26.6.10

Cartoonfestival opent op het strand in Knokke-Heist

In het tentpaviljoen op het strand bij het Rubensplein opende zaterdagavond de 49ste editie van het Internationaal Cartoonfestival Knokke-Heist. Twee en een halve maand lang is er een vierdelige expositie te zien. Een eerste luik bevat een selectie van de inzendingen voor de traditionele cartoonale. De Gouden Hoed 2010 werd dit keer weggekaapt door Bruggeling Ludo Goderis met een tekening over een bezoek aan anorexia-kliniek. Verder zijn er de Press Cartoon Belgium en de Press Cartoon Europe: een collectie spotprenten die het afgelopen jaar in de pers verschenen. Dankbare onderwerpen waren daarbij ondermeer de economische crisis, president Obama, het milieu, de problemen met de islam en niet in het minst de pauselijke opvattingen over condooms. Veel aandacht is er tenslotte nog voor de twee festivalgasten. Zo presenteert Jonas Geirnaert er een retrospectieve van Kabouter Wesley. De tweede gast, Jan De Maesschalck, is een meer klassieke tekenaar, wiens cartoons vaak over de kunstwereld gaan. Het Internationaal Cartoonfestival loopt nog tot 12 september en is alle dagen open van 10 tot 19 uur.

FC Knokke moet duimen (en acht vingers) leggen voor Anderlecht

Nadat ze vrijdagavond met 1-7 van Ternat hadden gewonnen, was zaterdagavond ook tegen FC Knokke de zege voor Anderlecht weggelegd. Op Stadion Olivier won paars-wit met 1-10. Jan Polak scoorde de openingstreffer, maar werd enige tijd later uitgesloten. Bij de rust was het 0-3. In de 87ste minuut scoorde Bruning het eerreddende doelpunt voor de plaatselijken. Op de wedstrijd werden ondanks het warme weer toch zo'n 1.300 toeschouwers geteld.

Doelpunten: 5' Polak, 39' Kabananga, 41' Kanu, 62' Boussoufa (pen.), 70' Biglia, 75' Legear, 76' Legear, 79' Lukaku (pen.), 82' Lukaku, 85' Boussoufa en 87' Bruning
Gele kaarten: 12' Polak, 28' De Smet en 35' Polak
Rode kaarten: 35' Polak (2x geel) en 61' Maljers
Scheidsrechter: Brinckman

“Parkeerplan Knokke-Heist zorgt voor inkomsten” zegt raadslid Naert

Zo’n vier maanden na de introductie van het nieuwe parkeerplan in Knokke-Heist verschafte het gemeentebestuur enige cijfers op verzoek van raadslid Frank Naert. Daaruit blijkt, dat het parkeerbeleid gedurende de eerste vijf maanden van het jaar “27 % meer opbracht dan gedurende dezelfde periode in 2009. De opbrengsten zijn gestegen van 1,32 miljoen euro naar 1,68 mln euro. De belangrijkste tendensen binnen die stijging zijn de toename van de inkomsten uit parkeerautomaten (van 808.000 euro naar 1.040.904 euro) en van de bewonerskaarten (van 30.240 euro naar 258.134 euro). Verder is er een afname van de retributies (de boetes) van 403.502 euro naar 282.911 euro.” Deze cijfers bewijzen volgens het Open-VLD raadslid, “dat het nieuwe parkeerbeleid neerkomt op een financiële operatie die meer geld in het gemeentelaatje brengt. Of het parkeren zelf beter verloopt is een andere vraag, daar krijgen we na de zomer informatie over. Ondertussen zijn we benieuwd hoe de post retributies gaat evolueren. Er is immers in de beginperiode sprake geweest van een zeker gedoogbeleid. Met de zomer voor de boeg raakt het handhavingsbeleid stilaan op kruissnelheid…”, aldus nog Frank Naert

Asfalteren Zwinlaan aan de orde

In Knokke is het asfalteren van de Zwinlaan tussen huisnummer 38 en de Camille Lemonnierlaan voorzien voor dinsdag 29 juni. Op 1 september start de 2de fase tussen de Lemonnierlaan en de Bronlaan. Dat werk zal zo'n twee maanden duren. Daarna is het de beurt aan het gedeelte tussen de Appelzakstraat en de Kustlaan, waar de trottoirs voordien al worden opgebroken voor het vernieuwen van de nutsleidingen.

Vervoering bij Sincfala in Heist

Onder grote belangstelling werd vrijdagavond in Heist in het Sincfalamuseum de nieuwe zomer- en herfsttentoonstelling geopend, getiteld “Zwinstreek in Vervoering”. In zijn toespraak schetste Schepen Danny Lannoy in het kort de geschiedenis van paardentram en stoomtram tot de elektrische tram aan de Oostkust. Elsenaar Jean d’Ardenne schreef in 1888 al de eerste gids om met de tram de badplaatsen tot in Heist te ontdekken. De kusttram heeft dan ook veel bijgedragen tot de economische en toeristische ontwikkeling van de hele kuststreek. Opmerkelijk is verder het feit dat de trein pas in 1922 doorreed naar Knokke. Het duurde dan nog 10 jaar voor er een station kwam! Volgens erfgoedcoördinator Estelle Slegers zijn op de tentoonstelling zo’n 250 foto’s, kaarten en maquettes te zien over het vervoer in onze regio in de voorbije 200 jaar. Dat is weliswaar slechts een kwart van wat in het archief beschikbaar is. De rest van het materiaal zal na verloop van tijd trouwens aan bod komen op de website van Sincfala. De tentoonstelling kan nog dagelijks bezocht worden tot 14 november.

