22.2.08

Gedragscode voor Vlaamse havens

De vier Vlaamse havens hebben samen met Vlaams minister-president Kris Peeters een reeks gedragsregels afgesproken die de promotie van de Vlaamse havens moeten bevorderen. De gedragsregels zijn opgelijst in een zogenaamde "code of conduct". In 2007 zag Flanders Port Area het daglicht. Toen werden onder meer afspraken gemaakt voor samenwerking tussen de Vlaamse havens (Zeebrugge,Gent, Antwerpen, Oostende). Ook een samenwerking rond het promotiebeleid was daarbij voorzien. Dat gezamenlijke promotiebeleid zal worden ondersteund door een reeks vrijwillige gedragsregels tussen de havens. Die regels zijn volgens minister-president Peeters niet bedoeld als rem op de "verstandige concurrentie" tussen de havens, maar zijn er vooral op gericht het imago van de Vlaamse havens positief te ondersteunen. In de gedragscode spreken de havenbedrijven onder meer af om geen informatie over andere havenbedrijven te verspreiden die bijvoorbeeld misleidend of negatief is. Havens die niet aan de behoeften van een bepaalde klant kunnen voldoen, engageren zich er ook voor om te wijzen op eventuele mogelijkheden bij de andere havenbedrijven. Mochten er toch geschillen zijn over de naleving van de gedragscode, dan wordt de gewestelijke havencommissaris ingeschakeld als bemiddelaar.

Loop van de Bevolking

Meer info omtrent geboorten, huwelijken en overlijdens vind je HIER

Staking bedreigt bevoorrading Aldi-winkels

Als een staking in het centraal magazijn van Aldi aanhoudt dan kan dit zeer binnenkort gevolgen hebben voor de bevoorrading van de Aldi-winkels in ondermeer Heist en Knokke. In het magazijn is vrijdachochtend een spontane staking uitgebroken. De arbeiders eisen een premie om hun koopkracht te verhogen. Het centraal Aldimagazijn in Roeselare is met haar 36.000 m2 het grootste in haar soort in West-Europa. Bij het voortzetten van de staking zouden eerst de versprodukten zoals groenten en fruit in het gedrang komen.

Ajax en Sparta naar Knokke-Heist?

De profclubs van Ajax, Utrecht, NAC, Sparta en Beerschot willen deze zomer trainen op de velden van voetbalvereniging Sluis. De gemeente wil echter de velden van de amateurploegen sparen en verwijst de grote bezoekers naar een recreatieveld in Nieuwvliet. Maar dat weigeren de grote clubs. Danny Blind van Sparta noemde het donderdag zelfs “een knollenveld”. Hotel De Wielingen in Cadzand-Bad, waar de spelers zouden overnachten, is niet te spreken over de houding van de gemeente Sluis. Men heeft dan ook onmiddellijk contacten gelegd met Knokke-Heist. Als Sluis het been stijf houdt dan zullen volgens De Wielingen ondermeer Ajax en Sparta deze zomer in Knokke, Heist en Westkapelle hun kunsten op de voetbalvelden laten zien.

Mensen schrikken van duurder parkeren in rode en paarse zone

Alhoewel Knokke-Heist reeds per 1 januari de parkeertarieven aangepast heeft blijkt dat nog steeds heel wat automobilisten verrast zijn wanneer ze bij de parkeermeter hun ticket willen betalen. In de rode en paarse zones moet men namelijk meer betalen. De tarieven in de rode zone werden een halve euro duurder. Dat geldt voor de meeste drukke winkelstraten. Voor een uur ‘parkeergenot’ moet men anderhalve euro investeren. In de paarse zone betaalt men €1.30 per uur. Dat is van kracht in een handvol zijstraten van de grote winkelstraten. In alle andere zones bleef het tarief onveranderd op €1 per uur . Inmiddels probeert het Open-VLD raadslid Max Szechtman de gemeente warm te maken voor een kwartier gratis parkeren. Volgens burgemeester Lippens is dat echter technisch te moeilijk.


Je leest er meer over in ORO NieuwsMAGAZINE

Peeters wil vaart achter de Scheldeverdragen

Ons land wil dat Nederland vaart zet achter de goedkeuring van de Scheldeverdragen. Dat zei Vlaams minister-president Peeters tijdens een bezoek aan premier Balkenende in Den Haag. Het is ons land een doorn in het oog dat deze gevoelige zaak blijft aanslepen. Die gevoeligheid heeft vooral te maken met de geplande ontpoldering, zowel bij het Zwin als langs de Scheldekust. Ons land is al begonnen met het dieper uitbaggeren van de Westerschelde. Maar de Scheldeverdagen kunnen echter eigenlijk pas in voege treden als ook in Nederland de Eerste Kamer groen licht geeft. Het dossier staat evenwel pas in april op de agenda.

