7.8.10

Groen licht na inspectie Schotlandferry

De DFDS/Norfolkline veerboot ‘Scottish Viking’ die vorige week betrokken was bij een aanvaring met een Britse garnaalkotter werd de voorbije dagen zowel in Zeebrugge als in Rosyth door de scheepvaartinspectie aan een onderzoek onderworpen. Het schip kreeg in beide havens groen licht om verder de verbinding te verzorgen. Het onderzoek naar de omstandigheden van het ongeval zal vermoedelijk nog weken duren. Ondertussen werd alle hoop opgegeven om de vermiste 16-jarige visserszoon Daniel McNeil van de onfortuinlijke garnaalboot nog terug te vinden.

Integratieproject van de Aktie Sofica gaat legale Roemenen begeleiden in Knokke-Heist.

De Aktie Sofica in Knokke-Heist gaat in de toekomst ook legale Roemenen in de badstad begeleiden en ze stimuleren om Nederlands te leren. Het privé-initiatief werd 20 jaar geleden opgericht na de val van dictator Chaucescou om de hoge nood in Roemenië te helpen lenigen. Jaren lang werden hulpkonvooien gestuurd naar Ruginoasa. Meer recent werd gewerkt aan de toeristische ontwikkeling van het landbouwdorpje. Nu tracht het project Sofica ook de integratie te bevorderen van de Roemenen die legaal in Knokke-Heist verblijven. Aan de kinderen wordt met name gratis initiatie Nederlands gegeven om hen voor te bereiden op de school. In samenwerking met de organisatie Miorita wordt verder een uitgebreide brochure ter hand gesteld met allerhande nuttige informatie over de dienstverlening in Vlaanderen. Indien gewenst worden ze begeleid bij hun administratieve problemen. Tenslotte stimuleert de Aktie Sofica Roemenië ook touroperators om reizen naar Roemenië in te leggen. Door een bezoek aan het dorpje Ruginoasa in Moldavië in te lassen kunnen de deelnemers ook kennis maken met het leven op het platteland. Er is ter plekke een Nederlandstalige gids beschikbaar die kan wijzen op de vele troeven van dit land met groot toeristisch potentieel. Op zondag 22 augustus zorgt een echte Roemeense barbecue in Hof Klein Reigaertsvliet, Nederenheerweg 14 in Westkapelle ervoor dat de nodige financiële middelen worden samengebracht om het project te kunnen verder zetten.

Meer info via: 0475 477 482 - BBQ: €17 per persoon

Zomerse Tuimelaar blijft in het nieuws

Ook ter hoogte van het Zwin en het strand van Cadzand werd de voorbije dagen een tuimelaar opgemerkt vlak onder de kust. Strandbezoekers die naar de Gezamenlijk Regionale Meldkamer belden, dachten dat het ging om een in 'nood' verkerende dolfijn. De dienst Eerste Hulp Bij Zeezoogdieren heeft echter bevestigd dat de tuimelaar al enkele weken in het grensgebied met Knokke-Heist verblijft. Volgens de badgasten gaf de tuimelaar voor de kust een show weg ‘ten behoeve van’ het publiek, waarna het dier wegzwom richting open water.

'Wings and Wheels' weekend ten voordele van het Bevrijdingsmuseum in Ramskapelle

Je leest er HIER meer over.

6.8.10

“Vlucht naar Penzance” nu ook in paperback

Na de hardcover uitgaven in kleur en zwart-wit van “Vlucht naar Penzance” is het boek zopas ook in pocketformaat verschenen. De paperbackuitgave omvat in 360 pagina’s en 196 foto’s verhalen van Vlaamse vissers uit de Tweede Wereldoorlog. Naast vissersfamilies uit Oostende, Blankenberge en Zeebrugge wordt in het bijzonder aandacht geschonken aan het wedervaren van de familie Vantorre, de Musschen, uit Heist. Zeventig jaar geleden vluchtten ze weg met hun vaartuigen nadat de Nazi’s onze kust hadden gebombardeerd. Het was het begin van een avontuur dat meer dan 5 jaar zou duren. Enkele dagen geleden was het precies 65 jaar geleden sedert de thuiskomt van de Vlaamse vissersfamilies uit hun Britse ballingsoorden. Het geschikte moment dus om ook kustbewoners van elke leeftijd in de gelegenheid te stellen om meer te vernemen over hetgeen zich in onze visserij heeft afgespeeld tussen 1940 en 1945.