Je leest er ook over bij Activiteiten Knokke-Heist.

25.6.10

Lasten strand- en dijkuitbatingen evenredig te verdelen in Knokke-Heist

Van zohaast het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan Strand en Dijk strandterrassen in de moderne zin wettelijk mogelijk maakt, dan zal Knokke-Heist meteen zorgen dat de lasten tussen strand- en dijkuitbatingen evenredig verdeeld worden. Daar heeft burgemeester Lippens mee ingestemd na vragen van de Open-VLD in de badstad. Ondertussen zegt de gedeputeerde voor Ruimtelijke Ordening en Toerisme Patrick Van Gheluwe dat gewerkt wordt aan regels die voor vrede op het strand moeten zorgen. Na overleg met de kustburgemeesters wil hij over zes maanden een duidelijke afbakening van wat kan of niet kan op het strand. In 2012 zouden de regels dan van kracht worden.

Hockey Cup wordt betwist in Knokke-Heist

Op 13 augustus wordt op het hockeyveld bij Sporthal De Stormmeeuw in Knokke voor het eerst gestreden voor de Scapa Sports iHockey Cup. In diverse categorieën zullen zo’n 400 hockey-spelers het tegen mekaar opnemen. Ook de jeugd van 10 tot 14 en van 14 tot 18 komt daarbij aan bod. Elk team bestaat uit 7 spelers (6+1 reserve), waaronder steeds minimum 2 meisjes. Tussenin de wedstrijd worden allerlei evenementen gepland. De prijzenpot is meer dan 10.000 euro groot. De wedstrijden starten om 9u op vrijdag 13 augustus. Nadien is er een barbecue gevolgd door een party @ Zuri. Het initiatief voor deze Hockey Cup werd genomen door het iWorkout team en Knokke-Heistenaar Mathieu Claeys.

Meer informatie http://www.ihockeycup.be/

Wimbledon-winnaar Pat Cash naast Björn Borg op Optima Open in Knokke-Heist

Zoals eerder meegedeeld wordt de Royal Zoute Tennis Club van 20 tot 22 augustus de locatie voor de eerste editie van de Optima Open. Dat is de Belgische manche van de ATP Champions Tour. Vijf topspelers waren al bekend. Zopas werd ook meegedeeld, dat de Australische tenniskampioen Pat Cash de zesde speler wordt die deelneemt. Hij zal het in Knokke-Heist opnemen tegen elfvoudig grandslamwinnaar Björn Borg, de Nederlander Richard Krajicek, de Kroaat Goran Ivanisevic en de Fransen Guy Forget en Henri Leconte. De 45-jarige Pat Cash won tijdens zijn professionele carrière (van 1981 tot 1997) zeven ATP-titels waaronder Wimbledon in 1987 en is vooral bekend voor zijn offensieve speelstijl. Op de ATP Champions Tour is hij nog steeds één van de meest spectaculaire spelers en blijft hij zijn fans charmeren met zijn vijfsterren opslag, zijn magische volley en zijn natuurlijk charisma.

Sluis krijgt miljoenen voor aanpak dalende bevolking

In onze buurgemeente Sluis kampt men met een dalend inwonertal. Daar wil de gemeente dringend maatregelen tegen nemen. Maar dat kost geld. Zopas kreeg Sluis echter flink wat subsidies toezegd om de strijd aan te binden tegen het dalende inwonertal in West-Zeeuws-Vlaanderen. Een en ander is het gevolg van het feit dat de Nederlandse overheid zopas de verdeelsleutel voor toelagen via het Gemeentefonds herzien heeft. Verder wordt Sluis nu officieel beschouwd als een zogeheten ‘krimpgemeente’. In totaal kan onze buurgemeente straks rekenen op 4,5 miljoen euro subsidie. Met het geld zal onder ander een project op het gebied van woningmarktsanering bekostigd worden.

“Vlucht naar Penzance” voorgesteld in Knokke-Heist

In de Bibliotheek van Scharpoord werd zopas het boek “Vlucht naar Penzance” voorgesteld over de vlucht van de familie Vantorre (de “Musschen”) en vele andere vissersfamilies naar Engeland bij het begin van de Tweede Wereldoorlog. In zijn inleiding wees Schepen Danny Lannoy erop, dat 70 jaar na het gebeuren, het de eerste keer is dat ook “ruime aandacht besteed wordt aan de oorlogsverhalen van de vissersvrouwen en de kinderen” tijdens hun verblijf in Engeland. Daarnaast probeert “Vlucht naar Penzance” ook enkele vrij onbekende wapenfeiten van de Vlaamse vissers in herinnering te brengen, zoals het begeleiden van de Goudvloot richting Afrika, en de rol die ze gespeeld hebben bij het veilig maken van de heroverde havens van Antwerpen en Zeebrugge. Verder wordt ook de bevrijding van Knokke en Heist behandeld. Het boek, dat 449 pagina's telt en veel foto's bevat, kan ondermeer besteld worden bij unibook.com

Je leest er HIER meer over.

Eindbalans actie SOS HAITI in Knokke-Heist

Zopas werd in Knokke-Heist de eindbalans opgemaakt van de Actie Sos Haïti. Die werd in de badstad georganiseerd door het Gemeentelijk Hulpcomité, nadat Haïti op dinsdag 12 januari door een buitengewoon zware aardbeving was getroffen. Bij de ramp verloren toen tienduizenden mensen het leven. Honderdduizenden anderen waren gekwetst of dakloos. Diverse organisaties en individuen hebben zich de afgelopen maanden ingezet om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor deze mensen. In totaal wordt nu door het hulpcomité 31.854,60 euro doorgestort naar Unicef.