Popgeschiedenis in de Ter Duinen Campus

Nu maandag slaat Axl Peleman z’n tenten op in de Ter Duinen Campus Heist. Peleman, bekend van ‘De laatste show’ op Eén, brengt er voor alle leerlingen de voorstelling “History of pop”. Het is meteen een primeur voor de hele regio. Axl Peleman, die een bekend muzikant is en bruist van de muzikale anekdotes, brengt samen met Mario Pescic een geschiedenis van de popmuziek. Ze doen dat met een greep uit bekende en minder bekende popsongs. De voorstelling wordt driemaal opgevoerd in de sportzaal van de campus. Telkens voor iets meer dan 100 leerlingen.

Aankoop hoekpand voor mogelijke rotonde

Het College van Burgemeester en Schepenen hoopt dat de hogere overheid op termijn haar verzet tegen de aanleg van ronde punten op de Natiënlaan zal laten varen. Om daar op voorbereid te zijn wil Knokke-Heist op cruciale punten hoekpercelen verwerven wanneer ze op de markt komen. De gemeente overweegt momenteel dan ook een eigendom aan te kopen op het kruispunt van de Natiënlaan met de Kalvekeetdijk. Dat gebeurt met het oog op de eventuele heraanleg van het kruispunt, dat ook de afslag voor het nieuwe ziekenhuis zal worden. Met de aankoop is een bedrag van 235.000 euro gemoeid.

Knokke-Heist was nog nooit zo grijs

De vergrijzing zet zich ook in Knokke-Heist steeds verder door. Nooit tevoren was de badstad zo grijs. Het komt er op neer dat maar liefst 36% van de bevolking nu boven de 60 jaar is, tegen amper 10% jongeren onder de 18. Deze jeugdcategorie vertoonde trouwens een daling van 3.50 % in vergelijking met 2006. Vorig jaar kwamen ook 1.657 nieuwe inwoners zich in de badtad vestigen, voornamelijk uit de buurprovincies. Het ging meestal om ouderen, maar toch bevond 30 procent van de inwijkelingen zich in de leeftijdsgroep van 40 tot 59 jaar. 1.575 Knokke-Heistenaren verlieten vorig jaar de badstad, vaak om zich in de buurgemeenten te vestigen.

Inwonertal daalt voor het eerst in 30 jaar

Op 31 december 2007 tikte de Knokke-Heistse inwonersteller af Voor het eerst in bijna 30 jaar waren er per eind 2007 minder Knokke-Heistenaars. De bevolkingsteller tikte af op 34.028 burgers. Dat is een afname met 106 personen. Met 195 geboortes zakte ook het geboortecijfer in de badstad vorig jaar voor het eerst in 30 jaar naar een historisch dieptepunt. Het aantal overlijdens bleef daarentegen stabiel en volgt met 383 sterfgevallen de tendens van vorige jaren.


Je leest er meer over in ORO NieuwsMAGAZINE

Tweelingzussen veroordeeld

De rechter in Brugge heeft 38-jarige tweelingzussen wegens diefstal veroordeeld tot werkstraffen. Beide zussen werkten sinds 1991 als verkoopsters bij Foto Jones in de Lippenslaan. Gedurende jaren maakten zij misbruik van het vertrouwen van de zaakvoerder en gingen aan de haal met telefoonkaarten, camera's, lenzen en fotoalbums. Met de winst hielden ze er een luxueuze levensstijl op na. De zaak kwam aan het licht toen een derde winkelbediende één van de zussen betrapte. In hun appartement werden bij een huiszoeking nog meer gestolen goederen ontdekt. Omdat de zaakvoerder boekhoudkundig niet alle diefstallen kon bewijzen werden de zussen voor een aantal feiten vrijgesproken. Voor de bewezen feiten kregen ze elk 120 uur werkstraf en moeten ze een schadevergoeding betalen van in totaal ruim 9.000 euro. Als zij hun werkstraf niet naar behoren vervullen moeten de zussen 12 maanden de cel in.

21.2.08

Zeebrugs Beaufort kunstwerk voor Oostendse Kursaal

In de fontein net voor het Oostendse kursaal komt een kunstwerk van de openluchttentoonstelling 2006 Beaufort. De stad Oostende heeft daarvoor de installatie van de Amerikaanse kunstenaar Michael Ray Charles gekocht. Het gaat om dit werk dat tijdens de laatste editie van Beaufort in het grasperk van de Admiraal Keyesplaats in Zeebrugge stond. The Three Graces van Michael Ray Charles, die lijken op Ku Klux Klan figuren, zijn evenwel een aanklacht tegen discriminatie.