De pocketeditie van “Vlucht naar Penzance” kost in Europa € 21,50 plus verzendingskosten. In de VS $ 26.22 + p&p. De pocketuitgave met een formaat van 21 cm bij 14,8 cm werd gedrukt bij CPI in Groot-Brittannië. Het ISBN nummer is 978-1-4461-5749-7.


De nieuwe paperbackeditie kan men HIER bestellen.

Over de hardback edities kan men HIER meer vernemen

In juli slechts 13 kinderen verloren gelopen op het strand in Knokke-Heist

Tijdens de maand juli zijn in de tien badplaatsen aan onze kust 547 kinderen verloren gelopen op het strand. Ondanks de warme zomer zijn dat er slechts tien meer dan vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de intercommunale IKWV. In Knokk-Heist verdwaalden amper 13 kinderen in de badzones. Met respectievelijk 39 en 36 verloren kinderen blijven De Panne en Blankenberge de koplopers. Zeebrugge heeft het beste resultaat met slechts drie verloren kinderen.

Schotlandferry op weg naar Zeebrugge in aanvaring met vissersboot

Donderdagavond laat is de Schotlandferry “Scottish Viking” van DFDS/Norfolkline in aanvaring gekomen met een vissersvaartuig op de Noordzee. De veerboot was op dat moment onderweg naar Zeebrugge. Onmiddellijk is een grote reddingsactie op gang gekomen met inzet van een RAF helikopter, drie reddingsboten en nog een 12-tal andere vaartuigen. Men is er in geslaagd om één visser uit het water te redden. Van de andere opvarende van de 14m lange vissersboot kon geen spoor worden teruggevonden. De garnaalvanger Homeland uit de vissershaven Blyth is gezonken op een plaats waar de Noordzee zo’n 70m diep is. De Scottish Viking, die een volle lading aan boord had, mocht een paar uur later van de kustwacht weer doorvaren naar Zeebrugge. De aanvaring deed zich voor zo’n 8 km buiten de kust van het graafschap Berwickshire. Peter Lowson woordvoerder van de kustwacht in Forth zei vrijdagmorgen, dat op het moment van de aanvaring de zichtbaarheid goed was, en dat niet duidelijk is hoe de aanvaring is kunnen gebeuren. Dat wordt nu uitgezocht door de Marine Accident Investigation Branch. De zoekactie naar de vermiste visser is vrijdag bij het eerste licht hervat. Het ongeval zorgt ongetwijfeld voor vertraging op de veerverbinding tussen Zeebrugge en Schotland. De Scottish Viking wordt nu vrijdagnamiddag pas om 15.30u in Zeebrugge verwacht.

Knalbergkampers terug uit Zwitserland.

Na lange uren rijden zijn de deelnemers aan het Knal-Bergkamp vrijdagmorgen rond 7u behouden en wel op de speelplaats van het Bernardusinstituut in Knokke gearriveerd. Dat was zelfs een uurtje vroeger dan gepland. Vlak voor het vertrek uit Zwitserland waren de 64 scholieren uit de badstad nog naar Montreux geweest voor een wandeling langs het meer van Genève en een boottocht tot in Lausanne. Tevoren hadden de jongeren ook al de tijd genomen om in Saas Fee de nodige souvenirs in te slaan om de thuisblijvers te troosten. Binnen enkele dagen beginnen de initiatiefnemers trouwens reeds aan de voorbereiding van het bergkamp van volgend jaar. Ondertussen worden dit weekend de foto's van het avontuur al online gezet.

5.8.10

Oproep tot aanpak vossenprobleem steeds luider

Na eerdere oproepen van burgemeester Lippens van Knokke-Heist pleit nu ook de Brugse schepen voor Natuur en provincieraadslid Bernard De Cuyper voor de grondige aanpak van de vossenplaag in onze regio. Het blijkt dat de dieren steeds verder oprukken richting stad. In dat verband heeft hij een brief geschreven naar Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvlieghe. Daarin vraagt hij de vossenjacht toe te laten en de vossenburchten niet langer te beschermen. Niet alleen in Knokke-Heist, maar ook in Zeebrugge en andere Brugse deelgemeenten richten de vossen toenemend schade aan. Men wil het niet nog verder laten komen. Op 5 juni is een jonge vos in Londen een slaapkamer binnengedrongen en heeft er de slapende tweeling Lola en Isabella Koupparis zwaar verminkt. Ze houden er blijvende littekens aan over.

