18.4.09

Knokke-Heist maakt zich klaar voor de stratenlopen

Van klein tot groot wordt er momenteel gelopen in de straten van Knokke-Heist. Dat heeft te maken met de voorbereidingen voor de stratenlopen die traditiegetrouw op 1 mei hun beslag krijgen in de badstad. Nieuwkomer in het concept is de Ladies Run over 3,5 km. Verder verlegt de Knokke Jogging z'n grenzen en heeft nu een afstand van 5,5 km. De Chiquita Kids Run over 1 km en de Knokke 10K blijven behouden. Dit jaar kwamen voor de verschillende lopen meer dan 760 inschrijvingen binnen. Alvast een goeie 120 deelnemers extra in vergelijking met vorig jaar. Grote blikvanger wordt zoals altijd de prestigieuze Knokke 10K die langs een reeks toeristische trekpleisters in de badstad passeert.

17.4.09

Cecilia goes to Hollywood!

Op vrijdag 24 en zaterdag 25 april brengt de Heistse Ceciliaharmonie de jaarlijkse Lenteconcerten in Scharpoord. De drumband, het jeugdensemble en de harmonie zorgen voor de 40ste keer voor een avondvullend programma. Er werd dit keer gekozen voor het thema ‘filmmuziek’. Daarbij komt muziek aan bod uit de beroemdste kaskrakers van de afgelopen 50 jaar. Het gaat om melodieën van ‘Indiana Jones’ en ‘ Pirates of the Caribbean’ tot Star Wars en de dolkomische animatiefilm Chicken Run.


Kaarten en info: CC Scharpoord (tel. 050/630 430). Kaarten kosten € 10 (-14 jaar € 3).

Hitlerjeugd-paus leest België de les

Ons land heeft zich vrijdag de woede van de voormalige Hitlerjongen Joseph Ratzinger op de hals gehaald. Dat gebeurde nadat onze regering kritiek had op zijn opmerking dat het gebruik van condooms geen oplossing was voor de aidsepidemie in Afrika. Het Belgische parlement had zelfs een motie aangenomen waarin de uitlatingen van deze kerkratzinger "onaanvaardbaar" worden genoemd. De verklaring van het Vaticaan maakt gewag van "een ongekende mediacampagne in Europa". Dat klopt, en die mediacampagne is zeer terecht omdat de onverantwoord idiote uitspraken van Ratzinger helpen om een heel Continent in de afgrond te storten. Het is hoog tijd dat de Europese Unie optreedt tegen de kerkstaat.

Zeebrugs fregat tegen Somalische kapers

Het Zeebrugse fregat Louise-Marie zal over een aantal weken in de Golf van Aden worden ingezet tegen Somalische kapers. De bemanning start na het weekend een gespecialiseerde training van zes weken in Groot-Brittannië. Eind maart werden ook reeds oefeningen op zee gehouden ten einde op alle mogelijk eventualiteiten voorbereid te zijn. Op de agenda stonden toen enteringsoefeningen, bevoorrading op zee, brandoefeningen en vliegoperaties. Het Zeebrugse fregat, met zo'n 160 militairen aan boord, zal tijdens haar vier maanden lange missie verschillende taken vervullen. Dat gebeurt in het kader van Operatie Atalanta en gaat van het beschermen van vrachtschepen voor voedselhulp van de Verenigde Naties, tot het begeleiden en beschermen van koopvaardijschepen. Maar het kan ook dat men in een bepaalde zone gaan surveilleren, op zoek naar kapers. Dat hangt samen met de hardere koers die Obama tegen de kapers wil varen. In de vroege uren van zaterdag werd ondertussen de Belgische steenstorter Pompei gekaapt door Somalische piraten. Aan boord bevinden zich tien bemanningsleden: een Nederlandse kapitein, vier Kroaten, drie Filipijnen en ook twee landgenoten. Het gaat om de 42-jarige eerste stuurman Jan Verplanken uit Oostende en de 38-jarige tweede officier James Law uit Blankenberge. Het schip is eigendom van de baggerfirma’s De Nul. DEME en Decloedt.

Nederlandse ontpoldering van de baan

De Knokke-Heistse landbouwers betalen het gros van het gelag voor de uitdieping van de Schelde. De voorgenomen Nederlandse ontpoldering van de Hedwigepolder is namelijk van de baan. Dat heeft het kabinet Balkenende vrijdagmiddag besloten. In plaats daarvan kiest Den Haag voor de aanleg van een buitendijks schor langs de Westerschelde. Dat alternatief is aangedragen door de waterschappen. Voor de ontpoldering was bij de bevolking geen draagvlak en veel verzet in Zeeland en in de Tweede Kamer.