Ewals Cargo Care gaat in zee met Transfennica

Onlangs heeft Ewals besloten om een deel van haar Spaanse ladingen te verschepen met Transfennica’s roro-dienst tussen Zeebrugge en Bilbao. Ewals Cargo Care, de Nederlandse wegtransporteur die zich is gaan specialiseren in intermodale concepten is logistiek leider op het vlak van de automobielindustrie en papier. Met Ewals haalt Transfennica de derde grote verlader aan boord op haar in september opgerichte dienst tussen Noord-Europa en Spanje. Voor Ewals biedt de dienst vanuit Zeebrugge veel voordelen. Lading vanuit Scandinavië, Duitsland, Nederland, België en het VK wordt in Zeebrugge aan boord gezet naar Bilbao. In Spanje verzekeren de ‘dedicated’ vrachtwagens voor just-in-time levering.

Surfers' Paradise Kiteboarding School internationaal erkend

De kiteboarding school van Surfers' Paradise heeft van de Internationale Kiteboarding Organisatie “IKO” het kwaliteitslabel van erkende school gekregen. Het Knokke-Heistse surfcentrum mag voortaan dus aan alle leerlingen een wereldwijd erkend brevet afleveren. De kiteboarding school werd gestart in het millenniumjaar. Het was meteen de eerste dergelijke school in ons land. De instelling garandeert veiligheid op strand en water en voorziet ieder jaar nieuwe uitrustingen. Vanaf dit jaar wordt in primeur ook gewerkt met helmen voorzien van ingebouwde waterdichte walkie talkies. Die zorgen ervoor dat de radioverbinding met de instructeur steeds gegarandeerd wordt.


Ook op het strand wordt niets aan het toeval overgelaten: een echte kitesimulator met trampoline om te oefenen, en bovendien wordt straks in primeur voor West-Europa een speciaal vanuit de Verenigde Staten overgevlogen “winch” in gebruik genomen. Dit toestel zorg ervoor dat de leerlingen de waterstart en het boarden zelf sneller onder de knie krijgen daar men geen wind meer nodig zal hebben om op het board te staan. Het 7 pk sterke toestel trekt de leerlingen tot max 40 km per uur uit het water waarna ze aan de koord met bar verder kunnen surfen gedurende 250m…


De Kiteschool is geopend vanaf de paasvakantie tem de herfstvakantie en ontvangt na reservaie alle leerlingen vanaf 12 jaar. De lessen worden privé of per twee gegeven om maximaal en snel resultaat te halen. Kiteboarden is een sport die je na één week oefenen onder de knie hebt.

Nederlandse concurrent voor spoorvervoer naar Zeebrugge

De Nederlandse spoorgoederenvervoerder ACTS heeft van de Belgische autoriteiten een veiligheidscertificaat gekregen om te kunnen sporen op het Belgische net. Woordvoerder Frédéric Petit van spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel bevestigt de informatie. Het staat echter nog niet vast wanneer de activiteiten van ACTS van start zullen gaan. De Nederlandse concurrent voor B-cargo van de NMBS zou onder meer de spoorlijnen naar Zeebrugge en Antwerpen gaan gebruiken.

Met de kusttram van Knokke naar Veurne?

Binnen enkele jaren zullen toeristen en inwoners mogelijk met de kusttram vanuit Knokke-Heist ook Veurne kunnen bereiken. De bedoeling is namelijk om over 7 jaar te starten met de aanleg van een tramspoor tussen Koksijde en Veurne. Volgens Vlaams minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt worden de investering geraamd op een kleine 50 miljoen euro. De kosten van onteigeningen en de aankoop van nieuwe tramstellen zijn daarbij echter niet inbegrepen.

Verdachte dodelijk ongeluk opgepakt

Na 10 dagen speuren is de politie erin geslaagd een man op te pakken die verdacht wordt van het veroorzaken van een dodelijk ongeval met vluchtmisdrijf. Het gaat om een man uit Zeebrugge. Vorige week maandag werd een beroepsmilitair van 51 aangereden toen hij naar zijn werk op de marinebasis in Zeebrugge fietste. De man was op slag dood. Brokstukken van de wagen en verschillende tips hebben nu tot de arrestatie van een verdachte geleid.

Strijd tegen mensensmokkel werpt vruchten af

De strijd tegen de mensensmokkel in onze regio werpt zijn vruchten af. Dat blijkt uit een rapport van de Dienst Vreemdelingenzaken. Vorig jaar kon de politie 2.570 illegalen onderscheppen via ons land Engeland wilden bereiken. In 2000 lag dat aantal meer dan drie keer zo hoog. Het gaat vooral om Indiërs, Irakezen en Palestijnen. Het afbreken van onderduikadressen in Zeebrugge en het optreden tegen het verblijf van illegalen in natuurparken in Heist heeft de daling van de cijfers helpen in de hand werken. Verder verlegt het vervoer van illegalen zich van containers en vrachtwagens naar personenwagens. “Dat sluit het transport van grote groepen meteen uit”, aldus Katrien Jansseune, woordvoerster van de Dienst Vreemdelingenzaken. De mensensmokkel neemt niet af, maar verschuift meer naar Nederland en de Scandinavische landen.