De verkoopactie van drukpoppetjes en sleutelhangers werd massaal ondersteund door de scholen in Knokke-Heist, het Rode Kruis, de raden voor Cultuurbeleid en het verenigingsleven. Verder:

Verkoop peperkoekenhart door Gezondheidszorg Oostkust
Kunstveiling door deKunstAcademie en vzw Vrij Atelier
Verkoop wenskaarten in de Sint-Jansschool
Loopwedstrijd Duinenkind
Vzw ROER ontmoetingsnamiddag met muziek, pannenkoek en loempia.
Bakkerij Philippe bakte speciaal
Haïti-brood
Verkoop armbandjes en car- en bikewash Sint-Bernardusinstituut
Bloemenverkoop in de Strijk-en Verstelwinkel
Verkoop armbandjes en hartjes door Marie Deloddere en Juliette Herpoel Benefietvoorstelling One Flew door het KTKH in een organisatie van de raden voor Cultuurbeleid

Bronzen beelden van André Woussen bij For Freedom Ramskapelle

Tot eind september organiseren ‘De Vrienden van het For Freedom Museum’ een unieke tentoonstelling in de tuinen van het Bevrijdingsmuseum in Ramskapelle. Het gaat om een unieke collectie Bronzen Beelden van plaatselijk kunstenaar André Woussen. Zijn bronzen watervogels, schapen en koppen van stieren zijn tot ver buiten onze grenzen bekend. De kunstenaar, die zijn beelden in klei boetseert en dan in brons giet, stamt uit Ieper, maar woont en werkt tegenwoordig in Knokke-Heist. De opening van de tentoonstelling op 3 juli valt trouwens samen met de traditionele kermis in Ramskapelle.

Méér hierover bij ACTIVITEITEN KNOKKE-HEIST

Tentoonstelling André Woussen: 3 juli tot 30 september in de Tuinen van Het For Freedom Museum , Ramskapellestraat 91-93, Ramskapelle , Knokke-Heist, dagelijks van 10 tot 17 H, sluitingsdag: 's maandags

Opsluiting en levenslange rijontzegging voor man uit Knokke-Heist

Een Knokke-Heistenaar is door de rechtbank in Brugge veroordeeld tot 3 jaar opsluiting en een levenslang rijverbod. De man kreeg eerder al rijontzegging omdat hij verschillende keren was betrapt toen hij dronken achter het stuur zat. Hij bleef echter verder een auto besturen. Een tijd geleden werd hij door de politie opnieuw ingerekend. De man moet ook een boete van 5.500 euro betalen.

24.6.10

Zwembad De Raan in Heist straks weer open

Op 1 juli opent Zwembad De Raan in Heist weer z'n deuren. Men kan er zoals gebruikelijk weer terecht tot 31 augustus. Je leest er meer over bij ACTIVITEITEN KNOKKE-HEIST.

Oliebestrijdingsoefening op de Vlakte van De Raan

Pal ten noorden van Duinbergen werd donderdag een internationale oliebestrijdingsoefening gehouden op de Vlakte van De Raan. De bedoeling was het interventieplan van het Europees Agentschap voor Maritieme Veiligheid uit te testen. Bij dat plan zijn twee baggervaartuigen van de Groep De Cloedt betrokken. Zij moeten permanent binnen de 24 uur operationeel zijn om eventuele vervuiling op zee te bestrijden. Voor de kust werd woensdagavond een aanvaring tussen twee schepen in scène gezet. Volgens het draaiboek belandde daarbij zo’n 5.000 kubieke meter olie in zee. De baggerschepen werden voorzien van oliebestrijdingsmateriaal en onmiddellijk bij de bestrijding ingezet. Daarbij werden diverse technieken gebruikt.

Toch permanente vergunning voor Casino Sluis

Ondanks eerdere berichten blijft het Casino Sluis bestaan. De Sluise burgemeester Jaap Sala is van plan om het bedrijf in hotel De Dikke van Dale dan toch een permanente vergunning te geven. Vorige maand maakte Sala bekend geen nieuwe tijdelijke vergunning te willen verlenen aan het bedrijf, dat feitelijk een speelhal is. Nu het erop lijkt dat die het alleenrecht op het casino's voorlopig behoudt, vervalt ook de grond onder een tijdelijke vergunning voor Casino Sluis, meent Sala. Daarop dreigde het bedrijf met een miljoenenclaim.. Omdat het college meent dat het casino belangrijk is voor ondermeer het toerisme in Sluis, aan tien mensen werk biedt en er nooit problemen met het bedrijf zijn, stelt ze de gemeenteraad voor de eigen regels aan te passen. Op dit moment mag Sluis één permanente speelautomatenhal hebben. Die is in Toverlsuis. Het college stelt voor dat te veranderen in twee, waardoor er plek komt voor het Casino in De Dikke van Dale. De raad beslist er op 15 juli over.

