28.6.13

Lokale politie Damme/Knokke-Heist BOBT MEE en start met controles

De lokale politie Damme/Knokke-Heist bobt mee en steunt de vernieuwde zomer-Bob-campagne van het Belgisch Instituut voor de VerkeersVeiligheid (BIVV) met kleine, gerichte alcoholcontroles.

Organiseer je vooraf… Klaar om te bobben?
Bob is niet dood! Het BIVV frist na 17 jaar de campagne op en maakt van Bob een werkwoord: bobben. Tanden gepoetst? Haar gekamd? Terugrit georganiseerd? Of drink je straks geen alcohol? Bob mee en organiseer een veilige terugrit vóór je op stap gaat. Klaar om zorgeloos te genieten van het feest, de barbecue of receptie?

Positieve evolutie blijft uit
Een recent onderzoek (2012) van het BIVV toont aan dat het percentage dronken bestuurders abnormaal hoog blijft. Hetzelfde geldt voor het percentage alcohol-gerelateerde ongevallen. Ondanks de Bob-campagnes en vele politiecontroles blijft deze killer een ernstig probleem. Zeker tijdens de weekendnachten kruipen nog veel bestuurders (1 op de 12) dronken achter het stuur. Uit de gedragsmeting blijkt ook dat het percentage dronken bestuurders het laagst ligt bij de jongste automobilisten. Bij de 40- tot 54-jarigen is het percentage het hoogst.

Kleine, gerichte controles
De lokale politie plant tijdens de zomermaanden, zowel overdag als ’s nachts, heel wat kleine, gerichte alcoholcontroles. “Onze politiezone bobt mee,” zegt korpschef Etienne Stockx. “De campagnes en controles blijven een belangrijk middel om de bestuurders er aan te herinneren dat drinken en rijden niet samengaat. Het is erg belangrijk dat we ons samen inzetten voor meer verkeersveiligheid.”  Vorig jaar werden 616 ademtests afgenomen. 93 bestuurders bliezen positief en 40 rijbewijzen werden ingetrokken. Deze zomer wil de lokale politie opnieuw een 600-tal bestuurders controleren. Veel hangt af van de weersomstandigheden en drukte aan de kust.Na de zomer lopen de acties gewoon door. In de politiezone Damme/Knokke-Heist kan je het ganse jaar door, op elk moment van de dag, op alcohol- en druggebruik worden gecontroleerd.

Knokke-Heist gebruikt Ark van Noah voor beter milieu

De Knokke-Heistse afvalconcessionaris Horizon Net gooit het dit jaar met de netheidscampagne letterlijk en figuurlijk over een andere boeg. In het kader van de jaarlijkse sensibiliseringsactie werkt de afvalbeheerder samen met het “Imaginarium” van kunstenaar Hannes D’Haese. Het Imaginarium is een installatie met een hele schare felgekleurde dieren die zich lijken te begeven in de richting van een houten ark. De Ark van Hannes D’Haese verwacht deze zomer tienduizenden bezoekers op het strand ter hoogte van de Meerlaan.  Horizon Net zal er met een kiosk aanwezig zijn en grijpt de symboliek van de ark aan om meer inspanningen te doen om onze planeet leefbaar te houden. Voorbijgangers en bezoekers worden verder aangespoord om deel te nemen aan een spelletje waarbij met een luchtdrukbuis diverse soorten afval in het juiste doel moeten worden geschoten. Wie goed scoort met de afvalknaller wordt beloond met een paar hippe, kleurige espadrilles. Daarnaast toert ook het Horizon Net promoteam met hun bakfietsen, dit keer artistiek aangekleed door Hannes D’haese, rond. Ze polsen via eenvoudige vragen aan de voorbijgangers naar de kennis omtrent sorteren en delen leuke gadgets uit zoals recycleerbare draagtassen en frisbees van Fost Plus.

Twaalfde Knokke Style

De 12de editie van Knokke Style ligt nu in de krantenwinkels.  Het magazine omvat reportages en mooie foto’s over de Zoute Grand Prix, het Cartoon festival, Cruiseschepen in Zeebrugge, de straatnamen in Duinenwater en de Zoute Night. Verder ook een kijkje in het huis van fotograaf, verzamelaar Fabien Raes. Daarnaast ook aandacht voor Duinbergen, een parel tussen Knokke en Heist, Het oude kerktorentje van Knokke. Tenslotte interviews met onder andere Raf  Declercq, Marie Julie Dossche (5de generatie Siska), Katleen Van Steen (Zoete Polder) en dj Bart De Graaf. Verder nog jokes en kruiswoordraadsel

Het Knokke Style magazine kost 5 euro.
www.knokkestyle.com

Wagen Knokke-Heistenaar belandt in vaart

Vrijdagmorgen vroeg, rond 02.30 heeft zich ter hoogte van restaurant De Groene Wandeling langs de Koolkerkesteenweg in Oostkerke een zwaar ongeval voorgedaan. Een wagen bestuurd door een man uit Knokke-Heist is bij de brug over de twee afvoerkanalen uit de bocht gegaan. De auto, een blauwe Porche Cayenne, beukte in op de leuning van de brug en kwam in het water terecht. De wagen, die volledig vernield werd, reed richting Knokke. De bestuurder en twee inzittenden werden door de hulpdiensten afgevoerd.  De brandweer van Brugge kwam met duikers ter plaatse.

Vrachtwagen tegen trein in Zeebrugge

In de achterhaven is langs de Alfred Ronsestraat een vrachtwagen ingereden op de locomotief van een treinstel. De Nederlandse vrachtwagen was geladen met nieuwe auto’s. Er is flinke schade aangericht doch niemand raakt gewond. Het vrachttreinverkeer bleef geruime tijd verstoord. Een onderzoek naar de omstandigheden van het ongeval werd ingesteld. 

Nieuw raadslid legde eed af in Knokke-Heist

Ter vervanging van het ontslagnemende raadslid professor Suy heeft donderdagavond Françoise De Vreeze in Knokke-Heist de eed afgelegd als nieuw raadslid voor de N-VA. Het 40-jarige raadslid is bijna afgestudeerd als Master of Science in de Verpleegkunde en nog steeds actief als verpleegkundige. In de gemeenteraad wil zij zich vooral engageren voor de dossiers rond zorg en welzijn, jonge gezinnen en jeugd. "Als cardiologische nacht- en thuis-verpleegkundige sta ik dicht bij de mensen om goed te weten wat leeft in de gemeente. Zorg en welzijn gaan voor op bakstenen immo-projecten.  Als moeder van drie kinderen heb ik het geluk nog in Knokke-Heist te kunnen wonen. Ik wil mij dan ook als gemeenteraadslid inzetten om de jonge gezinnen in Knokke-Heist kansen te geven om hier te wonen en te werken. Als  oud-voorzitter van de jeugdraad zal ik ook de dossiers rond jeugd opvolgen", aldus het nieuwe raadslid. Een 20-tal sympathisanten was komen opdagen om de eedaflegging bij te wonen.

Lange monologen
De gemeenteraad werd donderdagavond vooral gekenmerkt door lange monologen door leden van de oppositiepartij N-VA. Het door hen gewenste debat rond het Jaarverslag 2012 en de Gemeenterekening voor vorig jaar kwam er niet. Vragen zullen door het college echter wel beantwoord worden tijdens een speciale vergadering in augustus, aldus burgemeester Lippens. Tijdens haar betoog gooide fractieleidster Cathy Coudyser af en toe met bloemen maar ze schoot ook met pijlen. Zo was er onvrede over de onvoldoende inspanningen op het vlak van betaalbaar wonen. Er werd gepleit voor een meer divers woningaanbod, met bijvoorbeeld ook starterswoningen. Coudyser stoorde zich vooral aan een zin in het jaarverslag waarin wordt ingezet op “aangepaste woningen voor de kapitaalkrachtige doelgroep”. Dat leek te wijzen op de wens van de meerderheid om toenemend rijke bejaarden aan te trekken naar Knokke-Heist. Volgens de N-VA is er ook grote nood aan een horecabeleidsplan.


Schuldenafbouw
Bij het behandelen van de Gemeenterekening van vorig jaar was iedereen ingenomen met de schuldenafbouw en een budgetresultaat van bijna 26 miljoen euro in gewone dienst. Omdat de boekhouding van de gemeente vanaf nu volgens een ander systeem gebeurt vroeg raadslid Luc Dieltiens of in dat verband een opleiding kon georganiseerd worden voor alle gemeenteraadsleden. Dat werd onmiddellijk toegezegd door burgemeester Lippens. Dieltiens riep de meerderheid op om de belastingen niet verder te verhogen en meer te doen met minder. Ook hamerde hij op een meer evenredige verdeling van middelen binnen het schepencollege. Vooral de lokale economie wordt volgens Dieltiens erg stiefmoederlijk gehandeld. 

