27.10.12

Rampjaar voor aardappelen

Op de meeste plaatsen in de polder rond Knokke-Heist is het momenteel te nat om verder te oogsten. Vooral met de aardappeloogst is het slecht gesteld. Dat is ook in andere delen van ons land het geval. Volgens landbouwspecialist Luc Busschaert staat 15.000 hectare in risicozone. Romain Cools, algemeen secretaris van Belgapom, de beroepsvereniging voor de Belgische aardappelhandel en -verwerking zegt “Veel aardappelen zijn aan het rotten. Het is maar de vraag of nog kan worden geoogst". Vrijdag bedroeg de prijsnotering van aardappelen bij Belgapom dan ook al 225 euro per ton: een absoluut record. Onvermijdelijk zal dit straks leiden tot hogere aardappelprijzen voor de consument.

Vlaamse kust in The Telegraph

De Vlaamse kust met gemoedelijk huiselijke hotels en “rebelmantische” villa’s. Zo omschrijft de Britse Telegraph zaterdag de kuststrook van Knokke-Heist tot De Panne. Je leest er HIER meer over.

26.10.12

Verkeershinder Van Dammesluis wisselt

De werken aan de meest landwaartse brug 1 van de nieuwe Zeesluis in Zeebrugge worden afgerond. Vanaf maandag 29 oktober zal het werk beginnen aan brug nummer 4. Dat is meest zeewaartse brug bij de Kustlaan. Het verkeer zal daar dan in de twee rijrichtingen over de naastliggende brug 3 geleid worden. De landwaartse bruggen kunnen uiteraard ook gebruikt zijn wanneer die zijn neergelaten. De werken aan brug nummer 1 zullen duren tot 27 november. Daarna wordt tot 21 december gewerkt aan de laatste brug in de reeks. Dat is brug nummer 2, de brug aan de sluiszijde van het landwaartse bruggenpaar. De verkeershinder bij het sluizencomplex zal derhalve nog duren tot net voor de eindejaarsvakantie.

Klokken en Weer weer klaar voor gevaarlijke Wintertijd

Zowel het weerbericht als de klokken zijn dit weekend klaar voor Wintertijd. In de nacht van zaterdag op zondag om 3u worden de klokken weer een uur teruggezet. Zomertijd maakt dan omnieuw plaats voor Wintertijd. De ‘wintertijd’ is eigenlijk de gewone tijd en duurt vijf maanden. Bij overgang van zomer- naar wintertijd schuift de daglichtperiode een uur op waardoor het 's ochtends eerder licht en 's avonds eerder donker wordt. Als de zomertijd ook in de winter zou gelden dan zou het rond de jaarwisseling pas rond 9 uur 's ochtends licht worden. In ons land is het onderscheid tussen zomer- en wintertijd in 1977 opnieuw ingevoerd. Heel wat klokken en computers schakelen tegenwoordig automatisch van zomer- naar wintertijd. Bij alle andere klokken moet dat handmatig gebeuren, en dat durft nog wel eens een klus zijn. Het voordeel van de overstap naar wintertijd is alvast dat jongeren in de nacht van zaterdag op zondag een uur langer kunnen uitgaan en toch nog op tijd thuiskomen. De rest van ons kan een extra uur in bed blijven. Extra gevaarlijk wordt het echter tijdens de avondspits vanaf maandag. Jaarlijks vallen er in de maand na de omschakelijk naar wintertijd meer gewonden op de weg. Vooral is dat het geval tussen 17 en 18 uur. Dat staat in een rapport van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid.  

Buurtfeest verdaagd uit sympathie met Ford Genk

Het buurtfeest dat zondag in de Heistse deelkern Heulebrug zou gehouden wordt naar aanleiding van het winnen van een wedstrijd uitgeschreven door Ford België wordt wordt verdaagd naar de lente van komend jaar. Dat gebeurt uit sympathie met de getroffen personeelsleden van Ford Genk. De geplande lancering van de Ford B-MAX vanaf maandag 5 november gaat wel gewoon door in de showroom van Garage De Zutter.

Oppassen voor modder in het verkeer

Modder veroorzaakt door de bietenoogst en het vochtige weer zorgen momenteel op sommige plaatsen in Knokke-Heist voor zeer gevaarlijke toestanden voor het verkeer. Dat is ondermeer het geval langs de Sluisstraat en een deel van de Kalvekeetdijk. Landbouwers proberen het slijk dat op de weg valt met een schopwagen te verwijderen. Nadien blijft er echter toch nog een vrij glad wegdek over. Vooral gevaarlijk is het voor fietsers. Heel wat modder afkomstig van de tractorwielen is namelijk tot op het fietspad gespat. Daar werd het evenwel niet overal opgeruimd.

De nood aan hotels in Knokke-Heist

Knokke-Heist heeft grote nood aan meer hotels. Burgemeester Lippens is dan ook in z’n nopjes dat er een handvol nieuwe hotels komen in de Knokse Oosthoek, langs de Lippenslaan en ook aan de Kalvekeetdijk. Dit laatste hotel zou verrijzen ter hoogte van de Blue Buddha. Dat moet gebeuren op een terrein waar vele jaren geleden een dancing, een camping en het kattenasiel van madame Elise een onderkomen vonden. Het perceel werd een tijd geleden nog uitgeroepen als het vuilste in de provincie. Het terrein was aangemerkt om deel te gaan uitmaken van de nieuwe ziekenhuissite, maar de eigenaarsfamilie heeft zich daar zwaar tegen verzet. In dat verband zijn vijf jaar geleden “hele zware woorden gevallen tussen het college en de familie over deze grond en de mogelijke ontwikkelingen”. Het is een uitputtingsslag geworden tot het college de strijd "grondig beu" was en heeft toegegeven. Met de geplande inplanting langs de Kalvekeetdijk zou het straks echter niet gaan om een hotel in de gebruikelijke zin van het woord. Volgens architecten uit de regio wordt een speciale formule gehanteerd waarbij eigenaars een hotelsuite kopen, die dan door henzelf kan gebruikt worden. Op andere tijdstippen wordt de suite doorverhuurd aan hotelgasten. Eigenlijk “is het pure vastgoedontwikkeling” zeggen de architecten in kwestie. Op een aantal plaatsen blijkt deze hotelformule echter succes te hebben. In Blankenberge heeft een en ander evenwel geleid tot langdurige rechtszaken.  

Boomplantactie op zaterdag 17 november

Op de ‘Dag van de Natuur’ organiseert het gemeentebestuur van Knokke-Heist opnieuw een boomplantactie. Dat gebeurt samen met de Gezinsbond in de badstad. Net zoals vorig jaar zullen er struiken aangeplant worden in de Wulpenhoek ter hoogte van het bergingsbekken aan de Nieuwstraat. Alle ouders, broers en zussen van baby’s geboren sedert 14 oktober vorig jaar werden uitgenodigd om struikjes te planten als symbolisch teken voor de geboorte van hun dochter of zoon. Het doel is om op symbolische wijze te laten zien dat elk kind moet kunnen opgroeien in een gezonde groene wereld. Op voorhand inschrijven is noodzakelijk.