Onthulling toekomstplannen ‘Het Zwin’

In Knokke-Heist werden vrijdag de toekomstplannen voor Het Zwin onthuld. In 2006 hadden de Vlaamse Overheid en de Provincie West-Vlaanderen gezamenlijk het Belgisch deel van de Zwinvlakte en het Vogelpark aangekocht. Samen bijna 200 hectare groot. De nieuwe plannen moeten over drie jaar leiden tot een totaal vernieuwd ‘Natuureducatief Ecotoeristisch Zwin’. Door de uitbreiding van het Zwin, ten koste van landbouwgrond, zal 120 ha opnieuw aan de getijdenwerking van de zee onderworpen worden. Het “correct vergoeden” van de landbouwers, “het herstel van de schorren en de aanleg van een nieuwe internationale dijk” zal volgens Minister Crevits zo’n 20 miljoen euro kosten. In het vogelpark worden de Koninklijke villa en andere gebouwen afgebroken en komt er op een deel van de parking een groot bezoekerscentrum. Verder wordt op de hoek van de huidige internationale dijk een ruim uitkijkpunt ingericht. Daar zal men een schitterend zicht hebben over de Zwinvlakte. De kosten van die werken worden geraamd op 16 miljoen euro. Ook de gemeente Knokke-Heist en Europa zullen daarin meebetalen. De nieuwe Internationale dijk zal een sterke verbindings-as worden tussen het Vlaamse en het Nederlandse deel van de Zwinstreek. Bij de dijk komen wandel- en fietspaden, uitgerust met panoramische uitkijkpunten en met faciliteiten om te picknicken. De dijk zal tevens fungeren als migratiecorridor tussen de Knokse en Zeeuwse populaties boomkikkers. Door het nieuwe masterplan moet het gebied volgens de initiatiefnemers uitgroeien tot een nog belangrijker troef voor de economie.

Zeeland wil Belgisch geld voor extra lange vaarten

De extra lange schepen die vanaf de Scheldemonding naar Antwerpen varen zorgen voor extra kosten. De voorbije dagen werden de proefvaarten uitgevoerd door de MSC Beatrice en de MSC Francesca. De komende twee maanden zijn er nog zes extra lange schepen van en naar Antwerpen gepland. Onze buurprovincie Zeeland wil echter dat België opdraait voor de kosten voor extra veiligheidsmaatregelen. Dat heeft commissaris van de Koningin Karla Peijs vrijdagmorgen in de vergadering van Provinciale Staten in Middelburg gezegd. De maatregelen die nu gelden, zijn gericht op schepen die maximaal 360 meter lang zijn. Voor de hele lange schepen zijn bijkomende maatregelen nodig en dat kost geld.

Minder rood voor dwarsers

De lichtenduur bij het kruispunt van de Elizabetlaan met de Kursaalstraat in Heist wordt aangepast. Dat gebeurt na herhaaldelijk aandringen van het gemeentebestuur bij de Vlaamse overheid. Er waren namelijk toenemend klachten over het feit dat mensen 'ergerlijk lang' moeten wachten om de Elizabetlaan over te steken. De Vlaamse overheid heeft nu beloofd om 'zo gauw mogelijk' de duurtijd van het rood te verminderen voor wie de kustweg oversteekt. Volgens voormalig toerismedirecteur André Desmidt was er trouwens al enige verbetering door de gewijzigde tramhalte. Het licht dat moet voorrang geven aan de tram slaat namelijk niet langer aan bij de stopplaats maar vanaf het ogenblik dat de tram voor de lichten komt.

Surfers’ Paradise blijft definitief op stek

In Knokke-Heist mag Surfers’ Paradise definitief op z’n stek blijven. Na twaalf jaar verbeten strijd heeft de rechter van het Hof van Beroep in Gent de uitbater van Surfers' Paradise vrijgesproken van elk vermeend bouwmisdrijf. Het Openbaar Ministerie eiste het herstel van de duinen waar het strandpaviljoen werd opgetrokken. Volgens de verdediging van Surfers' Paradise waren op het moment van de bouw nog geen officiële regels omtrent de ruimtelijke ordening op het strand. Zo dacht ook de rechter in Gent erover en maakte meteen een einde aan deze juridisch lijdensweg. De burgerlijke partij Ter Dijk vzw, die Surfers Paradise van broodroof beschuldigde, ging niet mee in beroep.

Loop van de Bevolking

Meer info over geboorten, huwelijken en overlijdens vind je HIER.