Werken Vlaamspad nog steeds in volle gang

De werkzaamheden aan het Vlaamspad in Knokke zijn nog steeds in volle gang. Er werd her en der geopperd dat die stilgelegd zijn, maar dat is dus allerminst het geval. De voorbije weken plaatsten de nutsmaatschappijen leidingen voor elektriciteit, gas en water. Eens deze leidingen aangebracht zijn, moeten die onder druk gezet worden. Dit proces duurt enkele weken wat de indruk kan wekken dat er geen werkzaamheden meer uitgevoerd worden. Maar dat is dus niet het geval. In de loop van deze week worden de leidingen getest en goedgekeurd. Van zodra de attesten beschikbaar zijn, kan men overgaan tot de overkoppeling van de huisaansluitingen op de nieuwe leidingen.


Aannemer Coppens kan pas starten met de heraanleg van het Vlaamspad van zodra alle werken aan de nutsleidingen uitgevoerd zijn. Normaal is die start dus voorzien voor de eerste week van juli. De aannemer stelt alles in het werk om de heraanleg volledig afgewerkt te krijgen tegen 19 juli 2013.

Cartoonfestival nadert met rasse schreden in Knokke-Heist

Op zondag 14 juli opent het Cartoonfestival van Knokke-Heist haar deuren voor het grote publiek.
 Dat gebeurt in het tentoonstellingspaviljoen dat wordt opgetrokken op het strand (ter hoogte van het Casino Knokke). Dit jaar brengt het Festival hommage aan Kim Casali, geestelijke moeder van het 'Liefde is...'- koppeltje. Het Cartoonfestival zorgt voor een internationale primeur, want nooit eerder kregen deze iconische figuurtjes een tentoonstelling. Wie kent het verliefde stelletje niet dat in een treffend zinnetje elkaar duidelijk maakt wat voor hen liefde is. Kim stuurde geen lange liefdesbrieven naar haar grote liefde Roberto; zij balde haar verliefdheid in een tekening ondersteund door een kernachtige liefdesfrase. Kattebelletjes die oorspronkelijk tussen Kim en Roberto circuleerden. Tot de Los Angeles Times in de jaren 1970 gecharmeerd werd door deze herkenbare liefdesverklaringen. Het Cartoonfestival brengt met deze tentoonstelling een internationale primeur, want nog nooit eerder kregen deze iconische figuurtjes een tentoonstelling. Wij vertellen u het verhaal van hoe Kim haar privé liefdeskrabbels zijn uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen en deel geworden zijn van het collectieve geheugen.

Het Cartoonfestival nodigde ook 4 Belgische cartoontalenten uit om een eigen liefdesverhaal te schrijven met  met een knipoog naar de legendarische figuurtjes van Kim Casali. Eva Mouton, Sacha Eckens, Pieter De Poortere en Lectrr gingen gretig met deze setting aan de slag. Het resultaat van deze creatieve tocht kan je ook ontdekken op het Cartoonfestival.'Liefde is...' kende geen grenzen.

Daarnaast zijn ook de winnaars en een selectie van de Gouden Hoed, European Press Cartoon en de Belgium Press Cartoon weer aanwezig. Goed voor meer dan 400 grappen en grollen gevat in rake cartoons.

Gouden Hoed: Spiro Radulovic (Servië)
Zilveren Hoed: Nikola Hendrickx (België)
Bronzen Hoed: Victor Crudu (Moldavië)

Vakantieplus-stage in Knokke-Heist: een koffer vol jungle

Van 8 tot 12 juli, telkens van 9 tot 12 uur organiseert Vakantieplus een voorlees- en vertelstage voor kinderen van 6 tot 8 jaar. Heb jij ook wel eens vakantiekriebels? Pak dan snel je spullen en vertrek met ons op reis! Onderweg toveren we de mooiste boeken uit onze koffer waar we uit voorlezen en nog zoveel méér! Op het einde van de week is onze koffer leeg en is het grote reisavontuur voorbij... We pakken terug in en gaan weer lekker naar huis! Maar niet zonder eerst ons reisverhaal te vertellen aan mama, papa, familie en vriendjes.

Deelname: € 35 

Voor meer info: Jeugd- en Kunstencentrum de Marge, tel. 050 630 800, jeugd@knokke-heist.be of bibliotheek, tel. 630 400 – kim.dekeijzer@knokke-heist.be

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist vind je HIER.

Strand en Dijk met pijn en moeite naar de 21ste eeuw

Naar voorbeeld van Knokke-Heist heeft de provincieraad met vooraf veel pijn en moeite ook de andere badgemeenten aan onze kust de 21ste eeuw binnengeloodst. Dat gebeurde door het goedkeuren van de herziening van de ruimtelijke uitvoeringsplannen (PRUP‘s) Strand en Dijk goed voor de tien badplaatsen aan onze kust. Dankzij de herziening kunnen horeca-uitbaters strandbars plaatsen. Tijdelijke terrassen op de dijk, aan de kant van het strand, kunnen ze ook overdekken. Verder kunnen er permanente speeltoestellen zoals klimnetten en glijbanen op de stranden komen. Ook worden kleinschalige constructies bij evenementen in het winterseizoen wettelijk mogelijk. Surfclub Icarus in Zeebrugge is evenwel niet opgenomen in de ruimtelijke uitvoeringsplannen van de provincie en blijft daardoor in de illegaliteit. Tegen die beslissing is de Surfclub in beroep gegaan. De uitspraak volgt binnen de twee jaar. 

Fransman toch nog veroordeeld voor juwelendiefstal in Knokke-Heist

In Brugge heeft de correctionele rechtbank een Fransman veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar voor een aantal juwelendiefstallen. De dief, uit de buurt van Parijs, werd pas vier jaar na de feiten geklist door een alerte aspirant in de politieschool. De juwelendief sloeg zijn slag bijna 5 jaar geleden. In een winkel in Knokke ging hij aan de haal met een ring en twee uurwerken, samen bijna 20.000 euro waard. In Brugge stal de man diezelfde dag ook nog twee diamanten ter waarde van 4.300 euro. De juwelendief bleef bijna vier jaar lang buiten schot. Het oude dossier werd op de politieschool als oefening gebruikt. Daarbij is het de bedoeling dat de aspiranten inzichten leren verwerven in een dossier. Een politieagent in spe ging zelfs nog een stapje verder. Hij zag al snel een verband tussen het oude dossier en een man die op dat moment voor andere feiten opgesloten zat. De rechter veroordeelde de juwelendief tot een gevangenisstraf van twee jaar, waarvan de helft met uitstel. De Fransman moet ook een boete van 550 euro betalen.

27.6.13

Minister Crevits opent infomarkt A11 in Westkapelle

Nu zondag 30 juni openen Minister Hilde Crevits en burgemeesters Leopold Lippens en Dirk Bisschop, in aanwezigheid van de pers en een 150-tal genodigden 's morgens de tentoonstelling over de nieuwe autosnelweg A11 in hal 6 van het nieuwe bedrijfsverzamelgebouw van het AGSO in ’t Walletje 106/07 vlakbij het sportcentrum Molenhoek in Westkapelle. Van 13 tot 17 uur krijgt het grote publiek de kans om deze boeiende infomarkt met virtuele beelden, maquettes en film te bekijken. Een 60-tal deskundigen van het AWV, de VLM, VIA Brugge, MBZ, Raakvlak, stad Damme en de gemeente Knokke-Heist geven een antwoord op al uw persoonlijke vragen.

Aandacht voor omgevingskwaliteit
De A11 is één van de 6 missing links in het Vlaamse wegennet. De nieuw aan te leggen autosnelweg verbindt over een afstand van 12 km de N31 ter hoogte van de Blauwe Toren in Brugge met de N49 in Westkapelle. Bij de aanleg wordt veel aandacht besteed aan een goede omgevingskwaliteit met respect voor het open polderlandschap. Op verschillende plaatsen zijn geluidswerende maatregelen (geluidsschermen, stil asfaslt, geluidsisolatie aan de huizen zelf) voorzien waar de A11 voor geluidsoverlast zou zorgen. Ter hoogte van de Oostkerkestraat en Dudzelestraat wordt de A11 telkens over een afstand van 250 meter ondertunneld.  Bovenop het tunneldak kan het huidig landbouwgebruik blijven bestaan.