Sommige boeren gedupeerd door definitief tracé A11

Bij de voorstelling in Westkapelle van het definitieve tracé van de A11 havenrondweg door het Agentschap Wegen en Verkeer waren er vooral negatieve reacties van landbouwers in de Dudzelestraat en Oostkerkestraat. De boeren moeten namelijk grote stukken landbouwgrond afstaan, maar van een eerder aangekondigde ruilverkaveling van vruchtbare landbouwgrond komt blijkbaar niks in huis. Andere boerenerven worden slechts gedeeltelijk onteigend. Maar ook dat is nefast. In één geval mag zo de boerderij blijven staan, maar worden alle andere bedrijfsgebouwen van de landbouwer met de grond gelijk gemaakt. De werken aan de A11 zouden midden 2012 van start gaan.

Bruinvis gestrand in Zeebrugge

Donderdag is in Zeebrugge een bruinvis gestrand. Het kadaver was al in staat van ontbinding en werd aangetroffen in het havengebied. In totaal zijn aan onze kust dit jaar al 21 bruinvissen aangespoeld. Daarvan waren er slechts 3 nog in leven.

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Over de geboorten, huwelijken en overlijdens in Knokke-Heist de voorbije week lees je HIER meer.

Knokke-Heistse Schepen Lierman met trekpaarden in het Nederlandse ‘Keukenhof’

In de weiden rond het kasteel “Het Keukenhof” in Nederland grazen momenteel zeven trekpaarden uit Knokke-Heist. Het zijn stuk voor stuk prijsbeesten van schepen Luc Lierman. Het lijkt vreemd, want ‘Het Keukenhof’ is bij ons vooral gekend voor de tuinen met voorjaarsbloeiers. Maar in het plaatselijke kasteel worden de eeuwenoude slijtkamers tegenwoordig opnieuw ter beschikking gesteld van kunst- en verzamelprojecten. De nieuwe opstart loopt onder de naam "Bij de buren". Daarbij laat men Belgen met een specifieke verzameling aan bod komen. Onze landgenoten Marc Van Moerkerke en Joost Declercq zijn er aanwezig als verzamelaars van hedendaagse kunst. Luc Lierman werd bij dit project betrokken als "verzamelaar" van het Belgisch trekpaard. Zeer ongewoon! Luc Lierman moest dan ook herhaaldelijk voor de pers en de aanwezigen het verhaal doen over ‘zijn’ trekpaarden. Meteen een goede promotie voor het Belgisch trekpaard gedurende de tentoonstelling die loopt tot begin oktober.

Rotonde Knokkestraat bijna afgewerkt

Tussen Knokke en Duinbergen legt de aannemer momenteel de laatste hand aan de rotonde voor het verkeer naar het toekomstige zwembad. Op vrijdag 30 juni wordt dat deel van de Knokkestraat weer opengesteld voor alle verkeer. De verbindingsweg naar de nieuwe verkaveling Duinenwater, tot aan de spoorweg, is gepland tegen eind augustus. Verder wordt vanaf 1 augustus de grote TMVW-waterleiding tussen de Nieuwstraat en het station verlegd, zodat die straks onder de nieuwe wegenis van het nieuwe woonproject zal lopen. In september begint men dan aan de rioleringen van Duinenwater zelf, te beginnen aan de kant van het station.

Waarnemend Ontvanger ingezworen in Knokke-Heist

Woensdagavond heeft Patrick Bouillon in handen van burgemeester Lippens, tijdens de gemeenteraad in Heist, de eed afgelegd als Waarnemend Ontvanger. De 43-jarige Bouillon, die tot nog toe Directeur Interne Zaken was in de badstad, werd aangesteld omdat er nog geen opvolging is voor de huidige ontvanger Eric Pauwels, die met pensioen gaat. In dat verband loopt momenteel een aanwervingsprocedure.

Voorlopig geen sociale koopwoningen meer in Knokke-Heist

Knokke-Heist gaat in de toekomst wél sociale hùùrwoningen realiseren op haar grondgebied, maar voorlopig geen sociale kóopwoningen meer. In het verleden is namelijk gebleken dat heel wat mensen die een sociale woning kochten in de badstad, die na enkele jaren met grote winst gingen doorverkopen. Dat wil de gemeente vermijden. Met deze beleidsoptie gaat de badstad in tegen de provinciale richtlijnen. Zonder rekening te houden met private projecten wil Knokke-Heist de komende 10 jaar 274 huurwoningen bouwen. De provincie had 128 koopwoningen en 6 sociale kavels vooropgesteld.

23.6.10

“Stormvloedkering in Westerschelde niet aan de orde” zegt Peeters

De bouw van een stormvloedkering in de Westerschelde is niet aan de orde. Dat zegt de Vlaamse minister-president Kris Peeters. Hij reageert daarmee op het plan van twee Nederlandse deskundigen. Die zeggen dat zo’n kering wél nodig is. Het uitdiepen van de vaargeul en ontpoldering zorgen volgens hen voor een hoger en gevaarlijker getij. Maar de Vlaamse premier ziet een heleboel bezwaren, vooral op het gebied van milieu. En volgens Peeters zal de veiligheid hoog op de agenda staan mochten er plannen komen voor een vierde verdieping van de zeearm naar Antwerpen. Die zien onze noorderburen echter niet zitten.

Jean-Claude Van Damme op 1 jaar Kitsch Club

Nu vrijdag 25 juni viert Kitsch Club zijn éénjarig bestaan. De kleine club in het Casino Knokke pakte het afgelopen jaar vaak groots uit en werd algauw omschreven als “dé” place to be in ons land. Met de verjaardag is dat uiteraard opnieuw zo. Die wordt namelijk gevierd in aanwezigheid van niemand minder dan Jean-Claude Van Damme! Deze zomer staan er in de Kitch Club trouwens opnieuw leuke party’s op de planning zoals “Wimbledon” op 2 juli, “Who’s The King” op 21 juli en “Bob Marley Is Playing At My House” met TLP op 30 juli. Kers op de taart wordt alvast ‘Kitsch Club on the beach’ op zaterdag 7 augustus op het evenementenstrand in Duinbergen.”

