15.11.08

‘Dakar’rijders verzamelden op grootste markt

De Belgische deelnemers aan de 'Dakarrace' Argentinië-Chili verzamelden zaterdag op de grootste markt van het land. In Sint-Niklaas konden de motorsportliefhebbers zich vergapen aan de deelnemende motoren, quads, auto's en vrachtwagens. Onder hen ook het Knokke-Heistse auto-rally team van Steve Vandenberghe en Didier Espeel. In totaal zullen er 67 Belgen aan de woestijnrally deelnemen. De race gaat op zaterdag 3 januari van start in Buenos Aires. Het is trouwens ook in de Argentijnse hoofdstad dat de 530 teams uit de hele wereld op 17 januari terug verwacht worden voor de finish.

Knokke-Heistse drukker doet het in Ieper in 3D

De Knokke-Heistse drukker Frank Matthys heeft zich andermaal in de publiciteit gewerkt met het uitgeven van een driedimensionaal boek. ‘Ieper in ’t echt’ is opgesteld in vier talen. Vorig jaar startte Matthys met een reeks 3D-boeken over Vlaamse steden. Het eerste werd ‘Brugge in ’t ech’t, waarmee hij eerst in Athene 'Europees Drukker van het Jaar 2007' werd en later in Boston 'Wereldwijd Drukker van het Jaar'. Het nieuwe Ieper-boek telt 112 bladzijden en 247 foto's in 3D. Om Ieper in drie dimensies weer te geven waren liefst 4.200 foto’s nodig. Daartoe ging de drukker vier maanden op fotojacht door de stad. Dankzij het bijgeleverde 3D-brilletje ervaart de lezer optimaal het ruimtelijk aspect van het beeld.
'Ieper in 't echt' kost 24euro, 3D-bril inbegrepen.

14.11.08

Werken Reserve starten maandag

Met ruim een maand vertraging wordt maandag bij het Zegemeer in Knokke in ernst gestart met de bouw van La Réserve. Eerst aan de beurt is de realisatie van de parkeerkelder voor 560 voertuigen. Daarna wordt de bouw van het vijfsterrenhotel aangevat. Het is de bedoeling om het hotel tegen Pasen 2010 in gebruik te nemen. Aan weerszijden van het luxehotel worden vervolgens 150 appartementen toegevoegd. Het gaat om grote en bijzonder dure appartementen. De prijzen schommelen tussen 900.000 en 2,2 miljoen euro. De bezitters van een appartement zullen ook exclusief gebruik kunnen maken van de faciliteiten van het hotel. Het gaat ondermeer om het toprestaurant, een traiteurzaak, een wellness center en het zwembad. Het complete Reserve-project moet klaar zijn in 2013.

Na Paarden straks Olifanten in Knokke-Heist

In de toekomst zullen de kunstolifanten van de Elephant Parade naast in Dublin en Londen heel waarschijnlijk ook in Knokke-Heist te zien zijn. Dat werd in de rand vernomen op de veiling van kunstolifanten die in de Antwerpse Zoo gehouden werd. Aan het realiseren van de veelkleurige olifanten wordt onder meer meegewerkt door Hannes D’haese, zoon van beeldhouwster Begga D’Haese uit de badstad. De veiling van de kunstzinnig gedecoreerde olifanten van de Elephant Parade leverde donderdag maar liefst 477.900 euro op. Dit is bijna het dubbele van het bedrag dat vorig jaar in Rotterdam werd opgehaald. De veiling steunt met het geld verschillende goede doelen die zich inzetten voor de met uitsterven bedreigde Aziatische olifant.

Vande Langerijt spijsde het goeie doel

Het blijkt dat Pierre Vande Langerijt dinsdag de 111 km van Brussel naar Heist niet voor niets heeft gelopen. Dat mocht ook wel, gezien de looptocht vanwege het stormweer de zwaarste sportieve beproeving was die hij ooit heeft meegemaakt. Met de collectebus op het Heldenplein en dankzij milde donaties van Restaurant De Savoy en Horizon Net werd inmiddels in totaal ruim 700 euro ingezameld voor het goede doel.

Zebraverlichting bij Station Knokke

Bij de voetgangersoversteek in de Natiënlaan ter hoogte van het Station van Knokke komt er speciale zebrapadverlichting. Daartoe zullen 2 verlichtingspalen worden bijgezet. Op die manier wil de gemeente de drukke oversteek beter doen opvallen en op die manier een stuk veiliger maken. De totale kost van de werken wordt geraamd op ruim 16.000 euro, waarvan driekwart ten laste van de gemeente.