Aansluitingscomplex op 3 niveaus
Het aansluitingscomplex van de A11 met de N49 verloopt op drie niveaus: één onder de grond van Antwerpen naar Brugge, één gelijkgronds van Antwerpen naar Knokke-Heist en één boven de grond van Brugge naar Knokke-Heist. Een dubbele bomenrij accentueert de N49 Antwerpen-Knokke-Heist. Het aansluitingscomplex krijgt verder een ecologisch waardevolle inrichting met veel ruimte voor water. Onder de 49 komt er voor het lokale verkeer en fietsers een onderdoorgang die de Oude Sabsweg met de Roden Ossestraat verbindt.

Open balkonrotonde
Een open balkonrotonde vervangt het bestaande lichtengeregeld kruispunt van de N49 met de Dudzele- en Sluisstraat. De ongeveer 1,5 meter verhoogde ligging van dit ronde punt bevordert het fietscomfort. Naast de onderdoorgang voor fietsers en voetgangers is er ook een faunapassage voor kleine dieren binnenin de rotonde voorzien.

Vijf meter lange maquette
Het hele traject tussen de molen van Hoeke tot aan de rotonde van Dudzelestraat en Sluisstraat is door een gespecialiseerd bedrijf uit Amsterdam in miniatuurversie nagebouwd. Op de maquette van 160 cm breed en 490 cm lang zijn niet alleen het traject van de A11 maar ook een 2000-tal boompjes met monnikengeduld op schaal nagemaakt. Verder is er ook een kleinere maquette van de havenrand met aftakking naar de Heistlaan en een maquette van de beweegbare brug over het Boudewijnkanaal.   

Uitgebreid en attractief fietsnetwerk

Binnen het project A11 wordt 15 km nieuw fietspad aangelegd en 3 km fietspad gerenoveerd. Er komt een nieuwe fietsverbinding tussen het Leopold- en Schipdonkkanaal en het Boudewijnkanaal. Fietsers zullen gebruik kunnen maken van een aantal nieuwe landbouwwegen om op een veilige en rustige manier van Ramskapelle naar Hoeke te fietsen.  

Filmpje over de A11

Nog geen reden om te wanhopen over de zomer

Volgens Westtoer is het nog veel te vroeg voor doemscenario's over het zomerseizoen aan onze kust. Het provinciebedrijf reageert daarmee op eerdere berichten die een zwak seizoen voorspellen voor de horeca en de verhuurders van appartementen. Eerder deze week waren er berichten dat de hotels en woningverhuurders 10 tot 15 procent minder boekingen binnenkregen. Volgens hoteleigenaars in Knokke-Heist schommelt dat percentage eerder rond de 20 procent. Burgemeester Lippens stelt vooral ook het “psychologisch aspect van een slechte zomer vorig jaar” de mensen weerhoudt om vroeg te boeken. Men wacht vaak af tot het laatste moment. “Anderzijds vergelijkt de toerist ook de prijzen met goedkope buitenlandse reizen”, aldus de burgemeester. “Wij kunnen enkel ons best doen en kwaliteit leveren. In Knokke-Heist is de hele zomer elke dag van alles te beleven, ook veel zaken die niks kosten”. 

De bakens voor het lokaal sociaal beleid zijn uitgezet in Knokke-Heist

OCMW-Voorzitter en schepen van welzijn Kathleen van der Hooft blikte naar aanleiding van het jaarverslag 2012 terug op de voorbije legislatuur en bedankte expliciet gewezen OCMW -voorzitter Annie Vandenbussche en de raadsleden van de vorige OCMW-raad voor hun inzet en initiatieven gedurende de vorige zes jaar.  Door de constructieve medewerking van  de diverse lokale welzijnspartners en de dagelijkse inzet van de medewerkers werd het Sociaal Huis  een baken voor de sociale verlening aan alle inwoners van Knokke-Heist. In 2012 kwam minstens 1 gezin op 10 kwam langs aan de infobalie van het Sociaal Huis . Dit is een toename met 5 %.

Het  OCMW ontving een gemeentelijke toelage van 4.394.216 euro (tegenover 4.304.593 in 2011) Het OCMW Knokke-Heist ontvangt geen middelen van het gemeentefonds.
Bijna 1,5 miljoen euro dient als bijdrage in de leningslasten van het Sociaal Huis (675.000 euro ) en de subsidiering (800.000)  van de diensten waar het OCMW mee samenwerkt zoals de Woonwinkel , de Autonome Vereniging  Het Dak (= woonzorgcentra) , Thuiszorgplatform Knokke-Heist, de Strijk-en Verstelwinkel (op sociale economie campus Visserijschool) , de Kringwinkel en diverse externe welzijnsdiensten.

Van de 1.666 personen die zich in 2012  minstens één keer registreerden aan de infobalie in het Sociaal Huis, waren er 969 personen voor de sociale dienst van het OCMW. 594 personen ontvingen financiële steun van het OCMW. Dit is ongeveer hetzelfde aantal als in 2011. Opmerkelijk is het toenemende succes van de thuiszorgdiensten van het OCMW. Ongeveer 400 gezinnen in Knokke-Heist doen beroep op deze dienstverlening. Bijzonder gesmaakt en met bijna 25 % gestegen is de bedeling van maaltijden aan huis. De uitgebreide dienst tewerkstelling van het OCMW gaf ook in 2012 het extra duwtje in de rug voor “integratie via tewerkstelling”. Het ruim opleidingsaanbod zoals lessen Nederlands, de sociale tewerkstelling van 30 personen en de meer dan 2.000 uren arbeidszorg droegen naast de intensieve coaching er toe bij om de kloof naar de normale arbeidsmarkt te overbruggen.

Werkzaamheden Elizabetlaan in Knokke-Heist tot 12 juli

Aannemer Verkinderen heeft in Knokke-Heist toestemming gekregen om de wegwerkzaamheden aan de Elizabetlaan uit te voeren tot en met vrijdag 12 juli. Normaal was het de bedoeling dat de werkzaamheden afgerond zouden zijn tegen de zomer, maar het slechte weer en de late start van werkzaamheden gooiden roet in het eten.

In maart en mei heeft het erg veel geregend wat de wegwerkzaamheden bemoeilijkte. In deze periode waren er maar liefst 17 weerverletdagen. Ook belangrijk voor de vertraging is het uitstel van de start van de werkzaamheden. Die kwam er door de laattijdige afwerking van de werkzaamheden die door de nutsmaatschappijen uitgevoerd moesten worden.


Ondanks het feit dat het om een toeristische zone gaat, mag de aannemer nu toch doorwerken tot en met 12 juli zodat de werkzaamheden van fase 1 en fase 2 volledig afgerond kunnen worden. Onder voorbehoud dat de weersomstandigheden het toelaten…

Tender2 Strandhotel weer in Knokke-Heist

De voorbije dagen werd in Knokke opnieuw het Tender2 Strandhotel neergepoot; iets later dan oorspronkelijk gepland. De locatie is andermaal bij het Rubensplein, omdat het schepencollege weigerde om het hotel toe te laten op het strand van het Zoute. De aankomst van het gevaarte had heel wat bekijks. Vorig jaar was het de eerste keer, dat het initiatief in de badstad kon geboekt worden. Een en ander verliep trouwens toen niet vlekkeloos. Het hotel kreeg af te rekenen met vandalisme en brandstichting.

Aan het uitzicht van het strandhotel is weinig veranderd, maar het interieur werd grotendeels gerenoveerd. Het beschikt ook over een privé strandje. De prijs is naar beneden. In plaats van 1500 euro voor een overnachting moet nu ‘amper’ 800 euro worden opgehoest. Maaltijden zijn niet inbegrepen. In het strandhotel kunnen onder meer ook gourmet evenementen tot 12 personen worden georganiseerd.
 
Het is de bedoeling dat het Strandhotel blijft staan tot woensdag 18 september. Daarna gaat het naar Brussel. Meer info kan men vinden op de website van Tender2, die louter Franstalig is. Later wil men ook informatie in het Engels en Russisch toevoegen.School gaat dicht

Vlak over de grens in het buurplaatsje Retranchement sluit de Oranje Nassauschool deze week z’n deuren. En dat is niet enkel voor de zes weken durende Nederlandse zomervakantie, maar voorgoed. Ook zes andere basisscholen in onze buurprovincie gaan dicht.  Het gaat om scholen met weinig leerlingen die opgeheven worden of fuseren met een andere school.