Messiaanse Sam Rotman aan de piano

Op dinsdag 28 april is de beroemde Amerikaanse pianist Sam Rotman te gast in het auditorium van deKunstAcademie in Knokke-Heist. Sam Rotman debuteerde als 16-jarige reeds bij het San Antonio Symphony Orchestra in Texas voor 6000 mensen. Later studeerde hij aan de Juilliard School in New York en gaf zowat 1200 optredens in 45 verschillende landen. Rotman brengt voor de leerlingen van deKunstAcademie een programma van ongeveer 1 uur, waarbij hij een bloemlezing geeft uit het grote repertoire van Chopin, Beethoven, Schumann en vele andere bekende componisten. Minpunt is echter het feit dat deze orthodox joods opgevoede Amerikaan vaak ook ongevraagd z’n christelijke overtuiging tussen z’n muziek door propageert.


Voor meer info: tel. 050 630 850, dekunstacademie@knokke-heist.be, www.dekunstacademie.be

16.4.09

Gas voor Polen via Zeebrugge?

Het Poolse staatsgasbedrijf Polskie Gornictwo Naftowe i Gazownictwo heeft zopas een contract afgesloten met Qatargas. Daarbij zal het vanaf 2014 jaarlijks 1 miljoen ton LNG afnemen. Het ziet er echter naar uit dat de diepwater gasterminal in het Poolse Swinoujscie tegen die tijd nog niet klaar zal zijn. Tijdens gesprekken heeft de Poolse Premier Donald Tusk aan de Qataarse heerser Emir Sheikh Hamad bin Khalifa al-Thani gezegd, dat in dat geval, de leveringen kunnen gebeuren via de LNG-terminal in Zeebrugge. Het contract met Qatar kwam er vanwege de recente gasleveringsincidenten tussen het Russische Gazprom en Ukraïne. Polen wil in de toekomst niet uitsluitend afhankelijk zijn van Russisch gas.

Woningen licht goedkoper?

De stijging van de vastgoedprijzen in België lijkt af te nemen. In 2008 werden "gewone" woonhuizen ongeveer 5 procent duurder, terwijl de stijging in 2007 nog 10 procent bedroeg. In het laatste kwartaal van 2008 was er zelfs een lichte daling van de prijzen van gewone woonhuizen. Het blijft afwachten of deze daling structureel is, zo meldt de federale overheidsdienst Economie donderdag. Voor een gewoon woonhuis is de goedkoopste Vlaamse gemeente Ronse (gemiddeld 107.706 euro), de duurste is Knokke-Heist (351.804 euro).

Tweede fase werken Koningslaan

Nu maandag wordt in de Koningslaan in Knokke gestart met de tweede fase van de werkzaamheden. Dit houdt in dat tussen de Boudewijnlaan en het Abraham Hansplein langs de westkant in de trottoir- en parkeerzone zal gewerkt worden. De fietsers kunnen gebruik maken van een tijdelijk fietspad langs de overkant. Verder wordt enkel nog plaatselijk verkeer toegelaten in dit gedeelte van de Koningslaan. Het doorgaand verkeer dat van het Maurice Lippensplein komt wordt omgeleid via de Meerlaan tot aan de Elizabetlaan. Dinsdag zijn er daarnaast ook sleufwerken voorzien dwars over de rijbaan. Een deel van de Koningslaan zal daartoe tijdelijk voor alle verkeer worden afgesloten.

Zwin op Stelten

Onder het motto "Zwin op Stelten" zet het Provinciaal het Natuurpark Het Zwin op zaterdag 2 mei haar deuren gratis open. Het is meteen de tweede editie van het evenement. Een uitgestippelde route door het park brengt geïnteresseerden langs een reeks "stopplaatsen". Daar laat men de bezoekers dan kennis maken met alles wat het Zwin te bieden heeft. Zo verneemt men meer over nesten en nestkastjes, en wat vogels eten. Verder leert men ook allerhand over de overwinteringplaats voor vleermuizen en gaat men met een gids op stap in de Zwinvlakte. Daarnaast zijn er ook spannende Zwinverhalen en knutselactiviteiten voor de kinderen. Tijdens de speurtocht zorgen Oxfam en enkele lokale landbouwers voor fruitsappen, wijn, fruitbieren en zuivelproducten. ‘Zwin op Stelten’ wordt georganiseerd in het kader van de Week van de Zee. Dan staan trouwens nog heel wat andere activiteiten op het programma. Meer daarover bij www.weekvandezee.be

Vierjarig patiëntje geblokkeerd in Calais

Niet alleen vrachtrijders en toeristen zijn de dupe van de acties van de Franse vissers. De blokkade in Calais dreigt zware medische gevolgen te hebben voor het 4-jarig zoontje van de familie Van Herp, die tot voor kort in Knokke-Heist woonde. De familie was in de badstad het medisch dossier komen ophalen omdat hun zoontje Devon donderdag in een ziekenhuis in Liverpool geboekt was voor een dringende operatie. De jongen was eerder ook reeds geopereerd wegens lymfeknoopkanker. De hoop is dat de familie donderdagmorgen alsnog de overtocht kan maken naar Dover. Het is echter onwaarschijnlijk dat ze op tijd in het Liverpoolse Alder Hey kinderhospitaal zullen arriveren voor de broodnodige operatie.