Voor meer info: Dienst milieu-natuur Tel. 050.630.179

Verbod strandenduro teruggeschroefd

De gemeenteraad in Sluis heeft donderdagavond een verbod van het college op het organiseren van strandenduro’s teruggeschroefd. In de nieuwe strandnota stond, dat voortaan alle gemotoriseerde verkeer van het strand wordt geweerd. Dat betekende meteen ook het einde voor het evenement dat de “Stichting Zeeland 4x4” op het strand van Cadzand-Bad wilde organiseren. Door de nieuwe beslissing van de meerderheid mag de stichting nu echter evenementen voor vierwielaangedreven voertuigen blijven organiseren. Dat zou nu evenwel gebeuren op het strand bij Nieuwvliet.

Gratis gidsbeurten in het For Freedom Museum

Vrijdagavond houden de scholen het voor een weekje voor bekeken. Daar heeft het For Freedom Museum in Knokke-Heist alvast op ingepikt. Tijdens de herfstvakantie worden in het Ramskapelse museum gratis gidsbeurten verzorgd. Enkel het toegangsgeld is verschuldigd. Inschrijven is verplicht en kan via info@forfreedommuseum.be, telefonisch 050 68 71 30 of aan de receptie van het For Freedom Museum.

De gratis rondleidingen vinden plaats: op woensdag 31 oktober. om 10.30 en 14 uur, op vrijdag en zaterdag 2 en 3 november 10.30 uur en 14 uur. Het museum is alle dagen open van 10 tot 17 uur, uitgenomen op maandag. Vanaf midden november tot pasen enkel open gedurende de weekends of op afspraak.

Jonge pitbullbaas gaat door het lint

De politie van Knokke-Heist is op zoek naar de eigenaar van een pitbull. De jongeman heeft eerder deze week de 68-jarige Roland De Maesschalck uit de badstad in elkaar geslagen in de gang van z’n appartement in de Koningslaan. Dat gebeurde nadat de bejaarde man er de hondenbaas had op gewezen dat hij z’n pitbull aan de leiband moest houden. In plaats van zich te houden aan het politiereglement gaf de verdachte aan z’n pitbull het commando om de chichuahua van het slachtoffer aan te vallen. De oudere man vluchtte, met z’n chihuahua in de arm, z’n appartementsgebouw binnen. De jongeman volgde hem echter en heeft de man zwaar toegetakeld. Hij heeft hem daarbij wel 50 keer in het gezicht geslagen. Het slachtoffer werd met een gebroken neus en twee gebroken oogkassen naar het ziekenhuis overgebracht. De politie van Knokke-Heist zoekt ondertussen naar de dader. Men is overtuigd dat men de jongeman snel zal kunnen in de kraag vatten.

Evaluatie honden op het strand

Op 16 februari keurde de gemeenteraad van Knokke-Heist de nieuwe politieverordening op dieren goed. Daardoor mochten van 15 maart tot 15 oktober honden vrij rondlopen op het volledige strand van Knokke-Heist, tussen 21 uur 's avonds en 9 uur 's morgens. Deze wijziging kwam er op vraag naar extra loopruimte voor honden. De dieren hoefden niet aan de leiband maar de hondenbaasjes waren natuurlijk wel verplicht om de hondendrollen op te ruimen. Agressieve honden moesten bovendien een muilkorf dragen. De algemene vaststelling is dat de hondenbaasjes zich meestal niet aan de regels hebben gehouden. De hondeneigenaars lopen hun dieren niet achterna om de hondenpoep op te ruimen. Zoals beloofd wil het gemeentebestuur de regeling nu evalueren om alle standpunten te kennen. Daartoe kan men tegen 15 november online een enquêteformulier invullen. Papieren exemplaren zijn te bekomen bij de gemeentelijke preventiedienst, het Onthaal van de gemeente Knokke-Heist en het Toerismekantoor.

Foto: recreant doet de "hondenpoepshuffle" op het strand

Loop van de Bevolking in Knokke-Heist

Informatie over geboorten en overlijdens in de voorbije periode vind je HIER.

Zeebrugse schepen van Zeemacht in actie

Een NAVO-vloot onder leiding van de Belgische fregatkapitein Yvo Jaenen vaart volgende week uit om deel te nemen aan een internationale ontmijningsoperatie. Het gaat om het opruimen van explosief materiaal uit de Tweede Wereldoorlog ter hoogte van de Baai van de Somme in het noordwesten van Frankrijk. De vloot wordt ondermeer gevormd door het commando en logistiek steunschip Godetia en de mijnenveger Narcis uit Zeebrugge. Daarnaast participeren ook mijnenvegers uit Duitsland, Estland, Nederland en Frankrijk. De schepen zullen op 2 november eerst de Franse havenstand Boulogne-sur-Mer aandoen. Daarna zullen ze gedurende een viertal dagen oude oorlogstuigen opsporen. Elk schip krijgt een zone toegewezen en zoekt daar de bodem af. Tussen de rotsen worden bijna 70 jaar na het krijgsgeweld nog steeds mijnen teruggevonden. Duikers plaatsen vervolgens een lading en laten het oorlogstuig ontploffen. Het gaat om een operatie die bijna jaarlijks wordt uitgevoerd.  

25.10.12

Kamerlid voor Knokke-Heist

Volgens berichten zal N-VA lijsttrekker Cathy Coudyser uit Knokke-Heist zitting nemen in de Kamer. Daar zou ze in de plaats komen van Manu Beuselinck. Het kamerlid neemt namelijk “om persoonlijke redenen” ontslag. In 2010, bij de federale verkiezingen, stond Cathy Coudyser als tweede opvolger voor de Kamer van volksvertegenwoordigers en bracht haar stemmenaantal naar 6211. Geert Bourgeois, lijsttrekker, bleef Vlaams minister en Bert Maertens volgde hem op in de Kamer. Daarmee werd de Knokke-Heistse eerste opvolger voor de Kamer. Manu Beuselinck zal wèl zetelen in de gemeenteraad van Oostende. “Er wachten mij daar grote uitdagingen”, aldus Beuselinck, die sedert juni 2010 deel uitmaakte van de 27-koppige N-VA-fractie in de Kamer. Als kamerlid was hij lid van drie commissies: Sociale Zaken, Financiën en Begroting en tot slot de commissie Volksgezondheid, Leefmilieu en Maatschappelijke Vernieuwing.

Toch Hadid in Heist?

Het feit dat de plannen van de Britse architecte Zaha Hadid voor de Heistse stationsomgeving werden afgevoerd door het gemeentebestuur heeft voor enkele reacties gezorgd. Het project stond al jaren in de planning, maar tot nog toe hadden zich geen investeerders gemeld. Knokke-Heist was dan ook van oordeel dat een en ander geen haalbare kaart is. Daar zijn Zaha Hadid en medeontwerper Patrik Schumacher echter niet zo zeker van. Desgevraagd verklaarden ze: “Eigenlijk hebben we dit project weer opgenomen en verder aan gewerkt. De studie is afgerond en klaar om investeerders uit te nodigen.” Eerste Schepen Maxim Willems stond na de gemeenteraad van woensdagavond alvast positief tegenover deze nieuwe ontwikkeling. “Als het de gemeente niks kost zullen we dat zeker niet in de weg staan”, aldus Willems. Veel zal waarschijnlijk ook afhangen van de bereidheid van de spoorwegen om mee te werken.  