Kooza loopt als een trein in Knokke-Heist

De voorbije dagen zijn in Knokke-Heist de eerste wagens gearriveerd die binnenkort op de Duinenwaterparking aan de Natiënlaan de kathedraaltent van Cirque du Soleil zullen laten verrijzen. Ondertussen loopt de verkoop voor het unieke Kooza showgebeuren als een trein. Volgens Eerste Schepen Maxim Willems zijn momenteel al zo’n 40.000 kaarten verkocht. Als men weet dat circa 80.000 mensen in Knokke-Heist naar Cavalia gingen kijken, mag men de voorverkoop voor Kooza gerust een “groot succes” noemen, aldus Willems. Burgemeester Lippens is alvast wild enthousiast. Hij ging enkele weken geleden het spektakel in Bilbao bekijken. Naar eigen zeggen heeft hij van de eerste tot de laatste minuut genoten van de show. “Ik heb ook mijn best gedaan om iets te vinden dat van mindere kwaliteit is, maar ik ben daar niet in geslaagd. Alles in de show was perfect” aldus Lippens.

Première in Knokke-Heist: 18 juli 2013 
Voorstellingen van 18 juli tem 18 augustus 2013 
Je vindt Kooza naast het treinstation van Knokke: Natiënlaan, 8300 Knokke
Tickets vanaf 34 euro, premiumtickets 104,5 euro

Je leest er meer over bij KOOZA KOMT NAAR KNOKKE-HEIST
Volg KOOZA ook via TWITTER

Tickets voor alle voorstellingen van KOOZA in Knokke-Heist zijn nu online te koop op: www.cirquedusoleil.com/en/shows/kooza/tickets/knokke.aspx

Voor VIP-arrangementen: www.vipkooza.be

Sneller laden en lossen voor P&O in Zeebrugge

Het los- en laadponton aan kaai 113 in de westelijke voorhaven is in opdracht van Port of Zeebrugge voorzien van een tweede toegangsbrug. Dit moet meer efficiënte en snellere los- en laadtijden garanderen voor de schepen van P&O Ferries.   Door het toevoegen van de tweede brug kunnen de veerboten nu gelijktijdig gelost en geladen worden. Ook kunnen nu zwaardere uitzonderlijke transporten aan boord van de schepen gebracht worden. De tweede toegangsbrug heeft een lengte van 53 meter, een breedte van 12 meter en weegt 214 ton. De brug heeft twee rijvakken van ongeveer 5 meter en een voetpad van 1,75 meter. De brug werd met behulp van het ponton Lynn van de firma Artes-Depret uit Zeebrugge geplaatst. De aanpassingswerken aan het ponton aan kaai 113 werden uitgevoerd door de firma Cargotec uit Zeebrugge.

26.6.13

Ooievaarsjongen in het Zwin geringd

Op woensdag 26 juni werden naar jaarlijkse gewoonte de ooievaarsjongen in het Zwin Natuurcentrum in Knokke-Heist geringd. In totaal werden 16 jongen geteld, uit 9 verschillende nesten. 14 jongen konden worden geringd. Vorig jaar werden slechts 6 jongen geringd. Gewoonlijk zijn het er 10 tot 12. De meeste nesten zijn grote takkenplatforms in de toppen van de zeedennen, wat het moeilijk maakt de jongen te zien of te bereiken. Daarom werd voor de ringactie een hoogtewerker ingezet. De jongen werden even uit het nest gehaald om ze te controleren en van een officiële ring te voorzien. Er werd ook een inventaris opgemaakt van het aantal jongen en hun leeftijd.

Elk jaar probeert het Zwin Natuurcentrum zoveel mogelijk jongen van een pootring te voorzien. Op de ring staat een uniek nummer, dat met behulp van een verrekijker kan worden gelezen. Zo kunnen de Zwin-ooievaars op hun trektocht door vogelliefhebbers worden opgemerkt en herkend. Het ringwerk maakt deel uit van het wetenschappelijk onderzoek op de vogeltrek van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen en levert ook gegevens op voor het educatief-wetenschappelijk project ‘ooievaars zonder grenzen’, een samenwerkingsproject tussen dierenpark Planckendael, het Zwin Natuurcentrum, Natuurpunt en de Vlaamse Overheid. In Planckendael werden in twee ringbeurten in totaal liefst 72 ooievaarsjongen van een identificatiering voorzien, een nieuw record voor dat dierenpark.

Een fotoreportage over het ringen in het Zwin kun je HIER bekijken. 

Skydiver start openingsceremonie Lakeside Paradise

Niemand minder dan de wereldbekende skydiver Cedric Dumont zal zaterdagavond 29 juni om 19h vanop 4000m boven het Duinenwatermeer uit een helikopter springen om zo de sleutel te overhandigen aan burgemeester Lippens, die op zijn beurt de deuren van het Clubhouse en Jeugdherberg officieel zal openen. Op de kabelbaan zelf zijn er vanaf 19h demo's van Europese Topriders. Voeg daarbij een Braziliaanse brassband, een optreden van Eurosong for kids winnares Jill Shaw & band, de eigen "Zorro's Dirty Sister" uit Knokke-Heist en DJ SIR-G met sax en gitarist, en je weet dat dit een niet te missen avond wordt.

De Jeugdherberg zal plaats bieden aan 80 personen. Er zijn 2 kamers van 12, 6 van 8 en 2 van 4 personen. Elke kamer heeft zijn eigen identiteit, eigen aan één of andere wereldberoemde surfspot. Deze Sleep Inn zal zowel individuelen, families, scholen, verenigingen als bedrijven kunnen ontvangen in combinatie met ontbijt en al dan niet lunch en avondmaal. De keuken staat open voor iedereen en wordt bio-gezond, jong, huiselijk en met zelfbediening. Deze zomer is er bovendien iedere zondagnamiddag tussen 14 en 16 h een Thais buffet.

Ook nieuw vanaf 1 juli is de Thaise massage in een authentiek kader met een echte Thaise Masseuse: Nan. Tot haar vaste klanten behoren oa Tom Cruise. Iedereen zal er terecht kunnen voor een massage, ook de niet-sporters. Ideaal voor ouders wanneer de kinderen een uurtje wakeboarden om te genieten van een deugddoende massage.

Het Clubhouse heeft uitzicht op het Duinenwatermeer en de ruimte tussen clubhouse en water bestaat uit een zandstrand en een houten terras. Op het zandstrand komen ligzetels, hangmatten, trampolines en een beachvolleyballterrein.
Op het terras zelf is ruim gelegenheid om iets te eten of te drinken aan tafels of in de lounge en staat er ook een hotspring Jacuzzi. Enkele meters verder is er het uitkijkterras waar iedereen zich pal op de kabelbaan bevindt, met perfect uitzicht op het startponton, de baan zelf en alle obstacles. Binnen op de gelijkvloers is er de clubruimte met cocktailbar, het sportgedeelte , de lounge, de jeugdherberg, keuken en een Pro shop. In de shop wordt technisch watersportmateriaal aangeboden zoals boards en wetsuits, en 's winters technisch wintersportmateriaal zoals lawinedetectoren en rugzakken met Air bag ABS systems... Op de bovenverdiepingen zijn er 3 polyvalente ruimtes. Dit om verschillende groepen toe te laten van alle privacy te genieten met eigen bar, Pool- en voetbaltafel, TV, en 2 grote terrassen. Helemaal onder het dak, met prachtig uitzicht is er een vergaderzaal die kan gebruikt worden voor diverse doeleinden.


Zowel voor de kabelbaan als voor de jeugdherberg zijn er online reservatiesystemen. Lakeside Paradise is elke dag geopend vanaf 9h. Alle info: www.lakesideparadise.be 050/606035

Scholieren UitWuifFuif in Knokke-Heist

Afgelopen weekend was het alweer de negende keer dat in Knokke-Heist de UitWuifFuif georganiseerd werd door Knal! vzw en de Gezinsbond Knokke. Dit geanimeerd feestgebeuren werd door de 185 jongens en meisjes uit de zesde klas van alle lagere scholen van Knokke-Heist zeer op prijs gesteld. De kinderen werden getrakteerd op heel wat animatie bij hun aankomst in De Marge. Ze konden zich volledig laten restylen, werden gemasseerd zodat hun spieren goed los kwamen om te feesten en ze konden zich wagen aan enkele internationale proevertjes. Verder had de jeugddienst ook oordopjes voorzien zodat de jonge kids meteen zouden doorhebben dat het belangrijk is om je oren te beschermen tijdens fuiven. Uiteraard konden de leerlingen genieten van een show vol uitdagingen, een twittermuur, een projectie van herinneringen, danswedstrijden en een hapje en een drankje. 