Inschrijven geblazen voor Triatlonistas

Sportievelingen kunnen in de badstad vanaf nu inschrijven voor de 2 strandlopen, het zeezwemmen, de Scapa Sports Iron Kid, de Finishers Triatlon en de 3atlon 4 fun. Voor drie van de zes events zijn de plaatsen beperkt en komt het er op aan om er snel bij te zijn. Wie zich meteen inschrijft voor het zeezwemmen én de beide strandlopen betaalt minder en is goed op weg in het kader van het stimuleringsproject “een zee van sport”. Wel moet men de nieuwe datum van vrijdag 17 juli noteren voor het zeezwemmen. Deze verandering is een gevolg van de toenemende verzanding ter hoogte van Heist. Ondertussen kijken zo'n 250 lokale triatleten al uit naar zaterdag 9 mei. Om 9 uur worden dan immers de inschrijvingen voor de Generali Zwintriathlon geopend. Knokke-Heistse triatlonistas hebben die dag bij de verwerking van de inschrijvingen voorrang tot 12 uur.


Globalset

Komende zaterdag doen de Knokke-Heistse radiozendamateurs voor de tweede keer mee aan de internationale noodnettest Globalset. De hele namiddag zal het zendstation in 't Walletje 50 dan ook bemand worden. De test bestaat erin zoveel mogelijk berichten te ontvangen en door te sturen naar het hoofdkwartier in Engeland. Normaal wordt de Globalset in mei gehouden. De datum werd echter aangepast om het gebeuren te laten samenvallen met de Internationale Radio-amateurdag. Voor de radio-amateurs in de badstad is het een unieke gelegenheid om hun kennis aan de werkelijkheid te toetsen.

2008 beter dan gedacht

Het resultaat van het jaar 2008 is voor Knokke-Heist een flink stuk beter dan gedacht. De gemeenterekening 2008 sluit in gewone dienst met een positief saldo van 8,7 miljoen euro. Dat is bijna 6 miljoen euro meer dan oorspronkelijk geraamd. Als men daar het reservefonds bij optelt dan brengt dat de financiële toestand per eind vorig jaar op 21,5 miljoen euro. De betere financiële toestand is volgens de gemeente te danken aan inkomsten die nog bij de vorige dienstjaren hoorden, en aan overgedragen uitgaven voor de vorige dienstjaren die niet nodig bleken.

15.4.09

Broodthaers oogst succes

Naast allerlei evenementen kende tijdens de voorbije paasdagen ook de Broodthaerstentoonstelling in Knokke-Heist groot succes. De tentoonstelling Texte et Photos van Marcel Broodthaers in Scharpoord is uniek in ons land. Deze Belgische dichter en beeldend kunstenaar verwierf wereldwijde bekendheid met decors, objecten en films. De Grote Mosselpot van Marcel Broodthaers kwam in de belangstelling toen het werk door Jan Hoet werd aangekocht voor het SMAK in Gent. In 1957, op 33-jarige leeftijd, startte Broodthaers met de illustratie van zijn artikelen voor kranten en tijdschriften met foto's. Dit alles leverde een unieke fotografische collectie op, die nu in de badstad in primeur voor België wordt getoond. Meer info op www.fotofestival.be.

Meer Belgicamosselen verwacht

De kwekers van de Belgica-mossel verwachten deze zomer bijna vier keer zoveel mosselen te zullen bovenhalen dan vorig jaar. Dat zegt een woordvoerder. De hoop is dat men een kleine 30 ton zal kunnen slijten. De stalen die genomen werden zijn gunstig. De eerste Belgica mosselen worden in juni verwacht. Volgend jaar wil het bedrijf nog meer aanvoer realiseren. Daartoe worden binnenkort bijkomende pontons geplaatst.