Fietsdieven geen kans bij De Varens

Een 20-tal enthousiaste leerlingen van school De Varens uit Heist hebben zopas een workshop gevolgd over het correct stallen en afsluiten van een fiets. De gemeentelijke Preventiedienst leerde hun aan de hand van een kleine quiz hoe ze hun fiets op een veilige (of minder veilige) manier op openbare plaatsen achter kunnen laten. Hoe herken je een adequaat of een minder betrouwbaar fietsslot? De kinderen leerden ook hoe belangrijk het is om fietsen te laten graveren. Wanneer een gegraveerde fiets wordt teruggevonden, kan de politie immers aan de hand van het gegraveerde Rijksregisternummer de eigenaar opsporen. Meteen werden zo’n 15 fietsen ter plaatse gegraveerd. De leerlingen van deze school voor buitengewoon secundair onderwijs konden in groepjes kijken hoe de gemeenschapswacht daarbij te werk ging. Ze leerden ook werken met de fietspas. Dat is een belangrijk document: wanneer je fiets gestolen wordt, kun je zo een goede beschrijving van je fiets geven aan de politie. Zo verhoog je je kansen dat, als de fiets wordt teruggevonden, die terug bij jou terechtkomt Ze vulden die pas zelf in en leerden zo alle details nauwkeurig te beschrijven. Fietsdieven hebben geen schijn kans meer bij hen, als ze de aangeleerde tips en tricks toepassen.   Ook interesse in een workshop? Neem contact op met de gemeentelijke Preventiedienst, de Vrièrestraat 26, T 050 630 473.


Nog enkele tips:
Sluit uw fiets altijd af met minstens één ‘goed’ slot; maak bij voorkeur gebruik van 2 verschillende sloten.
Maak uw fiets steeds vast aan een vast voorwerp, zoals een fietsrek, paal, boom, ...
Stal uw fiets op een plaats waar mensen komen.
Neem losse fietselementen mee (teller, pomp, snelbinder, ...).


Wacky Racers goed bezig ‘down under’

Aan de andere kant van de wereld zijn de Wacky Racers uit Knokke-Heist momenteel in de Crocodile Trophy in de Australische outback bezig aan de zesde étappe. Die loopt van Mount Mulligan naar Maitland Downs over een afstand van 127 km, over zeer onherbergzaam terrein. Tot nog toe gaat het goed met de renners uit de badstad. In de vierde rit werd Henri Delheye tweede in zijn reeks. In de vijfde étappe over een afstand van 120 km tussen Irvinebank en Mount Mulligan deden de renners het nog iets beter met een eerste plaats voor Bjorn De Baets en een tweede voor Henri Delheye. In de totaalstand bekleedt Delheye momenteel de vierde plaats. De aankomst is nu zondag in Cooktown na de negende rit die loopt over een afstand van 140 km. 

Duizend Canadese vlaggen in Knokke-Heist

Nu de herfstvakantie eraan komt en de Canadaweek in het verschiet is, wil het For Freedom Museum in Ramskapelle de actie “1000 Canadese Vlaggen voor 1000 Canadese Leven”s weer in de kijker plaatsen. Men doet een oproep om de 1000 Maple Leafvlaggen die de bevolking van onze badplaats de laatste 4 jaar heeft aangeschaft uit de kast te halen. Bedoeling is dat die straks allemaal in het straatbeeld hangen als ‘tribute’ aan de slachtoffers van weleer.

Druk najaar voor Ceciliaharmonie

Zoals ieder jaar fleurt de Heistse Ceciliaharmonie ook het najaar in de badstad muzikaal op. Op zaterdag 4 november, tijdens het Canadese wandelweekend, begeleidt de harmonie traditiegetrouw de Canadese Bevrijdingsmars. Vanaf 16u marcheert de harmonie onder begeleiding van het trommelkorps van bij het Oosthoekplein naar het Vredesmonument op het burgemeester Frans Desmidtplein. Daar wordt de plechtigheid opgeluisterd samen met oud-strijders, sympathisanten, wandelaars, politici en Canadese bezoekers. Ook op zaterdagmorgen 11 november komt de harmonie in actie voor de Vaderlandse plechtigheden bij het oorlogsmonument op het Heldenplein in Heist. Om het nieuwe jaar feestelijk in te zetten, is iedereen welkom op het nieuwjaarsconcert in de sportzaal van de Ter Duinen campus in Heist. Op zondag 6 januari om 10.45 uur wordt daar het nieuwe jaar muzikaal geopend. Dit jaar is Myriam Couvreur (van het vroegere duo Schatteman & Couvreur) de centrale gast. Samen met de harmonie zingt ze iedereen het nieuwe jaar in.

Tips omtrent Zeebrugse duinenvrouw

De Nederlandse politie heeft woensdagavond 25 tips gekregen over de onbekende vrouw die in augustus 2010 werd gevonden in de duinen te Zeebrugge. De tips kwamen er naar aanleiding van een uitzending van het Nederlandse programma “Opsporing Verzocht” van de AVRO. Net voor het programma had de Nederlandse politie via Twitter vooral jongeren aangespoord om het programma te bekijken. Enkele tips wijzen erop dat de vrouw uit Oost-Europa komt. De Belgische politie onderzoekt die aanwijzingen. Uit eerder onderzoek van het haar van de vrouw is gebleken dat zij de laatste maanden of jaren van haar leven in Nederland of Vlaanderen is geweest. De toestand van haar gebit duidde erop dat de vrouw waarschijnlijk in Oost-Europa of Noord-Afrika geboren is.

Heistse Maes en Boereboomplein krijgt Verweepleinallures

In Heist wordt de grote markt op termijn heraangelegd. Die werken zullen kaderen in het vervangen van het huidige 'modernistische' stadhuis door een “Community House”. Concrete plannen werden nog niet afgeleverd. Het ziet er echter naar uit dat er een ondergrondse parking komt en dat het bovenplein van de grote markt ook een terrasfunctie zal krijgen. Door het verdwijnen van het straatdeel voor het huidige stadhuis zal het plein namelijk rechtstreeks palen aan het nieuwe “Community House”. Daarin is naast appartementen onder meer ook plaats voor horecazaken. Er wordt verder bekeken hoe men ook de gevel van Zaal Ravelingen kan inwerken in de structuur van het nieuwe “Community House”. De werken moeten binnen een drietal jaar achter de rug zijn. Een tijd geleden werd het dossier overgemaakt aan het Parijse architectenbureau Jakob + MacFarlane. Of dat kantoor met een betaalbaar plan over de brug komt moet nog worden afgewacht.