Een fotoverslag kun je HIER bekijken

Mensen zoeken Radio Paradijs

In de studio van Radio Paradijs en bij de nieuwsdienst worden we de laatste dagen overstelpt door oproepen van mensen die zich afvragen waar hun vertrouwde omroep gebleven is en of ze Paradijs alsnog kunnen ontvangen. Na ruim 22 jaar heeft Radio Paradijs een paar weken geleden de FM-band verlaten. Het station is echter nog steeds in CD-stereo-kwaliteit te horen via de internetstream. Het is trouwens al iets meer dan vier jaar dat Radio Paradijs over de hele wereld via het internet te ontvangen is. Je ziet trouwens meteen op je scherm welke platen er zitten aan te komen. 

Steeds meer mensen luisteren trouwens via hun gsm naar Radio Paradijs. Ze maken daarbij gebruik van de gratis applicatie TuneIn Radio. Met deze app kan men wereldwijd gratis op meer dan 50.000 radiostations afstemmen. Elke uithoek van de wereld is vertegenwoordigd, dus ook alle toppers en lokale zenders uit de Benelux. In het hoofdmenu van TuneIn Radio  in de dialoogbox gewoon “Paradijs” invullen. En na een paar seconden bufferen hoor je de vertrouwde klanken weer.  Je kan ook door het hele aanbod navigeren op basis van taal, land en genre (muziek, sport of talkshow). Of je nu luistert in Knokke-Heist of Kuala-Lumpur je hoort het geluid van Radio Paradijs in perfecte kwaliteit. Niet enkel in je koptelefoon. Je kan namelijk ook je smartphone verbinden met je stereoinstallatie en genieten van de Paradijs-muziek, zelfs als je aan de andere kant van de wereld verblijft. Je smartphone kun je trouwens ook verbinden met moderne autoradio’s zodat het geluid van Paradijs dan via 3G overal ook in de wagen te horen is.


Sommige oudere mensen hebben problemen met de moderne communicatietechnieken. Het is dan aan de kinderen of kleinkinderen om misschien een en ander in te stellen zodat iedereen zonder probleem naar Radio Paradijs kan luisteren. 

Wanneer de nieuwe Kneistiradio in de ether komt is momenteel nog niet duidelijk. Er wordt hard gewerkt maar tegenslagen bij Belgacom hebben voor forse vertraging gezorgd.   

Steun voor borstkliniek Knokke-Heist

Met de leuze “BooBs: They could use your support” organiseerden de initiatiefnemende “tetjes” de tweede editie van hun “tetjesfuif”.  De zestien “tetjes” vonden dat het na drie jaar stilte, tijd werd om nog eens “een feestje te bouwen”. Op een nieuwe locatie, ‘de Vier Ambachten’, en met de steengoede band ‘Patjes Power Center’ slaagden zij er opnieuw in om er een onvergetelijke avond van te maken. En net zoals drie jaar geleden kozen zij ervoor hun opbrengst te schenken aan de borstkliniek O.L.V. Ter Linden Knokke-Heist. Vorige week overhandigden ze dan ook met trots de 2500 € die hun fuif opbracht.

Knokke-Heistenaar onbewust Belgisch Kampioen

Deva-Runner Roland Boussemaere  liep op 20 mei de Trail “La Grimace du Grand Georges” over een afstand van 55km. Dit was tevens een Belgisch kampioenschap.  Hij eindigde in 6u 35min 29sec en werd hiermee 35ste op 85 Roland Boussemaere finishers. Hierbij was meteen ook eerste in zijn categorie en is hierdoor gekroond tot Belgisch Kampioen trial Running. Gezien de 66-jarige Knokke-Heistenaar zich niet bewust was van het feit dat hij Belgisch kampioen was, ontving hij nu pas zijn trui en trofee. Roland Boussemaere werd eerder dit jaar ook bekroond tot Sportman van het jaar 2012. Hij nam vorig jaar onder meer met succes deel aan 10 marathons en 7 ultratrials. 

Binz-netwerk voor àlle handelaars

Acht maanden geleden werd door de lokale raad van economie in de badstad opdracht gegeven om een buurtinformatienetwerk op te richten voor de handelaars van de Politiezone Damme/Knokke-Heist. Op dit moment hebben reeds een 500-tal handelaars zich ingeschreven. Met het zomerseizoen voor de deur probeert de organisatie nu ook de resterende handelaars te overtuigen deel te nemen.

Het netwerk verspreidt naar alle leden op regelmatige basis preventieberichten, alsook worden alle handelaars bij verdachte feiten dadelijk op de hoogte gebracht via elektronische post. Dringende berichten worden verspreid via de Bin-foon; dit zijn gesproken boodschappen die verstuurd worden vanuit de politiediensten en die alle handelaars op hetzelfde ogenblik bereiken. Op deze manier kan gemakkelijker en sneller uitgekeken worden naar verdachte personen die net een diefstal of een ander feit gepleegd hebben. Hetzelfde systeem is reeds een langere periode volledig geïntrigeerd bij de verblijfsuitbaters in de politiezone Damme/Knokke-Heist en heeft daar reeds zijn doeltreffendheid aangetoond.

Meer informatie over de werking van de binz is terug te vinden via deze link: http://www.binzhandelaars.digitaal-knokke.com/
Handelaars kunnen zich dadelijk inschrijven via deze link: http://www.binzhandelaars.digitaal-knokke.com/inschrijvingsformulier-binz-h/

Elke handelaar in de politiezone Damme/Knokke-Heist met een ondernemingsnummer kan zich inschrijven voor deze Binz handelaars. Na het inschrijven worden de handelaars bezocht door een lid van het buurtinformatienetwerk voor meer uitleg en hun inschrijfformulier te ondertekenen.

Supporters naar de overwinning tegen Club Brugge en Anderlecht…

Op vrijdag 28 juni om 19 uur neemt voetbalclub KFC Heist het in stadion De Taeye op tegen het A-team van Club Brugge. De vriendschappelijke wedstrijd vindt plaats in het kader van de Belfius Zomertour 2013. Op zaterdag 29 juni om 16 uur is er de vriendenwedstrijd tussen R. Knokke FC en RSC Anderlecht in Stadion Olivier. Kom meesupporteren en schreeuw Groen-Wit en Blauw-Wit naar de overwinning.

Toegangsprijs R.Knokke FC – RSC Anderlecht
staanplaats: € 10 zitplaats : € 15.
Voorverkoop zaterdag 29 juni vanaf 10 uur in de VIP-kantine van stadion Olivier

Toegangsprijs KFC Heist – Club Brugge

€ 10 euro voor een staanplaats en € 12 voor een zitplaats. Kinderen onder de 12 jaar mogen gratis binnen. Voorverkoop in café Albatros, Café Oosthoek, Café tussen Land en Zee, bij Jimmy in de Dorpsstraat Westkapelle en de Yssi’s in Knokke.

Ouderraad Vrije Basisschool Westkapelle trakteerde met animatiedag.

De ouderraad van de Vrije Basisschool Westkapelle nam het leuke initiatief om de kinderen van de school te bedanken voor hun inzet gedurende het voorbije schooljaar. Talrijke acties door de ouderraad werden door de kinderen, en hun ouders, gedurende het voorbije schooljaar flink gesteund: pralineverkoop, schoolfeest, pannenkoekenfestijn, … Daarom kregen ze als geschenk een superdag: ze konden naar hartenlust cupcakes versieren, voetballen, zumba en bokwa dansen, naar Papa Chico kijken, knutselen en tekenen, poppenkast kijken en gezelschapsspelletjes spelen. Het stralende weer deed de rest. Het was een dag genieten met daarenboven nog een drankje en een ijsje! Het initiatief werd door de kinderen en de leerkrachten positief onthaald. 