Meer extra lange schepen voor kust van Knokke-Heist

De proef met zeer lange containerschepen op de Westerschelde wordt uitgebreid. Vorige week was de eerste proefvaart met de 366 meter lange MSC Beatrice. Volgens de Permanente Commissie van Toezicht op de Scheldevaart is die reis goed verlopen. Als gevolg daarvan verscheen woensdagnamiddag nog een dergelijk schip voor onze kust. Het ging om de eerste proefvaart met de MSC Francesca, die alsnog groen licht kreeg. De containerreus lag sinds zaterdag zo'n dertig kilometer voor de kust bij Zeebrugge voor anker, omdat de Permanente Commissie geen toestemming gaf voor de doorvaart. Het schip is vier meter langer dan de tot nu toe toegestane lengte van 360 meter. De komende twee maanden zijn er nog zes proefvaarten met extra lange schepen van en naar Antwerpen gepland. Indien geen bezwaren worden ingediend start in juni de verdere uitdieping van de vaarweg. Op termijn kunnen dan nog grotere schepen naar Antwerpen varen.

Donderdagavond in Koppen: Mijn naam is Lippens

"Ik heb het gevoel dat ik als burgemeester op verlof ben in mijn eigen gemeente." Graaf Leopold Lippens is 67 jaar en net dertig jaar burgemeester van Knokke-Heist. Hij is rijk en excentriek en zit nooit verlegen om een straffe uitspraak. Lippens neemt Koppen een dag mee op sleeptouw in zijn Knokke-Heist. Hij heeft het over toen en nu en ook wel over zijn belaagde broer Maurice. De familie Lippens kwam 110 jaar geleden van Gent naar Knokke. Grootvader Lippens richtte de vastgoedonderneming De Compagnie Het Zoute op en de familie wordt onder meer eigenaar van Het Zwin en de Royal Zoute Golf Club. Knokke-Heist wordt de kuststad bij uitstek voor mensen met geld: "Als kuststad bieden we de hoogste standing van Biarritz tot in Zweden". Het resultaat is wel dat de grondprijzen fenomenaal hoog liggen. Maar ook daar heeft graaf Lippens wat op gevonden. Momenteel verrijst er een sociale woonwijk met vijfhonderd betaalbare woningen (zo heeft Koppen dat toch menen te begrijpen!) "De mensen die hier wonen, zijn allemaal mensen die werken." Op steuntrekkers heeft Leopold Lippens het minder begrepen. "Dertig jaar geleden waren er tien in Knokke-Heist en nu zijn het er zo'n vijfhonderd".


'Koppen', donderdag 16 april om 20.45 uur op Eén.

Gaat en vermenigvuldig U NIET

In de plaats van idioot pauselijk gewauwel uit Rome durft de beroemde Britse natuurkundige Sir David Attenborough tenminste de waarheid te zeggen. Er zijn gewoon teveel mensen op deze planeet.

Nieuwe crisis door lage visprijzen

Rederijen in Knokke-Heist, Zeebrugge en Oostende dreigen in de problemen te komen door de lage visprijzen. Dat heeft een woordvoerder van de Rederscentrale woensdag meegedeeld. De vissers krijgen voor een kilogram tong gemiddeld amper 6 euro. Vorig jaar was dat 10 euro en twee jaar geleden zo’n 13 euro. Ook andere soorten worden tegen weggeefprijzen geveild. Volgens de Rederscentrale mag de situatie niet te lang aanslepen. De organisatie pleit voor aanvaardbare visprijzen en roept de consumenten op om Belgische vis te kiezen boven geïmporteerde.

Knokke-Heist pakt uit met Kids-Ids

Knokke-Heist gaat Kids-Ids uitreiken. Dat zijn elektronische identiteitskaarten voor kinderen jonger dan 12 jaar. Het reisdocument zal vanaf 1 september worden afgeleverd in plaats van de huidige kartonnen identiteitskaart voor kinderen onder de 12. De nieuwe kids-ID kan evenwel niet meer onmiddellijk worden geleverd. De aanmaak neemt drie weken in beslag. De kids-ID zal maximum drie jaar geldig zijn en 3 euro kosten. Het is een document dat zeker nodig is als men met jonge kinderen op reis gaat naar het buitenland. De hele zomer worden in Knokke-Heist nog de oude kartonnen identiteitskaarten uitgereikt omdat die direct klaar zijn voor mensen die snel op reis willen.

Drugsdeal verijdeld

In Knokke-Heist werd door de politie een belangrijke drugsdeal verijdeld. In de wagen van een Bruggeling, die geschaduwd werd, trof men op een parking in Westkapelle een grote som geld aan. Op diezelfde parking stond ook een Nederlandse wagen. Daarin lag een kilogram hasj. De Nederlander bekende dat het de tweede keer was dat hij daar een drugsdeal afsloot. De dealer en de Bruggeling zijn aangehouden. Twee andere inzittenden zijn vrij onder voorwaarden.