24.10.12

Ticketverkoop loopt goed

Er is in de regio alvast veel belangstelling voor het internationale Cirque du Soleil, dat komende zomer voor het eerst Knokke-Heist aandoet. Momenteel zijn er reeds 5.000 kaarten verkocht voor de voorstellingen in de badstad. Op 18 juli volgend jaar vindt de eerste voorstelling plaats. Het gaat om de productie Kooza. Die kent in januari z’n Europese première in Londen. In Knokke-Heist zal de witte Grand Chapiteau van Cirque du Soleil worden opgesteld op de Duinenwaterparking ter hoogte van de Aldi vlakbij de Natiënlaan. Kooza vertelt het verhaal van de Onschuldige: een eenzame, droevige man die op zoek is naar zijn plek in de wereld. De Amerikaanse première van Kooza vond 5 jaar geleden plaats. Sindsdien werden reeds meer dan 4 miljoen mensen in Noord-Amerika en Japan door het wervelende spektakel geïmponeerd.

Tickets voor Kooza in Knokke-Heist kunnen geboekt worden via cirquedusoleil.com/kooza
.

Signeersessie “Van het atelier naar de kust”

Auteurs Danny Lannoy, Frieda Devinck en Thérèse Thomas signeren nu zondag 28 oktober vanaf 15 uur hun boek “Van het atelier naar de kust” in De Standaard Boekhandel in de Lippenslaan in Knokke. Het boek werd uitgegeven ter gelegenheid van de gelijknamige tentoonstelling. Die loopt nog tot half januari in het Cultuurcentrum Scharpoord. Het Sincfala museum verzamelde voor deze tentoonstelling meer dan 300 schilderijen die de kustgemeente in beeld brengen vanaf de periode dat de schilders hun ateliers verlieten en naar buiten trokken om te werken tot aan het interbellum. ‘Van het atelier naar de kust’ brengt de schilderijen terug naar de plek waar ze ontstonden. Daaruit blijkt dat in de negentiende eeuw de impressionistische schilders de beste ambassadeurs waren voor Knokke-Heist. De tentoonstelling levert een uniek en artistiek hoogstaand tijdbeeld op. Voor veel mensen in het binnenland was de kust toen nog onbereikbaar gebied. Het landbouwdorpje Knokke, het vissersdorp en prille badplaats Heist, de zee en het polderland waren ideale onderwerpen voor deze buitenschilders. De kustgemeente werd snel een enclave voor kunstenaars met romantische villa’s en ‘chic volk’.

In verband met de tentoonstelling kun je ook nog DIT lezen.

Oud Sluis blijft aan de top

Restaurant Oud Sluis in onze buurgemeente is bij onze noorderburen andermaal uitgeroepen tot Beste Restaurant van het land. Sergio Herman en zijn team pakten opnieuw de eerste plek in van de Top 100 van restaurantgids Lekker, de editie 2013. Dat is woensdag bekendgemaakt. Restaurant Pure C uit Cadzand, ook van Sergio Herman, stijgt van plek 55 naar 23. De lijst is samengesteld door 70 rapporteurs, op basis van 60 aandachtspunten. Daarbij wordt gelet op de menukaart het wijnadvies, interieur, servies en het afscheid. De redactie van de Lekkergids constateerde dat ook dit jaar een flink aantal restaurants de deuren heeft moeten sluiten.

Grote boeken- en mediaverkoop

Nu zaterdag 27 oktober houdt de bibliotheek Knokke-Heist haar jaarlijkse boeken- en mediaverkoop. Voor een zacht prijsje kan men er romans, stripverhalen en jeugdwerken kopen, alsook informatieve boeken, tijdschriften, cd’s en partituren. Allemaal materialen die uit de bibliotheekcollectie verwijderd zijn. De verkoop vindt plaats in de hall van het Cultuurcentrum Scharpoord, Meerlaan 32 8300 Knokke-Heist van 10 tot 17 uur.

Oorlogstuig gevonden op Carcokesite

In Zeebrugge is een aannemer op een fosforbom uit de Tweede Wereldoorlog gestoten. Dat gebeurde bij saneringswerken op de oude Carcokesite langs het Boudewijnkanaal. Tijdens de oorlog wilden de Britten de Cokesfabriek kost wat kost stilleggen. In april, mei en juli 1943 werd de Zeebrugse fabriek niet minder dan zes keer gebombardeerd. Dat liep echter niet van een leien dakje. Op 17 en 20 mei werden Ventura bommenwerpers ingezet. De fabriek werd geraakt, docht de schade was niet erg groot. Op 23 mei 1943 vielen twaalf Venturas van 487 Squadron de fabriek aan, maar alle bommen kwamen op de rangeersporen bij de fabriek terecht. Daarna ging het weer mis. Bij de aanval door 21 Squadron op 29 mei 1943 botsten twee van de Ventura’s op elkaar. Eén van de vliegtuigen slaagde erin een Engels vliegveld te bereiken. De andere bommenwerper ging verloren. Twee dagen later was de cokesfabriek opnieuw het voorwerp van een luchtaanval. Te midden niet aflatende bombardementen op Hamburg, Düsseldorf en Duisburg, op woensdag 28 juli 1943, vonden de geallieerden ook nog tijd voor een zware aanval op de Zeebrugse cokesfabriek. Onder meer kwamen toen twee Heistenaars om het leven: de 23-jarige Felix Boereboom en de 46-jarige Maurits Neirynck. Het duurde na de bevrijding uiteindelijk tot 2 november 1945 voor alle schade hersteld was en de productie in de cokesfabriek kon hervat worden. De saneringswerken in Zeebrugge zijn na de vondst van de fosforbom tijdelijk stilgelegd. Dovo, de ontmijningsdienst van het leger, is ter plaatse om de bom te onderzoeken en onschadelijk te maken.

Plannen voor de komende zes jaar in Knokke-Heist

Bij het bekendmaken van de bevoegdheden van het schepencollege dat in januari zal aantreden heeft Burgemeester Lippens van Knokke-Heist ook de plannen op een rij gezet die het gemeentebestuur alleen of samen met de privé wil realiseren in de komende legislatuur. De burgemeester benadrukte dat de twee groepen die interesse hebben om het nieuwe Casino te bouwen in de badstad ten laatste tegen 1 mei volgend jaar hun plannen moeten indienen plus de nodige bankgaranties storten die de realisatie van het project moeten garanderen. Doen ze dat niet dan zal de gemeente “andere opties bekijken” voor de toekomst van het Casino. Wat de andere grote plannen betreft benadrukte de burgemeester dat men “heel zorgvuldig met de financies” wil omspringen in deze crisistijd. Er komt alvast een “Community House” op de plaats van het huidige stadhuis van Heist. Het gebouw zal sociale appartementen, horecaruimte en een raadzaal bevatten. De straat voor het stadhuis verdwijnt en ook die ruimte zal deel uitmaken van het nieuwe “Community House”. Daarbij zal gekeken worden naar gewone architectuur. De grote architecturale plannen die door de Londense architecte Zaha Hadid eerder waren uitgetekend worden definitief afgevoerd. Verder zullen in de badstad de diverse pleinen herbekeken worden, alsook de inkom en doortocht van Heist. Andere grote plannen zijn het verwezenlijken van een ecologische school in Knokke, het nieuwe Ziekenhuis (waar tot 800 mensen zullen werken), de Tweede Golf en de afwerking van de wijk Duinenwater. In Heist zoekt men ook een “win-win situatie” voor het openlucht zwembad De Raan, dat nu overbodig geworden is. In ’t Walletje in Westkapelle zal de vierde fase van de Ambachtelijke Zone worden afgewerkt. Daarnaast komen er in de badstad de komende jaren ook nieuwe hotels langs de Kalvekeetdijk, de Lippenslaan en in de Knokse Oosthoek. Het beheer van het Bosje van Heist gaat over in handen van het gemeentebestuur. De vernieuwing van het vogelcentrum Het Zwin zal ook een extra toeristische troef betekenen, zegt de burgemeester. En tenslotte zal 't Heist Best verder zorgen dat er toenemend sociale woningen gebouwd worden.