Chocolatier M pakt uit met Umami-praline in Knokke-Heist

Topchocolatier David Maenhout van Chocolatier M uit Knokke-Heist lanceert een nieuwe wereldprimeur. Het gaat om de “umami praline”. Umami is naast zoet, zout, zuur en bitter sinds enkele jaren de bewezen vijfde basissmaak. Uit onderzoek is inderdaad gebleken dat de mens een vijfde smaak heeft die gevoelig is voor glutomaat, één van de 20 aminozuren. Voor de nieuwe praline wordt gebruik gemaakt van de laatste traditioneel gebrouwen sojasaus, die ook aan het keizerlijk hof in Japan de dienst uitmaakt. De soja is nu in de badstad in combinatie met fijn krokante sesampraliné op unieke wijze verwerkt tot de Umami praline. Umami betekent in het Japans ‘heerlijkheid’ of ‘hartig’. Chocolatier David Maenhout werd onlangs ook door chocoladeproducent Barry-Callebaut uitgeroepen tot de nieuwe “Ambassadeur voor de Belgische chocolade”.


Foto SG

Bibliotheek Westkapelle tijdelijk gesloten

In Westkapelle gaat de bibliotheek tijdelijk dicht wegens verbouwingswerken. De bibliotheek in de Dorpsstraat sluit z’n deuren op 1 september. In het gebouw zal namelijk een leegstaand lokaal worden toegevoegd aan de bibliotheekruimte. Het lokaal werd vroeger gebruikt door de wijkagent. Meteen krijgt ook het hele bibliotheekfiliaal een nieuwe vloerbekleding. De heropening van de bibliotheek in de deelkern is voorzien op dinsdag 21 september. Met de verruiming en vernieuwing wenst de bibliotheek meer klanten aan te trekken en de scholenwerking te versterken. Tijdens de periode van sluiting kunnen de inwoners van Westkapelle terecht bij de bibliotheek Scharpoord in Knokke of het filiaal De Buze in Heist.

Loop van de Bevolking

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist de voorbije week vind je HIER.

65 jaar geleden keerden de gevluchte Vlaamse vissers terug naar huis

In heel wat families in Heist, Zeebrugge, Blankenberge en Oostende werd donderdag het feit herdacht dat het precies 65 jaar geleden is dat de gevluchte Vlaamse vissersgezinnen vanuit Engeland in België zijn teruggekeerd. Meer dan 1300 vrouwen en kinderen werden op 5 augustus 1945 gerepatrieerd uit Dover naar Oostende aan boord van de pakketboot ‘Canterbury’. In de kusthaven kregen ze in de muziekschool een maaltijd aangeboden en werden ze ook aangespoord hun ponden om te wisselen in Gutt-franken. Voor de teruggekeerde vluchtelingen kwam daarmee een einde aan een oorlogsavontuur dat voor de meesten 1.966 dagen had geduurd. Korte tijd later arriveerden de Vlaamse vissersvaartuigen weer in de thuishavens, met aan boord ook de huisraad en de huisdieren die de Vlamingen in Engeland in de loop van 5 jaar hadden verzameld. In een pas verschenen boek worden oorlogsverhalen van de Vlaamse vissers verteld. Voor meer informatie klik: Vlucht naar Penzance. Binnen een paar dagen verschijnt van het boek trouwens ook de pocketeditie, die in in Groot-Brittannië wordt gedrukt. Meer daarover later.

Zie ook: Oorlogsverhalen van Vlaamse Vissers voorgesteld in Bibliotheek Scharpoord.

Zoute Grand Prix brengt klasse oldtimers naar Knokke-Heist

Een groep gepassioneerde Knokke-Heistenaars heeft zich de voorbije jaren laten inspireren door de oldtimer-evenementen die in de badstad werden gehouden. Ze hebben zich ondertussen verenigd in de Zoute Automobile Club. Het doel is een nieuw evenement voor oldtimers op te zetten dat het beste van het beste uit de Belgische rallywereld samenbrengt. De eerste editie van de Zoute Grand Prix zal van 14 tot 16 oktober dan ook zo’n 120 auto’s in de badstad verwelkomen. Het gaat om wagens van de meest prestigieuze automerken.