Wegverzakking in Heistlaan

Nu donderdag 27 juni wordt gestart met de herstelling van de wegverzakking in de Heistlaan ter hoogte van de Evendijk.   Hiervoor wordt 1 rijstrook afgesloten.  Het verkeer zal dus nog beurtelings door kunnen langs de vrije rijstrook.  Indien bij het opbreken blijkt dat de verzakking erger is dan gedacht, zullen de beide rijstroken worden afgesloten.  In dat geval zal het verkeer in de Heistlaan moeten omgeleid worden via de Marktstraat – Koudekerckelaan.  

Realisatie kunstgrasvelden schiet op in Knokke-Heist

De voorbije weken is zowel op de sportvelden in Knokke als in Heist druk gewerkt aan de voorbereidingen voor de aanleg van een toplaag in kunstgras. Dinsdag werd in Knokke alvast reeds de fundering van het sportveld afgewerkt. Woensdag is men gestart met het aanbrengen van de kunstgrasmat. Het kunstgras biedt veel voordelen in vergelijking met natuurgras. Het is het hele jaar door bruikbaar en kan in principe 24 uur op 24 bespeeld worden. Natuurgras is jaarlijks tot vier maanden niet bespeelbaar. Een veld in natuurgras kan in optimale omstandigheden slechts gemiddeld 250 uur per jaar gebruikt worden. De totale kostprijs voor stadion Olivier – dus voor het hockey- en voetbalveld samen - bedraagt 788.869 euro. De kostprijs voor het voetbalveld in stadion De Taeye is beraamd op 390.633 euro. De prijs omvat niet alleen de aanleg van het kunstgras, maar ook de verlichting wordt volledig vernieuwd en er komen verder nog nieuwe afsluitingen.

Foto met dank aan Wim Fluyt

Zing mee op Vlaanderen Feest

Het 11-juli Comité van Knokke-Heist is op zoek naar 100 mannen- en vrouwenstemmen die willen meezingen in het gelegenheidskoor voor de 11-juliviering in Cultuurcentrum Scharpoord. De repetitie vindt plaats op zaterdag 29 juni van 10 tot 12 uur in de schouwburg van CC Scharpoord. Iedereen is welkom! Voelt u zich geroepen? Neem dan zeker contact op met CC Scharpoord op 050 630 430.

Willem Vermandere zet “Ramskapellefeesten 2013” in

Het Feestcomitée van Ramskapelle heeft het weer klaar gespeeld een uniek  3-daags programma op poten te zetten. Het wordt een weekend vol ontspanning voor het hele gezin.  Een groots feest dat je opkikkert  en op weg zet naar de grote vakantie. Het For Freedom Museum  mag met Willem Vermandere op vrijdag 5 juli om 20.30u het startschot geven met zijn concert  “Alles gaat over”. Levensvitamines , wijsheid , vertelsels , vozekes en gedichten, hersenspinsels en jolijt, romantiek  en vooral ontspannende , geestige liederen, die je weken nadien nog mee volgen. Dit concert wordt jaarlijks massaal bijgewoond en is pas mogelijk dank zij de medewerking van het Feestcomitée Ramskapelle die de feesttent, gratis  ter beschikking stelt van Het  For Freedom Museum.  Willem en zijn gevolg van muzikanten en technici worden voor het optreden cullinair verwend door Restaurant “De Kruier”. “Een glas rode wijn doet mirakels voor mijn inspiratie”, zegt Vermandere. Voor alle muziekminnende mensen:  Afspraak dus vrijdagavond, 5 juli om 20.30 uur in de Feesttent Ramskapelle.

Toegangskaarten  20 €  (add 22 €) zijn  momenteel nog steeds te koop  bij:
For Freedom Museum Ramskapelle, Ramskapellestraat 91/93  Knokke-Heist
Tel. : 050. 68. 71 30 of info@forfreedommuseum.be

Herbergen “Burgerwelzijn” en “De Vouwte” te Ramskapelle
Continental Tours , Lippenslaan 8 en Graaf d’Ursellaan, 31 Knokke-Heist
Foto Jones,  Lippenslaan 160,Knokke-Heist


Het volledige Feestprogramma vind je op www.ramskapellefeesten.be

25.6.13

Nikkis-World in Knokke-Heist

Met Nikkis-World gaat straks een nieuwe wereld open op het strand ter hoogte van het Heldenplein in Heist. Tal van activiteiten en evenementen voor groot en klein zullen plaatsvinden in deze multifunctionele beach arena. Van 28 juni tot 1 september is Nikkis-World er deze  zomer voor iedereen. Het gaat om een initiatief van de Knokke-Heistse ondernemer Filip De Baene van Nikkis-Beach Club en gepassioneerd multi-ondernemer Wim Voss. Zij brengen een totaal nieuwe  aanpak on the beach met een activiteitenkalender om U tegen te zeggen.  Nikkis-World beschikt over een overdekte cottage tent met open zicht op de Noordzee die bijzonder attractief is voor bedrijfs-, privé- en themafeesten. Hier kunnen genodigden onvergetelijke momenten ervaren in een relaxe sfeer op een toplocatie. Aan de zeedijk kan je in de trendy, witte Aperol-bar of op het zonneterras genieten van een drankje en hapje.

Sport, cultuur en ontspanning
De schitterend gelegen beach arena is dé uitvalbasis voor verschillende finales van strandsporten zoals Beach soccer, beach tennis en beach volley. Maandagochtend is yoga time i.s.m. Yoganirmla. Met SportOase Duinenwater kan je elke woensdag van 10u30 tot 11u30 gratis een andere bewegingsactiviteit uitproberen: zumba, bokwa, fatburner, abdotonic, enz. Elke maandagavond zijn er dansdemo’s en –initiaties; op woensdagavond muziekoptredens in alle genres. Op donderdagavond brengt de Munt “Opera on the beach” op groot scherm. Volg de online activiteitenkalender op http://nikkisworld.be/to-do-rox/kalender/ en het tweewekelijks krantje , NIKKIS-World Flash, voor het totaalaanbod van activiteiten en ontdek wat jou aanspreekt. 

Eerste fase werken in Scharpoord naderen voltooiing

De renovatie van het buitenschrijnwerk van het Cultuurcentrum zit in de laatste rechte lijn. Nog 1 glaspartij aan de voorkant van de bovenhal en daarna nog de lichtvangers op het dak en dan zou tegen 19 juli de klus geklaard moeten zijn. Ook de herstellling aan de riolen onder de tuin zijn reeds twee weken achter de rug. Alleen de groendienst zal eerstdaags het terrein nog hernivelleren en daarna herinzaaien met gras.

De riolering van het Cultuurcentrum Scharpoord moest grondig hersteld worden na een grote verstopping eind november 2012. Bij een inspectie van het rioleringsnet werden er in de tuin aan de kant van het Zegemeer twee ondergrondse verzakkingen en enkele gebroken rioleringsbuizen gedetecteerd. Daarom werden de leidingen zorgvuldig hersteld en extra inspectieputten geïnstalleerd om problemen in de toekomst sneller te kunnen aanpakken. De opdracht werd aanvankelijk gegund voor een bedrag van 18522 EUR. 


Het gemeentebestuur heeft echter bijkomende werkzaamheden, geraamd op  32511 EUR moeten laten uitvoeren. Deze werkzaamheden waren noodzakelijk doordat bijkomend cameraonderzoek uitwees dat omwille van het vele ruimwerk tussen eerste vaststelling en de effectieve start van de  werkzaamheden meer verzakkingen waren ontstaan en dit over een lengte van 15 m. De aannemer ontdekte tijdens de werkzaamheden ook nog een verdoken put, waarbij bleek dat een deel van de riolering in tegenhelling lag. De onderzoekschouw en de rioleringsbuis moesten daarom aangepast worden om te voorkomen dat er in de toekomst weer problemen ontstaan.  

Lidl breidt uit in Knokke-Heist

Supermarktketen Lidl opent op woensdag 26 juni haar sterk uitgebreide winkel in de Knokkestraat in Heist. In de fors vernieuwde winkel gaan maar liefst negen extra werknemers aan de slag. 


Met het vertrek van buur O’Cool kreeg Lidl een uitgelezen kans om haar winkel te vergroten. “We hadden plots de mogelijkheid om het pand naast ons mee te huren – en zo veel optimaler onze winkel in Knokke in te planten. Zo hebben we onze verkoopsruimte kunnen uitbreiden en onder meer de ingang volledig hertekend”, licht woordvoerder Pieterjan Rynwalt toe. De vernieuwde winkel is niet alleen groter, maar ook veel strakker. “We zijn volop bezig met de uitrol van een nieuw winkelconcept. Dat houdt een moderne look, veel meer ruimte én een sterke nadruk op vers in”, aldus nog Rynwalt.