Belgische visserij betreurt Visblokkade Center Parcs

Sinds begin deze maand heeft Center Parcs in België en Nederland de volgens het World Wildlife Fund bedreigde vissoorten van de menukaart geschrapt. De VISwijzer van het WWF is een kaartje waarop staat welke vis men verantwoord kan eten en welke liever niet. Belfish, het keurmerk van de Belgische vis betreurt de éénzijdige beslissing van het vakantiecentrum. “We begrijpen de houding van Center Parcs, maar keuren in geen geval de beslissing goed. Door dergelijke beslissingen hals over kop te nemen maakt men het ook moeilijk voor vissers die wel duurzaam vissen, zegt Peter Cooleman directeur van Belfish. In ons land doen we nu al inspanningen om duurzaam te vissen. Op dit ogenblik zijn er Reders die nieuw ontwikkelde duurzame visserij methodes uittesten en wetenschappelijk worden ondersteund door het ILVO. Het is onze betrachting om samen met alle actoren binnen de vissector op korte termijn (5 jaar) te voldoen aan de normen van het MSC label, zegt Cooleman. Maar het effectief behalen van het label is voor het WWF vooral een financiële kwestie. Als Belgische vissers het label willen dan moet men daar miljoenen euro’s voor neertellen, wat deze ondernemers niet hebben. Men kan dus perfect duurzaam vissen, zonder daarvoor het veel te dure label, te betalen waar vooral de multinationale WWF financieel beter van zal worden. Onze Belgische vissers, die dag in dag uit leven van de visserij weten als geen ander dat men, om zeker te zijn van een toekomst, duurzamer zal moeten vissen. Het is aan de VLAM om dit te communiceren naar de consument en aan Belfish om stapsgewijs de strenge norm in te voeren en er voor te zorgen dat Belgische vis duurzaam wordt gevangen met behoud van een hoge kwaliteit, aldus nog Peter Cooleman”.

Center Parcs telt in België, Nederland en Duitsland 14 parken met een vijftigtal restaurants waar dagelijks 11.000 gasten komen eten. De meeste vis komt van Nederlandse en Duitse vissers die nu al investeren in duurzame visserij. Net als de Belgische visserij kunnen die echter evenmin van vandaag op morgen de vissersvloot omvormen.

JCI organiseert job- en vormingsbeurs

JCI Knokke-Heist organiseert komende zaterdag in het Cultuurcentrum Scharpoord een Job- en Vormingsbeurs. Dat gebeurt van 10 tot 17 uur onder de naam Oostkust Netwerk Event (ON-Event). De internationale organisatie van leidinggevenden en ondernemers tussen 18 en 40 jaar wil aan de Oostkust iedereen aan een gepaste job helpen. Ook voor vakantiejobs is aandacht. Het tekort aan personeel in de horeca en de logistieke en maritieme sector kwam de jongste tijd uitgebreid in de media. JCI wil hierop inspelen met een gepast initiatief. Tijdens de beurs kan iedereen die werk aanbiedt of werk zoekt, zich melden op een prikbord. Naast de jobbeurs pakt JCI op 23 februari ook uit met een reeks vormingsessies. Er is keuze uit vormingen over persoonlijkheid en leiderschap. Ook de vorming sollicitatie versus werving & selectie staat op het programma. De toegang is gratis.

Meer info over het ON-Event is te vinden op www.on-event.be.

20.2.08

Verkeerschaos in Dudzelestraat na ongeval

In de Dudzelestraat in Westkapelle is woensdagnamiddag een vrachtwagen van de weg geraakt. Onvermijdelijk is het gevaarte terechtgekomen op de betonblokken aan de boord van de weg. Daardoor kreeg de vrachtwagen drie klapbanden. Ook werd de brandstoftank van de trekker gescheurd, waardoor enige tijd voor ontploffingsgevaar gevreesd werd. Als bij wonder bleef de oplegger met chemische stoffen intact. Het resultaat was een gigantische verkeersopstopping. Vanwege de betonnen boordstenen tussen de drukke verkeersader en het fietspad was de plaats van het onheil vrij moeilijk bereikbaar door de hulpdiensten. Bij aanleg van de betonnen boordstenen, een paar jaar geleden, had burgemeester Lippens reeds gewaarschuwd dat dit tot zware ongevallen zou leiden.