Nieuwe editie Art Nocture Knocke klaar voor de start

Zaterdag opent in Scharpoord de 35ste uitgave van 'Art Nocturne Knocke'. Gelijklopend is er op de zeedijk de 17de uitgave van Sculpture Link, gewijd aan de Nederlandse kunstenaar Fons Schobbers. De naam Art Nocturne Knocke verwijst naar de openingsuren van de kunst- en antiekbeurs, die dagelijks toegankelijk is van 16 tot 22 uur. Ondanks de strenge selectienormen blijft Art Nocturne Knocke op de eerste plaats een koopbeurs die zich probeert te richten naar grote lagen van de bevolking. Van de 34 deelnemers zijn er dertig procent nieuwe exposanten. Antiek en oude kunst bevinden zich vooral op de benedenverdieping. Design en decoratie vindt men onder andere in de auditoriumruimte. Voor moderne en hedendaagse kunst en juwelen moet men op de tussen- en eerste verdieping zijn. De beurs loopt tot 15 augustus.

4.8.10

Estafette Marathon voor het goede doel in Knokke-Heist

Op zaterdag 21 augustus, organiseert de vzw “Neal’s Friends” een Estafette Marathon en BBQ in Knokke-Heist Dat gebeurt met medewerking van lange afstandsloper Stefaan Engels. Dit jaar loopt de 49-jarige marathonman één marathon per dag, waarvan dus één ten voordele van “Neal’s Friends”. Dat is de vzw die werd opgericht voor de financiële ondersteuning van de verbouwingswerken in de BO school "De Kindervriend" , een instituut voor kinderen met een beperking. De bedoeling van het marathoninitiatief is om zoveel mogelijk mensen alleen of in team te laten deelnemen aan het evenement. Er wordt van bij Surfers’ Paradise zo’n 42km gelopen in het gezelschap van enkele BV’s.

Weer vogels ringen in Het Zwin

Binnenkort richt het Zwin weer een vogelringstation in. Daar worden dan trekvogels gevangen, gewogen en geringd. Bovendien laat het Zwin de bezoekers meekijken achter de schermen. Vanaf 13 augustus geven Zwinmedewerkers dagelijks van 10 tot 12 uur een publiekspresentatie met uitleg over het wetenschappelijk onderzoek in verband met de vogeltrek. Het ringen wordt uitgevoerd door een gediplomeerd vogelringer van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN). In september vinden de presentaties plaats op zaterdag en zondag van 10 tot 12 uur. In ons land worden jaarlijks meer dan een half miljoen vogels geringd. Uit alle gegevens van terugmeldingen van geringde vogels hebben wetenschappers reeds heel wat trekpatronen en –strategieën kunnen afleiden. Het najaar is een heel belangrijke trekperiode. Dan reizen miljoenen vogels over ons land, op weg naar het zuiden. Sommige soorten overwinteren in de kuststreken rond de Middellandse Zee, andere trekken verder tot diep in Afrika. Veel vogels die vanuit Noord-Europa langs de kustlijn zuidwaarts trekken, komen in het Zwin even uitrusten. Enkele duizenden daarvan worden in het Zwin gevangen, gewogen en geringd, en worden nadien onmiddellijk losgelaten zodat ze hun reis verder kunnen zetten.


Het Zwin is tijdens de zomervakantie elke dag open van 9u00 tot 17u30. Het ringstation is van 13 tot 31 augustus dagelijks operationeel en in september op zaterdagen en zondagen, telkens van 10 tot 12 uur. www.zwin.be

Apotheose Belgisch Beachvolley Kampioenschap in Knokke-Heist

Van vrijdag tot zondag worden op het Albertstrand bij het Casino Knokke de finales gespeeld van het Belgisch Beachvolley Kampioenschap 2010. Bij de heren wordt het daarbij uitkijken naar de uittredende Belgische kampioenen Dries Koekelkoren en Tom Van Walle. Vorig seizoen zorgden zij voor dé verrassing in de finales. In de badstad zullen ze onder meer de strijd moeten aangaan met het kampioenenduo van 2008: Ward Coucke en Audry Frankart. Bij de dames gaat de favorietenrol uiteraard naar het professionele beachduo Liesbet Van Breedam en Liesbeth Mouha. Concurrentie komt er voor hen vooral van de duo's Van Bree-Ernste en Vandesteene-Verstrepen. De grote finales van het Belgian Beachvolley Championship 2010 starten op vrijdag 6 augustus om 10 uur met de kwalificaties bij de heren. Om 16 uur starten de dames aan hun strijd om de Belgische titel. De halve finales staan gepland op zondag 8 augustus vanaf 10 uur. De wedstrijdlocatie bestaat uit twee speelvelden met daarrond heel wat animatie.