Een bijkomende vernieuwing is dat de supermarktketen in de Knokkestraat vanaf 26 juni ook ter plaatse afgebakken broodjes en ontbijtkoeken aanbiedt. Die dienst komt bovenop de bestaande, duidelijke focus op verse groenten, fruit en vlees. “Volgens onze interne prognoses betekent de hele vernieuwingsoperatie dat we toch heel wat extra klanten kunnen aantrekken, wat zich vertaalt in extra werk. Net daarom hebben we negen extra medewerkers aangeworven. In totaal werken er nu 15 collega’s in Knokke-Heist”, klinkt het bij de supermarkt.

De vestiging heropent op woensdagochtend (26 juni) plechtig de deuren. Rynwalt: “De heropening van Lidl in Knokke-Heist vieren we met een aantal ludieke acties. Zo verloten we onder meer een minuut gratis winkelen onder de klanten die zich woensdag voor het openingsuur op de parking melden. Verder houden we ook een aantal sterke kortingsacties.” De winkel is elke weekdag open van 8.30 uur tot 20 uur, op zaterdag tot 19 uur (zondag gesloten).

Badge voor zomerse toegang zeedijk Knokke-Heist

De politie van Damme/Knokke-Heist heeft informatie meegedeeld voor mensen die met hun wagen op de zeedijk moeten tijdens de zomer. Daarvoor is een badge nodig. Men kan de badge enkel digitaal aanvragen via de website van de gemeente Knokke-Heist. Klik hier om het aanvraagformulier in te vullen.


Wie komt in aanmerking?
eigenaars / huurders van een garage op de Zeedijk (particulier en agences); huisartsen; kinesisten; mindervaliden/zieken; thuisverpleging; taxibedrijven;
liftbedrijven (dringende depannages); leveranciers (dringende leveringen); bedrijven voor dringende herstellingen; verhuisfirma's; slotenmakers.

Opgelet: slechts 1 toegangsbadge per ondernemingsnummer.

Vlaanderen Feest met spetterende affiche

De Vlaanderen Feest-editie van Knokke-Heist pakt op woensdag 10 en donderdag 11 juli uit met een spetterend programma ter ere van 11 juli. Op woensdag is er om 20 uur in Nikki’s World (de voormalige Rox Arena) in Heist een indrukwekkend optreden van Jelle Cleymans en Jonas Van Geel. Op donderdag is er een feestelijke avond vol samenzang en poëzie. Een afsluitend vuurwerk maakt het feest compleet.

Woensdag 10 juli
Jelle Cleymans en Jonas Van Geel staken samen met een formatie professionele muzikanten een covergroep in elkaar. Ze brengen eigenzinnige interpretaties en talloze, onsterfelijke Nederlandstalige hits. Ambiance verzekerd!

Donderdag 11 juli
Om 20 uur wordt in Cultuurcentrum Scharpoord de aftrap gegeven voor een avond vol samenzang en poëzie. Aansluitend kunnen alle deelnemers het glas heffen op de feestelijke dag. Wil u graag aanwezig zijn tijdens deze sfeervolle avond? Reserveer dan zeker uw plaatsje bij het CC Scharpoord!

Om 23 uur is er dan een afsluitend vuurwerk voorzien op het strand ter hoogte van het Heldenplein.

Zomerse strandlopen in Knokke-Heist

Op de vrijdagen 19 juli en 9 augustus 2013 organiseert de vzw Stedelijk Sportcentrum Knokke-Heist de Carrefour Strandlopen. De Carrefour Strandloop van Knokke wordt gehouden op vrijdag 19 juli met start en aankomst op het strand t.h.v. de Rozenlaan in Knokke. De Carrefour Strandloop van Heist krijgt z’n beslag op vrijdag 9 augustus met start en aankomst op het strand t.h.v. sportstrand Heist west. De kids die deelnemen aan de 2 km starten om 18.45 uur, de 5 en 10 km om 19.30 uur.

Inschrijven
Vooraf inschrijven (€ 1,00 voor de 2 km, € 2,00 voor de 5 en 10 km) kan via deze link .
Voor de Carrefour strandloop van Knokke kan men vooraf inschrijven t.e.m. 15 juli.
Voor de Carrefour strandloop van Heist kan men vooraf inschrijven t.e.m. 5 augustus.
Inschrijven ter plaatse kan vanaf 18.00 uur tot 19.15 uur en kost € 2,00 voor de 2 km en € 3,00 voor de andere 2 afstanden. In de inschrijvingsprijs is inbegrepen: een verzekering, electronische tijdsregistratie, bevoorrading tijdens en na de strandloop, deelname aan een tombola waarbij 1 op 2 deelnemers kan maakt op een prijs in natura, een medaille, kinderanimatie (schminkstand, ballonclown, springkasteel) tussen 18.30 uur en 20.30 uur

Loopcriterium van de Kust
De Carrefour strandlopen van Knokke-Heist over 10 km maken deel uit van het Loopcriterium van de Kust. Dit criterium bestaat uit 11 kustjoggings. De 1ste 30 deelnemers op de Carrefour strandlopen van 10 km krijgen punten voor het klassement van het criterium.

Symposium [BOOZT]t voor Welzijn in Knokke-Heist

Zopas vond in de badstad het symposium [BOOZ]t voor Welzijn plaats in het Cultuurcentrum Knokke-Heist. [BOOZT]t staat voor Behoeftenonderzoek Ouderen en Zorg, een onderzoeksproject waarbij gemeente en OCMW Knokke-Heist een zicht willen krijgen op de noden en behoeften van mantelzorgers, zorgbehoevenden en professionelen. Tachtig geïnteresseerden zakten af naar het auditorium om er kennis te maken met de resultaten Het symposium werd door de deelnemers gesmaakt en het was vooral uitkijken naar de conclusies die werden meegegeven. Het lokale bestuur heeft de intentie om de beleidsadviezen grondig te bekijken, zodat dit onderzoek ook daadwerkelijk kan bijdragen aan de gestelde noden. Dit werd gepresenteerd aan de hand van ‘De Rode Draad’; de gemeenschappelijke zaken die werken opgemerkt. Communicatie werd als eerste weergegeven. Hiermee wenst men nagaan hoe de dienstverlening van het Sociaal Huis en de ruimere dienstverlening dichter bij de burger gebracht kan worden. Binnen dit thema wordt eveneens gezocht om de communicatie tussen de diensten te optimaliseren. Als afsluiter hierbij wil men het goed draaiende zorgoverleg verder kwalitatief uitbouwen. Een tweede punt handelt over de mantelzorger, waarbij men de mantelzorger wil bewust maken van zijn belangrijke rol met erkenning voor zijn inzet. Een volgend item draait rond sociale cohesie, sociaal netwerk en vereenzaming. Buurtontwikkeling, vrijwilligerswerk, solidariteit zijn sleutelbegrippen die naar voor worden geschoven. Tot slot wordt nagedacht over ontgroening en verzilvering. Niet onbelangrijk voor een kustgemeente om zorg te dragen zowel voor de jongere als de oudere inwoners. De uitdaging zal erin bestaan creatief te zijn, anders te denken dan men gewoon is en vooral om samen te werken met betrokkenen om  zo samen de rode draad op te nemen die in  dit symposium verweven werd.


Meer informatie vindt u op http://sociaalhuis.knokke-heist.be

Dans voor zesjarigen in Knokke-Heist

De afdeling musical is al jaren een topper in het aanbod van deKunstAcademie. Om de dansopleiding verder uit te bouwen, start de academie vanaf september met de gloednieuwe cursus dans voor zesjarigen! We vertrekken vanuit de leefwereld van kinderen en leren hen hoe ze hun rijke fantasie kunnen omzetten in bewegingen. Hun fysieke ontwikkeling – met kracht, lenigheid, uithouding, snelheid en coördinatie als sleutelwoorden – wordt op een muzikale en creatieve manier gestimuleerd. Alle aspecten van de hedendaagse danskomen daarbij aan bod.

Interesse voor deze unieke opleiding? Voor alle info en inschrijvingen kun je in het secretariaat van de academie terecht – nog tot en met 5 juli en opnieuw vanaf 19 augustus. 
deKunstAcademie Knokke-Heist, Van Steenestraat 9, 8300 Knokke-Heist
T 050 63 08 50 www.dekunstacademie.be

Verpleegkundige Françoise De Vreeze straks in de gemeenteraad

Zoals eerder gemeld zal het Knokke-Heistse raadslid professor Suy nu donderdag op de gemeenteraad de fakkel doorgeven aan Françoise De Vreeze. Deze 40-jarige is bijna afgestudeerd als Master of Science in de Verpleegkunde en nog steeds actief als verpleegkundige. In Knokke-Heist wil zij zich engageren voor de dossiers rond zorg en welzijn, jonge gezinnen en jeugd.