1.100 euro boete voor zwaar beschonken Heistenaar

Een chauffeur uit Heist heeft woensdag van de Brugse politierechter een boete van 1.100 euro gekregen waarvan de helft met uitstel. Daarbij komt ook een rijverbod van drie maanden. Verder moet de man medische en psychologische proeven afleggen om zijn rijbewijs terug te krijgen. De man had op 21 juni vorig jaar in Knokke een verkeersongeval veroorzaakt. Hij kwam met zijn wagen terecht tegen een boom en een geparkeerd voertuig en veroorzaakte daarbij heel wat schade. Uit tests bleek dat hij liefst 3,95 promille alcohol in het bloed had, een hoeveelheid die dodelijk kan zijn.

Knokkestyle ligt weer in de rekken

De negende editie van het magazine ‘knokkestyle’ ligt in de krantenwinkels. Het veelzijdige tijdschrift heeft dit jaar opnieuw interessante en gevarieerde artikels over het mondaine Knokke-Heist en haar inwoners. Ondermeer zijn er bijdragen over windenergie, de zeehonden, green IT, interviews met pokerman Pierre Neuville en RTL legende Jean-Charles de Keyser. Op sportief vlak wordt achter de schermen gekeken van de Zwintriatlon en wordt sportschepen Daniel De Vlamynck geïnterviewd. Onderwerpen met een nostalgische knipoog naar het verleden zijn de geschiedenis van St. Anna ter Muiden en 'In de sporen van de Knokse tram'. Verder kun je ontdekken waarom de markt een toeristische attractie is. Knokkestyle bevat ook drie pagina’s humor, verslagen van verschillende events alsook een prachtige portfolio over Senegal van de uitgever van het vierkleurenmagazine, Fabien Raes. Het magazine ‘knokkestyle’ (the original) ligt tot eind september in de krantenwinkels.

Ook in Knokke-Heist huiszoekingen bij garagehouder

Volgens een persbericht heeft de Federale Gerechtelijke Politie van Gent woensdag zeven huiszoekingen uitgevoerd in het kader van wapenhandel. Bij de actie werden 47 vuurwapens in beslag genomen, een granaat, een grote hoeveelheid munitie, alsook twee gestolen auto’s en een gestolen moto. De Federale gerechtelijke Politie Gent voert sinds enige tijd onder leiding van Onderzoeksrechter Claeys een onderzoek naar wapenhandel in het Gentse. Uit dit onderzoek bleek dat meerdere verdachten linken hadden met de Hell’s Angels. Deze morgen werden zeven huiszoekingen uitgevoerd o.a. in Dendermonde, Gent, Sint-Martens-Latem en Knokke. In Dendermonde werd bij een 36jarige man (prospect bij de Hell’s Angels) 45 vuurwapens aangetroffen, waarvan verschillende geladen waren. Er was ook een grote hoeveelheid munitie aanwezig. De man beschikt wel over een aantal vergunningen waarbij nu nagekeken wordt in welke mate ze aanwezig/geldig zijn. Tevens was de bewaring van de vuurwapens niet in overeenstemming met de geldende veiligheidsnormen. Vermoedelijk leverde hij wapens ten behoeve van de Hell’s Angels. In Gent en Knokke werden drie huiszoekingen uitgevoerd bij een 65-jarige garagehouder uit Gent. Bij deze zoekingen werden twee vuurwapens, twee gestolen auto’s en een gestolen moto aangetroffen, alsook een kleine hoeveelheid drugs. Eén van de gestolen auto’s en de gestolen Harley-Davidson zijn afhandig gemaakt van een ex-lid van de Hell’s Angels. De garagist wordt er ook van verdacht betrokken te zijn bij de wapenhandel.


Meer info: Federale Politie

Faillissement in Knokke-Heist

De rechtbank van koophandel in Brugge heeft de de bvba 'Seaside Stables' failliet verklaard. Dat bedrijf had haar zetel in de Greveningedijk in Knokke. De bvba organiseerde sportwedstrijden met dieren. Johan Martens werd aangesteld als curator om de schuldeisen te bundelen.

Knokke-Heist laat motie goedkeuren voor aanpassing van PRUP Strand en Dijk !!

Op voorstel van oppositieraadslid Leo De Waele heeft burgemeester Lippens van Knokke-Heist een motie laten opstellen voor de dringende aanpassing van het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP) Strand en Dijk. De motie zal woensdagavond worden goedgekeurd tijdens de gemeenteraad. In de motie zegt het gemeentebestuur “de vernieuwende tendensen” te ondersteunen “die de plaatselijke badkarhouders momenteel toepassen bij de inrichting van hun strandconcessies”. Voor kustgemeenten “die zich in een Europese context willen profileren is het uitermate belangrijk om ook op het strand aan de steeds meer veeleisende toerist een hoge kwalitatieve dienstverlening te kunnen aanbieden”. Verder heeft de “enge interpretatie van de bepalingen van het PRUP door de stedenbouwkundige inspectie” volgens de motie het conflict tussen de wet en de moderne realiteit in de hand gewerkt. Het college en de gemeenteraad zullen woensdagavond dan ook met aandrang aan het provinciebestuur vragen “om het PRUP Strand en Dijk aan te passen aan de actuele noden en evoluties”. Ondermeer wil Knokke-Heist dat werk gemaakt wordt van de volgende knelpunten: uitklaren van het begrip terras, duidelijkheid over overwinteringsconstructies, duidelijkheid over het houden van winterevenementen ter hoogte van het Casino Knokke, ruimere mogelijkheiden voor de watersportsite van VVW Heist gelet op de verzandingsproblematiek en het bieden van een planologisch kader voor Surfers’ Paradise.