Shantykoor bij Sincfala in Heist

Donderdagavond om 20u staat bij het Sincfala museum in Heist alweer het voorlaatste muzikale optreden in het kader van onze Museumavonden op het programma. Dit keer is het de beurt aan het dertigkoppig Shantykoor Blankenberge. Ze treden op in de speciale tent die bij het museum werd opgesteld. Het koor brengt een rasecht shantyrepertoire, waarbij echter ook de typische Vlaamse zeemansliederen uit de tijd van de IJslandvaart niet ontbreken. Op zes jaar tijd is het Shantykoor een vaste waarde geworden op alle grote maritieme evenementen in ons land.


Meer info bij: http://www.sincfala.be (klik op de banner rechtsboven: 'Museumavonden Sincfala').

Verdwijnt ook aan onze kust de Groene Vlag?

Als Europa z’n zin krijgt dan verdwijnt op termijn ook op de stranden aan onze kust de Groene Vlag die aanduidt dat het veilig is om te zwemmen. In heel wat landen wordt ondertussen al gebruik gemaakt van de nieuwe waarschuwingsvlaggen op het strand. Dat is deze zomer ook het geval bij onze noorderburen. In Knokke-Heist wappert nog de groene vlag, maar in Cadzand-Bad is die voorgoed verdwenen. Als zwemmen toegelaten is wappert er geen vlag meer. “Het is namelijk nooit helemaal veilig om in de Noordzee te gaan zwemmen” zeggen de strandredders. Daarom wordt volgens de internationale richtlijn ISO 20712 de groene vlag geschrapt. Op bijgaand plaatje zie je de waarschuwingsvlaggen zoals die er binnen enige tijd ook bij ons zullen uitzien.

Staking kusttram goeie zaak voor havenverkeer in Zeebrugge

De staking bij De Lijn werd sedert woensdagmorgen vroeg goed opgevolgd. Bij de stelplaatsen in Knokke, Oostende en De Panne-Adinkerke waren stakingspiketten present. Daardoor kon nauwelijks een tram uitrijden. Ook reden slechts de helft van de bussen aan de kust. Enkel busdiensten die uitgevoerd worden door private exploitanten verzorgden de normale dienst. Ook in de rest van de provincie hebben chauffeurs tijdelijk het werk neergelegd uit solidariteit met de stakingsactie. De vakbonden van het personeel van De Lijn zijn het niet eens met het besparingsplan dat wordt ingevoerd. Als gevolg van de staking was het in Knokke woensdagmorgen iets drukker in het station door mensen die per trein via Brugge naar Blankenberge en Oostende spoorden. Door de àfwezigheid van de tram verliep het auto- en vrachtwagenverkeer bij de sluisbruggen in Zeebrugge veel vlotter dan anders het geval is!

3.8.10

Weer Wonderwijs voor scholieren in Knokke-Heist

Vanaf 2 september biedt het gemeentebestuur van Knokke-Heist weer naschoolse opvang aan voor alle kinderen in de basisscholen. Het is verder mogelijk om de opvang te combineren met vorming. Het gaat om opleidingen op het vlak van sport, woordkunst, muziek en plastische kunsten. Wonderwijs zorgt het hele schooljaar lang voor een gedegen begeleiding en gratis busvervoer. Het is een realisatie van het Cultuurcentrum, deKunstAcademie en het Sportcentrum De Wonderwijsbrochure kan men halen in De Marge en in het Cultuurcentrum.


Meer info ook op de website http://www.jeugdknokke-heist.be/

Meer badgasten maar minder interventies door strandredders

In juli waren er ondanks de grotere drukte minder tussenkomsten door de strandredders aan onze kust. Volgens de intercommunale IKWV, die alle strandreddingsdiensten overkoepelt, is dat te danken aan het meer rustige weer. Minder wind betekende ook minder golfhoogte en minder sterke stromingen. Vorige maand waren er van Knokke-Heist tot De Panne dertig ernstige interventies voor baders in nood. Verder moest 27 keer tussengekomen worden voor surfers en zeven maal voor catamarans en andere zeilboten. Acht personen raakten ernstig gewond op het strand of op een golfbreker. In totaal waken zo’n 1.400 gebrevetteerde strandredders over 34 kilometer badzones aan onze kust.