Actie 'Duizend vlaggen voor duizend Canadese levens' groot succes

De actie ‘Duizend Vlaggen voor Duizend Canadese Levens’ blijkt een groot succes in Knokke-Heist. De vrienden van het ‘For Freedom Museum’ hebben momenteel al ruim 600 vlaggen verkocht. Met 64 procent daarvan gaat het om Maple Leaf vlaggen. De rest zijn Belgische driekleuren. Het ziet er dan ook naar uit dat tegen volgend jaar de doelstellling '1000 vlaggen voor 1000 Canadese levens' gehaald zal worden. Komend jaar is het namelijk 65 jaar sedert de bevrijding van Knokke en Heist door de Canadse Glens. Ondertussen roept het gemeentebestuur de bevolking op om komende zaterdag, 15 november, de Belgische vlag uit te hangen ten einde Koningsdag een extra feestelijk tintje te geven.

Knokke-Heist bezuinigt op Beaufort 2009

Het ziet er naar uit dat Knokke-Heist slechts de helft van het geld zal uittrekken dat eerder voor “Beaufort 2009” geoormerkt was. Voor de “Triënale voor Hedendaagse Kunst aan Zee” had de badstad reeds een bedrag van 96.000 euro voorzien als gemeentelijke bijdrage. Nu blijkt dat het college volgende week aan de gemeenteraad gaat voorstellen om een subsidie van slechts 48.000 euro ter beschikking te stellen van de organiserende vzw “Ku(n)st”. De badstad noemt het initiatief een perfecte aanvulling op het reeds bestaande aanbod. In het kader van het project zullen toeristen in onze regio worden uitgenodigd om de projecten aan de andere kant van de kust te gaan bekijken. Maar ook bezoekers van de Westkust zullen worden aangemoedigd om zich naar Knokke-Heist te verplaatsen.

Auto’s moeten wijken voor fietsen

Knokke-Heist is van plan om in de toekomst nog meer fietsstallingen te voorzien in de badstad. Binnenkort is dat het geval op de parking bij de tramhalte en het Heldenplein. Daar zullen drie parkeerstroken voor auto’s vervangen worden door fietsrekken. Het gaat om de parkeerplaatsen aan de overkant van de glascontainer. De fietsstalling is van hetzelfde model, dat ook bij Scharpoord te vinden is. De fietsrekken zullen voorzien zijn van beugels ter beveiliging tegen diefstal.

Loop van de Bevolking

Informatie over geboorten, huwelijken en overlijdens in de voorbije periode vind je HIER.

Verkeerscontrole

Zoals gebruikelijk worden in de aanloop naar het nieuwe jaar in de regio de alcoholcontroles opgedreven. Dat is niet alleen in de weekends het geval. Ook doordeweeks kunnen mensen, die drinken en toch in een voertuig stappen, zich aan controles verwachten. In de vroege uren van vrijdag was er met name reeds een grote verkeersinspectie op de Natienlaan richting Westkapelle. De rijweg was afgezet en chauffeurs moesten voor controle met hun wagen de parking van Hubo oprijden.

13.11.08

Barre crisismaanden voor visserij

De Belgische visserijsector maakt barre tijden door. In betrekkelijk korte tijd is een aantal rederijen failliet verklaard. Ook vorig jaar kreeg de sector al te maken met faillissementen. Het Nederlandse weekblad Schuttevaer heeft alles even op een rij gezet. In april dit jaar moest Rederij Shannah uit Knokke-Heist, exploitant van de boomkorkotter Z-196 Zeeduivel (1973, 189 gt, 750 pk), de visserij beëindigen. In juni ging Rederij Hertsens eveneens uit Knokke-Heist failliet. De rederij exploiteerde de middenslag boomkorkotters Z-183 Christopher (1973, 147 gt, 750 pk) en het zusterschip Z-583 Angelina (1970, 149 gt, 750 pk). Volgens Hertsens ging vijftig procent van de besomming op aan brandstoffenkosten en 32 procent aan personeelskosten. Een lonende exploitatie was daarmee onmogelijk geworden. Hetzelfde lot was de Z 186 van de Rederij De Parel uit Knokke-Heist beschoren. Verder heeft in augustus Rederij Atlas uit Zeebrugge het bijltje erbij neergegooid en zijn twee grote boomkorkotters Z-105 Atlas (1987, 317 gt, 1200 pk) en het zusterschip Z-243 Medusa (1988, 317 gt, 1300 pk) in Oostende tijdelijk aan de kant gelegd. De rederij was een der oudste visserijbedrijven in ons land en zou binnenkort het 75-jarige bestaan vieren. Ondertussen zijn de op Oostende varende Z105 en Z243 echter opnieuw actief. Ze markten soms zelfs weer bij de ZV in Zeebrugge.