Bevoegdheden nieuw schepencollege bekend

Tijdens zijn overwinningstoespraak op de avond van de verkiezingen in Knokke-Heist had burgemeester Lippens, na een kort conclaaf met z’n coalitiepartners, reeds het nieuwe schepencollege bekend gemaakt. Nu zijn ook de bevoegdheden bekend. Momenteel zijn er zeven schepenen. Vanaf nieuwjaar, bij het aantreden van de nieuwe ploeg, zijn er acht. Dat komt omdat ook de OCMW-voorzitter in het schepencollege wordt opgenomen. De bestuursploeg ziet er in de badstad straks als volgt uit. Eerste schepen, is en blijft, Maxim Willems. Hij krijgt de verantwoordelijkheid voor Cultuur, Jeugd, AGSO, Financiën en erfgoed. Ingrid Reubens zal zich bezighouden met Burgerlijke Stand, Bevolking en Onderwijs. Daniël De Vlamynck zal zich ontfermen over Sport, Mobiliteit, Parkeerbeleid en Visserij. Piet De Groote krijgt Personeel, Technische Diensten en Patrimonium in z’n portefeuille. Voor Paul Geerinckx is Openbare Werken, Milieu en Duurzaamheid weggelegd. Nieuwkomer Kris Demeyere krijgt Stedenbouw, Landbouw en Waterbeheersing onder zijn bevoegdheid. Anthony Wittesaele, die ook voor het eerst een schepenambt bekleedt, staat in voor Vrije Tijd en Toerisme. Kathleen van der Hooft zal zich bekommeren om Wonen, en zoals in 2000 ook om het OCMW. Alle bevoegdheden zie je hieronder nog eens op een rij:

Burgemeester: Graaf Leopold Lippens
Veiligheid – Brandweer - Preventie – Communicatie – Economische expansie - Waterbeheersing
1ste schepen: Maxim Willems
Cultuur – Jeugd – Senioren – Voorzitter Autonoom Gemeentebedrijf voor Stadsontwikkeling – Financiën – ICT - Erfgoed
2de schepen: Ingrid Reubens
Bevolking – Burgerlijke Stand - Onderwijs
3de schepen: Piet De Groote
Personeel -Technische Diensten - Patrimonium
4de schepen: Daniel De Vlamynck
Sport –Mobiliteit - Parkeerbeleid - Visserij
5de schepen: Anthony Wittesaele
Vrije Tijd - Toerisme
6de schepen: Kris Demeyere
Stedenbouw - Landbouw
7de schepen: Paul Geerinckx
Openbare Werken - Milieu - Duurzaamheid
8ste schepen: Kathleen van der Hooft
OCMW –Welzijn – Wonen – Concessies – Strand

Knokke-Heistenaar wint ‘Mocktail Contest’

Jan Van Ongevalle, de barman-‘mixologist’ van het Casino Knokke, heeft zopas de ‘Mocktail Contest’ gewonnen. Van Ongevalle is trouwens niet aan zijn proefstuk toe als het gaat om het brouwen van nieuwe alcoholvrije cocktails. Met zijn befaamde Great Gazoo won hij de hoofdprijs in de tweemaandelijkse online Cocktail Contest, die deze keer in het teken stond van de alcoholvrije variant. Hij stuurde een recept in met o.a. kiwi, appelsap, limoen en eiwit. De speciale toets komt van een mix van steranijs, kaneel en Sarawakpeper. De cocktail heeft een groenige kleur en is licht schuimig. Meer details over deze nieuwe cocktail vindt men HIER.

Tam-Tam blijft in Knokke-Heist

Tijdens een drink in de Blue Buddha werd dinsdagavond bekend gemaakt dat Tam-Tam in Knokke-Heist blijft. De vrees was dat alles straks vanuit een kantoor in Brugge zou beredderd worden. Weliswaar sluit in januari het grote kantoor van Tam-Tam langs de Natiënlaan z’n deuren. Het is echter niet zo dat het bekende advertentieblad geen aanwezigheid meer zal hebben in de badstad. Op de dag van de sluiting opent namelijk een nieuw kantoor in de Zoutelaan. Tam-Tam, dat ooit als cinemablaadje ontstond, volgt reeds meer dan 45 jaar het lokale reilen en zeilen op de voet en is een must in Knokke-Heist, die door geen enkel ander blad kan vervangen worden.

Schaatspret begint weekje vroeger

In Knokke-Heist zijn de voorbereidingen voor de eindejaarsperiode al volop aan de gang. Zoals gebruikelijk wordt ook dit jaar andermaal een rijke waaier aan animatie samengesteld om het de shoppende mens nog meer naar de zin te maken. Grote blikvanger is uiteraard weer de overdekte schaatsbaan op het Verweeplein. Nieuw is dat die dit jaar een weekje vroeger wordt opengesteld. Het publiek kan namelijk al vanaf vrijdag 30 november de ijzers onderbinden. De schaatspiste zal tot zondag 6 januari dagelijks open zijn van 10 tot 22 uur. Op de laatste dag is er onder meer nog een optreden van de “Romeo’s”. Tijdens de eindejaarsperiode valt er trouwens in de weekends heel wat te beleven in de winkelstraten. Dat gaat van zingende Kerstmannen en een kudde schapen tot diverse jazzbandjes.

Astrid Bryan verjaart in Knokke-Heist

Celebrity Astrid Bryan heeft dinsdag in het Casino Knokke ‘My sweet 30’ voorgesteld. Dat is het feest rond haar 30ste verjaardag. Het feest wordt gehouden op 25 januari. Het moet de typisch Amerikaanse ‘My sweet 16’ compenseren die ze nooit had. Astrid viert haar verjaardag in Knokke-Heist niet alleen met vrienden en familie. Ook de fans die 295 euro willen neertellen zijn welkom op de receptie, een uitgebreid diner plus afterparty. Wie enkel de afterparty wil bijwonen betaalt 95 euro voor een ticket. Verder onthult Astrid Bryan op haar verjaardagsviering in de badstad in primeur ook haar allereerste schoenencollectie. Het derde seizoen van ‘Astrid in Wonderland’ loopt momenteel op Vijf tv.