Knokke-Heist wordt herschapen in een golfterrein

Dit weekend wordt Knokke-Heist het decor van de allereerste Porsche Urban Golf Trophy! Het concept bestaat erin om publieke plaatsen zoals pleinen, stranden, winkels en weiden als golflocatie aan te kleden. De bedoeling is om op die manier een 18-holes parcours te ontwikkelen en de badstad in al haar facetten te leren kennen. Het hele gebeuren wordt gesponsord door Porche. Zaterdag zullen de deelnemers samenkomen voor een briefing op het Lichttorenplein. Daarna wordt een wedstrijd gespeeld volgens de “Shotgun” formule. Dit houdt in dat elk team van 2 spelers zich op een verschillende hole bevindt zodat iedereen stipt om 12u kan starten. Voor de veiligheid wordt met speciale golfballen gespeeld die slechts een derde van de normale afstand afleggen.

Inbrekers in auto's gevat in Knokke-Heist

De politie in Knokke-Heist is er dinsdag in geslaagd om twee mannen in te rekenen die in een auto aan het inbreken waren. Het ging om een duo zonder papieren, die illegaal in ons land verbleven. De mannen beweren Algerijn te zijn, maar de politie vermoedt dat het om Marokkanen gaat. Er wordt nu onderzocht of ze in aanmerking komen voor meer inbraken in onze regio.

ICO Zeebrugge behaalt AEO certificaat

Sedert 1 augustus heeft International Car Operators in Zeebrugge het AEO certificaat in handen. AEO is de Europese versie van de C-TPAT (Customs-Trade Partnership Against Terrorism) dat in 2003 in de US werd ingevoerd naar aanleiding van “nine-eleven”. De douane gebruikt de AEO-status om een onderscheid te maken tussen betrouwbare en onbekende goederenstromen. Die laatste categorie wordt meer gecontroleerd, waardoor de hele goederenstroom vertraging oploopt. International Car Operators is één van de belangrijkste stouwerijbedrijven voor roll-on/roll-off cargo. Het is voor 100 procent een dochter van Nippon Yusen Kabushiki Kaisha (NYK), één van ‘s werelds leidende transportbedrijven. Vorig jaar behandelde ICO maar liefst 1 miljoen wagens en high & heavy eenheden op de gespecialiseerde Ro-Ro terminals in Zeebrugge en Antwerpen.

2.8.10

Trams en bussen staken woensdag aan de kust

Nu woensdag gaan de chauffeurs van de bussen en trams aan de kust in staking. Door deze vakbondsactie verwacht De Lijn een ernstige verstoring van haar dienstverlening in de kustregio. "De hinder zal het grootst zijn voor de kusttram tussen Knokke en De Panne", zegt woordvoerder Dirk Schockaert van De Lijn West-Vlaanderen. Het personeel staakt uit onvrede met een aantal maatregelen die genomen werden. Die zijn het gevolg van de verminderde dotatie voor de Vlaamse openbare vervoersmaatschappij. Het gaat onder meer om gewijzigde werkregelingen. De staking kan woensdag voor hinder zorgen bij het woon-werkverkeer en het toeristisch verkeer aan de kust.


Voor informatie over de gevolgen voor de dienstverlening, kunnen de reizigers woensdagochtend vanaf 6 uur terecht op www.delijn.be en op het nummer 070 220 200.

Bejaarde Heistenaar overleden amper een paar dagen na ongeval

In het Ter Linden Ziekenhuis in Knokke is onverwacht Heistenaar André Vandepitte overleden. Hij was weduwnaar van Annie Vandaele. Vorige week was de 78-jarige man nog betrokken bij een ongeval in de Ambachtelijke Zone ‘t Walletje in Westkapelle, waarbij een lid van het gemeentepersoneel zwaar gewond werd. Het overlijden van Vandepitte zou evenwel geen uitstaans hebben met het ongeval in kwestie. De uitvaartplechtigheid wordt zaterdag om 13.30u gehouden in de aula van het Uitvaartcentrum Bleyaert, langs de Natiënlaan in Knokke.

Georgische First Lady drie weken met vakantie vlakbij Het Zwin

De afgelopen drie weken was de Georgische presidentsvrouw Sandra Roelofs incognito met vakantie in onze grensregio. Ze verbleef met haar twee zonen Eduard en Nikoloz in het vakantiehuisje van haar ouders bij Het Zwin in Cadzand-Bad. Ook haar man, de Georgische president Michael Sakasjvili, kwam een paar dagen op bezoek. Haar verlof in onze grensregio bracht de presidentsvrouw door met fietstochten en het leren paard rijden. Ze is namelijk van plan om binnenkort moeilijk toegankelijke delen van Georgië te paard te bezoeken. Volgens de uit Terneuzen afkomstige Sandra Roelofs moet de wereld scherper protesteren tegen de bezetting door de Russen van delen van Georgië. Ondanks dat probleem gaat het volgens haar echter goed met de economie in haar nieuwe vaderland en zit ook het toerisme in de lift.