Wesley Deschryver speelt met ‘Mild Vuur’

Knokke-Heistenaar Wesley Deschryver stelt begin volgende maand zijn nieuwste productie voor in Scharpoord. Het gaat om ‘Mild Vuur’, een tragikomedie in film noir-stijl waarin twee mensen elkaar confronteren met hun verleden. Het is het verhaal van een jonge auteur die over een stukgelopen relatie schrijft in haar eerste boek. Scenarist en regisseur Wesley Deschryver kiest bij deze productie voor een kleinere bezetting en een nieuwe stijl. De twee hoofdrolspelers Jasper Bullynck en Natasja Mabesoone waren eerder in de badstad al te zien in ‘Utopium’ en ‘Kismet’. Tijdens de voorstelling neemt het publiek plaats op scène, wat voor een intieme en unieke sfeer zorgt. ‘Mild Vuur’ komt op de planken op vrijdag 4 en zaterdag 5 december. Na de voorstelling is er een babbel voorzien met de spelers en de regisseur.

‘Mild Vuur’ is een productie van het Cultuurcentrum Knokke-Heist. Voor tickets en info: CC Scharpoord, Meerlaan 32, 8300 Knokke-Heist, T: 050/630 430, cc.ticket@knokke-heist.be , www.ccknokke-heist.be

Gesneuvelde Canadezen herdacht

In Canada hebben dinsdag zo’n 500 mensen de Remembrance Day herdenking bijgewoond voor de soldaten van de Stormont, Dundas en Glengarry Highlanders, die bij de bevrijding van onder meer Knokke en Heist zijn gesneuveld. Onder hen de 92-jarige veteraan Jim Mullen. De ceremonie werd gehouden in het Legion Memorial Park in Cornwall, Ontario. In een bijtende novemberwind hielden hooggerankte militairen toespraken. Onder hen Ernie Filion, de plaatselijke voorzitter van de Royal Canadian Legion. Nadien werden massaal kransen gelegd aan de voet van het “cenotaph”-gedenkteken.
Meer informatie: Canadezenmars

Politie Sluis doet deuren dicht

In onze buurprovincie Zeeland sluiten volgend jaar 10 politiekantoren de deuren. Het gaat ondermeer om de politiebureaus in Sluis en Breskens. Dat gebeurt omdat er moet bezuinigd worden. Het korps krijgt namelijk 1,7 miljoen minder subsidie van de regering. Er zullen ook banen verdwijnen, maar niet bij de recherche of bij de straatagenten. Verder wil men mobiele wijkbureaus inzetten om voldoende contact te houden met de inwoners. In Sluis is men alvast niet blij met de beslissing. De laatste tijd wordt het grensstadje namelijk geteisterd door een plaag van inbraken.

Heists strand problematisch voor badgasten en watersporters

Heist wordt in de toekomst een enorm breed en dus moeilijk strand voor badgasten en watersporters. Het Vlaamse Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust heeft namelijk laten weten, dat het wegbaggeren van de groeiende zandbank voor de kust te duur zou zijn. Voor de veiligheid overweegt men mogelijk wel de stromingsgeul tussen het strand en de zandbank te dempen. Dat zal in januari besproken worden. Een van de grote slachtoffers van de verzanding is de VVW Heist, de grootste watersportvereniging van het land. De zandbank brengt surfers en zeilers namelijk steeds meer in de problemen. Anderzijds kan het ook een goede zaak zijn. Voor de Nederlandse kust overweegt men trouwens dergelijke zandbanken aan te leggen als betere bescherming tegen overstromingen bij een rijzende zeespiegel.