Kerncentrale langer open

De dichtst bij Knokke-Heist gelegen kerncentrale, in het Zeeuwse Borssele, wil tot 2034 open blijven. De elektriciteitsmaatschappij EPZ heeft daarvoor een vergunning aangevraagd. De Nederlandse Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie heeft de conceptbeschikking daarvoor al goedgekeurd. In 2006 werd afgesproken dat de kerncentrale aan bepaalde veiligheidsvoorschriften moest voldoen om tot 2034 open te blijven. Volgens de EPZ voldoet ze daaraan en is daarom de vergunning aangevraagd.

Weer veroordeling wegens negeren rijverbod

Een 44-jarige man uit Wijnegem heeft een effectieve gevangenisstraf van één jaar gekregen omdat hij z’n rijverbod niet respecteerde. Vorig jaar werd hij in Knokke-Heist betrapt terwijl zijn vorige rijverbod nog liep. Hij zat daarenboven achter het stuur van een wagen die niet verzekerd was. Hij kreeg opnieuw een rijverbod van vijf jaar, een boete van 2.750 euro plus een boete van 1.100 euro omdat z’n wagen niet verzekerd was

23.10.12

Veel zware voeten bij verkeerscontrole

De lokale politie Damme/Knokke-Heist heeft dinsdag de resultaten bekend gemaakt van een grootschalige verkeerscontrole die zaterdag om 19u van start ging. Er werd tot 3u zondagmorgen gecontroleerd op alcohol en snelheid. Tijdens de actie werden 381 voertuigen gecontroleerd op snelheid. In totaal begingen 75 bestuurders een overtreding. Hiervan hadden er 35 een erg zware voet. De politie controleerde ook 81 bestuurders op alcohol. Drie automobilisten bliezen positief en 2 rijbewijzen werden ingetrokken. Alcohol en snelheid zijn 2 beleidsprioriteiten in de politiezone Damme/Knokke-Heist. Men kan er het ganse jaar door, op elk moment van de dag, op worden gecontroleerd.

Politie zoekt opnieuw identiteit van in Zeebrugge vermoorde vrouw

De politie in ons land heeft een nieuwe speurtocht ingesteld naar de identiteit van een vrouw die twee jaar geleden vermoord in de duinen van Zeebrugge werd aangetroffen. Dat gebeurt op verzoek van de Procureur des Konings in Brugge en van onderzoeksrechter Gevaert. Het lijk werd op 17 augustus 2010 gevonden door spelende kinderen die een hand boven het zand zagen het uitsteken. Wanneer de vrouw juist om het leven kwam, kan niet precies worden achterhaald. Tijdens de zomermaanden waren toen veel mensen naar Zeebrugge afgezakt voor een paar strandfestivals. Meer bepaald: “Fuse on the beach” (03/07/10) en “Polé Polé Beach” (06-08/08/10). De politie wil met de nieuwe campagne iemand vinden die de vrouw in het voorjaar van 2010 heeft gezien? Alleen of met anderen? Kwam de vrouw op een festival in contact met haar moordenaar? Met een extra profieltekening en een affichecampagne in Vlaanderen en Nederland hopen de speurders het slachtoffer eindelijk een naam te kunnen geven. Het onderzoek wijst uit dat de vrouw ter plaatse door verstikking om het leven kwam. Iemand (1 of meerdere personen) moet haar met het losse duinzand hebben bedekt om haar lichaam te verbergen. Uit het isotopenonderzoek blijkt dat de vrouw wellicht komt uit Oost-Europa of Noord-Afrika en dat ze de laatste maanden tot jaren in Vlaanderen of Nederland heeft verbleven.

Beschrijving
Het gaat om een blanke vrouw, tussen 25 en 35 jaar oud. De vrouw is slank en 1m61 lang. Ze heeft lang zwart haar en verzorgde teennagels (French Nails). Geen tatoeages. Ze heeft 2 gaatjes in beide oorlellen maar bij het aantreffen droeg ze geen juwelen. De wetsdokter sluit niet uit dat ze een kind heeft of een miskraam heeft doorgemaakt.

Kledij
De onbekende vrouw droeg westerse kleren.
- een zwarte gilet (C’Kenza),
- een wit T-shirt met een fantasie-insnijding op de rug en een zwarte voering met de opschriften « I got you forever » en « Seduction »,
- een witte legging met aan de broekspijpen sierbandjes (3) met hartmotieven en sierknoopjes (5),
- een witte harembroek of sarouel met broekzakken,
- een zwarte bh (Hunkemöller) en een zwart slipje (Zeeman).

KeukenPiet komt signeren

Piet Huysentruyt komt op zaterdagmiddag 27 oktober naar Knokke-Heist. Vanaf 15 u is hij in De Standaard boekhandel in de Lippenslaan om zijn nieuwe kookbijbel “365 dagen SOS Piet” te signeren. In ruim 365 recepten toont Huysentruyt op z’n vertrouwde manier stap voor stap hoe men in de keuken tewerk moet gaan. In deze kookomnibus staan niet alleen alle recepten uit de SOS Pietboeken, maar ook meer dan 100 nieuwe. Piet Huysentruyt begon zijn tv-carrière “Lekker Thuis” op VTM. Er werden meer dan duizend afleveringen van gemaakt. Het was een formule waar hij eerst met Mimi Smith en later met Ilse Demeulemeester in 10 minuten 1 gerecht voorstelde. Piet Huysentruyt wordt op 7 december 50 jaar. Hij volgde hotelschool in Koksijde bij Ter Duinen. Daarna deed hij ervaring op in zowel binnenlandse als buitenlandse restaurants onder gerenommeerde chefs, vooraleer hij zelf z'n eigen restaurant in Wortegem en in 2003 in Zuid-Frankrijk -Le Lutin Gourmand- uitbaatte.

Invasie van koolmezen

In Knokke-Heist en omstreken worden de vogels door heel wat mensen ’s winters bijgevoederd. Het ziet er naar uit dat dit de komende maanden erg nodig zal zijn. Dat heeft onder meer te maken met de grootste invasie ooit van koolmezen. Oorzaak is het mislukken van de oogst van beukennootjes en andere boomzaden in Noord- en West-Europa. Dat zegt Natuurpunt. De mezen komen uit Scandinavië en sommige zelfs uit Rusland en de Baltische staten. Er worden de komende dagen nog grote aantallen pimpelmezen en zwarte mezen verwacht. De mezen doen zich graag te goed aan vetbollen, maar eigenlijk hebben ze pindanootjes nog liever… Heel wat mezen zullen hier echter het slachtoffer worden van de vele poezen die rondlopen. De nieuwkomers weten namelijk niet waar het veilig, en waar het gevaarlijk is. Doe je poes dus een belletje om.

Is je fiets al gegraveerd?

Op dinsdag 6 november kan men in Knokke-Heist tussen 9.30 u en 12 u terecht bij de gemeentelijke Preventiedienst, om fietsen te laten graveren. Tijdens deze fietsgravering op afspraak wordt een beperkt aantal fietsen behandeld. Door het laten graveren van uw Rijksregisternummer in het fietsframe, wordt deze minder interessant voor potentiële dieven. Ook kan een teruggevonden fiets makkelijk aan de rechtmatige eigenaar teruggegeven worden. Wordt een gegraveerde fiets teruggevonden, zal men de eigenaar automatisch op de hoogte gebracht worden. Wie op 6 november een fiets wil laten graveren, dient vooraf een afspraak te maken bij de Gemeentelijke Preventiedienst, de Vrièrestraat 26 (050 630 473). Niet gegraveerde teruggevonden fietsen worden op de website www.gevondenfietsen.be geplaatst. Fietsen op de website kunnen gedurende 6 maanden worden geraadpleegd.