22.6.10

Tweede baby voor Ellemieke Vermolen

De in Knokke-Heist wonende Nederlandse tv-presentatrice Ellemieke Vermolen is zwanger van haar tweede kindje. De 33-jarige vrouw van topkok Sergio Herman beviel vorig jaar in Ter Linden reeds van hun zoontje Noah. Sergio heeft uit een eerdere relatie al twee kinderen. Een groot gezin is de droom van Ellemieke, en met de komst van kindje nummer twee in oktober komt deze weer een stapje dichterbij.

VTM pakt uit met apart weerbericht voor Oost-, Midden- en Westkust

Vanaf komende maandag 28 juni brengt VTM ook een kustweerbericht. Bovenop de drie vaste weerberichten, na Het Nieuws van 13u, 19u en het late nieuws, brengen weermensen Jill Peeters, Frank Duboccage en David Dehenauw ook nog eens drie weerflashes, speciaal gefocust op het weer aan de Vlaamse kust. Vooral tijdens de laatste weerflash zullen de weermensen naar eigen zeggen “met tachtig procent zekerheid het weer van de volgende dag kunnen voorspellen”. Bij Toerisme in Knokke-Heist is men alvast in z’n nopjes met het initiatief. Het aparte kustweerbericht loopt tot 29 augustus.

Knokke-Heist lanceert glossy magazine KH

Deze week valt bij de inwoners van de badstad het Magazine KH in de bus. De gloednieuwe publicatie telt 100 pagina’s gevuld met gevarieerde artikels over bekende en minder bekende mensen uit de gemeente. Het college noemt het een “serieuze evolutie ten opzichte van de typische gemeentelijke informatieblaadjes”. Bovendien zal KH vanaf de lancering ook beschikbaar zijn in een versie voor de Apple iPad. Dit is een absolute primeur voor een Belgische gemeente. Op de cover van het eerste nummer van KH prijkt sterrenchef Sergio Herman. Binnenin vertellen Hugo Camps en een rits andere inwoners over hun band met Knokke-Heist en over wat er in de badstad te beleven valt. Het magazine verschijnt op 60.000 exemplaren en wordt vier keer per jaar gratis in de bus gestoken bij de inwoners van de gemeente en op het primaire thuisadres van de eigenaars van een tweede verblijf. Niet iedereen is echter gelukkig met de nieuwe publicatie. De aantijging is namelijk dat de gemeente met belastingsgeld gelijkaardige privé-initiatieven de wind uit de zeilen neemt. Ook al is het de bedoeling dat het magazine bij middel van publiciteit zelfbedruipend wordt, dan nog is het een feit dat de gemeente dezelfde reclamedollar najaagt als privé-initiatieven.

Ook Knack prijzen worden zaterdag uitgereikt in Knokke-Heist

Knack Focus heeft de winnaars bekendgemaakt van de tweede editie van de Stripstrijd, een tweejaarlijkse wedstrijd voor jong striptalent. Tien genomineerden kregen de voorbije maanden elk om de beurt vier weken lang een pagina in het magazine. Uit de inzendingen koos een jury onder leiding van stripauteur Nix uiteindelijk het duo Dieter Rogiers en Stijn Felix als winnaars. Rogiers en Felix, respectievelijk scenarist en tekenaar, schitterden met Tunguska een filmisch beeldverhaal over een mysterieuze ontploffing in Siberië in 1908. De Publieksprijs gaat naar Wide Vercnocke voor zijn magisch-realistische strip ‘De Luiaard”. Beide prijzen worden zaterdag uitgereikt tijdens de opening van het Internationaal Cartoonfestival in Knokke-Heist.

Weer Zomerconcerten op het Van Bunnenplein in Knokke

Ook dit seizoen verzorgt het Jeugdorkest van de Ceciliaharmonie Heist op zondagmorgen weer zomerconcerten op het Van Bunnenplein in Knokke. Dat gebeurt onder leiding van dirigent André Delos. De reeks gaat op zondag 27 juni van start om 11 uur. Het Jeugdorkest behaalde reeds drie maal op rij de eerste prijs op het Europees Muziekfestival voor de Jeugd in Neerpelt. Tijdens de zomerconcerten brengt het orkest, naast werken voor originele blaasmuziek, ook filmhits, bigband-nummers en bewerkingen van musicals.

Natuurpunt Knokke-Heist: Zomer- en herfstactiviteiten

De lijst van alle Natuurpuntactiviteiten vind je HIER.

Enkele Knokke-tweets

sakvandenboom: Head Office maakt het magazine KH voor Knokke-Heist. http://bit.ly/cfZ2B1


DeBrabandere: kan (in Knokke-Heist) de livestream van sporza niet bekijken omdat het "om juridische redenen, enkel in België te bekijken is"... oink ?


CinDLicious: @big_jay02 guess where I'm gonna be on Sunday?!? I'm gonna go to the Belgian version of L.A., thé best place at the seacoast!! yep, Knokke!