12.11.08

Pups vrijgelaten bij Baai van Heist

Zoals eerder aangekondigd werden woensdag bij de Baai van Heist door het Blankenbergse Sea Life Centre vier zeehonden vrijgelaten. De diertjes werden uitgewuifd door verschillende adoptieouders en hun kinderen. De zeehonden in kwestie waren afgelopen zomer op diverse stranden aangetroffen en wogen toen nauwelijks 10 kilo. Verder hadden ze longproblemen en kampten met parasieten. Ondertussen verkeren de zeehondjes in prima gezondheid en zijn aangesterkt tot een gewicht van zo’n 40 kilo. In het Sea Life verblijven nu nog vier jongere pups in quarantaine. Zij zullen rond de jaarwissel terug in zee worden uitgezet. Momenteel leven aan onze kust trouwens circa 15 gezonde zeehonden. Ze hebben kleine kolonies gevormd in Zeebrugge en Koksijde.

Sluis heeft meer vertrouwen in Knokke-Heistse brandweer

Volgens de Sluise oud-brandweercommandant Johnny de Meijer loopt het grensstadje groot gevaar als de gemeente het nieuwe dekkingsplan goedkeurt. Dan worden in Sluis namelijk geen brandweermannen meer gestationneerd. Men is dan aangewezen op spuitgasten uit Oostburg of Aardenburg. Vanwege de vele verkeersremmers en rotondes onderweg kunnen die echter nooit binnen vijftien minuten aanwezig zijn. De oud-commandant zegt dan ook meer vertrouwen te hebben in bijstand van de collega's uit Knokke-Heist. "Die mannen zijn beroeps. Ze zijn in tien minuten hier." Volgens de geldende bijstandsregeling mag de Knokke-Heistse brandweer echter pas na Oostburg en Aardenburg worden ingezet, aldus nog Johnny de Meijer.

Palestinaweek in Knokke-Heist

Van 24 november tot 7 december staat de Bibliotheek Scharpoord helemaal in het teken van Palestina. Oxfam en de Bibliotheek proberen het slepende Israëlisch-Palestijns conflict begrijpelijker te maken, vanaf de fatale Britse Balfour-verklaring in 1917 tot de huidige ingegraven posities. De tentoonstelling "60 jaar ontheemd, 40 jaar bezet" van fotografe Tineke D'haese toont bij middel van foto’s en landkaarten de humanitaire catastrofe en de politiek van vernedering van het Palestijnse volk. Op 7 december staat ’s morgens ook de Bibbabbel in het teken van Palestina. Journaliste en vredesactiviste Jennie Vanlerberghe brengt verhalen en getuigenissen van mensen die dag in dag uit hun weg moeten vinden in een bizarre samenleving vol haat en onverschilligheid. Bij het begin van de Palestinaweek op 24 november wordt in Scharpoord ook de spraakmakende film “Lemon Tree” vertoond.

Pasgeborenen ‘planten’ Canadese populieren langs fietspad

Naar aanleiding van de 'Dag van de Natuur' worden zaterdag in de badstad voor de tiende keer bomen geplant voor alle pasgeborenen. Dat gebeurt op initiatief van de gemeente en de Gezinsbond. Dit keer zullen Canadese populieren de grond ingaan langs het fietspad tussen de Kalvekeetdijk en de Kalfstraat. De bomen die geplant worden, staan symbool voor levensenergie en de dynamische toekomst van de gemeente. Alle ouders van baby's die het levenslicht zagen in het jaar tot 14 oktober werden uitgenodigd om een boompje te planten als symbolisch teken voor de geboorte van hun dochter of zoon. Alle deelnemers worden op zaterdag 15 november om 11 uur verwacht in manege de Ponderosa. Eerder werden ook reeds geboortebomen geplant in het Walletje en langs het fietspad tussen Heist en Duinbergen.

Bewoners van het Heldenplein vlagden niet

In de badstad is er heel wat kritiek aan het adres van de bewoners van de appartementen in Heist die uitkijken op het Heldenplein. Terwijl de gemeente er op 11 november alles aan deed om op het plein voor een waardige en unieke herdenking te zorgen schoten de omwonenden zeer tekort. Op de wapenstilstandsdag had geen enkele bewoner van het Heldenplein de moeite genomen om ook maar één vlag uit te hangen: geen Belgische, geen Vlaamse, gewoon niks. Ware het niet van de oudstrijders, de gemeentebestuurders, de leden van jeugdverenigingen en de kinderen die op de ballonnenwedstrijd afkwamen, dan zou de 90ste verjaardag van de Wapenstilstand op het Heldenplein ongemerkt voorbijgegaan zijn. Mogelijk gaat de gemeente volgend jaar omwonenden vooraf uitnodigen om te vlaggen. Mensen die niet over een Belgische of Vlaamse vlag beschikken kunnen ook gerust de Canadese vlag uithangen.