Knokke-Heistse wint buurtfeest

Terwijl men in Genk het zwaard van Damocles boven zich voelt hangen, kreeg Ilse Heysse uit Knokke-Heist alvast van Ford België het blijde nieuwe dat ze één van de 65 winnaars is van een buurtfeest voor honderd personen, dat door het autobedrijf wordt aangeboden. Er waren nationaal meer dan 2.000 deelnemers aan de buurtfeest-wedstrijd. De Knokke-Heistse winnares is nu verder in de running om één van de twee te winnen Ford B-Max wagens binnen te rijven. Wie z’n buurtfeest zo origineel mogelijk uitwerkt, maakt de meeste kans om de jongste telg uit het Ford gamma in de wacht te slepen. Het buurtfeest wordt nu zondag 28 oktober gehouden in de Heistse deelkern Heulebrug van 14 tot 17u. Ford Garage De Zutter uit Knokke-Heist zal alvast aanwezig zijn met de B-MAX zodat alle feestvierders deze wagen in avant-première kunnen bewonderen.

Ter Duinen Heist vierde Dag Verzorgende

Naar jaarlijkse gewoonte werd op de Ter Duinen Campus in Heist ‘de verzorgende’ in de bloemetjes gezet. Dat gebeurde met een uitgebreid ontbijtbuffet. Op deze manier bedankten de leerlingen uit de afdeling "Thuis- en Bejaardenzorg en Kinderzorg" hun stagementoren voor hun inzet en kwalitatieve inbreng in hun opleiding. Het zorgen voor ouderen en kinderen is vaak een onderschatte maar broodnodige behoefte binnen onze maatschappij. Met deze actie wilden de leerlingen hun waardering voor de verzorgende kenbaar maken

Nacht van de Duisternis plots ook in Knokke-Heist

Twee dagen later dan de landelijke “Nacht van de Duisternis” werden maandagavond de straten op de meeste plaatsen van Knokke tot Wenduine plots in het duister gedompeld. Enkel de grote verkeerswegen hadden nog verlichting. Een klein uur lang moesten voetgangers en andere weggebruikers ook in Heist, Zeebrugge en Blankenberge hun weg in het duister zoeken. Technici van Eandis hebben het probleem evenwel vrij snel kunnen oplossen.

22.10.12

Grenspaal 364a staat weer op z’n plaats in de modder

Aan de grens tussen Knokke-Heist en Retranchement staat de historische grenspaal 364a sinds maandagavond weer op z’n plaats in een slijkerige akker. Provinciegouverneur Carl Decaluwé en de Nederlandse Commissaris van de Koningin in Zeeland, mevrouw Karla Peijs, hebben de sokkel van de grenspaal rondom rond toegestopt met aarde. Het belang van de grenspaal is vooral historisch. Bij de boedelscheiding van België en Nederland tussen 1831 en 1839 moest de grens tussen de beide landen heel nauwkeurig worden vastgelegd. En dat was niet altijd makkelijk. Er waren in totaal 403 grenspalen nodig. In het Zwin lag het zeer gevoelig ondermeer omdat onze Noorderburen niet wilden dat Belgisch Vlaanderen nog via Zeeuwse waterlopen de polders zou laten afwateren. Daarover was in 1831 trouwens al de zeeslag aan de Hazegrassluis uitgevochten. Twee Hollandse kannoneerboten waren het Zwin binnengevaren in een poging om de uitwatering van het noorden van West-Vlaanderen af te sluiten. Eén boot werd gekelderd door een Belgisch kanon. Het andere vaartuig ging er vervolgens van door. Dus de plaatsing van de grenspalen in het gebied was erg belangrijk. Probleem is dat op de plaats waar Grenspaal 364 moest worden neergepoot tussen Westkapelle en Retranchement een groot eiland in de Zwingeul lag. En die Zwingeul bleef niet altijd op dezelfde plaats liggen. Dus besloot men twee verklikkerpalen -de zogeheten secondanten- op te stellen. “364 a” aan de Westkapelse kant van de grens en “364 b” op de wal van Fort Maurits in Retranchement. De vervangpalen stonden op precies 135,50 meter van de plaats waar de eigenlijke grenspaal 364 moest komen in de Zwingeul. Later is het gebied ingepolderd en ontstond de Willem-Leopold polder. In 1869 kon men daardoor wèl de echte grenspaal 364 op de juiste plaats neerzetten. Gevolg is dat er voor die ene locatie drie grenspalen zijn. Men noemt ze de “drieling van Retranchement”. Het is een unicum in onze geschiedenis. Bij het onderhouden van de grenspalen werd vorig jaar echter vastgesteld dat de secondant grenspaal aan de Knokke-Heistse kant van de grens zoek was. De Nederlanders hebben de paal op Belgisch grondgebied later teruggevonden en helemaal opgekallefaterd. Maar, de gebruiker van de grond waar de grenspaal moest worden teruggezet, was niet happy. Omdat het ding in de weg stond. Hij wilde dat het ietwat verderop in de berm zou worden neergepoot. Maar, Den Haag en Brussel zijn daar niet op ingegaan. Dat zou namelijk de aanpassing van het verdrag betekend hebben. Dus werd er een nieuwe betonnen sokkel gegoten op de juiste plaats van grenspaal 364a. De gebruiker van de grond errond moet de paal respecteren. Het inhuldigen van de grenspaal heeft trouwens heel wat voeten in de aarde gehad, in de modder meer bepaald. Tevoren was in allerijl een handvol geniesoldaten van de Nederlandse Landmacht opgeroepen om met matten en metalen elementen een voorlopige weg aan te leggen. Dat lukte maar half want het slijk kwam er doorheen. Gouverneur Decaluwé moest met opgetrokken broekspijpen en beslijkte suède schoenen het ceremonieel verrichten. De Zeeuwse Commissaris van de Koningin had ietwat meer geluk. Zij kreeg een paar laarsjes van Riekje Toorenaar uit Retranchement. De vrouw was speciaal voor de plechtigheid richting 'de paal' gefietst, maar stond haar laarzen af aan de commissaris en bleef daardoor noodgedwongen op grote aftand staan. Op haar sokken... 

