heist" die loopt in het heemkundig museum Sincfala en gratis toegankelijk is blijkt een voltreffer. Tijdens de herfstvakantie kon de heemkring Heyst Leeft de 5000ste bezoeker verwelkomen. Een gezin uit Berchem, de familie Withaeckx, werd bedacht met een Isabelleke en een doos babbelutten én een gratis abonnement op het tijdschrift van Heyst Leeft. De familie verblijft in Wenduine maar was even op bezoek in Heist en het museum Sincfala.  Zowel de kinderen als de ouders waren vol lof over het museum van de Zwinstreek. De tentoonstelling loopt nog tot eind november.  Aangezien nog veel Heistenaars deze tentoonstelling niet bezochten is dit een laatste en unieke kans.

Op de foto: de familie Withaeckx uit Berchem samen met een delegatie van het bestuur heemkring Heyst Leeft (Ronny Engelrelst, André Desmidt en Eric Snauwaert).

Cocaïnevangst

In Zeebrugge werd einde vorige week een lading cocaïne onderschept. Dat gebeurde aan boord van een schip dat fruitpulp vervoerde vanuit Brazilië. Bij controle werden in de boeg van het vaartuig en in enkele kajuiten in totaal 67 kilogram cocaïne aangetroffen. Het goedje zou een straatwaarde vertegenwoordigen van zo’n drie miljoen euro. Drie Chilenen zijn gearresteerd. In hun kajuiten werd de drugs gevonden.