Olievervuiling langs Belgische kust historisch laag

Van Knokke-Heist tot De Panne is onze kust steeds minder vervuild met olie. Dat leidt het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek af uit tellingen van met olie besmeurde dode zeekoeten. Minder dan 50% van de zeekoeten die aanspoelen op het strand zijn nu olieslachtoffers, tegen bijna 100% een drietal jaren geleden. De zeekoet is een vogel die in grote aantallen overwintert op het Belgische deel van de Noordzee. Ze zijn daarom een goede graadmeter van de algemene olievervuiling. De metingen aan de kust zijn één van de langstlopende onderzoeken in ons land. De eerste tellingen werden uitgevoerd in de winter van 1961/62, en waren toen een primeur voor Europa.

De resultaten van de tellingen kan men raadplegen op de website http://www.vliz.be/vogelslachtoffers

Striptekeningen in primeur in Scharpoord Bib

Momenteel kan men in de bibliotheek van Scharpoord in primeur de originele tekeningen van ‘Het Gulden Vlies’ bewonderen. Dat is een gloednieuwe reeks van de 46-jarige Antwerpse tekenaar Ersel. Deze stripreeks zal pas in juni bij uitgeverij Casterman verschijnen. Het eerste deel van die reeks heet 'Medea'. Het verhaal speelt zich af in volle vooroorlogse Nazitijd. Twee machtige oculte figuren gaan op zoek naar een legendarisch document. Deze tentoonstelling in samenwerking met vzw Strippromotie loopt tot het stripfestival van Knokke–Heist op 10 mei. De striptentoonstelling is gratis te bezoeken tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

14.4.09

Ongewenste bijvangst groot probleem

Ruim 40 procent van de visvangst is bijvangst. Daar is vaak commercieel niks mee aan te vangen en veel ervan gaat overboord. Negentig procent overleeft dat echter niet. Het is een wereldwijd probleem. Dat stelt het Wereld Natuur Fonds. Volgens het WWF gaat het jaarlijks om zeker 38 miljoen ton vis. De cijfers staan in een wetenschappelijke publicatie, die eind april in het tijdschrift Marine Policy verschijnt. Het gaat vooral om ondermaatse vis en soorten die moeilijk te verwerken of te verkopen zijn. Verder ook dolfijnen, bruinvissen, zeeschildpadden, albatrossen en haaien.

Platformmarathon van start

De Chiro Heist heeft de voorbije dagen een platform gebouwd op de hoek van de Noordstraat en de Westkapellestraat. Tot vrijdag zullen 14 jongeren het platform ‘bemensen’. De stunt kadert in de evenementen rond het 75-jarig bestaan van de jeugdvereniging. Tijdens de platformmarathon zal geen alcohol, elektriciteit, gsm of andere electronica gebruikt worden. Gedurende 75 uur zal ook geld ingezameld worden voor de behandeling van een 14-jarige jongen die aan leukemie lijdt.

Knokke-Heist neemt maatregelen tegen de meeuwenoverlast.

Knokke-Heist gaat meer maatregelen nemen tegen de meeuwenoverlast. Vooral in de zomer veroorzaken deze dieren met hun gekrijs en hun aanvallen op vuilniszakken bijzonder veel hinder. Op de daken van flatgebouwen niet ver van de zeedijk werden inmiddels een tiental nestplaatsen van meeuwen geteld. De politie heeft nu opdracht om strenger op te treden bij het voederen van meeuwen. Dat is bij verordening verboden. Indien de overlast niet afneemt, is de badstad eveneens van plan om bij het Agentschap Natuur en Bos een afwijking te vragen op de bestaande regelgeving. Dat moet het mogelijk maken om valkeniers met roofvogels in te zetten of het schudden van meeuweneieren toe te laten. Verder zal het gemeentebestuur aan eigenaars en bewoners in de buurt van nestlocaties de folder Meeuwen@kust van het Coördinatiepunt Duurzaam Kustbeheer bezorgen. Daarin staan tips hoe men op een legale manier kan voorkomen dat deze beschermde vogelsoort gaat broeden op daken. Ook verhuuragentschappen en gebouwenbeheerders zullen binnenkort gevraagd worden om de meeuwenfolder ter beschikking te stellen van eigenaars en huurders. In Terneuzen heeft de Nederlandse Rijkswaterstaat vorige week inmiddels een opblaasbare vogelverschrikker geplaatst bij het sluizencomplex. De grote pop met zwaaiende armen moet er met name kokmeeuwen afschrikken.