Crombé wil doorgaan met Belgian Beauty circus in Knokke-Heist

De fel omstreden Ignace Crombé blijkt nog steeds van plan om volgend jaar een volgende editie van de Miss Belgian Beauty te organiseren. Het Casino Knokke is volgens hem gereserveerd voor 17 oktober, terwijl zich voor de 19de uitgave van de Miss verkiezing nu reeds kandidaten hebben ingeschreven. Of bij de gemeente nog enige bereidheid zal gevonden worden om Crombé financieel te steunen valt echter zeer te betwijfelen.

11.11.08

Vredesherdenking in Heist na 11.11.11-loop uit Brussel

Lippens doet oproep voor lessen Vrede en Verdraagzaamheid
Vredesballonnen opgelaten ondanks waarschuwing Stichting De NoordzeeDe 90ste verjaardag van de Wapenstilstand is dinsdagmorgen in Heist herdacht bij het “Monument voor Vrede en Verdraagzaamheid” op het Heldenplein. Dat gebeurde aan het einde van een 111 km lange vredestocht van Brussel naar de badstad. De afstand werd in barslechte omstandigheden gelopen door de 58-jarige atleet Pierre Vande Langerijt. Maandagavond had de loper in de hoofdstad z’n fakkel ontstoken aan de Eeuwige Vlam op het Congresplein. Vande Langerijt werd tijdens z’n gesponserde tocht voor-het-goede-doel begeleid door een interventiewagen van het Rode Kruis en een escorte uit de badstad. Bij het binnenlopen van Knokke-Heist kreeg de vredesatleet ook het gezelschap van lopers en joggers uit Knokke-Heist. Om 11 over 11 ontstak Vande Langerijt samen met burgemeester Lippens de vlam bij het monument op het Heldenplein. In zijn toespraak deed de burgemeester onder meer een oproep aan het Ministerie van Onderwijs om broodnodige lessen Vrede en Verdraagzaamheid aan het studierooster toe te voegen, dat naar Brits voorbeeld. Tijdens de dodenoproep hebben leden van de jeugdverenigingen vervolgens de 117 Knokke-Heistse oorlogsslachtoffers herdacht met een witte roos. Na de kranslegging door de diverse verenigingen droeg Sophie Coppens van de gemeenschapsschool Zwinstede vervolgens het gedicht “Een droom van vrede” voor. Ter afsluiting lieten kinderen honderden witte ballonnen met een vredesboodschap op. Door de fikse stormwind werden die allemaal meegezwiept richting zee. Eind vorige week was er trouwens zwaar protest vanwege de Stichting Noordzee tegen het massaal oplaten van ballonnen. Uit tellingen blijkt dat er per honderd meter strand gemiddeld twaalf ballonresten liggen. Volgens de stichting sterven veel vogels, vissen en zeezoogdieren als gevolg van de rubberresten. Daarnaast vormen ook de touwtjes die aan de ballonnen zijn bevestigd een gevaar, omdat dieren erin verstrikt raken.

10.11.08

Van Liere bemiddelt en Sala wil aanblijven in Sluis

De Sluise oud-burgemeester Cees van Liere is maandag in onze buurgemeente gestart met zijn taak als bemiddelaar. De opdracht is om in drie weken de verstoorde bestuurlijke verhoudingen in Sluis te herstellen. Ook moet iets gedaan worden aan de onrust onder het gemeentepersoneel. Ondertussen heeft burgemeester Jaap Sala laten weten dat hij nog 6 jaar wil aanblijven als burgervader in het grensplaatsje. Of dat in het huidige klimaat van een leien dakje zal lopen is momenteel nog koffiedik kijken. Op woensdag 19 november wordt alvast vergaderd over de samenstelling van een vertrouwenscommissie in dat verband.