Meer reizigers per spoor naar de kust

In de voorbije maand juli is het aantal reizigers, dat van en naar de stations aan onze kust spoorde, met 17 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft de NMBS bekend gemaakt. Oostende bleek daarbij het meest bezochte station, gevolgd door Blankenberge, Knokke-Heist en De Panne. In totaal zagen de kusthaltes één en een kwart miljoen reizigers arriveren of vertrekken. De spoorwegen zeggen tevreden te zijn over deze eerste balans. Het mooie zonnige zomerweer in juli wordt als voornaamste reden genoemd voor de toename.

Hoe slechter het weer hoe beter voor Weerstation Heist

Het Weerstation voor de Oostkust in Heist is de kaap van de 50.000 website-bezoekers gepasseerd. Samen waren ze goed voor bijna een kwart miljoen bekeken pagina’s. Dat zegt initiatiefnemer Bob Dyserinck. Het weerstation werd in mei 2008 opgericht. Met de meeste mensen die informatie zoeken over het weer in Knokke-Heist gaat het om landgenoten maar er is ook heel wat interesse uit Nederland en Groot-Brittannië. En... hoe slechter het weer hoe meer mensen de gegevens van het weerstation raadplegen. Op 9 januari, tijdens de winterprik, bezochten 196 surfers de site om te zien of ze een extra jas moest aantrekken, aldus Dyserinck. Ondertussen werd met de site overgestapt naar een meer krachtige hosting-server en is het weerstation ook aanwezig op Facebook en Twitter.

Men kan het weerstation steunen door op de link “Steunkaart” te klikken bovenaan de indexpagina bij http://www.weerstationheist.be/

Natuurpark Het Zwin leert nestkastjes bouwen

Op woensdag 11 augustus kunnen kinderen in Het Zwin leren nestkastjes bouwen. Dat gebeurt met het oog op het volgend broedseizoen. Voor het knutselen begint brengen de kinderen een bezoek aan de vogels en bekijken in het natuurpark de verschillende soorten nestkasten die er hangen. Ook wordt tot aan de vloedlijn gewandeld om na te gaan wat vogels zo allemaal gebruiken als nestmateriaal. Daarna gaan de kinderen aan de slag om een nestkastje te bouwen voor vogels of insecten. Het resultaat mogen de kinderen mee naar huis nemen. De deelnemers krijgen ook het diploma ‘Meester in het bouwen van nestkastjes’.


Nestkastjes bouwen: woensdag 11 augustus van 14 tot 16.30 uur
Inschrijven kan tot de dag voor de workshop plaatsvindt.
Voor wie: kinderen van 9 t.e.m. 12 jaar
Prijs: 8 euro/kind (toegangsprijs inbegrepen)
Waar/info/inschrijven: Het Zwin, Graaf Léon Lippensdreef, 8300 Knokke-Heist
Org: provinciedienst NME (Het Zwin - T 050 60 70 86 – info@zwin.be)

Behoort het Evenementenstrand tot de Politiezone Damme/Knokke-Heist?

Organisatoren van privé-feesten in Knokke-Heist vragen zich deze zomer af of het Evenementenstrand wel tot dezelfde politiezone behoort als de rest van de badstad. Wie na 10u ’s avonds op een feestje nog luide muziek draait krijgt gegarandeerd korte tijd later de politie over de vloer. Ze manen de feestvierders aan om het stiller aan te doen. In de regel beboeten ze echter niemand en gaan zeer correct te werk. Toch stoot het organisatoren van privé feestjes erg tegen de borst, dat ze de muziek zo laag moeten zetten dat er geen ambiance meer is. Op het moment dat men dan het feest stopzet hoort men op de meeste plaatsen in de badstad echter nog uren lang geluidsoverlast van op het Evenementenstrand. Volgens de gedupeerden zou iedereen gelijk moeten zijn voor de wet, maar zoals George Orwell het al schreef “zijn sommigen meer gelijk dan anderen”. Ook blijkt dat de verplichte “line array” opstelling van luidsprekers bij fuiven op het Evenementenstrand zeer zeker geen daling van de geluidsoverlast voor gevolg heeft, zoals was aangekondigd.