Professor Suy: 'Ik vond het mijn plicht de N-VA in Knokke-Heist te steunen met mijn ervaringen in de politieke en diplomatieke wereld. Op 14 oktober kreeg ik het vertrouwen van vele Knokke-Heistenaren. Ik heb dan ook met veel plezier mijn taak als gemeenteraadslid opgenomen. Het werd hoog tijd dat onze gemeente opnieuw een goed werkende oppositie kreeg en ik ben blij dat ik daaraan heb mogen meewerken. De jonge en enthousiaste ploeg krijgt er straks versterking bij van Françoise. Ik blijf de N-VA op alle niveaus in de partij met raad en daad bijstaan ', aldus Prof. Suy.

De Vreeze is gemotiveerd voor haar taak en heeft zich goed voorbereid: 'Mijn opleiding is bijna achter de rug en ik kan de cursussen van management,  zorg en welzijn onmiddellijk in de praktijk omzetten', vertelt Françoise. 'Als cardiologische nacht- en thuis-verpleegkundige sta ik dicht bij de mensen om goed te weten wat leeft in de gemeente. Zorg en welzijn gaan voor op bakstenen immo-projecten.  Als moeder van drie kinderen heb ik het geluk nog in Knokke-Heist te kunnen wonen. Ik wil mij dan ook als gemeenteraadslid inzetten om de jonge gezinnen in Knokke-Heist kansen te geven om hier te wonen en te werken. Als  oud-voorzitter van de jeugdraad zal ik ook de dossiers rond jeugd opvolgen'.


Françoise staat er niet alleen voor. 'Onze partij zorgt voor opleiding en vorming van alle  gemeenteraadsleden. En ze volgde al enkele maanden de fractievergaderingen mee op. Ik ben overtuigd dat Françoise snel ingewerkt zal zijn' vervolgt fractieleidster Cathy Coudyser.

Knokke-Heistse Gym girls op Aktiva Cup in Berendrecht

Acht atleten van de tumblingploeg Gym Knokke-Heist hebben zopas deelgenomen aan de Aktiva Cup in Berendrecht, de afsluiter van het turnseizoen. Nieuwkomers Schotte Matthieu & De Bruyne Louis mochten samen met Iman Mokran en Amy Decoster de spits afbijten. Matthieu en Louis (1 maand lid van de ploeg) presteerden voortreffelijk met hun 4e & 5de plaats. Iman Mokran behaalde een 4de plaats met een miniem puntenverschil van de bronzen plak.  In de namiddag kwamen de meer gevorderde gymnasten aan de beurt, en zij zorgden terug voor de medailleregen... Rhoeby Ackaert & Sophie Van Huffel (beide beloften) mochten op het podium plaatsnemen voor een zilveren & bronzen medaille na 3 prachtige reeksen. Bij de miniemen meisjes was het alweer Laura bloes die voor de stunt zorgde. Laura turnde een feilloos parcours, stak er met kop en schouders bovenuit en behaalde met 3 volle punten voorsprong de gouden plak. 

24.6.13

Vrolijke verkeersborden nu ook in Knokke-Heist

De bekende leuke verkeersborden van Clet Abraham zijn de voorbije dagen blijkbaar ook her en der in Knokke-Heist opgedoken.  Vrolijke stickers werden op bestaande verkeersborden gekleefd. De kunstenaar is daarbij niet aan z’n proefstuk toe. Eerder waren de verkeersbordklevers ook al in Brugge te zien. Clet Abraham, een Franse kunstenaar die al meer dan twintig jaar in Florence woont, tovert trouwens ook al lang een glimlach op het gezicht van de inwoners en bezoekers van die stad. Straks wil de zogeheten “verkeersagent van de ziel” in Knokke-Heist zijn kunst ook te koop aanbieden.

Originele kunstwerkjes van de 46-jarige Clet Abraham halen soms wel 7.000 euro, dus goedkoop wordt het niet. Wie op reis gaat naar Italië kan ook terecht in het atelier van de kunstenaar in de wijk San Niccolò (Via dell’Olmo 8). Hier kun je zijn borden in allerlei soorten en maten kopen, maar als dat een beetje teveel van het goede is kun je ook gewoon een T-shirt, postkaart of sticker uitzoeken als aandenken.


Compilatie met dank aan Katrien De Mey

Ooievaarsjongen in het Zwin worden geringd

Nu woensdag 26 juni worden naar jaarlijkse gewoonte de ooievaarsjongen in het Zwin Natuurcentrum in Knokke-Heist geringd. Dit jaar werden maar liefst 27 bezette ooievaarsnesten geteld. In enkele nesten zijn de jongen duidelijk te zien en kon vastgesteld worden dat ze oud genoeg zijn om te ringen. De meeste nesten zijn grote takkenplatforms in de toppen van de zeedennen, wat het moeilijk maakt de jongen te zien of te bereiken. Daarom wordt een hoogtewerker ingezet. Vanuit de hoogtewerker is het mogelijk een beeld te krijgen op alle nesten en een inventaris op te maken van het aantal jongen en hun leeftijd. De jongen zullen even uit het nest gehaald worden om ze te controleren en van een officiële ring te voorzien.

Situatie vorig jaar
Vorig jaar werden slechts 6 jongen, uit 3 verschillende nesten, geringd. Gewoonlijk zijn het er 10 tot 12. De grootste oorzaak van het kleine aantal dit jaar is hoogstwaarschijnlijk het slechte voorjaarsweer tijdens de eerste twee levensweken van de jongen. Door de combinatie van koud en nat weer raken de jongen onderkoeld en sterven. Bovendien is het opvallend dat er dit jaar op geen enkel nest op de villa jongen opgroeiden. Een mogelijke oorzaak hiervan is het feit dat een groep steenmarters er zich huisvesten.

Situatie dit jaar
Dit jaar werden er maar liefst 27 bezette ooievaarsnesten geteld. Hoeveel jongen er uiteindelijk zullen kunnen geringd worden kan nu nog niet gezegd worden. 
Elk jaar probeert het Zwin Natuurcentrum zoveel mogelijk jongen van een pootring te voorzien. Op de ring staat een uniek nummer, dat met behulp van een verrekijker kan worden gelezen. Zo kunnen de Zwin-ooievaars op hun trektocht door vogelliefhebbers worden opgemerkt en herkend. Het ringwerk maakt deel uit van het wetenschappelijk onderzoek op de vogeltrek van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen en levert ook gegevens op voor het educatief-wetenschappelijk project ‘ooievaars zonder grenzen’, een samenwerkingsproject tussen dierenpark Planckendael, het Zwin Natuurcentrum, Natuurpunt en de Vlaamse Overheid.

Surfbusje in Knokke-Heist

Surfers Paradise beschikt vanaf nu over een echt Surfbusje. Dat is te danken aan de jarenlange prima samenwerking met Nissan Garage Demeyere. Het busje werd ook echt "gepimpt" met aan de ene kant herkenbaar Lakeside Paradise en aan de andere kant Surfers Pradise. Bedoeling is het surfbusje ter beschikking te stellen van de jongerenteams (de surfing rats, de windsurfing rebels en de sky pirates...) zodat ze op die manier gezamenlijk de verplaatsing kunnen doen naar trainingen, verschillende "spots" langs de Belgische, Nederlandse en Franse kust, en ook gaan deelnemen aan diverse wedstrijden. Op het dak werd een roofrack gemonteerd om alle surfboards probleemloos mee te kunnen nemen. Het busje biedt plaats aan 8 jongeren plus bestuurder. Gedurende de maanden juli en augustus zal het busje ook ingezet worden om surfcampers op een veilige manier van Surfers naar Lakeside Paradise te rijden.


Wil je alsnog een kamp volgen dan zijn er nog slechts enkele plaatsen beschikbaar. Men heeft nog de keuze uit windsurfkampen, tennis & windsurfen, golfsurfcamp, kite & wakecamp...Dit gedurende elke week van juli & augustus telkens van maandag tot vrijdag.
Alle info: www.lakesideparadise.be 050/606035
www.surfersparadise.be 050/615960