Persoon aangereden door trein in Knokke-Heist

Het treinverkeer tussen Brugge en Knokke-Heist is tijdelijk onderbroken. Even na 19u maandagavond werd een persoon door een treinstel aangereden. Het ongeval deed zich voor in de nabijheid van het voetbalstadion in Heist. Politie en hulpdiensten waren snel massaal aanwezig. De NMBS heeft reizigers aangeraden om tijdelijk met de tram naar het station van Blankenberge te rijden en dan van daar uit de trein te nemen. Op de plaats van het ongeval ter hoogte van de Westkapellestraat waren leden van de hulpdiensten geruime tijd bezig met de recuperatie van het slachtoffer. Inmiddels is ook een onderzoek gestart naar de omstandigheden van het ongeval. Reizigers hebben bijna een uur vastgezeten op de trein, tot dat het parket ter plaatse was afgestapt. Kort na 20u was één spoor terug vrij. Die dienst werd vervolgens hervat op enkelspoor. Later op de avond werd het spoorverkeer tussen Knokke en Brugge weer genormaliseerd.  

Punten voor iedereen

Voor de ploegen in de regio is het een bevredigende voetbalzondag geworden. In Tweede Provinciale A is het zeldzame derby tussen FC Knokke en VVWestkapelle zondag geëindigd op 1-1 gelijkspel. Knokke staat nu gedeeld derde in het klassement met 14 punten. Westkapelle staat met 11 punt op de 9de plaats. In Derde Provinciale A versloeg FC Heist de ploeg van Ruddervoorde met 3-2. Na goals van Tanghe en Depaepe vroeg in de eerste helft, was het Nick Vantorre die het winnende doelpunt maakte. De wedstrijd eindigde met 10 tegen 10. Verder won Moerkerke met 2-1 van Steenbrugge. Moerkerke is met 19 punten klassementsleider. Heist staat op twee met 16 punten. In Vierde Provinciale B veegde Zeebrugge met 4-0 de vloer aan met Lissewege. Zeebrugge staat 4de in de rangschikking met 16 punten. En dan is er nog damesvoetbal. In Tweede Provinciale hebben de dames van Fc Knokke op verplaatsing met 0-8 gewonnen van Opex Oostende.

Sociale bewogenheid is de Makz

Zopas namen een 15-tal leerlingen van de Middenschool en Atheneum Knokke-Heist Zwinstede deel aan de Zuiddag. Onder het motto ‘Work for Change’, werkten ze donderdag een hele dag lang voor het Zuiden. Hun loon van €40 werd integraal overgemaakt aan projecten rond onderwijs in ontwikkelingslanden. Vrijdag vond op de campus van de MAKZ de jaarlijkse schrijf-ze-vrijdag voor Amnesty International plaats. De focus dit jaar lag op de online wereld en nieuwe media. In de hele wereld spelen sociale media een enorme rol in de verspreiding van ideeën en protest tegen mensenrechtenschendingen. Daarom treden overheden in vele landen repressief op tegen online activisten: ze blokkeren websites, controleren en censureren berichten, en gooien bloggers en internet-activisten in de gevangenis. Zo werd tijdens deze schrjjf-ze-vrijdag onder andere opgekomen voor Shio Tao, een journalist beknot in zijn vrijheid.

Heel wat brievenbussen niet reglementair

Het blijkt dat in Knokke-Heist lang niet alle brievenbussen reglementair zijn. Dat is ondermeer opgevallen bij het bestellen van verkiezingsdrukwerk. In de verkiezingsperiode waren veel amateur-‘postbodes’ op pad. Enkelen daarvan deden hun beklag over de toestand van veel bussen. Het is ergerlijk wanneer ze te smal zijn, of een weerbarstige klep hebben. Maar als ze dan ook nog splinters of scherpe randen vertonen, zijn handkwetsuren niet uit te sluiten. Het gemeentebestuur wijst dan ook op het reglement van Bpost over de brievenbussen. Om te beginnen moet de gleuf van de brievenbus minstens 3 cm hoog en 23 cm breed zijn. Het complete reglement kan men HIER nalezen.

Verlies voor Knokke-Heistse basket

Tijdens de zesde competitiewedstrijd van het seizoen moest de Knokke-Heistse basketclub Namedis Chape afgelopen weekend in de Stormmeeuw als nieuwkomer in Derde Nationale de duimen leggen tijdens het regionale derby tegen Oostkamp. Toch werd het een vrij evenwichtige wedstrijd waarbij Knokke-Heist zich niet zonder slag of stoot gewonnen gaf. Oostkamp eindigde Q3 met een 10p voorsprong (51-61). In Q4 wachtte Oostkamp zo'n 3 minuten om te scoren. De thuisploeg zag het opnieuw zitten en werkte efficiënter af. Dankzij een belangrijke 3p van Xavier bleef Oostkamp in de overwinning geloven maar thuisploeg Knokke-Heist naderde toch tot op 2 punten in de laatste minuut. Via 2 vrijworpen van Gerrit kwam Oostkamp op 4 p voorsprong met nog 16sec te spelen. De Knokke-Heistse basketters slaagden er niet in om hun laatste aanval te benutten en Sven kon met zijn derde driepunter de eindstand vastleggen op 66-73.

Knokke-Heist: Goethals 2, Tratsaert 10, Dhaese 8, Vandekeere 3, Robeyst 17, Franchoo 3, De Pauw 10, Casier 9, Audenaert 2, Vandewalle 2; Oostkamp: Major 16, Guillemyn 17, Vervaele 6, Carton 8, Veldeman 9, Maelegheer 8, Mylleville 9.

Jeugdraad deelt fluo Smileystickers uit

De Jeugdraad Knokke-Heist start deze week opnieuw met z’n jaarlijkse fluoactie. Alle leerlingen uit het eerste leerjaar krijgen een fluo smileysticker. De bedoeling is dat ze die op een zichtbare plaats kleven, bijvoorbeeld op hun boekentas, zodat ze voldoende opvallen op de weg van en naar de klas. Heel wat scholen in Knokke-Heist bekommeren zich om de veiligheid van de kinderen in het verkeer en stimuleren en promoten het gebruik van fluojasjes. Met de hippe fluostickers wil de Jeugdraad de kinderen extra aanmoedigen om zeker in de donkerste maanden van het jaar zichtbaar te zijn in het verkeer.

Concert voor 35 jaar Marnixring in Knokke-Heist

De Marnixring ‘De Blinckaert’ bestaat 35 jaar in de badstad en viert dit met een klassiek concert op zaterdag 8 december in het casino. Het koor en symfonisch orkest van het Lemmensinstituut Leuven onder leiding van Edmond Saveniers brengen er dan "Ein deutsches Requiem" op.45 van Johannes Brahms. Diezelfde avond staat ook de “Nacht van Marnixring De Blinckaert” op het programma met Big Band muziek van de Swing Time Society Big Band onder leiding van Ghislain Slingemeyer. De Marnixring is een van oorsprong Vlaamse serviceclub, die nu ook afdelingen heeft in Nederland, Frans Vlaanderen en Zuid-Afrika. De kring heeft tot doel boven alle partijpolitiek heen de Nederlandse taal en cultuur te bevorderen.

Inkomkaarten:
Concert, Receptie & dansfeest 35 € of 50 € (met voorbehouden plaats) uitsluitend voorverkoop.
Dansfeest (vanaf 22.00 u) 20 € in voorverkoop.
Secretariaat & kaartenverkoop: Dirk Bonte, Dumortierlaan 13, tel. 050 60 80 37, e-post: dirkbonte@skynet.be