BMWGroupBelux: Van 2 t/m 4 juli vindt het #BMW Beach Hockey Eurocup 2010 plaats op het strand van Knokke-Heist http://bit.ly/ddOZ0M


HugePierre: Lundi. Je hais Safari au moins la version pour iTouch. Et je hais City Mesh le système Wifi de cette bonne ville de Knokke


Elkevdg: zag vandaag lelijke, duur geklede mensen in golfkarretjes. op maandagochtend.in Knokke. ik had er op willen braken #helaasgeenontbijtgenomen

Vrijwilligerscentrale in Knokke-Heist wil breder publiek aanspreken

De Vrijwilligerscentrale in de badstad bestaat drie jaar en wil in de toekomst een nog ruimer publiek aanspreken. Tijdens de voorbije werkingsjaren heeft de centrale honderden mensen kunnen doorverwijzen naar geschikte diensten en verenigingen. Verder werden een 80-tal collegedossiers in verband met vrijwilligerswerk goedgekeurd. Vanaf nu gaat de centrale de dienstverlening trouwens verder professionaliseren en beter zichtbaar maken. Door een meer gedifferentieerd aanbod van vrijwilligerswerk aan te bieden denkt men in Knokke-Heist ook een breder publiek te kunnen interesseren.


Voor meer info: www.vrijwilligerscentraleknokke-heist.be of in het Cultuurcentrum Scharpoord, Meerlaan 32, T: 050/630 430 of via vrijwilligerscentrale@knokke-heist.be. Viviana Vandekerckhove en Thomas Hoeberigs staan je graag te woord.

Nieuwe taxitarieven in Knokke-Heist

Vanaf 1 juli worden de taxi’s in Knokke-Heist duurder. De nieuwe tarieven zijn tot stand gekomen na overleg tussen het gemeentebestuur en alle taxi-exploitanten in de badstad. Zo kost een rit naar een bestemming binnen een straal van 35 km straks 2,50 euro per afgelegde kilometer. Daarbij komt een opnemingsbedrag van 6 euro waarin reeds anderhalve kilometer rijafstand is begrepen. ’s Nachts geldt een toeslag van 2 euro per rit. Voor langere afstanden wordt een kleinere kilometerprijs in rekening gebracht. In de nieuwe taxiprijzen zijn dienst, btw en fooi inbegrepen.


Voor meer informatie kan men terecht bij de het gemeentebestuur, dienst Secretarie, Verweeplein 1, 8300 Knokke-Heist. Via mail: knokke-heist@knokke-heist.be of telefonisch 050/630.100.

21.6.10

Knokke-Heistse ‘hoogspringer’ blijft uitdagingen aangaan

Cedric Dumont, de uit Knokke-Heist stammende internationale basejumper, is net 40 geworden, maar denkt nog lang niet om een minder gevaarlijke sport te gaan beoefenen. Onlangs pakte hij andermaal uit met een wereldprimeur, door als eerste in een steengroeve te springen. Hij deed dat in Henegouwen. Cedric Dumont is professioneel Red Bull-atleet. Hij wordt betaald om overal op deze aardbol de meest waanzinnige sprongen uit te voeren en zo laat mogelijk z’n parachute te openen. Ondermeer is hij reeds van de 431m hoge Jin-Mao toren in Shanghai gesprongen. Er staan nog een pak uitdagingen op z’n verlangenlijstje, maar daar wil hij weinig over kwijt. In z’n entourage heet het dat Dumont eventueel een sprong van het nieuwe Casino Knokke ook wel ziet zitten.

Oud reder uit Knokke-Heist overleden

Victor Ackx, die in 1926 in Heist geboren werd, is in Middelkerke overleden. Hij was een paar dagen geleden 84 geworden. Ackx was de jongste uit een bekend vissersgezin met liefst 17 kinderen. Enkele broers van Victor zijn trouwens op zee gebleven. In 1964 bracht hij als reder de Zeebrugge 455 ‘Zeesymphonie’ in de vaart. Later ging hij zich in Middelkerke vestigen en hield zich in z'n vrije tijd vooral bezig met het organiseren van processies. De uitvaartplechtigheid vindt donderdag om 10 uur plaats in Slijpe.

Bredere stranden en duinen benoorden de Zwingeul

Terwijl men in Heist niet gediend is van de zeewaartse uitbreiding van het strand door verzanding, sturen onze noorderburen enkele kilometers voorbij de Zwingeul daar wel op aan. In het kustplaatsje Nieuwvliet-Bad wordt de komende maanden een bijna 300 meter lange strekdam aangelegd, samen met duinen van 60 meter breed en een groter strand. De werken in het kader van het project ‘zwakke schakels’ zijn nodig om de kustverdediging op gewenste sterkte te brengen. Later wordt ook de kustverdediging bij Cadzand-Bad en Breskens aangepakt.

‘Cutting Edge’ noemt boek van Piet Baete “ideale zomerkost”

Je leest er meer over bij 'Cutting Edge'.

Stof tot nadenken op de langste dag

Om 13.28u West-Europese tijd is maandag de astronomische zomer begonnen. Dat betekent dat de zon haar hoogste stand heeft bereikt. 21 juni is meteen ook de langste dag. Ondanks het officiële begin van de zomer geen moment om buiten te zitten. Dat komt later in de week bij hogere temperaturen. 21 juni is echter ook de Internationale Dag van het Humanisme. Op deze feestdag heeft de Unie van Vrijzinnige Verenigingen maandag een gadget uitgedeeld bij de grote stations in ons land. Het ging om stoffen zakdoeken bedrukt met de boodschap ‘Stof tot nadenken’.