Leesbeestenbabbel in de bib

Zondagmorgen staat in Scharpoord andermaal een Bibbabbel op het programma. Dit keer zal Jan Van Coillie praten rond het thema “Leesbeesten of speelkinderen?” Van Coillie is de eerste 'doctor' in de jeugdliteratuur. Hij vertelt hoe men als ouder, grootouder of als leerkracht op een goede manier kan werken met kinder- en jeugdboeken. Hij schrijft boeken over vertellen en voorlezen, kinderpoëzie, sprookjes en jeugdliteratuur. Voor de kinderen komt zondag ook de Brugse jeugdauteur Sylvia Vanden Heede vertellen. Ze is onder meer bekend van de “Vos en Haas-boeken”. De activiteit kadert in de jeugdboekenweek. De toegang is gratis. Zondag: 10.00 tot 12.00 uur.

"Zeg" laat de burgers aan het woord

In de eerste helft van maart heeft het college voor alle deelgemeenten uitgebreide informatie- en inspraakvergaderingen op stapel staan. Die worden gehouden onder het motto: "Zeg!" Op die manier wil men de bevolking nauwer betrekken bij het reilen en zeilen in Knokke-Heist. Het is de bedoeling om op een aantrekkelijke manier de belangrijkste projecten voor 2008 uit de doeken te doen. Ook zullen de hoofdaccenten voor de toekomst worden belicht. Aanwezigen kunnen meteen ook vragen stellen en problemen aankaarten. Het is reeds de vijfde keer dat in de badstad een dergelijke reeks inspraakvergaderingen gehouden wordt. De eerste in deze nieuwe reeks gaat op dinsdag 4 maart van start in Scharpoord. De dag erop is Heist aan zet in Ravelingen. Een week later is het dan de beurt aan Ramskapelle en Westkapelle. De vergaderingen beginnen telkens om 19.30u.

dinsdag 4 maart: auditorium Scharpoord
woensdag 5 maart: Ravelingen Heist
dinsdag 11 maart: 't Zaaltje Ramskapelle
woensdag 12 maart: "In 't Dorp" Westkapelle

Carnaval beschermd cultuurerfgoed?

Het Vlaams Parlement overweegt een voorstel van resolutie om het georganiseerde carnaval in Vlaanderen te erkennen “als waardevolle en belangrijke cultuurvorm”. De indieners van dit voorstel van resolutie zijn de mening toegedaan dat de carnavals-traditie in ons land inderdaad tot het Vlaamse immateriële culturele erfgoed behoort. De cultuurvorm voldoet aan de definitie vervat in de Unesco-conventie. De overkoepelende organisatie van carnavalsverenigingen, de vzw Federatie Europese Narren Vlaanderen, vraagt trouwens al jaren dat de overheid carnaval als cultuurfenomeen zou erkennen.

Lenny Kuhr zingt voor de vrede in Cadzand

Lenny Kuhr geeft op 24 maart een concert in de Hervormde Kerk in Cadzand. De organisatie van dit optreden is in handen van de Stichting Wereldvredesvlam Cadzand. Het thema van haar concert is dan ook 'Heilig Vuur'. Het is ook de titel van een van haar liederen waarin zij bezingt wat mensen beweegt om op te komen voor vrede en recht. In 1969 was Lenny Kuhr samen met het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Spanje winnares van het Eurovisie Songfestival in Madrid. Ze deed dat met het liedje "De Troubadour". De zangeres die nu vrijdag 58 wordt, had haar grootste hit in ons taalgebied in 1980 samen met "les Poppys" met het lied "Visite". Het eeuwige vuur van de World Peace Flame in Cadzand is bekend in de streek als bron van inspiratie en plek voor bezinning. Het concert is onderdeel van de jubileumtour van Lenny Kuhr. De zangeres zit al meer dan veertig jaar in het vak.

Het concert begint om 16.00 uur. Kaarten kosten 13,50 euro in de voorverkoop en 15 euro de dag zelf. Website Lenny Kuhr

Rijverbod en boete voor snelle notaris

Een notaris uit Knokke-Heist werd dinsdag bij verstek veroordeeld tot een boete van 2.750 euro plus een rijverbod van zes maanden. Daarnaast moet de man ook theoretische, praktische en psychologische proeven afleggen. De notaris verzamelde tussen 1998 en 2005 tien veroordelingen voor overdreven snelheid. Nu werd hij veroordeeld omdat hij weigerde zijn rijbewijs binnen te brengen op de rechtbank na een rijverbod. Toen de politie hem wilde aanmanen om zijn rijbewijs binnen te brengen, wees de notaris erop dat hij niet kon werken zonder rijbewijs en niet zou ingaan op het verzoek van het parket. Het openbaar ministerie had een strenge toepassing gevraagd van de strafwet. Dat is dan ook gebeurd.