Jonge kunstenaars in dialoog met oude meesters in Het Zoute

Bij Robinsons Art Gallery in Knokke exposeren deze zomer voornamelijk Chinese Animamixkunstenaars samen met westerse meesters als Karel Appel, Pierre Alechinsky en René Magritte. Dat leidt vanaf 6 augustus bij de tentoonstelling Masters/Animamix niet alleen tot een interessante ontmoeting tussen oost en west, maar ook tussen jong en oud. Animamix is een uit Azië overgewaaide kunststroming die elementen uit de animatiefilm en strips combineert. De naam is een samentrekking van de woorden ‘animation’ en ‘comics’. Deelnemende Chinese kunstenaars aan Masters/Animamix zijn Mu Lei, Yang Na, Han Yajuan, Huang Yin en Liu Zhiyin. Ook Janice Devali, een Nederlandse met Indische roots, maakt deel uit van deze groep. Robinsons Art Gallery heeft ook werk van ‘oude’, gevestigde waarden in huis, de zogeheten Masters. Masters/Animamix toont een ruime selectie Cobrakunst van Karel Appel, Pierre Alechinsky, Corneille, Christian Dotremont, Asger Jorn en Serge Poliakoff. Ook de popart van Robert Indiana en werk van Fernando Botero, René Magritte en Liu Yujun komen aan bod.

Masters/Animamix: Zeedijk-Het Zoute 757A. Tentoonstelling opent op 6 augustus 2010 tijdens de Nacht van het Zoute (17-22 uur) en loopt tot 23 augustus 2010.

1.8.10

Knokke-Heistse Knalkampdeelnemers vieren Zwitserse Feestdag

De deelnemers van het Bernardusinstituut in Knokke aan het Zwitsers bergkamp van het jeugdproject Knal zijn hun tweede week ingegaan. Om te ontsnappen aan de voorspelde tropische temperaturen zijn de 64 jongeren zondag op grote hoogte gaan wandelen. Een kabelbaan uit Saas Fee bracht ze naar een bergstation op meer dan 3500m hoogte. Zo kon de jeugd afkoelen bij de eeuwige sneeuw. Tijdens de afdaling werd omzichtig een kudde gemsbokken gepasseerd. Dit keer bleven de dieren rustig grazen, maar tijdens het voorkamp hadden ze een paar van de leiders aangevallen. De hele dag hadden de jongeren iets rood aan. Het was zondag namelijk de Zwitserse nationale feestdag. De dag werd afgesloten met Vlaamse stoverij en een Zwitsers vuurwerk.

Lezing over liposculptuur bij Duinbergen Clinic

Dinsdag 10 augustus wordt om 20 uur een lezing gehouden in de Duinbergen Clinic over liposculptuur. Letterlijk betekent liposuctie het wegzuigen van vet. De liposuctie kan eigenlijk beschouwd worden als de voorloper van de liposculptuur. Tegenwoordig worden 'liposuctie' en 'liposculptuur' synoniem gebruikt. Maar oorspronkelijk werden bij liposuctie grote 'zuigbuizen' gebruikt, waardoor enkel het dieper gelegen vet kon worden opgezogen. Dankzij de nieuwe, geavanceerde technieken van de liposculptuur gaat het verwijderen van vet nu veel efficiënter.Dokter I. van Heijningen, plastisch chirurg, verzorgt voor Duinbergen Clinic deze lezing, die voor iedere belangstellende gratis kan bijgewoond worden.


Graag telefonisch komst aanmelden op 050 53 06 40

Gevaar voor duinbrand door droogte

De voorbije maand juli gaat niet alleen de geschiedenis in als een zeer warme zomermaand, maar ook als een bijzonder droge. Bij het weerstation in Heist werd in juli amper 48,9 mm regen gemeten. Ondanks het feit dat er op 10 dagen enige neerslag viel blijft alles poederdroog in onze regio. Er wordt dan ook gewaarschuwd om voorzichtig om te gaan met vuur en sigaretten. Zaterdagavond was er trouwens reeds een duinbrand over de grens in Nieuwvliet, vlakbij zee en in de buurt van een vakantiepark. Drie bluswagens moest uitrukken om het vuur te bestrijden. Daarbij moest ook een ‘shovel’ worden ingezet om een zandwal op te werpen zodat het vuur zich niet kon uitbreiden.