Mega verkeersellende deze zomer bij sluisbruggen

Het doorgaand verkeer van Knokke-Heist naar de rest van de kust krijgt ook tijdens het drukke zomerseizoen af te rekenen met zware hinder omdat de werken aan de meest zeewaartse sluis in Zeebrugge opnieuw langer duren dan gepland. De werken aan brug 4 van de Pierre Vandammesluis zullen niet beëindigd zijn tegen 1 juli zoals bij aanvang van de werken was vooropgesteld. De schilderwerken worden eerstdaags beëindigd. Daarna wordt de stelling verwijderd en moet ook het wegdek van de brug nog teruggeplaatst worden. Dat zal een 6-tal weken in beslag nemen. Onder normale omstandigheden kan de brug terug opengesteld worden voor het verkeer tegen 12 augustus. Deze verdere onderbreking van brug 4 zal voor fileleed zorgen tijdens het zomerseizoen, vooral tijdens het opendraaien van bruggen 1 en 2. Ook het feit dat De Lijn de frequentie van het tramverkeer aanzienlijk verhoogt vanaf 1 juli, zal zorgen voor dagelijkse verkeersinfarcten.

Zeven keer Palm Parkies in Scharpoord tuin

Het zomerse festival Palm Parkies gaat voor het eerst ook in Knokke-Heist van start. Wekelijks vanaf maandag 5 juli tot 16 augustus kan men daarvoor om 20u in de tuin van Scharpoord terecht. Het gevarieerde aanbod omvat ondermeer Belle Perez, Jean Blaute & Eric Melaerts, Buscemi Feat. Squadra Bossa, Stash en Boogie Boy. Met de steun van het gemeentebestuur en een reeks sponsors wordt het parkfestival volkomen gratis aangeboden.


Hier alvast (onder voorbehoud van lichte wijzigingen) het programma:

05/07: Jean Blaute & Eric Melaerts
12/07: voorprogramma i.s.m. Poppunt + Matthieu & Guillaume
19/07: Boogie Boy
26/07: Stash
02/08: Belle Perez
09/08: Garcia Goodbye 1
6/08: Buscemi Feat. Squadra Bossa

PALM PARKIES Knokke-Heist is een organisatie van vzw Divers samen met het gemeentebestuur. Voor alle info: http://www.parkies.net/

20.6.10

Braderieprijzen hebben gevolgen voor soldenprijzen in Knokke-Heist

In de Lippenslaan in Knokke houden de handelaars van vrijdag 25 juni tot zondag 27 juni hun braderie. Die valt dus binnen de ingekorte sperperiode. Dit heeft evenwel gevolgen voor de prijzen die gehanteerd worden tijdens de solden, die op 1 juli van start gaan. Op 12 april verscheen immers de nieuwe 'wet marktpraktijken consumentenbescherming' in het Staatsblad. Volgens die wet moet tijdens de solden een lagere prijs worden toegepast dan de referentieprijs. Dat is de laagste prijs die de onderneming heeft toegepast tijdens de maand die de solden voorafgaat. De economische inspectie heeft in dat verband al laten weten dat men controles mag verwachten.

P&O Ferries dient klacht in over privatisering Dover

P&O Ferries heeft bij het Britse ministerie van transport een officiële klacht ingediend tegen de Port of Dover over de voorgenomen privatisering van de haven van die stad. De rederij en haar collega's SeaFrance en Norfolkline vrezen dat de plannen kunnen leiden tot een forse verhoging van de haventarieven en daarmee van de prijzen die ze zelf hun klanten rekenen. Norfolkline denkt er inmiddels over het havenbestuur wegens haar prijsbeleid aan te klagen bij de Europese Commissie. De Port of Dover wordt al meer dan vierhonderd jaar beheerd door een stichting. Het havenbestuur wil nu echter nieuw privaat kapitaal binnenhalen om de geplande uitbreiding te kunnen financieren. De veerrederijen verzetten zich fel tegen die privatisering van een bedrijf, dat volgens hen een monopolie bezit en daardoor straks met de tarieven zou kunnen doen wat het wil. Na een eerdere felle woordenwisseling in de pers zitten de partijen al weken rond de tafel maar dat overleg is op niets uitgelopen. 'We hebben gewoon onze tijd verspild,' zegt een woordvoerder van P&O Ferries.

Duitstalige ode aan 125 jaar kusttram

Je leest er HIER meer over.

Ook in Knokke-Heist meer gemaksmaaltijden tijdens het WK

Het aantal bestellingen van afhaalmaaltijden ligt de laatste dagen ook in Knokke-Heist een stuk hoger. Dat heeft te maken met het WK voetbal. Onder meer speelt het feit een rol dat een groot aantal mannen bij vrienden thuis de wedstrijd gaat kijken. Een afhaalmaaltijd bestellen is dan leuk ‘meegenomen’. Naast hamburgers en pizza zijn onder meer ook Chinese afhaalmaaltijden in trek. “Vooral merken we meer bestellingen als de grote Europese ploegen hun wedstrijden spelen”, zegt woordvoerder Chiuwa Chan van het Chinees Restaurant Tong Sing in Heist. De afhaalproducenten in Knokke-Heist hopen dan ook dat Oranje niet te vroeg wordt uitgeschakeld.