19.2.08

Kuo_Lung Heist wint Vlaams Clubklassement

De Vlaamse kampioenschappen in het provinciaal vormingscentrum in Malle konden met meer dan 100 deelnemers in het fighting-system en 24 deelnemers in het duo-system op een recordopkomst rekenen. Door de afwezigheid van de topkoppels Vanessa Van de Vijver/Elena Torfs en Wendy Driesen/Yazid Dalaa lag de titelstrijd volledig open. De leden van Tai-Jutsuclub Saigen Sint-Niklaas/Beveren grepen hun kans en behaalden de Vlaamse titels bij de miniemen, kadetten en beloften. Bij de pre-miniemen, miniemen en kadetten in het Fighting-System ging Kuo-Lung Heist met 4 titels aan de haal, Yawara Borgerhout en Fighting Keerbergen elk met 3 en de debutanten van Martial Arts Academy Overijse behaalden 2 Vlaamse titels bij de jongeren. Wendy Driesen, de wereldkampioene bij de beloften, en Yazid Dalaa, de vice-wereldkampioen bij de beloften, behaalden met gemak de titel. Ook voormalig Europees Kampioen Sami Loussif had weinig moeite om de titel te behalen in de categorieën -77kg en -85kg. Het clubklassement werd gewonnen door Kuo-Lung Heist, voor Saigen Sint-Niklaas/Beveren en Martial Arts Academy Overijse. Ju-Jitsu Kuo Lung Heist werd afgelopen weekend trouwens in de badstad ook gelauwerd als sportclub van het jaar 2007, op grond van de vele behaalde medailles.

8 jaar wachttijd voor sociale huurwoning in Knokke-Heist

Kandidaat-huurders in West-Vlaanderen moeten gemiddeld 2 jaar en een anderhalve maand wachten op een sociale huurwoning. In Knokke-Heist is dat echter veel langer. Dat blijkt uit cijfers van de sociale huisvesting in West-Vlaanderen die Vlaams volksvertegenwoordiger Gino De Craemer opvroeg bij minister Keulen. De gemiddelde wachttijd blijft daarmee ongeveer gelijk met de vorige jaren. In West-Vlaanderen werden in 2006 zo'n 26.320 woningen beheerd door de sociale huisvestingsmaatschappijen en werden nog zo'n 3.221 bijkomende huurwoningen gepland. Daarnaast werden in 2006 zo'n 1.399 woningen door sociale verhuurkantoren beheerd. De wachtlijsten in West-Vlaanderen zijn licht gestegen ten opzichte van de vorige jaren. In 2007 waren er zo'n 14.405 kandidaat-huurders tegenover 12.014 in 2005. In 2006 bedroeg de wachttijd in de provincie gemiddeld 779 dagen terwijl dit in 2005 ongeveer 744 dagen was. De langste wachttijden werden genoteerd in Meulebeke, Jabbeke en Beernem. Knokke-Heist stak er ver bovenuit met een wachttijd van 2.932 dagen. Opvallend is het beperkte aandeel van de sociale verhuurkantoren. Nochtans is het verhuren van privéwoningen via een SVK een efficiënt antwoord op de grote vraag naar betaalbaar en kwaliteitsvol wonen. Zonder dure verkavelingsprojecten op te starten of woningen en percelen te moeten onteigenen, kan snel in goedkope woningen worden voorzien. Gino De Craemer pleit er voor het aanbod van sociale woningen via sociale verhuurkantoren te verhogen en zal deze problematiek aankaarten in de commissie.

Overnemer voor Dienstencentra?

De Poetscentrale in Oost- en West-Vlaanderen legden dinsdag de boeken neer. Daarmee wordt ook een punt gezet achter het Dienstencentrum Oostkust, dat een vestiging had in de badstad. In totaal staan daardoor in beide provincies zeker 80 werknemers op straat. Volgens de vakbonden gaat het mogelijk om 200 mensen. De kans is echter wel groot dat er een kandidaat-overnemer opduikt. Het faillissement van de bedrijfjes werd veroorzaakt door een steeds hoger oplopende achterstand bij de RSZ.

Dikke-truiendag en meer in De Vonk

Dit jaar besteedt de Gemeentelijke Basisschool De Vonk in Knokke extra aandacht aan milieuzorg op school. Daarom werd ook voor de recente dikke-truiendag een leuk programma uitgewerkt. Omdat de verwarming was uitgeschakeld werden bewegingsmomenten ingelast. Dat werd voor de goede orde nog aangevuld met het drinken van hete chocolademelk. Meteen zamelde men ook winterkleding in ten voordele van het "Seamen's Centre" en "Moeders voor Moeders". Een hele week werd in alle klassen gewerkt, geknutseld en gepraat rond energie. "Een experiment dat voor herhaling vatbaar is", aldus directeur ad interim Caroline Demets.