Zeebrugge breidt samenwerkingsakkoord met Chennai uit

De haven van Zeebrugge heeft maandag met de Zuid-Indische haven Chennai een addendum ondertekend aan het samenwerkingsakkoord dat vorig jaar werd afgesloten. Dat gebeurde in aanwezigheid van ondermeer Koning Albert, MBZ-voorzitter Joachim Coens en Alain Bernard van het baggerbedrijf Deme. Zeebrugge zal technische assistentie verlenen, in ruil voor toegang tot de Indiase markt. Volgens havenvoorzitter Suresh van de "Chennai Port Trust" is het de bedoeling samen te werken op het vlak van "schone vracht", zoals containers en nieuwe wagens. Meer bepaald gaat het om de uitbouw van een Mega Container Terminal, een containervrachtstation en een Cruise/RoRo Terminal. Opmerkelijk is wel dat Zeebrugge zelf niet eens over een Cruise Terminal beschikt! De haven van Chennai (Madras) in Tamil Nadu is de tweede grootste van India, na die van Mumbai (Bombay). Koning Albert en koningin Paola zijn nog tot woensdag op staatsbezoek in India.

EU wil visquota verder naar omlaag in 2009

Vissers mogen volgend jaar een kwart minder haring, kabeljauw en wijting vangen. Dat heeft de Europese Commissie maandag voorgesteld aan de EU-landen. Volgens de Commissie is het bestand aan haring verder achteruit gegaan. Dat kan alleen worden verholpen door in 2009 aanzienlijk minder te vangen. Van kabeljauw zijn wel meer jonge exemplaren aangetroffen, maar de stand blijft laag. De vangst van tong in de Noordzee mag van de EU volgend jaar wel 7 procent hoger. Volgens de EU-visserijcommissaris Joe Borg is de overbevissing in 2008 doorgegaan, hoewel enkele vissoorten juist zijn hersteld. "Onze maatregelen van de afgelopen zes jaar beginnen nu vruchten af te werpen, gezien het herstel van een aantal soorten. Probleem is dat dit goede nieuws vooralsnog een uitzondering is en niet de regel.'' De EU-commissaris vraagt de EU-landen zich terughoudender op te stellen bij hun besluit in december. "Ik besef dat dit een klap zal zijn voor de betrokken vloten. Maar er is geen andere uitweg als wij de ecologische basis voor een echt rendabele Europese visserijsector willen herstellen.''

Voetbal in de Regio

Het was een slechte voetbalzondag voor FC Knokke. Maar de goals waren Heist en Westkapelle wèl gunstig gezind. In Eerste Provinciale moest Knokke op verplaatsing met 6-2 de duimen leggen tegen klassementsleider Eernegem. Knokke staat nu 11de met 14 punten. In Derde Provinciale won FC Heist van Oedelem met 0-2. VVWestkapelle versloeg in de Molenhoek de ploeg van Ichtegem met 3-2. Heist staat nu 4de met 22 punten en Westkapelle legt beslag op de 6de plaats met 20 punten. In Vierde Provinciale veegde Kanegem met 0-5 de vloer aan met Moerkerke. Terwijl Zeebrugge Zeehaven met 3-2 het plaatselijk derby won tegen Dudzele. In de rangschikking staat Zeebrugge inmiddels 5de en Moerkerke 6de, allebei met 15 punten.

Sociale Economie Campus officieel opengesteld

Zaterdag werd in het bijgebouw van de voormalige visserijschool in Heist de Sociale Economie Campus officieel in gebruik genomen. Dat gebeurde in aanwezigheid van OCMW-voorzitter Annie Vandenbussche en leden van het college. In het gebouw beschikt de Kringwinkel “’t Rad” over bijzonder veel ruimte gespreid over twee étages. Daarnaast kreeg ook de Strijk-en Verstelwinkel een ruime plaats met inbegrip van een zeer goed toegeruste strijkzaal. Vanwege het publiek was er zaterdagnamiddag heel wat belangstelling voor het nieuwe centrum van sociale economie in de badstad. Alle bezoekers kregen trouwens een klein geschenk mee.