Alles wat men moet weten over meeuwen en het voorkomen van overlast staat ook op de website www.meeuwenindestad.be.
Voor meer info: Milieudienst, tel. 050 630 197, milieu@knokke-heist.be.

Erfgoeddag bij Sincfala

Op zondag 26 april neemt ook Sincfala deel aan de Erfgoeddag. Het evenement heeft dit keer als thema ‘Uit vriendschap!’. Het Museum van de Zwinstreek organiseert dan in de voormiddag een lezing over de diverse jaarlijkse feesten door de eeuwen heen. ’s Namiddags worden de vrijwilligers in de bloemetjes gezet. Deze mensen zijn van groot belang voor de werking van het museum. Dat is vooral het geval bij het inventariseren van voorwerpen en documenten uit de museumcollectie. Verder is bij Sincfala op Erfgoeddag het bezoekerscentrum over de geschiedenis van 2000 jaar Zwinstreek de hele dag gratis toegankelijk. Men kan dan ook een kijkje nemen in de tijdelijke tentoonstelling in het kader van het Internationaal Fotofestival.

Steun voor Dell’Anno niet van leien dakje

In de badstad heeft het college besloten om de Knokke-Heistse deelnemers aan het VTM-programma Mijn restaurant een handje te helpen. Driesterrenchef Sergio Herman heeft restaurant Dell'Anno in de vorige uitzending genomineerd tot de 2 beste gastronomische etablissementen. Nog tot vandaag kan men sms'en naar 6677 of bellen naar 0905-53-702 om ervoor te zorgen dat Claudio Dell' Anno en Gaëlle Six een wildcard bemachtigen. Zo kunnen ze voorlopig de nominatieprocedure voor de sluiting van het eerste restaurant ontlopen. Het gemeentebestuur spoort alle inwoners, tweedeverblijvers en toeristen dan ook aan om massaal te reageren. Eerdere hulpplannen van het gemeentebestuur bleken onmogelijk te realiseren. Een aantal tafels reserveren kon niet omdat alles reeds volzet is tot juni. Een eenmalige Knokke-Heist avond op de woensdagse sluitingsdag mocht niet van de programmamakers. Ook het voorstel om na de gemeenteraad van woensdag 29 april in het kader van 30 jaar burgemeester Lippens de raadsleden een Dell' Anno-receptie aan te bieden, bleek niet mogelijk.

Inmiddels wordt in het weekblad Story deze week uitpakt met een reportage over 'Mijn Restaurant'. In een interview worden een aantal ex-werknemers aan het woord gelaten. Daarbij wordt beweerd dat Claudio en Gaëlle zouden willen stoppen met hun restaurant na de heisa van vorige week rond het ontslag van een werknemer. Daar is echter geen bevestiging over.

13.4.09

Paasduik

Zo’n 200 mensen hebben meegedaan aan de paasduik bij Surfers’ Paradise. Naast de passend uitgedoste Brugse ijsberen en adepten van wielerclubs lieten ook leden van heel wat lokale verenigingen zich niet onbetuigd. Voor velen werd het een zeer korte duik of even pootje baden in het strandwater van amper 7 graden. Ook heel wat toeschouwers waren naar het evenement afgezakt, dat voor de 7de keer werd ingericht. De paasduik kreeg ondertussen ook reeds navolging in de Zeeuwse badplaats Renesse.

Meer paastoeristen

De toeristische sector in Knokke-Heist beleeft een veel betere pasen dan vorig jaar. Ondanks het feit dat de zon het af en toe laat afweten. Volgens toerismevoorzitter Danny Despiegelaere heerste het hele verlengde weekend een aangename drukte. De hotels kenden drie nachten een zeer goede bezetting. Dat gold ook voor de appartementen. Steeds meer mensen kiezen er blijkbaar voor om een korte vakantie aan de kust door te brengen. Vorig jaar was dat minder het geval, vooral omdat pasen toen een stuk vroeger kwam en er zelfs sneeuw viel. De horeca- en recreatiebedrijven aan onze kust hopen nu op een zonnige tweede vakantieweek.

Survivaltraject bij TC Duinbergen

De Tennisclub Duinbergen is nu ook het décor voor een Survival of the Fittest. Op initiatief van voorzitter Dany Bailyu werd op de terreinen een avonturenparcours geopend. Het survivaltraject voor de jeugd werd de afgelopen maanden door talrijke vrijwilligers aangelegd. De houten obstakels werden ingeplant in de bermen langs de terreinen. Het avonturenpark was vroeger in gebruik bij de Brugse Tenniskring Blauwe Reiger, dat het verkocht vanwege een verhuis. Een aantal milde schenkers heeft het hindernissenparcours helpen bekostigen.