De geschiedenis van het leven te zien in Knokke-Heist

De Nederlandse fotograaf Frans Lanting zal van 15 maart unieke foto’s van onze wereld laten zien in Knokke-Heist. Dat gebeurt in het kader van het Internationaal Fotofestival. Lanting is één van de beste natuurfotografen ter wereld. Aan de fotoreeks “Life: A Journey Through Time” heeft hij 7 jaar gewerkt. Het is een fotografische ontdekkingsreis waarin nieuwe wetenschappelijke inzichten over de geschiedenis van het leven op aarde aan bod komen. Er zullen honderden foto’s te bewonderen zijn van onder andere stromatolieten, een uitbarstende vulkaan op Hawaï en de warme wateren rond het Groot Barrièrerif. De tentoonstelling loopt tot 30 juni.

Volgende week Nissan Mountainbike Beach Challenge

De vzw Stedelijk Sportcentrum Knokke-Heist organiseert op zaterdag 1 maart de Nissan Mountainbike Beach Challenge. Het is meteen de 10de editie van de bekende strandrace. Er is een prijzenpot van 5.000 euro. Deze unieke wedstrijd volgt de volledige kustlijn van in Duinbergen tot aan het Zwin. Een zeer gevarieerde omloop dus. Tonnen hard en zacht zand, golfbrekers en betonpaden over de natuurlijke glooiingen van het Zwin. Daarna vormen grasstroken in de Polders en de steile macadamhellingen in Duinbergen een echte “challenge”. Deelnemers (vanaf 15 jaar) kunnen kiezen tussen 24 of 48 km. Start en aankomst liggen ter hoogte van het Stübbenpark te Duinbergen.


Meer informatie vind je in ORO NieuwsMAGAZINE

Marquenterre moet voorbeeld worden voor Het Zwin

Het provinciebestuur en een afvaardiging uit Knokke-Heist maken een studiereis naar het Franse Marquenterre. Dat is een natuurpark aan de van monding van de Somme. De provincie buigt zich momenteel over een nieuwe visie en realisatieplan voor het Natuurpark het Zwin. De nieuwe aanpak moet trouwens passen in het globale verhaal van bestaande en geplande natuurontwikkelingen in de Zwinregio. Marquenterre is een geslaagd voorbeeld van zo’n geïntegreerd natuurbeleid. Men hoopt er dan ook inspiratie op te doen voor een nieuw en eigentijds concept voor het vogelpark in het Zwinreservaat.

Derde editie Miss Knokke-Heist staat op stapel

Organisator Christoph Trio heeft het licht op groen gezet voor de derde editie van de Miss Knokke-Heist wedstrijd. Enkel meisjes tussen 18 en 28 jaar kunnen eraan deelnemen. De opvolgster van Julie Hemelaer wordt op 6 september gekozen in het Casino Knokke. De winares zal dan om te beginnen het prestigieuze ‘De Maere’- juweel overnemen van de huidige miss. Verder mag de nieuwe Miss Knokke-Heist één jaar lang gratis met een Porche Cabrio rijden. Waarschijnlijk iets unieks in de wereld van de Miss verkiezingen. Inschrijven voor Miss Knokke-Heist 2009 kan tot 7 maart en enkel via de website www.missknokkeheist.be.

18.2.08

Zigeunermeisjes aangehouden

De politie van Knokke-Heist heeft twee zigeurnermeisjes opgepakt voor gauwdiefstallen. Ze hebben zich in de badstad schuldig gemaakt aan de diefstal van minstens twee portefeuilles. Ze verklaarden aan de politie dat ze minderjarig zijn, maar uit een botscan, die in het ziekenhuis werd uitgevoerd, blijkt dat ze meerderjarig zijn. Beide meisjes, die zeggen te verblijven op een zigeunerkamp in de buurt van Charleroi, zijn aangehouden door de onderzoeksrechter in Brugge.

Spreeuwenplaag in Zeebrugge

Zeebrugge wordt momenteel geteisterd door een spreeuwenplaag. Dat zegt VLD-gemeenteraadslid Jean-Marie De Plancke. Een zwerm van enkele honderden spreeuwen komen zich 's avonds kort voor zonsondergang nestelen in park tussen de Kustlaan en de Donaasstraat in Zeebrugge-dorp. De vogels zorgen voor ongenoegen in de buurt, omdat ze veel uitwerpselen achterlaten. Ze overweldigen ook de wintervoederplaatsen voor kleine vogels die de buurtbewoners al jaren lang verzorgen. Raadslid De Plancke zal het stadsbestuur vragen wat de mogelijkheden zijn om op te treden.