Gemeentehuis wordt blauw in Knokke

Op Werelddiabetesdag, vrijdag 14 november, zal het stadhuis in Knokke blauw oplichten. Dat zal trouwens het hele weekend het geval zijn. Men wil de bevolking meteen informeren over oorzaken, symptomen, complicaties en behandeling van diabetes. Het internationaal logo voor deze aandoening is een blauwe cirkel. De blauwe kleur verwijst naar de lucht die overal ter wereld dezelfde is. De cirkel symboliseert de verbondenheid van alle naties om de strijd aan te gaan tegen een wereldwijde epidemie van diabetes. Knokke-Heist onderzoekt momenteel of men in de toekomst de rijbewijzen voor mensen met diabetes gratis kan geven. Diabetici hebben immers om medische redenen een rijbewijs met beperkte geldigheidsduur. Ze moeteen dus zeer regelmatig kosten maken voor een nieuw rijbewijs.

Russen hebben Maurice Lippens in het vizier

De Russische miljardair Suleiman Kerimov, die bijna 700 miljoen euro verloor bij de ondergang van Fortis, voelt zich belogen en bedrogen door Maurice Lippens. De 42-jarige Suleiman Kerimov heeft een vermogen van 9 miljard euro en is de nummer 37 op de lijst van rijkste mensen ter wereld. Hij had ooit een pakket Fortis-aandelen ter waarde van ruim 750 miljoen euro. Een deel daarvan had hij op 30 juni bij de kapitaalsverhoging van Fortis speciaal gekocht op aanraden van Maurice Lippens, die hij persoonlijk zou ontmoet hebben in Brussel. Nu zijn deze Fortis-aandelen nauwelijks nog 60 miljoen euro waard. Deze Kerimov werd enige maanden daarvoor door Lippens trouwens nog omschreven als een ‘maffiabaas’. Kerimov, die een persoonlijke vriend de Russische premier Vladimir Poetin is, bereidt een strafklacht voor. Op die manier kan hij het lopende strafonderzoek op de voet volgen en zelfs mee sturen. "Met Lippens in het vizier", klinkt het resoluut.

9.11.08

Bezoekers teleurgesteld in het Vogelpark van Het Zwin

Het merendeel van de bezoekers aan Het Zwin verlaat het natuurpark teleurgesteld. Dat blijkt uit het gastenboek van het vogelpark. Veel commentaar is er op het feit dat het park er slordig bijligt, zeker in vergelijking met een aantal jaar geleden, toen het vogelpark nog in handen was van Compagnie Het Zoute. De meeste vogelkooien staan leeg en zijn totaal verouderd. Verder zijn wilde vogels nog amper te zien. Daarnaast stoort het veel bezoekers dat er geen cafetaria meer is. Ook het openbaar vervoer blijkt het park niet meer aan te doen. De dichtstbijzijnde halte ligt ruim drie kilometer verder. Het park was ooit een van de belangrijkste in West-Europa. Nu noemen verschillende bezoekers het “een ware schande”. Bij de ingang moet nog steeds het volle pond betaald worden, zodat de mensen zich bestolen voelen. Volgens een woordvoerder is de provincie al geruime tijd bezig met een "allesomvattend project" dat Het Zwin weer als relevant en educatief natuurpark op de kaart moet zetten. Vanaf 2012 komt er dan ook een nieuw bezoekerscentrum, mét cafetaria, doorkijkplaatsen die het vogelpark verbinden met het natuurreservaat en een algemene heropwaardering van het park.

Op termijn ook sneltram vanuit Knokke-Heist?

Minister Kathleen Van Brempt stelt dat er in de toekomst werk moet gemaakt worden van het inleggen van een sneltram richting Knokke-Heist. De mededeling kwam nadat bekend raakte dat vanaf april volgend jaar tijdens de ochtend- en de avondspits twee sneltrams zullen worden ingezet tussen Blankenberge en Oostende. De sneltrams bedienen slechts een beperkt aantal haltes zodat pendelaars in sommige gevallen kunnen rekenen op een tijdswinst van 10 minuten.

Zeebrugs Cruiseseizoen loopt tot in december

Het cruiseseizoen wordt in Zeebrugge dit keer pas in de loop van december afgesloten. In de laatste maand van het jaar zullen namelijk nog twee cruiseschepen onze kusthaven aandoen. Op 14december wordt de Black Watch verwacht en op 19 december is het de beurt aan de Aurora. De passagiers komen vooral naar onze regio om in Brugge aan kerstshopping te doen. Dit jaar zijn meer dan 60 cruiseschepen Zeebrugge binnengelopen. Voor 2009 hebben er zich al een 50-tal aangemeld, waaronder de Queen Mary 2. Het grootste cruiseschip ter wereld komt op 21 juli voor het eerst naar onze kusthaven.