Shanghai verdaagt belangneming in Zeebrugse APM Terminal

De Shanghai International Port Group (SIPG) zal het plan voor het nemen van een belang in APM Terminals in Zeebrugge voorlopig niet uitvoeren. Dat heeft het bedrijf zopas bekend gemaakt. Het had moeten de eerste investeringsstap van de haven van Shanghai buiten China worden. Ruim twee jaar geleden werd een kaderovereenkomst getekend met APM Terminals, een dochter van de Deense rederij Maersk-Moller. De bedoeling was dat Shanghai een belang van 40 procent zou nemen in APM Terminals, dat gevestigd is aan het Albert II-dok in Zeebrugge. “De reden voor de beslissing is het feit dat de vooruitzichten voor het globale containerverkeer zeer veranderd zijn met twee jaar geleden”, aldus Jiang Haitao de bestuurssecretaris van het Chinese bedrijf.

Snelheidsbeperking in Heistlaan door werken

Naar aanleiding van de rioleringswerken in de Ramskapellestraat zal de politie in de Heistlaan vanaf 20 april tijdelijke snelheidsbeperkingen invoeren. In de rijrichting naar Heist zal vanaf de rotonde op de Dudzelestraat een snelheidsbeperking van 70 km per uur gelden. Dat is normaal 90. Ter hoogte van de eigenlijke werkzone mag dan nog maximum 50 km per uur gereden worden. Eens voorbij de werkzaamheden geldt opnieuw het bestaande snelheidsregime. Ook vanuit de richting Heist is een vergelijkbare snelheidsbeperking van kracht. Tweewielers zullen tijdelijk in de twee richtingen gebruik moeten maken van het westelijk fietspad. Deze situatie blijft behouden tot eind juni.

12.4.09

Royal Zoute Golf Club in de Top 100

Zondagmorgen werd door het Amerikaanse GolfDigest de lijst gepubliceerd van de 100 beste Golfcourses buiten de Verenigde Staten. De Royal Zoute Golf Club in Knokke-Heist haalt in de lijst de 94ste plaats. De andere Belgische omloop die in de lijst voorkomt is die van het Limburgse Houthalen met een 89ste plaats. Het is een hele eer om de top 100 te halen. De beste golfcourses buiten de VS bevinden zich in 26 verschillende landen. De meeste vindt men in Schotland, Ierland, Engeland, Canada en Australië. Het waren trouwens de Britten die destijds hun sporten zoals cricket en golf exporteerden. De Royal Calcutta Golf werd in 1829 al gesticht. Ook in Knokke en omstreken vertoefden op het einde van de 19de eeuw heel wat Britten. Een golfterrein kon dan ook niet uitblijven. Het werd aangelegd in de toenmalige Brabantse Panne. In 1899 werd voor het eerst golf gespeeld in de badstad. De eigenlijk omloop werd in 1907 aangelegd door de Britse golfarchitect Harry Colt. Alhoewel in Knokke-Heist plannen gemaakt worden voor een tweede golfterrein, gaat het wereldwijd niet zo best met de elitesport. “Van Zuid-Europa tot Moskou, van de Turkse kust tot het Amerikaanse Palm Beach, en van Dubai tot Japan is de markt voor nieuwe golfterreinen in het algemeen opgedroogd”, aldus GolfDigest. In Engeland zijn er bij golfclubs momenteel gemiddel 46 vacante plaatsen voor leden. Dat is nog nooit gebeurd. Feit is dat van een dergelijk terugval in Knokke-Heist voorlopig niks te merken is.


Job Day bij de Zeemacht

Woensdag organiseert de Zeemacht haar 2de “Job Day” in de Marinebasis van Zeebrugge. Zo’n 160 jongeren zullen er kennismaken met het dagelijkse leven van een matroos, onderofficier of officier bij de Marine. De hele dag staat in het teken van actie en ontdekking. De jongeren krijgen daarbij heel wat hoogtechnologisch materieel onder ogen. Het programma bestaat uit een tocht op zee aan boord van de A960 Godetia gevolgd door een bezoek aan het multifunctionele fregat F931 Louise Marie en verschillende werkplaatsen. De ontmijningsdienst van Defensie zal zijn maritieme capaciteiten demonstreren. Dat geldt ook voor het Medisch Component. De dag moet jongeren warm maken voor een baan bij de Zeemacht.

Marinebasis Zeebrugge: woensdag 15 april van 9u tot 17u.