Onbegrijpelijk verlies voor VVWestkapelle

Afgelopen weekend zag andermaal onbegrijpelijk verlies voor VVWestkapelle. Winst was er voor Knokke en Heist. In Eerste Provinciale resulteerde de thuiswedstrijd van FC Knokke tegen SC Blankenberge in een 3-1 eindstand. Knokke staat met 26 punten op de 13de plaats. In Tweede Provinciale A werd het 2-4 in de wedstrijd tussen De Haan en FC Heist. Heist legt beslag op de 14de plaats met 19 punten. In 3de provinciale werd de uitwedstrijd van VVWestkapelle tegen voorlaatste Kanegem een ramp VVW verloor met 2-0. De ploeg staat evenwel met 44punten nog steeds op de 3de plaats in de rangschikking. Vierde provincial B tenslotte. Zeemeeuw Zeebrugge tegen Doomkerke 1-4. En Zerkegem tegen Moerkerke werd 2-2. Zeebrugge blijft lantaarndrager met 4 punten en Moerkerke staat 11de met 20 punten.

17.2.08

Trek de Nagt door in Scharpoord!

Komende vrijdag 22 februari organiseert het Cultuurcentrum Scharpoord “Nagt”, een uniek kunstenfestival. De bedoeling is om van 20.30 uur tot 3 uur 's nachts verschillende kunsttakken aan bod te laten komen. Het gaat daarbij om beeldende kunst, stand-up comedy, theater, muziek en film. Het merendeel vindt plaats in de bovenhal van Scharpoord. Het is een 'nagt'vullend programma. Men kan zelf bepalen wat men allemaal wil bekijken. Op het programma staat uitsluitend jong talent, waaronder ook heel wat West-Vlamingen. Onder meer Liesa Naert, Ilse de Koe, Folie a deux, Sebastiaan Willem en Benoit De Clerck.


Je leest er meer over in ORO NieuwsMAGAZINE

Weer illegalen in natuurreservaat

De laatste tijd werden volgens burgers in de straten van de badstad weer regelmatig illegalen opgemerkt. Donderdag zag de politie zich dan ook genoodzaakt op te treden. In het natuurreservaat tussen Heist-West en Zeebrugge werden zeven illegalen aangetroffen. Ze werden meegenomen voor verhoor. Het ging om mannen zonder papieren, waarvan men vermoedt dat ze uit Oostbloklanden afkomstig zijn. De illegalen verbleven vermoedelijk al geruime tijd in het natuurreservaat. Ze waren in dagen niet gewassen. Na de afhandeling van hun dossier werden de illegalen inmiddels weer vrijgelaten. Ze kregen, zoals gebruikelijk is, het bevel om binnen de 5 dagen het grondgebied te verlaten. Vermoedelijk zal dat niet gebeuren, en zullen de illegalen in onze regio blijven rondzwerven tot ze erin slagen zich aan boord van een lading naar Groot-Brittannië te smokkelen. Begin juni vorig jaar waren in het natuurreservaat 17 illegalen opgepakt. Ze hadden onderkomen gezocht in één van de schuilhutten voor dieren.

Niet alle vaartuigen gebruiken illegaal vistuig

De Keltische Zee, bezuiden Wales, staat bekend als een gebied waar door heel wat vissersvaartuigen met illegaal tuig gevist wordt. Ook Belgische vaartuigen bezondigen zich daar aan. Doch lang niet allemaal. Er wordt in bewuste wateren steeds strenger gecontroleerd door Britse visserijwachtschepen. De Sunday Telegraph bracht vandaag het verhaal van een inspectie aan boord van de Zeebrugge 576 “Mare Nostrum” van de gelijknamige Knokke-Heistse rederij. Na een twee uur durende nauwgezette controle blijkt echter dat aan boord van de bokkenvisser alles in orde is. Geen enkele overtreding kon worden vastgesteld. De Mare Nostrum mocht z’n visserij ongestoord verder zetten. Het volledige verhaal van de visserij-inspectie lees je in ORO NieuwsMAGAZINE

Uitreiking Sporttrofeeën en Nacht van de Sport

In de Magrittezaal van het Casino Knokke hebben gemeente en Sportdienst zaterdagavond de sportfiguren van het jaar 2007 in de bloemetjes gezet. Meer bepaald ging het om het huldigen van de sportvrouw, sportman, sportclub, beloftevolle jongere en laureaat van sportverdienste van het jaar 2007. Sportvrouw is de 30-jarige Valerie Koentges, die de helft van haar leven met succes gewijd heeft aan de Olympische discipline luchtkarabijn. Sportman van 2007 is de 50-jarige Freddy De Meyer, een intensieve wedstrijdloper die aangesloten is bij het Marathonteam Knokke-Heist. Ju-Jitsu Kuo Lung Heist is de sportclub van het jaar. De vereniging legde op diverse internationale tornooien beslag op 20 gouden, 13 zilveren en 12 bronzen medailles. Beloftevolle Jongere werd de 14-jarige Wesley Verla. Bij de judocadetten werd hij in Hasselt onder meer Belgisch kampioen. Laureaat van sportverdienste werd de 57-jarige Pierre Vande Langeryt van de Jogclub Oostkust en het initiatief Start to Run.


Meer informatie over de winnaars van de sporttrofeeën vind je in ORO NieuwsMAGAZINE